Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Το πρόγραμμα της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας


Τη χρόνια απουσία ποιοτικού κινηματογράφου και την έλλειψη συστηματικής προαγωγής της κινηματογραφικής τέχνης στο κοινό της Καλαμάτας, έρχεται να καλύψει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, ένας μη κερδοσκοπικός, πολιτιστικός φορέας. 
Βασικός σκοπός της Λέσχης είναι η ανάληψη κάθε πρωτοβουλίας σχετικής με την προώθηση του κινηματογράφου και την ενθάρρυνση της τοπικής κινηματογραφίας.
Για το σκοπό αυτό, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας προγραμματίζει την εβδομαδιαία διοργάνωση προβολών ταινιών στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της πόλης κάθε Πέμπτη βράδυ, ταινιών που αντιπροσωπεύουν όλα τα ρεύματα, τους σκηνοθέτες και δημιουργούς του κινηματογράφου. Για την όσο δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του κοινού, οι προβολές αυτές θα πραγματοποιούνται με χαμηλό εισιτήριο (4 ευρώ) και με ελεύθερη είσοδο για τους νέους κάτω των 18 ετών.
Μέσα στα άμεσα σχέδια της Λέσχης περιλαμβάνεται η οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων που επιδιώκουν την ανάδειξη του Ελληνικού κινηματογράφου και την διάδοσή του ως μορφή τέχνης και πιο συγκεκριμένα την οργάνωση ταινιοθήκης, διαλέξεων, συνεδρίων και εργαστηρίων.
Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας αποτελεί ήδη μέλος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, συνεργάζεται στενά με το Δήμο Καλαμάτας και την κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις»,  και παράλληλα σχεδιάζει και επιδιώκει την συνεργασία με άλλες ευρύτερες κινήσεις και πολιτιστικούς φορείς.
Ακολουθεί το πρόγραμμα προβολών για τον μήνα Φεβρουάριο, αφιερωμένο στις ταινίες μυστηρίου. Ευχόμαστε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία και για οποιαδήποτε θέμα μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Πέμπτη 07/02
Στην σκιά των τεσσάρων γιγάντων /// North by Northwest (1959)
Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock
Παίζουν: Cary Grant, Eva Marie Sant
Πέμπτη 14/02
Ραντεβού στο Παρίσι /// Charade (1963)
Σκηνοθεσία: Stanley Donen
Παίζουν: Audrey Hepburn, Cary Grant
Πέμπτη 21/02
Άθικτος /// Intacto (2001)
Σκηνοθεσία: Juan Carlos Fresnadillo
Παίζουν: Max von Sydow, Eusebio Ponsela
με την υποστήριξη της Ισπανικής Πρεσβείας και του Ινστιτούτου Cervantes
Πέμπτη 28/02
H νύχτα του κυνηγού /// The night of the hunter (1955)
Σκηνοθεσία: Charles Laughton
Παίζουν: Robert Michum, Shelley Winters
ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ -- 21:15
ΕΙΣΟΔΟΣ -- 4 ΕΥΡΩ
ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ -- ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Σας ευχαριστούμε για τη μέχρι τώρα συνεργασία και βασιζόμαστε ιδιαίτερα στη βοήθειά σας
Με τιμή, εκ μέρους της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας
Αναστασία Λιόκουρα /// press@filmhouse.gr /// 6932904072
Λίνα Σέλκου /// press@filmhouse.gr /// 6944862835

Πηγή : messiniaportal

Νέα "ύποπτη" περιοχή με πιθανό πλούσιο πετρελαιοφόρο κοίτασμα ΝΔ της Πελοποννήσου


Νέα δεδομένα προκύπτουν από τις μέχρι στιγμής σεισμικές έρευνες της νορβηγικής εταιρείας PGS στο Ιόνιο και στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, με αποτέλεσμα το ερευνητικό σκάφος Nordic Explorer να επεκτείνει την θαλάσσια περιοχή των ερευνών του από τα αρχικά προγραμματισθέντα 8.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στα 12.000 τ.χλμ. με αποτέλεσμα η έρευνα να ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου.

Μία εξέλιξη που τροποποίησε το πρόγραμμα του ερευνητικού πλοίου ήταν η αίτηση της γαλλικής εταιρείας Total Group προς την ελληνική πλευρά να επεκταθούν οι έρευνες και να γίνουν ηχοβολισμοί σε μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.

Στην περιοχή αυτή όπου ενημερώσεις και κάποια στοιχεία που έχουν περιέλθει στα χέρια της εταιρείας από αμερικανικής πλευράς και από δορυφόρους, μιλάνε για πιθανή ύπαρξη ενός πολύ μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου, το οποίο θα μπορούσε να διπλασιάσει την ποσότητα των υπολογισμένων κοιτασμάτων του Ιονίου που κατά τις πλέον "ταπεινές" εκτιμήσεις δίνουν 250 εκατ. βαρέλια απολήψιμα με μέγιστη υπολογιζόμενη ποσότητα το 1 δισ. βαρέλια.

Δηλαδή μπορεί να φτάσει το συνολικό αποτέλεσμα και τα 2 δισ. βαρέλια που σημαίνει μια σειρά μεσαίας χωρητικότητας ενεργειακών πεδίων, αξίας 200 δισ. δολ με μέση υπολογιζόμενη τιμή ανά βαρέλι τα 100 δολ..

Την ίδια στιγμή, όμως, τα ευρήματα νότια της Κρήτης ανάγκασαν το ΠΕΚΑ να προσθέσει νέες γραμμές ηχοβολισμού και να πυκνώσει τα σεισμικά σε περιοχές νότια της Κρήτης. Η γενική αντίληψη είναι ότι "Έχουμε πολύ ουσιαστικά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα νότια της Κρήτης". 

Το πλοίο πρόκειται να επιστρέψει σε μια περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου για να αλλάξει τα καλώδια μήκους 10 χλμ. που σέρνει πίσω του και τα οποία φέρουν τα ηχοβολιστικά μηχανήματα που απαιτούνται, προκειμένου να ρυθμιστούν τα νυν ή να τοποθετηθούν νέα μηχανήματα ικανά να "κτυπηθούν" σε μεγάλο βάθος οι περιοχές στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου που έχει ζητήσει η Total.

Τα κρουστικά κύματα που εκτοξεύονται από τα ηχοβολιστικά μηχανήματα διαπερνούν τον πυθμένα και αναζητούν το κοίτασμα στα στρώματα των πετρωμάτων κάτω από την επιφάνεια του βυθού.

Μέχρι στιγμής τα πιο πυκνά σεισμικά έχουν γίνει βορειοδυτικά της Κέρκυρας, όπου εκφράζεται η βεβαιότητα ότι συνεχίζεται το μεγάλο πετρελαιοφόρο κοίτασμα της Αλβανίας και της νότιας-δυτικής Αδριατικής που έχει δώσει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου σε Αλβανία και Ιταλία. Επίσης έχουν γίνει έρευνες στην περιοχή της Κεφαλλονιάς, στον Πατραϊκό Κόλπο, στον Κυπαρισσιακό και στην περιοχή του Κατακόλου.

Ότι και να συμβεί, μέσα Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα του Nordik Explorer και θα ξεκινήσει άμεσα η ανάλυση των στοιχείων τα οποία θα πουληθούν εν συνεχεία στις εταιρείες που θα θελήσουν να προχωρήσουν σε γεωτρ'ησεις. Αν η διαδικασία πώλησης των στοιχείων ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο εικάζεται ότι είναι δυνατή η έναρξη αναγνωριστικών γεωτρήσεων ακόμα και μέχρι το τέλος του 2014. 

Πάντως και πρώτα θετικά αποτελέσματα να έχουμε εντός του 2015 απαιτούνται συνολικά τρεις επιτυχημένες γεωτρήσεις για να μπορεί να οριοθετηθεί θετικά το κοίτασμα ή τα κοιτάσματα. 

Μετά από την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, όμως και πριν να ξεκινήσει μετά παρέλευση περίπου πενταετίας από την οριοθέτηση του κοιτάσματος η εκμετάλλευσή του, μπορεί να αρχίσει άμεσα η οικονομική διαδικασία τιτλοποίησής του. Δηλαδή να "προ-πουληθεί" το κοίτασμα ή τα κοιτάσματα. Και αυτό μπορεί να ξεκινήσει, αν όλα πάνε καλά, περί το 2017. 

Για τα οικονομικά-ενεργειακά δεδομένα, η χρόνος από σήμερα μέχι το 2017 είναι "μηδενικός". Aπλά να σημειώσουμε ότι συμπίπτει με την χρονική περίοδο που κατά ένα περίεργο τρόπου προσδιορίζουν όλοι οι ξένοι ότι η Ελλάδα θα ξεκινήσει να εξέρχεται από την κρίση και την ύφεση...
defencenet

Πηγή : filiatranet

Αγρότες έχουν συγκεντρωθεί σε τρία σημεία των εθνικών οδών Πατρών – Πύργου και Πατρών - Τρίπολης

Δεκάδες τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί από σήμερα το πρωί σε τρία σημεία στην Αχαΐα, χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

 
Ειδικότερα, αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο κόμβο της Κάτω Αχαΐας, καθώς και σε δυο σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Τρίπολης, στον κόμβο του Κουρλαμπά και στον κόμβο του Διάσελου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας Σάκης Μαυρόγιαννης, όσο περνά η ώρα αυξάνεται η συμμετοχή των αγροτών στα σημεία των κινητοποιήσεων. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να μετακινηθούν αργότερα οι αγρότες, στην περιμετρική οδό της Πάτρας.
Από την πλευρά της, η Αστυνομία έχει λάβει μέτρα, και περιπολικά οχήματα βρίσκονται και στους τρεις κόμβους, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες.

Πηγή : newsmessinia

Και η Ζαχάρω ...στα πρώτα φιλέτα που βγαίνουν στο σφυρί!


Παραθαλάσσια οικόπεδα, στρατόπεδα, αστικά ακίνητα, αλλά και ολόκληροι οικισμοί, περιλαμβάνονται στη λίστα με περισσότερα από 3.000 ακίνητα, που θα εκποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. 
 

Σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών” μετά απο περίπου δύο χρόνια, η γενική γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη διαδικασία απογραφής των ακινήτων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. 
 

Στόχος είναι να εισπραχθούν τουλάχιστον 342 εκατ. ευρώ φέτος και συνολικά 2,92 δισ. ευρώ μέχρι το 2016. 
 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, επόμενο βήμα είναι -κατόπιν απαιτήσεων των δανειστών- η δημιουργία χαρτοφυλακίου 10.000 ακινήτων και αξίας 8 δισ. ευρώ, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μεταγενέστερες πωλήσεις. 
 

Η δημόσια περιουσία, που κατέχουν 30 φορείς, περιλαμβάνει 80.714 ακίνητα συνολικής έκτασης άνω των 3,5 εκατ. στρεμμάτων και αξίας σχεδόν 300 δισ. ευρώ, τα οποία σήμερα αποδίδουν μόνον 30 εκατ. ευρώ ετησίως. 
 

Μεταξύ των 3.000 ακινήτων που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι:
-53 στρέμματα παραθαλάσσιας έκτασης στην Κυλλήνη
-55 στρέμματα παραθαλάσσιας έκτασης στο πευκί Εύβοιας
-26 στρέμματα στη Σαντορίνη
-145 στρέμματα στην Κέρκυρα
-180 στρέμματα στην παραλία Ζαχάρως
-9,3 στρέμματα μέσα στο λιμάνι του Πειραιά
 
 

Περισσότερα από 50.000 ακίνητα είναι άγνωστα, καταπατημένα, αμφίβολης ιδιοκτησίας, μερικώς ελεύθερα ή γενικώς μη αξιοποιήσιμα και άλλα 8.819 έχουν παραχωρηθεί.
newsit

Πηγή : filiatranet

Τοπικό ποδόσφαιρο, πρόγραμμα Σαββατοκύριακου


Δείτε τους αγώνες που θα γίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο.



Α΄  ΤΟΠΙΚΗ
Ο Μεσσηνιακός κόντρα στον Απόλλωνα Πεταλιδίου
Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας, Μεσσηνιακός αντιμετωπίζει σήμερα τον Απόλλωνα Πεταλιδίου εκτός έδρας στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής. Ακόμη ο Ολυμπιακός Καλαμάτας «κοντράρεται» με τον Αίαντα Καλαμάτας στο τοπικό ντέρμπι, ο ΑΟ Ασπροχώματος περιμένει τον Αστέρα Αρφαρών, ο ΑΟ Φαραί «συγκρούεται» με την ΑΕ Αβίας, ενώ αύριο ο Απόλλων Καλαμάτας φιλοξενεί τον Τέλο Άγρα Γαργαλιάνων, ο ΑΟ Σπερχογείας υποδέχεται την Ομόνοια, ο ΑΟ Κυπαρισσίας περιμένει τον  ΑΟ Μεθώνης, ενώ ο ΑΟ Διαβολιτσίου κοντράρεται με τον Δωριέα Δωρίου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Κ. – ΑΙΑΝΤΑΣ Κ.
Επιστροφή στις νίκες (έπειτα από αρκετές αγωνιστικές) θέλει σήμερα κόντρα στον Αίαντα Καλαμάτας ο Ολυμπιακός Καλαμάτας. Ντεμπούτο στον πάγκο των «ερυθρολεύκων» θα κάνει ο Σπύρος Τσίκινης (αντικατέστησε στις αρχές της εβδομάδας τον Γιώργο Γρηγορόπουλο που παραιτήθηκε). Υπολογίζονται κανονικά ο νεοαποκτηθείς Τσαναλίας (εκδόθηκε το δελτίο του) και ο Κώστας Ζησιμάτος (ξεπέρασε τον τραυματισμό του).
Ένα θετικό αποτέλεσμα θα προσπαθήσει ν’ αποσπάσει ο Αίαντας Καλαμάτας για ν’ απομακρυνθεί από την  επικίνδυνη ζώνη . Ο προπονητής Γιάννης Σακελλαρόπουλος δε θα έχει στη διάθεσή του τον Δημήτρη Νινιό (τιμωρημένος).

ΠΕΤΑΛΙΔΙ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ
Με στόχο τη νίκη – έκπληξη υποδέχεται τον πρωτοπόρο Μεσσηνιακό ο Απόλλων Πεταλιδίου παίρνοντας βαθιά βαθμολογική ανάσα. Το τεχνικό δίδυμο Γιάννης Ξαρχάκος, Διονύσης Πουλής δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα.
Να συνεχίσουν το εντυπωσιακό νικηφόρο σερί τους θα επιδιώξουν οι «πράσινοι». Ο προπονητής Δημήτρης Τσάκωνας και ο συνεργάτης του Γιώργος Κατσούλης δε θα έχουν στη διάθεσή τους τον έμπειρο τερματοφύλακα Ηλία Τσουλάκο (υποβλήθηκε πρόσφατα σε επέμβαση στο πόδι), όπως και τους νεοαποκτηθέντες Βασίλη Αθανασόπουλο, Σωτήρη Κουκούτση (δεν έχουν εκδοθεί τα δελτία τους).

ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ – ΑΡΦΑΡΑ
Μονόδρομος είναι η νίκη για τον ΑΟ Ασπροχώματος στη σημερινή κρίσιμη εντός έδρας συνάντηση με τον Αστέρα Αρφαρών. Ο τεχνικός Λάκης Σπάλλας δε θα έχει στη διάθεσή του τους Παναγιώτη Τσίρμπα (τιμωρημένος), Χαρίλη Φουρναράκο (θα βρίσκεται εκτός Μεσσηνίας λόγω προσωπικών υποχρεώσεων). Ένα θετικό αποτέλεσμα θα προσπαθήσει ν’ αποσπάσει το συγκρότημα των Αρφαρών. Ο προπονητής Τάκης Βούτσας δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.

ΑΟ ΦΑΡΑΙ – ΑΕ ΑΒΙΑΣ
Να συνεχίσει τις αξιόλογες εμφανίσεις και τα καλά αποτελέσματα θέλει κόντρα στην ΑΕ Αβίας ο ΑΟ Φαραί. Ο προπονητής Κώστας Κλάδης δεν μπορεί να υπολογίζει στα πλάνα του στην παρουσία του Βαγγέλη Καπακλή (τιμωρημένος). Νέα προσθήκη στο ρόστερ είναι ο έμπειρος επιθετικός Κώστας Ροβολής (προέρχεται από τον Ολυμπιακό Καλαμάτας).
Μια σημαντική προσθήκη έχει και η ομάδα του Κάμπου. Πρόκειται για τον έμπειρο μεσοαμυντικό Σταύρο Σώκαλη. Ο τεχνικός Νίκος Σαββίδης και οι ποδοσφαιριστές του θέλουν ένα θετικό αποτέλεσμα, για ν’ απομακρυνθούν  από την επικίνδυνη ζώνη.

ΑΠΟΛΛΩΝ Κ. – Τ. ΑΓΡΑΣ
Ενισχυμένος με τους Τζανέτο Κατσαρέα (απουσίασε από τον πρώτο αγώνα της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Μεσσηνίας με τον Πάμισο Μεσσήνης λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων) και τον Νίκο Κορδελάκο (εξέτισε την ποινή των ΄δυο αγωνιστικών που του είχε επιβληθεί), θα  υποδεχθεί αύριο τον  Τέλο Άγρα Γαργαλιάνων ο Απόλλωνας Καλαμάτας. Ο προπονητής Ηλίας Μαστορέας προβληματίζεται για τη συμμετοχή των Βαγγέλη Βαβαρούτσου, Άγγελου Μπαστακού, Βαγγέλη Κουκέα (στρατευμένοι). Η Καλαματιανή ομάδα θέλει να συνδυάσει νίκη με καλή εμφάνιση.  Με τον Βαντίμ Κολεζνιτσένκο (εξέτισε την ποινή του) στη σύνθεσή τους θ’ αγωνιστούν οι «ερυθρόλευκοι» των Γαργαλιάνων. Ο τεχνικός Θανάσης Λακριντής και ο συνεργάτης του Κώστας Γεωργακόπουλος, θα έχουν  στη διάθεσή τους και τους νεοαποκτηθέντες Σπύρο Μπουλουλή, Τάκη Παπανδρεόπουλο (προέρχονται από την ΑΕ Γαργαλιάνων).
Ο Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων θέλει αξιόλογη εμφάνιση και καλό αποτέλεσμα.

ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ – ΟΜΟΝΟΙΑ
Νίκη με καλή εμφάνιση θα προσπαθήσει να συνδυάσει κόντρα στην Ομόνοια ο ΑΟ Σπερχογείας, συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία. Στον ΑΟΣ επέστρεψε ο Μένης Παπανικολόπουλος (αγωνιζόταν στην ΑΕ Αιθαίας). Ο τεχνικός Τάσος Χατζηαγγελής δεν θα έχει στη διάθεσή του τους Νίκο Εμμανουήλ και Χρήστο Κλουβάτο (ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς).
Ένα θετικό αποτέλεσμα θα προσπαθήσει ν’ αποσπάσει η Ομόνοια. Ο προπονητής Σωτήρης Μπουραντώνης προβληματίζεται για τη συμμετοχή του Χρήστου Ντάση (ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό). Από την Καλαματιανή ομάδα αποχώρησαν οι Σταύρος Σώκαλης (ελεύθερος) και Ηλίας Πουρνάρας (συνεχίζει στον ΑΟ Στενωσιάς).

ΑΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ – ΑΟ ΜΕΘΩΝΗΣ
Μία ακόμη επιτυχία στο ενεργητικό του θα επιδιώξει να προσθέσει στην αυριανή εντός έδρας συνάντηση με τον ΑΟ Μεθώνης ο ΑΟ Κυπαρισσίας. Ο προπονητής Τάκης Παναγόπουλος δεν μπορεί να υπολογίζει στα πλάνα του στην παρουσία των Παναγιώτη Σταματόπουλου (τραυματίας) και Γιώργου Γαργαρώνη (απουσιάζει εκτός Μεσσηνίας λόγω οικογενειακού προβλήματος). Αμφίβολη δε είναι η συμμετοχή του Θόδωρου Δασκαλάκη (ταλαιπωρείται από τραυματισμό).
Χωρίς τον Γιώργο Παυλόγιαννη (απουσιάζει στο εξωτερικό) θ’ αγωνιστεί η ομάδα της Μεθώνης. Ο τεχνικός Παναγιώτης Βλαχογιάννης και οι ποδοσφαιριστές του θέλουν ένα καλό αποτέλεσμα παίρνοντας βαθιά βαθμολογική ανάσα. Από το ρόστερ αποχώρησε ο Επαμεινώνδας Τσέρτος (επέστρεψε στον Παπαφλέσσα Χώρας).

ΑΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ – ΔΩΡΙΟ
Μονόδρομος είναι η νίκη για τον ΑΟ Διαβολιτσίου κόντρα στον Δωριέα Δωρίου για να ξεφύγει από την επικίνδυνη ζώνη. Ο τεχνικός Σωτήρης Δημάκης και οι συνεργάτης του Μιχάλης Παυλάκης, θα έχουν στη διάθεσή τους και τον Ιούλιο Ντούζια (εξέτισε την  ποινή του).
Αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Μάριου Βουρνά (ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό).
Να συνεχίσει τις αξιόλογες εμφανίσεις και τα καλά αποτελέσματα θα προσπαθήσει το συγκρότημα του Δωρίου. Ο προπονητής Αντώνης Μαυρέας έχει μια επιπλέον λύση στα πλάνα του μετά την απόκτηση του αμυντικού Παναγιώτη Γερμάνη (προέρχεται από τον Πάμισο Μεσσήνης).


Oι διαιτητές των αγώνων της 19ης αγωνιστικής
Οι διαιτητές που θα σφυρίξουν τις συναντήσεις της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, είναι οι εξής
Σήμερα – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Ολυμπιακός Καλαμάτας – Αίαντας Καλαμάτας: Nίκας, Κατσάς, Τσίρμπας
Γήπεδο Πεταλιδίου
Απόλλων Πεταλιδίου – Μεσσηνιακός: Τουρλομούσης, Αδαμόπουλος, Τσοπανάκης
6.00 μ.μ.
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Ασπρόχωμα – Αστέρας Αρφαρών: Κυριακόπουλος, Κασκάνης, Γιαννέας
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Φαραί – ΑΕ Αβίας: Μπλάνας, Αθανασοπούλου, Γεωργαντάς


Κυριακή 3 Φεβρουαρίου - 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Απόλλων Καλαμάτας – Τέλος Άγρας: Ψηλοπαναγιώτης, Λάμιας, Σερεμέτης
Γήπεδο Σπερχογείας
Σπερχογεία – Ομόνοια: Ζαρακοβίτης, Ξηρόκωστας, Γιαννέας
Γήπεδο Κυπαρισσίας
Κυπαρισσία – Μεθώνη: Αλεξέας, Αδαμόπουλος, Τσίρμπας

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου – 3.00 μ.μ.
Γήπεδο Διαβολιτσίου
ΑΟ Διαβολιτσίου – ΑΟ Δωρίου: Αλεξέας, Αθανασοπούλου, Σκόρδος

Β΄  ΤΟΠΙΚΗ
Αστέρας Βαλύρας – ΑΣ Ανδρούσας, Ακρίτας Κορώνης – ΑΟ Χατζή

Ο ΑΣ Ανδρούσας, που οδηγεί την κούρσα στον 1ο όμιλο του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας, αντιμετωπίζει τη Δευτέρα τον Αστέρα Βαλύρας στην ουδέτερη έδρα της Σπερχογείας (λόγω τιμωρίας της έδρας των «κιτρινόμαυρων» της Ιθώμης), ενώ ο πρωτοπόρος του 2ου ομίλου Ακρίτας Κορώνης υποδέχεται τον αποδεκατισμένο ΑΟ Χατζή, για την 18η αγωνιστική.
Στον 1ο όμιλο, ο Πανθουριακός περιμένει σήμερα τη Νίκη Πλάτης, ο ΑΣ Μάνεσι φιλοξενεί τον Παναθηναϊκό Καλαμάτας, ο Ατρόμητος Πλατέος «κοντράρεται» με τον ΑΟ Πατίστα, ο Ηρακλής Κυπαρισσίας «συγκρούεται» με τον Αστέρα Μικρομάνης, ενώ αύριο ο Πανιώνιος υποδέχεται τον Νέο Άρι και ο Κεραυνός Καλαμάτας αντιμετωπίζει  τον ΑΟ Ενωμένα Σωματεία Καλαμάτας.
Στον 2ο όμιλο τώρα, ο Ηρακλής Καλαμάτας αντιμετωπίζει σήμερα τον ΠΑΟ Καλλιθέας, ο Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου φιλοξενεί την ΑΕ Λογγάς, ενώ αύριο ο Τσικλητήρας Πύλου «κοντράρεται» με τον Ολυμπιακό Ανάληψης, ο Παπαφλέσσας Χώρας «συγκρούεται» με τη Θύελλα Χαρακοπιού, ο Χανδριναϊκός περιμένει τη Δόξα Καλαμάτας, ενώ ο Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας αντιμετωπίζει τον ΑΟ Στενωσιάς.

Οι διαιτητές των ματς της 18ης αγωνιστικής
Οι διαιτητές που θα «σφυρίξουν» τα ματς της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, έχουν ως εξής:
Σήμερα – 3.00 μ.μ.
Γήπεδο Μάνεσι
Μάνεσι – Παναθηναϊκός Καλαμάτας: Σερεμέτης, Βρυώνης, Γιαννέτσος
Γήπεδο Σπερχογείας
Πανθουριακός – Νίκη Πλάτης: Γκούμας, Ταβουλαρέας, Σωτηρόπουλος
Γήπεδο Πλατέος
Ατρόμητος Πλατέος – ΑΟ Πατίστα: Λάμιας, Παλλαδινός, Καλογερόπουλος
Γήπεδο Κυπαρισσίας
Ηρακλής Κυπαρισσίας – Αστέρας Μικρομάνης: Ζαρακοβίτης, Ξηρόκωστας, Τσουκάλη
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης
Ηρακλής Καλαμάτας – ΠΑΟ Καλλιθέας: Καραπιπέρης, Μακρής, Ρέκκας
Γήπεδο Βλαχόπουλου
ΑΠΣ Δήμου Παπαφλέσσα – ΑΕ Λογγάς: Καρβούνης, Π. Ηλιόπουλος, Γ. Ηλιόπουλος
Γήπεδο Κορώνης
Ακρίτας Κορώνης – ΑΟ Χατζή: Λουκάς, Λαμπίρης, Λαζαράκης


Κυριακή 3 Φεβρουαρίου – 3.00  μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Πανιώνιος Κ. – Νέος Άρις: Πλεμμενόπουλος, Αγγελακάκης, Παλλαδινός
Γήπεδο Χώρας
Παπαφλέσσας Χώρας – Θύελλα Χαρακοπιού: Κότσαρης, Καλογερόπουλος, Γιαννακλής
Γήπεδο Πύργου Τριφυλίας
Μιλτιάδης – ΑΟ Στενωσιάς: Καραπιπέρης, Λαμπίρης, Αντωνόπουλος
Γήπεδο Πύλου
Τσικλητήρας Πύλου – Ολυμπιακός Ανάληψης: Γεωργαντάς, Τρουπάκης, Μαυρομιχάλης
Γήπεδο Σουληναρίου
Χανδριναϊκός – Δόξα Καλαμάτας: Κυριακόπουλος, Ταβουλαρέας, Βρυώνης
6.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Κεραυνός Καλαμάτας – ΑΟΕΣΩ Καλαμάτας: Καρβούνης, Ρέκκας, Γκούμας

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου – 3.00 μ.μ.
Γήπεδο Σπερχογείας
Αστέρας Βαλύρας – ΑΣ Ανδρούσας: Κυριακόπουλος, Λουκάς, Γ. Ηλιόπουλος


Γ΄  ΤΟΠΙΚΗ
O Παπαφλέσσας Άμφειας κόντρα στο Καλό Νερό, ντέρμπι ΑΟ Βέργας – ΑΠΣ Άρις Κ. στον 2ο όμιλο

Ο πρωτοπόρος του 1ου ομίλου του πρωταθλήματος της Γ΄ Τοπικής κατηγορίας, Παπαφλέσσας Άμφειας, αντιμετωπίζει σήμερα τον ΠΑΟ Καλού Νερού, ενώ ο ΑΟ Βέργας, που οδηγεί την «κούρσα» στον 2ο όμιλο, κοντράρεται αύριο με τον δεύτερο της κατάταξης ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής.
Στον 1ο όμιλο, η Θύελλα Παραλίας υποδέχεται σήμερα τον Διαγόρα Κοπανακίου, ενώ αύριο ο ΑΟ Νέδουσα Παραλίας αντιμετωπίζει τον Θησέα Καλαμάτας και ο Δημάκειος Ταϋγέτου κοντράρεται με την ΑΕ Γαργαλιάνων.
Στον 2ο όμιλο, ο Νέστορας Πύλου υποδέχεται την ΑΕ Μάνης, ενώ αύριο ο ΠΑΟΚ «συγκρούεται» με την ΑΕΚ Καλαμάτας, η Αναγέννηση Παραλίας φιλοξενεί την ΑΕ Αιθαίας, ο ΑΣ Δαναός αντιμετωπίζει τον ΑΣ Αμφιθέας (Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης), ενώ τη Δευτέρα ο Ερμής Καλαμάτας «συγκρούεται» με τον Ίκαρο Καλαμάτας.

Ο διαιτητές της 16ης αγωνιστικής
Οι διαιτητές που θα «σφυρίξουν» τους αγώνες της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ΄ Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, είναι οι εξής:
Σήμερα - 3.00 μ.μ.
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Θύελλα Παραλίας – Διαγόρας Κοπανακίου: Τσαλίκογλου, Παπαδόπουλος, Τζιαμουράνης
Γήπεδο Αμφείας
Παπαφλέσσας Άμφειας – ΠΑΟ Καλού Νερού: Ψηλοπαναγιώτης, Γιαννακλής, Παναγιωτόπουλος
Γήπεδο Πύλου
Νέστωρ Πύλου – Α.Ε. Μάνης: Αντωνόπουλος, Κουτσαναστάσης, Μαυρομιχάλης


Κυριακή 3 Φεβρουαρίου – 10.00 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης
Βέργα – ΑΠΣ Άρις: Κατσάς, Σταυρόπουλος, Μπότη
11.00 π.μ.
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Αναγέννηση Παραλίας – ΑΕ Αιθαίας: Σερεμέτης, Τσέλο, Παυλοπούλου
Γήπεδο Σπερχογείας
ΠΑΟΚ – ΑΕΚ Καλαμάτας: Γκούμας, Κυριόπουλος, Δεδούσης
12.00 μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Δημάκειος Ταϋγέτου – ΑΕ Γαργαλιάνων: Σακκάς, Αναγνωστόπουλος, Κοντογιάννης
12.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Νέδουσα Αλαγονίας – Θησέας Καλαμάτας: Μακρής, Στέφανος, Ταβουλαρέας
3.00 μ.μ.
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
ΑΣ Δαναός – ΑΣ Αμφιθέας: Κασκάνης, Μπούνα, Αργυροπούλου

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου – 5.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Ερμής Καλαμάτας – Ίκαρος Καλαμάτας: Κότσαρης, Ζέρβα, Μανιατέας
Ρεπό: ΑΟ Διοδίων

Πηγή : tharrosnews

Η Καλαμάτα γιορτάζει σήμερα την Υπαπαντή


Την πολιούχο της Υπαπαντή του Χριστού γιορτάζει σήμερα η Καλαμάτα, χωρίς την παρουσία μελών της κυβέρνησης την οποία -σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε- εκπροσωπεί ο γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Μανώλης Αγγελάκας.
Πολιτικές παρουσίες υπάρχουν ωστόσο, καθώς στις σημερινές θρησκευτικές εκδηλώσεις θα παραστούν -εκτός από τους τοπικούς βουλευτές- και ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Πάρης Κουκουλόπουλος, ενώ θα παρίσταται και ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργος Καρατζαφέρης.
Αντίθετα, λαμπρή είναι η παρουσία της Εκκλησίας καθώς στον σημερινό εορτασμό θα μετάσχουν -προσκεκλημένοι του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου- συνολικά 8 μητροπολίτες και συγκεκριμένα οι Αρτης Ιγνάτιος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, Δράμας Παύλος, Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, Λεοντοπόλεως Γαβριήλ, Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ, Ιλίου Αθηναγόρας και Λαγκαδά Ιωάννης.
Η καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, μετά το τέλος της πολυαρχιερατικής θείας λειτουργίας, στην θα προεξάρχει ο μητροπολίτης Αρτης Ιγνάτιος.
Η πομπή, ειδικότερα, θα διέλθει από τις οδούς Yπαπαντής, 23ης Mαρτίου, Aριστομένους, Παναγιώτη Kαίσαρη και μέσω της Φαρών θα επιστρέψει στον μητροπολιτικό ναό της Καλαμάτας.
Στο μεταξύ, από το Δήμο Καλαμάτας γνωστοποιήθηκε ότι στο πλαίσιο των εορτασμών για την πολιούχο, το Γραφείο Τουριστικής Υποστήριξης του δήμου, τα Μουσεία και το Κάστρο λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου (1 ώς 3 Φεβρουαρίου), με σκοπό την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων επισκεπτών και προσκυνητών.
Συγκεκριμένα, α) Το Γραφείο Τουριστικής Υποστήριξης του θα είναι ανοιχτό από τις 9 π.μ. με 9 μ.μ. τις ημέρες σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, β) το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας θα είναι ανοιχτό από τις 8 π.μ. ώς τις 8 μ.μ. σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, γ) το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας θα είναι ανοιχτό, σήμερα Σάββατο 9 π.μ. με 2 μ.μ. και 6 με 8 μ.μ. και αύριο Κυριακή 11 π.μ. με 2 μ.μ., δ) το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας θα είναι ανοιχτό σήμερα Σάββατο 9 π.μ. με 1 μ.μ. και 6 με 8 μ.μ. και αύριο Κυριακή 9 π.μ. με 1 μ.μ. και ε) το Κάστρο Καλαμάτας θα είναι ανοιχτό 8.30 π.μ. με 2.30 μ.μ. σήμερα και αύριο.

Πηγή : eleftheriaonline

Ξεκίνησε με προβλήματα το Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων

Ξεκίνησε από προχθές η λειτουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων στην Κυπαρισσία, αν και με αρκετές ελλείψεις όσον αφορά τον εξοπλισμό του Οι φορολογούμενοι πλέον θα μπορούν να διεκπεραιώνουν εκεί μέρος των φορολογικών τους υποθέσεων μετά το κλείσιμο της ΔΟΥ. Στην ουσία βέβαια οι υποθέσεις θα διεκπεραιώνονται στη ΔΟΥ Καλαμάτας, αλλά μέσω του συγκεκριμένου γραφείου θα μπορούν να υποβάλλονται τα διάφορα χαρτιά, ώστε αυτά να στέλνονται στην Καλαμάτα.
Το Γραφείο στεγάζεται στο ισόγειο του Δημαρχείου στην Κυπαρισσία, και χθες δέχτηκε αρκετούς φορολογούμενους της περιοχής που έσπευσαν να εξυπηρετηθούν. Στο Γραφείο εργάζονται δύο υπάλληλοι της Εφορίας και προς το παρόν έχουν μεταφερθεί εκεί μόνο τα γραφεία τους και τα απαραίτητα έντυπα για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ ακόμη δεν έχει συνδεθεί το τηλέφωνο. Έτσι δεν υπάρχει δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας, ούτε μέσω φαξ. Επίσης δεν έχει μπει ηλεκτρονικός υπολογιστής, αλλά όλα αυτά -όπως πληροφορηθήκαμε- θα γίνουν τις επόμενες μέρες. Όπως είναι ήδη γνωστό ο χώρος παρέχεται από το δήμο ο όποιος έχει αναλάβει και το κόστος λειτουργίας του Γραφείου. Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων αναμένεται να λειτουργήσουν ακόμη σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους, καθώς και εκεί θα διατεθούν ανάλογοι χώροι.
newsnow
Πηγή : kyparissiotis

Φιλιατρά: Χωρίς νερό από το πρωί. Έντονες διαμαρτυρίες αναγνωστών μας.

Χωρίς νερό είναι από το πρωί τα Φιλιατρά καθώς έχει εκδηλωθεί μεγάλη βλάβη στον δρόμο που οδηγεί στην Δεξαμενή στο ύψος της διασταύρωσης με γνμωστό κατάστημα αγροτικών ειδών.
Το mailbox του .......

Φιλιατρά News έχει στην κυριολεξία κατακλυστεί από ηλεκτρονικά μηνύματα αναγνωστών μας με έκδηλη την αγανάκτηση τους για την επικρατούσα κατάσταση.
Συνεργάτης του Φιλιατρά News επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Τσίγγανο όπου ζητήσαμε ενημέρωση για το θέμα.
μα είπε ότι υπήρξε μια σοβαρή βλάβη στον παλιό αγωγό αλλά λόγω της παλαιότητας του δεν υπάρχουν εύκολα ανταλλακτικά.
καταβάλλονται προσπάθειες να αποκατασταθεί η βλάβη ακόμα και απόψε.
Τελειώνοντας ο κ. Τσίγγανος ζήτησε συγνώμη από τον κόσμο και την κατανόηση του για την ανωμαλία που δημιουργήθηκε σήμερα με την ύδρευση.

Ακούστε τι δήλωσε στον συνεργάτη μας ο κ. Τσίγγανος



Πηγή : filiatranews

Τα σχολεία της Μεσσηνίας που κάνουν σχολικούς κήπους αδερφοποιούνται με σχολεία της Αθήνας και της Αττικής

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής δράσης: "Σχολεία με κήπο" της ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου( εκπαιδευτικοί  και περιβάλλον) , που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2012 παρακολούθησαν στην Αθήνα 33 εκπαιδευτικοί σεμινάριο επιμόρφωσης στο ΚΠΕ Λαυρίου. Στη συνέχεια συναντήθηκαν με εκπαιδευτικούς της Δυτικής Αττικής και της Γ' Αθήνας και έκαναν αδερφοποιήσεις σχολείων. Έτσι όλη την υπόλοιπη χρονιά οι μαθητές θα σχεδιάζουν κοινές  δράσεις , που θα αφορούν τους σχολικούς κήπους.

Μια ιστορία θα σας πω…
Την Κυριακή το βράδυ, στις 27 Ιανουαρίου 2013, η πρώτη συνάντηση των δικτύων των σχολικών κήπων έγινε πραγματικότητα κι άφησε σε όλους μας μια απέραντη χαρά. Μέσα σε ένα πολύ ζεστό και φιλόξενο κλίμα που δημιούργησαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές στο 8ο ΔΣ Χαϊδαρίου συναντηθήκαμε 80 συνολικά εκπαιδευτικοί από 3 δίκτυα, ένα από την Πελοπόννησο και δύο από την Αττική, 3 δίκτυα που έχουν κοινό σκοπό να πραγματοποιούν προγράμματα και δράσεις για τους σχολικούς τους κήπους. Είναι το δίκτυο «ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΚΗΠΟ» που συντονίζει η ΠΕΕΚΠΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, το δίκτυο«ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ: ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΜΟΥ», που συντονίζουν οι υπεύθυνες ΠΕ Α/βάθμιας και Β/βάθμιας της Γ΄ Αθήνας και το δίκτυο «Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ» που συντονίζει η υπεύθυνη ΠΕ Α/βάθμιας Δυτικής Αττικής.
Η ανάγκη να μοιραστούμε τις σκέψεις μας και τους προβληματισμούς μας, αλλά και να κάνουμε γνωστή τη χαρά τη δική μας και των μαθητών μας μίκρυνε τις αποστάσεις. Η διάθεση των εκπαιδευτικών για συνεργασία και η ανάγκη για επικοινωνία πραγματικά μας εντυπωσίασαν. Έτσι περάσαμε μαζί τρεις ολόκληρες ώρες με μυρωδάτο καφέ και κεράσματα, προβολές και παιχνίδια, γέλια και κουβεντούλα, που οδήγησαν σε γνωριμίες και αδελφοποιήσεις. Τα οράματα για τους κήπους μας που μοιραστήκαμε μάς έδωσαν την ευκαιρία να ξεχωρίσουμε μέσα στο πλήθος αυτούς με τους οποίους ταιριάζουμε και μπορούμε να συνεργαστούμε σε βάθος χρόνου. Ανταλλάξαμε τηλέφωνα και μέιλ, ιδέες και σχέδια για επικοινωνία των μαθητών μας, δώσαμε υποσχέσεις για συναντήσεις και ταξιδάκια. Κάναμε αδελφοποιήσεις σχολείων της Αττικής με σχολεία της Πελοποννήσου, αδελφοποιήσεις μεταξύ σχολείων των διευθύνσεων της Αττικής, αλλά και μεταξύ σχολείων της ίδιας διεύθυνσης που βρίσκονταν τόσο κοντά και όμως τόσο καιρό δεν είχαν βρει δίαυλο επικοινωνίας. Οι ζωντανές φωτογραφίες από τις δράσεις των σχολείων της Πελοποννήσου μάς ξεσήκωσαν, οι όμορφες κατασκευές-φυτώρια από τα σχολεία της Αττικής μάς ενέπνευσαν, η σύντομη εισήγηση της Μυρτώς Φοίφα για την οργανική γεωργία μάς άνοιξε την όρεξη για ταξιδάκι γνωριμίας με το Κτήμα Φοίφα στην Καλαμάτα, όπου εφαρμόζεται η φυσική και παραδοσιακή καλλιέργεια και αναπτύσσει δράσεις για συνοικιακή κομποστοποίηση στην Καλαμάτα.
Η καταπληκτική αυτή βραδιά έκλεισε με δωράκια. Η ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου μοίρασε στα σχολεία της Αττικής ένα ωραίο δεματάκι με σπόρους από τοπικές ποικιλίες λαχανικών και οι μαθητές του 8ου Δ.Σ. Χαϊδαρίου έστειλαν το δικό τους μήνυμα– χαιρετισμό, πάνω σε ένα χειροποίητο λουλούδι,  στους συμμαθητές τους  που ζουν στην Πελοπόννησο.
Αποχαιρετιστήκαμε με την υπόσχεση να «βρισκόμαστε» συχνά μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, τηλεφωνικά, μέσα από τις δημοσιεύσεις στα ιστολόγιά μας, με ιστορίες που ταξιδεύουν και πολλούς άλλους ευφάνταστους τρόπους.


Ίσως είναι η πρώτη φορά στην Π.Ε. που καταλήγουν δίκτυα σε τέτοια συνεργασία. Το ότι υπάρχουν τέτοιες οάσεις δράσης, σκέψης και πρακτικής  στην εκπαίδευση μάς γεμίζει αισιοδοξία ότι καλύτερες μέρες θα έρθουν για τούτο τον τόπο. Εκ μέρους όλων των εκπαιδευτικών που παραβρέθηκαν σωματικώς και νοερώς ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Ανδρέα και τη Δήμητρα από το ΚΠΕ Λαυρίου που στηρίζουν επιστημονικά ολόκληρη την προσπάθεια και υποσχόμαστε… Η ιστορία αυτή να έχει σίγουρα συνέχεια!

Σίση Πλακονούρη, Πρόεδρος ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου
Ελένη Νιάρχου, Υπεύθυνη ΠΕ Α/θμιας Γ΄ Αθήνας
Ιωάννα Ντίνου, Υπεύθυνη ΠΕ Β/θμιας Γ΄ Αθήνας
Αλεξάνδρα Τσίγκου, Υπεύθυνη ΠΕ  Α/θμιας Δυτικής Αττικής

Να και ο κατάλογος των αδελφοποιημένων σχολείων:
·         16ο Δ.Σ. Ιλίου - Δ.Σ. Βέργας
·         18Ο Δ.Σ. Περιστερίου–5ο Δ.Σ. Ελευσίνας- 7ο Δ.Σ. Καλαμάτας
·         26ο Δ.Σ. Καλαμάτας – 5ο Δ.Σ. Μάνδρας
·         11ο Δ.Σ. Αιγάλεω – Δ.Σ. Μερόπης
·         9ο Δ.Σ. Ιλίου – 7ο Δ.Σ. Ιλίου – Ειδικό Δ.Σ. Ιλίου
·         4ο Δ.Σ. Αιγάλεω – 4ο Δ.Σ. Ασπροπύργου
·         Δ.Σ. Βαλύρας – 9ο Δ.Σ. Ασπροπύργου
·         4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου – 5ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου – 6ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου – 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
·         10ο Δ.Σ. Αγ. Αναργύρων – ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας
·         6ο Δ.Σ. Ιλίου – 6ο Γυμνάσιο Ιλίου
·         6ο Δ.Σ. Καματερού – 21ο Δ.Σ. Καλαμάτας
·         2ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου– ΕΠΑΣ Χαϊδαρίου– 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας
·         8ο Δ.Σ. Μεγάρων – 4ο Δ.Σ. Αγ. Βαρβάρας
·         4ο Δ.Σ. Άνω Λιοσίων – 6ο Δ.Σ. Άνω Λιοσίων - 4ο Δ.Σ. Ζεφυρίου 
·         8ο Δ.Σ. Χαϊδαρίου – 14ο Δ.Σ. Καλαμάτας
·         24ο Νηπιαγωγείο Ιλίου – Νηπιαγωγείο Κοπανακίου
·         14ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας – Νηπιαγωγείο Ερυθρών
·         16ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας – 6ο Δ.Σ. Ασπροπύργου
·         2ο Νηπιαγωγείο Ζεφυρίου – 1ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων – 24ο Νηπιαγωγείο Αιγάλεω
·         3ο Δ.Σ. Ν. Περάμου – 14ο Δ.Σ. Αιγάλεω
·         11ο Δ.Σ. Χαϊδαρίου – 18ο Δ.Σ. Καλαμάτας
·         2ο Δ.Σ. Χαϊδαρίου – 5ο Δ.Σ. Μεγάρων
·         8ο Δ.Σ. Πετρούπολης – 6ο Δ.Σ. Μεγάρων
·         2ο Δ.Σ. Ελευσίνας – 2ο Δ.Σ. Μαγούλας – 7ο Δ.Σ. Ελευσίνας
·         3ο Δ.Σ. Καματερού – 1ο Δ.Σ. Ν. Περάμου
·         7ο Δ.Σ. Αιγάλεω – 9ο Δ.Σ. Μεγάρων

Πηγή : newsmessinia

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Αναπλάσεις και πραγματικές ανάγκες…


Του Γιάννη Σωτ. Γκλεγκλέ* 
Δυστυχώς η δημοτική αρχή μοιάζει να έχει χάσει παντελώς κάθε επαφή με τους δημότες και τα μύρια προβλήματα που βιώνουν καθημερινά σε μια πόλη στην οποία η ποιότητα ζωής χειροτερεύει καθημερινά!  Πως αλλιώς μπορεί να…
…εξηγήσει κανείς την εμμονή του δημάρχου και των πιστών (εκ περιτροπής αμειβομένων) ακολούθων του σε άκαιρες αναπλάσεις, ελλιπείς σχεδιασμούς πηγαδιών, (ημι)πανηγύρια για τον εορτασμό της Υπαπαντής και αμερικανοβγαλμένα αγάλματα Ελευθερίας για σύμβολο της πόλης;
Υπάρχει κανείς στα αλήθεια που πιστεύει ότι η ‘ανάπλαση’ της κεντρικής πλατείας άλλαξε τη μορφή της Καλαμάτας μας, όπως υποστήριζαν αρχικά οι εμπνευστές της;  Ή τουλάχιστον ‘άξιζε’ η όποια αλλαγή 2 εκατομμύρια ευρώ και τη ταλαιπωρία κατοίκων και επαγγελματιών;  Φαντάζεστε τι παρεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν στις γειτονιές με αυτούς τους πόρους; Όλα γινωμένα στο πόδι όσο και αν οι ειδήμονες αλαλάζουν το αντίθετο. Αν ήταν όλα στοιχειωδώς μελετημένα, προς τι αλήθεια οι παρεμβάσεις στο μεγαλόπνοο σχέδιο ανάπλασης κάθε τόσο και λιγάκι; Δεν μπορούσαν αλήθεια να φανταστούν ότι θα δημιουργούταν κυκλοφοριακό πρόβλημα στη στροφή της οδού Φραντζή; Ή ότι με το παραμικρό η κίνηση της οδού Αριστομένους θα ‘δίπλωνε’ μέχρι την οδ. Νέδοντος;
Υπάρχει κανείς στα αλήθεια που πιστεύει ότι μια ανάπλαση της παραλιακής ζώνης περιορίζεται στο κομμάτι από τη προκυμαία μέχρι το βραχίονα και πως η δημιουργία ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙΟΥ 50 μέτρα από τη θάλασσα στέκει λογικής; ‘Για να αναδειχθεί το υγρό στοιχείο’ διατείνονται οι ‘άρχοντες’ και τα δουλικά τους!!! Πρόσφατα μάλιστα, ο μελετητής της εν λόγω ανάπλασης ‘ξεσπάθωσε’ κατά πάντων όσων αντιτίθενται στην ιδέα του!  Προσπερνώντας το γεγονός ότι η παρέμβασή του ήταν τουλάχιστον άκομψη, λόγω της άμεσης εμπλοκής του στο θέμα, μια συνολική ανάπλαση, ήπιας μορφής, μέχρι το τέλος της οδού Ναυαρίνου με ξύλινες πέργκολες και κρουνούς ανά 200 μέτρα για να ξεδιψάμε το καλοκαίρι θα σας ενοχλούσε;  Μήπως, λέω μήπως, ο μελετητής δεν έχει πληρωθεί από τον δήμο για τη συγκεκριμένη μελέτη της ανάπλασης και προσπαθεί, δίκαια ο χριστιανός, να κάνει ότι μπορεί μπας και επιτέλους λάβει τα χρωστούμενα; Φυσικά, με αφορμή την απόρριψη της ‘ανάπλασης’ αυτής από το ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου, ο αλάθητος και παντογνώστης άρχων βρήκε μια ακόμα ευκαιρία για να αναδείξει τα δημοκρατικά του πιστεύω, απαιτώντας να δικαιολογήσουν οι άσχετοι τη ψήφο τους!! Πώς τόλμησαν να έχουν διαφορετική γνώμη;  Μην ανησυχείτε κ. Νίκα, όταν αντικατασταθούν από τους δημοτικούς συμβούλους της αρεσκείας σας, που στόμα έχουν και γνώμη δεν έχουν, θα εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα ελεύθερης σκέψης…
Τι αλήθεια σκέφτεται η δημοτική αρχή όταν σχεδιάζει (μια ακόμη) ανάπλαση της οδού Φαρών, όταν το σύνολο των δρόμων και των πεζοδρομίων της πόλης είναι στη χειρότερη κατάσταση από ποτέ; Όταν τα πηγάδια απορριμμάτων παρουσιάζουν και δημιουργούν τόσα προβλήματα; Όταν το έργο της οδού Κρήτης έχει βαλτώσει; Όταν το κυκλοφοριακό (συνυφασμένο με το πρόβλημα πάρκινγκ) οξύνεται μέρα με τη μέρα;
Εμείς εξ αρχής ζητήσαμε και θα εξακολουθήσουμε να ζητάμε, ιεράρχηση των προβλημάτων, μια ιεράρχηση που θα αποτελέσει τον οδηγό για κάθε δράση του δήμου. Με μόνο γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών και της πόλης. Ας ακούσει επιτέλους η δημοτική αρχή και μια άλλη άποψη. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι δεν διαθέτουν το αλάθητο του πάπα…
ΥΓ.  Αλήθεια, το προτεινόμενο σιντριβάνι και η πλακόστρωση στη παραλία δεν αποτελεί μόνιμη κατασκευή σε χερσαία ζώνη;  Ή αυτά ισχύουν μόνο για τους επαγγελματίες-όμηρους της παραλιακής ζώνης;
*Γιάννης Σωτ. Γκλεγκλές
Δημ. Σύμβουλος Ανεξάρτητης Δημ. Παρ. ‘Πρωτοπορία’
Γραμματέας Δημ. Συμβουλίου Καλαμάτας

Πηγή : kalamatajournal