Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Ρουμάνος έκλεψε πετρέλαιο από φορτηγό στην Κυπαρισσία

Συνελήφθη, χθες (10.1.2014) το βράδυ, στην Κυπαρισσία, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κυπαρισσίας, ένας 54χρονος Ρουμάνος.

Οπως αποδείχθηκε ο 54χρονος αφαίρεσε καύσιμο (πετρέλαιο) από φορτηγό ιδιοκτησίας ημεδαπού.


Πηγή : eleutheria online

ΕΡΑΝΗ BASKET: Εκοψε την πίτα της και πάει για νέες επιτυχίες

Την πίτα του τμήματος basket της Εράνης έκοψε χθες το απόγευμα ο Σύλλογος παρουσία πολύ κόσμου που είχε κατακλείσει το cafe Capriccio στα Φιλιατρά. Την πίτα έκοψε ο παράγοντας της ομάδας Βασίλης Παπαθεοδοσίου ο οποίος ευχήθηκε στον κόσμο που βρισκόταν στο μαγαζί χρόνια πολλά και επιτυχίες στο τμήμα basket.

Η Εράνη είπε δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο αλλά και το τμήμα basket...... καθώς είναι η ομάδα που εκφράζει την πόλη μας, την νεολαία μας και χρειάζεται την στήριξη όλων μας. Σύσσωμη η διεύθυνση του Cafe Capriccio εξέφρασε την ικανοποίηση της για τις επιτυχίες της Εράνης και ευχήθηκε στην ομάδα να εξακολουθεί να μας κάνει υπερήφανους με τις επιτυχίες της.

Στην χθεσινή εκδήλωση κληρώθηκε και ένα tablet Crypto που κέρδισε ο Χρήστος Αλεξανδρόπουλος όπου γι αυτόν το δώρο παρέλαβε φιλικό του πρόσωπο.

Δείτε Video και φωτογραφίες από την χθεσινή εκδήλωση

Εμείς ευχόμαστε στη ομάδα ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ για την συνέχεια και στον Γιώργο Γριβοκωστόπουλο που είναι η ψυχή και η καρδιά της ομάδας να έχει δύναμη και υπομονή να προσφέρει αυτό που τόσο καλά ξέρει να κάνει.


Πηγή : filiatra news

Φιλιατρά: Ο Νίκος Λυγερός μιλάει για το ζεόλιθο

Στα Φιλιατρά βρέθηκε την Πέμπτη, ο πιο ευφυής Έλληνας Νίκος Λυγερός, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του συμπατριώτη μας Γιώργου Ασημακόπουλου, παρουσιάζοντας στο Βορέειον Πνευματικό Κέντρο τις ευεργετικές εφαρμογές του ζεόλιθου στην αγροτική παραγωγή.

Το πρώτο στοιχείο που αναφέρει συνήθως κάποιος μιλώντας για αυτόν είναι ο υψηλός δείκτης νοημοσύνης που τον καθιστά τον ευφυέστερο Έλληνα στον κόσμο. Το 189 IQ του κ. Λυγερού είναι σχεδόν διπλάσιο από ενός μέσου ανθρώπου.

Παίζει σκάκι από 2 (!) ετών, είναι καθηγητής μαθηματικών στη Λυών, επισκέπτης καθηγητής στη Θράκη όπου διδάσκει θεωρία ομάδων και ιστορία και φιλοσοφία των μαθηματικών, επισκέπτης καθηγητής στην Αθήνα όπου διδάσκει επιστημολογία, βιοηθική και κυβερνητική.

Είναι καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και στην Αστυνομική Ακαδημία. Είναι expert μεταφραστής -διερμηνέας στα γαλλικά δικαστήρια, έχει εκδώσει λογοτεχνικά βιβλία και ποιητικές συλλογές, ενώ γράφει και σκηνοθετεί θεατρικές παραστάσεις. Είναι λάτρης και μαχητής της Κύπρου, στην οποία κατέχει και τη θέση στρατηγικού συμβούλου, ενώ ήταν αυτός που διάβασε το σχέδιο Ανάν των 10.000 σελίδων και εντόπισε επακριβώς τις αντιφάσεις και συνέταξε μια έκθεση μονοψήφιων σελίδων καταγράφοντας αυτές τις αντιφάσεις, την οποία παρέδωσε στον πρόεδρο της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλο απ’ όπου φαινόταν ότι θα ερχόταν η απόρριψή του.

Στην άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξη που παρουσίασε στα Φιλιατρά με θέμα: "Από το ελαιόλαδο στο ζεόλαδο", αναφέρθηκε στις ιδιότητες και στις πολλαπλές χρήσεις του ΖΕΟΛΙΘΟΥ ιδιαίτερα στη γεωργία. Έχει την ικανότητα δέσμευσης βακτηρίων, αερίων, ανόργανων, οργανικών και οργανομεταλλικών ενώσεων, ρυθμίζει προς το ουδέτερο το ph των υδάτων και εμπλουτίζει τα ύδατα με οξυγόνο.

Η ορυκτολογική σύσταση και οι φυσικοχημικές ιδιότητες καθιστούν τον ελληνικό φυσικό ζεόλιθο το καταλληλότερο υλικό για πολυάριθμες και πολύμορφες περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές εφαρμογές. Υπάρχουν αγρότες στην περιοχή μας που τον χρησιμοποιούν κι όπως δήλωσαν έχουν διαπιστώσει σημαντική βελτίωση στη γεύση των προϊόντων τους.

Επίσης στον Πρόδρομο Τριφυλίας τον χρησιμοποιούν στην καλλιέργεια της ελιάς. Η χημική ανάλυση του λαδιού έδειξε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα στην οξύτητα και τα Κ.

Μιλώντας στο filiatranet.gr, επισήμανε ότι και η χώρα μας έχει ζεόλιθο, μια παραγωγή που θα ξεκινήσει φέτος και το κοίτασμά του θα είναι πάνω από 80 εκ. τόνους, μέγεθος που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την παγκόσμια αγορά για τουλάχιστον 20 χρόνια.

Παρακολουθήστε ένα απόσπασμα, όπως το κατέγραψε ο φακός του filiatranet:


Πηγή : filiatra net

Αιτήσεις από Κίνα, Νεπάλ και Αφρική για το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης

ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η διοργάνωση που εμπνεύστηκαν και στήνουν στη Μεσσήνη, το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης, συναντά ήδη μεγάλο ενδιαφέρον τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο Δήμος Μεσσήνης εντάσσει στο φεστιβάλ και άλλες εξαιρετικές καινοτόμες δραστηριότητες…

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα για το επόμενο φεστιβάλ, το 3ο, που θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Μεσσήνη από τις 31 Μάρτη έως τις 10 Απρίλη, έχουν αποστείλει αιτήσεις συμμετοχής 30 νεανικές θεατρικές ομάδες και μάλιστα δύο από την Ασία (μία από την Κίνα και μία από το Νεπάλ), μία από την Αφρική (Ακτή Ελεφαντοστού) και τρεις από την Κύπρο. Το ότι νεανικές θεατρικές ομάδες από τόσο μακρινές χώρες και τόσο διαφορετικούς πολιτισμού επιθυμούν να παρουσιάσουν στην Αρχαία Μεσσήνη παραστάσεις από του αρχαιοελληνικού δράματος, φανερώνει την απήχηση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού ακόμη και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Σημειώνεται ότι το Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με 330.000 ευρώ. Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι το εγκεκριμένο ποσό των δράσεων θα ενισχύσει και θα βελτιώσει τον εκπαιδευτικό και πολιτισμικό χαρακτήρα του 3ου και του 4ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος του φετινού δηλαδή και του επόμενου. Ο στρατηγικός στόχος του προγράμματος, σημείωσε ο δήμαρχος, βασίζεται τόσο στις θεατρικές παραστάσεις αρχαίου δράματος από μαθητές και φοιτητές στο θέατρο της αρχαίας Μεσσήνης όσο και στην εισαγωγή βιωματικών εφαρμογών που απευθύνονται σε μαθητές. Μάλιστα ο δήμαρχος χαιρέτισε τη συμμετοχή και συνεργασία εκπαιδευτικών των σχολείων της Ελληνογερμανικής Αγωγής και του 1ου Γενικού Λυκείου Μεσσήνης, οι οποίοι αφιλοκερδώς θα συμπράξουν στην επίτευξη των στόχων των δράσεων του φεστιβάλ στην αρχαία Μεσσήνη.

Ο Σοφοκλής Σωτηρίου, Υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ελληνογερμανική Αγωγή, αναφέρθηκε στις Web διαδικτυακές βιωματικές ψηφιακές εφαρμογές που θα σχεδιαστούν και θα δημιουργηθούν ως παράλληλες δράσεις στο φεστιβάλ καθώς και στα καινοτόμα εκπαιδευτικά σενάρια με στόχο τη βιωματική προσέγγιση της μάθησης, έτσι ώστε οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στα προγράμματα αυτά να μετατραπούν από παθητικοί παρατηρητές σε ενεργούς χρήστες, που θα ανακαλύπτουν την ουσία της τέχνης και του πολιτισμού.

Ο Νίκος Φουσιάνης, φιλόλογος στο 1ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης, συμπλήρωσε ότι οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα δημιουργήσει θα διευρύνουν τον πολιτιστικό διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, ευαισθητοποιώντας τους μαθητές - επισκέπτες της αρχαίας Μεσσήνης σε θέματα προστασίας της Πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον οι δράσεις αυτές θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την υποστήριξη μελλοντικών καινοτόμων δράσεων στον τομέα της εκπαίδευσης των μαθητών αλλά και του πολιτισμού.

Στο ρόλο της Φιλαρμονικής του Δήμου Μεσσήνης και στα μουσικά σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν στην αρχαία Μεσσήνη αναφέρθηκε η Λίνα Καμαρινοπούλου, πρόεδρος της Φιλαρμονικής και σύμβουλος στο τοπικό διαμέρισμα του Δήμου Μεσσήνης. Σκοπός αυτών των σεμιναρίων είναι να δώσουν τη δυνατότητα σε μαθητές να κατασκευάσουν αρχαία μουσικά όργανα, σαν αυτά που χρησιμοποιούνταν στους αρχαίους δραματικούς αγώνες και να τα εκθέσουν στη συνέχεια. Παράλληλα, με πρωτότυπο τρόπο μαθητές θα ξεναγούνται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης. Ο Γιώργος Δαβίλλας, αντιδήμαρχος Μεσσήνης, έκλεισε τη συνέντευξη Τύπου λέγοντας πως η αρχαία Μεσσήνη τελικά προβάλλεται όλο και περισσότερο μέσα από τέτοιες καινοτόμες δράσεις αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της που την καθιστούν όλο και περισσότερο πόλο έλξης.


Πηγή : kalamata journal

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Με καλά νέα η συνάντηση Αλευρά - Σεφεκου για το νοσοκομείο Κυπαρισσίας που αναβαθμίζεται πλήρως

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΟ χρώμα είχε η επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Αλευρά με αυτοψία σε έργα της Περιφερειακής ενότητας και επαφές στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας όπου είχε γόνιμο διάλογο. Αρχικά ευχήθηκε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο στον Σεβασμιώτατο Τριφυλίας-Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομο για το νέο έτος όπου τέθηκαν ζητήματα που αφορούν κυρίως την αναστήλωση ιστορικών εκκλησιών αλλά και ουσιαστική συνεργασία στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ

ΣΤΗ συνέχεια επισκέφθηκε τον αναπληρωτή Διοικητή του ιδρύματος με περιήγηση στους θαλάμους νοσηλείας και την Μονάδα Τεχνητού νεφρού αλλά και τα εξωτερικά ιατρεία παρουσία της Διευθύντριας νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρών αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων. Σε δηλώσεις του ο κ. Αλευράς στο γραφείο του Διοικητή τόνισε ότι "με τη νεανική του ορμή ο νέος διοικητής και με την επιστημονική του κατάρτιση θα έχουμε γόνιμη συνεργασία ενώ ανέφερα παρουσία του περιφερειακού συμβούλου κ. Γιώργου Μπακούρου για τον προσωρινό ανάδοχο που ανέδειξε η δημοπρασία για το έργο Διαρρύθμισης εξωτερικών ιατρείων και το γραφείο διοικητικού προσωπικού το οποίο σύντομα θα συμβασιοποιηθεί". Πρόσθεσε ότι η παρέμβαση στις υποδομές είναι συνεχής για να αποδώσει τα μέγιστα το νοσοκομείο Κυπαρισσίας χρειάζεται νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό με την έλευση 2 ειδικοτήτων και με την επικείμενη πρόσληψη 3 ακόμα ειδικοτήτων θα ανταποκριθεί πλήρως στα καθήκοντά του.

ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Ο αναπληρωτής διοικητής κ. Άγγελος Σεφέκος εξήγησε ότι "αποκόμισε άρτια συνεργασία με τον Αντιπεριφεριάρχη και τον περιφερειακό σύμβουλο με τα ευχάριστα νέα για την αναμόρφωση χώρων του ισογείου που θα βοηθήσει την εικόνα του ιδρύματος όσο και την λειτουργία του" ενώ επισήμανε ότι γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για την αναβάθμισή του από όλες τις πλευρές. Κατέληξε λέγοντας ότι στόχος του υπουργείου, της 6ης ΔΥΠΕ και του ιδίου είναι να στηριχθεί το Νοσοκομείο και να του αποδοθεί στο ρόλο που ταιριάζει στο ιστορικό νοσοκομείο που είναι κοντά στους πολίτες". Ευχάριστη εικόνα αποτέλεσε η επίσκεψη στη νέα πτέρυγα με το άρτιο νοσηλευτικό προσωπικό και στη Μονάδα τεχνητού νεφρού όπου αντάλλαξαν ευχές με τους ασθενείς.


Πηγή : radio 936

Τερψιθέα: Αυτοψία Αλευρά στα αντιπλημμυρικά έργα

Επίσκεψη για να δεί την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων που πραγματοποιεί η περιφέρεια πελοποννήσου έκανε σήμερα το πρωί ο Αντιπεριφερειάρχης μεσσηνίας παναγιώτης Αλευράς συνοδευόμενος από τον περιφερειακό Σύμβουλο Μεσσηνίας Γιώργο Μπακούρο.

Ο Κ Αλευράς συνομίλησε με τον μηχανικό που εκτελεί το έργο και ενημερώθηκε λεπτομερώς για την πορεία του, ακούγοντας τον μηχανικό να λέει ότι υπήρχαν στην περιοχή πολλά ρέματα τα οποία μπαζώθηκαν και που αυτή την στιγμή ανοίγονται εκ νέου. Το πρόβλημα που δ τα νερά να μην μπορούν να ακολουθήσουν την φυσική τους ροή με αποτέλεσμα τις πλημμύρες που είχαμε στο σημείο που βρίσκεται γνωστή ταβέρνα της περιοχής.

Μετα την ενημέρωση ο κ. Αλευράς προέβη σε δηλώσεις για όλα τα εργα που εκτελούνται αυτή την στιγμή στην τριφυλία.

Για τα αντιπλημμυρικά εργα στην Τερψιθέα είπε ότι η φύση όταν την πληγώνεις εκδικείται. Από την πρώτη στιγμή που διαποιστώθηκε πρόβλημα η περιφέρεια Πελοποννήσου κινήθηκε άμεσα και με παρεμβάσεις που γίνονται δεν θα υπάρξει πλέον πρόβλημα στο μέλλον.

Δείτε το σχετικό Video

Για την Νέδα ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας είπε ότι ήδη ολοκληρώθηκε μια εργολαβία που υπήρχε στην Νέδα με καθαρισμό της κοίτης του ποταμού και δημιουργία αναχώματος από κατολισθήσεις που έγιναν από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου.

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα

Για το έργο της κατασκευής του γεφυριού στον Λαγκούβαρδο και την ταλαιπωρία των κατοίκων ο κ. Αλευράς είπε ότι κατανοεί απόλυτα την ανησυχία των κατοίκων της Μαραθούπολης για το ότι την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ο δρόμος ήταν κλειστός αλλα γίνεται ένα έργο στο φονικό "S" το οποιίο σύντομα ολοκληρώνεται. Ο ίδιος τόνισε είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον εργολάβο του έργου, ο οποίος υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου το έργο θα έχει ολοκληρωθεί και θα δωθεί στην κυκλοφορία.

Αν και οι υποχρεώσεις του εργολάβου ήταν να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 εν τούτοις λόγω και του αιτήματος των κατοίκων της Μαραθούπολης να μην γίνει τους θερινούς μήνες λόγω έντονου τουρισμού, η έναρξη άρα και η ολοκλήρωση του να μετατεθεί χρονικά.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από τις Δηλώσεις Αλευρά.

Για το Αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης είπε ότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και έχει επικαιροποιήθηκε η μελέτη και το κόστος κατασκευής του να ανέρχεται από τα 6.300.000 στα 8.300.000 και αλπο εκελί και μετα θα κοιτάξουν σε ποιό Χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα ενταχθεί.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα

Τέλος για το Λιμάνι Κυπαρισσίας είπε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Εχει ολοκληρωθεί η μελέτη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα στον Ιανουάριο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα δημοπρατηθεί.

Δείτε το απόσπασμα.


Πηγή : filiatra news

Καλό Νερό: Μετέφερε παράνομα 22 άτομα με λεωφορείο

Συνελήφθη, χθες (9-11-2014) το απόγευμα, στο Καλό Νερό, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Κυπαρισσίας, ένας 31χρονος ημεδαπός, γιατί οδηγούσε λεωφορείο και μετέφερε έναντι αντίτιμου -22- επιβάτες, αλλοδαπούς υπηκόους Αλβανίας, πραγματοποιώντας μεταφορικό έργο, το οποίο ανήκει σε άλλο φορέα.


Πηγή : filiatra net

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Ελληνική διατροφική φαρέτρα με ΠΟΠ μεσσηνιακά προϊόντα

Τα 100 έφτασαν τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ

Στην πέμπτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα

Η προσθήκη ενός ελαιολάδου στη «φαρέτρα» των ελληνικών προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας και γεωγραφικής προέλευσης αύξησε τον αριθμό τους στα εκατό και η Ελλάδα τα τιμά με διάφορες εκδηλώσεις. Αφορμή είναι η καταχώριση της ονομασίας του ελαιολάδου «ΜΕΣΣΑΡΑ» ως ΠΟΠ, το οποίο ήταν και το 100ό προϊόν ΠΟΠ, κατατάσσοντας πλέον την Ελλάδα 5η ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, διοργανώνουν εκδήλωση σήμερα στις 11.00 το πρωί για τον εορτασμό των 100 ελληνικών αγροτικών προϊόντων που έχουν καταχωρηθεί στην Ε.Ε. ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης, παρουσία του επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Dacian Ciolos, της επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρίας Δαμανάκη και του προέδρου της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Paolo De Castro.

Την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, θα χαιρετίσουν η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης. Παράλληλα, το ΥπΑΑΤ, με την επιστημονική συνεργασία του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, θα προχωρήσει στη σύνταξη ειδικής έκδοσης με αναμνηστικά γραμματόσημα αφιερωμένα στα 100 ελληνικά ΠΟΠ και ΠΓΕ. Τη συγκεκριμένη έκδοση έχουν αναλάβει τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. «Προπομπός» της ειδικής έκδοσης είναι η αναμνηστική έκδοση γραμματοσήμων για το 100ό ΠΟΠ, που είναι το ελαιόλαδο «ΜΕΣΣΑΡΑ», η οποία και θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση.


Πηγή : tharros news

Εθιμοτυπική επίσκεψη Αλευρά στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας πραγματοποίησε το πρωί ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς συνοδευόμενος από τον περιφερειακό Σύμβουλο Γιώργο Μπακούρο ο οποίος συναντήθηκε με τον νέο Αναπληρωτή Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας - Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας Άγγελο Σεφέκο.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο κ. Αλευράς αφού συνεχάρη τον νέο αναπληρωτή διοικητή για την ανάληψη των καθηκόντων του εξέφρασε την βεβαιότητα ότι και λόγω του νεαρού της ηλικίας του θα προσπαθήσει να αναβαθμίσει το νοσοκομείο ενημέρωσε τον κ. Σεφέκο για την επικείμενη τοποθέτηση στο νοσοκομείο μόνιμου καρδιολόγου και Αναισθισιολόγου αλλά και την προσωρινή ανάθεση σε ανάδοχο του έργου «Αναδιαρρύθμιση ισογείου του κτιρίου των εξωτερικών ιατρείων –Διοίκησης του Κ.Υ. Κυπαρισσίας», συνολικού προϋπολογισμού 1.250.000,00 €.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Διοικητής του νοσοκομείου Κυπαρισσίας Άγγελος Σεφέκος είπε ότι η επίσκεψη του αντιπεριφερειάρχη είχε μια πολύ ευχάριστη είδηση για του νοσοκομείο και εξέφρασε την επιθυμία τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι φορείς 9περιφέρια Δήμος κλπ) να βοηθήσουν το νοσοκομείο ώστε να αναβαθμιστεί.

Ο καρδιολόγος και πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης, είπε ότι υπήρξε μια επικοιδομητική κουβέντα γύρω απο το νοσοκομείο. Εξεφρασε την ικανοποίηση του για την αναβάθμιση του Νοσηλευτικού ιδρύματος της Τριφυλίας. Επεσήμανε οτι ο χώρος της υγείας είναι ευαίσθητος και απαιτεί την συνεργασία όλων για ρενα καλό αποτέλεσμα . Εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την κατάρτγηση του 25ερου που μέχρι πρότινος είχε ανακοινωθεί ότι θα ισχύει.

Αμέσως μετά την συνάντηση του με τον κ. Σεφέκο ο Αντιπεριφεςρειάρχης επισκέφθηκε τους χώους του νοσοκομείου και τις κλινικές όπου εκτός από το νοσηλευτικό αντάλλαξε ευχές και με τους ασθενείς.


Πηγή : filiatra news

Ανακοίνωση από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και κτηνιατρικής Τριφυλίας

Σας ενημερώνουμε ότι οι παραγωγοί της Τριφυλίας που υπέγραψαν τις προηγούμενες ημέρες συμβάσεις στη ΔΑΟΚ Τριφυλίας για τη δράση « 1.1 Βιολογική Γεωργία – Διετή Παράταση » του Π.Α.Α 207-2013 και ειδικότερα αφορά την πρόσκληση 080294/17-11-2011 και τη δράση «1.2 Βιολογική Κτηνοτροφία» και αφορά την πρόσκληση 800/19605/17-2-2012, πρέπει εντός είκοσι ( 20 ) εργάσιμων ημερών αρχής γενομένης από την Παρασκευή 3-1-2014 για την Βιολογική Γεωργία και από την Τετάρτη 8-12-14 για την Βιολογική Κτηνοτροφία, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την προβλεπόμενη Δήλωση Εφαρμογής προκειμένου να πληρωθούν για τη συμμετοχή τους στις ανωτέρω δράσεις.

Η Δήλωση Εφαρμογής υποβάλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση asp.dikaiomata.gr του ΟΠΕΚΕΠΕ αφού οι παραγωγοί έχουν ήδη λάβει τους απαραίτητους κωδικούς πρόσβασης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ , είτε από τους ίδιους είτε από τους Γεωπόνους Συμβούλους τους εφόσον οι παραγωγοί τους έχουν χορηγήσει την σχετική εξουσιοδότηση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με τα γραφεία της ΔΑΟΚ Τριφυλίας στο τηλ 2761022530 κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες ή μπορούν να απευθύνονται τους Γεωπόνους –Συμβούλους εφόσον έχουν συμβούλους.


Πηγή : Δελτίο τύπου

Ακυρώθηκαν 10 προσφορές: Προσωρινός μειοδότης για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Πραγματοποιήθηκε προχθές στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, η δημοπρασία για την ανακαίνιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, προϋπολογισμού 1.250.000 ευρώ, όμως, το έργο πρόκειται να μπλέξει σε ενστάσεις και εργολαβικές διενέξεις.

Και αυτό γιατί από τις 12 εταιρείες και κοινοπραξίες που κατέθεσαν προσφορές, οι 10 απορρίφθηκαν, γιατί σύμφωνα με την επιτροπή του διαγωνισμού «η καθεμία από τις εταιρείες δεν έχει αναγράψει κατά περίπτωση, στην υπεύθυνη δήλωσή της ή στην ενημερότητα πτυχίου ότι δεν έχει κινηθεί σε βάρος της διαδικασία κήρυξης σε πτώχευση, εκκαθάριση, αναγκαστική διαχείριση», με βάση σχετικό νόμο που περιλαμβανόταν στη διακήρυξη της δημοπρασίας.

Ετσι για το έργο της αναδιαρρύθμισης του ισογείου του κτηρίου των εξωτερικών ιατρείων - Διοίκησης του Κ.Υ. Κυπαρισσίας, προσωρινός μειοδότης αναδείχθηκε η τεχνική εταιρεία "Λεωνίδας Σιώρης και Σία Ε.Ε.", με έκπτωση 43,13%. Μεταξύ των 10 άλλων προσφορών που απορρίφθηκαν, υπήρχε μεγαλύτερη έκπτωση, 46%. Οπως ανακοινώθηκε, τυχόν ενστάσεις μπορούν να υποβληθούν εντός 5 ημερών από τη σχετική ανακοίνωση της επιτροπής του διαγωνισμού.

«Πρόκειται για ένα έργο ενταγμένο στο ΔΕΠΙΝ ΕΣΠΑ, που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας, διότι θα διευκολύνει τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας και θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Π. Αλευράς.

Στην ίδια ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας αναφέρεται ότι «από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Μεσσηνίας καταρτίζονται μελέτες για το Κ.Υ. Γαργαλιάνων προς υποβολή τους στο ΔΕΠΙΝ ΕΣΠΑ, κατόπιν των παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν στα Κ.Υ. Πύλου, Μεσσήνης και Αγίου Νικολάου, ενώ είναι σε εξέλιξη οι εργασίες στα Αγροτικά Ιατρεία Μεθώνης, Βλαχόπουλου και Πεταλιδίου».

• Η δημοπρασία για την κατασκευή του Περιφερειακού Ιατρείου Πεταλιδίου, προϋπολογισμού 307.000 ευρώ, -έργου που χρηματοδοτείται από το ΔΕΠΙΝ ΕΣΠΑ (της Περιφέρειας) - θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Ιανουαρίου.


Πηγή : eleutheria online

Μέτρια η κίνηση στην αγορά της Κυπαρισσίας - οι καταναλωτές στηρίζουν τα τοπικά καταστήματα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΜΕΤΡΙΑ ήταν η κίνηση των καταστημάτων της γιορτές παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές ήταν ικανοποιημένο αφού βρήκαν ελκυστικές τιμές στην αγορά της Τριφυλίας και επάρκεια αγαθών αλλά οι υποχρεώσεις δεν τους άφησαν περιθώρια να κάνουν πλούσιο γιορτινό τραπέζι..όπως παλιά.

Στα σούπερ μάρκετ της Κυπαρισσίας η κίνηση ήταν αυξημένη, όχι όμως στα εμπορικά καταστήματα. Ο Ανδρέας Μπακούρος τόνισε μετά τις αγορές του ότι "με την αρχή του χρόνου ευχόμαστε υγεία αλλά τέτοια χάλια στην οικονομία να μην ξανάρθουν αφού ο κόσμος αγόρασε τα απαραίτητα με τα πράγματα να είναι δύσκολα λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που έχει περιέλθει ο κόσμος" για να προσθέσει ότι "ήμουν επαγγελματίας, προ 5ετίας ήταν καλύτερα τα πράγματα στις γιορτές αλλά λόγω της κρίσης με χαράτσια και φόρους έχουμε αποδυναμωθεί οικονομικά οπότε τα πράγματα προβλέπω ότι θα χειροτερέψουν" λέγοντας ότι ο λαός πρέπει να δώσει διέξοδο στους πολιτικούς μας άρχοντες.

ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ...

Ο κόσμος πάντως στηρίζει την τοπική αγορά ενώ ο Σάκης Δ. υπογράμμισε ότι "ο εμπορικός κόσμος θα περάσει δύσκολο τρίμηνο το νέο έτος και όσοι αντέξουν θα τα καταφέρουν αλλά χρειάζονται βοήθεια". Ο κ. Μπάμπης Πρασσόπουλος ευχήθηκε δύναμη στο κόσμο, ζητώντας τα νέα παιδιά να τα καταφέρουν με αισιοδοξία και δύναμη για την νέα χρονιά αφού όλοι βιώνουν την κρίση, ενώ η κυρία Μαρία ευχήθηκε να εκπληρωθούν οι επιθυμίες των ανθρώπων με την κρίση να έχει χτυπήσει τις οικογένειες που αγοράζουν τα απαραίτητα.

Η Κατερίνα Β. υπάλληλος καταστήματος τροφίμων ζήτησε οι οικογένειες που έχουν κρίση να ξεπεράσουν τα προβλήματα καταλήγοντας ότι όλες οι δυνάμεις του τόπου πρέπει να συμβάλλουν στο καλύτερο...


Πηγή : radio 936

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Κυκλοφόρησαν τα ημερολόγια. Γύρισε ο Ντάβι

Για τον Κυριακάτικο αγώνα με τον Τέλλο Άγρα προετοιμάζεται πλέον η Κυπαρισσία για το τελευταίο ματς του πρώτου γύρου. Η ομάδα του Παναγόπουλου θέλει να επιστρέψει στα θετικά αποτελέσματα ώστε να παραμείνει στην κορυφή και να αναδειχθεί πρωταθλήτρια χειμώνα. Από κει και πέρα, όσο αφορά το ματς με το Διαβολίτσι υπάρχει ικανοποίηση στον ΑΟΚ ότι η ομάδα κατάφερε να φθάσει στην ισοφάριση στο τελευταίο τέταρτο και να πάρει τουλάχιστον το βαθμό της ισοπαλίας.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Ντάβι γύρισε από τις διακοπές και έχει τεθεί στην διάθεση της τεχνικής ηγεσίας ενώ μοναδικός απών θα είναι ο τραυματίας Λυδιώτης. Τέλος, η διοίκηση έκανε γνωστό ότι κυκλοφόρησαν τα ημερολόγια για τη νέα χρονιά με τιμή 5 ευρώ.


Πηγή : kyparissiotis

Κυπαρισσία: Αφηνιασμένο κριάρι έστειλε στο νοσοκομείο 73χρονη

Απίστευτο περιστατικό συνέβη χθες στο χωριό Αρμενιοί της Κυπαρισσίας, όταν αφηνιασμένο κριάρι επιτέθηκε σε 73χρονη γυναίκα στέλνοντάς την στο νοσοκομείο.

Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό συνέβη σε αγρόκτημα κοντά στο χωριό και η 73χρονη γλύτωσε τα χειρότερα στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή αφού έβαλε τις φωνές και έτρεξαν σε βοήθεια συγγενείς της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, όλα έγιναν χθες το μεσημέρι όταν η 73χρονη είδε σε αγρόκτημά της που έχει μικρές ελιές να βόσκουν πρόβατα.

Προκειμένου να μην φάνε τις ελιές έφυγε από το σπίτι της και πήγε στο κτήμα για να τα διώξει, εκεί όμως δέχθηκε την επίθεση από ένα αγριεμένο κριάρι του κοπαδιού, το οποίο την έριξε στο έδαφος και παίρνοντας φόρα συνέχισε να την χτυπά με δύναμη. Η χτυπημένη γυναίκα, αδύναμη να αντιδράσει έβαλε τις φωνές που ακούστηκαν στο χωριό και έτσι έτρεξε σε βοήθεια ο αδερφός της που κατάφερε να διώξει το αγριεμένο κριάρι.

Στη συνέχεια κλήθηκε ασθενοφόρο που μετέφερε την 73χρονη στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια πήρε εξιτήριο και επέστρεψε στο σπίτι της.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ανάλογες επιθέσεις έχουν σημειωθεί και σε άλλα άτομα από το χωριό, ενώ η 73χρονη κατέθεσε μήνυση κατά του ιδιοκτήτη του κοπαδιού προβάτων.


Πηγή : eleutheria online

Πλάτη: Ίδρυση Παιδότοπου και Βιβλιοθήκης

Συνεχίζοντας την προσπάθεια για την καλυτέρευση τις εικόνας του χωριού μας, έχουμε βάλει δύο νέους στόχους. Την ίδρυση παιδότοπου και βιβλιοθήκης, στο χώρο του σχολείου.

Από την πρώτη στιγμή, η ιδέα βρήκε αρκετούς ανταποκριτές που ήδη μας έχουνε χαρίσει αρκετά πράγματα. Κάποια από αυτά είναι 150 βιβλία, 5 εγκυκλοπαίδειες, στερεοφωνικό, τηλεόραση, ηλεκτρικό καλοριφέρ λαδιού 10 φέτες, κουρτίνες.

Εδώ αξίζει να αναφέρω ότι όλα τα πράγματα τα έφερε από την Αθήνα εθελοντής. Τους ευχαριστούμε όλους για τη βοήθεια τους που είναι πολύτιμη. Εκτός όμως από αυτά θα χρειαστούμε ακόμα.

Για τη βιβλιοθήκη: Επιπλέον βιβλία διαφόρων κατηγοριών, όπως παιδικά, εφηβικά, αλλά και για μεγάλους, λογοτεχνικά, χριστιανικά, μυθιστορήματα, ιστορικά, κ.α.

Για τον παιδότοπο: παιχνίδια επιτραπέζια, μαγνητικά, ρακέτες, μπάλες διάφορες, είδη ζωγραφικής, κ.α. Επιπλέον θα χρειαστούμε χαλιά ή μοκέτες, για να μην έρχονται τα παιδιά σε επαφή με τα πλακάκια.

Γι αυτό σας καλούμε όποιος μπορεί ας μας ενισχύσει για το καλό του χωριού μας.


Παράκληση, τα είδη να είναι σε καλή κατάσταση. Όποιος θέλει μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο τηλ. 6947840376 ή στο e – mail του blog. Ο στόχος μας είναι το Πάσχα να καταφέρουμε να τα λειτουργήσουμε.

Δείτε περισσότερα στο Blog Πλάτη Μεσσηνίας


Πηγή : filiatra net

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Τέλος του χρόνου ο περιφερειακός

Τέλη του 2014 θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος της Καλαμάτας, ενώ το καλοκαίρι θα τελειώσει ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο - Σπάρτη. Αυτά τόνισε προχθές ο αρμόδιος διευθυντής του υπουργείου Υποδομών Γιάννης Καρνέσης στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατά την ενημέρωσή του στο εργοτάξιο του «Μορέα,» στην εντυπωσιακή γέφυρα του Νέδοντα, μετά την τελετή των Θεοφανίων στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Μιλώντας για τον περιφερειακό ο κ. Καρνέσης σημείωσε ότι «τέτοιο έργο δεν έχει άλλη πόλη στην Ελλάδα· είναι ευρωπαϊκό, εφάμιλλο ευρωπαϊκών πόλεων». Ανέφερε ότι ο κόσμος θα κυκλοφορεί στον περιφερειακό και θα παρακάμπτει τον οικιστικό ιστό της Καλαμάτας μέσα σε 4 λεπτά χωρίς να πληρώνει διόδια. Ωστόσο, σε σχετική ερώτησή μας απάντησε ότι προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής διοδίων στον κόμβο της Σπερχογείας, για όσους θα μπαίνουν από εκεί στον καινούργιο δρόμο με κατεύθυνση την Καλαμάτα - υποστηρίζοντας ότι σε εκείνο το σημείο είναι ακόμη ο αυτοκινητόδρομος και όχι ο περιφερειακός της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ο οποίος αρχίζει από τον κόμβο Καρέλια.

Στην ενημέρωση, παρόντες ήταν ο Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, στέλεχος του «Μορέα» και υπεύθυνος για το έργο όλου του αυτοκινητόδρομου, ο Θανάσης Βρέκος, εργοταξιάρχης και υπεύθυνος για τον περιφερειακό, ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ

Με την ολοκλήρωση της ενημέρωσης από τον κ. Καρνέση παρενέβη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και είπε ότι ενέταξε τη μελέτη βελτίωσης του κεντρικού επαρχιακού δρόμου της Μάνης, με παραλιακή χάραξη, και ο διαγωνισμός για την ανάδειξη μελετητή θα γίνει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ακολούθησε επίσκεψη - αυτοψία του πρωθυπουργού στο κατάστρωμα της γέφυρας του Νέδοντα απ' όπου είδε από ψηλά την Καλαμάτα.

Μετά το πέρας της επίσκεψης ο Αντ. Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καινούργιες γέφυρες και καινούργιοι δρόμοι και αυτοκινητόδρομοι, οι οποίοι ξεκίνησαν πια σε ολόκληρη την Ελλάδα, δίνουν μια απτή αίσθηση αισιοδοξίας και αποτελέσματος. Οχι μόνο γιατί οι μεγάλοι δρόμοι ενώνουν τον κόσμο και μεταφέρουν πολύ πιο γρήγορα ανθρώπους και εμπορεύματα, αλλά κυρίως γιατί δημιουργούν θέσεις εργασίας. Και αυτό είναι για εμάς η εθνική στρατηγική εξόδου από την κρίση. Από μια κρίση η οποία δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα: την ανεργία. Η κατασκευή τέτοιων μεγάλων έργων μειώνει την ανεργία, δίνει ελπίδα στον κόσμο. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας και αυτό κάνουμε κάθε μέρα».

Γ.Σ.


Πηγή : eleutheria online

Ο Γιώργος Μπέζος ορκίστηκε ξανά Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας

Χθες έγινε η νέα ορκωμοσία του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας κ. Γεώργιου Μπέζου από τον περιφερειάρχη υγείας Παναγιώτη Κατσίβελα.

Ακολούθησε μακρά συνεργασία για θέματα που αφορούν την Υγεία στον Νομό Μεσσηνίας και καθορίστηκαν οι επόμενοι στόχοι.

Έγινε πλήρης ενημέρωση για την πορεία εξέλιξης των έργων που αφορούν την κτιριακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και του Κ.Υ . Γαργαλιάνων ως και την εξέλιξη του διαγωνισμού παραγωγής οξυγόνου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, έργο πολύ σημαντικό για τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Επίσης κατετέθησαν στην περιφέρεια δύο μελέτες προς έγκριση σκοπιμότητας. Η πρώτη για νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό σε όλα τα Κέντρα Υγείας του νομού και η δεύτερη για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των κλινικών και ειδικών τμημάτων και εργαστηρίων των νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας (χειρουργείων, μονάδων τεχνικού νεφρού, ακτινολογικών, καρδιολογικών κλπ ). Καθορίστηκαν τα επόμενα στάδια δράσης ώστε τα νοσοκομεία της Μεσσηνίας να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ιατρικού τουρισμού.

Τέλος, ο Διοικητής του νοσοκομείου ενημερώθηκε για το διορισμό νέων μονίμων ιατρών, Παθολόγου, Αναισθησιολόγου και Ακτινολόγου στην Κυπαρισσία, Καρδιολόγου, χειρούργου, μικροβιολόγου, αναισθησιολόγου, και γυναικολόγου στην Καλαμάτα και Γενικού Ιατρού στο Κ.Υ. Γαργαλιάνων, που αφορούν ολοκληρωμένες κρίσεις του 2010.


Πηγή : filiatra net

1ο Πανόραμα Ντοκιμαντέρ στην Καλαμάτα

Του Θανάση Παντέ

Με ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός υποδέχεται το 2014 η Καλαμάτα. Πρόκειται για το φεστιβάλ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΙΣ, ένα πανόραμα ντοκιμαντέρ με ταινίες που έχουν προβληθεί τα τελευταία έξι χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό από σημαντικούς Έλληνες και ξένους δημιουργούς, ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα θα…

… βρεθούν στην Καλαμάτα τις μέρες του Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από 22 έως και 29 Ιανουαρίου με προβολές που θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου που πριν λίγο καιρό πέρασε στην αρμοδιότητα του Δήμου. Πρόκειται για πολιτιστικό γεγονός πρώτου μεγέθους που φιλοδοξεί να γίνει ένας ακόμα σημαντικός θεσμός της πόλης και μάλιστα με πανελλήνια απήχηση. Ανάμεσα στους δημιουργούς που συμμετέχουν περιλαμβάνονται και οι σκηνοθέτες Φώτος Λαμπρινός, Δημήτρης Αθυρίδης, Σταύρος Ψιλάκης, Σταύρος Ιωάννου, Αννέτα Παπαθανασίου, Νίκος Μεγγρέλης, Γιάννης Τριτσιμπίδας κ.ά.

Συνολικά προβλέπεται να προβληθούν 45 ελληνικά και 35 ξένα ντοκιμαντέρ. Οι προβολές θα ξεκινούν από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα και θα χωρίζονται σε δύο ζώνες. Στην πρώτη θα περιλαμβάνονται ντοκιμαντέρ εκπαιδευτικού χαρακτήρα για σχολεία και εκπαιδευτικούς, ενώ θα ακολουθεί συζήτηση στη διάρκεια της ημέρας και από το απόγευμα ως αργά το βράδυ θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ γενικότερου ενδιαφέροντος.

Στα πλαίσια του Πανοράματος θα πραγματοποιηθούν τρία αφιερώματα:

  • Μετανάστευση
  • Οπτικοακουστική μνήμη και ντοκιμαντέρ αρχείου.
  • Το Ντοκιμαντέρ στην Εκπαίδευση (το τρίτο θα συντονίσει η σύμβουλος εκπαίδευσης Βασιλική Σακκά και θα γίνει στο ΔΗΠΕΘΕΚ) Στόχος των διοργανωτών είναι να γίνουν και παράλληλες εκδηλώσεις όπως πάρτι, συναυλίες, ενώ η τελευταία μέρα θα είναι αφιερωμένη στο γαστρονομικό ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στη διατροφή, τα προϊόντα και την υγεία.

Διοργανωτές του Πανοράματος είναι ο Πολιτιστικός Αντίλογος, το Καλλιτεχνικό Στέκι, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη και το Φεστιβάλ Μηδέν, ενώ καλλιτεχνική διευθύντρια είναι η Τζίνα Πετροπούλου. Το Πανόραμα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και η πραγματοποίησή του στηρίζεται στη βοήθεια των χορηγών, αλλά και στην εθελοντική εργασία όσων επιθυμούν να συνεισφέρουν ενεργά συνδράμοντας τους διοργανωτές.

Να σημειωθεί ότι σημαντική είναι η συνδρομή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ως προς τα ελληνικά ντοκιμαντέρ. Περισσότερα τις επόμενες μέρες και φυσικά ραντεβού στις εκδηλώσεις του Πανοράματος.


Πηγή : kalamata journal

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Εταιρείες πρότυπα: η Μεσσηνία που δημιουργεί

Πρωτοπόροι επιχειρηματίες που τιμούν την παραγωγή τους και τον κόπο των προσώπων που συνεισφέρουν σ’ αυτή

Κι όμως, στη Μεσσηνία γίνονται και σπουδαία πράγματα. Υπάρχουν άνθρωποι που γράφουν ιστορία, κόντρα στις συνέπειες της κρίσης, προχωρώντας δημιουργικά και υψώνοντας τα προϊόντα της περιοχής μας, και όχι μόνο, στα καλύτερα σαλόνια της Ευρώπης. Υπάρχει, λοιπόν, και η Μεσσηνία που δημιουργεί, με επιχειρήσεις προς μίμηση. Μέσα στην κρίση είναι κερδοφόρες, επενδύουν, καινοτομούν, δημιουργούν θέσεις εργασίας και δείχνουν το δρόμο για την ανάκαμψη. Επιχειρήσεις οι οποίες κατορθώνουν να βελτιώνουν τα ουσιώδη οικονομικά μεγέθη τους, παρά την πενταετή κρίση που έχει σαρώσει την ελληνική αγορά. Απόδειξη; Στις πρώτες εσωτερικές ειδήσεις για το 2014 υπήρχαν κατορθώματα επιχειρήσεων που έχουν ως έδρα τους τη Μεσσηνία.

Αρχικά διαβάσαμε για την οικογένεια Καρέλια που ντύθηκε Αϊ-Βασίλης, μοιράζοντας χρήματα και άλλες παροχές στους εργαζομένους. H περίπτωση της συγκεκριμένης καπνοβιομηχανίας είναι ξεχωριστή, ίσως μοναδική στην Ελλάδα. Είναι η μόνη καπνοβιομηχανία στην Ευρώπη που δεν έχει εξαγοραστεί από πολυεθνικό όμιλο, τα προϊόντα της είναι διακεκριμένα, εξάγονται σε δεκάδες χώρες, κερδίζει κοντά στα 60 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, οι ταμιακές ροές της ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, είναι αυτοχρηματοδοτούμενη με μηδενικό δανεισμό, κάνει συνεχώς επενδύσεις εκσυγχρονισμού, βελτιώνει την παραγωγικότητά της, οι πωλήσεις της μεγεθύνονται κάθε χρόνο και το προσωπικό της επίσης αυξάνεται. Και επειδή τα αφεντικά της δεν είναι άπληστα, τιμούν τη συμμετοχή των εργαζομένων στην πρόοδο της επιχείρησης και μοιράζουν 2,5 εκατ. ευρώ ως επιπρόσθετη αμοιβή. Πράξη ιδιαίτερα σημαντική στις παρούσες οικονομικές συνθήκες και ενδεικτική της πραγματικής αντίληψης περί κοινωνικής ευθύνης που έχουν οι ιδιοκτήτες της.

Το παράδειγμά τους συνολικά - από τη λειτουργία της επιχείρησης, το σχεδιασμό και την οργάνωσή της μέχρι τις αναδιανεμητικές πρωτοβουλίες - πρέπει να εμπνεύσει όλους τους επιχειρηματίες της χώρας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πρωτοπόρους επιχειρηματίες που τιμούν την παραγωγή τους και τον κόπο των προσώπων που συνεισφέρουν σ' αυτή. Φυσικά, το παράδειγμα της Καπνοβιομηχανίας «Καρέλιας» δεν είναι το μοναδικό. Δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την εταιρεία τροφίμων Παπαδημητρίου, η οποία αντιστέκεται στην κρίση σε σχέση με άλλες εταιρείες τροφίμων, καθώς έχει, κυρίως, εξαγωγικό προφίλ διακινώντας τα προϊόντα της, όπως βαλσαμικό ξίδι, μουστάρδα, σταφίδα και αποξηραμένα φρούτα, σε 26 χώρες.

Στην Αυστραλία αποτελεί το τρίτο σε πωλήσεις βαλσαμικό ξίδι, έχει σταθερούς πελάτες από τον Καναδά ως την Ιαπωνία και τη Νότια Αφρική, φιγουράρει στα καλύτερα καταστήματα ντελικατέσεν του κόσμου, ενώ είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που παρήγαγε βαλσαμικό ξίδι στην Ελλάδα με την επωνυμία «Βαλσαμικό Ξίδι Καλαμάτας Παπαδημητρίου». Υπάρχουν εξίσου πετυχημένες προσπάθειες και από εταιρείες που τυποποιούν ελαιόλαδο και τα προϊόντα τους βρίσκονται από τη μία άκρη της γης ως την άλλη.

Η Agrovim, με επικεφαλής τον Δημήτρη Γυφτέα και την οικογένειά του, στέλνει μεσσηνιακό ελαιόλαδο σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη, τρεις νέοι γεωπόνοι, οι Μιχάλης Μαγκουρίλος Νίκος Πλάτανος και Λάμπης Χριστόπουλος, δεν πτοήθηκαν από τις αντίξοες συνθήκες, κυνήγησαν το όνειρό τους και δημιούργησαν την «Επίκουρος Βιολογικά Προϊόντα» στη Μεσσηνία. Σήμερα εξάγουν σε 17 χώρες, ενώ πρόσφατα το ελαιόλαδό τους βραβεύτηκε στην έκθεση βιολογικών προϊόντων στη Νυρεμβέργη. Η συγκεκριμένη διάκριση, όμως, δεν ήρθε τυχαία, πίσω της κρύβεται μια προσπάθεια 18 ετών.

Υπάρχει ακόμη ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων που εξάγει λάδι μέχρι την Κίνα και την Αυστραλία, ενώ προμηθεύει και την εταιρεία Poqa του Δημήτρη Μητράκου, που κυριαρχεί στα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα της Ευρώπης. Επίσης, η επιχείρηση LIA' της Χριστίνας και του Κωνσταντίνου Στριμπάκου δεν είναι απλώς μια εταιρεία που σκοπό έχει την πώληση του γνήσιου και με εξαιρετικές μεθόδους παρασκευής ελαιολάδου, αλλά και την πολιτισμική αναβάθμιση της Μεσσηνίας ολόκληρης, εφόσον η συσκευασία του είναι έργο τέχνης, οι δε αγοραστές του είναι, όχι μόνο Έλληνες, αλλά και Ευρωπαίοι, με κύριο άξονα την Ολλανδία, που ήδη το γεύεται.

Σίγουρα στην αναφορά μας ξεχάσαμε κι άλλες εταιρείες και προσπάθειες που τιμούν την περιοχή μας. Το σίγουρο είναι ότι αν συνεχίσουν, αλλά και κάποια στιγμή το κράτος σκύψει με σεβασμό στην προσπάθειά τους, με τέτοιες αξίες και αρχές η Μεσσηνία και η χώρα θα πετάξουν!

Του Αντώνη Πετρόγιαννη


Πηγή : tharros news

Κυπαρισσία: Δεν τελέστηκε η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι εξαιτίας του άσχημου καιρού

Δεν τελέστηκε εχθές η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Κυπαρισσίας εξαιτίας του άσχημου καιρού με τη βροχόπτωση.

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία Αγιασμού των Υδάτων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, παρουσία του δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια μετά της συζύγου του Αθηνάς, του πρώην δημάρχου Κυπαρισσίας Ηλία Τσίγγανου, του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Αιμιλιανού Σεκλού, του περιφερειακού συμβούλου Γιώργου Μπακούρου ο οποίος εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, του προέδρου του Δ.Σ. Τριφυλίας Δημήτρη Μπασδάνη, του προέδρου της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Τζίμη Χρονόπουλου, αυτοδιοικητικών, αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού Σώματος και του Πυροσβεστικού Σώματος και πλήθους πιστών.

Λόγω της βροχής, που από τη νύχτα σημειωνόταν στην πόλη, δεν κατέστη δυνατό να γίνει Λιτανεία, Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και Αγιασμός των Υδάτων στο λιμάνι της Κυπαρισσίας.

Πολλοί κάτοικοι της Κυπαρισσίας και της περιοχής, πάντως, μετέβησαν στο λιμάνι αναμένοντας πως ίσως γίνει Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, αλλά πληροφορηθέντες πως, τελικά, δεν θα γίνει λόγω του καιρού, αποχώρησαν.


Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Τριφυλίας τόνισε πως, «η σημερινή γιορτή είναι μια γιορτή λαμπερή για τη Χριστιανοσύνη. Μπορεί ο καιρός να είναι θολός, όμως το Άγιο Φως που φώτισε τη βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη, φωτίζει τις καρδιές μας, φωτίζει και το νου μας και, πιστεύουμε, μέσα από αυτή τη Θεία Φώτιση και τον Αγιασμό της εκκλησίας μας τούτη η χρονιά να είναι μια καλύτερη χρονιά, από αυτές που περάσαμε. Να ανοίξουν οι ορίζοντες, να έχουμε Θεία Φώτιση σε όλους όσους αποφασίζουν και καθορίζουν τις τύχες τους τόπου μας και, από τη δική μας τη μεριά, θα κάνουμε βέβαια ό,τι μπορούμε στο κομμάτι αυτό που μας αναλογεί κάποια ευθύνη. Χρόνια πολλά σε όλους! Θεία Φώτιση σε όλους!».

Η.Γ.


Πηγή : tharros news

Μαραθόπολη: Δεν έγινε Αγιασμός των Υδάτων… λόγω βροχής

Απογοητεύτηκαν όσοι παραβρέθηκαν για να παρακολουθήσουν τον αγιασμό των υδάτων στο λιμάνι της Μαραθόπολης. Πάρα πολύ κόσμος βρέθηκε εχθές το πρωί στην Μαραθόπολη προκειμένου να παρακολουθήσει την τελετή του αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι.

Προφανώς ο κόσμος δεν είχε ενημερωθεί για το αν θα γίνει ή όχι ο αγιασμός! Προς μεγάλη απογοήτευση όλων όμως τελικά δεν έγινε η καθιερωμένη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στην θάλασσα.

Πλήθος πιστών κατέκλυσε τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος παρακολουθώντας την δοξολογία και παίρνοντας στο τέλος τον καθιερωμένο Αγιασμό. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μαραθόπολης παρέθεσε γλυκά και αναψυκτικά (χορηγία του Δήμου Τριφυλίας) στο παλιό δημοτικό σχολείο της Μαραθόπολης.

gargalianoionline.gr


Πηγή : filiatra net

Τηλεφωνικός αριθμός μόνο για αγρότες

Σε λειτουργία τέθηκε το ολοκληρωμένο σύστημα παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης αγροτών από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Ο τηλεφωνικός αριθμός 1540, ο οποίος αποτελεί ολοκληρωμένη πλατφόρμα παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών και προσφέρει:

υπηρεσίες αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, χωρίς μεσολάβηση υπαλλήλων, σε σύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΛΓΑ, παρέχοντας ενημέρωση όλο το 24ωρο για τις τελευταίες πληρωμές αποζημιώσεων ΕΛΓΑ, τις κρατικές ενισχύσεις ΠΣΕΑ, το στάδιο που βρίσκονται οι δηλώσεις ζημίας, τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές (απαιτείται ταυτοποίηση του δικαιούχου με ΑΦΜ). Οι ώρες λειτουργίας του κέντρου εξυπηρέτησης αγροτών ΕΛΓΑ είναι από τις 08.00 ως τις 18.00 καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες.


Πηγή : kalamata news

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Με λαμπρότητα ο αγιασμός των υδάτων στην Κυπαρισσία και επίκαιρα φωτεινά μηνύματα

ΕΝΩΤΙΚΟΣ παρά τις καιρικές συνθήκες με κρύο και βροχή ήταν ο εορτασμός Καθαγιασμού των Υδάτων στην Κυπαρισσία που πραγματοποιήθηκε στον Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου της πόλης προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Τριφυλίας- Ολυμπίας κ.κ.Χρυσοστόμου, καθώς η τελετή στο λιμάνι αναβλήθηκε λόγω της ημέρας.

Στον Ιερό Ναό η τελετή αγιασμού ολοκληρώθηκε με το απολυτίκιο της ημέρας Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...από τον Ιεράρχη μετά του Ιερού Κλήρου παρουσία των επισήμων όπως του Δημάρχου Τριφυλίας κ. Κόλλια, αυτοδιοικητικών όπως του Προέδρου Νομικού Προσώπου, των Αστυνομικών, Λιμενικών και λοιπών αρχών της πόλης, του εκπροσώπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Μπακούρου, του Προέδρου της Ομοσπονδίας Τριφυλιακών συλλόγων κ. Λούτου και πλήθος κόσμου. Για φώτιση των αρχόντων και του λαού ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση ευχήθηκε ο τοπικός Ιεράρχης σύμφωνα με το www.kyparissianews.com ενώ μετά το πέρας της Ακολουθίας και τον αγιασμό ακολούθησαν οι δηλώσεις του Δημάρχου Τριφυλίας.


Πηγή : radio 936

Φιλιατρά - Αγρίλης: Λαμπρός ο Εορτασμός των Θεοφανείων

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών, διεξήχθη ο καθιερωμένος Αγιασμός των Υδάτων στα Φιλιατρά αλλά και τον Αγρίλη, συνοδευόμενος από την Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων.


Ο Άγγελος Γιαννακόπουλος και ο Ιωάννης Τσοροβάς ήταν φέτος οι δύο νεαροί που αψήφησαν το κρύο και έπεσαν για τον σταυρό στο συντριβάνι της κεντρικής πλατείας, όπου ο πρώτος ήταν και ο τυχερός που τον έπιασε.

Στον Αγρίλη η τελετή πραγματοποιήθηκε στα βρώμικα και παγωμένα νερά του λιμανιού, με τους Παντελή Λέντζο, Νικόλαο Λαμπρόπουλο, Ευάγγελο και Παναγιώτη Γιαννόπουλο, να δίνουν την μάχη για τον Σταυρό, με νικητή τον πρώτο.

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, μιλώντας στο filiatranet είπε ότι φέτος, μετά την Αγία Κυριακή, ήταν η σειρά του Αγρίλη και παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες, εντούτοις και κόσμος πολύς συνέρρευσε και ο Ιερός Κλήρος στάθηκε αντάξιος στο έθιμο και στις παραδόσεις μας. Τέλος ευχήθηκε αυτή τη χρονιά να ανοίξουν φωτεινοί ορίζοντες και μαζί με το Άγιο Πνεύμα να ακολουθήσουμε μία καλύτερη πορεία για την πατρίδα, για τον τόπο, για την κοινωνία και για τους συνανθρώπους μας.


Παρακολουθήστε το βίντεο, όπως το κατέγραψε ο φακός του filiatranet.gr:


Πηγή : filiatra net

Διάρρηξη στο νοσοκομείο Καλαμάτας

Ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι και δεν αστυνομεύεται, είναι γνωστό, καθώς οι κλοπές και οι διαρρήξεις είναι σχεδόν καθημερινές.

Το τελευταίο φαινόμενο που υπέπεσε στην αντίληψή μας είναι η κλοπή ενός μηχανήματος οξυγόνου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενούς. Οι αδίστακτοι κλέφτες χρησιμοποίησαν, όπως μάθαμε, διαρρηκτικά εργαλεία, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη συσκευή, που κοστίζει περίπου 4.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να καταβάλουν οι οικείοι του ασθενούς ως αποζημίωση σε νοσοκομείο της Αθήνας, από το οποίο την είχαν προμηθευτεί. Τι άλλο θα πρέπει ακόμη να συμβεί για να αποφασίσει η διοίκηση του νοσοκομείου να λάβει μέτρα… Χ.Χ.


Πηγή : tharros news

Ανοδική τάση στο λάδι και αναμονή παραγωγών

Στάση αναμονής κρατούν πολλοί παραγωγοί μέχρι την ολοκλήρωση της παραγωγής ελαιόλαδου, καθώς τότε θα κριθούν οι πραγματικές ποσότητες και η ζήτηση στην αγορά - αφού εδώ και αρκετό καιρό εξελίσσεται ένα παιχνίδι με τα μεγέθη της ισπανικής παραγωγής.

Το βέβαιο είναι ότι ως τάση εμφανίζεται μια μικρή άνοδος της τιμής του λαδιού στην Ελλάδα (ήδη η Ενωση αγοράζει προς 2,80 ευρώ το κιλό με τρίμηνη επιταγή), ενώ την ίδια ώρα στην Ισπανία συνεχίζεται η πτώση. Εκτιμάται ότι με το κλείσιμο των ελαιοτριβείων θα υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα στην αγορά, και πάντα υπάρχει η κρυφή ελπίδα της ανόδου λόγω της εξαιρετικά μειωμένης παραγωγής στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, έντονη κινητικότητα υπάρχει στον τομέα της τυποποίησης και της εμπορίας, η οποία σηματοδοτείται από την εκχώρηση σημάτων της "Ελαιουργικής" σε οργανώσεις, έναντι χρεών που έχει προς αυτές, ενώ με τη χρηματοδότηση της Τράπεζας Πειραιώς προωθείται μικτό επιχειρηματικό σχήμα με την γνωστή εταιρεία Gaea.

Ενδεικτικό του παιχνιδιού που γίνεται με την ποσότητα του ελαιόλαδου στην Ισπανία είναι ένα κείμενο το οποίο αναρτήθηκε προσφάτως στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΙΚ) και στο οποίο σημειώνονται τα εξής: «Eκτιμήσεις από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς για την παραγωγή της Ισπανίας, που συνεχώς αναθεωρούνται και αντιφάσκουν μεταξύ τους, δημιουργούν ένα τοπίο αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στις τιμές παραγωγού, και στην Ισπανία αλλά και στην Ιταλία και Ελλάδα.

Πράγματι, η παραγωγή της Ισπανίας που αρχικά, στα μέσα του θέρους, εκτιμήθηκε από ισπανικές οργανώσεις σε 1.300.000 τόνους, αργότερα στις αρχές Οκτωβρίου, από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου αυξήθηκε σε 1.500.000 τόνους. Στην συνέχεια στις 20 Οκτωβρίου η Εταιρεία GEA Westfalia (κατασκευάστρια εξοπλισμού ελαιουργείων) με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων της τη μείωσε σε 1.350.000 τόνους, ενώ λίγο αργότερα το υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας την ανέβασε σε 1.615.000 τόνους και πριν από μερικές ημέρες (18 Νοεμβρίου) η Οργάνωση Νέων Αγροτών της Σεβίλης (Asaja Sevilla) την κατέβασε με ανακοίνωσή της σε 1.500.000 τόνους.

Ετσι, σύμφωνα με τις διάφορες εκτιμήσεις, η παραγωγή της Ισπανίας μπορεί να κυμανθεί από 1.300.000 έως 1.611.000 τόνους, γεγονός που δημιουργεί τεράστια σύγχυση, αφού η διαφορά των 300.000 τόνων, που υπερβαίνει κατά πολύ την παραγωγή της Ελλάδας, είναι πολύ σημαντική».


Πηγή : eleutheria online

Θεοφάνεια στην Καλαμάτα με τον Πρωθυπουργό

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα κάτω από συνεχή βροχή, ο Αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι της Καλαμάτας. Στην τελετή που έγινε παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος. Κι εφέτος αρκετοί ήταν εκείνοι που «έπεσαν» για τον Σταυρό, μεταξύ αυτών κι αρκετές γυναίκες.

Σημειώνεται ότι παρά τον άσχημο καιρό εκατοντάδες πιστών βρέθηκαν στην προκυμαία για να παρακολουθήσουν την τελετή. Αναλυτικό ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων της Τηλεόρασης BEST.


Πηγή : best-tv