Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Λύματα κρουαζιερόπλοιων στον Κυπαρισσιακό κόλπο;

Στη σελίδα του «Θ» στο facebook, χρήστης του συγκεκριμένου μέσου κοινωνική δικτύωσης, με λογαριασμό στο όνομα "Sotos Papadakos" και φωτό προφίλ ένα λαγό, έγραψε περί λυμάτων από τα κρουαζιερόπλοια στον Κυπαρισσιακό κόλπο και έθετε ερωτήματα στο Λιμεναρχείο και το Δήμο Τριφυλίας, αναφέροντας συγκεκριμένα:

«Τι θα γίνει επιτέλους, θα ενδιαφερθεί κάποιος; Λιμεναρχείο, Δήμος Τριφυλίας με τα λύματα που αφήνουν καθημερινά τα ΚΡΟΥΑΖΕΡΟΠΛΟΙΑ στον Κυπαρισσιακό κόλπο; Πάλι σήμερα πνιγήκαμε! Γιατί δεν επεμβαίνει η λιμενική αρχή; Ο Δήμος γιατί δεν θέτει το πρόβλημα; Με την τακτική αυτή η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι σίγουρη!». Άραγε, τι συμβαίνει; Τα κρουαζιερόπλοια ρυπαίνουν και μολύνουν, ανενόχλητα και ανεμπόδιστα, τον Κυπαρισσιακό κόλπο; Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και οι τοπικές Αρχές, τι κάνουν; Θυμίζουμε πως το θέμα έχει απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, ενώ έχει κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος.

Τον Οκτώβριο του 2012 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Κώστα Μουτζούρη, και του έθεσε το θέμα ρύπανσης του Κυπαρισσιακού κόλπου από τα διερχόμενα κρουαζιερόπλοια. Ο κ. Πετράκος ζήτησε να γίνουν αυστηροί έλεγχοι, διότι παρατηρείται ορισμένες φορές ρύπανση του Κυπαρισσιακού κόλπου, κι αυτό οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στα κρουαζιερόπλοια με προορισμό το Κατάκολο.

Ο κ. Μουτζούρης απάντησε ότι υπάρχει βούληση από την πλευρά του υπουργείου και θα βοηθήσει αν υπάρξει έγγραφο / καταγγελία από το Δήμο Τριφυλίας για το θέμα αυτό. Το Δ.Σ. Τριφυλίας σε συνεδρίασή του στις 29 Νοεμβρίου 2012 συζήτησε το 17o θέμα της ημερήσιας διάταξης για «Απόφαση - Καταγγελία για τα λύματα των κρουαζιερόπλοιων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο».

Ομόφωνα, δε, εξέδωσε το εξής ψήφισμα: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας μετά από επανειλημμένες καταγγελίες, προτροπές πολιτών, ψαράδων κι επαγγελματιών που έχουν σχέση με τη θάλασσα, από τις παρατηρήσεις των οποίων και από τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, προκύπτει το γεγονός ότι τα κρουαζιερόπλοια που αποπλέουν από το λιμάνι του Κατακόλου, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, ρίχνουν τα λύματά τους ανοικτά στον Κυπαρισσιακό κόλπο, με αποτέλεσμα να ρυπαίνεται η περιοχή. Παρακαλούμε την κάθε αρμόδια Υπηρεσία να ελέγξει αν ευσταθούν πραγματικά αυτές οι καταγγελίες και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή του φαινομένου της ρύπανσης». Έχει κάνει τίποτα επ’ αυτών ο γενικός γραμματέας - που έχει και στενούς δεσμούς με πρόσωπα της περιοχής – του υπουργείου; Έγινε καμία παρέμβαση για να τα λύματα;


Πηγή : tharros news

Επίσκεψη Αλευρά σε οινοποιεία της Καλαμάτας

O Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς με γεωπόνους της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μεσσηνίας επισκέφθηκε σήμερα οινοποιεία της περιοχής της Καλαμάτας και της Πυλίας και αντάλλαξαν απόψεις με τους παραγωγούς των περιοχών για κοινή δράση χάραξης ενιαίας πολιτικής για το μέλλον και τις προοπτικές του αμπελοοινικού τομέα.

Ο κ. Αλευράς άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί των περιοχών και τόνισε ότι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας το θέμα του γεωργικού τομέα είναι πρώτιστης σημασίας. Τόνισε δε ότι «στόχος μας είναι τα εξαιρετικά κρασιά που παράγουμε στη Μεσσηνία και η κορινθιακή σταφίδα να αποκτήσουν ταυτότητα και επωνυμία, ώστε αυτό να είναι το κριτήριο επιλογής για τον καταναλωτή και όχι η τιμή του προϊόντος . Υπήρξε προβληματισμός από τους παραγωγούς για τις επικρατούσες τιμές και παράλληλα αναφέρθηκε ότι η φετινή παραγωγή είναι άριστης ποιότητας ,αλλά μειωμένη λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, στο στάδιο της καρπόδεσης.

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη


Πηγή : Δελτίο τύπου

Αρχαιολογικοί θησαυροί στην «παγωμένη» Ιονία Οδό

Νέους οικισμούς, άγνωστα νεκροταφεία και ιερά φέρνουν στο φως οι αρχαιολόγοι κατά μήκος του άξονα της Ιονίας Οδού, ένα από τα μεγαλύτερα έργα οδοποιίας της χώρας.«Οι εργασίες κατασκευής του έργου έχουν σταματήσει από τα τέλη του 2011 λόγω των οικονομικών συνθηκών, ωστόσο οι σωστικές ανασκαφές της ΛΣΤ Εφορείας Προϊστορικών – Κλασικών Αρχαιοτήτων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σταδιακά ολοκληρώνονται στις θέσεις που μέχρι σήμερα έχουν δεσμευτεί», σημειώνει στο «ART» η διευθύντρια της Εφορείας δρ Ολυμπία Βικάτου. Οι αριθμοί που πλαισιώνουν τις ανασκαφικές έρευνες υποδηλώνουν το μέγεθός τους: Η συνολική έκταση της ανασκαφής ανέρχεται σε 55.000 τετραγωνικά μέτρα.

Στα 90 χιλιόμετρα της χάραξης του δρόμου, σε περιοχές της Αρχαίας Αιτωλίας και Ακαρνανίας, διενεργήθηκαν 1.019 δοκιμαστικές τομές, συνολικού μήκους 12.161,77 τετραγωνικών μέτρων. Αρχαιολόγοι, σχεδιαστές, μηχανικοί και εργατοτεχνίτες, 103 εργαζόμενοι συνολικά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μαζί με το μόνιμο προσωπικό της Εφορείας σηκώνουν το βαρύ φορτίο της ολοκλήρωσης των ερευνών. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί σωστικές ανασκαφές σε περίπου 30 θέσεις με ιδιαίτερα πλούσια ευρήματα που διευρύνουν τον αρχαιολογικό χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας.


Πηγή : radio 936

ΣΕΦΑ Αρκαδικός – Δίων Κυπαρισσίας [εφηβικό] με 55-60

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ουσιαστικά ξεκίνησε και το πρωτάθλημα εφήβων για την ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ. Στην Τρίπολη το απόγευμα της Κυριακής η αντίστοιχη ομάδα του Αρκαδικού υποδέχθηκε την ομάδα του Δίων Κυπαρισσίας, σ’ ένα ματς στο οποίο οι δύο σύλλογοι θα ήθελαν να ξεκινήσουν με το «δεξί» τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Η ομάδα της Τρίπολης προσπάθησε σε όλη τη διάρκεια του ματς της πρεμιέρας να φτάσε στη νίκη, αλλά η κατά διαστήματα κακή εικόνα της ομάδας κυρίως στην επίθεση αλλά και ο γρήγορος ρυθμός που ειδικά στην επανάληψη επέβαλε η Μεσσηνιακή ομάδα, ήταν κάποιοι λόγοι για τους οποίους εν τέλει ήρθε το αρνητικό αποτέλεσμα.

Μία αναμέτρηση που είχε διάθεση από τους παίκτες των δύο ομάδων και κατά διαστήματα καλό ρυθμό στο παιχνίδι. Συνολικά το παιχνίδι ήταν ντέρμπι με την εικόνα της αναμέτρησης να είναι ισορροπημένη στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στην επανάληψη να υπάρχει μία ελαφρά υπεροχή του Δίωνα, σε επίπεδο ελέγχου ρυθμού και ουσίας στην τελική προσπάθεια. Η ομάδα του Αρκαδικού αντιμετώπισε αμυντικό πρόβλημα και κυρίως ειδικά όταν η Μεσσηνιακή ομάδα πίεζε, ενώ είχε κατά διαστήματα νευρικότητα στην επίθεση που οδηγούσε σε λάθη και αστοχία, καθώς και έλλειψη συγκένττρωσης.

Η εικόνα της αναμέτρησης…Η αναμέτρηση ξεκίνησε καλύτερα για την ομάδα του Αρκαδικού που κατάφερε αρχικά να βρει λύσεις και να πάρει ένα μικρό προβάδισμα στο παιχνίδι με 11-6 στα 03’10 του Α’ δεκαλέπτου. Γενικότερα σε εκείνο το διάστημα ο ρυθμός του παιχνιδιού δεν ήταν και ο καλύτερος με τις δύο ομάδες να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην επίθεση με διαδοχικά λάθη ή αστοχία. Στη συνέχεια όμως ο Δίωνας ισορρόπησε το ματς και εν τέλει κατάφερε να ισοφαρίσει με 13-13 στο φινάλε του α’ δεκαλέπτου. Η συνέχεια της αναμέτρησης ήταν περισσότερο ισορροπημένη από τις δύο ομάδες και το ματς ουσιαστικά ήταν ντέρμπι! Οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να μπουν εύκολα στο κλίμα και τις συνθήκες του ματς διεκδικώντας με ίσους όρους την αναμέτρηση. Ακόμη και στη β’ περίοδο τα λάθη κυρίως από τους «γηπεδούχους» αλλά και η αστοχία αποτελούσε γεγονός στο ματς. Οι δύο ομάδες πάντως συνέχισαν πόντο-πόντο με τον Αρκαδικό να κλείνει το ημίχρονο με προβάδισμα ενός πόντους.


Πηγή : kyparissiotis

Φιλιατρά: "Χτύπησαν" οικία στον Άγιο Αθανάσιο

Οικία στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Αθανασίου "χτύπησαν" άγνωστοι εχθές αργά το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του filiatranet, όλα δείχνουν ότι οι δράστες παρακολουθούσαν το σπίτι για αρκετή ώρα και την στιγμή που έλειπαν οι ιδιοκτήτες του μπήκαν από διπλανό οικόπεδο.

Στην οικία, που βρίσκεται στο πρώτο όροφο του κτιρίου, εισήλθαν από το παράθυρο του μπάνιου στην πίσω πλευρά, το οποία βρήκαν ανοιχτό. Η λεία τους ήταν χρυσαφικά και το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ, ενώ δεν πήραν μαζί τους κάποια κοσμήματα φο μπιζού που βρήκαν στο χώρο.

Έρευνες για το συμβάν διεξάγονται από το Α.Τ. Φιλιατρών.


Πηγή : filiatra net

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου. 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Σύρο. Θα είναι και ο ΜΕΣΚ εκεί και θα …μαγέψει

Χορευτική ομάδα του ΜΕΣΚ θα ταξιδέψει στην Σύρο για να συμμετάσχει στο 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών παρουσιάζοντας χορούς από την Πελοπόννησο!


Πηγή : kopanaki news

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.Τι εορταζει η Κυπαρισσια αλλα και ολη η Ορθοδοξια την ημερα αυτη

Το έτος 326 η Αγία Ελένη πήγε στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και να ευχαριστήσει τον Θεό για τους θριάμβους του γιου της Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο Θείος ζήλος, όμως, έκανε την Αγία Ελένη να αρχίσει έρευνες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού. Επάνω στο Γολγοθά υπήρχε ειδωλολατρικός ναός της θεάς Αφροδίτης, τον οποίο γκρέμισε και άρχισε τις ανασκαφές. Σε κάποιο σημείο βρέθηκαν τρεις σταυροί. Η συγκίνηση υπήρξε μεγάλη, αλλά ποιος από τους τρεις ήταν του Κυρίου; Τότε ο επίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος με αρκετούς ιερείς, αφού έκαναν δέηση, άγγιξε στους σταυρούς το σώμα μιας ευσεβεστάτης κυρίας που είχε πεθάνει. Όταν ήλθε η σειρά και άγγιξε τον τρίτο σταυρό, που ήταν του Κυρίου, η γυναίκα αμέσως αναστήθηκε.

Η είδηση διαδόθηκε σαν αστραπή σε όλα τα μέρη της Ιερουσαλήμ. Πλήθη πιστών άρχισαν να συρρέουν για να αγγίξουν το Τίμιο Ξύλο. Επειδή όμως συνέβησαν πολλά δυστυχήματα από το συνωστισμό, ύψωσαν τον Τίμιο Σταυρό μέσα στο ναό σε μέρος υψηλό, για να μπορέσουν να τον δουν και να τον προσκυνήσουν όλοι.

Αυτή, λοιπόν, την ύψωση καθιέρωσαν οι Άγιοι Πατέρες να γιορτάζουμε στις 14 Σεπτεμβρίου, για να μπορέσουμε κι εμείς να υψώσουμε μέσα στις ψυχές μας το Σταυρό του Κυρίου μας, που αποτελεί το κατ΄ εξοχήν όπλο κατά του διαβόλου. Η μέρα έχει καθιερωθεί ως αυστηρή μονοήμερη αλάδωτη νηστεία για την εκκλησία μας,εκτός αν συμπέσει την Κυριακή.Τότε καταλύεται λάδι.

Στη Κυπαρισσια ειδικοτερα,η ημερα αποτελει επισημη τοπικη εορτη,οπου τελειται Λιτανεια του Σταυρου και εκτος απο το θρησκευτικο μερος υφισταται και μεγαλη πανηγυρις γυρω απο το χωρο του Ναου.


Πηγή : kyparissia news

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Δείτε πως δουλεύουν οι ξενοι επιχειρηματίες. Ακόμα δεν επεκταθηκε το ΠΟΠ Καλαμάτα και πλακώσανε

.......και μετά έχουμε εμείς εδώ τα σαϊνια, που δεν θέλουν την επέκταση......

Επιχειρηματίες από το Ισραήλ και τη Γαλλία θα δημιουργήσουν στη Μεσσηνία μονάδα τυποποίησης ελαιολάδου ΠΟΠ "Καλαμάτα" και θα διαθέτουν το προϊόν τους στη διεθνή αγορά. Χθες εκπρόσωποι διεθνούς ομάδας επιχειρηματιών, με τους ντόπιους συνεργάτες τους επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Καλαμάτας και συναντήθηκαν με το δήμαρχο Π. Νίκα, 6 μήνες μετά την πρώτη τους επίσκεψη. Επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους να επενδύσουν στη δημιουργία ενός brand (μιας μάρκας) εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου που θα φέρει την ονομασία "Καλαμάτα", αφού διερεύνησαν τη διεθνή αγορά ...........

μέσω μεγάλης εταιρείας των ΗΠΑ και διαπίστωσαν τις θετικές προοπτικές διάθεσης ενός εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Προϊόν που θα παρέχει στο διεθνή καταναλωτή την εγγύηση της πιστοποιημένης ποιότητας, με ιχνηλασιμότητα. Στη συνάντησή τους με το δήμαρχο, παρουσία των τοπικών συνεργατών τους, τον ενημέρωσαν για τις επαφές τους αυτές τις ημέρες στην περιοχή μας με παραγωγούς, ελαιοτριβείς και συνεταιρισμούς, καθώς και την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν με εμφιάλωση και διάθεση στη διεθνή αγορά, κατά την προσεχή περίοδο, μιας αξιόλογης ποσότητας ελαιολάδου, που ελπίζουν να πολλαπλασιαστεί μέσα στην προσεχή διετία.

Οπως σημείωσαν, η επιθυμία τους είναι να καταπολεμηθεί, μέσα από τις διαδικασίες πιστοποίησης και ιχνηλασιμότητας, το φαινόμενο της απατηλής αναγραφής του ονόματος "Καλαμάτα" στις ετικέτες ελαιολάδων που δεν προέρχονται από την περιοχή μας και πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές. Το ελαιόλαδο που αυτοί θα εμφιαλώνουν και θα πωλούν, επιθυμούν να έχει όλες τις εγγυήσεις για τον αγοραστή, ώστε αυτός να γνωρίζει πως απολαμβάνει γνήσιο ΠΟΠ "Καλαμάτα". Ο δήμαρχος καλωσόρισε αυτή την επενδυτική τους προσπάθεια και δήλωσε την αλληλεγγύη του δήμου προς κάθε επιχειρηματία, ο οποίος -με σεβασμό της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας- επιθυμεί να αναδείξει το εκλεκτό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής της Καλαμάτας. Υποσχέθηκε δε στήριξη στην προσπάθειά τους, όπως σε κάθε ανάλογο εγχείρημα, από πλευράς Δήμου για την υπέρβαση γραφειοκρατικών δυσκολιών. Επίσης, τόνισε την αξία τέτοιων επενδύσεων για τη στήριξη των αγροτών της περιοχής μας.

Οι επιχειρηματίες πρόσθεσαν πως στο σχεδιασμό τους περιλαμβάνεται και η μελλοντική διαμόρφωση ενός κέντρου ελαιολάδου, επισκέψιμου, που θα αναδεικνύει την ιστορία και την ποιότητα του προϊόντος, ώστε ένα κομμάτι της επένδυσής τους να επιστρέψει ως προστιθέμενη αξία στην περιοχή της Καλαμάτας


Πηγή : pyrgos trifylias

Η αδελφοποίηση της Μεσσήνης με τη Messina της Ιταλίας θέμα στην Gazzetta del Sud

Δημοσιότητα έλαβε το θέμα της αδελφοποίησης της Μεσσήνης με τη Messina της Ιταλίας, έπειτα από τη σχετική ανταλλαγή επιστολών με τον αντιδήμαρχο της ιταλικής πόλης. Συγκεκριμένα, στην εφημερίδα της Σικελίας Gazzetta del Sud, με υπότιτλο «Ο Δήμος λέει ναι στην πρόταση του ελληνικού Δήμου» και τίτλο «Η αδελφοποίηση με την ελληνική Μεσσήνη, από όπου ξεκίνησε η ιστορία μας», ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης κ. Todesco αναφέρεται στην πρόταση για αδελφοποίηση των δύο πόλεων, ενώ εκφράζει τον ενθουσιασμό της Δημοτικής Αρχής που εκπροσωπεί γι’ αυτό το σημαντικό βήμα, υποστηρίζοντας ότι αποδέχεται την πρόταση.

Στη συνέχεια, κάνει μια ιστορική αναδρομή της εγκατάστασης των Ελλήνων από τη Μεσσήνη στην ιταλική περιοχή, κατά τον όγδοο π.Χ. αιώνα, η οποία στη συνέχεια ονομάστηκε Μεσσήνη, και υπογραμμίζει: «Μέσω της αδελφοποίησης θα είναι δυνατόν για τις δυο περιοχές μας να ξαναβρούν τις δικές τους, αν και πανάρχαιες, κοινές ρίζες, αλλά κυρίως την ευκαιρία για γόνιμες ανταλλαγές απόψεων και μεταξύ των πολιτισμών τους, μέσω της ενίσχυσης επιθυμητών σχέσεων ανταλλαγής και συνεργασίας, κάτω από το φως μιας ισότιμης σχέσης, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα ενός μοντέλου Ευρώπης που να βασίζεται στα αισθήματα και την ομορφιά και όχι στην οικονομία». Στο τέλος του άρθρου γίνεται ιστορική και γεωγραφική αναφορά στη Μεσσήνη Πελοποννήσου.


Πηγή : tharros news

Β΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας: Κινητοποιήσεις αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίαση

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Β' ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στη σημερινή του συνεδρίαση το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Β' Μεσσηνίας αποφάσισε τα παρακάτω:

  1. Να στηρίξει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφάσισε η ΟΛΜΕ.
  2. Συμφωνεί με το πλαίσιο δράσης και τα αιτήματα των κινητοποιήσεων της ΟΛΜΕ.
  3. Διαφωνεί με το «νέο Λύκειο» που προωθεί η κυβέρνηση.

Τα παραπάνω ψηφίστηκαν από την Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών και το ΠΑΜΕ, ενώ καταψηφίστηκαν από τη ΔΑΚΕ. Η ΠΑΣΚ απουσίαζε.

Για τη στήριξη των κινητοποιήσεων τις ερχόμενες μέρες αποφασίστηκαν οι παρακάτω δράσεις:

  1. Να μοιραστεί το γράμμα της ΟΛΜΕ προς τους συναδέλφους.
  2. Να δημιουργηθούν απεργιακές επιτροπές ανά σχολείο ή ομάδα σχολείων.
  3. Να μοιραστούν τα γράμματα της ΟΛΜΕ σε γονείς και μαθητές από τις απεργιακές επιτροπές των σχολείων.
  4. Να ενεργοποιηθεί το ταμείο αλληλεγγύης του σωματείου για όσους αντιμετωπίσουν σοβαρότατο πρόβλημα από τη συμμετοχή τους στην απεργία.
  5. Να συσταθεί ταμείο απεργιακού αγώνα, για να μπορούν να συνεισφέρουν όσοι επιθυμούν να ενισχύσουν τον αγώνα μας.
  6. Να οργανωθεί κοινή σύσκεψη με τα σωματεία των εργαζομένων και τους φορείς της περιοχής με θέμα το συντονισμό του αγώνα ενάντια στην επίθεση που δέχεται ο λαός.
  7. Να αναρτηθούν πανό στα σχολεία της περιφέρειάς μας.
  8. Να διαδοθεί στην περιφέρεια ο αγώνας μας.

Οι δράσεις για τη στήριξη των κινητοποιήσεων ψηφίστηκαν ομόφωνα.

Κυπαρισσία 13 – 09 – 2013

Για το Δ.Σ ο πρόεδρος
Παντελής Μπαζάνος

Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτρης Στυλιανός


Πηγή : filiatra net

Νεκρή καρέτα καρέτα στον Κυπαρισσιακό

Νεκρή ξεβράστηκε μια θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα χθες το μεσημέρι στην περιοχή βόρεια του λιμανιού της Κυπαρισσίας κοντά την παραλία του κάμπινγκ.

Την χελώνα εντόπισαν περαστικοί. Το κύμα της θάλασσας την έσπρωξε προς την ακτή. Το μέγεθος της δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και είχε αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια σήψης, που σημαίνει ότι είναι νεκρή εδώ και κάποιες μέρες.

Κ.Μπ.


Πηγή : eleutheria online

Εμφάνιση «Ρυγχοφόρου των Φοινικοειδών» σε Αβία και Μικρή Μαντίνεια

Οδηγίες για αποφυγή εξάπλωσης του εντόμου στο νομό Ενημερωτική συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα «Παναγιώτης Φωτέας» του Διοικητηρίου, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, με αφορμή τη διαπίστωση παρουσίας του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας «Ρυγχοφόρος των Φοινικοειδών» (Rhynchophorus ferrugineus -(Coleoptera) για πρώτη φορά στη Μεσσηνία, στις περιοχές Αβίας και Μικρής Μαντίνειας. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας και Τριφυλίας, Ι. Κυριακόπουλος και Α. Παρασκευόπουλος αντίστοιχα, γεωπόνοι - φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές των δύο Διευθύνσεων, εκπρόσωποι του ΚΕΠΠΥΕΛ, των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων του νομού, μέλη του Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Μεσσηνίας, φυτωριούχοι και ιδιοκτήτες καταστημάτων εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων και φυτωριακού υλικού.

Όπως επισημάνθηκε, το έντομο «Ρυγχοφόρος των Φοινικοειδών» αποτελεί το σημαντικότερο εχθρό των φοινικοειδών παγκοσμίως και, επομένως, πολύ σημαντική απειλή για όλα τα φοινικοειδή της Μεσσηνίας. Όπως έχει δείξει η ανεξέλεγκτη εξάπλωσή του σε άλλες χώρες αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ο εχθρός αυτός είναι ικανός να προσβάλει φοινικοειδή κάθε είδους, ηλικίας και μεγέθους και να προκαλέσει σε σύντομο χρόνο την πλήρη καταστροφή τους. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ενημερώθηκαν εκτενώς και αντάλλαξαν απόψεις επί του θέματος, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι πρόκειται για ένα γνωστό στο γεωτεχνικό κόσμο εχθρό των φοινικοειδών, από το 2005, οπότε και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Οι δε αρμόδιες Υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας παρακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια ανελλιπώς τα φοινικοειδή σε διάφορες περιοχές του νομού για τυχόν εμφάνιση συμπτωμάτων και «μέχρι τώρα ήμαστε από τους λίγους νομούς της χώρας που δεν είχε εντοπισθεί». Μάλιστα, ο κ. Αλευράς τόνισε ότι μετά τον πρόσφατο εντοπισμό του εντόμου απαιτείται εγρήγορση, επαγρύπνηση και συντονισμένες προσπάθειες για τη διαχείριση του σοβαρού αυτού προβλήματος. Απευθυνόμενος, δε, στους συμμετέχοντες, ζήτησε την αρωγή των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων, των φυτωριούχων και των διακινητών φυτωριακού υλικού, ώστε να προστατευθούν ιδιαίτερης αισθητικής αξίας φοινικοειδή της περιοχής μας και να παρεμποδισθεί η εγκατάσταση του εντόμου στη Μεσσηνία.


Πηγή : tharros news

Συνελήφθη 71χρονος για ληστεία στα Φιλιατρά

Ενας 71χρονος Αλβανός συνελήφθη για τη ληστεία με θύματα μια ηλικιωμένη και τις δυο κόρες της στις 18 Απριλίου στα Φιλιατρά. Η σύλληψή του έγινε στις 10 Αυγούστου στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Κυπαρισσίας - όπως και για τρεις ακόμη ομοεθνείς του οι οποίοι καταζητούνται.

Οι 4 Αλβανοί -μαζί με έναν ακόμη συνεργό τους, τα στοιχεία του οποίου δεν είναι γνωστά- είχαν μπει νύχτα στο σπίτι των 3 γυναικών, και αφού τις απείλησαν και τις χτύπησαν, τους πήραν 2.500 ευρώ, χρυσαφικά αξίας 700 ευρώ, δύο τηλεοράσεις, 3 κυνηγετικά όπλα και 3 κινητά τηλέφωνα. Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη τους μετά από άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και από τα αποτυπώματα που βρήκαν στο σπίτι.

Οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη και των υπόλοιπων, ενώ ο 71χρονος οδηγήθηκε χθες στον ανακριτή Κυπαρισσίας.


Πηγή : eleutheria online

Τραπέζωμα για να «φάνε» τον Κόλλια (;)

Οκτώ μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές και παρά το γεγονός ότι το τοπίο, τόσο για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση όσο και για το εκλογικό σύστημα, παραμένει ιδιαζόντως ρευστό και ποικιλοτρόπως θολό, υπάρχουν (και) στην Τριφυλία κάποιοι που «ανακατώνονται», «ανακατώνουν», ανακινούν και διακινούν διάφορα σενάρια «εκλογομαγειρειού» για το Δήμο!

«Παράγοντες» - θεωρούν ίσως οι ίδιοι τους εαυτούς τους - που διακαής τους πόθος είναι να προετοιμάσουν, ελέγξουν, δρομολογήσουν, καθοδηγήσουν, διαμορφώσουν, ει δυνατόν, εξελίξεις εν όψει των εκλογών, σύμφωνα με τα δικά τους θέλω και επιθυμίες, είτε από ειλικρινή διάθεση προσφοράς είτε, ενδεχομένως, από ιδιοτελή κίνητρα, μωροφιλοδοξίες και προσωπικές σκοπιμότητες!

Βεβαίως, η ενασχόληση οιουδήποτε με τα κοινά δεν είναι δα «επιλήψιμη» και «κολάσιμη». Το αντίθετο μάλιστα! Θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη μοίρα και θέση ως χώρα και λαός, αν οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, ήταν σκεπτόμενοι, ενεργοί και συμμετείχαν ουσιαστικά στα κοινά του τόπου! Καλό είναι ο κόσμος να ασχολείται, να έχει άποψη, να διαβουλεύεται και να προτείνει. Θετικό είναι οι πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά σε ανοιχτές, δημοκρατικές, διάφανες διαδικασίες συγκρότησης εκλογικών συνδυασμών ή δημιουργίας κοινωνικών συμμαχιών. Με γνώμονα, πάντα, το κοινό καλό και καλώς εννοούμενο συμφέρον του τόπου και των πολιτών και όχι άλλα, προσωπικά, κομματικά ή πολιτικά, συμφέροντα, ιδιοτελείς επιδιώξεις και σκοπιμότητες.

Εν όψει των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2014 (στις 18 Μαΐου η α’ Κυριακή), όπως έχουμε επισημάνει στο «Θ», στην Τριφυλία επικρατεί ρευστότητα και αβεβαιότητα στο πολιτικό και αυτοδιοικητικό σκηνικό. «Παρά την αβεβαιότητα και τη ρευστότητα, πάντως, η σεναριολογία καλά κρατεί και πολλές φορές ξεπερνά και την πλέον καλπάζουσα φαντασία, ενώ η ονοματολογία “οργιάζει”! Και ποιο όνομα δεν έχει ακουστεί και κυκλοφορήσει, είτε έτσι για να ακουστεί και να γίνει “ντόρος”, είτε μεθοδευμένα για να “μετρηθεί” η αντίδραση ή ανταπόκριση του κόσμου, είτε απλά για να “παίζει”, είτε για να βγει κάποιος ή κάποιοι από το περιθώριο της αφάνειας που ήταν ή τέθηκαν!

Στην ονοματολογία εξέχουσα θέση έχουν πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν άμεση σχέση και εμπλοκή με τα αυτοδιοικητικά δρώμενα, καθώς και τα πολιτικά κόμματα και τους κομματικούς μηχανισμούς. Κυρίως περί ονοματολογίας με ανακύκλωση προσώπων πρόκειται, αν και υπάρχουν και ονόματα – εκπλήξεις που ακούγονται, χωρίς όμως να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή να δείχνουν ότι προτίθενται να ασχοληθούν με το Δήμο. Ονόματα – εκπλήξεις, πάντως, που εάν το επιθυμούσαν και αποφάσιζαν, θα άλλαζε άρδην το αυτοδιοικητικό σκηνικό, αλλά και η ίδια η προοπτική του Δήμου Τριφυλίας!», αναφέραμε χαρακτηριστικά.

Τελευταία, πληθαίνουν οι συναντήσεις και οι συζητήσεις για τις εκλογές, όχι όμως στην τοπική κοινωνία μεταξύ των πολιτών, αλλά μεταξύ αυτοδιοικητικών, νυν και πρώην. Οι πολίτες έχουν τόσα άλλα προβλήματα στη ζωή και την καθημερινότητά τους, που δε δείχνουν, για την ώρα τουλάχιστον, να απασχολούνται με το ποιος θα καθίσει στην καρέκλα του δημάρχου και ποιος θα φορέσει κοστούμι έμμισθου αξιωματούχου στο Δήμο. Ενδιαφέρονται για τον τόπο και για τη ζωή τους στην Τριφυλία, αλλά αποστρέφονται το τοπικό πολιτικοαυτοδιοικητικό «σύστημα» και γυρίζουν την πλάτη στους τοπικούς παράγοντες και παραγοντίσκους. Θεωρούν – και όχι άδικα – ότι αυτοί, με ελάχιστες εξαιρέσεις ίσως, ευθύνονται για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Τριφυλίας, με τα χρέη που τον «φέσωσαν» οι προηγούμενοι δήμαρχοι και οι δημοτικές τους διοικήσεις, με τις δυσλειτουργίες και την ανοργανωσιά που επικρατεί εξαιτίας των άκρατων και άκριτων τοπικισμών, που θέτουν εμπόδια και φραγμούς στη συγκρότηση ενιαίων υπηρεσιών και λειτουργιών, κάτι που έχει ως συνέπεια την έλλειψη συντονισμού! Δε δείχνουν να «συγκινούνται» από τα σενάρια και την ονοματολογία που κυκλοφορούν, αφού θεωρούν πως όσα ακούγονται δεν έχουν κάτι καινούργιο και διαφορετικό, δε φέρνουν αλλαγή ή ακόμη και ανατροπή του «καταστημένου», αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ανακύκλωση προσώπων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και ρόλο ήταν ή και είναι στα δημοτικά πράγματα και ευθύνονται για τη δεινή θέση του Δήμου.

Παρά ταύτα, οι επαφές και οι συζητήσεις, οι καφέδες, τα ποτά και τα τραπεζώματα μεταξύ αυτοδιοκητικών, νυν και πρώην, καλά κρατούν. Ένα τέτοιο τραπέζωμα έγινε πριν από λίγες μέρες στη Μαραθόπολη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, οικοδεσπότης, που πήρε την πρωτοβουλία για τη μάζωξη και έκανε τις προσκλήσεις, ήταν ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης του Δήμου, Γιάννης Αδρακτάς, από τους Γαργαλιάνους. Ως γνωστόν, για μια σειρά από ζητήματα έχει συγκρουστεί με το δήμαρχο Κώστα Κόλλια, διαφωνώντας με τις επιλογές του στα πρόσωπα των αντιδημάρχων, ζητώντας αλλαγές και αντιδρώντας στη μέχρι σήμερα πορεία του Δήμου. Μαζί με άλλους δε, είχαν ζητήσει με ένταση αλλαγές προσώπων και πολιτικής στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Ομοτράπεζοι ήταν ο ανεξάρτητος – είχε εκλεγεί με το συνδυασμό του κ. Κόλλια αλλά πριν από λίγο καιρό αποχώρησε από τη δημοτική του παράταξη – δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας τη διετία 2011 – 2012, Γιάννης Καλκαβούρας, από τους Γαργαλιάνους, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Ρούσσης, από τα Φιλιατρά, που και αυτός ήταν μεταξύ όσων ζητούσαν αλλαγές στους αντιδημάρχους, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μερκούρης, αντιδήμαρχος Αετού τη διετία 2011 – 2012, που το τελευταίο διάστημα ασκεί δριμεία κριτική στο δήμαρχο για τη λειτουργία του Δήμου, η δημοτικής σύμβουλος Μαρία Πανουσιοπούλου, από την Κυπαρισσία, που ζητούσε αλλαγές στους αντιδημάρχους και εκφράζει διαφωνίες σε επιλογές του κ. Κόλλια και ζητήματα του Δήμου, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Φιλιατρών, Άλκης Ξύγκας. Τον τελευταίο οι φήμες φέρουν να επιθυμεί να εμπλακεί στα δημοτικά δρώμενα ως υποψήφιος δήμαρχος, με παρότρυνση και του πρώην νομάρχη Δημήτρη Δράκου, χωρίς όμως να τυγχάνει ιδιαίτερα θετικής αντιμετώπισης από τοπικά στελέχη της Ν.Δ. και στελέχη του συνδυασμού και της δημοτικής παράταξης του δημάρχου Κώστα Κόλλια!

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν στο τραπέζωμα είχαν προσκληθεί και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου Τριφυλίας οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και δεν παρέστησαν! Φήμες, υπό μορφή αστεϊσμού, αναφέρουν πως το τραπέζωμα είχε πλούσιο μενού, με κυρίως πιάτο για «φάγωμα» (!) το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, καθώς οι ομοτράπεζοι φέρονται πως συμφωνούν – αυτή τουλάχιστον φέρεται στις φήμες (που ακούγονται και αναπαράγονται χωρίς να διαψεύδονται από τους ίδιους!) να είναι η προσωπική τους άποψη και επιθυμία. Ότι, δηλαδή, πρέπει, κι αυτό εξετάζουν, να βρεθεί άλλο πρόσωπο, πέραν του κ. Κόλλια, για υποψήφιος δήμαρχος, με τον Γιάννη Αδρακτά να καλοβλέπει και να υποστηρίζει μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Ξύγκα (πιθανώς και οι Καλκαβούρας και Ρούσσης) ενώ το «συζητάνε», με ανοιχτό ωστόσο κάθε ενδεχόμενο, οι Πανουσιοπούλου και Μερκούρης.

Αυτά, ωστόσο, είναι, από ένα σημείο και πέρα, φήμες, και μέχρι τις εκλογές έχουμε να ακούσουμε και να δούμε πολλά. Σχολιάζοντας, πάντως, τις φήμες και τα τραπεζώματα, φίλοι του δημάρχου Τριφυλίας –το ίδιο ομολογούν ακόμα και «εχθροί» του – λένε πως «το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Κόλλιας, όχι μόνο δεν είναι για “φάγωμα”, αλλά έχοντας περάσει χρόνια ολόκληρα μέσα σε κομματικούς, συνδικαλιστικούς, πολιτικούς μηχανισμούς και “μαγειρέματα”, είναι “σεφ” του είδους και θα τους χαλάσει την, έτσι κι αλλιώς, από παλιά, ξινισμένη “σούπα” που επιχειρούν να ζεστάνουν και να σερβίρουν στους πολίτες της Τριφυλίας!».

Ο χρόνος, μέχρι τις εκλογές, θα δείξει…

Του Ηλία Γιαννόπουλου


Πηγή : tharros news

Έπιασαν σπείρα κακοποιών στα Φιλιατρά

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών, μία (1) υπόθεση ληστείας η οποία είχε γίνει την 18-4-2013 πρώτες πρωινές ώρες, στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Για την υπόθεση αυτή, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος πέντε (5) ατόμων, τεσσάρων (4) αλλοδαπών, υπηκόων Αλβανίας και ενός ακόμα συνεργού τους, για ληστεία κατά συναυτουργία και παράβαση της Νομοθεσίας για τα όπλα.

Ύστερα από Εντάλματα Σύλληψης που εκδόθηκαν από τον κ. Ανακριτή Κυπαρισσίας, συνελήφθη ο ένας από αυτούς, ηλικίας 71 ετών, στην Κρήτη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, ενώ αναζητούνται οι υπόλοιποι συνεργοί του. Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης, από το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση, αξιοποίηση και διασταύρωση των στοιχείων, που συλλέχθηκαν μεθοδικά από φυσικές και τεχνικές μεθόδους, εξακριβώθηκε η συμμετοχή τους στη ληστεία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε οι ανωτέρω, την 18-4-2013 πρώτες πρωινές ώρες, στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, αφού αρχικά μπήκαν σε οικία που διέμεναν τρεις ημεδαπές, με την απειλή βίας, αφαίρεσαν χρυσαφικά, τρία κυνηγετικά όπλα, χρήματα και ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ στην συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη και των υπόλοιπων, ενώ ο 71χρονος οδηγήθηκε στον κ. Ανακριτή Κυπαρισσίας.


Πηγή : radio 936

Βίντεο ντοκουμέντο από τους σεισμούς της Καλαμάτας το 1986

Παρακολουθείστε το Μοναδικό αυτό ΒΙΝΤΕΟ με την Βιβλική καταστροφή που προκάλεσαν οι ισχυροί σεισμοί στην πόλη της Καλαμάτας ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ πρίν 27 χρόνια


Πηγή : news messinia

Ξεκινά το παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης

Στην Καλαμάτα θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης, από αύριο έως τις 22 του μήνα, στο θαλάσσιο χώρο έμπροσθεν του ξενοδοχείου Elite (ενάμισι ναυτικό μίλι από την ακτή).

Η τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ελεύθερης Κατάδυσης, το οποίο διεξάγεται για δεύτερη φορά στην Καλαμάτα, θα πραγματοποιηθεί το 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00, στην κεντρική προκυμαία του λιμένος, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής.

Η διεξαγωγή για δεύτερη φορά του Πρωταθλήματος στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα έρχεται ως αποτέλεσμα της απόλυτα επιτυχημένης διοργάνωσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ελεύθερης Κατάδυσης το 2011 στην Καλαμάτα, αλλά και των δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων Μεσογείου (2010 και 2011). Ο Δήμαρχος, σε δηλώσεις του σήμερα, εξήρε τη σημασία του Πρωταθλήματος, το οποίο φέρνει στην Καλαμάτα 2.500 διανυκτερεύσεις και άλλα παράπλευρα οφέλη, ενώ προβάλλει την πόλη και την περιοχή της παγκοσμίως.

Όπως, μάλιστα, τον πληροφόρησαν μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που παρίσταντο σε σχετική συνέντευξη Τύπου, είναι πολύ πιθανό να διεξαχθεί στην Καλαμάτα και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης του 2014. Το Πρωτάθλημα αυτό θα είναι διπλό, τόσο στη θάλασσα όσο και σε πισίνα, πράγμα που σημαίνει ότι το Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμάτας θα εξυπηρετήσει τη διεξαγωγή του.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στους αθλητές και προς όλους όσοι μετέχουν στη διοργάνωση και διεξαγωγή των αγώνων, ιδίως δε τα τοπικά ναυταθλητικά σωματεία. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία AIDA International έχει αναθέσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης 2013 στο Δήμο Καλαμάτας, το ΝΑΣΚ «Αίολος» και το Free-diving Club του Σταύρου Καστρινάκη.

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αποτελεί την κορυφαία διοργάνωση Ελεύθερης Κατάδυσης ετησίως στον κόσμο και στο παρελθόν έχει διοργανωθεί σε πόλεις όπως: Βανκούβερ/Καναδάς, Ίμπιζα/Ισπανία, Σαρδηνία/Ιταλία, Σαρμ ελ Σέιχ/Αίγυπτος, Οκινάουα/Ιαπωνία, Λονγκ Άιλαντ/Μπαχάμες, Νίκαια/ Γαλλία κ.ά. Πάντοτε, δε, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του Τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού, από πολλές χώρες.

Στη διοργάνωση της Καλαμάτας συμμετέχουν περί τους 200 αθλητές από 34 χώρες, 30μελής οργανωτική ομάδα, προπονητές, συνοδοί κ.ά. Η διεξαγωγή των αγώνων στην Καλαμάτα αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα της πόλης και της περιοχής της, θέτοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στον τόπο μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σημειώνεται πως για την εξυπηρέτηση των αγώνων απαγορεύεται η κολύμβηση σε δίαυλο με πλάτος 10 μέτρων έμπροσθεν του Elite, ο οποίος εκτείνεται έως τους πλωτούς σημαντήρες που επισημαίνουν τα όρια μέχρι τα οποία φτάνουν κολυμπώντας οι λουόμενοι στην εν λόγω περιοχή.

Λόγω της κίνησης μεγάλου αριθμού σκαφών στο συγκεκριμένο χώρο, συνιστάται η αποφυγή κολύμβησης πλησίον αυτού κατά τις ώρες διεξαγωγής των αγώνων, δηλαδή από 09.00 έως 16.30. Πληροφορίες για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης μπορεί να αντλήσει κανείς από τις ιστοσελίδες:
https://www.facebook.com/pages/Aida-Individual-Depth-World-Championship/...
http://www.aidaworldchampionships.com/


Πηγή : messinia portal

Υπό έλεγχο η φωτιά στο ιστορικό Μανιάκι

Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο η μεγάλη φωτιά αργά το απόγευμαΜεγάλη φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι στο ιστορικό Μανιάκι στον δρόμο που οδηγεί στην εκκλησία της Ανάστασης τόπο εορτασμού του εθνομάρτυρα Παπαφλέσσα. Άμεσος ήταν ο κίνδυνος με την φορά του ανέμου η φωτιά να απειλήσει και σπίτια του χωριού . Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας ήταν άμεση και κατόρθωσε με 4 Καναντέρ, 3 PZL ένα ελικόπτερο Ερικσον, 20 οχήματα με 60 πυροσβέστες, 6 εθελοντές και 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα να δώσει μάχη με τις φλόγες και αργά το απόγευμα να θέσει την φωτιά υπό πλήρη έλεγχο.

Τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς ερευνώνται από την πυροσβεστική υπηρεσίας


Πηγή : simaia news

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Πολιτικές διαστάσεις πήρε η υπόθεση για τη χλωρίωση δεξαμενής στο Καλογερέσι Τριφυλίας

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ διαστάσεις κινδύνεψε να πάρει το περιστατικό ρίψης...βενζίνης χωρίς όμως παρενέργειες στην δεξαμενή ύδρευσης στο κοινοτικό διαμέρισμα Καλογερέσι Τριφυλίας όταν επιχειρήθηκε καθαρισμός της δεξαμενής στο χωριό μετά το λάθος που παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος της Τριπύλας για το λάθος δοχείο. Παρά το γεγονός ότι την ευθύνη ανέλαβε προσωπικά ο δημοτικός σύμβουλος εντεταλμένος για την Δ.Ε. Τριπύλης Γιάννης Βασιλόπουλος το ευτύχημα είναι ότι μετά το μείγμα καυσίμου δεν πήγε ποτέ στο δίκτυο ύδρευσης καθώς οι βάνες είχαν σφραγιστεί και έτσι δεν έφτασε στο χωριό. Το λάθος συνέβη όταν τα δοχεία διανομής είχαν το ίδιο χρώμα ενώ από την Δευτέρα ξεκίνησε εκ νέου ο καθαρισμός της δεξαμενής, προκειμένου να υδροδοτηθεί το χωριό καθώς ήταν χωρίς νερό για 3 ημέρες περίπου κατά το περιστατικό.

Ωστόσο ο καθαρισμός ήταν επιβεβλημένος καθώς η ποσότητα ύδατος από τις πηγές ήταν επαρκής αλλά η χλωρίωση για άγνωστο λόγο είχε καθυστερήσει σημαντικά. Κάτοικοι του χωριού ανέφεραν ότι υπάρχουν ενδείξεις που δείχνουν ότι το νερό είχε περιεκτικότητα σε μικροοργανισμούς παραπάνω από το επιτρεπόμενο όριο οπότε η χλωρίωση ήταν αναγκαία αλλά τουλάχιστον εφόσον υπάρχουν μετρήσεις όφειλαν να ειδοποιηθούν οι κάτοικοι ώστε να μην λαμβάνουν νερό μέχρι την αποτελεσματική αποκατάσταση του προβλήματος. Μήπως πρέπει να υπάρξει από τις υπηρεσίες του Δήμου ετησίως προγραμματισμός από τις δεξαμενές γιατί εδώ που τα λέμε υπάρχουν περιοχές που απαιτούν συντήρηση στις δεξαμενές τους...

Ι.ΜΠΟΖΙΚΑΣ


Πηγή : radio 936

Κύπελλο Μεσσηνίας: Κυπαρισσία – Δόξα 6-0

Με χατ-τρικ του Άντριου Στρέπι και δύο γκολ του Μαρασίν Ντάβι ο ΑΟ Κυπαρισσίας νίκησε 6-0 την Δόξα Καλαμάτας. Νωρίτερα, ο Γιώργος Σούπουλι είχε ανοίξει το σκορ για την ομάδα του Παναγιώτη Παναγόπουλου.

ΑΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ (Παναγιώτης Παναγόπουλος): Μπέλι, Ανδρουτσής, Γιαννόπουλος, Σταματόπουλος, Γαργαρώνης, Λυδιώτης, Σουπούλι (67′ Παναγόπουλος), Μανδραπήλιας (56′ Σιγέρη), Στρέπι, Μητρόπουλος (49′ Κωνσταντόπουλος), Μαρασίν.

ΔΟΞΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Bασίλης Παρθένιος, Σπύρος Καρούμπαλης): Π. Αναστασόπουλος, Καννάς, Ι. Αναστασόπουλος, Κυριαζόπουλος, Βούλγαρης, Πεΐδης, Δ. Δημόπουλος, Σπανός (63′ Σιψάς), Τζαβάρας (46′ Θ. Αναστασόπουλος), Τζουμάκης, Σ. Δημόπουλος (46′ Ν. Κοζομπόλης). Νίκος Κοζομπόλης


Πηγή : kyparissiotis

Έκτακτες συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής και του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας με κύριο θέμα τις παιδικές χαρές

« 23η Έκτακτη συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής » Σας καλούμε να έλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Τριφυλίας, στις 13-09-2013 ημέρα Παρασκευή και ώρα 13.30 για έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και λήψη απόφασης για τα πιο κάτω θέματα:

1.Έγκριση δαπάνης, διάθεση πίστωσης και καθορισμός όρων ανοικτού διαγωνισμού για τη «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ».

2.Έγκριση δαπάνης μετακίνησης υπαλλήλου του Δήμου Τριφυλίας για συμμετοχή σε επιμορφωτικό σεμινάριο. “26η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας”. Σας καλούμε να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, οδός Δημαρχείου 2 – Κυπαρισσία, την 13η του μηνός Σεπτεμβρίου του έτους δύο χιλιάδες δέκα τρία (13-09-2013), ημέρα Παρασκευή και ώρα 12.00, για έκτακτη συνεδρίαση και λήψη απόφασης, στo πιο κάτω θέμα :

1.Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος, Προϋπολογισμού & Ετήσιου Προγράμματος Δράσης Δήμου Τριφυλίας, οικ. έτους 2013 και τρόπος εκτέλεσης του έργου «Δημιουργία και βελτίωση παιδικών χαρών Δήμου Τριφυλίας».


Πηγή : kopanaki news

15 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις για δωρεάν φύτευση αμπελώνων

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας ανακοινώνεται ότι η υποβολή αιτήσεων για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων φύτευσης αμπελώνων από το Εθνικό Αποθεματικό λήγει στις 15/12/2013.

Το δικαίωμα φύτευσης αμπελώνα θα χρησιμοποιηθεί μόνο από τον δικαιούχο και δεν μεταβιβάζεται. Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τους ενδιαφερομένους στα γραφεία 213 και 212 της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας στην Καλαμάτα και στο γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Πύλου.

Απαραίτητα δικαιολογητικά κατά την υποβολή της αίτησης είναι:

  1. Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) 2013.
  2. Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας .
  3. Φωτοτυπία τελευταίου εκκαθαριστικού της Εφορίας.
  4. Δήλωση αμπελοκαλλιέργειας .
  5. Δηλώσεις συγκομιδής για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου ένταξης στο πρόγραμμα.
  6. Τίτλοι ιδιοκτησίας ή ενοικιαστήρια (Η διάρκεια της μίσθωσης δεν πρέπει να είναι μικρότερη από δέκα χρόνια ).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλ.27210-44213 , 2721044238 και 2723022151(ΠΥΛΟΣ).


Πηγή : messinia portal

Κινδυνεύει ο περιμετρικός της Καλαμάτας από τις αναβολές...

Αποχή κήρυξαν οι δικηγόροι της χώρας για τις 17 και 18 Σεπτέμβρη. Όμως τί είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 17 Σεπτέμβρη, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας; Η αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου για τις νέες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις 177 ιδιοκτησιών, που το δημόσιο με τον Μορέα συνδέουν με την περιμετρική οδό Καλαμάτας... Η υπόθεση αναμένεται ότι θα αναβληθεί και το θέμα θα παραμείνει σε εκκρεμότητα, αν και το Ελληνικό Δημόσιο έχει προσφύγει και στο Εφετείο, από το οποίο προσδοκά άδεια πραγματοποίησης εργασιών με τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 7α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων. Η υπόθεση της 17ης Σεπτέμβρη αφορά κυρίως την απαλλοτρίωση των απαιτούμενων εκτάσεων προκειμένου να κατασκευαστούν νέος ανισόπεδος κόμβος στο ρέμα Ανδριαννού, στην Αγιάννα, καθώς και οι συνδετήριοι κλάδοι της περιμετρικής με την Αρτέμιδος.

Όμως, το σχετικά πρόσφατα δημοσιευμένο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας τοποθετεί τον κόμβο της περιμετρικής στην όχθη του Νέδοντα και όχι στο ρέμα Ανδριανού, οπότε δεν προβλέπει και συνδετήριους κλάδους από το νέο κόμβο στην Αρτέμιδος. Βέβαια ο Δήμος Καλαμάτας έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, προκειμένου να μεταφερθεί ο κόμβος από το Νέδοντα στο ρέμα Ανδριανού, ταυτόχρονα όμως έχει προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου…! Το μεγάλο θέμα είναι ότι οι απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του κόμβου του Νέδοντα έχουν γίνει και το Ελληνικό Δημόσιο έχει παρακαταθέσει αποζημιώσεις. Εντούτοις έχει εγκαταλείψει το συγκεκριμένο έργο και προχωρά σε νέες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για να μεταφέρει τον κόμβο περίπου 400 μέτρα πιο πάνω! Και αυτά γίνονται σε μια περίοδο που το ελληνικό κράτος είναι περίπου χρεοκοπημένο…


Πηγή : kalamata news

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Πονοκέφαλος Παναγόπουλου για τις πολλές απουσίες

Χωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα η Κυπαρισσία πήρε την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού όπου θα αντιμετωπίσει την Δόξα Καλαμάτας.Στο επαναληπτικό παιχνίδι της Κυριακής με την Ανδρούσα ο ΑΟΚ δεν πραγματοποίησε σχετικά καλή εμφάνιση αλλά πήρε το εισιτήριο. Από κει και πέρα, αύριο κόντρα στην Δόξα θα επιδιώξει να καθαρίσει την πρόκριση από το πρώτο κιόλας αγώνα.

Πάντως, οι απουσίες δεν λείπουν για τον κ. Παναγόπουλο αφού εκτός μάχης έχουν τεθεί οι: Μιτρόφ, Μπίζος, Ντιόπ και Ζαφείρης που δεν έχουν εκδοθεί τα δελτία τους ενώ θα λείψει και ο Παναγόπουλος που θα ενσωματωθεί την επόμενη εβδομάδα μαζί με την υπόλοιπη ομάδα. Αντίθετα, κανονικά θα αγωνιστούν οι Γιαννόπουλος και Αναστασίου που απουσίαζαν στο ματς με την Ανδρούσα.


Πηγή : kyparissiotis

Φιλιατρά: Πρώτο κουδούνι σήμερα για την νεα σχολική χρονιά

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτύπησε σήμερα το πρωί για εκατομμύρια μαθητές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στα φιλιατρά τελέστηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός ενώ αμέσως μετά οι μαθητές οδηγήθηκαν στις τάξεις τους όπου πήραν πρόγραμμα και τα καινούρια τους βιβλία.

Τον Αγιασμό πουέγινε στο Γυμνάσιο και παρευρέθηκαν οι μαθητές του λυκείου και του Γυμνασίου πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Τριφυλίας ενω παρόντες ήταν ο δήμαρχος τριφυλίας Κώστας Κόλλιας και ο περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος.

Η διευθύντρια του λυκείου Μαρία Μπαρμποπουλου μιλώντας προς τους μαθητές είπε ότι καλεσμένος της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Γιάννης Σμυρνής στον οποίο και αφιέρωσε την εκδήλωση. Ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας ζήτησε να αξιοποιήσουν οι μαθητές το ολοκαίνουριο σχολείο που μπορεί αν μην εκανε εγκαίνια με κορδέλες αλλα εγκαινιάστηκε με την παρουσία των μαθητών. Ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά και είπε .ότι όλοι θα είναι κοντά στα παιδιά.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος είπε ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αποδεδειγμένα κοντά στην εκπαίδευση αναλαμβάνοντας ένα λύκειο που είχε τον σκελετό του μόνο και μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια το παρέδωσε πλήρως λειτουργικό στην εκπαιδευτική κοινότητα και ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά τόσο στους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς.

Δείτε το σχετικό Video από τον Αγιασμό.


Πηγή : filiatra news

Το τοπικό σύμφωνο ποιότητας Δ.Πύλου - Νέστορος είναι γεγονός

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, περιοχή πλούσια σε εκλεκτά τοπικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, με πλούσια πολιτιστική παράδοση και ιστορία, με φυσικά τοπία μοναδικού φυσικού κάλλους, Εμβληματική Κοινότητα για τη διαφύλαξη και διάδοση των πρακτικών, των ιδεωδών και των πλεονεκτημάτων του διατροφικού μοντέλου της Μεσογειακής Διατροφής, ενταγμένου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Unesco για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας, προχωρά με νέες δράσεις και συνεργασίες, μία από τις οποίες είναι και το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Πύλου-Νέστορος.

Την άνοιξη του 2012 ξεκίνησαν δειλά οι πρώτες ενέργειες, οι οποίες από την αρχή του έτους 2013 έγιναν πιο εντατικές και οδήγησαν στη δημιουργία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Πύλου-Νέστορος» με έδρα την Πύλο. Ο Δήμος και ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος διοργάνωσαν και υποστήριξαν τις διαδικασίες και εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών και επιχειρηματιών της περιοχής, στοχεύοντας στην ανάδειξη των εκλεκτών προϊόντων και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Με δεδομένη τη δεινή οικονομική κατάσταση, η ανάγκη διαφύλαξης και διάδοσης της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών, είναι ιδιαίτερα σημαντική και επιβάλει τη δημιουργία συνεργειών με κοινό στόχο την ανάδειξη της τοπικής μας ταυτότητας. «Τώρα ξεκινά η πραγματική δουλειά», λένε οι εμπλεκόμενοι στην προσπάθεια, μιας και πρέπει πλέον ο νέος φορέας να αποκτήσει προσωπικότητα και τρόπο λειτουργίας και κατόπιν να δείξει τι μπορεί να πετύχει.«Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος έκανε πραγματικότητα αυτό που είχε σχεδιάσει» δηλώνει ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης. Καφαντάρης. «Τώρα η ευκαιρία είναι στα χέρια των επιχειρήσεων και του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας να υλοποιήσουν το σχέδιο, με συνεργασία και κοινό στόχο την ανάδειξη της περιοχής και της ποιότητας και τη δημιουργία εσόδου.

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος θα είναι στο πλευρό τους, αρωγός, υποστηρικτής, συμμέτοχος αλλά και ελεγκτής όπου χρειαστεί, για να μην ξεθωριάσει και λοξοδρομήσει η προσπάθεια». Ο Πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ. του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας κ. Γεώργιος Κόκκινος δηλώνει ότι «Πρόκειται για ένα Σύμφωνο το οποίο φτιάχνεται από εμάς και αφορά εμάς. Στόχος είναι η ποιότητα, να καταφέρουμε να έχουμε ευχαριστημένους επισκέπτες οι οποίοι θα θέλουν να επιστρέψουν στην περιοχή μας και θα γίνονται πρέσβεις του πολιτισμού μας, των προϊόντων μας και της φιλοξενίας μας. Η ανάδειξη της διαφορετικότητας της περιοχής δεν υπάγεται σε κανόνες ανταγωνισμού αλλά ευγενούς άμιλλας ώστε να βελτιώσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας. Βρισκόμαστε σε έναν ιδιαίτερο τόπο, τον οποίο πήραμε την πρωτοβουλία να τον αναδείξουμε και αυτό πρέπει να γίνει σαφές».

Το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας δημιουργήθηκε από πέντε εταιρείες, οι οποίες ασκούν ομοειδείς ή συμπληρωματικές δραστηριότητες στην περιοχή μας (παραγωγή προϊόντων, παροχή υπηρεσιών τουρισμού, εστίασης, κατάλυσης και πολιτισμού) και αποτελούν τον πρωταρχικό πυρήνα της προσπάθειας. Βασικός στόχος είναι η προσέλκυση πολλών ακόμα ποιοτικών επιχειρήσεων και φορέων, ώστε να πολλαπλασιαστούν τα αναμενόμενα οφέλη για όλους. Οι συμβαλλόμενοι επιχειρηματίες θα είναι οι πρεσβευτές της περιοχής μας, βασισμένοι στη μεταξύ τους αλληλοσύνδεση και τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου συνεργαζόμενων ποιοτικών επιχειρήσεων.


Πηγή : pylos news

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ξεκίνησε το μεγάλο πανηγύρι της Κυπαρισσίας

Ξεκίνησε από χθες η μεγάλη παντριφυλιακή εμποροπανήγυρις του «Σταυρού» στην Κυπαρισσία. Χθες, μάλιστα, έγινε και η κατάλληλη σήμανση για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων στους δρόμους, ενώ από το απόγευμα πολλές παράγκες με διάφορα είδη ήταν έτοιμες, σήμερα, δε, αναμένεται να έχουν στηθεί και να είναι σε πλήρη λειτουργία σχεδόν όλες! Το Λούνα – Παρκ, για τους μικρούς και μεγαλύτερους επισκέπτες, λειτουργεί ήδη από τις προηγούμενες μέρες με πολλά παιχνίδια!

Το δε πανηγύρι εκτείνεται στους δρόμους γύρω από την εκκλησία «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», κοντά στην παραλία της Κυπαρισσίας. Την Παρασκευή το βράδυ θα τελεστεί στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, όπου αναμένεται να συρρεύσουν χιλιάδες πιστών από ολόκληρη την Πελοπόννησο και την Αθήνα με δεκάδες λεωφορεία. Το Σάββατο το πρωί, ανήμερα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και θα γίνει λιτάνευση του στολισμένου με βασιλικό Τιμίου Σταυρού στους δρόμους του πανηγυριού, συνοδεία της Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας, σχολείων, πιστών και των επισήμων πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων.

Η μεγάλη εμποροπανήγυρις της Κυπαρισσίας θα διαρκέσει μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα έχει ποικιλία εμπορευμάτων σε πολύ χαμηλές τιμές. Επίσης, λειτουργούν υπαίθρια σουβλατζίδικα με λαχταριστά και ποιοτικά κρεατικά, σαλάτες, κρύα μπύρα και ποτά! Το γεγονός ότι φέτος η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού πέφτει Σάββατο αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση της κίνησης στην πόλη και το πανηγύρι!

Του Ηλία Γιαννόπουλου


Πηγή : tharros news

Αγιασμός στα σχολεία της Κυπαρισσίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΜΕ τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησε η σχολική χρονιά στην Τριφυλία χωρίς προβλήματα σε εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και στην διανομή των σχολικών βιβλίων. Οι αρχές του τόπου έδωσαν το παρών με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη Τριφυλίας- Ολυμπίας που βρίσκεται κοντά στους νέους μιλώντας με λόγια πατρικής αγάπης για τους αυριανούς ακαδημαικούς πολίτες.

Στο 1ο και 3ο Δημοτικό σχολείο Κυπαρισσίας ο αγιασμός τελέστηκε από τον εφημέριο του Ι.Ν. Ευαγγγελιστρίας π.Δημήτριο Καραίσκο ο οποίος ευχήθηκε καλή δυνατή σχολική χρονιά, παρουσία των διευθυντών των σχολικών μονάδων καθώς τα 2 σχολεία φέτος συγκεντρώνουν περισσότερους από 400 μαθητές. Ο Διευθυντής του 3ου Δημοτικού Ιωάννης Αποστόλου μίλησε στα παιδιά για την σημασία της παιδείας μέσα από λόγια μεγάλων Ελλήνων των γραμμάτων τονίζοντας ότι "οι δάσκαλοι σκεφτόμαστε ότι πριν πολλά χρόνια ήμασταν στη θέση σας ως μαθητές αλλά δεν κουραστήκαμε στο στίβο της ζωής" καλωσορίζοντας τα 40 νέα πρωτάκια στο σχολικό χώρο λέγοντας ότι η "χαρά μας μοιάζει με του γέρου Ιωσήφ που με αγάπη μπόλιαζε τα δέντρα". Για τους γονείς ευχήθηκε υγεία και οι στόχοι να επιτευχθούν με συλλογική συνεργασία για να σμίξουμε το κόσμο όπως αναφέρει ο ποιητής".

Ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού μίλησε για χρονιά γεμάτη φιλοδοξίες, έργο και με όρεξη για δουλειά θεωρώντας απαραίτητη τη συνεργασία με τους γονείς με κοινή επιθυμία για βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες της νέας χρονιάς αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζεται συλλογική δράση λόγω της σημερινής κρίσης με πρόθεση για ένα καλύτερο κόσμο...


ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Αγιασμός με ευχές για την νέα χρονιά ξεκίνησε το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας παρουσία του νέου Διευθυντή κ. Ρούσση, του Δημάρχου Τριφυλίας κ. Κόλλια, του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Μπασδάνη και φορέων. Μετά την τελετή ο σύμβουλος Παιδείας του Δήμου Γιάννης Μερκούρης τόνισε ότι υπάρχει αξιόλογη υλικοτεχνική υποδομή στο συγκρότημα με τους καθηγητές να είναι στις θέσεις τους,ενώ στάθηκε στην φιλομάθεια των μαθητών καθώς Γυμνάσιο και Λύκειο έχουν αποδείξει ότι καταφέρνουν σημαντικές επιτυχίες στις εξετάσεις.

Η σχολική σύμβουλος κ. Μαντά ευχήθηκε στα παιδιά ότι σε μια δύσκολη εποχή που η επιβίωση σε μια κοινωνία απαιτεί σεβασμό και υπερασπίζουμε την αξιοπρέπεια και με αλληλεγγύη να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Χαιρετισμό απεύθυνε στα παιδιά η πρώην Διευθύντρια κα Μάτα Μπαρτζελιώτη η οποία ευχαρίστησε τα παιδιά για την άψογη συνεργασία, ενώ ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι η πρόοδος είναι δεδομένη δίνοντας την διαβεβαίωση ότι καθημερινά θα βρίσκεται δίπλα στα παιδιά από τα οποία αντλεί δύναμη ώστε να γίνουν χρήσιμοι πολίτες στην κοινωνία μας.

Αγιασμός πραγματοποιήθηκε και στο Λύκειο Κυπαρισσίας παρουσία του Διευθυντή κ. Βαγγέλη Αντωνόπουλου και αυτοδιοικητικών παραγόντων μαζί με τους καθηγητές τον οποίο τέλεσε ο Μητροπολίτης Τριφυλίας- Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος ενώ την ευαγγελική περικοπή διάβασε ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κόλλιας. Όπως διαβεβαίωσε ο Διευθυντής του σχολείου τα βιβλία ήταν στη θέση τους πριν από ένα μήνα με την διανομή τους να ολοκληρώνεται αυθημερόν ενώ δεν παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε ότι αφορά τις οργανικές θέσεις καθώς από νωρίς το σχολείο είχε φροντίσει για την ομαλή λειτουργία του.


Πηγή : radio 936

Εκκίνηση για το πανηγύρι στην Ευαγελίστρια- Σταδιακά καλύπτονται οι...παράγκες

ΜΟΝΟ οι 135 από τις 200 συνολικά θέσεις κληρώθηκαν πρόσφατα στο Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΊΑΣ για την χωροθέτηση των πάγκων στο πανηγύρι της Κυπαρισσίας. Ωστόσο η πλήρωση των θέσεων γίνεται σταδιακά καθώς καθημερινά έρχονται έμποροι από διάφορες περιοχές ζητώντας τις περσινές θέσεις τους....οπότε η ζήτηση αναμένεται να καλυφθεί. Ελπίζουμε μόνο να μην υπάρξουν παράνομοι ή μισθωμένες θέσεις χωρίς πρόγραμμα τονίζουν αρμόδιες πηγές.

Την Τρίτη ξεκινά πάντως η μεγάλη εμποροπανήγυρη της Κυπαρισσίας που θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα και η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο με την ευκαιρία του εορτασμού της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Εμποροι, μικροπωλητές αλλά και πλήθος από ψησταριές είναι σε πλήρη ανάπτυξη στους δρόμους γύρω από τον ναό της Ευαγγελίστριας.

Οσον αφορά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, την Παρασκευή το απόγευμα στον ιερό ναό της Ευαγγελίστριας θα τελεστεί πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσοστόμου. Ανήμερα στην γιορτή θα τελεστεί αρχιερατική θεία λειτουργία στην οποία θα χοροστατήσει ο κ. Χρυσόστομος, μετά το πέρας της οποίας θα γίνει λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού στους δρόμους γύρω από τον ιερό ναό συνοδεία της Φιλαρμονικής του δήμου, του ιερού κλήρου και των πιστών.


Πηγή : kyparissiotis

Ευχές Μερκούρη για την νέα σχολική χρονιά!

Η νέα σχολική χρονιά που αρχίζει σήμερα με την τελετή του αγιασμού και τις ευλογίες της εκκλησίας, εύχομαι να είναι γόνιμη και αποδοτική.

Δε διστάζω να καταθέσω ότι η χρονιά αυτή θα είναι δυσκολότερη όλων των προηγούμενων.

Βασίζομαι στην επιμέλεια των μαθητών, στην πίστη και στο όραμα των εκπαιδευτικών και στην αμέριστη συμπαράσταση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και νιώθω πεπεισμένος ότι και αυτή η σχολική χρονιά θα έχει τα καλύτερα επιθυμητά αποτελέσματα.

Καλή σχολική χρονιά
Ιωάννης Μερκούρης
Υπεύθυνος Παιδείας Δήμου Τριφυλίας


Πηγή : filiatra net

Τριφυλία: Το GPS του κινητού οδήγησε στον κλέφτη!

Το κινητό τηλέφωνο νέας τεχνολογίας που είχε κλέψει ένας νεαρός τσιγγάνος που μένει στο Γιαννιτσοχώρι Ηλείας οδήγησε μέσω... GPS τους αστυνομικούς στα ίχνη του.

Πιο αναλυτικά, πριν από ένα μήνα περίπου ο τσιγγάνος είχε κλέψει το κινητό από ένα σπίτι που είχε διαρρήξει στην περιοχή Πηγαδούλια Τριφυλίας. Είχε αρπάξει ακόμη έναν φορητό υπολογιστή και κοσμήματα. Ωστόσο το τηλέφωνο διέθετε GPS κι έτσι προχθές το απόγευμα -οπότε φαίνεται το ενεργοποίησαν- ο ιδιοκτήτης του εντόπισε το στίγμα μέσω του υπολογιστή του.

Το σήμα έδειχνε ότι το κινητό βρισκόταν στο Γιαννιτσοχώρι Ηλείας. Άμεσα ο ιδιοκτήτης του τηλεφώνου ειδοποίησε το ΑΤ Κυπαρισσίας, και άνδρες της ομάδας Ασφάλειας Τριφυλίας μετέβησαν στην περιοχή, στο καφενείο του χωριού, όπου βρήκαν το κινητό κι έφτασαν στα ίχνη του νεαρού τσιγγάνου που το είχε κλέψει.

Ο δράστης συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Κυπαρισσίας.


Πηγή : eleutheria online

Δελτίο τύπου ΔΑΟΚ

Η ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας ανακοινώνει ότι:

Την Πέμπτη 12/9/2013 θα πραγματοποιηθεί ψεκασμός στις τοπικές κοινότητες: Μ. ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ, ΘΑΛΑΜΕΣ, ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ, ΚΑΛΛΙΡΟΗ, ΠΟΛΙΧΝΗ, ΝΟΜΙΤΣΙ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΑΝΑΛΗΨΗ, ΜΙΚΡΟΜΑΝΗ και ΒΕΛΙΚΑ. Παρακαλούνται οι παραγωγοί να παρακολουθούν τους ψεκασμούς στους ελαιώνες τους και όσοι έχουν κτήματα περιφραγμένα να τα ανοίξουν.

Από τη Δ/νση
Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής
ΠΕ Μεσσηνίας


Πηγή : Δελτίο τύπου

Ευχαριστήρια επιστολή Χρυσόστομου σε Σαμαρά για την χρηματοδότηση του έργου της ΙΜ Βελανιδιάς

Ευχαριστήρια Επιστολή έστειλε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη χορήγηση ποσού 800.000,00 ευρώ, μέσω του Προγράμματος ΕΣΠΑ του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να αποπερατωθούν τα έργα αναστήλωσης της ιστορικής Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Βελανιδιάς στην Καλαμάτα.

Ο Σεβασμιώτατος εκφράζει στον Πρωθυπουργό τις θερμές ευχαριστίες του για την συμβολή και τη βοήθειά του, για την έγκριση της χρηματοδότησης, ικανοποιώντας έτσι ένα χρόνιο αίτημα του λαού της Καλαμάτας, τονίζοντας συγχρόνως το άοκνο ενδιαφέρον του κ. Σαμαρά για τη γενέτειρά του, την αρωγή του στο έργο της τοπικής Εκκλησίας, καθώς και τη στήριξή του σε έργα πολιτισμού τα οποία αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης στους δύσκολους καιρούς που διερχόμαστε.

Ο Μητροπολίτης κλείνοντας την Επιστολή του εύχεται υγεία και δύναμη στον Πρωθυπουργό για το κοπιώδες έργο του, για το καλό της Πατρίδας αλλά και της Μεσσηνίας. Ευχαριστήρια Επιστολή επίσης απέστειλε και στη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη για τη βοήθειά της στο ως άνω αίτημα, τονίζοντας την άριστη συνεργασία μετά της Ιεράς Μητροπόλεως προς διεκπεραίωση όλων των υπηρεσιακών θεμάτων για την έγκριση της χρηματοδότησης.

Η Ιερά Μονή Βελανιδιάς είναι γυναικείο Μοναστήρι της Μητροπόλεως Μεσσηνίας, κτίσμα του 17ου αιώνα το οποίο βρίσκεται βόρεια της Καλαμάτας, σε υψόμετρο 400 μέτρων και είχε υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές κατά το σεισμό του 1986.

amen.gr


Πηγή : messinia portal

Απελευθέρωση ασημόγλαρων στην Καλαμάτα

Θεραπεύθηκαν και θα απελευθερωθούν ασημόγλαροι από τους εθελοντές του σταθμού Μεσσηνίας του ΕΚΠΑΖ.

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013, στις 11:00 π.μ., στο μόλο του Πανελληνίου στην Προκυμαία Καλαμάτας θα δακτυλιωθούν και στη συνέχεια θα αφεθούν ελεύθερα τα όμορφα αυτά πτηνά που θεραπεύτηκαν και είναι έτοιμα να επιστρέψουν στο περιβάλλον τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Σταθμός του ΕΚΠΑΖ στη Μεσσηνία φέτος ανέθρεψε περί τους 10 νεοσσούς ασημόγλαρους και θεράπευσε και αρκετούς ακόμα, οι οποίοι βρέθηκαν τραυματισμένοι. Ευχή όλων να συνεχιστεί το σημαντικό έργο που γίνεται στο σταθμό της Μεσσηνίας για τη διαφύλαξη της άγριας φύσης της περιοχής μας.

Την εκδήλωση διοργανώνει το ΕΚΠΑΖ – Σταθμός Μεσσηνίας, με τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας.


Πηγή : messinia portal

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Επιτέλους, ξεκίνησε χθες το έργο βελτίωσης στο φονικό “S”

Επιτέλους, μετά από χρόνια αγώνων, αιτημάτων, δηλώσεων, εξαγγελιών, υποσχέσεων και – δυστυχώς – με πολλές αθώες ανθρώπινες ζωές να έχουν χαθεί στο φονικό “S” της γέφυρας του Λαγκούβαρδου, ξεκίνησε χθες το έργο της βελτίωσης της γέφυρας.

Το έργο «Βελτίωση–συντήρηση 15ης επαρχιακής οδού Φιλιατρά – Μάραθος – Ρωμανού (βελτίωση γέφυρας Λαγκούβαρδου)», όπως είναι ο τίτλος του, αφορά στην αντικατάσταση του υπάρχοντος οχετού στο ρέμα Λαγκούβαρδος, στην 15η επαρχιακή οδό, με ταυτόχρονη βελτίωσή της στο αναγκαίο μήκος. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 480.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου!

Όπως έχουμε γράψει σχετικά στο «Θ»: «Ο συγκεκριμένος δρόμος (Φιλιατρά- Μάραθος- Ρωμανός) συνδέει τις περιοχές των Φιλιατρών, της Αγίας Κυριακής και του Μαράθου, διασχίζει αγροτικές περιοχές με εντατικές καλλιέργειες και διοχετεύει την τουριστική κίνηση στις παραλίες της περιοχής, αλλά και στις μεγάλες εγκαταστάσεις. Ο κυκλοφοριακός της φόρτος είναι σχετικά μεγάλος το χειμώνα και πολύ μεγάλος το καλοκαίρι, αφού, εκτός των παραπάνω, εξυπηρετεί τις ανάγκες διακίνησης εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων, τις ανάγκες κυκλοφορίας των αγροτικών μηχανημάτων, επισκεπτών και τουριστών. Το πλάτος του δρόμου κυμαίνεται μεταξύ 5,50 και 6 μέτρων, ενώ στην επίμαχη περιοχή η χάραξη της οδού είναι κάκιστη και δυσχεραίνει την κυκλοφορία, αυξάνοντας αρκετά τα ατυχήματα, ενώ το υφιστάμενο τεχνικό έργο είναι στην ουσία ανύπαρκτο, με αποτέλεσμα να μην παροχετεύονται τα νερά μέσα από αυτό, αλλά να κατακλύζουν την επιφάνεια της οδού και να αποκλείουν την κυκλοφορία.

Με το νέο τεχνικό θα υπάρχει και καινούργια χάραξη του δρόμου, με εξομάλυνση των στροφών στον υφιστάμενο. Η χάραξη ξεκινά αμέσως μετά τη δεξιά στροφή στην κατεύθυνση από Φιλιατρά προς Μάραθο και καταλήγει μετά την ισόπεδη διασταύρωση προς την παραλία του Λαγκούβαρδου, ενώ όλοι οι δρόμοι που συμβάλλουν στο συγκεκριμένο κομμάτι θα αποκατασταθούν οριζοντιογραφικά και υψομετρικά. Ο νέος δρόμος θα είναι δίιχνος και το συνολικό πλάτος του καταστρώματος θα ανέρχεται σε 10,50 μέτρα (δηλαδή 3,75 μέτρα ανά κατεύθυνση, εκ των οποίων τα 0,25 καταλαμβάνει η εξωτερική λωρίδα καθοδήγησης), ενώ λόγω των μεγάλων τιμών των ακτινών καμπυλότητας, σε καμία καμπύλη δεν απαιτείται διαπλάτυνση.

Στο δε σημείο του τεχνικού, το ύψος του δρόμου θα ανέρχεται στα 4 μέτρα από το έδαφος, οπότε είναι αδύνατο να ξαναδιακοπεί η κυκλοφορία. Το έργο από την αρχή έως το τέλος του θα κατασκευαστεί επί της υφιστάμενης οδού». Η κυκλοφορία από χθες διακόπηκε στο συγκεκριμένο τμήμα και με κατάλληλη σήμανση τα οχήματα οδηγούνται στην υπάρχουσα εθνική οδό Φιλιατρών – Γαργαλιάνων. Στο Λαγκούβαρδο, για να παρακολουθήσει από κοντά την έναρξη των εργασιών και να συζητήσει με τον ανάδοχο, βρέθηκε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, με τον αντιδήμαρχο Ευστάθιο Ανδρινόπουλο και τοπικούς συμβούλους.

Ο κ. Κόλλιας σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του που, επιτέλους, ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου, καθώς «για χρόνια ολόκληρα ο δρόμος αυτός και η γέφυρα αποτελούσαν μια ανοιχτή πληγή για τον τόπο μας. Το έργο βελτίωσης του δρόμου θα ανταποκριθεί στην προοπτική ανάπτυξης που έχει η περιοχή μας. Οι δε πιέσεις προς κάθε αρμόδιο από πλευράς του Δήμου ήταν διαρκείς, ενώ υπήρξε θετική ανταπόκριση από την Περιφέρεια, μιας και ο δρόμος αυτός ανήκει σε αυτήν».

Από την πλευρά του, ο ανάδοχος του έργου υποστήριξε ότι στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί σε 2 με 3 μήνες, εφόσον, βεβαίως, οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.


Πηγή : tharros news

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί δεν ψάχνουν να βρουν τους υπευθύνους για την καταστροφή του λιμανιού;

Εάν κατατέθηκε ο φάκελος του λιμανιού της Κυπαρισσίας στον εισαγγελέα και εάν έχει υποβληθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ρωτά μιλώντας στο «Θ» ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων Τριφυλίας, Κώστας Ροϊλός. Από το Μάρτιο, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας, απαντώντας σε ερωτήσεις των αλιέων και των δημοσιογράφων, είχε πει ότι ο Δήμος ετοιμάζει φάκελο και θα τον καταθέσει στον εισαγγελέα, για να βρεθούν οι υπεύθυνοι της καταστροφής του λιμανιού, με την κατάρρευση του μόλου. Το ίδιο είχε πει και ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σε αυτοψία του στο λιμάνι τον Απρίλιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο Δήμος και η Περιφέρεια «κινούνται από κοινού για να πάει όλη αυτή η υπόθεσις στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη να αποφασίσει».

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο Δήμος κατέθεσε φάκελο του λιμανιού στον εισαγγελέα και εάν έχει υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου! Μιλώντας στο «Θ» ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων σημείωσε: «Σε συνέντευξη Τύπου, το Μάρτιο, μετά την καταστροφή του λιμανιού, ο κύριος δήμαρχος, αν και το απέφυγε στην αρχή, μετά από ερωτήσεις μας και των δημοσιογράφων, μας είχε διαβεβαιώσει – και το έγραψαν οι εφημερίδες και το έδειξαν τα κανάλια – ότι θα στείλει το φάκελο του λιμανιού στον εισαγγελέα. Στη συνέχεια είπε ότι θα κάνει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Μαζί με το Δήμο είχε πει ο κύριος περιφερειάρχης σε επίσκεψή του στο λιμάνι τον Απρίλιο, μετά την καταστροφή του μόλου, θα πήγαινε και η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη Δικαιοσύνη. Ψάχνουμε να βρούμε αυτή η μήνυση αν έγινε, πότε έγινε και σε ποιο στάδιο βρίσκεται. Γιατί, πιστεύω, οι αλληλοκαλύψεις και οι μηνύσεις δεν πάνε μαζί! Περιμένω, λοιπόν, τον κύριο δήμαρχο να απαντήσει είτε εγγράφως στο Σύλλογό μας είτε στα Μέσα Ενημέρωσης, οπουδήποτε, να μας πει πού βρίσκεται η μήνυση αυτή, σε ποιον εισαγγελέα είναι και πού έχει κατατεθεί ο φάκελος».

Ο κ. Ροιλός, αφού επισήμανε ότι οι εργασίες στο λιμάνι εκτελέστηκαν επί κρατικής Περιφέρειας, τόνισε: «Όπως έχω ξαναπεί, η αιρετή Περιφέρεια είναι συνέχεια της προηγούμενης κρατικής Περιφέρειας, έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ κι έτσι πιστεύω ότι είναι, και οι υπεύθυνοι του έργου αυτού είναι στα γραφεία τους μέσα, αυτή τη στιγμή, και μπορούν να τους ψάξουν, να τους βρουν, για να ρωτήσουν για το θέμα αυτό πώς έχει προκύψει και έχει φτάσει το λιμάνι σ’ αυτά τα χάλια, να είναι κατεστραμμένο από την κατάρρευση του μόλου – τώρα κινδυνεύει και τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου – και να μην παρέχει καμία ασφάλεια ελλιμενισμού. Κάθονται και φοβούνται τη Natura στο Καλό Νερό, φοβούνται την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ δε φοβούνται την Ευρωπαϊκή Ένωση που τόσα εκατομμύρια ευρώ τα πήρε η θάλασσα και πήγανε στράφι, καταστράφηκε το λιμάνι και δεν έχουμε λιμάνι; Εδώ τι γίνεται; Δηλαδή, εξαθλιώνουν τους ανθρώπους και δεν ψάχνουν να βρουν τους υπευθύνους;».

Συνεχίζοντας, επανέλαβε το διαρκές αίτημά του «να ανοίξει ο φάκελος του λιμανιού», τονίζοντας: «Έχω πει επανειλημμένως: Να ανοίξει ο φάκελος του λιμανιού. Από την αρχή. Να δούνε πού πήγανε τα λεφτά. Τι έλεγε η μελέτη και τι έγινε. Πώς υπέγραφαν και ποιοι υπέγραψαν για το έργο. Να τα δούνε όλα και να τα ψάξουνε όλα! Δεν το κάνει κανένας, ούτε από Περιφέρεια ούτε από Δήμο. Δεν υπάρχει Δημόσια Διοίκηση; Δεν υπάρχουν Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης; Γιατί δεν έρχεται κάποιος; Ο εισαγγελέας, όποιος άλλος αρμόδιος, να ψάξει το θέμα και να βρει τι έχει γίνει και πήγανε τόσα εκατομμύρια στράφι και δεν έχουμε λιμάνι!».

Του Ηλία Γιαννόπουλου


Πηγή : tharros news

Σε δύο φάσεις η δακοκτονία στη Τριφυλία - Καταπολέμηση με όλα τα μέσα και 1.600 παγίδες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΕΝΤΑΤΙΚΑ και χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκαν οι 2 φάσεις δακοκτονίας στην Τριφυλία η οποία ήταν προετοιμασμένη όπως δήλωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας.

Ο Διευθυντής της υπηρεσίας κ. Παρασκευόπουλος μας ξενάγησε σε ένα αρδευόμενο ελαιώνα στην εθνική οδός Κυπαρισσίας- Πύργου με αναρτημένη παραγωγή στο 80% χωρίς προσβολές από το δάκο με δειγματοληψίες καθώς υπάρχει υποχώρηση του φαινομένου. Υπογράμμισε όμως ότι η υπηρεσία προτίμησε αρδευόμενους ελαιώνες και βιολογικές καλλιέργειες για να διαπιστωθεί ο παρασιτισμός με το μέγεθός του στην περιοχή της Τριφυλίας, ενώ το Εργαστήριο Εντομολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών διενεργεί δειγματοληψίες και καταγραφή των παρασίτων ώστε να αξιοποιηθούν στην περιοχή μας σε περίπτωση ωφέλιμων ειδών. Εξήγησε ότι παράσιτα του δάκου ξεκινούν από το Σεπτέμβριο για αξιοποίηση της ωφέλιμης πανίδας της περιοχής στα πλαίσια του προγράμματος δακοκτονίας σε συνεργασία με το Ινστιτιούτο Χανίων διεξάγοντας έτσι 2 παράλληλες εργασίες με ερευνητικά κέντρα για το αντικείμενο αυτό.


ΔΥΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος επιβεβαίωσε στο Ράδιο Κυπαρισσία 936 ότι ολοκληρώθηκε ο δεύτερος ψεκασμός στις περιοχές εφαρμογής καθώς φέτος υπήρξε μεγάλος αριθμός σύλληψης του δάκου ανά παγίδα τον Ιούνιο και Ιούλιο που τους ανησύχησε ιδιαίτερα αλλά τώρα εμφανίζεται μείωση του φαινομένου σε περιοχές με μικρή παραγωγή. Τόνισε ότι οι παραγωγοί δεν πρέπει να εφησυχάσουν σε περιοχές που γίνονται ψεκασμοί από τους παραγωγούς που δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα με διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης με εγκεκριμένα σκευάσματα. Σημείωσε ότι η προσοχή είναι αυξημένη από τους εμπλεκόμενους φορείς ενώ φέτος τοποθετήθηκαν 1.600 παγίδες στην Τριφυλία οι οποίες ελέγχονται από παγιδοθέτες όπου παρακολουθείται ο πληθυσμός του δάκου ώστε να υπάρχει αντιμετώπιση, ενώ έγινε σήμανση των ελαιοδέντρων που φέρουν παγίδες.


Πηγή : radio 936