Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Κοντά στις μητέρες με υποστήριξη του θηλασμού οι μαίες της Κυπαρισσίας

Ενημερωτική εκδήλωση για το μητρικό θηλασμό πραγματοποίησαν προχθές βράδυ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία οι μαίες του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Σοφία Κουμουνδούρου και Χρυσούλα Χριστοπούλου, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι είναι δίπλα στις μητέρες και υποστηρίζουν το θηλασμό! Η Σοφία Κουμουνδούρου και η Χρυσούλα Χριστοπούλου μίλησαν για την αξία και τη σημασία του μητρικού θηλασμού, τόσο για τα νεογνά όσο και για τις ίδιες τις μητέρες, ενώ έδωσαν χρήσιμες συμβουλές. Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν τις ομιλίες και συμμετείχαν στη συζήτηση γυναίκες κάθε ηλικίας και κυρίως μητέρες, νέες μητέρες και εγκυμονούσες! Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτήρης Σαρδέλης και ο διευθυντής της Γυναικολογικής, Αντώνης Τάκης.

Αναφερόμενη η Σοφία Κουμουνδούρου στην παραγωγή γάλακτος, σημείωσε: «Αμέσως μετά τη γέννηση του νεογνού και την αποβολή του πλακούντα, αρχίζει η παραγωγή του γάλακτος, με τη δράση δύο ορμονών, της προλακτίνης και της ωκυτοκίνης. Οι ορμόνες αυτές παράγονται στην υπόφυση, που είναι ένας αδένας και βρίσκεται στον εγκέφαλο. Την εντολή, όμως, για το ξεκίνημα της παραγωγής του γάλακτος δίνει το μωρό με το θήλασμα. Με το θήλασμα του μωρού, η εντολή στέλνεται στον εγκέφαλο με τη νευρική οδό, από την υπόφυση ελευθερώνονται οι ορμόνες, προλακτίνη και ωκυτοκίνη, οι ορμόνες αυτές μεταφέρονται με το αίμα στο μαστό, με την προλακτίνη παράγεται το γάλα στις κυψέλες, με την ωκυτοκίνη προωθείται το γάλα στους γαλακτοφόρους πόρους και στη θηλή. Όσο πιο γρήγορα μετά τον τοκετό και όσο πιο συχνά θηλάζει το μωρό, τόσο πιο γρήγορα έρχεται το πρωτόγαλα, που είναι πλούσιο σε προστατευτικές ουσίες, δηλαδή τα αντισώματα. Όλες σχεδόν οι γυναίκες είναι ικανές να θηλάσουν τα παιδιά τους και η φύση έχει προβλέψει ώστε η παραγωγή του μητρικού γάλακτος να είναι ανάλογη με τις ανάγκες τόσο του νεογέννητου όσο και του βρέφους».

Σχετικά με το ερώτημα που «βασανίζει» πολλές νέες μητέρες, να δώσουν ή όχι στο παιδί «συμπλήρωμα» ξένου γάλακτος, ώστε να βεβαιωθούν ότι χόρτασε, σημείωσε: «Οποιαδήποτε ποσότητα ξένου γάλακτος πιει το βρέφος αφαιρεί την παραγωγή γάλακτος της μαμάς. Το μωρό δε ζητάει από το στήθος την ποσότητα που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα η μαμά, τελικά, να οδηγηθεί σε μειωμένη παραγωγή. Χορήγηση “συμπληρώματος” προληπτικά, όχι μόνο δεν είναι απαραίτητη, αλλά είναι και καταστροφική για την επιτυχία της γαλουχίας».

Η Χρυσούλα Χριστοπούλου, μεταξύ άλλων, έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τις νέες μητέρες, όπως αν θα δίνουν στο παιδί καθημερινά τσάι, αφεψήματα, νερό ή πιπίλες, λέγοντας: «Το τσάι προκαλεί διούρηση, εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου και δεν ασκεί καμία θετική επίδραση στους κολικούς. Οι, δε, οι πιπίλες ευνοούν τη “σύγχυση θηλών”». Αναφέρθηκαν, επίσης, στο θηλασμό και στο φαύλο κύκλο του μπιμπερό! Όπως είπαν, η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για το Μητρικό Θηλασμό (WABA) προτείνει πέντε απλές συμβουλές: Φρόντισε πριν έρθει το μωρό να μάθεις όσα πιο πολλά μπορείς για το θηλασμό! Προσπάθησε να θηλάσεις από την πρώτη κιόλας ώρα μετά τον τοκετό! Εμπιστέψου το μωρό σου! Βάζε το στο στήθος κάθε φορά που στο ζητάει και... πέτα το ρολόι! Δε βρίσκεις βολική στάση; Πονάς; Το μωρό δε θηλάζει σωστά; Αναζήτησε άμεσα τη βοήθεια ειδικού! Χαλάρωσε και απόλαυσέ το για όσο περισσότερο σας ευχαριστεί μαμά και μωρό! Αυτές οι στιγμές δεν κρατάνε για πάντα!

Οι μαίες του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας τόνισαν την προστασία, προώθηση και υποστήριξη του θηλασμού, αναφέροντας πως οι μητέρες χρειάζονται και αξίζουν κατανόηση και στήριξη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, των επαγγελματιών του χώρου υγείας, των εργοδοτών τους και γενικά της ευρύτερης κοινότητας. «Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει την ενθάρρυνση και τη δημιουργία ενός ήρεμου και ευχάριστου περιβάλλοντος για τη μητέρα. Να απομακρύνεται κάθε παράγοντας άγχους και κούρασης, που είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την ικανοποιητική παραγωγή γάλακτος. Η μητέρα θα πρέπει να περιβάλλεται με αγάπη. Και αυτή η αγάπη να γίνεται έμπρακτη βοήθεια!», επισήμαναν.

Του Ηλία Γιαννόπουλου


Πηγή : tharros news

«Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» η νέα παράσταση από το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θεάτρο

«Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» τιτλοφορείται το νέο θεατρικό έργο που θα ανεβάσει για την χρονιά που μας έρχεται το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο. Η λαμπρή …… πορεία του ΤΕΘ συνεχίζεται αυτή την φορά με νέα πρόσωπα στο δυναμικό του αλλά και νέα σκηνοθέτη της παράστασης. Πριν ελάχιστες μέρες έγινε η διανομή των ρόλων και χθες βράδυ δόθηκαν τα κείμενα στους ηθοποιούς. Μιλώντας στην κάμερα του filiatrnews η πρόεδρος του ΤΕΘ Νατάσα Παπαδάκη είπε ότι ξεκίνησαν νωρίς οι πρόβες για να είναι και νωρίς στην πρεμιέρα της παράστασης.

Μας παρουσίασε την σκηνοθέτη Μαρία Σκαφιδά η οποία μας είπε ότι η παράσταση είναι κωμωδία η οποία σχετίζεται με την εποχή περνώντας και μηνύματα στον θεατή. Ο Τιραντέλο πραγματεύεται την αλήθεια και κατά πόσο ο καθένας μας την βλέπει και είναι αντικειμενική ή υποκειμενική. Εξέφρασε δε την ευχή η παράσταση να αρέσει στον κόσμο Η ομάδα μας εύχεται στο ΤΕΘ καλή επιτυχία στις πρόβες και με το καλό η πρεμιέρα.


Πηγή : filiatra news

Εγκαίνια – θυρανοίξια του νεόδμητου Ι.Ν. Αγίας Ελένης στον Άγιο Γεώργιο Δωρίου

Τα εγκαίνια – θυρανοίξια του νεόδμητου Ιερού Ναού της Αγίας Ελένης στον Άγιο Γεώργιο Δωρίου πραγματοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013, από το σεβασμιότατο μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομο παρουσία πλήθους πιστών από την περιοχή. Παρών ήταν και πολλοί συμπατριώτες μας από τον Παναμά, των οποίων η συμβολή ήταν καθοριστική για το χτίσιμο του Ιερού Ναού. Άριστη ήταν η διοργάνωση από τον Σύλλογο Αγίου Γεωργίου , ο οποίος μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πρόσφερε γεύμα στους παρευρισκόμενους. Την προηγούμενη ημέρα το απόγευμα τελέστηκε εσπερινός.


Πηγή : radio 936

Δωρεάν μέτρηση Χοληστερίνης στους Γαργαλιάνους

Με πρωτοβουλία του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων θα πραγματοποιηθεί Δωρεάν Έλεγχος χοληστερίνης στις 11 και 12 Δεκεμβριου 2013 και ώρα 09:00 π.μ. στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων.

Νικήστε τη χοληστερίνη!

Η αυξημένη χοληστερίνη είναι ένα από τα συχνότερα ιατρικά προβλήματα για το σύγχρονο άνθρωπο, καθώς οι υψηλές τιμές της μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές δυσλειτουργίες.

Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες ο καρδιαγγειακός κίνδυνος για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό και περιφερική αγγειοπάθεια είναι οι πιο συχνές αιτίες θανάτου. Η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων, που βρίσκονται κυρίως σε ζωικά λίπη, όπως στο κόκκινο κρέας και στα λιπαρά τυριά, καθώς και η παχυσαρκία είναι συχνά αίτια της υψηλής χοληστερίνης στο αίμα. Ανάλυση κλινικών μελετών έδειξε ότι κάθε μείωση της ολικής χοληστερίνης κατά 10% οδηγεί σε μείωση της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε ποσοστό 22% σε 2 έως 5 έτη και σε ποσοστό 25% μετά τα 5 έτη. Η παρέμβαση χρειάζεται να έχει διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών για να επιφέρει σημαντικό κλινικό όφελος. Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί μία περιστασιακή δίαιτα ή η περιστασιακή χρήση φαρμάκων που βελτιώνουν τη χοληστερίνη στο αίμα, αλλά χρειάζεται αλλαγή στον τρόπο ζωής και στη διατροφή.

Η αυξημένη χοληστερίνη είναι καθοριστικός παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου και για το λόγο αυτόν η χοληστερίνη πρέπει να διατηρείται μέσα στα φυσιολογικά όρια, ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου που εμφανίζει το άτομο, ώστε να μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Η χοληστερίνη είναι λιπίδιο που συντίθεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στο ήπαρ. Ενώ όμως η υπερβολική χοληστερίνη είναι επιβλαβής.

Πότε πρέπει να γίνεται έλεγχος

Ο λιπιδαιμικός έλεγχος πρέπει να αρχίζει στα 35 για τους άνδρες που δεν έχουν άλλους καρδιαγγειακούς κινδύνους και στα 20 για άνδρες με προδιαθεσικούς καρδιαγγειακούς παράγοντες, όπως σακχαρώδη διαβήτη, οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου σε άνδρα συγγενή ασθενή.


Πηγή : kyparissiotis

Φιλιατρά: Χωρίς Ταχυδρόμο από την Δευτέρα

Χωρίς δεύτερο διανομέα θα μείνουν, όπως όλα δείχνουν, από την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, οι κάτοικοι των Φιλιατρών και τα χωριά που εξυπηρετούνται από το υποκατάστημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Φιλιατρών. Σύμφωνα με πληροφορίες του filiatranet, η Διοίκηση αποφάσισε να μεταθέσει την μία υπάλληλο στα ΕΛΤΑ των Γαργαλιάνων, προκειμένου να καλυφθεί η θέση του εκεί υπαλλήλου που παίρνει μετάθεση για την Καλαμάτα.

Η παραπάνω τακτική της διοίκησης θυμίζει ΔΕΗ Φιλιατρών, αλλά και αντίστοιχες άλλων υπηρεσιών, όπου πλέον ο ένας ταχυδρόμος αναγκάζεται τώρα να καλύψει μόνος του την 3η μεγαλύτερη περιοχή της Μεσσηνίας σε πληθυσμό, μετά την Καλαμάτα και την Μεσσήνη. Και ενώ ήδη οι οργανικές θέσεις στα Φιλιατρά, σταδιακά από 5 έχουν μειωθεί στους 4, τώρα θα αναγκαστεί το συγκεκριμένο υποκατάστημα να λειτουργήσει μόνο με τρεις υπαλλήλους, όπου οι 2 απασχολούνται στο υποκατάστημα για την εξυπηρέτηση του κοινού.

Παράλληλα στους Γαργαλιάνους ο υπάλληλος που είναι κάτω των 40 ετών και ανύπαντρος, ενώ εις γνώσιν του διορίστηκε εκεί, ζήτησε και κατάφερε να πάρει μετάθεση στην Καλαμάτα, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται τώρα η ταχυδρόμος στα Φιλιατρά, η οποία είναι παντρεμένη με δύο παιδιά, να "ξεσπιτωθεί". Την ίδια στιγμή που το γραφείο στην Καλαμάτα λειτουργεί ήδη με 2 άτομα πλεονάζων προσωπικό, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται άλλη μία υπάλληλος.

Η απαξιωτική αυτή στάση της Διοίκησης για το υποκατάστημά στα Φιλιατρά, θα επιφέρει έντονα προβλήματα στην διανομή της αλληλογραφίας στην περιοχή, καθώς είναι αδύνατον να καλυφθεί από τον έναν και τον μοναδικό ταχυδρόμο, που συνταξιοδοτείται μέσα στην επόμενη χρονιά. Αυτή η κατάσταση θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο στο τέλος του μήνα, με την αύξηση του φόρτου εργασίας, που θα προκληθεί από τους αναμενόμενους λογαριασμοούς της ΔΕΗ, των τηλεπικοινωνιών, αλλά και της ύδρευσης.

Με αφορμή την παραπάνω κατάσταση, οι υπάλληλοι του υποκαταστήματος των Φιλιατρών τονίζουν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την έγκαιρη εξυπηρέτηση των κατοίκων χωρίς προβλήματα και παράλληλα ζητούν την κατανόηση τους. Άλλη μία υπηρεσία στην περιοχή μας υποβαθμίζεται, με συνέπεια να υπολειτουργεί και με μεγάλο κίνδυνο στο άμεσο μέλλον ακόμη και να καταργηθεί.


Πηγή : filiatra net

Ανησυχία για το εργόσημο και την ελαιοσυγκομιδή στην Τριφυλία

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στους παραγωγούς της Τριφυλίας για την υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη των εργατών που απασχολούν στα κτήματά τους με εργόσημο. Ειδικά την περίοδο αυτή που ξεκινά η ελαιοσυγκομιδή, η περιοχή έχει ανάγκη από χιλιάδες εργάτες, οι οποίοι έρχονται εποχικά στην περιοχή χωρίς όμως να μπορούν οι παραγωγοί να τους ασφαλίσουν αφού δεν έχουν όλοι τα απαραίτητα έγγραφα και κυρίως ΑΜΚΑ που απαιτείται για την έκδοση εργόσημου. Οι εργάτες που μπορούν νόμιμα να εργαστούν είναι πολύ λίγοι συγκριτικά με τον αριθμό αυτών που απαιτούνται και οι περισσότεροι από αυτούς είναι σε μόνιμη απασχόληση σε διάφορα κτήματα.

Μπροστά στα τσουχτερά πρόστιμα που περιμένουν όσους απασχολούν ανασφάλιστους εργάτες, που φτάνουν τα 10.550 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργάτη, οι παραγωγοί εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να μαζέψουν την παραγωγή τους αν δεν βρεθεί μια ενδιάμεση λύση. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής οι εποχικοί εργάτες που φτάνουν σε πόλεις όπως τα Φιλιατρά ή οι Γαργαλιάνοι μπορεί να φτάνουν και τα 2.000 άτομα.

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την ανησυχία στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος τόνισε: «Οι εργάτες που υπάρχουν στην περιοχή και έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν με εργόσημο είναι λίγοι, ενώ την περίοδο αυτή οι ανάγκες για εργάτες είναι πολύ αυξημένες λόγω της ελαιοσυγκομιδής. Μπορεί να είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς αρκετοί είναι από Ρουμανία ή Βουλγαρία, όμως δεν έχουν άδειες εργασίας και έτσι δεν έχουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, οπότε δεν μπορούμε να τους εκδώσουμε και εργόσημο. Ενόψει της ελαιοσυγκομιδής το πρόβλημα είναι μεγάλο και είναι αδύνατο να προσαρμοστούν οι παραγωγοί με τα νέα δεδομένα. Θα πρέπει να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο ή να υπάρξει μια ελαστικότητα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των ελαιοπαραγωγών δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και για αυτό το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς οι αγρότες της περιοχής που απασχολούν μόνιμα εργάτες τούς έχουν ασφαλισμένους. Θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα για να ξεπεραστεί το ζήτημα που έχει προκύψει καθώς θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα, ίσως θα πρέπει ο εργοδότης να κάνει μια δήλωση ποιους εργάτες και για πόσο τους απασχολεί. Εξάλλου είναι μια δύσκολη εποχή για όλους και τα πρόστιμα είναι βαριά που αν πέσουν είναι δύσκολο να πληρωθούν για αυτό θα πρέπει να βρεθεί μια λύση. Στην περιοχή μας υπάρχουν σε μόνιμη βάση 500- 800 εργάτες, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων είναι με εργόσημο, όμως την περίοδο αυτή θα έρθουν άλλοι 2.000 εργάτες που είναι για λίγες μέρες και εκεί υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα».

Από τους Γαργαλιάνους ο αγρότης Ηλίας Μπουντουβάς επισήμανε: «Για να βάλουμε εργόσημο σε έναν εργάτη χρειάζεται ΑΜΚΑ, χωρίς αυτό δεν γίνεται, όμως μόνο ένα 20% των εργατών που θα βρεθούν αυτές τις ημέρες στις πλατείες της Τριφυλίας θα έχει ΑΜΚΑ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να πάρουμε εργάτες και δεν θα μπορούμε να κάνουμε τις δουλειές μας. Το πρόβλημα όμως δεν θα είναι μόνο τώρα για την ελαιοσυγκομιδή αλλά και για τη νέα χρονιά, όπου θα πρέπει να δικαιολογούμε τα έξοδα που κάνουμε, αφού θα φορολογούμαστε από το πρώτο ευρώ. Αν δεν μπορούμε να βάλουμε εργόσημα τότε πώς θα δικαιολογούμε τα έξοδά μας. Από την άλλη εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε το ρόλο της Αστυνομίας, να ζητάμε ταυτότητες, ΑΜΚΑ και χαρτιά, εξάλλου μπορεί να βρεθούμε και κατηγορούμενοι για αντιποίηση αρχής. Πώς λοιπόν μπορούμε να ελέγξουμε τη νομιμότητα κάποιου -πρόσφατο είναι το παράδειγμα συναδέλφου που συνελήφθη γιατί ένας εργάτης είχε πλαστά χαρτιά. Πρότασή μας είναι να μπορούμε να δηλώσουμε ποιον εργάτη και για πόσο χρονικό διάστημα θα απασχολήσουμε ώστε να του δίνουν άδεια παραμονής και εργασίας για μικρό χρονικό διάστημα για να μπορούμε να τους βάλουμε και εμείς εργόσημο. Το σίγουρο είναι πως από την παράνομη εργασία κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος, για αυτό και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση. Ισως θα πρέπει να ακολουθήσουμε το μοντέλο της Μανωλάδας που έδωσαν άδεια παραμονής σε 2.000 άτομα για μια εποχική καλλιέργεια, το ίδιο έχουμε και εμείς εδώ με τις ελιές. Το ζήτημα επίσης είναι ότι ήρθαν τελευταία στιγμή και ζήτησαν να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει χρόνια τώρα. Και η χορήγηση άδειας εργασίας όμως θα πρέπει να είναι πιο εύκολη σαν διαδικασία».

K.Mπουρας


Πηγή : eleutheria online

Ανάβαση στο Χαλασμένο βουνό με τον Ορειβατικό

Ανάβαση στην κορυφή Χαλασμένο του Ταϋγέτου προγραμματίζει ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας. Σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα ακόλουθα: «Έφτασε η στιγμή για το Χαλασμένο. Η κορυφή του, που υψώνεται στα 2204 μέτρα, σίγουρα δεν είναι η ψηλότερη στον Ταΰγετο. Είναι όμως η πιο όμορφη και ίσως είναι και η πιο δύσκολη. Το Χαλασμένο σχηματίζει έναν αυτόνομο ορεινό όγκο με απότομες πλαγιές, στα δυτικά της κεντρικής κορυφογραμμής του Ταϋγέτου. Ένα διάσελο ενώνει το Χαλασμένο με την κορυφογραμμή. Ένα διάσελο που η μια του πλευρά αποτελεί ξεκίνημα του φαραγγιού Στενό Λαγκάδι και κατ’ επέκταση του Βυρού και η άλλη του αφετηρία του περίφημου φαραγγιού του Ριντόμου.

Σίγουρα το Χαλασμένο βρίσκεται σε μια από τις πιο παρθένες, άγριες και δυσπρόσιτες περιοχές στον Ταΰγετο. …και σίγουρα σε μία από τις πιο όμορφες! Η διάσχιση στο Χαλασμένο θα γίνει το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Νοεμβρίου 2013. Αναχώρηση από τα γραφεία του Συλλόγου το απόγευμα του Σαββάτου στις 16.00. Μετάβαση στο δάσος της Βασιλικής όπου θα γίνει και διανυκτέρευση σε σκηνές στον Άγιο Δημήτρη. Την Κυριακή θα γίνει η διάσχιση με αφετηρία τον Αγ. Δημήτρη, ανάβαση στα Μούσγια και στο ομώνυμο διάσελο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι που συνδέει τα Μούσγια με το διάσελο του Χαλασμένου. Ανάβαση από εκεί στη κορυφή και κατάβαση από το λούκι στη δυτική πλευρά. Ακολουθεί διάσχιση κορυφογραμμής Κοκκινοβουνίου και κατάβαση - τερματισμός στις Γαϊτσές. Η πορεία είναι απαιτητική, προϋποθέτει καλή φυσική κατάσταση και εμπειρία.

Βαθμός δυσκολίας: 3+
Ώρες πορείας: πάνω από 10
Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στα γραφεία μας (κάθε βράδυ μετά τις 9.00, τηλ. 27210 97733) και στο τηλέφωνο 6930761266».


Πηγή : messinia portal

45 δικαιούχοι καλλιεργούν στους δημοτικούς λαχανόκηπους

Παραχωρητήρια καλλιεργητικών τεμαχίων προς 45 δικαιούχους, 24 στο Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας και 21 στο Δυτικό, υπέγραψε σήμερα ο Δήμαρχος Καλαμάτας. Ο Δήμος παρέχει χωρίς αντάλλαγμα τη γη, δωρεάν νερό και εμπλουτισμό του εδάφους με καλό χώμα, αλλά και συμβουλές εκ μέρους των γεωπόνων της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών. Οι ωφελούμενοι αναλαμβάνουν τη φροντίδα των χώρων αυτών, αποτελώντας στην πράξη τους «φρουρούς» κάθε περιοχής, ενώ θα προσφέρουν ένα μικρό μέρος της σοδειάς τους υπέρ του Δημοτικού Παντοπωλείου. Η ζήτηση τεμαχίων εκ μέρους πολιτών για να καλλιεργήσουν είναι μεγάλη και ο Δήμαρχος έδωσε εντολή να αξιοποιηθούν και άλλοι χώροι, για τη δημιουργία νέων λαχανόκηπων. Ο Π. Νίκας ευχαρίστησε όσους μετέχουν στην ανάπτυξη των δημοτικών λαχανόκηπων και τόνισε πως η ενέργεια αυτή δεν έχει τόσο οικονομικό αντίκτυπο, που οπωσδήποτε υφίσταται αφού κάθε καλλιεργητής συγκομίζει με μικρό κόστος τα αναγκαία για την οικογένειά του λαχανικά με βιολογικό τρόπο καλλιέργειας, όσο κοινωνικό.

Οι πολίτες βγαίνουν από τα διαμερίσματα, έρχονται σε επαφή με τη φύση, κινούνται, γνωρίζονται, αναπτύσσουν μεταξύ τους σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Κέντρου Διά Βίου μάθησης του Δήμου Καλαμάτας, του οποίου επίκειται η λειτουργία, θα διεξαχθεί πρόγραμμα εκπαίδευσης για τη φροντίδα λαχανόκηπων. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής λήγει τη 15η Νοεμβρίου και η παρακολούθηση της εκπαίδευσης θα είναι δωρεάν. Για πληροφορίες και εγγραφές, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθυνθούν στη Βασιλική Διάκου, τηλ. 6975874960, Αγ. Νικολάου 23, ισόγειο.


Πηγή : kalamata news

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Νέα αστυνομική επιχείρηση στη Μεσσηνία

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε σήμερα από το πρωί έως το μεσημέρι, αστυνομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας και της Μεσσήνης Μεσσηνίας, η οποία οργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον γενικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου. Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε εκατόν σαράντα οκτώ άτομα, εκ των οποίων ογδόντα ένα ημεδαποί και εξήντα επτά αλλοδαποί, καθώς και σε εκατόν ογδόντα τρία οχήματα.

Επιπλέον, προσήχθησαν συνολικά σαράντα άτομα, από τα οποία είκοσι τρία ήταν ημεδαποί και δεκαεπτά ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν οκτώ άτομα. Τα άτομα που συνελήφθησαν, είναι:

    ·
  • Ένας ημεδαπός, για ναρκωτικά.
  • ·
  • Ένας ημεδαπός ΡΟΜΑ και ένας αλλοδαπός, γιατί σε βάρος τους εκκρεμούσαν Εντάλματα Σύλληψης.
  • ·
  • Ένας ημεδαπός ΡΟΜΑ, για καταδικαστικά έγγραφα. ·
  • Δύο ημεδαποί, για παράβαση του Υγειονομικού Κανονισμού.
  • Δύο αλλοδαποί, γιατί διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.

Κατά την επιχείρηση, βεβαιώθηκαν συνολικά εβδομήντα δύο παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και οκτώ παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού, ενώ κατασχέθηκαν ποσότητα κάνναβης βάρους -13- γραμμαρίων, καθώς και -28- δισκία που εμπίπτουν στη Νομοθεσία για τα ναρκωτικά. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως. Οι δράσεις αυτές, είναι στοχευμένες και αποσκοπούν στην πρόληψη, αλλά και στην καταστολή της εγκληματικότητας, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.


Πηγή : tharros news

Τέλος του χρόνου παραδίδονται τα έργα στο Λαγκούβαρδο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Αλευράς, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Τριφυλίας Κ. Κόλλια, επισκέφθηκε σήμερα το υπό κατασκευή γεφύρι στο Λαγκούβαρδο.Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών ώστε να παραδοθεί έγκαιρα το έργο στο συμβατικό χρόνο που προβλέπει η υπογραφείσα σύμβαση. Σε σχετική δήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αλευράς τόνισε ότι: «Μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία το νέο γεφύρι».

Στάθηκε στο γεγονός ότι για χρόνια αποτελούσε ένα σημείο πολυ επικίνδυνο για τους οδηγούς, και πως όταν ολοκληρωθεί το έργο οι οδηγοί θα διέρχονται τον δρόμο Φιλιατρά – Μαραθόπολη με ασφάλεια και άνεση.


Πηγή : radio 936

Στις 15 Φεβρουαρίου ξεκινά το δεύτερο Καλαματιανό Καρναβάλι

Στα νέα γραφεία της Καρναβαλικής Επιτροπής (ημιώροφος Πνευματικού Κέντρου) έγινε η πρώτη παρουσίαση του 2ου Καλαματιανού Καρναβαλιού Η παρουσίαση ξεκίνησε με τον Δήμαρχο Καλαμάτας να συγχαίρει την καρναβαλική επιτροπή για την περσινή επιτυχία και έπειτα απεύθυνε κάλεσμα σε όλους τους Καλαματιανούς όπου και αν ζουν να βρεθούν φέτος στο καρναβάλι της πόλης. Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 15 Φεβρουαρίου και τελειώνουν με την μεγάλη παρέλαση στις 2 Μαρτίου. Στη συνέχεια ο Παναγιώτης Νίκας είπε ότι αυτές οι εκδηλώσεις προσφέρουν διασκέδαση και χαμόγελο κάτι που ο κόσμος έχει ανάγκη, αλλά και οικονομική στήριξη της πόλης σε αυτές τις δύσκολες ώρες στην κρίση που περνάμε.

Κλείνοντας ευχήθηκε να έχουμε καλή επιτυχία και όλοι να στηρίξουν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Μετά το λόγο πήραν μέλη της Καρναβαλικής Επιτροπής που ανέφεραν ότι μετά την περσινή επιτυχία, οι ανάγκες έχουν αυξηθεί και έτσι χρειάζονται πιο πολλά μέλη στην Επιτροπή, για αυτό το λόγο καλούν τους φίλους του καρναβαλιού να γραφούν. Για την εγγραφή υπάρχει μια ετήσια συμμετοχή με ειδικές τιμές για ανέργους και φοιτητές με την οποία εξασφαλίζουν και τη στολή τους,

Ακόμα ευχαρίστησαν όσους βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα αυτό το όνειρο και πλέον το δεύτερο Καλαματιανό Καρναβάλι ξεκινά το ταξίδι του και από την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για συμμετοχή στην εκδήλωση στα νέα γραφεία που θα είναι ανοιχτά από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 κάθε βράδυ. Τέλος έγινε αναφορά στο οικονομικό αλλά και διαδικαστικό κομμάτι, αφού πλέον είναι επίσημη η Καρναβαλική Επιτροπή και στόχος της είναι να υπάρχει διαφάνεια σε όλα και έγινε κάλεσμα στους επαγγελματίες της πόλης να βοηθήσουν και να στηρίξουν το Καλαματιανό Καρναβάλι, αφού φέτος οι εκδηλώσεις θα ναι πιο ποιοτικές και περισσότερες μέρες κάτι που αυξάνει το κόστος,

Video:


Πηγή : tharros news

Μελέτησαν 2,5 χρόνια το μόλο της Κορώνης

Μετά από 2,5 σχεδόν χρόνια, έφθασε επιτέλους στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη β’ φάση του έργου αποκατάστασης των ζημιών στο μόλο του λιμανιού της Κορώνης.

Εργο που συζητιέται από τους πρώτους μήνες της αιρετής Περιφέρειας Πελοποννήσου, το 2011, με αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας το Χρήστο Μαλαπάνη και για το οποίο έχει εξασφαλιστεί από τότε 1,5 εκ. ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι ο μόλος στην Κορώνη είχε καταστραφεί το Δεκέμβριο του 2008 από τη θαλασσοταραχή. Το έργο προβλέπει την αποκατάσταση στο υπόλοιπο τμήμα των 77 μέτρων έως το φάρο. Φορείς, ψαράδες και κάτοικοι της Κορώνης έχουν ζητήσει την επέκταση του μόλου μέχρι 100 ή 200 μέτρα, για να προστατευτεί οριστικά το λιμάνι και όλη η παραλιακή ζώνη. Αυτό παρουσιάζεται μόνο ως εναλλακτική λύση, καθώς καταγράφεται στη μελέτη «η επέκταση του προσήνεμου μόλου σε μήκος περίπου 200 μέτρων και μείωση της γωνίας μεταξύ της κατασκευής της α’ φάσης και της επέκτασης, για την ολοκληρωμένη προστασία του λιμανιού της Κορώνης και της απέναντι ακτής "Αρτάκι"».

Οι εργασίες της β’ φάσης, σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπουν τα ακόλουθα έργα: 1) Αρση των φυσικών ογκολίθων που μορφώνουν το ακρομόλιο της α’ φάσης κατασκευής. 2) Αρση των υφιστάμενων φυσικών ογκολίθων, οι οποίοι θα επαναχρησιμοποιηθούν για τη μόρφωση της νέας διατομής του κορμού σε μήκος 57 μέτρων. 3) Αρση των υφιστάμενων φυσικών ογκολίθων, οι οποίοι θα επαναχρησιμοποιηθούν για τη μόρφωση της διατομής του ακρομολίου σε μήκος 20 μέτρων».


Πηγή : eleutheria online

Φιλιατρά: Δικαιώθηκε ο Αγρότης που απασχολούσε αλλοδαπό με πλαστά έγγραφα

Αθωώθηκε σήμερα ο Αγρότης από τα Φιλιατρά, που απασχολούσε εν αγνοία του αλλοδαπό εργάτη με πλαστά έγγραφα. Η αθωωτική απόφαση στηρίχτηκε στο γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να διακρίνει την νομιμότητα των εγγράφων που είχε στην κατοχή του ο αλλοδαπός.

Παράλληλα με αφορμή την σημερινή απόφαση ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών εξέδωσε την παρακάτω δήλωση:

Το δικαστήριο δικαίωσε τον Αγρότη από τα Φιλιατρά, αναγνωρίζοντας του ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την νομιμότητα των εγγράφων που κατέχει ο κάθε εργαζόμενος. Άρα η πολιτεία θα πρέπει να προβεί σε αλλαγή του Νομικού πλαισίου ώστε να μην σύρονται άδικα οι Αγρότες στα δικαστήρια. Τις ευθύνες του διαλυμένου κράτους δεν μπορεί να τις επωμιστούν οι αγρότες.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.


Πηγή : filiatra net

Δανοί τουρίστες έστρωσαν λιόπανα και μάζεψαν ελιές

Για 6η συνεχόμενη χρονιά το πρακτορείο Τριγκιλίδας διοργανώνει με επιτυχία το πρόγραμμα «Λιομάζωμα στην Μεσσηνία» σε Δανούς τουρίστες, προσφέροντας τους μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία : να γνωρίσουν από κοντά την συλλογή του ελαιοκάρπου συμμετέχοντας οι ίδιοι στην όλη διαδικασία, να δουν πως επεξεργάζεται ο καρπός της ελιάς και στη συνέχεια να γευτούν το περίφημο αγουρόλαδο μαζί με άλλες παραδοσιακές λιχουδιές του τόπου, όπως λαλάγγια, καψαλιστό ψωμί, ελιές, τυρί σφέλα, παστό, λουκάνικο, παξιμάδια και γλυκίσματα όπως δίπλες και κουραμπίεδες.

«Μάζεψαν ελιές. Έστρωσαν το λίοπανο, κλάδεψαν και ράβδισαν τα κλαδιά στα ελαιόδεντρα, σάκιασαν τον μαζεμένο καρπό στην περιοχή του Λυκοτράφου Μεσσηνίας». Στην συνέχεια επισκέφθηκαν το ελαιοτριβείο Καρούμπαλης Α.Ε. στο χωρίο της Μάδαινα Μεσσηνίας, όπου είδαν την επεξεργασία του ελαιοκάρπου από κοντά και γευτήκαν το φρέσκο αγουρόλαδο με καψαλιστό ψωμί, τη γνωστή καψάλα και άλλα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Το μεσημέρι επισκέφθηκαν και γευμάτισαν στο παραδοσιακό εστιατόριο Πέτρινο στο χωριό Ανάληψη , με παραδοσιακά μανιάτικα και μεσσηνιακά προϊόντα, και χόρεψαν υπό τους ζωντανούς ήχους ελληνικής παραδοσιακής μουσικής» Οι ίδιοι τουρίστες έμειναν κατενθουσιασμένοι από την πρωτόγνωρη -για τους περισσότερους-εμπειρία αυτή και εξέφρασαν την γνώμη τους για τη δυσκολία που έχει το μάζεμα της ελιάς.


Πηγή : radio 936

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ο άνεμος και η θάλασσα «σάρωσαν» τις καλλιέργειες στο Γιαννιτσοχώρι

Τα κατεστραμμένα θερμοκήπια αντίκρισαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης οι αγρότες του Γιαννιτσοχωρίου, απόρροια του δυνατού ανέμου που δεν έδειξε κανένα έλεος, σκίζοντας το νάιλον σαν χαρτί. Οι αγρότες είναι αναγκασμένοι να αποκαταστήσουν άμεσα τις ζημιές που υπέστησαν για να μη χάσουν την παραγωγή τους, αναμένοντας για μήνες την αποζημίωση του ΕΛΓΑ. Την άμεση επίσκεψη των Γεωπόνων για τη διενέργεια της αυτοψίας και την έγκαιρη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ ζητούν οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα.

Στις ήδη γνωστές για τους αγρότες δυσμενείς συνθήκες, προστίθεται και ο φόβος των καιρικών συνθηκών που μπορούν να καταστρέψουν σε λίγη ώρα, τη δουλειά μηνών. Με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων, οι παραγωγοί δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, «κινδυνεύουμε από παντού! Από τη θάλασσα, τη Νέδα, τον παγετό, τον δυνατό άνεμο… Είμαστε στη μέση και εντελώς απροστάτευτοι! Τα έξοδα για να φτάσουμε στην παραγωγή είναι πολλά σε αντίθεση με τα έσοδα που λαμβάνουμε από την πώληση των προϊόντων μας, ενώ την ίδια στιγμή η φορολογία είναι τόσο υψηλή που μας ισοπεδώνει».


Πηγή : radio 936

Βαριά πρόστιμα σε αγρότες που απασχολούν λαθρομετανάστες

Τις διαδικασίες διοικητικής απέλασης ακολουθούν πλέον οι αρχές για τους 12 λαθρομετανάστες που συνέλαβαν χθες αργά το απόγευμα στον Δρυμό Βονίτσης. Πρόκειται για 4 πακιστανούς και 8 Αλβανούς, ηλικίας από 15 έως 44 ετών. Υπήρξε επεισόδιο μεταξύ τους και στις 19.00 περίπου παρενέβησαν άνδρες της ΟΠΚΕ και του Α. Τ. Βόνιτσας, προχωρώντας στις συλλήψεις, αφού κανείς απ’ τους παραπάνω δεν έφερε νόμιμα έγγραφα εισόδου και παραμονής στη χώρα. Σημειώνουμε ότι οι λαθρομετανάστες απασχολούνταν κυρίως σε αγροτικές εργασίες στην ευρύτερη περιοχή. Φυσικά χωρίς ασφάλιση, κατάσταση που με βάση το νέο νόμο, επιφέρει πρόστιμο έως 10.500 ευρώ, κάτι που πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους οι αγρότες, πριν αποφασίσουν να δώσουν μεροκάματα σε παράνομους μετανάστες.

Οι έλεγχοι για την αδήλωτη, μαύρη εργασία έχουν ξεκινήσει και γίνονται με συστηματικό τρόπο, σύμφωνα και με τις οδηγίες του αρμοδίου υπουργείου. Κατά πληροφορίες του agrinioreport.com δε, πρόκειται να επικεντρωθούν το επόμενο διάστημα στις αγροτικές περιοχές, όπου οι υπηρεσίες γνωρίζουν ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός παρανόμως απασχολουμένων εργατών γης και αναπτύσσονται παράλληλα φαινόμενα παρασιτικά και καταστάσεις που, όπως και σε πρόσφατο άρθρο τονίσαμε για την Αιτωλοακαρνανία, θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστούν. Μην ξεχνάμε ότι η αφορμή για τις 12 αυτές συλλήψεις, ήταν ξανά ένα επεισόδιο που προκλήθηκε στο χωριό.


Πηγή : kyparissiotis

Τριφυλία: Σύσκεψη για τις ζημιές από την κακοκαιρία

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας στην Κυπαρισσία, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αλευρά Παν/τη, στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κόλλιας Κων/νος, ο Δ/ντής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Τριφυλίας κ. Παρασκευόπουλος Αντώνιος, ο επόπτης του ΕΛΓΑ κ. Ηλιόπουλος Μανώλης, η τμηματάρχης του ΕΛΓΑ κ. Θεοδωροπούλου Έφη και οι τμηματάρχες της ΔΑΟΚ Τριφυλίας. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και οι ζημιές από την ανεμοθύελλα – ανεμοστρόβιλο που έγιναν στις 5 & 6-11-2013.

Κατά την σύσκεψη εκφράστηκαν απόψεις και συζητήθηκαν διεξοδικά καταλήγοντας μετά και από επαφές του Αντιπεριφερειάρχη με την κεντρική διοίκηση του ΕΛΓΑ, πως πρέπει να βρεθεί τρόπος αποζημίωσης των πληγεισών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και κυρίως αυτών που έπαθαν ολοσχερείς καταστροφές.

Μετά την σύσκεψη μετέβησαν επί τόπου στις πληγείσες γεωργικές εκμεταλλεύσεις όπου διαπιστώθηκε το μέγεθος της καταστροφής. Ο Επόπτης του ΕΛΓΑ υποσχέθηκε πως θα γίνει σύντομα η καταγραφή των ζημιών. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία.

Τόνισε δε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός μοχλός στήριξης της τοπικής οικονομίας και η παρουσία όλων των φορέων δείχνει το ενδιαφέρον για την προοπτική και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Από το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη


Πηγή : filiatra net

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Φιλιατρά: Τεράστιες ζημιές σε θερμοκήπια και ελιές από ανεμοστρόβιλο

Τεράστιες είναι ζημιές που προκλήθηκαν στη περιοχή των Φιλιατρών, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν κατά την διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Τα φαινόμενα ήταν έντονα κυρίως στην περιοχή του Λαγκουβάρδου, όπου κατέστρεψαν σύγχρονα θερμοκήπια (υάλινα - υδροπονική καλλιέργεια), αλλά παράλληλα ξερίζωσαν και αρκετές ελιές.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στην περιοχή των Φιλιατρών οι ζημιές φτάνουν σε έκταση 22 στρεμμάτων που προκλήθηκαν από δύο ανεμοστρόβιλους σε περιοχές ανατολικά και νότια της πόλης. Επίσης υπέστησαν ζημιές τα υλικά κάλυψης σε 10 στρέμματα θερμοκηπίων σε όλη τη Μεσσηνία.

Κλιμάκια γεωπόνων των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Μεσσηνίας και Τριφυλίας επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές και διαπίστωσαν ζημιές σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες και μικρή καρπόπτωση στους ελαιώνες, ενώ αύριο αναμένεται στην περιοχή κλιμάκιο του ΕΛΓΑ Τρίπολης για άμεση εκτίμηση της κατάστασης.

Ο προέδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γεώργιος Αλεξανδρόπουλος μιλώντας στο filiatranet, εξέφρασε την συμπαράσταση του Συλλόγου στους παραγωγούς που υπέστησαν τεράστιες ζημιές με πολύ μεγάλο κόστος, παράλληλα με τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να αποζημιωθούν.

Εκτός από τον Λαγκούβαρδο ζημιές προκλήθηκαν και σε θερμοκήπια στη Γιόλακα, αλλά και σε θερμοκήπια που βρίσκονται ανατολικά της πόλης, ενώ από την μανία της φύσης δεν γλίτωσαν ούτε τα πουλιά που έψαχναν καταφύγιο στα δέντρα.




Πηγή : filiatra net

25 στρέμματα με ζημιές από ακραίες καιρικές συνθήκες στη παραλιακή ζώνη της Τριφυλίας

ΠΡΙΝ καλά καλά έρθει ο χειμώνας οι καιρικές συνθήκες δημουργούν προβλήματα σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις της Τριφυλίας προξενώντας ζημιές. Αυτό τουλάιχστον είναι το πρώτο πόρισμα επίσκεψης γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας που επισκέφθηκαν θερμοκήπια στη περιοχή Λαγκούβαρδου, Αγίας Κυριακής και Φιλιατρών, καθώς δυνατοί άνεμοι ως 9 μποφώρ προξένησαν σημαντικές βλάβες.

Λόγω των καιρικών φαινομένων φαίνεται ότι επλήγησαν 25 στρέμματα θερμοκηπίων με ντομάτα και κηπευτικά με ζημιές από 50% και πάνω με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει η αποκατάσταση των εγκαταστάσεων που απαιτεί αρκετές χιλιάδες ευρώ. Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως στην παραλιακή ζώνη καθώς ξεριζώθηκαν ελαιόδεντρα που προκάλεσα διακοπή κυκλοφορίας σε αγροτικούς δρόμους αλλά και σε πάγιες εγκαταστάσεις κηπευτικών.. Το κλιμάκιο γεωπόνων παρουσία του Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο θα υποβάλλει έκθεση στους αρμόδιους του ΕΛΓΑ για την συνολική εικόνα της κατάστασης. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γεώργιος Αλεξανδρόπουλος εξέφρασε την συμπαράσταση του Συλλόγου στους παραγωγούς που υπέστησαν τεράστιες ζημιές με πολύ μεγάλο κόστος, παράλληλα με τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να αποζημιωθούν.

ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ


Πηγή : best - tv

Νέα ασθένεια ξεραίνει τα ελαιόδεντρα και φόβοι για την χώρα μας

Σοβαρή ανησυχία επικρατεί στον τομέα του ελαιολάδου στην Ευρώπη από τα πρώτα κρούσματα μιας ασθένειας από την οποία λέγεται ότι έχουν ήδη μολυνθεί δεκάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα - πολλά από αυτά αιωνόβια- στην περιφέρεια της Πούλια, στην Ιταλία. Οι επιστήμονες συνιστούν να ξεριζώνονται και να καταστρέφονται τα άρρωστα δέντρα λόγω της "εξαιρετικά ταχείας εξάπλωσης" του βακτηρίου Xylella fastidiosa (Xf) , σύμφωνα με τον Ιταλό ευρωβουλευτή Ραφαέλε Μπαλντασάρε, της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο ίδιος, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επείγουσα βοήθεια για να αντιμετωπιστεί αυτό που περιέγραψε ως «ιδιαίτερα επικίνδυνο παράγοντα που δεν είχε ποτέ εντοπιστεί στην Ευρώπη, αλλά ο οποίος, στην Αμερική και την Ασία, έχει προσβάλει διάφορα είδη φυτών, όπως αμπέλια και εσπεριδοειδή, με συνέπεια σημαντικές απώλειες για τον γεωργικό τομέα και την οικονομία».

Ο Μπαλντασάρε, σε μία ακόμη γραπτή του ερώτηση προς την Επιτροπή, που δεν έχει ακόμα απαντηθεί, επισημαίνει ότι τους τελευταίους μήνες η «πολύ σοβαρή, μεταδοτική και θανατηφόρα ασθένεια των φυτών» εξαπλώθηκε σε ελαιόδεντρα στην Απουλία και συγκεκριμένα στην επαρχία του Λέτσε. «Η επιδημία, η οποία ξεραίνει τα δέντρα, έχει εξαπλωθεί σε μια έκταση περίπου 8.000 στρεμμάτων, προσβάλλοντας δεκάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα. Μετά από έρευνες και δοκιμές που πραγματοποιούνται από όλες τις υπηρεσίες και τα αρμόδια όργανα, προέκυψε με αδιάσειστα στοιχεία ότι η μόλυνση προέρχεται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Xylella fastidiosa»


Πηγή : radio 936

Φιλιατρά: Βούρκος το Λιμενάρι με τις βροχοπτώσεις!

Έντονα είναι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και στο Λιμενάρι Φιλιατρών, με τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Όπως μπορείτε να δείτε και εσείς από τις σημερινές φωτογραφίες στο χώρο μπροστά από το ξενοδοχείο η κατάσταση είναι τραγική, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του filiatranet, το φαινόμενο επαναλαμβάνεται κάθε φορά που βρέχει, με αποτέλεσμα αυτές τις εικόνες.

Ο δρόμος γίνεται κυριολεκτικά βούρκος και η λάσπη πάει σύννεφο... με τους κατοίκους και τους περαστικούς να είναι αγανακτισμένοι με την συγκεκριμένη κατάσταση. Άντε τώρα να χρειαστεί να κατέβεις από το αυτοκίνητο ή να χρειαστεί να περάσεις από εκεί πεζός...


Πηγή : filiatra net

Γόνιμος προβληματισμός και καταιγισμός ερωτημάτων στην ημερίδα των Φιλιατρών για τους εργάτες γης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΓΟΝΙΜΟΣ προβληματισμός αναπτύχθηκε στην ημερίδα του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών για την συγκομιδή ελαιοκάρπου, τις άδειες παραμονής και εργασίες εργατών αλλά και το θέμα των εργόσημων με προτάσεις που αποκρυσταλλώθηκαν στην συζήτηση που αναμένεται να σταλούν στο αρμόδιο υπουργείο...

Για ουσιαστικό διάλογο έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου Φιλιατρών κ. Αλεξναδρόπουλος θέτοντας προβληματισμούς για την νομιμότητα των μεταναστών με βάση την νομοθεσία αλλά κυρίως την νομιμότητα των παραγωγών με περιστατικό αγρότη που οδηγήθηκε στο αυτόφωρο για παράνομους μετανάστες με την εκδίκαση της υπόθεσης να γίνεται την Παρασκευή. Ο Τέλης Καναβός από το προεδρείο είπε ότι ο Σύλλογος δείχνει το δρόμο με προτάσεις χωρίς όμως να παρέχει λύσεις που είναι εφικτές μόνο από την Πολιτεία αναφερόμενος στον αγρότη που δικάζεται λόγω πλαστών δικαιολογητικών των εργατών που απασχολούσε με δική τους ευθύνη..

Ο Δήμαρχος Κώστας Κόλλιας επέμεινε κατά την διάρκεια της ημερίδας για το θέμα των 30 εργόσημων που απαιτεί η Πολιτεία για νομιμοποίηση εργατών γης λέγοντας ότι προσεγγίζουμε το οξύ πρόβλημα χωρίς να έχει αρμοδιότητα ο Δήμος για ουσιαστική παρέμβαση, δηλώνοντας όμως ότι συμπαραστέκεται στους αγρότες και δεν νομιμοποιεί την παρανομία. Εκτίμησε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό με αδιανόητη ενέργεια την παρουσία ΜΑΤ στην ελαιοκομική περίοδο παρά τις προτάσεις που έχουν θέσει οι Σύλλογοι της περιοχής. Θεώρησε αδιανόητο αφού ντρέπεται όπως δήλωσε για την δύσκολη διαβίωση των εργατών η οποία δεν εξασφαλίζεται πριν την παραμονή τους λέγοντας ότι οφείλουμε να παρέχουμε τα στοιχειώδη.Ζήτησε συνύπραξη όλων με προτάσεις στο υπουργείο.

ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ, ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΗΜΑ

Την νομοθεσία από τη πλευρά της Αστυνομίας ανέλυσε ο κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος ως ομιλητές αναλύοντας τις 2 κατηγορίες εργατών. Για τους εντός Ε.Ε. απαιτείται μόνο άδεια διαμονής που εκδίδεται άμεσα με τα εργόσημα να ευεργετούν τους ίδιους. Για υπηκόους εκτός Ε.Ε. που υπάρχει πρόβλημα και το 80% εξ αυτών είναι παράνομοι με αποτέλεσμα να μην γίνεται ταυτοποίηση κινείται αυτόφωρη διαδικασία με απέλαση για τους ίδιους και τους παραγωγούς που τους χρησιμοποιούν. Εξήγησε ότι απαραίτητο στοιχείο είναι η άδεια παραμονής για να ακολουθήσει η καταβολή εισφορών και εργόσημου ενώ δέχτηκε ερωτήσεις για τους κινδύνους που προκύπτουν από την ερμηνεία των νόμων.

Η κα Φώφη Στυλιανού και Θανάσης Αντωνόπουλος από το Δήμο εκ μέρους του ΟΓΑ εξήγησαν την νόμιμη διαδικασία του εργόσημου για τους νόμιμους εργάτες με τις εισφορές που καταβάλλει ο εργοδότης και τις αλλαγές της νομοθεσίας για το καθεστώς καταβολής του ημερήσιου εργόσημου. Αντίφαση πάντως εκφράστηκε με το γεγονός ότι το κράτος χορηγεί ΑΦΜ και ΑΜΚΑ σε εργάτες την ώρα που είναι παράνομοι και δεν έχουν καν άδεια εργασίας. Τέθηκαν μάλιστα πρακτικά θέματα καταβολής ποσών που επιβαρύνουν τους παραγωγούς.


Πηγή : radio 936

Έκλεψαν φορτηγό στη Ζαχάρω και το εγκατέλειψαν στον Αη Γιαννάκη

Συνελήφθησαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας στη Ζαχάρω, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής δύο Έλληνες ηλικίας 29 και 39 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή. Οι δύο δράστες έκλεψαν το φορτηγό 38χρονου και διέφυγαν προς την περιοχή της Μεσσηνίας, όπου και το εγκατέλειψαν αργότερα σε ερημική τοποθεσία στον Αϊ-Γιαννάκη Κυπαρισσίας.

Οι αστυνομικοί κάταφεραν να τους εντοπίσουν ύστερα από αξιποίηση πληροφοριών και τον αποτελεσματικό συντονισμό στην αναζήτησή τους.Στη κατοχή του 39χρονου εκ των δραστών, οι αστυνομικοί βρήκαν ένα ραδιοκασετόφωνο αυτοκινήτου και προσωπικά αντικείμενα του 38χρονου παθόντα, το οποίο είχαν αφαιρέσει οι δράστες από το εσωτερικό του φορτηγού πριν το εγκαταλείψουν. Το αυτοκίνητο και το ραδιοκασετόφωνο, αφού κατασχέθηκαν, αποδόθηκαν στον 38χρονο παθόντα. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας.


Πηγή : kyparissiotis

Επαναλειτουργία του Τμήματος Πιάνου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΑΛΛΗΛΕΓΥΗΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Το Τμήμα Πιάνου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας θα επαναλειτουργήσει με νέο δάσκαλο πιάνου μόλις συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών. Τμήμα μπορεί να λειτουργήσει και στους Γαργαλιάνους αν κι εκεί συγκεντρωθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός μαθητών.

Όποιος επιθυμεί να λάβει πληροφορίες για τη λειτουργία του Τμήματος ή να εγγραφεί μπορεί να επικοινωνήσει με το γραφείο της Κοινωφελούς στα τηλέφωνα 2761360031 ή 2761360034 (ώρες γραφείου) ή με την πρόεδρο στο 6972297936.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


Πηγή : filiatra net

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ενημερωτική υποστήριξη για τον μητρικό θηλασμό στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ εκδήλωση πραγματοποίησαν όπως κάθε χρόνο με την ευκαιρία της Ημέρας Μητρικού Θηλασμού η Μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας με διανομή ενημερωτικού υλικού και παροχή συμβουλών στις νέες μητέρες για την φυσική εξέλιξη ανατροφής των βρεφών.

Η μαία της κλινικής Σοφία Κουμουνδούρου μαζί με τις Χρύσα Χριστοπούλου και Ελένη Τσιώρη τόνισε ότι "εκτός από το έντυπο υλικό ενθαρρύνουμε τις νέες μητέρες να θηλάζουν τα βρέφη διατηρώντας την γαλουχία τους ώστε να θηλάζουν κανονικά μετά το τοκετό με σκοπό να θηλάζουν και μετά το πρώτο 6μηνο δεδομένου ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το μητρικό θηλασμό ως φυσική λειτουργία μέχρι τα 2-3 έτη τη ζωής του". Πρόσθεσε ότι "προτείνουμε στις γυναίκες να είναι έτοιμες από την εγκυμοσύνη τους, γνωρίζοντας την φυσική θέση του παιδιού ώστε η μητέρα να μην παρέχει συμπληρώματα διατροφής ώστε να θηλάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο" για να υπογραμμίζει ότι "ενημερώνουμε το περιβάλλον που λειτουργεί θετικά σε μια οικογένεια στις νέες μητέρες όπως γνωρίζουμε από τα παλιότερα χρόνια".

Η ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Σε ερώτηση για την υπογεννητικότητα εξήγησε ότι "λόγω της κρίσης είναι κρίμα να πλουτίζουν οι πολυεθνικές από τα διατροφικά συμπληρώματα και να μην παροτρύνουμε τις μητέρες να θηλάζουν που είναι δωρεάν" για να καταλήξει ότι "την Πέμπτη ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις με ομιλία από τις μαίες στην αίθουσα του Δ.Σ. Τριφυλίας ώστε να μιλήσουμε για τα προτερήματα του μητρικού θεσμού επιλύοντας όλες τις ερωτήσεις που θα τεθούν με την στήριξη της Παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου μας". Τέλος ο κόσμος ανταποκρίθηκε θετικά στην εκδήλωση με θετικά μηνύματα.

ΙΩ.ΜΠΟΖΙΚΑΣ


Πηγή : radio 936

Ορθή Λειτουργία Ελαιοτριβείων

Η Δ/νση Ανάπτυξης της Π.Ε. Μεσσηνίας ενημερώνει τους ελαιοτριβείς της Μεσσηνίας, με την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου, ότι θα πρέπει να φροντίσουν έγκαιρα να τακτοποιήσουν τις όποιες εκκρεμότητες ενδεχομένως να έχουν σχετικά με την νόμιμη λειτουργία των ελαιοτριβείων τους, όπως άδειες εγκατάστασης νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, άδειες λειτουργίας, περιβαλλοντικούς όρους που έχουν λήξει κλπ.

Τονίζεται ιδιαίτερα η ορθή διαχείριση των αποβλήτων σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους ή τις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, με τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον για την πρόληψη διαρροών και πρόκληση ζημιών σε παρακείμενες καλλιέργειες και δασικές εκτάσεις.

Η μεταφορά του ελαιοπυρήνα και ιδιαιτέρως του ελαιοπυρηνολύματος στα πυρηνελαιουργεία θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που να διασφαλίζει την απόλυτη στεγανότητα του μεταφορικού μέσου, για την αποφυγή ατυχημάτων, λόγω της ελαιώδους μορφής του.

Ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην χρήση σάκων από φυτικό υλικό αντί για πλαστικό. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι λόγω της μεγάλης απορροφητικότητας του ελαιοκάρπου και γενικότερα του ελαιολάδου σε οσμές και άλλα χημικά στοιχεία, η χρήση πλαστικών σάκων επιβαρύνει την ποιότητα του. Εξίσου επιβαρυντικό στοιχείο στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του ελαιοκάρπου που προκαλείται από τους πλαστικούς σάκους.

Απαιτείται εν γένει ιδιαίτερη προσοχή σε όλη την παραγωγική διαδικασία, ακόμη και στην αποθήκευση του ελαιολάδου που διατίθεται προς πώληση, ώστε να μην αλλοιώνονται τα ποιοτικά και γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του με την πάροδο του χρόνου. Οι υπηρεσίες της ΠΕ Μεσσηνίας είναι σε διαρκή ετοιμότητα για την παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Οι έλεγχοι θα είναι ανελλιπείς για την εξακρίβωση της ορθής λειτουργίας των ελαιοτριβείων και την προστασία των καταναλωτών.

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη


Πηγή : filiatra net

Της μόδας έγινε η κλοπή πουλερικών στην Τριφυλία - μπουκάρουν στα μαντριά...

Της… μόδας φαίνεται ότι έχει γίνει η κλοπή πουλερικών τους τελευταίους μήνες στην Τριφυλία όταν μάθαμε ότι στα Φιλιατρά κτηματίας εγκατέστησε κάμερες για να παρακολουθεί τις εγκαταστάσεις ζώων που διαθέτει στην μονάδα του, αφού ο κτηνοτρόφος είχε πολλά κρούσματα σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Το αστυνομικό δελτίο καθημερινά είναι γεμάτο με ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις, συνήθως οι δράστες αρπάζουν χρήματα, χρυσαφικά και αντικείμενα αξίας από τα σπίτια και τα καταστήματα στα οποία εισβάλλουν. Πριν λίγες μέρες όμως σε αγρόκτημα κοντά στους Γαργαλιάνους σημειώθηκε μία διαφορετική ληστεία, όταν δράστες εισέβαλαν σε κοτέτσι και άρπαξαν γαλοπούλες, κοτόπουλα και κοκόρια! Οι δράστες φόρτωσαν τα ζωντανά και εξαφανίσθηκαν! Φυσικά αναζητούνται.


Πηγή : kyparissiotis

Φιλιατρά: Προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση

Προβλήματα σημειώθηκαν και σήμερα, λίγα λεπτά μετά τις 7:30 το βράδυ, σε διάφορες περιοχές των Φιλιατρών με το ξέσπασμα της δυνατής βροχόπτωσης, που ευτυχώς δεν είχε μεγάλη διάρκεια. Σε κάποια σημεία, όπως μπροστά από το Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο, δρόμος και πεζοδρόμιο έγιναν ένα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δυσκολίες σε διερχόμενους οδηγούς αλλά και σε πεζούς.

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας αγανακτισμένος, χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση όπου συμπολίτες μας σκεπάζουν τα φρεάτια με διάφορα αντικείμενα που δεν επιτρέπουν το νερό να φεύγει, όπως ο ίδιος διαπίστωσε απόψε σε πολλές περιπτώσεις.

Δείτε το βίντεο:


Πηγή : filiatra net

Συνεληφθη επ'αυτοφορω εμπρηστης (;) που προσπαθησε να καψει την Ελαια

Συνεληφθη επ'αυτοφορω αλλοδαπος που προσπαθησε να καψει το δασος της Ελαιας σημερα το απογευμα.Ο υποπτος εγινε αντιληπτος απο κατοικο της περιοχης οταν προσπαθησε να βαλει φωτια σε σκουπιδια που ο ιδιος ειχε αδειασει απο καδους κατω απο δεντρο στο δασος.

Ο κατοικος τον ακινητοποιησε και ο αλλοδαπος συνεληφθη απο τους ανδρες της Π.Υ. Κυπαρισσιας που ειχαν εν τω μεταξυ ηδη ειδοποιηθει. O αλλοδαπος κρατηθηκε στο Α.Τ. Κυπαρισσιας αλλα συμφωνα με τις πρωτες ενδειξεις μαλλον τελικα δεν θα του απαγγελθει κατηγορια για εμπρησμο καθως το συμβαν εμφανιζεται ως ''ελεγχομενη καυση'' απορριματων και μπαζων και δεν στοιχειοθετειται σθεναρα η κατηγορια του εμπρησμου,αφου η αντιπυρικη περιοδος εχει παυσει και η εστια της φωτιας δεν ειχε αναλογο μεγεθος προκειμενου να εμφανιστει κατι περα απο την καυση,πραξη που απο το Νομο αποτελει πταισμα. Συνεπως πιθανον -εκτος απροοπτου στοιχειου- θα αφεθει ελευθερος.


Πηγή : kyparissia news

Η Καλαμάτα υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Πρόταση για να επιλεγεί η Καλαμάτα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 ετοιμάζει ο Δήμος Καλαμάτας, η οποία επισήμως θα γίνει γνωστή μεθαύριο Τετάρτη 6 Νοεμβρίου. Ο φάκελος θα υποβληθεί το 2015, αλλά η Καλαμάτα έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία, εξασφαλίζοντας μάλιστα διακομματική στήριξη, ενώ έχουν ενημερωθεί σημαντικοί Καλαματιανοί και Μεσσήνιοι για την υποστήριξη του αιτήματος. Σημειώνεται πως έχει αποφασισθεί να επιλεγούν ως Πολιτιστικές Πρωτεύουσες το 2021 μία πόλη από τη Ρουμανία και μία από την Ελλάδα, γι' αυτό και η Καλαμάτα θέτει υποψηφιότητα ώστε να είναι η εκπρόσωπος της χώρας μας.


Πηγή : kalamata news

Εντός της εβδομάδας απόφαση για τις Κυριακές

Διαφορετική ρύθμιση ανά περιοχές θα περιλαμβάνει η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές (πέρα από τις 7 που έχουν θεσπιστεί), που πρόκειται να εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα. Αυτό επιβεβαίωσε χθες ο ίδιος, επισημαίνοντας πως ήταν διαφορετικές και οι απόψεις - επιθυμίες των τοπικών φορέων που του υποβλήθηκαν. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στη Μάνη θέλουν να είναι ανοιχτά όλο το χρόνο, αλλού θέλουν όλο το καλοκαίρι και σε άλλες περιοχές του νομού 4 με 5 Κυριακές το χρόνο.

Ο κ. Αλευράς δήλωσε πως «θα λάβουμε υπόψη μας τις απόψεις των εμπλεκομένων φορέων, την κρίση που μαστίζει τον τόπο, την ύφεση που έχει περιορίσει τη ζήτηση και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής». Παρατήρησε ότι "σκοπός είναι ο συγκερασμός των απόψεων των φορέων και των κριτηρίων που ανέφερα, ώστε να εκδοθεί μια απόφαση επωφελής για την τοπική κοινωνία και οικονομία".

Γ.Σ.


Πηγή : eleutheria online

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Πήραν από την Κυπαρισσία ασθενοφόρο πριν από δυόμισι μήνες, αλλά ακόμα να το επιστρέψουν…

Έκπληκτοι στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, το βράδυ της Τρίτης, δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες άκουσαν σχετικά με ασθενοφόρο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας που εδώ και δυόμισι μήνες «πήρε» το Νοσοκομείο Καλαμάτας για να εξυπηρετήσει το εκεί ΕΚΑΒ (!), αλλά ακόμα δεν έχει επιστραφεί!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις αρχές του Αυγούστου ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Γιώργος Μπέζος, ζήτησε από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ένα ασθενοφόρο για να εξυπηρετηθεί το ΕΚΑΒ Καλαμάτας, επειδή κάποιο δικό τους ασθενοφόρο είχε υποστεί ζημιά. Παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας στήριξης των δομών Υγείας, παραχωρήθηκε από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ένα ασθενοφόρο – μία σύγχρονη κινητή μονάδα που είχε παραχωρηθεί από την Ε.Ε. στο ΕΚΑΒ Αθηνών και από αυτό στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Λίγες μέρες αργότερα, όπως πληροφορηθήκαμε, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας ζήτησε να παραχωρηθεί στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας και δεύτερο ασθενοφόρο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει, γιατί πώς θα λειτουργούσε το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, και ευγενικά τού αρνήθηκαν.

Μάλιστα, για το θέμα, οι πληροφορίες λένε, ενημερώθηκε και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Τάκης Κατσίβελας. Όπως λένε στην Κυπαρισσία «αφού ήταν για το ΕΚΑΒ Καλαμάτας, γιατί δε ζητούσαν την παραχώρηση ασθενοφόρου από το ΕΚΑΒ και γιατί το ζήτησε και το πήρε το Νοσοκομείο Καλαμάτας για το ΕΚΑΒ Καλαμάτας; Γιατί το ΕΚΑΒ Καλαμάτας δε ζητούσε από το ΕΚΑΒ Αθηνών και ας μας έλεγε το ΕΚΑΒ της Αθήνας να παραχωρήσουμε το ασθενοφόρο;».

Μάλιστα, σημειώνουν πως «αυτονόητο είναι πως το ένα νοσοκομείο πρέπει να βοηθάει το άλλο και ιδίως τώρα που είμαστε ένα Νομικό Πρόσωπο. Όμως, όταν έγινε η ενοποίηση, μας έλεγαν ότι το μεγάλο νοσοκομείο, της Καλαμάτας, θα ενισχύει το άλλο, της Κυπαρισσίας, αλλά βλέπουμε ότι, αντί να γίνεται αυτό, αποδυναμώνεται περισσότερο το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Το ασθενοφόρο το έχουν πάρει από την Κυπαρισσία στην Καλαμάτα, δυόμισι μήνες, και δεν το έχουν επιστρέψει». Επίσης, σχολιάζουν πως ακόμα και γιατροί, αντί να έρχονται από το Νοσοκομείο Καλαμάτας στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, πηγαίνουν από την Κυπαρισσία στην Καλαμάτα. «Έναν ορθοπαιδικό έχει μόνο το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και του βάζουν εφημερίες στην Καλαμάτα. Το ίδιο, με εφημερίες, κάνουν και σε παιδίατρο. Και άλλες ειδικότητες από την Κυπαρισσία πηγαίνουν στην Καλαμάτα. Αυτή είναι η ενίσχυση; Αποδυνάμωση είναι!».

Του Ηλία Γιαννόπουλου


Πηγή : tharros news

ΑΟ ΦΑΡΑΙ – ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 1-2. Αήττητος στην κορυφή ο ΑΟΚ

Με τους τρεις βαθμούς της νίκης έφυγε χθες το βράδυ από την Καλαμάτα και από το γήπεδο Π. Μπαχράμης η Κυπαρισσία που επικράτησε με 2-1 του Φαραί.Στο 7′ ο Ζωγόπουλος τραυματίστηκε στη μύτη με συνέπεια να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.Στο 31′ ο Μιτρόφ άνοιξε το σκορ για τους φιλοξενούμενους (0-1).Στο 51′ ο Μανδραπήλιας έκανε το 0-2.Στο 59′ ο Χριστόπουλος μείωσε σε 1-2 όπου ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Ψηλοπαναγιώτης με βοηθούς τον Τσίρμπα και την Τσαούση,.

ΑΟ ΦΑΡΑΙ: Βόλος, Στ. Αρβανίτης, Αρ. Αρβανίτης, Κωστέας, Σταματελόπουλος (46′ Λιανός), Ζωγόπουλος (7′ λ.τρ. Κουτούμανος), Δουρούμης, Φλέσσας, Χριστόπουλος, Πανταζής, Αριστομενόπουλος (73′ Κορρέτας). ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Μπίζος, Αναγνωστόπουλος, Σταματόπουλος, Γαργαρώνης, Λυδιώτης (93′ Αντωνόπουλος), Μανδραπήλιας, (86′ Σιγέρης), Ντιόπ, Στρέπι, Σουπούλι (87′ Παναγόπουλος), Μιτρόβ.


Πηγή : kyparissiotis

Ο Μάκαρης υποστηρίζει ότι θα μετατραπεί σε Κ.Υ. το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Τον κώδωνα της αφύπνισης παρά τα θετικά μηνύματα για την δύσκολη χρονιά του 2014 που αφορά το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας με ορατό το ενδεχόμενο να υποβιβαστεί σε κέντρο υγείας, καυτηρίασε κατά την διάρκεια εκδήλωσης των κοινωνικών εταίρων, ο πρόεδρος των ειδικευμένων γιατρών της Μεσσηνίας Μαν. Μάκαρης.

Σε δηλώσεις του για την πανελλαδική απεργία της 6ης Νοεμβρίου, παρουσία του αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ Γρηγόρη Καλομοίρη, υποστήριξε ότι "το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας που παίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών υγείας στο νομό, είναι υποψήφιο για υποβιβασμό σε Κ.Υ., γατί έχει σαφείς ελλείψεις και τα βράδια δεν υπάρχει ειδικευμένο προσωπικό σε ενεργή εφημερία".


Πηγή : radio 936