Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Θα είμαστε λιγότερο έξυπνοι στο μέλλον!


Οι άνθρωποι θα είμαστε λιγότερο έξυπνοι στο μέλλον γιατί η τεχνολογία και η πρόοδος του ανθρώπινου πολιτισμού μάς εφησυχάζει με αποτέλεσμα οι νοητικές ικανότητές μας να λιγοστεύουν επικίνδυνα. Τα αποτελέσματα έρευνας στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Trends in Genetics», καταδεικνύουν ότι είμαστε λιγότερο έξυπνοι σε σχέση με τους αρχαίους και πλέον υπάρχει μια πτωτική τάση των νοητικών μας ικανοτήτων.
Σύμφωνα με τη μελέτη ο άνθρωπος έφτασε στο ανώτερο νοητικό του επίπεδο πριν από 2.000 – 6.000 χρόνια. Από τότε σταδιακά οι νοητικές του ικανότητες φθίνουν, αφού οι ευκολίες που μας παρέχει η τεχνολογία αυξάνονται διαρκώς. Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής κ. Gerald Crabtree υποστηρίζει ότι «οι προϊστορικοί άνθρωποι αναγκαστικά ήταν εξυπνότεροι γιατί έπρεπε να επιβιώσουν, να μάθουν να κυνηγούν, να προστατεύονται από τους εχθρούς τους…».
Σήμερα όμως παρόμοιοι λόγοι δεν συντρέχουν οπότε η εξυπνάδα που μας διέκρινε κάποτε σιγά σιγά χάνεται. Οι επιστήμονες, μάλιστα, διαπίστωσαν ότι αρχίζουν να εμφανίζονται μεταλλάξεις στα γονίδια που επηρεάζουν τη νοημοσύνη με αποτέλεσμα να μην γεννιόμαστε με το μυαλό των προγόνων μας. «Η στροφή προς τη… βλακεία έγινε ότα ο άνθρωπος σταμάτησε να κυνηγά και ασχολήθηκε με τη γεωργία και την καλλιέργεια των εδαφών.
…Αν ένας μέσος πολίτης της αρχαίας Αθήνας εμφανιζόταν ξαφνικά ανάμεσά μας θα τον θεωρούσαμε ιδιοφυΐα, αφού θα είχε πολύ καλή μνήμη, μια ευρεία γκάμα ιδεών και μια ξεκάθαρη άποψη για τα σημαντικά ζητήματα σε σχέση με τον άνθρωπο του 2012. Σε 120 γενιές ή σε 3.000 χρόνια τα γονίδια της νόησης θα υποστούν άλλες δύο μεταλλάξεις και θα… κυλήσουμε περισσότερο στη βλακεία», συμπληρώνει ο καθηγητής.

«ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Συμβολές στην ιστορία και τον πολιτισμό της»


ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
«ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Συμβολές στην
ιστορία και τον πολιτισμό της»
● ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΠΑΠΑΖΗΣΗ» ΜΕ ΤΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΡΝΟΚΟΥΡΟΥ
● ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ έκδοση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Γεωργίας Ξανθάκη –Καραμάνου, υπό την επιστημονική επιμέλεια των επίκουρων καθηγητών Α.Ν. Δουλαβέρα και Ι.Κ. Σπηλιοπούλου, με τίτλο «ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Συμβολές στην ιστορία και τον πολιτισμό της», κυκλοφόρησε από το γνωστό εκδοτικό οίκο «ΠΑΠΑΖΗΣΗ» με τη χορηγία του συμπατριώτη μας Κώστα Αρνόκουρου, από τα Πλατάνια Τριφυλίας, ο οποίος όπως είναι γνωστό – πολλαπλώς έχει στηρίξει το Πανεπιστήμιο από τα πρώτα βήματά του και έκτοτε είναι συμπαραστάτης και στυλοβάτης του.
Η πολυτελέστατη και αξιόλογη επιστημονικά έκδοση θα παρουσιαστεί στη Μεσσηνία την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα, ενώ μέσα στο 2013 το βιβλίο θα παρουσιαστεί και σε εκδήλωση στην Αθήνα.
Η ιδέα ανήκει στον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώτο πρόεδρο της διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, συμπατριώτη μας, καθηγητή Κώστα Δημόπουλο, ο οποίος και πρότεινε στον Κώστα Αρνόκουρο την έκδοση, υπό την χορηγία του, ενός επιστημονικού συγγράμματος για τη Μεσσηνία.
Ο Κώστα Αρνόκουρος που έχει αποδείξει ότι δεν φείδεται χρημάτων για σημαντικές προσπάθειες στο χώρο της Παιδείας και του Πολιτισμού (και όχι μόνο...) αποδέχτηκε την πρόταση και έκτοτε τη σκυτάλη παρέλαβε η πρόεδρος της Τμήματος Φιλολογίας και Πανεπιστημιακής Σχολής Καλαμάτας Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου, η οποία ανέλαβε να συντονίσει ομάδα 16 ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι συγκέντρωσαν, επεξεργάστηκαν την ύλη και συνέταξαν τα τελικά κείμενα και το φωτογραφικό υλικό της έκδοσης, η οποία πήρε την τελική της μορφή από τον γνωστό στο χώρο των επιστημονικών εκδόσεων οίκο «Παπαζήση».
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί σε εκδήλωση την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, ώρα 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα γίνει προσφώνηση από την κοσμήτορα της Σχόλης, καθηγήτρια Ευρυδίκη Ρετσίλα, την πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου και τον πρόεδρο του Τ.Ι.Α.Δ.Π.Α., καθηγητή Αλέξη Σαββίδη.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, καθηγητής Πανεπιστημίου, κ. Χρυσόστομος και οι επιμελητές του έργου, επίκουροι καθηγητές Α. Δουλαβέρας και Ι. Σπηλιοπούλου.
Η ΕΚΔΟΣΗ
Το βιβλίο «ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Συμβολές στην ιστορία και τον πολιτισμό της» αποτελεί μια πολυτελέστατη έκδοση μεγάλου σχήματος άνω των 700 σελίδων, αφιερωμένο στην αδικοχαμένη κόρη του Κώστα Αρνόκουρου, Νότα, η οποία έπεσε θύμα τροχαίου δυστυχήματος σε ηλικία 18 χρονών.
Όπως αναφέρει στον πρόλογο η συντονίστρια της έκδοσης Γ. Ξανθάκη, «ένα ολοκληρωμένο έργο για τη Μεσσηνία στην πολιτισμική της διαχρονία, που ν' ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της επιστημονικής έρευνας, αποτελούσε αναμφισβήτητα desideratum.
To εκτενές πόνημα που παρουσιάζουμε με την έκδοση αυτή φιλοδοξεί να καλύψει έτσι υπαρκτό κενό και ν' αναδείξει τις κύριες εκφάνσεις της πορείας της πανάρχαιας αυτής περιοχής του τόπου μας στην ιστορία και τη σημαντική συμβολή της στο πολιτισμικό γίγνεσθαι του Ελληνισμού.
Οι δεκαέξι εισηγήσεις παρατίθενται υπό μορφή ενός ζωντανού οδοιπορικού, που έλκει την αφετηρία του από τα προϊστορικά χρόνια συνεχίζεται στην Αρχαιότητα, στο Βυζάντιο, στη Λατινοκρατία, στην Τουρκοκρατία, στην Επανάσταση και καταλήγει στη νεώτερη και σύγχρονη εποχή».
Για το περιεχόμενο του πολυτελούς τόμου η κα Ξανθάκη αναφέρει:
«Πρέπει ιδιαιτέρως να τονισθεί ότι όλες οι μελέτες, έργο των διδασκόντων στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αποτυπώνουν με ευκρίνεια τα επιστημονικά χαρίσματα των συγγραφέων τους: την πλήρη γνώση και εξειδίκευση στο εξεταζόμενο αντικείμενο, την τεκμηρίωση των πηγών, την ακρίβεια στην παράθεση των ερευνητικών δεδομένων, την αξιοπρόσεκτη βιβλιογραφική ενημερότητα και τον ζωντανό, ελκυστικό λόγο, αρετές που προσδίδουν στο συλλογικό αυτό έργο τον χαρακτήρα του ολοκληρωμένου επιστημονικού πονήματος, αλλά και μιας ευανάγνωστης και αβίαστης γραφής.
Η δυναμική παρουσία ενός σημαντικού αριθμού από τους διδάσκοντες της Πανεπιστημιακής Σχολής της Καλαμάτας στη συγγραφή κύριων πτυχών του πολιτισμού και της κοινωνίας της Μεσσηνίας λειτουργεί σημειολογικά, καταδεικνύοντας την σταθερά αποδοτική διαλεκτική σχέση μιας Σχολής που θεραπεύει τον Ανθρωπισμό και τον Πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις με την κοινωνία της Μεσσηνίας και όχι μόνον. Είναι βέβαιο ότι ο τόμος αυτός, που αποτελεί κατάθεση «πνεύματος και ψυχής» επιστημόνων της Σχολής, θα «αγγίζει» τους πολιτιστικά ευαισθητοποιημένους πολίτες της περιοχής και θα συμβάλει στην πληρέστερη κατανόηση της μεγάλης πνευματικής και ιστορικής της προσφοράς στη διαχρονική ανάπτυξη της χώρας μας».
Η ΧΟΡΗΓΙΑ
Για τη συμβολή του χορηγού της έκδοσης η πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας σημειώνει στον πρόλογο:
«Ουσιαστική, υπαρξιακή σημασία προσθέτει στο πόνημα αυτό η χορηγία του κ. Κωνσταντίνου Αρνόκουρου με την αφιέρωση στη ΝΟΤΑ. Ο ψυχωμένος αυτός Μεσσήνιος, με τη συγκεκριμένη χορηγία που προστίθεται σε πλήθος άλλες, κατόρθωσε να μετατρέψει τον άφατο πόνο του πατέρα για την άωρη, τραγική απώλεια του προσφιλέστερου προσώπου του σε έργο πνευματικής και πολιτιστικής προσφοράς. Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, την οποία έχει αταλάντευτα στηρίξει, του εκφράζει τις ειλικρινείς ευχαριστίες για την ουσιαστική συμβολή του στην πραγματοποίηση του τόμου αυτού».
Η κα Ξανθάκη καταλήγει: «Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε επίσης για την όπως πάντα εξαιρετική συνεργασία στους Επικούρους Καθηγητές κα Ιωάννα Σπηλιοπούλου και κ. Αριστείδη Δουλαβέρα για την επιστημονική επιμέλεια του τόμου, στον κ. Αλέξανδρο Παπαζήση των Εκδόσεων Παπαζήση, καθώς και στον κ. Γεώργιο Φραγκούδη και στην κα Κυρατσώ Καραγιάννη για την προσεγμένη τυπογραφική εργασία».
ΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Οι τίτλοι και οι συγγραφείς των 16 επιστημονικών μελετών που περιλαμβάνονται στην έκδοση είναι:
1.​Αι. Μπάνου, Μεσσηνία: Οι προϊστορικοί χρόνοι.
2.​Βασ. Κωνσταντινόπουλος, Η Πύλος στον κατάλογο των πλοίων και τις πινακίδες της γραμμικής Β΄
3.​Ε. Ζυμή, Η Μεσσηνία των ιστορικών χρόνων μέσα από τα μνημεία της.
4.​Α. Farrington, Η ελληνιστική και ρωμαϊκή Μεσσηνία.
5.​Δ. Πανομήτρος, Πόλεις της Μεσσηνίας στην Ελληνική Ανθολογία.
6.​Μ. Ξανθοπούλου, Οικιστικά κατάλοιπα της πρωτοβυζαντινής και μεσοβυζαντινής περιόδου στη Μεσσηνία.
7.​I. Κακούρος, Βυζαντινά μνημεία της Μεσσηνίας.
8.​Γ. Στείρης, Φιλοσοφία και Θεολογία του Νικολάου, επισκόπου Μεθώνης.
9.​Ν. Κοντογιάννης, Οι οχυρώσεις της Μεσσηνίας: από το Βυζάντιο στο νεώτερο Ελληνικό Κράτος.
10.​Φ. Πέρρα, Πτυχές της ιστορίας της λατινοκρατούμενης Μεσσηνίας: Η περίπτωση του Ναβαρίνου/Port de Jonc.
11.​Ν. Τόμπρος, Η Μεσσηνία σε επαναστατική τροχιά (1770-1828).
12.​Αθ. Χρήστου, Τρεις σταθμοί στην επανάσταση του 1821 στη Μεσσηνία: 23 Μαρτίου 1821- Μανιάκι - Ναυαρίνο.
13.​I. Πλεμμένος, Ο μουσικός εξευρωπαϊσμός της Καλαμάτας: 1890-1912.
14.​Αρ. Δουλαβέρας, Όψεις του λαϊκού βίου στη Μεσσηνία κατά τον 19° και 20° αιώνα.
15.​Μ. Βελιώτη-Γεωργοπούλου, Καλλιεργώντας τη σταφίδα στα χρόνια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Έμποροι, Κτηματίες, Καλλιεργητές.
16.​I. Σπηλιοπούλου, Η πολεοδομική και αρχιτεκτονική εξέλιξη της Καλαμάτας από τα προεπαναστατικά χρόνια έως την περίοδο του μεσοπολέμου. Η τύχη της πόλης μετά τους σεισμούς.
ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ
Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι το εκδοτικό αυτό έργο, του οποίου το συνολικό κόστος κάλυψε με τη χορηγία του ο Κώστας Αρνόκουρος (για συγκεκριμένο αριθμό αντιτύπων), αποτελεί κατά το ήμισυ περιουσιακό στοιχείο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που μαζί με τις εκδόσεις «Παπαζήση» (απ' όπου και η κεντρική διάθεση του βιβλίου) έχουν το Copyright και των μελλοντικών επανεκδόσεων του έργου, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα συμβεί. Και αξίζει να συμβεί αφού το έργο:
• Αποτελεί μοναδική επιστημονική έκδοση που αφορά στη Μεσσηνία και αξίζει να διαδοθεί με κάθε τρόπο.
• Αναδεικνύει την πολιτισμική διαχρονία της Μεσσηνίας και αυτό αφορά όλους τους Μεσσήνιους, όπου γης.
• Προβάλλει τον πολύπλευρο πνευματικό δυναμισμό της Μεσσηνίας διαχρονικά (από την Αρχαιότητα, στο Βυζάντιο, στη Λατινοκρατία, στην Τουρκοκρατία, στην Επανάσταση του '21 και καταλήγει στη νεώτερη και σύγχρονη εποχή).
• Πολλούς λόγους θα μπορούσε κανείς να επικαλεσθεί ακόμη για την επιστημονική αξία του έργου και την αναγκαιότητα της διάδοσής του και της πολύπλευρης αξιοποίησής του προς όφελος της σύγχρονης Μεσσηνίας, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη περίοδο, λόγω της οικονομικής κρίσης που απειλεί τους πάντες και τα πάντα και όπου η επιστροφή στις διαχρονικές αξίες του τόπου αποτελεί το ασφαλέστερο εφαλτήριο για να αντιμετωπίσουμε τη μιζέρια του παρόντος, ν' αποτρέψουμε το ζόφο και να ατενίσουμε με όραμα, ελπίδα και δύναμη το μέλλον, με εφόδιο το αξιακό μας οπλοστάσιο που είναι και ανεξάντλητο και δυναμικό.
• Τέλος, επειδή πάντοτε στη σύγχρονη εποχή συνηθίζουμε να επικαλούμαστε «το τερπνό μετά του ωφελίμου», η επιστημονική έκδοση «ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Συμβολές στην ιστορία και τον πολιτισμό της» μας καλύπτει πλήρως και μπορεί να αποτελεί το καλύτερο δώρο των Μεσσηνίων σε φίλους, συνεργάτες και γνωστούς εντός και κυρίως εκτός Μεσσηνίας. Δώρο αγάπης από τον γενέθλιο τόπο, στήριξης και προβολής του όπου γης. Τα «ανταποδοτικά οφέλη», χωρίς να τα επιδιώκουμε υπό τη στενή έννοια, θα έρθουν από μόνα τους γιατί η Μεσσηνία έχει και συγκριτικά πλεονεκτήματα και φυσική ομορφιά και μεγάλες δυνατότητες για να επιζήσει και να αναπτυχθεί, αρκεί να ανασυνταχθούμε όλοι.
ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ
Υ.Γ.: Προσωπικά ευχαριστώ τον αγαπητό φίλο και κοντοχωριανό Κώστα Αρνόκουρο για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της επιστήμης και του πολιτισμού στη Μεσσηνία, την αγάπη του για το γενέθλιο τόπο και τους ανθρώπους του (ορεινή Τριφυλία), την οποία εμπράκτως και με έργα ευγενή και αγαθά αποδεικνύει διαχρονικά.
Πηγή : best-tv.gr

Ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Καλαμάτα

ΣΤΟN ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΡΔΙΑ



Μπορεί το οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην Καλαμάτα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή το τελευταίο διάστημα να μην ευνοεί τις επενδύσεις, εντούτοις υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, υφίσταται έντονο ενδιαφέρον για υλοποίηση τριών μεγάλων επενδύσεων στο χώρο του τουρισμού στην Καλαμάτα. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η δημιουργία δύο ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στην περιοχή του κεντρικού λιμανιού και μία δυτικότερα, στον Κορδία.
Η πρώτη αφορά στην εκμετάλλευση των κτηρίων των Μύλων, η δεύτερη στη δημιουργία μονάδας ακριβώς απέναντι στο παλιό «Levis» και η τρίτη στο παραθαλάσσιο μέτωπο του Κορδία. 

Οι δύο από τις επενδύσεις είναι ελληνικών συμφερόντων, ενώ η άλλη ξένων.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα κτήρια των Μύλων έχουν αγορασθεί από την εταιρεία ακινήτων ΑΤΕ ΚΕΤ από τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει ως στόχο την αξιοποίησή τους με δράσεις τουρισμού, αναψυχής και εμπορίου.
Όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, εδώ και χρόνια, από στελέχη της εταιρείας στην οποία ανήκουν πλέον οι Μύλοι, στις πρώτες σκέψεις είναι να ανακατασκευαστεί το παλιό κτήριο και να λειτουργήσει ως υπερπολυτελές ξενοδοχείο με πολλές παροχές, ενώ στο ακίνητο που λειτουργούσαν οι αποθήκες να δημιουργηθεί κέντρο εμπορίου και αναψυχής, τύπου village center.
Επίσης, θα αξιοποιηθεί το διπλανό οικόπεδο, με την κατασκευή πολυτελών διαμερισμάτων, που θα έχουν όμως παροχές ξενοδοχείου.
Στις δύο ξενοδοχειακές επενδύσεις στο λιμάνι της Καλαμάτας αναφέρθηκε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, ο οποίος χαρακτήρισε το ενδιαφέρον ως «έντονο», αφού ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για ένταξή τους σε επενδυτικά προγράμματα. Τόνισε δε, ότι η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι, σε κάθε περίπτωση, υπέρ της υλοποίησης τέτοιων δράσεων, ενώ πρόσθεσε ότι ξεμπλοκάρεται σύντομα η υπόθεση με την ιδιοκτησία Γυφτέα (παλιό ξενοδοχείο Amerika) στην οδό Ναυαρίνου.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Πηγή : tharrosnews

Ματιές στην ιστορία του τόπου: Ενα ταξίδι στην παλιά πόλη της Καλαμάτας

Το ταξίδι στο παρελθόν έχει τη δική του μαγεία και ιδιαίτερα όταν επιχειρεί την ανασύνθεση της ζωής σε μια περιοχή, σε εποχές μακρινές για τις οποίες έχει χαθεί ακόμη και η προφορική παράδοση. Η "ανακάλυψη" της παλιάς Καλαμάτας περνάει μέσα από ένα πλήθος πηγών που αναφέρονται σε αυτήν. Θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε το έργο του φαρμακοποιού Ορ. Χρυσοσπάθη "Ιστορία της παλιάς Καλαμάτας" (1936) για την αυθεντικότητα της περιγραφής, καθώς διασώζει τη συλλογική μνήμη της πόλης και αναφέρεται σε περιγραφές για τη μορφή της και την κοινωνική ζωή αλλά και σε πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην περίοδο μετά την απελευθέρωση.
Μέσα σε λίγες λέξεις ο Χρυσοσπάθης οριοθετεί την έκταση της πόλης στην περίοδο μέχρι και τα μέσα τουλάχιστον του 19ου αιώνα: "Ολαι αι συνοικίαι τας οποίας σήμερον βλέπομεν, ήσαν αγροί, διότι η πόλις περιορίζετο στο Φρούριον η δε περί τον Αγιον Ιωάννην έκτασις εχρησίμευε ως τόπος περιπάτου. Το ανώτερον σημείον μέχρις ου ετόλμουν οι Καλαματιανοί να φθάσουν τον περίπατόν τους, ήτο αι τρεις εληές όπου σήμερον η οδός Αριστομένους και οι οποίες ευρίσκοντο όπου το κατάστημα Καλλικούνη σήμερον έναντι του Σιδηροδρομικού Σταθμού και αι οποίαι δεν σώζονται πλέον. Μέχρι του σημείου αυτού κατήλθον όλοι οι Καλαματιανοί και υπεδέχθησαν το 3ον Πεζικόν Σύνταγμα υπό τον Λεωνίδαν Πετροπουλάκην συνταγματάρχην, το οποίον σύνταγμα επολέμησε νικηφόρως εις τας συμπλοκάς της Θεσσαλίας κατά το έτος 1886 και το οποίον αποβιβασθέν εις τον λιμένα της Καλαμάτας ανήλθεν με την μουσικήν του εις την πόλιν".
Ενας άλλος Καλαματιανός που έχει ασχοληθεί με τον τοπική ιστοριογραφία, ο Ιωάννης Γ. Σταμπολτζής, προσδιορίζει την έκταση της πόλης μέσα από την τοπογραφική αποτύπωση της Καλαμάτας που είχε γίνει το 1836 από το γεωμέτρη Μπιαμάντ. Οπως γράφει "καθώς διακρίνει, με χρώματα ή άλλα μέσα, τους κήπους, τα πέτρινα σπίτια από τα ξύλινα παραπήγματα και τις κατεστραμμένες εκκλησίες από τις ανέπαφες, αποτελεί ένα πολύτιμο στοιχείο για τη μελέτη της τοπικής ιστορίας κατά την πρώτη μετεπαναστατική περίοδο".
Σύμφωνα με τον Σταμπολτζή, η πόλη "έφθανε την εποχή εκείνη ανατολικά μέχρι τη σημερινή Μονή Καλογραιών και τη Φραγκόλιμνα, και μεσημβρινά μέχρι τον Αγιο Νικόλαο το Φλάριο και τη συνοικία Πενταχώρι (σ.σ. γύρω από τον Αγ. Νικόλαο και λίγο νοτιότερα)".
Με βάση αυτά αλλά και τη γεωμορφολογία της περιοχής, τα άκρα της πόλης θα μπορούσαν να προσδιοριστούν σε βάθος χρόνου και από τις 3 εκκλησίες οι οποίες χρονολογούνται στην εποχή του 11ου-12ου αιώνα. Πρόκειται για τους Αγ. Αποστόλους, τον Αγ. Δημήτριο στις Τούρλες και τον Αγ. Χαράλαμπο στο Νεκροταφείο. Και ενδεχομένως λίγο αργότερα από τον (παλιό) Αγ. Νικόλαο Φλάριο, η ιστορία του οποίου ενδέχεται να φθάνει μέχρι την περίοδο της Φραγκοκρατίας.
Ο οικισμός όμως διέθετε και συνοικία στη δυτική όχθη του Νέδοντα, τα "Καλύβια" που αναφέρονται στην αφήγηση του περιηγητή Ληκ, ο οποίος ήρθε στην Καλαμάτα το 1805 και γράφει ότι "η Καλαμάτα μαζί με τα καλύβια της είχε 400 οικογένειες από τις οποίες μόνον 6 ήταν τούρκικες". Επρόκειτο ουσιαστικά για την αγροτική περιοχή της Καλαμάτας, με καλλιέργειες που ευνοούνταν όχι μόνον από το κλίμα αλλά και από το γεγονός ότι τα νερά στο Νέδοντα έτρεχαν άφθονα. Ο οικισμός υπήρχε ήδη από το 1668 όταν ο Τούρκος περιηγητής Εβιγλιά Τσελεμπή πέρασε από την Καλαμάτα και έγραψε ότι "δυτικά του κάστρου βρίσκονται οκτακόσια πλίθινα και πέτρινα κεραμοσκέπαστα σπίτια με αμπέλια και μποστάνια". Ενώ ο Μισέλ Φουρμόντ σχεδίασε χάρτη της περιοχής το 1730 στον οποίο τα περιβόλια της πόλης τοποθετούνται επίσης στα δυτικά.

ΟΙ ΕΞΟΧΕΣ

Η πόλη όμως είχε και… εξοχές (δηλαδή σημεία αναψυχής) όπως τις χαρακτηρίζει ο Ορέστης Χρυσοσπάθης και τις περιγράφει αναλυτικά:
"Οι καλύτερες εξοχές στην Καλαμάτα, εκτός των ωραίων περιβολιών της ήσαν τα γύρωθεν αυτής υψώματα, εκ των οποίων καλύτερα υπήρξαν η τοποθεσία Τούρλες βορειοανατολικά της πόλεως και προς το υψηλώτερον μέρος αυτής. Αποτελείται δε από πολλούς λοφίσκους ατάκτους από τους οποίους οι Τούρκοι βομβαρδίσαντες το φρούριον της Καλαμάτας το εκυρίευσαν παρά των Ενετών. Εις τις Τούρλες ευρίσκονται θαλάσσια όστρακα, πράγμα το οποίον αποδεικνύει, ότι εκεί υπήρξε ποτέ θάλασσα, κατόπιν γεωλογικού τινός συμβάντος. Κατά άλλην παράδοσιν, τούτο αποδίδεται εις τον κατακλυσμόν. Πάντως η τοποθεσία αυτή διαφέρει γεωλογικώς της άλλης και συνεπώς πρέπει να έχη ιστορίαν. Ολόκληρον δε το συγκρότημα αυτό διέσχιζον χείμαρροι και χαράδρες, μια δε εξ αυτών, η μεγαλυτέρα κειμένη πλησίον της πόλεως, έχει και μικρόν καταρράκτην και νερά και βρύσες (Καλαμίτσι). Εις τους λοφίσκους αυτούς υπήρχον μερικά σπήλαια, εις ένα δε αρκετά μεγάλο ήτο η σπηλιά του Μουρλογιάννη όπου εκατώκει. Ο Μουρλογιάννης εχρημάτισεν υπηρέτης εις μίαν αρχοντικήν οικογένειαν της Καλαμάτας.
Από τα υψώματα αυτά βλέπει κανείς ολόκληρον την Μεσσηνίαν μετά του κόλπου αυτής. Εκτός της εξοχής αυτής η οποία ευρίσκεται εις απόστασιν μικράν της πόλεως, υπήρχον άλλαι εξοχαί, ως τα ωραία περιβόλια της, κατάφυτα από διάφορα εσπεριδοειδή. Την δε άνοιξιν, όλοι αυτοί οι κήποι με τα ανθισμένα δένδρα τους ιδίως τις πορτοκαλιές αναδίδουν θείον άρωμα. Τοιούτοι κήποι υπήρχον πάμπολλοι στην Καλαμάτα, οι δε παλαιοί εις τους οποίους εγένοντο αι διασκεδάσεις κατά τας εορτάς και την πρώτην Μαΐου ήσαν ο παρά την συνοικίαν του Αγίου Γεωργίου, Δασκαλά, Μηλιανίτη παρά την πλατείαν ασκήσεων, του Ζάρκα, παρά το επάνω πηγάδι όπισθεν του φρουρίου, του Σαμώνη, του Τζάνε εις τον οποίον εδόθη γεύμα επίσημον εις τον Βασιλέα Οθωνα όταν ήλθε εις τας Καλάμας, εκεί δε κατά την ώραν του γεύματος ανήγγειλε εις τον Βασιλέα ο Αντώνιος Μαυρομιχάλης την έκρηξιν της επαναστάσεως εν Αθήναις ότε το γεύμα διεκόπη αναχωρήσαντος του Βασιλέως αμέσως παρ’ όλην την επιμονήν των Λακώνων Καπεταναίων, οι οποίοι εζήτουν να παραμείνη εν Μάνη. Αλλοι κήποι ήσαν των ανθέων και της Εδέμ. Αυταί ήσαν αι εξοχαί εις τας οποίας οι Καλαματιανοί μετάβαιναν και διεσκέδαζον".
Η περιγραφή αυτή εξηγεί με το δικό της τρόπο για ποιο λόγο πλημμυρίζουν ολόκληρες περιοχές της Καλαμάτας ακόμη και με τις… συνήθεις βροχές. Οι χείμαρροι και οι χαράδρες έχουν εξαφανιστεί και στη θέση τους έχουν κατασκευαστεί σπίτια, δρόμοι, ακόμη και το… γήπεδο του Μεσσηνιακού που έχει σχηματισθεί στη σημερινή του μορφή τη δεκαετία του 1930, από δημοτική δωρεά (ανατολικό μέρος) και αγορά (δυτικό μέρος) που τα χώριζε το ρέμα.
Για τους νεότερους θα χρειαστεί να ταυτοποιήσουμε ορισμένες περιοχές: Οταν ο Χρυσοσπάθης αναφέρεται σε ενορία Αγ. Γεωργίου προσδιορίζει την παλιά εκκλησία των Καλυβίων που ήταν νοτιότερα της σημερινής εκκλησίας του Αγ. Κωνσταντίνου, εκεί που ήταν και το νεκροταφείο (μεταφέρθηκε από εκεί την περίοδο του Μεσοπολέμου). Πλατεία Ασκήσεων ήταν ο χώρος στον οποίο κατασκευάστηκε το 1909 το στρατόπεδο. Την αποκαλούσαν έτσι επειδή γίνονταν στρατιωτικές ασκήσεις στα τέλη του 19ου αιώνα. Βόρεια από αυτή υπήρχε η περιοχή Καλαμίτσι από την οποία περνούσε το ομώνυμο ρέμα.

Αυτή τη μορφή είχε η Καλαμάτα ουσιαστικά μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα και βρισκόταν περιορισμένη στους χαμηλούς λόφους που ξεκινώντας από το βορρά "έσβηναν" υψομετρικά προς το νότο. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι σε αυτούς τους λόφους βρίσκονται και τα παλαιότερα σωζόμενα κτίσματα, αφού ο Νέδοντας και τα ρέματα δεν επέτρεπαν την ανάπτυξη της πόλης χαμηλότερα. Μεγάλη απώλεια για την πόλη ήταν το γεγονός ότι δεν διασώθηκαν οι περίφημοι "πύργοι" της Τουρκοκρατίας, κτίσματα που ανήκαν σε πλούσιες οικογένειες εμπόρων της πόλης. Ο μοναδικός που έφθασε μέχρι τις ημέρες μας, το "Κορφιωτάκειο" που αποτέλεσε για ένα διάστημα την κατοικία του βοεβόδα στην Καλαμάτα, κατεδαφίστηκε εν μια νυκτί και το "ομοίωμα" που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στη θέση του, έμεινε στη μέση. Τα διατηρητέα δυτικά της Αναγνωσταρά και νοτίως των Αγίων Αποστόλων, αποτελούν νεότερα σχετικά κτίσματα (τέλος 19ου - αρχές 20ού αιώνα) καθώς ο χώρος "απελευθερώθηκε" για δόμηση μετά τη διευθέτηση της κοίτης του Νέδοντα και τον περιορισμό του σε μια σχετικά στενή λωρίδα.

Πηγή : eleftheriaonline

Κοιμητήριο μικρών ζώων στην Πελοπόννησο


 

Βρίσκεται στους Γαργαλιανούς και λειτουργεί από τον Οκτώβριο




 Ένας ασυνήθιστος για την Ελλάδα χώρος βρίσκεται στους Γαργαλιανούς Πελοποννήσου. Πρόκειται για το κοιμητήριο μικρών ζώων «Peris» που λειτουργεί από τον Οκτώβριο σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο γεμάτο με λεβάντες και ελιές που αποπνέουν ηρεμία και γαλήνη.


Το κοιμητήριο μικρών ζώων δημιουργήθηκε σε ένα ιδιόκτητο οικόπεδο περίπου ενάμιση στρέμματος και όπως λέει στο newsbeast.gr η υπεύθυνη επικοινωνίας του, Αγγελική Λογοθέτη, στην αρχή φάνηκε πρωτόγνωρη η ιδέα τους αλλά στη συνέχεια ο κόσμος το είδε πολύ ζεστά.

«Πρόκειται έναν χώρο που δημιουργήθηκε με πολύ αγάπη για το τελευταίο σπιτάκι των αγαπημένων μας κατοικιδίων», αναφέρει. Και σημειώνει ότι: «πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε το χώρο μετά την απώλεια των δύο αγαπημένων μας κατοικιδίων του Πέρυ και του Κάστωρ».

Στην ιστοσελίδα που έχουν δημιουργήσει και λέγεται koimitiriozoon.gr αναφέρουν μάλιστα ότι: «Διαπιστώσαμε τότε ότι πέραν της θλίψης μας έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και το πρακτικό ζήτημα της ταφής , χωρίς να υπάρχει κάποιος που να μπορεί να μας προσφέρει την υπηρεσία αυτή.

Ως φιλόζωοι και ιδιοκτήτες ζώων θέλαμε να φτιάξουμε ένα κοιμητήριο ζώων όμορφο και αξιοπρεπές για να είστε σίγουροι και ήρεμοι για το τελευταίο ταξίδι του πολυαγαπημένου σας συντρόφου».

Και συνεχίζουν ότι: «Προχωρήσαμε λοιπόν στη δημιουργία του κοιμητηρίου μας για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε τη δύσκολη αυτή ώρα, προσφέροντας σας ανακούφιση μέσα από τις υπηρεσίες μας».

Πάντως, το κόστος ταφής των κατοικιδίων κυμαίνεται από 50 μέχρι 150 ευρώ, όπως αναφέρουν οι διαχειριστές του.

πηγή : www.newsbeast.gr









Πηγή : armeneoi

Κάποιοι λένε ότι αυτές οι 3 καλλιέργειες αφήνουν καλά κέρδη


Ευκαιρία για συμπληρωματικό εισόδημα αποτελούν τρία αρωματικά φυτά, η καλλιέργεια των οποίων εμφανίζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Ο λόγος για τις εναλλακτικές καλλιέργειες των γνωστών φυτών -θυμάρι, χαμομήλι, λεβάντα-, οι αποδόσεις των οποίων σε έσοδα φθάνουν να διπλασιάζονται όταν γίνονται με βιολογικά κριτήρια.
Αυτό όμως που καθιστά ακόμα πιο ελκυστικές τις καλλιέργειες αυτές είναι η πολύ μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό για ελληνικά αρωματικά φυτά, και αυτό γίνεται αντιληπτό από τις πολύ υψηλότερες τιμές που προσφέρουν σε σχέση με.....................

 τις ελληνικές μεταποιητικές μονάδες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι προσφορές που δέχονται οι ελληνικές ομάδες παραγωγών είναι διπλάσιες και τριπλάσιες από τις τιμές που προσφέρουν οι εγχώριες εταιρείες.
Πρόκειται για καλλιέργειες που δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, προσαρμόζονται πολύ καλά στο μεσογειακό κλίμα, μπορούν να αξιοποιήσουν φτωχά και υποβαθμισμένα εδάφη και αποφέρουν ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς. Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη αρωματικών φυτών, που δίνουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.
Παρ' όλο πάντως που η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών στην Ελλάδα δεν είναι άγνωστη εδώ και δεκαετίες, θεωρείται σχετικά νέο πεδίο δράσης για τον ελλαδικό χώρο.
Τα αρωματικά φυτά δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, προσαρμόζονται πολύ καλά στο μεσογειακό κλίμα, μπορούν να αξιοποιήσουν φτωχά και υποβαθμισμένα εδάφη και αποφέρουν ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς
Το κόστος αγοράς φυτού είναι 0,12-0,2 ευρώ ανά φυτό και για προερχόμενα από ιστοκαλλιέργεια 0,28-0,35 ευρώ ανά φυτό. Ομως στις πολυετείς καλλιέργειες το κόστος για την απόκτηση πολλαπλασιαστικού υλικού βαρύνει κυρίως τον πρώτο χρόνο της καλλιέργειας, καθώς τα επόμενα χρόνια ο παραγωγός μπορεί από τις έτοιμες φυτείες να δημιουργήσει το δικό του πολλαπλασιαστικό υλικό.
Αυτό άλλωστε που προτείνουν οι ειδικοί με τις καλλιέργειες των αρωματικών φυτών είναι ο νεοεισερχόμενος παραγωγός να αρχίσει με περισσότερα του ενός είδη, τόσο ετήσια όσο και πολυετή φυτικά υλικά. Τα ετήσια δίνουν την εμπειρία μέσω του πλήρους κύκλου της καλλιέργειας κατά το πρώτο έτος, από το πολλαπλασιαστικό υλικό έως τη συγκομιδή, καθ' ον χρόνο τα πολυετή αναπτύσσονται, για να δώσουν το μέγιστο και βέλτιστο της παραγωγής τους, συνήθως μετά τον δεύτερο χρόνο. 
Συνένωση δυνάμεων
Εκτάσεις τεσσάρων-πέντε συνολικά στρεμμάτων είναι συνήθως πάρα πολύ μικρές για πραγματικά έσοδα, διαθέτοντας χύδην ξηρά αρωματικά φαρμακευτικά φυτά. Για να είναι κερδοφόρες οι πωλήσεις αυτών των υλικών θα πρέπει να επεκταθεί η παραγωγή τους.
Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, σημείο-κλειδί για την εμπορική επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος, σύμφωνα με τους γνώστες του τομέα που ειδικεύονται στις καλλιέργειες φαρμακευτικών φυτών, είναι η συνένωση δυνάμεων, με τη δημιουργία ομάδων καλλιεργητών για την από κοινού διάθεση των προϊόντων.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος Νίκος Γαβαλάς, τα ελληνικά αρωματικά φυτά χρειάζονται ώθηση από την ελληνική πολιτεία, και γι' αυτό θα πρέπει να προχωρήσει σε ενέργειες όπως η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης των προϊόντων. Επίσης, θα πρέπει να δημιουργηθούν κλώνοι σε αρωματικά φυτά με σταθερή ποιότητα στο έλαιο, έτσι ώστε να υπάρχει γενετικό υλικό με υψηλές προδιαγραφές. Παράλληλα, χρειάζεται να υπάρξει σχεδιασμός για εθνική συμμετοχή σε εκθέσεις προϊόντων του εξωτερικού, ώστε να διαφημιστούν και να προωθηθούν τα ελληνικά προϊόντα για να αποκτηθεί εξαγωγικός προσανατολισμός.
Το στοιχείο, βέβαια, που κάνει ακόμα πιο ελκυστική την καλλιέργεια των φαρμακευτικών φυτών είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να διατίθενται σε τρεις διαφορετικές αγορές, πράγμα από το οποίο επωφελείται μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, επεξεργασίας και μεταποίησης φαρμακευτικών φυτών. Συγκεκριμένα:
• Πρώτη αγορά είναι αυτή των νωπών -φρέσκων- φαρμακευτικών φυτών, τα οποία βρίσκουμε στις λαϊκές αγορές, στα σούπερ μάρκετ, στις κουζίνες των εστιατορίων, των ξενοδοχείων κ.α.
• Η δεύτερη και κύρια αγορά είναι αυτή των ξηρών φυτικών υλικών των φαρμακευτικών φυτών, που αποτελεί τη μεγαλύτερη, είτε σε όγκο παραγωγής και διάθεσης είτε σε τζίρο.
• Η τρίτη είναι αυτή που συνήθως αφήνει και τα μεγάλα κέρδη -υπό ορισμένες όμως και απαιτητικές συνθήκες-, αυτή των αιθέριων ελαίων, η οποία βέβαια απαιτεί και σημαντικές επενδύσεις και τεχνογνωσία.
ΥΨΗΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ
Τα 11,5 ευρώ το κιλό φτάνει η τιμή της βιολογικής λεβάντας
Απίστευτες αποδόσεις υπόσχεται η λεβάντα, που σε αποξηραμένη μορφή όταν προέρχεται από βιολογική καλλιέργεια φτάνει να πωλείται στην εγχώρια αγορά έως 11,5 ευρώ το κιλό, ενώ στις αγορές του εξωτερικού οι τιμές πώλησης είναι σημαντικά υψηλότερες, όταν πληρούνται τα ποιοτικά κριτήρια.

Η απόδοση σε χλωρό βάρος τον πρώτο χρόνο είναι 50-100 κιλά ανά στρέμμα, τον δεύτερο 200-250 κιλά ανά στρέμμα και τον τρίτο 300-350 κιλά ανά στρέμμα. Πλήρη παραγωγή έχουμε τον τέταρτο χρόνο (400-500 κιλά ανά στρέμμα), ενώ αν γίνει συλλογή μόνο της ταξιανθίας η απόδοση σε ξηρό βάρος κυμαίνεται στα 35-45 κιλά ανά στρέμμα.
Η δε διαφορά ανάμεσα στη βιολογική και τη συμβατική καλλιέργεια λεβάντας γίνεται αντιληπτή από το γεγονός ότι ενώ η τιμή της βιολογικής λεβάντας φτάνει τα 11,5 ευρώ, η τιμή της «συμβατικής» αποξηραμένης λεβάντας δεν υπερβαίνει τα 3,5 ευρώ το κιλό.
Η λεβάντα αναπτύσσεται καλύτερα σε ξηροθερμικές συνθήκες και ανθίζει από αρχές Ιουλίου έως και τον Αύγουστο. Παρουσιάζει ιδιαίτερη αντοχή σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, αλλά δεν αντέχει τους παγετούς την περίοδο της άνοιξης.
Η απόδοση της καλλιέργειας εξαρτάται από το μικροκλίμα, το οποίο επηρεάζεται από το υψόμετρο, την τοπογραφία, το γεωγραφικό πλάτος κ.λπ.
Κατάλληλα εδάφη θεωρούνται τα ελαφρά χαλικώδη και ασβεστούχα που αποστραγγίζονται καλά. Αριστη τιμή pH για την ανάπτυξή της είναι το 7,1. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η καλλιέργειά αν υπάρχει το φυτό Tussilago farfara (χαμολεύκα), διότι πιστεύεται ότι δηλητηριάζονται τα φυτά της λεβάντας.
Η λεβάντα καλλιεργείται σε ξηρικά χωράφια. Η συλλογή πραγματοποιείται με δρεπάνια ή κλαδευτήρια ή με ειδικές μηχανές συλλογής λεβάντας.
Η συλλογή πραγματοποιείται στο στάδιο της πλήρους άνθησης όταν προορίζονται για παραγωγή αιθέριου ελαίου.
ΧΑΜΟΜΗΛΙ
Διπλάσιες οι τιμές στις αγορές του εξωτερικού
Η μέση παραγωγή από την καλλιέργεια χαμομηλιού ανέρχεται έως και 100 κιλά αποξηραμένο, ενώ ανάλογα με την ποικιλία του χαμομηλιού, αλλά και ανάλογα με τις συγκεντρώσεις των διάφορων βιοδραστικών συστατικών του στο αιθέριο έλαιο οι τιμές μπορούν να φτάσουν τα 750 ευρώ.
Το βιολογικό αποξηραμένο χαμομήλι πωλείται στην εγχώρια αγορά έως 8 ευρώ το κιλό, ενώ στις αγορές του εξωτερικού οι τιμές πώλησης διπλασιάζονται, όταν βέβαια πληρούνται τα ποιοτικά κριτήρια.
Το χαμομήλι είναι ετήσια πόα προερχόμενη από την Ευρώπη και ευδοκιμεί καλύτερα σε πεδινές περιοχές με εύκρατο κλίμα σε σχέση με τις ορεινές. Παρουσιάζει αντοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Το χαμομήλι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στους ανέμους, κυρίως την περίοδο της άνθησής του, γι' αυτό θεωρείται απαραίτητη η τοποθέτηση ανεμοφράκτη ώστε να μειωθεί η ένταση του ανέμου. Τα καλύτερα εδάφη είναι τα αμμοαργιλώδη με αρκετή οργανική ουσία. Στα αμμώδη η ανάπτυξή του περιορίζεται, ενώ ακατάλληλα είναι τα βαριά εδάφη με πολλή υγρασία.
Το χαμομήλι μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ισχυρά όξινα εδάφη. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο που σπέρνεται στο χωράφι στα πεταχτά ή με σπαρτικές μηχανές σιταριού ή με άλλο είδος μηχανής με κατάλληλη ρύθμιση, ώστε οι γραμμές να απέχουν 40-50 cm.
ΘΥΜΑΡΙ 
Ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ τα έσοδα ανά στρέμμα
Με την απόδοση στο θυμάρι να είναι σχεδόν τριπλάσια όταν η καλλιέργεια είναι βιολογική, τα έσοδα ανά στρέμμα σε ετήσια βάση μπορούν να ξεπεράσουν τα 2.000 ευρώ. Η τιμή πώλησης για το θυμάρι ανέρχεται σε 3 ευρώ το κιλό και φτάνει τα 7-8 ευρώ όταν προέρχεται από βιολογική καλλιέργεια.
Το θυμάρι είναι ένας μικρός αρωματικός θάμνος που ανήκει στα πολυετή φυτά, με διάρκεια ζωής γύρω στα 7 έτη. Ευδοκιμεί τόσο σε περιοχές θερμές όσο και σε ψυχρές. Αναπτύσσεται σε περιοχές ηλιόλουστες έως μερικά σκιαζόμενες. Σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και νότια έκθεση παρατηρείται υψηλότερη περιεκτικότητα αιθέριου ελαίου.
Αριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του φυτού 17-22 Κελσίου. Καλύτερη απόδοση δίνει σε ασβεστούχα με καλή αποστράγγιση, ενώ μπορεί να καλλιεργηθεί σε εδάφη φτωχά-μέτριας γονιμότητας. Είναι ξηρική καλλιέργεια.
Χρειάζεται πότισμα κατά την εγκατάσταση στο χωράφι της καλλιέργειας. Αν υπάρχει δυνατότητα άρδευσης, τότε είναι καλό να ποτιστεί το χωράφι ύστερα από τη συγκομιδή, ώστε να αντεπεξέλθουν τα φυτά καλύτερα μετά το σοκ. Πολλαπλασιασμός με σπόρο: ο σπόρος είναι πολύ μικρός και σπέρνεται σε σπορεία -όπως ο καπνός-, που ετοιμάζονται είτε τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, είτε μέσα Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. 
Πηγή: eidisis.gr απο e-geoponoi.gr
Πηγή : pyrgostrifylias

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ...

 

Πηγή : kyparissia-press

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά Ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες


H 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, δίνει το έναυσμα σε όλους μας, φορείς και πρόσωπα, να εστιάσουμε την προσοχή μας στις ιδιαιτερότητες, τις δυνατότητες   και τα δικαιώματα αυτής  της ευαίσθητης, αλλά συνάμα ιδιαίτερα δυναμικής και δημιουργικής κοινωνικής ομάδας.

Είναι μια μέρα για να ευαισθητοποιηθούμε και να αναλάβουμε δράση, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, ώστε τα άτομα με ειδικές ανάγκες να έχουν τα ίδια  δικαιώματα με τους υπόλοιπους, χωρίς κοινωνική προκατάληψη και ρατσισμό, χωρίς οίκτο και κοινωνικό αποκλεισμό.

Πηγή : messiniaportal

Κόντρα ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις σε βάρος της Μεσσηνίας

«Το Υπουργείο Παιδείας, φαίνεται ότι προτίθεται να μεταφέρει Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως αυτό της Φιλολογίας, στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο του προγράμματος ”Αθηνά”… Στα παλιά τα χρόνια, ο λαός της επαρχίας έλεγε παραπονούμενος ότι ”Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα”. Φαίνεται ότι για τον βουτηγμένο στον τοπικισμό και την πελατειακή πολιτική αντίληψη κ. Σαμαρά, η Ελλάδα είναι… μόνο η Καλαμάτα…».
Τάδε έφη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κανελλοπούλου με αφορμή τη φημολογούμενη μεταφορά του τμήματος Φιλολογίας από την Πάτρα στην Καλαμάτα. Ισχύει ότι διαχρονικά, τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ – με τις κατευθύνσεις της ΕΕ- έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, η συγκεκριμένη δήλωση γεννά κάποια ερωτηματικά: Δηλαδή, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο λαός της Μεσσηνίας είναι προνομιούχος έναντι του υπόλοιπου ελληνικού λαού; Δε βιώνει τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των βάρβαρων μέτρων που έχουν παρθεί, επειδή έχει «μπάρμπα απ’ την… Πύλο»;
Ζούμε σε διαφορετικό κόσμο, όταν βλέπουμε ότι οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η εκ περιτροπής εργασία, οι ουρές στον ΟΑΕΔ είναι καθημερινό φαινόμενο και στη Μεσσηνία, όπως σε όλη την Ελλάδα; Είναι αριστερή θέση να φέρνεις σε αντιπαράθεση τις λαϊκές οικογένειες της μιας πόλης με τις λαϊκές οικογένειες μιας άλλης πόλης, αντί να θέτεις το ουσιαστικό ζήτημα που είναι η πλήρης υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων και η αδυναμία ενός ολόκληρου λαού να σπουδάσει τα παιδιά του και να είναι σίγουρος ότι μετά θα βρουν δουλειά με αξιοπρεπείς όρους; Άραγε, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, Θ. Πετράκος, θα κρατήσει την ίδια στάση με τη συνάδελφό του ή θα υιοθετήσει τη γνωστή τακτική της διγλωσσίας, που το Κόμμα του την έχει κάνει επάγγελμα;

Πηγή : kalamatanews

Ο πολιτισμός της Μεσσηνίας μέσα σε έναν τόμο

Ένας σημαντικότατος τόμος για την Μεσσηνία παρουσιάζεται τελικά στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 19:00.Τον τόμο αυτό, που περιλαμβάνει τεκμηριωμένες εισηγήσεις Καθηγητών της Σχολής για την Ιστορία, την Αρχαιολογία, την Φιλολογία, τα Νεοκλασικά κτήρια, την Λαογραφία και γενικά τον Πολιτισμό της Μεσσηνίας από των Αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα, έχει εποπτεύσει η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου με την συμβολή των Επίκουρων Καθηγητών Ι. Σπηλιοπούλου και Α. Δουλαβέρα. Τον πολυδιάστατο αυτό έργο, που αποτελεί την πληρέστερη παρουσίαση της πολιτισμικής προσφοράς της Μεσσηνίας διαχρονικά, θα παρουσιάσει ο Σαβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Ο τόμος εκδίδεται από τις εκδόσεις Παπαζήση με την ευγενική χορηγία του κ. Κώστα Αρνόκουρου, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, έχει πολλαπλώς υποστηρίξει την Σχολής της Καλαμάτας. Η παρουσία όλων θα στηρίξει την Σχολή στους δύσκολους σημερινούς καιρούς.

Πηγή : radio936

Π. Τατούλης: Να μη διανοηθούν να προβούν στην ιδιωτικοποίηση του νερού, με πρόφαση τους μνημονιακούς στόχους

«Το νερό και ο υδροφόρος ορίζοντας αποτελούν δημόσιο αναλογιστικό αγαθό για όλους τους πολίτες» σημείωσε με έμφαση ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης και πρόσθεσε «να μη διανοηθούν να προβούν στην ιδιωτικοποίηση του νερού, με πρόφαση τους μνημονιακούς στόχους, γιατί η ενέργεια αυτή θα αποτελεί ξεκάθαρη προσπάθεια αποδόμησης του σκληρότερου πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας». 


Στον αντίποδα, υπάρχουν λύσεις αντιμετώπισης της ...........

οικονομικής κρίσης, όπως για παράδειγμα η δημιουργία οικονομιών κλίμακος, η μόχλευση της οικονομίας και η ορθολογική διαχείριση των οικονομικών δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

JESSICA

Ο κ. Τατούλης, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αστικής ανάπλασης Jessica, σημείωσε τα προβλήματα εμπέδωσης και ενσωμάτωσης της φιλοσοφίας του από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν αναλάβει την ευθύνη διαχείρισής του. «Το ενδιαφέρον μας δεν εστιάζεται στο γεγονός ότι αποτελεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, αλλά κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, αφού συνδυάζει τις δημόσιες επενδύσεις με την ιδιωτική πρωτοβουλία» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι παρά τα προβλήματα η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους Δήμους έχουν ήδη ώριμα σχέδια προς ένταξη.

Στα πλαίσια του σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση όλων των ειδών αποβλήτων παρουσιάστηκε η επένδυση διαχείρισης αποβλήτων ελαιουργείων και λυμματολάσπης, με στόχο την παραγωγή βιοκαυσίμου. Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της επένδυσης αυτής, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι θα μεταφέρει τεχνογνωσία στη χώρα, θα δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης της έρευνας, θα προσφέρει ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και θα συμμετάσχει στο ποσοστό παραγόμενου βιοκαυσίμου της χώρας προκειμένου να φτάσει τους στόχους που έχουν τεθεί.

Αναφορά έγινε επίσης από τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη για την ενεργοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου με διαδικασία ΣΔΙΤ . «Δαπανήθηκαν από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 115 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση του δικτύου το οποίο είναι αυτή τη στιγμή ανενεργές. Θα έχει προσανατολισμό μεταφορικό και τουριστικό, θα ενταχθεί στα διευρωπαϊκά δίκτυα και θα είναι περιβαλλοντικά ιδιαίτερα φιλικό». Για το θέμα αυτό υπάρχει ήδη συμφωνία με το Υπουργείο Μεταφορών, τον ΟΣΕ, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους Δήμους, ενώ θετική ήταν υποδοχή του από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι δήλωσαν τη στήριξή τους. 


Πηγή : filiatranews

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Αρχές της εβδομάδας η απόφαση, ''όλα καλά'' πήγανε στην συνεδρίαση του Ελεγκτικού για τον δρόμο της Τσακώνας


Όλα καλά πήγανε στην σημερινή συνεδρίαση του 6ου Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου - που ήταν διευρυμένο παρουσία και του Προέδρου του κου Καραβοκύρη - αναφορικά με το μείζον θέμα της παράδοσης της παράκαμψης στο οδικό τμήμα Τσακώνα - Παραδείσια. Σε αυτό συζητήθηκε η... περιβόητη συμπληρωματική σύμβαση με την οποία έγινε η παράκαμψη στο ύψος της μεγάλης γέφυρας που κατασκευάζεται και φαίνεται ότι το Υπουργείο έδωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία μετά την αίτηση ανάκλησης που είχε καταθέσει για να πάρει το ''πράσινο'' φως και να ανοίξει επιτέλους ο... έτοιμος δρόμος.
Η συμβολή όλων μέσων ενημέρωσης, παραγόντων και φορέων και φυσικά το ενδιαφέρον του ιδίου του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, έδωσαν την πραγματική διάσταση της εθνικής και κοινωνικής ανάγκης όλο αυτό το χρονικό διάστημα και φαίνεται ότι όλα πάνε θετικά και αυτό θα περιγράφεται στην ανακοίνωση της απόφασης που θα γίνει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Έτσι θα δύναται να δοθεί ο δρόμος σε κυκλοφορία πριν από τις γιορτές, πιθανότατα στα μέσα Δεκεμβρίου.

Πηγή : best-tv

Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης Τριφυλίας

Παράπονα και παρατηρήσεις για το τεχνικό πρόγραμμα και τη λειτουργία του Δήμου...


Με αρκετά παράπονα και πολλές παρατηρήσεις διεξήχθη προχθές βράδυ στην Κυπαρισσία η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Τριφυλίας για το τεχνικό πρόγραμμα του 2013, ενώ έγινε ενημέρωση και συζήτηση για την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η συνεδρίαση έγινε με οριακή απαρτία, αφού μόλις (!) 1 - 2 περισσότερα από τα μισά μέλη της ήταν παρόντα, με τα υπόλοιπα να απουσιάζουν!
Ξεκινώντας η συνεδρίαση, ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας αναγνώρισε ότι συνεδριάζουν μία φορά στο τόσο, αλλά πρόσθεσε πως ο Δήμος έχει σπουδαίες επιδόσεις στον κοινωνικό διάλογο. 

Ο κ. Κόλλιας τόνισε πως η αυτοδιοίκηση, πλέον, μόνο κατ’ ευφημισμό είναι αυτοδιοίκηση, καθώς είναι υπό τη δαμόκλειο σπάθη των διαφόρων Επιτροπών και Ελεγκτών και στη μέγγενη του ασφυκτικού οικονομικού κλοιού, ενώ αναφέρθηκε στις περικοπές πόρων. Επανέλαβε, δε, ότι το τεχνικό πρόγραμμα είναι «τεχνικό πρόγραμμα λιτότητας», όπως «λιτός θα είναι και ο προϋπολογισμός, αλλά ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος».
Στη συνέχεια, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Σαμπαζιώτης, αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση του Δήμου, λέγοντας: «Ξεκινάμε με βάρη πολλά από οφειλές και χρέη παρελθόντων ετών. Το 2012 τα βεβαιωθέντα έσοδα του Δήμου είναι 14 εκατ. ευρώ και μπορέσαμε και βάλαμε στο ταμείο 11 εκατ. ευρώ! Τα έξοδα (συνολικά, για τα πάντα) είναι 8,5 εκατ. ευρώ!». Και πρόσθεσε ότι αν ο Δήμος δεν είχε το βάρος των οφειλών και χρεών παρελθόντων ετών, θα ήταν καθαρός και θα μπορούσε να κάνει διαφορετικό προγραμματισμό και τεχνικό πρόγραμμα.
Ακόμη, ο κ. Σαμπαζιώτης είπε: «Έχουν πληρωθεί 2 με 2,5 εκατ. ευρώ προηγούμενων οφειλών και 1,5 εκατ. ευρώ για το τεχνικό πρόγραμμα του 2012».
Παίρνοντας το λόγο ο αντιδήμαρχος έργων, Παναγιώτης Τσίγγανος, επισήμανε πως στόχος είναι η αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, γι’ αυτό και «στην Τεχνική Υπηρεσία το κύριο βάρος το ρίχνουμε στο μελετητικό εξοπλισμό, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις από προγράμματα».
Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις, απαντήσεις και τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής επί του προσχεδίου του Τ.Π. και τη λειτουργία του Δήμου γενικότερα.
Ο Νίκος Αναστασόπουλος ρώτησε για τους μεγαλοοφειλέτες του Δήμου και τι θα κάνει για να πληρώσουν αυτοί, όπως η ΤΕΜΕΣ και τα λατομεία Χαλαζωνίτη, ενώ ο Γιώργος Διαμάντης ζήτησε διευκρινίσεις για έργα και ποσά που περιλαμβάνονται στο Τ.Π.
Ο Νάσος Σμέρδης ρώτησε για τις κρατικές επιχορηγήσεις στο Δήμο, τους επίορκους υπαλλήλους και τη διαθεσιμότητα.
«Ναι μεν οι καιροί καταρρέουν, αλλά καταρρέει και το κτήριο της Ε.Τ.Ε. στην Κυπαρισσία», επεσήμανε η Σόνια Τουρκολιά!
Η Γεωργία Χριστοδούλου ζήτησε παρεμβάσεις στο δρόμο πρόσβασης στη Νέδα, το κτήριο της ΕΤΕ, το κάστρο της Κυπαρισσίας και τόνισε το πρόβλημα με τα σκουπίδια, προτείνοντας, μάλιστα, αφού ο Δήμος δε μπορεί να το διαχειριστεί και να το αντιμετωπίσει, τουλάχιστον για το παραλιακό κομμάτι να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δοθεί σε ιδιώτες εργολάβους, «για να υπάρχει καθαριότητα και όχι σκουπιδαριό».
Ο Παναγιώτης Τσαφαράς ρώτησε σχετικά με τα έσοδα και έξοδα, τόνισε ότι το προσωπικό του Δήμου επαρκεί και ζήτησε καλύτερη διαχείριση της καθημερινότητας. Ο Νίκος Αντωναρόπουλος τόνισε: «Το Τ.Π. και ο προϋπολογισμός δίνουν το στίγμα του Δήμου! Το Τ.Π. αυτό, το δίνει; Τι σχέση έχει ο Δήμος με τον πολιτισμό μας; Δεν προσδιορίζεται το στίγμα του πολιτισμού στο Δήμο. Ο πολιτισμός είναι επένδυση στην ανάπτυξη!».
Με τη σειρά του ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος πρότεινε τη δημιουργία ανοιχτού θεάτρου στο νταμάρι στο Ροντάκι Κυπαρισσίας και αναφέρθηκε στα παράπονα που ακούει ο εμπορικός κόσμος καθημερινά για πολλά προβλήματα στο Δήμο. Και πρόσθεσε: «Μείζον θέμα είναι αυτό με τον “ΑΡΧΕΛΩΝ”. Πάνε να δημιουργήσουν μια νεκρή ζώνη από Ελαία μέχρι Καλό Νερό».
Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ζήτησε να πάρει το λιμάνι της Κυπαρισσίας ο Δήμος και να προμηθευτεί με μηχάνημα καθαρισμού των παραλιών από τα φύκια, ενώ ο Γιάννης Παρασκευόπουλος σημείωσε: «Έπρεπε να σμίγουμε περισσότερες φορές». Επίσης, αναφέρθηκε σε προβλήματα της καθημερινότητας, εστιάζοντας στην καθαριότητα που δεν υπάρχει στο Δήμο. Στη συνέχεια τόνισε το πρόβλημα και την ανησυχία για το τι θα γίνει στην περιοχή από Ελαία μέχρι Καλό Νερό, από τις παρεμβάσεις του “ΑΡΧΕΛΩΝ” στην Ε.Ε., λέγοντας: «Δε λέμε να φύγει η χελώνα, να συνυπάρξουμε αρμονικά θέλουμε και να αναπτυχθεί η περιοχή μας!».
Ο Νίκος Αναστασόπουλος είπε ότι «ένα Τ.Π. θα πρέπει να έχει κοινωνικό χαρακτήρα και αναπτυξιακό. Στα χαρτιά, ένα τέτοιος στόχος φαίνεται να περιλαμβάνεται», και αναφέρθηκε σε προβλήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης σκουπιδιών, επισημαίνοντας ελλείψεις σε μελέτες. Για τη λειτουργία του Δήμου, ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε πως απαιτείται ορθολογική κατανομή του προσωπικού και ότι ο Δήμος δεν έχει έναν κεντρικό σχεδιασμό!
Ο Χρήστος Σίνης ρώτησε αν υπάρχει σχεδιασμός, προγραμματισμός και προϋπολογισμός για κοινωνικό έργο και ο Νάσος Σμέρδης σημείωσε: «Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε πίσω για να πάμε μπροστά» και αναφέρθηκε στο θέμα του τεχνητού ύφαλου, τονίζοντας πως παράγοντες του Δήμου αντιδρούν και σαμποτάρουν το έργο!
Ο Κωνσταντίνος Κάππος αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τις αμιαντοσωλήνες του δικτύου ύδρευσης Κυπαρισσίας και ο Τέλης Καναβός στο Αγροτικό Ινστιτούτου Φιλιατρών, τις κρατικές γεωτρήσεις και την άρδευση, ενώ ο Γιάννης Μποζίκας σε προβλήματα της καθημερινότητας και στο συνολικό σχεδιασμό και προγραμματισμό του Δήμου!
Του Ηλία Γιαννόπουλου
Πηγή : tharrosnews

Περιφερειακό φόρουμ για την ενέργεια


Πρώτη συνάντηση της Εθνικής Ομάδας Εργασίας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, την περιφέρεια Πελοποννήσου και ως εκπρόσωπος του Περιφερειακού φόρουμ για την ενέργεια, παρευρέθηκε στην  πρώτη συνάντηση της Εθνικής Ομάδας Εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012, στα γραφεία Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, στην Αθήνα.
Η συνάντηση, είχε διοργανωθεί από το ΚΑΠΕ, ο οποίος είναι Εθνικός Συντονιστής του Συμφώνου των Δημάρχων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Energy for Mayors, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).
Το έργο Energy for Mayors “A network of sustainable ENERGY supporting structures FOR the Covenant of MAYORS”, είναι το πρώτο έργο συγχρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Intelligent Energy Europe (ΙΕΕ), που  απευθύνεται στις Δομές Υποστήριξης (Συντονιστές και Υποστηρικτές) του Συμφώνου των Δημάρχων και ταυτόχρονα σε δήμους.
Κύριος σκοπός του, είναι να υποστηρίξει την ανάπτυξη περισσοτέρων ενεργειακά βιώσιμων κοινοτήτων στην Ελλάδα και Ευρώπη, παρέχοντας καθοδήγηση σε αστικά  κέντρα  και πόλεις, καθώς και σε περιφερειακές αρχές και ενώσεις δήμων. Στο έργο συμμετέχει ως εταίρος και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ως υποστηρικτής η ΠΕΔ Αττικής.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα πού αφορούσαν κονδύλια και προγράμματα της Ε.Ε. για επενδύσεις αειφόρου ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα το 36% του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013 κατανέμεται στα διαρθρωτικά ταμεία και στο ταμείο συνοχής και τίθεται  υπό τη διαχείριση εθνικών ή περιφερειακών διαχειριστικών αρχών πού ορίζονται από τα Κράτη Μέλη. Το 22% του προϋπολογισμού της Ε.Ε. συνεισφέρει σε προγράμματα κεντρικά διαχειριζόμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η  Ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής έχει τρεις σημαντικούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, διαχειριζόμενους σε Εθνικό/Περιφερειακό επίπεδο
1.      Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
2.      Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)
3.      Το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ)
Τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες της Ε.Ε. αποφασίζουν για τη χρήση:
• Των διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής.
• Της τεχνικής βοήθειας στα πλαίσια του Jessica και στα πλαίσια του JASPERS(όχι για Ελλάδα)
• Των προγραμμάτων συνεργασίας INTERREG IV A & INTERREG IV B.
Tα Ευρωπαϊκά κονδύλια κεντρικά διαχειριζόμενα από την ευρωπαϊκή επιτροπή είναι:
• Τα προγράμματα συνεργασίας INTERREG IV C & URBACT
• Το πρόγραμμα ευφυής ενέργεια-Ευρώπη (ΙΕΕ)
• Ο Μηχανισμός ELENA (χρηματοδοτείται από το ΙΕΕ μέσω της Ετεπ)
• ELENA-KfW
• ELENA-CEB
• THE EYROPEAN ENERGY EFFICIENCY FUND
• Οι έξυπνες πόλεις (SMART CITIES) 7ο Πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας
Ειδική αναφορά έγινε για τη χρηματοδότηση δράσεων εξοικονόμησης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Συγχρόνως  έγινε καταγραφή των προβλημάτων και προγραμματισμός των επομένων δράσεων.
Η περιφέρεια Πελοποννήσου έχει έντονο ενδιαφέρον για την επιτυχία των δράσεων του Συμφώνου των Δημάρχων. Προς αυτή τη κατεύθυνση παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια, κινητοποιεί όλους τους απαραίτητους φορείς και τις δομές υποστήριξης, εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση  των δράσεων με στόχο το συντονισμό όλων των ενεργειών.
Ακόμη, η Περιφέρεια Πελοποννήσου μοχλεύει νέους πόρους με τη χρησιμοποίηση ιδιωτικών και τραπεζικών επενδύσεων. Καλλιεργεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών πάνω σε συγκεκριμένες στοχεύσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ενισχύει, ιδιαίτερα την πολιτική καινοτομίας και αποδεικνύει ότι ακόμα και μέσα στις δύσκολες συγκυρίες μπορούμε όλοι μαζί να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία.
Έχουμε τη θέληση και τη δυνατότητα να βγούμε από την κρίση. Να στηρίξουμε την καινοτομία ,την έρευνα, την αειφόρο ανάπτυξη για το καλό όλων μας.
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
foto_3.jpg

Πηγή : messiniaportal

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ...




Πηγή : kyparissia-press

Φιλιατρά: Μία υπέροχη σχολική μέρα... του 1ου Νηπιαγωγείου (Photos)


Μία υπέροχη σχολική μέρα... του 1ου Νηπιαγωγείου Φιλιατρών



Αυτή τη χρονιά στο νηπιαγωγείο μας θα
δουλέψουμε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα "ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΛΑΔΙ,
ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΓΛΥΚΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ". 


Έτσι σήμερα Παρασκευή 30
Νοεμβρίου, κάναμε την πρώτη μας επίσκεψη! Δεν ήταν βέβαια μια απλή
επίσκεψη... Δουλέψαμε πολύ σκληρά! 


Ραβδίσαμε στο περιβόλι του Νίκου και
της Νέλλης Στριμπάκου!!!. Από το πρωί στρώσαμε τα πανιά και στη συνέχεια
ραβδίσαμε!! Με δέμπλες αλλά και με τα πιο σύγχρονα ραβδιστήρια! Το
μεσημέρι κατάκοποι καθίσαμε κάτω από τις ελιές και φάγαμε... 


Μετά το
φαγητό τα ...αφεντικά (επειδή ήμασταν καλοί εργάτες) μας κέρασαν και
γλυκό. Όταν τελειώσαμε επισκεφθήκαμε τα θερμοκήπια της οικογένειας
Στριμπάκου. Στην αρχή είδαμε ένα θερμοκήπιο χωρίς φυτά και μετά μπήκαμε
μέσα στα θερμοκήπια με τα φασόλια και τις ντομάτες. Επισκεφθήκαμε και τα
ζωάκια της οικογένειας. 


Όλα ήταν φιλικά μαζί μας εκτός από το αρνάκι...
Είχαμε ένα επεισόδιο μαζί του... Θα το δείτε στις φωτογραφίες. Η μέρα
ήταν υπέροχη!!! Ευχαριστούμε το Νίκο και τη Νέλλη που μας φιλοξένησαν.
Μας προσκάλεσαν μάλιστα όταν θα λιώσουν το παστό! Θα πάμε οπωσδήποτε....



 
 
 
 
 
Από το 1o Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Φιλιατρών



Πηγή : filiatranet  

Νέα επιχείρηση "Σκούπα " στην Μεσσηνία

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε σήμερα από το πρωί έως το μεσημέρι, ευρεία αστυνομική επιχείρηση στην περιφέρεια Μεσσηνίας, η οποία οργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι 105 άτομα και 67 οχήματα, ενώ προσήχθησαν συνολικά τριάντα πέντε (35) άτομα και συνελήφθησαν 9 άτομα.
Τα άτομα που συνελήφθησαν, είναι
• 2 ημεδαποί και μία αλλοδαπή, για καταδικαστικά έγγραφα.
• Ένας ημεδαπός ΡΟΜΑ, για κλοπή ρεύματος.
• 5 αλλοδαποί που διέμεναν παράνομα στην χώρα. Επιπλέον, βεβαιώθηκαν 59 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, και 5 παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.Οι δράσεις αυτές είναι στοχευμένες και αποσκοπούν στην πρόληψη, αλλά και την καταστολή της εγκληματικότητας.

Πηγή : pylosnews

Την Κυριακή επιστρέφουν «σπίτι» τους τα κλεμμένα της Αρχαίας Ολυμπίας

Η Ζ΄ ΕΠΚΑ της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στις
11.00 στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, θα αποδώσει
στο κοινό συμπληρωμένη την έκθεση με τα κινητά μνημεία που είχαν κλαπεί τον περασμένο Φεβρουάριο, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΑΙΘΠΑ Αρμόδιου για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα και της Γ.Γ. Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη.
Παράλληλα θα γίνει επανέναρξη της λειτουργίας της ψηφιακής έκθεσης με πολυμεσικές εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας η οποία παρουσιάζει τη φυσιογνωμία, τις ιδέες, αλλά και τα ιστορικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά που τεκμηριώνουν και αναδεικνύουν τη μοναδικότητα του χώρου της Ολυμπίας.

moriasnews
Πηγή : kanaloupou