Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Μιτροφ «Ηταν δύσκολο παιχνίδι από βαθμολογικής άποψης και για τις 2 ομάδες»

Τα δύσκολα εύκολα κατάφερε και έκανε η Κυπαρισσία που επικράτησε εύκολα στην έδρα της με 7-0 της Μεθώνης. Βέβαια το σκορ τα λέει όλα αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι η ομάδα κατάφερε να παραμείνει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα αυξάνοντας μάλιστα την διαφορά από Πάμισο και Μελιγαλά. Ο Ίλιε Μιτροφ, που πέτυχε δύο γκολ στο συγκεκριμένο αγώνα, μίλησε στο taklin.gr λέγοντας μας τα εξής:

«Ήταν ένα παιχνίδι δύσκολο από βαθμολογικής άποψης και για τις δύο ομάδες. Τόσο εμείς όσο και η Μεθώνη θέλαμε τη νίκη για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Μας βοήθησε πολύ τα γρήγορα γκολ. Πιστεύω ότι η Μεθώνη έχει πολύ καλό υλικό και μπορεί να σωθεί».


Πηγή : kyparissiotis

Γενόσημα, outsourcing και ΕΣΠΑ φέρνουν το Νοσοκομείο Καλαμάτας στα πέντε πρώτα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Η αύξηση των γενοσήμων, η μείωση του κόστους των εργασιών που εκτελούνται από εξωτερικούς συνεργάτες (outsourcing) και η μεγάλη απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ, είναι οι τομείς στους οποίους πετυχαίνει διακρίσεις το Νοσοκομείο Καλαμάτας, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των ομοειδών νοσοκομείων της χώρας…

Η διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι είναι «ιδιαίτερα θετικά και ικανοποιητικά για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, ήταν τα αποτελέσματα της ετήσιας αξιολόγησης των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της χώρας για το έτος 2013. Σύμφωνα λοιπόν με τη παρουσίαση των στοιχείων της αξιολόγησης, που έκανε χθες ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πελοπίδας Καλλίρης και οι συνεργάτες τους, το Νοσοκομείο Καλαμάτας κατατάσσεται στα 5 καλύτερα ως προς την τεχνική αποδοτικότητα στην κατηγορία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από 250 έως 400 κλίνες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Νοσοκομείου, «η έρευνα του Yπουργείου Υγείας αξιολόγησε την αποδοτικότητα των νοσοκομείων του EΣY κατά το έτος 2013 και στηρίχθηκε στα δεδομένα των λειτουργικών και οικονομικών αναφορών που καταχωρήθηκαν στο ESY.net. Ως δείκτες αξιολόγησης ελήφθησαν πόσο ένα νοσοκομείο παράγει τη μέγιστη δυνατή εκροή δεδομένων των εισροών), η διοικητική ικανότητα και το κόστος. Τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα διαχωρίστηκαν σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες με βάση το μέγεθός τους, αλλά και την ομοιότητά τους, στην ένταση της χρήσης των πόρων και στο εύρος των υπηρεσιών που παρέχουν. Στη συνάντηση με τους Διοικητές όλης της χώρας ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι με την αξιολόγηση αυτή παρουσιάζεται σε κάθε Διοικητή η ακριβής θέση του Νοσοκομείου που διοικεί στο σύστημα υγείας και επεσήμανε ότι θα παρακολουθείται η εξέλιξη της πορείας των νοσοκομείων μήνα-μήνα.

Ειδικότερα για το Νοσοκομείο Καλαμάτας έγιναν ενδεικτικά ιδιαίτερα θετικές αναφορές σε διάφορες παραμέτρους όπως στην μείωση του κόστους υπηρεσιών outsourcing, στην αύξηση των γενοσήμων και στην μεγάλη απορροφητικότητα κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ.

Ιδιαίτερη αξία έχει όμως η τελική κατάταξη των Νοσοκομείων στην κατηγορία των 250-400 κλινών όπου το Νοσοκομείο Καλαμάτας βρίσκεται στην καλύτερη πεντάδα μαζί με τα Νοσοκομεία της Κατερίνης, των Σερρών, της Κέρκυρας και της Νέας Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο».


Πηγή : kalamata journal

Η Πελοπόννησος στο κέντρο των Ευρωπαϊκών Μητροπόλεων

Η Πελοπόννησος ΟΤΑ Α.Ε. στα πλαίσιο των συνδυασμένων δράσεων προβολής της Πελοποννήσου διενεργεί μια σειρά από εκδηλώσεις που έχουν ως στόχο τη γνωστοποίηση του προορισμού στις πόλεις όπου υπάρχουν πτήσεις γραμμής προς την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Στο πλαίσιο αυτό, και μετά την επιτυχημένη προβολή της Πελοποννήσου στο Λονδίνο και το National Geographic, πραγματοποιείται αντίστοιχη εκδήλωση, με επίκεντρο τη γαστρονομική παράδοση, σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Βιέννης JULIUS MEINL AM GRABEN από τις 24.02.2014 έως τις 01.03.2014. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα διενεργηθούν και συναντήσεις με τουριστικούς επαγγελματίες της Αυστριακής Αγοράς (FTI, κα). Οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε μεγάλα εμπορικά κέντρα στις πόλεις του Ντύσσελντορφ και του Μονάχου.


Πηγή : kalamata news

Θανατηφόρο τροχαίο στο Κοπανάκι. Θρήνος στη Τριφυλία για τον αδικοχαμένο Παναγιώτη

Με αίμα βάφτηκε ακόμα μια φορά η άσφαλτος της Μεσσηνίας καθώς άνδρας ηλικίας 37 ετών έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα λίγο μετά τις 11:30 το βράδυ της Παρασκευής στην Εθνική Οδό Τσακώνα-Καλό Νερό, έξω από το Κοπανάκι. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 35χρονος Παναγιώτης Γκόγκας εξετράπη από την πορεία του πάνω σε στροφή κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, με αποτέλεσμα o oδηγός να τραυματιστεί θανάσιμα.

Άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον μετέφερε στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Τονίζεται ότι ο άτυχος Παναγιώτης καταγόταν από το Καλό Νερό και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην περιοχή, καθώς ήταν και πρόεδρος της ομάδας του ΠΑΟ Καλού Νερού.

Στο άκουσμα του θλιβερού μαντάτου, πέπλο πένθους σκέπασε την περιοχή της Τριφυλίας, ενώ στο νοσοκομείο Κυπαρισσία εκτυλίχθηκαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας, καθώς έσπευσαν πολλοί φίλοι του πρόωρα χαμένου Παναγιώτη...


Πηγή : best-tv

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Καλαμάτα, το Καλό Νερό, το Ναύπλιο και Τολό οι προορισμοί του 2014

Ένας από τους ισχυρότερους ομίλους tour operators του κόσμου, ο γερμανικός FTI, εντάσσει στα φετινά του προγράμματα τους τουριστικούς προορισμούς την Καλαμάτα, το Καλό Νερό, το Ναύπλιο και το Τολό.

Τα στελέχη του ομίλου μάλιστα είναι εντυπωσιασμένα με την Πελοπόννησο. Ένα κορυφαίο του στέλεχος δήλωσε ότι «πουθενά αλλού στον κόσμο τέσσερις χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO δεν βρίσκονται τόσο κοντά, όσο η Ολυμπία, οι Μυκήνες, η Επίδαυρος και ο Μυστράς». Φαίνεται λοιπόν πως οι μεγάλοι tour operators ανακαλύπτουν την Πελοπόννησο και ετοιμάζονται να κάνουν το αεροδρόμιο της Καλαμάτας πύλη εισόδου στο Μοριά. Σε αυτό έχει συμβάλει μεταξύ άλλων η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, που έχει έχει φέρει πολύ κοντύτερα τις Μυκήνες και την Επίδαυρο στο αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Μετά την ολοκλήρωση και του κλάδου Λεύκτρο - Σπάρτη, το ταξίδι για το Μυστρά θα γίνει επίσης πιο άνετο και ασφαλές, αφού οι ταξιδιώτες θα γλιτώσουν τις στροφές του Ταϋγέτου.

Αν μάλιστα κατασκευαστεί και ο δρόμος Τσακώνα - Καλό Νερό, τότε η διαδρομή από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας έως την Αρχαία Ολυμπία θα διαρκεί περίπου μία ώρα, γεγονός που θα φέρει ακόμα περισσότερους ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Ο FTI ιδρύθηκε το 1983 από τον Ντίτμαρ Γκουντζ είναι ένας από τους πιο ισχυρούς οικονομικά tour operators, μιας και διαθέτει αξιολόγηση Α'.

Κάτω από την ομπρέλα του ομίλου λειτουργούν τα σήματα FTI Touristik, LAL Sprachreisen, Sonnenklar.TV, BigXtra Touristik, 5vorFlug, Meeting Point International. Η δραστηριότητα του FTI ξεπερνά τη συμβατική λειτουργία ενός tour operator, καθώς ο όμιλος δραστηριοποιείται και στην αγορά των δυναμικών πακέτων (dynamic packaging) στο Διαδίκτυο, καθώς επίσης στην κρουαζιέρα, έχοντας αποκτήσει ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο από την εταιρεία Saga Cruises. Διαθέτει ακόμη ξενοδοχεία αλλά και ταξιδιωτικό κανάλι στη Γερμανία.

kathimerini.gr


Πηγή : radio 936

Σε πρόγραμμα κατά της ανεργίας συμμετέχει ο δήμος Τριφυλίας

Ο Δήμος Τριφυλίας στο πλαίσιο της Πράξης “ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ” που υλοποιεί η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ “ΗΛΙΑΤΩΡ” προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους που πληρούν μια από τις παρακάτω προϋποθέσεις για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στην εν λόγω Πράξη.

  • Είναι Άνεργοι. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις γυναίκες και στους νέους κάτω των 25 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την ανεργία,
  • Είναι Νέοι Επιστήμονες (ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημιακών, Πολυτεχνικών Σχολών).
  • Είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.
Στόχος της δράσης είναι η εργασιακή ένταξη των ανέργων με την προώθησή τους στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα. Συγκεκριμένα, οι δράσεις που έχουν σχεδιαστεί αποσκοπούν στην προώθηση της Απασχόλησης των ανέργων νέων και γυναικών με την τοποθέτησή τους σε θέσεις εργασίας και με την Ίδρυση Νέων Επιχειρήσεων και Κοινωνικών Επιχειρήσεων. Το σχέδιο απευθύνεται σε συνολικά 90 ωφελούμενους στην Νοτιοδυτική Μεσσηνία (κατοίκους των Δήμων Μεσσήνης, Πύλου-Νέστορος και Τριφυλίας).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν το έντυπο Αίτησης Συμμετοχής από τα Δημοτικά Καταστήματα Αυλώνας, Γαργαλιάνων Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Κοπανακίου του Δήμου Τριφυλίας. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα του Δήμου 2761360720, 2765360225, 2761360622, 2763360217, 2761360023 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.heliator.gr.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μέχρι τις 07 Μαρτίου 2014 στα Δημοτικά Καταστήματα Αυλώνας, Γαργαλιάνων Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Κοπανακίου του Δήμου Τριφυλίας.


Πηγή : kyparissiotis

Φιλιατρά: Το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού 2014

Το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού θα διεξαχθεί φέτος το Σάββατο και την Κυριακή.

Για μικρούς τη μία μέρα στην πλατεία και για μεγαλύτερους τη δεύτερη σε όλη την πόλη. Ελάτε μικροί και μεγάλοι φίλοι, να παίξετε, να διασκεδάσετε, να απαντήσετε σε γρίφους να νικήσετε.

Παρακολουθήστε το βίντεο από το περσινό... κυνήγι:


Πηγή : filiatra net

Τριφυλία: Ενοχλητικότεροι και από τις "εισπρακτικές" υποψήφιοι σύμβουλοι

Ενοχλητικότεροι και από τις «εισπρακτικές» υποψήφιοι σύμβουλοι! Εκλογές πλησιάζουν, σκαρίζουν σαν τα σαλιγκάρια και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι για να μας σώσουν! Στη Τριφυλία γίνετε το σώσε με κάποιους εξ αυτών, πολλοί από τους οποίους είναι και σήμερα δημοτικοί σύμβουλοι.

Ήδη έχουν αρχίσει τις επαφές προς άγραν ψήφων και αυτό δεν είναι κακό. Κάκιστη, όμως, είναι η πρακτική τους με τα τηλεφωνήματα, ακόμη και ντάλα μεσημέρι ή αργά τη νύχτα, σε σπίτια, για να γνωρίσουν στον κόσμο την υποφηφιότητά τους!

Όπως, μάλιστα, μου είπε κάτοικος της περιοχής, κάποιοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι – που είναι και σήμερα σύμβουλοι – έχουν γίνει ενοχλητικότεροι ακόμη και από τις περίφημες «εισπρακτικές» εταιρείες!

Ονοματολογία!
Τρεις, μέχρι στιγμής, οι επίσημες και γνωστές υποψηφιότητες στο Δήμο Τριφυλίας (Ανδρινόπουλος, Κατσίβελας, Κουκούμης) και τα ονόματα για τους συνεργάτες – υποψηφίους των συνδυασμών δίνουν και παίρνουν!

Ακούγονται ονόματα σοβαρών ανθρώπων, γνωστών επιστημόνων, επαγγελματιών, πολιτών με κύρος, μέχρι και τα πιο απίθανα ονόματα των πλέον απίθανων ανθρώπων!

Αυτές είναι οι εκλογές! Ναι! Και αυτοί θέλουν να μας σώσουν!

του Ηλία Γιαννόπουλου


Πηγή : tharros news

Συνάντηση του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών με τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας για τις κινητοποιήσεις και την ορθολογική διαχείριση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας επισκέφθηκε ο Προεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών κ. Αλεξανδρόπουλος Γιώργος, και συζήτησαν εκτός από τα αιτήματα και τους λόγους που οι αγρότες είναι σε κινητοποιήσεις και το σημαντικό θέμα της ορθολογικής διαχείρισης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και των άδειων συσκευασιών τους.

Επίσης ο κ. Πρόεδρος ενημέρωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η περίοδος συγκομιδής αγγουριών και υπάρχει ικανοποιητικό εξαγωγικό ενδιαφέρον.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο αποφασίστηκε να στηρίξουμε τον αγώνα των αγροτών, γιατί θεωρούμε δίκαια τα αιτήματά τους. Ο πρωτογενής τομέας, ανέφερε ο κ. Αλευράς , μπορεί να βοηθήσει ώστε να βγούμε από την οικονομική κρίση.

Αυτό θα επιτευχθεί μόνο όταν αποκτήσουμε ανταγωνιστικά προϊόντα όχι μόνον ως προς την ποιότητα τους, αλλά και συμπιέζοντας το κόστος παραγωγής, είτε μέσα από τη μείωση της τιμής αγροτικών εφοδίων (μείωση Φ.Π.Α) , είτε με την ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Πρέπει επίσης να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα με σύγχρονα καλλιεργητικά πρότυπα, να παταχθεί η στρεβλή λειτουργία της αγοράς, μέσα από συγκεκριμένες δομές όπως. δημοπρατήρια, συμβουλευτική γεωργία και να χρηματοδοτούνται οι γεωργικές επενδύσεις με τους ίδιους όρους των αντίστοιχων της Ε.Ε.

Από Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη


Πηγή : Δελτίο τύπου

Ψηφιακές δημιουργίες μαθητών του «Αλγόριθμου» για τα αποκριάτικα έθιμα της Μεσσήνης

Τα αποκριάτικα έθιμα της Μεσσήνης ήταν το θέμα δημιουργίας ψηφιακών έργων το τελευταία διάστημα των μικρότερων μαθητών της σχολής πληροφορικής «Αλγόριθμος» στη Μεσσήνη. Μαθητές της τρίτης και τετάρτης δημοτικού δημιούργησαν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ψηφιακές απεικονίσεις του ιστορικού έθιμου της κρεμάλας το οποίο αναπαριστά τη δίκη και τον απαγχονισμό της Γριάς Συκούς, μιας γερόντισσας στη Μεσσήνη που εξηγούσε τα όνειρα και που χρειάστηκε να εξηγήσει ένα κακό όνειρο του Ιμπραήμ Πασά όταν αυτός και τα στρατεύματα του είχαν εγκατασταθεί στη Μεσσήνη.

Η ερμηνεία του ονείρου που προφήτευε την ήττα του Ιμπραήμ Πασά τον ενόχλησε και διέταξε το κρέμασμα της γριάς στη περιοχή της Κρεμάλας όπως ονομάζεται μέχρι σήμερα η συνοικία της πόλης της Μεσσήνης. Επίσης οι μαθητές δημιούργησαν ψηφιακές αφίσες για τη Τσικνοπέμπτη προτρέποντας τους μεγαλύτερους να προτιμήσουν τα καταστήματα εστίασης της πόλης τους αυτή την ημέρα.

Οι δημιουργίες των μαθητών έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.kremalamessini.blogspot.gr καθώς και σε ομάδες στο facebook και αποτελούν ιδανικό μέσο προβολής της πόλης τους για τις Απόκριες.


Πηγή : messinia portal

Ο ιστορικός γάμος του Κουτρούλη αναβιώνει εκεί που γεννηθηκε, στη Μεθώνη!

Για τον ντόπιο πληθυσμό, αλλά και για κάθε επισκέπτη την περίοδο της αποκριάς, η Μεθώνη, είναι συνυφασμένη με το «Γάμο του Κουτρούλη».

Η γνωστή πανελλαδικά φράση «έγινε του Κουτρούλη ο γάμος» που σημαίνει κάτι το θορυβώδες που επιφέρει αναστάτωση, μπερδέματα και κωμικές καταστάσεις αποτελεί από μόνη της ισχυρό κίνητρο για τον καθένα που θα ήθελε να ζήσει ανάλογες στιγμές και να του δοθεί η ευκαιρία να λάβει μέρος σε γλέντια και στην πομπή των συμπεθεριών πριν από το γάμο...........

Το κυρίαρχο έθιμο του τριημέρου της Αποκριάς στη Μεθώνη είναι η αναβίωση του «γάμου». Ο Κουτρούλης ήταν ιστορικό πρόσωπο που είχε την καταγωγή του από τη Μεθώνη. Ο καβαλλάριος κυρ Ιωάννης Κουτρούλης δημιούργησε παράνομο δεσμό με μια γυναίκα που ήταν ήδη παντρεμένη και που όλες οι προσπάθειες για διαζύγιο συναντούσαν την άρνηση της Εκκλησίας. Η παράνομη συμβίωση κράτησε δεκαεπτά χρόνια και αποτελούσε το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής, αφού ήταν το πρώτο θέμα για κουτσομπολιά και πειράγματα. Όταν όμως το 1394 η γυναίκα παρουσίασε πράξη διαζυγίου του γάμου της από τον Επίσκοπο Μεθώνης, της επετράπη ο γάμος της με τον Κουτρούλη. Κατά το γάμο, που ήταν μάλλον πανηγύρι, οι διασκεδάσεις κράτησαν αρκετές ημέρες, αφενός μεν προς πείσμα του πρώτου συζύγου, αφετέρου δε προς ικανοποίηση και τιμή του πολλά παθόντος και πολλά δαπανήσαντος Ιωάννη Κουτρούλη.

Αυτό το πραγματικό γεγονός του τέλους του 14ου αιώνα συνοδεύτηκε από την ανάγκη των Μεθωναίων, λίγο μετά την Κατοχή να γιορτάσουν τα Κούλουμα στον επιβλητικό χώρο του κάστρου της Μεθώνης. Έτσι το έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο την Καθαροδευτέρα στις 13.00 στην πλατεία της παραλίας με μια παρωδία γάμου που περιέχει πολλές απρόοπτες καταστάσεις και σάτιρα της σύγχρονης πραγματικότητας.

Προηγείται η πομπή των συμπεθεριών και κάθε λογής παρατρεχάμενων στους κεντρικούς δρόμους της Μεθώνης και φυσικά, μετά το «γάμο» ακολουθεί γλέντι. Οι οργανωτές έχουν φροντίσει να προσφέρουν στον κόσμο φασολάδα, λαγάνες και διάφορα σαρακοστιανά, ενώ και οι γύρω ταβέρνες είναι έτοιμες να ικανοποιήσουν κάθε γαστρονομική επιθυμία.

Οι εκδηλώσεις, βέβαια, ξεκινούν από το Σαββατόβραδο με το προγαμιαίο γλέντι των φίλων του ζευγαριού που γίνεται στην αίθουσα του κέντρου «Μπούρτζι» και κρατά μέχρι τις πρωινές ώρες. Πέρα από το φαγητό, το γλέντι και το χορό περιλαμβάνει διάφορα happeningμε το ζευγάρι να κλέβει την παράσταση και τους φίλους τους να τους ετοιμάζουν ευτράπελες καταστάσεις που οι ίδιοι δε γνωρίζουν. Την Κυριακή το απόγευμα στις 18.00 γίνεται η παρουσίαση και το ράντισμα των προικιών και του νυφικού κρεβατιού με κατάληξη όλων στον πεζόδρομο της αγοράς όπου ακολουθεί γλέντι και στον κόσμο προσφέρονται, γουρνοπούλα, καψάλες και κρασί.

metamorfosis-messinias


Πηγή : pyrgos trifylias

Οι εξελίξεις στην υγεία στο νομό Μεσσηνίας και οι θέσεις του ΚΚΕ

Τις θέσεις της για την υγεία στη Μεσσηνία παρουσίασε αναλυτικά η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ, παράλληλα με την σειρά πρωτοβουλιών που παίρνουν στελέχη της για την ανάδειξη των προβλημάτων που καταγράφονται. Αναλυτικά αναφέρθηκε: Η Υγεία αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα και με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Δημόσιας Υγείας η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ θα πάρει το επόμενο διάστημα μια σειρά πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των προβλημάτων στο Χώρο της Υγείας στο νομό και την διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ.

Εργαζόμενοι, άνεργοι συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, υγειονομικοί, νέοι και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την Υγεία σαν κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα, για αυτό καταδικάζει κάθε πολιτική που εξυπηρετεί την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας. Καταδικάζει την πολιτική τα ΕΕ και των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζουν την ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Το ΚΚΕ παλεύει μέσα από την Βουλή αλλά και στους δρόμους για ένα αποκλειστικά, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, με βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη.

Για το κεφάλαιο, και το κράτος που το υπηρετεί, η εργατική δύναμη και οι δαπάνες για την αναπαραγωγή της, τη θεραπεία και την αποκατάστασή της αποτελούν κόστος που περιορίζει τα κέρδη τους, είναι εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα. Γι' αυτό μειώνονται οι κρατικές παροχές για την περίθαλψη, οι ιατρικές εξετάσεις, τα φάρμακα, οι υπηρεσίες Πρόνοιας και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να βάζουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη για να πληρώνουν από το λεηλατημένο εισόδημά τους.

Στην ίδια πολιτική οφείλεται η ανεργία και η ημιαπασχόληση, η ανατροπή του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, η επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς, κατοικίας, της ποιότητας και της ποσότητας της διατροφής, η έλλειψη θέρμανσης και η αιθαλομίχλη, οι άστεγοι. Γεννώνται δηλαδή όλες αυτές οι συνθήκες και οι παράγοντες που οδηγούν άμεσα και μακροπρόθεσμα στην πρόωρη φθορά της υγείας του λαού, επιδεινώνεται συνολικά το βιοτικό του επίπεδο. Ταυτόχρονα γίνονται ανύπαρκτες ουσιαστικά οι δημόσιες υποδομές και τα μέτρα για τη Δημόσια Υγεία.

Αυτή η ταξική αντιλαϊκή πολιτική αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, όπου σε σχέση με το 2013 προβλέπεται μείωση των δαπανών στο υπουργείο Υγείας κατά 19,7%, στον ΕΟΠΥΥ μείωση κατά 30%, στα κρατικά νοσοκομεία μείωση κατά 32% και στη φαρμακευτική δαπάνη μείωση κατά 15%. Αποτυπώνεται στο κλείσιμο των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ και στη συγχώνευση-κατάργηση κλινικών και νοσοκομείων και άλλων μονάδων υγείας με εργαλείο την αξιολόγηση. Στο Νομό Μεσσηνίας είναι ιδιαίτερα εμφανείς οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής.

Οι υπάρχουσες δομές στην δημόσιο τομέα της υγείας δεν είναι μόνο ανεπαρκείς και με σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό, αλλά λειτουργούν όλο και περισσότερο με γνώμονα το κέδρος. Το 5€ έχει επεκταθεί πέρα από τα τακτικά ιατρεία των 2 νοσοκομείων και στα Κ.Υ Πύλου και Γαργαλιάνων, όπου το προσωπικό το απόγευμα, τις νύχτες και τις αργίες καλείται με απόφαση της διοίκησης να κάνει το φοροεισπράκτορα και να συλλέξει το χαράτσι από τα μη επείγοντα περιστατικά.

Οι επιπτώσεις της έλλειψης προσωπικού είναι τραγικές για την Υγεία όσο και την τσέπη του Μεσσηνιακού λαού. Στο Γ.Ν.Μεσσηνίας δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος και νευρολόγος στις εφημερίες και τα επείγοντα περιστατικά που έχουν ανάγκη από αυτές τις ειδικότητες καλούν ιδιώτες ιατρούς, πληρώνοντας από την τσέπη τους. Ο μαγνητικός τομογράφος λειτουργεί 1 φορά την εβδομάδα από ένα ακτινοδιαγνώστη και τα ραντεβού κλείνονται μετά από 2 μήνες. Ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στα ραντεβού υπάρχει και για το μαστογράφο.

Η έλλειψη οδηγών στα ασθενοφόρα αναγκάζει τους ασθενείς να απευθύνονται σε ιδιώτες και να πληρώνουν 100-200€ για τα τοπικά δρομολόγια από το νοσοκομείο προς το σπίτι και 500€ για διακομιδή τους στα νοσοκομεία της Αθήνας. Ταυτόχρονα το υγειονομικό προσωπικό δουλεύει διπλοβάρδιες και με απανωτές εφημερίες κάτι που είναι επικίνδυνο τόσο για την υγεία των ασθενών όσο και του προσωπικού. Επιπλέον χρωστούνται εκατοντάδες ρεπό και περικόπτονται μέρες άδειας.

Με πρόσχημα τη διοικητική συγχώνευση των νοσοκομείων Μεσσηνίας και Κυπαρισσίας η διοίκηση για καλύψει την έλλειψη προσωπικού εξαναγκάζει ιατρούς (καρδιολόγους, πνευμονολόγους κ.α) να μετακινούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο διανύοντας 100χλμ για να εξετάζουν ασθενείς και να λειτουργούν τα ιατρεία. Αυτό συμβαίνει παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες της διοίκησης για την πρόσληψη 5 ειδικευμένων ιατρών, πρόσληψη που έχει γίνει εδώ και 3 χρόνια περίπου, χωρίς όμως να έχει γίνει ο διορισμός των ιατρών, οι οποίοι βρίσκονται σε ομηρία. Αυτό βέβαια γεννά και υποψίες για τη βιωσιμότητα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις από πλευράς διοίκησης και κυβέρνησης. Στην υποχρηματοδότηση οφείλεται και η χαμηλής ποιότητας υλικών που προμηθεύονται οι υγειονομικές μονάδες (πιεσόμετρα, θερμόμετρα, σύριγγες, φλεβοκαθετήρες, ουροκαθετήρες κ.α) που είναι επικίνδυνα για τους ασθενείς, καθώς και η έλλειψη βασικών αντιδραστηρίων (θυρεοειδή, μυοκαρδιακών ενζύμων κ.α). Αν σε αυτά προσθέσουμε τις εργαστηριακές εξετάσεις που δεν καλύπτουν τα ταμεία και το γεγονός ότι πάνω από 1000 φάρμακα είναι εκτός λίστας συνταγογράφησης, το κόστος διάγνωσης και θεραπείας που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι αυξάνει δραματικά.

Οι ανασφάλιστοι βιώνουν όλο και πιο πολύ τις συνέπειες της εμπορευματοποιημένης υγείας. Συνεχώς αποστέλλονται στην εφορία οι οφειλές από τα νοσήλια, όσων άνεργων και ανασφάλιστων έχουν νοσηλευτεί, επίσης των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Ταυτόχρονα ανασφάλιστοι εργαζόμενοι με σοβαρά προβλήματα αρνούνται τη νοσηλεία τους στις μονάδες υγείας επειδή δεν μπορούν να καταβάλλουν τα νοσήλεια. Απαράδεκτος είναι και ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων γυναικών από τον προληπτικό έλεγχο της μαστογραφίας. Δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας σε πολλές βιομηχανικές μονάδες.

Ταυτόχρονα εντάσσονται μονάδες υγείας στο νομό στον περιβόητο «ιατρικό τουρισμό». Δηλαδή στελεχώνονται και εξοπλίζονται τμήματα και Κ.Υ όχι με βάση την κάλυψη των αναγκών του μεσσηνιακού λαού, αλλά με κριτήριο το που παρατηρείται μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, άρα περισσότερα έσοδα για τις μονάδες υγείας-επιχειρήσεις. Η κατάσταση στο χώρο της Υγείας στο νομό μας δεν διαφέρει από αυτή που υπάρχει στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Η πολιτική που ακολουθείται στην υγεία, προωθείται διαχρονικά και ενιαία από τις κυβερνήσεις, σε όλα τα κράτη της ΕΕ, πριν και μετά την εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, ανεξάρτητα από την ύπαρξη μνημονίων και δημόσιων ελλειμμάτων. Υπηρετεί τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, του φαρμάκου και του υγειονομικού υλικού.

Οι εξελίξεις στην Υγεία πριν απ' όλα αφορούν τους εργατοϋπαλλήλους και τη συμμαχία τους με τα λαϊκά στρώματα. Αυτή η κοινωνική συμμαχία και ο βαθμός της ισχυροποίησής της πρέπει να καθορίσει τις εξελίξεις στην Υγεία με βάση τις λαϊκές ανάγκες. Με κριτήριο ότι οι υπηρεσίες Υγείας πρέπει να αποτελούν κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα ή φιλανθρωπία. Η αναζήτηση λύσης των λαϊκών προβλημάτων στην Υγεία με άλλον τρόπο διαχείρισης, εντός της ΕΕ και με τα μονοπώλια να κάνουν κουμάντο, όχι μόνο δε λύνει προβλήματα, αλλά οδηγεί στην επιδείνωσή τους, δεν χειραφετεί, αλλά εγκλωβίζει το κίνημα στις επιλογές του κεφαλαίου, οδηγεί στην απογοήτευση.

Η κατάσταση στην Υγεία πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου στις 3 εκλογικές μάχες που έρχονται.

Το ΚΚΕ έχει βαθιά εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού, ότι αυτός μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει και να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, να γίνει κυρίαρχος και να αξιοποιήσει ο ίδιος τον πλούτο που παράγει. Αυτό εξοπλίζει με δύναμη και αντοχή το λαό στην καθημερινή μάχη για όλα τα λαϊκά προβλήματα.

Με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με λαϊκή περιουσία του τεράστιου πλούτου που παράγει ο ίδιος ο λαός μπορεί να σχεδιάσει και να αναπτύξει ένα πανελλαδικό κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας στο πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο, στην επείγουσα ιατρική, το οποίο θα παρέχει απολύτως δωρεάν όλες τις υπηρεσίες χωρίς διάκριση. Μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του υπάρχοντος εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού, να σχεδιάσει την εκπαίδευση όχι μόνο του υπάρχοντος, αλλά και άλλου, τόσο σε αριθμό, όσο και σε ειδικότητες και κλάδους, με εξασφαλισμένη την εργασία και τις κοινωνικές παροχές από το λαϊκό κράτος, να προσφέρουν την εργασία τους σε όλες τις περιοχές της χώρας. Μπορεί να αξιοποιήσει και να αναπτύξει την κοινωνικοποιημένη βιομηχανία έρευνας, παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, τεχνικών βοηθημάτων κλπ., να αναπτύξει τουλάχιστον σε ένα βαθμό τη βιομηχανία παραγωγής βιοϊατρικής τεχνολογίας. Μπορεί να αναπτύξει τη "ραχοκοκαλιά" του συστήματος Υγείας, το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με κύριο προσανατολισμό την πρόληψη, αλλά και θεραπεία και αποκατάσταση.

Η ισχυρή κοινωνική συμμαχία και η πάλη θα έχει αποτελέσματα και προοπτική όσο θα διαμορφώνει τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για την κατάκτηση του άλλου δρόμου ανάπτυξης, με εργατική - λαϊκή εξουσία και οικονομία. Γι' αυτήν την προοπτική είναι αναγκαία η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, στην ευρωβουλή, στη βουλή, στους δήμους και τις περιφέρειες, στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ αποτελεί εγγύηση για την ανασυγκρότηση του εργατικού – λαϊκού κινήματος απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, στην πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων.


Πηγή : best-tv