Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Φιλιατρά: Πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς ΙΧ

Ολοσχερώς καταστράφηκε μετά από πυρκαγιά ΙΧ αυτοκίνητο Μάρκας SEAT TODEDO χρώματος κόκκινου, χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας το οποίο το τελευταίο 4μηνο με 5μηνο ήταν εγκαταλελειμμένο σε χωράφι στην άκρη του δρόμου στην επαρχιακή οδό Φιλιατρών - Λιμεναριού λίγα μέτρα πιο κάτω από το ελαιοτριβείο του κ. Καφύρα. Το συμβάν σημειώθηκε γύρω στις 23:00 όπου συμπολίτης μας .....

που είδε το περιστατικό ειδοποίησε την Πυρσοσβεστική και Κλιμάκιο από τους Γαργαλιάνους έσπευσε στο σημείο και κατάσβεσε την φωτιά. Από την φωτιά που προκλήθηκε στο ΙΧ κάηκαν μερικώς δύο ελιές.

Προανάκριση για το συμβάν θα διενεργήσει Η πυροσβεστική Γαργαλιάνων.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ και VIDEO


Πηγή : filiatra news

Το Curriculum Vitae μιας βιβλιοθήκης

Άρθρο του Επικουρου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου Θεόδωρου Κουτρούκη στο Φιλιατρά News

Θυμάμαι εκείνη την ημέρα που πρωτομπήκα στο σπίτι. Έφερα μαζί μου τη μυρωδιά από το βερνίκι πάνω στο ξύλο της κερασιάς. Έφερα και μυριάδες υποσχέσεις για το φως που θα κόμιζα στη ζωή των συγκατοίκων μου. Δεν άργησαν να έρθουν και οι πρώτοι μου σύντροφοι: παιδικά παραμύθια και μικρές ιστορίες με μεγάλα γράμματα και πολλές εικόνες. Τι χρώματα κι εκείνα! Μπόλιαζαν με ολόκληρο το ουράνιο τόξο τις παιδικές ψυχές.

Οι επόμενοι σύντροφοι μου – με σήμα την κουκουβάγια - που άρχισαν να καταφθάνουν μονότονα κάθε Σεπτέμβριο, είχαν λιγότερα χρώματα και περισσότερες απαιτήσεις. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν το «Αναγνωστικό», ενώ λίγο αργότερα ήρθε και μια ολόκληρη διμοιρία πανομοιότυπων συντρόφων μ’ ένα πολλά υποσχόμενο τίτλο στο εξώφυλλο: Εγκυκλοπαίδεια! Στο μεταξύ η συντροφιά μεγάλωνε κι έκανε καινούριους φίλους. Έργα του Ντίκενς και του Ιουλίου Βερν, αλλά και του Παπαδιαμάντη, του Βενέζη, της Πηνελόπης Δέλτα, του Μυριβήλη και του Ξενόπουλου έρχονταν για να γητεύσουν τις ψυχές του αναγνώστη και να επιταχύνουν τον καλπασμό της φαντασίας του. Να ξέρατε πόσο γοητευτικό θέαμα ήταν το αποκοιμισμένο αγόρι με τον «Ροβινσώνα Κρούσο» μισάνοιχτο πλάι στο προσκεφάλι του! Αργότερα ήρθαν και τα ετεροθαλή αδέρφια των φίλων με την κουκουβάγια. Τους λέγανε «βοηθήματα» κι ήρθαν να αμφισβητήσουν την επάρκεια και τη μοναδική θέση των πρώτων στη ζωή του αναγνώστη.

Τα χρόνια πέρασαν κι οι νεοφερμένοι φίλοι, που είχαν τη στόφα του Πανεπιστημίου, είχαν πια εκατοντάδες σελίδες, λες και προσπαθούσαν να χωρέσουν όλη γνώση του κόσμου κι έκαναν τον ξύλινο σκελετό μου να λυγίζει από το βάρος. Δίπλα σε αυτά η παρέα μεγάλωσε με έργα του Hemingway και του Garcia Markes, του Κουμανταρέα και του Καφάβη, αλλά και έργα ιστορίας και φιλοσοφίας. Ήρθαν όμως και έργα πολιτικής του Μαρξ, του Γκράμσι, του Εκο, αλλά και του Aron, του Friedman και του Καστοριάδη, που ήταν τόσο δημοφιλή στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Κι ο εμπλουτισμός της παρέας συνοδευόταν συχνά από την εμφάνιση παρείσακτων ζωυφίων στους παλιότερους φίλους αλλά και από κόκκους χαρτιού που σκόρπιζαν τριγύρω οι βίαιες παρεμβάσεις του χαρτοκόπτη στις ενωμένες σελίδες.

Ο καιρός όμως περνούσε κι άλλαζαν οι επιλογές του αναγνώστη. Οι καινούριοι φίλοι ήταν πλέον πανόδετοι ή δερματόδετοι σε χαρτί ιλουστρασιόν και επιδείκνυαν με καμάρι την λάμψη από τα χρυσά γράμματα στις ράχες τους. Πολλούς από τους νεοεισερχόμενους δεν τους διάλεγε ο αναγνώστης αλλά οι εφημερίδες που διάλεγαν αντ’ αυτού τι θα διαβάσει και του το χάριζαν (κάποτε με αντάλλαγμα μερικά κουπόνια). Καθώς ο καταναλωτισμός επικρατούσε πλήρως, τη θέση των έργων της λογοτεχνίας και των κοινωνικών επιστημών που ήταν τροφή για το νου, άρχισαν να παίρνουν τα χρηστικά έργα μαγειρικής που μαρτυρούσαν ότι ο νους ήταν πλέον στραμμένος στην τροφή. Στο διάβα του χρόνου κι ενώ μερικοί φίλοι μου είχαν ήδη ξαπλώσει σε οριζόντια θέση πάνω από τους άλλους, για να παραχωρήσουν τη θέση τους σε μια πολύβουη οθόνη 32 ιντσών, ήρθε σιγά- σιγά και η παραμέληση μου, η εγκατάλειψη της συχνής χρήσης.

Τα εξώφυλλα και οι ράχες που αντάμωναν το φως του ήλιου κιτρίνιζαν και ξεθώριαζαν. Μερικοί από τους φίλους μου παρέμειναν με τις σελίδες ενωμένες και γεμάτοι σκόνη: ήταν όλα εκείνα τα συμπτώματα που μαρτυρούν το θάνατο του αναγνώστη. Γιατί θάνατος είναι τα βιβλία που δεν διαβάσαμε. Όλα αυτά θα έπρέπε να μου προκαλούν θλίψη. Όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί γιατί δεν είμαι παρά μια βιβλιοθήκη. Και οι βιβλιοθήκες δεν έχουν συναισθήματα. Ή μήπως έχουν;


Πηγή : filiatra news

Φιλιατρά: "Ξαναχτύπησαν" το εκκλησάκι της Βλαχέρνας

Ξαναχτύπησαν μέσα σε λίγες ημέρες στον χώρο του πάρκου της Βλαχένας στα Φιλιατρά.

Κατά την διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με πληροφορίες του filiatranet, στόχος έγινε για άλλη μία φορά το εκκλησάκι της Παναγίας της Βλαχέρνας, όπου άγνωστοι αφού λύγισαν και αποκόλλησαν κομμάτι από το σιδερένιο κάγκελο στο βόρειο παραθυράκι, το παραβίασαν και εισήλθαν στον εσωτερικό της χώρο.

Ο δράστης που μπήκε, αφού ανακάτωσε τα συρτάρια χωρίς να βρει κάτι ενδιαφέρον, προσπάθησε στην συνέχεια να φύγει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, από την πλαϊνή πόρτα της εκκλησίας όμως δεν κατάφερε να την ανοίξει, με αποτέλεσμα να βρει δρόμο διαφυγής πάλι από το παράθυρο που μπήκε, προκαλώντας ζημιές στον τοίχο και το στασίδι.

Από το ίδιο σημείο είχαν μπει περίπου πριν ένα χρόνο, ενώ πριν λίγες ημέρες την είχαν ξαναπαραβιάσει, όπως μας ανέφερε ο επιστάτης του πάρκου.

Απορίας άξιο πάντως παραμένει και αυτό το επαναλαμβανόμενο γεγονός, για μία εκκλησία που λειτουργεί μόνο δυο φορές το χρόνο. Ας ελπίσουμε αυτή να ήταν και η τελευταία φορά...


Πηγή : filiatra net

Θεραπεία του αυτισμού μέσω θεάτρου από Ελληνίδα επιστήμονα

Προσκεκλημένη αυστραλιανού πανεπιστημίου, η Ελληνίδα επιστήμονας δρ Χάρις Καρνέζη θα επισκεφθεί σε λίγους μήνες την Αυστραλία για να διδάξει Αυστραλούς πως μπορεί το θέατρο να θεραπεύσει φάσματα αυτισμού. Αυτό θα είναι το τρίτο της ταξίδι στην Αυστραλία όπου παρουσίασε πορίσματα μελέτης της σε διεθνές συνέδριο για τον αυτισμό που έγινε στο Σίδνεϊ, αλλά και σε ανάλογο συνέδριο στη Μελβούρνη όπου παράλληλα δίδαξε την μέθοδό της και σε εκπαιδευτικούς.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα τον άλλο μήνα η δρ Χάρις Καρνέζη θα παρουσιάσει τη μελέτη της με τίτλο «Κατανοώντας τον κόσμο μέσω της θεατρικής φόρμας» στο 34ο Διεθνές συνέδριο για νοητικές και αναπτυξιακές διαταραχές» που θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη.

Στην παρουσίασή της θα αναπτύξει τη σχέση της δραματικής τέχνης με τις ανάγκες των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού και θα εξηγήσει πώς το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα, διαμορφώθηκε για να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους, συνδυάζοντας την τέχνη του θεάτρου με Γνωσιακές και Συμπεριφορικές Τεχνικές.

Η δρ Χάρις Καρνέζη, που έκανε τη διδακτορική μελέτη της στο πανεπιστήμιο Τρίνιτυ Κόλετζ του Δουβλίνου (Trinity College Dublin) της Ιρλανδίας, δηλώνει ότι «τα αποτελέσματά της καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του CBD στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης των συμμετεχόντων, στη γενικότερη βελτίωση της κοινωνικής τους συμπεριφοράς, στη μείωση στερεοτυπικών συμπεριφορών, καθώς επίσης και στην επίτευξη ειδικών στόχων για το κάθε μέλος, όπως η αντιμετώπιση φοβιών και άλλων προβληματικών συμπεριφορών».

Η δρ Καρνέζη εφάρμοσε στην Αυστραλία την πρωτοποριακή της μέθοδο (εφαρμόζεται για πρώτη φορά) και όπως λέει «συνδυάζει τις τεχνικές του δράματος με τις πιο επιτυχημένες θεραπευτικές μεθόδους για άτομα στο φάσμα του αυτισμού, όπως η γνωστική και η συμπεριφορική».

Το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (ΓΣΔ) γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 2008 και είναι βασισμένο σε επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Τρίνιτυ της Ιρλανδίας. Έκτοτε ταξίδεψε σε Αυστραλία, Μεξικό και Αμερική, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια εφαρμόζεται με επιτυχία και στην Ελλάδα, όπου ιδρύθηκε και το πρώτο κέντρο γνωσιακού συμπεριφορικού δράματος στον κόσμο.

Η δρ Χάρις Καρνέζη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική και δούλεψε επαγγελματικά ως ηθοποιός για δέκα χρόνια. Πήρε Μάστερ (MA) στο «Θέατρο στην Εκπαίδευση» από το University of Central England στο Birmingham και έκανε διδακτορικό με υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, Trinity College Dublin. Κατά τη διατριβή της μελέτησε τις ανάγκες των παιδιών με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και σύνδρομο 'Ασπεργκερ και δημιούργησε ένα ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο που να ανταποκρίνεται σε αυτές, το «Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα» (ΓΣΔ). Για τη μελέτη της αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Ιρλανδικό Κρατικό Συμβούλιο Ειδικής Εκπαίδευσης ενώ παράλληλα της απονεμήθηκε και μεταπτυχιακό βραβείο έρευνας από το πανεπιστήμιο του Δουβλίνου. Τα αποτελέσματα της μελέτης της παρουσίασε σε διεθνή συνέδρια εκτός από την Αυστραλία, Ιρλανδία, το Μεξικό και τις ΗΠΑ.


Πηγή : news messinia

Οργή αγροτών για την εισφορά από την παραγωγή ρεύματος

ΤΗΝ έντονη αντίδραση των αγροτών που εστράφησαν προς την παραγωγή ρεύματος εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά συστήματα σε αγροτική γη έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επιβάλει έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων παραγωγής ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και τα μέτρα που προωθεί για τον περιορισμό της εγκατάστασης νέων φωτοβολταϊκών μονάδων.

Χθες αγρότες από την Αιτωλοακαρνανία που έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκούς σταθμούς πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας να επιταχυνθεί η σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ των φωτοβολταϊκών μονάδων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου ο οποίος τους παρουσίασε τα προβλήματα που οδήγησαν στην επιβολή της έκτακτης εισφοράς (έλλειμμα ΛΑΓΗΕ) ενώ διευκρίνισε ότι η έκτακτη εισφορά για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα είναι κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα ανά κατηγορία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς ζήτησε να αρθούν οι αδικίες σε βάρος των αγροτών που παραμένουν εγκλωβισμένοι έχοντας ολοκληρώσει τις επενδύσεις τους αλλά δεν τους δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο, ενώ τόνισε ότι η εισφορά που επιβάλλεται είναι εξοντωτική. «Για εξαπάτηση των αγροτών από το κράτος, καθώς άλλα έταζαν και άλλα υλοποίησαν τελικά», έκανε λόγο το μέλος δ.σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης


Πηγή : news messinia

Καλή χρονιά για την πατάτα της Καλαμάτας και της Μεσσήνης

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Π.ΑΛΕΥΡΑ

Από καλά έως πολύ καλά πάει φέτος η πατάτα στην Καλαμάτα και τη Μεσσήνη. Ο καλός καιρός ευνόησε ώστε η παραγωγή να είναι αυξημένη και ποιοτική, ενώ αυτή την περίοδο δεν βγαίνει αλλού πατάτα με αποτέλεσμα να διατηρούνται και οι τιμές σε καλό επίπεδο. Τα πατατοχώραφα επισκέφθηκε ο Παναγιώτης Αλευράς…

Μέχρι τώρα έχει γίνει η συγκομιδή του 45 με 50% της παραγωγής, έχουν μαζευτεί δηλαδή περίπου 12.000 τόνοι ενώ το σύνολο της παραγωγής αναμένεται ότι θα φτάσει τους 25.000 τόνους. Όπως σημειώνεται σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε για την επίσκεψη του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά στα πατατοχώραφα, «γενικά η φετινή είναι μια πολύ καλή χρονιά για τη μεσσηνιακή πατάτα. Το προϊόν είναι άριστης ποιότητας και σ’ αυτό έπαιξαν ρόλο οι ιδανικές για την καλλιέργεια καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, οι κατάλληλοι και στοχευμένοι χειρισμοί εκ μέρους των παραγωγών και η καλή συνεργασία τους με τις αρμόδιες υπηρεσιακές μονάδες της Π.Ε Μεσσηνίας. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα ο κ. Αλευράς στη σημασία της καθημερινής παρουσίας αρμοδίων γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας στα πατατοχώραφα και στα τυποποιητήρια, καθώς στη σημασία εφαρμογής του συστηματικού φυτοϋγειονομικού και ποιοτικού ελέγχου, με την ευθύνη της ανωτέρω Υπηρεσίας.

O κ. Αλευράς παρατήρησε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση του προϊόντος, η οποία εν μέρει αποδίδεται και στις περιορισμένες εισαγωγές πατάτας, κυρίως από τρίτες χώρες, λόγω της ανόδου της τιμής παραγωγού στις χώρες αυτές, κάτι που αποδυνάμωσε το κίνητρο εισαγωγής. Παρ’ όλα αυτά, τόνισε ότι έχει δοθεί αυστηρή εντολή στο «Μικτό Κλιμάκιο Ελέγχου» για εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, για την προστασία του προϊόντος και κυρίως του εισοδήματος του παραγωγού. Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η διαμορφούμενη, ευοίωνη προοπτική για την εμπορία του προϊόντος κατά τη φετινή περίοδο, θα αποτελέσει και ένα κίνητρο για την επέκταση της καλλιέργειας. Τόνισε δε ότι «πιστεύουμε ότι του χρόνου τα καλλιεργούμενα στρέμματα θα είναι περισσότερα. Στόχος πρέπει να είναι η καλλιέργεια να επανακάμψει, φθάνοντας τα 12.000 στρέμματα που είχαμε πριν 7-8 χρόνια, επ’ ωφελεία τόσο της απασχόλησης, όσο και του γεωργικού εισοδήματος».


Πηγή : kalamata journal

Διαστημική Πύλη η Καλαμάτα - Έτοιμος για εκτόξευση ο Λ-Sat

Μπορεί να ακούγονταν με... μύθο πριν από λίγο καιρό αυτά, αλλά η... διαστημική πραγματικότητα - και μάλιστα με ρεαλιστικό τρόπο - είναι εδώ. Και όχι μακριά μας... Με βάση τα όσα παρουσίασε ο διακεκριμένος Καθηγητής Αεροδιαστημικής (Δ/ντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Λ- Sat – Επιθεωρητής NASA) Περικλής Παπαδόπουλος στην Καλαμάτα και τον αερολιμένα της είναι δυνατόν αναπτυχθεί η Ευρωπαϊκή Διαστημική Πύλη! Η πρόταση που γίνεται με εξειδικευμένο και στοχεύσιμο τρόπο για τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο κατατέθηκε αναλυτικά στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που έλαβε χώρα στην Τρίπολη παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης. Ο Μεσσήνιος Καθηγητής ένα από τα βασικά στελέχη στο project της... προσαρείωσης του Curiosity(!!!) ήρθε για δύο και μόνο ημέρες στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ συνοδευόμενος από τον James Grady Δ/νων Σύμβουλο Στρατηγικής, NASA Ames Space Portal & ACES και τους άφησαν όλους άφωνους, όταν γνώρισαν τον σχεδιασμό που υπάρχει και το πόσο οργανωμένα αυτός έγινε γνωστός για το λεγόμενο ''space portal''.

Ήδη στο Νέο Μεξικό έχει αυτό γίνει πραγματικότητα με την σφραγίδα της ''Virgin Galactic'' στην οποία έχουν κλείσει εισιτήριο 530 άτομα από διαφορετικές χώρες πληρώνοντας αντίτιμο για το διάστημα και πίσω 200.000 δολάρια. Τα πρώτα διαστημικά ταξίδια, λοιπόν, είναι γεγονός. Από τους δύο επιστήμονες τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καλαμάτας αναλύθηκαν ιδιαίτερα όπως και τα οφέλη. Μόνο τα οικονομικά στοιχεία να ακούσει κανείς χάνεται... 1 τρις δολάρια μέχρι το 2020 πρόκειται να επενδυθούν στον διαστημικό τουρισμό και την έρευνα!!! Μέσα σε όλα προσθέστε τα πολλαπλά οφέλη, που θα μπορούσε να γίνει παράλληλα το κέντρο εκτόξευσης μικροδορυφόρων αλλά και σημαντικές βιοτεχνολογικές αναλύσεις, εκπαιδευτικά κέντρα, κέντρα καινοτομίας, τεχνολογίας κ.ά. Και επειδή πάλι όλα αυτά ακούγονται κάπως, η πραγματικότητα έρχεται με τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο που κατασκεύασε από γραφένιο με την χρήση νανοτεχνολογίας ο κ. Παπαδόπουλος και η ομάδα του – νέοι Έλληνες επιστήμονες.

Έναν δορυφόρο που επίκειται το επόμενο διάστημα η εκτόξευσή του και η χρησιμότητά του, προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και της ίδιας της NASA. Λίγη ώρα μετά την παρουσίας ο Καθηγητής β΄ρθηκε στον αερολιμένα της Καλαμάτας διαπιστώνοντας από κοντά τις επαρκείς υποδομές και τις συνθήκες καταλληλότητας που από τον κ. Grady σημειώθηκαν ως εξαιρετικές. Κλείνουμε με τις τρεις αναφορές του κου Παπαδόπουλου που πρέπει να συνεπαίρνουν τους Έλληνες που δίνουν το παράδειγμα ''...θάρρος, βαθιά ψυχή, ενθουσιασμός''.


Πηγή : kalamata news

Ψηφίστηκε ο νόμος S510 στην Αμερική που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την οικιακή κηπουρική

Οι πολυεθνικές, με τις ευλογίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, περνούν νόμο απαγόρευσης και ωθούν στην πείνα μικρο καλλιεργητές και ιδιώτες, απαγορεύοντας τη διατήρηση και φύτευση σπόρων σε λαχανόκηπους στα σπίτια. Αν κρίνουμε από τη στροφή που έκαναν χιλιάδες νοικοκυριά και εδώ στην Ελλάδα, που λόγω της κρίσης άρχισαν να φυτεύουν είδη πρώτης ανάγκης και λαχανικά ώστε να μπορούν να επιβιώσουν, κατανοούμε και το μέγεθος της απανθρωπιάς των πολυεθνικών που προκειμένου να ελέγξουν την ανθρωπότητα μέσω του ελέγχου της τροφής, προωθούν τέτοιες απαγορευτικές νομοθεσίες.

Ο νόμος S510 είναι μόνο ένα μέρος από την προώθηση του λεγόμενου κώδικα αλιμεντάριους.(1) Υπερψηφίστηκε ο αμφιλεγόμενος νόμος S510 για τα τρόφιμα στις ΗΠΑΎστερα από καθυστέρηση ενός έτους η γερουσία ψήφισε σήμερα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο «S 510» για την προστασία του καταναλωτικού κοινού και που αφορά στη βιομηχανία τροφίμων στις ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με ψήφους 73 ψήφους έναντι 25 και συγκέντρωσε τις θετικές ψήφους τόσο των δημοκρατικών όσο και των ρεπουμπλικάνων.Αν και το νομοσχέδιο πρέπει να συνδιαμορφωθεί με το αντίστοιχο που ψηφίστηκε από τη βουλή των αντιπροσώπων τον Ιούλιο του 2009 -καθώς στο τελευταίο περιλαμβάνονται αρκετές τελικές διαφοροποιήσεις- εντούτοις η βουλή των αντιπροσώπων πρόκειται μάλλον να δεχθεί το κείμενο του Κογκρέσου. Ο νέος νόμος ουσιαστικά παρέχει πλήρη εξουσία στην αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων και τροφίμων (FDA) στις διαδικασίες παραγωγής και διάθεσης τροφίμων στις ΗΠΑ στο περίπου 80% της παραγωγής. Ο νέος νόμος πρόκειται να εστιάσει στην πρόληψη πάσης φύσεως επιδημιών που μπορεί να προκύπτουν στην διαδικασία παραγωγής τροφίμων, στον εντοπισμό τους και την αντιμετώπισή τους. Κάτω από τις ίδιες προδιαγραφές πρόκειται να ελέγχονται και τα εισαγόμενα τρόφιμα και η FDA θα αποφασίζει εάν αυτά ανταποκρίνονται στις διαδικασίες ασφαλείας παραγωγής που υπόκεινται και τα τρόφιμα που παράγονται στις ΗΠΑ αναγκάζοντας τον οποιοδήποτε προμηθευτή εξωτερικού να υιοθετεί τις ίδιες αυτές προδιαγραφές ασφαλείας. Ο προϋπολογισμός του νέου νόμου πρόκειται να ανέλθει στα 1,4 δις. $.

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε το νομοσχέδιο αφορούσαν στα τρόφιμα που παράγονται από μικρούς παραγωγούς τόσο για εμπόριο όσο και για ιδία κατανάλωση, μιλώντας για σενάρια όπου αποσπάσματα της FDA θα συλλάμβαναν τον οποιοδήποτε επιχειρούσε να καλλιεργήσει τα δικά του λαχανικά στον κήπό του. Στο τροποποιημένο κείμενο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο εξαιρέθηκαν από τους νέους κανονισμούς οι παραγωγοί που παράγουν προϊόντα τα οποία τους αποφέρουν μέχρι 500.000 $ ετησίως και τα διαθέτουν σε αποστάσεις όχι μεγαλύτερες των 275 μιλίων από τον τόπο παραγωγής τους.

Παρόλα αυτά στο νόμο περιέχονται συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας ακόμη και για τους μικρούς παραγωγούς κάτι που ουσιαστικά οδηγεί σε αναίρεση της εξαίρεσης…Αυτό γιατί όσοι θέλουν να εξαιρεθούν πρέπει να εγγραφούν στα μητρώα της FDA, -αλλιώς θα υποστούν νομικές κυρώσεις- ενώ -και κυριότερα- οι μικροί παραγωγοί θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να δέχονται τον έλεγχο της FDA εάν η υπηρεσία διαπιστώσει πως κατά τη διάρκεια παραγωγής των τροφίμων δεν τηρούνται οι διατάξεις του S-510 από τον οποίο υποτίθεται έχουν εξαιρεθεί!

Η FDA έτσι εκτός του ότι καθίσταται το κύριο όργανο στην παραγωγή τροφίμων μπορεί να υπαγορεύει οποιαδήποτε στιγμή το πως παράγονται τα τρόφιμα με ποιες διαδικασίες και με ποια φάρμακα πιθανόν κρίνει ότι πρέπει να εντάσσονται στην διαδικασία της παραγωγής. Ένας νόμος αναμφισβήτητα που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς είναι πολύ πιθανό να δούμε σύντομα και την ευρωπαϊκή εκδοχή του.

(2) Παγκόσμια Διατροφική Συνωμοσία: Σχέδιο Monsanto – Νόμος S510 (Βίντεο)Πρόκειται για μία Παγκόσμια Διατροφική Συνωμοσία που έχει βαθειά τις ρίζες της μέσα στην ιστορία δημιουργώντας -με πρόσχημα την καλύτερη υγεία και τη μείωση του κόστους γεωργικής παραγωγής- ένα αποκύημα οικονομικών συμφερόντων με απώτερο σκοπό τον αποδεκατισμό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η πολυεθνική εταιρία γεωργικής βιοτεχνολογίας Mosanto με έδρα στο Creve Coeur στο Missouri της Αμερικής είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός του ζιζανιοκτόνου “glyphosate” γνωστό κι ως “Roundup” και ο μεγαλύτερος παραγωγός γενετικά τροποποιημένων σπόρων στον κόσμο. Η συγκεκριμένη εταιρία παρέχει στο 90% του παγκόσμιου χάρτη την τεχνολογία των γενετικά τροποποιημένων σπόρων προς σπορά δηλαδή των μεταλλαγμένων μετέπειτα τροφών που καταλήγουν στο τραπέζι μας. Μέχρι το 1999 η περί ου ο λόγος εταιρία χρησιμοποιούσε την ονομαζόμενη “Τεχνολογία Εξολοθρευτής” (δηλαδή φυτά που τροποποιούνται γενετικά για να παράγουν στείρους σπόρους) όπου και… υποσχέθηκε δημόσια να μην την ξαναχρησιμοποιήσει για εμπορικούς σκοπούς. Μετά από αυτό όμως η Mosanto προώθησε ένα νέο ισχυρισμό όπου τώρα πλέον υποστηρίζει πως μπορεί να αναπτύξει με σκοπό να χρησιμοποιήσει τους ονομαζόμενους “αυτοκαταστροφικούς σπόρους”. Τώρα όποιος συνεχίζει να λέει… “ε, και τι μας ενδιαφέρει εμάς αυτό;” ίσως με τα παρακάτω βίντεο καταλάβει έστω και λίγα πράγματα για τον ρόλο της Mosanto στον Παγκόσμιο Διατροφικό Χάρτη με τον οποίο θα ξανα-ασχοληθούμε σίγουρα στο μέλλον…


Πηγή : gargalianoi

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Προβληματισμός για την επένδυση στην Ελαία στο Δ.Σ. Τριφυλίας

Με την σχεδιαζόμενη επένδυση κατασκευής εξοχικών κατοικιών στην περιοχή της Ελαίας να μονοπωλεί την συζήτηση, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης με θέμα το πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης της περιοχής "Natura 2000" Κυπαρισσίας και της θαλάσσιας περιοχής της. Το κυρίαρχο ζήτημα που τέθηκε από όλους ήταν η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η μη ερημοποίηση της περιοχής.

Οπως χαρακτηριστικά τονίστηκε δεν θα πρέπει να φτάσουν από το ένα άκρο στο άλλο, ενώ οι περισσότερες τοποθετήσεις κατέληγαν στο τρίπτυχο "προστασία περιβάλλοντος - ήπια τουριστική ανάπτυξη - νομιμότητα". Αναφορά έγινε στην απάντηση της Ελλάδας στην Ε.Ε. για τις καταγγελίες που έχει δεχθεί, με την οποία η χώρα μας δεσμεύεται για αναστολή κάθε οικοδομικής άδειας, πράγμα το οποίο όπως ειπώθηκε είναι καταστροφικό για την περιοχή.

Οσον αφορά την συγκεκριμένη επένδυση εξοχικών κατοικιών, από την μεγαλύτερη πλειοψηφία υπήρξε σκεπτικισμός για το όφελος της περιοχής και οι περισσότερες εισηγήσεις κινήθηκαν στην κατεύθυνση ότι θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός του περιβάλλοντος, ήπιες μορφές ανάπτυξης και τήρηση της νομιμότητας. Από αρκετούς επίσης ειπώθηκε πως στην ουσία είναι μια εμπορική επιχείρηση, ενώ δεν έλειψαν οι αρνητικές τοποθετήσεις για την συγκεκριμένη επένδυση, αλλά και άλλες ότι μπορεί να βοηθήσει αναπτυξιακά την περιοχή. Εντονες ενστάσεις εξέφρασε ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας για την κατάτμηση που έχει γίνει στα οικόπεδα. Ο σύλλογος τόνισε ότι οι κατασκευές αποτελούν ένα οικιστικό σύνολο και όχι μεμονωμένες κατοικίες και γι' αυτό η επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει. Ευθείες βολές δέχθηκε επίσης ο Σύλλογος "Αρχέλων", ενώ αμφισβητήθηκε ακόμη και η δράση του στην περιοχή. Η εκπρόσωπός του τόνισε πως λένε ναι στην ανάπτυξη της περιοχής με αρχές και κανόνες, υπογραμμίζοντας πως το θέμα δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη επένδυση αλλά όλη η περιοχή.

ΚΟΛΛΙΑΣ: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΗΠΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στην αρχική του εισήγηση ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας αναφέρθηκε στο όλο ζήτημα που έχει προκύψει στην περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η χώρα μας είναι υπόδικη" και σημειώνοντας ότι η καταγγελία αυτή προήλθε από τον Σύλλογο "Αρχέλων" και σε όλο αυτό το πλαίσιο έχει προστεθεί και η επενδυτική προσπάθεια που γίνεται. Επανέλαβε την θέση της δημοτική αρχής που κινείται στο περίγραμμα "όχι στην ερημοποίηση της περιοχής, ναι στις ήπιες μορφές ανάπτυξης, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στο οικοσύστημα", προσθέτοντας πως ό,τι γίνεται εκεί πρέπει να έχει την απόλυτη στήριξη της νομιμότητας. Ακόμη τόνισε πως διεκδικούν να συμμετέχουν στο διάλογο για το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος που θα αφορά την περιοχή. "Αξία έχει να υπάρχει μια κοινή πορεία με κοινή στόχευση" τόνισε ο κ. Κόλλιας.

ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας ο επικεφαλής Δημήτρης Σωτηρόπουλος τόνισε πως πρέπει να δουν το θέμα για όλη την περιοχή υπογραμμίζοντας πως για το δήμο έχει αξία να συζητεί για την συγκεκριμένη επένδυση, αν αφορά αναπτυξιακά όλη την περιοχή, κάτι που όμως δεν το γνωρίζουν αφού δεν έχουν δει κανένα σχέδιο. Καταλόγισε επίσης στη δημοτική αρχή έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου και τόνισε ότι σαφώς θα πρέπει να προσεχθούν οι χελώνες αλλά όχι σε βάρος του ανθρώπου. Καταλήγοντας είπε ότι είναι υπέρ μιας επένδυσης που θα αφορά όλη την περιοχή και αυτό θα πρέπει να εξεταστεί.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης επισήμανε ότι δεν έχει γίνει καμία προστασία του οικοσυστήματος και ζήτησε από την δημοτική αρχή να επιστρατεύσει όλα τα ένδικα μέσα για να προστατεύσει την περιοχή.

ΔΡΑΚΟΣ: ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Π.Σ. Δημήτρης Δράκος επισήμανε ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να διατηρήσουν το κάλλος της περιοχής και να μην δώσουν λαβές σε ακραίες θέσεις να τορπιλίζουν την παράλληλη ανθρώπινη δράση και την ανάπτυξή της και από την άλλη να βάλουν μια τάξη με τις δικές τους παρουσίες και ενέργειες. Τόνισε πως αυτό που θα πρέπει να ακολουθήσουν είναι το παν μέτρον άριστον "καθώς ακούγονται ακραίες φωνές και από την μια πλευρά και από την άλλη. Πρέπει να ξεφύγουμε από όλα αυτά που κάναμε και μέχρι τώρα αποτύχαμε, με κατεύθυνση την ποιοτική ανάπτυξη. Γι' αυτό οι μελέτες που κατατίθενται θα πρέπει να είναι πλήρεις, να μιλάνε για περιβάλλον, για την ανάπτυξη, για την προοπτική". Κατέληξε λέγοντας πως το Δημοτικό Συμβούλιο και η Πολιτεία πρέπει να επανεξετάσει την κατάσταση και να πει σε όλους τους επενδυτές να είναι επενδυτές του μέλλοντος και της διαχρονίας, του κάλλους και της αισθητικότητας της περιοχής, αλλιώς θα έχουν αποτύχει.

ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ: ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ο Νίκος Πατσαρίνος, επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Π.Σ. τόνισε αρχικά ότι το πρόβλημα δεν είναι μοναδικό στην χώρα και αυτό οφείλεται στο ότι ακόμη δεν υπάρχει κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, ειδικοί όροι, φορείς διαχείρισης, ΓΠΣ και οριοθετήσεις. Σημείωσε πως στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει μερική οριοθέτηση του αιγιαλού. "Σε ένα θολό τοπίο αυτό που συμφέρει είναι μόνο το δυνατό και στην συγκεκριμένη δράση υπάρχουν αποφάσεις και έγγραφα που αντικρούονται. Προνόμιο της περιοχής είναι ότι είναι μια ευαίσθητη περιβαλλοντική περιοχή που ανήκει στην Μεσσηνία, την Ελλάδα, την ΕΕ. Είναι ένα διαμάντι για την περιοχή και πρώτα από όλα πρέπει να λυθούν τα περιβαλλοντικά ζήτημα, πολεοδομικά και ίσως ακόμη και ιδιοκτησιακά. Αν δεν προηγηθούν όλα αυτά, είναι λάθος να συζητάμε, χρειάζεται σεβασμός και ιεράρχηση των ζητημάτων. Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο ύψος της, να τηρηθούν οι αποφάσεις που σημαίνουν κανόνες και όροι, οι οποίοι πρέπει να ισχύουν για όλους. Η ίδια η Πολιτεία πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μην κρύβεται, καθώς αν κρύβεται εξυπηρετεί σκόπιμα τους δυνατούς. Πρέπει να συνδέσουμε την ανάπτυξη με το περιβάλλον που είναι το ατού της περιοχής και ανήκει στις επόμενες γενιές" τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι επισήμαναν την ανάγκη ανάπτυξης της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον και τήρηση της νομιμότητας, ζητώντας παράλληλα την θέσπιση ενός πλαισίου για την περιοχή. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Ιωάννη Βασιλόπουλου, που τόνισε πως στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για επένδυση αλλά για εμπορική επιχείρηση.

"ΑΡΧΕΛΩΝ": ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΑΡΧΕΣ

Από τις επόμενες εισηγήσεις χαρακτηριστική ήταν αυτή της εκπροσώπου του Συλλόγου "Αρχέλων" Παναγιώτας Θεοδώρου, η οποία ανέφερε ότι ο σύλλογος δεν ζήτησε ποτέ την ερημοποίηση της περιοχής όπως του καταλογίζουν. Οσον αφορά το κατηγορητήριο της Ε.Ε., σημείωσε πως λένε ότι αυτό έγινε μετά από καταγγελίες του συλλόγου χωρίς να λένε στους δημότες ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε αυτοψία πέρυσι το καλοκαίρι και έκανε την σχετική έκθεση και είχαν ζητήσει δύο φορές την άποψη του ελληνικού κράτους. Χαρακτήρισε την περιοχή μοναδική την οποία δεν πρέπει να αφήσουν ή να την ξεπουλήσουν. "Λέμε ναι στις επενδύσεις, ποτέ δεν είπαμε να ερημοποιηθούν, θέλουμε τον κόσμο στις παραλίες. Δεν είμαστε κατά κανενός επενδυτή, αλλά κατά ενός κράτους που αρνείται να προστατέψει τις περιοχές τους. Η περιοχή μπορεί να αναπτυχθεί με αρχές και όρους ζητώντας διαχείριση που μπορεί να συνδυάσει ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος" είπε.

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Πάνος Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να αποφασίσουν τι ανάπτυξη θέλουν για την περιοχή, σημειώνοντας ότι οι επενδύσεις είναι το ζητούμενο.

Εκ μέρους του Συλλόγου Ξενοδόχων Τριφυλίας ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Τοανόγλου τόνισε ότι χρειάζεται διατήρηση και αξιοποίηση του περιβάλλοντος, ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και σίγουρα ανθρώπους με όραμα, υπογραμμίζοντας ότι με την αντιπαλότητα δεν υπάρχει προοπτική.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Καλού Νερού Αθηνά Μέλλου τόνισε πως αν τηρείται η νομιμότητα καλώς να γίνει η επένδυση, υπογραμμίζοντας όμως ότι τα προβλήματα για τους επαγγελματίες της περιοχής είναι μεγάλα.

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Από το Σύλλογο Φίλων Παραλίας και Δάσους Ελαίας ο Παύλος Γρέκης πρότεινε να γίνει επιτροπή διαχείρισης της περιοχής "Natura".

Από το Σύλλογο Φίλων Κυπαρισσιακού Κόλπου ο πρόεδρος Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος επικεντρώθηκε σε βολές κατά του Συλλόγου "Αρχέλων" λέγοντας ότι εκμεταλλεύεται την αδράνεια της Πολιτείας, ενώ υποστήριξε και τη νομιμότητα της επένδυσης. Κατά του συλλόγου στράφηκε και ο εκπρόσωπος του Περιβαλλοντικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Καλού Νερού Ναπολέων Βασιλειάδης, σημειώνοντας επίσης ότι η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να αποδεχθεί μέτρα που καταδικάζουν την περιοχή. Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελαίας Ντίνα Κάππου αναρωτήθηκε αν η κατασκευή 40-50 σπιτιών είναι ήπια μορφή παρέμβασης, και αν η οικοδόμηση κατοικιών, η διάνοιξη δρόμων και το όργωμα δείχνουν σεβασμό προς το περιβάλλον. Και ζήτησε από το δήμο να βγάλει τα όπλα από τη φαρέτρα του και να υποστηρίξει την περιοχή.

Για εμπορική δραστηριότητα μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας Νίκος Αναστασόπουλος, χαρακτηρίζοντας την κατάτμηση που έχει γίνει τελείως παράλογη που προσπαθεί να εξασφαλίσει επαφή με τους δρόμους. Επίσης τόνισε ότι η επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει αφού δεν πρόκειται για μεμονωμένες κατοικίες αλλά για οικιστικό σύνολο. Αμφισβήτησε επίσης την γνωμοδότηση του ΥΠΕΚΑ λέγοντας ότι είναι ίδια με γνωμοδότηση που είχε κάνει το δικηγορικό γραφείο της εταιρείας, την οποία μάλιστα η νομική σύμβουλος του συλλόγου Βάσω Μαρίνη χαρακτήρισε στην συνέχεια κατάπτυστη.

Κ.Μπ.


Πηγή : eleutheria online

Αλλαγή στάσης για αναστολή οικοδομικών αδειών στην Κυπαρισσία

Προσεχώς μέτρα προστασίας και ενημέρωσης…

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Αλλαγή στάσης και θέσης έχει, πλέον, το ΥΠΕΚΑ σχετικά με την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή NATURA 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας», για την οποία είχε δεσμευθεί πως θα προχωρήσει η Ελλάδα απαντώντας στην Αιτιολογημένη Γνώμη της Ε.Ε. στις 22 Νοεμβρίου 2012, μεταβάλλοντας άρδην και μετατρέποντας την έγγραφη αυτή δέσμευσή του σε κάτι που «παίζει και θέλει ιδιαίτερη μελέτη για να γίνει»!

Αυτό ήταν το πρώτο και κύριο συμπέρασμα που εξήχθη μετά τη χθεσινή – κλειστή - σύσκεψη στην Κυπαρισσία, υπό το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου, Μανώλη Αγγελάκα, παρουσία της γενικής γραμματέως του ΥΠΕΚΑ Μάρως Ευαγγελίδου (η οποία είχε υπογράψει την απάντηση – δέσμευση προς την Ε.Ε. για αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και περιορισμούς στην περιοχή «Θίνες Κυπαρισσίας»). Σε αυτή, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν η πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης για την προώθηση πλαισίου και δράσεων προστασίας των Οικοτόπων και των Ειδών της περιοχής NATURA 2000 της Κυπαρισσίας, Αμαλία Καραγκούνη – Κύρτσου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας και η υπεύθυνη προγραμμάτων Πελοποννήσου του «ΑΡΧΕΛΩΝ», Παναγιώτα Θεοδώρου. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες του «Θ», το θέμα αυτό τέθηκε μετ’ επιτάσεως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και συζητήθηκε εκτενώς, ενώ φάνηκε η αλλαγή στάσης και θέσης του ΥΠΕΚΑ με αναφορές πως εξετάζεται, μελετάται και ίσως γίνει προσωρινή αναστολή για 4 - 5 μήνες, όχι για όλη την περιοχή «Θίνες Κυπαρισσίας», αλλά για το κομμάτι που είναι ο πυρήνας του οικοτόπου της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, από το Βουνάκι μέχρι τη Νέδα, προκειμένου – κυρίως – η χώρα να γλιτώσει το πρόστιμο της Ε.Ε. και στο μεταξύ «να» έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση προστασίας, χωρίς όμως αυτή να περιλαμβάνει αυστηρές απαγορεύσεις και περιορισμούς, αλλά πιο ήπια μέτρα προστασίας! Ερωτηθείσα σχετικά με την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Μάρω Ευαγγελίδου, απάντησε:

«Είναι ένα θέμα που κουβεντιάσαμε για πάρα πολλή ώρα, είναι ένα από τα μέτρα που “παίζουνε”, αλλά θέλει ιδιαίτερη μελέτη για να μπορέσει να γίνει ουσιαστικό, αποτελεσματικό και χωρίς να προκαλέσει περιττές αναστατώσεις. Είναι ένα μέτρο το οποίο το μελετάμε με τον υπουργό»!

Η κα Ευαγγελίδου σε δηλώσεις της σημείωσε:

«Πιστεύω ότι υπάρχει δουλειά για όλους και υπάρχει και πεδίο για όλους, για να ομοφωνήσουμε. Το πρώτο βήμα της ομοφωνίας, νομίζω, έγινε. Από εδώ και πέρα, μένει να προχωρήσουμε σε συνεργασία και όχι σε αντιδικία…».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας, σημείωσε:

«Τονίστηκε η ανάγκη να ληφθούν άμεσα διαχειριστικά μέτρα, υπάρχει η δουλειά που έχει κάνει εδώ η κα Καραγκούνη, η δουλειά που έχει γίνει από το ΥΠΕΚΑ και οι σημαντικότατες προτάσεις που κατέθεσε ο “ΑΡΧΕΛΩΝ”. Θεωρώ ότι άμεσα πρέπει να βγει αυτό, εγώ μάλιστα βλέπω ότι η περίοδος της ωοτοκίας είναι 1 Μαΐου με 31 Οκτωβρίου, άρα θεωρώ ότι εντός του επομένου δεκαημέρου, για να δεσμευόμαστε κιόλας, μπορούμε αυτό να το προχωρήσουμε. Άρα, το πρώτο που συμφωνούμε είναι ότι θα βγάλουμε τα διαχειριστικά μέτρα, άμεσα. Το δεύτερο που έχουμε συμφωνήσει, είναι ότι για να υλοποιηθούν και να εφαρμοστούν αυτά, χρειαζόμαστε την τοπική κοινωνία μαζί μας». Μεταξύ άλλων, συνέχισε λέγοντας: «Το τρίτο είναι κάτι που με αφορά και εμένα και τις υπηρεσίες μου. Εντός δύο μηνών θα έχουμε καθαρίσει την ιστορία του αιγιαλού», ενώ αναφέρθηκε και στις ενημερωτικές δράσεις που πρέπει να γίνουν.

Ο κ. Αγγελάκας τόνισε ακόμη:

«Θα προχωρήσουμε στην έκδοση υπουργικής απόφασης ενδιάμεσου διαχειριστικού μέτρου – για το θέμα της αναστολής αναφέρθηκε η γενικής γραμματεύς. Αν δουλέψουμε συντονισμένα, στο πλαίσιο αυτό που έβαλα, στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη, για να μη χανόμαστε, θα ξεπεράσουμε, καταρχήν, την περίοδο των επόμενων πέντε μηνών, αποτελεσματικά θα αντιμετωπίσουμε τη διαδικασία την κοινοτική της εμπλοκής της χώρας μας, διότι πραγματικά είναι οδυνηρό να πληρώνουμε πρόστιμα…». Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, τόνισε ότι «όλες οι απόψεις συγκλίνουν στο εξής: Όχι στην ερημοποίηση καμιάς περιοχής. Ναι σε μορφές ήπιας ανάπτυξης με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στα μέτρα προστασίας του οικοσυστήματος, που όμως αυτά θα πρέπει με σαφήνεια να είναι προσδιορισμένα».

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σημείωσε:

«Αποδείχθηκε, μέσα από τη συζήτηση, ότι το διαχρονικό μας πρόβλημα παραμένει ζωντανό: η έλλειψη συγκεκριμένων πολιτικών προστασίας, περιβαλλοντολογικών πολιτικών, είναι αυτό που ταλανίζει τη χώρα μας…».

Σημειώνουμε πως πριν από τη σύσκεψη η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ επισκέφθηκε την περιοχή από Καλό Νερό μέχρι Αγιαννάκη και έκανε αυτοψία.


Πηγή : tharros news

Φιλιατρά: Άρχισαν οι ζωοκλοπές

Μετά τα φαινόμενα κλοπών και ληστειών στην περιοχή των Φιλιατρών, άρχισαν τώρα να βουτάνε και ζώα από τα μαντριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του filiatranet, έκπληκτος έμεινε κτηνοτρόφος σήμερα το πρωί λίγο έξω από τα Φιλιατρά, όταν αντίκρισε την συρμάτινη περίφραξη που είχε τα ζώα του κομμένη σε δύο διαφορετικά σημεία, ενώ ταυτόχρονα διαπίστωσε ότι του είχαν κλέψει 7 κατσίκια από το μαντρί.

Δεν είναι όμως το μοναδικό περιστατικό ζωοκλοπών στην περιοχή μας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μας, πριν λίγες ημέρες τουλάχιστον άλλοι τρεις κτηνοτρόφοι διαπίστωσαν να τους λείπουν ζωντανά, όπου στον έναν "έκαναν φτερά" 20 κότες και στον άλλο κτηνοτρόφο κατάφεραν να πάρουν 3 αρνιά και τις κότες, ενώ την γλύτωσαν οι χήνες που προφανώς ...επιτέθηκαν.


Πηγή : filiatra net

Η Απάντηση Κουσελά στην δικογραφία και πέρασε στην αντεπίθεση

"Ουδέποτε έδωσα εντολή να παγώσει έλεγχος σε βάρος οποιασδήποτε εταιρείας", απαντά ο Δημήτρης Κουσελάς, αναφορικά με τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη βουλή για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών του πρώην υφυπουργού Οικονομικών σε υπόθεση μη είσπραξης οφειλών από ΦΠΑ, από εταιρεία μεταφοράς πετρελαίου από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια." Όταν ανέλαβα καθήκοντα Υφυπουργού, εκκρεμούσε ήδη στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών το θέμα εάν απαλλάσσεται σύμφωνα με τον κώδικα ΦΠΑ η εξαγωγή πετρελαίου από Θεσσαλονίκη στα Σκόπια, μέσω αγωγού, όπως ισχύει στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, οι οποίες πραγματοποιούνται με αυτοκίνητα, τρένα ή πλοία, δεδομένου ότι όταν είχε ψηφιστεί ο κώδικας ΦΠΑ το 2000, δεν είχε κατασκευαστεί αγωγός και δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη", τονίζει ο κ. Κουσέλας και συνεχίζει:

"Η επικρατούσα άποψη των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου θεωρούσε ότι η μεταφορά πετρελαίου μέσω αγωγού από Θεσσαλονίκη στα Σκόπια, που πραγματοποιούσε η θυγατρική εταιρία των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ , ΒΑΡΔΑΞ ΑΕ, απαλλασσόταν του ΦΠΑ σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ.1 του κώδικα ΦΠΑ, αφού αφορούσε μεταφορά αγαθών που εξάγονται σε τρίτη χώρα. Υπήρχε όμως και η άποψη ότι εφαρμόζονται τα άρθρα του κώδικα ΦΠΑ περί παροχής υπηρεσιών ακινήτων, αφού ο αγωγός είναι ακίνητο. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους- στο οποίο απευθυνθήκαμε με πρωτοβουλία μου, κατέληξε στην άποψη ότι δεν ενδείκνυται η απάντηση επί του ερωτήματός μας επειδή είχαν ήδη εκδοθεί καταλογιστικές πράξεις. Μετά ταύτα η αμφισβήτηση λύθηκε νομοθετικά σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη των Υπηρεσιών του Υπουργείου και το σχετικό πλαίσιο της υφιστάμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας και με τον Ν. 3943/31-3-2011 προστέθηκε εδάφιο στο άρ. 24 του κώδικα ΦΠΑ, από τότε που ίσχυσε, το οποίο προβλέπει ότι «Ως μεταφορές για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου νοούνται και οι μεταφορές αγαθών μέσω αγωγών ή η παροχή πρόσβασης σε τέτοιους αγωγούς».


Πηγή : radio 936

Φιλιατρά: Συγκέντρωσαν τρόφιμα για το ΚΑΦΚΑ

Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης συγκέντρωσαν με πρωτοβουλία που πήραν οι σύλλογοι των τριών Δημοτικών σχολείων των Φιλιατρών και τα παρέδωσαν στο ΚΑΦΚΑ σε μια κίνηση αλληλεγγύης.

Σε εποχές δύσκολες σαν αυτή που περνάει η χώρα μας τέτοιες κινήσεις δίνουν το αισιόδοξο μήνυμα ότι οι ανθρώπινες αξίες δεν έχουν χαθεί από την κοινωνία εν αντιθέσι με το κράτος. Τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς τους αγόρασαν τρόφιμα, τα συγκέντρωσαν και σήμερα το μεσημέρι τα παρέδωσαν στο ΚΑΦΚΑ συνοδευόμενοι από γονείς και δασκάλους μαθα΄λινοντας στην πράξη την κοινωνική προσφορά στον συνάνθρωπο μας.

Ενα ευχαριστώ για την κίνηση αυτή από την Νοσηλεύτρια Φωτεινή Μπαρμπαγιαννοπούλου ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για όλους όσους συμνμετείχαν ενεργά σε αυτή την κίνηση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη στο ξεχασμένο από όλους ΚΦΑΚΑ.


Πηγή : filiatra news

Φιλιατρά: Εξέπληξαν το κοινό τους οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου

Μία εξαιρετική παράσταση παρουσιάζουν αυτές τις ημέρες οι μαθητές της Γ΄Γυμνασίου Φιλιατρών, με τίτλο "Ο Ιππότης με τη Σκουριασμένη Πανοπλία", στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο. Μια ιστορία γραμμένη σαν παραμύθι, που μιλά κατευθείαν στην καρδιά όσων αποζητούν ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή τους, μια απάντηση και μια διέξοδος στους φόβους, τις αγωνίες και τη μοναξιά μας.

Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Φιλιατρών κ. Νίκος Αθανασόπουλος μιλώντας στο filiatranet, εξήγησε ότι το σχολείο πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και μας τόνισε την σημασία των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, όπως το θέατρο και ο αθλητισμός. Ένα θεατρικό έργο με πολλά διδακτικά μηνύματα όπου ο εγωισμός και η φιλαυτία καταστρέφουν την ζωή και από την άλλη η αυτογνωσία και η κριτική, που ελευθερώνουν από τα πάθη και τις αδυναμίες.

Η φιλόλογος του Γυμνασίου κα. Ελένη Δημητροπούλου μας ανέφερε ότι τα παιδιά προετοιμάστηκαν γ΄αυτό το έργο καθ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, πέρα από τον χρόνο του σχολείου με αγάπη και μεράκι. Διδάχθηκαν μέσα από αυτό τι σημαίνει ευθύνη, συνέπεια και συλλογικότητα.

Η κα. Θεοδώρα Γουζέα φιλόλογος του Γυμνασίου στάθηκε στην δυσκολία που υπήρχε αρχικά στον συντονισμό των 40 περίπου παιδιών, το οποίο όμως τελικά με καλή συνεργασία και προσπάθεια έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα στην σκηνή. Ο μαθητής της Γ΄Γυμνασίου και "Ιππότης" Χαράλαμπος Κατσούλης, τόνισε την θέληση και την συνεργασία που υπήρχε για να βγει αυτή η παράσταση, ενώ η ιδέα του ότι θα ήμασταν όλοι μαζί μας ώθησε σε αυτήν την εκδήλωση που θα αρέσει και στον κόσμο.

Να θυμίσουμε ότι σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στις 21:00, θα δοθούν οι τελευταίες παραστάσεις.

Παρακολουθήστε δηλώσεις και ένα απόσπασμα από την θεατρική παράσταση, όπως την κατέγραψε ο φακός του filiatranet:


Πηγή : filiatra net

Στην αντεπίθεση για την Ελαία “Νέος Κότινος” και Πέτρος Παππάς

Με κοινή ανακοίνωσή τους η εταιρεία “Νέος Κότινος Α.Ε.” και ο εφοπλιστής Πέτρος Παππάς απαντούν στις καταγγελίες του Συλλόγου “Αρχέλων”, του Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας και του βουλευτή Θανάση Πετράκου. Η εταιρεία και ο εφοπλιστής θέτουν ερωτήματα στους καταγγέλλοντες, υποστηρίζοντας ότι όλα είναι νόμιμα στην Ελαία και ότι η επένδυση θα μειώσει την ανεργία. Στο τέλος της ανακοίνωσης μάλιστα απειλούν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον όσων συκοφαντούν την επένδυση. Αναλυτικά η γραπτή δήλωση της εταιρείας “Νέος Κότινος Α.Ε.” και του εφοπλιστή Πέτρου Παππά έχει ως εξής:

«Δυστυχώς για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν είναι η δεινή οικονομική κρίση αλλά το έλλειμμα λογικής και σεβασμού προς τον νόμο και την αλήθεια. Δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί διαφορετικά το γεγονός ότι με πρόσχημα την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, συκοφαντούμαστε επειδή τολμήσαμε να ζητήσουμε από τις αρμόδιες αρχές τις άδειες που απαιτούνται προκειμένου να αξιοποιήσουμε την ιδιοκτησία μας. Αντίθετα όμως με όσα αναληθή υποστηρίζουν όσοι εμφανίζονται ως αυτόκλητοι προστάτες του περιβάλλοντος και της νομιμότητας, εμείς κινηθήκαμε πάντα στο φως υποβάλλοντας νόμιμες αιτήσεις ενώπιον των αρμόδιων αρχών και δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο από όσα προβλέπει ο νόμος για όλους σ’ αυτήν την χώρα. Επειδή όμως η ανοχή απέναντι στην μεθοδευμένη διασπορά συκοφαντιών εναντίον μας έχει τα όριά της, καλούμε τους Ηρακλείς του περιβάλλοντος να απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτήματα.

  1. Γνωρίζουν ναι ή όχι ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις όλων των βαθμών και δικαιοδοσιών που έχουν κρίνει αμετάκλητα (μεταξύ των οποίων όλως ενδεικτικά οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου 418/1978 και 817/1985) ότι, το συνολικό εμβαδόν της έκτασης που το Ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε προς τον δικαιοπάροχό μας Γ. Κανελλάκη, δεν ήτο 180 αλλά 306 στρέμματα.
  2. Γνωρίζουν ναι ή όχι ότι ήδη με τον κτηματολογικό δασικό χάρτη που καταρτίστηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 248/1976 και θεωρήθηκε από την αρμόδια δασική υπηρεσία την 13-1-1986, ολόκληρη η έκταση που που το Ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε προς τον δικαιοπάροχό μας Γ. Κανελλάκη, είναι χαρακτηρισμένη αγροτική και όχι δασική.
  3. Γνωρίζουν ναι ή όχι ότι τα όρια του δημόσιου πευκοδάσους έχουν αποτερματισθεί και οριοθετηθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση (Πολ. Πρωτ. Κυπαρισσίας 15/1991) εκτός των ορίων των γεωτεμαχίων που μας ανήκουν.
  4. Γνωρίζουν ναι ή όχι ότι άπαντες στην Ελλάδα οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν κρίνει με δύναμη δεδικασμένου μεταξύ του δικαιοπαρόχου μας άρα και ημών αφενός και του Ελληνικού Δημοσίου αφετέρου ότι είμαστε αποκλειστικοί κύριοι και ιδιοκτήτες των γεωτεμαχίων που μας μεταβίβασε ο Γεώργιος Κανελλάκης.
  5. Γνωρίζουν ναι ή όχι ότι η έκταση που το Ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε προς τον δικαιοπάροχο μας Γ. Κανελλάκη, συνολικού εμβαδού 306 στρεμμάτων δεν ήτο ένα ενιαίο κτήμα αλλά εννέα αυτοτελή γεωτεμάχια, διαχωριζόμενα μεταξύ τους από δρόμους η κυριότητα των οποίων παρέμεινε στο Δημόσιο προκειμένου να εξυπηρετούν την εσαεί επικοινωνία με την θάλασσα άρα εξ ορισμού κοινόχρηστες.
  6. Γνωρίζουν ναι ή όχι ότι η ιδιοκτησία μας αποτελούσε αντικείμενο γεωργικής καλλιέργειας στο πρόσφατο παρελθόν όπως αποδεικνύουν δορυφορικές αεροφωτογραφίες μέχρι και του έτους 2007 άρα είναι αδύνατον να αμφισβητούν το δικαίωμά μας να την οργώσουμε και να την σπείρουμε, όπως άλλωστε κάνουν δεκάδες αγρότες καθ’ όλη την έκταση της ίδιας περιοχής “Natura” κατά μήκος των ακτών του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
  7. Γνωρίζουν ναι ή όχι ότι οι αμμοθίνες είναι σημειακοί σχηματισμοί και δεν καλύπτουν ολόκληρη την έκταση της περιοχής “Natura” και ότι ουδόλως τις έχουμε θίξει με οποιονδήποτε τρόπο.
  8. Γνωρίζουν ναι ή όχι ότι η προστασία των περιοχών “Natura” σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3937/2011 για την προστασία της βιοποικιλότητας, δεν απαγορεύει αλλά αντιθέτως επιτρέπει ρητώς την δόμηση.
  9. Γνωρίζουν ναι ή όχι ότι ούτε έχει παραληφθεί ακόμη ούτε έχει εγκριθεί ακόμη από την Ελληνική Πολιτεία η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του 2002 που επικαλούνται μολονότι οι Ελληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την εκπόνησή της, προς τέρψη και ωφέλεια συγκεκριμένης ΜΚΟ.
  10. Γνωρίζουν ναι ή όχι τις προβλέψεις του ΣΧΟΑΠ για την περιοχή.
  11. Γνωρίζουν ναι ή όχι τις προβλέψεις του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου.
  12. Γνωρίζουν ναι ή όχι ότι τυχόν υιοθέτηση των πέραν πάσης λογικής και νομικής τάξης προτάσεων και επιδιώξεών τους θα μετατρέψει ολόκληρη την παράκτια περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου σε νεκρή ζώνη, και τελικώς θα πλήξει όχι τόσο εμάς αλλά κυρίως τους αγρότες και μικροϊδιοκτήτες της περιοχής που θα ξυπνήσουν ένα πρωί για να διαπιστώσουν ότι ούτε να κτίσουν ούτε να οργώσουν μπορούν.
  13. Γνωρίζουν ναι ή όχι ότι οι οικοδόμοι της Τριφυλίας δεν μπορούν να συμπληρώσουν ούτε τα ελάχιστα ένσημα που τους είναι απαραίτητα για να έχουν το δικαίωμα να πάνε να κάνουν εξετάσεις στο γιατρό.
  14. Γνωρίζουν ναι ή όχι ότι οι νέοι της Τριφυλίας μεταναστεύουν γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας.
  15. Γνωρίζουν ναι ή όχι ότι στους φακέλους μελετών που έχουμε υποβάλει για να τύχουμε οικοδομικών αδειών προτείνουμε μόνοι μας και δίχως να έχουμε νομική υποχρέωση όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως λ.χ. ειδικό σύστημα φωτισμού ώστε να μην ενοχλούνται οι χελώνες;
  16. Γνωρίζουν τέλος ναι ή όχι ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί συντεταγμένο κράτος που λειτουργεί με βάση το Σύνταγμα, τους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις και δεν έχει μετατραπεί, ευτυχώς ακόμη, σε πεδίο εφαρμογής των ιδεοληψιών (στην καλύτερη περίπτωση) ορισμένων που έχουν τόση σχέση με την επιστήμη και τις από αυτήν απορρέουσες μεθόδους προστασίας του περιβάλλοντος, όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο; Τι από τα δύο συμβαίνει, αν δηλαδή γνωρίζουν ή όχι, ας το επιλέξουν οι ίδιοι.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο, αφού στην μεν πρώτη περίπτωση θα πρόκειται για κοινούς συκοφάντες, στην δε δεύτερη θα πρόκειται για εντελώς ακατάλληλους να διατυπώνουν δημόσιο λόγο, αφού αποπειρώνται με ανακρίβειες και ψέματα να μας παρακωλύσουν στην άσκηση νομίμων δικαιωμάτων μας, ενώ όφειλαν και μπορούσαν να πληροφορηθούν τα πάντα. Αυτά για την αποκατάσταση της αληθείας, προς υπεράσπιση της οποίας, τα μόνα αρμόδια να κρίνουν είναι τα δικαστήρια ενώπιον των οποίων και θα επιδιώξουμε την προστασία μας».


Πηγή : radio 936

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Τεχνικό Συμβούλιο η μελέτη ανάπλασης της οδού Δεκατεσσάρων. Τώρα πάει για ΕΕΤΑ

tsigganos

Εγκρίθηκε από το Τεχνικό περιφερειακό Συμβούλιο η μελέτη που είχε υποβληθεί προς έγκριση για το έργο που αφορούσε την συνολική ανάπλαση της οδού Δεκατεσσάρων στα Φιλιατρά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Φιλιατρά News σήμερα το πρωί κλιμάκιο του Δήμου Τριφυλίας αποτελούμενο από τους Αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας Παναγιώτη Τσίγγανο, (φωτό αρχείου) προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας Γιώργο Γκόνη και τον Μηχανικό του Δήμου Χρήστο Μπαρκά παρευρέθησαν στην συνεδρίαση του περιφερειακού Τεχνικού Συμβουλίου όπου παρουσίασαν την μελέτη του έργου της ανάπλασης. Η μελάτη .ήταν πλήρης και έτσι από το Συμβούλιο δόθηκε η τελική έγκριση προς ένταξη στην ΕΕΤΑ (Ελληνική Εταιρία Τοπικής Αυτοδιοίκησης) όπου διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ αστικών αναπλάσεων.

Θυμίζουμε ότι το έργο -όπως μας είχε πει σε πρόσφατο video ο κ. Τσιγγανος,- ανέρχεται στις 650 με 700 χιλιάδες ευρώ και θα περιλαμβάνει συνολική ανάπλαση ολόκληρης της οδού Δεκατεσσάρων, (από Γεωργικά Φάρμακα Σταθόπουλου έως τέρμα Δεκατεσσάρων Οικία Σταθόπουλου και απο την οικία Σταθόπουλου μέχρι Εκκλησία παναγία) και θα περιλαμβάνει αποκαθήλωση ολόκληρου του ασφαλτοτάπητα, ανάπλαση πεζοδρομίων, Ηλεκτροφωτισμό, Δεντροφύτευση.

Το επίσημο χαρτί έγκρισης της Μελέτης αναμένεται τις επόμενες μέρες στην Τεχνική υπηρεσία.


Πηγή : filiatra news

Οργή λαού για την...εμπορική δραστηριότητα στην Ελαία και Αγιαννάκη

ΛΑΙΚΗ αντίδραση συναντά το άφαντο...επενδυτικό σχέδιο στην περιοχή Ελαία και Αγιαννάκη μετά την καθολική αρνητική άποψη κατοίκων και φορέων με μικρές διακυμάνσεις. Στο έκτακτο Δ.Σ. Τριφυλίας η εκπρόσωπος του 'ΑΡΧΕΛΩΝ' Παναγιώτα Θεοδώρου ήταν καταπέλτης ξεκαθαρίζοντας ότι ο Σύλλογος δεν ζήτησε ποτέ την ερημοποίηση της περιοχής. Επέκρινε το Δήμο ότι δεν ήταν προετοιμασμένος για τη σύσκεψη ενώ τόνισε ότι απεκρύπτη η αυοτψία από την Ευρωπαική επιτροπή στην επίμαχη περιοχή στις 17/7/2012. Ζήτησε από όλους να μην ξεπουλήσουν τη περιοχή στο όνομα ψεύτικης ανάπτυξης αναφέροντας παραδείγματα τσιμεντοποίησης από άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας. Τόνισε ότι ο Σύλλογος τάσσεται υπέρ των επενδύσεων με βάση διαχείρισης καθώς το Ελληνικό κράτος δεν προστατεύει τις περιοχές του. Ζήτησε μάλιστα ανάπτυξη με αρχές και όρους.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για ήπια μορφή ανάπτυξης με σεβασμό στην βιοποικιλότητα ρωτώντας τι ανάπτυξη και τουρισμό θέλουμε πλέον. Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Τριφυλίας κ. Τοανόγλου θεωρεί δυνατό χαρτί του τόπου μας το περιβάλλον καθώς υπάρχουν επενδυτές σε μονάδες. Διαπίστωσε το ποσοτικό ενδιαφέρον της περιοχής αλλά όχι ανάπτυξη με στυγνή μεγεύθυνση. Κατέληξε λέγοντας ότι δεν υπάρχει όραμα στο τόπο αλλά και ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο με αποτέλεσμα το κράτος να υστερεί σημαντικά. Άποψή του ήταν ότι η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να γίνει παρατηρητής των εξελίξεων καθώς οι επενδυ΄σεις πρέπει να έχουν πάνω από όλα τη λαική βούληση των κατοίκων..

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Καλονερού κ. Αθηνά Μέλλου διερωτήθηκε γιατί κανείς δεν μιλά για προστασία των εμπόρων ενώ τουριστική ανάπτυξη μπορεί να γίνει με συγκκεριμένες επενδύσεις. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου φίλων Δάσος Ελαίας και παραλίας κ. Γκρέκης μίλησε για πελατειακό κράτος που αποτελεί τη διαφορά μεταξύ νόμιμου κια νομότυπου. Η Ελλάς είπε σύρεται στα δικαστήρια και ανάπτυξη έρχεται μόνο με επιτροπές διαχείρισης. Τάχθηκε υπέρ βάσεων επένδυσης με όρους νομιμότητας αλλά όχι σε καταστορφή αμμοθινών και παραλιών καθώς έτσι απεμπολούνται οι επόμενες γενιές που καταδικάζονται. Μίλησε για προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας ώστε να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να τηρηθεί το Σύνταγμα.

Ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού συλλόγου Κυπαρισσικού Κόλπου κ. Αναγνωστόπουλος μίλησε για ελλιπές πλαίσιο αλλά ζήτησε να εφαρμοστεί το ισχύον νομικό πλαίσιο με αυστηρή εφαρμογή σε δόμηση και αξιοποίηση. Τάχθηκε υπέρ της επένδυσης αλλά μόνο αν δουλέψουν οι Νόμοι με εμπλοκή της πολιτείας.

Ο εκπρόσωπος του Περιβαλλοντικού-Εξωραιστικού συλλόγου Καλονερού κ. Βαιλειάδης ζήτησε ισσόρροπη ανάπτυξη όλων με νόμους αλλά επέκρινε τις πρακτικές του συλλόγου Αρχέλων με αθέμιτα μέσα. Τάχθηκε υπέρ του οικοσυστήματος ως μέρος φυσικής κληρονομιάς και όχι σε παράνομες δράσεις χωρίς τη βούληση του κράτους αλλά και νόμιμη ανάπτυξη χωρίς να κινδυνέυει με ερημοποίηση η περιοχή.


Πηγή : kyparissiotis

Συνάντηση κορυφής στη Κυπαρισσία για το μέλλον του Κυπαρισσιακού κόλπου

ΣΥΣΚΕΨΗ κορυφής πραγματοποιήθηκε στη Κυπαρισσία με αφορμή το έκτακτο Δ.Σ. Τριφυλίας για την αναπτυξικη προοπτική του Κυπαρισσιακού κόλπου παρουσία του Αποκεντρωμένου περιφερειάρχη κ Αγγελάκα, του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, του Δημάρχου Τριφυλίας κ. Κόλλια, της εκπροσώπου του ΥΠΕΚΑ κ. Ευαγγελίδου, του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Αλευρά, του περιφερειακού συμβούλου κ. Μπακούρου, αλλά και φορέων της περιοχής.

Ο Δήμαρχος κ. Κόλλιας μίλησε για συμβολή όλων στην επίλυση των προβλημάτων ενώ το μήνυμα που τονίστηκε ήταν όχι στην ερημοποίηση, ναι στην ανάπτυξη με σεβασμό στη περιβαλλοντική ταυτότητα της περιοχής με μέτρα προστασίας προσδιορισμένα και αποτυπωμένα με συλλογική διαχείριση. Για το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται είπε ότι το περιβάλλον είναι ζωνταννός οργανισμός με αρμονική συνύπαρξη όλων ζητώντας ο Δήμος να μετέχει σε κάθε μορφή απόφασης που θα ληφθεί ως το Προεδρικό διάταγμα. Για τις ευθύνες του Δήμου επέμεινε ότι θα αναλάβει μέρος της υπόθεσης με εκπόνηση δράσεων.

Ο κ. Αγγελάκας σύμφωνα με το kyparissianews.com μίλησε για ουσιαστική διαβούλευση που κατέληξε σε ένα οδικό χάρτη δράσεων. Σε αυτό περιλαμβάνονται τα διαχειριστικά μέτρα στη περιοχή με αφορμή και την θαλάσσια χελώνα, εμπλοκή του Δήμου ως τοποτηρητές της συμφωνίας, η αποκεντρωμένη διοίκηση σε 3 μήνες θα τελειώσει με την υπόθεση του αιγιαλού. Θα γίνουν επίσης ενημερωτικές δράσεις με το Δήμο χωρίς κόστος αλλά και έκδοση υπουργικής απόφασης για την αναστολή οικοδομικών εργασιών στο τόπο. Εκτίμησε οτι σε 5 μήνες θα πρέπει να τελεσφορήσει η υπόθεση ώστε η χώρα να μην πληρώσει πρόστιμα στην Ε.Ε.

Η κα Ευαγγελίδου από το ΥΠΕΚΑ μίλησε για συνεργασία με την Πολεοδομία του Δήμου ώστε με τεχνογνωσία να επιλυθούν ζητήματα διαμόρφωσης κανονιστικού πλαισίου για την περιοχή που θα διέπεται από κανόνες με αξιοποίηση κονδυλίων για μέτρα προστασίας. Η αποκεντρωμένη διοίκηση θα αναλάβει το ενδιάμεσο πρόγραμμα διαχειριστικής φάσης ενώ για την αναστολή οικοδομικών αδειών τόνισε ότι θα επιλυθεί.

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης σύμφωνα με το Ράδιο Κυπαρισσία 936, πρόσθεσε ότι τα μέτρα προστασίας θα συνδιαμορφωθούν από όλους με πολιτικές για το περιβάλλον με το καλύτερο τρόπο για να ενώσουν τους πολίτες. Υποστήριξε ότι όλα είναι θέμα Παιδείας καθώς υπάρχει έλλειμμα από τους λαικιστές για την προσέγγιση της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν μπορούν να επιβληθούν οριζόντιες διατάξεις όπως είπε με την εφαρμογή μέτρων προστασίας για να προστατευθεί η χελώνα και να εφαρμοστούν πολιτικές με μακροχρόνια αποτελέσματα. Υπογράμμισε ότι η συννενόηση όλων είναι το κλειδί της επιτυχίας ζητώντας ένα μόνο φορέα περιφερειακής διαχείρισης στη Πελοπόννησο ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της κρίσης. Έθιξε το θέμα υψηλής ανεργίας στο Μοριά για την οποία η ανάπτυξη αποτελεί συνιστώσα εξόδου με βάση τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος για το αναπτυξιακό μέλλον.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ΥΠΕΚΑ σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζει την νέα Κοινή απόφαση η οποία θα αδειοδοτήσει την επένδυση αλλά με όρους μετά την επιροπή που συστάθηκε από τους θεσμικούς φορείς, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι το γενικό πρόσταγμα είχε ο κ. Αγγελάκας σύμφωνα με πληροφορίες με άνωθεν εντολές.

ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ


Πηγή : radio 936

Γαργαλιάνοι: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση για τα Άγρια Ζώα

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εχθές η εκδήλωση του ΕΚΠΑΖ Μεσσηνίας - Κτήμα Αετοράχη, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων.

Η εκδήλωση αφορούσε την ενημέρωση μικρών και μεγάλων για τα άγρια πουλιά και ζώα της περιοχής μας, αλλά και την δράση του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων.

Οι μικροί φίλοι παρακολούθησαν και σχολίασαν τα πάντα, έθεσαν καίρια ερωτήματα και τραγούδησαν.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των σχολείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Κυνηγετικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, πολιτιστικών συλλόγων και βέβαια οι γονείς.

Νέο ραντεβού με όλους μετά το Πάσχα στη Φάρμα για να ξεναγηθούν και ενημερωθούν πληρέστερα.


Πηγή : filiatra net

Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση στο Κ.Υ. Πύλου

Ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν οι εργασίες κτιριακής, ηλεκτρομηχανολογικής και ενεργειακής αναβάθμισης στο ΚΥ-ΑΝΜ Πύλου, προϋπολογισμού 234.000 €. Θυμίζουμε ότι το ανωτέρω έργο είχε ενταχθεί στο ΠΕΠ Πελοποννήσου στις 16.11.2011 και αποτελεί το πρώτο έργο Α΄θμιας Φροντίδας Υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που ολοκληρώνεται, στην κατεύθυνση της κτιριακής αναβάθμισης των υπαρχόντων Κέντρων Υγείας, αξιοποιώντας αποκλειστικά και μόνο τους κοινοτικούς πόρους.

Το ανωτέρω έργο αφορούσε στην υλοποίηση των παρακάτω εργασιών:

  1. Αποξήλωση της υπάρχουσας φθαρμένης ψευδοροφής και τοποθέτησης νέας
  2. Αντικατάσταση φωτιστικών ψευδοροφής στον κεντρικό χώρο εισόδου-αναμονής και στους διαδρόμους
  3. Αντικατάσταση των φθαρμένων ή κατεστραμμένων φωτιστικών οροφής
  4. Αντικατάσταση όλων των εξωτερικών κουφωμάτων και θυρών
  5. Αντικατάσταση όλων των παλιών και φθαρμένων θερμαντικών σωμάτων
  6. Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης στο λεβητοστάσιο
  7. Αντικατάσταση παλιών κλιματιστικών
  8. Τοποθέτηση κλιματιστικών σε επιμέρους χώρους
  9. Τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών στο νότια στέγη του κτιρίου για κάλυψη του 60% του ζεστού νερού χρήσης
  10. Κατασκευή ράμπας εισόδου ΑΜΕΑ στην είσοδο των επειγόντων και στην κεντρική είσοδο
  11. Τον χρωματισμό εσωτερικής και εξωτερικής τοιχοποιίας, οροφών, σωληνώσεων
  12. Αντικατάσταση σε πλακάκια και σε είδη υγιεινής

Με αφορμή την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γεώργιος Μπέζος δήλωσε: «Ένα ακόμα έργο ουσιαστικής αναβάθμισης σε επίπεδο Α'θμιας Φροντίδας Υγείας ολοκληρώθηκε, σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο. Κάθε μέρα εισπράττουμε την ηθική δικαίωση μίας συλλογικής και συντονισμένης προσπάθειας. Ανάλογα έργα στον τομέα της Α'θμιας Φροντίδας Υγείας θα ολοκληρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου μας για την ικανότητά τους να ωριμάζουν και να επιβλέπουν τέτοια έργα.

ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ. Τέλος θέλω να στείλω τις θερμές μου ευχαριστίες στο Δήμο Πύλου-Νέστωρος για την συνεργασία του και την συμβολή του όχι μόνο στην υλοποίηση του ανωτέρω έργου αλλά και στα υπόλοιπα στον τομέα της Υγείας που έχουν δρομολογηθεί στην περιοχή ευθύνης του.»


Πηγή : pilos news

Βραβεύτηκαν τα σχολεία Μεσσηνίας για το έτος Καβάφη

Εκδήλωση για τη βράβευση των διακριθέντων σχολείων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό «2013-Έτος Καβάφη: Εμπνέομαι και Δημιουργώ» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία χθες στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρίπολης.

Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Πελοποννήσου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την παράσταση, όπως ήταν αναμενόμενο, έκλεψαν οι ¨μπόμπιρες" του 15ου Νηπιαγωγείου Τρίπολης.

Τα παιδιά ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης τα οποία έκανα περήφανους τους γονείς και τους καθηγητές τους.

Βραβεύτηκαν το Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας και το Γυμνάσιο Πεταλιδίου.

Αναλυτικά βραβεύτηκαν:

Ν. Αργολίδας:

Πρωτοβάθμια: 1ο Δημοτικό Σχολείο Άργους (οπτικοποίηση ποιήματος μέσω βίντεο)
19 μαθητές Τάξη Δ’ Δευτεροβάθμια: 2ο ΓΕΛ Ναυπλίου (προσωπογραφία του ποιητή).
1 μαθήτρια Τάξη Α’

Ν. Αρκαδίας:

Πρωτοβάθμια: 15ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης (οπτικοποίηση ποιήματος μέσω διαφανειών).
38 μαθητές Δευτεροβάθμια: ΓΕΛ Βυτίνας (βίντεο – αφιέρωμα στον ποιητή).
24 μαθητές Τάξη Α’

Ν. Κορινθίας:

Πρωτοβάθμια: Δημοτικό Σχολείο Ισθμίων (οπτικοποίηση ποιήματος μέσω διαφανειών).
17 μαθητές Τάξη Ε’ Δευτεροβάθμια: Γυμνάσιο Λ.Τ. Λεχαίου (σύνθεση του ποιήματος «Η Πόλις»).
1 μαθήτρια Γ’ Γυμνασίου

Ν. Λακωνίας:

Πρωτοβάθμια: 2ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης (μελοποίηση ποιήματος).
9 μαθητές Τάξη ΣΤ’ Δευτεροβάθμια: Γυμνάσιο Ελαφονήσου (σύνθεση του ποιήματος «Μαργαρίτες»).
1 μαθητής

Ν. Μεσσηνίας:

Πρωτοβάθμια: Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας (οπτικοποίηση ποιήματος μέσω διαφανειών).
40 μαθητές Δευτεροβάθμια: Γυμνάσιο Πεταλιδίου (οπτικοποίηση ποιήματος μέσω βίντεο).
16 μαθητές Τάξη Β’

Πρώτα βραβεία συνολικά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα λάβουν:

Α) Πρωτοβάθμια: Δημοτικό Σχολείο Ασκληπιείου (οπτικοποίηση ποιήματος μέσω βίντεο).
25 μαθητές Τάξη Γ’

Β) Δευτεροβάθμια: 1ο & 2ο Γυμνάσιο Σπάρτης (μελοποίηση ποιήματος).
23 μαθητές


Πηγή : messinia portal

ΚΑΚ: Για τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της Μεσσηνίας ή για ρούχα και «αξεσουάρ»;

Του Μιχάλη Αντωνόπουλου

Οι επισκέψεις στην αγορά της πόλης είναι συχνές και ιδιαίτερα ευχάριστες. Το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι εξίσου έντονο και ζωηρό, ιδιαίτερα την Τετάρτη και το Σάββατο. Πρόσφατα όμως παρατηρήθηκε να…

…έχει δοθεί άδεια στους αίθριους χώρους και στις μικρές αυλές που υπάρχουν. Δημιουργείται μια άλλη παράδοξη εικόνα από πραγματευτές που δεν σχετίζεται με το ύφος και την εμπορική χροιά της λαϊκής αγοράς που χρόνια επισκεπτόμαστε για τις διατροφικές μας ανάγκες.

Ίσως για τη δημοτική αρχή να είναι επιλογή για επιπλέον έσοδα στην ήδη καταχρεωμένη και πολύπαθη ΚΑΚ ΑΕ, αλλά σίγουρα όμως δεν είναι η εικόνα που περιμένουν να αντικρύσουν οι επισκέπτες, έμποροι και προμηθευτές. Σπάνια θα συναντήσει κανείς τέτοιου τύπου εμπόριο εντός του στεγασμένου χώρου δημοτικής λαϊκής αγοράς. Μια εμπορική δραστηριότητα με ρούχα και άλλα που είναι αμφίβολο αν ταυτίζονται με τη λειτουργία και τη φιλοσοφία μίας αγοράς διατροφικών προϊόντων παραγωγών.

Ελπίζουμε το συμβούλιο της αγοράς σε συνεργασία με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τον εμπορικό σύλλογο της πόλης μας, να διευθετήσει το θέμα. Υπάρχει κίνδυνος σύντομα να υποβαθμιστεί ο χώρος και η αγορά να είναι παρελθόν για πολλούς Καλαματιανούς, που άλλα περιμένουν να αγοράσουν και να προμηθευτούν και όχι να συμπληρώσουν την «γκαρνταρόμπα» τους. Το αντικείμενο της αγοράς είναι συγκεκριμένο και η μετατροπή της σε παζάρι παντός τύπου εισαγόμενου εμπορεύματος, συμπαρασύρει ότι καλό έχει να προσφέρει ο Μεσσήνιος παραγωγός.

*Η φωτογραφία του περασμένου Σαββάτου δείχνει το πώς οραματίζεται το μέλλον της αγοράς η δημοτική αρχή. Συμφωνούν ο εμπορικός σύλλογος και οι παραγωγοί!!!


Πηγή : kalamata journal

«Πολεμικό» κλίμα για την επένδυση σε Αγιαννάκη - Ελαία

Του Ηλία Γιαννόπουλου

«Πολεμικό» και έντονα συγκρουσιακό ήταν το κλίμα στη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για το πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης της περιοχής Natura 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας» & της θαλάσσιας περιοχής Κυπαρισσίας, σχετικά με την προωθούμενη επένδυση της εταιρείας «Νέος Κότινος ΑΕ» του εφοπλιστή Πέτρου Παππά. Η αίθουσα συνεδριάσεων ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, εκπροσώπους συλλόγων και φορέων, ενώ κόσμος ήταν στο διάδρομο και τις σκάλες του Δημοτικού Μεγάρου Κυπαρισσίας, ακόμη και κάτω από το Δημαρχείο, έξω στο πεζοδρόμιο!

Από τις προηγούμενες μέρες, με τις ανακοινώσεις κομμάτων, συλλόγων και οργανώσεων, η ατμόσφαιρα είχε φορτιστεί έντονα και είχαν φανεί ξεκάθαρα δύο εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις - απόψεις, οι οποίες και εκφράστηκαν με ένταση και πάθος στη χθεσινή συνεδρίαση.

Η μία, εναντίον της επένδυσης, την οποία εκφράζουν κάτοικοι της περιοχής και συλλογικοί φορείς που αντιδρούν στην επένδυση, σύμφωνα με την οποία η περιοχή αποτελεί ΤΚΣ, όντας η δεύτερη (μετά την Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta στη Μεσόγειο, και είναι ένας σπάνιος οικότοπος που χρήζει άμεσης προστασίας, με θέσπιση, από την Πολιτεία, σχεδίου διαχείρισης με μέτρα προστασίας, όπως άλλωστε αναφέρονται συγκεκριμένα σε Κοινοτική Οδηγία, ενώ κατακεραύνωσαν την προωθούμενη επένδυση και τις πρακτικές της εταιρείας με αναφορές για αυθαιρεσίες και καταστροφή.

Η άλλη, την οποία εκφράζουν κάτοικοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και συλλογικοί φορείς, είναι υπέρ της επένδυσης - με τήρηση της νομιμότητας και σεβασμό στο περιβάλλον -, τονίζοντας πως, εάν εφαρμοστούν όλα όσα θέλει να επιβάλλει η Ε.Ε., τότε ολόκληρη η παραλιακή ζώνη κάτω από τον εθνικό δρόμο ή τη γραμμή του ΟΣΕ σε άλλα σημεία, από τη Νέδα έως τον Αρκαδικό ποταμό (σε πρώτη φάση αυτή η περιοχή και σε δεύτερη η παραλιακή ζώνη από το Κατάκολο μέχρι την Κυπαρισσία), θα γίνει «νεκρή ζώνη», όχι μόνο με την επιβολή απαγόρευσης της δόμησης, αλλά και με την απαγόρευση και τους περιορισμούς, κυρίως, στις αγροτικές καλλιέργειες που έχουν οι αγρότες και στην αλιεία, όπως και στις ψυχαγωγικές και λοιπές δραστηριότητες!

Ακούστηκαν, βεβαίως, και απόψεις για ήπια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά αυτές, σε μεγάλο βαθμό, «επισκιάστηκαν» από τις σκληρές κόντρες μεταξύ των δύο, όπως εκφράστηκαν, κυρίαρχων απόψεων υπέρ ή κατά της επένδυσης. Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι τόνοι ανέβηκαν στα ύψη και η συζήτηση χτύπησε «κόκκινο». Ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό της υπόθεσης και την ένταση με την οποία αυτή εμφανίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια, στις καταγγελίες του «ΑΡΧΕΛΩΝ», στην Αιτιολογημένη Γνώμη της Ε.Ε., στην απάντηση της γενικής γραμματέως του ΥΠΕΚΑ και στις αναφορές για αναστολή οικοδομικών αδειών, αναστολή δημοτικών έργων, περιορισμούς και απαγορεύσεις. Σημείωσε δε, πως δεν είναι μόνο το θέμα αδειών ενός επενδυτικού σχεδίου, αλλά οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις στην περιοχή από Κατάκολο μέχρι Κυπαρισσία.

Ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος είπε πως δε γνωρίζει τι επένδυση είναι αυτή και τι πάει να γίνει, δήλωσε πως χρειάζεται προστασία της περιοχής, αλλά και ανάπτυξη, χωρίς, όπως, επανέλαβε, να γνωρίζει αν η συγκεκριμένη επένδυση είναι για την ανάπτυξη της περιοχής ή μόνο για τα συμφέροντα της εταιρείας.

Λάβρος κατά της εταιρείας εμφανίστηκε ο Σαράντος Κουκούμης, που δήλωσε ευθέως την αντίθεσή του, χαρακτηρίζοντας παράνομη την κατάτμηση των οικοπέδων και μιλώντας για καταστροφή, ενώ επέρριψε ευθύνες στο Δήμο και την Περιφέρεια. Στη συνεδρίαση παρέστη και ο πρώην νομάρχης και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Π.Σ., Δημήτρης Δράκος. Αφού μίλησε για την οικολογική αξία της περιοχής, ζήτησε να επικρατήσει το μέτρο, δήλωσε υπέρ της ανάπτυξης και της διαφύλαξης του φυσικού κάλλους της περιοχής, ενώ εμμέσως τάχθηκε επιφυλακτικά ως προς την επένδυση. «Παρών» ήταν και ο περιφερειακός σύμβουλος Ν. Πατσαρίνος, ο οποίος για μια σειρά από λόγους εξέφρασε την αντίθεσή του.

Η συνεδρίαση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.


Πηγή : tharros news

Στα πέτρινα αλώνια της Πτέρης και στα βουνά της Αυλώνας ο Ορειβατικός Σύλλογος

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Στο χωριό των πέτρινων αλωνιών, στα παραδοσιακά Σκλαβέικα, ή Πτέρη, θα βρεθούν την Κυριακή τα μέλη και οι φίλοι του Ορειβατικού Καλαμάτας, που καλούν κάθε άνθρωπο που αγαπάει τη φύση να ανέβει μαζί τους τα βουνά της περιοχής…

Οδηγός του Συλλόγου θα είναι ο Σύλλογος Πτέρης, που με αφετηρία και τερματισμό τα παραδοσιακά πέτρινα αλώνια και πηγάδια του χωριού θα οδηγήσει τους πεζοπόρους στις ρεματιές του Κοκκινόβραχου και θα ανέβουν την κορυφογραμμή Γκόζι και Πετραλώνι, υψόμετρο γύρω στα 1.000 μέτρα, απολαμβάνοντας την καταπληκτική θέα μέσα στο μαγευτικό παρθένο καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, ανάμεσα στα κουδουνίσματα των γιδοπροβάτων.

Όπως σημειώνει ο Σύλλογος Πτέρης, «στα πόδια μας θα απολαύσουμε το Ιόνιο πέλαγος με την Κεφαλονιά, την Ζάκυνθο και τα Στροφάδια. Θα εντυπωσιασθούμε από την λίμνη του Καϊάφα και το Κατάκωλο με τον Πύργο Ηλείας. Θα δούμε τον Επικούρειο Απόλλωνα και την κοίτη της Νέδα με τα γύρω χωριουδάκια. Θα εντοπίσουμε το Τετράζι, το Μαίναλο, τον Ταΰγετο, την Καλαμάτα, τα βουνά της Κυπαρισσίας και τα Φιλιατρά.

Η συγκέντρωση θα γίνει στα τρία αλώνια στα Σκλαβέικα και η αναχώρηση στις 10 πμ. Η διαδρομή είναι μέτριας δυσκολίας και θα έχει διάρκεια 4-5 ώρες.

Μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι επιθυμούν ανεξάρτητα αν είναι μέλη του Συλλόγου ή αν δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή. Αρκεί να είναι παρόντες την ώρα της αναχώρησης».


Πηγή : kalamata journal

Ένα Βήμα πριν την αξιοποίηση του είναι το Αεροδρόμιο Τριόδου

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης χθες είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Μετοχικού ταμείου Αεροπορίας στην Αθήνα, προκειμένου να υπογραφεί το ιδιωτικό συμφωνητικό συμβιβαστικής και εξώδικης επίλυσης διαφοράς και αναγνώρισης χρέους, μεταξύ Δημάρχου και του Γενικού Δ/ντή, ταξίαρχου κ. Κυρατζόπουλου, παραδίδοντας και επιταγή ποσού 40.000,00 €. Με τον εξώδικο συμβιβασμό που τελεσφόρησε χθες ο Δήμος κατάφερε την μείωση της οφειλής προς το Μετοχικό Ταμείο, σε ποσοστό 35 % περίπου. Οι οφειλές του Δήμου μας προέκυψαν από την προσωρινή χρήση του αεροδρομίου της Τριόδου και με αυτή τη διαδικασία που ολοκληρώθηκε ανοίγει ο δρόμος για την τροποποίηση των όρων του παραχωρητηρίου ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση των έργων και από ιδιώτη επενδυτή, μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εφόσον δεν υλοποιηθεί το έργο από το Δήμο με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

Στα πλαίσια της ανωτέρω προσπάθειας, στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, παρουσία του ειδικού γραμματέα Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) κ. Μαντζούφα, του υπεύθυνου του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας κ. Λαμπρίδη και εκπροσώπων της Τράπεζας Eurobank που διαχειρίζονται το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Jessika για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στη σύσκεψη αυτή συζητήθηκαν τα δεδομένα που πρέπει να διερευνηθούν ώστε να είναι εφικτή η αξιοποίηση του αεροδρομίου της Τριόδου από ιδιώτη επενδυτή καθώς και οι όροι του νέου παραχωρητηρίου, ώστε να είναι ελκυστική η επένδυση και από ιδιώτες. Ο εκπρόσωπος του ΓΕΑ δεσμεύθηκε να μεταφέρει στον αρχηγό της Αεροπορίας, τη θέση του Γ.Γ. του ΣΔΙΤ, ότι δηλαδή θα πρέπει ο όρος ότι «το ΓΕΑ διατηρεί πάντοτε το δικαίωμα της προσωρινής ή οριστικής λύσης της μίσθωσης του Α/Δ Τριόδου, εφόσον τούτο επιβάλλουν αντίστοιχες ανάγκες αυτού ή και του δημοσίου γενικότερα», θα πρέπει να εξαιρεθεί διότι αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών.


Πηγή : kalamata news

Τράπεζα σπόρων ποικιλιών της Μεσσηνίας από το 2ο ΕΠΑΛ

Μια σημαντική πρωτοβουλία έλαβε και πάλι το της ΕΠΑΛ Καλαμάτας δημιουργώντας αυτή τη φορά τον προσωπικό του κήπο. Μαθητές και εκπαιδευτικοί καλλιέργησαν βιολογικά προϊόντα ενώ αξιοποίησαν... σκουπίδια μετατρέποντας τα σε μοναδικά διακοσμητικά. Παράλληλα κάνουν κομποστοποίηση με ενέργειες που αποδεικνύουν πως αγαπούν το περιβάλλον ενώ πλέον αφού συνέλαξαν τους απαραίτητους σπόρους, δημιούργησαν και τράπεζα όπου φυλάσσονται μέχρι να χρησιμοποιηθούν σπόροι ποικιλιών της Μεσσηνίας.


Πηγή : best-tv

Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ενάντια στην κρίση η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας

Ως το νέ­ο ό­χη­μα, το σύγ­χρο­νο ερ­γα­λεί­ο, το ο­ποί­ο έρ­χε­ται να κα­λύ­ψει το έλ­λειμ­μα πο­λι­τι­κής που υ­πήρ­χε, ό­σον α­φο­ρά την προ­ώ­θη­ση των α­γρο­τι­κών προ­ϊ­όν­των, χα­ρα­κτή­ρι­σε την Α­γρο­δι­α­τρο­φι­κή Σύμ­πρα­ξη της Πε­ρι­φέ­ρειας Πε­λο­πον­νή­σου ο Πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Πέ­τρος Τα­τού­λης κα­τά την εκ­δή­λω­ση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε για τη σύ­στα­σή της και στην ο­ποί­α συμ­με­τεί­χε ο Γε­νι­κός Γραμ­μα­τέ­ας Α­γρο­τι­κής Πο­λι­τι­κής και Δι­ε­θνών Σχέ­σε­ων του Υ­πουρ­γεί­ου Α­γρο­τι­κής Α­νά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων κ. Δη­μή­τριος Με­λάς και ο κ. Γε­ώρ­γιος Πίτ­τας εκ μέ­ρους του Ξε­νο­δο­χεια­κού Ε­πι­με­λη­τη­ρί­ου Ελ­λά­δος και η ο­ποί­α έ­λα­βε χώ­ρα στο Πνευ­μα­τι­κό Κέν­τρο Τρί­πο­λης την Πα­ρα­σκευ­ή 19 Α­πρι­λί­ου 2013.

«Δεν θα πρέ­πει να γε­λι­ό­μα­στε ό­τι την κρί­ση και το μέλ­λον θα τα αν­τι­με­τω­πί­σου­με με τα ί­δια ερ­γα­λεί­α του πα­ρελ­θόν­τος, αν­τί­θε­τα γρή­γο­ρα θα πρέ­πει να αν­τι­λη­φθού­με την α­νάγ­κη υ­πο­στή­ρι­ξης νέ­ων ερ­γα­λεί­ων, ό­πως η Α­γρο­δι­α­τρο­φι­κή Σύμ­πρα­ξη» δή­λω­σε ο Πε­ρι­φε­ρειά­ρχης κ. Τα­τού­λης και πρό­σθε­σε ό­τι η προ­σπά­θεια αυ­τή α­πο­τε­λεί μο­νό­δρο­μο, κα­θώς μέ­σω αυ­τής θα δι­α­μορ­φω­θεί η συγ­κε­κρι­μέ­νη και σύγ­χρο­νη αν­τί­λη­ψη για την α­νά­πτυ­ξη της οι­κο­νο­μί­ας. Για πρώ­τη φο­ρά, σύμ­φω­να με τον κ. Τα­τού­λη, δη­μι­ουρ­γεί­ται c­l­u­s­t­er συ­νερ­γει­ών σε μια νέ­α κα­τεύ­θυν­ση εν­σω­μά­τω­σης εμ­πο­ρι­κών δρα­στη­ρι­ο­τή­των ε­στί­α­σης, τυ­πο­ποί­η­σης και του­ρι­στι­κών κα­τα­λυ­μά­των και για πρώ­τη φο­ρά ε­πι­χει­ρεί­ται μια συν­το­νι­σμέ­νη και δυ­να­μι­κή πα­ρέμ­βα­ση στην α­γο­ρά. Εί­ναι ε­πί­σης η πρώ­τη φο­ρά, σύμ­φω­να με τον Πε­ρι­φε­ρειά­ρχη, που υ­πάρ­χει μια ομ­πρέ­λα κά­τω α­πό την ο­ποί­α γί­νε­ται αυ­τή η προ­σπά­θεια, και αυ­τή δεν εί­ναι άλ­λη α­πό το b­r­a­nd «Πε­λο­πόν­νη­σος», το ο­ποί­ο τώ­ρα δο­μεί­ται και στο ο­ποί­ο τα α­γρο­τι­κά προ­ϊ­όν­τα εί­ναι άρ­ρη­κτα δε­μέ­να με τον του­ρι­σμό.


Πηγή : radio 936

Απόψε παγκόσμιο φεστιβάλ στην Καλαμάτα με τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους

Για την τελευταία προβολή της χειμερινής σεζόν, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας φέρνει στην πόλη το Φεστιβάλ Future Shorts, ένα παγκόσμιο φεστιβάλ με τις καλύτερες πιο πρόσφατες ταινίες μικρού μήκους, που παρουσιάζεται ταυτόχρονα σε 285 πόλεις σε όλον τον πλανήτη.

Μαζί θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους CHOICE από το 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας. (Συμμετοχή στον 3ο Πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό "Ένας πλανήτης, μία ευκαιρία")

Φτιαγμένο από τους δημιουργούς του Secret Cinema που σπάει ταμεία στο Λονδίνο, το φεστιβάλ Future Shorts είναι ένα πρόγραμμα με τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους από όλον τον κόσμο. Οι ταινίες του Φεστιβάλ έχουν κατοχυρώσει διεθνείς διακρίσεις, όπως το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Sundance 2012, Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Woodstock, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Primavera, καθώς και το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Πράγας.

Μετά την προβολή των ταινιών, θα ακολουθήσει πάρτυ για το κλείσιμο της χειμερινής σεζόν με κινηματογραφικές μουσικές και κεράσματα.

Future Shorts --ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ POP-UP ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ [2013] Διάρκεια: 90’

Χώρος Προβολής – Κεντρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας
Ώρα Προβολής -- 21:15
Είσοδος -- 4 ευρώ
Είσοδος ελεύθερη -- Για νέους κάτω των 18 ετών


Πηγή : tharros news