Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

"Εσβησε" βρέφος 3 μηνών στην Αμαλιάδα


Θρήνος στην περιοχή της Αμαλιάδας, καθώς έσβησε ένα βρέφος τριών μηνών γύρω στις 8 το πρωί. Ο θάνατός του προήλθε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του patrisnews από εισρόφηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γονείς του το μετέφεραν εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όμως ήταν ήδη αργά αφού η κατάσταση του μικρού «αγγελουδιού» ήταν μη αναστρέψιμη και παρά την φιλότιμη προσπάθεια των γιατρών, δεν κατάφεραν να το επαναφέρουν στη ζωή.

Οι γονείς έφτασαν με το παιδί λίγο μετά τις οκτώ το πρωί στο νοσοκομείο και οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το γάλα είχε ξεραθεί στα χείλη του παιδιού. Πιθανολογείται πως το παιδί πνίγηκε στον ύπνο του από το γάλα. Αναμένεται η νεκροψία, για να διακριβωθούν περισσότερο τα αίτια.
Πηγή: patrisnews.gr

Πηγή : eleutheria

Oι Κινέζοι «διψούν» για ποιοτικά Μεσσηνιακά προϊόντ

Μεγάλα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα, ειδικά στα τρόφιμα, που σήμερα αποτελούν ένα μικρό ποσοστό των συνολικών εξαγωγών μας προς τη συγκεκριμένη αγορά, αλλά και στον τουρισμό, βλέπει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΒΕΑ) αλλά και εξαγωγείς από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας.

Όλα αυτά μετά τις επισκέψεις των τελευταίων μηνών κινέζικών αντιπροσωπειών στη Κυπαρισσία, Χώρα και άλλες περιοχές του Νομού όπου έδειξαν ενδιαφέρον για τα αγνά προιόντα που παράγει ο τόπος μας.. Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Κίνας ακολουθούν σταθερά θετική τροχιά το τελευταίο διάστημα. Το 2012 οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν σε ποσοστό που άγγιξε το 50%, τοποθετώντας την ασιατική χώρα μεταξύ των 20 καλύτερων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα, όπως είπε ο εμπορικός και οικονομικός σύμβουλος τής πρεσβείας τής Λ.Δ. της Κίνας στην Ελλάδα, Sun Liwei, σε εκδήλωση τού ΕΒΕΑ και του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου με θέμα: «Δραστηριοποίηση στην αγορά της Κίνας: Εμπόριο και τουρισμός" λέγοντας ότι έμεινε ικανοποιημένος από τις επισκέψεις ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία σύμφωνα με αθηναικά μέσα για την Μεσσηνία που κερδίζει έδαφος για τα είδη της αλλά και ως τουριστικός προορισμός. 


Ο ίδιος σημείωσε ότι τα ελληνικά προϊόντα, όπως τα μάρμαρα, το κρασί και το λάδι, έχουν πολύ καλό όνομα στην κινεζική αγορά και οι συναλλαγές των δύο χωρών μπορούν να αυξηθούν με εξαγωγές από τη χώρα μας υψηλού επιπέδου προϊόντων, ενώ και η επίσκεψη Κινέζων τουριστών στη χώρα μας είναι ψηλά στη λίστα ενδιαφέροντός τους και, επίσης, είναι ένας τομέας που μπορεί να βελτιωθεί. Εξαγωγείς πάντως μας τόνισαν μετά την ημερίδα του ΝΗΛΕΑ στη Χώρα ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και εξωστρέφειας για τα προιόντα του τόπου μας..

Πηγή : radio936

Harlem shake στην Καλαμάτα


Πριν λίγα λεπτά στο παρκινγκ του Νέδοντα συγκεντρώθηκαν μεταμφιεσμένοι νέοι της πόλης οπού χορέψαν Harlem shake. Αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη προσέλευση και σε τόσο λίγο χρόνο (Διοργανώθηκε μέσα από το facebook σήμερα το πρωί. 



Πηγή : tharrosnews

Προφυλακίστηκαν οι 5 από τους 7 κατηγορούμενους για τη συμμορία των ναρκωτικών στην Κυπαρισσία


Προφυλακιστέοι κρίθηκαν χθες μετά την απολογία τους στον ανακριτή Κυπαρισσίας οι 5 από τους 7 κατηγορούμενους για τη συμμορία ναρκωτικών, που εξαρθρώθηκε στην Κυπαρισσία. Οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Προχθές, εισαγγελέας και ανακρίτρια Καλαμάτας είχαν κρίνει προσωρινά κρατούμενους και τους 5 φερόμενους ως μέλη της συμμορίας ναρκωτικών που δρούσε στην περιοχή της Πυλίας.

Πηγή : eleutheria

Τοπικό ποδόσφαιρο: Οι σημερινοί αγώνες και οι διαιτητές


Δείτε πιο κάτω τα παιχνίδια που θα γίνουν σήμερα καθώς και τους διαιτητές που θα σφυρίξουν στα γήπεδα της Μεσσηνίας.

Α΄ ΤΟΠΙΚΗ 

Κρίσιμα ματς σε Δώριο, Γ. Λουκαρέας», Κορδία

Με τρία κρίσιμα παιχνίδια ανοίγει σήμερα η αυλαία της 23ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας. Συγκεκριμένα, ο Δωριέας Δωρίου φιλοξενεί την ΑΕ Αβίας, η Ομόνοια «συγκρούεται» με τον Αίαντα Καλαμάτας, ενώ ο ΑΟ Ασπροχώματος αντιμετωπίζει τον ΑΟ Φαραί.

ΔΩΡΙΟ – ΑΕ ΑΒΙΑΣ 

Νίκη με καλή εμφάνιση θα προσπαθήσει να συνδυάσει σήμερα κόντρα στην ΑΕ Αβίας ο Δωριέας Δωρίου συνεχίζοντας την ανοδική το πορεία. Ο προπονητής Αντώνης Μαυρέας θα έχει στη διάθεσή του και τον Ντίνο Βασιλόπουλο (εξέτισε την ποινή του). Ένα θετικό αποτέλεσμα θα προσπαθήσει ν’ αποσπάσει η ομάδα του Κάμπου, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες της για παραμονή στην κατηγορία. Ο τεχνικός Νίκος Σαββίδης δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.

ΟΜΟΝΟΙΑ – ΑΙΑΝΤΑΣ Κ. 

Ενισχυμένη με τους Γιώργο Ζέππο, Έλτον Ντέρτζια (εξέτισαν την ποινή τους), υποδέχεται τον Αίαντα Καλαμάτας η Ομόνοια. Ο τεχνικός Σωτήρης Μπουραντώνης και οι ποδοσφαιριστές του θέλουν να συνεχίσουν τις εξαιρετικές εμφανίσεις και τα καλά αποτελέσματα, ανεβαίνοντας ακόμη περισσότερο στην κατάταξη. Με στόχο το «διπλό» θ’ αγωνιστεί ο Αίαντας Καλαμάτας για ν’ απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη. Ο προπονητής Γιάννης Σακελλαρόπουλος θα στερηθεί ξανά τις υπηρεσίες του Δημήτρη Νινιού (τιμωρημένος). Επιστρέφει πάντως ο Κώστας Παπαβασιλόπουλος (εξέτισε την ποινή των τριών αγωνιστικών που του είχε επιβληθεί).

ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ – ΑΟ ΦΑΡΑΙ 

Με τον έμπειρο τεχνικό Μιχάλη Φασουλή στο πλευρό του προπονητή Λάκη Σπάλλα θα πορευτεί ο ΑΟ Ασπροχώματος μέχρι το φινάλε. Υπολογίζεται κανονικά ο Βασίλης Κόκκαλης (εξέτισε την ποινή του). Η ομάδα του Ασπροχώματος «καίγεται» για νίκη, ώστε να παραμείνει ζωντανή στη «μάχη» της παραμονής στην κατηγορία. Να συνεχίσει τις αξιόλογες εμφανίσεις και τα καλά αποτελέσματα θέλει ο ΑΟ Φαραί. Ο προπονητής Κώστας Κλάδης προβληματίζεται για τη συμμετοχή του Θανάση Ψωρομύτη (ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό). Μετά δε την εξασφάλιση της παραμονής θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες σε νεαρούς ποδοσφαιριστές.

Οι διαιτητές της 23ης αγωνιστικής Αναλυτικά οι διαιτητές που θα σφυρίξουν τα 8 ματς της 23ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο, έχουν ως εξής…

Σήμερα 2 Μαρτίου – 3.30 μ.μ. Γήπεδο Δωρίου Δώριο – ΑΕ Αβίας: Μπλάνας, Κουτσαναστάσης, Σερεμέτης Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας» Ομόνοια – Αίαντας Καλαμάτας: Νίκας, Αθανασοπούλου, Γεωργαντάς 6.30 μ.μ. Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ Ασπρόχωμα – ΑΟ Φαραί: Ψηλοπαναγιώτης, Καραπιπέρης, Βρυώνης

Κυριακή 3 Μαρτίου – 3.30 μ.μ. 

Γήπεδο Αρφαρών Αστέρας Αρφαρών – ΑΟ Μεθώνης: Λάμιας, Τσοπανάκης, Γιαννέτσος Γήπεδο Γαργαλιάνων Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων – Μεσσηνιακός: Κότσαρης, Κουτσαναστάσης, Καλογερόπουλος Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης» Απόλλων Καλαμάτας – Ολυμπιακός Καλαμάτας: Σερεμέτης, Ξηρόκωστας, Τσουκάλη Γήπεδο Σπερχογείας Σπερχογεία – ΑΟ Κυπαρισσίας: Γκούμας, Ταβουλαρέας, Γιαννέτσος Γήπεδο Πεταλιδίου Απόλλων Πεταλιδίου – ΑΟ Διαβολιτσίου: Ψηλοπαναγιώτης, Βρυώνης, Γιαννακλής

Α΄ ΤΟΠΙΚΗ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 23 αγώνες) 

1. Mεσσηνιακός 79-17 57 
2. ΑΟ Κυπαρισσίας 36-20 45 
3. ΑΟ Σπερχογείας 47-34 41 
4. Ολυμπιακός Κ. 32-23 39 
5. ΑΟ Φαραί 29-28 32 
6. Τ. Άγρας 31-34 31 
7. Απόλλων Κ. 30-31 30 -. Ομόνοια 33-39 30 
9. Δώριο 31-30 28 
10. ΑΟ Διαβολιτσίου 26-32 27 
11. ΑΕ Αβίας 25-40 24 
12. ΑΟ Μεθώνης 31-42 22 -. Αίαντας Κ. 22-29 22 -. Αρφαρά 31-40 22 
15. Ασπρόχωμα 29-42 17 
16. Πεταλίδι 25-55 13 
* Ο ΑΟ Ασπροχώματος και ο Αστέρας Αρφαρών έχουν 1 μηδενισμό και μείον 2 βαθμούς.

Β΄ ΤΟΠΙΚΗ 

Mε επτά συναντήσεις ανοίγει η αυλαία της 22ης αγωνιστικής

Με επτά συναντήσεις ανοίγει σήμερα η αυλαία της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας. Στον 1ο όμιλο, ο Αστέρας Μικρομάνης φιλοξενεί τον ΑΣ Μάνεσι, ο Αστέρας Βαλύρας «κοντράρεται» με τον Κεραυνό Καλαμάτας, ενώ ο ουραγός ΑΟ Ενωμένα Σωματεία Καλαμάτας αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό Καλαμάτας. Στον 2ο όμιλο, ο Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου «συγκρούεται» με τον Μιλτιάδη Πύργου Τριφυλίας, η ΑΕ Λογγάς «κοντράρεται» με τον Παπαφλέσσα Χώρας, η Δόξα Καλαμάτας φιλοξενεί τη Θύελλα Χαρακοπιού, ενώ ο Ολυμπιακός Ανάληψης υποδέχεται τον ΠΑΟ Καλλιθέας.

Οι διαιτητές της 22ης αγωνιστικής Αναλυτικά οι διαιτητές που «σφυρίζουν» τα 14 ματς της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, είναι οι εξής…

Σήμερα 2 Μαρτίου – 3.30 μ.μ. Γήπεδο Βαλύρας Αστέρας Βαλύρας – Κεραυνός Καλαμάτας: Η. Νικολόπουλος, Λουκάς, Τσοπανάκης Γήπεδο Μικρομάνης Αστέρας Μικρομάνης – Μάνεσι: Ζαρακοβίτης, Ξηρόκωστας, Τσουκάλη Γήπεδο Σπερχογείας ΑΟΕΣΩΜ Καλαμάτας – Παναθηναϊκός Κ.: Κότσαρης, Κατσάς, Ρέκκας Γήπεδο Βλαχόπουλου Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου – Μιλτιάδης: Σκόρδος, Παλλαδινός, Γιαννέας Γήπεδο Λογγάς ΑΕ Λογγάς – Παπαφλέσσας Χώρας: Τουρλομούσης, Τσίρμπας, Ταβουλαρέας Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης» Δόξα Καλαμάτας – Θύελλα Χαρακοπιού: Κυριακόπουλος, Γιαννέτσος, Ζαχαράκης Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης Ολυμπιακός Ανάληψης – ΠΑΟ Καλλιθέας: Λάμιας, Καλογερόπουλος, Γιαννακλής

Κυριακή 3 Μαρτίου – 3.30 μ.μ. Γήπεδο Κυπαρισσίας Ηρακλής Κυπαρισσίας – Ατρόμητος Πλατέος: Καραπιπέρης, Γιαννέας, Ζαχαράκης Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας» Πανιώνιος Κ. – Πανθουριακός: Ζαρακοβίτης, Κασκάνης, Γεωργαντάς Γήπεδο Ανδρούσας Ανδρούσα – Νίκη Πλάτης: Σακκάς, Ρέκκας, Τσαούση Γήπεδο Πύλου Τσικλήτηρας Πύλου – Χανδριναϊκός: Μπλάνας, Γ. Ηλιόπουλος, Π. Ηλιόπουλος Γήπεδο Κορώνης Ακρίτας Κορώνης – Ηρακλής Καλαμάτας: Κυριακόπουλος, Αγγελακάκης, Κατσάς Γήπεδο Στενωσιάς ΑΟ Στενωσιάς – ΑΟ Χατζή: Λουκάς, Παλλαδινός, Παναγιωτόπουλος

Δευτέρα 4 Μαρτίου – 5.30 μ.μ. Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης» ΑΟ Πατίστα – Νέος Άρις: Σκόρδος, Σωτηρόπουλος, Αδαμόπουλος

Γ΄ ΤΟΠΙΚΗ 

Παπαφλέσσας Άμφειας – ΑΟ Διοδίων, ΑΕΚ Καλαμάτας – Νέστορας Π.

Ο πρωτοπόρος του 1ου ομίλου του πρωταθλήματος της Γ΄ Τοπικής κατηγορίας, Παπαφλέσσας Άμφειας, υποδέχεται σήμερα τον ΑΟ Διοδίων στο πλαίσιο της 20ής αγωνιστικής. Ακόμη στον 2ο όμιλο, η ΑΕΚ Καλαμάτας αντιμετωπίζει τον Νέστορα Πύλου.

Οι διαιτητές της 20ής αγωνιστικής Αναλυτικά οι διαιτητές που θα «σφυρίξουν» τις συναντήσεις της 20ής αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ΄ Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο, έχουν ως εξής…

Σήμερα 2 Μαρτίου – 3.30 μ.μ. Γήπεδο Άμφειας Παπαφλέσσας ΄Αμφειας – ΑΟ Διοδίων: Γκούμας, Τζιαμουράνης, Χριστοφιλόπουλος Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ ΑΕΚ Καλαμάτας – Νέστωρ Πύλου: Τσαλίκογλου, Ζέρβα, Λαμπροπούλου

Κυριακή 3 Μαρτίου – 10.00 π.μ. Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης» Ίκαρος Καλαμάτας – Αναγέννηση Παραλίας: Κατσάς, Τσέλο, Ταβουλαρέας 12.00 μ. Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας Θησέας Καλαμάτας – Δημάκειος Ταϋγέτου: Γεωργαντάς, Δεδούσης, Κυριόπουλος Γήπεδο Γαργαλιάνων ΑΕ Γαργαλιάνων – ΠΑΟ Καλού Νερού: Λαμπίρης, Τρουπάκης, Αντωνόπουλος 12.30 μ.μ. Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ ΑΣ Δαναός – ΑΟ Βέργα: Κασκάνης, Μπασιλάρης, Τσιλιβής Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης ΑΠΣ Άρις – ΑΕ Αιθαίας: Ταβουλαρέας, Παυλοπούλου, Αναγνωστόπουλος 18.30 μ.μ. Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης» Νέδουσα Αλαγονίας – Θύελλα Παραλίας: Τσίρμπας, Τσέλο, Σκέμπι Ρεπό: Διαγόρας Κοπανακίου, Πράσινα Πουλιά, ΠΑΟΚ. Ο Αγώνας ΑΕ Μάνης – ΑΣ Αμφιθέας ματαιώνεται (ο ΑΣ Αμφιθέας γνωστοποίησε ότι δεν θα προσέλθει ν’ αγωνιστεί).

Πηγή : tharros

Προβλήματα των τρίτεκνων με το ΚΤΕΛ και βάλε...


Ο Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων Ν. Μεσσηνίας ενημερώνει τα μέλη του ότι τη Κυριακή 24 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο REX ενημερωτική εκδήλωση για τις αλλαγές στα πολυτεκνικά επιδόματα των τρίτεκνων οικογενειών. 

Πλήθος τρίτεκνων οικογενειών παρευρέθησαν και κατάθεσαν την αγωνία και την ανασφάλεια τους για το μέλλον των οικογενειών τους επίσης κατατέθηκε η πικρία των μελλών για τη μη αποδοχή έκπτωσης στα εισιτήρια των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ του Ν. Μεσσηνίας από τις Διοικήσεις τους. Τέλος οι τρίτεκνες οικογένειες ενημερώθηκαν για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετάσχει ο Σύλλογος μας στη Καλαμάτα και στη Μεσσήνη.

Πηγή : kyparisiotis

Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών στο Παναγροτικό Συλλαλητήριο!


Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών μισθώνει Λεωφορείο για το Παναγροτικό Συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα την Τρίτη 05-03-2013.

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 6974417680 και 6932466555 μέχρι την Δευτέρα το πρωί στις 08:00.

Πηγή : filiatranet

Τσικνοπέμπτη στην Ανω πόλη Κυπαρισσίας


Για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας διοργανώνει τη γιορτή της Τσικνοπέμπτης στην πλατεία της ιστορικής Αρκαδιάς μας!

Μια γιορτή που χάνεται στα βάθη των αιώνων,στο μέσο των τριών εβδομάδων της Αποκριάς και 11 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Η Τσικνοπέμπτη ήταν, παλιότερα, στην Άνω Πόλη, μέρα χαράς, κεφιού, γλεντιού. Μια μέρα που η .......

ατμόσφαιρα γέμιζε από την τσίκνα του παστού και από το Κάστρο μέχρι την Κάτω Πόλη, μύριζε τσιγαριστό χοιρινό, ακούγονταν τραγούδια και ο κόσμος περνούσε όμορφα με φίλους και συγγενείς σε αυλές, κήπους και την πλατεία μας!

Αυτή τη γιορτινή μέρα της Τσικνοπέμπτης αναβιώνουμε εδώ και τέσσερα χρόνια στην Άνω Πόλη, όλοι μαζί! Όλοι μαζί οι Απανωπολίτες, με τις οικογένειές μας, με φίλους και συμπολίτες μας που αγαπάνε την Άνω Πόλη και θέλουν το καλό της και την ανάπτυξή της. Εμείς, στο Σύλλογο για την Προστασία για την Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας, τιμούμε τις παραδόσεις μας και τηρούμε τα ήθη και έθιμά μας,όπως είναι η Τσικνοπέμπτη!

Σας ευχαριστούμε που συμμετέχετε και στηρίζετε τις πρωτοβουλίες και τις εκδηλώσεις μας και ευχόμαστε σε όλους καλές απόκριες και του χρόνου να είμαστε καλά να μαζευτούμε ξανά να γλεντήσουμε και να περάσουμε όμορφα! Ο Σύλλογός μας θα κάνει και άλλες εκδηλώσεις τους επόμενους μήνες και το καλοκαίρι και σας θέλουμε και σε αυτές κοντά μας! Χρόνια Πολλά!

Πηγή : filiatranews

Mε 39,8 εκ. η Κομισιόν χρηματοδοτεί το τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Παρασκευή επένδυση ύψους 39,8 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την ανακατασκευή τμημάτων της εθνικής οδού Τριπόλεως – Καλαμάτας, ειδικότερα δε του τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα. Το έργο αφορά την ανακατασκευή του τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα (10,2 χλμ.) της εθνικής οδού Κορίνθου – Τριπόλεως – Καλαμάτας. Το τμήμα αυτό είχε κατασκευαστεί στο διάστημα 1991-2000 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ήταν όμως εκτός λειτουργίας από το 2003 λόγω εκτεταμένης κατολίσθησης.

Η ανακατασκευή στοχεύει στη βελτίωση της προσπελασιμότητας στην πελοποννησιακή ύπαιθρο, στη μείωση του χρόνου διαδρομής και στη βελτίωση της ασφάλειας. Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε: «Η ανακατασκευή ήταν απαραίτητη. Χαίρομαι που η επένδυση πήρε το πράσινο φως. Με την ανακατασκευή του τμήματος αυτού θα βελτιωθεί περαιτέρω η προσπελασιμότητα στην Πελοπόννησο, γεγονός που θα ωφελήσει άμεσα όλους τους οδηγούς. Το έργο αυτό συμπληρώνει το προηγούμενο επιτυχημένο μας έργο, εκείνο της παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Τριπόλεως – Καλαμάτας». Πηγή της επένδυσης είναι το συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα «Ενίσχυση της προσπελασιμότητας». 


Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης θα χορηγήσει 39,8 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επένδυση θα είναι 137,4 εκατ. ευρώ. Έχουν δημιουργηθεί άμεσα 1.519 θέσεις εργασίας κατά το διάστημα κατασκευής του τμήματος, ενώ 165 θέσεις θα διατηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του. Ο αυτοκινητόδρομος έμεινε ανοικτός στην κυκλοφορία σχεδόν στο σύνολό το,υ με εξαίρεση μία μεταλλική γέφυρα μήκους 390 μέτρων που αναμένεται να παραδοθεί το 2013.

Πηγή : radio936

Φιλιατρά: Κλοπές χθές βράδυ σε σπίτι και μπακάλικο


Δυο κλοπές καταγράφηκαν χθες το απόγευμα και αργά το βράδυ στα Φιλιατρά από αγνώστους σε μπακάλικο και σπίτι στην Εθνική οδό Φιλιατρών Κυπαρισσίας στο ύψος του Χαλαζονίου.

Αναλυτικά:....

Κλοπή σε σπίτι Επιχειρηματία που βρίσκεται λίγο έξω από τα Φιλιατρά στην Εθνική Οδό Φιλιατρών - Κυπαρισσίας στο ύψος του Χαλαζονίου σημειώθηκε χθες το απόγευμα καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ άγνωστοι μπήκαν στην οικία Επιχειρηματία που διατηρεί μάντρα οικοδομικών υλικών στο Εξοχικό την ώρα που έλειπαν όλοι από το σπίτι και αφαίρεσαν χρήματα και χρυσαφικά. Όπως δήλωσε η σύζυγος του Επιχειρηματία το συμβάν έγινε σε περίπου από 20 λεπτά. Χθες το απόγευμα στις 19:50 επικοινώνησε από το σπίτι του μαζί της ο σύζυγος της για προσωπική υπόθεση. 


Στις 20:20 επέστρεψε στο σπίτι διαπίστωσε ότι είχε παραβιαστεί το παράθυρο που βρίσκεται δίπλα στην σκάλα και μπαίνοντας στο σαλόνι αντίκρισε ένα συρτάρι από ένα μικρό έπιπλο ανοικτό και χαρτιά πεσμένα κάτω. Μπαίνοντας στην κρεβατοκάμαρα, έπαθε σοκ αντικρίζοντας τα πάντα ανακατεμένα και πεταμένα συρτάρια ανοικτά, και όλα επάνω στην κρεβατοκάμαρα και τα χρήματα που υπήρχαν σε συγκεκριμένο σημείο σημείο να λείπουν. Αμέσως ειδοποίησε τον σύζυγο της και του ανέφερε την κλοπή.

Αργά το βράδυ άγνωστος ή άγνωστοι καταφέρνοντας να σπάσουν και να αφαιρέσουν το τζάμι της εισόδου μπήκαν στο κατάστημα του κ. Σωτήρη Λύκου στα Φιλιατρά απέναντι από το Νέο λύκειο και αφαίρεσαν το συρτάρι της ταμειακής μηχανής όπου περιείχε περίπου 200 ευρώ χωρίς να προλάβουν να κλέψουν κάτι επιπλέον λόγω του συναγερμού. Όπως μας είπε ο κ. Λύκος το κατάστημα δεν διέθετε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης κάτι το οποίο σκέφτεται να κάνει άμεσα. 







Πηγή : filiatranews

Πρωτοφανής αλλά συγκρατημένη επιστροφή των γερμανών τουριστών


«Πρωτοφανής επιστροφή (“comeback”)» σημειώνεται σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις των Γερμανών για διακοπές στην Ελλάδα, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου των Γερμανικών Ταξιδιωτικών Γραφείων (DRV), Τόρστεν Σέφερ, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οποία αναμεταδίδεται από πολλούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους.

Σύμφωνα με τον κ. Σέφερ, πολλοί Tour Operators καταγράφουν διψήφια ποσοστά αύξησης στις κρατήσεις για ελληνικούς προορισμούς, ενώ, συνολικά για το 2013, αναμένεται αύξηση 3-4% σε σχέση με το 2012. Εξάλλου, στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα», όπου αναφέρονται τα στοιχεία του DRV με την επισήμανση, ότι «πέρυσι οι Γερμανοί ακύρωναν τις κρατήσεις τους, επειδή θεωρούσαν τους Έλληνες αχάριστους». «Δεν είμαστε, όμως, εκδικητικοί. Επίσης, η κρίση είναι πλέον παντού. Ακόμη και η Γαλλία σύντομα θα χρεοκοπήσει. Έτσι, μπορεί κανείς να πάει και πάλι στις παραλίες της Κρήτης και πίνοντας ούζο να σκεφτεί ότι λύνει την ευρωκρίση. Αν αυτή η στάση θα αποδώσει, αυτό εξαρτάται από τις ταβέρνες», τονίζει ο αρθρογράφος.

Πηγή : kalamatanews

Είναι τα παιδιά μας ... τούβλα ή φταίει το σύστημα; Τα παιδιά μελετούν, αλλά δεν κατανοούν


«Πολλές φορές διαβάζω και δεν καταλαβαίνω, όχι μόνο τους αρχαίους αλλά και αυτούς που είναι κάτι σαν… αρχαίοι – Καβάφη, Παπαδιαμάντη» (Ελευθερία, Γ΄ Λυκείου). «Oταν τα κείμενα είναι αρχαία με νέα ελληνικά μαζί, μου φαίνονται πολύ περίεργα. Δυσκολεύομαι να καταλάβω, θέλει πολλή ανάλυση. Θυμάμαι τον “Κρητικό” (σ.σ. Διον. Σολωμός), είδα κι έπαθα να βγάλω άκρη. Εκτός σχολείου, δε μ’ αρέσει να διαβάζω». (Βασίλης, Γ΄ Λυκείου). «Εξαιρώντας τα μαθήματα που μ’ ενδιαφέρουν για τις Πανελλήνιες, θα χρειαστώ περισσότερο χρόνο να κατανοήσω ένα κείμενο». (Δημήτρης, Β΄ Λυκείου).«Δυσκολεύομαι να γράψω. Δεν έχω ιδέες ή όταν έχω, δεν μπορώ να τις αναπτύξω. Εκθεση, πάω φροντιστήριο, μαθαίνω “πακέτα λέξεων”, τα γράφω. Αλλα βιβλία, ποτέ – μόνο Χάρυ Πόττερ παλιότερα. Προτιμώ ταινίες». (Σταύρος, Β΄ Λυκείου).

«Καταλαβαίνουν τα παιδιά όταν μελετούν;», το ερώτημα που θέσαμε σε εκπαιδευτικούς: «Οχι! Κατηγορηματικά όχι!», θα πει χωρίς δεύτερη σκέψη η κ. Ευαγγελία Ρίζου, φιλόλογος και λυκειάρχης. Την άποψή της συμμερίζονται οι συνάδελφοί της φιλόλογοι, κ. Καίτη Σερέτη και Ευγενία Λέκκα, με πολυετή εμπειρία στις τρεις τάξεις του λυκείου. «Αρνητικά μπροστά στο συνεχές κείμενο τα παιδιά μας. Βαριούνται και φοβούνται. Η λεξιπενία ιδιαίτερα αισθητή, ενώ πρόβλημα υπάρχει τόσο στην κατανόηση, όσο και στις γνώσεις και την ορθογραφία», «χαρτογραφεί» την κατάσταση η λυκειάρχης. «Ο,τι έχει ιδιώματα ή πιο “υψηλό” λόγο το απορρίπτουν. Τους έδωσα τη “Χωματερή της Πληροφόρησης” του Γιανναρά για επεξεργασία και περίληψη στο σπίτι. Μόνο πέντε παιδιά το έφεραν. Για τους υπόλοιπους, εξαιρετικά δύσκολο. Οσο για “μαργαριτάρια”; Δεν τα προλαβαίνω. “Ο ήλιος βασιλεύει”, διαβάσαμε. “Τι ώρα της μέρας είναι”; ρωτάω. “Μεσημέρι”, “Γιατί;”, “Επειδή ο ήλιος είναι ψηλά, σα βασιλιάς”, η απάντηση μαθητών λυκείου!», σταχυολογεί στιγμιότυπα η κ. Σερέτη. «Το επίπεδο εγγραμματισμού διαρκώς πέφτει στην Ελλάδα», σχολιάζει η κ. Λέκκα. «Οι ίδιοι κατεβάσαμε τον πήχυ, απολαμβάνουμε την παιδεία που θέλουμε. Δεν ζητάμε πλέον δοκίμια από τα παιδιά, περιοριζόμαστε σε “πρακτικά” κείμενα, όπως επιστολές». «Η ανεπάρκεια στον λόγο δεν αποτελεί δική μας αποκλειστικότητα», προσθέτει η κ. Σερέτη: «Στο βιβλίο της Νατάσας Μπολονή “Τα χαμένα παιδιά” περιγράφεται αντίστοιχη κατάσταση στα δημόσια γαλλικά σχολεία, όπου μάλιστα καταργήθηκε η συγγραφή δοκιμίου, εξαιτίας της δυσκολίας των παιδιών να ανταποκριθούν». 



Τι φταίει 

Πού αποδίδουν οι ειδικοί το πρόβλημα; «Ισως φταίει η εικόνα, στην οποία έχουν εθιστεί τα παιδιά μας», αποφαίνεται η λυκειάρχης. «Εξοικειωμένα με το επιφανειακό, το Διαδίκτυο καθώς και τα greekglish, τον γρήγορο ρυθμό ζωής, αδυνατούν να επεξεργαστούν ένα κείμενο, να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα. Επιπλέον, δεν είναι μυημένα στη λογοτεχνία – συνήθως το ίδιο το περιβάλλον τους δεν ευνοεί τη φιλαναγνωσία». «Ούτε εφημερίδα δεν διαβάζουν τα παιδιά μας, πράγμα που αποτυπώνεται και στο γράψιμό τους», ομονοεί η κ. Λέκκα. «Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τον μεγάλο όγκο της ύλης, ο οποίος είναι αντιστρόφως ανάλογος με τον διαθέσιμο χρόνο. Αποτέλεσμα; Οι μαθητές να προσπερνούν τα κείμενα. Η αφομοίωση και η απομνημόνευση είναι οι δύο αντίπαλες δυνάμεις, με τη δεύτερη να υπερισχύει. Η αγωγή του μαθητή, που αποτελεί τον κατ’ εξοχήν ρόλο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παραγκωνίζεται. Οι διάφοροι πειραματισμοί στην εκπαίδευση, η απουσία συνέχειας, ευθύνονται εξίσου για τη φθίνουσα πορεία του εγγραμματισμού». Σύμφωνα με την κ. Ρίζου, «ο καθηγητής πρέπει να δώσει κίνητρα στα παιδιά να αγαπήσουν τον λόγο, να τα μυήσει στο μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας. Στη συνηθισμένη απορία τους “γιατί μαθαίνουμε αρχαία αφού δεν τα χρησιμοποιούμε;”, οφείλει να εστιάσει στο γεγονός ότι τη γλώσσα, εκτός της συγχρονικής της διάστασης, πρέπει να την κατακτάς στη διαχρονική της πορεία. Αντίθετα, μπαίνει σήμερα ο φιλόλογος, διδάσκει ένα “λύω” και τέλος. Δυστυχώς, έχουμε γίνει γρανάζια ενός μηχανισμού χωρίς ουσία, με απόλυτο προσανατολισμό τις Πανελλαδικές, ένα μάθημα που γίνεται διεκπεραιωτικά, ενώ τα ίδια τα παιδιά μετατρέπονται σε άλογα κούρσας».

Ο ρόλος του σχολείου, αλλά και των γονέων

«Οχι μόνο όταν διαβάζουν Παπαδιαμάντη αλλά και όταν μελετούν ένα κεφάλαιο Φυσικών Επιστημών, Ιστορίας ή Γεωγραφίας, τα σημερινά παιδιά συχνά αντιμετωπίζουν τον σχολικό λόγο σαν «ξένη γλώσσα»», επισημαίνει ο κ. Ηλίας Ματσαγγούρας, καθηγητής Διδακτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Η ικανότητα του μαθητή να διαβάζει, να κατανοεί και να συνθέτει κείμενα διαφορετικού είδους, η έννοια δηλαδή του εγγραμματισμού στη σχολική κοινότητα, δεν έχει κατακτηθεί από την πλειοψηφία των παιδιών. Αυτό δεν είναι μόνο απόρροια του δύσκολου λεξιλογίου αλλά και της εσωτερικής δομής και διάρθρωσης του κειμένου». Γιατί; «Οσο απομακρυνόμαστε από τον αφηγηματικό λόγο και εισάγεται στα σχολικά εγχειρίδια ο επιστημονικός –έστω απλοποιημένος– δυσχεραίνει η προσπάθεια προσπέλασης. Τα παιδιά μας δεν υστερούν σε νοημοσύνη. Καλούνται όμως να διαχειριστούν την ύλη βιβλίων, κατά κανόνα ένα με δύο χρόνια πάνω από την ηλικία του μέσου μαθητή ενώ ο διαθέσιμος χρόνος αποτελεί πλέον αγαθό σε ανεπάρκεια. Αντί για την κάλυψη της ύλης, ας εστιάσουμε στην ικανότητα του παιδιού να κατανοεί τις ερωτήσεις, να δίνει απαντήσεις, αλλά και να διατυπώνει το ίδιο ερωτήσεις. Να επεξεργάζεται με αυτονομία τα δεδομένα του, να αντιλαμβάνεται τις μεταξύ τους σχέσεις. Η σταδιακή προσαρμογή του μαθητή σε όσο γίνεται περισσότερα και διαφορετικών ειδών κείμενα, μέσα από μία διαδρομή διαβαθμισμένης δυσκολίας και σύγχρονης διδακτικής προσέγγισης, υποστηρίζει τον στόχο». Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, ο κ. Ματσαγγούρας επισημαίνει: «Ενώ το να κατέχουν το αντικείμενο των σπουδών τους είναι προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ, από μόνη της δεν φτάνει. Αποτέλεσμα, όταν αποφοιτούν, να μην είναι έτοιμοι να διδάξουν. Απαραίτητη λοιπόν εδώ η βελτίωση καθώς και η συνεχής επιμόρφωσή τους αργότερα». Επιπλέον, ο μέχρι τώρα «πυροσβεστικός» ρόλος αντιμετώπισης των προβλημάτων πρέπει να εγκαταλειφθεί. «Αναγκαίος ο μεσο- και μακροπρόθεσμος προγραμματισμός, εγγύηση για συνοχή και συνέχεια στο βάθος όλης της σχολικής ζωής, επιτρέποντας παράλληλα πειραματισμούς, στο πλαίσιο των προκλήσεων της κάθε εποχής».



Ο ρόλος των γονέων 

Την προαγωγή της γνώσης οφείλουν να υποστηρίξουν και οι γονείς. Πώς; «Μιλώντας από την αρχή στο παιδί επεξηγηματικά, ερμηνευτικά και σχολιαστικά, όχι μόνο καθοδηγητικά. Εμπλεκόμενοι στην εκπαιδευτική διαδικασία. Εκθέτοντάς το σε προσλαμβάνουσες, ανάλογες με την ηλικία του».

της Βασιλικης Χρυσοστομιδου news.kathimerini.gr

Πηγή : kopanakinews

Το διαδίκτυο κερδίζει τη μάχη της ενημέρωσης


Κατά καιρούς διάφορες μελέτες, στο εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα, έχουν δείξει την υποχώρηση των ”παραδοσιακών” μέσων ενημέρωσης απέναντι στα νέα μέσα και την ενημέρωση από το διαδίκτυο.

Μόλις τον Ιανουάριου του 2013, δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC έδειξε ότι πλέον το 39% των Ελλήνων προτιμά το διαδίκτυο, ενώ το 32% επιλέγει την τηλεόραση για την ενημέρωσή του, ενώ μελέτη της Eurostat αποκάλυψε ότι το 59% των Ελλήνων χρησιμοποιεί ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το 10% γράφει και επιμελείται ή διαβάζει ιστολόγια (blogs).

Μια νέα έρευνα της αμερικανικής Rasmussen Reports, αποκαλύπτει ότι και στις ΗΠΑ τα τηλεοπτικά ενημερωτικά δίκτυα και ο έντυπος Τύπος συνεχίζουν να υποχωρούν από τον ρόλο τους ως βασικές πηγές ενημέρωσης του κοινού.

Την ίδια ώρα το ίντερνετ και τα εξειδικευμένα sites κερδίζουν συνεχώς έδαφος και τις προτιμήσεις του κοινού.

Σύμφωνα με την έρευνα, με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου του 2013 οι Αμερικανοί δηλώνουν πως ενημερώνονται από την τηλεόραση (τα κανάλια εθνικής ή τοπικής εμβέλειας) σε ποσοστό 24% και από το διαδίκτυο σε ποσοστό 25%.

Απογοητευτική παράλληλα είναι η μέτρηση για τα έντυπα Μέσα και το ραδιόφωνο. Στην έρευνα μόλις 10% των ερωτηθέντων απάντησε πως προτιμά να ενημερώνεται από εφημερίδες και 7% από το ραδιόφωνο.

Την ίδια στιγμή μόλις το 6% των ερωτηθέντων κρίνει συνολικά τα «παραδοσιακά» μίντια ως «πολύ αξιόπιστα». Ένα ποσοστό της τάξης του 50% τα κρίνει ως «κατά περίπτωση αξιόπιστα», το 30% ως «μάλλον αναξιόπιστα» και το 12% ως «εντελώς αναξιόπιστα».

Πηγή : gargalianoi

Αγωνία για τη νέα καλλιεργική περίοδο


Αλλάζει χρόνο με το χρόνο το τοπίο στις εαρινές καλλιέργειες, όπως μεγάλες αλλαγές παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό στο σύνολό του το προφίλ της ελληνικής γεωργίας, τόσο ως αποτέλεσμα του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Κοινή Αγροτική Πολιτική, όσο και των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώνουν το κλίμα στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα με τις μεγάλες δυσκολίες από πλευράς ρευστότητας που επιδρούν καταλυτικά στις επιλογές των καλλιεργητών, βαρύνουσα σημασία στις αποφάσεις των επαγγελματιών του χώρου δείχνει να έχει πλέον η απομάκρυνση από κρατικό μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας και ο όλο και εντονότερος προσανατολισμός των συντελεστών της παραγωγής στην οικονομία της αγοράς.

Για παράδειγμα, η βαθιά «αναμόρφωση» που επήλθε την τελευταία τριετία στους κανονισμούς λειτουργίας του ΕΛΓΑ -κάτι που οδήγησε στη δραστική μείωση των αποζημιώσεων που καταβάλλει κάθε χρόνο ο Οργανισμός- συνιστά ισχυρό λόγο επαναπροσδιορισμού της τακτικής που εφάρμοζαν για δεκαετίες οι Έλληνες αγρότες και αιτία αναζήτησης λύσεων οι οποίες είναι πιο κοντά στις ανάγκες της αγοράς.

Μπορεί αυτό να μην γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς η δύναμη της συνήθειας αλλά και ο συντηρητισμός των ανθρώπων της υπαίθρου δεν αφήνουν περιθώρια για γρήγορες αναπροσαρμογές, ωστόσο αυτό που γίνεται ορατό και διά γυμνού οφθαλμού είναι ότι η σύνθεση των περισσότερων εκμεταλλεύσεων έχει ήδη διαφοροποιηθεί.

Ο νέος καλλιεργητικός χάρτηςΈτσι, παραδοσιακές μεγάλες καλλιέργειες όπως το βαμβάκι και τα ζαχαρότευτλα έχουν αποδεσμεύσει εκτάσεις προς όφελος άλλων λύσεων που μπορεί να είναι νέες, όπως π.χ. η σόγια. Ή μπορεί να είναι και πολύ παλιές και απλά να είχαν ατονήσει, όπως τα σκόρδα, η φακή, το ρεβίθι, ο βίκος, και κάποια ψυχανθή που προορίζονται για ζωοτροφές (βίκος, τριφύλλι, λούπινα κ.α.), τα οποία «κλέβουν» δειλά – δειλά εκτάσεις, ακόμα και στις πλέον παραγωγικές ζώνες της χώρας. Παράλληλα το σκληρό σιτάρι έχει διευρύνει ήδη την παρουσία του, ενώ το καλαμπόκι να διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο από τις εαρινές σπορές.

Πέρα όμως από την ανασύνθεση που παρατηρείται στα στενά όρια των εαρινών, ο καλλιεργητικός «χάρτης» της χώρας αλλάζει θεαματικά και σε βάθος, καθώς είναι καιρός τώρα που δείχνουν να κερδίζουν έδαφος άλλου είδους επιλογές, οι οποίες είτε αφορούν δενδρώδεις και πολυετείς καλλιέργειες (π.χ. ελιά πυκνής φύτευσης, ιπποφαές, αγριαγκινάρα κ.α.), είτε απαιτούν μεγάλες επενδύσεις και υποδομές όπως είναι τα θερμοκήπια, η παρουσία των οποίων ξεφεύγει πλέον από τα στενά όρια της Ιεράπετρας και της Μεσσηνίας και επεκτείνεται σε όλο το εύρος της ελληνικής επικράτειας

Πηγή : simaianews

Γνωρίζω και προβάλλω τη Φύση και την Ιστορία της Μεσσηνίας


Σε συνέχεια της μεγάλης ανταπόκρισης που είχε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζω και προβάλλω τη Φύση και την Ιστορία της Μεσσηνίας» το 2012, πραγματοποιείται και φέτος η πρωτοβουλία που συνδιοργανώνεται από το Navarino Foundation και το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Το πρόγραμμα που λαμβάνει χώρα στο Navarino Natura Hall by Hellenic Postbank, στην Costa Navarino, θα ξεκινήσει φέτος στις αρχές Μαρτίου, θα διευρυνθεί και θα απευθύνεται σε ακόμη περισσότερους μαθητές.

Η πρωτοβουλία που αφορούσε αρχικά σε μαθητές της 5ης και 6ης τάξης δημοτικών σχολείων της Μεσσηνίας, επεκτείνεται φέτος και στη ..................... δευτεροβάθμια εκπαίδευση της περιοχής, καλώντας για συμμετοχή στο πρόγραμμα, μαθητές και καθηγητές όλων των τάξεων του γυμνασίου.

Το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2012, αφορούσε αρχικά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού. Αγκαλιάστηκε θερμά από την εκπαιδευτική κοινότητα της Μεσσηνίας με θετική ανταπόκριση και μεγάλη συμμετοχή. Συνολικά το παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.200 μαθητές και 100 εκπαιδευτικοί από 32 σχολεία της Μεσσηνίας.

Μέσα από ξεχωριστές διαδρομές και ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα, τα παιδιά μαθαίνουν για την προστασία του περιβάλλοντος και το νόημα της αειφορίας και γνωρίζουν τη μοναδική Μεσσηνιακή φύση και την ιστορία της περιοχής. Οι ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες ώστε να εντάσσονται στη διδακτική ύλη των σχολείων, αφορούν στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, στο πλούσιο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς και στις κλιματικές αλλαγές. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, τα παιδιά συμμετέχουν σε ομαδικά πειράματα ή πειράματα επίδειξης ολοκληρώνοντας την επίσκεψη με τον πιο διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

Οι μαθητές που συμμετείχαν το 2012, είχαν μεγάλο ενδιαφέρον, ενεργή συζήτηση και συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ στη συνέχεια αποτύπωσαν με τη δική τους ξεχωριστή ματιά όσα τους έκαναν εντύπωση από το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής τους, όπως η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, αλλά και από τα παγκόσμια φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Μέσα από ζωγραφική, κείμενα, κολάζ και άλλες κατασκευές, περνά η δική τους εμπειρία, για να μεταδοθεί και στις οικογένειες, τους φίλους και τους συμμαθητές τους. Επιλεγμένο υλικό βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Navarino Natura Hall by Hellenic Postbank, το οποίο εξελίσσεται σε ένα σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο για τη μεσσηνιακή φύση και το περιβάλλον.
Δημήτρης Μπαλής

Πηγή :pyrgos-trifylias  

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Συλλήψεις για χασίες σε Φιλιατρά και Καλαμάτα


Συνελήφθη, σήμερα και πρώτες πρωινές ώρες, στο 2ο χλμ της Επ. Ο. Μαραθούπολης – Φιλιατρών, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, ένας 37χρονος, γιατί κατείχε μικροποσότητα κάνναβης, η οποία κατασχέθηκε. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων. 

 Συνελήφθη επίσης, χθες το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ένας (1) 67χρονος ημεδαπός, γιατί σε έρευνα που έγινε στην οικία του, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα αυτοσχέδιο τσιγαριλίκι κάνναβης.

Πηγή : radio936

Μαραθούπολη: Στο ΕΣΠΑ εντάσεται το έργο του Αλιευτικού καταφυγείου


Στο ΕΠΑΛ του ΕΣΠΑ εντάσσεται σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά το έργο του Αλιευτικού καταφυγίου Μαραθούπολης συνολικού προϋπολογισμού Έξι Εκατομμυρίων εκατόν πενήντα Χιλιάδων (6.150.000) ευρώ. Το έργο υπογράφηκε από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης ......

Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα και αφορά την εξομοίωση της ζώνης λιμένος και αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης σε ΦΕΚ. Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς είπε ότι το έργο ήταν ενα χρόνιο αίτημα των κατοίκων για την δημιουργία ενός Αλιευτικού καταφυγίου. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το έργο θα γίνει, θα είναι έργο ανακούφισης για τους ψαράδες της περιοχής, θα διευκολύνει τις εργασίες τους και θα παρέχει ασφάλεια στα αλιευτικά σκάφη.

Δείτε το σχετικό Video από την ΝΕΤ TV Καλαμάτας. 




Πηγή : filiatranews

Ερώτηση για Καρελια από Λαμπροπουλο. Διαλυουν την Μεσσηνιακη βιομηχανία οι νόμοι της Ευρωπης


Ερώτηση για την αναθεώρηση Κοινοτικής Οδηγίας για τα καπνικά προϊόντα, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καπνοβιομηχανία “Καρέλια” κατέθεσε χθες ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λαμπρόπουλος. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Η αναθεωρημένη Οδηγία 2001/37/ΕΚ για τα προϊόντα καπνού που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μεταξύ άλλων απαγόρευση των τσιγάρων με διάμετρο μικρότερη των 7,5 χιλ.(Slims) , απαγόρευση των προϊόντων καπνού που περιέχουν μενθόλη ή άλλα αρώματα , καθιέρωση μεγάλων προειδοποιήσεων υγείας καθώς και μεγάλων απωθητικών εικόνων στα πακέτα των τσιγάρων και του καπνού για στριφτά .

Οι νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιφέρουν σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας στη γεωργία , τη μεταποίηση , τη βιομηχανία και το εμπόριο προϊόντων καπνού αφού θα θέσουν τον κλάδο καπνού σε σοβαρότατο κίνδυνο.

Αν υιοθετηθούν ακριβώς όπως έχουν οι προτάσεις για την αναθεώρηση της ως άνω Κοινοτικής Οδηγίας , θα υπάρξουν δραματικές επιπτώσεις και στην Καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε , που δραστηριοποιείται στην αγορά καπνικών προϊόντων από το 1888 στην Καλαμάτα και απασχολεί 460 εργαζόμενους και που μέσα στο 2012 εισέφερε στα δημόσια ταμεία 350 εκατ. € από έμμεσους και άμεσους φόρους , 6 εκατ. € στα ασφαλιστικά ταμεία ενώ έφερε περισσότερα από 150 εκατ. € σε συνάλλαγμα από τις διεθνείς της πωλήσεις, αφού το 84% της παραγωγής της ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΕ κατευθύνεται σε διεθνείς αγορές κατατάσσοντάς την μεταξύ των πρώτων εξαγωγικών επιχειρήσεων της Χώρας μας , ο δε συνολικός όγκος πωλήσεών της το 2012 σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , ανήλθε σε 5,2 δισεκατομμύρια τσιγάρα.

Επειδή η επιτυχημένη είσοδος της ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΕ στις Ευρωπαϊκές αγορές και όχι μόνο ,κατέστη εφικτή κυρίως λόγω της πρωτοτυπίας της να λανσάρει προϊόντα τύπου Slims , δηλαδή με διάμετρο μικρότερη των 7,5 χιλ. , η τυχόν υιοθέτηση αυτού του μέτρου :

► Θα στερήσει σχεδόν το σύνολο των εξαγωγών της στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
► Θα στερήσει την δυνατότητα εργασίας σε τουλάχιστον 190 – 210 άτομα , που σήμερα απασχολούνται για την παραγωγή των προϊόντων της προς τις χώρες της Ε.Ε , αλλά και την εμπορική παρακολούθηση των αγορών αυτών.
► Θα απαξιώσει επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων € , οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια , αποκλειστικά από ίδια κεφάλαια , για την παραγωγή αυτού του είδους σημάτων , αφού το σύνολο της παραγωγής της , παράγεται στις υπερσύχρονες εγκαταστάσεις της στην Καλαμάτα και ούτε ένα τσιγάρο δεν παράγεται εκτός της Ελληνικής Επικράτειας.
► Είναι βέβαιο ότι σε επίπεδο αγοράς και σε ότι αφορά την ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΕ δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα αντικατάστασης των σημάτων Slims με νέα σήματα αφού σύμφωνα με το σημερινό καθεστώς ολικής απαγόρευσης της διαφήμισης σε όλα πλέον τα κράτη μέλη της Ε.Ε είναι πρακτικά αδύνατη η ενημέρωση για την κυκλοφορία οποιουδήποτε καινούργιου σήματος και επειδή εταιρείες σαν την ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΕ , λόγω του συγκριτικά μικρότερου μεγέθους τους , δεν μπορούν να ανταγωνιστούν πανίσχυρες πολυεθνικές και τα ήδη ευρέως διαδεδομένα προϊόντα αυτών, με νέα πανομοιότυπα προϊόντα .

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Σε ποίες ενέργειες θα προβείτε για την απόρριψη ή την αναμόρφωση της Οδηγίας 2001/37/ΕΚ που παραβαίνει τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας , προκειμένου να περιοριστούν οι καταστροφικές επιπτώσεις της στην Ελληνική οικονομία σε μια ιδιαίτερα δύσκολη καμπή της ;

Πηγή : messinea

Γιορτή αφιερωμένη στη λαογραφία και τον πολιτισμό του τόπου μας


Το Δημοτικό Σχολείο Κοπανακίου οργανώνει γιορτή αφιερωμένη στη λαογραφία και τον πολιτισμό. Η γιορτή θα γίνει στο χώρο του σχολείου στις 15 Μαρτίου το απόγευμα και θα περιλαμβάνει αναφορές σε παλιά παιχνίδια, έθιμα, παραδοσιακές συνταγές, παλιά αντικείμενα και φωτογραφικό υλικό.

Παρακαλώ αν μπορείτε να μας βοηθήσετε με τη συγκέντρωση παλιών φωτογραφιών, επικοινωνήστε με το σχολείο (τηλ. 27650 22517 ή 27650 22254) και ζητήστε την κυρία Παναγούλη, την κυρία Μαλαπάνη ή την κυρία Μαδούρου. Οι φωτογραφίες και τα υπόλοιπα αντικείμενα θα επιστραφούν στους κατόχους τους μετά το τέλος της γιορτής. Ευχαριστούμε!!!

Πηγή : kopanakinews

Αυτοκτόνησε 54χρονος αστυνομικός στον Καλαμαρά Μεσσηνίας

Τέλος στη ζωή του με το υπηρεσιακό του όπλο έδωσε χθες το απόγευμα αστυνομικός καταγόμενος από τον Καλαμαρά του Δήμου Μεσσήνης που υπηρετούσε επί χρόνια σε αστυνομικές υπηρεσίες της Αθήνας.

Ο 54χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του έξω από το πατρικό του στο χωριό και σύμφωνα με πληροφορίες άφησε σημείωμα, στο οποίο εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα.

Πηγή : eleutheria

Όχι μόνο δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, αλλά κυκλοφορούν και ανασφάλιστα οχήματα


«Κινούμενες βόμβες» αποτελούν οχήματα του Δήμου Τριφυλίας, τα οποία κυκλοφορούν κανονικά στους δρόμους και όμως είναι ανασφάλιστα!

Σημειώνουμε πως δεν πάει πολύς καιρός - σχεδόν ένας μήνας - από την πρώτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, στις 22 Ιανουαρίου, όταν στο θέμα της έγκρισης εντάλματος προπληρωμής για τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ των οχημάτων του Δήμου (ποσού 4.000 ευρώ για 25 οχήματα) ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του προέδρου της Επιτροπής, αντιδημάρχου Ευστάθιου Ανδρινόπουλου, ότι πέρυσι κανένα όχημα του Δήμου δεν είχε περάσει από ΚΤΕΟ! Κυκλοφορούσαν, δηλαδή, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012, όπως εξακολουθούν να κυκλοφορούν μέχρι σήμερα, τα οχήματα του Δήμου Τριφυλίας χωρίς να έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο και δίχως, βεβαίως, να έχει ελεγχθεί η καταλληλότητα και ομαλή λειτουργία τους!

Σαν να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Θ», οχήματα του Δήμου Τριφυλίας κυκλοφορούν ακόμα στους δρόμους και χρησιμοποιούνται για εργασίες σε όλη τη γεωγραφική του έκταση, όχημα ή ακόμη και οχήματα που δεν έχουν ασφάλεια, που είναι δηλαδή ανασφάλιστα!

Όπως μάθαμε, οδηγοί οχημάτων του Δήμου, καθώς και υπάλληλοι που λόγω του αντικειμένου της εργασίας τους επιβαίνουν σε οχήματα του Δήμου, έχουν πολλές φορές επισημάνει στους πολιτικούς παράγοντες της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας το γεγονός ότι αυτά δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο και είναι ανασφάλιστα. Πολλές είναι και οι διαμαρτυρίες για την τραγική τεχνική κατάσταση οχημάτων και μηχανημάτων, που είναι σαραβαλιασμένα και άκρως επικίνδυνα!

Όπως χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα αναφέρουν πληροφορίες του «Θ», τις οποίες με δυσκολία καταφέραμε να συγκεντρώσουμε, ανασφάλιστο φέρεται πως είναι το απορριμματοφόρο για την ανακύκλωση, η οποία εδώ και χρόνια έχει σταματήσει (γιατί;), και το οποίο χρησιμοποιείται από το Δήμο Τριφυλίας για την αποκομιδή των σύμμεικτων σκουπιδιών στη Δημοτική Ενότητα Φιλιατρών!

Αν, όντως, υπάρχουν στο Δήμο Τριφυλίας και κυκλοφορούν ανασφάλιστα οχήματα, αυτό είναι μείζονος σημασίας πολιτικό θέμα που αφήνει εκτεθειμένους το δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας για τη λειτουργία του Δήμου. Παράλληλα, έχει τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις, αφού δημοτικά οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς να έχουν περάσει από ΚΤΕΟ και δίχως να είναι ασφαλισμένα.

Για να μην αιωρούνται, πάντως, ερωτηματικά σχετικά με τα οχήματα του Δήμου Τριφυλίας που κυκλοφορούν, και επειδή όσο και αν ψάξαμε στη Δι@υγεια - η οποία σημειωτέων επί μέρες «κολλάει», συνεχώς φορτώνει και τις περισσότερες φορές δεν ανοίγει - δεν κατέστη εφικτό να βρούμε κάτι σχετικό με την ασφάλιση οχημάτων στις αναζητήσεις, επιβεβλημένο είναι να απαντήσουν οι υπεύθυνοι και αρμόδιοι του Δήμου: Είναι ασφαλισμένα όλα τα οχήματα; Αν ναι, πού είναι ασφαλισμένα, πώς, με ποιες αποφάσεις και ποια ασφαλιστήρια; Αν όχι, ποια οχήματα είναι ανασφάλιστα και γιατί;

Πηγή : tharros

Παρουσίαση Επιδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ στην Τριφυλία


Η ΑΝΕΛΙΞΗ διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση των ενεργών χρηματοδοτικών προγραμμάτων στην Τριφυλία. 

 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Φιλιατρά, στο Βορρέειο πνευματικό κέντρο, την Παρασκευή 1 Μαρτίου, 5.00μ.μ. Θα γίνει παρουσίαση των ενεργών προγραμμάτων:
 » Ενίσχυση επιχειρήσεων μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου & υπηρεσιών
 » Ενίσχυση γυναικείας επιχειρηματικότητας
 » Τοπικό πρόγραμμα Leader Η παρουσίαση των προγραμμάτων θα γίνει από στελέχη της ΑΝΕΛΙΞΗΣ και θα δοθεί η δυνατότητα να απαντηθούν ερωτήσεις. -

Πηγή : filiatranews

Δηλητηρίασαν σκυλιά σε Κυπαρισσία και Γαργαλιάνους

Φόλες έπεσαν τις τελευταίες μέρες σε Κυπαρισσία και Γαργαλιάνους με στόχο αδέσποτα σκυλιά της περιοχής, χωρίς όμως να γλυτώσουν και αρκετές γάτες από αυτή την άρρωστη ενέργεια.

Από ό,τι φαίνεται οι ασυνείδητοι στις περιοχές αυτές έχουν ρίξει πολλές φόλες θανατώνοντας αρκετά ζώα. Χαρακτηριστικά, σε γειτονιά στην περιοχή της Κυπαρισσίας βρέθηκε σκυλί που ψυχορραγούσε αφού έφαγε φόλα, το οποίο και δεν κατάφερε τελικά να κρατηθεί στη ζωή.

Όπως κατήγγειλαν μέλη της Φιλοζωικής Ομάδας Εθελοντών Τριφυλίας στην συγκεκριμένη γειτονιά δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτουν φόλες με πιθανό στόχο συγκεκριμένο σκυλί, το οποίο κυνηγά αυτοκίνητα και μηχανάκια. Αντί όμως να γίνουν συστάσεις προς τον ιδιοκτήτη του δυστυχώς επελέγη η εξόντωσή του μαζί με όλα τα αδέσποτα που τυχόν περνούσαν από την γειτονιά. Ετσι την Τρίτη ένα σκυλί που κυκλοφορούσε ελεύθερο έφαγε φόλα και δυστυχώς κατέληξε παρά την βοήθεια που του παρασχέθηκε.

Φόλες όμως εντοπίστηκαν και στην περιοχή των Γαργαλιάνων τόσο την προηγούμενη εβδομάδα όσο και την Τρίτη, όπου ένα σκυλί ξεψύχησε αφού έφαγε φόλα, ενώ έχουν εξαφανιστεί άλλα 4-5 σκυλιά που κυκλοφορούσαν στην περιοχή. Εκεί όμως πέθαναν και γάτες οι οποίες έφαγαν φόλες και όπως καταγγέλλουν μέλη της Φιλοζωικής Ομάδας περίπου 10 γάτες έχουν πεθάνει στην περιοχή.

Σε επικοινωνία μας με το μέλος της Φιλοζωικής Ομάδας Εθελοντών Τριφυλίας Κωνσταντίνα Κανελλοπούλου, μας επισήμανε την αδιαφορία τόσο της κοινωνίας όσο και των αρχών για τα θέματα αυτά. Για την περιοχή της Κυπαρισσίας ειδικότερα τόνισε ότι αν και ενημέρωσαν τις αστυνομικές αρχές δεν είδαν να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον για τα περιστατικά αυτά.

Από την άλλη αδιαφορία έχουν συναντήσει και από τον Δήμο Τριφυλίας ο οποίος είναι ο κύριος υπεύθυνος για τα αδέσποτα ζώα, για τα οποία πρέπει να έχει ειδικό χώρο, να τα στειρώνει και να μεριμνά για αυτά. Όπως είπε η κ. Κανελλοπούλου ο δήμος αδιαφορεί, καθώς έχει πάρει χρηματοδότηση για τον σκοπό αυτό ωστόσο δεν έχει διαθέσει χρήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή : eleutheria

15 χρονος ανακάλυψε τεστ για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος!

Ο έφηβος Τζακ Αντράκα, ο οποίος στα 15 του χρόνια έγινε παγκοσμίως διάσημος με μια εφεύρεση καθόλου χαρακτηριστική για εφήβους: ένα τεστ για τη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος. Σε ένα συνέδριο στην Καλιφόρνια ο νεαρός "εφευρέτης" εξήγησε πώς κατάφερε, χάρη στο διαδίκτυο, να δώσει ελπίδες σε εκατομμύρια καρκινοπαθείς και να... βάλει τα γυαλιά στην ιατρική κοινότητα.

Ο Αντράκα είπε.....

ότι άρχισε να ενδιαφέρεται για τον καρκίνο του παγκρέατος πριν από 3 χρόνια, με αφορμή το θάνατο ενός συγγενούς του. Ανακάλυψε τότε ότι ο καρκίνος αυτός διαγιγνώσκεται πολύ αργά για να σωθεί ο ασθενής και ότι το διαγνωστικό τεστ που χρησιμοποιείται σήμερα είναι μια μέθοδος που εφευρέθηκε πριν από 60 χρόνια. "Είναι πιο γέρικο κι από τον πατέρα μου" αστειεύτηκε. "Όμως κυρίως, είναι πολύ ακριβό και όχι ιδιαίτερα αξιόπιστο", πρόσθεσε.

Για να πετύχει το σκοπό του, ο νεαρός στράφηκε "στους δύο καλύτερους φίλους ενός εφήβου: το Google και τη Βικιπαίδεια" και διαβάζοντας άρθρα έμαθε ότι στο αίμα ενός ανθρώπου που πάσχει από καρκίνο του παγκρέατος μπορούν να εντοπιστούν χιλιάδες πρωτεΐνες.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μία από αυτές, η μεσοθηλίνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη διάγνωση και έφτιαξε ένα απλό τεστ αίματος, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι διαβητικοί, για τον εντοπισμό της. Όπως είπε ο ίδιος, το τεστ του είναι "τόσο απλό όσο η συνταγή για να φτιάξεις μπισκότα". Επιπροσθέτως, το τεστ αυτό είναι πάμφθηνο -στοιχίζει μόλις 3 σεντς- διαρκεί λίγα λεπτά και, όπως υποστηρίζει ο Αντράκα, είναι αξιόπιστο 100%.

"Χάρη στο διαδίκτυο, όλα είναι δυνατά", είπε ο Τζακ που τον Ιανουάριο γιόρτασε τα 16α γενέθλιά του. "Μπορούμε να κάνουμε μ' αυτό πολύ περισσότερα πράγματα από το να ανεβάζουμε αστείες φωτογραφίες μας. Αν ένας 15χρονος έφηβος που δεν ξέρει καν τι είναι το πάγκρεας κατάφερε να βρει έναν τρόπο για να εντοπίζει τον καρκίνο αυτού του οργάνου, φανταστείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε εσείς", πρόσθεσε μιλώντας στο συνέδριο TED του Λονγκ Μπιτς.

Ο Τζακ Αντράκα βραβεύτηκε για την ανακάλυψή του με το Μεγάλο Βραβείο 2012 της Διεθνούς Έκθεσης Επιστήμης και Μηχανικής. Σήμερα συνεχίζει τις έρευνές του στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς του Μέριλαντ και ελπίζει ότι θα μπορέσει να εφαρμόσει το τεστ του για την έγκαιρη διάγνωση και άλλων μορφών καρκίνου ή σοβαρών ασθενειών. News.gr

Πηγή : filiatranews

Μήπως ξεχάσατε να βάλετε Μάρτη;

Έθιμα και παραδόσεις του Μάρτη


Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται είτε σαν δαχτυλίδι στα δάχτυλα, είτε στον καρπό του χεριού σαν βραχιόλι. Καμμιά φορά φοριέται ακόμα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ώστε να μην σκοντάφτει ο κατοχός του.

"Μάρτη" δεν φορούσαν μόνο οι άνθρωποι. Σε σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο. Σε άλλες περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να τον πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους. Αλλού πάλι το φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και το δένουν στις λαμπάδες της Λαμπρής για να καεί μαζί του.

Ο «Μάρτης» ή «Μαρτιά» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα βαλκάνια, λόγω της υιοθέτησής του από τους Βυζαντινούς, οι οποίοι και το διατήρησαν. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, επειδή οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

«ΜΑΡΤΗΣ»


Είναι η συνήθεια να δένουν οι μητέρες στο χέρι ή στο πόδι των παιδιών τον λεγόμενο ένα κορδόνι από λευκό και κόκκινο νήμα, ώστε να τα προφυλάξουν από τις ακτίνες του μαρτιάτικου ήλιου, οι οποίες θεωρούνται πολύ επικίνδυνες. Ο ήλιος το μάρτιο συνήθως καίει και μαυρίζει τα πρόσωπα των παιδιών. Η μαυρίλα όμως σήμαινε ασχήμια, προπάντων για τα κορίτσια που η παράδοση τα ήθελε άσπρα και ροδομάγουλα: «Οπόχει κόρη ακριβή, το Μάρτη ο ήλιος μη την ιδεί». Για να αποτρέψουν την επίδραση του ήλιου λοιπόν, έφτιαχναν και φορούσαν τον «μάρτη», ώστε να προστατεύσει τα πρόσωπα των παιδιών από τον ήλιο και να μην καούν, δηλαδή μια λινή κλωστή, άσπρη και κόκκινη, στριμμένη.

Συνηθίζεται να φοριέται μέχρι τέλος του μήνα. Ύστερα αφού τον βγάλουν, τον κρεμούν στις τριανταφυλλιές, ώστε να γίνουν τα μάγουλά τους κόκκινα σαν τριαντάφυλλα.

Οι Δρίμες του Μάρτη


Η παράδοση θεωρεί τις Δρίμες ως ημέρες επικίνδυνες. Θεωρούνται ως δαιμονικά όντα που τριγυρίζουν τον κόσμο τις τρεις πρώτες, τις τρεις μεσαίες και τις τρεις τελευταίες μέρες του Μάρτη, για να κάνουν κακό. Πιστεύεται πως ό,τι πλύνεις αυτές τις ημέρες θα λειώσει, όσα ξύλα και να κόψεις θα σαπίσουν, αν λουστείς θα πάθεις κακό. Γι' αυτό ή αποφεύγουν ολότελα να πλύνουν τις μέρες αυτές ρούχα ή, αν πλύνουν, ρίχνουν στο νερό πέταλο, γιατί το σίδερο, όπως πιστεύεται, είναι γιατρικό και αποτρέπει τα δαιμόνια

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

Η κατασκευή του "Μάρτη" είναι πολύ απλή. Χρειάζονται μόνο δύο κλωστές κεντήματος, μία κόκκινη και μία άσπρη. Κάνεις από έναν κόμπο στη μία άκρη της καθεμιάς, τη στερεώνεις κάπου με μια καρφίτσα και βάζοντάς την ανάμεσα στις παλάμες σου τη στρίβεις όσο γίνεται περισσότερο. Οταν στριφτεί καλά την κομπιάζεις και απ’ την άλλη άκρη της. Επαναλαμβάνεις με τη δεύτερη κλωστή. Οταν είναι έτοιμες oι στριμμένες τις πιάνεις μαζί -κόκκινη και άσπρη- και τις τεντώνεις. Σε μια στιγμή, τις αφήνεις απ' τη μια άκρη και μπλέκονται από μόνες τους.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο Μάρτης πήρε το όνομα του από το λατινικό όνομα του θεού Άρη (Mars = Άρης). Είναι ο πρώτος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου και αντιστοιχεί με τον Ελαφηβολιώνα των Αρχαίων Ελλήνων.

Στο βυζάντιο γιόρταζαν την πρώτη Μαρτίου με σπουδαίες δραστηριότητες. Ο μεγάλος λαογραφος Λουκάτος αναφέρει τα <χελιδονίσματα> που προέρχονται απο την αρχαιότητα. Την Πρώτη Μαρτίου οι μικροί έφτιαχναν ένα ομοίωμα χελιδονιού και τραγουδώντας το ανάλογο τραγούδι πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι για να μαζέψουν αυγά.

Το έθιμο του Μάρτη γιορτάζεται ίδιο και απαράλλαχτο στα Σκόπια με την ονομασία «Μάρτινκα» και στην Αλβανία ως «Βερόρε». Οι κάτοικοι των δυο γειτονικών μας χωρών φορούν βραχιόλια από κόκκινη και άσπρη κλωστή για να μην τους «πιάσει» ο ήλιος, τα οποία και βγάζουν στα τέλη του μήνα ή όταν δουν το πρώτο χελιδόνι. Άλλοι πάλι, δένουν τον «Μάρτη» σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία, ενώ μερικοί τον τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη ημέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή.

Τηρώντας παραδόσεις και έθιμα αιώνων, οι Βούλγαροι, την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται «Μαρτενίτσα». Σε ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας, οι κάτοικοι τοποθετούν έξω από τα σπίτια τους ένα κομμάτι κόκκινου υφάσματος για να μην τους «κάψει η γιαγιά Μάρτα» (Μπάμπα Μάρτα, στα βουλγαρικά), που είναι η θηλυκή προσωποποίηση του μήνα Μάρτη. Η «Μαρτενίτσα» λειτουργεί στη συνείδηση του βουλγαρικού λαού ως φυλαχτό, το οποίο μάλιστα είθισται να προσφέρεται ως δώρο μεταξύ των μελών της οικογένειας, συνοδευόμενο από ευχές για υγεία και ευημερία.

Το ασπροκόκκινο στολίδι της 1ης του Μάρτη φέρει στα ρουμανικά την ονομασία «Μαρτιζόρ». Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο και είναι στενά συνδεδεμένο με αρκετά έθιμα και παραδόσεις της Ρουμανίας. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Θεός - Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. Τον απήγαγε, όμως, ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι. Μια ημέρα ένας νεαρός, μαζί με τους συντρόφους του σκότωσε τον δράκο και απελευθέρωσε τον Ήλιο, φέροντας την άνοιξη. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του και το αίμα του -λέει ο μύθος- έβαψε κόκκινο το χιόνι. Από τότε, συνηθίζεται την 1η του Μάρτη όλοι οι νεαροί να πλέκουν το «Μαρτισόρ», με κόκκινη κλωστή που συμβολίζει το αίμα του νεαρού άνδρα και την αγάπη προς τη θυσία και άσπρη που συμβολίζει την αγνότητα.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

Η λαϊκή φαντασία έδωσε στο Μάρτιο ένα σωρό παρατσούκλια, όπως Ανοιξιάτης (γιατί είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης), Γδάρτης, Παλουκοκάφτης Κλαψομάρτης, Πεντάγνωμος (για το ευμετάβλητο του καιρού), Βαγγελιώτης (λόγω της γιορτής του Ευαγγελισμού), Φυτευτής, και άλλα δηλωτικά της φυσιογνωμίας του, που έχουν σχέση με ιδιότητες ή πράξεις που του αποδίδονται.

Τα πιο πολλά από αυτά βρίσκονται μέσα στις παραδόσεις και τις παροιμίες που έπλασε ο λαός για να εξηγήσει τις απότομες μεταβολές του καιρού ή τις βαρυχειμωνιές που παρατηρούνται μέσα στο Μάρτη και που πάντα είναι επικίνδυνες για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

«Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης, τα παλιά παλούκια καίει, τα καινούργια ξεριζώνει». στην οποία και χρωστάει τα παρατσούκλια γδάρτης και παλουκοκάφτης.

Για τις μεγάλες του παγωνιές λένε: «Τον Μάρτη χιόνι βούτυρο, μα σαν παγώσει μάρμαρο». ενώ για την αντιμετώπιση του κρύου άλλες παροιμίες συμβουλεύουν:

«Φύλλα ξύλα για το Μάρτη να μην κάψεις τα παλούκια». «Το Μάρτη φύλα άχερα μη χάσεις το ζευγάρι». «Τσοπάνη μου την κάπα σου το Μάρτη φύλαγε την». «Ο Αύγουστος για τα πανιά κι ο Μάρτης για τα ξύλα».

Η ΚΑΤΕΡΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

Στα πολύ παλιά χρόνια ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας του έτους. Μια κατεργαριά όμως που έκαμε σε βάρος των άλλων μηνών που ήταν τα αδέλφια του στάθηκε αιτία για να του πάρει την πρωτοκαθεδρία ο Γενάρης.

«Μια φορά κι έναν καιρό αποφασίσανε οι δώδεκα μήνες να φτιάξουνε κρασί σε ένα βαρέλι ώστε να μπορούν να πίνουν όποτε τους ερχόταν η όρεξη.
Έτσι λοιπόν είπε ο Μάρτης: - Εγώ θα ρίξω πρώτος μούστο στο βαρέλι για να γίνει κρασί και ύστερα ρίχνετε κι εσείς. - Καλά, ρίξε εσύ πρώτος του είπαν οι άλλοι.
Ετσι και έγινε. Έριξε πρώτα εκείνος στο βαρέλι το μούστο και ύστερα ακολούθησαν και οι άλλοι μήνες.
Όταν λοιπόν ζυμώθηκε ο μούστος και έγινε το κρασί, είπε πάλι ο Μάρτης. - Εγώ που έριξα πρώτος το μούστο, πρώτος θ' αρχίσω και να πίνω. -Βέβαια, είπαν οι άλλοι, έτσι είναι το σωστό.
Έτσι λοιπόν τρύπησε το βαρέλι στο κάτω μέρος, και άρχισε να πίνει, ως που ήπιε όλο το κρασί και δεν άφησε ούτε στάλα. Κατόπιν ήρθε η σειρά του Απρίλη να πάει να πιεί κρασί. Πηγαίνει και το βρίσκει άδειο. Θυμώνει, το λέει στους άλλους. Τ' ακούνε εκείνοι θυμώνουνε και σκέφτωνται τι να κάνουν. Συμφωνούν όλοι λοιπόν να τον τιμωρήσει ο Γενάρης που ήταν και ο μεγαλύτερος αδελφός. Τον πιάνει λοιπόν ο Γενάρης και του τραβάει ένα γερό χέρι ξύλο. Του αφαιρεί και το πρωτείο που είχε, να αρχίζει δηλαδή το έτος κάθε Μάρτη, και έγινε να αρχίζει το έτος από το Γενάρη.
Από τότε όταν ο Μάρτης θυμάται το παιχνίδι που έκανε στα αδέλφια του και τους ήπιε όλο το κρασί, γελάει και ο καιρός ξαστερώνει. Όταν πάλι θυμάται το ξύλο που έφαγε κλαίει και βρέχει».
Η παράδοση, που με μικρές παραλλαγές τη συναντάμε και αλλού είναι αιτιολογική και σκοπεύει στην εξήγηση της ακασταστασίας του καιρού που συνήθως χαρακτηρίζει το Μάρτη.

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

Το ίδιο φαινόμενο εξηγούν και άλλες παραδόσεις που αναφέρονται στη γυναίκα του Μάρτη.
Κάποτε οι μήνες αποφάσισαν να παντρευτούν. Ο καθένας βρήκε μια γυναίκα που του άρεσε και την παντρεύτηκε. Ο Μάρτης δε φρόντισε το ζήτημα μόνος του και έβαλε προξενητάδες να του βρούνε μια γυναίκα. Εκείνοι του φέρανε μια κοπέλα η οποία ήταν τυλιγμένη με ένα μαντίλι και του είπαν ότι είναι πολύ όμορφη. Ευκολόπιστος όπως ήταν, την παντρεύτηκε. Όταν όμως έμειναν μόνοι και έβγαλε το μαντίλι της, τι να δει; Δεν υπήρχε πιο άσχημη στον κόσμο!

Από τότε κάθε φορά που τη θυμόταν άστραφτε, βροντούσε, έβρεχε, έριχνε μπόρες, έκανε παγωνιές. Μόνο όταν ξεχνιόταν μερικές φορές, ηρεμούσε, γαλήνευε κι έκανε καλό καιρό!

Στη Μεσσηνία, λόγου χάρη, λένε ότι η γυναίκα που παντρεύτηκε ο Μάρτης, από μπροστά ήταν πολύ άσχημη, ενώ από πίσω ήταν πολύ όμορφη. Όταν ο Μάρτης τη βλέπει καταπρόσωπο κλαίει και ο καιρός χαλάει, όταν όμως την κοιτάζει από τις πλάτες ευχαριστιέται και ο καιρός καλοσυνεύει. Γι' αυτό λέγεται και η παροιμία: «Ο Μάρτης πότε κλαίει και πότε γελάει».

Σε άλλες περιοχές η παράδοση θέλει το Μάρτη νε έχει δύο γυναίκες, τη μια πολύ όμορφη και φτωχή και την άλλη πολύ άσχημη και πλούσια. Ο Μάρτης κοιμάται στη μέση και όταν γυρίζει κατά την άσχημη, κατσουφιάζει και ο καιρός χαλάει, όταν όμως γυρίζει κατά την όμορφη, χαίρεται και γελάει, και ο καιρός είναι καλός. ζεστός με ήλιο. Τις περισσότερες φορές όμως γυρίζει κατά την άσχημη επειδή αυτή είναι η πλούσια που τρέφει και την φτωχή, την όμορφη.

Έτσι άλλωστε προτιμούν το Μάρτιο και οι χωρικοί, βροχερό, επειδή η σοδειά τους θα είναι καλύτερη. Άλλωστε το βεβαιώνουν και αρκετές παροιμίες.
«Μάρτης έβρεχε, θεριστής χαιρότανε». «Μάρτης βρέχει; Ποτέ μην πάψει». «Κάλλιο Μάρτης στις γωνιές παρά Μάρτης στις αυλές». «Κάλλιο Μάρτης καρβουνιάρης παρά Μάρτης λιοπυριάρης». «Μάρτης βροχερός θεριστής κουραστικός». «Μάρτης κλαψής θεριστής χαρούμενος». «Μάρτης πουκαμισάς δεν σου δίνει να μασάς». «Σαν ρίξει ο Μάρτης μια βροχή κι Απριλης αλλη μία, να δεις κουλούρες στρογγυλές και πίττες σαν αλώνι». 


και η πασίγνωστη, που είναι παραλλαγή της προηγούμενης: «Σαν ρίξει ο Μάρτης δυο νερά κι Απρίλης άλλο ένα, χαράς σ' εκείνο το ζευγά πόχει πολλά σπαρμένα».
Η παράδοση της λιθωμένης γριάς Τα απρόοπτα της βαρυχειμωνιάς που συνήθως επιφυλάσσουν οι τελευταίες ημέρες του Μάρτη, οι «μέρες της γριάς» όπως λέγονται, θέλει να εξηγήσει η παράδοση της «λιθωμένης γριάς»

.
"Ητανε μια φορά μια γριά κι είχε κάτι κατσικάκια. Ο Μάρτης τότε είχε εικοσιοχτώ ημέρες και ο Φλεβάρης τριανταμία.
Ήρθε λοιπόν εκείνη την εποχή ο Μάρτης κι επέρασε χωρίς να κάμει χειμώνα και η γριά από τη χαρά της που βγήκανε πέρα καλά τα πράματα της, ξεγελάστηκε και είπε: «Πρίτσι Μάρτη μου, στην πομπή σου. Μπήκες, βγήκες τίποτα δε μου έκανες. Τα αρνάκια και τα κατσικάκια μου τα ξεχείμασα».
Τότε ο Μάρτης πείσμωσε και δανείστηκε τρεις ημέρες απ' το Φλεβάρη και έριξε χιόνια πολλά. Ήταν τόσο άσχημος ο καιρός, που η γριά και τα ζωντανά της πέτρωσαν από το κρύο.
Για αυτό που έπαθε εκείνη η γριά, τις τρεις τελευταίες ημέρες του Μάρτη τις λένε ημέρες των γριών.
Σε κάποια χωριά ονοματίζουνε κάθε μία από αυτές τις ημέρες με το όνομα μίας από τις πιο ηλικιωμένες γριές του χωριού. Αν τύχει καλή ημέρα θεωρούν πως η γριά είναι καλή, ενώ αν τύχει κακοκαιρία λένε πως έγινε από την κακία της γριάς.
Από τότε λένε ότι έχει ο Μάρτης τριανταμία ημέρες και ο Φλεβάρης εικοσιοχτώ. Για αυτό άλλωστε το λένε κουτσό και κουτσοφλέβαρο.
Από το edu.klimaka .gr

Πηγή : meesiniaportal

Δύο φοιτητές νεκροί και τρεις σε κώμα από αυτοσχέδιο μαγκάλι


Τραγωδία χτες το απόγευμα στην Λάρισα, με θύματα πέντε φοιτητές από τους οποίους οι δύο είναι νεκροί και οι τρεις νοσηλεύονται σε κωματώδη κατάσταση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πέντε νεαρά άτομα βρισκόταν σε σπίτι σε κεντρικό σημείο της Λάρισας και είχαν ανάψει μία αυτοσχέδια εστία -«σαν ψησταριά» ή μαγκάλι, όπως έλεγαν αυτόπτες μάρτυρες- προκειμένου να ζεσταθούν. Λίγο μετά τις 6 χτες το απόγευμα μία φίλη τους πήγε στο σπίτι. Την είχαν ειδοποιήσει προηγουμένως οι γονείς ενός από τους νεαρούς οι οποίοι ανησύχησαν επειδή το παιδί δεν απαντούσε στο τηλέφωνό του. 

 Η κοπέλα χτύπησε επίμονα το κουδούνι του σπιτιού που νοίκιαζαν οι δύο από τους πέντε φίλους χωρίς να πάρει απάντηση. Τελικά όταν η πόρτα άνοιξε με το κλειδί της σπιτονοικοκυράς αντίκρισαν μέσα τους πέντε αναίσθητους νεαρούς, οι δύο εκ των οποίων ήταν ήδη νεκροί, όπως διαπιστώθηκε από γιατρούς του ΕΚΑΒ που έσπευσαν επί τόπου.. Οι υπόλοιποι τρεις, μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται οι δυο σε κωματώδη και ο ένας σε ημικωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο της Λάρισας. Για την τραγική υπόθεση διενεργούνται έρευνες από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας.

Πηγή : best-tv

Στα 3,39 το λάδι στην Ισπανία στα 2,90 στη Ζάκρο Σητείας


Στα 3,39 ευρώ/Κ εκτοξεύτηκε η τιμή του έχτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία για οξύτητα 0,3 βαθμών και στα 2,891 ευρώ/Κ στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζάκρου στη Σητεία. Η τιμή που διαμορφώθηκε στην Ισπανική αγορά ελαιολάδου, την μεγαλύτερη αγορά του κόσμου και η τιμή των 2,90 ευρώ που διαμορφώθηκε με δημοπρασία στην Ζάκρο Σητείας έρχεται να διαψεύσει τα σενάρια για επερχόμενη πτώση των τιμών ελαιολάδου.

Αντίθετα ο κόσμος της ελαιοπαραγωγής δεν πανικοβλήθηκε για το πάγωμα των τιμών των τελευταίων εβδομάδων και κράτησε την ψυχραιμία του για να μην χαθεί η καλή προοπτική που υπάρχει για το προϊόν.

Οι υψηλότερες τιμές για το έχτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ισπανική αγορά από τις αρχές Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν πάνω από τρία ευρώ το κιλό. Στο χρονικό διάστημα 23 έως 29 Ιανουαρίου η υψηλότερη τιμή διαμορφώθηκε στα 3,03 ευρώ/Κ, την περίοδο 30 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου η ψηλότερη τιμή διαμορφώθηκε στα 3,25 ευρώ/Κ, στο χρονικό διάστημα 6 έως 12 Φεβρουαρίου στα 3,12 ευρώ/Κ και στο χρονικό διάστημα 14 έως 20 Φεβρουαρίου η ανώτερη τιμή σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών Ελαιολάδου του ΣΕΔΗΚ, διαμορφώθηκε στα 3,39 ευρώ το κιλό, αυξημένη κατά 8,6% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Αντίθετα υπάρχει ένα «κατενάτσιο» των Ιταλών στην αγορά ελαιολάδου. Οι τιμές ελαιολάδου παραμένουν σταθερές στις Ιταλικές αγορές τόσο για το έχτρα παρθένο, όσο και για το παρθένο ελαιόλαδο. Για τα ΠΟΠ-ΠΓΕ τόσο οι μέγιστες τιμές όσο και οι ελάχιστες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από 21 Ιανουαρίου έως 17 Φεβρουαρίου φαίνεται να έχουν μπει κυριολεκτικά στον πάγο. Η μέγιστη τιμή στην Ιταλική αγορά έχει διαμορφωθεί στα 10,12 ευρώ/Κ και η ελάχιστη στα 3,20 ευρώ/Κ.


Υψηλές τιμές αλλά χαμηλή η απόδοση


Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κουτσουρά «Φοίνικας» στην Ιεράπετρα, την τελευταία περίοδο έχει πωληθεί μικρή ποσότητα (ΠΟΠ Σητεία) στην τιμή των 2,97 ευρώ/Κ σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Μανόλη Δασενάκη.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Δασενάκη «τα οφέλη από την μεγάλη παραγωγή και την άνοδο των τιμών φέτος δεν είναι τα αναμενόμενα κι αυτό γιατί παρατηρείται μια τεράστια πτώση στο ποσοστό ελαιοποίησης με ελαιόκαρπο της τάξης του 20% έως 24% ανάλογα με την περιοχή, το ελαιουργείο κ.λ.π. Έχουμε μια άνοδο της τιμής του ελαιολάδου 25% έως 30% σε σχέση με την περυσινή ελαιοκομική περίοδο αλλά από την άλλη έχουμε χάσει ένα ποσοστό από την ελαιοποίηση. Αυτό μας φέρνει στα ίδια περίπου επίπεδα με ελαφρώς καλύτερη σχέση».


Μέση οξύτητα 0,25 στη Ζάκρο!


Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζάκρου στη Σητεία, που η φετινή παραγωγή φαίνεται ότι θα αγγίξει του 1.300 τόνους η μέση οξύτητα είναι 0,25 βαθμοί, δηλαδή κάτω από τους 0,3 βαθμούς! Η μέση οξύτητα των 0,25 θεωρείται ότι είναι η χαμηλότερη σε όλη την Κρήτη για τόση μεγάλη ποσότητα.

Η απόδοση του ελαιοκάρπου σε λάδι στην φετινή ελαιοκομική περίοδο στη Ζάκρο μειώθηκε κατά 23% περίπου. Από το 4,3/1 έως 4,4/1 που κυμαινόταν την περυσινή ελαιοκομική περίοδο, έφτασε τα 5,5 κιλά ελαιοκάρπου να αποδίδουν ένα κιλό ελαιολάδου. Με δημοπρασία που έγινε τα μέσα Ιανουαρίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου πέτυχε την τιμή των 2,87 ευρώ/Κ. Στις 15 Φεβρουαρίου έμπορος ιταλικών συμφερόντων πρόσφερε σε δημοπρασία την τιμή των 2,891 ευρώ/Κ για 90 τόνους!

Ο υποστηρικτής της εφαρμογής των δημοπρασιών στην διάθεση χύμα ελαιολάδου κ. Νίκος Μιχελάκης, σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, τονίζει: «Την σημασία και σκοπιμότητα της εφαρμογής δημοπρασιών στις πώλησης ελαιολάδου χύμα, έχουμε επισημάνει τώρα και καιρό στον τοπικό τύπο και στην Ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ . Τώρα όμως οι εξελίξεις στις τιμές φαίνεται ότι προσδίδουν στις δημοπρασίες μεγαλύτερο ενδιαφέρον και πολλοί είναι οι Συν/σμοι αλλά και ιδιώτες ελαιοτριβείς που αρχίζουν να εξετάζουν σοβαρά και να μας ζητούν πληροφορίες για το πώς μπορούν και αυτοί να τις εφαρμόσουν.

Και βέβαια οι διαδικασίες με τις οποίες μπορούν να γίνουν δημοπρασίες για το ελαιόλαδο είναι σχετικά απλές και μπορούν να γίνουν με διαφορές διαδικασίες που κάθε μια έχει τα θετικά και αρνητικά της. Μεταξύ αυτών κυριότερες είναι:

Δημοπρασίες κατά διαστήματα με αποφάσεις ΔΣ, προκαταβολές και τελική εκκαθάριση ( Συν/σμος Ζάκρου) Δημοπρασίες με συναποφάσεις ΔΣ και παραγωγών και άμεση εκκαθάριση (Συν/σμος Έξω Μουλιανών) Μια δημοπρασία στο τέλος της περιόδου για όλο το ελαιολάδου (Συν/μος Κριτσάς)». ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΚΟΥΔΟΥΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Πηγή : messinea

Έντονο ενδιαφέρον των tour operators της Νορβηγίας για την Πελοπόννησο


Ιδιαίτερα αυξημένο και στοχευμένο χαρακτήρισε το ενδιαφέρον των κορυφαίων tour operators της Νορβηγίας ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά την παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου, από τον ίδιο, σε ειδική εκδήλωση στο Όσλο, την περασμένη Τρίτη. Ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης ανέπτυξε τις 10 βασικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ο Νορβηγός τουρίστας, εκθέτοντας παράλληλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου ως διεθνή προορισμό. 

«Με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό μας καθιστούμε τον προορισμό της Πελοποννήσου εύκολα προσβάσιμο και αναγνωρίσιμο στη διεθνή αγορά του τουριστικού προϊόντος» δήλωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «το βασικό στοιχείο, πάνω στο οποίο επενδύουμε ως Περιφέρεια, είναι η πιστοποιημένη ποιότητα παροχής υπηρεσιών, αλλά και προϊόντων, σε ανταγωνιστική σχέση ποιότητας – τιμής. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να καταστήσουμε ισχυρό το brand name «Πελοπόννησος»». 


Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στη βελτίωση των υποδομών πρόσβασης, αλλά και στη στενή διασύνδεση της γαστρονομίας και του τουρισμού κάτω από την ομπρέλα του Πελοποννησιακού Συμφώνου Ποιότητας, το οποίο συστήνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί το βασικό εργαλείο και την απαραίτητη εγγύηση για τους tour operators προκειμένου να επενδύσουν στο τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου με ασφάλεια και προοπτική. 


Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο πρέσβης της Ελλάδας στη Νορβηγία Αντώνης Βλαβιανός, ο οποίος σημείωσε ότι η Πελοπόννησος αποτελεί εξαιρετικό προορισμό και ότι παντρεύει ιδανικά τη μυθολογία με την ιστορία. Πρόσθεσε επίσης ότι από την Πελοπόννησο γεννήθηκε η σύγχρονη Ελλάδα. Τον Περιφερειάρχη συνόδευε στην αποστολή ο προϊστάμενος του τμήματος τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου Αριστοτέλης Γκανάς.

Πηγή : pelopnews