Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Κόντρες εργαζομένων νοσοκομείου με Αλευρά

«Ντροπή σας», «να παραιτηθείτε», φώναζαν χθες στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου εργαζόμενοι και γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι οδηγοί των ασθενοφόρων μετά την κατάργηση της αντίστοιχης υπηρεσίας, αλλά και για την κατάσταση με την έλλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ο δε αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς «τ’ άκουσε» σαν να ήταν ο… υπουργός, αφού οι εργαζόμενοι ζητούσαν απάντηση στην ερώτησή τους: «Τι έχετε κάνει για τα προβλήματά μας, που είμαστε 10 μέρες διαμαρτυρόμενοι στους δρόμους;» και ικανοποιητική εξήγηση δεν μπορούσαν να πάρουν.

Επιπτώσεις στους πολίτεςΟι διαμαρτυρόμενοι έφθασαν νωρίς το μεσημέρι στο Διοικητήριο και με ντουντούκες και πανό ανέβηκαν όλοι στον 4ο όροφο, φωνάζοντας συνθήματα. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Αλευρά. Ο πρόεδρος του Σωματείου, Λευτέρη Πουρνάρας, εξήγησε στον κ. Αλευρά ότι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καλαμάτας βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι η απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι οδηγοί των ασθενοφόρων θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στους πολίτες.

Και εξήγησε: «Θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με τις διακομιδές των ασθενών από και προς το νοσοκομείο. Μπορεί να μην είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αλλά πρέπει να παρέμβει στη λογική, τι θα γίνει με τους πολίτες της και ιδιαίτερα με ανθρώπους που δεν έχουν οικονομική άνεση». Από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο κ. Κώστας Χαραλαμπόπουλος σημείωσε ότι, όταν ένας άνθρωπος μπορούσε να συνεχίσει τη νοσηλεία ή αποθεραπεία στο σπίτι του, αλλά δεν μπορούσε να πάει μόνος τους, μεταφερόταν από το νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Τώρα αυτό δε θα μπορεί να γίνει και θα πρέπει να πληρώσει ιδιωτικό ασθενοφόρο, με το κόστος να είναι πολύ υψηλό. Οι εκπρόσωποι του Σωματείου εξήγησαν ότι το θέμα αφορά 11 οδηγούς στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και περίπου άλλα τόσα άτομα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Περίπου 1.350 οδηγούς σε όλη την Ελλάδα. Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου, Γιώργος Φερεντίνος, εξήγησε ότι τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα περιστατικά, τις διακομιδές για Αθήνα και χρονίως πάσχοντες και δε θα μπορούν να εξυπηρετούν τις άλλες ανάγκες.


Πηγή : radio 936

30χρονος από την Κυπαρισσία συνελήφθη στις Σέρρες για πλαστά ευρώ

Μεσσήνιος είναι ο ένας από τους δύο άντρες που συνελήφθησαν την Τρίτη στις Σέρρες για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων και στην κατοχή τους βρέθηκαν συνολικά 25 πλαστά χαρτονομίσματα, η συνολική ονομαστική αξία των οποίων ξεπερνά… τα 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 30χρονο από την Κυπαρισσία, στο σπίτι του οποίου πραγματοποιήθηκε έρευνα την ημέρα της σύλληψής του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας προχθές Τρίτη το μεσημέρι συνελήφθησαν στα Κάτω Πορόια Σερρών, δύο Ελληνες 30 και 53 ετών. Η σύλληψή τους έγινε από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ποροΐων Σερρών με τη συνδρομή συναδέλφων τους του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κερκίνης.

Αρχικά, στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 12 πλαστά χαρτονομίσματα συνολικής ονομαστικής αξία 570 ευρώ (3 των 100 ευρώ, 4 των 50 ευρώ, 2 των 20 ευρώ, 3 των 10 ευρώ) καθώς και δύο ειδικοί μαρκαδόροι ανίχνευσης και ακύρωσης πλαστών χαρτονομισμάτων. Στη συνέχεια, μετά από έρευνα που έγινε στα σπίτια τους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας 540 ευρώ εκ των οποίων 2 πλαστά χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας των 50 ευρώ και τα εξής αμφιβόλου γνησιότητας: 2 χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας 100 ευρώ, 3 των 50 ευρώ, 3 των 20 ευρώ και 3 των 10 ευρώ. Επίσης κατασχέθηκε ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

kalamatablogs


Πηγή : kyparissiotis

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Συνεντευξη Αλευρά. Ξεκινά η αναδιαρύθμιση του ισογείου στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Συνέντευξη τύπου έδωσε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς στο γραφείο του και αναφέρθηκε στα εξής: Έγινε η έγκριση των όρων διακήρυξης και συγκρότησης της επιτροπής διαγωνισμού δημοπρασίας τριών σημαντικών έργων που έχουν ενταχθεί στο ΔΕΠΙΝ – ΕΣΠΑ.

Αναφέρθηκε:

1) Αναδιαρρύθμιση ισογείου του κτιρίου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας που περιλαμβάνει εξωτερικά ιατρεία, διοίκηση νοσοκομείου και Κέντρο Υγείας, προϋπολογισμού 1.250.000 € και θα δημοπρατηθεί στις 7-1-2014.

2) Ισόπεδος κόμβος Αερολιμένα Καλαμάτας Π.Υ. 850.000 € που δημοπρατείται στις 14-1-2014. Με αυτό το έργο διευθετούνται οι κινήσεις τόσο στην Ε.Ο. Ασπρόχωμα – Μεσσήνη όσο και η πρόσβαση στο αεροδρόμιο. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται 4 οδικά τμήματα (300 μ ένθεν κα ένθεν του κόμβου), μία κυκλική πλατεία με διάμετρο 35 μ, τεχνικά έργα στις τάφρους, αποστραγγιστικά, ηλεκτρομηχανολογικά και έργα σήμανσης.

3) Περιφερειακό Ιατρείο Πεταλιδίου προϋπολογισμού 307.000 € που θα δημοπρατηθεί στις 21-1-2014.

Επίσης έχουν ενταχθεί στο ΔΕΠΙΝ-ΕΣΠΑ τα έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας για το Αρχοντικό-Αβία –Παλιόχωρα-Κιτριές, προϋπολογισμού 4.920.00 € που θα δημοπρατηθεί τον Φεβρουάριο.

Τέλος σε επικοινωνία του κ. Αντιπεριφερειάρχη με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενημερώθηκε ότι βρίσκεται στο γραφείο του κ. Υπουργού για υπογραφή η απόφαση για τον κόμβο στη ΒΙ.ΠΕ Μελιγαλά.

Στην ουσία πρόκειται για ημικόμβο με έξοδο από το δεξιό κλάδο για Αθήνα – Καλαμάτα και είσοδο από τον αριστερό κλάδο για Καλαμάτα – Αθήνα. Είναι ένα αρκετά σημαντικό έργο που θα διευκολύνει την πρόσβαση στην ΒΙ.ΠΕ, καθώς και στην Αρχαία Μεσσήνη και θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Το έργο αυτό είναι αποτέλεσμα της καλής συνεργασία Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και προσωπικά με τον κ. Χρυσοχοϊδη που έλαβε υπόψη και τις επισημάνσεις που είχε κάνει ο κ. Αντιπεριφερειάρχης με σχετικό υπόμνημά του.


Πηγή : Δελτίο τύπου

Με 15 ψήφους υπέρ πέρασε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας

Με ψήφους 15 υπέρ έναντι 6 (4 της αντιπολίτευσης + Καλκαβούρας και Αδρακτάς) πέρασε χθες βράδυ το τεχνικό Πρόγραμμα του 2014 για τον Δήμο Τριφυλίας.

Ενα τεχνικό πρόγραμμα που ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Παναγιωτης Τσίγγανος το χαρα;κτήρισε το πλέον λιτό των τελευταίων ετών και διαμορφώθηκε κατόπιν εισηγήσεων από τις Δημοτικές Ενότητες. Το ύψος του τεχνικού προγράμματος για το 2014 πλησιάζει τα 4,5 εκατ. ευρώ σημαντικά μειωμένο σε σχέση με προηγούμενα τα οποία αν τα δει κανείς -είπε ο κ. Τσίγγανος- φαντάζουν παράδεισος! Αναφερόμενος στην τραγική κατάσταση στα οικονομικά του Δήμου, είπε ότι οι χρηματοδοτήσεις έχουν πέσει τόσο χαμηλά που άλλο δεν παει.

Έδωσε ένα παράδειγμα για την ΣΑΤΑ για το 2014 λέγοντας ότι για όλο το δήμο Τριφυλίας, θα είναι 350.000 ευρώ! Όσα έπαιρνε δηλαδή -είπε ο κ. Τσίγγανος- μόνο η Αυλώνα ή λιγότερα, μέχρι το 2010! Ο δήμος Τριφυλίας έπαιρνε μέχρι το 2010 περίπου 3,5 εκατομ. ευρώ - οι πρώην δήμοι - ΣΑΤΑ, αθροιστικά και φέτος είναι 350.000 ευρώ για όλο το δήμο! Οι ίδιοι πόροι, έχουν υπολογιστεί από τις υπηρεσίες, στο ποσό των 500.000 ευρώ! Ανέφερε ένα παράδειγμα λέγοντας ότι ο Δήμος Κυπαρισσίας είχε έσοδα έσοδα 1.000.000 ευρώ! ενώ τώρα ΟΛΟΣ ο δήμος μόλις που φτάνει τα 500.000 ευρώ!

Χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα προσωρινό καθώς βασίστηκε σε στοιχεία του Ιουλίου 2013 και σίγουρα τον Ιανουάριο θα χρειαστεί αναθεώρηση.

Δείτε το σχετικό Video


Πηγή : filiatra news

Μήνυση για τις ευθύνες στο λιμάνι Κυπαρισσίας στο Δ.Σ. Τριφυλίας

ΕΚΤΑΣΗ πήρε στο Δ.Σ. Τριφυλίας το θέμα του Λιμανιού Κυπαρισσίας μετά από επίκαιρη ερώτηση του κ. Κανελλόπουλου. Ο Πρόεδρος του Νομικού προσώπου τόνισε ότι 11 μήνες γίναμε μάρτυρες ενός εγκλήματος που συντελείται ενώ παρότι εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος σε παλιότερη συνέντευξη Τύπου για την υποβολή μήνυσης κατά παντός υπευθύνου το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό ζητώντας να αναζητηθούν ευθύνες ρωτώντας γιατί δεν τολμά η Δημοτική αρχή και να φοβάται. Επικριτικός ήταν ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Κουκούμης ο οποίος πρόσθεσε ότι το έγκλημα είναι διαχρονικό αφού το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο απλά δεν υπάρχει για την περιοχή μας.

Ο Δήμαρχος κ. Κόλλιας απάντησε σε απολογητικό τόνο ότι η μήνυση θα κατατεθεί τα επόμενα 24ωρα με ολοκληρωμένο φάκελλο αφού η Δημοτική αρχή δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Εξάλλου σε πρόσφατη επίσκεψη του κ. Τατούλη εξήγησε ότι όταν τέθηκε το θέμα ενημερώθηκε ότι κατατέθηκε τροποποιημένη μελέτη στον Αποκεντρωμένο περιφερειάρχη καταλήγοντας ότι "πίεση θα ασκούμε και επιμένω στην καθαρότητα της συνείδησή μας για το θέμα". Πάντως άγνωστο παραμένει πότε η νέα μελέτη θα βρεό χρηματοδοτικό μέσο για να εκπληρωθεί το επόμενο διάστημα...

ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ


Πηγή : radio 936

Φιλιατρά: Καθαρισμός του Νέου Γηπέδου

Μπορεί το νέο Στάδιο Φιλιατρών να εγκαινιάστηκε πρόσφατα, αλλά δείχνει μια εικόνα εγκατάλειψης. Πιστεύοντας πως όλοι έχουμε ευθύνη γι' αυτό και πως δεν πρέπει να περιμένουμε απαθείς να λυθούν τα πάντα από κάποιους άλλους,

ΚΑΛΟΥΜΕ

τα μέλη και τους φίλους μας να συμμετέχουν σε αυτή τη Δράση Καθαρισμού του Γηπέδου. Θα είναι μαζί μας και τα μέλη του Αθλητικού Συλλόγου Τριφυλίας.

Ελάτε λοιπόν την ΚΥΡΙΑΚΗ το πρωί στις 10.30 (15-12-2013) φέρνοντας ό,τι θεωρείτε απαραίτητο και χρήσιμο για αυτόν τον καθαρισμό.

Γιατί η καθαριότητα είναι Αρχοντιά και το Γήπεδο ΔΙΚΟ ΜΑΣ


Πηγή : filiatra net

Κυπαρισσία: Χτύπησαν αλύπητα ηλικιωμένη για να την ληστέψουν

Σε νοσοκομείο της Πάτρας χαροπαλεύει ηλικιωμένη κάτοικος Κυπαρισσίας που έπεσε θύμα αδίστακτων κακοποιών πριν από λίγες μέρες. Οι δράστες «μπουκάρισαν» στο σπίτι της ανήμπορης να αντιδράσει ηλικιωμένης, στην ευρύτερη περιοχή του Μεμί και τη χτύπησαν αλύπητα για να κλέψουν ό,τι βρουν.

Προχθές το απόγευμα, γύρω στις 7.00 όπως εκτιμάται, άγνωστος ή άγνωστοι δράστες, οι οποίοι προφανώς παρακολουθούσαν και γνώριζαν, παραβίασαν σπίτι στους Αρμενιούς της Κυπαρισσίας, μέσα στο χωριό.

Ο άτυχος ιδιοκτήτης εκείνη την ώρα ήταν στο μαγαζί του στην Κυπαρισσία, ενώ η σύζυγός του έλειπε εκτός πόλεως. Ο ή οι δράστες παραβίασαν παράθυρο στην πίσω πλευρά και αφού μπήκαν στο εσωτερικό, τα έκαναν όλα άνω – κάτω ψάχνοντας για τη λεία τους. Κανένας από τους γείτονες δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό, παρά το γεγονός ότι δίπλα και απέναντι από το σπίτι είναι άλλα σπίτια, στα οποία οι ιδιοκτήτες εκείνες τις ώρες ήταν εκεί.

Γύρω στις 9.00 το βράδυ και αφού είχε κλείσει το μαγαζί του στην Κυπαρισσία, ο ιδιοκτήτης επέστρεψε στο σπίτι του στους Αρμενιούς. Με το που έφτασε διαπίστωσε πως δεν άναβε το εξωτερικό φως που είχε με φωτοκύτταρο. Αφού είδε ότι το φωτοκύτταρο δεν ήταν στη θέση του, θορυβήθηκε και αντιλήφθηκε πως κάτι δεν πάει καλά. Μόλις, δε, άνοιξε την κεντρική είσοδο, είδε όλα τα πράγματα να είναι άνω – κάτω.

Οι κακοποιοί ανενόχλητοι, αφού είχαν ψάξει παντού, σε όλους τους χώρους του σπιτιού, βρήκαν και αφαίρεσαν χρυσαφικά, κοσμήματα, λίρες και αντικείμενα, πολύ μεγάλης αξίας. Όπως, κατ’ επανάληψη, έχουμε τονίσει στο «Θ», με την ανασφάλεια, το φόβο και τον τρόμο ζουν καθημερινά οι πολίτες Τριφυλίας, αφού τα κρούσματα εγκληματικότητας στην περιοχή είναι (και) τον τελευταίο καιρό επαναλαμβανόμενα.

Την ίδια, δε, στιγμή η Πολιτεία, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, όπως και το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, δεν κάνουν τίποτα για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής. Αντίθετα, συνεχίζεται η μείωση του προσωπικού και η συρρίκνωση των αστυνομικών δυνάμεων. Οι κάτοικοι είναι κλειδαμπαρωμένοι μέρα και νύχτα στα σπίτια και τα καταστήματά τους, ενώ, όπως λένε, αφού η Πολιτεία δεν τους προστατεύει, παίρνουν πλέον οι ίδιοι το νόμο στα χέρια τους, για να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία τους…

του Ηλία Γιαννόπουλου


Πηγή : tharros news

Εκδήλωση - Συνεστίαση του Αθλητικού Συλλόγου Τριφυλίας

Τη δεύτερη (κατά συνεχή σειρά) εκδήλωση - συνεστίαση, για όλους τους φίλους του αθλητισμού, τα μέλη του συλλόγου του και για όσους θέλουν να περάσουν μία όμορφη βραδιά, διοργανώνει ο Αθλητικός Σύλλογος Τριφυλίας, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013 στην κοσμική ταβέρνα <<ΣΤΕΦΑΝΗΣ>> στην Τερψιθέα.

Στην τιμή της πρόσκλησης περιλαμβάνεται πλήρες μενού - με φαγητό, ποτό και γλυκό.

Σας περιμένουμε όλους!!!!!!!!


Πηγή : filiatra net

Χθες και σήμερα η ΔΕΗ επανασύνδεσε το ρεύμα σε 79 νοικοκυριά της Μεσσηνίας

ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

Ηλεκτρικό ρεύμα, από την ίδια τη ΔΕΗ, πήραν χθες και σήμερα 79 νοικοκυριά στη Μεσσηνία, στα οποία είχε γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω απλήρωτων λογαριασμών. Όπως δήλωσε στο KalamataJournal ο προϊστάμενος…

…του καταστήματος πωλήσεων της ΔΕΗ Καλαμάτας, Γιώργος Παναγόπουλος, τα συγκεκριμένα νοικοκυριά ήταν ενταγμένα στα κοινωνικά τιμολόγια και η επανασύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα έγινε χωρίς χρέωση των πελατών. Ωστόσο, μόνο το Νοέμβρη η ΔΕΗ διέκοψε το ηλεκτρικό ρεύμα σε 230 νοικοκυριά της Μεσσηνίας, που είτε ήταν ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο είτε όχι. Βέβαια, σε πολλά από αυτά τα 230 νοικοκυριά εκτιμάται ότι έχει γίνει επανασύνδεση έξω από τις διαδικασίες της ΔΕΗ. Πάντως είναι πιθανό να υπάρχουν ακόμη νοικοκυριά με κομμένο το ηλεκτρικό ρεύμα.

Αυτό που τόνισε ο κ. Παναγόπουλος στο KalamataJournal είναι ότι τα νοικοκυριά θα πρέπει να ενδιαφερθούν και να κινηθούν για να ενταχθούν στα κοινωνικά τιμολόγια της επιχείρησης. Όπως σημείωσε, «εμείς έχουμε ειδοποιήσει πολλές φορές τους καταναλωτές –και μέσω των λογαριασμών και με ανακοινώσεις και με φυλλάδια- για τους όρους και προϋποθέσεις ένταξης στα κοινωνικά τιμολόγια. Υπάρχουν όμως καταναλωτές που επιδεικνύουν αδιαφορία και γι’ αυτό δεν έχει ευθύνη η ΔΕΗ. Αντίθετα η επιχείρηση κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει, τουλάχιστον στο δικό μας κατάστημα αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

Σε ό,τι αφορά τους Δήμους, ακόμη δεν έχουν αποστείλει τους καταλόγους με τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της επανασύνδεσης. Οι διαδικασίες αυτές ωστόσο δεν μπορέσουν να γίνουν άμεσα, θα χρειαστεί πολύ ψάξιμο και χρόνος, καθώς θα πρέπει να διασταυρωθούν στοιχεία, να βρεθεί σε τίνος το όνομα είναι τα ρολόγια κ.λπ

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal

Αύξηση εξαγωγών 8% η "Καρέλιας"

Αύξηση των εξαγωγών σε ποσοστό 8% εμφανίζει η Καπνοβιομηχανία "Καρέλια" κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περσινού έτους. Παράλληλα, η διεθνής παρουσία της καλαματιανής εταιρείας έχει διευρυνθεί σε περισσότερες από 70 χώρες του εξωτερικού, ενώ δυναμική είναι και η συμμετοχή της σε κορυφαίες διεθνείς εκθέσεις.

Τα πιο πάνω στοιχεία επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η μεγαλύτερη ελληνική καπνοβιομηχανία με ανακοίνωση της, στην οποία αναφέρει ειδικότερα:

"Με συνεχή αύξηση εξαγωγών και το πρώτο 9μηνο του 2013, η εταιρεία συμμετείχε σε κορυφαίες διεθνείς εκθέσεις

Με περαιτέρω αύξηση 8% στις εξαγωγές της κατά το πρώτο 9μηνο του 2013, η "Καρέλια Α.Ε." εξακολουθεί να διευρύνει τη διεθνή της παρουσία σε περισσότερες από 70 χώρες του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο αυτό, η "Καρέλια Α.Ε." παρουσίασε πρόσφατα τη δυναμική σειρά νέων προϊόντων της παράλληλα με τα καθιερωμένα και διεθνώς αναγνωρισμένα σήματά της, σε κορυφαίες εκθέσεις του εξωτερικού. Αυτή τη χρονιά, περισσότεροι διεθνείς προορισμοί, μεγαλύτερα εκθεσιακά περίπτερα, και η συμμετοχή πολυάριθμων κορυφαίων στελεχών ήταν τα χαρακτηριστικά της ευρύτερης συμμετοχής της εταιρείας σε σημαντικές διεθνείς οργανώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη ελληνική καπνοβιομηχανία, επανέλαβε τη συμμετοχή της στη διεθνώς αναγνωρισμένη έκθεση αφορολογήτων ειδών "ΤFWA World Exhibition" στις Κάννες. Με ένα εντυπωσιακό περίπτερο 150 τ.μ., η "Kαρέλια" υποδέχτηκε σημαντικούς πελάτες, από τους χιλιάδες που επισκέπτονται την έκθεση κάθε χρόνο. Είναι γνωστή η καταξίωση της εταιρείας στο συγκεκριμένο κλάδο, καθώς τα προϊόντα της πωλούνται σε μεγάλα αφορολόγητα καταστήματα αεροδρομίων, λιμένων και συνοριακών σταθμών στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, στη Μέση και Απω Ανατολή, καθώς και στην Αφρική.

Με το σήμα Omé να κυκλοφορεί στην εσωτερική αγορά της Γαλλίας με μεγάλη επιτυχία, η "Καρέλια" θεώρησε επιβεβλημένη τη συμμετοχή της για πρώτη φορά στην έκθεση "Losangexpo" στο Παρίσι. Οι επισκέπτες, κυρίως ιδιοκτήτες σημείων λιανικής ανά την χώρα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με στελέχη της εταιρείας τρόπους για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικογένειας Omé και να ενημερωθούν για τα νέα προωθητικά προγράμματα της "Καρέλια". Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις της "Καρέλια" στη Γαλλία πέτυχαν αύξηση 59% το 2012, με την οικογένεια Omé να καταλαμβάνει, κατά τους περισσότερους μήνες, την κορυφαία θέση από πλευράς ποσοστιαίας αύξησης πωλήσεων.

Η εταιρεία έλαβε επίσης μέρος στην έκθεση «Creativsalzburg» στο Σάλσμπουργκ της Αυστρίας, για να υποστηρίξει τα προϊόντα της που ήδη σημειώνουν ταχύτατη άνοδο σε αυτή τη νέα, για την εταιρεία, αγορά, να ενημερώσει για τα νέα της λανσαρίσματα αλλά και για να συμβάλει αποφασιστικά στις προσπάθειες του διανομέα της για διεύρυνση των προωθητικών ενεργειών στα σημεία λιανικής.

Επίσης, η "Καρέλια" συμμετείχε για ακόμη μια φορά στην διεθνή έκθεση καπνικών προϊόντων "Intertabac" στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας, όπου στις συναντήσεις που διεξήχθησαν με τους διεθνείς πελάτες της, τους ενημέρωσε για τις νέες της προτάσεις στα τσιγάρα και στον καπνό για στριφτό, ενώ συζήτησε και τις τρέχουσες εξελίξεις στον κλάδο ενόψει μάλιστα και της επερχόμενης αναμόρφωσης της Κοινοτικής οδηγίας για τα προϊόντα καπνού. Παράλληλα σε σειρά συναντήσεων και με νέους πελάτες ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για είσοδο των σημάτων της και σε νέες αγορές.

Το φορτωμένο εκθεσιακό πρόγραμμα της "Καρέλια" για το 2013 ολοκληρώθηκε στην Ελλάδα με την εντυπωσιακή συμμετοχή της στην εμπορική έκθεση "Mini Market και Περίπτερο" στο Athens Metropolitan Expo. Στο επιβλητικό, 130 τ.μ., περίπτερο της εταιρείας, στελέχη της Εμπορικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης Marketing της "Καρέλια" είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με εκατοντάδες επιχειρηματίες χονδρικής και λιανικής της εσωτερικής αγοράς σχετικά με τα προβλήματα που προκαλεί, σε όλον τον κλάδο, η υπέρμετρη φορολόγηση των καπνικών προϊόντων στην χώρα, αλλά και να συζητήσουν τις σημαντικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στα δίκτυα διανομής κατά το τελευταίο εξάμηνο".


Πηγή : eleutheria online

Ματώνει η αγορά της Κυπαρισσίας - η πόλη κινδυνεύει να γίνει χωριό λένε οι κάτοικοι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΜΑΤΩΝΕΙ η αγορά της Κυπαρισσίας όπως αναφέρουν οι κάτοικοι λίγο πριν τις άγιες ημέρες που πλησιάζουν καθώς η οικονομική τους δυνατότητα έχει εξανεμιστεί καταλογίζοντας ευθύνες στην κρίση αλλά και όσους την δημιούργησαν, Μετά τα λουκέτα οι επαγγελματίες προσπαθούν να επιβιώσουν στις αυξημένες οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Ο Δημήτρης Μαρούκης προβληματισμένος τονίζει ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, ο κόσμος δεν κυκλοφορεί τόσο εύκολα για να ξοδέψει χρήματα όπως στην επαρχία μας που απέχει 300 χλμ. από την Αθήνα τα έξοδα μετάβασης με διόδια και τα συναφή εκτοξεύονται ψηλά. Πρόσθεσε ότι οι επαγγελματίες στα χωριά δύσκολα τα παιδιά του θα επιστρέψουν λέγοντας ότι "στις γιορτές περνά φτωχικά και συγκρατημένα". Για τα αγροτικά είδη υπογραμμίζει ότι από το λάδι κινείται η αγορά ώστε οι αγρότες να έχουν σταθερό εισόδημα, ενώ θεωρεί ότι δυσκολεύουν τα πράγματα και θα περάσουν 5 χρόνια για να ορθοποδήσουμε...

ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ...

Ο κ. Γιώργος μας λέει ότι τις γιορτές θα περάσουμε χάλια "αφού ο κόσμος δεν τα βγάζει πέρα με την κατάσταση να δυσκολεύει" εκτιμώντας ότι "εμείς έχουμε συμβάλει για την καταστροφή στις επόμενες γενιές με το πολιτικό σύστημα να εναλλάσσεται στην ίδια εξουσία" ενώ θεωρεί ότι η αγορά της Κυπαρισσίας πάει από το κακό στο χειρότερο όπως οι επιχειρηματίες που προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν. Κατέληξε λέγοντας ότι ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι η Κυπαρισσία θα καταντήσει χωριό και αυτό μας αφορά άμεσα...Ο κ. Κώστας Κ. καταλήγει και ο ίδιος ότι η πόλη κατάντησε χωριό σε αντίθεση με το Καλονερό και Μάραθο που αναπτύσσεται σταδιακά...


Πηγή : radio 936

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Συνεχίζει με ανοδική πορεία στην κορυφή. Δύο μεγάλες μεταγραφές το Γενάρη

Ακόμα ένα ντέρμπι κέρδισε η Κυπαρισσία και έτσι παρέμεινε στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα της Α” Τοπικής. Η ομάδα του Παναγιώτη Παναγόπουλου κέρδισε μέσα στα Φιλιατρά με 2-0 την Εράνη πετυχαίνοντας δύο γκολ σε κομβικά σημεία που έκριναν την αναμέτρηση.

Από κει και πέρα, σήμερα αρχίζει η προετοιμασία για το νέο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό Καλαμάτας. Απών θα είναι σίγουρα ο Λυδιώτης ενώ ο Σουπούλι που λείπει σε σχολική εκδρομή θα έχει επιστρέψει μέχρι την Παρασκευή. Τέλος, η διοίκηση θα προχωρήσει σε δύο μεγάλες μεταγραφές τον Ιανουάριο ώστε η ομάδα να είναι ανταγωνιστική και να πάρει την άνοδο στην Γ” Εθνική Κατηγορία.


Πηγή : kyparissiotis

Εκλόγές στον Σύλλογο Κυπαρισσιωτών "Η Αρκαδιά"

Γενική Συνέλευση και εκλογές έχει ο ιστορικός Σύλλογος ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΝ ''Η ΑΡΚΑΔΙΑ'' τη Κυριακή 15-12-2014 στις 10.30 στα γραφεία του και καλούνται όλοι οι συμπατριώτες μας με τη παρουσία τους να βοηθήσουμε τη συνέχεια της λειτουργίας του και την έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού μας ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ

Τηλ. Επικοινωνίας: Τσατσάκου Ρούλα 6932474529 και Λούτος Παναγιώτης 6977717182

ΤΟ Δ.Σ


Πηγή : filiatra news

Αστυνομική Επιχείρηση σε Φιλιατρά, Γαργαλιάνους, Κυπαρισσία και Κοπανάκι με 7 συλλήψεις

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε σήμερα (11.12.2013), από το πρωί έως το μεσημέρι, ευρεία αστυνομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή των Γαργαλιάνων, των Φιλιατρών, της Κυπαρισσίας και του Κοπανακίου Μεσσηνίας, η οποία οργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον γενικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε εκατόν ογδόντα πέντε (185) άτομα, εκ των οποίων εκατόν δώδεκα (112) ήταν ημεδαποί και εβδομήντα τρία (73) ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε εκατόν σαράντα πέντε (145) οχήματα.

Επιπλέον, προσήχθησαν συνολικά εξήντα έξι (66) άτομα, από τα οποία τριάντα επτά (37) ήταν ημεδαποί και είκοσι εννέα (29) ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν επτά (7) άτομα.

Τα άτομα που συνελήφθησαν, είναι:

  1. Δύο (2) ημεδαποί, γιατί σε βάρος του καθενός, εκκρεμούσαν χρέη προς το Δημόσιο, ύψους -66.037,57- ευρώ.
  2. Πέντε (5) αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  3. Κατά την επιχείρηση, βεβαιώθηκαν συνολικά σαράντα τρεις (43) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως.

Οι δράσεις αυτές, είναι στοχευμένες και αποσκοπούν στην πρόληψη, αλλά και στην καταστολή της εγκληματικότητας, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.


Πηγή : filiatra net

Στα Φιλιατρά για θέματα υγείας ο Γιώργος Μπέζος

Επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη 11.12.2013 ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας κ. Γεώργιος Μπέζος στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών και στο ΚΕΦΙΑΠ Φιλιατρών στο πλαίσιο της τακτικής συνεργασίας και επικοινωνίας που έχει με το προσωπικό των δυο υγειονομικών δομών.

Στο Κ.Υ. Φιλιατρών ο Διοικητής συναντήθηκε με τον Συντονιστή Δ/ντη κ. Δημήτριο Σωτηρόπουλο και με το υπόλοιπο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό και είχαν μια ουσιαστική συζήτηση για την καθημερινή λειτουργία του Κέντρου και για τα όποια προβλήματα υπάρχουν.

Ο Διοικητής κ. Γεώργιος Μπέζος ενημέρωσε το προσωπικό ότι τις επόμενες ημέρες υποβάλλεται πρόταση στο Υπουργείο Υγείας για ένταξη στο ΕΣΠΑ προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όλων των Κέντρων Υγείας του Νομού Μεσσηνίας συμπεριλαμβανομένου και του Κ.Υ. Φιλιατρών.

Στο ΚΕΦΙΑΠ Φιλιατρών ο Διοικητής του Γ.Ν. Μεσσηνίας συναντήθηκε και συζήτησε με όλο το προσωπικό, τονίζοντας ότι από την επόμενη εβδομάδα και με την σύμφωνη γνώμη του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Παναγιώτη Κατσίβελα, το λεωφορείο του Νοσοκομείου Καλαμάτας θα διατίθεται προκειμένου να πραγματοποιούνται κοντινές εκδρομές στην γύρω περιοχή με συνοδεία του προσωπικού, των παιδιών που φιλοξενούνται στην δομή.

Ταυτόχρονα τις επόμενες ημέρες το υπάρχων προσωπικό του ΚΕΦΙΑΠ θα ενισχυθεί με έναν ακόμα νοσηλευτή και έναν βοηθό θαλάμου.

Σημειώνεται ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται ο διορισμός δυο μόνιμων καρδιολόγων στη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας.


Πηγή : news messinia

Χριστούγεννα 2013: πολλές εκδηλώσεις στην Καλαμάτα και τις Τοπικές Κοινότητες

Πολλές εκδηλώσεις στην Καλαμάτα, στο Κέντρο αλλά και στην Παραλία, καθώς και στις Τοπικές Κοινότητες, διοργανώνει ο Δήμος μας μέσω της Κοινωφελούς Επιχειρήσεώς του «Φάρις» για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων 2013 και της Πρωτοχρονιάς 2014. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο πρόκειται να ανάψει στην κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου την προσεχή Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, ενώ το Σάββατο 14 του μήνα θα ανάψει – για πρώτη φορά - το δέντρο και στην προκυμαία του λιμένος Καλαμάτας.

Επίσης, άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου θα γίνει με τελετουργικό τρόπο στον Άρι, στη Σπερχογεία, στο Πλατύ, στη Θουρία, στ' Αρφαρά και στο Αριοχώρι, ενώ Χριστουγεννιάτικη παραδοσιακή αγορά με τοπικά προϊόντα θα διοργανωθεί στην Αρτεμισία. Ο Δήμος θα διευκολύνει με λεωφορείο όσους θέλουν να μεταβούν στην Αρτεμισία, στις 29 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ψωνίσουν τοπικά προϊόντα αλλά και να χαρούν το χειμωνιάτικο Ταΰγετο.

Το πανηγυρικό άναμμα του δέντρου θα πλαισιωθεί από πολιτιστικές εκδηλώσεις, που θα εξακολουθήσουν όλη την εορταστική περίοδο. Μάλιστα, πολλές από αυτές θα συνοδεύσει με τις μελωδίες της η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

ΜΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ»

Πρωταγωνιστές των εκδηλώσεων θα είναι οι μαθητές και καθηγητές των Καλλιτεχνικών Σχολών της Κοινωφελούς Επιχειρήσεως «Φάρις», για την οποία ο Δήμαρχος τόνισε – στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ - πως δεν συζητεί ο Δήμος παύση της λειτουργίας της, όπως φημολογείται. Ο Π. Νίκας προσέθεσε πως χωρίς τη «Φάρις» δεν υπάρχει πολιτιστική ζωή και δημιουργία στην πόλη, ενώ η Κοινωφελής αυτή Επιχείρηση στηρίζει και τις κοινωνικές δράσεις του Δήμου. Αναφορικά, δε, με τις εκδηλώσεις της προσεχούς εορταστικής περιόδου, επεσήμανε ότι σκοπός του Δήμου είναι «να δώσουμε χαρά, ψυχαγωγία στα δύσκολα χρόνια όπου η φτώχεια και οι δυσκολίες περισσεύουν».

Στη συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάσθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσία εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων που θα μετάσχουν σ' αυτές, ο Πρόεδρος της K.E. «Φάρις» Νίκος Μπασακίδης τόνισε ότι τα Εικαστικά Σχολεία δεν κλείνουν παρά τα όσα λέγονται και μάλιστα θα συμμετάσχουν σε όλες τις εκδηλώσεις.

Σε εποχές οικονομικής κρίσης, ο Δήμος Καλαμάτας, η K.E. «Φάρις», φορείς, σύλλογοι και σχολεία, συνεργάστηκαν ακόμη μία φορά καταθέτοντας την ψυχή τους, ώστε να δημιουργηθεί στην πόλη κλίμα χαράς και αισιοδοξίας.

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μουσικοχορευτικές παραστάσεις, θεατροπαιχνίδια για μικρά παιδιά, συναυλίες, εικαστικά, bazaar και κεράσματα τοπικών προϊόντων.

Οι σχολές της «Φάρις» συμμετέχουν στο φετινό εορτασμό:

  • Στη φωταψία του Χριστουγεννιάτικου δένδρου
  • με την έκθεση έργων των σπουδαστών του Εικαστικού Εργαστηρίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
  • Με εκδηλώσεις των σπουδαστών του Ωδείου και της Σχολής Χορού στο Πνευματικό Κέντρο την 22α και 23η Δεκεμβρίου
  • Με επισκέψεις στα σχολεία και σε ευαγή ιδρύματα της πόλης, αποδεικνύοντας στην πράξη το ρόλο που έχουν στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου.

Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί:

  1. Μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία και το Ιστορικό Κέντρο
  2. Μαγειρέματα με τοπικά προϊόντα στην Κεντρική Αγορά
  3. Επισκέψεις στα σχολεία από την «Μπάντα Κουράγιο».

ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΒΑΣΙΛΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στις 19.30 θα εγκαινιασθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α. Τάσσος» η έκθεση ζωγραφικών έργων του μεγάλου Καλαματιανού σκηνογράφου και ζωγράφου Βασίλη Φωτόπουλου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαρτίου του 2014.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Σημειώνεται πως με επίκεντρο τα παραμυθόσπιτα της κεντρικής πλατείας – Βασιλέως Γεωργίου, σύλλογοι και φορείς του Δήμου οργανώνουν καθημερινά εκδηλώσεις με κοινωνικό και πολιτιστικό περιεχόμενο.

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΦΩΤΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Επισημαίνεται πως η φωταψία του Χριστουγεννιάτικου δένδρου θα γίνει την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου και ώρα 20.00 στην κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου της Καλαμάτας. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 19.00 με μουσική και κεράσματα από τοπικούς συλλόγους και επαγγελματίες.


Πηγή : best-tv

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Μόνο επείγοντα χειρουργεία στο νοσοκομείο Καλαμάτας λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

Ο πρόεδρος των ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας τόνισε ότι πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες για την άμεση πρόσληψη δύο επικουρικών ιατρών αναισθησιολόγων Μόνο έκτακτα χειρουργεία θα πραγματοποιούνται από την προσεχή Δευτέρα στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

«Αυτήν τη στιγμή υπηρετούν μόνο τρεις αναισθησιολόγοι και δεν θα πραγματοποιούν τακτικά χειρουργεία, για λόγους ασφαλείας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Μανόλης Μάκαρης. Ο πρόεδρος των ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας τόνισε ότι πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες για την άμεση πρόσληψη δύο επικουρικών ιατρών αναισθησιολόγων, θέσεις που έχουν προκηρυχθεί και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο.

Υπογράμμισε δε, ότι στο νοσοκομείο Καλαμάτας υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού που φτάνουν το 35%, με σοβαρότερες αυτές τις παντελούς έλλειψης γαστρεντερολόγου, αλλά και παθολόγων, καθώς υπηρετούν μόνο πέντε και για τις δύο παθολογικές κλινικές, ενώ κατ' ελάχιστο έπρεπε να υπηρετούν οκτώ, όπως σημείωσε.

Εξάλλου, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καρδιολόγος στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας και μια φορά την εβδομάδα πηγαίνει κι εξυπηρετεί ένας καρδιολόγος από το νοσοκομείο Καλαμάτας και μια γιατρός από το κέντρο υγείας Πύλου, ενώ διακομίζονται στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, όλα τα νευροχειρουργικά περιστατικά.


Πηγή : messinia portal

Το ταξίδι του Νίκου Καλογερόπουλου συνεχίζεται και με μύθους του Αισώπου!

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Ο Αίσωπος, με τα παραμύθια που κουβαλάει, φτάνει από την επόμενη Κυριακή (15 Δεκεμβρίου) στο Τρενοτεχνείον Κυπαρισσίας, τον πολιτιστικό πολυχώρο 3Φιλλλίας που έχει δημιουργήσει στο παλιό Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στο Σταθμό ο Τριφύλιος ηθοποιός και τραγουδοποιός, Νίκος Καλογερόπουλος. Ένα χώρο αυθεντικό, μια στέγη της τέχνης, του πολιτισμού, της ιστορίας! Έναν πολυχώρο μουσικής, κινηματογράφου, θεάτρου! Μια στέγη της τέχνης και της έκφρασης, της καλλιτεχνικής έμπνευσης και δημιουργίας. Ένα στέκι για κάθε ηλικία, κάθε εποχή. Φτιαγμένο με μεράκι και διάθεση για προσφορά. Ο φετινός χειμώνας στο Τρενοτεχνείον είναι γεμάτος εκπλήξεις, αφού ο Νίκος Καλογερόπουλος, εκτός από την τρέλα του, έχει και πολλές ιδέες, που μαζί με τους συνεργάτες του υλοποιούν. Γεμάτος εμπειρίες ζωής και συναισθήματα επέστρεψε στην πατρίδα του, στη δική του ρίζα, και δίνει ό,τι καλύτερο έχει. Βάζει την ψυχή του στο Τρενοτεχνείον και δίνει στον κόσμο, και ιδίως τη νεολαία, τον εαυτό του! Συναντήσαμε τον Νίκο Καλογερόπουλο μεσημέρι Πέμπτης, στο Τρενοτεχνείο, την ώρα που ετοιμάζονταν να φάνε, αφού είχαν κάνει πρόβες για τον Αίσωπο. Το φαΐ πήγε στην κουζίνα, για μετά! Έτοιμο ήταν, άλλωστε. Ο Καλόγερας – για τους φίλους – δε σταματά ποτέ να έχει όρεξη για κουβέντα, και για φαΐ βέβαια, αφού έχει περάσει λόρδες και λόρδες! Ο Αίσωπος, όμως, είναι ιδέα που κάνει πράξη και δε χορταίνει να μιλάει! Χειμαρρώδης και εκφραστικός, μπήκε αμέσως στο ψητό – ψητό ήταν και το μεσημεριανό φαΐ: «Ο Αλέξαντρος μεγάλωσε και στη μια μασχάλη είχε τον Αίσωπο και στην άλλη την Ιλιάδα. Μέσα από την Ιλιάδα, το πρότυπό του ήταν ο Αχιλλέας. Ο Αριστοτέλης, όμως, φρόντισε να τον μάθει, να τον διδάξει μέσα από τον Αίσωπο. Και όχι μόνο τον Αλέξαντρο, και όλους.

Γι’ αυτό λέω, και σήμερα όλοι οι ψαγμένοι ανθρώποι του κόσμου, μορφωμένοι, έχουνε στις βιβλιοθήκες του τον Αίσωπο. Δεν υπάρχει καλύτερος παραμυθάς! Και τώρα, λοιπόν, εδώ, θα στήσουμε τον Αίσωπο. Θα γίνει ένα καραβάκι, που θα είναι του παππού του Αισώπου, που θα ταξιδεύει μες στα χρόνια. Έρχεται και μας κουβαλάει και μας φέρνει τους μύθους εδώ! Οραματίζομαι να περάσουν όλα τα πιτσιρίκα της Μεσσηνίας και όχι μόνο, από εδώ, ξεκινώντας από τον Αίσωπο!».

Ασταμάτητος στο λόγο του, συνέχισε: «Και να μας έχει ο Θεός καλά να κάνουμε πραγματάκια. Στο κεφάλι μας έχουμε χιλιάδες πράγματα. Και δεν τα έχουμε μόνο στο κεφάλι μας τώρα. Έχουμε και στέγη! Στεγαστήκαμε! Οι Άποροι Άρχοντες βρήκαμε στέγη. Τις Παρασκευές έντεχνο. Τραγουδάει ο Πασχάλης Τσέρνας, η Θέλμα Καραγιάννη, ο Λευτέρης Τσακιράκης, φίλοι διάφοροι που σκάνε μύτη, πολύ ωραίοι, ο Δημητράκης ο Σφαλτός από εδώ, δίνουμε πάσα και βήμα σε όλα τα παιδιά, σε νέα γκρουπάκια. Από βδομάδα ο Βασίλης ο Γκισδάκης. Ο Βασίλης ο Παπακωνσταντίνου, πάλι θα μας έρθει για μια χειμωνιάτικη περατζάδα. Ο Μίλτος ο Πασχαλίδης, ο Παντελής ο Θαλασσινός, πιστεύω όλοι, όλα τα καλά φιλαράκια θα κάνουν την περατζάδα τους από εδώ. Κάθε Σάββατο, οι Άποροι Άρχοντες ξαναστήνουμε την μπάντα, με έναν ήχο εκπληκτικό και τους πιτσιρικάδες, το Ζερλεντέ το Θανάση με τον αδερφό του, που τους θυμάμαι πιτσιρίκια – πιτσιράκια, που ερχόσανται στα Ρεμπετάδικα στην Αθήνα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που φτιάξαμε την μπάντα παρέα. Κυριακή απόγευμα Αίσωπος, μετά προβολή ταινίας και μετά κουβέντα και τραγούδια. Θα έχουμε και χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν με τους ρεμπέτες και όχι μόνο. […] «Η τέχνη, και το τραγούδι και το θέατρο, άμα είναι ξεκομμένα από την κοινωνία… χέστα! Πρέπει να λένε πράματα.

Κοίτα τι λέει ο Σουρής μετά από 111 χρόνια: “Δυστυχία σου Ελλάς με τα τέκνα που γεννάς”. Κι ο Βάρναλης κι ο Γκάτσος. Αλλά πρέπει κι εμείς κάτι να κάνουμε, κάτι ν’ αφήσουμε. Και στο έντεχνο, πού πάμε όταν κάτι μας πονάει και θέλουμε να δώσουμε; Στον Άσιμο πάμε, στον Σιδηρόπουλο, στον Παπάζογλου. Αυτοί που προβάλλονται, όμως, δεν είναι αυτοί. Ακούγεται ο Χατζηδάκις; Ακούγεται ο Μαρκόπουλος, που λέει “Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί;”. Αυτό που καίει τώρα. Ποιο ραδιόφωνο θα το βάλει; Αφού οι ίδιοι ανοίγουνε τις πόρτες…». Δε θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα: «Ας ανοίξουν οι Έλληνες τα μάτια τους, έστω και αργά, και ας δούνε! Εγώ το δάσκαλο δεν κάνω. Εγώ δηλώνω μαθητής ετουτουνού του κόσμου. Κι εσύ αν είσαι δάσκαλος – λέω σ’ ένα τραγούδι – να καταλάβω δώσ’ μου. “ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΟΥΛΟΣ ΚΑΝΕΝΟΥ – με κεφαλαία ρε – το ξαναλέω, ούτε Θεού ούτε ανθρώπου, είμαι αεράκι και φωτιά στους μύθους του Αισώπου”! Ας ανοίξουν τα μάτια τους κι ας κάνουν αυτό που πρέπει. Αυτοί που κυβερνάνε είναι ψηφισμένοι από ’μας. Κι αν δεν είναι από μένα, είναι από τον πατέρα μου, από τον μπάρμπα μου, από τον αδερφό μου, από τους Έλληνες». Πώς επέλεξε να επιστρέψει και να δημιουργήσει το Τρενοτεχνείο, ρωτάμε. «Το Τρενοτεχνείο δεν το ’κανα για να κονομήσω. Ούτε τώρα στα ’60 μου, μου κουκούνιασε να γίνω επιχειρηματίας. Άπορος ήμουνα, το ’χω κάνει και τραγούδι, και όνομα και πράμα. Ήρθα εδώ από την αλογόμυγα. Να η αλογόμυγα του Σωκράτη. Αγαπάω την πατρίδα μου, αγαπάω την Ελλάδα. Δεν ντρέπομαι που είμαι Έλληνας. Πονάω την πατρίδα μου και ήρθα εδώ, ό,τι πιο καλό κουβαλάω, το καλύτερο που κουβαλάω, ήρθα σαν τη μελισσούλα να το δώσω εδώ! Και γι’ αυτό λέω περιμένω, ειδικά τους Κυπαρίσσιους, τους Τριφύλιους, τους Μεσσήνιους, να κάνουμε πραματάκια εδώ». Μάλιστα, έχει κουβεντιάσει με τον Πέτρο το Θέμελη να κάνει προβολές στο Τρενοτεχνείον, «να μάθουμε από τον Πέτρο για τον τόπο μας εδώ, για την Αρχαία Μεσσήνη, που έχει κάνει εκπληκτική δουλειά και του είμαστε ευγνώμονες, για την Κυπαρισσία, που εδώ που μιλάμε όλος ο τόπος είναι γεμάτος αρχαία, εδώ δίπλα είναι ο ναός του Απόλλωνα, από εκεί ο ναός της Αθηνάς. Πριν από ενάμιση μήνα είχα πάει στην Αρχαία Μεσσήνη, στον Πέτρο το Θέμελη, και είχε ανακαλύψει και μου έδειξε πού ήτανε το άγαλμα της θεάς Αθηνάς Κυπαρισσίας, κι εγώ του είπα το τραγούδι που έχουμε κάνει για την Αθηνά Κυπαρισσία: “Αθηνά μου παινεμένη και χιλιοτραγουδισμένη, ξαναδώσε μας σοφία, τόλμη, αρετή κι αντρεία, στο ζητάω με παρρησία, Αθηνά Κυπαρισσία… Γίνε συ αρματηλάτης, να ’ρθει η χώρα στα καλά της.

Με ασπίδα και με δόρυ για να βγούμε από το ζόρι. Και η Θεά, χρησμό αφήνει: Για να βγούμε από τη δίνη, Αθηνά και χείρα κίνει! Όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε κάτι για την πατρίδα. Άμα ξυπνήσουμε, ένα κλικ είναι όλα, όπως λέει η Δημοκρατία στην ταινία. Άμα κάνουμε ένα κλικ, ο καθένας χωριστά, αυτή η πατρίδα θ’ αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά πώς να γίνει το κλικ; Κάποιος πρέπει να μιλήσει, να βγει μπροστά…». Ενώ δεν «έκοβε» και επί ώρα μιλούσε, ξάφνου κολλάει, σταματάει και βουρκώνει. «Σαν σήμερα έκανα την εγχείρηση. Μου ’χανε πει οι γιατροί, θα πεθάνω σ’ έξι μήνες. 5 Δεκέμβρη και την άλλη μέρα γιόρταζα. Θυμάμαι, πήγα στον παράδεισο, στην κόλαση, ήμουνα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, Πιο πολύ ήμουνα πάνω. Καρδιά, το ’67. Οι γιατροί μου είπανε, ή την κάνω και φίφτι φίφτι, ζω – πεθαίνω, ή δεν την κάνω και σ’ έξι μήνες πεθαίνω. Αυτό ήταν το μεγάλο μου σχολείο. Εκεί τα είδα όλα, που λέει κι Διογένης. 15 χρονών. Εκεί μεγάλωσα μικρός. Σαν σήμερα, κι έλεγα το πρωί, η παράτα του παιχνιδιού έχει πάει τώρα 46 χρόνια! Οπότε λες, “κοίτα, μάγκα, έτσι αλλιώς, μωρέ Νικόλα, δεν τα προλαβαίνεις όλα”. Ό,τι προλάβουμε. Αλλά ό,τι προλάβουμε να είναι τέλειο, όσο γίνεται, να είναι άριστο! Μπορούμε να το κάνουμε άριστο. Άμα βάλουμε στόχο να είμαστε άριστοι, θα είμαστε άριστοι», λέει με συγκίνηση αλλά και αυτοπεποίθηση. Ο Αίσωπος στο Τρενοτεχνείο ήταν η αφορμή για την κουβέντα μας, αλλά και για το κλείσιμο, με το δικό του εκφραστικό τρόπο: «Ρε, τι σόι έχω, να το χαίρομαι. Τι βλέπω, τι βλέπω; Παιδιά, τα παιδιά μου, εγγόνια, δισέγγονα, τρισέγγονα, χίλιες γενιές ανθρώπων. Και οι χίλιες μ’ αγαπάνε, γιατί τους ορμηνεύω με μύθους. Απλούς. Που τους καταλαβαίνουνε ακόμη και οι μεγάλοι! Σκιές του χρόνου μου, ψυχές του λόγου μου, γιος σας κι αδερφός σας και προπάππους και πατέρας κι εγγονός σας είμαι ’γω. Παρελθόν, παρόν και μέλλον σ’ ένα σημείο. Εδώ! Εδώ και τώρα! Αυτή είναι η ζωή! Εδώ και τώρα! Το παρελθόν το ζήσαμε, πάει, έφυγε, στο χρόνο, πίσω. Το μέλλον, δεν το γνωρίζουμε! Άρα, εδώ και τώρα!», όπως λέει ο παππούς ο Αίσωπος.


Πηγή : tharros news

Ξεκίνησε η λειτουργία του Εργαστηρίου Ελαιολάδου στο Ινστιτούτο Ελαίας Καλαμάτας

Θέμα: Η λειτουργία του Εργαστηρίου Ελαιολάδου στο Ινστιτούτο Ελαίας & Οπωροκηπευτικών του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. στην Καλαμάτα.

O Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς παραβρέθηκε στην έναρξη λειτουργίας του Εργαστηρίου Ελαιολάδου του Ινστιτούτου Ελαίας & Οπ/κών Καλαμάτας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - "Δήμητρα”. Έγινε ξενάγηση στους χώρους του εργαστηρίου και ενημέρωση από το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου, για τις αναλύσεις που μπορεί από την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, να παρέχει στους ενδιαφερόμενους του τομέα της παραγωγής και της διακίνησης ελαιολάδου, καθώς και για την πορεία του έργου της διαπίστευσης των δοκιμών που συνολικά, θα υποστηρίζει το εργαστήριο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι αναμφισβήτητα, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι βασική προτεραιότητα την τρέχουσα χρονική περίοδο και το ελαιόλαδο, η ελιά, όπως και τα οπωροκηπευτικά, αποτελούν τους πιο δυναμικούς κλάδους της αγροτικής οικονομίας της Μεσσηνίας. Το Εργαστήριο Ελαιολάδου μπορεί να υποστηρίξει σημαντικά τον τομέα του ελαιολάδου, με την πιστοποίηση της ποιότητάς του, κάτι που είναι βασικό για την ουσιαστική προώθηση του προϊόντος, μέσα στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

Εμείς, τόνισε, θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και την παρέμβασή μας προς κάθε κατεύθυνση, για την εξασφάλιση του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που απαιτείται για τη λειτουργία του εργαστηρίου, το οποίο σύμφωνα με το Τεχνικό Δελτίο της συγκεκριμένης Πράξης, είναι κατ’ ελάχιστον τέσσερα (4) άτομα, μεταξύ των οποίων απαραίτητα, ένας χημικός ως τεχνικός υπεύθυνος του εργαστηρίου που προσωρινά, καλύπτεται με ετήσια σύμβαση έργου, για τις ανάγκες του έργου της διαπίστευσης των δοκιμών.

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη


Πηγή : Δελτίο τύπου

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Στο Δ.Σ. Τριφυλίας το Τεχνικό Πρόγραμμα με 4,4 εκ. Ευρώ σε περιόδους κρίσης

ΣΤΑ 4,479 εκ. Ευρώ ανέρχεται το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας που αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη στο Δ.Σ. Τριφυλίας ώστε να τεθεί σε εφαρμογή με το νέο έτος παρά τις μειωμένες χρηματοδοτήσεις και τις σοβαρές διαμαρτυρίες από τα χωριά... Ανά Δ.Ε. καταγράφηκαν πρόσφατα όλα τα προβλήματα σε υποδομές ώστε όσα έχουν έτοιμες μελέτες να προχωρήσουν ικανοποιητικά, ενώ εδώ και καιρό οι Πρόεδροι Κοινοτήτων έχουν εκφράσει την ιεράρχηση έργων στα διαμερίσματά τους. Στα κυριότερα έργα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Ολοκλήρωση γεώτρησης Γαργαλιάνων με συντήρηση των αντλιοστασίων και δοκιμαστικών γεωτρήσεων στην Λεύκη, οι Συνδέσεις δικτύου ύδρευσης Φιλιατρών που δεν έχουν ολοκληρωθεί σε όλες τις συνοικίες παρά τη λειτουργία του Βιολογικού ο οποίος λαμβάνει κονδύλι για συνεχιζόμενες εργασίες, η αναβάθμιση αγροτικής οδοποιίας Πολυθέας- Μοναστηρίου-Αετού, η βελτίωση του δρόμου Γαργαλιάνοι-Βάλτα με 2 εκ. ευρώ όπως και η Δημοτική οδοποιία Κυπαρισσίας προερχόμενη από τη ΣΑΤΑ.

Επίσης εντάχθηκε η ενίσχυση Δημοτικού φωτισμού σε Αετό, Αυλώνα, Γαργαλιάνοι από ιδίους πόρους, η μελέτη Γενικού πολεοδομικού σχεδίου Φιλιατρών με 154.000 ευρώ, υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου για ΕΣΠΑ με 50.000 ευρώ, αλλά και έργα συντηρήσεων προερχόμενα από πόρους του Δήμου. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε θέματα υποδομών πρώτης ανάγκης ώστε να δρομολογηθούν οι συνθήκες για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ


Πηγή : best-tv

Μεσσήνιος επιστήμονας μαζεύει... χόρτα και βγάζει χρυσάφι

Δηλώνει τροφοσυλλέκτης ή, κατά το επιστημονικότερον, εξερευνητής και συλλέκτης αυτοφυούς τροφής. Ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος αναζητά στις Ράχες Μεσσηνίας την εικόνα και τα προϊόντα της ελληνικής φύσης που έχουμε ξεχάσει. Αυτός είναι και ο λόγος που τα προϊόντα του φιγουράρουν στο μενού των βραβευμένων εστιατορίων της Αθήνας και εσχάτως και του Παρισιού.

Με σπουδές στο εξωτερικό
Στα 30 του, με σπουδές στα οικονομικά, έφυγε για μεταπτυχιακό στην Αγγλία, όπως οι περισσότεροι φίλοι του, και δούλεψε σε πολυεθνική πάνω σε οικονομετρικά μοντέλα. «Εκεί βρίσκεις πιο εύκολα ευκαιρίες και ελευθερία να αναπτύξεις το ταλέντο σου. Ενα πρωί, όμως, ξύπνησα και αναρωτιόμουν: "Αυτό θέλω να κάνω; Αυτή είναι η πραγματική ζωή;". Αν συνέχιζα, θα έμενα για πάντα, αλλά κάτι μέσα μου με έτρωγε», λέει στο Εθνος. Επιστρέφει, λοιπόν, στην Αθήνα, γράφει για ένα περιοδικό μοτοσυκλέτας -«μου έδινε άπλετο χρόνο να σκεφτώ»- και δοκιμάζει διάφορα. «Η αλήθεια είναι ότι από παιδί είχα μάθει να στέκομαι στα πόδια μου. Ο πατέρας μου δεν μου είπε ποτέ τι να κάνω, αρκεί να μπορώ να το υποστηρίξω. Από δεκατριών με έστελνε στις τράπεζες, έκανα τις εξωτερικές δουλειές, είχα μάθει να επικοινωνώ με τον κόσμο και αυτό με βοήθησε πολύ».

Πήγε στις Ράχες Μεσσηνίας
Τα εγκαταλείπει όλα και πηγαίνει στο χωριό του πατέρα του, στις Ράχες Μεσσηνίας. «Ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, βλέπεις όλες τις εποχές του χρόνου. Το χωριό όπου πηγαίναμε διακοπές από παιδιά, με έναν κήπο στην άκρη, τη θάλασσα 10 λεπτά με τα πόδια και ωραίες αναμνήσεις. Τίποτα περισσότερο ώσπου αποφασίζω να μείνω και τον χειμώνα». Αγοράζει σπόρους, σπέρνει το κτήμα του και ζει μόνο με ό,τι βγάζει η γη. «Εναν μήνα αργότερα έρχεται η μητέρα μου, ανοίγει το ψυγείο και το βρίσκει άδειο. "Πώς ζεις τόσον καιρό;" μου λέει, κι εκεί γίνεται το κλικ. Ανακαλύπτω ότι, τελικά, δεν χρειάζονται πολλά. Χόρτα από το βουνό, ντομάτες από το χωράφι, αβγά από τη θεία. Μια πραγματική ζωή χωρίς καμία φιλοσοφία από πίσω».

Η ζωή στη φύση έγινε επάγγελμα
Αποφασίζει, λοιπόν, ότι αυτό που κατάφερε μπορεί να το κάνει και επάγγελμα. Μαζεύει σε μια λίστα ονόματα και τηλέφωνα βραβευμένων σεφ στην Αθήνα και προσπαθεί να τους πείσει ότι μπορεί να τους προμηθεύει με άγρια χόρτα και ζαρζαβατικά που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που αγοράζουν. «Κάποιοι σκέφτηκαν ότι δεν είχαν τίποτα να χάσουν. Αυτοί ήταν οι άνθρωποι που μου άνοιξαν τον δρόμο όταν δεν με ήξερε κανείς. Γι' αυτό με συνδέει μαζί τους κάτι παραπάνω από εκτίμηση: Ενας σεβασμός. Αν με πάρουν δέκα η ώρα το βράδυ και μου ζητήσουν να τους βρω πετροκαυκαλήθρες, θα το κάνω με κάθε τρόπο. Είναι οι άνθρωποι που πίστεψαν σε μένα και σε μια άλλη ηθική για την τροφή».

Η αλήθεια είναι ότι οι ντομάτες του δεν έχουν ωραίο χρώμα ούτε σχήμα, τα μαρούλια έχουν τρύπες από τα σαλιγκάρια, η ρόκα είναι με στίγματα, αλλά όταν τη δοκιμάζεις, ανακαλύπτεις ξανά εκεί την πρωτόγονη γεύση που ήταν αποθηκευμένη στο μυαλό σου. «Γιατί αυτό με ενδιαφέρει ουσιαστικά: Να βρίσκω το καλύτερο από κάθε είδος. Σιγά σιγά, άρχισα να ανακαλύπτω πράγματα, να διαβάζω, να ρωτώ. Να μαθαίνω για τοπικές ποικιλίες, να αναζητώ στο διαδίκτυο τους πιο παράξενους σπόρους και να πειραματίζομαι. Βάζω τις ντομάτες και περιμένω να δω. Ξέρω ότι μπορεί να πάει χαμένη όλη η παραγωγή, αλλά δεν με νοιάζει. Δοκιμάζω συνταγές -πέρασε το καλοκαίρι φτιάχνοντας 15 είδη τραχανά-, ποιος σπόρος μπορεί να δώσει την πιο γλυκιά ντομάτα, τι πρέπει να τρώνε οι κότες για τα καλύτερα αβγά και ποια ώρα της μέρας είναι ιδανική ώστε να διατηρήσει το μάξιμουμ της φρεσκάδας του το κολοκύθι».

Πήρε το πρώτο βραβείο
Η πρόσφατη εκδήλωση της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσαν οι Industry Disruptors - Game Changers (ID-GC) έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προοπτικής ανάπτυξης και θετικής ενέργειας. Οι 5 live διαγωνισμοί ανέδειξαν συνολικά 14 νικητές ανάμεσα στις 50 νεοφυείς επιχειρήσεις που πήραν μέρος, οι οποίοι κέρδισαν 465.000 ευρώ, ενώ διεθνείς ομιλητές έθεσαν καίρια ζητήματα για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Σε έναν από αυτούς, τον «Reinspiring Greece from the Youth UP», ο οποίος δημιουργήθηκε από την εταιρεία τροφίμων GAEA σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, την RSM Inter­national και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, την πρώτη θέση πήρε, μαζί με τη Family Farm, η Radiki του Σωτήρη Λυμπερόπουλου. Το βραβείο αφορούσε ένα χρηματικό ποσό της τάξης των 25.000 ευρώ, την παροχή ενός χαμηλότοκου δανείου 25.000 ευρώ, καθώς και υπηρεσίες καθοδήγησης και υποστήριξης από την επιτυχημένη επιχείρηση GAEA.

Η «χρυσή» εταιρεία Radiki
Η Radiki είναι μια εταιρεία η οποία έχει ως αντικείμενο την πώληση χόρτων, ελαιολάδου, τραχανά και αποξηραμένων φρούτων εντός Ελλάδας, με στόχο την εξάπλωση της δραστηριότητάς τους στις διεθνείς αγορές.

Συνεργάζεται με 12 εστιατόρια
Ξεκίνησε το 2011 από το εστιατόριο Milos του Hilton και σήμερα ήδη συνεργάζεται με 12 από τα πιο γνωστά εστιατόρια της Αθήνας, όπως για παράδειγμα με τον σεφ Περικλή Κοσκινά στο Αλάτσι, το Νίκο Καραθάνο στο Hytra, τους δίδυμους σεφ του Base Grill Bαγγέλη και Σπύρο Λιάκο, τον Μάνο Ζουρνατζή του Cucina Povera, τον Γιώργο Βενιέρη στο Elec­tra Restaurant, τον Arnaud Bignon της Σπονδής κ.ά.

«Εκλεψε» τη συνταγή από Αγγλία και Γαλλία
Ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος έχει ακολουθήσει τα... βήματα του Βρετανού Miles Irving, που προμηθεύει άγρια φυτά σε διακεκριμένα εστιατόρια του Λονδίνου, του Γάλλου Francois Couplan και του επίσης Γάλλου διάσημου σεφ Marc Veyrat, ο οποίος μαζεύει άγρια βότανα τα τελευταία 35 χρόνια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος στην παραγωγή, την επεξεργασία και τη διακίνηση των προϊόντων με όσο το δυνατόν πιο φυσικό τρόπο, χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον. Το 90% των υλικών που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά και τη συσκευασία των αγαθών της Radiki είναι φυσικά (ξύλο, χαρτί, ύφασμα, καλάμια κ.τ.λ.), ενώ δεν πετιέται σχεδόν τίποτα, ενώ σε συνεργασία με τους παραλήπτες τα υλικά συσκευασίας συλλέγονται και επαναχρησιμοποιούνται.

Σωτήρης Λυμπερόπουλος, ο νεαρός επιστήμονας που έκανε επιχείρηση να μαζεύει άγρια χόρτα στο βουνό με χρυσά κέρδη [εικόνες] | iefimerida


Πηγή : eleutheria online

«Ο… χαμένος τα παίρνει όλα» Η επιστολή μιας άνεργης Μεσσήνιας

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Οι ειδικοί επιστήμονες στο θέμα τη φτώχειας και της ανεργίας δεν είναι απαραίτητοι πλέον. Είναι τόσο εμφανή τα παραπάνω στοιχεία στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, που κάθε συζήτηση περιττεύει. Η φτώχεια και η ανεργία είναι σαν την πανούκλα, μπαίνει από σπίτι σε σπίτι και απλώνεται παντού. Διαλύει σπλάχνα και νεφρούς, κόβει τα πόδια, θολώνει το μυαλό, ξηραίνει τις ψυχές. Είναι μαράζι, σαράκι, στίγμα, γίνεται ντροπή. Γονατίζει τον άνθρωπο. Ταπεινώνει το λαό. Γίνεται βραχνάς στα σπίτια και πολιτική αδυναμία στις αγορές και τα βουλευτήρια. Η φτώχεια και η ανεργία γίνονται ο τρόμος και η εξαθλίωση, απ’ όπου αλιεύουν πελάτες για τους Δυνατούς οι πολιτικοί πορνοβοσκοί και κρέας για τα κανόνια οι μελανοχίτωνες. Φθάνει τον άνθρωπο στο κρεματόριο. Μέρα την ημέρα τού κλέβει ό,τι έχει, τις προσδοκίες, τα όνειρα, το συνανήκειν και σιγά σιγά τον μετατρέπει σε παρία, σε συντρίμμι που αποδέχεται την ήττα του. Και κλείνεται στη μοναξιά του. Μεγάλη ήττα η μοναξιά.

Ακόμα και την οικογενειακή αλληλεγγύη η φτώχεια την ατιμάζει, σε βάθος χρόνου την κάνει χαλκά και χολή απ’ τη μια μεριά, απόγνωση και καταισχύνη απ’ την άλλη. Ή παραίτηση και νέκρωση. Αυτό είναι η φτώχεια. Να σε φτωχαίνουν από πολιτισμό, από όνειρα, από ελπίδα, από ανθρωπιά και να γίνεσαι έρμαιο, ένας ακόμα ιδιώτης μέσα στη μάζα των δυσπραγούντων, ζωντανός νεκρός, φραγκομηχανή, είτε διά της εργασίας σου είτε διά της ανεργίας σου. Κι όμως, απέναντι σ' αυτή την ερεβώδη κατάσταση υπάρχουν και άνθρωποι που βλέπουν ή, τουλάχιστον, προσπαθούν, την άλλη πλευρά του φεγγαριού.

Ζω το σήμερα
Προχθές λάβαμε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την παρακάτω επιστολή, που ανατρέπει ή και μπορεί να «θρέφει» με άλλον τρόπο τα παραπάνω. Έγραφε: Και τώρα αρχίζω να καταλαβαίνω. Τώρα συνδέομαι με τον εαυτό μου, με το μυαλό μου, με την ψυχή μου. Τώρα που έχω τόσο χρόνο, χρόνο για εμένα, για τις σκέψεις μου, για τον κόσμο. Τώρα κοιτώ τα πάντα γύρω μου με ματιά όχι γρήγορη για να προλάβω, αλλά με ματιά πιο φιλοσοφική. Τώρα αντιλήφθηκα το μεγαλείο της ζωής. Τώρα βιώνω 100% τη χαρά, το ίδιο και τη λύπη.

Όχι, δεν τα έχω χάσει. Απλά τώρα με την ανεργία μου φτάνω σε άλλα επίπεδα, νομίζω ότι γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Σας μιλώ χωρίς να έχω λύσει τα προβλήματα που έχει αυτή η κατάσταση. Επιπλέον, είμαι σε διάσταση, με 3 παιδιά (1 φοιτήτρια, 1 σε λύκειο και 1 σε γυμνάσιο), χωρίς δικό μου σπίτι, χωρίς οικονομίες στην τράπεζα... Με λίγα λόγια, δεν έχω κάποιον άσο στο μανίκι μου ή κάποιο λυχνάρι που θα μου δώσει λύσεις! Δε γνωρίζω το αύριο, αυτό όμως δε θα με κάνει να χάσω και το τώρα.

Ζω το σήμερα με όλες μου τις αισθήσεις, το ανασαίνω, το μυρίζω, το αγγίζω, το νιώθω, το βλέπω, το χαίρομαι. Είναι ουτοπία να προσπαθείς να εξασφαλίσεις ένα αύριο, ή καλύτερα ένα σίγουρο αύριο, προσπερνώντας το τώρα. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην ίδια τη ζωή, στο θαύμα που συντελείται εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Είμαι άνεργη, ναι, έχω πια συμβιβαστεί μ' αυτό, όχι αναίμακτα σίγουρα. Κατάφερα, όμως, και γιάτρεψα μόνη μου τον εαυτό μου, πήρα δύναμη από την ίδια τη ζωή: από τη φύση, από τα παιδιά μου, από τις εικόνες, τα συναισθήματα, από ένα μικρό σαλιγκάρι που είδα ότι έκανε μισή ώρα να διανύσει ένα... μήλο στο καλάθι των φρούτων μου. Βρέχει, τώρα βρέχει πολύ, θα ήταν παράλογο να ζητούσα να είχε πάντα ήλιο. Είναι παράλογο να ζητάμε η ζωή μας να κινείται πάνω σε μια ευθεία γραμμή. Είναι ουτοπικό να θέλουμε να διώξουμε τις ανηφόρες και τις κατηφόρες από μια πόλη. Ας δούμε τα πράγματα με λίγη σοφία.

Ανοίγω το παράθυρο, όχι μηχανικά, με επίγνωση. Ρουφάω όλη την εικόνα, τη βρεγμένη γη, το χωματένιο αέρα. Είμαι εδώ, χαμογελώ και ευχαριστώ τη στιγμή, κι ας μη γνωρίζω τίποτα για το αύριο. Ίσως λέγεται αδυναμία, μα ίσως... παντοδυναμία!

Με σοφία, 41 χρ., Μεσσηνία


Πηγή : tharros news

Αναξιοποίητο στην Κυπαρισσία το Λαογραφικό Μουσείο

Μόνο σαν όνομα στην ταμπέλα που έχει μπει εδώ και χρόνια, υπάρχει το Λαογραφικό Μουσείο στην Κυπαρισσία. Το συγκεκριμένο κτήριο στην Ανω Πόλη απέναντι από το Κάστρο της πόλης, όπου έχει ζήσει και ο μεγάλος εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, μπορεί εδώ και χρόνια να έχει ανακαινιστεί και να προορίζεται να γίνει λαογραφικό μουσείο που θα φιλοξενήσει και θα στεγάσει την λαογραφική παράδοση και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής, αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα.

Πέρα από κάποιες εκδηλώσεις -2-3 το χρόνο που φιλοξενούνται περιστασιακά- δεν έχει αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε και καθώς παραμένει κλειστό, επιβαρύνεται από την φθορά του χρόνου. Κάτοικοι και φορείς της περιοχής ζητούν την αξιοποίησή του και την λειτουργία του ως μουσείου, καθώς σε συνδυασμό με το Κάστρο, τα καλντερίμια και όλη την Παλιά Πόλη μπορεί να δώσει πνοή και σίγουρα να προσελκύσει επισκέπτες. Για αυτό και επισημαίνουν ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να μην υπάρξει άλλος χαμένος χρόνος. Οπως υπογραμμίζουν εξάλλου, ένα τέτοιο μουσείο το έχει ανάγκη όχι μόνο η Ανω Πόλη της Κυπαρισσίας, αλλά όλη η περιοχή καθώς είναι κάτι που λείπει.

Το θέμα αυτό είχε ανακινηθεί πάλι πριν μερικούς μήνες και τότε είχε αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας η συγκρότηση μιας επιτροπής, η οποία έγινε προκειμένου να καταθέσει προτάσεις και να κινηθεί προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης. Η επιτροπή αυτή όμως -αν και έχουν περάσει μήνες- δεν συνεδρίασε ποτέ και έτσι το θέμα μένει ακόμη στάσιμο. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ξανατέθηκε το θέμα, υπήρχε η δέσμευση του δημάρχου ότι σύντομα θα γίνει συνεδρίαση.

Από τους κατοίκους της περιοχής είναι και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Σαράντος Κουκούμης ο οποίος μας επισήμανε για το ζήτημα του Λαογραφικού Μουσείου: «Εδώ και αρκετό καιρό συζητείται η ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου στην Ανω Πόλη Κυπαρισσίας. Το κρίνουμε αναγκαίο να ιδρυθεί αυτό το μουσείο, καθώς η Ανω Πόλη τα τελευταία χρόνια είναι τουριστικός προορισμός. Ολοι οι επισκέπτες αναζητούν κάτι ιδιαίτερο να δουν και νομίζω ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού γενικότερα της περιοχής. Αυτό το κτήριο ανακαινίστηκε για αυτό το σκοπό. ΔΣεν χρειάζεται άλλη κωλυσιεργία. Συστάθηκε μια επιτροπή με δημοτικούς συμβούλους και άλλους παράγοντες που ενδιαφέρονται για την ίδρυσή του. Ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Ανω Πόλης ενδιαφέρεται να ιδρυθεί και να λειτουργήσει το μουσείο και με δική του συμβολή. Εκείνο που απομένει είναι να λειτουργήσει αυτή η επιτροπή, να συγκληθεί άμεσα. Να δούμε τι είδους μουσείο θα γίνει και από εκεί και πέρα να αρχίσει να στελεχώνεται. Αυτή την στιγμή δεν παρέχει τίποτα». Επίσης ο κ. Κουκούμης κατέθεσε και μια πρόταση σημειώνοντας: «Ο συλλέκτης κ. Κατσαμπάνης σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε πει ότι προτίθεται την συλλογή του να την διαθέσει σε ένα συλλογικό φορέα για να εκτίθεται κάπου μόνιμα. Θα πρέπει να επικοινωνήσουμε μαζί του να δούμε αν θα ήθελε να την διαθέσει για το μουσείο».

Ο Μπάμπης Μπακολιάς, κάτοικος της Ανω Πόλης, μας είπε: «Τόσα χρόνια είναι κενό το κτήριο. Πρέπει να γίνουν ενέργειες να στηθεί Λαογραφικό Μουσείο. Ενα μουσείο που να αξίζει για την πόλη της Κυπαρισσίας. Οχι να βάλουν πέντε πράγματα μέσα και να λένε ότι έχουν Λαογραφικό Μουσείο. Για αυτό εξάλλου έχουν δώσει τα χρήματα, για αυτό ανακαίνισαν το κτήριο, αυτό το σκοπό έχει, αυτό πρέπει να γίνει. Πρέπει να συνεδριάσει η επιτροπή που έχει φτιάξει ο δήμος, να αποφασίσουν τι θα κάνουν και να κάνουν ενέργειες ώστε σύντομα να ανοίξει το κτήριο. Ενα τέτοιο μουσείο το έχει ανάγκη όλη η Κυπαρισσία. Εχει τόσους επισκέπτες. Θα πρέπει να είναι ανοικτό για να μπορεί ο κόσμος να βλέπει ότι έρχεται σε μια πόλη που έχει μια ιστορία».

Ο ιερέας Παναγιώτης Σταθόπουλος σημείωσε: «Εχουμε αγωνιστεί μια 20ετία για να το φτιάξουμε. Εδωσε το κράτος κάποια χρήματα και τελείωσε. Τα τελευταία χρόνια όμως το ταλαιπωρούμε. Εχει την ονομασία ότι είναι Λαογραφικό Μουσείο, αλλά δεν έχει τίποτα, παρόλο που έγινε τόσος αγώνας για αυτό. Πρέπει να πάρει σάρκα και οστά. Το έχει ανάγκη η περιοχή μας, θα της δώσει κίνηση και ζωντάνια. Εχουμε την Αγία Τριάδα, έχουμε το Κάστρο, που επίσης είναι εγκαταλελειμμένο, στο οποίο πρέπει η Αρχαιολογία να ρίξει μια ματιά. Θα πρέπει οι ιθύνοντες να κοιτάξουν πώς θα πάρει σάρκα και οστά». Ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας Κώστας Τσίγγανος μας ανέφερε: «Θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει το Λαογραφικό Μουσείο, ένα μουσείο που θα είναι στολίδι για την πόλη της Κυπαρισσίας, ένα μουσείο στο οποίο θα υπάρχει η παράδοση και η ιστορία της. Πάνω σε αυτό το θέμα εμείς έχουμε προτείνει αρκετά πράγματα που θα πρέπει να γίνουν. Εχει συσταθεί μια επιτροπή, αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει κάτι ακόμη. Η λειτουργία ενός Λαογραφικού Μουσείο είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κυπαρισσία και ειδικά για την Ανω Πόλη. Θα έπρεπε να είχε γίνει και αυτός ήταν ο αρχικός σκοπός της δημιουργίας του. Ξέρουμε ότι υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, όμως δεν θέλει χρήματα αλλά κόπο και τρόπο για να γίνει».

Κώστας Μπούρας


Πηγή : eleutheria online

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013. Το βραβείο του καλύτερου ντοκιμαντέρ δόθηκε στο «Μίτσιγκαν –Ομορφιές και δυσκολίες» του Κίμωνα Τσακίρη

To Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου και προβάλει τις ταινίες που βραβεύτηκαν φέτος, στο 6ο Φεστιβάλ (7-18 Οκτωβρίου 2013), από την Πέμπτη 5 έως την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013 Το βραβείο του καλύτερου ντοκιμαντέρ δόθηκε στο «Μίτσιγκαν –Ομορφιές και δυσκολίες» του Κίμωνα Τσακίρη.

Ο αγρότης «φιλόσοφος» Δημήτρης Τσίγκανος ή Μίτσιγκαν, από τα Φιλιατρά, έριξε ένα τελάρο με μαρούλια άισμπεργκ στην καρότσα του αγροτικού του, κάθεται πίσω από το τιμόνι, κλείνει την πόρτα, βάζει μπροστά τη μηχανή και το ντοκιμαντέρ δρόμου «Ομορφιές και δυσκολίες», με συνεπιβάτες- συνοδοιπόρους τον σκηνοθέτη Κίμωνα Τσακίρη και τον εικονολήπτη Βαγγέλη Κουλίνο ξεκινά.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί τη ραχολοκαλιά ολοήμερου- σημερινού- αφιερώματος του γαλλογερμανικού καναλιού ARTE για τις αχτίδες αισιοδοξίας στην Ελλάδα της κρίσης. Με διαφορά μερικών ωρών προβλήθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στο Λος Άντζελες. Η πρόταση του καναλιού, με παραλήπτη τον δημιουργό των ντοκιμαντέρ «Sugartown», Κίμωνα Τσακίρη ήταν σαφής. Πεδίο δράσης του και πάλι η Μεσσηνιακή γή. Η Άγρια Δύση της Ελλάδας με πρωταγωνιστή έναν σύγχρονο κάουμποϊ- επιτυχημένο επιχειρηματία.

«Η Μεσσηνία είναι η Άγρια Δύση της χώρας διότι οι άνθρωποι ζούν σαν τα αγρίμια, ιδιώς εκείνοι που έχουν ακόμη όνειρα», εμφανίζεται ο Δημήτρης Τσίγκανος ή Μίτσιγκαν να λέει στον σκηνοθέτη την ώρα που οδηγεί. Για τον Τσακίρη η ζωή «βρίσκεται εκεί έξω, όχι στις πόλεις». Επέλεξε τη Μεσσηνία διότι την γνωρίζει αρκετά από τα γυρίσματα που είχε κάνει για τα δύο ντοκιμαντερ με επίκεντρο τους γαμπρούς και τις νύφες της Ζαχάρως αλλά και επειδή «η Μεσσηνία έχει το μύθο του Ουέστ και τη δυναμική της ανάπτυξης». Κατέβηκε, λοιπόν, ο Τσακίρης έχοντας κατά νου να μιλήσει με αγρότες, επιχειρηματίες, μεγάλους και μικρούς, που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα ώστε από τα λεγόμενα τους να σχηματιζόταν μια θετική εικόνα για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της.

Κι έπεσε πάνω στο Μίτσιγκαν ο οποίος συγκέντρωνε όλα όσα είχε κατά νού ο σκηνοθέτης. Με σπουδές σκηνοθεσίας κινηματογράφου στην Αθήνα, ο Δημήτρης Τσίγκανος, επέστρεψε στα Φιλιατρά και την οικογενειακή επιχείρηση- καλλιέργειες καρπουζιών και μαρουλιών- για χάρη της μητέρας του. Την ανέλαβε και της έδωσε νέα πνοή καλλιεργώντας τα ζαρζαβατικά πάνω σε μαύρο νάϊλον διότι έτσι δεν απαιτούνται φυτοφάρμακα, εξηγεί ο ίδιος. Μετέτρεψε και έναν παλιό στάβλο της οικογενειακής φάρμας «Ομορφιές και δυσκολίες», σε χώρο ψυχαγωγίας με μπιλιάρδο, φλίπερ, μπαρ, ενώ τα καλοκαίρια οργανώνει δωρεάν κινηματογραφικές προβολές. Ένας παγετός όμως καταστρέφει τη σοδειά και την ίδια χρονική στιγμή χάνει και την μητέρα του. Δυο «χαστούκια» είναι πολλά γι’ αυτό και αποφασίζει οδοιπορικό στη Μεσσηνία για να συναντήσει παλιούς γνωστούς και νέους φίλους ώστε να βρει το κουράγιο για καινούργια αρχή. Στο αγροτικό του μπαίνει ο σκηνοθέτης και ο εικονολήπτης και χωρίς σενάριο και σκαλέτα αρχίζουν να κινηματογραφούν «πρίμα βίστα».

Κουβέντες με οικονομικούς μετανάστες, με παραγωγούς, με καλλιεργητές, και προτάσεις για ανταλλακτική οικονομία, για συμπράξεις για καλύτερη διαχείριση αγροτικών προϊόντων συνθέτουν μια εικόνα εξωστρέφειας στο ντοκιμαντέρ. Το οδοιπορικό στην άγρια δύση για την άγρια κρίση με το Δημήτρη Τσίγκανο διήρκεσε δέκα ημέρες (και νύχτες) το χειμώνα του 2011 και αποτυπώνει στα 57 λεπτά του την οπτική- κατ’ αρχήν- του πρωταγωνιστή στα πράγματα όχι με ανασκευή όσων στραβών έγιναν στο παρελθόν αλλά με κοινό μέτωπο ανασυγκρότηση για πρόοδο επειδή ο (συγκεκριμένος) τόπος έχει δυνατότητες.

«Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν δέκα τέτοια ντοκιμαντέρ, αντί να γυρίζονται διαφημιστικά σποτάκια για τα νησιά και το πόσο όμορφη είναι η χώρα μας» υποστηρίζει ο Κίμων Τσακίρης, με αφορμή το «Ομορφιές και δυσκολίες» και το 24ωρο αφιέρωμα του ARTE.

«Όλοι στο εξωτερικό αντιλαμβάνονται πως ότι βλέπουν στα ειδησεογραφικά δελτία δεν είναι η πραγματική εικόνα για την Ελλάδα. Αφήνοντας τους ανθρώπους να μιλήσουν αναδύεται μια άλλη εικόνα, αισιόδοξη. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τον κόσμο».


Πηγή : kopanaki news

Αύριο Τρίτη ο νέος φόρος ακινήτων - αγροτεμαχίων

Έπειτα από πολλές αλλαγές και με στόχο να ικανοποιηθούν οι βουλευτές των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στο σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση των ακινήτων το 2014. Με το νέο σχέδιο, που κατατίθεται πιθανόν την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου στη Βουλή, εκτός απροόπτου, μειώνονται οι επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακριβών κατοικιών σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δημοσιοποιηθεί, ενώ σε κάθε περίπτωση ο φόρος είναι μικρότερος για όσους κατέχουν μόνο κατοικίες σε σχέση με τους φόρους που καταβάλλονται σήμερα. Ωστόσο, όσοι διαθέτουν –εκτός από κατοικίες– οικόπεδα και αγροτεμάχια δεν αποκλείεται να καταβάλουν υψηλότερους φόρους το 2014.

Αναλυτικότερα, από 4% έως 21% θα είναι ο θθηνότερος νέος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε σχέση με το σημερινό τέλος που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή οι επιβαρύνσεις για τις «ακριβές» κατοικίες περιορίζονται σε σχέση τόσο με το αρχικό σχέδιο που είχε δημοσιοποιηθεί όσο και με το υφιστάμενο σύστημα φορολόγησης (Έκτακτο Ειδικό Τέλος και ΦΑΠ). Όσοι όμως έχουν στην κατοχή τους ένα οικόπεδο ή ένα αγροτεμάχιο πιθανόν να κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους το 2014.

Οι τελικές ρυθμίσεις για τον φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων

1. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών και αγροτεμάχια. Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:

Κτίρια: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ., ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια.

Για τα κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα, υπό απαλλοτρίωση κ.λπ.) προβλέπεται μειωτικός συντελεστής ο οποίος θα περιορίζει τον τελικό φόρο έως 60%. Για τα ημιτελή μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 0,4.

Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου. Απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.).

Οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 ευρώ το στρέμμα έως 9.000 ευρώ το στρέμμα σε 25 κλιμάκια. Υπολογίζεται ότι θα είναι χαμηλότερος από 70% έως 90% σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα. Προβλέπεται επίσης συντελεστής θέσης κλιμακούμενος από 1 έως 3, συντελεστής άρδευσης 1,1, συντελεστής χρήσης 0,1 για τις δασικές εκτάσεις, 0,5 για τους βοσκοτόπους, 2 για τις καλλιέργειες κάθε είδους, 5 για τα λατομεία. Για τις εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κατοικία εξοχική ή κύρια άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων, θα εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας 5.

2. Συμπληρωματικός φόρος.

Θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίου ή οικισμών οικοπέδων με αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Το σχέδιο νόμου για τα ακίνητα θα προβλέπει επίσης εκπτώσεις για τους ανέργους και τους αναπήρους εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ο νέος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο του 2014.

Στο σχέδιο νόμου θα περιληφθεί και διάταξη για τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 3% από 10% που είναι σήμερα.

paseges.gr


Πηγή : best-tv

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Στην Κυπαρισσία σήμερα ο Τατούλης για τις πλημμύρες

Στην Κυπαρισσία θα βρεθεί σήμερα στη 1.30 μετά το μεσημέρι ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, όπου στο Δημαρχείο θα προεδρεύσει σύσκεψης με το δήμαρχο Τριφυλίας, αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, σχετικά με τα πολλά και σοβαρά προβλήματα από τη θεομηνία που έχει πλήξει την περιοχή.

Η.Γ.


Πηγή : tharros news

Σύμφωνα με τον Θανάση Πετράκο: Σε θετικό δρόμο το Καλό Νερό - Τσακώνα

"Συνεχίζουμε τον αγώνα για να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις σχετικά με το Καλό Νερό - Τσακώνα" δήλωσε χθες ο βουλευτής Θαν. Πετράκος μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή.

Αναλυτικότερα ο κ. Πετράκος στη δήλωση αναφέρει: "Ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης αναγνώρισε για μια ακόμα φορά ότι οι παρατηρήσεις που έθεσα για τις απαλλοτριώσεις είναι βάσιμες και ακριβείς και γι' αυτό προχώρησε σε νομοθετική βελτίωση του 5ου άρθρου με την οποία προσδιορίζεται ότι οι απαλλοτριώσεις θα γίνουν άμεσα με τον πρόσφατο νόμο περί απαλλοτριώσεων. Επίσης δεσμεύτηκε στην Ολομέλεια ότι θα φέρει τον τελεσίδικο και οριστικό πίνακα ένταξης στο ΕΣΠΑ της χρηματοδότησης των τμημάτων Πάτρα-Πύργος και Καλό Νερό-Τσακώνα. Αναμένουμε. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι Δευτέρα και Τρίτη που συζητείται και ψηφίζεται το νομοσχέδιο. Αισιοδοξούμε ότι θα δικαιωθεί ο αγώνας μας".

Αγορεύοντας νωρίτερα ο κ. Πετράκος είχε αναφέρει: "Και εγώ και όλοι οι πολίτες της Μεσσηνίας είναι ανήσυχοι και δύσπιστοι πάρα πολύ. Ο,τι πω δεν σας αφορά προσωπικά, ίσα - ίσα η αντιμετώπισή σας και απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ όταν σας ζητήσαμε συνάντηση και απέναντι στους βουλευτές της Ηλείας και της Μεσσηνίας, ήταν άμεση και θετική. Δεν είχε συμβεί όμως το ίδιο με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία για την οποία είχαμε καταθέσει, είχαμε ζητήσει ειδική συνεδρίαση και ο κ. Χατζηδάκης δεν ερχόταν ποτέ. Δεν έγινε καμία συζήτηση, καμία ενημέρωση της επιτροπής. Δεν είναι μόνο ο κ. Χατζηδάκης, ξεκινάμε από τον κ. Λαλιώτη, ότι όταν ολοκληρώθηκε η παράκαμψη της Τρίπολης το 2000, μας έλεγε ότι το 2002 θα έχει γίνει και η σήραγγα Ραψομάτη και ο δρόμος έχει φθάσει στην Καλαμάτα, μετά ήρθε η κ. Παπανδρέου και μας είπε το 2005, μετά ήρθε ο κ. Σουφλιάς, μας είπε ότι θα είναι έτοιμα τα πράγματα το 2010. Τελικά δρόμο στην Καλαμάτα είδαμε το 2012, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί όμως, με παράκαμψη στο επίμαχο σημείο, το οποίο κατέρρευσε το 2002, το Παραδείσια - Τσακώνα, και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, 12 χλμ., ξαναλέω 12 χρόνια και δεν έχει ολοκληρωθεί η γέφυρα, ευτυχώς κινούμαστε και πάμε από παράκαμψη και πάμε εύκολα στη Μεσσηνία. Εχουμε πικρά πείρα κ. πρόεδρε από το 2002 που μας υποσχόταν ο κ. Λαλιώτης φθάσαμε στο 2014, και ελπίζουμε να τελειώσει η γέφυρα το 2014.

Σας είπα γιατί είμαστε ανήσυχοι και δύσπιστοι. Φυσικά δεν ισχύει το θέμα με τους περιβαλλοντικούς όρους που έγραψε η "Πρωινή" του Πύργου. Και το ξέραμε αυτό. Ομως για το τμήμα Ελαία-Καλό Νερό και Καλό Νερό-Τσακώνα υπάρχει πρόβλημα με τις απαλλοτριώσεις. Υπάρχει πρόβλημα διότι, όταν επιδικάστηκαν οι απαλλοτριώσεις, το Δημόσιο εντός 18 μηνών δεν κατέθεσε το προσωρινό ποσό που είχαν βγάλει τα δικαστήρια και άσκησε έφεση. Οταν δικάστηκαν οι εφέσεις στο δικαστήριο της Καλαμάτας, το Δημόσιο παραιτήθηκε των εφέσεων. Επειδή, όμως δεν κατέθεσε τα χρήματα των απαλλοτριώσεων σημαίνει ότι πρέπει η διαδικασία αυτή τη στιγμή να γίνει από την αρχή. Πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση άμεσα για τις απαλλοτριώσεις, διότι αυτή τη στιγμή είναι στον αέρα. Αυτός είναι ο πρώτος ουσιώδης λόγος που έχουμε ανησυχία. Ο δεύτερος λόγος είναι ουσιώδης, γιατί είναι το μεγάλο ποσό που απαιτείται από το ΕΣΠΑ, το είπα και την προηγούμενη φορά, αν τουλάχιστον είχατε δεχτεί και κάνει έναν συμβιβασμό καλύτερο, όχι σαν αυτό. Αυτός είναι τραγωδία, να τους δώσετε 250.000.000 και να φτιάξουν 120 χλμ. από τα 268 και τα υπόλοιπα να τα επωμίζεται στη συνέχεια το ΕΣΠΑ. Μα θα μου πείτε, δεν θέλετε να γίνει δημόσιο έργο; Φυσικά, θέλω να γίνει δημόσιο έργο και αυτό ήθελα από την αρχή, αλλά το θέμα είναι να τα παίρνουν χοντρά και να τους χαρίζουμε και τα χιλιόμετρα; Αν είχατε κάνει έναν συμβιβασμό που έφτανε ο δρόμος στην Ολυμπία, έφτανε στα Κρέστενα τότε τα πράγματα θα ήταν σίγουρα και εμείς πολύ σίγουροι ότι για το Ελαία-Καλό Νερό και το Καλό Νερό-Τσακώνα μπορεί να βάλει το Δημόσιο τα χρήματα.

Εμείς κύριε υπουργέ, για να πειστούμε ότι τα τμήματα της Ολυμπίας Οδού, Πάτρα- Πύργος και Καλό Νερό-Τσακώνα -αφού αφήνουμε το Ελαία-Καλό Νερό που έπρεπε να γίνει- σίγουρα θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ και θα κατασκευαστούν στον ίδιο χρόνο, όπως μας λέτε, που θα κατασκευαστεί και το τμήμα Κόρινθος-Πάτρα, ζητάμε να μας φέρετε μέχρι την Ολομέλεια: Πρώτον με ποιον τρόπο, με άμεση νομοθετική ρύθμιση θα επιταχύνετε την διαδικασία των απαλλοτριώσεων που είναι στον αέρα. Δεύτερον ότι θα φέρετε τελεσίδικο πίνακα ένταξης του συγκεκριμένου έργου στο ΕΣΠΑ. Εάν γίνουν αυτά, παρότι είμαστε ριζικά αντίθετοι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, γιατί θεωρούμε και με τα τέσσερα άρθρα όχι ότι είναι εναντίον του Δημοσίου, ότι οι λεόντειες συμβάσεις γίνονται χειρότερες, ότι χαρίζετε περισσότερα στους εργολάβους, παρόλα αυτά έχουμε όλες αυτές τις διαβεβαιώσεις, αυτό το συγκεκριμένο άρθρο, παρά την αντίθεσή μας με το νομοσχέδιο θα το ψηφίσουμε. Αλλά θέλουμε να δεθεί το πράγμα 100% διότι στον αέρα δεν πάμε. Εχουμε πικρά πείρα. Σχεδόν 15 σχεδόν χρόνια κορόιδευε το ελληνικό κράτος τη Μεσσηνία για τον δρόμο Τρίπολη - Καλαμάτα. Συνεπώς δεν είμαστε διατεθειμένοι να ψηφίσουμε χωρίς να έχουν διασφαλιστεί τα πάντα 100%".


Πηγή : eleutheria online

Αντιδρά η τοπική κοινωνία στην Τριφυλία για την απαξίωση ασθενοφόρων και οδηγών του νοσοκομείου Κυπαρισσίας

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ καταγράφονται στην Τριφυλία για την απαξίωση των δομών υγείας μετά την απόφαση για διαθεσιμότητα των οδηγών ασθενοφόρων. Μάλιστα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας που πρόσφατα ασθενοφόρο μετακόμισε για μέρες στην Καλαμάτα λόγω αναγκών, τελικά μετά από το θόρυβο που ξέσπασε επέστρεψε στην βάση του. Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι τα ασθενοφόρα στη Κυπαρισσία αποτελούν δωρεές συμπατριωτών μας που πληροφορήθηκαν από το διαδίκτυο την εξέλιξη και ήταν ιδιαίτερα αγανακτισμένοι...

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε δημοσιεύματα στον τύπο που αφορούν τη διαθεσιμότητα - απόλυση υπάλληλων και του Νοσοκομείου μας. Οι πιο πρόσφατες αναφορές έχουν να κάνουν με την ειδικότητα των οδηγών ασθενοφόρου. Και μόνο η φημολογία περί διαθεσιμότητας, προκαλεί τόσο έντονες αντιδράσεις ενδονοσοκομειακά, που διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος σύμφωνα με το www.kyparissianews.com. Ως αρωγοί της υγειονομικής φροντίδας στο Νομό μας που είναι παραμεθόριος και απέχει από το κοντινότερο ίδρυμα οφείλουμε να επισημάνουμε το πρόβλημα που θα προκύψει εάν υλοποιηθούν τα διαφαινόμενα σχέδια του Υπουργείου περί διαθεσιμότητας.

ΕΚΑΒ ΧΩΡΙΣ ΡΕΠΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΙ ΣΕ...ΕΝΤΑΣΗ...

Όσον αφορά τους οδηγούς του Νοσοκομείου που εργάζονται στον τομέα των ασθενοφόρων μαζί με τους διασώστες του ΕΚΑΒ, τους οφείλονται δεκάδεςημέρες ρεπό και άδειες, λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας. Αυτό τεκμηριώνει το απαραίτητο της παρουσίας τους για τη λειτουργία των ασθενοφόρων του Νοσοκομείου. Να σημειωθεί ότι στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας σε αντίθεση με Νοσοκομεία του Κέντρου, 55% των επειγόντων περιστατικών διεκπεραιώνεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας άρα αντιμετωπίζονται αρκετά σοβαρά περιστατικά στις κλινικές του. Εγείρεται λοιπόν θέμα ασφαλείας για τους κατοίκους του Νομού.

Επίσης, ως νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο της προνοσοκομειακής φροντίδας, καθώς έτσι θωρακίζεται η υγεία των συμπολιτών μας. Πολύτιμος κρίκος στην προνοσοκομειακή φροντίδα υγείας αποτελούν τα πληρώματα των ασθενοφόρων. Σε κάθε περίπτωση η απόλυση ή η διαθεσιμότητα έστω και ενός υπαλλήλου στα ασθενοφόρα θα προκαλέσει τέτοια δυσλειτουργία που θα επηρεάσει και την ασφάλεια των ασθενών.


Πηγή : radio 936