Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Από την Κυπαρισσία ο δράστης

Βανδαλισμός στο εκκλησάκι του Καϊάφα

Από την Κυπαρισσία είναι ο δράστης της πρωτοφανούς διάρρηξης και των βανδαλισμών στο εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης στο νησάκι του Καϊάφα. Αναυδοι έμειναν οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων του Λουτρών Καϊάφα, όταν ενημερώθηκαν από περιπατητή πως είχε παραβιαστεί το ξωκλήσι και σχεδόν όλα τα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα ήταν σκορπισμένα στον πρόναο και το προαύλιο μισοκαμένα. Η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν μεγάλη για τον εντοπισμό του δράστη. Ανδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου που βρέθηκαν αμέσως στο σημείο, μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν στην περιοχή εντόπισαν τον 45χρονο στις όχθες της λίμνης ενώ προσπαθούσε να αδειάζει τη βενζίνη από βάρκες. Ο δράστης φέρεται να έχει νοσηλευτεί στο παρελθόν σε ψυχιατρικό ίδρυμα, ενώ είχε συλληφθεί και για μικροκλοπές στην περιοχή της Μεσσηνίας.


Πηγή : trifylia press

Συρρίκνωση τραπεζικών καταστημάτων και υπαλλήλων στην Τριφυλία

Το kyparissianews.com πρώτο και μεγάλο χρονικό διάστημα πριν είχε ενημερώσει γιά το κλείσιμο του καταστήματος της Εθνικής στα Φιλιατρά αλλά και στο Κοπανάκι αλλά και την υποβάθμιση σε θυρίδα του καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας σε διάφορες περιοχές του Νομού μας. Είχαμε γράψει επίσης προ τριμήνου ότι το δεύτερο τετράμηνο του 2013 αναμένεται να κλείσουν δύο (2) τουλάχιστον καταστήματα τραπεζών σε μεγάλες πόλεις.

Ο αριθμός αυτός, γράφαμε τότε, μπορεί να φθάσει και τα τρία (3) καταστήματα που θα κλείσουν, έως το τέλος του 2013 και δεν αποκλείεται να αυξηθεί καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται συρίκνωση τραπεζικών καταστημάτων όπως και υπαλλήλων οπότε μιλάμε άμεσα για διαθεσιμότητα......Επίσης το ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται να κλείσει ενα ή δύο τραπεζικά καταστήματα στην Τριφυλία όπως αυτό της Πειραιώς στην περιοχή της ΕΑΣ καθώς συγχωνεύτηκε με την Αγροτική τράπεζα. Στον Τριφυλιακό κάμπο κλείνουν, εντός του 2013, ένα ή δύο καταστήματα τραπεζών..Οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις, γενικά τα deal των Ελληνικών Τραπεζών λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και η μείωση των λειτουργικών δαπανών απο τις τράπεζες, οδηγούν σε κλείσιμο καταστημάτων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, τραπεζών που εξαγοράζονται ή εκεί που στην επαρχία, κάποιες τράπεζες διαθέτουν περισσότερα του ενός καταστήματα.


Πηγή : radio 936

Ξεκίνησε το 'ΤΡΕΝΟΤΕΧΝΕΙΟ' στην Κυπαρισσία από τον Νίκο....

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ στο νέο πολυχώρο έκφρασης, τέχνης και πολιτισμού το Τρενοτεχνείο η μοναδική γωνιά της Κυπαρισσίας με οραματιστή τον παγίγνωστο Νίκο Καλογερόπουλο ο οποίος ετοιμάζει με τους συνεργάτες του ένα πρόγραμμα με πλούσιες δράσεις όλο το καλοκαίρι. Την Παρασκευή έγινε η παρουσία του θεατρικού έργου του καλλιτέχνη, ενώ το Σαβατοκύριακο γεμίζει με μουσικές βραδιές και την Δευτέρα με κινημταογράφο εμπνευσμένο από τις 'Ταινίες του Νίκου'.

Ο Πολυχώρος έχει διαμορφωθεί με τον περιβάλλοντα χώρο αξιοποιώντας υλικά του σιδηροδρόμου, σύγχρονη τεχνοτροπία, αλλά και γλυπτά σε μια μοναδική θέση για την πόλη. Ο χώρος αναμένεται να φιλοξενεί εκθέσεις, με μουσικά δρώμενα, διαλέξεις, ημερίδες, συλλογικές προσωπικότητες αλλά rκαι θεματικές ενότητες από κάθε πεδίο δράσης πολιτισμού. Περισσότερα σε επόμενο άρθρο μας.


Πηγή : kyparissiotis

Κυπαρισσία: Φως...για τον φωτισμό στο κάστρο των γιγάντων

ΦΩΣ στο τούνελ για το Κάστρο των Γιγάντων με πολιτική βούληση του Δήμου Τριφυλίας καθώς παραμένει στο σκοτάδι εδώ και εβδομάδες αφού η καλωδίωση στο παλιό αναψυκτήριο και ο πίνακας έχουν διαβρωθεί από εξωγενείς παράγοντες.

Το θέμα θυμίζουμε έχει θίξει η εφημερίδα μας και ενεργοί πολίτες της Κυπαρισσίας αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι στη τελευταία συνεδρίαση όπως ο κ. Μπακούρος μιλώντας για έρημη πόλη. Επίσης ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος μίλησε για εγκατάλειψη του Κάστρου από την εποχή του 1972-1974 εκφράζοντας την άποψη ότι απαιτείται πολιτική βούληση.

Ο Αντιδήμαρχος Παν. Τσίγγανος απάντησε συμφωνώντας με τον κ. Κανελλόπουλος αλλά ανέλυσε τις ενέργειες του Δήμου λέγοντας ότι το μνημείο ανήκει στην αρχαιολογία που δεν επιτρέπει ούτε καθαρισμό του χώρου απαιτώντας μάλιστα να φύγει το αναψυκτήριο με την αόριστη υπόσχεση ότι θα φρόντιζε τον φωτισμό. Ο Δήμος όμως με πολιτική βούληση -προς τιμή του- αποφάσισε να λάβει την μελέτη αποκατάστασης από ιδιώτη και τα επόμενα 24ωρα να ηλεκτροφωτιστεί ξανά ώστε οι επισκέπτες να το θαυμάζουν.

Σχετικά με το θέμα του Κάστρου αποσαφήνισε ότι οι πολίτες φροντίζουν με το Δήμο τον χώρο ενώ για την αποκατάσταση του μνημείου θα αναφερθεί σε άλλη συνεδρίαση. Ελπίζουμε ότι με την φροντίδα όλων η αποκατάσταση μνημείων του πολιτισμού μας θα αποτελεί συλλογική πράξη και για αυτό με αναφορές μας πιέζουμε το μοναδικό φορέα, τον Δήμο, καθώς η κεντρική εξουσία είναι ατελής πολλές φορές και χαιρόμαστε για το αμέριστο ενδιαφέρον της Δημοτικής αρχής όταν αναδεικνύουμε τέτοια θέματα.


Πηγή : best-tv

Στηρίζουμε το Νοσοκομείο της Κυπαρισίας!!!

Συσπειρωνόμαστε όλοι και δηλώνουμε την στήριξη και υποστήριξη μας στο Νοσοκομείο της Κυπαρισίας!!

Σας παρακαλούμε πολύ αφιερώστε μερικά δευτερόλεπτα από το χρόνο σας!! "Υπογράψτε" και βοηθήστε να κρατήσουμε ανοιχτό το Νοσοκομείο μας!! Κάθε comment είναι άλλο ένα λιθαράκι στο σκοπό μας!! Αυτό θα σώσει ζωές και μπορεί να είναι η δική σου, της οικογένειας σου, του φίλου σου, του γνωστού σου ή... απλά του συνανθρώπου σου!!! Γράψτε απλά "Υποστηρίζω και στηρίζω", ένα ονοματεπώνυμο (έστω όνομα και αρχικό επιθέτου), περιοχή και e-mail επικοινωνίας.

Σημείωση: Σας παρακαλούμε πολύ σεβαστείτε το σκοπό μας και μην προβείτε σε άσκοπα πολιτικά ή άλλου είδους σχόλια που δεν έχουν να κάνουν με το σκοπό αυτού του blog.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!!


http://stirizoumenosokomeiokyparisias.blogspot.gr/

Πηγή : Δελτίο τύπου

Ως εδώ. Του Ηλία Γιαννόπουλου από το Θάρρος.

Το σκεφτόμουν εδώ και αρκετό καιρό και, τελικά, αποφάσισα να το μοιραστώ μαζί σας. Η «μαυρίλα» που παντού μεταφέρουν τα κανάλια, τα ραδιόφωνα και οι εφημερίδες, προκαλεί πρόβλημα στην ψυχολογία του πολίτη, λένε πολλοί. «Ανοίγεις να δεις τηλεόραση και βλέπεις τη μαυρίλα. Σε πιάνει η ψυχή σου. Ούτε μια καλή είδηση. Διαβάζεις εφημερίδα και στο χαρτί πόνος και δυστυχία».

Μη μου πείτε ότι δεν το έχετε ακούσει ή ακόμη και δεν το έχετε πει ή σκεφτεί κι εσείς. Το βρήκαμε, όμως. Τα ΜΜΕ φταίνε. Τα ΜΜΕ φταίνε που οι κυβερνήσεις ξεζουμίζουν τον κόσμο; Τα ΜΜΕ φταίνε που τα μέτρα και τα χαράτσια είναι τέτοια και τόσα, απανωτά, που έχουμε πάθει ταράκουλο; Τα ΜΜΕ φταίνε που οι κυβερνήσεις, αντί να μειώσουν την ασύστολη σπατάλη του Δημοσίου, τις λαμογιές και τις αρπαχτές σε βάρος των φορολογουμένων, επιλέγουν την εύκολη για αυτούς οδό των μειώσεων και περικοπών μισθών – συντάξεων και την επιβολή νέων φόρων και χαρατσιών; Μειώσεις και περικοπές μισθών – συντάξεων και νέους φόρους που υφίστανται, κυρίως, οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι και φόρους που πληρώνουν οι μεροκαματιάρηδες. Γι’ αυτό και ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση και εξαθλιώνεται κάθε μέρα και περισσότερο η ζωή του, ενώ καταρρακώνεται η προσωπική του αξιοπρέπεια.

Γιατί να πληρώνει την κρίση ο λαός; Γιατί να πεινάει ο κόσμος και να μην τα παίρνουν από τους έχοντες; Οι λίγοι πλούσιοι και «πλουτοκράτες» συνεχίζουν στη χλιδή τους και ο λαός ψωμοζεί στη φτώχεια του. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αρέσει – δεν αρέσει σε κάποιους. Ο λαός, όμως, δεν αντέχει άλλο να πληρώνει την κρίση του πολιτικού συστήματος. Κρίση που προκάλεσαν και δημιούργησαν οι κυβερνήσεις, τα πολιτικά κόμματα και μαζί τους τα διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα. Όλα τα κόμματα και όλοι τους, στη Βουλή, από το ’74 και δώθε, έχουν ευθύνες! Αυτή την κρίση, λοιπόν, γιατί να την πληρώνει ο λαός; Δεν αντέχει πια. Ως εδώ! Να πληρώσουν οι έχοντες. Να τους βρει η Πολιτεία και να τους τα πάρει νταηλίκι, όπως τα κόβει και τα παίρνει από τον απλό κοσμάκη.

Όσα μέτρα κι αν έχουν βάλει, όσους φόρους κι αν έχουν επιβάλλει, τα έσοδα του κρατικού κορβανά δεν αυξάνουν. Πώς να αυξηθούν όταν εκείνοι στους οποίους επιβάλλονται τα μέτρα και οι φόροι δεν έχουν να πληρώσουν, αφού προηγουμένως τους έχει κόψει και τους έχει αρπάξει το κράτος τα όποια εισοδήματα είχαν; Να τα πάρει, λοιπόν, το κράτος από εκείνους που τα έχουν! Αμπελοφιλοσοφίες και κουραφέξαλα για την κρίση και βαθυστόχαστες αναλύσεις, με γεμάτη την τσέπη, κομμένες. Ο κόσμος εξαθλιώνεται. Ας πληρώσουν, επιτέλους, οι έχοντες! Δεν μπορεί στο μεροκαματιάρη, το κράτος, να του παίρνει ακόμη και το κομμάτι το ψωμί που του έχει απομείνει για να θρέψει την οικογένειά του και τους πλούσιους, με τα έτσι, τα αλλιώς τους, τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη, τις καταθέσεις, να τους αφήνει στο απυρόβλητο!

Υ.Γ. Αφορμή για τη σημερινή μας επικοινωνία είναι η εικόνα που αντίκρισα την Παρασκευή το βράδυ, παραμονή του Αϊ Λιός, στην Κυπαρισσία. Δεν κυκλοφορούσε ψυχή, τα μαγαζιά άδεια και ο κόσμος ούτε σε μπαλκόνια ή αυλές. Κλεισμένοι μέσα. Και την ίδια στιγμή, ακούω, βλέπω και διαβάζω βαθυστόχαστες αναλύσεις από «πλουτοκράτες» για την κρίση. Ε, όχι! Πάει πολύ. Δε λέω ότι τα κλέψανε, αλλά να πληρώσουν και αυτοί που έχουν!


Πηγή : tharros news

Mπες και υπόγραψε και εσύ, για να σωθεί το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Η μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική σε απευθείας σύνδεση κοινότητα στον κόσμο εκστρατεία για την αλλαγή

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΆ
ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Η αναφορά αναμένει την έγκριση από την Κοινότητα Avaaz ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Γιατί αυτό είναι σημαντικό

Το νοσοκομειο της Κυπαρισσιας πρεπει οχι μονο να παραμεινει ανοιχτο, αλλα και να αναβαθμισει τις υπηρεσιες του με τη στελεχωση του με ειδικευμενο προσωπικο. Καλυπτει οχι μονο τους 30000 δημοτες του δημου Τριφυλιας αλλα και δημοτες ομορων δημων (ακομα και του νομου Ηλειας). Τους δε καλοκαιρινους αυτος μηνες ο αριθμος τριπλασιαζεται. Δημοσιεύθηκε 26 Ιούλη του 2013

Mπες εδώ και υπόγραψε και εσύ: http://www.avaaz.org/en/petition/SOSTE_TO_NOSOKOMEIO_KYPARISSIAS/?fbdm


Πηγή : kopanaki news

263 Θέσεις για το Δ.Καλαμάτας μέσω Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας

Ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους, το οποίο θα έχει πεντάμηνη διάρκεια. Για το λόγο αυτό, οι Δήμοι καλούνται να δηλώσουν μέχρι τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό, προσδιορίζοντας τις ανάγκες τους.

Ο συνολικός αριθμός των προβλεπόμενων θέσεων απασχόλησης ανέρχεται σε 40.000 και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε 2.236. Η κατανομή θέσεων κοινωφελούς εργασίας ανά Δήμο, βάσει του πραγματικού πληθυσμού 2011 και κριτηρίων ανεργίας, προβλέπει 263 θέσεις για το Δήμο Καλαμάτας (πραγματικός πληθυσμός 69.090).

Το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που χρηματοδοτείται από Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, έχει ως τελικούς δικαιούχους το σύνολο των Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, Σύνδεσμοι και Δ.Ε.Υ.Α.). Σημειώνεται ότι η κατανομή στα Νομικά Πρόσωπα θα γίνει από τον ίδιο το Δήμο, η δε κατανομή στους Συνδέσμους θα γίνει αναλογικά από τους συμμετέχοντες σε αυτούς Δήμους. Στόχοι του προγράμματος είναι η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες με ενίσχυση των κοινωνικών δομών σε ανθρώπινο δυναμικό και η αναβάθμιση των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών των ΟΤΑ, καθώς και των πληροφοριακών συστημάτων και του προγραμματισμού.

Οι προβλεπόμενες ειδικότητες του προγράμματος είναι οι εξής:

  • Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε. και ΙΕΚ κατεύθυνσης πληροφορικής,
  • ΠΕ, ΤΕ διοικητικοί, οικονομολόγοι, λογιστές, διοίκησης επιχειρήσεων, ΔΕ διοικητικοί καθώς και Υ.Ε. γενικών καθηκόντων.
  • Π.Ε., Τ.Ε., κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, βρεφοκόμοι ειδικής αγωγής, ψυχολόγοι, φυσιοθεραπευτές, ΔΕ βοηθοί βρεφοκόμοι, νοσηλευτές, καθώς και ΥΕ γενικών καθηκόντων.

Για το θέμα αυτό, ο Δήμαρχος συναντήθηκε σήμερα με τους Διευθυντές των Υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση εντός της προθεσμίας. Επισημαίνεται ότι η διαχείριση του προγράμματος θα γίνει από το Δήμο Καλαμάτας (για το σύνολο των δομών του) και όχι από ΜΚΟ, όπως στο παρελθόν, κάτι που τόσα προβλήματα δημιούργησε.


Πηγή : messinia portal

Ο δήμαρχος Καλαμάτας πρότεινε στους Γερμανούς πρωτόκολλο πρόθεσης συνεργασίας

ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ

Εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και των δημοτών, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, έχει ζητήσει από τα τέλη Μάη συνεργασία με τη Γερμανική περιοχή Σβέμπις Χαλ, για σειρά ζητημάτων, ανάμεσα στα οποία και η διαχείριση σκουπιδιών. Η Γερμανοί αποδέχτηκαν το πρωτόκολλο πρόθεσης συνεργασίας που τους πρότεινε ο δήμαρχος…

«Ευχαριστώ πολύ για τη φιλική επιστολή Σας από 27 Μαΐου 2013, όπως επίσης για το κείμενο του πρωτοκόλλου πρόθεσης συνεργασίας. Με το περιεχόμενο αυτού του πρωτοκόλλου συμφωνώ πλήρως και το αποδέχομαι ευχαρίστως. Εξ ονόματος του Landkreis Swabisch Hall αλλά και προσωπικά εκφράζω για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες μου για τη μέχρι τώρα δημιουργική ανταλλαγή απόψεων. Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη συνέχιση και εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας υπό την έννοια της ανταλλαγής αυτοδιοικητικής τεχνογνωσίας με το Δήμο Καλαμάτας» έγραψε στον δήμαρχο Καλαμάτας ο πρόεδρος του Συμβουλίου Περιοχής της Σβέμπις Χαλ, Γκέρχαρντ Μπάουερ.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας υπενθυμίζεται πως, κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Γερμανικού Συμβουλίου (ανήκει στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης) της Γερμανίας στο Δημαρχείο, την Κυριακή των Βαΐων, είχε συμφωνηθεί η εξέταση της συνεργασίας επί των θεματικών πεδίων: προώθηση τουριστικών ανταλλαγών, προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών, προώθηση επενδύσεων, προώθηση αγροτικών προϊόντων, μεταφορά τεχνογνωσίας για βελτίωση - από οικονομικής και οικολογικής απόψεως - των επιδόσεων στη διαχείριση απορριμμάτων και μεταφορά τεχνογνωσίας για τη διαχείριση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περιοχή της Γερμανίας γίνεται κομποστοποίηση των οργανικών και καύση των υπολειμμάτων.

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata joural

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Οργή για την άδικη σύλληψη Κατσούλα στο Δ.Σ. Τριφυλίας

Με οργή καταδικάστηκε από όλες τις πτέρυγες του Σώματος στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία, η ολοήμερη κράτηση Αντδημάρχου στο Α.Τ. Γαργαλιάνων με αποτέλεσμα ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλας να ξεσπάσει μιλώντας για ευθεία βολή κατά των θεσμών και της αυτοδιοίκησης.

Το ποτήρι ξεχείλισε όταν έγινε αναφορά στην σύλληψη του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Κατσούλα, μετά από καταγγελία κατοίκων για την φωτιά στον σκουπιδότοπο των Γαργαλιάνων. Ο Δήμαρχος αλλά και ολόκληρο το Δ.Σ. εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον κ. Κατσούλα, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για ψύλλου πήδημα μας σέρνουν στον Εισαγγελέα, παρότι γνωρίζουμε όλοι ποιοι ευθύνονται για τις φωτιές στο συγκεκριμένο σημείο. Ο Αντιδήμαρχος Γαργαλιάνων Ευστάυιος Ανδρινόπουλος σύμφωνα με το www.kyparissianews.com, χαρακτήρισε ψευδή την έγγραφη καταγγελία που κατατέθηκε στις 22 Ιουλίου στην Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων και η οποία περιέχει πολλές ανακρίβειες καθώς σύμφωνα με το κείμενο αυτό:

"Καταγγέλλουμε την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής να λάβει μέτρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Δ.Ε. Γαργαλιάνων, η οποία μαίνεται χρονικό διάστημα πέρα του δεκαημέρου και καθιστά αδύνατη τη διαμονή στην πόλη μας. Η κατάσταση αυτή διαρκεί επί σειρά ετών στην πόλη των Γαργαλιάνων, η οποία τους καλοκαιρινούς μήνες ζει το μαρτύριο του τοξικού σύννεφου να την σκεπάζει. Η σκανδαλώδης αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για την υγεία των πολιτών, μας έχει οδηγήσει σε απόγνωση. Με το παρόν σας επισημαίνουμε ότι αν δεν φροντίσετε για την κατάσβεση της πυρκαγιάς σήμερα 22 Ιουλίου θα καταφύγουμε στον Εισαγγελέα".

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρινόπουλος κατήγγειλε ψευδή την συγκεκριμένη καταγγελία, καθώς η πυρκαγιά άναψε στις 19 Ιουλίου το μεσημέρι και σβήστηκε άμεσα και όχι, όπως σκόπιμα αναφέρεται, σε δεκαήμερο, ενώ κατέθεσε ότι σε επικοινωνία με έναν από τους συνυπογράφοντες πολίτες, η απάντηση που πήρε είναι ότι δεν ξέραμε το περιεχόμενο καθώς τους ενημέρωσαν τηλεφωνικά.


Πηγή : radio 936

Μεγάλο λαϊκό πανηγύρι στη Βάλτα Τριφυλίας

Όπως κάθε χρόνο η Βάλτα γιορτάζει στις 27 Ιουλίου 2013 την κοίμηση του Πολιούχου της Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονος του Ιαματικού.

Το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουλίου παραμονή της εορτής, θα γίνει εσπερινός και περιφορά της εικόνας του Αγίου στους δρόμους του χωριού.

Το Σάββατο 27 Ιουλίου θα γίνει η πρωινή λειτουργία στην εκκλησία του χωριού. Το βράδυ μετά τις 22:00 θα ακολουθήσει μεγάλο λαϊκό πανηγύρι, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βάλτας, στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου του χωριού με τη συνοδεία Γουρουνοπούλας κρύας μπύρας και κρασιού!


Πηγή : filiatra net

35 θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Τριάντα πέντε θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών προκήρυξε το διατμηματικό και διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Ηθική φιλοσοφία» που διοργανώνουν τα Τμήματα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν αίτηση μέχρι και τις 9 Σεπτέμβρη στη γραμματεία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Παλαιό Στρατόπεδο, Τ.Κ. 24100, Καλαμάτα, 27210 65128, eth-phil@uop.gr, Δευτέρα έως Παρασκευή 9 - 2) ή να την αποσταλούν με συστημένη επιστολή.

Οι υποψήφιοι οφείλουν να υποβάλουν τα εξής δικαιολογητικά: αίτηση συμμετοχής, επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου ή πτυχίων Ελληνικού Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. ή αντίστοιχων τμημάτων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Σε περίπτωση που το πτυχίο έχει αποκτηθεί σε Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής θα πρέπει να κατατεθεί και πιστοποιητικό ισοτιμίας και αντιστοιχίας από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., επικυρωμένο πιστοποιητικό σπουδών με αναλυτική βαθμολογία προπτυχιακών μαθημάτων στο οποίο αναγράφεται και ο βαθμός του πτυχίου, βιογραφικό σημείωμα, στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η διδακτική ή/και επαγγελματική εμπειρία, η επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα του υποψηφίου, πιστοποιητικό κατοχής κύριας ευρωπαϊκής γλώσσας ή επάρκειας ελληνικής γλώσσας. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν διαθέτει πιστοποιητικό, η κατοχή ξένης γλώσσας θα διαπιστωθεί με εξετάσεις. Ανάτυπα δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, αντίγραφα συγγραφικού έργου, κ.λπ., εφόσον υπάρχουν, κάθε άλλο έργο ή δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή του υποψηφίου, 2 συστατικές επιστολές από μέλη Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι., προϊσταμένων μονάδων, εργοδότες, φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας, 2 πρόσφατες φωτογραφίες, στις οποίες να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου.

Σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στην σελίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου www.uop.gr. Για τη φοίτηση απαιτείται η καταβολή διδάκτρων, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 3.600 ευρώ (την έναρξη κάθε εξαμήνου 900,00 ευρώ). Γίνονται δεκτοί και υπότροφοι του Ι.Κ.Υ. ή άλλων ιδρυμάτων.


Πηγή : eleutheria online

Γ. Μανιάτης: «Μέσα στο 2014 τα γεωτρύπανα σε Ιόνιο – Κατάκολο»

Το πρώτο εξάμηνο του 2014 αναμένεται να πιάσουν δουλειά τα γεωτρύπανα στο Ιόνιο και πιθανόν και στο Κατάκολο.Στο πλαίσιο της διαδικασίας για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Μανιάτης εκτίμησε ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014 θα έχει τελειώσει όλη η έρευνα στο Ιόνιο και θα βγουν τα αποτελέσματα για τα 15 οικόπεδα.

Ανέφερε ακόμη ότι σε κάθε γεωτρύπανο απασχολούνται συνολικά 900-1.000 εργαζόμενοι (200 άμεσα και περίπου 600 έμμεσα εργαζόμενοι). Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι δεν θα λύσουμε τα προβλήματα της Ελλάδας με το πετρέλαιο. «Τα πρώτα χρήματα έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται…Οι υδρογονάνθρακες θα μας φέρουν θετικά αποτελέσματα σε βάθος δεκαετιών», σημείωσε μεταξύ άλλων.


Πηγή : news messinia

Φεστιβάλ δρόμου με δράσεις στην Καλαμάτα

Ένα εκπληκτικό τριήμερο αρχίζει το απόγευμα, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας. Είναι το 7ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, μια πραγματική γιορτή της δημιουργικότητας, του πολιτισμού, του εθελοντισμού. Η σημερινή είναι η ρόκ ημέρα του Φεστιβάλ… Το 7ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας συντονίζει και επιμελείται το Κέντρο Νέων Καλαμάτας με την οικονομική και διοικητική στήριξη του οργανισμού Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που και τις τρεις ημέρες θα ξεκινήσουν στις πέντε το απόγευμα, περιλαμβάνει συναυλίες, γκράφιτι, τουρνουά μπάσκετ, παραστάσεις χορού, θεάτρου, ακροβατικών οργάνων, προβολή ντοκυμαντέρ, αναρρίχηση, έκθεση φωτογραφίας, προβολή ταινιών μικρού μήκους, προβολή ταινιών από το Διεθνές Φεστιβάλ Ψαροκόκαλο και πολλά άλλα. Συμμετέχουν το Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας, ο Ορειβατικός Σύλλογος, η Φωτογραφική Λέσχη, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη, το Festival Μηδέν, το kalamatafreespace και το project REthnik, το ΚΕΘΕΑ Κύτταρο, οι εθελοντές Σαμαρίτες κ.ά Όπως σημειώνει το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, «το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα και με τα τοπικά μέσα «τα έσπασε»!!!

Από ένα μικρό φεστιβάλ, όπως δειλά δειλά ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια, πλέον έχει μετατραπεί σε ένα ολοκληρωμένο φεστιβάλ με διεθνή χαρακτήρα και χιλιάδες επισκέπτες. Ωστόσο δεν έχει χάσει ή αλλάξει την φιλοσοφία του. Πρωτίστως δεν είναι ένα εμπορικό φεστιβάλ. Έχει παραμείνει μια διοργάνωση ενεργών πολιτών και φορέων της πόλης. Πρόκειται για μια εθελοντική δομή που αποδεικνύει ότι όταν οι άνθρωποι θέλουν, μπορούν να δημιουργήσουν κάτι ανοικτό, μακριά από πολιτικά, προσωπικά ή οικονομικά συμφέροντα. Έτσι όλοι μαζί, εθελοντικά, συνδιαμορφώνουμε ένα αποτέλεσμα μοναδικό για την πόλη της Καλαμάτας και μπορούμε να προσφέρουμε ένα μεγάλο φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο και πάνω από 10 παράλληλες δραστηριότητες για τρεις ημέρες κάθε καλοκαίρι». Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει: Hard rock live bands, Skates, Dirt bikes, Graffiti, Jugglers shows, Circus shows, Έκθεση φωτογραφίας, Έκθεση Ζωγραφικής, Βιντεοπροβολές, Βίντεο box!, Έκθεση bazaar, Re:think project, Τουρνουά basket, Alley Cat Race.


Πηγή : simaia news

Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στα χρόνια τα παλιά

Το αφιέρωμά μας για τη φετινή γιορτή της Αγίας Παρασκευής είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο ‘’ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΖΩΗ’’ του αείμνηστου Γιώργου Π. Παναγιωτόπουλου που μας ταξιδεύει, στα πανηγύρια του χωριού μας, πενήντα και πλέον χρόνια πριν. Μικρές, ταυτόχρονα όμως, και πολύ μεγάλες διαφορές μπορούμε να βρούμε ανάμεσα στα παλιά πανηγύρια και στα σύγχρονα. Άλλαξαν θα μου πείτε οι εποχές.. Προς το καλύτερο;

Αυτό θα το κρίνετε μόνοι σας, εμείς από τη μεριά μας θέλουμε να σας ευχηθούμε με την ευχή όπως την έλεγαν και οι παλαιοί:

Χρόνια Πολλά στα πανηγύρια μας!!!
Καλή ανάγνωση.

Το πανηγύρι στον Πύργο γίνεται κατά την ημέρα της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου), όπου εορτάζει το φερώνυμο ξωκλήσι στις παρυφές του χωριού. Αρκετές ημέρες πριν από τον εορτασμό της εκκλησίας αυτής, άρχιζε έντονη κινητικότητα περί αυτήν, με τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου, τον καθαρισμό και το ασβέστωμα της εκκλησίας και γενικώς τον ευτρεπισμό ολόκληρου του λοφίσκου, πάνω στον οποίο βρίσκεται η εκκλησία. Την παραμονή του εορτασμού, η εκκλησία στολιζόταν με δάφνινες αψίδες στην είσοδο της και πολύχρωμα λαμπιόνια και σημαιάκια, που της πρόσδιδαν χαρούμενη και πανηγυρική όψη.

Το βράδυ στην φωταγωγημένη εορτάζουσα εκκλησία, ψελνόταν ο εσπερινός, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, με τη συρροή του κόσμου του χωριού και των πολυπληθών επισκεπτών. Από το χωριό το εκκλησάκι φάνταζε σαν ένας τεράστιος λαμπερός πολυέλεος, που αιωρούταν στον αστροστόλιστο μαύρο βελούδο του ουρανού, σε μια φανταχτερή νυχτερινή ονειρική φαντασίωση. Η γύρω περιοχή μύριζε μοσχολίβανο και δονούταν από τα τροπάρια, τις καταβασίες και τα απολυτίκια που έψελναν οι ψαλτάδες σε μια κατανυκτική νυκτερινή μυσταγωγία, η οποία διακόπτονταν από καιρού σε καιρό, μόνο απ το χαρμόσυνο χτύπημα της μικρής καμπάνας της εκκλησιάς.

Μετά το τέλος του εσπερινού, οι μετέχοντες σ’ αυτόν, έμπλεοι χαράς και αγαλλίασης από τη θεία μέθεξη τους, έπαιρναν το δρόμο της επιστροφή στα σπίτια και στην αγορά του χωριού. Στην μικρή φωτολουσμένη εκκλησία απέμενε η αύρα των ψαλμών και η μυρωδιά του μοσχολίβανου, για να διατρανώνει πως απόψε η βραδιά είναι ιδιαίτερα χαρούμενη και εορταστική. Στη φωταγωγημένη αγορά του χωριού(το χωριό είχε δική του μονάδα ηλεκτροδότησης), μαζευόταν όλοι οι κάτοικοι για να πάρουν το ποτό τους (καφέδες, λουκούμια, παστέλια, μαστίχα – το περίφημο <<υποβρύχιο>>, ουζάκι με το ανάλογο μεζεδάκι. Μπύρες και ουίσκι ήταν άγνωστα τότε στο χωριό) και να αγαλλιάσουν από τα δημοτικά τραγούδια που δονούσαν την ατμόσφαιρα. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνταν ονομαστά μουσικά συγκροτήματα (κλαρίνο, βιολί, λαούτο και σαντούρι) και τραγουδιστάδες, που συνήθως ήταν κάποιος από τους οργανοπαίκτες.

Ονομαστός τραγουδιστής και λαουτιέρης ο Πυργιώτης << Κοντολιάς>> παρατσούκλι προφανώς από κάποιον προγονό του Ηλία, κοντό στο ανάστημα. Αυτός, ήταν τόσο χαρούμενος και γλεντζές τύπος, που προσφυώς είχε λεχθεί πως <<θα πέθαινε τραγουδώντας σαν τζίτζικας>>. Τα μουσικά αυτά συγκροτήματα (τα άλλως αποκαλούμενα <<ζυγιές>>), που ήταν από διάφορες άλλες περιοχές της επαρχίας, φρόντιζαν να τα κλείνουν οι ιδιοκτήτες των καφενείων και μάλιστα κατέβαλαν προσπάθεια να κλίσει καθένας όσο το δυνατο καλύτερο αρμονικότερο συγκρότημα, γιατί έτσι θα προσέλκυε περισσότερη πελατεία. Πιστευόταν πως η επιτυχία ενός πανηγυριού εξαρτιόταν και από το πόσες ζυγιές οργάνων είχε. Και το λεγόμενο <<ήταν ένα θαυμάσιο πανηγύρι: να φανταστείς ότι είχε τέσσερις ζυγιές όργανα>>, ενδεικτικό της αξιολόγησης της επιτυχίας του πανηγυριού από την ύπαρξη πολλών οργάνων.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι την παραμονή και ανήμερα της Αγ. Παρασκευής στα καφενεία έβγαιναν και οι γυναίκες. Σημαντική φυσικά παράβαση των ηθών και μεγαλόψυχη παραχώρηση προς αυτές! Ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, στο ομώνυμο εκκλησάκι, που όπως έχει λεχθεί βρισκόταν μέσα στην οργιαστική βλάστηση της εξοχής, τελούταν η θεια λειτουργία με κάθε θρησκευτική επισημότητα και με τη συρροή πλήθους κόσμου, ντόπιου και καλεσμένων.

Πρέπει να επαναληφθεί ότι κατά τον πανηγυρισμό του χωριού ο κάθε νοικοκύρης θεωρούσε μεγάλη τιμή και ένοιωθε μεγάλη ευχαρίστηση να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους καλεσμένους. Όπως έχει αναφερθεί είναι ενδεικτική η ανταλλασσόμενη μεταξύ των κατοίκων στιχομυθία <<Κώστα πόσους μουσαφιραίους έχεις;>> <<Έχω πέντε>>. Και ο ερωτών, αν είχε περισσότερους, με υπερηφάνεια και έκδηλη ευχαρίστηση απαντούσε << Α! Εγώ φέτος έχω δέκα>> Αν όμως τύχαινε να έχει λιγότερους προσπαθούσε να απαλύνει την πίκρα του με όποια πρόχειρη δικαιολογία, όπως: <<Ξέρεις ήταν να έρθουν καμιά δεκαριά αλλά τους έτυχαν κάποιες αναποδιές και ματαίωσαν το ταξίδι τους>>. Τούτο αναδεικνύει ότι ο κόσμος ήθελε την όποια του χαρά να την μοιράζεται με όσο το δυνατό περισσότερους συνανθρώπους του. Η ελληνική φιλοξενία, παράδοση αρχαϊκή και αναλλοίωτη, και η αγαθότητα των προθέσεων του έλληνα σε όλο τους το μεγαλείο!

Μετά την απόλυση της εκκλησίας, ακολουθούσε η συγκέντρωση του κόσμου στην αγορά, κάτω από τα βαθύσκια αιωνόβια πλατάνια, για την απόλαυση των τερψιλαρυγγίων, υπό τους ήχους, σε χαμηλούς τόνους, των μουσικών συγκροτημάτων, ως προάγγελος του απογευματινού και βραδινού ξεφαντώματος. Εκεί κατά το μεσημέρι, ο κόσμος αποσυρόταν στα σπίτια για την μεσημβρινή ευωχία. Τα πολλά φαγητά και το άφθονο μοσχάτο κρασί, δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για ένα τραγουδιστικό ξέσπασμα, που κρατούσε μέχρις αργά τις απογευματινές ώρες, για να συνεχίσει αδιάπτωτο με τη συγκέντρωση ξανά στην αγορά σύμπαντος του κόσμου (ανδρών και γυναικών και παιδιών), όπου πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν τα μουσικά συγκροτήματα, που συναγωνιζόταν μεταξύ τους πιο θα παρουσιάσει το καλύτερο μουσικό πρόγραμμα και θα εγγράψει θετικό υπόμνημα για την επόμενη χρονιά. Εδώ στην αγορά το τραγούδι και ο χορός έφταναν στα ακρότατα όρια τους και διαρκούσαν μέχρι τις πρωινές ώρες, συνεχώς και αδιάπτωτα, υπό ολονύκτια φωτοχυσία.

Οι ξάγρυπνοι μουσικοί, μετά τον πρωινό καφέ τους, μάζευαν τα όργανα τους και έφευγαν πεζοί και ταλαιπωρημένοι και με κατακόκκινα τα μάτια από την αϋπνία, για το επόμενο πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα, στο μικρό, κοντά στους Γαργαλιάνους χωριό της Βάλτας. Ήταν η εποχή που τα πανηγύρια διαδέχονταν το ένα το άλλο στο συνεχή ετήσιο κύκλο τους. Η ετήσια και μεγαλύτερη αυτή εορταστική εκδήλωση αποτελούσε σημαντικό παράγοντα και χαρακτηριστική καλλιτεχνική και πολιτιστική εκδήλωση των κατοίκων του χωρίου και χρόνο με το χρόνο καταβαλλόταν προσπάθεια να γίνεται όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και πιο άρτια. Εμφανής πάντως ήταν και κάποια εγωιστική προδιάθεση, όχι μόνο των κατοίκων του χωριού αλλά και των κατοίκων όλων των άλλων χωριών που πανηγύριζαν, το πανηγύρι καθενός από αυτά να είναι το καλύτερο και το πιο ονομαστό και προς το σκοπό αυτό κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια.


Πηγή : pyrgos trifylias

1000 Πεταλιές Όλοι Μαζί!

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, η χρήση του ποδηλάτου αυξάνεται συνεχώς. Άνθρωποι κάθε ηλικίας (ξανά)ανακαλύπτουν τη χαρά της ποδηλασίας. Το ποδήλατο πλέον χρησιμοποιείται ως εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης, ως μορφή ψυχαγωγίας, ως αθλητική δραστηριότητα και, πιστεύω το σημαντικότερο, ως μέσο προώθησης κοινωνικών μηνυμάτων. Αυτό το φθινόπωρο, θα πραγματοποιήσω ένα ποδηλατικό οδοιπορικό στην Πελοπόννησο σε μια προσπάθεια προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου.

Το ταξίδι μου θα ξεκινήσει στις 2 Σεπτεμβρίου, από την ιδιαίτερη πατρίδα μου, το Άργος. Θα περάσω από την Τρίπολη, την Σπάρτη, την Καλαμάτα, την Κυπαρισσία, τον Πύργο, την Αμαλιάδα, την Πάτρα, το Αίγιο, το Κιάτο, την Κόρινθο και το Ναύπλιο.

Τελικά, θα τερματίσω την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, έχοντας καλύψει πάνω από 1000 χιλιόμετρα. Σκοπός του ταξιδιού, είναι να μοιραστώ με εσάς τους δρόμους της Πελοποννήσου, για να μετρήσουμε τη δύναμη μας. Να ευχαριστήσω προκαταβολικά το Δήμο Άργους Μυκηνών που αγκάλιασε την προσπάθεια, καθώς και τους χορηγούς μου που πίστεψαν σε αυτό το ταξίδι Εκείνη την εβδομάδα, αφήστε στην άκρη το αυτοκίνητο σας και ελάτε να ποδηλατήσουμε παρέα!

Σπύρος Καρατζούλης

https://www.facebook.com/Podilatwntas.gia.thn.Ellada


Πηγή : Δελτίο Τύπου‏

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Καταστρέφεται η ελαιοπαραγωγή στη Δυτική Μεσσηνία

Ότι γλύτωσε από τους νοτιάδες και τις υψηλές θερμοκρασίες στην Ανθόδεση το «αποτελειώνει » ο δάκος . Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των υπευθύνων για την δακοκτονία στην Μεσσηνία, ελαιοπαραγωγοί στην Πυλία καταγγέλουν τους υπευθύνους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για ολιγωρία στην αντιμετώπιση του φαινομένου και μιλούν για μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειες τους .

Όπως δήλωσαν στο newsmessinia ο δάκος αποδεκατίζει την ελαιοπαραγωγή προκαλώντας μια μείωση της, της τάξεως του 65-70% και ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα στην τοπική οικονομία . Οι παραγωγοί καταγγέλουν ότι δεν είναι λογικό και δίκαιο να τίθενται σε ήσσονα μοίρα από τους άλλους παραγωγούς της Μεσσηνίας και ζητούν από την αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας αντιμετώπιση του φαινομένου …Εδώ και τώρα


Πηγή : news messinia

Κέντρο Δήμητρα Κυπαρισσίας: 3ημέρο μελισσοκομίας 2013

Επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την Τυποποίηση – Εμπορία – Μάρκετινγκ των προϊόντων μελιού, για τα σπουδαιότερα Μελισσοκομικά Φυτά καθώς τον τρόπο παραγωγής προϊόντων κυψέλης κατά τη διάρκεια του ταχύρυθμου εκπαιδευτικού τριημέρου που υλοποιεί ο ΕΛ.Γ.Ο «ΔΗΜΗΤΡΑ» .

Η εκπαίδευση θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας στις 7,8 & 9 Αυγούστου 2013. Η διάρκεια της εκπαίδευσης θα είναι 5 ώρες ημερησίως από τις 8:30-13:30.

Εκπαιδευτής θα είναι η Γεωπόνος κα Γούναρη Σοφία.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Προϊστάμενο του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας κ. Τσουμάνη Γεώργιο στα τηλέφωνα 27610- 22116, 6934796092.


Πηγή : filiatra net

Η Σύλληψη αντιδημάρχου για τα σκουπίδια αναστάτωσε το Δ.Σ Τριφυλίας.

Για …ψύλλου πήδημα μας πάνε στον Εισαγγελέα, κατάγγειλε ο Δήμαρχός μας Κώστας Κόλλιας, με αφορμή την σύλληψη του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καστούλα, για φωτιά στον σκουπιδότοπο Γαργαλιάνων. Δυστυχώς …δεν συνέλαβαν κανένα, εδώ και πολλά χρόνια για στις πυρκαγιές στο Αλιμάκι. (Γνωρίζουμε για την ομαδική αθώωση των Δημάρχων Τριφυλίας)

Δεν είναι ο κ. Κατσούλας ο ένοχος της υπόθεσης, είναι όλο το Δημοτικό συμβούλιο ή μάλλον όλα τα Δημοτικά συμβούλια και Τριφυλίας, αλλά και Κυπαρισσίας και Γαργαλιάνων που χρόνια τώρα δεν κάνουν τίποτα για τις φωτιές στις χωματερές. Δεν φταίνε οι συμπολίτες μας αν η καταγγελία τους στον εισαγγελέα ήταν …υπερβολική ως προς την χρονική διάρκεια της πυρκαγιάς, γιατί το αδίκημα αφορά την πρόληψη τέλεσης του γεγονότος (Ακούστε τι ρωτά ο κ. Καλκαβούρας). Όλοι ξέρουμε τους ενόχους. Αθίγγανοι που βάζουν φωτιές για να μαζέψουν παλιοσίδερα, αλλά και …τουλάχιστον παλιότερα, Δήμους …ναι με εντολή Δημάρχων, για να …πέφτει το επίπεδο των σκουπιδιών και να μην …γεμίζουν οι χωματερές και φυσικά οι κωλυσιεργίες της Περιφέρειας. Ένας ακόμα ένοχος, είναι ο Δήμος Καλαμάτας, που έχει γεμίσει όλα τα ποτάμια αλλά και τα λαγκάδια και τις χωμετερές μας με τα σκουπίδια του.


Πηγή : kopanaki news

Τατούλης: Θετικό βήμα η απαλλαγή υποχρέωσης υποβολής ΜΠΕ κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης χαιρετίζουν με ικανοποίηση την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, την οποία συνυπογράφει ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μανιάτης, με την οποία απαλλάσσεται από την υποχρέωση υποβολής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μεγάλος αριθμός κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων, αφού πλέον λαμβάνουν αυτόματα περιβαλλοντικούς όρους με τη συμπλήρωση μιας απλής αίτησης.

Με αυτό τον τρόπο απλοποιούνται οι διαδικασίες, συντομεύεται ο απαιτούμενος χρόνος για την αδειοδότηση των έργων με στόχο να γίνουν πιο ελκυστικές οι επενδύσεις στον κτηνοτροφικό τομέα, που αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις αυτές κινούνται στη σωστή κατεύθυνση προκειμένου η κάθε Περιφέρεια της χώρας να αναπτύξει τη δική της περιφερειακή οικονομία, στηριζόμενη στα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα.


Πηγή : messinia portal

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Το παζάρι στην πάνω πόλη της Κυπαρισσίας

Από 8 έως 13 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το παζάρι Αντικών και Παλαιών Αντικειμένων στο μεγάλο καλντερίμι της πανω πόλης της Κυπαρισσίας. Η αγορά θα λειτουργεί από της 10:00 το πρωί έως της 10:00 το βράδυ.


Πηγή : trifylia press

Γαλακτοβιομηχανία "φέσωσε" κτηνοτρόφους της Τριφυλίας

ΕΡΩΤΗΣΗ Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΥ

Οκτώ μήνες απλήρωτοι είναι κτηνοτρόφοι της Τριφυλίας, από γαλακτοβιομηχανία της Αρκαδίας στην οποία έδιναν το γάλα τους. Τους κτηνοτρόφους, που έχουν βρεθεί σε δεινή οικονομική κατάσταση, συνάντησε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος κατέθεσε…

…σχετική ερώτηση στη Βουλή.Με τους κτηνοτρόφους συναντήθηκαν στα Φιλιατρά ο Θανάσης Πετράκος και τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Μπάμπης Καλογερόπουλος, Ανδρέας Μανέτας και Βασίλης Τσουλάκος.

Οι κτηνοτρόφοι ενημέρωσαν το βουλευτή και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν φτάσει στα όρια της απόγνωσης και της εξαθλίωσης διότι η γαλακτοβιομηχανία ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΑΒΕΕ «ΜΠΙΤΣΙΚΑΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ», με έδρα την Μανθυρέα Τρίπολης Αρκαδίας, δεν τους πληρώνει εδώ και οκτώ μήνες. Αποτέλεσμα της μη τήρησης των συμφωνιών που είχαν γίνει με τους κτηνοτρόφους είναι να τους χρωστάει πάνω από 100.000 ευρώ για το γάλα που είχε πάρει από το Σεπτέμβριο του 2012 έως τα τέλη Απρίλιο του 2013, όταν και αναγκάστηκαν οι κτηνοτρόφοι να διακόψουν την παράδοση γάλατος στην εν λόγω γαλακτοβιομηχανία.Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν από το βουλευτή να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να πληρωθούν άμεσα.

Ο Θανάσης Πετράκος δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος θα προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες. Ήδη κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, καθώς επίσης θα ζητήσει συνάντηση με του υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, στους οποίους θα θέσει το θέμα και θα ζητήσει την άμεση παρέμβασή τους για να πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι.


Πηγή : kalamata journal

Και ξανα...Μπιζος για τον Α.Ο.Κ.

Επιστρεφει κατω απο τα δοκαρια της Κυπαρισσιας ο εμπειρος τερματοφυλακας Π.Μπιζος μετα απο απουσια 2 ετων οπου αγωνιστηκε στο Ηλειακο Πρωταθλημα.

Ο Μπιζος ηρθε σε συμφωνια με τη Διοικηση της ομαδας και πλεον θα φορεσει για αλλη μια χρονια τη φανελα του Α.Ο.Κ. Υπενθυμιζουμε οτι ο Μπιζος ηταν βασικος τερματοφυλακας στην ομαδα που κατεκτησε το Πρωταθλημα της Α' Τοπικης και την ανοδο στο Περιφερειακο ενω αγωνιστηκε και την επομενη χρονια σε αυτο με την τοπικη μας ομαδα.


Πηγή : kyparissia news

Τα Πελοποννησιακά προϊόντα στο Λονδίνο με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Στην «καρδιά» του Λονδίνου θα βρίσκονται πλέον τα Πελοποννησιακά προϊόντα, μετά την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου να διοργανώσει μόνιμη έκθεση στην περιοχή Southgate, όπου είναι συγκεντρωμένος μεγάλος αριθμός μεγάλος αριθμός εισαγωγικών εταιρειών της Μεγάλης Βρετανίας και όπου λειτουργεί ετήσιος εκθεσιακός χώρος, παρέχοντας κατ' αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα σε Πελοποννήσιους εξαγωγείς να διαθέτουν γραφεία για επιχειρηματικές συναντήσεις και συνεδριακό χώρο για εξειδικευμένες παρουσιάσεις των προϊόντων τους.

Στο κάλεσμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανταποκρίθηκαν 30 εξαγωγικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου οι οποίες διαθέτουν πλέον το δικό τους εκθεσιακό χώρο στο Λονδίνο. Τις ημέρες 19,20,21 Ιουλίου έλαβαν χώρα τα εγκαίνια της σημαντικής αυτής διοργάνωσης με μια σειρά σημαντικών εκδηλώσεων. Στις τριήμερες εναρκτήριες εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Λονδίνο κ. Κωνσταντίνος Μπίκας, ο Πρόεδρος του ΟΠΕ κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, η Διευθύντρια του γραφείου ΕΟΤ κα Χριστίνα Καλογερά ενώ την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησε η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου. Όλοι οι παρευρισκόμενοι εξήραν την σημαντική αυτή πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου να συμβάλλει στην εξωστρέφεια των Ελληνικών-Πελοποννησιακών προϊόντων με τρόπο αποδοτικό.

Κατά τη διάρκεια ημερίδας, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης, η κα Νικολάκου παρουσίασε τη σημασία της Πελοποννησιακής γαστρονομίας ως κορωνίδα της Μεσογειακής διατροφής καθώς και την ποιότητα που διακρίνει τα Πελοποννησιακά προϊόντα, ενώ παρουσιάστηκε και σποτ που δημιούργησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου ειδικά για την Πελοποννησιακή γαστρονομία. Αντίστοιχα ο κύριος Καλαμπόκης παρουσίασε το εθνικό σχέδιο για τις εξαγωγές, ενώ οι Πελοποννήσιοι εξαγωγείς που βρέθηκαν στο Λονδίνο έκαναν τις δικές τους εταιρικές παρουσιάσεις, καθώς και των προϊόντων που προωθούν. Στην έκθεση παρευρεθήκαν εμπορικοί ακόλουθοι, εκπρόσωποι εισαγωγικών εταιριών και έλληνες ομογενείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εισαγωγών. Έλαβαν επίσης μέρος στις εκδηλώσεις γευσιγνωσίας των Πελοποννησιακών προϊόντων που συμμετείχαν καθώς και σε b2b συναντήσεις.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τον Ιούλιο 2014 και οι εξαγωγικές εταιρείες που το επιθυμούν μπορούν να αποστείλουν τα προϊόντα τους στη διεύθυνση της έκθεσης (Southgate Office Village, Block D, Ground Floor 286 Chase Road, London N14 6HF, με την ένδειξη ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου). Οι Πελοποννήσιοι εξαγωγείς θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν αυτό το χώρο για τις επιχειρηματικές του συναντήσεις ως μια δική τους βάση στο Λονδίνο χωρίς καμία επιβάρυνση.

Επόμενος στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αξιοποίηση της σημαντικής αυτής δυνατότητας, είναι κατά τη διάρκεια του έτους να διοργανωθούν στο χώρο της μόνιμης έκθεσης Πελοποννησιακών προϊόντων στο Λονδίνο επιμέρους δράσεις παρουσίασης προϊόντων ανά κατηγορία (ελαιόλαδο, κρασί, τυροκομικά, κα), καθώς και επιστημονικές ημερίδες, γαστρονομικές δράσεις από Πελοποννήσιους σεφ με προσκεκλημένους Βρετανούς εισαγωγείς και δημοσιογράφους.


Πηγή : best-tv

Σύνδεση του λιμανιού της Καλαμάτας με τρένο (;)

Λιμάνια... πιάνει ο σιδηρόδρομος

Το Ναυτικό Επιμελητήριο ενδιαφέρεται και για την Καλαμάτα

Το θέμα της σύνδεσης των λιμανιών με το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ εξέτασαν σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Κώστας Σπηλιόπουλος, με τον πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργο Γράτσο, παρουσία και του μέλους του Δ.Σ. του ΝΕΕ Μιχάλη Σαρλή.

Λιμάνι, και μάλιστα όχι ένα αλλά πολλά, θα πιάσει ο ελληνικός σιδηρόδρομος. Η ενίσχυση των υποδομών και η ανάγκη προώθησης των συνδυασμένων μεταφορών καθιστούν επιτακτική τη σύνδεση των μεγάλων λιμανιών της χώρας, κάτι που δεν έγινε δεκαετίες τώρα, στερώντας από τη χώρα μας πόντους ανταγωνιστικότητας. Πρόκειται για θέμα που αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΡΓΟΣΕ και τον ΟΣΕ, ενώ πολύ μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον του εφοπλιστικού κόσμου, αφού η σύνδεση των λιμανιών με το σιδηρόδρομο μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα για τις διαδρομές των πλοίων, οδηγώντας σε σημαντικές εξοικονομήσεις.

Ποια έργα προγραμματίζονται

Στα σχέδια της ΕΡΓΟΣΕ περιλαμβάνεται ακόμη η σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με τα λιμάνια της Πάτρας, της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου, της Καβάλας, αλλά και του Λαυρίου. Ωστόσο, από την πλευρά του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον και για τη σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών στην Καλαμάτα και στο Κατάκολο. Η επίσπευση των έργων για τη σύνδεση των λιμανιών με το σιδηρόδρομο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΡΓΟΣΕ Κώστα Σπηλιόπουλο, θα έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του σιδηρόδρομου, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να γίνει το κύριο μέσο εμπορευματικών μεταφορών στη χώρα.

δημος καλαματας


Πηγή : tharros news

300 φασιανούς απελευθερώνει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καλαμάτας

Τριακόσιους φασιανούς πρόκειται να απελευθερώσει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καλαμάτας σε διάφορες θέσεις στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον Αγιο Φλώρο, το Πλατύ και τη Βαλύρα. Τον εμπλουτισμό του βιοτόπου με το θηραματικό είδος του κυνηγετικού φασιανού ενέκρινε ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας.

Σύμφωνα με την απόφαση, η διάθεση - προμήθεια των θηραμάτων θα γίνει από νομίμως λειτουργούντα εκτροφεία. Οι απελευθερώσεις θα γίνουν πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου 2013 - 2014 σε χρόνο όσο το δυνατόν απομακρυσμένο από την έναρξη θήρας και σε καμία περίπτωση μικρότερο των 30 ημερών.

Επίσης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενέκρινε τη μελέτη δημιουργίας κλωβού προσαρμογής πτερωτών θηραμάτων, προϋπολογισμού 8.830,57 ευρώ, που εκπόνησε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καλαμάτας.


Πηγή : eleutheria online

26-28 Ιουλιου το Πανελληνιο Πρωταθλημα Ξυλορακετας στη Κυπαρισσια

Για τριτη συνεχομενη φορα θα διεξαχθει στην ομορφη παραλια του Α'ι' Λαγουδη στη Κυπαρισσια ο δευτερος γυρος του Πανελληνιου Πρωταθληματος beach rackets που διοργανωνει ο τοπικος συλλογος ξυλορακετας ΑΟΑΞΚ σε συνεργασια με το Δημο Τριφυλιας και τον ΠΣΑΞ, το τριημερο 26-27-28 Ιουλιου.

Οι συμμετοχες φετος ξεπερασαν καθε προσδοκια με αποτελεσμα 10 συλλογοι απο ολη την Ελλαδα και 120 αθλητες να δημιουργουν νεο ρεκορ συμμετοχων σε τουρνουα επαρχιας και να αποδεικνυουν την συνεχως αυξανομενη αναπτυξη του καλοκαιρινου hobby που τεινει να εξελιχθει σε επαγγελματικο αθλημα.

Οι αθλητες των ομιλων υποσχονται ενα συναρπαστικο θεαμα και αναμενεται να ''βουλιαξει'' η παραλια απο επισκεπτες θεατες οπως αλλωστε συνεβη στις δυο πολυ επιτυχημενες διοργανωσεις των προηγουμενων ετων. Ραντεβου λοιπον στην ομορφη Κυπαρισσια οπου αναμενεται ενα πολυ καυτο αγωνιστικο τριημερο ρακετας.


Πηγή : kyparissia news

"ΥΜΝΟΙ" της Εφημερίδας REAL στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ!!!
ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ!!!

Με πολύ επαινετικά λόγια και σχόλια αναφέρθηκε σε δημοσίευμά της στο τελευταίο της φύλλο η REAL NEWS για το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας –σε μια εποχή κρίσης που άλλα νοσοκομεία κλείνουν- σχετικά με το μεγαλύτερο δημόσιο έργο ηλιοθερμίας που υλοποιείται αυτή την περίοδο στη χώρα μας και ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες στο νοσηλευτικό μας ίδρυμα.

Με φράσεις όπως «το πρώτο πράσινο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δημιουργήθηκε στη Καλαμάτα» ή « ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση ενός προηγμένου συστήματος εξοικονόμησης ενέργειας στο νοσοκομείο Καλαμάτας αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται η ενεργειακή κατανάλωση στο χώρο της Υγείας» δια στόματος ειδικών πανεπιστημιακών όπως του κυρίου Μάνθου Σανταμούρη, περιγράφεται η σημαντικότητα αυτού του μεγάλου έργου και τα πολλαπλά οφέλη που θα επιφέρει.

Μπράβο λοιπόν στους ανθρώπους που το υπηρετούν, μπράβο τους που σε μια εποχή μεταξύ μαύρου και γκρίζου μας κάνουν να νοιώθουμε ως Μεσσήνιοι περήφανοι και να ανακτάμε πάλι την χαμένη μας αισιοδοξία.

Σας αφήνουμε να το απολαύσετε:


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Ο καθηγητής Δρ. Μανθος Σανταμούρης είναι ο τέως Πρόεδρος του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), έχοντας πίσω του μια μακρόχρονη και διακεκριμένη πορεία στον χώρο των ΑΠΕ και ιδιαίτερα στην ηλιακή ενέργεια και τις εφαρμογές της στο δομημένο περιβάλλον. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Τόκιο, στο Πανεπιστήμιο του Μπολτζάνο Iταλίας, στο Metropolitan University του Λονδίνου και στο Cyprus Institute. Είναι ο διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής Κτιριακού Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Επίσης , είναι αρχισυντάκτης του διεθνούς περιοδικού‘Journal of Advances Building Energy ResearchΆ , μέλος της συντακτικής επιτροπής των διεθνών περιοδικών Solar Ε nergy, Energy and Buildings, Buildings Environment, Journal of Sustainable Energy, Journal of Low Carbon Technologies, Journal of Open Construction and Building Technology, καθώς και του Journal of Ventilation.


Πηγή : news messinia

Νέα παρέμβαση ενεργών πολιτών Τριφυλίας για τη πλατεία και το ΚΤΕΛ

Tο τρίτο υπόμνημα για ζητήματα που αφορούν τους πολίτες με καίριες παρεμβάσεις του έστειλε στο Δήμαρχο Τριφυλίας η Κίνηση Ενεργών πολιτών Τριφυλίας. Πρόκειται για νέες Ενημερωτικές παρατηρήσεις - προτάσεις στις οποίες όπως καταγράφουν στο κείμενο του υπομνήματος "Επισημαίνουμε και προτείνουμε τα παρακάτω θέματα όπως καταγράφονται από τους πολίτες.

1) Το σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας της Κυπαρισσίας έχει χαλάσει. Όπως είναι σήμερα στεγνό, εκτός από αντιαισθητικό, οι εξέχοντες υδροσωλήνες είναι επικίνδυνες για τα μικρά παιδιά που παίζουν στην πλατεία. Φρονούμε πριν προκληθεί κάποιο ατύχημα ότι πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα ασφάλειας, η να αποκατασταθεί άμεσα η βλάβη του σιντριβανιού και να επαναλειτουργήσει. Σε περίπτωση που ο Δήμος αδυνατεί να διαθέσει όλα τα χρήματα για την επαναλειτουργία του σιντριβανιού, είμεθα διατεθειμένοι να συμβάλουμε και εμείς, αρκεί να γνωρίζουμε το μέγεθος της δαπάνης.

2) Έχουμε την άποψη ότι το πρακτορείο ΚΤΕΛ της Κυπαρισσίας πρέπει να μετακινηθεί από την θέση που βρίσκεται σήμερα στο κενό κλειστό κτήριο του ΟΣΕ. " Να τονίσουμε ότι παρότι οι αιτήσεις έχουν αποδέκτη το Δ.Σ. Τριφυλίας μέχρι σήμερα δεν έγινε ενημέρωση του Σώματος καθώς οι πολίτες ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις από το Δήμο συμβάλλοντας στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει


Πηγή : kyparissiotis

Επιστολή Δημάρχου για το κατάστημα ΔΕΗ Φιλιατρών

Επιστολή για την συνεχή υποβάθμιση του υποκαταστήματος της ΔΕΗ στα Φιλιατρά, απέστειλε ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας προς τον Γενικό Διευθυντή Εμπορίας της ΔΕΗ κ. Λάζαρο Καραλάζο.

Το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Κύριε Γενικέ,

θα ήθελα να σας μεταφέρω το κλίμα έντονης δυσαρέσκειας όπως αυτό εκφράζεται στην τοπική κοινωνία και όπως πιο συγκροτημένα διατυπώθηκε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τριφυλίας κατά τη συνεδρίασή του της 19ης Ιουνίου 2013 για τη συρρίκνωση και την πλήρη αποδυνάμωση και υποβάθμιση του καταστήματος Εμπορίας ΔΕΗ Φιλιατρών.

Το κατάστημα Εμπορίας ΔΕΗ Φιλιατρών που είναι το μοναδικό στον πολυπληθή Δήμο Τριφυλίας (με πληθυσμό 30.000 περίπου κατοίκους) έχει απόλυτα υποβαθμιστεί με δύο μόνο υπαλλήλους, που ασφαλώς δεν μπορούν ν' ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να δημιουργούνται “ουρές” στο γκισέ του καταστήματος οι πολίτες – καταναλώτές να ταλαιπωρούνται και να δημιουργείται δυσάρεστο κλίμα και όχι μόνο σε βάρος της ΔΕΗ. Ενόψει αυτού παρακαλούμε να λάβετε άμεσα μέτρα ενίσχυσης του καταστήματος είτε με μόνιμο προσωπικό είτε με προσωπικό ορισμένου χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε ως Δημοτική αρχή – διερμηνεύοντας τα αισθήματα της τοπικής μας κοινωνίας – να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο κατάργησης του καταστήματος Εμπορίας ΔΕΗ Φιλιατρών που ενδεχομένως να υποκρύπτεται κάτω από τη συνεχή υποβάθμισή του.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΙΑΣ


Πηγή : filiatra net

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

2000 λουκέτα στην αγορά της Μεσσηνίας λόγω κρίσης

Όπου και αν στρέψει κανείς το βλέμμα του, στους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους των πόλεων της Μεσσηνίας, θα συναντήσει κλειστά καταστήματα. Μαγαζιά- κυρίως εμπορικά- οι ιδιοκτήτες των οποίων «πάλεψαν» για τη διατήρηση τους ωστόσο η μείωση της αγοραστικής δύναμης και κυρίως η αύξηση των υποχρεώσεων τους οδήγησαν στο λουκέτο. Η εικόνα άκρως καταθλιπτική. Το εμπόριο, αργοσβήνει και μαζί με αυτό μια τεράστια κοινωνική ομάδα επαγγελματιών και εμποροϋπαλλήλων. Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, το 2010 μέχρι και σήμερα, περισσότερα από 2.000 καταστήματα, στην πλειοψηφία τους εμπορικά, σε ολόκληρο το Νομό, έβαλαν λουκέτο ενώ την ίδια χρονική περίοδο, άνοιξαν 1678 εκ των οποίων το 80% σχετίζεται με την παροχή υπηρεσιών και όχι με το εμπόριο.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία αρκετών Εμπορικών συλλόγων ου συλλέξαμε από το 2010 έως σήμερα έκαναν οριστική διαγραφή 1.760 καταστήματα ενώ περίπου 900 μαγαζιά ακόμα έχουν κλείσει χωρίς ωστόσο να μπορούν λόγω χρεών (Δ.Ο.Υ., ΤΕΒΕ κτλ) να προχωρήσουν και επίσημα – στα χαρτιά- σε λουκέτο. Ο κλοιός, σφίγγει ολοένα και περισσότερο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι προβλέψεις τόσο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου όσο και των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων είναι δυσοίωνες.


Πηγή : radio 936

Με επιτυχία και άρωμα γιορτής το Πέρασμα της Νέδας που είναι αιώνια

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 20 Ιουλίου, η πρώτη ημέρα του Ανταμώματος των Απανταχού Μεσσηνίων στα Πλατάνια Τριφυλίας. Η συγκέντρωση του κόσμου έγινε στην πλατεία στις 10.00, ενώ κάποιοι είχαν την ευκαιρία να λειτουργηθούν στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Τους επισκέπτες υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Μεσσηνιακή Αμφικτυονίας κ. Κώστας Κόλλιας, Δήμαρχος Τριφυλίας και τα μέλη Δ.Σ. της Αμφικτυονίας, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Φιλντίσης. ο Πάρεδρος Πλατανίων με τους συμβούλους του κ. Παναγιώτης Καραγιάννης, ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Λυμπερόπουλος και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανίων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριφυλλίας κ. Παναγιώτης Λούτος και ο πρόεδρος κ. Μανώλης Αλοίμονος και μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας.

Οι επισκέπτες από τα πλατάνια με φροντίδα της Αμφικτυονίας μεταφέρονταν κατά ομάδες με οχήματα στο πέτρινο γεφύρι της Νέδα. Η πρώτη ομάδα με τον κ. Αλοίμονο ακολούθησε μια ανοδική διαδρομή μέσα στο ποτάμι διάρκειας περίπου τριών ωρών. Μία δεύτερη ομάδα ακολούθησε καθοδική διαδρομή μέσα στο ποτάμι μέχρι το Στόμιο και η τρίτη ομάδα ακολούθησε τη διαδρομή από το μονοπάτι μέχρι τους καταρράκτες με τις λίμνες, το εκκλησάκι της Παναγίας και υπεράνω του Στομίου.


Πηγή : radio 936

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Και επίσημα πρώτη μεταγραφή ο Παντελής Μπίζος

Την πρώτη της μεταγραφή ανακοίνωσε και επίσημα η ομάδα της Κυπαρισσίας. Συγκεκριμένα, όπως είχαμε γράψει υπήρχε ενδιαφέρον για τον τερματοφύλακα Παντελή Μπίζο που είχε αγωνιστεί και πριν 2 χρόνια στους «κυανόλευκους». Οι δύο πλευρές λοιπόν τα βρήκαν σε όλα και έτσι ο παίκτης υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο.

Ο ίδιος σε δηλώσεις στο taklin.gr μας είπε τους λόγους που επέλεξε την Κυπαρισσία: «Μετά από δύο χρόνια γυρίζω στην ομάδα της καρδιάς μου για να ολοκληρώσω την ποδοσφαιρική μου καριέρα με όποιους στόχους θέσει η διοίκηση. Καλή σεζόν σε όλους». Τώρα, να επισημάνουμε και πάλι, ότι υπολογίζονται κανονικά οι Κώστας Μανδραπήλιας και Μιχάλης Σιγέρης. Ο πρώτος επέστρεψε από την Εράνη όπου είχε δοθεί δανεικός, ενώ ο δεύτερος ολοκλήρωσε την στριατιωτική του θητεία. Και οι δύο λοιπόν θα είναι σε θέση να βοηθήσουν από την αρχή τους «κυανόλευκους» όπου οι ιθύνοντες του ΑΟΚ ποντάρουν πολλ΄’α στους δύο 2οχρονους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Από κει και πέρα, όσο αφορά τις ανανεώσεις η διοίκηση έχει κάνει μια πρώτη συζήτηση με τους Γαργαρώνη, Ανδρεόπουλο και Ντάβι. Υπάρχει θετικό κλίμα και για τους τρεις προαναφερθέντες ποδοσφαιριστές και αν δεν αλλάξει κάτι θα παραμείνουν και τη νέα χρονιά. Στον αντίποδα, παρελθόν φαίνεται ότι θα αποτελέσει ο Σίλβιο Μοροσάνου μιας και θα πάει να μείνει μόνιμα στην Αθήνα.


Πηγή : kyparissiotis

Παλιά Καλαμάτα: πιο καλό το χθες απ’ το σήμερα;

Όλοι εμείς, της τρίτης και τέταρτης ηλικίας, πολλές φορές μιλάμε για την παλιά καλή εποχή. Την ειδυλλιακή και ρομαντική εκείνη εποχή, που όλα ακολουθούσαν έναν ήρεμο ρυθμό, που σχεδόν τίποτε δε σκίαζε τη ζωή των ανθρώπων. Μια εποχή ευδαιμονίας και πλούτου, αφού τότε «δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα» και τις μπιστόλες τους τις γέμιζαν με χαρτονομίσματα.

Μια εποχή κεφιού, γλεντιού και ξεγνοιασιάς, που οι άνθρωποι, μετά τις δουλειές τους, γύριζαν στα στενά του κάστρου μας και στα περιβόλια, τραγουδώντας καντάδες και στις ταβέρνες ξεφάντωναν με μαντολίνα και κιθάρες. Ειδικά ο τόπος μας έχει να δείξει μια μακροχρόνια τραγουδιστική και χορωδιακή παράδοση. Τότε κι ο έρωτας ήταν «κρυφός». Οι άνθρωποι σέβονταν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου και τις αρχές της κάθε οικογένειας. Ήταν, όμως, πράγματι καλή η παλιά εποχή ή μήπως το πέρασμα του χρόνου την έχει εξωραΐσει και την έχει κάνει να φαίνεται όμορφη και ειδυλλιακή;

Η αλήθεια ίσως βρίσκεται κάπου στη μέση. Ασφαλώς και είχε τα καλά της η παλιά εποχή. Ήταν καλύτερες, κατ’ αρχάς, οι σχέσεις των ανθρώπων. Οι άνθρωποι τότε ήταν πολύ δεμένοι, φιλότιμοι, μπεσαλήδες. Ο λόγος τους ήταν συμβόλαιο. Θυμάμαι, στο εμπόριο, δεν υπήρχε «αθέμιτος ανταγωνισμός». Όλα ήταν τίμια και ειλικρινά. Τώρα, η πρόοδος μας έχει χαλάσει. Μας έχει κάνει ατομιστές, συμφεροντολόγους, άπονους, άφιλους, οπαδούς της απληστίας, η οποία (όπως έχω ξαναγράψει) είναι η μητέρα της διαφθοράς των ανθρώπων και πολλών άλλων κακών.

Από την άλλη μεριά, ήταν καλύτερη και η ποιότητα ζωής. Κανείς δε μιλούσε για καυσαέρια. Ποιος, άλλωστε, να εκπέμψει καυσαέρια; Τα μουλάρια ή τα ποδήλατα; Κανείς δε μιλούσε για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, το νέφος, την τρύπα του όζοντος ή το θερμοκήπιο του περιβάλλοντος.

Κανείς δε γνώριζε τότε, τα ζιζανιοκτόνα, τα παρασιτοκτόνα, τα φυτοφάρμακα, τα φυράματα, τις ορμόνες, τα χημικά συντηρητικά και άλλα δηλητήρια που σήμερα καταβροχθίζουν οι άνθρωποι. Η ζωή κυλούσε ήσυχα και ειρηνικά και τα θύματα της ασφάλτου και των τροχών ήταν ελάχιστα. Κι αυτό, γιατί δεν υπήρχαν ούτε τροχοί ούτε άσφαλτος. Χαρακτηριστική ήταν η είδηση, που είχε δημοσιευθεί τότε στον τοπικό μας Τύπο και η οποία δείχνει τη σπανιότητα των τροχαίων, καθώς και τη διαφοροποίηση στα όρια των ηλικιών: «Ίππος σύρον άμαξαν, παρέσυρε και εφόνευσε τεσσαρακοντούτη γέροντα»!

Ασφαλώς και ήταν πολλά τα θετικά της παλιάς εποχής. Βιβλίο ολόκληρο θα μπορούσε να γραφτεί για ν’ αναφερθούν οι διαφορές του τότε με το σήμερα και να συγκρίνει τις δύο εποχές. Αναπόφευκτα ο χρόνος κυλά. Οι εποχές αλλάζουν, όπως και οι άνθρωποι. Ο πολιτισμός είναι ποτάμι ασταμάτητο και η εξελικτική του πορεία πάντα θα τραβάει το δρόμο της μπροστά. Ας πάρουμε τώρα και τις ανέσεις και τις ευκολίες που μας παρέχει η σημερινή εποχή. Έχετε σκεφθεί γιατί ο χρόνος της ψηφοφορίας κατά τις εκλογές οριζόταν μεταξύ ανατολής και δύσης του ήλιου; Μα απλούστατα, γιατί ο κόσμος δεν είχε ρολόγια! Τώρα που με πέντε ευρώ παίρνεις ωραίο ρολόι, καταργήθηκε αυτή η αναχρονιστική διάταξη από τον εκλογικό νόμο.

Αμ, με το γράψιμο; Καλαμαράδες λέγανε παλιά τους δικαστικούς κλητήρες, μια και στο «σελάχι» τους έπρεπε να κουβαλάνε καλαμάρι, δηλαδή μελανοδοχείο και κοντυλοφόρο! Τώρα, μ’ ένα στυλό «μπικ» των 30 λεπτών, το γράψιμο γίνεται γρήγορα και καθαρά. Τι να πρωτοθυμηθείς; Τον αγώνα που κάνανε οι νοικοκυρές για το μαγείρεμα στη «φουφού» με τα πριονίδια, για το πλύσιμο στη σκαφίδα με το πράσινο σαπούνι και το λουλάκι, για το δροσερό νερό με τη στάμνα στο βορινό παράθυρο, για το μπάλωμα των ρούχων και τα μανταρίσματα με το ξύλινο αυγό; Ή το φανάρι που κρεμούσαν ψηλά τα τρόφιμα για ν’ αερίζονται. Και δε μιλάμε για την κατοχή που όλα αυτά μας ήρθαν αιφνιδιαστικά και αναγκαστικά, μιλάμε για την προ του ’40 εποχή. Σήμερα οι νέοι μας βαδίζουν στα χρόνια του 21ου αιώνα. Του αιώνα της ταχύτητας και της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης. Ούτε μπορούν να διανοηθούν ότι υπήρξε κάποτε μια παλιότερη εποχή, όπως περιγράφεται απ’ τους πατεράδες και τους παππούδες, που στην πόλη μας υπήρχαν μόνον 4 χειροκίνητα τηλέφωνα και ότι τα μέσα μεταφοράς ήταν τ’ αμαξάκια με τα άλογα και μετέπειτα το «τραμ»!

Συγκρίνοντας το χθες με το σήμερα, ξεχωρίζω ότι οι άνθρωποι έχουν τεράστιες διευκολύνσεις σήμερα στον τρόπο ζωής τους, αλλά και τεράστιες σκοτούρες στο κεφάλι τους, αφού έχουν να σκεφθούν πώς θα πληρώσουν τους βεβαρημένους λογαριασμούς, τα χαράτσια, τις εφορίες, τις έκτακτες εισφορές, τους φόρους των ακινήτων, τα κοινόχρηστα και ένα πλήθος άλλων υποχρεώσεων, που σήμερα τους κατακλύζουν. Καλή η εξέλιξη, καλές οι τεχνολογικές διευκολύνσεις, καλές και οι ανέσεις, αλλά, δυστυχώς, πληρώνονται πολύ ακριβά και πολλές φορές με κόστος την υγεία μας, ακόμα και την ίδια τη ζωή μας. Άραγε, ποιο είναι καλύτερο; Το χθες ή το σήμερα;

Του Βασίλη Ι. Μανιάτη




Πηγή : tharros news

Αποπνικτική ατμόσφαιρα από σκουπιδότοπο Γαργαλιάνων

Για την αποπνικτική ατμόσφαιρα που προκαλούν οι καπνοί από τη χωματερή των Γαργαλιάνων διαμαρτύρονται κάτοικοι της περιοχής. Ειδικά μετά την τελευταία πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και σύμφωνα με όσα μας μεταφέρθηκαν, αν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα θα ζητηθεί παρέμβαση του εισαγγελέα.

Από τη μεριά του Δήμου Τριφυλίας πάντως, ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας διαβεβαιώνει πως έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και πως γίνεται καθημερινά προσπάθεια να καταλαγιάσει ο καπνός με επιχωματώσεις. Σήμερα μάλιστα ελπίζει να πάψει οριστικά το πρόβλημα. Επισημαίνει ωστόσο, πως το πρόβλημα παρουσιάζεται κάθε καλοκαίρι αφού "οι φωτιές δεν μπαίνουν μόνες τους και θα εκδηλώνονται όσο υπάρχουν άνθρωποι που ανάβουν φωτιά για να βγάλουν το χαλκό από τα καλώδια ή καίνε τα σκουπίδια για να βγάλουν σίδερα και αλουμίνια".

Ο δήμαρχος προσθέτει πως "κάθε καλοκαίρι δίνουμε μάχη με τις χωματερές. Επίσης, δίνουμε καθημερινή μάχη για τα σκουπίδια, ενώ χαλάμε χρήματα για τη συντήρηση των χωματερών και περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον το πρόβλημα που δεν έχει λυθεί εδώ και 30 χρόνια να λυθεί έστω και τώρα".

Να θυμίσουμε πως η συγκεκριμένη φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και τέθηκε υπό έλεγχο αργά το ίδιο βράδυ. Οπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, άμεσα ξεκίνησαν οι επιχωματώσεις και η προσπάθεια συνεχίζεται, καθώς ο λίγος καπνός που παραμένει δημιουργεί προβλήματα. Ο δήμος έσπευσε την Παρασκευή το μεσημέρι να συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής με σκαπτικό μηχάνημα, ερπυστριοφόρο και πυροσβεστικό όχημα.

Κ.Δ.


Πηγή : eleutheria-online

Επιτυχημένο το αντάμωμα των Απανταχού Μεσσηνίων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Ιουλίου 2013 το πρώτο Αντάμωμα των Απανταχού Μεσσηνίων στο «Ανοικτό Θέατρο Νότα Αρνόκουρου», στα Πλατάνια Τριφυλίας.

Στο Αντάμωμα, που έφερε πιο κοντά όλους τους Μεσσήνιους, παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς και ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κώστας Κόλλιας.

Η εκδήλωση περιλάμβανε μουσικό πρόγραμμα και παράθεση παραδοσιακών φαγητών, ενώ έκδηλο ήταν το κέφι και η ευχάριστη διάθεση από όλους τους συμμετέχοντες.


Πηγή : filiatra news

Απαράδεκτη εικόνα!!! Σκουπιδότοπος στο Δημοτικό σχολείο του Στασιού

Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή που μας έστειλε, μαζί με το οπτικό υλικό, ο αναγνώστης μας Χρήστος Δημητρακόπουλος στην οποία περιγράφει με απελπισία την κατάσταση που επικρατεί στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο Στασιού. Τον ευχαριστούμε και τον διαβεβαιώνουμε από αυτό εδώ το ιστολόγιο, ότι θα επανέρθουμε στο θέμα σε λίγο καιρό για να δούμε την εξέλιξή του:

"Μια απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί στο χώρο του παλαιού Δημοτικού σχολείου Στασιού Κυπαρισσίας. Μια απαράδεκτη κατάσταση στον μοναδικό χώρο που μπορούν τα παιδιά του χωριού να παίξουν . Δεν είναι λύση η απομάκρυνση των κάδων σκουπιδιών από το αρχικό χώρο τοποθέτησης τους από κάποιους και την μεταφορά τους εντός του προαύλιου χώρου του σχολείου. Δεν είναι λύση μακριά από την πόρτα μου και δεν με νοιάζει.


Πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα από τον Δήμο Κυπαρισσίας για την απαράδεκτη κατάσταση πρώτα για την υγεία των παιδιών και μετά για τη αισθητική εικόνα του χώρου. Ενός χώρου που μεγάλωσε γενιές και γενιές και δεν του αξίζει τέτοια απαξίωση. Πρέπει άμεσα να οριοθετηθούν από το Δήμο τα σημεία ύπαρξης κάδων άσχετα τα θέλω και τις γνωριμίες κάποιων………………..!!!! Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.


Περιμένω άμεσα λύση στο θέμα όχι με ΘΑ αλλά με ΕΡΓΑ. Σήμερα είναι το δικό μου παιδί αύριο το δικό σου….. Σήμερα είναι το δικό σου εγγόνι αύριο το δικό μου ……."

Χρήστος Σ. Δημητρακόπουλος.


Πηγή : kyparissia news