Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Πέθανε η 82χρονη που τραυματίστηκε σε τροχαίο στο δρόμο Καλό Νερό -Τσακώνα

Πέθανε η 82χρονη που τραυματίστηκε χθες το απόγευμα σε τροχαίο στο δρόμο Τσακώνα - Καλό Νερό, 1 χλμ. μετά τη διασταύρωση Κοπανακίου.

Στο τροχαίο είχαν τραυματιστεί άλλα 4 άτομα: Ο σύζυγος της ηλικιωμένης και μια νέα γυναίκα με τα δυο της παιδιά που επέβαιναν στο αυτοκίνητο. Για τον απεγκλωβισμό τους συνέβαλαν πυροσβέστες της Κυπαρισσίας με τη συνδρομή της ομάδας "Νέδων" της Π.Υ. Καλαμάτας, τα μέλη της οποίας βρέθηκαν τυχαία στο σημείο του ατυχήματος ενώ ταξίδευαν για εκπαιδευτικό σκοπό.


Πηγή : eleutheria online

Παραλίγο πνιγμός γυναίκας στον Αϊ-Λαγούδη Κυπαρισσίας

Λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή της στη θαλάσσια περιοχή του Αϊ-Λαγούδη Κυπαρισσίας προχθές το απόγευμα μια γυναίκα, όταν εξαιτίας των κυμάτων αισθάνθηκε να την εγκαταλείπουν οι δυνάμεις της. Λουόμενοι που είδαν το περιστατικό έσπευσαν να τη σώσουν και κατάφεραν να τη βγάλουν στην παραλία, όπου και τις έδωσαν τις πρώτες βοήθειες για να ανακτήσει τις αισθήσεις της και να συνέλθει.

Όπως μας είπαν πολίτες που ήταν παρόντες στο συμβάν και συνέδραμαν στη διάσωση της γυναίκας, τηλεφωνούσαν για ασθενοφόρο, όμως δεν έβγαινε το ΕΚΑΒ Φιλιατρών, αλλά της Πάτρας, και ο ένας τους έκανε μπαλάκι στον άλλο, μέχρι που αναγκάστηκαν να ειδοποιήσουν και την Αστυνομία και το Λιμενικό. Ευτυχώς που η γυναίκα, με τις προσπάθειες των λουομένων, ανέκτησε τις αισθήσεις της και δεν αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα η υγεία της. Πάντως, όπως έλεγαν στο «Θ», παρά τα τηλεφωνήματα που έκαναν, βοήθεια άργησε να φθάσει, ενώ αναρωτιούνταν τι γίνεται με τους ναυαγοσώστες στην παραλία του Αϊ-Λαγούδη.

Ηλίας Γιαννόπουλος


Πηγή : tharros news

Τη Δευτέρα ξεκινά το Θερινό Σχολείο για τα ελληνόπουλα της ομογένειας

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ

Αρχίζουν τη Δευτέρα τα μαθήματα στο Θερινό Σχολείο της Πανεπιστημιακής Σχολής της Καλαμάτας, ένα πρόγραμμα μεγάλης σημασίας για την ομογένεια, αφού μαθητές και φοιτητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν καλύτερα τις ρίζες τους, τη γλώσσα και την ιστορία του τόπου των γονιών ή των παππούδων τους…

Ωστόσο η επίσημη εκδήλωση έναρξης του προγράμματος θα γίνει την Τετάρτη στις οκτώ το βράδυ, στο αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου.| Η Σχολή εφαρμόζει φέτος το πρόγραμμα, το οποίο είναι πρότυπο για πολλές άλλες περιοχές της χώρας, για όγδοη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά. Σκοπός του Θερινού Σχολείου είναι κυρίως η σωστή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η γνωριμία των μαθητών με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, η κοινωνικοποίηση των νέων σε αμιγές ελληνικό περιβάλλον και η ενίσχυση της ελληνικής τους συνείδησης.

Στο Πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου για νέους Μεσσήνιους Ομογενείς του τρέχοντος έτους θα συμμετάσχουν 25 ομογενείς μαθητές και φοιτητές από 18 έως 24 ετών καθώς και 4 συνοδοί – δάσκαλοι της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό. Τα μαθήματα που θα διδαχθούν θα είναι: Ελληνική Γλώσσα (η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας θα πραγματοποιείται σε δύο επίπεδα αρχαρίων και προχωρημένων), Ελληνική Ιστορία και Ελληνικός Πολιτισμός – Ελληνική Λαογραφία. Τα μαθήματα αυτά επιπρόσθετα θα ενισχυθούν με εκπαιδευτικές επισκέψεις – επιτόπια μαθήματα σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία της Μεσσηνίας, της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου καθώς και στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Επιστημονική Υπεύθυνος του Θερινού Σχολείου 2012-2013 είναι η καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου, πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, συνεπικουρούμενη από τον πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, καθηγητή Αλέξιο Σαββίδη. Υπενθυμίζεται ότι η Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου οργάνωσε και επόπτευσε τη λειτουργία του Θερινού Σχολείου όλα αυτά τα έτη.


Πηγή : kalamata journal

Η Νέα Δημοκρατία ψάχνει για νέο υποψήφιο στο Δήμο Τριφυλίας. Ο Κ. Κόλλιας θεωρείται ανεπαρκής

Νίκας και Καφαντάρης οι πρώτες σκέψεις στη Νέα Δημοκρατία για τις δημοτικές εκλογές

Το πολιτικό κλίμα, το τελευταίο 15ήμερο, δεν είναι και το καλύτερο για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει ξεκινήσει έναν πρώτο σχεδιασμό για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014. Πηγές του κόμματος έλεγαν στο «Θ» ότι τα πράγματα στη Μεσσηνία είναι ξεκάθαρα για τις δημοτικές εκλογές, ενώ για την Περιφέρεια υπάρχουν μια σειρά από σκέψεις, που αρχίζουν από τη στήριξη του σημερινού περιφερειάρχη Π. Τατούλη μέχρι την εύρεση ενός «φρέσκου» υποψηφίου.

Επανερχόμενοι στις δημοτικές εκλογές, οι πρώτες ενδείξεις για το Δήμο της πρωτεύουσας είναι ότι ο Παν. Νίκας, με ή χωρίς επίσημη στήριξη, θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Με λίγα λόγια, περισσότερο εξαρτάται από τον ίδιο αν έχει διάθεση για μία ακόμη εκλογική μάχη και λιγότερο από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Φυσικά, η σχέση του με τον πρωθυπουργό έχει περάσει από... χίλια μύρια κύματα, αλλά θεωρείται το καταλληλότερο πρόσωπο για τη θέση του δημάρχου Καλαμάτας.

Σίγουρη, από την άλλη πλευρά, είναι η υποψηφιότητα και του Δ. Καφαντάρη στο Δήμο Πύλου- Νέστορος, αφού η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι και έργο παράγει και τις απαραίτητες ικανότητες έχει για μία ακόμη υποψηφιότητα.

Από εκεί και πέρα, αρχίζουν τα προβλήματα.

Στο Δήμο Μεσσήνης ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος μπορεί να έχει τη δυναμική του, αλλά υπάρχει και το ερωτηματικό με τις διαθέσεις του σημερινού βουλευτή Δημήτρη Σαμπαζιώτη. Αν δεν είναι υποψήφιος και πάλι στις εθνικές εκλογές, έχοντας το ρίσκο να μην εκλεγεί, θεωρείται βέβαιο πως θα στραφεί προς την Αυτοδιοίκηση. Κι εκεί θα αρχίσουν τα προβλήματα, αφού οι δυνάμεις του στο διευρυμένο Δήμο Μεσσήνης είναι ισχυρές.

Το βέβαιο είναι ότι ήδη η Νέα Δημοκρατία ψάχνει για νέο υποψήφιο στο Δήμο Τριφυλίας. Ο Κ. Κόλλιας θεωρείται ανεπαρκής (σ.σ. σύμφωνα με κομματικό στέλεχος) για τη θέση αυτή, αλλά θα είναι «γόρδιος δεσμός» το όνομα του νέου υποψηφίου, δεδομένων των σχέσεων μεταξύ Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων.

Τέλος, προβληματισμός υπάρχει και για το Δήμο Οιχαλίας, όπου αρκετοί θεωρούν ότι η Ελένη Αλειφέρη πρέπει να είναι η επίσημη υποψήφια. Βέβαια, υπάρχει και ο Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, αλλά μετά τα όσα έγιναν στο πρόσφατο συνέδριο, το έδαφος σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να θεωρείται «εύφορο» για τον ίδιο. Εκτός και προτιμήσει να συμμαχήσει με την Ελένη Αλειφέρη.

Αυτά λένε οι πρώτες κομματικές πληροφορίες, αλλά επειδή ο δρόμος είναι μακρύς, θα χρειαστεί να επανέλθουμε.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη


Πηγή : tharros news

Ηλεία: Ελεύθερος με όρους ο 46χρονος για τα σκουπίδια της Καλαμάτας

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο 46χρονος που συνελήφθη προχθές τα ξημερώματα στην περιοχή της Φολόης να μεταφέρει σκουπίδια από Καλαμάτα και να τα εναποθέτει στο μοναδικό δρυοδάσος. Μετά την κατάθεσή του στην Ανακρίτρια Πύργου προέκυψε διαφωνία για το θέμα της προφυλάκισής του με την Εισαγγελέα σύμφωνα με πληροφορίες να υποστηρίζει αυτή τη θέση.

Έτσι κλήθηκε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να συνεδριάσει και λάβει την απόφαση για το θέμα. Έτσι αργά το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό πως ο 46χρονος από την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, που επέβαλε η Ανακρίτρια όπως απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παρουσία κάθε 1η και 15η του μήνα στο οικείο αστυνομικό τμήμα και καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ.

Ακόμα του απαγορεύτηκε η διέλευση σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από την περίμετρο του δάσους της Φολόης, και κάθε άλλου δάσους στο νομό Ηλείας, με τα φορτηγά ιδιοκτησίας του. Οι κατηγορίες αφορούσαν στην υποβάθμιση περιβάλλοντος και ιδιαιτέρως προστατευόμενης περιοχής Natura και εναπόθεσης απορριμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες το σκεπτικό της απόφασης να αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούμενος βασίστηκε σε δύο σημεία.

Στο ότι δεν υπήρχε χαρακτηρισμός της περιοχής που σημειώθηκε η παράνομη δραστηριότητα, ως δασικής από το Δασαρχείο Πύργου και επίσης ότι δεν υπήρξε αυτοψία από υπηρεσία Περιβάλλοντος που θα αποφανθεί για το αν τα απορρίμματα ήταν οικιακά ή μπάζα.

ilialive.gr


Πηγή : simaia news

Και ο διευθυντής εργάστηκε σε απορριμματοφόρο στη Καλαμάτα

Σήμερα το πρωί ξεκίνησε μεγάλος αγώνας στην Καλαμάτα, λόγω έλλειψης προσωπικού, για τον καθαρισμό της πόλης και των διαμερισμάτων, όπου υπήρχε μεγάλο πρόβλημα λόγω της απεργίας των δημοτικών υπαλλήλων. Όλο το προσωπικό της Καθαριότητας - όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του δήμου - καταβάλλει από σήμερα μεγάλη προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή, ο οποίος εργάσθηκε σε απορριμματοφόρο. Εκτιμάται ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει γίνει απορρύπανση. Ο Π. Νίκας, με δηλώσεις του, ευχαρίστησε τους εργαζομένους στην Καθαριότητα και ζήτησε υπομονή από τους πολίτες.


Πηγή : kalamata news

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου Τριφυλίας

Εργασίες βελτίωσης σε εθνικούς κι επαρχιακούς δρόμους της Μεσσηνίας, με στόχο την πιο ασφαλή κυκλοφορία, υλοποιούνται με δύο εργολαβίες συνολικού προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ. Ο αντιπεριφερειάρχης Π. Αλευράς που πραγματοποίησε αυτοψία στα σημεία των παρεμβάσεων (στην 7η επαρχιακή και στους δρόμους Τσακώνα - Καλό Νερό και Καλό Νερό - Φιλιατρά), επεσήμανε χθες τα πιο επικίνδυνα σημεία που θα βελτιωθούν.

Αυτά είναι: Μια κατολίσθηση σε στροφή πριν το Στάσιμο. Η στροφή Αρκουδέα στο δρόμο Τσακώνα - Καλό Νερό, μετά το Κοπανάκι, που θα διαπλατυνθεί και θα μειωθεί η καμπύλη και λίγο μετά η στροφή στα "Μπαγλαμαδάκια". Η στροφή της Φαρακλάδας, μεταξύ Τερψιθέας και Φιλιατρών. Φώτα από τις συγκεκριμένες εργολαβίες πρόκειται να μπουν στον κόμβο της Καλλιρρόης και στο Βασιλικό.


Πηγή : kyparissiotis

Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών: Αγανάκτηση από τους κτηνοτρόφους που εδω και καιρό είναι απλήρωτοι

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΟΙΝ: ΥΠΟΥΡΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Κύριε Υφυπουργέ φτάνουμε στο σημείο να σας στείλουμε επιστολή θέλοντας να σας γνωρίσουμε οτι στην περιοχή μας οι κτηνοτρόφοι έχουν φτάσει στα ορια της απόγνωσης και της εξαθλίωσης και αυτό γιατι η Εταιρία παραγωγής και εμπορίας γαλακτοκομικών προϊόντων ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΒΕΕ - ΜΠΙΤΣΙΚΑΣ με έδρα την Τρίπολη Αρκαδίας, χρωστάει στους κτηνοτρόφους πάνω απο 100.000 ευρώ για γάλα που έχει πάρει από τον Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι τον Απρίλιο τους 2013.

Μια εταιρία που δραστηριοποιείται στην αγορά θεωρεί παραστατικά πωλήσεων και εισπράττει χωρίς να πληρώνει τους κτηνοτρόφους. Δεν μπορεί όλοι να ζουν εις βάρος του Αγρότη και του κτηνοτρόφου και να μην έχουνε κυρώσεις. Ζητάμε από το υπουργείο να προβεί στις κατάλληλες νέργειες ωστε να διασφαλίζεται ο Παραγωγός και να πληρώνεται άμεσα. Δεν μπορεί να σταθεί ο πρωτογενής τομέας με αυτές τις συνθήκες. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας είναι σε απόγνωσηκαι αν δεν πληρωθούν γι το προίόν τους θα προβούν σε ενέργειες που σίγουρα δεν θα ήθελε κανείς.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος
Γιώργος Αλεξανδρόπουλος

Ο Γραμματέας
Γριβοκωστόπουλος Ιωάννης

Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών


Πηγή : filiatra news

Tροχαιο με 5 τραυματιες εξω απο το Κοπανακι

Τροχαιο ατυχημα συνεβει πριν λιγη ωρα στην Ε.Ο. Τσακωνας-Καλονερου περιπου ενα χιλιομετρο εξω απο το Κοπανακι. Εχουν τραυματιστει 5 ατομα,συγκεκριμενα ενα ηλικιωμενο ζευγαρι,μια μητερα και τα 2 παιδια της οι οποιοι επεβαιναν στο αυτοκινητο.Τους ανθρωπους απεγκλωβισαν απο το οχημα,ανδρες της Π.Υ. Κυπαρισσιας με τη βοηθεια της ομαδας ''Νεδων'' της Π.Υ. Καλαματας η οποια περνουσε τυχαια απο το σημειο!


Πηγή : kyparissia news

Τρία από τα πιο οργανωμένα κάμπινγκ της χώρας βρίσκονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Τρία από τα πιο οργανωμένα κάμπινγκ της χώρας βρίσκονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σαββατοκύριακο έρχεται και εμείς σας τα παρουσιάζουμε ως μία οικονομική λύση για διήμερα- τριήμερο αλλά και γιατί όχι για περισσότερο χρονικό διάστημα, αν είστε λάτρεις αυτού του είδους των διακοπών. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια τα κάμπινγκ κερδίζουν για διάφορους λόγους όλο και περισσότερους φίλους και φυσικά για όσους δεν το γνωρίζουν το ελεύθερο κάμπινγκ είναι παράνομο και τα πρόστιμα καραδοκούν, οπότε αν θέλετε να κάνετε διακοπές στη φύση, τα οργανωμένα κάμπινγκ είναι η μόνη λύση....


Πηγή : messinia portal

Σάλος στην Ηλεία για τα σκουπίδια της Καλαμάτας που θάβονταν σε "προστατευόμενο" δρυοδάσος

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΕΠ ΑΥΤΟΦΩΡΩ

Σάλος έχει προκληθεί και πάλι στην Ηλεία, μετά τη νέα επ αυτοφώρω σύλληψη ατόμων που έθαβαν σκουπίδια της Καλαμάτας αλλά και της Σπάρτης σε δάσος στη Φολόη της Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο μάλιστα αποτελεί «προστατευόμενη» περιοχή Natura…

Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι σκουπίδια της Καλαμάτας θάβονται παράνομα στη συγκεκριμένη ευρύτερη περιοχή, από την οποία προέρχεται και ο εργολάβος στον οποίο έχει αναθέσει ο Δήμος την απομάκρυνση των απορριμμάτων. Μάλιστα, ο εισαγγελέας Ηλείας διενεργεί έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας έχουν κληθεί και έχουν καταθέσει στην Εισαγγελία Καλαμάτας τόσο ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας όσο και άλλοι αιρετοί παράγοντες. Οι πρώτες αποκαλύψεις για τη μεγάλη αυτή υπόθεση έγιναν πριν από ένα χρόνο περίπου, από το περιοδικό Hot Doc, το οποίο περιέγραψε ένα απίστευτο περιστατικό, όταν αστυνομικοί έστησαν ενέδρα σε χώρο στον οποίο γινόταν εναπόθεση σκουπιδιών της Καλαμάτας. Όταν στο χώρο πήγε φορτηγό να αδειάσει σκουπίδια, στο οποίο βρέθηκαν χαρτιά από το Δήμο Καλαμάτας, ο οδηγός κατάφερε να διαφύγει μέσα στη νύχτα εν μέσω πυροβολισμών. Πολλές φορές οι μειοψηφίες του Δήμου Καλαμάτας έχουν ζητήσει από τη δημοτική αρχή συγκεκριμένα στοιχεία για το που πάνε τα σκουπίδια, τα οποία όμως δεν έχουν χορηγηθεί.

Εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα έχει η ιστοσελίδα «Ηλεία Live», η οποία γράφει: «Δεν σεβάστηκαν ούτε αυτό, το μεγαλύτερο δρυοδάσος στα Βαλκάνια, τη Φολόη. Σκουπίδια από την περιοχή της Καλαμάτας και της Σπάρτης, μεταφέρονταν τα τελευταία βράδια και θάβονταν μέσα σε αυτό. Το ακραίο αυτό φαινόμενο περιβαλλοντικής ρύπανσης και υποβάθμισης του τόπου μας, αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στο θλιβερό σήριαλ της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο νομό. Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από καταγγελία κατοίκων της περιοχής της Πέρσαινας πως το τελευταίο δεκαήμερο κάθε βράδυ φορτηγά εναπόθεταν και μπουλντόζες έθαβαν σκουπίδια μέσα στο δάσος! Και η επιχείρηση που πραγματοποίησε το Δασαρχείο Πύργου μαζί με την Αστυνομία, είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη του οδηγού και υπεύθυνου της εταιρίας μεταφοράς των απορριμμάτων και την κατάσχεση δύο φορτηγών και μιας τσάπας.

Σύμφωνα με πληροφορίες λόγω του ότι πρόκειται για περίπτωση υποβάθμισης περιβάλλοντος σε περιοχή που προστατεύεται από τη συνθήκη Natura, ο 46χρονος συλληφθείς αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και έτσι αφού οδηγήθηκε χθες στον Εισαγγελέα Ηλείας πήρε προθεσμία και θα απολογηθεί σήμερα στην Ανακρίτρια Πύργου. Σύμφωνα με πληροφορίες κατηγορίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και οι υπάλληλοι του δήμου Καλαμάτας. Μετά από οργανωμένη επιχείρηση στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης από το δασαρχείο και την αστυνομία εντοπίστηκαν επ’ αυτοφώρω φορτηγά που άδειαζαν σκουπίδια στην περιοχή και συνελήφθη ο ένας από τους οδηγούς τους , που φέρεται να έχει απασχολήσει πολλάκις τις Αρχές στο παρελθόν για παρόμοιες περιπτώσεις.

Οι πληροφορίες υπήρχαν στο Δασαρχείο Πύργου πως το θέμα των σκουπιδιών από διάφορες άλλες περιοχές είχε μεταφερθεί μέσα στο δάσος της Φολόης. Έτσι τις τελευταίες ημέρες οι έρευνες ήταν συνεχείς μέρα και νύχτα για να εντοπιστεί η περιοχή όπου βάσει των καταγγελιών γινόταν η απόθεση των σκουπιδιών – σύμφωνα με πληροφορίες από την Καλαμάτα και τη Σπάρτη. Τα ξημερώματα της Πέμπτης εντοπίστηκαν τα δύο φορτηγά μετά από κοινή επιχείρηση Δασαρχείου και Αστυνομίας μέσα σε περιφραγμένο αγρόκτημα στο δάσος σε περιοχή της Αχλαδινής στα όρια με την Πέρσαινα. Εκεί οι δράστες εναπόθεσαν περί τους σαράντα τόνους σκουπιδιών – προερχόμενα από την Καλαμάτα - σε ορύγματα που είχαν σκάψει με τη βοήθεια μεγάλης τσάπας. Το ένα φορτηγό μαζί με την τσάπα βρέθηκαν εντός του χώρου, ενώ το δεύτερο με τον οδηγό ακινητοποιήθηκε στην περιοχή Βυλιζέϊκα Χάνια και μεταφέρθηκε όπου παρέμεινε φρουρούμενο στο Στρέφι.

Δασάρχης Πύργου: «Βάλαμε τέλος στην καταστροφή»

Ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας μιλώντας χθες για το οικολογικό αυτό έγκλημα μέσα σε μια προστατευόμενη από τη συνθήκη Natura περιοχή, τόνισε πως «μετά από συντονισμένες προσπάθειες χθες (σ.σ. προχθές) αργά τη νύχτα και με τη συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας, αυτό που μας καταγγέλθηκε το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώθηκε. Δύο φορτηγά με απορρίμματα όπου μας είχαν αναφέρει πως έρχονται από την Καλαμάτα και τη Σπάρτη, έφερναν σκουπίδια και τα εναπόθεταν μέσα στο δρυοδάσος. Είχε μπει στο χώρο σκαπτικό μηχάνημα είχε δημιουργήσει μια τεράστια ράμπα, εκεί έμπαιναν τα μηχανήματα και σκέπαζαν με χώμα τα σκουπίδια. Το πρωί δεν φαινόταν τίποτα. Αυτό γινόταν τις τελευταίες δέκα ημέρες ίσως και περισσότερες.

Χθες (σ.σ. προχθές) τα βράδυ με συντονισμένες προσπάθειες καταφέραμε να εντοπίσουμε τα δύο φορτηγά. Μάλιστα στη μια περίπτωση συνελήφθη ο οδηγός και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα ενώ τα μηχανήματα έχουν κατασχεθεί. Βέβαια σταμάτησε αυτή η καταστροφή για αυτό το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου που έχει το Δασαρχείο μας, το δρυοδάσος της Φολόης, που είναι χαρακτηρισμένο Natura». Όπως επισήμανε ο κ. Λάττας, οι δράστες κάθε φορά έσκαβαν όσο ήθελαν να αδειάσουν, ένα όρυγμα για να χωρέσει ακριβώς 40 τόνους. Αυτό το κάλυπταν και το πρωί δεν φαινόταν τίποτα».


Πηγή : kalamata journal

Ντροπιαστική εικόνα, βρώμα και δυσωδία στις τουαλέτες στον Αϊ-Λαγούδη…

Θυμό, οργή, αγανάκτηση και θλίψη προκαλεί η εικόνα που παρουσιάζουν οι τουαλέτες του Δήμου Τριφυλίας, στην κεντρική παραλία Κυπαρισσίας, Αϊ-Λαγούδης, δίπλα στο Τουριστικό Περίπτερο! Εικόνα ντροπιαστική και προσβλητική για τον πολιτισμό και την αισθητική χώρου. Εικόνα που σοκάρει και αηδιάζει.

Κατάσταση απαράδεκτη και απερίγραπτη, καθώς, όπως είναι στο εσωτερικό τους οι τουαλέτες, αποτελούν και εστία μόλυνσης, που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Βρώμα και δυσωδία στην ατμόσφαιρα. Ακαθαρσίες, ανθρώπινα περιττώματα, σκουπίδια κάθε είδους, μπουκάλια, γυαλιά, παλιές βάσεις από ομπρέλες θαλάσσης παρατημένες. Λουόμενοι και επαγγελματίες της παραλίας, καθώς και ξενοδοχείων, μιλώντας χθες στο «Θ», μας είπαν ότι εδώ και πολλές μέρες έχουν απευθυνθεί στο Δήμο Τριφυλίας για να παρέμβουν συνεργεία του και να καθαρίσουν τις τουαλέτες, ώστε να είναι, αφενός, λειτουργικές και, αφετέρου, να μην παρουσιάζουν την ντροπιαστική εικόνα που έχουν. Ωστόσο, από το Δήμο Τριφυλίας, μέχρι και χθες το μεσημέρι, ανταπόκριση δεν υπήρξε.

Αν, δε, αναλογιστεί κανείς ότι οι δημόσιες τουαλέτες είναι δίπλα στην παιδική χαρά της παραλίας, όπου καθαρίστηκε ο χώρος και έγιναν παρεμβάσεις στα παιχνίδια και πλέον την επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες παιδάκια για να παίξουν, καταλαβαίνει πόσο επιτακτική ανάγκη είναι η άμεση παρέμβαση καθαρισμού των τουαλετών. Είναι ντροπή, στη βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία του Αϊ-Λαγούδη Κυπαρισσίας, που καθημερινά επισκέπτονται εκατοντάδες και χιλιάδες λουόμενοι, ντόπιοι και παραθεριστές, Έλληνες και ξένοι, οι τουαλέτες του Δήμου να παρουσιάζουν αυτή την απαράδεκτη εικόνα και να είναι σε αυτή την άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και υγιεινή κατάσταση. Μετά και το σημερινό μας δημοσίευμα, θα παρέμβει, άραγε, ο Δήμος Τριφυλίας να καθαρίσει, επιτέλους, τις τουαλέτες;

Του Η.Γιαννοπουλου


Πηγή : tharros news

Νέο αεροπορικό δρομολόγιο Λονδίνο-Καλαμάτα

H ΕasyJet εγκαινιάζει νέα γραμμή Λονδίνου Γκατγουίκ-Καλαμάτα για τα δρομολόγια των αεροπλάνων της με δύο πτήσεις την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Σάββατο. Τα δρομολόγια έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ από τις 6 Ιουλίου.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Σε διαρκή ανάπτυξη της επιτυχημένης παρουσίας της στην Ελλάδα, η easyJet από τις 6 Ιουλίου 2013 συνδέει το Λονδίνο Γκάτγουικ με την Καλαμάτα με δύο απευθείας πτήσεις την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Σάββατο , με αεροσκάφος Α319/320. Με τη νέα αυτή σύνδεση, η ΕasyJet θα εξυπηρετεί συνολικά 12 (δώδεκα) Ελληνικούς προορισμούς με απ΄ευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία και τη Γερμανία, συμβάλλοντας έτσι, σημαντικά στη στήριξη και προβολή του ελληνικού τουρισμού.


Πηγή : news messinia

Ένταξη έργων του Υπουργείου Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ στα όρια του Δήμου Πύλου – Νέστορος

Την Τε­τάρ­τη, 10 Ι­ου­λί­ου η Γε­νι­κή Γραμ­μα­τέ­ας του Υ­πουρ­γεί­ου Πο­λι­τι­σμού, Λί­να Μεν­δώ­νη υ­πέ­γρα­ψε την έν­τα­ξη στο Ε­ΣΠΑ του έρ­γου της με­τα­φο­ράς των εκ­θε­μά­των του Αρ­χαι­ο­λο­γι­κού Μου­σεί­ου της Πύ­λου, στο κτή­ριο Μαι­ζώ­νος στο Νι­ό­κα­στρο, συ­νο­λι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 1.100.000 €.

Η με­τα­φο­ρά και λει­τουρ­γί­α του Αρ­χαι­ο­λο­γι­κού Μου­σεί­ου της Πύ­λου στο νέ­ο χώ­ρο α­πο­τε­λεί πά­γιο αί­τη­μα του Δή­μου Πύ­λου-Νέ­στο­ρος, κα­θώς θα α­να­δεί­ξει τα ση­μαν­τι­κής αρ­χαι­ο­λο­γι­κής και ι­στο­ρι­κής α­ξί­ας ευ­ρή­μα­τα και θα συμ­βά­λει στην ο­λο­κλη­ρω­μέ­νη πε­ρι­ή­γη­ση του ε­πι­σκέ­πτη α­πό την προ­ϊ­στο­ρι­κή πε­ρί­ο­δο έ­ως τη νε­ώ­τε­ρη ι­στο­ρί­α της πε­ρι­ο­χής. Ε­πί­σης, πο­λύ κον­τά στην έν­τα­ξη στο Ε­ΣΠΑ εί­ναι το έρ­γο για την προ­στα­σί­α του Κά­στρου της Κο­ρώ­νης, κα­θώς έ­χουν ή­δη ο­λο­κλη­ρω­θεί οι α­παι­τού­με­νες με­λέ­τες και α­να­μέ­νε­ται πλέ­ον η συ­ζή­τη­ση στο Κ.Α.Σ. στις 23 Ι­ου­λί­ου 2013, προ­κει­μέ­νου να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η έν­τα­ξη.


Τα δυ­ο ση­μαν­τι­κά αυ­τά έρ­γα πο­λι­τι­σμού α­πο­τε­λούν προ­σω­πι­κή δέ­σμευ­ση του ί­διου του Πρω­θυ­πουρ­γού, Αν­τώ­νη Σα­μα­ρά, ο ο­ποί­ος με συ­νε­χείς πα­ρεμ­βά­σεις και ο­δη­γί­ες προς τις αρ­μό­δι­ες υ­πη­ρε­σί­ες πα­ρα­κο­λου­θεί στε­νά την ε­ξέ­λι­ξή τους. Ο Δή­μος Πύ­λου-Νέ­στο­ρος, συ­νε­χί­ζει τις προ­σπά­θει­ες για συ­νο­λι­κή α­νά­δει­ξη της πο­λι­τι­στι­κής του κλη­ρο­νο­μιάς, συ­νερ­γα­ζό­με­νος με ό­λους τις αρ­μό­δι­ες υ­πη­ρε­σί­ες του Υ­πουρ­γεί­ου Πο­λι­τι­σμού κα­θώς α­δι­αμ­φι­σβή­τη­τα τα σπου­δαί­α αρ­χαι­ο­λο­γι­κά μνη­μεί­α και μου­σεί­α της πε­ρι­ο­χής χρή­ζουν προ­στα­σί­ας και πε­ραι­τέ­ρω α­νά­δει­ξης. Η πε­ποί­θη­ση αυ­τή συ­νά­δει με την πρό­τα­ση του Υ­πουρ­γεί­ου Πο­λι­τι­σμού, ό­πως αυ­τή εκ­φρά­στη­κε και α­πό τις δη­λώ­σεις της Γε­νι­κής Γραμ­μα­τέ­ως κ. Λί­νας Μεν­δώ­νη πριν α­πό λί­γες η­μέ­ρες σε α­θη­να­ϊ­κή ε­φη­με­ρί­δα «ό­τι εί­ναι προ­τι­μό­τε­ρο να α­να­βαθ­μι­στούν μου­σεια­κοί χώ­ροι, και γε­νι­κό­τε­ρα να α­να­δεί­ξου­με πα­ρα­δο­σια­κά στοι­χεί­α της ελ­λη­νι­κής πε­ρι­φέ­ρειας. Ο πο­λι­τι­σμός πρέ­πει να συν­δε­θεί με τον πο­λι­τι­στι­κό του­ρι­σμό, την και­νο­το­μί­α και την έ­ρευ­να».


Πηγή : pylos news

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Ταύτιση απόψεων και έργων Τατούλη - Κόλλια με επιτάχυνση των ρυθμών και μέσω ΕΣΠΑ

ΣΕ θετικό κλίμα με την ελπίδα επιτάχυνσης των ρυθμών κινήθηκε η επίσκεψη του Δημάρχου Τριφυλίας στο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στην Τρίπολη, παρουσία των Αρμόδιων αντιδημάρχων όπως του κ. Ανδρινόπουλου, του Διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών κ. Γκόνου και του περιφερειακού συμβούλου Γιώργου Μπακούρου.

Στο τραπέζι της σύσκεψης τέθηκαν πολλά εκκρεμή ζητήματα από τις 3 μεγάλες πόλεις του Δήμου Τριφυλίας όπως είναι η απεμπλοκή του Βιολογικού καθαρισμού Γαργαλιάνων που έχουν αναλάβει οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας για την έκδοση των τεχνικών δελτίων του έργου μετά τις τροποποιήσεις που αναλύθηκαν. Για το έργο ο Δήμος ελπίζει στη στήριξη της περιφέρειας καθώς είναι ο μόνος φορέας με υπηρεσίες που μπορεί να τελεσφορήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες. Τέθηκε επίσης η απεμπλοκή γραφειοκρατικών δυσκολιών για την δεύτερη βάση του βιολογικού Κοπανακίου ώστε το έργο να πετύχει ρυθμούς χρηματοδότησης αλλά ο κόμπακτ βιολογικός της Χριστιανούπολης που βρίσκεται στην τελική ευθεία.

ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έδειξε ότι γνωρίζει πλήρως τα θέματα της Τριφυλίας αφού θεωρεί το Δήμο στρατηγικό εταίρο και για αυτό προέβη σε αναφορά στο δρόμο Γαργαλιάνοι-Βάλτα όπου έχουν γίνει απαλλοτριώσεις και Γαργαλιάνοι -Ρωμανού μετά την αποχώρηση του εργολάβου. Η Περιφέρεια θέλει πάση θυσία να απορροφηθούν το ταχύτερο δυνατόν όλα τα ευρωπαικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ με διαφανή τρόπο όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Τατούλης. Πάντως στην ατζέντα βρέθηκαν και ζητήματα οδικών αξόνων όπως ο δρόμος προς Ραυτόπουλου και Περδικονέρι- Πλάτη με βελτίωση των γεωμετρικών του χαρακτηριστικών, αλλά και το λιμάνι της Μαράθου όπως και της Κυπαρισσίας για το οποίο η τελική ανασχεδιασμένη μελέτη είναι προ των πυλών. Για το λιμάνι της πόλης εκτιμάται ότι θα περιληφθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα αφού τρέξουν οι σχετικές διαδικασίες. Τέλος ο Δήμαρχος Τριφυλίας δήλωσε ότι ήταν ικανοποιημένος από την συνάντηση και όχι θεωρεί στρατηγικό εταίρο την περιφέρεια Πελοποννήσου.

ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ


Πηγή : 

Λύση στις εξαγωγές βρήκε το αγγούρι θερμοκηπίου της Τριφυλίας

Με καλούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εξαγωγές αγγουριών και ντομάτας θερμοκηπίου από την Τριφυλία. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, οι ποσότητες αγγουριού που έχουν εξαχθεί με αναγγελίες (δηλαδή έχουν ελεγχθεί από τη Διεύθυνση), μέχρι στιγμής ξεπερνούν τους 2.000 τόνους, ενώ οι ντομάτες τους 500 τόνους. Ειδικότερα οι εξαγωγές αγγουριών το 2013 έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι. Κατευθύνονται κατά 80% προς τη Βουλγαρία, ενώ ακολουθούν η Ρουμανία και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Οι τιμές των αγγουριών φέτος ξεκίνησαν από 50 λεπτά το κιλό και έφτασαν μέχρι τα 20 λεπτά. Η μέση τιμή κυμάνθηκε στα 25 – 30 λεπτά το κιλό. Φέτος η παραγωγή αγγουριών εκτιμάται ότι έφτασε τους 12.000 τόνους. Όπως δηλώνει αυτή την φορά ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος «οι εξαγωγές σε αυτά τα προϊόντα ξεκίνησαν τα τελευταία τρία χρόνια. Φέτος είναι μια χρονιά που καταγράφουμε αυξημένες εξαγωγές στην περιοχή μας στα θερμοκηπιακά προϊόντα. Αυτό είναι πολύ θετικό, επειδή το αγγούρι δεν απορροφάται εύκολα από την ελληνική αγορά, όπως συμβαίνει με την ντομάτα. Έτσι μετά το καρπούζι της περιοχής μας, το αγγούρι αποκτά και αυτό έναν εξαγωγικό προσανατολισμό».


Πηγή : kyparissiotis

Τα ξένα περιοδικά και εφημερίδες ψηφίζουν Μεσσηνία για τουρισμό

Σε έντονους ρυθμούς συνεχίζεται η προβολή της Μεσσηνίας μέσα από δεκάδες διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι μόνο το τελευταίο τρίμηνο τα δημοσιεύματα σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα περισσότερων από 10 χωρών σε όλο τον κόσμο έφτασαν τα 50. Σημείο αναφοράς των περισσότερων όπως είναι ευνόητο είναι φυσικά η Costa Navarino και ειδικότερα οι υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις γκολφ που λειτουργούν σε αυτήν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πολλά από τα αφιερώματα στη Μεσσηνία φιλοξενούνται σε έντυπα που απευθύνονται στους ανά τον κόσμο εκατοντάδες χιλιάδες παίκτες γκολφ.

"Δέκα μυστικά για να αποκομίσετε τα μέγιστα από τις διακοπές σας με γκολφ" δημοσίευσε το cnn.com συμπεριλαμβάνοντας την Costa Navarino στις κορυφαίες εγκαταστάσεις για γκολφ παγκοσμίως. Με τίτλο "Ποιο στυλ μήνα του μέλιτος σας αντιπροσωπεύει; " το βρετανικό περιοδικό "Wedding" προτείνει τη Μεσσηνία και την Costa Navarino ως έναν ιδανικό προορισμό για νεόνυμφους, ενώ το ρωσικό καταδυτικό περιοδικό "Ιn Vertum" χαρακτηρίζει την περιοχή της Πυλίας ως ιδανικό μέρος για τους λάτρεις των καταδύσεων.


 

Επιπροσθέτως η βρετανική εφημερίδα "Sunday Times" έχει στο πρόσφατο παρελθόν επανειλημμένως προβάλει τη Μεσσηνία με αφορμή τα γυρίσματα και την πρεμιέρα της ταινίας "Πριν τα μεσάνυχτα" με τον Ιθαν Χοκ, ενώ ανάλογες αναφορές υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία και την εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Rhein-Main-Zeitung".

"Από την πολυτέλεια για να προστατεύσετε το περιβάλλον" σημειώνουν οι αυστριακές ιστοσελίδες Insiderei.com (Austrian luxury travel site) και Wirtschaftsblatt.at αναφερόμενες στις περιβαλλοντικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα μέσα στην Costa Navarino.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν αναμφισβήτητα και οι αναφορές του "Celebrated Living", περιοδικού που διανέμεται σε επιβάτες των πτήσεων της American Airlines, αλλά και του περιοδικού "Εn Route" που απευθύνεται στους επιβάτες της Air Canada. Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Καναδάς, Σιγκαπούρη, Νότια Αφρική, είναι ορισμένες από τις χώρες στις οποίες εκατομμύρια αναγνώστες και χρήστες του Διαδικτύου είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν τη Μεσσηνία μέσα από εκτενείς κατά περίπτωση αναφορές σε έντυπα ευρείας κυκλοφορίας και άλλα μέσα ενημέρωσης μεγάλης εμβέλειας.

Μεγάλο μέρος πάντως των διεθνών αφιερωμάτων στη Μεσσηνία προέρχονται από τη Σκανδιναβία, με την οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μία ιδιαίτερη σχέση στον τομέα του τουρισμού. Οι πτήσεις (τακτικές και τσάρτερ) που έχουν δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια από Σουηδία και Νορβηγία, το δημοφιλέστατο τηλεπαιχνίδι "Mästarnas mästare" ("Ο πρωταθλητής των πρωταθλητών") που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Μεσσηνία και κάθε επεισόδιό του είχε πάνω από 2 εκατ. τηλεθεατές, αλλά και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες έχουν ουσιαστικά ανοίξει μεγάλες πόρτες στην σκανδιναβική αγορά.

Ως "έναν ανεξερεύνητο παράδεισο" χαρακτηρίζει τη Μεσσηνία το πολυτελές σουηδικό περιοδικό "Safari", ενώ το ταξιδιωτικό περιοδικό "Vagabond" με 180.000 αναγνώστες ανά τεύχος παρουσιάζει την Καλαμάτα με τίτλο "Μεταξύ ουρανού και θάλασσας" μέσω ενός οδοιπορικού στη διαδικασία της ελαιοσυγκομιδής. "Κορώνα στο κόσμημα" χαρακτηρίζει την Costa Navarino το περιοδικό "Res", το οποίο το συμπεριλαμβάνει στα 5 πιο πολυτελή ξενοδοχεία παγκοσμίως. Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ πάντως αναδημοσιεύθηκε και στην free press εφημερίδα "Metro" που έχει πάνω από 300.000 αναγνώστες καθημερινά.

Αξιόλογα αφιερώματα επιπλέον έχουν δημοσιεύσει το πολυτελές περιοδικό “Lifestyle”, οι εφημερίδες "Αftonbladet" και "Expressen", το περιοδικό "Golf Digest", ενώ το "Μcnytt" έχει πραγματοποιήσει οδοιπορικό με μηχανές μεγάλου κυβισμού στην Ελλάδα, το οποίο καταλήγει με διθυραμβικά σχόλια στη Μεσσηνία.

Δ. Κ reporter.gr


Πηγή : radio 936

Προετοιμασία στους παιδικούς σταθμούς της Τριφυλίας για τη νέα χρονία

Την προετοιμασία για την νέα σχολική περίοδο αλλά κυρίως τις ανάγκες σε προσωπικό και υλικό θα αντιμετωπίσει ο Φορέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Τριφυλίας παρά το γεγονός ότι οι πιστώσεις είναι συγκεκριμένες.

Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη στα Μυρέικα Κυπαρισσίας στις εγκαταστάσεις του παιδικού σταθμού με την συμμετοχή των υπαλλήλων αλλά και εργαζομένων στους Δημοτικούς και παιδικούς σταθμούς σε όλη την έκταση του Δήμου. Εκεί καταγράφηκαν οι ανάγκες οι οποίες αυξάνονται αλλά και η πολιτική τροφείων μαζί με την άρτια κατανομή προσωπικού αλλά και οι αιτήσεις που γίνονται αυτή την εποχή από γονείς νηπίων. Παρουσία του αρμόδιου Προέδρου του οργανισμού κ. Ζαχαρία Κανελλόπουλου σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε ένας ουσιαστικός διάλογος μέχρι τις νυχτερινές ώρες με σκοπό να ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες στο Δήμο και ιδίως στις 3 μεγάλες Τριφυλιακές πόλεις ώστε να μην παρουσιαστούν κενά.


Πηγή : kyparissiotis

Παρουσίαση Κέντρου Εικονικής Αναπαράστασης για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου

Την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013 και ώρα 11.00 στο Νιόκαστρο της Πύλου και στην Αίθουσα Θόλος, θα γίνει η παράδοση του έργου «Δημιουργία Κέντρου Εικονικής Αναπαράστασης για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου» από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, φορέας υλοποίησης, στο Δήμο Πύλου – Νέστορος φορέας λειτουργίας.

Το έργο αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες για την αναπαράσταση του ιστορικού γεγονότος που έλαβε χώρα στις 20 Οκτωβρίου 1827, καθώς και την παροχή ιστορικών πληροφοριών. Έχει εγκατασταθεί στο Κάστρο της Πύλου και συγκεκριμένα στην αίθουσα «ΘΟΛΟΣ» στο Νιόκαστρο της Πύλου.

Η εφαρμογή περιλαμβάνει αναπαράσταση της ναυμαχίας με τη χρήση τρισδιάστατων γραφικών και κινούμενης εικόνας, γενικότερες πληροφορίες για το ιστορικό πλαίσιο της Ελληνικής Επανάστασης, για τους πρωταγωνιστές της ναυμαχίας και από τις δύο πλευρές (Τουρκοαιγυπτιακός στόλος και στόλοι Άγγλων, Γάλλων και Ρώσων), αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο, στις οποίες θα παρουσιάζονται τα ιστορικά γεγονότα από την οπτική γωνία συγκεκριμένων προσώπων.

Επιπλέον, η εγκατάσταση θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτρέπει τη διάδραση με τους επισκέπτες, οι οποίοι θα μπορούν να επιλέξουν το θέμα σχετικά με το οποίο επιθυμούν να πάρουν πληροφορίες, το είδος και τη μορφή των πληροφοριών (εικόνες, κείμενα, βίντεο κ.λπ.).

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα ήταν ενταγμένο στο Ε.Π. «Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013» (Άξονας Προτεραιότητας 08: «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Πελοποννήσου», Κωδικός Προτεραιότητας 59: «Ανάπτυξη Πολιτιστικών Υποδομών»).

Αναμένεται ότι με το έργο αυτό θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο Κάστρο της Πύλου.

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη

Πηγή : filiatra net

Το Μεσσηνιακό δαιμόνιο άρεσε σε γαλακτοβιομηχανία

Ενδιαφέρον από γνωστή γαλακτοβιομηχανία !!!

Στη διαδικασία συζητήσεων με τη γνωστή γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ βρίσκονται οι παραγωγοί Παναγιώτης Τσαγκάνης και Παναγιώτης Καμπύλης, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει στη Μεσσηνία μια φάρμα καλλιέργειας Goji Berrie. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Παναγιώτης Τσαγκάνης, ακόμα δεν έχει κλείσει συμφωνία όμως το Goji Berrie έχει ζήτηση στην ελληνική αγορά. Μάλιστα η φάρμα βρίσκεται ένα βήμα πριν κλείσει μια άλλη συμφωνία, αυτή με την εταιρεία εμπορίας εξωτικών φρούτων «Μενέλαος» στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον ίδιο αν τελικά επιτευχθεί η συμφωνία με την γαλακτοβιομηχανία θα μπορέσουν ακόμα και από φέτος να τους προμηθεύσουν προϊόν.

Ειδικότερα ο παραγωγός Goji Berrie από τη Μεσσηνία κ. Παναγιώτης Τσαγκάνης ανέφερε στον ΑγροΤύπο:

«Ακόμα δεν έχει κλείσει κάποια συμφωνία με την γαλακτοβιομηχανία. Είμαστε στην διαδικασία των συζητήσεων και δεν μπορώ να πω κάτι ακόμα πριν να έχουμε κάτι οριστικό. Αν κλείσει τελικά η συμφωνία θα μπορέσουμε να τους δώσουμε κάποια αποθέματα καρπού και φέτος αν και αυτή την στιγμή είμαστε περίπου στην μέση της συγκομιδής. Αλλιώς η συνεργασία μας μπορεί να ξεκινήσει από του χρόνου δυναμικά».

Και προσθέτει: «Εμείς καλλιεργούμε περίπου 12 στρέμματα. Η συγκομιδή είναι μια δύσκολη διαδικασία με αρκετά εργατικά. Πιστεύω ότι τα 12 στρέμματα είναι τα περισσότερα που μπορεί να καλλιεργήσει κάποιος στην Ελλάδα.

Πάντως αυτό που θα μπορούσε να πω με ασφάλεια είναι ότι το Goji Berrie είναι ένα καινούριο προϊόν και έχει ζήτηση στην αγορά. Αυτή την στιγμή για παράδειγμα κλείνουμε μια συμφωνία με την εταιρεία “Μενέλαος” η οποία προωθεί εξωτικά φρούτα στην Αθήνα. Γενικά, είμαστε σε συζητήσεις με κάποιες εταιρείες και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν και συμφωνίες. Πάντως στη χώρα μας πλέον υπάρχουν καλλιέργειες, υπάρχει παραγωγή και τα επόμενα χρόνια αυτή θα αυξηθεί αφού όσο περνάει ο καιρός ανεβαίνει και η παραγωγικότητα των φυτών μας».

agrotypos.gr


Πηγή : simaia news

Τοποθετήθηκε το... δεύτερο άγαλμα της Ελευθερίας στην Καλαμάτα

Δεύτερο άγαλμα της Ελευθερίας απέκτησε από σήμερα η Καλαμάτα.

Πριν λίγο ολοκληρώθηκε η διαδικασία τοποθέτησης του νέου αγάλματοε στο βάθρο του στο νότιο πεζοδρόμιο της γέφυρας που συνδέει την οδό Αρτέμιδος με την πλατεία 23ης Μαρτίου. Πρόκειται για άγαλμα ύψους 4,5 μέτρων, το οποίο δώρησε εις μνήμην του συζύγου της η Καλαματιανή εικαστικός Ιολάνδη Παπαδοπούλου. Το άγαλμα φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γεωργίου.

Το πρώτο άγαλμα της Ελευθερίας βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, όπως φαίνεται και παρακάτω.



Πηγή : eleutheria online

Αγαπήνεια 2013

Οι καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Τριφυλίας και ιδιαιτέρως της Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων Τριφυλίας προς τιμή του μεγάλου μας Γαργαλιανιώτη Ήρωα Καπετάν Τέλλου Άγρα-Σαράντη Αγαπηνού! Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η μικρή πόλη μας, το μπαλκόνι της Μεσσηνίας, καταξιώθηκε -έστω έν καιρώ κρίσης- να ορθώσει ψηλά το κεφάλι της και το ανάστημά της τιμώντας επάξια και ώς πρέπει τον μεγάλο αυτό Γαργαλιανίωτη Μακεδονομάχο Ήρωα! Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Δ.Ε. Γαργαλιάνων Τριφυλίας λαμβάνουν χώρα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο κατά κύριο λόγο στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας αλλά και στην ευρύτερη Τριφυλιακή περιοχή, περιλαμβάνοντας ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων όπως παραδοσιακοί χοροί, λαϊκές βραδιές, μουσικές συναυλίες, προβολές ταινιών, κ.ά.

Εξέχουσα, όμως, θέση μέσα σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις αναμφίβολα κατέχει η Κεντρική Εορτή των Αγαπηνείων 2013, η οποία διοργανώνεται αποκλειστικά και μόνο προς τιμή του συμπατριώτη μας Μακεδονομάχου Τέλλου-Άγρα! Κεντρική Εορτή Αγαπηνείων 2013 την Κυριακή 14 Ιουλίου 2013! Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Πάρκο Γαρ/νων επιμνημόσυνη δέησις έμπροσθεν του ανδριάντος του Καπετάν Τέλλου Άγρα, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Τριφυλίας & Ολυμπίας κ.κ. Χρυσοστόμου. Έπειτα στην Κεντρική Πλατεία Γαργαλιάνων (Πλατεία Κολοκοτρώνη) θα εκφωνηθεί το πανηγυρικό της ημέρας και θα μιλήσουν φορείς της τοπικής διοίκησης.

<<...για ένα παιδί που ξεκίνησε από τους Γαργαλιάνους και με το σθένος και την δύναμή του κατάφερε να δοξαστεί στα πεδία των μαχών, αυτά της Ένδοξης και Περίλαμπρης του Αλεξάνδρου χώρας, της Μακεδονίας μας...>> Σ' αυτόν τον Αγωνιστή, ένας ελάχιστος φόρος τιμής από τους συμπατριώτες του, τους περήφανους γι' αυτόν Γαργαλιανιώτες!!! Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε αδελφέ ημών...

Το βρήκαμε στο facebook στη σελίδα
Δ.Ε. Γαργαλιάνων Τριφυλίας.


Πηγή : pyrgos trifylias

Δυναμική παρουσία στη 16η Έκθεση Αγροτουρισμού Επιδαύρου

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή τα εγκαίνια της 16ης Έκθεσης Αγροτουρισμού Επιδαύρου «Προϊόντα – Τουρισμός – Πολιτισμός», η οποία συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Επιδαύρου. Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Αναστάσιος Χειβιδόπουλος, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνα Νικολάκου, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Πουλάς, ο Δήμαρχος Επιδαύρου Κωνσταντίνος Γκάτζιος, Δήμαρχοι της Πελοποννήσου, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ. Χειβιδόπουλος και η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Νικολάκου, μεταφέροντας το μήνυμα του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, αναφέρθηκαν στην προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου να αναδείξει την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της, είτε πρόκειται για αγροτικά, είτε πρόκειται για τουριστικά, αλλά και να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Στην έκθεση παρουσιάζονται παραδοσιακά προϊόντα της Αργολίδας και της Πελοποννήσου, με στόχο τη διασύνδεσή τους με τον πολιτισμό και το τουριστικό προϊόν της κάθε περιοχής. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Επιδαύρου απένειμαν τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο του Ιδρύματος Λαμπράκη κ. Σαββίδη με σκοπό να τιμήσουν τη συνεισφορά του Χρήστο Λαμπράκη στη προώθηση του αγροτουρισμού της Επιδαύρου.


Πηγή : kalamata journal

Προτάσεις Σωτήρη Γιαννόπουλου για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας

Η Κυπαρισσία, τα δυόμιση τελευταία χρόνια, βιώνει την πλήρη εγκατάλειψη από το Δήμο Τριφυλίας εξαιτίας της απόλυτης αδιαφορίας που επιδεικνύει η Δημοτική Αρχή.

Ποιά ήταν η παρουσία του Δήμου Τριφυλίας στην πόλη της Κυπαρισσίας, τους οικισμούς, τις γειτονιές; Μηδενική! Ποιες ήταν οι παρεμβάσεις στο Κάστρο των Γιγάντων; Στα καλντερίμια; Τι έκαναν για το Πολιτιστικό Κέντρο στο κτίριο της ΕΤΕ; Τι έκαναν για το περίφημο Λαογραφικό Μουσείο που εδώ και χρόνια μόνο την ταμπέλα έχει απέξω; Πού είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη; Πού είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις στην παραλία, που εδώ και χρόνια εξαγγέλλονταν; Τί έκαναν για το Δημοτικό Στάδιο - Γήπεδο, το Αθλητικό Κέντρο «Κ. Αδαμόπουλος» και το Κολυμβητήριο;

Πού είναι η εφαρμογή της μελέτης του κυκλοφοριακού, η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός; Τι έκαναν για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας; Για παιδικές χαρές και πάρκα; Τι έκαναν για την άρδευση; Ποιες ήταν οι παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής στην ιστορική Άνω Πόλη - Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας, στην Τερψιθέα, το Βαθύ, τη Γιαννίτσαινα, το Ροντάκι, τους Μύλους, τους Μπλεμενιάνους, το Μεταλλείο, τη Μαύρη Λίμνα (Πλετσέικα), το Μεμί, το Σεργιάνι, το Σανί, τον Καρτελά; Ανύπαρκτες. Ποιες ήταν οι παρεμβάσεις για ανάδειξη των παραλιών μας; Ανύπαρκτες.

Ποιες ήταν οι παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες για την τόνωση της αγοράς και την ενίσχυση των καταστημάτων; Ανύπαρκτες. Ανικανότητα, αδιαφορία, σκοπιμότητα, όποια και αν είναι η αιτία της εγκατάλειψης της Κυπαρισσίας από τη φροντίδα και τη μέριμνα της Δημοτικής Αρχής, το αποτέλεσμα είναι τραγικό για την Κυπαρισσία, το βιώνουν οι κάτοικοι και το διαπιστώνουν οι επισκέπτες:

Η πόλη έχει εγκαταλειφθεί και μόνο χάρη στις πρωτοβουλίες συλλόγων, επαγγελματιών και κατοίκων, κάτι γίνεται. Από το Δήμο, τίποτα! Έδρα του Δήμου Τριφυλίας, κατ' όνομα είναι μόνο η Κυπαρισσία. Η κατάσταση που επικρατεί στην πόλη είναι χειρότερη σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας από όλες τις άλλες Δημοτικές Ενότητες. Η περιβόητη ισόρροπη ανάπτυξη, όπως καταγγέλλουν και δημοτικοί σύμβουλοι - μέλη της Δημοτικής Αρχής, έχει καταντήσει ανισόρροπη λειτουργία, σε βάρος της Κυπαρισσίας!

Ούτε καν τα δημοτικά τέλη, που χρυσοπληρώνουν οι κάτοικοι της Κυπαρισσίας, ακριβότερα από κάθε άλλη Δημοτική Ενότητα, δεν ανταποδίδει ο Δήμος, παρόλο που είναι υποχρεωμένος να τα ανταποδίδει με υπηρεσίες, δράσεις και έργα. Τι γίνονται αυτά τα λεφτά; Πού πάνε τα λεφτά που πληρώνουν οι φορολογούμενοι δημότες της Κυπαρισσίας; Γιατι στους ίδιους και την Κυπαρισσία, δεν ανταποδίδονται από το Δήμο με τις υπηρεσίες που (δεν) παρέχει!

Το Τοπικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας, της έδρας - κατ' όνομα μόνο - του Δήμου Τριφυλίας έχει απαξιωθεί πλήρως από τη Δημοτική Αρχή και στην πράξη έχει καταργηθεί αφού ούτε ερωτόμαστε ούτε και λαμβάνονται υπόψη από τη Δημοτική Αρχή οι προτάσεις μας! Ο, δε, ρόλος του Τοπικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας (όπως και των συμβουλίων όλων των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου) έχει και πρακτικά ακυρωθεί, από τη Δημοτική Αρχή, σε αντίθεση με τα Τοπικά Συμβούλια των άλλων δύο Δημοτικών Κοινοτήτων, καθώς ούτε καν τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητες που ο νόμος δίνει στο Συμβούλιο της Δημοτική Κοινότητας, δεν ασκεί!

Επειδή, ωστόσο, εκ του νόμου, προβλέπεται να καταθέτουμε προτάσεις για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, και μας ζητήθηκαν από τη Δημοτική Αρχή - ως είχαν υποχρέωση να πράξουν - χωρίς να έχω ψευδαισθήσεις ότι μπορεί κάποια από τις προτάσεις που κάνω να τεθεί σε προτεραιότητα και να υλοποιηθεί από τη Δημοτική Αρχή και για να μη δώσω κανενός είδους άλλοθι στην απραξία και την αδιαφορία της, συνεργώντας στην εγκατάλειψη της πόλης μας, και μιας και είναι η τελευταία χρονιά της Δημοτικής Περιόδου και σε 10 μήνες όλοι θα κριθούμε για την προσφορά και τις υπηρεσίες στον τόπο και τους συμπολίτες μας, προτείνω:

Αναπτυξιακή Προτεραιότητα: Φυσικό και Οικιστικό Περιβάλλον

Βελτίωση της προσβασιμότητας για άτομα της Τρίτης Ηλικίας και ΑΜΕΑ σε Δημοτικά κτίρια, πεζοδρόμια, πλατείες, πάρκα, παραλίες. Μελέτη Αποχέτευσης - Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και σύνδεση με το Βιολογικό Καθαρισμό των Οικισμών (και των Τοπικών Κοινοτήτων). Μελέτη διαμόρφωσης - ανάπλασης - ανάδειξης της τεράστιας χερσαίας ζώνης λιμανιού.

Υλοποίηση Επεκτάσεων Σχεδίου Πόλεως που εκκρεμούν πολλά χρόνια. Ολοκλήρωση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου - Καθορισμός χρήσεων γης. Αντικατάσταση καρκινογόνων αμιαντοσωλήνων εσωτερικού και εξωτερικού δικτύου ύδρευσης. Κατασκευή δεξαμενών ύδρευσης, αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων πηγών, ανόρυξη ή αγορά γεωτρήσεων.

Επικάλυψη ρέματος «Χαμέρη» από Εθνική Οδό μέχρι τη θάλασσα. Έργα Οδοποιίας στο Νέο Σχέδιο Πόλεως, στην Αποβάθρα, στην περιοχή Νοσοκομείου κ.α. Ηλεκτροφωτισμός από το Εν Πλω έως την ντίσκο και από το λιμάνι έως το κάμπινγκ.

Σχεδιασμός και εφαρμογή Προγράμματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης Πυρκαγιών (δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, επιτήρηση δασικών εκτάσεων, δημιουργία δικτύου πυρόσβεσης) Υποστήριξη δημιουργίας εθελοντικών δικτύων με προσανατολισμό στην προστασία του περιβάλλοντος. Αποκατάσταση περιβάλλοντος και ανάπλαση χώρου ανενεργού λατομείου στο Ροντάκι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Ανάδειξη παραλιών Κυπαρισσίας. Ενίσχυση της ιδέας του εθελοντισμού στην ανάδειξη και διαφύλαξη του περιβάλλοντος (δενδροφυτεύσεις, καθαρισμοί κτλ) Καλλιέργεια, υποστήριξη και ουσιαστική στήριξη του εθελοντικού πνεύματος όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα.

Αναπτυξιακή Προτεραιότητα: Λειτουργία Πόλης

Κυκλοφοριακό Κυπαρισσίας. Λύση του προβλήματος με επικαιροποίηση της μελέτης με τις απαιτούμενες προσθήκες και αλλαγές και την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης. Κατασκευή Πεζοδρόμου από το Γυμνάσιο έως τις Εργατικές Κατοικίες και Ηλεκτροφωτισμός του. Μελέτη κατασκευής περιφερειακού δακτυλίου. Μελέτη Ανάπλασης της κεντρικής πλατείας (σιντριβάνι, πλάκες, αισθητική του χώρου και πράσινο - λουλούδια) με τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης. Μελέτη ανάπλασης - Ανάδειξης κεντρικής Αγοράς. Υπογειοποίηση καλωδίων ΔΕΗ στην Παλιά Πόλη και τις κεντρικές οδούς 25ης Μαρτίου και Ελ. Βενιζέλου. Μελέτη για τη δημιουργία Πλατείας στην Παλιά Πόλη. Δημιουργία πάρκων και παιδικών χαρών.

Αναπτυξιακή Προτεραιότητα: Παιδεία - Πολιτισμός - Αθλητισμός

Αξιοποίηση, ανάδειξη και προβολή της ιστορικής Άνω Πόλης - Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, που είναι χαρακτηρισμένος διατηρητέος οικισμός και του Κάστρου των Γιγάντων. Αξιοποίηση του Κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με την υπάρχουσα κτιριολογική μελέτη και την προμελέτη του κυρίου Διαμάντη - Δημιουργία Πνευματικού Κέντρου και Θερινού Κινηματογράφου. Λειτουργία Λαογραφικού Μουσείου «Κ. Παλαμάς». Λειτουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Αποκατάσταση κτιρίου δωρεάς Π. Αντωνόπουλου - Κάμπρα. Μελέτη αποκατάστασης - ανάδειξης παλιού χαμάμ. Ένταξη στο ΕΣΠΑ της κατασκευής αθλητικών εγκαταστάσεων στην ΠΕ3 (Νέο Σχέδιο Πόλης - Παραλία) και της ανάπλασης των Καλντεριμιών της Παλιάς Πόλης (Χιλιάδες ευρώ, για αυτά τα έργα, χάθηκαν με ευθύνη της τελευταίας Δημοτικής Αρχής Κυπαρισσίας από το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»). Βελτίωση εγκαταστάσεων Αθλητικού Κέντρου «Κώστας Αδαμόπουλος». Ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα των προβλεπόμενων από τη μελέτη έργων για το Δημοτικό Στάδιο και το γήπεδο της Κυπαρισσίας (κερκίδες, κουλουάρ, αποδυτήρια κ.α.).

Κατασκευή νέων αιθουσών και εργαστηρίων σε Γυμνάσιο - Λύκειο. Μελέτη αντιμετώπισης προβλημάτων σχολικού συγκροτήματος ΤΕΕ λόγω ρηγμάτων του εδάφους. Επισκευή πρώην Δημοτικών Σχολείων οικισμών και δημιουργία - λειτουργία Βιβλιοθηκών και Πνευματικών Κέντρων. Μελέτη και κατασκευή έργου ηλεκτροφωτισμού του Κάστρου τω Γιγάντων. Ενίσχυση της Δημοτικής Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας, του Εικαστικού Εργαστηρίου και του Δημοτικού Ωδείου. Ενίσχυση - στήριξη των δράσεων πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων. Κατασκευή παραλιακού πεζόδρομου - ποδηλατόδρομου από ντίσκο έως Γιαννίτσαινα 2 Ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων για την ένταξη της νεολαίας στην κοινωνική ζωή της πόλης, και την ισχυροποίηση και ομογενοποίηση του κοινωνικού ιστού του ενιαίου Δήμου.

Αναπτυξιακή Προτεραιότητα: Υγεία - Πρόνοια

Σχεδιασμός, μελέτη και εφαρμογή δράσεων και έργων κοινωνικής πολιτικής, πολιτικών ισότητας των φύλων, πολιτικών στήριξης ευαίσθητων και ευάλωτων ομάδων. Υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, κοινωνικής αλληλεγγύης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών για ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, θέματα υγείας και υγιεινής κ.α.

Ουσιαστική συγκρότηση και λειτουργία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Προστασίας, του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Δημ. Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού-Αθλητισμού και ιδιαίτερα του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής, Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων και του Γραφείου Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, όπως προβλέπονται στον Ο.Ε.Υ. του Δήμου Τριφυλίας προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις και να οργανωθεί η διερεύνηση, ανάδειξη, καταγραφή και ιεράρχηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και προβλημάτων των πολιτών του Δήμου και προωθηθούν παρεμβάσεις, δράσεις και λύσεις στα προβλήματα συμπολιτών μας.

Ενίσχυση του ΚΑΠΗ Φιλιατρών με πόρους και προσωπικό όλων των αναγκαίων για τη λειτουργία του ειδικοτήτων (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές, οικογενειακούς βοηθούς, φυσικοθεραπευτές, γυμναστές κ.α.) για επέκταση της δράσης και των υπηρεσιών του και σε γειτονικές πόλεις και Τοπικές Κοινότητες.

Αναπτυξιακή Προτεραιότητα: Βελτίωση της Εσωτερικής Λειτουργίας του Δήμου

Επανεξέταση και αξιολόγηση της λειτουργίας όλων των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του Δήμου Τριφυλίας και, ακολούθως, ανακαθορισμός αρμοδιοτήτων. Ουσιαστική συγκρότηση και λειτουργία όλων των Υπηρεσιών ανάλογα με τις ανάγκες του Δήμου και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας για την αντιμετώπιση προβλημάτων και όχι με τοπικιστικά χαρακτηριστικά που αντί να ενώνουν τις δυνάμεις και δυνατότητες του προσωπικού για παροχή υπηρεσιών, διαλύουν την ενιαία μορφή και εξανεμίζουν την ενότητα στην απόδοση των υπηρεσιών.

*Τα περισσότερα από τα παραπάνω έργα και δράσεις είναι προτάσεις που έχω καταθέσει και τα δυόμιση προηγούμενα χρόνια είτε για τα Τεχνικά Προγράμματα είτε για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Θεωρώ αυτονόητο πως, πριν τη συζήτηση, κατάρτιση και ψήφιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Τριφυλίας στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να προηγηθεί Δημόσια Διαβούλευση με τους συλλόγους, τους φορείς και τους κατοίκους του Δήμου σε ανοιχτή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης.

Κυπαρισσία, 10/07/2013

Σωτήρης Γιαννόπουλος
Τοπικός Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας

*Σημείωση: Το Υπόμνημα κατατέθηκε στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας το απόγευμα της Τετάρτης 10/07/2013 για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου και έγινε ομόφωνα αποδεκτό από το Συμβούλιο.


Πηγή : filiatra net

Η εφημερίδα του Κατάρ «Gulf Times» προβάλλει Τριφυλία

Εκτεταμένη παρουσίαση της Αρχαίας Ολυμπίας, της Ηλείας και της Μεσσηνίας φιλοξένησε σε τουριστικό ένθετο αφιερωμένο στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη και εγκυρότερη εφημερίδα του Κατάρ «Gulf Times”.

Το δημοσίευμα παρουσίασε φωτογραφικό υλικό και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, την Ιστορία του, την ομορφιά των τοπίων και την υψηλή ποιότητα του τουριστικού προϊόντος του. Σύμφωνα με το www.kyparissianews.com, h Ηλεία Βουλευτής κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης, που πραγματοποίησε στη Ντόχα τον περασμένο μήνα, σε συνεννόηση και συνεργασία με την πρέσβη της Ελλάδας στο Κατάρ, κα. Ελένη Ζορμπαλά οργάνωσε συντονισμένη προβολή του Νομού Ηλείας και της ευρύτερης περιοχής με την παρουσίαση των μεγάλων τουριστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, σε ειδικό τουριστικό περιοδικό που δημοσιεύτηκε και κυκλοφόρησε με την μεγάλης κυκλοφορίας, εφημερίδα του Εμιράτου. Η δωρεάν προβολή της Ηλείας που επέτυχε η κα. Αυγερινοπούλου έγινε στην ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα «Gulf Times» που διαβάζεται από εκατομμύρια αναγνώστες υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου.

Οι επισκέπτες από τις αραβικές χώρες του Κόλπου είναι τουρίστες που αναζητούν υπηρεσίες τουρισμού υψηλού επιπέδου και συνιστούν ιδιαίτερα σημαντική αγορά για τις ξενοδοχειακές, αλλά και τις λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας μας. Η πρωτοβουλία της κας. Αυγερινοπούλου πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συστηματικής προσπάθειάς της για την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας στην Ηλεία και την ευρύτερη περιοχή. Εξ’άλλου, στο πλαίσιο της στήριξης της ανάπτυξής της Ηλείας, η κα. Αυγερινοπούλου είχε συνάντηση με τον Aντιπρόεδρο του Qatar Foundation, Σεΐχη Dr. Abdulla Al-Thani, πρόεδρο του Πανεπιστημίου Hamad Bin Khalifa με τον οποίο συζήτησε δυνατότητες εκπαιδευτικής συνεργασίας με τη χώρα του...


Πηγή : kyparissiotis

Στη «φάκα» χθες 3 Βούλγαροι για απόπειρα ληστείας και Ελλήνων

ΣΤΗ «ΦΑΚΑ» των αστυνομικών του Α.Τ. Πύλου πιάστηκαν τρεις αλλοδαποί ληστές χθες το πρωί στην Καλλιθέα Δήμου Πύλου-Νέστορος Μεσσηνίας.Οι τρεις ληστές αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας, δύο άνδρες, ηλικίας 32 και 36 ετών αντίστοιχα, καθώς και μία γυναίκα, ηλικίας 32 ετών συνελήφθησαν μετά από άμεση επέμβαση αστυνομικών του Α.Τ. Πύλου, για απόπειρα ληστείας και παράβαση της Νομοθεσίας για τα όπλα.

Οι τρεις τους αφού πήγαν σε αγρόκτημα, αφαίρεσαν μεταλλικά αντικείμενα, τα οποία στη συνέχεια φόρτωσαν σε όχημα, ο ένας επιτέθηκε με δρεπάνι στους ημεδαπούς ιδιοκτήτες του αγροκτήματος! Συγκεκριμένα, η 32χρονη με τη χρήση ενός γεωργικού εργαλείου-δρεπάνι, προσπάθησε να επιτεθεί στους ιδιοκτήτες, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει και συνελήφθη, μαζί με τους ομοεθνείς της, μετά από άμεση επέμβαση αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Πύλου. Τα μεταλλικά αντικείμενα βρέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους, ενώ επιπλέον κατασχέθηκε το γεωργικό εργαλείο (δρεπάνι), ως μέσο τέλεσης αξιόποινης πράξης. Όλοι οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου, με σκοπό την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους και σε άλλα, παρόμοια, αδικήματα.


Πηγή : radio 936

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Οι καντίνες οι …ξαπλώστρες και οι…σπόντες του Ηλία

Τι δεν έγινε αντιληπτό;

Έγραψα προχθές στο «Θ» για τις παραλίες από την Κυπαρισσία μέχρι την Ελαία που φέτος και μέχρι στιγμής είναι χωρίς καντίνες, ομπρέλες και ξαπλώστρες, επειδή το ΥΠΕΚΑ δεν έχει δώσει ακόμα άδεια για την απλή χρήση αιγιαλού, όπως ορίζεται επειδή είναι προστατευόμενη περιοχή Natura, κι ενώ είχα και υστερόγραφο, μαθαίνω ότι άρχισαν οι παρερμηνείες ή οι κατά το δοκούν ερμηνείες! Αλήθεια, τι δεν έγινε αντιληπτό; Ποιος δεν κατάλαβε τι έγραψα; Ποιος δεν κατανόησε αυτό που διάβασε;

Η.Γ.

Όποιος δε θέλει καντίνες, ας το πει!

Αυτονόητο είναι ότι μπορεί να μη συμφωνούν όλοι με την ύπαρξη και λειτουργία καντινών στις παραλίες. Αυτονόητο είναι, επίσης, ότι μπορούν να υπάρχουν και κάποιοι που να μη θέλουν ούτε ομπρέλες ούτε ξαπλώστρες. Δικαίωμα του καθενός να έχει την όποια γνώμη θέλει. Δικαίωμά του είναι, εννοείται, να μη θέλει κόσμο στις παραλίες και «βαβούρα», αλλά να είναι λιγοστοί οι λουόμενοι και να υπάρχει απόλυτη ηρεμία σε «απόλυτη» αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και το οικοσύστημα. Κάποιοι άλλοι διαφωνούν με αυτό, και θέλουν και καντίνες και ομπρέλες και ξαπλώστρες και κόσμο στις παραλίες. Όποιος δε θέλει, όμως, και είναι θεσμικός παράγων είτε της Αυτοδιοίκησης, είτε συλλογικού φορέα, είτε κοινωνικής οργάνωσης, ας το πει! Ας βγει να το πει!

Η.Γ.

Μήπως φίλε μου Ηλία, βολεύει κάποιους καταστηματάρχες η απουσία τους; Λέω …μήπως.

Δ.Γ.


Πηγή : kopanaki news

Βίντεο και ενθύμια από τη σχολή «Αλγόριθμος» για την τιμητική εκδήλωση στον Μιχαήλ Στασινόπουλο

Βίντεο με αποσπάσματα από το ψηφιακό ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκε στη τιμητική εκδήλωση για τον Μιχαήλ Στασινόπουλο στις 29 Ιουνίου στη Καλαμάτα καταχώρησαν μαθητές της σχολής πληροφορικής «Αλγόριθμος» στην ιστοσελίδα www.mdstasinopoulos.blogspot.gr . Επίσης απένειμαν ενθύμια σε ψηφιακή και έντυπη μορφή στους συντελεστές της εκδήλωσης που με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον υπαίθριο χώρο του Καφέ Σινέ, παρουσία του Ιδρύματος Διοικητικού Δικαίου Μιχαήλ Στασινοπούλου.

Συντελεστές της εκδήλωσης ήταν ο γυμνασιάρχης- καθηγητής Γεώργιος Κούβελας που προσέφερε σημαντική βοήθεια στη παραγωγή του ντοκιμαντέρ, οι ιδιοκτήτες του Καφέ Σινέ Βαγγέλης και Θανάσης Αναγνωσταράς, η εταιρία “adver” και η Εύη Ριτσώνη που δημιούργησαν και τύπωσαν τις προσκλήσεις της εκδήλωσης αφιλοκερδώς, η Νίκη Γιαννακοπούλου, ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος, oΑνδρέας Λάσκαρης και ο Γιάννης Λαγογιάννης. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Γιάννης Λάσκαρης.


Πηγή : messinia portal

Μειωμένη η παραγωγή σταφίδας στην Τριφυλία

Μειωμένη στην περιοχή της Τριφυλίας αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή της σταφίδας, όμως, σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν προβλήματα σε επίπεδο Μεσσηνίας.

Εκείνο που "καίει" τους παραγωγούς, είναι η τιμή που τα τελευταία χρόνια εμφανίζει σταθερά ανοδική πορεία. Και είναι το μοναδικό προϊόν με αύξηση της τιμής. Φέτος υπάρχει προσδοκία για κάτι καλύτερο, όμως, επισημαίνεται ότι στη χειρότερη περίπτωση η τιμή πρέπει να παραμείνει στο 1,45 ευρώ το κιλό, όπως ήταν πέρσι. Ο παραγωγός Πάνος Παγάνης από την περιοχή των Γαργαλιάνων μας ενημέρωσε ότι «φέτος υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την καρπόδεση, λόγω των καιρικών συνθηκών και με τη θειαφασθένεια» κι εκτίμησε πως η παραγωγή θα είναι μειωμένη στην Τριφυλία. Για την τιμή παρατήρησε ότι ακόμα δε γνωρίζουν, ενώ μας πληροφόρησε πως «και στο Αίγιο υπάρχει πρόβλημα με την καρπόδεση και με ζημιές από χαλαζόπτωση».

Ο Γιώργος Λαζόγιαννης από την περιοχή της Πυλίας μας είπε ότι είναι πολύ καλή η παραγωγή στα χωριά της περιοχής και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε ζημιές, ούτε ασθένειες, προχωράμε πολύ καλά και πιστεύουμε να πάμε καλά έως το τέλος». Παρατήρησε ότι «αν μείνει το 1,45 θα είμαστε ευχαριστημένοι» και διευκρίνισε πως «το 1,45 δεν είναι μεγάλη τιμή, τουλάχιστον δε χάνουμε. Δεν είναι άσχημα, όμως, δεν είναι και καλά». Ο ίδιος μας ενημέρωσε ότι «υπάρχουν σταφίδες από πέρσι που έχουν αγοράσει έμποροι, έχουν δώσει προκαταβολή, αλλά ακόμα δεν τις έχουν πάρει για να τις διαθέσουν στην αγορά».

Ο Γιώργος Νικολόπουλος από την περιοχή της Μεσσήνης είπε ότι «είναι καλή η παραγωγή, υπάρχουν λίγες ζημιές από θειαφασθένεια» κι επεσήμανε: «Ελπίζουμε σε μια καλή τιμή. Να πάει καλά ο καιρός για να πάει καλά και η παραγωγή μέχρι το τέλος».


Πηγή : eleutheria online

Η Μεσσηνία που γυρίζει τη πλάτη στη κρίση

Οποιος ζει σε αυτή τη πόλη, τα τελευταία χρόνια παρατηρεί μια αλλαγή, μπροστά στα μάτια του μια επαρχιακή πόλη μεταμορφώνεται με γρήγορους ρυθμούς και ευτυχώς αυτή τη φορά δεν είναι όπως παλιά. Δε πρόκειται για ένα μουντό σύννεφο που έρχεται απειλητικά πάνω της και φέρνει ανεργία, φυγή των νέων, αποκοπή από την υπόλοιπη Ελλάδα και γενικά τις ειδήσεις που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια με μια εικόνα της πόλης εντελώς αποκαρδιωτική από τις 20 Αυγούστου και έπειτα.

Η πόλη μας αρχίζει και αποκτά ένα διαφορετικό πρόσωπο, πρόσωπο σύγχρονης πόλης που σέβεται τους πολίτες της, που ενδιαφέρεται για τη ποιότητα ζωής τους, για την ανάπτυξη πολύπλευρων προσωπικοτήτων μα ίσως το πιο σημαντικό είναι άλλο. Φεύγει από τα όρια μιας παραγκωνισμένης επαρχιακής πόλης και γίνεται το επίκεντρο των εξελίξεων.

Άνθρωποι από όλη την Ελλάδα ανακαλύπτουν το κοντινό τους Παράδεισο που τόσα χρόνια δεν αναγνώριζαν έστω και στο χάρτη. Άλλοι επιστρέφουν από την ,μόλις δύο ώρες μακριά, πρωτεύουσα και ξαναστήνουν με ελπίδα τις ζωές τους μακριά από το πολύβουο χάος. Επιχειρηματίες βλέπουν ένα τόπο γεμάτο ευκαιρίες για επενδύσεις, συνεργασίες και γόνιμο έδαφος σε αντίθεση με μια χώρα που αργοσβήνει, ένα μέρος που μπορεί να γίνει ο φωτεινός φάρος της Ελλάδας. Θα μου επιτρέψετε επίσης να εκφράσω το προσωπικό μου δέος, μπροστά στις συνεχιζόμενες αναφορές πανελλήνιας ή και πανευρωπαϊκής εμβέλειας μέσων ενημέρωσης για το τόπο μας ή και για συμπολίτες μας που ξεχωρίζουν, σε καλλιτεχνικά, ερευνητικά, επιχειρηματικά και άλλα δρώμενα.

Στη Καλαμάτα του 2013 συντελείται όντως ένα θαύμα, γίνεται το παράδειγμα που όλοι πρέπει να πιστέψουμε και να ακολουθήσουμε για την έξοδο από τη κρίση. Δημιουργείται μια νοοτροπία στο πολίτη που δεν συναντάται αλλού. Μιλάω για το γιατρό που πηγαίνει κάθε ημέρα στη Πύλο με το προσωπικό του Ι.Χ. για έναν μισθό χαρτζιλίκι αλλά πηγαίνει με όρεξη και αίσθημα ευθύνης, για το φοιτητή που έκανε πρακτική αλλά δούλευε υπερωρίες για να ολοκληρωθεί η πλατεία της πόλης πριν τη τουριστική περίοδο, μιλάω για τον καλλιτέχνη που δαπανά χρήματα και χρόνο για να ομορφαίνει τη γκρίζα μας πραγματικότητα με ζωγραφιές που μας κάνουν να σκεφτόμαστε περισσότερο, τον επιχειρηματία που πήρε δάνειο με προσημείωση το σπίτι του και έφτιαξε ένα όμορφο και σύγχρονο μαγαζί για να υποδεχθεί τους τουρίστες, για τους πολίτες που παλεύουν να ενημερώσουν ,εις βάρους του ελεύθερου χρόνου τους, εμάς τους υπόλοιπους αλλά και τη δημοτική αρχή για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης μορφής συγκομιδής απορριμμάτων και (σ.σ. ευτυχώς!!!) ο κατάλογος μακρύς...

Ο τόπος που ζούμε δεν είναι ένα μέρος που έχουμε απλά το διαμέρισμα και τη δουλειά μας. Είναι η μπάλα που έχουμε παίξει στις πλατείες, το όργωμα των δρόμων της με τα εφηβικά μας ποδήλατα, οι φωνές, οι έρωτες, οι συζητήσεις στο σχολείο για τις σπουδές, τα πρώτα μας όνειρα που γεννήθηκαν εδώ και που ξεχυθήκαμε έπειτα σε όλη την Ελλάδα μα και έξω από τα σύνορά της για να τα κάνουμε πράξη. Καθώς ωριμάζουμε γινόμαστε καλύτεροι με τα εφόδια που μας έδωσε η πόλη και οι άνθρωποί της, ήρθε η ώρα λοιπόν να της ανταποδώσουμε ένα μέρος των.

Έχουμε διανύσει μια τεράστια απόσταση για να κάνουμε αυτό τον ευλογημένο τόπο, (εδώ το παραδέχθηκε η «NASA») παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ελλάδα μα και τον ιδανικό τόπο να ζεις (σ.σ. όχι να επιβιώνεις), να εργάζεσαι, να κάνεις διακοπές, να σπουδάζεις, να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Η απόσταση πίσω μας δε πρέπει ούτε να μας εφησυχάζει, ούτε να μας τρομάζει αν κάποιες αποφάσεις είχαν λάθος αποτελέσματα ή αν κάποιοι άνθρωποι καπηλεύτηκαν τη προσπάθεια για προσωπική ανάδειξη ή οικονομικές απολαβές, αλλά να μας γεμίζει κουράγιο και ελπίδα για το υπόλοιπο της διαδρομής. Πρέπει να συνεχιστεί το lifting που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια στη πόλη (αυτή τη φορά ας εισακουστούν και οι φωνές για περισσότερο πράσινο και λιγότερες πλάκες ή τραπεζοκαθίσματα), να ξεκινήσει μια γενναία πρωτοβουλία για ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων που θα βάλει τα γυαλιά ακόμη και στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Είναι τεράστια ευκαιρία να γίνουμε ο νούμερο ένα προορισμός διακοπών (θερινή αλλά και χειμερινή σεζόν, να γίνει επένδυση στο θρησκευτικό τουρισμό, τον επιστημονικό ή ακόμη και στον υποβρύχιο, που σύμφωνα με τις έρευνες, έχουν το μεγαλύτερο κέρδος ανά τουρίστα για τις τοπικές κοινωνίες σε σχέση με το μαζικό τουρισμό), να στηρίξουμε τη τοπική παραγωγή και οργανωμένα να δουλέψουμε να δημιουργήσουμε ένα brand name που θα είναι αναγνωρίσιμο σε όλα τα ράφια του κόσμου.

Τα όσα μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τις ζωές μας και το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας είναι ακόμη πολλά. Οτιδήποτε όμως δημιουργηθεί από την αγάπη μας για αυτό το τόπο, θα γίνει με ζήλο, αισιοδοξία, αλληλοσεβασμό, μεράκι, συνεργασία, ελπίδα και όραμα. Όλα αυτά, αποτελούν τη πρώτη ύλη που όταν υπήρξε σε κοινωνίες, η ιστορία έρχεται να μας επιβεβαιώσει πως μεγαλούργησαν. Ας γίνουμε το παράδειγμα για την ανάσταση ολόκληρης της Ελλάδας, μας δίνεται μια εξαιρετική ευκαιρία και πρέπει ως ελάχιστη ανταμοιβή να την αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό. Πώς αλλιώς; Δίνοντας καθημερινώς το καλύτερό μας εαυτό.

Ένα εξαιρετικά μεγάλο μπράβο σε όσους (επώνυμους ή ανώνυμους) συνέβαλαν, έστω και με ένα μικρό λιθαράκι, τα τελευταία χρόνια, στη δημιουργία του σημερινού προσώπου της πόλης μας, αλλά και σε όσους θα συνεχίσουν αυτή τη προσπάθεια./

“Καταλαβαίνει κανείς πως δουλεύει καλά, όταν κάθε περιστατικό, το πιο μικρό και ασήμαντο, της καθημερινής ζωής του και της σκέψης του, έρχεται, σαν μοναχό του, και βάζει ένα πετραδάκι στο πράγμα που φτιάνει.” Γιώργος Σεφέρης ( 1900-1971)

Σαμπάτης Γ. Νικόλαος
Ασκούμενος Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής


Πηγή : kyparissiotis

Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση: Στις οθόνες το νέο λογότυπο

Εκπέμπει σήμα και παίζει μόνο μουσική - Σίμος Κεδίκογλου: Σε ένα τρίμηνο η εκπομπή του νέου φορέα «Σημεία ζωής» στις τηλεοπτικές οθόνες εκπέμπει η Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση, καθώς οι παραδοσιακές μπάρες στις συχνότητες της ΕΡΤ αντικαταστάθηκαν από ένα νέο σήμα.

Αυτό απεικονίζει την υδρόγειο και το νέο λογότυπο της Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης, ενώ έκανε την εμφάνισή του στις οθόνες από το πρωί της Τετάρτης. «Αυτό που βλέπετε είναι το μεταβατικό στάδιο» είπε σχετικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

Σε ένα τρίμηνο, όπως είπε, θα αρχίσει κανονικά η εκπομπή του νέου φορέα. «Πρέπει να αντανακλά όλη την κοινωνία η Δημόσια Τηλεόραση. Αν έχετε προτάσεις, ευπρόσδεκτες» είπε επίσης. Ο κ. Κεδίκογλου τόνισε πάντως ότι θα ήθελε να μην κλείσει η ΕΡΤ, αλλά δεν έφταιγε εκείνος. «Θα το ήθελα πάρα πολύ, το προσπάθησα. Οι Έλληνες στερούντο την ενημέρωση. Υπήρχε μία καθυστέρηση στα δεδουλευμένα, τις υπερωρίες. Γίνονταν απεργίες για το ειδικό μισθολόγιο των δημοσιογράφων. Οι υπερωρίες ήταν σε μεγάλο ποσό, γιατί είχαν χαρακτηριστεί όλοι οι δημοσιογράφοι ως εσωτερικοί συντάκτες. Δούλευαν 6ωρο».

Και πρόσθεσε: «Σημασία έχει να φτιάξουμε τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Αυτό γίνεται με το νέο φορέα». Και κατέληξε: «Οι ικανοί και άξιοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα δουλέψουν. Η προκήρυξη είναι έτοιμη να βγει, αρκεί να συμφωνήσει η ΠΟΣΠΕΡΤ με τον αρμόδιο υπουργό». Σήμα θα έχουμε και, οπωσδήποτε, το νέο όνομα δεν θα είναι ΝΕΡΙΤ, είχε πει πολύ πρόσφατα ο υφυπουργός για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, Παντελής Καψής, προδιάγράφοντας τις εξελίξεις...

Από το protothema.gr


Πηγή : messinia portal

Απαίτησαν... την παραμονή του Νοσοκομείου της Κυπαρισσίας

ΤΗΝ διεκδίκηση παραμονής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας απαίτησαν οι φορείς σε σύσκεψη που διεξήχθη στο Δημαρχείο με πρωτοβουλία της Λαικής συσπείρωσης Τριφυλίας με την αποστολή υπομνημάτων στο Πρωθυπουργό και κόμματα αλλά και με αγωνιστικές διαθέσεις. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο επικεφαλής της παράταξης Σαράντος Κουκούμης δήλωσε ότι είμαστε αντίθετοι στο κλείσιμο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας που δεν έχει διαψευστεί από τους υπουργούς ενώ ο νέος υπουργός Υγείας διεμήνυσε ότι αν χρειαστεί να βάλει λουκέτα σε ιδρύματα θα το πράξει.

Πρέπει να γνωρίζουν όπως συνέχισε ότι οι στόχοι της τρόικας και της πλουτοκρατίας που θέλει να δώσει τομείς του κοινωνικού κράτους στο κεφάλαιο δεν θα σταματήσει πουθενά αλλά εμείς θα δηλώσουμε την αντίθεσή μας. Ζήτησε να ληφθούν αποφάσεις και πρωτοβουλίες με αγωνιστικές αντιδράσεις από φορείς και συλλόγους ώστε να ανατραπεί αυτό το χάλι που διαλύει το νοσοκομείο. Εξήγησε ότι θα γίνουν αγώνες με συγκεκριμένους στόχους μαζί με το Δ.Σ. για να μην περάσει η απόφαση. Εκτίμησε ότι μας ενδιαφέρει το νοσοκομείο πρέπει να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό μόνιμο και γόνιμο ώστε το νοσοκομείο να στελεχώσει όλες τις κλινικές και μπορεί να θεωρηθεί μικρό νοσοκομείο αλλά επιδιώκουμε να είναι πλήρως λειτουργικό.

Η ΑΠΗΧΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Η κα Αλέκα Μαρίνη πρόσθεσε ότι το ίδρυμα μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας δευτεροβάθμιας φροντίδας εξυπηρετώντας Τριφυλία και Ολυμπία, ενώ η διαμαρτυρία αυτή θα μεταφερθεί με μορφή ψηφίσματος σε όλους τους πολιτικούς φορείς ενώ ο Δήμος σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Μεσσηνίας και με ιδιώτες γιατρούς της περιοχής να γίνει μια πλατιά κινητοποίηση ώστε να παραμείνει. Κατέληξε λέγοντας ότι η παρουσία κρίθηκε από τους χιλιάδες πολίτες που εξυπηρετούνται αλλά και από την τεράστια προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο σε εποχές κρίσης που χρειαζόμαστε τέτοιες δομές υγείας. Στη σύσκεψη ήταν παρών ο Δήμαρχος Τριφυλίας που μίλησε για τις πάγιες θέσεις του Δήμου και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων.

ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ


Πηγή : best-tv

Πολιτιστική απραξία στη Τριφυλία - χωρίς πολιτιστικό καλοκαίρι και ευτυχώς υπάρχουν οι σύλλογοί

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ απραξία παραμένει στη Τριφυλία με το περίφημο...πολιτιστικό καλοκαίρι να πάει περίπατο φέτος εκτός από τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει οι Σύλλογοι και ελάχιστες Δημοτικές ενότητες που βάζουν μόνο τα ηχητικά...

Παρά το γεγονός ότι κάποτε οι Δήμοι ήταν γαλαντόμοι για τα πανηγύρια και τα εδέσματα που αργότερα περιορίστηκαν, αυτή την φορά η φράση ότι δεν κουνιέται φύλλο τα λέει όλα! Στην ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ εκτός από την βραδιά πιάνου με το Δημοτικό Ωδείο Κυπαρισσίας και την γιορτή του Παιδικού σταθμού Γελαστή Πολιτεία που έγινε την Δευτέρα και γράφουμε σε άλλο σχόλιό μας, δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα. Στη παραλία θα γίνει το Πρωτάθλημα Ξυλορακέτας και στα χωριά οι τοπικές γιορτές λόγω της ετήσιας συνάντησης των κατοίκων. Από εκεί και πέρα πολιτιστική ξεραίλα. Ευτυχώς που θα γίνει από συλλόγους η Ρεμπέτικη βραδιά, μια εκδήλωση για ποιητές αλλά και συνελεύσεις πολιτών για θέματα της πόλης.

Στα ΦΙΛΙΑΤΡΑ μπορεί να μην έγινε γιορτή καρπουζιού όμως μάλλον θα γίνουν τα Βλαχέρνεια, ενώ μοναδική όαση αποτελεί ο Κινηματογράφος στο αίθριο του Δημαρχείου χάρη στο πείσμα του Νίκου Αντωναρόπουλου. Εκδηλώσεις κάνει ο Σύλλογος Φιλοπροόδων λόγω της κας Παντελάκη όπως και η κα Μακρή με το Σύλλογο Γυναικών που έχει δική του γωνιά στη πλατεία.

Στους ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ μοναδική γιορτή το επόμενο Σαββατοκύριακο αποτελούν τα Αγαπήνεια ενώ δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες εκδηλώσεις πέραν όσων θα κάνουν φορείς αν τελικά δεν περάσει το καλοκαίρι. Ευτυχώς που υπάρχει ο Μάραθος και ο Λαγκούβαρδος που συγκεντρώνουν κόσμο και τουρισμό...Κατά τα άλλα μάλλον ισχύει η παλιά ρήση του Νίκου Κατσαρού όταν ρωτήθηκε γιατί η οικία του είναι σε χάλια και δεν ερχόταν στην Κυπαρισσία. Τότε είχε απαντήσει ότι "δεν έρχομαι γιατί υπάρχουν πολλά τρωκτικά και αυτό από μόνο του τα λέει όλα"..


Πηγή : radio 936