Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

"Στραγγαλισμός" των παραδοσιακών δράσεων με την ίδρυση πάρκου λίμνης Καϊάφα και κόλπου Κυπαρισσίας

Την αντίθεσή τους με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος ίδρυσης περιφερειακού πάρκου λίμνης Καϊάφα και θαλάσσιας περιοχής κόλπου Κυπαρισσίας, εκφράζουν τοπικοί φορείς, σύλλογοι και οργανώσεις, λόγω της απομόνωσης των παραδοσιακών ανθρώπινων δράσεων που θα οδηγήσουν μια τεράστια ακτίνα, σε μεγαλύτερο μαρασμό. Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν τα “kinigetikanea.gr”, το σχέδιο περιλαμβάνει μια τεράστια έκταση του παραλιακού μετώπου του Νομού Ηλείας, η οποία ξεκινάει από το Κατάκολο και καταλήγει στις εκβολές του ποταμού Νέδα, συμπεριλαμβάνοντας τους δήμους Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Ζαχάρως καθώς και τη γειτονική Κυπαρισσία. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες το Δημοτικό Συμβούλιο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων είπε ομόφωνα «όχι» στην υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου, ενώ το αντίστοιχο Δ.Σ. Ζαχάρως στη χθεσινή συνεδρίασή του αποφάσισε και αυτό –κατά πλειοψηφία- αρνητικά για το συγκεκριμένο θέμα ( η παράταξη του κ. Αγραπιδά δήλωσε «παρών» προκειμένου να γίνει δημόσια διαβούλευση).

Η Γ’ ΚΟΠ για το θέμα

Για το σοβαρό αυτό ζήτημα εξάλλου η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου με εξαιρετικά επείγον έγγραφό της προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαχάρως, επισημαίνει τα εξής:«Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου έπειτα από επεξεργασία και ανάλυση σε βάθος των άρθρων και παραγράφων του σχετικού σχεδίου προεδρικού διατάγματος διαπιστώνει ότι ο σκοπός του που είναι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η προστασία, διατήρηση και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος από φυσικές αιτίες υποβάθμισης όσο και από ανθρώπινες επεμβάσεις και δραστηριότητες, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί στην πράξη. Η απομόνωση των παραδοσιακών ανθρώπινων δράσεων τόσο της υπαίθρου όσο και άλλων δραστηριοτήτων της περιοχής είναι σε αντίθεση με τα όσα ορίζουν οι διεθνείς κανόνες και πρακτικές καθώς συνιστά αντιπαράθεση με την τοπική κοινωνία και καθιστά ανεφάρμοστη κάθε προσπάθεια, δράση, έργο ή δραστηριότητα στην κατεύθυνση προστασίας της φύσης.

Επιπλέον, οι δράσεις και οι εγκαταστάσεις «ήπιας» και «μονομερής» τουριστικής ανάπτυξης που προβλέπει το εν λόγω προεδρικό διάταγμα αφενός δημιουργούν υψηλό κόστος λειτουργίας και αφετέρου σίγουρα θα φέρουν σε σύγκρουση τοπικές επιχειρήσεις ή ακόμα και κοινωνίες. Έτσι σαφέστατο γίνεται ότι με τις απαγορεύσεις δράσεων ζωής θα επέλθει ουσιαστικός και πραγματικός οικονομικός μαρασμός στην περιοχή καθώς γίνεται σαφές ότι η οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα μας δεν συνάδει και δεν αφήνει περιθώρια απομάκρυνσης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Παράλληλα και σε συνέχεια των ανωτέρω είναι γεγονός ότι το υπό ίδρυση περιφερειακό πάρκο σε καμία περίπτωση ΔΕΝ διασφαλίζει την συστηματική παρακολούθηση της κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος όπως διαμηνύει αλλά ούτε και την προστασία του. Αντίθετα, θα λειτουργήσει εις βάρος της τοπικής οικονομίας και επιζήμια για το φυσικό περιβάλλον καθώς είναι διαπιστωμένο το γεγονός και από την δική μας εμπειρία ότι η απομάκρυνση και η απουσία των χρηστών του φυσικού περιβάλλοντος ενδυναμώνει την παρανομία, την καταστροφή και την ληστρική υφαρπαγή των φυσικών μας πόρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Συντονισμού που θα είναι υπεύθυνη για την διαχείριση του Περιφερειακού Πάρκου δεν συμπεριλαμβάνει στα μέλη της εκπροσώπους ούτε των τοπικών Δήμων ούτε των φορέων – οργανώσεων της περιοχής. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να αποφασίζουν άλλοι για εμάς και τα παιδιά μας χωρίς εμάς.

«Κάθετα ενάντια…»

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου εκπροσωπώντας τους Κυνηγετικούς Συλλόγους Ζαχάρως, Κρεστένων, Πύργου και Κυπαρισσίας δηλώνει απερίφραστα ότι είναι κάθετα ενάντια στην ίδρυση του Περιφερειακού Πάρκου Λίμνης Καϊάφα και Θαλάσσιας Περιοχής Κόλπου Κυπαρισσίας όπως αυτό καθορίζεται από το σχετικό σχέδιο προεδρικού διατάγματος και θα παρέμβει με όλες τις δυνάμεις της για την ανατροπή και μη πραγματοποίησή του. Θεωρούμε ότι η Φύση πρέπει να βιώνεται και όχι να αποστειρώνεται. Η διατήρηση του υπέροχου δε φυσικού περιβάλλοντος της Ηλείας αποτελεί θέμα τιμής και συνείδησης για τους κατοίκους της και δεν έχει ανάγκη από ακτιβιστές και εξωγενείς προστάτες των οποίων οι στόχοι τις περισσότερες φορές είναι αμφιλεγόμενοι. Είμαστε δε σε θέση να σας συνδράμουμε εάν επιθυμείται με τους ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες μας, Δασολόγους, Δασοπόνους, Περιβαλλοντολόγους, Ορνιθολόγους στην κατεύθυνση της αειφορικής και ορθολογικής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος που είναι άλλωστε διεθνώς αποδεκτή και συμβατή με τις ανθρώπινες δραστηριότητες».


Πηγή : radio 936