Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Αυτοψία Αλευρά στην φονική στροφή Αρκουδέα στην Ε.Ο. Τσακώνας - Καλόνερου

ΕΠΙΣΚΕΨΗ αυτοψία πραγματοποίησε την Πέμπτη ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς στην περίφημη στροφή Αρκουδέα στο 2ο χλμ. της Εθνικής οδού Καλονερού- Τσακώνας η οποία θεωρείται ως το πιο επικίνδυνο σημείο της Πελοποννήσου δεδομένου ότι την τελευταία 5ετία έχουν σημειωθεί δεκάδς θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα...

Ο υπηρεσιακός παράγοντας συναντήθηκε με τον ανάδοχο της εργολαβίας ύψους 1,5 εκ. Ευρώ που έχει εκπονήσει η Π.Ε. Μεσσηνίας για την αποκατάσταση των επικίνδυνων σημείων του εθνικού δικτύου στις κύριες οδικές αρτηρίες. Συγκεκριμένα καθώς υπάρχει μελέτη για την επικίνδυνη στροφή Αρκουδέα με άρση επικινδυνότητας του σημείο των 180 μοιρών, εξετάστηκε το τεχνικό μέρος του έργου δεδομένου ότι από το κονδύλι που αφορά όλο το Νομό θα διατεθεί ποσό για την κάλυψη της δαπάνης. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι θα διευρυνθεί το μήκος της στροφής με απαλλοτρίωση μέρους του στέρεου εδάφους ώστε να γίνει διαπλάτυνση ενώ θα τηρηθεί η αναγκαία σηματοδότηση. Να σημειωθεί ότι για την επικινδυνότητα του σημείου έχουν αναφερθεί εδώ και χρόνια ο Δήμος Τριφυλίας, η Τροχαία Κυπαρισσίας καθώς και οι φορείς του τόπου μας και της Δ.Ε. Αυλώνας ώστε να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα καθώς μόνο φέτος είχαμε δεκάδες τραυματισμούς......

ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ


Πηγή : radio 936

"Σφαλιάρα" Σαμαρά στη φιέστα Τατούλη

Ακριβοπληρωμένη φιέστα, με σκοπό να παγιδεύσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με δόλωμα το Νίκο Χατζηνικολάου, οργανώνει αύριο στην Cοsta Navarino ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. Ο Σαμαράς δεν… τσίμπησε και στέλνει το Μιχελάκη. Η φιέστα… απογυμνώνεται, αλλά πιο πολύ ο Τατούλης που μένει… θεόγυμνος και εκτεθειμένος στους προσκεκλημένους. Πομπώδης ο τίτλος, "Μια Περιφέρεια, ένας Πλανήτης", και μεγάλη κινητοποίηση μηχανισμών για μια εκδήλωση που αποσκοπεί επί της ουσίας στην επικοινωνιακή πίεση προκειμένου να κερδίσει ο κ. Τατούλης το χρίσμα για την αναμέτρηση του Μαΐου. Σε μια εποχή που έχει αξία και το τελευταίο ευρώ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου σκορπίζει προκλητικά 146.000 ευρώ χωρίς κανένα αντίκρισμα για τους πολίτες.

Ολοι γνωρίζουν πως τα συνέδρια που έχουν μεγάλους στόχους, όπως εμφανίζεται η εν λόγω εκδήλωση, απαιτούν χρόνο προετοιμασίας προκειμένου να είναι στοιχειωδώς παραγωγικά. Ομως εδώ έχουμε μια απίστευτη ιστορία: Στις 4 Σεπτεμβρίου βγαίνει μια διακήρυξη που στέλνεται σε μόνο 3(!) εταιρείες, με θέμα "Μελέτη διερεύνησης για τη δημιουργία ενδιαφέροντος από ομογενείς της Περιφέρειας Πελοποννήσου για επενδυτικές δραστηριότητες κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020".

Ως αντικείμενο του έργου περιγράφονται δύο πράγματα:

1. Οργάνωση πολυθεματικού αναπτυξιακού συνεδρίου στα μέσα Οκτωβρίου 2013 στην Πύλο - δηλαδή στο άψε σβήσε και στην… έδρα του Αντώνη Σαμαρά, για να είναι μεγαλύτερη η πίεση παρουσίας. Κατά την πρόσκληση του διαγωνισμού θα παρουσιαστούν εισηγήσεις "περίπου 6 ομιλητών/προσκεκλημένων ομογενών". Το "περίπου" χρησιμοποιείται συνήθως όταν είναι σχεδόν αδύνατη η ακριβής μέτρηση, αλλά όταν πρόκειται για τα δάχτυλα των δύο χεριών σημαίνει ότι κάτι έχει στο νου του αυτός που έδωσε εντολή σύνταξης. Και τελικά οι ομιλητές είναι 7, δηλαδή... περίπου 6. Οι συμμετέχοντες προσδιορίζεται σημειολογικά να υπηρετούν την πολιτική Σαμαρά για να ενισχυθεί το πολιτικό πρέσινγκ, αφού κατά την προκήρυξη θα πρέπει να είναι "επιτυχημένοι επαγγελματίες ομογενείς, τόσο από τον επιχειρηματικό όσο και από τον ακαδημαϊκό χώρο, σημαντικοί Πελοποννήσιοι από όλο τον κόσμο, που θα παρουσιάσουν την ιστορία της επιτυχίας τους - "success story"". Θα ήταν κουραστική η αναδημοσίευση όλης της αερολογίας που συνοδεύει τη θεματολογία και τους στόχους του συνεδρίου, που καταλήγουν με τη "μεταφορά αισιόδοξου μηνύματος για την Ελλάδα και ανακήρυξη όλων των ομιλητών ως "πρεσβευτών" της Πελοποννήσου σε όλο τον κόσμο.

2. Σύνταξη μελέτης διερεύνησης για τη δημιουργία επενδυτικού ενδιαφέροντος από ομογενείς, στηριγμένη στα συμπεράσματα, τις προτάσεις, τις επενδυτικές ευκαιρίες και συνεργασίες που ενδεχομένως θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Είναι προφανές ότι το δεύτερο αντικείμενο είναι παρελκόμενο του πρώτου και δεν θα πρέπει κανένας να περιμένει τίποτε περισσότερο από μια έκθεση ιδεών, όπως όλες αυτές που συντάσσονται για να πάνε κατ’ ευθείαν στα συρτάρια.

Για την ιστορία, αυτή η διακήρυξη θέτει ως ανώτατο όριο τα 147.600 ευρώ, αλλά κάτι δεν πήγε καλά και η προκήρυξη ανακλήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ημέρα εκδόθηκε η νέα προκήρυξη από την οποία αλιεύουμε την πληροφορία ότι τροποποιούνται ελαφρώς τα όσα περιγράφονται σχετικά με την οργάνωση της εκδήλωσης και προστίθεται η υποχρέωση κατάρτισης λίστας τουλάχιστον 2.000 προσκεκλημένων, για να δέσει ο χαρακτηρισμός "φιέστα" με χρήματα του ΕΣΠΑ.

Στις 4 Οκτωβρίου αποφασίζεται η κατακύρωση του έργου στην εταιρεία ellines.com, έναντι αμοιβής 118.900 ευρώ συν ΦΠΑ, δηλαδή με κόστος για την Περιφέρεια 146.247 ευρώ. Και εδώ χρήσιμο είναι να θυμηθούμε ότι το πλαφόν ήταν 147.600 ευρώ, δηλαδή η προσφορά… κούμπωσε για τα καλά.

Στη συνέχεια όλα έγιναν… αστραπιαία: Κλείστηκαν ημερομηνίες, ξενοδοχείο, ομιλητές σε χρόνο dt -κατά την παλαιά μαθηματική έκφραση- και οι προσκλήσεις έφυγαν με… αεροπλάνα. Κλείστηκε και ο συντονιστής της εκδήλωσης, ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου. Αν σκεφτεί κάποιος ότι στα "Νέα" της 10ης Οκτωβρίου ο Γιώργος Παπαχρήστος φιλοξενεί ένα εκτεταμένο σε μισή σελίδα απαξιωτικό κείμενο για όλη την ιστορία, όπου αναφέρει ότι ήδη είχε πάρει την πρόσκληση των οργανωτών, καταλαβαίνει τις... ταχύτητες της διοργάνωσης.

Χρειάστηκαν κάτι λίγες ημέρες προκειμένου να κλείσει και η συμμετοχή των ομιλητών, οι οποίοι θα είναι οι:

- Γρηγόρης Στεφανόπουλος, καθηγητής Βιοτεχνολογίας και Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέττης (ΜΙΤ, ΗΠΑ).
- Αρτεμις Π. Σιμοπούλου MD, πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής Διατροφής και Υγείας (ΗΠΑ).
- Κώστας Μακρής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών Μακρής (Αυστραλία).
- Χαρά Νικολακοπούλου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Imperial College του Λονδίνου (Μ. Βρετανία), η οποία τιμήθηκε με το Βραβείο του Καλύτερου Νέου Ερευνητή για τη συμβολή της στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του στόματος και του δέρματος.
- Περικλής Παπαδόπουλος, διευθυντής και καθηγητής του Κέντρου Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο San Hose στην Καλιφόρνια - Ερευνητής στο Κέντρο Ames της NASA (ΗΠΑ).
- Γεώργιος Τσιμπίδης, οινοποιός, πρόεδρος Εξαγωγέων Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.
- Ηρώ Τσιμπρή, εκπρόσωπος των Αναπτυξιακών Εταιρειών της Πελοποννήσου.


Πηγή : eleutheria online

Οι Πατριώτες… της γραβάτας έχασαν την επαφή με την Κοινωνία! Του Γιάννη Μποζίκα.

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ MΠΟΖΙΚΑΣ

ΖΟΥΜΕ μέρες οικονομικής κρίσης. Αλλά και μέρες….πατριωτισμού. Όταν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στη συναυλία της Κυπαρισσίας αναρωτήθηκε αν τελικά είναι Φασισμός ότι…1 στους 3 Έλληνες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, όταν 1,5 εκ. Έλληνες είναι άνεργοι, όταν η κοινωνική ένδεια εξαπλώνεται, τότε μας προβλημάτισε! Μόλις πρόσφατα αυτοκτόνησε ένας 26χρονος πηδώντας από την γέφυρα του Ρίου. Συγκλονιστήκαμε και κλάψαμε…

ΟΤΑΝ μέσα από τα άρθρα μας ζητούσαμε επανεκκίνηση της Δημοκρατίας επιβεβαιωθήκαμε από τα γεγονότα της Χρυσής Αυγής η οποία μετατράπηκε σε πολιτικό και τηλεοπτικό σώου. Τότε θυμήθηκα τον αείμνηστο Παύλο Μπακογιάννη που μας έλεγε ότι στη ‘Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα αλλά κάποιοι θα προσπαθήσουν…να τα δημιουργήσουν”. Τώρα που η κοινωνία στενάζει, οι οικογένειες αναζητούν σανίδα επιβίωσης μας πιπιλίζουν με ψεύτικα όνειρα για πρωτογενή πλεόνασμα. Πως να κάνει πλεόνασμα όταν στη Καλαμάτα κάθε μέρα κατατίθεται 1-2 διαζύγια κατά μέσο όρο; Όταν σε αποτρέπουν να κάνεις οικογένεια αφού το ζευγάρι φορολογείται άγρια και η υπογεννητικότητα θερίζει;

ΑΥΤΟ κάποιοι το αποκαλούν…Πατριωτισμό. Ότι θα σωθεί η Οικονομία και οι τράπεζες. Μόνο που ως τότε δεν θα υπάρχουν Έλληνες κύριοι. Αυτό φοβόμαστε. Είναι οι πατριώτες…της γραβάτας που μας οδηγούν στις αγορές, σε ανάπτυξη 0,8% αν τελικά πάνε όλα καλά και άλλα μεγέθη της οικονομίας. Μόνο που η Αλήθεια και η Πραγματικότητα είναι διαφορετική. Προφανώς γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κακοί και καλοί πολίτες όπως ξεστομίζουν ορισμένοι εκπρόσωποι του λαού μας. Μήπως τελικά ζουν και βιώνουν σε άλλη χώρα πέρα από το περιστύλιο της Βουλής ή τα εστιατόρια του Κολωνακίου; Λέω μήπως θυμηθούν την ελληνική παροιμία που λέει “Φέξε μου και..γλίστρισα”. Λυπάμαι….


Πηγή : kopanaki news

Καταρρέει και ο παλιός προσήνεμος μόλος στο λιμάνι της Κυπαρισσίας …

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Σταματημό δεν έχουν, όπως αποδεικνύεται, τα προβλήματα στο λιμάνι Κυπαρισσίας, που βαίνει ολοταχώς προς ολοκληρωτική καταστροφή, αφού καταρρέει και τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου που επί δεκαετίες παρέμενε όρθιο, αντέχοντας τη λυσσαλέα μανία των κυμάτων! Τμήμα του προσήνεμου μόλου, στο σημείο που αυτός ενωνόταν με τον καινούριο και εδώ και μήνες έχει καταρρεύσει, έχει πάρει πολύ επικίνδυνη κλίση και η κατάρρευσή του δε θα αργήσει, αφού δεν έχει γίνει και δε γίνεται τίποτα για την προστασία του. Με το χθεσινό κυματισμό, που δεν είχε δα και τόσο μεγάλη ένταση, το τμήμα αυτό αποκολλήθηκε ακόμη περισσότερο, ενώ έχει σπάσει και η βάση του, καθώς και τμήμα της εσωτερικής πλευράς του τοιχίου. Για τα προβλήματα και τις κακοτεχνίες στο λιμάνι της Κυπαρισσίας πολλά έχουν γραφεί και πολύ περισσότερα έχουν ειπωθεί από την εποχή, ακόμη, που ξεκίνησε η πρώτη εργολαβία.

Το έργο άρχισε στραβά! Κακοτεχνίες, προβλήματα, ελλείψεις, αναφορές, παρεμβάσεις, αποφάσεις, αλλά μάταια! Ουδείς συγκινήθηκε από τους αρμόδιους και ουδείς παρενέβη. Ξεκίνησε και η δεύτερη εργολαβία. Πάλι κακοτεχνίες και λάθη. Οι αλιείς από την πρώτη στιγμή φώναζαν. Από το Δήμο, κάποιοι φώναζαν, κάποιοι άλλοι αρέσκονταν σε βαρύγδουπες δηλώσεις και φωτογραφήσεις! Τα έργα τελείωσαν. Υποτίθεται ότι τελείωσαν και ολοκληρώθηκαν, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει όλα όσα και όπως τα προέβλεπαν οι μελέτες. Ξανά φωνές από αλιείς, κατοίκους και δημοτικούς συμβούλους. Κανένας αρμόδιος δεν άκουγε! Απρίλιος 2012 και με τον κυματισμό έσπασε η βάση τμήματος του νέου προσήνεμου μόλου. Οι αλιείς φώναζαν πως επειδή δεν προστατεύεται με ογκόλιθους το συγκεκριμένο τμήμα, καθώς και τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου, θα καταρρεύσουν! Κανένας αρμόδιος δε δείχνει να ενδιαφέρεται! Η κατάσταση, με τους κυματισμούς που ακολουθούν την άνοιξη, χειροτερεύει.

Γίνονται αυτοψίες και δηλώσεις για άμεση αποκατάσταση και ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης δίνει εντολή για μελέτη και βυθομέτρηση. Ο αντιδήμαρχος Έργων Παναγιώτης Τσίγγανος, σε δηλώσεις του την ημέρα της βυθομέτρησης στις 25 Σεπτεμβρίου 2012, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο «Θ»:

«Πρέπει η λύση να είναι γρήγορη και άμεση. Εάν και ο φετινός χειμώνας περάσει με τα χαρακτηριστικά των περυσινών και των προπέρσινων χειμερινών περιόδων, δυστυχώς, φοβάμαι ότι του χρόνου το καλοκαίρι το σημείο που στεκόμαστε εδώ (σ.σ. το σημείο που ενώνεται ο παλιός με τον καινούριο προσήνεμο μώλο) ενδεχομένως να μην υπάρχει». Παρέμβαση άμεση δεν υπήρξε και το Δεκέμβριο του 2012 το τμήμα του νέου προσήνεμου μόλου που ενωνόταν με τον παλιό «σπάει» σε τρία κομμάτια. Η αρχή του τέλους είχε ξεκινήσει. Σε κάθε θαλασσοταραχή, τα κομμάτια έπαιρναν ολοένα και μεγαλύτερη κλίση. Κι ενώ ξαναγίνονταν αυτοψίες, συσκέψεις και δηλώσεις, αλλά καμία παρέμβαση, στις αρχές του Μαρτίου του 2013 τα τρία κομμάτια του «σπασμένου» προσήνεμου μόλου κατέρρευσαν πλήρως και αποκολλήθηκε τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου! Επισκέψεις, αυτοψίες, δηλώσεις, εξαγγελίες, μελέτες. Ακόμα, τίποτα, δυστυχώς, δεν έχει γίνει. Όλα αυτά τα χρόνια, που ο κυματισμός μπαίνει στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης, βουλιάζουν βάρκες και σκάφη, ενώ ιστιοφόρα παθαίνουν μεγάλες ζημιές. Αλιείς, κάτοικοι, σύλλογοι, φορείς, φωνάζουν, εκφράζουν οργή και αγανάκτηση και απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις.

Χθες, στο λιμάνι, ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων Τριφυλίας, Κώστας Ροϊλός, μιλώντας στο «Θ», επισήμανε:

«Φωνάζαμε και τα λέμε τόσα χρόνια. Δεν ακούει κανένας. Μόνο δηλώσεις, υποσχέσεις, μελέτες, ξανά μελέτες, λόγια και μόνο λόγια. Παρέμβαση δεν έχει γίνει απολύτως καμία. Κατέρρευσε τμήμα του νέου προσήνεμου μόλου και τώρα καταρρέει και τμήμα του παλιού. Λιμάνι δεν έχουμε. Καταστράφηκε. Τι λένε τώρα οι αρμόδιοι; Ποιοι φταίνε; Πήγανε στον εισαγγελέα για τις ευθύνες; Κάνανε μήνυση κατά παντός υπευθύνου; Και ο δήμαρχος το είχε πει και ο περιφερειάρχης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πετράκος. Πού είναι οι μηνύσεις τους και τι έχει γίνει; 14 εκατομμύρια τα πήρε η θάλασσα και καταστρέφεται κι ο παλιός προσήνεμο μόλος. Δεν υπάρχει κανένας από το κράτος, από την πολιτεία, από την περιφέρεια, από το Δήμο, από τη Δικαιοσύνη να ενδιαφερθεί, να ψάξει και να τιμωρήσει τους ενόχους που ευθύνονται; Και τι κάνουν για να μη διαλυθεί τελείως όλο το λιμάνι;».


Πηγή : tharros news

Απάντηση Μερκούρη σε Κουκούμη για τα σχολικά κτίρια της Τριφυλίας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ απαντήσεις για θέματα Παιδείας με αφορμή αναφορά του επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Κουκούμη έδωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας του Δήμο Ιωάννης Μερκούρης για το θέμα των σχολικών κτιρίων. Πιο συγκεκριμένα με αφορμή αναφορά του κ. Κουκούμη στις 10 Οκτωβρίου απαντά ότι "Στα σχολικά κτίρια έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις, πάντα υπό την επίβλεψη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου. Ενδεικτικά σας επισημαίνω όσες αφορούν τα Γυμνάσιο – Λύκειο Κυπαρισσίας, 1ο Δημοτικό Κυπαρισσίας, 1ο 6/θέσιο Φιλιατρών, 1ο Νηπιαγωγείο Κυπαρισσίας, 2ο Νηπιαγωγείο Φιλιατρών, Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Κοπανακίου, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία Γαργαλιάνων. Παράλληλα, τον καιρό αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ύψους εβδομήντα χιλιάδων ευρώ σε διάφορες σχολικές μονάδες των Δ.Ε. Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας και Φιλιατρών".

Επίσης συμπληρώνει ρωτώντας ότι "Στο καταργημένο Δημοτικό Σχολείο Αετού δεν έχει πραγματοποιηθεί καμιά εργασία τα τρία χρόνια «ζωής» του Καλλικρατικού Δήμου. Τα δε σχολικά κτίρια Βάλτας και Λεύκης θα πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους, αφού δεν είναι περιουσιακά στοιχεία του Δήμου; Αυτά δεν έχουμε υποχρέωση να τα συντηρήσουμε; Γιατί δεν επιδεικνύετε την ίδια ευαισθησία και γι’ αυτά; Υπηρετήσατε την εκπαίδευση και μάλιστα ευδοκίμως".

Καταλήγει απευθυνόμενος στον κ. Κουκούμη αναφέροντας ότι "Μέσα, λοιπόν, από την πολύχρονη προσφορά σας στην εκπαίδευση, καλώς γνωρίζετε ότι στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας δεν είναι επικοιδομητικές κριτικές και καταγγελίες, οι οποίες καταφανώς δεν εδράζονται σε πραγματικά περιστατικά. Δεν επαιρόμεθα ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Το καλύτερο είναι εχθρός του καλού και γι’ αυτό μοχθούμε. Χαιρόμαστε που οι κτιριακές υποδομές των σχολικών μονάδων είναι σε πολύ καλή κατάσταση και γι’ αυτό ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, το προσωπικό των σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν".


Πηγή : radio 936

Πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου στα Σκλαβέικα

Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι.

Μετ’ εμποδίων έστω και με τα πόδια θα πάμε φέτος στα Σκλαβέικα και θα πραγματοποιηθεί για 33η συνεχή χρονιά, το πανηγύρι μας του Αγίου Δημητρίου με το εξής πρόγραμμα:

Σάββατο 26 Οκτωβρίου
Κατά τις 5.30 το απόγευμα εσπερινός

Κυριακή 27 Οκτωβρίου
Κατά τις 7.30 έως 10.30 το πρωί, θα τελεστεί ο εκκλησιασμός.

Ο δρόμος από την Αυλώνα στον «βράχο» θα είναι κλειστός για αυτοκίνητο. Από την Ελαία το πρόβλημα είναι 100 μέτρα από το πηγάδι που ελπίζουμε να τα καταφέρει ο εργολάβος μέχρι την Παρασκευή. Αλλιώς θα παρκάρουμε εκεί και θα περπατήσουμε λίγα μέτρα. Εξ’ άλλου οι δρόμοι από του Ράλια ή από το Σιδηρόκαστρο ή η παράκαμψη από τον Παλιβορό είναι προσιτοί από τζίπ ή 4Χ4. Με ΙΧ μπορούμε να πάμε μόνο από τον χωματόδρομο Καρυές –Καλύβια – Μεγάλη βρύση.


Πηγή : kopanaki news

"Καταργήθηκε" το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας χθες το βράδυ

Η Δ.Α. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ…

Ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα του Δήμου Καλαμάτας, διαχειριστικά, οικονομικά, τεχνικά και άλλα, πέρασαν χθες το βράδυ από το Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς κανένα διάλογο… Και οι τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποχώρησαν καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή…

…για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, εμπαιγμό, εσκεμμένη μη πληροφόρηση και αδιαφάνεια. Παρότι τα θέματα ήταν εξόχως σημαντικά, όπως το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για το 2012, το τεχνικό πρόγραμμα του 2014, η αμφιδρόμηση της Βασιλέως Γεωργίου, ο δήμαρχος με τους δημοτικούς του συμβούλους παρέμειναν στα έδρανά τους, «συνεδρίασαν» μόνοι τους και συμφώνησαν ότι τα κάνουν όλα πολύ καλά…

Σημειώνεται ότι για τον απολογισμό και τις οικονομικές καταστάσεις της διαχειριστικής χρήσης του 2012, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν χρόνο μόλις 24 ωρών για να ενημερωθούν. Για τον απολογισμό είχε καθοριστεί ειδική «συνεδρίαση» του Δημοτικού Συμβουλίου διάρκειας μόλις 30 λεπτών, ενώ αμέσως μετά ξεκίνησε η δεύτερη «συνεδρίαση» της βραδιάς με τα υπόλοιπα θέματα, συνολικά 48!...

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal

Θύματα του ιού της εγκεφαλοπάθειας τα νεκρά ψάρια στο Ιόνιο

Στην ιογενή νευρική νέκρωση ή ιό της εγκεφαλοπάθειας οφείλονται οι θάνατοι ψαριών που ξεβράστηκαν σε ακτές της Ζακύνθου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας που έγινε από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών.

Τις προηγούμενες εβδομάδες εστάλησαν για έλεγχο δείγματα από νεκρή σφυρίδα και από νεκρές στείρες που βρέθηκαν σε βραχώδεις ακτές της Ζακύνθου, ενώ πολλά νεκρά ψάρια, κυρίως ροφοί και λαβράκια, εντοπίστηκαν και στον κόλπο του Λαγανά Ζακύνθου Τα αποτελέσματα από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών, επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις ότι οι θάνατοι των ψαριών οφείλονται στην «ιογενή εγκεφαλοπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια» Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις ότι τα νεκρά ψάρια που βρέθηκαν πρόσφατα στο Ιόνιο είχαν προσβληθεί από τον ιό της εγκεφαλοπάθειας, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για το θέμα αυτό από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών.

Τις προηγούμενες εβδομάδες εστάλησαν για έλεγχο δείγματα από νεκρή σφυρίδα και από νεκρές στείρες οι οποίες βρέθηκαν σε βραχώδεις ακτές της Ζακύνθου. Τα αποτελέσματα από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών, επιβεβαίωσαν πως τα ψάρια που είχαν βρεθεί νεκρά σε πολλές περιοχές της Ζακύνθου, πέθαναν από τον ιό της νευρικής νέκρωσης.

iefimerida


Πηγή : kanaloupou

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

9 συλλήψεις σε Γαργαλιάνους – Φιλιατρά – Κυπαρισσία

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε σήμερα από το πρωί έως το μεσημέρι, αστυνομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, των Γαργαλιάνων της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών Μεσσηνίας, η οποία οργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον γενικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε διακόσια τριάντα πέντε άτομα, εκ των οποίων εκατόν δέκα ημεδαποί και εκατόν είκοσι πέντε αλλοδαποί, καθώς και σε διακόσια δεκαεπτά οχήματα. Επιπλέον, προσήχθησαν συνολικά πενήντα πέντε άτομα, από τα οποία είκοσι τρία ήταν ημεδαποί και τριάντα δύο ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν εννέα άτομα.

Τα άτομα που συνελήφθησαν, είναι:

  • Ένας ημεδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσαν χρέη προς το Δημόσιο ύψους -1.025.893,41- ευρώ.
  • Τέσσερις ημεδαποί, για παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού.
  • Μία ημεδαπή, για παράβαση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.
  • Τρεις αλλοδαποί, γιατί διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.

Επιπρόσθετα, κατά την επιχείρηση, βεβαιώθηκαν συνολικά είκοσι τέσσερις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, πέντε παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού, μία παράβαση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, καθώς και δύο παραβάσεις για απασχόληση μη νόμιμων αλλοδαπών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς. Οι δράσεις αυτές, είναι στοχευμένες και αποσκοπούν στην πρόληψη, αλλά και στην καταστολή της εγκληματικότητας, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.


Πηγή : radio 936

Μελέτη για την δημιουργία βάσης δεδομένων με τους οικισμούς της Μεσσηνίας

Επίσκεψη πραγματοποίησαν σήμερα στον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) που βρίσκονται στη Μεσσηνία προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία δειγματοληπτικά σε οικισμούς για τους οποίους το ΥΠΕΚΑ έχει αναθέσει μελέτες με τον τίτλο «Μελέτη μορφολογικών κανόνων δόμησης και αρχιτεκτονικής στις περιοχές εντός και εκτός οικισμών μέχρι 2000 κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου». Σκοπός των μελετών είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για όλους τους οικισμούς της Μεσσηνίας ως προς το θεσμικό τους πλαίσιο αν είναι οριοθετημένοι, αν έχουν δασικές περιοχές, για τους παραλιακούς οικισμούς αν έχουν χαραγμένο αιγιαλό και παραλία κ.λ.π.

Στη συνέχεια γίνεται κατηγοριοποίηση των οικισμών ανάλογα με τα μορφολογικά τους δεδομένα με σκοπό στους πιο ενδιαφέροντες να προταθούν μορφολογικοί περιορισμοί δόμησης ώστε ν' αποφεύγονται σημερινές αστοχίες. Η νέα παραγωγή κτιρίων ν' αποτελεί δημιουργική συνέχεια του τοπικού πολιτισμού και όχι αρνητική τομή. Να έχει αισθητική ποιότητα, να προσαρμόζεται στην οικοδομική παράδοση και το τοπίο της περιοχής. Διαφάνεια με τη διαμόρφωση αντικειμενικών κριτηρίων ελέγχου των αρχιτεκτονικών μελετών με συμμετοχή και ενημέρωση του πολίτη.

Ο κ. Αλευράς τόνισε ότι το παραπάνω πρόγραμμα είναι μια φιλόδοξη πρωτοβουλία με οφέλη τη διαφύλαξη ενός σημαντικού οικονομικού και πολιτιστικού πόρου που είναι η ταυτότητα της κάθε περιοχής, στοχεύει στην προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και το σημαντικότερο στην εξυπηρέτηση του πολίτη και τη διαφάνεια.


Πηγή : Δελτίο τύπου

Είδος σε ανεπάρκεια το νερό στο Δώριο και με αμίαντο - κραυγή κατοίκων

ΓΙΑ τρίτη ημέρα όπως μας καταγγέλλουν αναγνώστες μας το Δώριο εμφανίζει τεράστια έλλειψη νερού καθώς δεν υδροδοτούνται μεγάλες περιοχές λόγω βλάβης και μάλιστα το συνεργείου του Δήμου που προσέγγισε τον κεντρικό αγωγό από την Δευτέρα δεν μπορεί να αποκαταστήσει την βλάβη. Η βλάβη σύμφωνα με πληροφορίες αφορά τον κεντρικό αγωγό ύδρευσης στο ύψος του παλιού αντλιοστασίου στο Δώριο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να διαμαρτύρονται για την αδιαφορία του Δήμου Οιχαλίας....

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ η βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης αποκάλυψε το δίκτυο αμιάντου -καρκινογόνουν πάντα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- στο κεντρικό κόμβο του δικτύου που υδρεύει την περιοχή - που τροφοδοτεί με νερό περιοχές του Δωρίου αφήνοντας έκπληκτους τόσο τους τεχνικούς που επενέβησαν για την αποκατάσταση της βλάβης όσο και τους δημότες....Αυτή την φορά οι κάτοικοι τονίζουν ότι εκτός από τις διαμαρτυρίες τους τόσο στον Πρόεδρο του Δωρίου όσο και στον Αντιδήμαρχο ύδρευσης κ. Λεωνίδα Φίλο που ήρθε στην περιοχή απαιτούν να πάρει επίσημη θέση ο Δήμο Οιχαλίας και να αποκαταστήσει όχι μόνο την βλάβη αλλά και το απαράδεκτο δίκτυο υδροδότησης...


Πηγή : radio 936

Προβλήματα σε ρεύμα, διαδίκτυο και υπηρεσίες σε περιοχές της Τριφυλίας

Σημαντικά ήταν τα προβλήματα στην ομαλή ηλεκτροδότηση περιοχών της Τριφυλίας, λόγω της βροχόπτωσης και των ισχυρών ανεμών. Τα καπρίτσια του καιρού απασχόλησαν κατοίκους κοινοτικών διαμερισμάτων αλλά και των 3 μεγάλων πόλεως της Τριφυλίας δεδομένου ότι οι διακοπές ρεύματος ήταν συνεχόμενες τα τελευταία 24ωρα. Πολλοί κάτοικοι εμφανίζονται απογοητευμένοι και έξαλλοι από την κατάσταση διαμαρτυρόμενοι στις εταιρίες κοινωφελών υπηρεσιών και ότι είναι αποφασισμένοι να προβούν σε διαμαρτυρία.

Τραγικό δε το γεγονός ότι οι πολλές ηλεκτρικές συσκευές έχουν χαλάσει, συνεπεία των διακοπών. Παράλληλα προβλήματα εμφανίστηκαν σε δημόσια κτίρια με προβλήματα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες ενώ σε πολλές περιοχές έχουν εμφανιστεί προβλήματα αποσύνδεσης από το διαδίκτυο με αποτέλεσμα τα συνεργεία να βρίσκονται επι ποδός. Προχθές στη Κυπαρισσία αποκαταστάθηκαν βλάβες στο Δικαστικό μέγαρο της πόλης, σε κεντρικούς δρόμους ενώ προβλήματα σημειώθηκαν σε χωριά με διακοπές ρεύματος.


Πηγή : kyparissiotis

Τέσσερα νέα δρομολόγια από Γερμανία στο αεροδρόμιο Καλαμάτας

Με επιπλέον αεροπορικά δρομολόγια σε τέσσερις πόλεις θα ενισχυθεί η επικοινωνία της Καλαμάτας με τη Γερμανία από τις 20 Μαΐου, καθώς θα ξεκινήσει δρομολόγια η γερμανική αεροπορία Condor.

Κάθε Τρίτη θα έρχονται στην Καλαμάτα επιβάτες από Ντίσελντορφ και Μόναχο και κάθε Πέμπτη από Φραγκφούρτη και Στουτγάρδη. Η γραμμή θα διαρκέσει έως τις 23 Οκτωβρίου. Η ετήσια μετακίνηση των επιβατών της Condor υπολογίζεται σε πάνω από 6.000.000 επιβάτες Ο στόλος της αποτελείται από Boeing 767-300ER, Boeing 757-300 και Airbus A320-200. H τεχνική συντήρηση των αεροσκαφών πραγματοποιείται στα πρότυπα της Lufthansa.

Οι καθημερινοί έλεγχοι γίνονται από τεχνικούς της Condor και σε ορισμένους μεμονωμένους σταθμούς, από προσωπικό της Lufthansa.

patrisnews.com


Πηγή : news messinia

Πως η Μεσσηνία έγινε η νέα Μύκονος

Για χρόνια αποτελούσε το δημοφιλέστερο και πιο διαφημισμένο ελληνικό προορισμό. Φέτος όμως η Μύκονος «αναγκάζεται» να παραδώσει τα σκήπτρα στη νέα πρωταθλήτρια των τουριστικών αφίξεων, την Καλαμάτα. Η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας κατάφερε να σημειώσει, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, θεαματική αύξηση 44,4% στις αφίξεις, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το κοσμοπολίτικο νησί των ανέμων (26%). Η Καλαμάτα μάλιστα άφησε πίσω της και άλλους αναγνωρίσιμους προορισμούς, όπως τα Χανιά, τη Σαντορίνη, την Κεφαλονιά, την Ζάκυνθο, την Κω και τη Ρόδο, με την επισκεψιμότητά της να συνεχίζεται μέχρι και τα μέσα του Νοεμβρίου.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, καταλυτική για την απογείωση της Καλαμάτας, αλλά και ακολούθως ολόκληρου του νομού, και στο κομμάτι των εσόδων από τον τουρισμό και στο real estate, ήταν η αναβάθμιση των υποδομών της περιοχής, με αφετηρία τη λειτουργία της υπερπολυτελούς σύνθετης ξενοδοχειακής μονάδας «Costa Navarino». Ακόμη και κύκλοι του υπουργείου Τουρισμού επιβεβαιώνουν ότι οι στοχευμένες επενδύσεις που έγιναν στο νομό, με αφορμή την κατασκευή του θέρετρου, αποτέλεσαν το βασικό λόγο που η Καλαμάτα βούλιαξε το καλοκαίρι από τουρίστες, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, πέρα από το ξεπερασμένο πλέον μοντέλο «ήλιος- θάλασσα». Στελέχη του χώρου υπενθυμίζουν βέβαια πως η κατασκευή του «Costa Navarino» πέρασε δια πυρός και σιδήρου, αφού απαιτήθηκαν πάνω από 3.000 υπογραφές αρμόδιων υπουργών και απλών υπηρεσιακών παραγόντων για να λάβει σάρκα και οστά η πρώτη φάση της επένδυσης.

Όλοι αναγνωρίζουν επίσης ότι ο αυτοκινητόδρομος της Ολυμπίας Οδού, που θα φτάσει έως την Πάτρα, και η φετινή ενίσχυση του αεροδρομίου της Καλαμάτας με πέντε τακτικές αεροπορικές συνδέσεις και οκτώ γραμμές τσάρτερ προς της κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές (μεταξύ των οποίων η Μόσχα, η Στοκχόλμη, το Μόναχο, το Μιλάνο και το Λονδίνο από τις low cost εταιρίες Ryanair και Easy Jet) ήταν το «κλειδί» της τουριστικής έκρηξης της Μεσσηνίας.

Το μήνυμα που μεταφέρουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού πλέον είναι ότι χωρίς τις απαραίτητες επενδύσεις, δεν θα είναι εφικτή η προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου σε τουρίστες με απαιτήσεις, που κατά βάση αφήνουν τα περισσότερα χρήματα. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαία η επιλογή της Μεσσηνίας για την κατασκευή δύο καταδυτικών πάρκων: στο θαλάσσιο χώρο εντός του κηρυγμένου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου στον Κόλπο του Ναυαρίνο, όπου από το 1978 είναι βυθισμένο το δεξαμενόπλοιο Irene Serenade, ένα από τα μεγαλύτερα επισκέψιμα ναυάγια του κόσμου, και στον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της Μεθώνης, πλησίον της νήσου Σαπιέντζα στην άκρα Σπίθα. Τα δύο πάρκα έχουν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, προσφέροντας στην περιοχή ουσιώδες συγκριτικό πλεονέκτημα στη διεθνή τουριστική αγορά, καθώς γύρω από τα πάρκα θα αναπτυχθούν καταδυτικά κέντρα και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων εξυπηρέτησης των επισκεπτών.

Το συγκεκριμένο μήνυμα φαίνεται να έχει περάσει και στην ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, που μέσα στο καλοκαίρι έφερε έστω και καθυστερημένα προς ψήφιση το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό για την προώθηση των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων. Αποτελεί εξάλλου κοινό τόπο πως μπορεί οι ενέργειες προβολής και μάρκετινγκ που προωθούνται για την τόνωση του τουριστικού ρεύματος τα επόμενα χρόνια να είναι έως ένα βαθμό απαραίτητες, χωρίς όμως σοβαρές επενδύσεις, το προϊόν της Ελλάδας θα υπολείπεται κατά πολύ έναντι των ανταγωνιστών.

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη από το capital.gr


Πηγή : eleutheria online

Ανέτοιμοι οι έμποροι για το πόσες Κυριακές θα είναι ανοικτά τα καταστήματα στην Μεσσηνία

ΑΝΕΤΟΙΜΟΙ παρουσιάστηκαν οι εκπρόσωποι των εμπορικών Συλλόγων στην Μεσσηνία που μετείχαν στην σύσκεψη στο Διοικητήριο για να καταθέσουν προτάσεις το πόσες Κυριακές θα μένουν ανοικτά τα καταστήματα, σύμφωνα με τον νόμο που προβλέπει υποχρεωτικό άνοιγμα για 7 Κυριακές και προαιρετικό μέχρι 52. Στην σύσκεψη, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, μετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιάτης, ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών Θεόδωρος Μπαζίγος, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων Μεσσήνης, Κυπαρισσίας και Μεθώνης καθώς και ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Πύλου.

Όπως είπε ο Παναγιώτης Αλευράς, είναι η δεύτερη συνάντηση που πραγματοποίησαν και περιμένει τις προτάσεις τους για να συνθέσει την οριστική πρόταση των εμπόρων του Νομού, όπως έχει υποχρέωση από τον νόμο, μέχρι τις 8 Νοεμβρίου. Σημείωσε πως το μέτρο δίνει το δικαίωμα κάθε περιοχή να κάνει την δική της επιλογή. Οι έμποροι όχι μόνον δεν έχουν συνεννοηθεί με τα μέλη τους, αλλά φάνηκε να αγνοούν και τον νόμο και ζητούσαν διευκρινίσεις από τον διευθυντή Ανάπτυξης της Π. Ε. Μεσσηνίας. Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη, επέμεινε να ανοίγουν τα μαγαζιά δύο φορές τον χρόνο, ενώ ο νόμος προβλέπει υποχρεωτικά 7 Κυριακές εργάσιμες.

Ενώ κανείς από τους εκπροσώπους δεν έχει συνεννοηθεί με τα μέλη του, ούτε για περιοχές που χαρακτηρίζονται τουριστικές και έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να ισχύσει το μέτρο μόνον κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου. Αποτέλεσμα είναι ότι αποφασίστηκε να γίνει νέα συνάντηση, με την ευχή η συμμετοχή να είναι μεγαλύτερη.


Πηγή : kyparissiotis

Ισόβια για τα εικονικά αγροτικά τιμολόγια

Σε ισόβια δεσμά καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας τους 3 από τους 5 κατηγορούμενους για την υπόθεση διακίνησης εικονικών αγροτικών τιμολογίων 8,5 εκατ. ευρώ και μεγάλης φοροδιαφυγής, με επίκεντρο την Τριφυλία. Ο Φιλιατρινός με τα θερμοκήπια καταδικάστηκε κατά πλειοψηφία σε 20 χρόνια κάθειρξη, καθώς μετάνιωσε και επέστρεψε τα χρήματα από την είσπραξη του ΦΠΑ στο Δημόσιο. Μία δικαστής έκρινε ότι θα έπρεπε να καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη, και μειοψήφησε.

Ο Φιλιατρινός, οι δύο Αθηναίοι και ο Θεσσαλονικιός κρίθηκαν ένοχοι γιατί έφτιαχναν πλαστά τιμολόγια τα οποία χρησιμοποιούσαν για να κερδίσουν από την επιστροφή ΦΠΑ, ζημιώνοντας το Δημόσιο με 843.460,89 ευρώ. Αθώοι κρίθηκαν όλοι τους για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης - οπότε ο έτερος Φιλιατρινός κατηγορούμενος, που αντιμετώπιζε μόνο τη συγκεκριμένη κατηγορία, αθωώθηκε.


Πηγή : eleutheria online

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Φιλιατρά: Έκθεση Κειμηλίων από τη συλλογή του Χρήστου Κατσαμπάνη

H Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας θα συνδιοργανώσουν ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ με παλαιότυπα από τον 15ο ως τον 19ο αιώνα, άρματα της Επανάστασης του 21 και παραδοσιακές φορεσιές από την ιδιωτική Συλλογή του συλλέκτη Χρήστου Κατσαμπάνη.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων της ιστορικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, από την Κυριακή 27 Οκτωβρίου μέχρι και την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στα Φιλιατρά στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 27 στις 7.00 το απόγευμα και για τις επόμενες μέρες θα λειτουργεί από τις 8.30 ως τις 14.00 και 17.00 ως τις 22.00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η συλλογή του Χρήστου Κατσαμπάνη είναι μοναδική στο είδος της και ανεκτίμητης αξίας. Περιλαμβάνει μεγάλης ιστορικής αξίας χαρακτικά, βιβλία που τυπώθηκαν πριν από αιώνες, εκπληκτικά άρματα του Αγώνα του ’21 και παραδοσιακές φορεσιές.


Ο Χρήστος Κατσαμπάνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Ταξίδεψε για χρόνια ανά τον κόσμο σαν ναυτικός, για να επιστρέψει στη γενέθλια πόλη του και να συμβάλει καταλυτικά στην αρχική οργάνωση του ΔΗΠΕΘΕ της πόλης. Παράλληλα άρχισε να χτίζει «γέφυρα» για να ενώσει τη σημερινή Ελλάδα με αυτήν της εποχής της Επανάστασης του 1821. Είναι μανιώδης συλλέκτης και μελετητής σπάνιων και μοναδικών κομματιών εκείνης της εποχής.

Για να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα ξόδεψε πέρα από ανεκτίμητο χρόνο και μια περιουσία. Κίνητρό του υπήρξε το συναίσθημα που τον κυριεύει όταν αγγίζει αντικείμενα με τα οποία έχουν συνδεθεί οι πρόγονοί μας και έγραψαν με αυτά την ιστορία του τόπου μας. Η συγκέντρωση των αρμάτων του '21 έχει να κάνει με τον θαυμασμό του για τους πρωτεργάτες Έλληνες που θυσιάστηκαν στον Αγώνα.

Το πιο παλιό χαρακτικό του είναι ένα χαρακτικό του Σέντελ, από το 1497, ενώ έχει πολλά ακόμη προηγούμενων αιώνων. Τα έχει αποκτήσει, κυρίως, από δημοπρασίες στη Γερμανία. Εκτός από χαρακτικά, έχει και βιβλία προηγούμενων αιώνων. Τα άρματα είναι όλα από τους αγώνες του ’21, τουρκικά κυρίως. Πρόκειται για καριοφίλια, μακρύκαννα πυροβόλα, σπαθιά.


Όλα είναι χειροποίητα και μοναδικά, εκτός από ένα γαλλικό, του 1777. Η συλλογή περιλαμβάνει ακόμη εξαιρετικές φορεσιές, δεν είναι όλες παλιές, είναι όμως θαυμάσιες και από πολλές περιοχές της Ελλάδας, όχι μόνο από τη δική μας.

Η συλλογή αυτή αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ του σήμερα και της ελληνικής επανάστασης του 21. Ένα διαχρονικό βιβλίο όπου μαθητές και ενήλικες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την επανάσταση του 21 μέσα από έναν απρόσμενο ρεαλισμό για τα ελληνικά δεδομένα.

Έχει παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και έχει ενθουσιάσει όσους την είδαν.

Η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης
ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


Πηγή : filiatra net

Βγαίνει στον αέρα το νέο site του Δήμου Μεσσήνης

ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Στον αέρα του διαδικτύου έχει βγει ο νέος ιστότοπος του Δήμου Μεσσήνης, μια δουλειά καλή που έγινε με μηδενικό κόστος από τους ειδικούς συνεργάτες του δημάρχου, Λευτέρη Λουκά και Νίκο Φρατζεσκάκη, και από τον εθελοντή Σταύρο Κοντοθανάση…

Ο ιστότοπος, που σε κανονική λειτουργία θα τεθεί από την 1η Νοέμβρη, παρουσιάστηκε το μεσημέρι από τους τρεις δημιουργούς του, τον δήμαρχο Στάθη Αναστασόπουλο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Γιώργο Αθανασόπουλο. Το site του Δήμου Μεσσήνης βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση messini.gr και όπως σημείωσε ο δήμαρχος θα βοηθήσει σημαντικά στην προβολή του Δήμου, στην ενημέρωση των πολιτών για τα ζητήματα του Δήμου, στην εξυπηρέτησή τους στις υποθέσεις τους με το Δήμο, καθώς και στην προβολή των επιχειρήσεων της περιοχής. Ο Στάθης Αναστασόπουλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και να συγχαρεί τους δημιουργούς του ιστότοπου και τον αντιδήμαρχο, ενώ προσκάλεσε όλους τους επαγγελματίες του Δήμου να προσέλθουν την άλλη Τετάρτη στην ειδική παρουσίαση του site, με σκοπό την προβολή των επιχειρήσεών τους μέσα από αυτό.

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος τόνισε από την πλευρά του ότι με το νέο site ανοίγει μια νέα σελίδα στην επικοινωνία του Δήμου Μεσσήνης με τον κόσμο. Όπως σημείωσαν οι δημιουργοί του ιστότοπου, οι δημότες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις καθημερινές εξελίξεις του Δήμου, την πορεία των έργων, την ένταξη νέων και τη σύνταξη μελετών, το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου, τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν προκειμένου να συνδιαλλαγούν με τις υπηρεσίες του Δήμου, τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν υπό την αιγίδα του.

Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας μέσα από την ηλεκτρονική πύλη μπορεί: Να ενημερωθεί για τα τουριστικά αξιοθέατα του Δήμου (παραλίες, μνημεία, διαδρομές κ.λπ.) Να εκτυπώσει το σύγχρονο τουριστικό οδηγό ανακαλύπτοντας τις ομορφιές του τόπου. Να εντοπίσει σημεία ενδιαφέροντος σχετικά με τη διαμονή, τη διατροφή, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία του μέσα από τον επαγγελματικό οδηγό. Να ενημερωθεί για τις εκδηλώσεις που βασίζονται στις παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής μας (Γιορτή Σύκου, Γιορτή Κρασιού κ.λπ.).

Ο επαγγελματίας μέσα από την ηλεκτρονική πύλη μπορεί: Να προωθήσει την επιχείρηση του. Να πληροφορήσει τον επισκέπτη για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα του. Μέχρι την 1η Νοεμβρίου το site του Δήμου Μεσσήνης θα είναι ανοιχτό τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal

Το νέο λύκειο σε εκδήλωση στην Κυπαρισσία - έμφαση στο θεσμικό πλαίσιο και εκσυγχρονισμός της παιδείας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ εκδήλωση για το νέο Λύκειο και τις αλλαγές που δρομολογούνται στο χώρο της Παιδείας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων της Κυπαρισσίας με ομιλητές σχολικούς συμβούλους κ. Σακκά Βασλική, Χρήστος Μηλιώνης και την ασφυκτική παρουσία μαθητών από την Γ Γυμνασίου και Α Λυκείου της πόλης.

Στην εκδήλωση τέθηκαν τα πλαίσια των μαθημάτων στο νέο Λύκειο με αναφορά στις εξετάσεις που θα διαμορφωθούν ανά τάξη αλλά και στο σύστημα των Πανελλαδικών που τροποποιείται με έμφαση στην μείωση του όγκου εξεταστέας ύλης, παρουσία του Διευθυντή Βθμιας εκπαίδευσης του Νομού, του εντεταλμένου συμβούλου του Δήμου για θέματα Παιδείας Γιάννη Μερκούρη, των Διευθυντών του Λυκείου κ. Βαγγέλη Αντωνόπουλου και Γυμνασίου Γ. Ρούσση και φορέων.

Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Γιάννης Πλάταρος τόνισε ότι το νέο Λύκειο δημιουργεί τους όρους για ορατή αναβάθμιση στο διδακτικό έργο με κανόνες ουσίας στο πρότερο εκπαιδευτικό καθεστώς που ήταν ατελές. Σημείωσε ότι "αποτελεί ένα αναγκαίο εκσυγχρονισμό ο οποίος αντίθετα από ότι φημολογείται κινείται προς το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον της Παιδείας μας". Όταν ρωτήθηκε αν οι αλλαγές θα εφαρμοστούν με ευκολία απάντησε ότι οι αλλαγές από την Βουλή αποτελεί θέμα πολιτικής βούλησης και από την στιγμή που έχει ψηφιστεί το θεσμικό πλαίσιο θα λειτουργήσει ομαλά καθώς έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα που τυχόν προκύψουν.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΟΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σε ερώτησή μας για τις Βιωματικές ομάδες στα Λύκεια και την κοινωνικοποίηση των αυριανών πολιτών υπογράμμισε ότι οι ερευνητικές εργασίες στο σχολείο που δοκιμάστηκαν με επιτυχία στην Ευρώπη καθώς όσα "συνέβησαν με την συγκρότηση τέτοιων ομάδων στα σχολεία ήταν ένας αναγκαίος εκσυγχρονισμός οπότε το θεσμικό πλαίσιο έχει νομοτελειακό χαρακτήρα" ενώ για τις υποδομές που απαιτούνται κατέληξε λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα υλικοτεχινκής υποδομής στα σχολεία του Νομού μας


Πηγή : radio 936

Μεσσηνία: Καθορισμός χειμερινού ωραρίου πρατηρίων υγρών καυσίμων

Με την υπ. αριθμ. πρωτ. Φπρατ/3968/16-10-2013 Απόφαση Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με θέμα: «Εκ περιτροπής διανυκτέρευση για τις καθημερινές, Κυριακές και αργίες, καθώς και εκ περιτροπής ημερήσια λειτουργία κατά τις Κυριακές και αργίες των πρατηρίων πώλησης υγρών καυσίμων Ν. Μεσσηνίας, κατά τη χειμερινή περίοδο από 1-10-2013 έως 30-4-2014, καθορίζεται η λειτουργία αυτών, όπως οι συνημμένες καταστάσεις, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εν λόγω απόφασης, σύμφωνα και με την εισήγηση του Σωματείου Βενζινοπωλών Πρατηριούχων Ν. Μεσσηνίας « Ο ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ», ως εξής:

Η εκ περιτροπής διανυκτέρευση πρατηρίων υγρών καυσίμων κατά τις εργάσιμες ημέρες και κατά τις Κυριακές και αργίες θα διαρκεί κατά τη χειμερινή περίοδο (από 1η Οκτωβρίου έως και 30 Απριλίου) από ώρα 9:00 μ.μ. έως και 6:00 π.μ. της επομένης σύμφωνα με το άρθρο 37, παρ.2 εδάφιο ββ του Ν.4062/2012. Τα ανωτέρω πρατήρια θα καλύπτουν ποσοστό 10%του συνόλου των πρατηρίων του Ν. Μεσσηνίας, λαμβάνοντας υπόψη την εξασφάλιση της πληθυσμιακής κάλυψης του συνόλου του Ν. Μεσσηνίας.

Η εκ περιτροπής ημερήσια λειτουργία πρατηρίων υγρών καυσίμων κατά τις Κυριακές και αργίες θα διαρκεί κατά τη χειμερινή περίοδο από ώρα: 06:00 π.μ μέχρι 9:00 μ.μ. Τα ανωτέρω πρατήρια θα καλύπτουν ποσοστό 25% του συνόλου των πρατηρίων του Ν.Μεσσηνίας, λαμβάνοντας υπόψη την εξασφάλιση της πληθυσμιακής κάλυψης του Ν.Μεσσηνίας.

Οι παραβάτες της παρούσης τιμωρούνται σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 37 του Ν.4062/2012.

Οι πρατηριούχοι υποχρεούνται να αναρτήσουν, με δική τους ευθύνη, τις καταστάσεις διανυκτερεύσεων και ημερήσιας λειτουργίας κατά τις Κυριακές και αργίες σε εμφανές μέρος των πρατηρίων τους.

H απόφαση μαζί με τους συνημμένους πίνακες, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής, έχουν αναρτηθεί στο πρόγραμμα « Διαύγεια », με Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης: ΒΛΛ17Λ1-Ν0Μ.


Πηγή : Δελτίο τύπου

Συνάντηση για τις δομές υγείας στη Μεσσηνία

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διοικητήριο υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, με τη συμμετοχή του Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου, Δυτ. Ελλάδας Παναγιώτη Κατσίβελα, του Διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γεωργίου Μπέζου και στελεχών των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας, του Νοσοκομείου Καλαμάτας και της 6ης ΔΥΠΕ.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός των ενεργειών μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, του Νοσοκομείου Καλαμάτας και της 6ης ΔΥΠΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων και να καταστεί δυνατή η ένταξή του στο πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ/ΕΣΠΑ.

Παράλληλα αναφέρθηκαν οι μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν γίνει στα ενταγμένα έργα Υγείας στο Ν. Μεσσηνίας και συγκεκριμένα τα Κέντρα Υγείας Μεσσήνης, Μεθώνης, Μελιγαλά, Πεταλιδίου καθώς και η βελτίωση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.

Από Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη


Πηγή : Δελτίο τύπου

Με τη βούλα σε όλη τη Μεσσηνία το ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτας

Άγριο παζάρι για την επέκταση του σήματος «ΠΟΠ Επιτραπέζια Ελιά Καλαμάτας» εκτυλίσσεται τον τελευταίο χρόνο στους διαδρόμους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι μεταποιητές του συγκεκριμένου προϊόντος, που δεν είναι άλλο από τη γνωστή μας ελιά Καλαμών, επιδιώκουν την κατάργηση του σήματος ΠΟΠ, γιατί υποστηρίζουν ότι τους περιορίζει, δημιουργώντας πρόσθετο κόστος, δεδομένου ότι δεν μπορούν να πάρουν προϊόν από άλλες περιοχές.Η έγκριση του φακέλου καθυστερεί προς το παρόν με το πρόσχημα ότι απαιτούνται συμπληρωματικά στοιχεία από την ΕΑΣ Μεσσηνίας.Η έγκριση του φακέλου καθυστερεί προς το παρόν με το πρόσχημα ότι απαιτούνται συμπληρωματικά στοιχεία από την ΕΑΣ Μεσσηνίας.

Από την άλλη μεριά, το γεγονός ότι μόνο 3.000-3.500 τόνοι αναγνωρισμένου ΠΟΠ προϊόντος φεύγουν για το εξωτερικό, στερεί από τους καλλιεργητές την προστιθέμενη αξία και από την ελιά Καλαμάτας την προστασία της έναντι των ανταγωνιστριών χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθυστερεί προς το παρόν την έγκριση του φακέλου και την αποστολή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με το πρόσχημα ότι απαιτούνται συμπληρωματικά στοιχεία από την ΕΑΣ Μεσσηνίας, η οποία έχει υποβάλει το φάκελο από πέρυσι, ουσιαστικά το υπουργείο δίνει πίστωση χρόνου σε όσους θέλουν να σφετερίζονται το όνομα «Kalamata Olives» με προϊόν από τις υπόλοιπες περιοχές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τελικώς θεωρείται σχεδόν βέβαιη η θετική απάντηση του υπουργείου στην πρόταση της ΕΑΣ Μεσσηνίας, αφού είναι επαρκώς τεκμηριωμένη.

Εφόσον υπάρξει θετική γνωμοδότηση σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, θα επεκταθεί το σήμα στους νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας (μέχρι και τη Ζαχάρω), καλύπτοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των εκτάσεων με επιτραπέζια ελιά. Εξάλλου, όπως καταγράφεται και στον φάκελο, οι περιοχές αυτές έχουν παρόμοιες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες που επικρατούν στη Μεσσηνία, αλλά με πολλαπλάσια παραγωγή, η οποία μέχρι τώρα εξαγόταν χωρίς το ΠΟΠ στο εξωτερικό (Ε.Ε. και Τρίτες Χώρες).

Για το συγκεκριμένο θέμα, υπενθυμίζεται ότι η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) έχει κάνει ένσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το σκεπτικό ότι θα έχει υψηλότερο κόστος για τη συνολική διαχείριση του προϊόντος.

Προχωρά το ελαιόλαδο

Kαι με τη βούλα πια, καθώς απορρίφθηκαν όλες οι ενστάσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται από μέρα σε μέρα η επέκταση του ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτας σε όλο το νομό Μεσσηνίας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda, το όλο θέμα που εκκρεμούσε για περισσότερο από ένα χρόνο θα κλείσει μέσα στον Οκτώβριο.

Εξέλιξη που επιβεβαιώθηκε πρότινος και από τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποίησε και στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Ένωσης Μεσσηνίας, Κώστας Πέτροβας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπέρ Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων (ΣΥΜΕΠΟΠ) Θανάσης Μαυρούλης.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν πηγές η επέκταση αυτή θα συνοδεύεται και με αυστηροποίηση των ποιοτικών κριτηρίων που πρέπει να εφαρμόζουν οι παραγωγοί του ΠΟΠ ελαιολάδου. Συγκεκριμένα μειώνεται ο βαθμός οξύτητας από 0,8 που είναι σήμερα σε 0,5 βαθμούς. Παράλληλα περιορίζεται ο χρόνος έκθλιψης ελαιοκάρπου από 3 ημέρες που ήταν σε ένα 24ωρο.

agronews.gr


Πηγή : best - tv

Πώς και πότε θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης στη Μεσσηνία

Επίδομα 35 λεπτά ανά λίτρο επιδοτούμενης επιφάνειας κύριας κατοικίας, έναντι 28 λεπτών που ίσχυσε πέρυσι, αποφάσισε να χορηγήσει το υπουργείο Οικονομικών σε άγαμους και έγγαμους, με νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως είχε παρουσιάσει κατ’ αποκλειστικότητα «Το Βήμα» πριν από περίπου 10 ημέρες.

Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται από χθες στην τιμή των 1,30 ευρώ το λίτρο για όλους, ενώ όσοι πληρούν τα νέα κριτήρια θα μπορούν, αφού υποβάλουν πρώτα αίτηση στην ειδική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr), να λάβουν προκαταβολή 25% του επιδόματος που τους αναλογεί. Το επίδομα αφορά αποκλειστικά το πετρέλαιο και όχι άλλες μορφές ενέργειας (ρεύμα, καυσόξυλα, φυσικό αέριο κτλ.), ενώ δεν αυξάνονται τα επιδοτούμενα λίτρα - δεν αλλάζουν οι γεωγραφικές ζώνες.

Αφού δοθεί η προκαταβολή του επιδόματος, το υπόλοιπο θα καταβληθεί τμηματικά με την υποβολή τιμολογίων. Με βάση την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών καθορίζονται νέα εισοδηματικά κριτήρια ως εξής: Άγαμος: Ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ πέρυσι). Έγγαμος χωρίς παιδιά: Ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ πέρυσι). Έγγαμος με 1 παιδί: Ετήσιο εισόδημα έως 43.000 ευρώ (από 38.000 ευρώ πέρυσι). Έγγαμος με 2 παιδιά: Ετήσιο εισόδημα έως 46.000 ευρώ (από 41.000 ευρώ πέρυσι). Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Ετήσιο εισόδημα έως 49.000 ευρώ (από 44.000 ευρώ πέρυσι). Μονογονεϊκές οικογένειες: Ετήσιο εισόδημα έως 43.000 ευρώ. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται και νέα περιουσιακά κριτήρια ως εξής: αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους από 150.000 ευρώ πέρυσι και έως 300.000 ευρώ για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες από 200.000 ευρώ πέρυσι. Επίσης, αυξήθηκε το όριο για το κριτήριο κατοχής αυτοκινήτου και πλέον δικαιούνται το επίδομα όσοι έχουν αυτοκίνητο έως 3.000 κυβικά αντί για 2.000 κυβικά που ίσχυε πέρυσι.

Τι ισχύει στη Μεσσηνία

Ο νομός μας ανήκει στη δ΄ ζώνη επιδότησης. Αυτό σημαίνει για μια κατοικία επιφάνειας 50 τετραγωνικών μέτρων τα επιδοτούμενα λίτρα είναι 250, το επίδομα 87,5 ευρώ και η προκαταβολή 21,88 ευρώ. Αντίστοιχα για μια κατοικία 80 τετραγωνικών μέτρων τα επιδοτούμενα λίτρα είναι 400, το συνολικό επίδομα 140 ευρώ και η προκαταβολή 35 ευρώ. Για κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων τα επιδοτούμενα λίτρα είναι 500, το συνολικό επίδομα 175 ευρώ και η προκαταβολή 43,75 ευρώ. Τέλος, για κατοικία 120 τετραγωνικών μέτρων τα επιδοτούμενα λίτρα είναι 600, το επίδομα 210 ευρώ και η προκαταβολή 52,50 ευρώ.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης


Πηγή : tharros news

Φιλιατρά: "Το Φως που πάντα καίει" στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο

Το μέγιστο ποιητικό αριστούργημα του Κώστα Βάρναλη "ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ 'ΠΑΝΤΑ' ΚΑΙΕΙ" για πρώτη φορά στην σκηνή και για δεύτερη χρονιά στο "θέατρο της ημέρας" σε διασκευή, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Βασίλη Κολοβού.

Στον αρχικό τίτλο του έργου προστέθηκε το "ΠΑΝΤΑ" για να υπογραμμιστεί όχι μόνο η διαχρονικότητα αλλά και το μέγεθος της σημερινής επικαιρότητάς του.

Ο Βάρναλης φέρνει στη σκηνή τον Προμηθέα, το Χριστό, την Αριστέα (εξουσία) την Μαιμού της (γλύφτης και δούλος της) και το Μώμο, Φωνή του Εργάτη και Φωνή του ποιητή, φωνή αποκαλυπτικού σαρκασμού ενάντια στο σκοταδισμό και στην εκμετάλλευση του ανθρώπου. Ο Μώμος εισάγει τον θεατή στον εκπληκτικά επίκαιρο λόγο του αταλάντευτα υπερασπιστή του λαού που σταυρώνουν και θα σταυρώνουν οι εκμεταλλευτές του, όσο αυτός θα μένει "δειλός, μοιραίος και άβουλος αντάμα προσμένοντας κάποιο θάμα.

Συντελεστές είναι:

Διασκευή δραματουργική, επεξεργασία και σκηνοθεσία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ
Σκηνικά-κουστούμια: ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΑΡΑΝΤΙΔΗΣ
Μουσική επιμέλεια: ΚΙΚΗ ΚΟΥΤΖΑΝΙΔΟΥ
Ηχος-φωτισμοί: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΗΦΑΚΗΣ
Β Σκηνοθέτης: ΟΛΓΑ ΜΟΥΡΓΕΛΑ
Διεύθυνση παραγωγής: ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΜΟΥΡΗ

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ Μώμος
ΟΛΓΑ ΜΟΥΡΓΕΛΑ Εξουσία
ΤΑΣΟΣ ΑΛΑΦΑΚΗΣ Χριστός
ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ Προμηθέας
ΧΑΡΗΣ ΑΡΩΝΗΣ Μαιμου-Αηδόνι

Ενώ ακούγεται η φωνή της Αντριανής Τουντοπούλου στη Μάνα Γη.

Πριν από την έναρξη των παραστάσεων στην Αθήνα το έργο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 18 και Σάββατο 19 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο "ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΕΙΟΝ" στα Φιλιατρά και την Κυριακή 20 και Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα στην αίθουσα της Φιλαρμονικής.


Πηγή : filiatra net

Δεν υπογράφει η γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος για σκουπίδια στην Καλλιρρόη

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ανατρέπεται ο σχεδιασμός για την ολική διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά την κατηγορηματική δήλωση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Περιβάλλοντος, Νάντιας Γιαννακοπούλου, ότι δεν πρόκειται να υπογράψει…

…τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προβλέπει την εγκατάσταση εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών στην Καλλιρρόη του Δήμου Οιχαλίας.

Σε δηλώσεις της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Best», η Νάντια Γιαννακοπούλου τόνισε ότι δεν υπάρχει κοινωνική αποδοχή, αντίθετα απειλείται κοινωνική αναταραχή, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εκτός αν υπάρξει εναλλακτική πρόταση, αν δηλαδή προταθεί άλλη περιοχή για την εγκατάσταση του εργοστασίου επεξεργασίας των απορριμμάτων.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου υπογράμμισε ακόμη ότι εφόσον δεν υπάρχει κοινωνική αποδοχή τίθεται σε αμφιβολία και η βιωσιμότητα του συγκεκριμένου έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.


Πηγή : kalamata journal

Συνάντηση Μηχανικών ΤΕΕ Πελοποννήσου για τη δημιουργία παράταξης

ΕΓΙΝΕ η συνάντηση μηχανικών ΤΕΕ Πελοποννήσου με θέμα το όνομα και την ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης, και την κατάρτιση του συνδυασμού. Σε Δελτίο Τύπου αναφέρεται:

Συνάδελφοι,

στις 24 Νοέμβρη 2013 καλούνται στις κάλπες του ΤΕΕ

● Νέοι μηχανικοί με μόνη εμπειρία αυτή της παρατεταμένης ανεργίας και αντιμέτωποι με το φάσμα της αναγκαστικής μετανάστευσης,

● μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με καταργημένα εργασιακά δικαιώματα ,κομμένους μισθούς και σε καθεστώς πλήρους επισφάλειας,

● μισθωτοί του δημόσιου τομέα με συνεχείς περικοπές αποδοχών και σε καθεστώς εν δυνάμει διαθεσιμότητας και απόλυσης,

● αυτοαπασχολούμενοι που ουσιαστικά δεν ασκούν το επάγγελμά τους και σε αδυναμία να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Εδώ και τρία χρόνια βιώνουμε μια χωρίς προηγούμενο κλιμάκωση μιας επιθετικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης , της Ε.Ε. και του ΔΝΤ , με στόχο την καταστροφή κάθε εμπόδιου στην «ανταγωνιστικότητα» και ήδη εμφανή αποτελέσματα στην διεύρυνση την ανισότητας, την συντριβή των μεσαίων στρωμάτων, την απαξίωση της εργασίας, την επιδρομή στο σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του 20ου αιώνα και τελικά την εξώθηση μεγάλου κομματιού του πληθυσμού εκτός εργασίας και εκτός κοινωνίας. Ταυτόχρονα με την διόγκωση της ανεργίας και την προοπτική της περιθωριοποίησης, αντιμετωπίζουμε την συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, και την απόπειρα για ουσιαστική κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, που αφήνεται να καταρρέει συμπαρασύροντας το πάλαι ποτέ υγιές ΤΣΜΕΔΕ.

Το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση του ΤΕΕ και οι πλειοψηφίες των κυρίαρχων παρατάξεων κράτησαν -στην καλύτερη περίπτωση- μια στάση ουδετερότητας μέχρι παρεξηγήσεως απέναντι στους μηχανικούς .Σε κάθε περίπτωση απέτυχαν να προστατεύσουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των συναδέλφων (όπως και τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ τα οποία εξανεμίστηκαν), δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το να διασφαλίσουν στοιχειώδη μέτρα προστασίας των ανέργων, και έμειναν παρατηρητές στη συστηματική προσπάθεια απαξίωσης του διπλώματος και της ιδιότητας του μηχανικού. Σ΄ αυτές τις συνθήκες παίρνουμε την πρωτοβουλία συγκρότησης μιας παράταξης που θα παλέψει για την αντιμετώπιση της επαγγελματικής μας εξόντωσης . Οι συνάδελφοι που συγκροτούν αυτή τη πρωτοβουλία, προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς και παραταξιακούς χώρους και σε μεγάλο βαθμό συναντήθηκαν στις πρωτόγνωρες για το χώρο μας κινηματικές διαδικασίες, όπως η μαζική Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα, που μαζί με αντίστοιχες κινήσεις σε όλη τη χώρα επέβαλε την ματαίωση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές.

Φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε το φορέα της ανατροπής και της νέας πορείας για το περιφερειακό τμήμα του ΤΕΕ . Θεωρούμε ότι ο ρόλος του ΤΕΕ δεν μπορεί να είναι αυτός του τεχνικού συμβούλου της κυβέρνησης στην εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής, αλλά στο πλευρό των μελών του που δέχονται συστηματική επίθεση από τις κυβερνητικές επιλογές, καθώς και στο πλευρό της κοινωνίας , μέσα από τη συμμετοχή στους ευρύτερους αγώνες και τη συμβολή στην εκπόνηση ενός προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας, σε κάθετη ρήξη με τον αδιέξοδο και υπό κατάρρευση νεοφιλελεύθερο «μονόδρομο». Θα λειτουργήσουμε ισότιμα για όλους όσους συμμετέχουν στην προσπάθειά μας, με δημοσιότητα και διαφάνεια, χωρίς παραγοντισμούς και με εναλλαγή προσώπων στα όργανα διοίκησης.

Καλούμε τους συναδέλφους να συμπορευτούν μαζί μας και να συμμετάσχουν στην συνάντηση της Δευτέρας 14/10/2013 ώρα 7:00 μμ στα γραφεία του ΤΕΕ στην Καλαμάτα, με θέμα το όνομα και την ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης, και την κατάρτιση του συνδυασμού...


Πηγή : kalamata news

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Έργου farmsUP!, για την προώθηση και την ανάδειξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα, διοργανώθηκε συνέδριο πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με τίτλο «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου!», την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, στο Ναύπλιο στο ξενοδοχείο Αμαλία και στόχο έχει την ενημέρωση των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα, μέσω της παρουσίασης 22 Ευρωπαϊκών Έργων που προσφέρουν δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό και προωθούν την αγροτική επιχειρηματικότητα.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν με σύντομες εισηγήσεις, ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Αργύρης Περουλάκης, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδος, κ. Τάσσος Χειβιδόπουλος, καθώς και η Πρόεδρος της Μίλητος Α.Ε. και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Αθηνών, Πειραιώς και Περιχώρων, κα. Όλγα Σταυροπούλου, η οποία συντόνισε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης.

Λαμβάνοντας το λόγο, η κυρία Σταυροπούλου, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο η αγροτική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, μπορεί να προωθηθεί περαιτέρω, αρκεί ο Έλληνας αγρότης να συνειδητοποιήσει ότι είναι ταυτόχρονα και επιχειρηματίας, να δοκιμάσει νέα μοντέλα δράσης και να γίνει ατομικά, κοινωνικά και επιχειρηματικά εφευρετικός, μέσω της γνώσης ή οποία, όπως τόνισε, αποτελεί δύναμη. Επιπλέον, καταδεικνύει ότι η εξωστρέφεια, όπως παρατηρείται από την αύξηση των εξαγωγών, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία δυναμικής διεύρυνσης του αγροτικού κλάδου. Ο κύριος Αντωνακόπουλος, ως θεσμικός εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε την ανάγκη διεξαγωγής αντίστοιχων συνεδρίων, με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της αγροτικής επιχειρηματικότητας σε χώρες όπως η Ελλάδα, ενώ τόνισε επίσης, τη σημασία των πρωτοβουλιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την κατεύθυνση αυτή, μέσω της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα στην Ευρώπη.

Κλείνοντας, ο κύριος Αντωνακόπουλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι, σε μια χώρα που πλήττεται από την ανεργία και την οικονομική κρίση, οι πολίτες θα κατανοήσουν την ολοένα αυξανόμενη σημασία του εκλέγειν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, συμμετέχοντας στις Ευρωεκλογές τον ερχόμενο Μαΐο. Εκπροσωπώντας το θεσμικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κύριος Περουλάκης, αφού αναγνώρισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρόλη την οικονομική συγκυρία, συνεχίζει σταθερά τη χρηματοδότηση του Ελληνικού πρωτογενούς τομέα, μέσω της ΚΑΠ, προέτρεψε τους αγρο-επιχειρηματίες να μην επιλέγουν τις εύκολες λύσεις και προτάσεις, που τελικά, οδήγησαν σε λάθη. Αντιθέτως, η οικονομική κρίση πρέπει να γίνει μάθημα, μέσα από το οποίο θα διαμορφωθούν οι τάσεις εκείνες που θα καθορίσουν τελικά, το τι Ευρώπη θέλουμε.

Ο κύκλος των χαιρετισμών του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου, έκλεισε με τον κύριο Χειβιδόπουλο, ο οποίος, συμφωνώντας με την κυρία Σταυροπούλου, ότι η γνώση είναι δύναμη, έκανε λόγο για το μεγάλο όγκο των ελληνικών εξαγωγών, που όμως περιορίζεται σε μια μικρή ομάδα επιχειρηματιών. Συνέχιζοντας, ο κύριος Χειβιδόπουλος, εστίασε στην ανάγκη εξωστρέφειας των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, ειδικά σε τοπικά προϊόντα, μέσω καναλιών διανομής, αλλά και τυποποίησης, παροτρύνοντας τους νέους αγρότες να πάρουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να βοηθήσουν, τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους και τον τόπο τους. Σε αυτή την προσπάθεια, η τοπική αυτοδιοίκηση, αν και δεν έχει συμβάλλει τα μέγιστα, οφείλει να στηρίζει τέτοιου είδους προσπάθειες, μέσω ενημέρωσης και πληροφόρησης. Το ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου», συνεχίζεται με τις προγραμματισμένες ομιλίες ειδικών του χώρου, τις οποίες θα ακολουθήσουν τα παράλληλα εργαστήρια, καθώς και οι πραγματικές ιστορίες αγροτικής επιτυχίας, με τις οποίες θα ολοκληρωθεί η εκδήλωση αυτή.

ArgolidaPortal.gr


Πηγή : messinia portal

Σύσκεψη για την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στη Μεσσηνία τις Κυριακές

Την Τετάρτη 16-10-2013 και ώρα 12:00 μ στην αίθουσα ΠΑΝ. ΦΩΤΕΑΣ, στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Παναγιώτη Αλευρά, με αντικείμενο τη εξέταση και εκδήλωση επιθυμίας για την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στη Μεσσηνία τις Κυριακές, πλέον των θεσμοθετημένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν.4177/2013 (ΦΕΚ173Α΄/8-8-2013).

Στην εν λόγω σύσκεψη έχουν κληθεί να μετέχουν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ,ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών & Βιοτεχνικών Ενώσεων & Σωματείων Καλαμάτας & Ν. Μεσσηνίας ,οι Πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Καλαμάτας και Τριφυλίας, οι Πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων του Νομού, καθώς και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων.

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη


Πηγή : Δελτίο τύπου

Συνάντηση Αλευρά Θεοχαρόπουλου

O Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς συναντήθηκε σήμερα με τον πρώην Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών και υπεύθυνο του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Αθανάσιο Θεοχαρόπουλο και συζήτησαν θέματα αγροτικού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα μίλησαν για τα θέματα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020. Συμφώνησαν τέλος να συνεχίσουν την πολύ καλή συνεργασία που ξεκίνησαν τον προηγούμενο χρόνο με στόχο την προώθηση των αναπτυξιακών ζητημάτων του Ν. Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Από Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη


Πηγή : Δελτίο τύπου

Τατούλης: Το Περιφερειακό Ταμείο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων αποτελεί πραγματικότητα

Την έγκριση της σύστασης του Ταμείου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) κ. Γιώργου Γιαννούση τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013.

«Υλοποιούμε με συνέπεια το σχεδιασμό και τις δεσμεύσεις μας και δημιουργούμε το πρώτο Περιφερειακό ΕΤΕΑΝ στην Ελλάδα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Πελοποννήσου, όπως είναι το πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου. Με τη μεθοδικότητα και την επιμονή μας δημιουργούμε ένα πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για την παροχή ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.


Πηγή : messinia portal

Στις αποθήκες του Λιμενικού οι 72 λαθρομετανάστες από τη Συρία - ένας στο νοσοκομείο

Στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας μεταφέρθηκε τα ξημερώματα ένας από τους άνδρες λαθρομετανάστες, αφού αισθάνθηκε αδιαθεσία και λιποθύμησε.

Οι Σαμαρείτες και οι εθελόντριες Νοσηλευτικής του Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας τον ξάπλωσαν και του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες, αλλά ο άνδρας δε μπορούσε να συνέλθει, αφού είχε πολύ χαμηλή πίεση. Ετσι το ασθενοφόρο κλήθηκε να έρθει ξανά στις αποθήκες του Λιμενικού, από όπου και πήρε τον άνδρα. Ανάμεσα στους λαθρομετανάστες κάποιοι ζήτησαν βοήθεια και φάρμακα για αναπνευστικά ζητήματα, άλλοι αλοιφές για δερματικά. Σε όλους δόθηκαν κουβέρτες, νερό και φαγητό. Καποιες γυναίκες είπαν ότι είχαν να φάνε 2 μέρες και ότι στο καράβι που τους μετέφερε δεν τους έδιναν τη δυνατότητα να πάνε τουαλέτα.

Πρώτα έγινε η καταγραφή των μωρών, των παιδιών και των μανάδων και στη συνέχεια των ανδρών. Η διαδικασία συνεχιζόταν μέχρι και τις 5 το πρωί, με τη βοήθεια μεταφραστή. Οι γυναίκες εξέφραζαν συνεχώς το φόβο ότι θα χωριστούν από τους συζύγους τους, κάτι που είχε προκαλέσει και μεγάλη ταραχή στα παιδιά. Ενοχλημένα ήταν και τα μεγαλύτερα παιδιά, από τα φλας των φωτογράφων, αφού ρωτούσαν με αγωνία γιατί τους φωτογραφίζουν και αν η τηλεόραση θα δείξει τα πρόσωπά τους.

Οι εθελόντριες και οι Σαμαρείτες, προσπάθησαν να καταλάβουν ποια φάρμακα χρειάζονται οι μετανάστες. Αυτό ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, αφού τα ονόματα από τα περισσότερα από αυτά, ήταν γραμμένα στα αραβικά. Στην υποτυπώδη μετάφραση βοήθησαν κάποιοι από τους Σύριους που ήξεραν Αγγλικά. Μεγάλη δυσκολία αντιμετώπιζαν οι μανάδες με τα μόλις λίγων μηνών μωρά, τα οποία δεν σταματούσαν να κλαίνε, καθώς και ένας πατέρας από την Παλαιστίνη, ο οποίος συνόδευε το 18χρονο αυτιστικό γιο του. Ο ίδιος έφυγε από τη Συρία γιατί το κράτος καλούσε το παιδί στο στρατό.


Πηγή : eleutheria online

''Κατασκευες απο το Ουρανιο Τοξο'' στη Κυπαρισσια για τους μικρους μας φιλους

Οι εκδόσεις Ψυχογιός με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου "Αρχονταρίκι" διοργανώνουν την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013 μία συνάντηση του αγαπημένου τηλεπαρουσιαστή και συγγραφέα παιδικών βιβλίων Χρήστο Δημόπουλο με τους μικρούς μας φίλους!


Πηγή : kyparissia news

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι μαθητές με τα πλαστά 20ευρα

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χθες, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι τέσσερις νεαροί (ένας 19χρονος και τρεις 17χρονοι) που συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα για παραχάραξη και κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων.

Ο 19χρονος φαίνεται πως παραδέχθηκε ότι τύπωνε με τον υπολογιστή του τα πλαστά 20ευρα και τα έδινε στους ανήλικους, οι οποίοι και τα διέθεταν. Πάντως, σε βάρος του εκκρεμεί και άλλη σχετική δικογραφία, αφού πριν από μερικούς μήνες είχε κατηγορηθεί για πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ στην Κυπαρισσία.

Μετά την απολογία τους, ανακριτής και εισαγγελέας άφησαν και τους τέσσερις νεαρούς ελεύθερους, με τον όρο να εμφανίζονται μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους, αλλά και με την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ο συνήγορος ενός εκ των τριών 17χρονων, Παναγιώτης Τσίγγανος, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας τόνισε: «Τα παιδιά ειλικρινώς μετάνιωσαν για το ατόπημα αυτό. Συνειδητοποίησαν πλήρως τις συνέπειες και ζητούν την επιείκεια της Δικαιοσύνης».


Πηγή : tharros news

Παρέμβαση Ν.Δ. για την αποτροπή χωροθέτησης εργοστασίου σκουπιδιών στην Καλλιρρόη

ΠΕΡΙΠΛΕΚΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Περιπλέκεται το ζήτημα με τα σκουπίδια της Πελοποννήσου, τα οποία η Περιφέρεια έχει αναθέσει σε ιδιωτικό όμιλο να διαχειρίζεται. Οι κάτοικοι του Δήμου Οιχαλίας διαμαρτύρονται έντονα για τη χωροθέτηση ενός εκ των εργοστασίων για τα σκουπίδια στην Καλλιρρόη, ενώ η Νέα Δημοκρατία της Μεσσηνίας καλεί τον υπουργό Περιβάλλοντος να αποτρέψει τη συγκεκριμένη χωροθέτηση…!

Σήμερα εκατοντάδες κάτοικοι του Δήμου Οιχαλίας είχαν δυναμική παρουσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου προειδοποίησαν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν την κατασκευή του εργοστασίου στην Καλλιρρόη. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζητήθηκε σχετική επίκαιρη ερώτηση των περιφερειακών συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας, Σωτήρη Παναγιωτόπουλου και Αριστείδη Σταθόπουλου, που προέρχονται από το Δήμο Οιχαλίας. Ωστόσο αναλυτική συζήτηση του θέματος θα γίνει σε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, πιθανότατα την επόμενη Δευτέρα, παρουσία και της «ΤΕΡΝΑ», της αναδόχου δηλαδή του έργου.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία, Περικλής Μαντάς, σε επιστολή-παρέμβασή του στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, ζητάει για το συγκεκριμένο θέμα: «Το τελευταίο διάστημα, έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, μια τεράστια προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την οριστική επίλυση του κρίσιμου ζητήματος που αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων. Όλοι οι φορείς της Περιφέρειας, ανακουφίστηκαν με την θετική εξέλιξη του διεθνούς διαγωνισμού και την δρομολόγηση του σοβαρού αυτού ζητήματος για την περιοχή μας, που ταλανίζει ολόκληρη την χώρα τα τελευταία χρόνια. Η οριστική λύση που δρομολογήθηκε, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, ύστερα από την επίσημη δημοσιοποίηση των προθέσεων της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο, να εγκαταστήσει μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένη περιοχή, στο Δ.Δ. Καλλιρρόης του Δήμου Οιχαλίας. Κι αυτό θα συμβεί, διότι σύσσωμοι οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής αντιδρούν σε αυτή την εξέλιξη, προβάλλοντας ισχυρούς περιβαλλοντολογικούς, κοινωνικούς και άλλους λόγους. Όσο κι αν προσπαθήσουν οι «ειδικοί» επί του θέματος να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους και να αντικρούσουν τους λόγους που επικαλούνται οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής, δεν θα καταφέρουν να πείσουν κανέναν στο ότι μια μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, 300 μόλις μέτρα από τα σπίτια τους, δεν θα επιφέρει καμία αρνητική διαφοροποίηση στην καθημερινότητα τους.

Αντιλαμβανόμενοι πλήρως, α) την ανάγκη για την οριστική επίλυση του πολύ σημαντικού θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, β) την πίεση χρόνου που υπάρχει για τη συμμόρφωση της χώρας μας σε σχετικές κοινοτικές οδηγίες, γ) να τελειώνουμε επιτέλους με την επιβολή δυσβάσταχτων προστίμων στους δήμους, αλλά και δ) τις δικαιολογημένες φωνές διαμαρτυρίας των πολιτών και φορέων της περιοχής, σας καλούμε να ασκήσετε κάθε επιρροή που έχετε ώστε να αποφευχθεί η εγκατάσταση του εργοστασίου στον προτεινόμενο χώρο του Δ.Δ. Καλλιρρόης και να υποχρεωθεί η ανάδοχος εταιρεία να εγκαταστήσει τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων που προβλέπονται από τον διαγωνισμό, σε περιοχές στις οποίες θα υπάρχει ένα χιλιομετρικό όριο ασφαλείας από κατοικημένες περιοχές. Η γρήγορη και σωστή υλοποίηση ενός τέτοιου σημαντικού έργου, θα πρέπει πάση θυσία να τύχει της αποδοχής της κοινωνίας στις περιοχές εγκατάστασης. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει στόχο και για την ανάδοχο εταιρεία η οποία οφείλει να προτάξει τα κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά κριτήρια από τα πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη μιας καθόλα άτυχης επιλογής».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Π. ΤΑΤΟΥΛΗ

Η απάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, στην παρέμβαση του προέδρου της ΝΟΔΕ ΝΔ Μεσσηνίας ήταν άμεση και γραπτή: «Το τεράστιο αυτό εγχείρημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να δώσει οριστική λύση στο μείζον ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων που επί πολλά έτη την βασανίζει, βαδίζει πλέον στο τέλος του. Είμαστε εξαιρετικά κοντά στην ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού και αυτό σημαίνει ότι όλοι οι Πελοποννήσιοι πρέπει να νοιώθουμε βαθιά υπερήφανοι, αφού, αν και εκκινήσαμε τελευταίοι στην λίστα της ντροπής των χωματερών, πρώτοι αλλάζουμε σελίδα προκειμένου να προσεγγίσουμε τα ευρωπαϊκά στάνταρντ περιβαλλοντικής προστασίας. Και αυτό το επίτευγμα δεν ανήκει ασφαλώς μόνο στην Περιφερειακή Αρχή, αλλά επιμερίζεται στο σύνολο των φορέων και των πολιτών της Πελοποννήσου. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες και κοινές σκέψεις για την πορεία του έργου και κυρίως βέβαια την απαρασάλευτη θέση ότι το έργο πρέπει με βεβαιότητα να προχωρήσει. Ο Διεθνής Διαγωνισμός που η Περιφέρεια Πελοποννήσου "έτρεξε" με σφικτά χρονοδιαγράμματα και απόλυτη συνέπεια φέρνει δύο καινοτομίες στο μοντέλο που διέπει τα δημόσια έργα: την Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) και την Ιδιωτική Χωροθέτηση. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει υποβάλλει η προσωρινή ανάδοχος, ΤΕΡΝΑ, στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ θα αναρτηθεί εντός των ημερών για δημόσια δίμηνη διαβούλευση.

Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισα σε κάθε τόνο ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα λάβει μέρος με εξαιρετικά ενεργό και δυναμικό τρόπο στην διαβούλευση αυτή, προκειμένου το έργο να πληροί τους πλέον φιλοπεριβαλλοντικούς όρους, στόχο που υπηρετήσαμε με ιδιαίτερη επιτυχία από την αρχή του σχεδιασμού μας. Ας μην ξεχνούμε άλλωστε ότι εμείς είμαστε αυτοί που βάλαμε το πλαίσιο και προδιαγράψαμε ένα έργο εξαιρετικά περιβαλλοντικό, με εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν ως κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ η τεχνολογία που επιλέχθηκε είναι η πλέον οικολογική (κομποστοποίηση). Με την ολοκλήρωση του έργου θα είμαστε πια σε θέση να προσφέρουμε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον στους πολίτες μας, θα πάψει η αναίσχυντη διασπάθιση δημόσιου χρήματος για μεταφορά σκουπιδιών σε ρέματα και δάση, θα δοθεί μια διέξοδος για το σύνολο της χώρας σχετικά με τα επαπειλούμενα πρόστιμα, θα πλήξουμε καίρια την "μαφία των σκουπιδιών". Έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ο εγγυητής του σημαντικού αυτού έργου. Οι περιβαλλοντικοί όροι είναι οι πλέον σκληροί, ενώ η κάθε αστοχία στο έργο θα βαρύνει βάσει της διαγωνιστικής διαδικασίας τον ανάδοχο και όχι τον πολίτη. Προασπιζόμαστε με αυτόν τον τρόπο απόλυτα το δημόσιο συμφέρον. Αφενός με την δυναμική συμμετοχή μας στην διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ για την ΜΠΕ με στόχο την διόρθωση/βελτίωση αστοχιών της και αφετέρου με την διατύπωση ενός άμεσου αιτήματος προς την προσωρινή ανάδοχο για ενδελεχή ενημέρωση των Πελοποννησίων πολιτών είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχουμε την κοινωνική συναίνεση για αυτό το έργο, που όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για την Πελοπόννησο, αλλά για την χώρα».

ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, η Εκτελεστική Επιτροπή με ομόφωνη απόφασή της εξουσιοδότησε τον περιφερειάρχη να διαχειριστεί το ζήτημα της εξέλιξης του διαγωνισμού για τα σκουπίδια ως αποκλειστικά αρμόδιος για το θέμα. Σημειώνεται σχετικά: «Ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στη διευρυμένη σύνθεσή της με τη συμμετοχή όλων των Αντιπεριφερειαρχών, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Εκτελεστικού Γραμματέα, αποφάσισε: «Επαναλαμβάνει την απόλυτη προσήλωσή της στην επίτευξη του στόχου της άμεσης και οριστικής επίλυσης του ντροπιαστικού για τους πολίτες της Περιφέρειας καθεστώτος των ανεξέλεγκτων χωματερών. Ο Δημόσιος Διεθνής Διαγωνισμός, που εισέρχεται με πλήρη διαφάνεια στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης για την περιβαλλοντική αξιολόγηση και αδειοδότηση του έργου, αποτελεί τον μόνο ασφαλή δημοκρατικό δρόμο για την μετατροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της Αειφορίας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή εξουσιοδοτεί τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρο Τατούλη, να είναι ο μόνος αρμόδιος να διαχειριστεί τα ζητήματα που άπτονται της εξέλιξης της διαγωνιστικής διαδικασίας, μέχρι και την συμβασιοποίηση του έργου. Η Εκτελεστική Επιτροπή δεσμεύεται να εξακολουθήσει να εργάζεται προσηλωμένη στον στόχο της, χωρίς ίχνος λαϊκισμού και ιδιοτέλειας».


Πηγή : kalamata journal