Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Φιλιατρά: Γιόρτασαν την λήξη του Ραμαζανιού οι Μουσουλμάνοι στο Νέο Γήπεδο

Την τελευταία ημέρα του Ραμαζανιού σήμερα, της μεγαλύτερης γιορτής των Μουσουλμάνων, γιορτάζουν οι Μουσουλμάνοι που ζουν στην Ελλάδα.

Έτσι από το πρωί της Πέμπτης έσπευσαν να κάνουν την τελευταία τους προσευχή.

Το Ραμαζάνι γιόρτασαν σήμερα το πρωί και περίπου 100 Μουσουλμάνοι που ζουν στα Φιλιατρά και τη γύρω περιοχή, στο νέο γήπεδο των Φιλιατρών που τους παρεχώρησε ο Δήμος Τριφυλίας για να εκτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Με την ύπαρξη πολλών μουσουλμάνων στην Ελλάδα τη τελευταία δεκαετία άρχιζαν να δημιουργούνται αρκετές απορίες γύρω από τις γιορτές και τις συνήθειες τους. Μία γιορτή είναι και το Ramadan ή Ραμαζάνι, όπως αποκαλείται στα ελληνικά.

Κατά τη διάρκειά του όλοι οι ενήλικες και υγιείς Μουσουλμάνοι είναι υποχρεωμένοι να απέχουν από κάθε τροφή, νερό, τσίχλες, κάθε είδους καπνό, οποιαδήποτε ερωτική επαφή από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου. Ωστόσο αυτό είναι το καθαρά εξωτερικό, πρακτικό μέρος της νηστείας. Η πνευματική όψη της νηστείας ορίζει απαγόρευση του ψέματος, του κουτσομπολιού, της εξαπάτησης και γενικά όλων των αρνητικών χαρακτηριστικών των ανθρώπων. Όπως ορίζεται στο Κοράνι, η νηστεία είναι μία αυστηρή πράξη βαθιάς προσωπικής λατρείας κατά την οποία οι Μουσουλμάνοι επιδιώκουν το υψηλότερο επίπεδο συνειδητοποίησης του Θείου.

Το περιμένουν με ανυπομονησία διότι είναι ένας μήνας διαφορετικός, ευλογημένος αλλά και γεμάτος από μαθήματα ζωής ξεκινώντας από τη νηστεία η οποία σε βάζει συνεχώς να σκέφτεσαι τη ζωή των φτωχών χωρίς φαγητό. Είναι ο μήνας της αγάπης και της ένωσης όλων των μουσουλμάνων. Σύμφωνα πάντως τόσο με τα στοιχεία του State Department όσο και με αυτά που διαθέτουν ενώσεις μεταναστών στην Ελλάδα, ο αριθμός των μουσουλμάνων στην χώρα μας υπολογίζεται στις 700.000.

Παρακολουθήστε παρακάτω το βίντεο:


Πηγή : filiatra net

ΔΕΗ Φιλιατρών: Η απάντηση προς τους Εμπορικούς Συλλόγους

Απάντηση από την Διεύθυνση Πωλήσεων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), έλαβαν πριν από λίγες ημέρες, στην επιστολή που απέστειλαν οι Εμπορικοί Σύλλογοι των Φιλιατρών, της Κυπαρισσίας και των Γαργαλιάνων.

Να θυμίσουμε ότι στην επιστολή επισήμαναν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο Υποκατάστημα Φιλιατρών, στο οποίο λόγω της έλλειψης προσωπικού, το ταμείο λειτουργεί μόνο Τρίτη και Πέμπτη, παρότι εξυπηρετεί πάνω από 30.000 πελάτες, που την καλοκαιρινή περίοδο φτάνουν ακόμη και τους 40.000, μεταξύ αυτών 3.000 αγροτικά, ελαιοτριβεία και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όπως η Costa Navarino.

Αποτέλεσμα αυτού, όπως έχουμε ξανασημειώσει, είναι η μεγάλη ταλαιπωρία των πελατών της επιχείρησης, που συνωστίζονται για να εξυπηρετηθούν, καθώς τα Φιλιατρά εξυπηρετούν μια ακτίνα 100 χιλιομέτρων, αφού στο τόξο μεταξύ Πύργου – Τρίπολης - Καλαμάτας δεν υπάρχει άλλο κατάστημα.

Η απάντηση λοιπόν στην επιστολή των Εμπορικών Συλλόγων, από την Διεύθυνση Πωλήσεων της εταιρείας για άμεση λύση στα προβλήματα που δημιουργούνται, είναι η εξής: "Το Κατάστημα μας στα Φιλιατρά, που αναφέρεστε, αντίθετα με τα παραπάνω, βρίσκεται σε ικανοποιητική λειτουργία αφού υπηρετούν σε αυτό 2 τακτικοί υπάλληλοι. Το Ταμείο λειτουργεί εκ περιτροπής 2 φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Πέμπτη), υπερκαλύπτοντας τις ανάγκες για πληρωμές της περιοχής, ενώ η εξυπηρέτηση των πελατών για όλα τα εμπορικά θέματα διεξάγεται κανονικά σε καθημερινή βάση.

Όσον αφορά στην ταλαιπωρία που, όπως ισχυρίζεστε, γενικότερα επιφέρει η μη ύπαρξη Καταστήματος της ΔΕΗ σε μία περιοχή, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι η ΔΕΗ χαράσσει τη στρατηγική της σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται, με γνώμονα τη διαρκή βελτίωση της αποδοτικότητάς της, προς όφελος των πελατών της, των εργαζομένων της, των μετόχων της και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα.

Και συνεχίζει κλείνοντας με τους νέους σύγχρονους τρόπους εξυπηρέτησης που προσφέρει".


Πηγή : filiatra net

Φιλιατρά: Εμπρησμός την νύχτα σε αυτοκίνητο

Εμπρησμός σε αυτοκίνητο μάρκας OPEL ASTRA Cabrio σημειώθηκε στις 02:45 τα ξημερώματα στην περιοχή του Ελαιουργείου, πίσω από το κατάστημα Βουλκανιζτέρ του συμπολίτη μας Γιάννη Βόγγα στα Φιλιατρά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στις 2:45 άγνωστος με ποδήλατο -σύμφωνα με μαρτυρίες- (υπάρχουν σοβαρότατες υπόνοιες για την ταυτότητα του δράστη) πλησίασε το Cabrio αυτοκίνητο που υπήρχε στο σημείο και κάτι πέταξε μέσα και έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. Μέσα σε δευτερόλεπτα το αυτοκίνητο άρχισε να τυλίγεται στις φλόγες. Το συμβάν έγινε αντιληπτό από κατοίκους της περιοχής όπου ειδοποίησαν την αστυνομία και την πυροσβεστική. Στον τόπο του συμβάντος έσπευσε αυτοκίνητο της Πυροσβεστικής από τους Γαργαλιάνους με 3 άντρες όπου μετά από λίγα λεπτά έσβησαν την φωτιά αφού το 'οχημα είχε καεί ολοσχρώς.

Φανερά σοκαρισμένη η ιδιοκτήτρια του αυτοκινήτου δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που της συνέβαινε καθώς είχε έρθει από την Αθήνα για ολιγοήμερες διακοπές και λίγα λεπτά πριν είχε σταθμεύσει έξω από το σπίτι συγγενικού της προσώπου το αυτοκίνητο της. Λίγα λεπτά αργότερα έγινε το κακό.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής γύρω στις 2 τα ξημερώματα ένα σκυλί που βρισκόταν στο πίσω μέρος των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων γάβγιζε έντονα για πολύ ώρα. Αλλα κανείς δεν είδε τίποτα.

Οι υπόνοιες για τον δράστη του συμβάντος στρέφονται σε συγκεκριμένο άτομο (τα στοιχεία του είναι διαθέσιμα στο Φιλιατρά News) και η ιδιοκτήτρια του αυτοκινήτου κατήγγειλε στο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής και της ζητήθηκε να το καταθέσει στα πλαίσια της προανάκρισης την οποία ανέλαβε η Πυροσβεστική υπηρεσία Γαργαλιάνων.


Πηγή : filiatra news

Κινδυνεύει με αφαίρεση της Γαλάζιας Σημαίας η παραλία στο Καλό Νερό

Το Καλό Νερό χθες, όπως και προχθές, γιόρταζε τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και όμως το κλίμα δεν ήταν τόσο εορταστικό αλλά αντιθέτως βαρύ, αφού είναι γνωστά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με απαγορεύσεις και περιορισμούς λόγω της Natura 2000 και των αντιδράσεων για μέτρα προστασίας της περιοχής. Χθες μάλιστα που το χωριό γιόρταζε, όπως πληροφορηθήκαμε, κυκλοφόρησαν έντονα και διάφορες φήμες σύμφωνα με τις οποίες η παραλία του Καλού Νερού που βραβεύτηκε - και φέτος για 2η χρονιά - με Γαλάζια Σημαία, κινδυνεύει να τη «χάσει».

Χωρίς να έχει καταστεί δυνατόν να επιβεβαιωθούν ή διαψευστούν αυτές οι φήμες, μέχρι αργά χθες το απόγευμα, εκείνο που κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα ήταν πως «κάποιοι» φέρονται να έχουν εκφράσει ενστάσεις για το εάν η παραλία πληρούσε ή πληροί τους όρους για να της απονεμηθεί Γαλάζια Σημαία. Μάλιστα, όπως ακουγόταν έγιναν αναφορές, καταγγελίες ή παρεμβάσεις - από ποιους άραγε; - προς της Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης αλλά και το Διεθνή Οργανισμό "Blue Flag", για να ερευνηθεί εκ νέου και διαπιστωθεί εάν η παραλία του Καλού Νερού πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις για να έχει Γαλάζια Σημαία.

Ενδεχομένως, όλα αυτά να είναι απλώς φήμες, που κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία για δικούς τους λόγους και δικές τους σκοπιμότητες να διασπείρουν. Ίσως όμως να έχουν και κάποια βάση. Επειδή, ωστόσο, οι καιροί είναι πολύ πονηροί και τα συμφέροντα που, όπως φαίνεται, βάλλουν κατά του Καλού Νερού και ευρύτερα της περιοχής από Κυπαρισσία μέχρι Νέδα, είναι μάλλον πολλά ή ιδιαιτέρως πολυμήχανα ή και ισχυρά, καλό θα είναι η όποια φημολογία αναπτύσσεται να μην αναπαράγεται ακρίτως. Εάν ισχύσει κάτι από τα παραπάνω, θα φανεί. Εάν όχι, πάλι θα φανεί, αλλά όσοι διακινούν τέτοιες πληροφορίες, χωρίς βάση, κάνουν ζημιά στην περιοχή, ιδίως αυτή την περίοδο που είναι στην κορύφωσή της η τουριστική κίνηση. Εκτός και εάν, όπως έλεγαν χθες στο Καλό Νερό κάτοικοι και επαγγελματίες, όλα μαζί συνδυάζονται στα παιχνίδια συμφερόντων, που εδώ και καιρό παίζονται σε βάρος της περιοχής με πρόσχημα την υποτιθέμενη προστασία της.


Πηγή : tharros news

Φιλοσοφικό συμπόσιο στη Νέδουσα

Η Κοινότητα Νέδουσας, ο Σύλλογος Νέδουσας, η Κίνηση πολιτών Μεσσηνίας και η φιλοσοφική Ομάδα Καλαμάτας οργανώνουν την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013 και ώρα 9 μ.μ. στην πλατεία του χωριού της Νέδουσας φιλοσοφική βραδιά – φιλοσοφικό συμπόσιο.

Θα ακουστούν πολλές εισηγήσεις και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Επίσης την Τρίτη 13 Αυγούστου στον ίδιο χώρο και ώρα 9 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη εκδήλωση με θεματολογία ιστορικού περιεχομένου.

Θα μιλήσουν:

κ. Γιάννης Πλεμμένος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
κ. Κωνσταντίνος Νιάρχος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
κ. Χρήστου, καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
κ. Μάριος Αθανασόπουλος, διδάκτορας Ιστορίας


Πηγή : messinia portal

Ένταση στον Άρι το βράδυ και απειλή σύρραξης με τσιγγάνους

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ Δ.Σ.

Ένταση επικράτησε το βράδυ στον Άρι, όταν απειλήθηκε σύρραξη μεταξύ τσιγγάνων και κατοίκων, μετά από τραυματισμό ανήλικου, συμβάν το οποίο κατηγορούνται ότι προκάλεσαν ο πρώτοι…

Επειδή απειλήθηκαν επεισόδια έσπευσε στην περιοχή αστυνομική δύναμη, καθώς και ασθενοφόρο. Άμεσα ειδοποιήθηκε και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, που βρίσκεται στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους ότι στον Άρι γίνονται επεισόδια, έχουν σπάσει παρ μπριζ αυτοκινήτων και γενικά φαίνεται να επικρατεί έκρυθμη κατάσταση, ενώ για το λόγο αυτό σημείωσε πως έχει μεταβεί στο χωριό και ο Αστυνομικός Διευθυντής Μεσσηνίας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα στο Δημοτικό Συμβούλιο σημειώθηκε ένταση για το θέμα των τσιγγάνων. Ο Παύλος Γκρέκης, της μείζονος μειοψηφίας και ο Νίκος Διασάκος, της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή ότι ξεσπίτωσαν τους τσιγγάνους από τα Παλιάμπελα, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς να έχει μεριμνήσει τι θα απογίνουν αυτοί οι κάτοικοι.

Στη συνεδρίαση παρευρίσκονταν και κάτοικοι της περιοχής της Αγίας Τριάδας, που είπαν στους δημοτικούς συμβούλους ότι αν θέλουν μπορούν να πάρουν τους τσιγγάνους στα σπίτια τους! Το ίδιο είπε και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, προς όσους υποστηρίζουν ότι ο χώρος της Μπιρμπίτας είναι παντελώς ακατάλληλος για τους τσιγγάνους από τα Παλιάμπελα και επέμεινε ότι ο συγκεκριμένος είναι ο μοναδικός χώρος για την παραμονή τους.

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Ηχηρό όχι στην ερημοποίηση από το Καλόνερο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΤΗΝ πλήρη αντίθεσή τους στις προθέσεις του ΥΠΕΚΑ για ερημοποίηση της περιοχής του Καλονερού και του Κυπαρισσιακού κόλπου με υπουργικές διατάξεις που αντίκεινται στο πνεύμα της αναλογικότητας και διαβούλευσης με τη τοπική κοινωνία εκφράζουν οι φορείς και σύλλογοι του Καλονερού με αφορμή τις 2 αποφάσεις του κ. Μανιάτη.

Πιο αναλυτικά ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Οικολογικού Συλλόγου Καλονεριτών κ. Δημήτρης Παπακωνσταντόπουλος τόνισε ότι οι κάτοικοι επένδυσαν στο μέλλον της περιοχής λέγοντας ότι πολλά χρόνια πριν ανακαλύψουν την Καρέττα καρέττα οι Μ.Κ.Ο. οι αυτόχθονες προστάτευαν το θαλάσσιο είδος για την βρουν οι επόμενες γενιές μαζί με το φυσικό περιβάλλον που αποτελεί κατάκτηση των κατοίκων. Πρόσθεσε ότι "δεν χαρίζουμε σε κανέναν το οικοσύστημα, ούτε το περιβάλλον, ούτε την θαλάσσια χελώνα που αποτελεί έμβλημα της περιοχής μας" ενώ υπήρξε μια αρμονική συμβίωση των κατοίκων, του Αρχέλωνα και των φορέων ξαφνικά ο σύλλογος Αρχέλων διαταράσσει την συνύπαρξη των ειδών επιχειρώντας σε βάρος του ανθρώπινου παράγοντα να προστατέψει κατά τρόπο ακραίο την θαλάσσια χελώνα διαταρράσωντας την ισσοροπία που κατακτήσαμε.

Εξήγησε ότι κάτοικοι είναι εξοργισμένοι για τις 2 αποφάσεις του κ. Μανιάτη που αναρτήθηκε χωρίς καμία διαβούλευση και διάλογο με τις τοπικές αρχές "ουσιαστικά υιοθετήθηκαν προτάσεις του Αρχέλωνα που είχαν αναρτηθεί σε ένα έντυπο με αποτέλεσμα ο κ. υπουργός να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της Μ.Κ.Ο. υιοθετώντας άκριτα θέσεις". Υπογράμμισε ότι δν μπορεί κανείς να παρακάμψει τους κατοίκους που θα δώσουν δίκαιο αγώνα για την αρμονική συνύπεια.αρξη του είδους με τον άνθρωπο, "εγγυόμαστε ότι θα είμαστε αρωγοί για όλα τα είδη του οικοσυστήματος χωρίς ακραίες οικολογικές θέσεις" εκτιμώντας ότι πρέπει να επικρατήσει η δέουσα ψυχραιμία.

Για τον Αρχέλωνα επισήμανε ότι όσοι καταγγέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη κινούμενοι στα υπουργεία σε βάρος της περιοχής θεωρώντας ότι είναι θύματα ενώ στην πραγματικότητα σεβόμαστε του εθελοντές αλλά όχι τον τρόπο δράσης που στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου και επιτέλους να γίνει διάλογος με την εύρεση χρυσής τομής με ήπια μορφή ανάπτυξης χωρίς να εξοβελίζονται οι κάτοικοι, επικρίνοντας δημοσιεύματα εφημερίδας των Αθηνών για τους ισχυρισμούς που διατπυώνουν άκριτα χωρίς να γνωρίζουν την αλήθεια.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΩΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ...

Ο κ. Ναπολένω Βασιλειάδης που ήταν μέλος του Αρχέλωνα από το 1978 διευκρίνισε ότι οι κάτοικοι θα προβούν σε νόμιμες διαμαρτυρίες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εκφράζοντας την άποψη ότι ενισχύθηκε η παρουσία του Συλλόγου για πολλά χρόνια. Δήλωσε ότι όταν αντιλήφθηκε κατάληψη της περιοχής με τη μέθοδο της ερημοποίησης αποχώρησε. Ως μέλος του Συλλόγου Καλονεριτών και ως εκπρόσωπος του Περιβαλλοντικού συλλόγου Κυπαρισσιακού κόλπου διευκρίνισε για αρμονική συμβίωση χωρίς ερημοποίηση της περιοχής, ενώ θα γίνουν επαφές με τον κ. Μανιάτη αλλά και στον Πρωθπουργό αν χρειαστεί καθώς γνωρίζει καλά την περιοχή. Κατέληξε λέγοντας ότι οι κάτοικοι είναι φιλικοί προς τους συλλόγους αποκαλύπτοντας ότι ο Δήμος τους έδινε ακόμα κια νερό όταν διεξαγόταν παράνομο κάμπινγκ στο Βουνάκι, ενώ είπε ότι η υπόθεση πιθανόν να έχει άλλες προεκτάσεις διαψεύδοντας τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Αρχέλωνα για στοχοποίηση προσώπων με αφορμή το περιστατικό στο Βουνάκι με...τα σκασμένα λάστιχα....


Πηγή : radio 936

Παζάρι αντικών στο μεγάλο καλντερίμι

Το καθιερωμένο πλέον υπαίθριο παζάρι με παλιά αντικείμενα και αντίκες -που οργανώνεται για 9η συνεχή χρονιά στο Μεγάλο Καλντερίμι της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία "Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας" και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας-, ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 13 του μηνός.

Το παζάρι λειτουργεί από το 2005 και είναι το μοναδικό, περιοδικό υπαίθριο παζάρι αντικών στην Ελλάδα. Διοργανώνεται στα πρότυπα των ανάλογων παζαριών που γίνονται στην Ευρώπη, κυρίως στη Γαλλία και την Ιταλία. Για τους λάτρεις των παλαιών αντικειμένων και όχι μόνο, στα 25 περίπτερα του παζαριού θα υπάρχουν παλιά ελληνικά έπιπλα και είδη σπιτιού, αντίκες από τη Γαλλία, εγγλέζικες πορσελάνες, κεραμικά και πέτρινα δοχεία, πίνακες, όπλα και χιλιάδες πανέμορφα πράγματα.

Παράλληλα με το παζάρι, όπως κάθε καλοκαίρι, το "Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας" διοργανώνει 2ήμερη γευσιγνωσία των τριφυλιακών οίνων στο διπλανό καταπράσινο δημοτικό κήπο. Στις 10 και 11 Αυγούστου 9 -12 το βράδυ οι μύστες του κρασιού, πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους, θα δοκιμάσουν και θα αγοράσουν τα υπέροχα κρασιά του τριφυλιακού αμπελώνα και θα συζητήσουν με τους επώνυμους Τριφύλιους οινοπαραγωγούς. Οι ώρες λειτουργίας του παζαριού είναι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ και όλοι οι επισκέπτες μπορούν στη συνέχεια να διασκεδάσουν στα καφέ και τα μπαρ ή να απολαύσουν ένα ωραίο γεύμα στα μεζεδοπωλεία και τις ταβέρνες της Παλιάς Πόλης.

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να αναζητήσει από την Τζίμα Ιμιρζιάδη στο τηλ. 6936-056130.

Κ.Μπ.


Πηγή : eleutheria online

Μεγάλες κινητοποιήσεις θέλουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Πελοποννήσου

Την πλήρη αντίθεσή τους σε όσα συμβαίνουν στον χώρο της Υγείας εκφράζουν οι σύλλογοι των εργαζομένων στα νοσοκομεία Κορίνθου, Άργους, Αμαλιάδας, Κυπαρισσίας, Κρεστένων και Μολάων και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις διαρκείας για το επόμενο διάστημα. Οι σύλλογοι των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Πελοποννήσου συναντήθηκαν στην Τρίπολη και συζήτησαν τις εξελίξεις στον χώρο της Υγείας και τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων κάνοντας λόγο για «βάρβαρη επιδρομή εναντίον υγειονομικών και ασθενών». Οι σύλλογοι, σε ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι, «οι αποφάσεις των κυβερνώντων και των τροϊκανών που όλες έχουν ληφθεί ερήμην του ελληνικού λαού, οδηγούν σε απόλυτη διάλυση τα νοσοκομεία μέσω των συγχωνεύσεων, καταργήσεων, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.

Αποτέλεσμα, τραγικές ελλείψεις υλικών και προσωπικού στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, ασυντήρητα ασθενοφόρα, χαλασμένα ιατρικά μηχανήματα, υπέρογκες αυξήσεις στα νοσήλια, διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή των ασθενών στις δαπάνες των εξετάσεων, φαρμάκων, θεραπειών κλπ, αύξηση των ανασφάλιστων ανέργων και παράδοση της Υγείας στα γερμανικά συμφέροντα με την υπογραφή συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση». Προσθέτουν ότι αποφάσισαν μεταξύ άλλων, «έναρξη κινητοποιήσεων και ενεργή συμπαράσταση αν η κυβέρνηση ανακοινώσει κλείσιμο νοσοκομείων και απολύσεις οπουδήποτε. Γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία με συμμετοχή και των γιατρών με στόχο τη μέγιστη συσπείρωση όλων των εργαζομένων. Συντονισμό δράσεων και αγωνιστική συμπόρευση με τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στους δήμους και όποιον άλλο κλάδο μπαίνει στο στόχαστρο».


Πηγή : radio 936

Τί γίνετε με το κολυμβητήριο της Κυπαρισσίας;

Από τον Μάϊο μήνα το κολυμβητήριο λειτουργούσε με την εθελοντική προσφορά εργασίας... μικρών και μεγάλων, όπως βλέπουμε και στην φωτογραφία. Όμως εδώ και δύο εβδομάδες έπαψε να λειτουργεί ελλείψη των χημικών που είναι απαραίτητα γιά την λειτουργεία του ( χλώριο κτλπ). Αρχικά έγινε χορηγία χημικών από ιδώτη που καθάρισε το χώρο της πισίνας αλλά το κόστος είναι σοβαρό για όλους τους μήνες οπότε δεν μπορούσε να το επωμιστεί...

Κι όμως υπάρχει απόφαση του δήμου Τριφυλίας, από 19-6-2013, δηλαδή εδώ και έναν μήνα, έγκρισης της δαπάνης αλλά και διάθεσης της πίστωσης για την εκτέλεση συγκεκριμένης παραγγελίας των απαραίτητων χημικών! Αν αληθεύει και το γεγονός ότι παρά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η παραγγελία δεν έχει δοθεί και παραμένει σε κάποιο γραφείο της δημαρχίας, τότε μιλάμε για τον ορισμό της αναλγησίας!

ΜΈΧΡΙ σήμερα πάντως οι προπονησεις του Ν.Ο.ΚΥ.γινονται στη παραλια επειδη καποιοι ...απλα δεν υπογραφουν.....Το θέμα θέτουν πολίτες της πόλης που περιμένουν τις ανάλογες απαντήσεις....ενώ έχει αναφερθεί από ομάδες πολιτών. Γ.Α


Πηγή : kyparissiotis

Φιλιατρά: Ανανεώνουν την Παλιά Λαική

Εργασίες για την ανανέωση του χώρου στην Παλιά Λαϊκή των Φιλιατρών, εκτελούν με δικά τους έξοδα τα δραστήρια μέλη του Ομίλου Δράσεων και Πολιτισμού.

Εχθές το απόγευμα ξεκίνησαν βάφοντας τους παλιούς πάγκους, προσφέροντας μία ανανεωμένη εικόνα και αλλάζοντας την αισθητική ολόκληρου του χώρου, παράλληλα με κάποιες άλλες εργασίες καθαρισμού, συντήρησης και ανακαίνισης. Δυστυχώς τέτοιες πρωτοβουλίες σπανίζουν σήμερα, αλλά κάποιοι ξεπερνούν απλά με την θέληση και την επιμονή που τους κατέχει, τα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν.



Πηγή : filiatra net

Φιλιατρά: Εργασίες επιδιόρθωσης στο γήπεδο basket του Λυκείου

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες επιδιόρθωσης του γηπέδου basket στο λύκειο Φιλιατρών καθώς όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας υπήρχαν τεχνητές λίμνες στον αγωνιστικό χώρο συνεπεία κακοτεχνιών του εργολάβου που κατασκεύασε το έργο.

'Όπως μας είπε άνθρωπος του συνεργείου που κάνει την επιδιόρθωση αρχικά στρώνεται ένα στρώμα ασφάλτου που λεγεται ισωπεδωτική μαι από πάνω θα πέσει το τελικό στρώμα της ασφάλτου στο οποίο αργότερα θα μπέι ο πλαστικός τάπητας.

Οι κακοτεχνίες του εργολάβου ήταν εμφανέστατες τον χειμώνα πράγμα που καταγράφηκε δυο φορές σε ρεπορτάζ που έκανε το Φιλιατρά News και μάλιστα με συνέντευξη του υπευθύνου τμημάτων καλαθοσφαίρισης της Εράνης Γιώργου Γριβοκωστόπουλου. Οι εργασίες ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα και αρχές του επόμενου μήνα θα πέσει ο πλαστικός τάπητας.

Ελπίζουμε οι εργασίες επιδιόρθωσης που εκτελούνται σήμερα στο γήπεδο να είναι τελευταίες και το έργο να γίνει πραγματικά λειτουργικό όπως πρέπει.


Πηγή : filiatra news

Ασύρματο δίκτυο δήμου Καλαμάτας- νέο site

Το ασύρματο δίκτυο του Δήμου Καλαμάτας, για την παροχή δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο, αριθμεί 62 κόμβους στην πόλη και στα χωριά. Το επίπεδο παροχής υπηρεσίας είναι καλό, γίνεται συντήρηση σε ετήσια βάση και πάντοτε ο Δήμος επιδιώκει τη βελτίωση του συστήματος από ποιοτικής και τεχνικής πλευράς, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος.

Κάθε κόμβος δύναται να εξυπηρετεί περί τους 50 χρήστες κατά μέσον όρο (τουλάχιστον), ενώ ο μέγιστος χρόνος παροχής υπηρεσίας σε ένα χρήστη είναι 3 ώρες ημερησίως. Το σύστημα διαθέτει φίλτρο παρεμπόδισης για ορισμένες υπηρεσίες που δεν συνάδουν με το δημόσιο χαρακτήρα του δικτύου, όπως τυχερά παιχνίδια, ταινίες κ.λπ. Το καλοκαίρι, οι ταχύτητες παροχής της υπηρεσίας μειώνονται, λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας στην Καλαμάτα και την περιοχή της. Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ακόμη ότι η νέα ιστοσελίδα του Δήμου θα ενεργοποιηθεί στις 26 Αυγούστου, με αναβαθμισμένο, ανανεωμένο και σύγχρονο περιεχόμενο. Η μέχρι τώρα καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα, που επιλύθηκαν και στην ανάγκη επικαιροποίησης του υλικού.


Πηγή : messinia portal

ΚΤΕΛ για Αρχαία Μεσσήνη μόνο κάθε Δευτέρα και Παρασκευή την αυγή και το καταμεσήμερο

ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΤΟ ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Μόνο κάθε Δευτέρα και κάθε Παρασκευή, στις 5.30 το πρωί και στις 2.00 μετά το μεσημέρι, έχει δρομολόγια το Υπεραστικό ΚΤΕΛ από την Καλαμάτα στην Αρχαία Μεσσήνη, έναν από τους κορυφαίους αρχαιολογικούς προορισμούς της Πελοποννήσου!...

Αυτή η ελλιπέστατη και κακή συγκοινωνιακή σύνδεση φαίνεται ότι προκάλεσε τα παράπονα και τα αρνητικά σχόλια τουριστών στη Μεσσηνία προς το υπουργείο Τουρισμού. Για το θέμα αυτό έγιναν συσκέψεις σήμερα τόσο στην Περιφερειακή Ενότητα όσο και στο Δημαρχείο Καλαμάτας. Το ενδιαφέρον είναι ότι εμμέσως η Περιφερειακή Ενότητα αναγνωρίζει το πρόβλημα, ο δε Δήμος Καλαμάτας σημειώνει ότι τα παράπονα και τα αρνητικά σχόλια «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» σε ό,τι αφορά την περιοχή του Δήμου. Το θέμα έγινε γνωστό χθες, όταν από το Δήμο Καλαμάτας ανακοινώθηκε ότι «αποδέκτης παραπόνων και αρνητικών σχολίων έγινε πρόσφατα το Υπουργείο Τουρισμού από τουρίστες που επισκέπτονται την Καλαμάτα και εν γένει τη Μεσσηνία, για θέματα συγκοινωνίας με τα ΚΤΕΛ».

Σε σύσκεψη που έγινε στο Διοικητήριο υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη, Παναγιώτη Αλευρά, με τη συμμετοχή της διοίκησης του Υπεραστικού ΚΤΕΛ και υπηρεσιακών παραγόντων, αναγνωρίστηκε το πρόβλημα, καθώς σημειώνεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση ότι το θέμα που συζητήθηκε ήταν «η τροποποίηση δρομολογίων για την τουριστική περίοδο προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών του Νομού, κυρίως σε τουριστικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς προορισμούς (π.χ. Αρχαία Ιθώμη κ.λπ.)».

Επισημαίνεται επίσης ότι συζητήθηκε και το θέμα του διαγωνισμού για τη μεταφορά των μαθητών για το νέο σχολικό έτος, ενώ σε ό,τι αφορά τη θέση του Π. Αλευρά, σημειώνεται πως «τόνισε την αναγκαιότητα τόσο για τη δρομολόγηση λεωφορείων του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς – τουριστικούς προορισμούς του Νομού και υπήρξε άμεση ανταπόκριση του ΚΤΕΛ, όσο και για την ένταση των εργασιών προετοιμασίας μεταφοράς των μαθητών για το ερχόμενο σχολικό έτος από τις υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας.

Σχετικά με τη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο, υπό την προεδρία του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, το σχετικό δελτίο ξεκινάει ως εξής: «Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Τουρισμού έγινε πρόσφατα αποδέκτης παραπόνων και αρνητικών σχολίων από τουρίστες που επισκέπτονται την Καλαμάτα και εν γένει τη Μεσσηνία, για θέματα συγκοινωνίας με τα ΚΤΕΛ, τα οποία όμως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο δήμαρχος επεσήμανε πως η κατάσταση όσον αφορά στο Αστικό ΚΤΕΛ Καλαμάτας και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μεσσηνίας και την εξυπηρέτηση που παρέχουν είναι καλή, καθώς διαθέτουν έμπειρο προσωπικό και εν γένει σύγχρονο στόλο, ενώ μπορεί να γίνει καλύτερη. Ζήτησε, δε, την προσοχή των δύο ΚΤΕΛ σε θέματα καθαριότητας των οχημάτων και φροντίδας των στάσεων, οι οποίες είναι δυνατόν να αποδώσουν εισόδημα στα ΚΤΕΛ με την προσέλκυση διαφήμισης. Τόνισε, επιπλέον, ότι ο Δήμος Καλαμάτας υποστηρίζει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς διότι εξασφαλίζουν καλές συνθήκες μετακινήσεως, μειώνουν τον κυκλοφοριακό φόρτο και συμβάλουν στην αποφυγή της περιβαλλοντικής επιβαρύνσεως λόγω μεταφοράς ανθρώπων και μικρών φορτίων».

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Κυπαρισσία: Ρεμπέτικη Ιστορία

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Για τρίτη συνεχή χρονιά το Δ.Σ. του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας διοργανώνει εκδήλωση - αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι το Σάββατο 10 Αυγούστου 2013 και ώρα 10.00μμ στο πάρκο του 2ου Νηπιαγωγείου δίπλα στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου.

Η εκδήλωση «Ρεμπέτικη Ιστορία» είναι ένα μουσικό ταξίδι στους δρόμους του ρεμπέτικου! Στην ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού, που έχεις βαθιές ρίζες στο Βυζάντιο και ήρθε στη χώρα μας μετά την καταστροφή της Σμύρνης. «Το ρεμπέτικο τραγούδι είναι ένα είδος ελληνικού λαϊκού τραγουδιού που έχει τις ρίζες του από την εποχή του Βυζαντίου. Αρχικά, εξέφραζε κοινωνικές ομάδες που ζούσαν στις φτωχογειτονιές των αστικών κέντρων και τα τραγούδια του ήταν απαγορευμένα, από την άρχουσα τάξη της εποχής, αλλά με το πέρασμα του χρόνου ολοένα και περισσότεροι σιγοτραγουδούσαν διάφορους σκοπούς από αυτά τα τραγούδια.

Το ρεμπέτικο έγινε η έκφραση του πόνου, της αδικίας, της φτώχειας, της ανέχειας του λαού. Αγαπήθηκε και τραγουδήθηκε! Έγινε η αναφορά της κοινωνικής κατάστασης, του λαϊκού κόσμου!» Το Σάββατο 10 Αυγούστου, μια νύχτα όπως παλιά, στη γειτονιά, με καλή παρέα, με χαμόγελο, με χαρούμενη διάθεση, με κέφι, με τραγούδι και χορό! Μια νύχτα μαζί με τους κατοίκους της Άνω Πόλης και τους φίλους της Κυπαρισσίας και της περιοχής, συντροφιά με ρεμπέτικα τραγούδια από γνωστούς ρεμπέτες, όλοι οι Απανωπολίτες και οι φίλοι που αγαπάνε την Άνω Πόλη σμίγουμε πάλι στην εκδήλωση! Μια εκδήλωση - αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι, για να μιλήσουμε, να διασκεδάσουμε, να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε και να περάσουμε καλά αφήνοντας για λίγο στην άκρη τα προβλήματα τις καθημερινότητας και της κρίσης.

Στην εκδήλωση θα γίνονται μικρές αφηγήσεις για το ρεμπέτικο τραγούδι και θα αναβιώσει η παραγγελιά! Σας περιμένουμε στο πάρκο του 2ου Νηπιαγωγείου, δίπλα στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας, το Σάββατο 10 Αυγούστου στις 10μμ.

ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΙΖΗΛΗΣ


Πηγή : Δελτίο τύπου

Αζήτητα κηπευτικά σαπίζουν στα χωράφια

Αδιάθετα και πεταμένα στα χωράφια βρίσκονται τα κηπευτικά που παράγονται στην περιοχή της Τριφυλίας, καθώς όχι μόνο οι τιμές τους είναι εξευτελιστικές, αλλά ούτε καν μπορούν να πουληθούν. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε απελπισία τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, με πολλούς να κάνουν λόγο για το τελειωτικό χτύπημα στον αγροτικό τομέα.

Η φετινή καλλιεργητική περίοδος χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη των τελευταίων χρόνων, καθώς οι παραγωγοί δεν μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Και όταν τα καταφέρνουν οι τιμές ξεκινούν από 5-20 λεπτά, όταν κατά μέσο όρο το κόστος καλλιέργειας κυμαίνεται στα 30 λεπτά το κιλό - ποσό στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν σχεδόν άλλα 20 λεπτά το κιλό σαν έξοδα μεταφοράς και συσκευασίας, όταν αυτή γίνεται σε χαρτόκουτα.

Οι αγρότες επισημαίνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν είδαν να υπάρχει κατανάλωση από 17 εκ. τουρίστες που είχε διατυμπανιστεί ότι θα έρχονταν φέτος στη χώρα μας. Αντιθέτως βλέπουν τον Ελληνα καταναλωτή να μην μπορεί πλέον να αγοράσει ούτε τα απαραίτητα. Καθώς η κατάσταση δεν πάει άλλο, όπως λένε, υπάρχουν και φωνές των αγροτών που επισημαίνουν την ανάγκη οργάνωσής τους είτε σε συνεταιρισμούς είτε σε ομάδες παραγωγών. Ενα άλλο χαρακτηριστικό είναι πως ενώ τα προϊόντα τους μένουν αδιάθετα ή φεύγουν σε χαμηλές τιμές, βλέπουν να φτάνουν πανάκριβα στον καταναλωτή και επισημαίνουν πως αυτό παραμένει μεγάλη μάστιγα, αφού παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες δεν έχει γίνει τίποτα.

Χαρακτηριστικό της εικόνας που υπάρχει είναι ότι ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, φασολάκια, όταν δεν πετιούνται, οι τιμές τους ξεκινούν από τα 5 λεπτά... ενώ ήδη πολλές καλλιέργειες έχουν εγκαταλειφθεί στο μέσον τους αφού είναι ασύμφορη η συνέχισή τους.

Για την εικόνα που υπάρχει στην περιοχή, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος τόνισε: "Η κατάσταση είναι απελπιστική, είναι η χειρότερη χρονιά από όσο θυμόμαστε. Είναι μια χρονιά που δεν περνάει κανένα προϊόν. Εδώ και ενάμιση μήνα δεν πουλιέται τίποτα. Είναι το τελειωτικό χτύπημα για την περιοχή, γιατί όταν δεν μπορεί από μια καλλιέργεια να σου μείνει κάτι για να κάνεις την επόμενη, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Οι μελιτζάνες είναι στα αζήτητα και τις πετάνε, οι ντομάτες το ίδιο, άντε να φτάνουν τα 10-15 λεπτά, αγγούρια τσάμπα, πιπεριές στα αζήτητα... Η περιοχή πλέον έχει φτάσει στα όριά της. Το ζήτημα όμως είναι παρότι έχουμε αυτές τις εξευτελιστικές τιμές ο καταναλωτής εξακολουθεί και τα τρώει ακριβά. Αυτή την περιβόητη ψαλίδα δεν έχουν καταφέρει να την κλείσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αγγούρι ο καταναλωτής δεν μπορεί να το βρει φτηνότερο από 40 λεπτά το τεμάχιο! Το κόστος καλλιέργειας με μια μέση παραγωγή είναι περίπου στα 20-30 λεπτά το κιλό, οπότε καταλαβαίνει ο καθένας πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα.

Στην περιοχή του Αγρίλη ο Παναγιώτης Γώγος μας είπε: "Φέτος είναι μια από τις χειρότερες χρονιές για τα κηπευτικά της τελευταίας δεκαετίας. Οι τιμές είναι εξευτελιστικές, τα αγγούρια έχουν 7 λεπτά το ζευγάρι, οι μελιτζάνες είναι στα αδιάθετα, οι πιπεριές στα 10 λεπτά, οι ντομάτες στα 20 λεπτά... Τιμές που δεν συμφέρει να καλλιεργείς, τη στιγμή που το κόστος καλλιέργειας έχει ανέβει κατακόρυφα και για την ντομάτα θέλουμε 30 λεπτά το κιλό για να καλύψουμε τα έξοδα. Φέτος υπήρχε όλο αυτό το παραμύθι με τον τουρισμό, μπήκαν και παραπάνω καλλιέργειες και δεν υπάρχει δυνατότητα διάθεσης".

Ο Κώστας Σαράντος ανέφερε: "Τα πράγματα είναι χάλια, το κοστολόγιο σε όλα τα κηπευτικά είναι στα 30-40 λεπτά το κιλό και οι τιμές σήμερα κυμαίνονται από 7 μέχρι 20 το πολύ λεπτά. Με αυτές τις τιμές η αγροτιά δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει, και μην προτρέπουν τον κόσμο να μπει στον πρωτογενή τομέα. Στο κόστος, πρέπει να προστεθεί έξτρα το κόστος μεταφοράς και συσκευασίας. Ούτε νομίζω ότι έχουν μπει πολλά κηπευτικά, απλώς μάλλον ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει. Οπως βαδίζουμε οι αγρότες καταστρέφονται και αποτέλεσμα αυτού θα είναι να λιμοκτονήσει και ο λαός, να μην έχει πλέον να φάει, αφού δεν πρόκειται να ξανακαλλιεργήσουμε".

Ο Δημήτρης Τάμπασης τόνισε: "Δυστυχώς η νοτιοδυτική Μεσσηνία, η Καλιφόρνια της Ευρώπης, αυτή την περίοδο περνά μια από τις πιο δύσκολες περιόδους καλλιεργητικά. Τα προϊόντα είναι αδιάθετα και οι τιμές που υπάρχουν είναι από 7 ως 25 λεπτά το ανώτερο. Ομως δυστυχώς οι καταναλωτές τα τρώνε 6 φορές πάνω. Οι αγρότες μετά από πολλά χρόνια πρέπει να καθίσουμε γύρο από ένα τραπέζι, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ομάδων παραγωγών ή συνεταιρισμών, οτιδήποτε μπορεί να δώσει μια συγκέντρωση προϊόντων. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, τα εφόδια έχουν φτάσει στο κατακόρυφο. Ο μοχλός εκκίνησης των αγροτών που ήταν η ΑΤΕ δυστυχώς δωρίστηκε από την σημερινή κυβέρνηση και κανένας δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να ακουμπήσει σε έναν φορέα που μέχρι πρότινος μπορούσε να πάρει ένα δάνειο για να καλλιεργήσει. Φτάνουμε σε ένα επίπεδο τριτοκοσμικών χωρών πλέον, με τα εφόδια να είναι στο κατακόρυφο και οι απολαβές των αγροτών μηδαμινές. Πιστεύω το 2013 να υπάρξει μια συγκέντρωση ανθρώπων, να μπορεί να μιλά ο παραγωγός για το προϊόν, και όχι το σούπερ μάρκετ και οι μεσάζοντες".

Από τους παραγωγούς στην περιοχή της Αγίας Κυριακής ο Νίκος Μαρκούλιας μας είπε: «Τα πράγματα είναι χάλια, η ντομάτα που έχω μένει αδιάθετη κι αυτή που διώχνω τη δίνω με 10-15 λεπτά, ούτε το κόστος δεν μπορούμε να βγάλουμε. Τέτοιο χάλι δεν είχαμε ποτέ, και αυτό είναι σε όλα τα κηπευτικά: ντομάτες, αγγούρια πιπέρια, μελιτζάνες, κολοκύθια. Είμαστε όλοι για φυλακή πλέον».

Ο Γιώργος Στριμπάκος επισήμανε: "Ντομάτες έχω, κι αυτό που υπάρχει είναι δυστυχία. Τις περισσότερες τις πετάμε, και αυτές που φτιάχνουμε τις δίνουμε τζάμπα. Δεν μπορούμε να βγάλουμε ούτε τα έξοδα, δεν πουλιούνται καθόλου, ούτε τα μεροκάματα για το μάζεμα δεν μπορούμε να βγάλουμε. Παραμονές Δεκαπενταύγουστου δεν θυμάμαι ποτέ να έμεναν τα πράγματα απούλητα. Εδώ είναι μια εβδομάδα τώρα που περιμέναμε ότι κάτι θα γίνει, αλλά τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Το χαρτοκιβώτιο κοστίζει όσο το μισό προϊόν που έχει μέσα!".

Ο Διονύσιος Σάμπαλης τόνισε "η κατάσταση είναι δραματική, δεν έχουμε να πάρουμε ούτε ένα καρβέλι ψωμί, τελειώσαμε. Δεν πουλάμε ούτε κιλό, μας λένε για 5-10 λεπτά το κιλό τη στιγμή που η ντομάτα πωλείται 1,40 και η μελιτζάνα φτάνει και τα 2 ευρώ. Πού είναι το κράτος να δει τη διαφορά; Εγώ λέω ας μας τα πάρουν 5 λεπτά, αλλά και ο καταναλωτής να τα φάει φτηνά - αυτή η αισχροκέρδεια πότε θα χτυπηθεί; Από το 1980 ακούμε "έξω οι μεσάζοντες" αλλά αυτοί έγιναν μεγαλύτεροι. Χρόνο με το χρόνο πάμε όλο και χειρότερα. Εγώ πώς θα πληρώσω τώρα 4.000 Εφορία; Μέχρι αυτό το μήνα αντέχω, από εδώ και πέρα τα αφήνω όλα απλήρωτα. Θα πάρω ένα καρβέλι ψωμί αντί να πάω να πληρώσω τα χαράτσια".

Από την περιοχή της Ελαίας ο Αρης Σκλάβος σημείωσε: "Η ανεργία έχει οδηγήσει πολλούς στον αγροτικό τομέα και όλη η Ελλάδα έχει καταντήσει να πουλάει τώρα κηπευτικά, περιμένοντας και τα 17 εκατομμύρια τουρίστες. Ολα τα προϊόντα είναι αδιάθετα - όταν το κόστος συσκευασίας και μεταφοράς φτάνουν τα 20 λεπτά τότε τι να πουλήσεις; Τα περισσότερα προϊόντα καταλήγουν να πετιούνται κι όσα δίνονται διαλέγονται κατά τη συγκομιδή, ξανά μετά από τους εμπόρους, και φτάνει να φεύγει μόνο μια μικρή ποσότητα. Ο αγροτικός κόσμος είναι υπό κατάρρευση, βρίσκεται σε αδιέξοδο".

Κ.Μπ.


Πηγή : eleutheria online

Στον διαγωνισμό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η γραμμή της Πελοποννήσου

«Καλό νέο για το τραίνο», χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας - σε δηλώσεις του σήμερα - το γεγονός ότι στο διαγωνισμό για την εκχώρηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ περιλαμβάνεται και η γραμμή της Πελοποννήσου.

«Ο επενδυτής που θα λειτουργήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα έχει και τη λειτουργία προοπτικά και της γραμμής της Πελοποννήσου», επεσήμανε. Εξάλλου στις 17 Αυγούστου θα λειτουργήσει για μια ημέρα προαστιακό δρομολόγιο στην γραμμή Καλαμάτα- Καλονερό- Καλαμάτα....


Πηγή : radio 936

Χριστιανούπολη: Εθελοντική Αιμοδοσία

Το Σάββατο 10 Αυγούστου 2013 το πρωί (10π.μ. - 2μ.μ.), τα μέλη και οι φίλοι του ΟΜΙΛΟΥ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ δίνουμε εθελοντικά λίγο από το αίμα μας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ.

Η αιμοδοσία θα γίνει στους Χριστιάνους και όποιος φίλος θέλει ας έρθει μαζί μας. Αν δεν μπορέσει να δώσει αίμα, σίγουρα θα απολαύσει το καφεδάκι στην όμορφη βρύση του χωριού.


Πηγή : filiatra net

Φιλιατρά - Αγιος Χριστόφορος: Τροχαίο ατύχημα με τραυματίες

Έβαλε ο Άγιος Χριστόφορος το χέρι του και δεν είχαμε νεκρό!!!

Τροχαίο ατύχημα με ελαφρά τραυματισμένους σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην μια στην περιοχή του Αγίου Χριστοφόου στα Φιλιατρά.

Συγκεκριμένα, Επιβατικό ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας ALFA ROMEO χρώματος γαλάζιου με αριθμό κυκλοφορίας ΖΥΗ 8564 κατευθυνόμενο από Χριστανούπολη προς Φιλιατρά, στο ύψος του Αγίου Χριστοφόρου, για άγνωστο λόγο πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το υπ' αριθμόν ΥΕΧ 6734 Επιβατικό ΙΧ μάρκας TOYOTA COROLLA χρώματος πράσινου που είχε κατεύθυνση προς Χριστιανούπολη.

Η Σύγκρουση ήταν σφοδρή καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλιατρά News ο οδηγός του Alfa Romeo δεν πάτησε φρένο με αποτέλεσμα με την σύγκρουση να αποκοληθεί ο Εμπρός αριστέρα τροχός του Alfa Romeo, το αυτοκίνητο να αλλάξει κατεύθυνση και να σταματήσει επάνω στα βράχια που υπάρχουν στο σημείο.

Από την σύγκρουση τραυματίστηκε ο οδηγός του πράσινου TOYOTA COROLLA και διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας - Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας.

Προανάκριση για τα αίτια του ατυχήματος διενεργεί το ΑΤ Φιλιατρών


Πηγή : filiatra news

Γαργαλιάνοι: Τους τσάκωσαν με 1.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα

Τους τσάκωσαν στο ΚΤΕΛ με 1.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα Χίλια πακέτα λαθραία τσιγάρα μέσα σε δύο κούτες, παρέλαβαν πριν από λίγο, δύο αλλοδαποί Ρουμανικής υπηκοότητας, όταν σύμφωνα με πληροφορίες του filiatranet, συνελήφθησαν μετά από έλεγχο, από άνδρες της Ομάδος Ασφαλείας Κυπαρισσίας στο ΚΤΕΛ των Γαργαλιάνων.

Οι δύο αλλοδαποί που κατοικούν στα Φιλιατρά, περίμεναν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στο ΚΤΕΛ το λεωφορείο που είχε ξεκινήσει από την Αθήνα, με σκοπό να παραλάβουν τα λαθραία τσιγάρα διαφόρων μαρκών, μέσα σε δύο μεγάλες κούτες, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί.


Πηγή : filiatra net

Βαλύρα Μεσσηνίας: Λύθηκε το μυστήριο με το μακάβριο εύρημα

Εξιχνιάστηκε από τις αστυνομικές Αρχές η υπόθεση εντοπισμού χθες υπολείμματος ανθρώπινου σώματος, που βρέθηκε σε κατάσταση μουμιοποίησης σε αγροτική περιοχή μέσα σε σκουπίδια στη Βαλύρα Μεσσηνίας.

Το μακάβριο εύρημα διαπιστώθηκε ότι ανήκει σε έναν 84χρονο που πέθανε το 2002 και θάφτηκε στο νεκροταφείο της Βαλύρας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

Τον προηγούμενο μήνα, με εντολή της κόρης τού θανόντος, είχε γίνει εκταφή, χωρίς η ίδια να παρίσταται και εκτός από το κεφάλι και τα κάτω άκρα, το υπόλοιπο σώμα, για άγνωστο λόγο, ο ενεργήσας την εκταφή το πήγε στο σημείο που βρέθηκε. Η αστυνομία έχει σχηματίσει δικογραφία για περιύβριση νεκρού σε βάρος ενός 51χρονου, ο οποίος ενήργησε την εκταφή.

Zougla.gr


Πηγή : filiatra news

Η φωτιά στον Ταΰγετο βρίσκεται τώρα σε ύφεση

«ΖΕΚΙΑ» ΠΗΓΑΔΙΩΝ

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στον Ταΰγετο και ειδικότερα στη θέση «Ζέκια» της κοινότητας Πηγαδίων. Η άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας…

…και η συνδρομή των Δήμων Δυτικής Μάνης και Καλαμάτας ήταν καθοριστική ώστε η πυρκαγιά να μην πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σύμφωνα με την ενημέρωση που πριν λίγα λεπτά είχαμε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, η φωτιά εκδηλώθηκε στις 12.25 μετά το μεσημέρι και μέχρι τώρα έχει κάψει περίπου πέντε στρέμματα δάσους.

Για την κατάσβεσή της έσπευσαν τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα PZL, οκτώ πυροσβεστικά αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, τρία πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου Καλαμάτας και δύο υδροφόρες καθώς και τρία πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου Δυτικής Μάνης. Στην περιοχή επιχειρούν 17 πυροσβέστες, υπό τις οδηγίες του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Κυριακούλη Κυριακουλέα.

Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγάλος, γιατί η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, η περιοχή είναι δασική, ενώ πνέουν δυνατοί άνεμοι. Για τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς έρευνα διεξάγεται από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας.

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Νέος Αναπληρωτής Διευθυντής στην Διεύθυνση Δευτροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας

Με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Πρτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Μίσθος ορίστηκε ως Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, ο κ. Μπουγάς Ιωάννης, εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ01, και Διιευθυντής του 5ου ΓΕΛ Καλαμάτας.


Πηγή : Δελτίο τύπου

Μεσσηνία: Βρέθηκε πτώμα σε χωματερή

Χθες (4-8-2013) το βράδυ, σε αγροτική περιοχή στην Βαλύρα Μεσσηνίας, βρέθηκε ανάμεσα σε απορρίμματα, υπόλειμμα ανθρώπινου σκελετού σε κατάσταση μουμιοποίησης, το οποίο μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, προκειμένου να εξεταστεί από ιατροδικαστή.

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.


Πηγή : filiatra net

Μείωση του ΦΠΑ στη Τριφυλία - Πιζικές αλλαγές ζητούν οι επαγγελματίες - παλεύουν με μειώσεις για επιβίωση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Η πρεμιέρα μείωσης του ΦΠΑ στην Τριφυλία αποτέλεσε μια ευκαιρία για να τονωθεί η τουριστική κίνηση αλλά οι επαγγελματίες τονίζουν ότι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες ώστε να επιβιώσουν και για αυτό απαιτούνται πρόσθετα μέτρα όπως η μείωση του χονδρεμποριου στην αγορά πρώτων υλών.

Ο ιδιοκτήτης ταχυγαφείου Δημήτρης Μπαρτζελιώτης στη πλατεία Κυπαρισσίας τονίζει ότι τα καταστήματα προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα με τη Κυπαρισσία να παραμένει μια οικονομική πόλη, ενώ ήδη οι τιμές έχουν μειωθεί εδώ και 4 μήνες περιορίζοντας το εμπορικό κέρδος με σκοπό ο καταναλωτής μετά από τις μειώσεις που υπέστη να ξοδέψει έστω λίγα χρήματα στην αγορά επιβιώνοντας σε αυτή τη κρίση. Συμπλήρωσε ότι η μείωση στο κατάστημά 'Γειά σου' ήταν ως 50% στο τελικό καταναλωτή όπως ένα σουβλάκι γύρο έχει 1,5 ευρώ ενώ προ μηνών ήταν στα 2,30 ευρώ. Εξάλλου είπε ότι το βασικό είναι να έχουμε βιώσιμες επιχειρήσεις για να διατηρηθούν οι 5 θέσεις εργασίας που έχουμε σε 24ωρη βάση, ενώ παλιότερα ήταν περισσότερες με την προυπόθεση ότι "πρέπει κι εμείς οι επιχειρηματίες να βάλουμε μυαλό, να ρίξουμε τις τιμές και να βοηθήσουν τον καταναλωτή".


ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΟΝΔΕΜΠΟΡΙΟ Η ΛΥΣΗ...

Ο ιδιοκτήτης του καφέ Ονόρε στη κεντρική πλατεία που ξεκίνησε προς ετών από το ίδιο καφέ ως εργαζόμενος Δημήτρης Μπινίσκος υπογράμμισε ότι η Κυπαρισσία φημίζεται για το καλό καφέ και εξυπηρέτηση ενώ οι επενδύσεις στο χώρο της εστίασης τα τελευταία χρόνια ήταν μεγάλη, ενώ εξήγησε ότι η Μεσσηνία είναι φθηνή περιοχή για τη χώρα μας αλλά οι επιχειρήσεις απορρόφησαν όλες τις απανωτές αυξήσεις του ΦΠΑ. Θεώρησε ότι η κατάσταση αλλάζει μόνο με μείωση του χονδρεμπορίου προσπάθώντας να πουλήσουν φθηνά διότι έρχονται σε άμεση επαφή με το κόσμο. Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν είναι το ΦΠΑ αλλά ότι δεν έχει χρήματα και ότι οι τιμές στις πρώτες ύλες είναι πανάκριβες μαζί με τα πάγια έξοδα μιας επιχείρησης όπως η ΔΕΗ που έχει διπλασιαστεί. Κατέληξε λέγοντας ότι το ΦΠΑ άργησε πολύ την ώρα που έχουν κλείσει πολλές επιχειρήσεις.


Πηγή : radio 936

Ζεστό κρατικό χρήμα στον εργολάβο για τα σκουπίδια της οργής

Tου Μάκη Νοδάρου

Εκτεθειμένη ηθικά και νομικά είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο δήμος της Καλαμάτας και η Πολιτεία , από την προκλητική και υποκριτική τους στάση, απέναντι στο εργολάβο – μεταφορέα απορριμμάτων Θεόδωρο Καράμπελα από το Φλόκα Ηλείας, που πιάστηκε πρόσφατα από την αστυνομία και το δασαρχείο του Πύργου να θάβει τα σκουπίδια της Καλαμάτας στο προστατευόμενο δρυοδάσος της Φολόης! Παρά την κακουργηματική δίωξη σε βάρος του, τις κατασχέσεις των φορτηγών του και την προηγούμενη παραβατική του συμπεριφορά, όπως αυτή καταγράφεται με λεπτομέρειες, στις 27 δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί σε βάρος τους από το Αστυνομικό Τμήμα της Αρχαίας Ολυμπίας την σύλληψή του στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας 11 φορές με την κατηγορία της ρύπανσης του περιβάλλοντος, τις πολύμηνες καταδίκες τους και τις πάνω από 20 παραπομπές σε δίκες για υποβάθμιση και ρύπανση περιβάλλοντος που εκκρεμούν ακόμα, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας συνεχίζει να λαμβάνει «ζεστό» κρατικό χρήμα χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν που μεταφέρει τα απορρίμματα που διαχειρίζεται.

Λίγες ημέρες μετά το σύλληψή του στο δρυοδάσος της Φολόης, ο δήμαρχος της Καλαμάτας , αδιαφορώντας προκλητικά για την συνεχιζόμενη παραβατική συμπεριφορά του εργολάβου και την καταστροφή που συντελεί στο περιβάλλον, υπέγραψε μαζί του την 1η Αυγούστου 2013 νέα σύμβαση και μάλιστα με απ” ευθείας ανάθεση για την μεταφορά των απορριμμάτων από τον δήμο της Καλαμάτας σε άγνωστο προορισμό… Δείτε τη σχετική απόφαση Όπως αναφέρεται στην σύμβαση που βρίσκεται αναρτημένη στη Διαύγεια ο εργολάβος Θεόδωρος Καράμπελας υποχρεούται: «να διαθέτει τα µεταφερόµενα απορρίµµατα σε νόµιµο χώρο» πλην όμως δεν διευκρινίζεται εκ του πονηρού ποιος είναι ο νόμιμος χώρος που πρόκειται να μεταφέρει τα απορρίμματα. Κι όλα αυτά παρότι το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας τού έχει βεβαιώσει πρόστιμα άνω των 2 εκατ. ευρώ για εικονικά και πλαστά τιμολόγια και συναλλαγές με εταιρείες-φαντάσματα.

Το θέμα έφτασε προχθές και στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε η Ηλεία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη προς τέσσερα αρμόδια Υπουργεία σχετικά με παράνομες ενέργειες εργολάβου-μεταφορέα απορριμμάτων. Η κ. Σαλτάρη αφού επικαλείται τα σχετικά δημοσιεύματα που καταγγέλλουν τον συγκεκριμένο εργολάβο να επιχειρεί να θάψει τόνους απορριμμάτων στην περιοχή Φλόκα, δίπλα στις όχθες του ποταμού Αλφειού, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, με τελευταίο περιστατικό αυτό της 13ης Ιουλίου στο δρυόδασος της Φολόης στην ορεινή Ηλεία ερωτά :

1) Ποιος είναι ο νόμιμος χώρος για τη διάθεση των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας; 2) Ποιες οι οφειλόμενες πρόνοιες κατά την υπογραφή και εκτέλεση σχετικών συμβάσεων των ΟΤΑ με ιδιώτη προκειμένου να διασφαλίζεται η μεταφορά των δημοτικών απορριμμάτων σε νόμιμη εγκατάσταση διάθεσης ; 3) Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να σταματήσει το τεράστιο αυτό οικολογικό έγκλημα που συντελείται με την ανοχή αυτοδιοικητικών φορέων και δικαστικών Αρχών; Η κ. Σαλτάρη ζητά να κατατεθούν στη Βουλή οι συμβάσεις που έχει συνάψει ο Θεόδωρος Καράμπελας με τον Δήμο Καλαμάτας και όλα τα νόμιμα παραστατικά με τα οποία ο Δήμος Καλαμάτας προχωράει στις πληρωμές του εν λόγω εργολάβου.


Πηγή : kyparissiotis

Εκδρομή με τρένο από Καλαμάτα στο Καλό Νερό

Το τρένο θα ξανασφυρίξει και πάλι στη Μεσσηνία το Σάββατο 17 Αυγούστου.

Τη συγκεκριμένη μέρα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ οργανώνει εκδρομή με τρένο από την Καλαμάτα στο Καλό Νερό για μπάνιο και για φαγητό. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας το δρομολόγιο για τη συγκεκριμένη εκδρομή θα έχει ως εξής:

Αναχώρηση από Σταθμό Καλαμάτας ώρα 9.00 π.μ. περίπου Επιστροφή από Σταθμό Καλόνερου περίπου ώρα 16.00

Οι τιμές για την εκδρομή αυτή με το τρένο είναι: 8 € μετ’ επιστροφής για τους ενήλικες και αντίστοιχα 5 € μετ’ επιστροφής για παιδιά κάτω των 12 ετών.

Εισιτήρια θα εκδοθούν μέσα στην αμαξοστοιχία


Πηγή : eleutheria online

Guardian: Πελοπόννησος, αυτή η όμορφη και πολύ ιδιαίτερη γωνιά της Ευρώπης

Πώς είναι οι διακοπές σε μία χώρα με κρίση; Θα αντιμετωπίσουν προβλήματα οι τουρίστες που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα; Θα βρουν εικόνα καταστροφής; Οι ομορφιές των ελληνικών νησιών έχουν υμνηθεί από όλο τον παγκόσμιο Τύπο και φέτος. Υπάρχουν όμως κάποιοι που επιλέγουν τα πιο δύσκολα στοιχήματα. Ο Μάθιου Νιλ «πόνταρε» στην Πελοπόννησο και κέρδισε. Επιστρέφοντας επιφυλακτικά έπειτα από χρόνια, ο Βρετανός δημοσιογράφος βρήκε καλύτερη εικόνα και επιβεβαίωσε την πεποίθησή του πως η Πελοπόννησος είναι «μία όμορφη και πολύ ιδιαίτερη γωνιά της Ευρώπης».

Στο άρθρο του στην εφημερίδα Guardian ο Νιλ δεν κρύβει πως είχε πολλούς ενδοιασμούς όταν άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει διακοπές στην Πελοπόννησο αρκετά χρόνια έπειτα από την πρώτη του επίσκεψη. «Δεν ήμουν σίγουρος τι να περιμένω. Θα ήταν άδεια τα ράφια των καταστημάτων; Θα αισθανόμασταν τύψεις επειδή θα κάναμε διακοπές σε μία χώρα στην οποία οι περισσότεροι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα;», εξομολογείται ο Βρετανός. Σταδιακά όμως οι σκέψεις αυτές εξαφανίστηκαν.

Με την οικογένειά του επισκέφθηκε τη Μονεμβασιά που «την προηγούμενη φορά είχε ατμόσφαιρα παλιών μεγαλείων αλλά έχει αλλάξει λίγο, με περισσότερα ξενοδοχεία, καταστήματα και εστιατόρια». Ακολούθησε η Μάνη η οποία σε σύγκριση με την τελευταία του επίσκεψη «έχει αναπτυχθεί, με θέρετρα και σπίτια, τα οποία ομως δεν χαλούν το χαρακτήρα του τοπίου». Ακολούθησε η Καλαμάτα, το Ναύπλιο που «είναι τουριστικό αλλά όχι σε ενοχλητικό βαθμό», ενώ στη συνέχεια στο άρθρο του υμνεί την ομορφιά των Μυκηνών και της Επιδαύρου.

Το συμπέρασμα κάτι περισσότερο θετικό από την Ελλάδα. «Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι, παρά την κρίση, η χώρα έχει κάνει βήματα προόδου από την τελευταία μου επίσκεψη. Είναι προφανές ότι δεν πήγαν χαμένα όλα τα χρήματα που έχει δανειστεί η Ελλάδα. Το ταξίδι μας ήταν πιο ευχάριστο χάρη στους νέους δρόμους. Τα ξενοδοχεία στα οποία μείναμε ήταν κομψά και μοντέρνα. Ακόμη και η εστίαση έχει αλλάξει. Οπου πήγαμε βρήκαμε εξαιρετικά πιάτα, με φρέσκα υλικά», γράφει ο Νιλ στην Guardian που προσθέτει ότι προς μεγάλη του ανακούφιση η Πελοπόννησος παραμένει ένας ήρεμος προορισμός, προφανώς επειδή οι περισσότεροι προτινμούν τα νησιά.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι Ελληνες περνούν δύσκολες στιγμές, αλλά όσοι γνωρίσαμε ήταν εξαιρετικά φιλικοί και έκαναν ότι μπορούσαν να μας βοηθήσουν. Εχουν πληγεί αρκετά όσοι εξαρτώνται από τον τουρισμό. Αλλά δεν υπάρχει λόγος ο κόσμος να αποφεύγει την Ελλάδα ως προορισμό. Και η χώρα χρειάζεται επισκέπτες», καταλήγει ο Βρετανός.

Guardian- iefimerida.gr


Πηγή : messinia portal

Φυσικό αέριο στις Βιομηχανικές Περιοχές της Μεσσηνίας στα τέλη του 2015

ΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Στα τέλη του 2015 υπολογίζεται ότι ο αγωγός φυσικού αερίου θα έχει φτάσει στην περιοχή μας και θα τροφοδοτεί τις Βιομηχανικές Περιοχές Σπερχογείας και Μελιγαλά. Αυτό το χρονοδιάγραμμα παρουσίασε το μεσημέρι ο δήμαρχος…

…Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ασημάκη Παπαγεωργίου, τον οποίο επισκέφθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο του. Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο της Καλαμάτας σύσκεψη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων τεχνικών και οικονομικών φορέων, προκειμένου να εξεταστούν θέματα σχετικά με την έλευση του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με όσα σημείωσε ο κ. Νίκας, στο τέλος του 2013 οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Μεγαλόπολης θα συνδεθούν με το φυσικό αέριο. Η Μεγαλόπολη θα αποτελέσει τον κόμβο από τον οποίο θα διατίθεται φυσικό αέριο προς την Πάτρα και την Καλαμάτα. Μάλιστα ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι η διατομή του αγωγού είναι επαρκής ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι περιοχές της Πάτρας και της Καλαμάτας.

Στα τέλη του 2014, πρόσθεσε ο κ. Νίκας, θα ιδρυθεί η εταιρία διανομής του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο και στο τέλος του 2015 θα έχει φτάσει ο αγωγός στην Καλαμάτα. Ο δήμαρχος σημείωσε ότι επιχειρήσεις, οργανισμοί, ιδιώτες πρέπει να αρχίσουν να προσαρμόζονται στην προοπτική έλευσης του φυσικού αερίου στην περιοχή μας.

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal

Νεστόρεια 2013: Ημερίδες, συναυλίες, θέατρο, παραστάσεις για παιδιά

Εδώ και σαράντα σχεδόν χρόνια κρατά ζωντανός ο θεσμός των Νεστορείων. Έτσι, από τις 2 έως τις 13 Αυγούστου, η κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Πύλου-Νέστορος, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, συλλόγους, αλλά και σημαντικούς προσκεκλημένους, διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Οι αγώνες δρόμου στους οποίους συμμετέχουν αθλητές όλων των ηλικιών σηματοδότησαν προχθές την έναρξη. Στη συνέχεια και για τις επόμενες ημέρες, ημερίδες, συναυλίες, θέατρο, παραστάσεις για παιδιά, παράδοση και τοπικές γεύσεις, συνθέτουν το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων οι οποίες θα διεξαχθούν στη Χώρα. «Προσπαθώντας να αναστρέψουμε το κλίμα της εποχής, ενθαρρύνουμε, υποστηρίζουμε, διατηρούμε, αναδεικνύουμε, κατά το δυνατόν, το μεγαλύτερο φάσμα του πολιτισμού, μεταδίδοντας μηνύματα από τα πνευματικά και καλλιτεχνικά γνωρίσματα του λαού μας, τονίζει σχετικά ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης. Ειδικότερα, σήμερα το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χώρας, θα τελεστεί παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο μετά αρτοκλασίας, συνοδεία βυζαντινών ύμνων.

Η σημερινή μέρα, Δευτέρα 5 Αυγούστου, είναι αφιερωμένη στο Περιβάλλον. Στις 9.00 το βράδυ, στον Κινηματογράφο Rex, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και ειδικότερα το Σταθμό Μεσσηνίας, θα γίνει παρουσίαση του έργου που επιτελείται για την προστασία των άγριων ζώων και του περιβάλλοντος. Ο διαχειριστής του Σταθμού Μεσσηνίας, Γεώργιος Γεωργακόπουλος, θα μιλήσει για το έργο που γίνεται στην περιοχή, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα ζώα και πώς μπορούμε να συμβάλλουμε ενεργά στην προσπάθεια διάσωσής τους. Την Τρίτη, 6 Αυγούστου, κλόουν θα πλημμυρίσουν την κεντρική πλατεία της Χώρας, προσφέροντας άφθονο γέλιο και διασκέδαση.

Την επομένη, ο φιλικός αγώνας μπάσκετ ανάμεσα στις ομάδες των παλαιμάχων Χώρας-Γαργαλιάνων θα είναι «η αφορμή να γυρίσουμε αρκετά χρόνια πίσω και να θυμηθούμε παλιές, ανέμελες εποχές» όπως αναφέρεται σχετικά. Οι μαθητές του Β’ Δημοτικού Σχολείου Χώρας έχουν δημιουργήσει τη δική τους θεατρική ομάδα και την Πέμπτη 8 του μήνα θα παρουσιάσουν την κωμωδία του Αριστοφάνη «Πλούτος». Η Παρασκευή 9 Αυγούστου είναι, επίσης, ημέρα θεάτρου, καθώς ο Οργανισμός του Ελληνικού Θεάτρου «Αιχμή» παρουσιάζει την τραγωδία στου Αισχύλου «Αγαμέμνων».

Τη μετάφραση έχει επιμεληθεί ο Κ. Πολιτόπουλος, σκηνοθετεί ο Γ. Νικολαΐδης και πρωταγωνιστούν οι Φωτεινή Φιλοσόφου, Ζαχαρίας Ρόχας και Γιάννης Νικολαΐδης. Το Σάββατο 10 Αυγούστου ο Λαογραφικός Όμιλος Χώρας θα παρουσιάσει ελληνικούς χορούς, στην κεντρική πλατεία. Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 11 Αυγούστου, το Θεατρικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουζακίου θα παρουσιάσει την αγαπημένη ελληνική κωμωδία του Γ. Τζαβέλα «Η δε γυνή ίνα φοβήται τον άνδρα». Η Χώρα, κατά βάση γεωργικός τόπος, με κύριο παραγόμενο προϊόν το ελαιόλαδο, δε θα μπορούσε να μη διοργανώσει μια βραδιά αφιερωμένη στο υγρό χρυσάφι του τόπου.

Έτσι, τη Δευτέρα 12 Αυγούστου η Ομάδα Παραγωγών «Νηλέας» θα βρίσκεται στον πεζόδρομο της Χώρας, όπου θα διοργανώσει γευσιγνωσία για τις ποιότητες του ελαιολάδου. Κι όπως κάθε χρόνο, η Γιορτή Κρασιού στις 13 Αυγούστου θα κλείσει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, με καλό κρασί, ζωντανή μουσική, αγαπημένες μελωδίες, πολύ κέφι και χορό.


Πηγή : pylos news

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Η Οπερα για γέλια στο κάστρο των παραμυθιών

Η υψίφωνος Τζένη Δριβάλα, ο τενόρος Άκης Λάλουσης, και ο πιανίστας Δημήτρης Καραμανώλης μας χάρισαν χθες βράδυ μία υπέροχη και αλησμόνητη βραδιά. Ηταν μία παράσταση που θα μείνει στην ιστορία του Αγρίλη, αλησμόνητη.

Η καταπληκτική ερμηνεία τους, καθήλωσε άφωνους όλους τους συμπατριώτες μας θεατές. Στη παράσταση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Τριφυλίας κ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΙΑΣ δημτικοι συμβούλοι προέδροι συλλόγων, και φυσικά πλήθος κόσμου.

Εκτός από τους καλλιτέχνες αξίζουν συγχαρητήρια επίσης και σε δικά μας παιδιά φιλιατρινά που βοήθησαν στη παράσταση όπως: στο Στέφανο Χαντζή, το Γρηγόρη Λαγανά,τη Γεωργία Ξυγκά και τη Γεωργία Κανελοπούλου.

Παναγιώτης Λάλουσης


Πηγή : filiatra news

Δήμος Τριφυλίας: Ενημέρωση για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Τα κατοικίδια ζώα (σκυλιά και γάτες) ανέκαθεν αποτελούν μέλη της κοινωνίας των ανθρώπων.

Η εγκατάλειψή τους στις κατοικημένες περιοχές ήταν η αιτία να νομοθετηθούν κανόνες που πρέπει να εφαρμόζει ο άνθρωπος για το σεβασμό της ύπαρξής τους. Ο Δήμος έχει την υποχρέωση της τήρησης των κανόνων ευζωίας των αδέσποτων ζώων που ασκείται σε συνεργασία με τους Φιλόζωους.

Ειδικότερα για τα εγκαταλειμμένα από τους κατοίκους του Δήμου μας κατοικίδια που διαβιούν σε πλατείες και γειτονιές, οφείλουμε να μην τα τραυματίζουμε ψυχολογικά και σωματικά επιτείνοντας τη δυστυχία της εγκατάλειψής τους και την εμπιστοσύνη τους στον άνθρωπο. Ο βασανισμός των ζώων συνιστά αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα όπου τηρείται η διαδικασία αυτοφώρου. (Αρμόδια Αρχή η ΕΛ.ΑΣ)

Η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα είναι μέσα στο πνεύμα του σεβασμού κάθε έμβιας ύπαρξης για δικαίωμα στη ζωή, πρέπει όμως να τηρούνται συνθήκες καθαριότητας, η έλλειψη της οποίας ασφαλώς δημιουργεί ευθύνη για αυτούς που τα φροντίζουν.

Κατοικίδια που εγκαταλείπονται ή περισυλλέγονται και σε «φιλόζωες» ακόμη γειτονιές και παρόλο που φροντίζονται από τους εθελοντές, όταν στη γειτονιά φέρουν ή έρθουν καινούργια ζώα έχει σαν αποτέλεσμα τα υπάρχοντα να αντιδράσουν με αποτέλεσμα την ενόχληση από τις φωνές τους, (και μερικές φορές) την επιθετικότητά τους, με κατάληξη πολλές φορές το έγκλημα των μαζικών δηλητηριάσεων.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε;

ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΤΕ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΙΡΩΣΤΕ ΤΑ ΑΝ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝ ΔΕΙΤΕ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΖΩΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟ, ΤΟ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΝΕΤΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΚΑΙ ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ


Πηγή : filiatra net

Μίτσιγκαν:«Το καρπούζι είναι σαν την πόκα, δε μαθαίνεται ποτέ»

ΒΙΒΛΙΚΗ μορφή ο «Μίτσιγκαν» με τη βροντερή φωνή, κουβαλά πάνω του όλη την ενέργεια και τη δημιουργική τρέλα της ελληνικής επαρχίας, αλλά και την ελπίδα του επαναστάτη, πως με τ’ αυτοσχέδια φτερά του τολμά να πετά ψηλά, ακόμη κι αν νιώθει πως ο ήλιος μπορεί να του τα κάψει.

Ο Δημήτρης Τσίγκανος, τουτέστιν «Μίτσιγκαν», γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου 1958. Στη γλώσσα των παραγωγών είναι «καρπουζάς». Στη γλώσσα των αστών είναι παραγωγός μπολιασμένος χρόνια με το μικρόβιο του κινηματογραφιστή. Επί του πρακτέου, βραβεύτηκε για τις «Ομορφιές και δυσκολίες» και η ταινία του έφτασε να προβληθεί με το Γαλλικό Ινστιτούτο ως το Λος Αντζελες. Στη γλώσσα των φίλων είναι ο «Μίτσιγκαν», ο σπουδαίος άνθρωπος που δε χορταίνεις να κάνεις παρέα, γιατί είναι αυθεντικός, νοιάζεται, ένας σύγχρονος θυμόσοφος.

Η διαδρομή της ζωής του ξεκινά από την Κυπαρισσία Μεσσηνίας, αλλά κλειδί για την πορεία του είναι η γνωριμία μ’ ένα φίλο του θείου του, αδερφού του πατέρα του. Έχει κινηματογράφο λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, στα Φιλιατρά. Η μαγεία των κινούμενων εικόνων τον κερδίζει. Έφηβος πηγαίνει σχολείο στην Αθήνα, περνά στα ΚΑΤΕΕ, αλλά η λαχτάρα του τον οδηγεί στη σχολή σκηνοθεσίας Σταυράκου. Οικογενειακά ζητήματα τον φέρνουν πίσω στην πατρογονική γη, αλλά εκείνος κρατά ζωντανό τ’ όνειρό του. Το κτήμα μετατρέπεται σε επίκεντρο πολιτισμού. Στα «Αγροκτήματα Καρπουζιών και Μαρουλιών» πραγματοποιούνται κινηματογραφικές προβολές ή παραστάσεις.

Το κτήμα μοσχοβολά. Η κουβέντα αναπόφευκτα στρέφεται στο καρπούζι. Η ζωή του είναι στενά δεμένη μ’ αυτόν το δροσερό ογκώδη καρπό της φύσης, το άλφα και το ωμέγα του ελληνικού καλοκαιριού. Τον ρωτάμε πεζά πράγματα, πώς καταλαβαίνει αν είναι καλό ή... κολοκύθι. «Το καρπούζι είναι σαν την πόκα, δε μαθαίνεται ποτέ», λέει γελώντας και σοβαρεύεται αμέσως. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες καρπουζιών, εξηγεί, αλλά στην περιοχή μόνο δύο οικογένειες καλλιεργούσαν ήδη πριν απ’ το ’45. Η καλλιτεχνική του φύση δεν τον αφήνει ν’ αγιάσει, πειραματίζεται με τις ποικιλίες καρπουζιών: δίκιλο, τρίκιλο, γυναικείο, μίνι, άσπερμο!

Η παραγωγή, λέει, χρειάζεται συναίσθημα, «αλλά για να φτάσει στην αγορά ένα προϊόν, οφείλεις να ξέρεις τις απαιτήσεις της. Οι “βαρέλες”, τα μακρόστενα καρπούζια, πάνε σε αγορές με πανσπερμία φυλών. Στην κεντρική Ευρώπη θέλουν μικρά και μεσαία καρπούζια. Η Ελλάδα αγοράζει καρπούζια από τσιγγάνους». Ο «βασιλιάς» του καρπουζιού, ο μοναδικός μονάρχης που αναγνωρίζει, «είναι το άσπερμο καρπούζι, διότι δεν έχει γενετικό υλικό σπόρια για να ζαχαρώσει, γι’ αυτό το ζητούν τα κρουαζιερόλοια». Υποστηρίζει πως δεν έχει αλλάξει η γεύση του καρπουζιού, αλλά ο τρόπος καλλιέργειας. «Τα σάκχαρα του καρπουζιού ξεκινούν από 8.500 και φτάνουν 17.000. Το καρπούζι δεν προλαβαίνει να ωριμάσει τελείως, γιατί στην αγορά δεν πωλούνται ώριμα φρούτα».

Με τι νευριάζει; Πάντα υπάρχουν λόγοι, αλλά τον βασανίζει πως «στην Ελλάδα δεν υπάρχει παιδεία». «Η παραγωγή διώκεται», υποστηρίζει. Ο ίδιος καλλιεργεί 160 στρέμματα με καρπούζι και μαρούλι (iceberg) και μόνο τα 80 είναι ιδιόκτητα. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για κρίση χωρίς μητρώο αγροτών και ζώνες χρήσης γης. Δεν μπορώ να πληρώνω νοίκι για το χωράφι, σε τιμή οικοπέδου, γιατί η Ελλάδα εν δυνάμει όλη είναι ένα οικόπεδο, δεν μπορούν να λένε πια άλλα ψέματα. Δεν μπορεί να ψάχνουμε για νερό, ενώ στην Κύπρο έχουν ταμιευτήρες, εκεί δάσος, εκεί οικιστικές ζώνες. Αν βρεθεί ένα καλό προϊόν σε κακά χέρια θα καταστραφεί, αλλά κάτι, έστω κι αν είναι μέτριο και πέσει σε καλά χέρια, θa αναδειχθεί». «Τα δέντρα μ’ έμαθαν υπομονή», τονίζει. «Στο μυαλό μου είχα μια αθωότητα, ότι το καλό θα μπορούσε να υπερνικήσει το κακό και να έχει και κέρδος. Όμως, η ομορφιά έχει και μια κατάρα. Πόσες γυναίκες “καρακουκλάρες” την πατάνε;», λέει και θυμάται τότε που έβγαζε 1.000 τόνους καρπούζι, αλλά τύχαινε να βγάζει και 300.

Κι όμως είναι ευχαριστημένος, γιατί υπάρχει σύντροφος, που στα δύσκολα του κράτησε το χέρι και η ζωή τού στάθηκε πιο γαλαντόμα απ’ ό,τι περίμενε. Αλλά είναι εγκρατής κι αντικομφορμιστής. «Είμαι “γκουρού”, δε με νοιάζει να πέφτουν αστροπελέκια. Δε θέλω ούτε να γεράσω ούτε να πάρω σύνταξη», λέει, υπονοώντας την έννοια της παραίτησης. Και μέσα στο μυαλό του μια ιδέα κυριαρχεί: «Η επανάσταση θα ξεκινήσει από τις γυναίκες!». Τα παραπάνω άκρως ενδιαφέροντα παρουσιάστηκαν σε αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Ελευθεροτυπία» της περασμένης Κυριακής. Να προσθέσουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο Δημήτρης Τσίγγανος καλλιεργεί μίνι καρπούζια. Ο ίδιος τόνισε πως η αγορά κατά 40% ζητάει μεσόκαρπα και μικρόκαρπα. Γιατί προτίμησε αυτή την καλλιέργεια; «Με έκανε να στραφώ σε αυτή η αγορά και το ένστικτό μου», μας είπε.

Βεβαίως, η καλλιέργεια δεν είναι όλο πλεονεκτήματα. Κατά τον κ. Τσίγγανο, «έχει ένα κόστος μεγαλύτερο, πιο ευαίσθητα φυτά, έχουν φορτωτικά, συσκευασία, τα σπόρια είναι πιο ακριβά. Δεν είναι όλα εύγευστα, δεν έχουν όλα ωραίο χρώμα». Η τιμή, όμως, είναι καλύτερη.

enet.gr
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης


Πηγή : tharros news

Συνεδριάζει διπλά το Δημοτικό Συμβούλιο στο Δήμου Τριφυλίας

Συνεδριάζει σε διπλή συνεδρίαση την Πέμπτη 8 Αυγούστου και ώρα 20:00 Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τριφυλίας με σημαντικά θέματα προς συζήτηση. Στην πρόσκληση που υπογράφφει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Μπασδάνης περιλαμβ'άνοπνται για συζήτηση και λήψη απόφασης τα παρακάτω θέματα:

21η Συνεδρίαση

  1. Απολογισμός Εσόδων – Εξόδων Δημοτικής Φιλαρμονικής (ΝΠΔΔ), τέως Δήμου Κυπαρισσίας, οικ. έτους 2010 (Έγκριση της αριθ. 75/2013 απόφασης Οικονομικής Επιτροπής).

22η Συνεδρίαση

  1. Εξέταση αιτήσεων για μειώσεις σε τέλη ύδρευσης στην Τ.Κ. Μαραθόπολης (απόφ. 6/2013 Τ.Κ. Μαραθόπολης).
  2. Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τους Δήμους Τριφυλίας και Μεσσήνης για την υλοποίηση του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΚΕΦΑΛΗΝΟΥ – ΚΑΛΟΓΕΡΕΣΙ».
  3. Αίτηση κ. Βρεττού Αριστομένη σχετικά με διαγραφή προσαυξήσεων των οφειλών του ξενοδοχείου ΙΟΝΙΟΝ, λόγω οικονομικών αδυναμιών.
  4. Αίτηση Κωνσταντέλου Τιμόθεου του Σωτ. για διαγραφή ποσών από βεβαιωτικούς καταλόγους ΤΑΠ και τελών καθαριότητας κ΄ φωτισμού, έτους 2013,στην Τ.Κ. Σπηλιάς.
  5. Αίτηση των α) Παζαίτη Ιωάννη του Χρ. Και β) Παζαίτη Κυριακής συζ. Ιωάν. για διαγραφή ποσών από βεβαιωτικούς καταλόγους ΤΑΠ και τελών καθαριότητας κ΄ φωτισμού, έτους 2013,στην Δ.Κ. Κυπαρισσίας.
  6. Αίτηση Σύλλα Χαράλαμπου του Χρ. για διαγραφή ποσών από βεβαιωτικούς καταλόγους ΤΑΠ και τελών καθαριότητας κ΄ φωτισμού , έτους 2013,στην Δ.Κ. Κυπαρισσίας.
  7. Αίτηση Κόλλιας Ελένης του Περικλή για διαγραφή ποσών από βεβαιωτικούς καταλόγους ΤΑΠ και τελών καθαριότητας κ΄ φωτισμού, έτους 2013,στην Δ.Κ. Κυπαρισσίας.
  8. Αίτηση Θεοδωρακόπουλου Νικόλαου του Γεωργ. για διαγραφή ποσών από βεβαιωτικούς καταλόγους ΤΑΠ, έτους 2012, 2013, στην Τ.Κ. Σπηλιάς.
  9. Λειτουργία εμποροπανήγυρης οικισμού «Αγρίλι», Δ.Ε. Φιλιατρών (έγκριση της αριθ. 94/2013 απόφ. Οικον.Επιτροπής & της αριθ. 48 /2013 απόφ. Επιτροπής Ποιότητας Ζωής)
  10. Αίτηση Γκότση Ιωάννη σχετικά με την κατασκευή πεζοδρομίου έξωθεν της οικίας του (έγκριση αριθ. 47/2013 απόφ. Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).
  11. Αίτηση Παγάνη Χαράλαμπου σχετικά με τοποθέτηση εμποδίων στάθμευσης επί του πεζοδρομίου της οικίας του (έγκριση της αριθ. 39/2013 απόφ. Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).
  12. Αίτηση της εταιρείας «Μ.& Π. Ιμιρτζιάδη Ο.Ε.» σχετικά με τοποθέτηση ενδεικτικής πινακίδας προορισμού (έγκριση της αριθ. 41/2013 απόφ. Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).
  13. Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος, Προυπολογισμού & Ετήσιου Προγράμματος Δράσης Δήμου Τριφυλίας, οικ.έτους 2013.
  14. Ανάθεση στη Δ.Ε.Υ.Α.ΚΥ. της διαχείρισης και λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού.

Πηγή : kyparissiotis

Με επιτυχία η Πεζοπορία στη Μάλη

Με μεγάλη συμμετοχή μικρών και μεγάλων πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η Πεζοπορία στη Μάλη, που συνδιοργανώθηκε από τον Όμιλο Δράσεων & Πολιτισμού και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Μάλης. Λίγο μετά τις 7 το πρωί, αναχώρησαν από το Ρολόϊ της πόλης των Φιλιατρών για το σημείο εκκίνησης της διαδρομής που ήταν η Κερασούλα.

Εκεί στάθμευσαν τα οχήματά τους και ξεκίνησαν όλοι μαζί την πεζοπορία με όρεξη και πολύ κέφι διασχίζοντας και το παλιό μονοπάτι με προορισμό τον πλάτανο της Μάλης. Στο πηγάδι, στην αρχή του χωριού, περίμενε τους πεζοπόρους δροσερό νερό και λουκουμάκι που προσφέρθηκε από τον Σύλλογο.


Η διαδρομή ολοκληρώθηκε στην κεντρική πλατεία της Μάλης, με κολατσιό, τσίπουρο αλλά και δροσερό καρπουζάκι από τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών. Η θέα που είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν οι συμμετέχοντες καθώς και η επαφή με την φύση ήταν μοναδική. Την πορεία ακολουθούσαν και τρία άλογα του Ιππικού Ομίλου Τριφυλίας, χαρίζοντας μία βόλτα σε μικρούς και μεγάλους. Οι δύο πρόεδροι των Συλλόγων, ο κ. Χαράλαμπος Χρονόπουλος και ο Ιωάννης Αλεξανδρόπουλος, υποσχέθηκαν και τις επόμενες χρονιές να συνεχίσουν αυτήν την δραστηριότητα.



Πηγή : filiatra net