Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ανασφάλεια και τρόμος από την εγκληματικότητα στην Τριφυλία...

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Με την ανασφάλεια, το φόβο και τον τρόμο ζουν καθημερινά οι πολίτες Τριφυλίας, αφού τα κρούσματα εγκληματικότητας στην περιοχή είναι (και) τον τελευταίο καιρό επαναλαμβανόμενα. Την ίδια, δε, στιγμή η Πολιτεία, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, όπως και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, δεν κάνουν τίποτα για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής. Αντίθετα, έχουμε μείωση του προσωπικού και συρρίκνωση των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ, παρά τις κατ’ επανάληψη άνωθεν διαβεβαιώσεις, συνεχίζεται η μετακίνηση αστυνομικών υπαλλήλων από την Τριφυλία στην Κόρινθο για υπηρεσία φύλαξης στο Κλειστό Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών! Παραβιάσεις σπιτιών και καταστημάτων, κλοπές, απόπειρες διαρρήξεων, ακόμη και ένοπλες ληστείες σημειώνονται διαρκώς και οι πολίτες αισθάνονται πως έχουν αφεθεί στο έλεος των κακοποιών, χωρίς η Πολιτεία να τους παρέχει, όπως οφείλει, στοιχειώδη προστασία.

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι κλειδαμπαρωμένοι μέρα και νύχτα στα σπίτια και τα καταστήματά τους, ενώ, όπως λένε, αφού η Πολιτεία δεν τους προστατεύει, παίρνουν πλέον οι ίδιοι το νόμο στα χέρια τους, για να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία τους! Μόνο το μήνα Μάρτιο σημειώθηκε ένοπλη ληστεία σε σπίτι στην Ελαία, παραβιάσεις και κλοπές σπιτιού και μίνι μάρκετ στα Φιλιατρά, παραβίαση σπιτιού σε Τοπική Κοινότητα, παραβίαση και κλοπή σε σπίτι στους Μύλους Κυπαρισσίας, παραβίαση και κλοπή καφενείου – ψησταριάς (για δεύτερη φορά) στην Κυπαρισσία, παραβίαση και κλοπή σε φωτογραφείο και αναψυκτήριο στην Κυπαρισσία, παραβίαση και κλοπή σε καφενείο – ψησταριά στο Καλό Νερό. Οι δράστες «χτυπούν» μέρα – νύχτα, χωρίς ενδοιασμούς ή αναστολές, και τον τελευταίο καιρό, εκτός από χρήματα, ψάχνουν ή απαιτούν από τα θύματά τους κοσμήματα και χρυσαφικά, ενώ άλλες φορές έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και άλλες όχι.

Η κατάσταση στην Τριφυλία είναι τραγική και, δυστυχώς, από την έλλειψη επαρκούς αστυνομικής δύναμης και αστυνόμευσης έχει καταστεί ανεξέλεγκτη. Το πρόβλημα έχει τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις, αφού εξαιτίας της ανασφάλειας που αισθάνονται οι πολίτες έχει διαρραγεί η κοινωνική συνοχή και ηρεμία στην περιοχή, ενώ ιδιαίτερα τρομακτική είναι η καθημερινότητα των κατοίκων – ηλικιωμένων σχεδόν στο σύνολό τους – Τοπικών Κοινοτήτων, όπου δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης αστυνόμευση.

Οι αστυνομικές δυνάμεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά αυτή, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα επαρκούς αστυνόμευσης και εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, αφού υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και μέσα στα Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής.

Σημειώνουμε πως οι οργανικές θέσεις των Αστυνομικών Υπηρεσιών της περιοχής ξεπερνούν τις 100, με την παρούσα δύναμη (μαζί με την ΟΠΚΕ), ωστόσο, να περιορίζεται στους 70 αστυνομικούς υπαλλήλους περίπου και τα κενά να είναι γύρω στα 30! Απαιτείται άμεσα, λοιπόν, ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων με προσωπικό, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και, βεβαίως, να υπάρχει πιο συστηματική αστυνόμευση.


Πηγή : tharros news