Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Το Δασαρχείο συντάσσει νέα μελέτη για τον Ταύγετο

Νέα μελέτη για την αναδάσωση του καμένου Ταϋγέτου συντάσσεται από τη Διεύθυνση Δασών, καθώς η αναδάσωση που έγινε στις διπλοκαμένες από τις πυρκαγιές του 1997 και του 2007 εκτάσεις δεν μπορεί να κριθεί επιτυχής. Πάνω από 20.000 στρέμματα καταστράφηκαν στον Ταΰγετο το 1997 και λίγα χρόνια μετά άρχισε η αναδάσωσή τους. Μάλιστα, τα αποτελέσματα τότε ήταν πολύ καλά. Στη συμπλήρωση, όμως, της δεκαετίας ήρθε και δεύτερη, μεγαλύτερη πυρκαγιά, που ολοκλήρωσε το καταστροφικό έργο της πρώτης.

Στα διπλοκαμένα

Σύμφωνα με το δασάρχη Καλαμάτας Σπύρο Κατσίποδα, μετά τις πυρκαγιές του 2007, τη διετία 2009 – 2011, συντάχθηκε μελέτη που αφορούσε στην αναδάσωση περίπου 3.000 στρεμμάτων στον Ταΰγετο. Κυρίως αφορούσε εκτάσεις που είχαν καεί και στις δύο μεγάλες πυρκαγιές (το αριστερό τμήμα του βουνού, ανεβαίνοντας για το τουριστικό περίπτερο). Ο προϋπολογισμός της μελέτης ήταν περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ και με εργολαβίες φυτεύτηκαν 350.000 φυτά μαύρης πεύκης. Η δε χρηματοδότηση προερχόταν από τη δωρεά της Εμπορικής Τράπεζας. «Σήμερα, από την αποτίμηση που έγινε μετά τη φύτευση, το ποσοστό επιτυχίας δεν είναι τόσο ικανοποιητικό. Αυτό κυμαίνεται μεταξύ 30%-40%. Είναι χαμηλό ποσοστό και παρατηρούμε τη συμπεριφορά της περιοχής. Αυτό παρατηρείται στις εκτάσεις που κάηκαν δύο φορές. Σε όσες εκτάσεις φυτεύτηκαν για πρώτη φορά, η επιτυχία είναι μεγάλη. Αυτό το αποδίδουμε στη διάβρωση του εδάφους και την απομάκρυνση των ωφέλιμων στοιχείων. Εκεί, λοιπόν, έχουμε πρόβλημα», σχολίασε ο κ. Κατσίποδας, επισημαίνοντας πως οι αναδασώσεις του 2000, μετά τις πυρκαγιές του 1997, είχαν μεγάλη επιτυχία, «αλλά, δυστυχώς, ήρθε η φωτιά του 2007».

Νέα μελέτη

Κατά το δασάρχη, για τις εκτάσεις που έχουν παρουσιάσει το πρόβλημα συντάσσεται νέα μελέτη αναδάσωσης για συμπληρωματικές παρεμβάσεις. «Αν και ετοιμάζαμε μελέτη για τις εκτάσεις που κάηκαν πρώτη φορά, είδαμε ότι χρειάζεται νέα επέμβαση στις διπλοκαμένες περιοχές», πρόσθεσε. Επίσης, σημείωσε ότι στις περιοχές που κάηκαν για πρώτη φορά υπάρχει ικανοποιητική φυσική αναγέννηση: «Η φυσική αναγέννηση σε αυτές τις περιοχές έχει αρχίσει να φαίνεται, ιδιαίτερα μετά τις υλοτομίες που έγιναν. Στα διπλοκαμένα, όσα είναι δίπλα, σε απόσταση 100 – 200 μέτρων, από υφιστάμενα δέντρα που έχουν μείνει ως σπορείς, η αναγέννηση πάει επίσης καλά».


Πηγή : kalamata news