Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

"Λευκή νύχτα" απόψε στην Καλαμάτα για ψώνια και... χαβαλέ

Μια "Λευκή νύχτα" από την Ευρώπη θα βιώσει απόψε η Καλαμάτα. Μια νύχτα γιορτής, που θέλει να περάσει μηνύματα αισιοδοξίας για την τοπική οικονομία. Να προσελκύσει επισκέπτες από τους γύρω νομούς και την Αθήνα, οι οποίοι θα συνδυάσουν μια βόλτα στην πόλη με τα ψώνια τους σε προνομιακές τιμές, θα περιπλανηθούν στις φωτισμένες πλατείες και τους πεζόδρομους και θα απολαύσουν... μισοτιμής τη νυχτερινή ζωή στην Καλαμάτα.

Από τις 8 σήμερα το βράδυ μέχρι τις 4 το πρωί της Κυριακής, σε διάφορα σημεία της πόλης θα έχουν στηθεί μουσικά, χορευτικά και εικαστικά δρώμενα, με κάθε καταστηματάρχη να δημιουργεί το δικό του ιδιαίτερο χάπενινγκ για να μαγνητίσει τους περαστικούς.

Η "Λευκή νύχτα" είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας, που μαζί με τον οικείο Εμπορικό Σύλλογο, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Σύλλογο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος συνδιοργανώνουν τη γιορτή και αισιοδοξούν ότι θα γίνει θεσμός για την Καλαμάτα. Ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας στην "Ε" τονίζει ότι η "Λευκή νύχτα" έχει και μια στόχευση τουριστική - και επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι η Καλαμάτα να βρεθεί στο κέντρο του ενδιαφέροντος.

Επίσης μιλούν στην "Ε" εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στη διοργάνωση, καθώς και η δημοτική σύμβουλος, εντεταλμένη για θέματα Ανάπτυξης, Παναγιώτα Ντίντα.

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ

Η Παναγιώτα Ντίντα λέει ότι η "Λευκή νύχτα" είναι ένας θεσμός που εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Ο Δήμος Καλαμάτας είναι ένας σύγχρονος δήμος, τονίζει η Π. Ντίντα, κι έτσι «ως δημοτική αρχή θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να δοκιμάζουμε καινοτόμες ιδέες και καλές πρακτικές που εφαρμόζονται από άλλους με επιτυχία». Η διοργάνωση αυτή στοχεύει όπως λέει «στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και στην προβολή της πόλης - ενώ οι μεγάλοι κερδισμένοι σίγουρα θα είναι οι καταναλωτές οι οποίοι θα επωφεληθούν από εξαιρετικές εκπτώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες». Ηδη, σημειώνει, «η εκδήλωση αυτή έχει προβάλει πανελλαδικά την πόλη μας και ευελπιστούμε αυτή η μεγάλη γιορτή του εμπορίου να σημειώσει επιτυχία και να γίνει θεσμός».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης επισημαίνει επίσης ότι η "Λευκή νύχτα" είναι θεσμός τα τελευταία χρόνια και έχει υιοθετηθεί από πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. «Είναι κάτι το οποίο έχει γίνει με επιτυχία στην Ευρώπη και εμείς φέτος υιοθετήσαμε τη διαδικασία, η οποία θα συμβάλει θετικά στην τοπική οικονομία», αναφέρει. Σημειώνει δε ότι για φέτος η γιορτή «ήταν τεχνικά αδύνατο να γίνει νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι που είχε κατέβει για διακοπές περισσότερος κόσμος, γιατί το χρονικό διάστημα για την προετοιμασία της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας ήταν μικρό». Ομως πιστεύει ότι θα σημειώσει επιτυχία και θα τονώσει την ψυχολογία της αγοράς. «Η οικονομία έχει σχέση με την ψυχολογία και η αγορά, δυστυχώς, διακατέχεται από ένα καταθλιπτικό κλίμα», λέει. Και προσθέτει ότι με τις χαμηλές τιμές «όλοι θα έχουν να κερδίσουν, γιατί σε όλες τις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης ο θεσμός είναι πετυχημένος - ενώ και στο Ιλιον της Αττικής ένα ανάλογο εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία».

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη θεωρεί ότι είναι καλύτερα που η "Λευκή νύχτα" διοργανώνεται στο τέλος των καλοκαιρινών εκπτώσεων, «για να ξεπουλήσουμε ό,τι έχει μείνει στο μαγαζί μας κι όχι να δώσουμε σε τιμή λαϊκής κάποια εμπορεύματα από την αρχή της εκπτωτικής περιόδου». Επίσης τονίζει ότι «εν καιρώ ύφεσης δεν μπορεί να σταυρώσουμε τα χέρια και να περιμένουμε... πότε θα κλείσουμε. Προσπαθούμε να βρούμε κάποιες έξυπνες ιδέες για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε κόσμο, και τέτοια μια ιδέα είναι η εκδήλωση της "Λευκής νύχτας"». Λέει ακόμη πως «θα έχουμε ένα πραγματικό ξεπούλημα των εμπορευμάτων μας, οι τιμές θα είναι καταπληκτικές, με πολύ μεγάλες εκπτώσεις, με πολύ ωραία φετινά εμπορεύματα και πάρα πολλά μουσικά, χορευτικά και εικαστικά δρώμενα σε όλη την πόλη». Ειδικά τα εμπορικά καταστήματα «έχουν κάποιες καταπληκτικές ιδέες και τις πραγματοποιούν μοιράζοντας διάφορα κεράσματα στον κόσμο, γλυκά, ποτά, σουβλάκια, μπίρες - ενώ τα καταστήματα κάθε περιοχής θα έχουν κάτι διαφορετικό να παρουσιάσουν στο καταναλωτικό κοινό για να το διασκεδάσουν και να του προξενήσουν την επιθυμία να ψωνίσει».

Ο Χάρης Βγενής, εκπρόσωπος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, λέει ότι πρόκειται για μια καινοτόμο διοργάνωση «που θα προαγάγει το τουριστικό προϊόν, κάνοντας ελκυστική μια επίσκεψη για ψώνια και ψυχαγωγία στην Καλαμάτα». Ειδικά στο εμπορικό κέντρο της πόλης «θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία έχουν καταρτίσει ένα πλάνο εκπτώσεων, άλλα σε συγκεκριμένα είδη και άλλα βάζοντας μισή τιμή σε όλο τους τον τιμοκατάλογο». Παράλληλα, «θα γίνουν διάφορα υπαίθρια πάρτι με μουσικούς παραγωγούς, σε διάφορες γειτονιές της πόλης», προσθέτει - ενώ καταλήγοντας λέει ότι ο σύλλογός θα είναι πάντα πρόθυμος να συμμετέχει «σε δράσεις που δίνουν στον επαγγελματικό κόσμο ανάπτυξη και προοπτικές εργασίας».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, όπως έχει διαμορφωθεί κατόπιν συνεργασίας μεταξύ Δήμου Καλαμάτας, συλλόγων και ιδιωτών, έχει ως εξής:

1. Το έναυσμα για την έναρξη των εκδηλώσεων θα το δώσει η Δημοτική Φιλαρμονική, περιδιαβαίνοντας όλο το κέντρο και παίζοντας μουσική.
2. Ιστορικό Κέντρο: στην πλατεία Αμφείας (Παπλωματάδικα) μουσική εκδήλωση.
3. Δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, disco party.
4. Στην πλατεία 23ης Μαρτίου, έκθεση ζωγραφικής.
5. Στην πλατεία Όθωνος, παραδοσιακό γλέντι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Οι Αμφειείς».
6. Στο Ιστορικό Κέντρο, από επιχείρηση υποδημάτων εκδήλωση με jazz μουσική και επίδειξη κατασκευής παπουτσιών.
7. Στην οδό Γερμανού, σχολή χορού θα κάνει latin party.
8. Αριστομένους, στον πεζόδρομο, έκθεση φωτογραφίας.
9. Συμβολή Αριστομένους και Κολοκοτρώνη: γυμναστικές επιδείξεις με τραμπολίνο και «ιπτάμενα σεντόνια».
10. Στον πεζόδρομο Αριστομένους, πλησίον Δημαρχείου, μουσική εκδήλωση με χορούς βαλς.
11. Οδός Κολοκοτρώνη: παραδοσιακή μουσική και χοροί.
12. Οδός Αναγνωσταρά: επιδείξεις μόδας νυφικών και ρούχων και μουσικές εκδηλώσεις.
13. Κεντρική πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου: εκδήλωση από το Δήμο Καλαμάτας με την Παραδοσιακή Ορχήστρα του Ωδείου και, σε διάφορα σημεία κοντά στην πλατεία, από ιδιώτες: house party, παραδοσιακοί χοροί, ρεμπέτικα και έκθεση βιβλίου.
14. Στοά Καλλικούνη: latin party.
15. Στις οδούς Βαλαωρίτου και Ιατροπούλου: ξυλοπόδαροι, φωτιές και μουσικές εκδηλώσεις.
16. Στην οδό Κανάρη: μουσική εκδήλωση.
17. Στο τέρμα Αριστομένους (πλησίον οδού Μακεδονίας), χορευτικές εκδηλώσεις.
18. Στη Ράχη, από αρτοποιείο προσφορά εδεσμάτων και μουσική εκδήλωση.

Πηγή : eleutheria online

Ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πετάει στο …καλάθι των αχρήστων τον δρόμο Γαργαλιάνοι-Βάλτα

ΣΤΟ ΑΕΡΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ – ΒΑΛΤΑ

Στον «αέρα» σύμφωνα με πληροφορίες μας βρίσκεται για δεύτερη φορά η δημοπράτηση του έργου για το δρόμο Γαργαλιάνοι-Βάλτα. Το συγκεκριμένο έργο είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείται να δημοπρατηθεί. Την πρώτη φορά δημοπρατήθηκε το 2010 με χρηματοδότηση της Νομαρχίας και του Δήμου Γαργαλιάνων, αλλά η εργολαβία διαλύθηκε λίγους μήνες μετά, αφού ο Δήμος Γαργαλιάνων δεν είχε καταθέσει τα χρήματα της απαλλοτρίωσης στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων. Την περασμένη χρονιά ο Δήμος Τριφυλίας πέτυχε με απόφαση του Περιφερειάρχη την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, αφού προηγήθηκε η ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων και η ανασύνταξη της μελέτης οδοποιίας, που χρονολογείται από το 2000, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές. Στη συνέχεια η περιφέρεια έδωσε άδεια δημοπράτησης με την προϋπόθεση σύνταξης σε σύντομο χρονικό διάστημα, των απαραίτητων μελετών για την αντικατάσταση της παλιάς γέφυρας της Βάλτας που υπάρχει στο ρέμα. Ο δήμος Τριφυλίας σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει ήδη προχωρήσει το θέμα με τη διαδικασία του επείγοντος και έχουν συνταχθεί από το μελετητή οι απαραίτητες μελέτες για τη γέφυρα, που μαζί με την κύρια μελέτη οδοποιίας για το έργο έχουν κατατεθεί στην περιφέρεια.

Το πρόβλημα δημιουργείται με την πρωτοφανή απόφαση του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει ως μη νόμιμη τη δαπάνη που απαιτείται για την εκπόνηση των ανωτέρω μελετών προκειμένου το έργο να δημοπρατηθεί από το ΕΣΠΑ, με το αιτιολογικό ότι δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία και η σύνταξή τους εμπίπτει στα συνήθη καθήκοντα των υπαλλήλων που υπηρετούν στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τριφυλίας. Το συγκεκριμένο έργο εξ’ όσων γνωρίζουμε είναι ίσως το μοναδικό έργο για το Δήμο Τριφυλίας το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και είχε ελπίδες δημοπράτησης και κατασκευής του.

Η προτεραιότητα που δίνουν οι κάτοικοι της Βάλτας για τη βελτίωσης της οδού Γαργαλιάνοι- Βάλτα όπως έχουμε διαπιστώσει εδώ και χρόνια, είναι πολύ μεγάλη. Πρόκειται για δρόμο στενό με στροφές κατεστραμμένο οδόστρωμα και πολλά προβλήματα, οποίος εξυπηρετεί τις οικονομικές κοινωνικές και εμπορικές συναλλαγές με το πλησιέστερο κέντρο που είναι οι Γαργαλιάνοι και επιπροσθέτως την καθημερινή μετακίνηση των μαθητών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που φοιτούν στους Γαργαλιάνους.

Σύλλογος Μηχανικών Τριφυλίας

Η φωτογραφία είναι από το filiatra news.


Πηγή : kopanaki news

Φιλιατρά: Βόλτα με τα άλογα στο Στόμιο!

Βόλτα με τα άλογα στο Στόμιο πραγματοποίησε την Τετάρτη 28 Αυγούστου η Σχολή Ιππασίας Φιλιατρών.

Τα παιδιά που συμμετείχαν, υπό τις οδηγίες και την παρακολούθηση των εκπαιδευτικών τους, ακολούθησαν την διαδρομή από το βοηθητικό γήπεδο των Φιλιατρών έως το Στόμιο και το χάρηκαν πολύ, ενώ όπως δήλωσε στο filiatranet η υπεύθυνη της Σχολής Ιππασίας Μαρία Πετροπούλου, παρόμοια προσπάθεια θα γίνει στο μέλλον και για τα υπόλοιπα παιδιά που επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Να θυμίσουμε ότι ο Αθλητικός Ιππικός Όμιλος Τριφυλίας που λειτουργεί από το 2010, προσφέρει:

- Αθλητική Ιππασία: Προετοιμασία παιδιών για τις εξετάσεις στην Αθλητική Ομοσπονδία Ιππασίας
- Θεραπευτική Ιππασία: Ιππασία για παιδιά με ειδικές ανάγκες, που τα βοηθά να βελτιώνονται.
- Παιδιά από 8 ετών και άνω: Προετοιμάζονται για Αθλητικό Πρόγραμμα
- Παιδιά κάτω των 8 ετών: Επαφή με τα άλογα, με τη φύση και το περιβάλλον


Πηγή : filiatra net

Κλείνουν τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

Δύο χρόνια μετά τη συγχώνευση τεσσάρων οργανισμών του ΥΠΑΑΤ (ΕΘΙΑΓΕ – ΕΛΟΓΑΚ – ΟΠΕΓΕΠ – ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ) σε ένα μεγάλο Οργανισμό, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που ανέλαβε τις δραστηριότητες της Αγροτικής Έρευνας, των Ελέγχων σε γάλα και κρέας, της Πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων και της Εκπαίδευσης – Κατάρτισης αγροτών, ο Οργανισμός αυτός οδηγείται στο κλείσιμο.

Με ευθύνη της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και της προηγούμενης Διοίκησης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά και με την καθυστέρηση της αντίδρασης της τωρινής ηγεσίας του Οργανισμού στο θέμα της χρηματοδότησης και του προϋπολογισμού, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ενώ δεν έχει ουσιαστικό πρόβλημα ρευστότητας, για τεχνικούς λόγους - λογιστικούς αλλά κυρίως από μνημονιακές δεσμεύσεις Υπουργείου και Οργανισμού και πολιτικές επιλογές, τα χρήματα που έχει από ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και από τις εισφορές κτηνοτρόφων, μεταποιητών γάλακτος και αγοραστών κρέατος δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Άμεση συνέπεια, ένα από τα κύρια εργαλεία υποστήριξης της ελληνικής αγροτικής παραγωγής αχρηστεύεται. Σταματάει η διαδικασία των ελέγχων στο γάλα και στο κρέας και στην πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων, διακόπτεται η αγροτική έρευνα και ακυρώνεται η εκπαίδευση νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή. Αχρηστεύεται και ουσιαστικά καταλήγει στα σκουπίδια επιστημονικός εξοπλισμός πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων €, των εργατηρίων του Οργανισμού και επιπλέον πολλές δεκάδες εκατομύρια θα κληθεί η χώρα να επιστρέψει στην Ε.Ε. λόγω μη ολοκλήρωσης των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη (όπως τα εργαστήρια Ελαιολάδου στα Ινστιτούτα Καλαμάτας Χανίων και Μυτηλίνης).

Οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καλούν όλες τις επιχειρήσεις παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, που έχουν συναλλαγή με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά κυρίως τους Έλληνες αγρότες, που αγωνίζονται για να διατηρήσουν την παραγωγή τους και να επιβιώσουν, να αποτρέψουν το κλείσιμο του Οργανισμού, που αφήνει ασύδοτη την αγορά, αλλά και στερεί από τον αγροτικό κόσμο το δικαίωμα πρόσβασης στα αποτελέσματα της αγροτικής έρευνας στην πιστοποίηση των προϊόντων, και στην αγροτική εκπαίδευση.

Καλούν όλους τους φορείς της Ελληνικής περιφέρειας να πάρουν θέση μαζί μας ενάντια σε μια πολιτική που διαλύει και την αγροτική παραγωγή απογυμνόνωντας το ΥΠ.Α.Α.Τ. από προσωπικό και κλείνοντας τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, το βασικότερο εργαλείο στήριξης της Αγροτικής Παραγωγής.

Συμπαρασταθείτε όλοι. Ο αγώνας μας είναι και δικός σας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ


Πηγή : filiatra net

Ο Βιολογικός Κυπαρισσίας και οι δηλώσεις κατά την παραλαβή του...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ....

"Σήμερα κάνουμε τη διοικητική παραλαβή του Βιολογικού Καθαρισμού της Κυπαρισσίας. Δηλαδή, ουσιαστικά μπαίνουμε στην επίσημη λειτουργία του Βιολογικού, ο οποίος βέβαια όλο αυτό το διάστημα λειτουργούσε δοκιμαστικά και έχει περάσει τις εξετάσεις του! Όπως είδατε και όπως όλοι έχουν αντιληφθεί, είναι ένας από τους πλέον σύγχρονους Βιολογικούς που υπάρχουνε, είναι όλα τα συστήματά του κλειστά και ηλεκτρονικά ελεγχόμενα. Έχει δε και αυτό έχει μεγάλη αξίαδυνατότητα διεύρυνσης, γι' αυτό και είχαμε πει και στο δημοτικό συμβούλιο ότι θα εξετάσουμε σιγά - σιγά τη διεύρυνση του δικτύου στο Καλό Νερό και αλλού.

Εγώ θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όσους δουλέψανε για να έχουμε αυτό το πολύ θετικό αποτέλεσμα. Η νέα δημοτική Αρχή στα δυόμιση χρόνια παρουσίας της έδωσε και αυτή τον καλύτερό της εαυτό ώστε να μη συναντήσει εμπόδια γραφειοκρατικά ή οικονομικά το έργο και είμαστε υπερήφανοι που το παραλαμβάνουμε. Έχουμε πει ότι ο Βιολογικό Καθαρισμός θα παραδοθεί στη ΔΕΥΑΚΥ ώστε να ενταχθεί στο γενικότερο σύστημα της ύδρευσης και αποχέτευσης της περιοχής."


Πηγή : kyparissiotis

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ρεκόρ επιτυχιών στο 95% στο λύκειο Κυπαρισσίας - Δυνατές σχολές επέλεξαν οι υποψήφιοι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΤΟ 95% έφτασε το ρεκόρ επιτυχίας των εισαχθέντων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ από το Ενιαίο Λύκειο Κυπαρισσίας με τους νέους φοιτητές να χαμογελούν στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον. Μάλιστα σημειώθηκαν πρωτιές ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά παιδιά εισήλθαν σε σχολές με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Η Θεοφανία Μπακούρου που μπήκε στην Νομική Αθήνας δήλωσε ότι ήταν μια από τις πρώτες επιλογές της πετυχαίνοντας τον στόχο που έθεσε από την αρχή της χρονιάς, ενώ ήταν χαρούμενη που συμμαθητές της σημείωσαν μεγάλες επιτυχίες ευχόμενη η σωστή και προγραμματισμένη προσπάθεια των παιδιών να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Τόνισε ότι είχε συστηματικό πρόγραμμα χωρίς υπερβολές για την επιτυχία με διάβασμα ενώ η επιλογή της ήταν σημαντική για την αγορά εργασίας.


Η Ιωάννα Φιτσώρου που πέρασε στην Ιατρική Πάτρας πρόσθεσε ότι ήταν η πρώτη της επιλογή και δεν περίμενε να φτάσει τόσο ψηλά, ενώ για τις εξετάσεις θεώρησε ότι ήταν δύσκολες αλλά όλα κύλησαν ομαλά με καλή ψυχολογία. Το μυστικό της επιτυχίας σύμφωνα με την ίδια είναι να μην αφήνουν οι υποψήφιοι κενά καθόλη την διάρκεια της σχολικής ζωής ενώ για τους επιτυχόντες υπογράμμισε ότι το μέλλον ανήκει στους νέους και λύσεις για όλους. Μάλιστα επιβεβαίωσε ότι πολλά παιδιά επιλέγουν για οικονομικούς λόγους σχολή κοντά στο τόπο διαμονής τους.


Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗΣ

Η Δήμητρα Τζανή που πέρασε στη Σχολή Μηχανολόγων Αθήνας επισήμανε ότι ήταν η πρώτη της επιλογή ως επιστήμη με μέλλον αλλά θα παλέψει για να φτάσει ως το τέλος. Μίλησε για πολύ προσπάθεια στο λύκειο ενώ για την οικονομική κρίση είπε ότι αυτό δεν πρέπει να επηρεάζει το επίπεδο παιδείας στη χώρα μας ώστε να φτάνουμε σε υψηλούς στόχους, ενώ ευχήθηκε σε όλους καλή συνέχεια. Ο Διονύσης Γεωργογιαννόπουλος που πέτυχε στην Θεολογική σχολή Αθηνών και είναι παιδί που ζει την οικονομική κρίση με την οικογένειά του, εξήγησε ότι η δύναμη και η πίστη με την γνωση είναι τα αγαθά που οδηγούν το μέλλον της χώρας μας ευχόμενος καλή δύναμη σε όλα τα παιδιά.

Ο Διευθυντής κ. Βαγγέλης Αντωνόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος καθώς η Γ Λυκείου είχε 60 μαθητές με 6 παιδιά να δίνουν ενδοσχολικές εξετάσεις, ενώ η συμμετοχή ήταν 59 παιδιά στις πανελλαδικές. Καταλήγοντας δήλωσε ότι το θετικό αποτέλεσμα οφείλεται στην καλή συνεργασία μαθητών, καθηγητών, γονιών, διεύθυνσης του σχολείου και τοπικών φορέων. Για την οικονομική κρίση τόνισε ότι στο Λύκειο Κυπαρισσίας η γνώση είναι ύψιστο αγαθό.


Πηγή : radio 936

Η «μισή» Τριφυλία θα «παρελάσει» στο δικαστήριο με τα εικονικά τιμολόγια

Έξι άτομα θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας για τη μεγάλη υπόθεση διακίνησης εικονικών τιμολογίων και παράνομη είσπραξη επιστροφής ΦΠΑ από τη δήθεν πώληση αγροτικών προϊόντων.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται πέρυσι το Μάιο, όταν, μετά από πληροφορίες που είχε, το ΣΔΟΕ σταμάτησε στην Κυπαρισσία μια λευκή μερσεντές και συνέλαβε δύο άτομα, τα οποία βρέθηκαν στην Τριφυλία για συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια. Οι ίδιοι είχαν παραδεχθεί ότι επισκέπτονταν την περιοχή για να εμπορευθούν καρπούζια.

Τα τιμολόγια δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματικές συναλλαγές και κατατίθεντο μέσω των Αγροτικών Ενώσεων και Συνεταιρισμών στις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ, για την παράνομη είσπραξη της επιστροφής ΦΠΑ.

Κατηγορούμενοι είναι τέσσερις Αθηναίοι, ένας Θεσσαλονικιός και ένας κάτοικος Φιλιατρών, ενώ χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι πως, όταν πέρυσι σχηματίσθηκε δικογραφία, αυτή περιλάμβανε συνολικά 44 άτομα. Από αυτά, 4 άτομα είχαν τότε προφυλακισθεί, σε 5 είχαν ορισθεί περιοριστικοί όροι, ενώ είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις 30 αγρότες της Τριφυλίας ότι παρουσίασαν ψευδή γεγονότα για να προσκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος. Όσο για τα ποσά που έχουν υπολογισθεί, οι δύο εταιρείες - μαϊμού που συμμετείχαν στο κύκλωμα έκοψαν εικονικά τιμολόγια ύψους 7.667.826,28 ευρώ, ενώ ο ΦΠΑ που διεκδικήθηκε να επιστραφεί από αυτά είναι 843.460,89 ευρώ.

Τα εικονικά τιμολόγια κόβονταν σε συγγενικά συνήθως πρόσωπα, ενώ μόνο η μία εταιρεία από τις δύο είχε κόψει εικονικά τιμολόγια σε 24 αγρότες ειδικού καθεστώτος Τα δε εικονικά αγροτικά τιμολόγια είχαν κατατεθεί στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμάτας, Φιλιατρών, Μεσσήνης, Γαργαλιάνων, Άργους, Πύλου και Πύργου Τριφυλίας, ενώ τα δικαιολογητικά για επιστροφή ΦΠΑ στις ΔΟΥ Φιλιατρών, Άργους και Καλαμάτας.

Το κόλπο…

Η διερεύνηση της υπόθεσης από τις Αρχές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, τόσο στην Κυπαρισσία όσο και στα Φιλιατρά, το χρονικό διάστημα από τις αρχές του 2010 έως το Μάιο του 2012, οι 6 κατηγορούμενοι κατ’ εξακολούθηση έφτιαχναν πλαστά τιμολόγια με σκοπό να κερδίσουν σεβαστά ποσά εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Το κόλπο είχε ως εξής: Οι δύο εταιρείες – μαϊμού εκτύπωσαν έντυπα δελτία αποστολής και τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων με στοιχεία τους και τα θεώρησαν με διάτρηση, κατ’ απομίμηση της γνήσιας θεώρησης των ΔΟΥ Χαϊδαρίου και ΙΑ Αθηνών, προκειμένου αυτά να φαίνονται νόμιμα. Στο στόχαστρο μπήκαν αγρότες της Μεσσηνίας που είχαν υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς επιστροφής του ΦΠΑ κατά την καλλιεργητική περίοδο του 2010 και είχαν πραγματοποιήσει πωλήσεις διαφόρων αγροτικών προϊόντων, με νόμιμα δελτία αποστολής-τιμολόγια στο όνομά τους. Συμπλήρωναν τα πλαστά Δελτία Αποστολής – Τιμολόγια με τα φορολογικά στοιχεία διαφόρων αγροτών και με ποσότητες αγροτικών προϊόντων που δήθεν εμπορεύονταν. Στα εικονικά τιμολόγια έβαζαν και τις υπογραφές των αγροτών. Τα πλαστά αυτά δελτία αποστολής - τιμολόγια θα τα υπέβαλαν στις αρμόδιες ΔΟΥ, προκειμένου να τύχουν επιστροφής ΦΠΑ.

4-7 η μοιρασιά

Από το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ τα μέλη του κυκλώματος εισέπρατταν το 4% και οι αγρότες το υπόλοιπο 7%. Το 2011 τα παραστατικά κατατέθηκαν στις αρμόδιες εφορίες και εισπράχθηκαν ποσά ως επιστροφή ΦΠΑ. Από την πλευρά τους, οι Αρχές πιστεύουν και αποδίδουν τον ηγετικό και καθοδηγητικό ρόλο του κυκλώματος στο Θεσσαλονικιό, ενώ ένας εκ των Αθηναίων κατηγορείται πως είναι αυτός που συμπλήρωνε τα πλαστά τιμολόγια. Άλλοι δύο Αθηναίοι είναι αυτοί στα ονόματα των οποίων φαίνονταν οι δύο εταιρείες που εξέδιδαν τα πλαστά τιμολόγια, ενώ δύο Μεσσήνιοι κατηγορούνται πως υποδείκνυαν τους αγρότες που ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν με το κύκλωμα. Τους δε αγρότες τούς επέλεγαν βάσει της οικονομικής τους κατάστασης, ενώ στη συνέχεια τους «φορτώνονταν» μέχρι να τους πείσουν.

Η συνέχεια της υπόθεσης αναμένεται να δοθεί φέτος στις δικαστικές αίθουσες της Καλαμάτας.


Πηγή : tharros news

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Τριφυλία: Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες»

Την Πέμπτη 29/8/2013 αναμένεται στην Κυπαρισσία η άφιξη των αποστολών της Ισπανίας, του Ιράκ και της Κένυας που θα λάβουν μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες».

Το Φεστιβάλ, που φέτος τελεί υπό την αιγίδα CIOFF και του International Dance Council συνδιοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και το Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ).

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας το Σάββατο 31 Αυγούστου στις 8.30 μμ, ενώ τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, οι ξένες αποστολές τα χορευτικά συγκροτήματα του ΜΕΣΚ και του Συλλόγου Γυναικών Κοπανακίου «Η Καλλιπάτειρα» θα χορέψουν στα Πλατάνια στο Θέατρο «Νότα Αρνόκουρου».

Πριν τη κεντρική εκδήλωση θα γίνει παρέλαση των χορευτικών συγκροτημάτων με τις παραδοσιακές τους στολές στους δρόμους της Κυπαρισσίας.

Το Φεστιβάλ αυτό αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την Τριφυλία. Φέτος μάλιστα είναι αναβαθμισμένο αφού ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ) έγινε δεκτός στο Ανώτατο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χορού «CIOFF» που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO όχι ως απλό μέλος αλλά ως διοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ CIOFF στην Ελλάδα.

Θα υπάρξουν διεθνείς συμμετοχές από την Ισπανία και το Ιράκ. Αρχικά είχε προγραμματιστεί και η συμμετοχή της Σενεγάλης αλλά επειδή δεν κατάφερε να της δοθεί άδεια εισόδου στη χώρα αντικαταστάθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από τη συμμετοχή της Κένυας.

Οι ελληνικές αντιπροσωπίες εκτός από το ΜΕΣΚ και το Σύλλογο Γυναικών Κοπανακίου «Η Καλλιπάτειρα» θα είναι το σωματείο «Άσκαυλος» από την Αθήνα, το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου και ο Λαογραφικός Χορευτικός όμιλος Πατρών. Τα χορευτικά τμήματα από το εξωτερικό θα ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και στην παλαιά πόλη της Κυπαρισσίας και θα επισκεφθούν το οινοποιείο της Ειρήνης Θεοδωροπούλου που παράγει το τσίπουρο «Νταραίος» και τον Παλιό Νερόμυλο της Κυπαρισσίας.

Την Παρασκευή το βράδυ θα φιλοξενηθούν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Κάκαβα, στον Κάκαβα, στην κεντρική καλοκαιρινή εκδήλωση του Συλλόγου κι έτσι θα πάρουν μία γεύση παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας κι ελληνικού γλεντιού. Την Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι οι αντιπροσωπίες των αποστολών θα γίνουν δεκτές από το Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Κώστα Κόλλια στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, σε μια εθιμοτυπική συνάντηση ανταλλαγής ευχών και ενθυμίων.

Πιστεύουμε ότι θα είναι ένα τριήμερο ανταμώματος πολιτισμών, ένα τριήμερο προβολής της ελληνικής παράδοσης, του τριφυλιακού ζωντανού πολιτισμού και της φιλοξενίας του. Προσκαλούμε όλους τους συμπολίτες μας να το παρακολουθήσουν.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


Πηγή : filiatra net

Ντου στην πλατεία για τα τραπεζοκαθίσματα

Τα τραπεζοκαθίσματα από 4 καφετέριες της κεντρικής πλατείας μάζεψε χθες το πρωί ο Δήμος Καλαμάτας, λόγω οφειλών οι οποίες συνολικά υπολογίζονται σε 150.000 ευρώ. Οπως μας διευκρίνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης, τα 3 καταστήματα είχαν οφειλές χρόνων, ενώ το τέταρτο είχε κάνει παράνομη κατάληψη χώρου.

Ο κ. Μπουζιάνης επεσήμανε ότι τα ποσά είναι μεγάλα, λόγω των προστίμων και των προσαυξήσεων, τα οποία έχουν τριπλάσια αξία από το αρχικό κεφάλαιο. Παρατήρησε πως για να πάρουν πίσω τα τραπεζοκαθίσματα οι ιδιοκτήτες θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν το 30% του ποσού που οφείλουν. Ενημέρωσε πως οι έλεγχοι και οι αφαιρέσεις των τραπεζοκαθισμάτων θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές της πόλης, όπως στην Παραλία. Δεν ήταν σε θέση όμως να μας ενημερώσει για το ακριβές ποσό που οφείλουν συνολικά στο δήμο οι ιδιοκτήτες καταστημάτων καφέ και εστίασης από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων, επικαλούμενος την επιπλέον επιβάρυνση από πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι ο δήμος δεν μπορούσε να δείξει άλλη ανοχή, καθώς είναι θέμα εφαρμογής του νόμου και του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επαγγελματιών. Εξήγησε ότι το μάζεμα των τραπεζοκαθισμάτων ξεκίνησε από την πλατεία γιατί εκεί ήταν οι μεγάλες οφειλές και υπενθύμισε ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει μειώσει κατά 10% τα τέλη κοινόχρηστων χώρων.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας σχολίασε ότι «όποιος θέλει χώρο πρέπει να τον πληρώνει. Δεν μπορεί να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Οι επαγγελματίες να παίρνουν όσο χώρο μπορούν να πληρώσουν».

Ενας επαγγελματίας της πλατείας ζήτησε από το δήμο να δείξει ανοχή, λόγω της κρίσης. Ανέφερε ότι έχουν μειωθεί τα έσοδά τους μετά την ανάπλαση, γιατί νοικιάζουν πλέον μικρότερο χώρο και καταργήθηκαν τα "θερμοκήπια", που έδιναν περισσότερη δουλειά το χειμώνα. Και παρατήρησε ότι δεν έχει να πληρώσει ο κόσμος, γι’ αυτό χρωστάει.

Γ.Σ.


Πηγή : eleutheria online

263 θέσεις προβλέπει το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για το Δήμο Καλαμάτας

Η κατανομή θέσεων του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ανά Δήμο, βάσει του πραγματικού πληθυσμού 2011 και κριτηρίων ανεργίας, προβλέπει 263 θέσεις για το Δήμο Καλαμάτας.

Πρόκειται για παρέμβαση μεγάλης κλίμακας που θα δώσει εργασία με πλήρη ασφάλιση και εισόδημα σε περισσότερους από 50.000 ανέργους, ανέφερε προχθές ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος. «Η πρώτη δημόσια πρόσκληση θα βγει στις 15 Σεπτεμβρίου και οι πρώτες προσλήψεις θα ξεκινήσουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου» ανέφερε από την πλευρά του ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου.


Πηγή : tharros news

Ξεραίνονται οι βλαστοί σε ελιές στην Τριφυλία

Εκτεταμένες προσβολές από την κηκιδόμυγα του βλαστού παρατηρούνται σε πολλές ελιές βόρεια της Κυπαρισσίας, όπου κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι ξεραίνονται οι τρυφεροί βλαστοί στις κορυφές των δέντρων.

Η κηκιδόμυγα του βλαστού, επιστημονικώς γνωστή ως resseliella oleisuga, όπως μας επισήμανε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, είναι ένας εχθρός της ελιάς που φέτος έχει έξαρση. Εμφανίζει εκτεταμένες προσβολές σε ελαιοπερίβολα βόρεια της Κυπαρισσίας - και πιο συγκεκριμένα στο Καλό Νερό, την Αγαλιανή, την Ελαία, το Κάκκαβα, την Βανάδα, τον Πρόδρομο. Προσβάλλει τους κορυφαίους βλαστούς της ελιάς, αφήνοντας τα αυγά της κάτω από το φλοιό σε σχισμές την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο.

Αποτέλεσμα είναι να ξεραίνονται οι βλαστοί, δεν προκαλεί όμως ιδιαίτερη οικονομική ζημιά. Οι παραγωγοί πάντως χρειάζεται να λαμβάνουν κάποια αναγκαία μέτρα, που είναι η αφαίρεση και το κάψιμο των βλαστών, η αφαίρεση του φλοιού σε περίπτωση προσβολής των κλαδιών και η αποφυγή τραυματισμού του φλοιού.

Οι παραγωγοί, επισήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος, δεν θα πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα και όταν διαπιστώνουν προσβολές θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες. Υπογράμμισε πως δεν χρειάζονται ψεκασμοί ειδικά για αυτό το έντομο, αφού στην καταπολέμησή του βοηθούν οι ψεκασμοί για τον πυρηνοτρήτη.

Κ.Μπ.


Πηγή : eleutheria online

Λαγκούβαρδος: Την Δευτέρα ξεκινούν οι εργασίες στο γεφυράκι

Το καλοκαίρι τελείωσε σχεδόν αλλά ένας δρόμος καρμανιόλα μετά από χρόνια επιτέλους θα βελτιωθεί αφού ο εργολάβος πιάνει δουλειά. Ο τρόμος που προκαλούσε στους οδηγούς η επικίνδυνη γέφυρα του Λαγκουβάρδου (το φονικό "S"), θα αποτελεί σε λίγους μήνες παρελθόν, καθώς το χειμώνα οι πλημμύρες καθιστούσαν αδύνατη τη διάβαση του συγκεκριμένου σημείου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η εργολαβία, που θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, είναι εντός ενός μηνός από την έναρξη των εργασιών όπου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του μεγάλου τεχνικού έργου, του κιβωτοειδούς οχετού διαστάσεων 6 μέτρων πλάτους, μήκους 30 μέτρων και ύψους 3 μέτρων. Ο αγωγός τόσο μεγάλων διαστάσεων κρίθηκε αναγκαίος, καθώς υπολογίστηκε όγκος νερού 112 κυβικών μέτρων το δευτερόλεπτο.

Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τις 480.000 ευρώ διότι συμπεριλαμβάνει την κατασκευή του τεχνικού έργου και ενός νέου δρόμου μήκους 300 μέτρων. Η κυκλοφορία των οχημάτων από το 4ο έως το 4,2 χλμ της Επαρχιακής Οδού Μαραθούπολης – Φιλιατρών, αναμένεται να διακοπεί λόγω των έργων.

Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ήδη την εκτροπή κυκλοφορίας μέσω της υπάρχουσας εθνικής οδού Φιλιατρών – Γαργαλιάνων (από τον δρόμο του Κουτσουβερίου), προκειμένου να παρακαμφθεί το υπό κατασκευή τμήμα.

Ι. Μπ.


Πηγή : filiatra net

Τριφυλία: Τέλη κυκλοφορίας 100 ευρώ για... άμαξα!

Τα τέλη χορήγησης άδειας κυκλοφορίας ζωήλατου οχήματος, καθώς και τα τέλη για την ετήσια ανανέωσή της όρισε χθες για πρώτη φορά η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας, αφού υπήρξε σχετικό αίτημα από δημότη της περιοχής προκειμένου να κυκλοφορεί την άμαξα του.

Έτσι τα τέλη για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας ορίστηκαν σε 100 ευρώ - ποσό το οποίο επικράτησε τελικά αφού αποτελούσε την αρχική πρόταση, αν και υπήρχαν απόψεις ότι θα έπρεπε να είναι μια τιμή συμβολική. Τα ετήσια τέλη για την ανανέωση της άδειας ορίστηκαν στα 50 ευρώ.

Στην ίδια συνεδρίαση, όπου όλες οι αποφάσεις πάρθηκαν ομόφωνα, δεν εγκρίθηκε το πρακτικό του ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου «Συνδέσεις Δικτύου Υδρευσης Φιλιατρών», καθώς η επιτροπή έκρινε ασύμφορη την προσφορά που κατατέθηκε.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 120 χιλιάδες ευρώ και υπήρξε μόνο ένας ενδιαφερόμενος που κατέθεσε προσφορά με έκπτωση 12%, η οποία κρίθηκε ως μη συμφέρουσα. Ετσι, αφού όπως τονίστηκε το έργον δεν είναι επείγον, αποφασίστηκε η επανάληψη του διαγωνισμού.

Από την άλλη εγκρίθηκαν τα πρακτικά των πρόχειρων διαγωνισμών, για την προμήθεια θραυστών υλικών λατομείου για την ΔΕ Γαργαλιάνων, προϋπολογισμού 23.969 ευρώ, και για την ΔΕ Φιλιατρών, προϋπολογισμού 23.986 ευρώ.

Επίσης, για την προμήθεια υδραυλικών υλικών συντήρησης - επέκτασης υδραγωγείων, για την ΔΕ Γαργαλιάνων προϋπολογισμού 16.777 ευρώ και για τη ΔΕ Φιλιατρών 19.136 ευρώ.


Πηγή : eleutheria online

Φιλιατρά: Φωτιά κατέστρεψε κλεμμένο αυτοκίνητο στο Βόθωνα

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 7 σήμερα το πρωί σε εγκαταλελειμμένο όχημα στην περιοχή του Βόθωνα Φιλιατρών.

Το όχημα, σύμφωνα με πληροφορίες του filiatranet, μάρκας VW Vento, λευκού χρώματος, ήταν εγκαταλελειμμένο στην άκρη του δρόμου για τουλάχιστον 5 ημέρες και σύμφωνα με την έρευνα του Α.Τ. Φιλιατρών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γαργαλιάνων, ιδιοκτήτης του φέρεται να είναι αλλοδαπός βουλγαρικής καταγωγής που διαμένει στον Πύργο, ο οποίος είχε δηλώσει από τις 17 Αυγούστου 2013 την κλοπή του αυτοκινήτου του.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα 2 οχήματα της Πυροσβεστικής Γαργαλιάνων και ένα περιπολικό, καθώς ο κίνδυνος να επεκταθεί η φωτιά στην γύρω περιοχή από την πυκνή βλάστηση ήταν μεγάλος.

Η φωτιά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οφείλεται σε εμπρησμό.



Πηγή : filiatra net

Έτοιμο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τη Λευκή Νύχτα της Καλαμάτας

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ

Δεκάδες είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται για τη Λευκή Νύχτα της Καλαμάτας, το Σάββατο 31 Αυγούστου. Μουσικές εκδηλώσεις, χορευτικές, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, γυμναστικές επιδείξεις θα γίνουν στον άξονα από το Ιστορικό Κέντρο μέχρι την αρχή του Πάρκου Σιδηροδρόμων…

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασε σήμερα η αρμόδια δημοτική σύμβουλος, Παναγιώτα Ντίντα, που ακόμη μια φορά απεύθυνε κάλεσμα στους Καλαματιανούς και τους Μεσσήνιους να επισκεφθούν την πόλη, να κάνουν τα ψώνια τους στα καταστήματα που θα ορίσουν τιμές ακόμη και κάτω του κόστους και να διασκεδάσουν.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η Δημοτική Φιλαρμονική θα κάνει μουσικό περίπατο στο εμπορικό κέντρο της πόλης, από τις οκτώ μέχρι τις εννέα το βράδυ. Στην πλατεία Αμφείας θα γίνει μουσική εκδήλωση, ενώ στο χώρο δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο θα πραγματοποιηθεί Disco party, καθώς επίσης στην πλατεία 23ης Μαρτίου θα λειτουργήσει έκθεση ζωγραφικής. Στην πλατεία Όθωνος θα γίνει μουσικό γλέντι από το Σύλλογο Αμφιείς, ενώ κατάστημα υποδημάτων του Ιστορικού Κέντρου διοργανώνει μουσική εκδήλωση με σαξόφωνο αλλά και επίδειξη κατασκευής υποδημάτων και ενδυμάτων. Στην οδό Γερμανού θα γίνει Latin party. Στον πεζόδρομο της Αριστομένους θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας, ενώ στη συμβολή της με την Κολοτρώνη θα πραγματοποιηθεί γυμναστική επίδειξη με τραμπολίνο, καθώς και επίδειξη ιπτάμενων σεντονιών! Πιο κάτω στον πεζόδρομο θα γίνει εκδήλωση με βαλς, ενώ στην Κολοκοτρώνη θα πραγματοποιηθεί και γιορτή με παραδοσιακή μουσική και χορούς.

Στην οδό Αναγνωσταρά θα γίνει επίδειξη μόδας με νυφικά και μουσική εκδήλωση. Στην κεντρική πλατεία θα παίξει η παραδοσιακή ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, καθώς επίσης θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου. Σε διάφορα σημεία της πλατείας θα γίνουν ακόμη House party, εκδηλώσεις με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς καθώς και με ρεμπέτικα. Στη στοά Καλλικούνη θα γίνει επίσης μουσική εκδήλωση, ενώ στη Βαλαωρίτου και την Ιατροπούλου θα βρουν οι ξυλοπόδαροι και θα γίνουν διάφορα άλλα δρώμενα. Εκδηλώσεις ακόμη θα γίνουν στην Αριστομένους πριν από το πάρκο, αλλά και στη Ράχη, όπου αρτοποιείο θα προσφέρει αρτοσκευάσματα και θα διοργανώσει μουσική εκδήλωση.

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal

Κυπαρισσία: Άφιξη αποστολών της Ισπανίας, του Ιράκ και της Κένυας για το Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες»

Την Πέμπτη 29/8/2013 αναμένεται στην Κυπαρισσία η άφιξη των αποστολών της Ισπανίας, του Ιράκ και της Κένυας που θα λάβουν μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες». Το Φεστιβάλ, που φέτος τελεί υπό την αιγίδα CIOFF και του International Dance Council συνδιοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και το Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ).

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας το Σάββατο 31 Αυγούστου στις 8.30 μμ, ενώ τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, οι ξένες αποστολές τα χορευτικά συγκροτήματα του ΜΕΣΚ και του Συλλόγου Γυναικών Κοπανακίου «Η Καλλιπάτειρα» θα χορέψουν στα Πλατάνια στο Θέατρο «Νότα Αρνόκουρου». Πριν τη κεντρική εκδήλωση θα γίνει παρέλαση των χορευτικών συγκροτημάτων με τις παραδοσιακές τους στολές στους δρόμους της Κυπαρισσίας. Το Φεστιβάλ αυτό αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την Τριφυλία. Φέτος μάλιστα είναι αναβαθμισμένο αφού ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ) έγινε δεκτός στο Ανώτατο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χορού «CIOFF» που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO όχι ως απλό μέλος αλλά ως διοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ CIOFF στην Ελλάδα.

Θα υπάρξουν διεθνείς συμμετοχές από την Ισπανία και το Ιράκ. Αρχικά είχε προγραμματιστεί και η συμμετοχή της Σενεγάλης αλλά επειδή δεν κατάφερε να της δοθεί άδεια εισόδου στη χώρα αντικαταστάθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από τη συμμετοχή της Κένυας. Η ελληνικές αντιπροσωπίες εκτός από το ΜΕΣΚ και το Σύλλογο Γυναικών Κοπανακίου «Η Καλλιπάτειρα» θα είναι το σωματείο «Άσκαυλος» από την Αθήνα, το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου και ο Λαογραφικός Χορευτικός όμιλος Πατρών. Τα χορευτικά τμήματα από το εξωτερικό θα ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και στην παλαιά πόλη της Κυπαρισσίας και θα επισκεφθούν το οινοποιείο της Ειρήνης Θεοδωροπούλου που παράγει το τσίπουρο «Νταραίος» και τον Παλιό Νερόμυλο της Κυπαρισσίας.

Την Παρασκευή το βράδυ θα φιλοξενηθούν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Κάκαβα, στον Κάκαβα, στην κεντρική καλοκαιρινή εκδήλωση του Συλλόγου κι έτσι θα πάρουν μία γεύση παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας κι ελληνικού γλεντιού. Την Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι οι αντιπροσωπίες των αποστολών θα γίνουν δεκτές από το Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Κώστα Κόλλια στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, σε μια εθιμοτυπική συνάντηση ανταλλαγής ευχών και ενθυμίων.

Πιστεύουμε ότι θα είναι ένα τριήμερο ανταμώματος πολιτισμών, ένα τριήμερο προβολής της ελληνικής παράδοσης, του τριφυλιακού ζωντανού πολιτισμού και της φιλοξενίας του. Προσκαλούμε όλους τους συμπολίτες μας να το παρακολουθήσουν.


Πηγή : filiatra news

Καυστικός τίτλος από την "Εφημερίδα των Συντακτών" για το δήμαρχο και τα σκουπίδια

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ

Το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον της «Εφημερίδας των Συντακτών» εξακολουθεί να προκαλεί ο «σκουπιδοπόλεμος» που έχει ξεσπάσει για τις συνεχείς απευθείας αναθέσεις της μεταφοράς των σκουπιδιών σε υπόδικο εργολάβο. «Τον έκανε σκουπίδι για τα σκουπίδια» είναι ο τίτλος του χθεσινού ολοσέλιδου σχεδόν θέματος της εφημερίδας, ο οποίος αναφέρεται στην αντιπαράθεση της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Το θέμα υπογράφει και πάλι ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τερζής, που φαίνεται ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση των σκουπιδιών της Καλαμάτας.

Έγραψε χθες: «Πόλεμος» δηλώσεων ξέσπασε στην Καλαμάτα, με αφορμή τα σκουπίδια και τη διαχείρισή τους. Η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου σε θέματα ανάπτυξης, έργων και ενημέρωσης, Ντίνα Νικολάκου, επιτέθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς στον δήμαρχο της πόλης, κ. Νίκα, ο οποίος χθες ανταπάντησε αφήνοντας αιχμές για τον διαγωνισμό που τέλεσε η Περιφέρεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η αρχή έγινε πριν από λίγες μέρες και μόλις έγινε γνωστό πως ο Δήμος Καλαμάτας ενεργοποίησε νέα –συμπληρωματική– σύμβαση με τον υπόδικο αλλά και καταδικασμένο εργολάβο Θεόδωρο Καράμπελα. Η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου, έκανε δηλώσεις για «κάποιους που θέλουν να συνεχίσουν τον τριτοκοσμικό τους δρόμο με κατασπατάληση των δημοτικών τελών και ύποπτες κατ’ εξακολούθηση αναθέσεις σε υπόδικους “μεταφορείς σκουπιδιών” και εικόνες απαράδεκτες για την πόλη της Καλαμάτας».

Ο «πανελλήνιος διασυρμός»

Η κυρία Νικολάκου δεν έμεινε εκεί, αλλά μίλησε και για «πανελλήνιο διασυρμό» της Καλαμάτας εξαιτίας των «περίεργων αναθέσεων και των περίεργων διαδρομών των χρημάτων των συμπολιτών μας». Για να καταλήξει την επίθεσή της ως εξής: «Ο κ. Νίκας πρέπει επιτέλους να μάθει ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα επικρατεί αταλάντευτα η απόλυτη νομιμότητα. Γιατί το να πετάς τα σκουπίδια στον Αλφειό, στο δάσος της Φολόης και στη θάλασσα θα μπορούσε και να μην κοστίζει τίποτα. Ωστόσο και αυτό το παράνομο κοστίζει, και μάλιστα ακριβά. Ο κ. δήμαρχος μας έχει συνηθίσει από πολύ παλιά, ως “πολιτική σουπιά”, να απλώνει μελάνι, προκειμένου να καλύψει τις διφορούμενες και αντικρουόμενες κάθε φορά πολιτικές επιλογές του».

Πριν απαντήσει ο κ. Νίκας, άρχισε ένα μπαράζ στα τοπικά έντυπα με δηλώσεις εκλεγμένων με τον συνδυασμό του. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας Βενετίας Λιακουνάκου, η οποία καλεί την αντιπεριφερειάρχη να πάει στον εισαγγελέα αν έχει στοιχεία, καθώς η ίδια δεν θεωρεί πως καλύπτει τις παράνομες συναλλαγές του δημάρχου. Προφανώς εδώ η κ. Λιακουνάκου δεν γνωρίζει πως ο εργολάβος με τον οποίο συνεργάζεται η δημοτική αρχή, την οποία στηρίζει, έχει καταδικαστεί με ποινές 50 μηνών και πως εις βάρος του εκκρεμούν κι άλλες υποθέσεις.

Η απάντηση του δημάρχου

Χθες, ωστόσο, ανέλαβε ν’ απαντήσει ο ίδιος ο δήμαρχος Καλαμάτας, ο οποίος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον περιφερειάρχη κ. Τατούλη, κατηγορώντας τον για αδιαφάνεια και έλλειψη ενημέρωσης για τον διεθνή διαγωνισμό καθώς, όπως τόνισε, «οι δήμοι δεν κλήθηκαν ποτέ και δεν γνωρίζουν πόσο και πώς θα πληρώσουν για τη διαχείριση». Παράλληλα, επέκρινε την αντιπεριφερειάρχη για τις δηλώσεις προς το πρόσωπό του, λέγοντας πως αν πρόκειται να αντιπαρατεθεί με κάποιον, αυτός θα είναι ο κ. Τατούλης και όχι η ίδια. Αφησε επίσης αιχμές σε συναδέλφους του δημάρχου που δεν αντιδρούν στα όσα γίνονται, «μήπως πάρουν κανένα έργο». Τέλος, χαρακτήρισε την επίθεση της κ. Νικολάκου στο πρόσωπό του ως καθαρά «προεκλογική».


Πηγή : kalamata journal

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Κοινή στάση τηρούν πέντε δήμαρχοι Μεσσηνίας και Ηλείας στις καθολικές απαγορεύσεις της Natura 2

ΤΑ έμπρακτα αποτελέσματα από την συνάντηση – σύσκεψη που διεξήχθη την Δευτέρα το μεσημέρι στο ΥΠΕΚΑ, με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, και τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου μετά από ανάλυση των δεδομένων της περιοχής αναμένουν πλέον οι πέντε δημάρχους της Ηλείας και της Μεσσηνίας για την προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.

p> Οι δήμαρχοι που εξέφρασαν κοινή στάση στον υπουργό ΠΕΚΑ και τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ ήταν οι : Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς, Ζαχάρως Γεώργιος Μπάμης, Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας.

Η σύσκεψη με την κοινή στάση των Δημάρων είναι αποτέλεσμα των πρώτων συναντήσρων που πραγματοποιήθηκαν στη Ζαχάρω και η πρόσφατη στον Πύργο, όπου χαράχθηκε κοινή γραμμή των Δήμων σχετικά με τις απαράδεκτες όπως αναφέρουν παρεμβάσεις που αποτυπώνονται σε σχέδιο Προεδρικού διατάγματος για το Πάρκο Λίμνης Καϊάφα και θαλάσσιας περιοχής Κυπαρισσίας συμπεριλαμβάνουν μάλιστα μεγάλο μέρος της Natura από το Κατάκολο μέχρι την Κυπαρισσία. Οι δήμαρχοι, πιστεύουν ότι αποκαλύπτεται ένα μεγάλο σχέδιο ερημοποίηησης της περιοχής των 2 Νομών θέτοντας αντισυνταγματικές απαγορεύσεις και περιορισμούς που μετατρέπουν την περιοχή της παραλιακής ζώνης του Κυπαρισσιακού κόλπου σε μια κλειστού τύπου περιφέρεια με πρόσχημα πάντα την θαλάσσια χελώνα caretta caretta. Πιστέυουν ωστόσο ότι τα οριζόνται μέτρα αποτελούν τροχοποέδη για την ανάπτυξη ενώ ουσιαστικά χωρίς την ανθρωπογενή δραστηριότητα η περιοχή δεν μπορεί να επιβιώσει προς όφελος του θαλάσσιου είδους αλλά ούτε καν τουριστικά.

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Τώρα ζητούν να τεθεί φραγμός σε οποιαδήποτε σκέψη για υλοποίηση του φερόμενου Προεδρικού Διατάγματος αποσκοπώντας στην εφαρμογή ενός «Περιφερειακού Πάρκου Λίμνης Καϊάφα και Θαλάσσιας Περιοχής Κυπαρισσιακού Κόλπου» ενώ οι δήμαρχοι επιδιώκουν πλαίσο νομοθετικού περιεχομένου που θα εμπεριέχει μορφές τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, με σεβασμό στο περιβάλλον και αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και περιβάλλοντος.. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πρόταση στο ΥΠΕΚΑ να διαχειριστούν με σαφήνεια οι πέντε Δήμοι τη διαχείριση και προστασία της περιοχής Natura, μαζί με Φορέα Διαχείρισης ο οποίος θα δημιουργηθεί.. ΕΜΑ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

Σε δηλώσεις του στο ράδιο Κυπαρισσία 936, ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κόλλιας τόνισε ότι υπήρξε γόνιμη και αξιόπιστη συζήτηση, από την πλευρά μας αναδείξαμε όλα τα ζητήματα που μας αφορούν, κινούμενοι στο πλαίσο της απόφασης που έχουμε λάβει για προστασία της περιβάλλοντος, ήπιας μορφής ανάπτυξης χωρίς οριζόντιους αποκλεισμούς και επιτάχυνση αναμόρφωσης του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου προκειμένου να ομαλοποιηθέί η διαδικασία στη περιοχή. Πρόεθεσή μας είναι η προστασία του οικοσυστήματος αλλά να μην οδηγούνται τα μέτρα μέχρι την ερημοποίηση της περιοχής.

Οι δήμαρχοι που θα συναντηθούν και θα συζητήσουν με τον υπουργό ΠΕΚΑ και τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ είναι: Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς, Ζαχάρως Γεώργιος Μπάμης, Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας και συνεργάτες τους. ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ


Πηγή : radio 936

Γέμισε μελωδίες από την φιλαρμονική η κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας

ΓΕΜΑΤΗ μελωδία και μουσική ήταν η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Φιλαρμονική Κυπαρισσίας στην κεντρική πλατεία της πόλης παρουσία εκατοντάδων θεατών ολοκληρώνοντας το καλοκαίρι παρουσία του αρχιμουσικού Κώστα Κτενά.

Ο αρμόδιος σύμβουλος σε θέματα Παιδείας κ. Γιάννης Μερκούρης αναφέρθηκε στους δωρητές και ευεργέτες της Φιλραμονικής πυο στεγάζεται στο κτίριο του Δημοτικού μεγάρου, υποσχόμενος ότι θα γίνει ειδική εκδήλωση παρουσία όλων των φορέων προς τιμή τους. Σήμερα αριθμεί 80 ενεργά μέλη όπως τον Γιώργο Μαντζούνη ενώ από τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει παιδική χορωδία ενώ η δημιουριγκή ενασχόληση με την μουσική παρέχεται δωρεάν από το Δήμο.

Μάλιστα τόνισε ότι σήμερα παιδιά ανέδειξαν το ταλέντο τους σπουδάζοντας το αντικείμενο με την χορηγία της Φιλαρμονικής ενώ ευχαρίστησε τα παιδιά που ζωντανεύουν το μουσικό σύνολο. Τα μέλη της Φιλαρμονικής ορχήστρας ερμήνευσαν έργα των Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου αλλά και γνωστές δημιουργίες παρουσία του Δημάρχου Τριφυλίας, δημοτικών συμβούλων και πλήθος κόσμου που απόλαυσε την συναυλία η οποία κατά γενική ομολογία είχε να πραγματοποιηθεί σε αυτό το χώρο για αρκετά χρόνια..


Πηγή : kyparissiotis

«Νεκρή ζώνη» ο Κυπαρισσιακός λόγω της χελώνας caretta caretta

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η συνάντηση- σύσκεψη πέντε δημάρχων της Ηλείας και της Τριφυλίας στο ΥΠΕΚΑ, με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη και τη γενική γραμματέα Νάντια Γιαννακοπούλου, για την περιοχή Natura 2000.

Η σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ ήλθε ως συνέχεια των τριών συσκέψεων που είχαν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα – δύο στη Ζαχάρω και μία (η τελευταία) την Παρασκευή στον Πύργο - για τις καθολικές απαγορεύσεις και τους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν τεθεί σε εφαρμογή με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Πάρκο Λίμνης Καϊάφα και Θαλάσσιας Περιοχής Κυπαρισσιακού κόλπου, καθώς και για τις υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για όλο το εύρος της Natura από το Κατάκολο μέχρι την Κυπαρισσία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς, Ζαχάρως Γεώργιος Μπάμης, Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας και συνεργάτες τους. Επίσης, από το ΥΠΕΚΑ συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και η πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης για την προώθηση πλαισίου και δράσεων προστασίας των Οικοτόπων και των Ειδών της περιοχής NATURA 2000 της Κυπαρισσίας, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αμαλία Καραγκούνη.

Οι δήμαρχοι μετέφεραν στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ την έντονη αντίδρασή τους στις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς που μετατρέπουν την περιοχή της παραλιακής ζώνης του Κυπαρισσιακού κόλπου σε «νεκρή ζώνη», με αφορμή τη θαλάσσια χελώνα caretta caretta. Επανέλαβαν τις εκπεφρασμένες θέσεις τους, ότι τάσσονται υπέρ των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, του οικοσυστήματος και της θαλάσσιας χελώνας για την ωοτοκία της, αλλά είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τα μέτρα αυτά να είναι οριζόντια και να θέτουν φραγμούς στην ανάπτυξη, αποκλείοντας τις παραλίες και τη θάλασσα από ανθρώπινες δραστηριότητες. Είπαν, επίσης, ότι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στη δημιουργία «Περιφερειακού Πάρκου Λίμνης Καϊάφα και Θαλάσσιας Περιοχής Κυπαρισσιακού Κόλπου». Οι δήμαρχοι ζήτησαν μέτρα προστασίας και θεσμικό πλαίσιο που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο και θα επιτρέπει και ενθαρρύνει ήπιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, χωρίς καθολικές απαγορεύσεις και αποκλεισμούς ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Μάλιστα, πρότειναν και ζήτησαν – κάτι που έγινε επίσημα για πρώτη φορά - να αναλάβουν οι ίδιοι οι πέντε Δήμοι τη διαχείριση και προστασία της περιοχής Natura, μαζί με Φορέα Διαχείρισης που προτείνουν να συγκροτήσουν από κοινού με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση! Ακόμη, από κοινού θα στείλουν υπόμνημα στην Ε.Ε. αντικρούοντας όσα αναφέρονται στην Αιτιολογημένη Γνώμη για παράβαση Κοινοτικής Οδηγίας.

Μιλώντας στο «Θ», μετά τη σύσκεψη, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, σημείωσε: «Είχαμε μία πολύ γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση συνολικά για το ζήτημα διαχείρισης της περιοχής Natura και συγκεκριμένα του οικοσυστήματος της περιοχής μας, η οποία – κατά την άποψή μου – ανοίγει κάποιους δρόμους για την ουσιαστική, επιτέλους, αντιμετώπισή του. Η θέση μας, που μεταφέρθηκε στον υπουργό και τη γενική γραμματέα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, είναι η γνωστή ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πάνω στο τρίπτυχο: προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος, ήπιας μορφής ανάπτυξη χωρίς οριζόντιους αποκλεισμούς, αποσαφήνιση – το ταχύτερο δυνατόν – του θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε όλοι να έχουν βρει το ρόλο τους και τον προορισμό τους. Θα συνεχίσουμε την κοινή προσπάθεια των πέντε δημάρχων της Ηλείας και της Τριφυλίας, που ουσιαστικά αποτελούμε ένα άτυπο δίκτυο της Τ.Α., ώστε με ουσιαστικές και επεξεργασμένες προτάσεις και παρεμβάσεις να συμπράξουμε στο να δοθεί, επιτέλους, η σωστή λύση στη διαχείριση οικοσυστήματος και ανθρώπων». δημος τριφυλιας


Πηγή : tharros news

Τριφυλία: Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε ο τρύγος

Με καλούς οιωνούς όσον αφορά την παραγωγή, την ποιότητα και τις τιμές ξεκίνησε ο τρύγος στην Τριφυλία. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας:

«Ο τρύγος ξεκίνησε και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τις ποικιλίες μας από τα οινοποιεία όλης της χώρας. Αυτή την περίοδο έχουμε ξεκινήσει με τις ποικιλίες Σαρντονέ, Μερλότ και Μαλαγουζιά ενώ σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουμε και με το Καμπερνέ». Όσον αφορά τις τιμές σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν παραγωγοί από την περιοχή για την ποικιλία Καμπερνέ είναι στα 50 λεπτά το κιλό αυτή την περίοδο και στα 40 με 42 λεπτά/κιλό από τα ιδιωτικά οινοποιεία.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα και με τον ΣΕΟ γενικά για την χώρα:

«Το δροσερό καλοκαίρι δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας εξαιρετικής χρονιάς από πλευράς ποιότητας για τις αμπελουργικές ζώνες της χώρας. Οι χαρακτήρες κάθε αμπελουργικής ζώνης καθώς και κάθε αμπελοτεμαχίου θα εκφραστούν με ξεχωριστό τρόπο. Ποσοτικά επίσης η χρονιά εμφανίζεται καλή, με μικρά μόνο τοπικά προβλήματα όπως π.χ. τοπικοί παγετοί, χαλάζι ή ισχυροί άνεμοι».

agrotypos.gr


Πηγή : filiatra net

Τρόποι προβολής και προώθησης Μεσσηνιακών προϊόντων απασχόλησαν την σύσκεψη Αλευρά - Κατσούλη

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας με επωνυμία ‘’Ε.Α.Σ.’’ κ. Κώστα Κατσούλη και το Σύμβουλο του Συνεταιρισμού κ. Γιώργο Λαζόγιαννη είχε σήμερα το πρωί στο γραφείο του, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν το Συνεταιρισμό, όπως η πορεία εξέλιξης της δακοκτονίας και ο έλεγχος των παγίδων, η γενικότερη προσπάθεια προώθησης και προβολής των Μεσσηνιακών προϊόντων καθώς και η προσπάθεια ανάδειξης της ταυτότητάς τους μέσα από την πιστοποίησή τους ενώ εξετάστηκε ακόμη η πορεία εξέλιξης των φακέλων επέκτασης ΠΟΠ για το λάδι , καθώς και για την επιτραπέζια ελιά Καλαμάτας.


Πηγή : filiatra news

Με λαμπρή ιστορία, αλλά χωρίς μέριμνα αποκατάστασης το Κάστρο της Κυπαρισσίας

«Το Κάστρο της Αρκαδιάς είναι σήμερα το κόσμημα της πόλης της Κυπαρισσίας, αλλά και ολόκληρου του Δήμου. Λόγω της θέσης του προσφέρει στον επισκέπτη μία ανεπανάληπτη θέα, όχι μόνο προς την πόλη, αλλά και προς όλη τη γύρω περιοχή. Είναι το μπαλκόνι της Κυπαρισσίας για να μπορεί κανείς να αγναντεύει και να χαίρεται την ομορφιά του τόπου», αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου Τριφυλίας (ως συνέχεια του Δήμου Κυπαρισσίας) για το Κάστρο των Γιγάντων της Κυπαρισσίας.

Το Κάστρο έχει λαμπρή ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων και τη μυθολογία. Είναι σήμα κατατεθέν της πόλης και της περιοχής, ορόσημο της ιστορίας και του πολιτισμού της! «Σύγχρονοι μελετητές, με βάση το χτίσιμό του, αποφάνθηκαν ότι είναι φράγκικο χτίσμα, μιας και τέτοιου είδους χτίσματα εμφανίζονται μετά το 1205. Κατά τη μυθολογία, η Κυπαρισσία υπήρξε κτίσμα των “Γιγάντων” (προσωποποιήσεις των ορμών της θάλασσας), οι οποίοι φαίνεται πως έχτισαν και την ακρόπολή της, στην οποία πυργώθηκε το κατοπινό βυζαντινοφράγκικο Κάστρο της. Ένα Κάστρο χτισμένο με πέτρες μήκους 4 μ. και πλάτους 1,64 μ., και άλλες μήκους 1,38 μ. και πλάτους 1,80 μ., οι οποίες (λόγω του μεγέθους τους) αποτελούν απόδειξη ότι χτίστηκε από τους Γίγαντες. Γύρω στο 10ο με 11ο αιώνα φαίνεται πως η Κυπαρισσία αλλάζει όνομα και γίνεται Αρκαδιά, από τους πολλούς Αρκάδες που αναγκάστηκαν στους δύσκολους καιρούς να αφήσουν την κακοτράχαλη γη τους. Από τότε και στο εξής το Κάστρο των Γιγάντων λέγεται Κάστρο της Αρκαδιάς.

Το Κάστρο της Αρκαδιάς παίζει σπουδαίο ρόλο στα χρόνια της Φραγκοκρατίας που ήρθαν μετά τις Σταυροφορίες των δυτικών Ευρωπαίων. Πολλοί Φράγκοι σχεδίαζαν την κατάληψη κάποιων νησιών και κάποιων παράλιων περιοχών, στις οποίες περιλαμβανόταν και το Κάστρο της Αρκαδιάς. Τις πρώτες δεκαετίες του 13ου αιώνα, το Κάστρο πέφτει στα χέρια των Φράγκων και παραμένει σε αυτούς για τους επόμενους 2 αιώνες. Στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, το φρούριο της Κυπαρισσίας ανακαινίζεται στο πλαίσιο της οργανώσεως των παράκτιων περιοχών. Στις 4 γωνίες του φρουρίου χτίζονται προπύργια, ένα εκ των οποίων άντεξε στο πέρασμα των αιώνων και είναι ο πύργος της ανατολικής πλευράς, ο οποίος φέρει το όνομα “Πύργος του Ιουστινιανού”. Το 1432 στο Κάστρο αφεντεύουν οι Παλαιολόγοι και ξανακυματίζει η σημαία με το βυζαντινό αετό έως το 1460 που η Αρκαδιά περνά στα χέρια των Τούρκων και 10.000 Αρκαδινοί υποχρεούνται να μετοικήσουν στα μικρασιάτικα παράλια. Ακολουθεί η περίοδος της πρώτης Τουρκοκρατίας, η οποία κρατά ως το 1685. Οι Τούρκοι οχυρώνονται στο Kάστρο για να αντιμετωπίσουν Έλληνες και Ενετούς, αλλά η οχύρωση στα χρόνια αυτά δεν ήταν εντυπωσιακή, απλώς συμπληρωματική εκείνης των Φράγκων.

Από το 1685 ακολουθεί η περίοδος της Ενετοκρατίας ως το 1715. Οι Ενετοί ξανάχτισαν τα γκρεμισμένα μέρη του Kάστρου (πύργους και επάλξεις), τα οποία είχαν ανατινάξει οι Τούρκοι πριν το χάσουν, και του πρόσθεσαν και άλλες οχυρώσεις, αλλά, δυστυχώς, τα γκρέμισαν πριν ξαναπέσει στα χέρια των Τούρκων. Το 1830 περίπου, μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, το Κάστρο της Αρκαδιάς έπεσε στα χέρια των Ελλήνων. Γύρω στο 1970 χτίστηκε το υπαίθριο θεατράκι, το οποίο έχει φιλοξενήσει πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις (αρχαίες τραγωδίες, θεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, μουσικές βραδιές κ.ά.)». Αυτή είναι η ιστορία του Κάστρου, όπως περιγράφεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου Τριφυλίας. Αυτή την ιστορία, ωστόσο, το σύγχρονο ελληνικό κράτος, η ελληνική Πολιτεία, κυβερνήσεις, υπουργεία, δήμοι, νομαρχία, περιφέρειες, ούτε σέβονται ούτε και αναδεικνύουν!

Το Κάστρο έχει αφεθεί στη μοίρα του, να υφίσταται τις φθορές του χρόνου, χωρίς κανένας από τους αρμόδιους και υπεύθυνους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς ταγούς της μεταπολίτευσης – κυρίως – και δώθε να έχει νοιαστεί για την αποκατάστασή του, την αναστήλωσή του, την ανάδειξή του. Εάν κάτι έχει να δείχνει ολόκληρη η Τριφυλία, για την ιστορία της, αυτό είναι πρωτίστως το Κάστρο των Γιγάντων. Επισκέπτες – τουρίστες, από ολόκληρο τον κόσμο, βλέποντας το Κάστρο θαυμάζουν την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μας, αλλά την ίδια στιγμή διαπιστώνουν με θλίψη ότι οι σύγχρονοι Έλληνες και το σύγχρονο ελληνικό κράτος δε δείχνουν για αυτό το μοναδικό μνημείο της περιοχής τη φροντίδα και τη μέριμνα που του πρέπει!

Τι κι αν πολλές φορές έχουν γίνει εξαγγελίες για παρεμβάσεις στο Κάστρο, τι κι αν πολλές φορές έχουν γίνει αναφορές σε μελέτες, τι κι αν πολλές φορές δηλωνόταν η «βούληση» δήμου, νομαρχίας, περιφέρειας, υπουργείων, αρχαιολογικών υπηρεσιών για παρεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης του Κάστρου, τίποτα απολύτως δεν έχει γίνει. Λόγια του αέρα για λαϊκή κατανάλωση, λίγο πριν ή λίγο μετά από εκλογές. Λόγια για να «φαίνονται» πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί, προς άγραν ψήφων και μετά να «εξαφανίζονται», όπως άφαντες είναι και οι πολυδιαφημισμένες – τάχα – παρεμβάσεις.

Δύο Μεσσήνιοι υπουργοί Πολιτισμού πέρασαν τα τελευταία χρόνια, κανένα έμπρακτο ενδιαφέρον δεν έδειξαν. Δηλώσεις για μελέτη και ενδιαφέρον της αρχαιολογικής υπηρεσίας για ένταξη αποκατάστασης στο ΕΣΠΑ έκανε ως υποψήφιος δήμαρχος και μετά ως δήμαρχος Κυπαρισσίας ο Γιώργος Σαμπαζιώτης, αλλά μελέτη δεν έχουμε δει και, φυσικά, δε θυμάμαι να έγινε και κάποια πρόταση στο ΕΣΠΑ για το Κάστρο. Περισσότερα από δυόμισι χρόνια λειτουργίας του Δήμου Τριφυλίας και με ευρωπαϊκά προγράμματα «ανοιχτά», τίποτα απολύτως δεν έκαναν. Ακόμα και το μικρό αναψυκτήριο που για χρόνια ολόκληρα λειτουργούσε προσφέροντας ένα αναψυκτικό κι ένα γλυκό του κουταλιού στους επισκέπτες που ανέβαιναν στο Κάστρο να θαυμάσουν την ιστορία μας και να αγναντέψουν τον Κυπαρισσιακό κόλπο και τους ελαιώνες, παραμένει εδώ και λίγα χρόνια κλειστό… Για ποια ανάπτυξη, λοιπόν, μιλάνε πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί, όταν ακόμη και τα αυτονόητα για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού μας, που προσελκύουν επισκέπτες και συνδράμουν στην τόνωση της τοπικής και εθνικής οικονομίας, δεν πράττουν; Ακόμη και για την αποκατάσταση του φωτισμού ο Δήμος δεν έκανε τίποτα, και χρειάστηκε να βάλει τα χρήματα ιδιώτης για να φωτιστεί το Κάστρο, που για εβδομάδες ήταν στο σκοτάδι!

Του Ηλία Γιαννόπουλου


Πηγή : tharros news

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Η θρυλική «ταχεία» και πάλι στις ράγες!

Την περίφημη «Ταχεία» επαναφέρουν ο ΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι το τέλος του έτους στα δρομολόγιά του ύστερα από έξι χρόνια! Η αναπαλαίωση και η επισκευή του θρυλικού τρένου, ουγγρικής κατασκευής, συντελείται αυτές τις ημέρες στο μηχανοστάσιο του Πύργου με σκοπό να ξαναλειτουργήσει... «Αυτήν την περίοδο γίνονται εργασίες στον πετρελαιοκινητήρα που κινεί την ηλεκτρογεννήτρια για όλο το ρεύμα του τρένου σε πρώτη φάση. Επίσης γίνονται εργασίες για όλη την πέδη του τρένου (αερόφρενα).

Σε δεύτερη φάση θα επιδιορθώσουμε ό,τι βλάβες έχει ο κύριος κινητήρας που είναι για την κίνηση του τρένου. Αναμένουμε κλιμάκιο ηλεκτρολόγων τη Δευτέρα για να δούμε το ρεύμα και μετά τον κύριο κινητήρα, ώστε το τρένο να κινείται μόνο του, χωρίς να το τραβάει ξεχωριστή μηχανή», δήλωσε στo patrisnews.com ο Ν.Μανώλας. Παρών στο μηχανοστάσιο ήταν και ο σύμβουλος διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Λευτέρης Μαρούσης, ο οποίος έκανε τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιά και μίλησε για τα σχέδια της νέας σεζόν. Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου πέρα από τα συντελούμενα τακτικά δρομολόγια. Το εγχείρημα κινείται με μεγάλη επιτυχία και με σωστό συντονισμό των υπηρεσιών ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Με την άψογη οργάνωση από πλευράς προσωπικού και συζητήσεων από πλευράς ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ το εγχείρημα είναι βιώσιμο και οι επιβάτες στηρίζουν το τρένο σε όλη την Πελοπόννησο.

Έχουμε επιβάτες από όλη την Ελλάδα. Έρχονται επιβάτες από τη Βόρεια Ελλάδα για να απολαύσουν τη διαδρομή καθώς και από την Αθήνα αλλά το κυριότερο είναι η προέλευση τουριστών από το εξωτερικό, οι οποίοι θαυμάζουν το δίκτυο της Πελοποννήσου, ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης. Όσον αφορά τη νέα χρονιά, ο κ.Μαρούσης δήλωσε στo patrisnews.com ότι το εγχείρημα θα συνεχιστεί, καθώς έχουν ήδη προγραμματιστεί εκδρομές για τοπικά δρομολόγια αλλά και για τον γύρο της Πελοποννήσου. Πρόσθεσε δε, ότι ο σιδηρόδρομος θα συνδράμει καθοριστικά σε κάθε μορφή τουρισμού (θρησκευτικός, συνεδριακός κλπ) Σχετικά με την ταχεία επισήμανε ότι «είναι χαρακτηριστικό τρένο της Πελοποννήσου που αναπαλαιώνεται και συντηρείται.


Πηγή : radio 936

Μεγάλο μπαμ με Ιλιέ Μιτρόφ που επιστρέφει…

Πολύ δυνατά στο μεταγραφικό παζάρι κινείται τελικά και η Κυπαρισσία. Η διοίκηση έκλεισε κυριολεκτικά πριν από λίγο τον Σκοπιανό Ίλιε Μιτρόφ που επιστρέφει στην ομάδα του ΑΟΚ.Ο Μιτροφ ειναι 29 ετων και ειναι μεσοεπιθετικος.Περυσι αγωνιζοταν στο Πρωτάθλημα των Σκοπίων και μάλιστα αγωνίστηκε και στο Europa League. Η διοίκηση προσέγγισε τον ποδοσφαιριστή και συμγώνησαν να ξαναφορέσει την «κυανόλευκη» φανέλα και να βοηθήσει την Κυπαρισσία.

Εχει αγωνιστει ακομη στον Αιαντα Σαλαμινας, στο Πανόπουλο και επισης 2 χρονια στην Παναχα’ι’κη. Προκειται για εναν πολυ ποιοτικο ποδοσφαιριστη που εχει ξεχωρισει στις κατηγοριες,με παραστασεις και εμπειρια. Χαρακτηριζεται ευκολα παικτης »εργαλειο» καθως ενω η φυσικη του θεση ειναι στο κεντρο μπορει να αγωνιστει και να υποστηριξει ολες τις θεσεις στον αγωνιστικο χωρο.Tέλος, αύριο το απόγευμα θα πραγματοποίησει την πρώτη του προπόνηση μαζί με τον Ντιόπ, το άλλο απόκτημα της Κυπαρισσίας.

Με πληροφορίες από το taklin.


Πηγή : kyparissiotis

1000 Πεταλιές Όλοι Μαζί!

Το ποδηλατικό μου οδοιπορικό, θα ξεκινήσει στις 2 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Σεπτεμβρίου. Σημείο εκκίνησης/τερματισμού η πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Άργος.

Η διαδρομή αναλυτικά είναι η εξής:

  • 2/9 1η Μέρα 145 χλμ Άργος-Μύλοι-Αγιωργίτικα-Τρίπολη-Ρίζες-Κ.Δολιανά-Άστρος-Κορακοβούνι-Άγιος Ανδρέας-Παραλία Τυρού-Λεωνίδιο (Δ)
  • 3/9 2η Μέρα 128 χλμ Λεωνίδιο-Κοσμάς-Βρονταμάς-Γραμμούσα-Περιστέρι-Άγιος Γεώργιος-Σκάλα-Γλώσσα-Γύθειο-Άγιος Χριστόφορος-Αμύκλες-Σπάρτη (Δ)
  • 4/9 3η Μέρα 110 χλμ Σπάρτη-Τρύπη-Αρτεμισία-Καλαμάτα-Μεσσήνη-Καζάρμα-Σουλινάρι-Χανδρινός-Πύλος (Δ)
  • 5/9 4η Μέρα 136 χλμ Πύλος-Γιάλοβα-Γιανουλαίϊκα-Μαραθόπολη-Αγία Κυριακή-Φιλιατρά-Κυπαρισσία-Καλό Νερό-Γιαννιτσοχώρι-Ζαχάρω-Καλλίκωμο-Ανεμοχώρι-Επιτάλιο-Πύργος-Αμαλιάδα (Δ)
  • 6/9 5η Μέρα 196 χλμ Αμαλιάδα-Σαβάλια-Γαστούνη-Ανδραβίδα-Λεχαινά-Κάτω Αχαΐα-Πάτρα-Ρίο-Αίγιο-Διακοπτό-Δερβένι-Ξυλόκαστρο-Κιάτο (Δ)
  • 7/9 6η Μέρα 155 χλμ Kιάτο-Κόρινθος-Κεχριές-Λουτρά Ωραίας Ελένης-Κάτω Αλμυρή-Άγιος Βλάσσης-Ν. Επίδαυρος-Π. Επίδαυρος-Καλλονή-Γαλατάς-Ακτή Ύδρας-Θερμησία-Ερμιόνη (Δ)
  • 8/9 7η Μέρα 95 χλμ Ερμιόνη-Κρανίδι-Φούρνοι-Νεοχώρι-Σταυροπόδι-Καναπίτσα-Καρνεζαίϊκα-Κάντια-Βιβάρι-Δρέπανο-Άρια-Ναύπλιο-Νέα Κίος-Άργος

Ώρα εκκίνησης κάθε μέρας είναι στις 08:00.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ενημερώνεστε από την σελίδα https://www.facebook.com/Podilatwntas.gia.thn.Ellada και από το ιστολόγιο http://xilies-petalies-oloi-mazi.blogspot.gr/ Στην ομάδα https://www.facebook.com/groups/283011858504244 μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για την βόλτα μας, ανάλογα με την περιοχή που μένετε

Σκοπός του οδοιπορικού είναι η εξάπλωση της χρήσης του ποδηλάτου. Εκείνη την εβδομάδα, αφήστε στην άκρη το αυτοκίνητο σας και ελάτε να ποδηλατήσουμε παρέα! Να ευχαριστήσω τον Δήμο Άργους Μυκηνών για την στήριξη του, καθώς και τους χορηγούς μου Cyclist.gr, BikeMe.gr, ForBikes, GBF Sixtus +Watt, Cycle Ride και DRtv

Στοιχεία επικοινωνίας
Σπύρος Καρατζούλης
skara37@live.com
6932 349797


Πηγή : Δελτίο τύπου

Δίωνας Κυπαρισσίας: Συνεχίζουν οι μικροί τις προπονήσεις υπό τις οδηγίες του Νίκου Δημόπουλου

Κάτω από τις οδηγίες του Νίκου Δημόπουλου, συνεχίζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση οι προπονήσεις των τμημάτων παίδων και εφήβων του Δίωνα Κυπαρισσίας. Η έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων είναι στις 10 Σεπτεμβρίου. Και εφέτος η ομάδα της Κυπαρισσίας θα ρίξει μεγάλο βάρος στα τμήματα υποδομών, απ” όπου άλλωστε προέρχονται πολλοί αθλητές της ανδρική ομάδας.

Όσον αφορά το ανδρικό τμήμα του Δίωνα , ο Γαργαλιανιώτης τεχνικός έχει ορίσει ότι η προετοιμασία θα ξεκινήσει στις 9 Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να αποκλείεται πλήρως το ενδεχόμενο αλλαγής της ημερομηνίας λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων αθλητών. Οι στόχοι της ομάδας δεν στέκονται μόνο την παραμονή, αλλάβλέπου πιο ψηλά, γιατί όχι και την είσοδο του Δίωνα στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος.


Πηγή : kyparissiotis

Νήσο Πρώτη: Για μπάνιο στην παραλία του Βουρλιά

Εξορμήσεις σε κοντινούς προορισμούς ψάχνει πλέον ο Έλληνας για να αφήσει για λίγες ώρες στην άκρη τα προβλήματα της καθημερινότητας και να απολαύσει τις ομορφιές της χώρας μας. Προορισμός πολλών για μία μονοήμερη εξόρμηση ή ακόμη και για μερικές ώρες στην περιοχή μας, είναι και η Νήσος Πρώτη, απέναντι από την Μαραθόπολη Μεσσηνίας.

Οικογένειες με παιδιά, παρέες νέων, αλλά και αρκετοί δύτες που παρακολουθούν μαθήματα κατάδυσης, επισκέπτονται την μικρή παραλία του Βουρλιά, που βρίσκεται μέσα σε ένα ήσυχο όρμο με πεντακάθαρα νερά στο βόρειο μέρος του νησιού.


Στο σημείο εκείνο, οι εκδρομείς έχουν την δυνατότητα λίγα μόλις μέτρα από την παραλία, να δουν ένα βυθισμένο σκάφος που κάποια μέρη του βρίσκονται πολύ κοντά στην επιφάνεια. Η πρόσβαση στην μικρή αυτή αλλά ξεχωριστή παραλία και το Νησί, που έχει την μορφή ενός κροκοδείλου, γίνεται εύκολα με τα συχνά δρομολόγια του Proti Cruises, που ξεκινά από το λιμάνι της Μαράθου.

Κατά την επιστροφή, μετά το μπάνιο σας, απολαύστε την θαλάσσια ξενάγηση που προσφέρει ο Ιωάννης Τεριζάκης, περνώντας από το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γοργοπηγής που γιορτάζει στις 23 Αυγούστου και στις 24 Σεπτεμβρίου. Καθώς στο παρελθόν η Πρώτη αποτελούσε καταφύγιο ναυτικών, θα δείτε επίσης ευχές για καλό κατευόδιο των πλοίων σκαλισμένες επάνω στους βράχους, έναν ελέφαντα να κοιτά την Μαραθόπολη αλλά και την γνωστή σπηλιά της φώκιας. Ετοιμαστείτε λοιπόν, όσο το επιτρέπει ακόμη ο καιρός, για μία αξέχαστη εκδρομή στις μοναδικές ομορφιές της περιοχής μας.


undefined
undefined

Παρακολουθήστε το βίντεο, όπως το κατέγραψε ο φακός του filiatranet:


Πηγή : fliatra net

Η 23η & 24η Συνεδριαση του Δημοτικου Συμβουλιου.

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας,του Δημαρχείου στη Κυπαρισσία,την 30/8 και ημέρα Παρασκευή,ώρα 20.00,καλουνται τα Μελη του απο τον Προεδρο κ.Μπασδανη,για τακτική συνεδρίαση και λήψη απόφασεων, στα πιο κάτω θέματα :

-Απολογισμός Εσόδων – Εξόδων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κυπαρισσίας έτους 2010 (Έγκριση της αριθ. 74/2013 απόφασης Οικονομικής Επιτροπής).

-Απ΄ ευθείας ανάθεση υγρών καυσίμων για το έτος 2013

-Απ΄ ευθείας ανάθεση της προμήθειας φρέσκου γάλακτος & λοιπών αναλώσιμων ειδών παντοπωλείου για τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου και των Ν.Π.Δ.Δ. έτους 2013.

-Παράταση συμβάσεων καυσίμων έτους 2013.

-Αίτηση Αργυράκη Γεωργίας του Παναγιώτη για μείωση του ποσού κατανάλωσης ύδρευσης στην Τ.Κ. Αετού.

-Αίτηση Καρακωνσταντή Νικολάου του Γεωργίου για διαγραφή προσαυξήσεων στο λογαριασμό ύδρευσης του ακινήτου του στην Τ.Κ. Κοπανακίου.

-Αίτηση Φουντά Χαραλάμπους του Κανέλλου για απαλλαγή ή μείωση των Δημοτικών Τελών σε ελαιοτριβείο Δ.Κ. Φιλιατρών.

-Αίτηση Καφίρα Βασιλικής του Γεωργίου για τον χαρακτηρισμό της επιχείρησής της (ελαιοτριβείο Δ.Κ. Φιλιατρών) ως εποχικής.

-Καταβολή αποζημίωσης Προέδρου Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Τριφυλίας.


Πηγή : kyparissia news

Καινούργιο site από το Δήμο Καλαμάτας για καλύτερη τουριστική προβολή της περιοχής

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Με ολοκαίνουργιο site, που όμως δεν είναι ακόμη πλήρως γεμάτο, επικοινωνεί από σήμερα το μεσημέρι ο Δήμος Καλαμάτας με τους «σέρφερ» του διαδικτύου. Είναι μια σελίδα που δίνει μεγαλύτερο βάρος την τουριστική προβολή της περιοχής, σε σχέση με την προηγούμενη…

Η παρουσίαση του site έγινε το μεσημέρι από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Θανάση Ηλιόπουλο, τον προϊστάμενο του Τμήματος Νέων Τεχνολογιών και Πληροφορικής, Βασίλη Διονυσόπουλο, καθώς και τον Παύλο Παύλου, εκπρόσωπο της εταιρείας που ανέλαβε αυτό το έργο. Η ηλεκτρονική διεύθυνση του site παραμένει το kalamata.gr, ενώ το κόστος του έργου, τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος, ανέρχεται στα 6.400 ευρώ.

Όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος, μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου, που είναι η κατασκευή της σελίδας και η εγκατάσταση του μεγαλύτερου μέρους των μενού. Στη δεύτερη φάση, που θα ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες, θα γίνει η εγκατάσταση και άλλων μενού, ενώ στην τρίτη φάση θα παρέχονται ηλεκτρονικές υπηρεσίες καθώς επίσης θα γίνονται πληρωμές με ηλεκτρονικό τρόπο.

Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Καλαμάτας χωρίς να δαπανήσει μεγάλα ποσά έχει πραγματοποιήσει σημαντικές παρεμβάσεις, όπως είναι η επέκταση του ασύρματου δικτύου, ιδίως στις τοπικές κοινότητες, η επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η συμμετοχή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Το βάρος, πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος, θα δοθεί τώρα στην βελτίωση των ταχυτήτων, ενώ ανήγγειλε την έναρξη δύο έργων, του δικτύου ευφυούς μεταφοράς και του δικτύου τηλεϊατρικής.

Στη δυσκολία του εγχειρήματος αναφέρθηκε ο Βασίλης Διονυσόπουλος, ενώ ο Παύλος Παύλου σημείωσε ότι πρόκειται για ένα έργο πρόκληση, διότι το siteτου Δήμου είναι η βιτρίνα του τόσο προς τα έξω όσο και προς τα μέσα.

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal