Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013

Απουσία υποδομών και διαχειριση καθημερινότητας διαπίστωσε η επιτροπή διαβούλευσης στο Δήμο Τριφυλίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΕΛΕΙΜΜΑ υποδομών διαπίστωσαν τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Τριφυλίας σε συνεδρίαση για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προυπολογισμό. Ο Πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου Φιλιατρών κ. Τέλης Καναβός μιλώντας για την δημοτική οδοποιία, την περιφερειακή τάφρο Φιλιατρών που λιμνάζει, το Αγροτικό Ινστιτιούτο Φιλιατρών αξίας πολλών εκ. ευρώ που παραμένει αναξιοποίητο με μηχανήματα, την αρδευτική επιτροπή Φιλιατρών που κινδυνεύει να απαξιωθεί καθώς οι υπάλληλοι παραμένουν με δικαστική απόφαση. Επίσης έθιξε το θέμα των υπολειμμάτων θερμοκηπίων μιλώντας για συνολική διαχείριση. Ο Παναγιώτης Παναγούλης από τον Αετό έθεσε θέμα οδικών αξόνων και τον διακανονισμό των οφειλών παρελθόντων ετών για τους δημότες με κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Κυπαρισσίας και μέλος της ΕΣΣΕ κ. Π. Παναγιωτόπουλος ζήτησε επέκταση του βιολογικού της Κυπαρισσίας ως την Ελαία, το λιμάνι Κυπαρισσίας που πρέπει να λειτουργήσει με μια μαρίνα, την συγκοινωνία Κυπαρισσίας- Καλονερού τη τουριστική περίοδο ενώ ζήτησε από το Δήμαρχο να μην αποφασίζουν για τους δημότες χωρίς τους κοινωνικούς εταίρους. Επισήμανε ότι αν δεν γίνει ομογενοποίηση των 3 Δημοτικών ενοτήτων, δεν περιμένει τίποτα στέλνοντας το μήνυμα ότι τελείωσε η εποχή του...Μαυρογιαλούρου. Ζήτησε σύμφωνα με τις προτάσεις της ΕΣΕΕ την τόνωση της τοπικής οικονομίας με ανάδειξη ταυτότητας κάθε ενότητας, ενώ υπενθύμισε ότι τα έργα βιτρίνας ανήκουν πλέον στο παρελθόν...

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΑ...

Ο Π. Τσαφαράς από τα Φιλιατρά έθιξε το θέμα τουρισμού και πρωτογενούς τομέα, το δημοπρατήριο προώθησης αγροτικών προιόντων, αλλά και την έμφαση στην καθημερινότητα όπως και ρύθμιση οφειλών δημοτών στον Δήμο και συντήρηση των υποδομών. Εξάλλου έθιξε και το θέμα τέλεσης μυστηρίων σε εξωκλήσια μας...

Ο Πρόεδρος των Μηχανικών Τριφυλίας κ. Αναστασόπουλος επικέντρωσε σε μελέτες ανά θεματική ενότητα διαπιστώνοντας ότι η αυτοδιοίκηση είναι σε οικονομικό αδιέξοδο ενώ άμεση προτεραιότητα στο Δήμο οφείλει να είναι η διαχείριση της καθημερινότητας καθώς οι βασικές ανάγκες υπερτερούν όπως το θέμα με την ύδρευση στους Γαργαλιάνους. Επικαλέστηκε συντονισμό δράσεων στις 3 μεγάλες πόλεις ενώ πρόβλεψε ότι το λιμάνι Κυπαρισσίας θα διαλυθεί, καταλήγοντας ότι επικρατεί ανεπάρκεια στο Δήμο.

Τέλος ο εκπρόσωπος του Παντριφυλιακού Καλονερού και Α.Σ. Ταεκβοντό Κυπαρισσίας έθιξε βασικά σημεία όπως 1ον την οργάνωση του Δήμου σε επίπεδο έδρας αφού η ομογενοποίηση αποτελεί άπιαστο όνειρο, 2ον την λειτουργία της Τεχνικής υπηρεσίας με γραφείο για το ΕΣΠΑ καθώς η κεντρική εξουσία απογαλακτίζεται από την αυτοδιοίκηση, 3ον την επίτευξη του στόχου για να μην δημιουργούνται νέα χρέη στο Δήμο, 4ον σύνδεση δράσεων για πολιτισμό-αθλητισμό και τουρισμό, 5ον έργα στα γήπεδα, αξιοποίηση κτιρίου ΕΤΕ, αναπλάσεις πλατείας Κυπαρισσίας, αντιδιαβρωτική προστασία Καλοερού και 5ον ότι πρέπει να αντιληφθούμε το μέγεθος του Δήμου Τριφυλίας ως 2ου Δήμο στη Μεσσηνία και 4ου στην Πελοπόννησο με δυνατότητες που βρίσκονται σε ύπνωση...


Πηγή : radio 936

Δήμος Tριφυλίας: ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ... 15.000 ευρώ για συντριβάνι στην Κυπαρισσία

ΤΣΟΥΧΤΕΡΟΣ ήταν ο απολογισμός για το συντριβάνι της Κυπαρισσίας στη κεντρική πλατεία το οποίο βέβαια όφειλε ο Δήμος να αποκαταστήσει. Δεν γκρινιάζουμε για το έργο, ούτε την αισθητική του αφού δεν έχει καμία σχέση με το παλιό, αλλά περισσότερο για το κόστος.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση είχαμε ακούσει ότι το έργο θα κόστιζε 8 με 9.000 ευρώ, αργότερα ότι θα ήταν 10.000 και τελικά έφτασε τις 12.100 όπου υπολογίζοντας τον ΦΠΑ τελικά ανήλθε λίγο κοντά στις 15.000 ευρώ!

Επειδή αρκετός κόσμος αναρωτήθηκε για το κόστος η Κίνηση Πολιτών Τριφυλίας ανέδειξε την σύμβαση η οποία έχει ανέβει στην Διαύγεια. Όμως το θέμα είναι ότι το ουρανοκατέβατο κόστος για τις λάμπες και τους σωλήνες σε καιρούς κρίσης είναι σημαντικό. Παρότι δεν έγινε διαγωνισμός αφού ήταν έργο με απευθείας ανάθεση, ποιος θα μας διασφαλίσει καθώς ερωτούν οι πολίτες ότι η προσφορά της εταιρίας ήταν η χαμηλότερη άρα και η ποιο οικονομική στο Δήμο;

Παρά το γεγονός ότι το συντριβάνι ήταν έτοιμο 1 ημέρα περίπου πριν την μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση γεγονός που αποδίδεται στη βιασύνη για να παραδοθεί άμεσα, αρκετοί πολίτες ρωτούν εύλογα πόσο θα κόστιζε η επισκευή του...παλιού για να έχουμε μέτρο σύγκρισης...
Πηγή : best tv

Δελτίο τύπου ΔΑΟΚ

Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας & Τριφυλίας ανακοινώνουν ότι η περίοδος υποβολής των αιτήσεων πληρωμής του Μέτρου 132 που αφορούν το έτος 2012 παρατείνεται μέχρι και τη Δευτέρα 16-9-2013. Επίσης εκπρόθεσμες (αλλά με μείωση 1% για κάθε εργάσιμη μέρα θεωρούνται όσες αιτήσεις κατατεθούν έως και την Παρασκευή 11-10-2013). Σε περίπτωση μη κατάθεσης αίτησης πληρωμής ή αίτησης παράτασης εντός αυτών των προθεσμιών, το έργο θεωρείται ότι εγκαταλείφθηκε.

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη


Πηγή : Δελτίο τύπου

Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος ναός της Μεταβυζαντινής περιόδου στην Ηλεία

Ένας από τους μεγαλύτερους –ίσως ο πιο μεγάλος– ναούς της Μεταβυζαντινής εποχής ανακαλύφθηκε στην περιοχή του «Ασκητή» στο Γούμερο και την Πέμπτη έγινε η αρχική του παρουσίαση.

Όπως ανέφερε η προϊσταμένη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, δεν έχει ξανασυναντήσει τόσο μεγάλο ναό, ενώ είπε ότι ακόμη δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο επακριβής χρόνος κατασκευής του. Πάντως είναι του 16ου ή 17ου αιώνα. Ο ναός ανακαλύφθηκε προ ημερών τυχαία από τον ιερέα π. Γεώργιο, ο οποίος ενημέρωσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό και μαζί με το εκκλησιαστικό συμβούλιο έκαναν τις πρώτες εργασίες για την αποκάλυψή του.

Ο Μητροπολίτης κ. Γερμανός, ο οποίος παρευρέθηκε την Πέμπτη στην παρουσίαση, εξέφρασε τη μεγάλη του ευχαρίστηση γιατί διαπιστώθηκε άλλη μια φορά η θρησκευτικότητα των Ηλείων αλλά και για την ανακάλυψη του ναού. «Είναι εξαιρετικής σημασίας μνημείο, η ανακάλυψη του οποίου οφείλεται στην προσπάθεια του εφημέριου π. Γεωργίου και στους κατοίκους που αγαπούν το μνημείο του Ασκητή», τόνισε ο Σεβασμιότατος.

Τη χαρά του εξέφρασε και ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα σημαντική για το Γούμερο και την περιοχή της Ωλένης. Οι εργασίες αποκάλυψης του ναού θα συνεχιστούν υπό την επίβλεψη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

newpost.gr


Πηγή : news messinia

Ολοκληρώθηκε το δημόσιο έργο ηλιοθερμίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Ολοκληρώθηκε χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και σε διάστημα μόλις 2 μηνών το μεγαλύτερο δημόσιο έργο ηλιοθερμίας που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στη χώρα μας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό και πρωτοποριακό έργο που έρχεται να προσδώσει πολλαπλά οφέλη τόσο στην εξοικονόμηση της ενέργειας και στην μείωση της οικονομικής δαπάνης του νοσηλευτικού ιδρύματος για την προμήθεια πετρελαίου όσο και στη προστασία του περιβάλλοντος με την καθοριστική μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2.

Το έργο εντάχθηκε πριν από 1 χρόνο, ύστερα από την υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης της Διοίκησης του Νοσοκομείου στο Κοινοτικό Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ συνολικού προϋπολογισμού 776.130 € με το τίτλο "Μερική υποκατάσταση πετρελαίου με ηλιοθερμική ενέργεια, κατασκευή νέας θερμομόνωσης όπου θα εγκατασταθεί το ηλιακό πεδίο και επέκταση-αναβάθμιση του ΒΕΜS".

Ειδικότερα πρόκειται για την προμήθεια και την εγκατάσταση του ηλιοθερμικού συστήματος στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καλαμάτας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την θέρμανση των χώρων και την παραγωγή Ζεστών Νερών Χρήσης. Συγκεκριμένα το έργο των ηλιοθερμικών περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός πεδίου ηλιακών συλλεκτών, (235 τεμάχια) συνολικής συλλεκτικής επιφάνειας 535 τ.μ., στις στέγες του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Το ηλιακό πεδίο έχει διασυνδεθεί με ένα δίκτυο μονωμένων σωληνώσεων, το οποίο και μεταφέρει το παραγόμενο θερμό νερό από τους ηλιακούς συλλέκτες προς το λεβητοστάσιο του Νοσοκομείου. Εκεί έχουν εγκατασταθεί θερμοδοχεία αποθήκευσης νερού, εντός των οποίων θα αποθηκεύεται το παραγόμενο θερμό νερό από τα ηλιακά.

Από το έργο αυτό, στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, αναμένεται:

συνολική ενεργειακή εξοικονόμηση που εκτιμάται συντηρητικά στο 38,3% της σημερινής κατανάλωσης σε πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα ή περίπου 350.000€ ετησίως. Ενώ εκτιμάται ότι από την ηλιοθερμική εγκατάσταση θα παράγονται περί τις 1.615.411 KWh θερμότητας ετησίως για τις ανάγκες του Νοσοκομείου για θέρμανση των χώρων και την παραγωγή ζεστών νερών χρήσης. Οι δε εκπομπές CO2 θα μειωθούν κατά 546,2 τόνους ετησίως.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Μπέζος δήλωσε:

« Δύο 2 χρόνια τώρα μαζί με τους συνεργάτες μου δίνουμε καθημερινά έναν μεγάλο αγώνα ώστε ωριμάζοντας ολοκληρωμένες προτάσεις να αξιοποιούμε και το τελευταίο ευρώ που μπορούμε μέσω της μοναδικής χρηματοδοτικής δυνατότητας των κοινοτικών πόρων.

Είμαστε περήφανοι και ικανοποιημένοι, διότι αυτό που οραματιστήκαμε τότε σήμερα αποτελεί πραγματικότητα.

Το οικονομικό όφελος για το νοσοκομείο από αυτό το σημαντικό έργο θα είναι μεγάλο. Τα πρώτα δείγματα απόδοσης - από τον Ιούλιο που έχει τεθεί σε μερική λειτουργία- θα έλεγα ότι είναι εντυπωσιακά. Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, ότι αποτελεί υπερβολή έως και πρόκληση στην πιο ηλιόλουστη περιοχή της Ευρώπης να δαπανάς ετησίως 1.000.000 ευρώ για την προμήθεια πετρελαίου. Αυτό πια τελείωσε, αποτελεί παρελθόν. Σε αυτή τη φάση προχωρούμε στη μερική υποκατάστασή του πετρελαίου και σε λίγο στην ολική με την έλευση του φυσικού αερίου. Συγχαρητήρια σε όλους τους συνεργάτες μου. Ο αγώνας και η συλλογική προσπάθεια συνεχίζεται με ακόμα πιο εντεινόμενους ρυθμούς».


Πηγή : kalamata journal

Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2013

Έβαλε λαδολέμονο σε κεραμικά μπουκάλια και δεν προλαβαίνει να κάνει εξαγωγές

Πολλοί Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό με απλές και καινοτόμες ιδέες. Ένας από αυτούς είναι και ο 29χρονος Γιάννης Ανδρεαδάκης που έκανε το λαδολέμονο γνωστό στη Γερμανία.

Το «δεξί χέρι» της νοικοκυράς που τιμάται δεόντως στη ελληνική κουζίνα μπήκε σε κεραμικό μπουκάλι και εξάγεται σε τόνους τα τελευταία δύο χρόνια στην Γερμανία. Εκτός από το λάδι και το λεμόνι στα συστατικά περιλαμβάνονται: θυμάρι, δενδρολίβανο, ρίγανη, πάπρικα και σκόρδο. Οι Γερμανοί συγκεκριμένα προτιμούν το ελαιόλαδο με άρωμα λεμονιού, οι νότιες χώρες το ελαιόλαδο με ρίγανη, θυμάρι και δενδρολίβανο και οι βόρειες χώρες λατρεύουν το ελαιόλαδο με σκόρδο και πάπρικα.

Το πώς προέκυψε η συγκεκριμένη επιχειρηματική ιδέα το εξηγεί ο Γιάννης Ανδρεαδάκης στο MadeinCreta.gr που αν και σπούδασε οικονομικά αποφάσισε να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του στην εταιρεία τυποποίησης και εμπορίας ελαιόλαδου που είχε στήσει. H ιδέα προέκυψε πριν από 6 χρόνια κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε μία διεθνή έκθεση ελαιόλαδου. «Παρατήρησα ένα λάδι από την Τοσκάνη που ήταν διαυγέστατο αλλά δεν είχε γεύση ελαιολάδου αλλά λεμονιού. Οι Ιταλοί σε αυτά είναι πρωτοπόροι, άλλωστε, κι αυτό το ξέρουν όσοι ασχολούνται με το χώρο. Η ιδέα του μου άρεσε και σκέφτηκα ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς το ίδιο. Μερικά χρόνια μετά το επιχειρήσαμε για να αυξήσουμε και τους κωδικούς μας στην Κρητίδα (Critida)».

Στη συνέχεια λέει ότι αν και οι πωλήσεις πήγαιναν καλά (συνολικά διακινούσαν 240 τόνους έξτρα παρθένου ελαιόλαδου εκ των οποίων οι 60 τόνοι ήταν βιολογικοί) σκέφτηκαν ότι για να σταθούνε στην αγορά και τον ανταγωνισμό, έπρεπε να βρούνε νέα προϊόντα χωρίς να ξεφύγουνε από το αντικείμενο τους. Έτσι προέκυψε η τυποποίηση αρωματικού λαδιού: «με άρωμα Κρήτης» όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Όλα τα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε προέρχονται από την Κρήτη, είναι πιστοποιημένα και τα προμηθευόμαστε από την εταιρία Ίνατος. Σε όλα τα προϊόντα που έχουν βότανα, το ελαιόλαδο είναι σε ποσοστό 96% και τα βότανα σε ποσοστό 4%». Πάντως η εταιρεία του βοηθάει τους παραγωγούς της Κρήτης μιας και συνεργάζεται με πολλούς από αυτούς για την προμήθεια ελαιόλαδου και λεμονιών.

Μόνο στην Γερμανία μέσα σε μία σεζόν έφυγαν 8 τόνοι έξτρα παρθένου και βιολογικού ελαιόλαδου με άρωμα λεμόνι και η συσκευασία από τα 250ml (απλό μπουκάλι) έγινε 500ml λόγω της μεγάλης ζήτησης. Εξαγωγές αρωματικού ελαιόλαδου γίνονται στον Καναδά, Ντουμπάι, Βραζιλία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ρωσία και Γερμανία. Η κάθε χώρα επιλέγει πιο συγκεκριμένο ελαιόλαδο θέλει με βάση τις διατροφικές της συνήθειες.

Ο 29χρονος δεν κρύβει ότι ούτε ο ίδιος δεν περίμενε να πάει τόσο καλά με την πρώτη στην αγορά της Γερμανίας. Όσον αφορά στην οικονομική στρατηγική της εταιρείας προτιμήθηκαν οι μεγάλες ποσότητες και οι λογικές τιμές και όχι το αντίστροφο.


Πηγή : yahoo news

Χωρίς περιπολικά μένει η Κυπαρισσία

ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ πιθανόν θα είναι η επικείμενη επίσκεψη Δένδια στην Τριφυλία μετά τα περιστατικά προβλημάτων σε υποδομές της Αστυνομίας. Η επισήμανση εδώ και καιρό της Ένωσης Αστυνομικών υπαλλήλων για ελλιπή οργανική δύναμη αλλά και για ακινητοποιημένα οχήματα δείχνουν ότι η δημόσια διοίκηση απουσιάζει σε θέματα που αφορούν την αστυνόμευση του νομού και ασφάλεια των πολιτών.

Τελευταίο περιστατικό αποτελεί το γεγονός ότι το περιπολικό της Κυπαρισσίας που διανύει σημαντικές αποστάσεις με την φιλοτιμία των αστυνομικών υπαλλήλων παρουσίασε βλάβη με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί παραμένοντας σε συνεργείο μέχρι να επισκευαστεί. Μάλιστα προ 2 μηνών θυμόμαστε ότι...σε περιπολικό πιθανόν λόγω ελλιπούς συντήρησης είχε αποκολληθεί η μπροστινή ρόδα η οποία τελικά επισκευάστηκε. Θυμόμαστε ότι και δημότης είχε δωρίσει καύσιμα στην ΕΛ.ΑΣ. με τις τοπικές αρχές να στέλνουν ευχαριστήρια επιστολή. Το θέμα έχει απασχολήσει το Δήμο και τους κοινωνικούς φορείς που ζητούν εδώ και καιρό την επάνδρωση εκτός από προσωπικό και με μέσα για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της αστυνομίας, όπως και την δημιουργία ομάδας ΔΙΑΣ για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας....


Πηγή : radio 936

Διαμαρτυρίες στο Αγρίλι για τα εξωκκλήσια χωρίς μυστήρια-Σε επιτροπή του Δήμου τέθηκε θέμα

Αγρίλης, 3/9/2013 Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας Κύριον Κύριον Χρυσόστομον Κυπαρισσία Σεβασμιότατε Προτού γίνει ο νέος διαγωνισμός για την εκμίσθωση του κέντρου «Μπαράκα» στον Αγρίλη, επιτρέψτε μου, με όλο το σεβασμό, να σας εκθέσω κάποιες προσωπικές μου απόψεις γύρω από το θέμα αυτό, μια και είμαι από τους ανθρώπους εκείνους, που το 1968 έγιναν επαίτες, για να συγκεντρωθούν όλα τα χρήματα που χρειαζόντουσαν, προκειμένου να αναγερθεί στον Αγρίλη ένα σύγχρονο όμορφο κτίριο, για να στεγάσει το ερειπωμένο από τα χρόνια «στέκι» όλων των Αγριλιωτών αλλά και πολλών Φιλιατρινών, την αγαπημένη τους …«Μπαράκα»!

Το κέντρο αυτό, που ανήκει στην «Παναγία την Αγριλιώτισσα», έγινε με σκοπό αφενός μεν να εξυπηρετεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Αγρίλη, αφετέρου δε για να υπάρχει ένα πάγιο έσοδο, προς συντήρηση της γραφικής αυτής βυζαντινής εκκλησούλας, αλλά επίσης και για την καθαριότητα και ευπρεπισμό όλου του γύρω από την εκκλησία, κοινόχρηστου εξωτερικού χώρου. Η κακή εμπειρία από κάποιους απ’ τους προηγούμενους μισθωτές, επιβάλει σ’ αυτό το νέο διαγωνισμό, να καταβληθεί –με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο- σοβαρή πλέον προσπάθεια, ώστε να επιλεγούν οι πιο κατάλληλοι για το κέντρο αυτό επαγγελματίες (φερέγγυοι, έμπειροι, έντιμοι, ευγενικοί και ευσυνείδητοι), προκειμένου αυτό, να μην έχει την τύχη των προηγουμένων χρόνων. Καλό θα ήταν επίσης, ο διαγωνισμός να γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος για τις απαραίτητες ανακαινίσεις και τον απαιτούμενο εξοπλισμό της «Μπαράκας». Η τρέχουσα οικονομική κρίση, δεν επιτρέπει πλέον να εκμισθώνεται το κέντρο αυτό με -δυσβάστακτα για τους μισθωτές- υψηλά ενοίκια και θα πρέπει το θέμα αυτό να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Αυτό βέβαια συνεπάγεται όπως είναι φυσικό, μια μεγάλη μείωση των εσόδων της εκκλησίας, που είναι απαραίτητα, τόσο για τη συντήρησή της όσο και για τον ευπρεπισμό του γύρω χώρου, γεγονός που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, αναγκαστικά πλέον, με την αναθεώρηση προηγούμενης απόφασής σας, με την οποία απαγορεύονται να τελούνται γάμοι και βαφτίσια στα εξωκλήσια της Ιεράς Μητροπόλεως Τ.&Ο.

- Το θέμα αυτό επιτρέψτε μου να πω ότι έχει δυσαρεστήσει πάρα πολύ, όλους τους Αγριλιώτες, οι οποίοι ανέκαθεν τηρούσαν την ωραία παράδοση των προγόνων τους και ήθελαν να παντρεύονται και να βαφτίζουν τα παιδιά τους, στο αγαπημένο τους εκκλησάκι …«της Κυράς της Αγριλιώτισσας»! Πέραν όμως των μειωμένων εσόδων της εκκλησίας, η απαγόρευσή σας αυτή είχε δυσμενέστερες ακόμη συνέπειες και για την «Μπαράκα». Το κέντρο αυτό, δεν έχει πλέον τις ευκαιρίες να ετοιμάζει εορταστικά «τραπέζια» για γάμους και βαφτίσια, που του άφηναν «τα καλά» κέρδη. Η απαγόρευσή λοιπόν αυτή, επέφερε όπως ήταν επόμενο, καίριο βαρύ πλήγμα και στα έσοδα της «Μπαράκας», κυρίως όμως επέφερε ένα μεγάλο μαρασμό, σ’ ολόκληρο τον Αγρίλη. Φοβάμαι δε πολύ, πως εξ αιτίας της απαγόρευσης αυτής, πολλοί από τους υποψήφιους μισθωτές, θα είναι τώρα αρκετά φειδωλοί στην προσφορά τους για το ενοίκιο, ίσως δε και πολύ επιφυλακτικοί, στο αν θα συμμετάσχουν τελικά στον διαγωνισμό. Παίρνω λοιπόν το θάρρος, με όλο τον σεβασμό που σας έχω, να σας παρακαλέσω προσωπικά και εκ μέρους πάρα πολλών Αγριλιωτών και Φιλιατρινών, να ανακαλέσετε την απόφασή σας και να εξαιρέσετε το εκκλησάκι της Αγριλιώτισσας από την απαγόρευση αυτή, γιατί αυτό ξεχωρίζει στην όλην περιοχή, όχι μόνο γιατί είναι ένα πολύ όμορφο ιστορικό μνημείο για τα Φιλιατρά, αλλά κι επειδή συνδέεται στενά με τις από αιώνες ωραίες Φιλιατρινές παραδόσεις και θρύλους που το συνοδεύουν. Ως εκ τούτου, το εξωκλήσι αυτό χρειάζεται πολλά χρήματα, για μια συνεχή και απρόσκοπτη φροντίδα, συντήρηση και ευπρεπισμό.

Σεβασμιότατε συγχωρέστε μου την παρέμβαση αυτή, αλλά η αγάπη μου και το ενδιαφέρον μου για τον Αγρίλη, δεν μ’ αφήνουν αδιάφορο, παρά τη λύπη, πίκρα και απογοήτευση που μου πρόσφεραν πολλοί από τους συμπολίτες μου. Με τον προσήκοντα σεβασμό, ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΝΟΣ Κοινοποίηση: κ. Κ. Κόλλια - Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Αν. Πούλο - Αντιδήμαρχο Κοιν. Διαμ. Φιλιατρών Κα Βάσω Μπακούρου-Χάραρη - Πρόεδρο Ομίλου Φίλων Αγρίλη Μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Αγρίλη


Πηγή : kyparissiotis

Αρχίζει να… μυρίζει η ιστορία με το Τσακώνα- Καλαμάτα

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ OLAF

Εν αναμονή των απαντήσεων του ΥΠΕΚΑ στη Βουλή σε ερωτήσεις βουλευτών

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Η ιστορία με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη Καλαμάτα και ειδικότερα για το τμήμα Τσακώνα- Καλαμάτα είναι ήδη γνωστή. Το «Θάρρος» έχει αναφερθεί επανειλημμένως και, μάλιστα, στην τελευταία του επίσκεψη στο Δημαρχείο την επιβεβαίωσε και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Γιάννης Καρνέσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας.

Ωστόσο, υπενθυμίζουμε τα βασικότερα σημεία της υπόθεσης, μια και υπάρχουν εξελίξεις, όπως θα φανεί και παρακάτω. Τα δημοσιεύματα, λοιπόν, κάνουν λόγο για μια απόφαση που παρέμεινε στο συρτάρι και κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) καθυστέρησαν να κοινοποιήσουν υπουργική απόφαση για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων στο παραπάνω έργο, με αποτέλεσμα το ελληνικό Δημόσιο να κληθεί να καταβάλει 68 και πλέον εκατομμύρια ευρώ προς την εταιρεία, ως αποζημίωση για την καθυστέρηση. Ολιγωρία, γραφειοκρατία ή μήπως σκόπιμη καθυστέρηση για χάρη των εργολάβων; Θα το δείξει το αποτέλεσμα της έρευνας. Η διαδικασία αυτή έφερε την αποζημίωση, διότι με βάση την αρχική σύμβαση, σε περίπτωση που το ελληνικό Δημόσιο καθυστερούσε με δική του υπαιτιότητα, τότε θα ενεργοποιούταν ρήτρα, σύμφωνα με την οποία όφειλε να αποζημιώσει τον παραχωρησιούχο για όσο χρονικό διάστημα διαρκούσε η καθυστέρηση. Τις, δε, προηγούμενες ημέρες έφτασε στο «Θάρρος» επιστολή από την ομάδα των πολιτών που κατέθεσε την προσφυγή στην OLAF. Σε αυτή, με διάφορα υποστηρικτικά έγγραφα, φαίνεται ότι η περιβόητη καθυστέρηση για την οποία το ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε έναν «σκασμό» λεφτά είναι μόλις μερικές ημέρες! Επίσης, αναφέρεται ότι ανάλογη καταγγελία στην OLAF έγινε και για την Ολυμπία Οδό.

Η επιστολή

Η καταγγελία για το έργο «Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα & κλάδος Λεύκτρο Σπάρτη» κατατέθηκε από την ομάδα μας στην OLAF το Μάιο 2011. Χρειάστηκε ένας μήνας για να γίνει παραδεκτός ο φάκελος (συνήθως απαιτούνται από 3 έως 5 μήνες) λόγω πληρότητας κατατεθειμένων στοιχείων και ξεκίνησε η έρευνα. Η διαδικασία που ακολουθεί η OLAF, η οποία έχει αρμοδιότητες ανακριτικής αρχής, είναι η εξής: συλλέγει στοιχεία με γραπτή επικοινωνία από τον καταγγελλόμενο, επισκέπτεται απροειδοποίητα το κράτος μέλος και συλλέγει στοιχεία από ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και το ελληνικό Δημόσιο (να σας θυμίσω την «ξαφνική» έρευνα που έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού κατ’ εντολή της OLAF σε γραφεία εταιρειών), διακόπτει τις εργασίες κατασκευής του έργου εάν το κρίνει απαραίτητο, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνά της, και δίνει εντολή στις ευρωπαϊκές αρχές χρηματοδότησης (στη συγκεκριμένη περίπτωση, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ταμείο ΕΤΠΑ) να διακόψουν τη χρηματοδότηση μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας.

Στο σκέλος των διοικητικών και ποινικών ευθυνών, συντάσσει φακέλους για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και τους αποστέλλει στις Εισαγγελικές Αρχές του κράτους μέλους. Με την ολοκλήρωση της έρευνας, καταλογίζει και ζητά την επιστροφή των χρημάτων που έχουν δοθεί στο έργο και παράλληλα παρακολουθεί την ποινική διαδικασία που εξελίσσεται στα τοπικά δικαστήρια. Ο μέσος όρος του χρόνου που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια έρευνα είναι 38 μήνες περίπου. Ένα ακόμη στοιχείο του φακέλου που εξετάστηκε από την OLAF σε σχέση με την οικονομική διαχείριση του έργου αφορά στην καταβολή 68.445.375,92 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο στον παραχωρησιούχο, εταιρεία ΜΟΡΕΑΣ ΑΕ, για λόγους «καθυστέρησης» έναρξης του έργου.

Το ελληνικό Δημόσιο αποδέχτηκε με σειρά αποφάσεων ότι καθυστέρησε τον Παραχωρησιούχο και του κατέβαλε το ανωτέρω αναφερόμενο ποσό (υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, Αθήνα, 28-12-2012). Καθυστέρησε, όμως, πραγματικά το Ελληνικό Δημόσιο τον Παραχωρησιούχο; Και για πόσο χρονικό διάστημα έγινε αυτό ώστε να «ζημιωθεί» ο παραχωρησιούχος κατά 68 εκ ευρώ; Από το φάκελο της OLAF προκύπτουν τα εξής: Η σύμβαση παραχώρησης υπογράφτηκε στις 20.01.2007 (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τεύχος πρώτο, αριθμός φύλλου 102, 14 Μαΐου 2007) και κυρώθηκε με Νόμο από τη Βουλή (Ν. 3559/2007) στις 14.05.2007 (ίδιο ΦΕΚ). Η ισχύς του νόμου ξεκίνησε 10 μέρες μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σύμφωνα με το άρθρο 5.1.2. του Ν. 3559/2007, δηλαδή στις 24.05.2007. Σύμφωνα με το άρθρο 5.2 της σύμβασης παραχώρησης (Ν. 3559/2007), θα πρέπει να εκπληρωθούν μια σειρά από υποχρεώσεις των δύο μερών (δηλαδή Ελληνικού Δημοσίου και Παραχωρησιούχου) ώστε να ξεκινήσει το έργο. Η ημερομηνία κατά την οποία θα έχουν εκπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις ορίζεται ως ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ σύμφωνα με το άρθρο 5.2.2 της σύμβασης παραχώρησης (Ν. 3559/2007). Ανάμεσα στις υποχρεώσεις που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί είναι και η καταβολή από πλευράς Παραχωρησιούχου (εταιρεία ΜΟΡΕΑΣ ΑΕ) του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ποσού ίσου με 50.000.000 ευρώ. (άρθρα 5.2.2 και 9.1.2 του Ν. 3559/2007).

Εξετάζοντας τα στοιχεία της εταιρείας ΜΟΡΕΑΣ ΑΕ και ειδικότερα την πορεία του μετοχικού κεφαλαίου, παρατηρούμε ότι ολοκληρώθηκε η κατάθεση του ποσού των 50.000.000 ευρώ στις 13.02.2008 (ΦΕΚ αριθμός φύλλου 140, 8 Ιανουαρίου 2007, ΦΕΚ 4798, 15 Ιουνίου 2007, ΦΕΚ 1188, 26 Φεβρουαρίου 2008, ΦΕΚ 1211, 27 Φεβρουαρίου 2008). Επίσης, σύμφωνα με το Ελληνικό Δημόσιο, ως ημερομηνία που ξεκίνησε το έργο (ημερομηνία έναρξης) ορίζει τις 03.03.2008 (είναι η ημερομηνία που αποδέχεται το Ελληνικό Δημόσιο και ξεκινάει τις πληρωμές του), (ΕΝΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ∆ΗΜΟΣΙΟΥ ΑΡΘΡΟ7.2 της Σύμβασης Παραχώρησης, Απόφαση Έγκρισης ∆ιάθεσης Πίστωσης με αριθ. ΕΠΠ/Π2/Φ1.1/14192/27-12-2012).

Επομένως, η περίοδος που μπορεί να θεωρηθεί ως «καθυστέρηση» για την έναρξη του έργου είναι από 13.02.2008 έως 03.03.2008, δηλαδή 19 μέρες συνολικά. Επομένως, για αυτές τις 19 μέρες το Ελληνικό Δημόσιο αποζημιώνει τον παραχωρησιούχο με το ποσό των 68,445,375.92. ευρώ. Ένα άλλο σημείο του φακέλου που παρατήρησε ο OLAF είναι ότι τις αποζημιώσεις που χορηγεί στον Παραχωρησιούχο το Ελληνικό Δημόσιο τις αποκαλεί «δαπάνες και έξοδα του Παραχωρησιούχου που επήλθαν σε σχέση και κατά τη διάρκεια καθυστέρησης της επέλευσης της ημερομηνίας Έναρξης Παραχώρησης». Με τον τρόπο αυτό (δηλαδή αποκαλώντας τις αποζημιώσεις ως δαπάνες) εκταμιεύει χρήματα από το ΕΣΠΑ για την πληρωμή τους (οι αποζημιώσεις δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη στο ΕΣΠΑ). Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πότε ακριβώς κατεβλήθη το ποσό των 68 εκ. ευρώ.

-1η δόση: 03.03.2010. Ποσό 20.000.000 ευρώ -2η δόση: 03.07.2011. Ποσό 20.000.000 ευρώ -3ηδόση: 03.09.2012. Ποσό 18.445.375,92 ευρώ -4η δόση: 30.05.2013 .Ποσό 10.000.000 ευρώ. Τελικά, εν μέσω οικονομικής κρίσης της χώρας μας, το Ελληνικό Δημόσιο εκταμιεύει ποσά για «εικονικές» αποζημιώσεις! Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι κατατέθηκε και ο φάκελος στην OLAF για την ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ. Βασικό στοιχείο της καταγγελίας αυτής είναι: Οι αποζημιώσεις που έχουν κατατεθεί στον παραχωρησιούχο από το 2010 μέχρι σήμερα (ο τρόπος είναι ανάλογος με αυτόν που αναφέρουμε παραπάνω). Τα διόδια που εισπράττονται από την εταιρεία που κατασκευάζει το έργο και ΔΕΝ υπολογίζονται ως χρηματοδοτική συμβολή του Ελληνικού Δημοσίου. Ο τρόπος με τον οποίο το Ελληνικό Δημόσιο πριμοδοτεί την εταιρεία ώστε να μην κατασκευάσει το τμήμα του έργου Πύργος – Τσακώνα. Μετά απ’ όλα αυτά ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του, εν αναμονή μάλιστα των απαντήσεων που θα δοθούν από το αρμόδιο υπουργείο στην Ελληνική Βουλή, με αφορμή ερωτήσεις βουλευτών από τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.


Πηγή : tharros news

Σύσκεψη για τη μεταφορά μαθητών

Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 12.30, στην αίθουσα «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΕΑΣ» του Διοικητηρίου (4ος όροφος) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, με θέμα τη Μεταφορά μαθητών, στην οποία θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας Κοσμάς Σαράντος, οι ιδιοκτήτες ταξί μεταφοράς ΑΜΕΑ, και οι Διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας Κλάδης Νικόλαος και Πλατάρος Ιωάννης αντίστοιχα.

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη


Πηγή : Δελτίο τύπου

Εράνη Φιλιατρών: Καλή η εικόνα της ομάδας στο πρώτο επίσημο παιχνίδι

Παρά τις απουσίες η Εράνη τα πήγε αρκετά καλά με την Πύλο στο πρώτο ματς της φάσης των «32″ του κυπέλλου Μεσσηνίας, παίρνοντας και προβάδισμα για την πρόκριση μετά τη νίκη της με 4-2.

Οπως τονίζει όμως και ο προπονητής Δημήτρης Παναγιώτου η ομάδα βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας και θα δείξει πολύ καλύτερο πρόσωπο σε ένα μήνα όταν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα.

Ο κ. Παναγιώτου έμεινε ικανοποιημένος με αυτά που είδε για πρώτο παιχνίδι και ζητά από τους παίκτες του να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό. Φυσικά η Εράνη θέλει και την πρόκριση στους «16″ του κυπέλλου γι’ αυτό και δεν θα πάει… χαλαρή στην Πύλο αφού δεν έχει εξασφαλίσει το εισιτήριο.

Από αυτό το ματς θα λείψει ο Χρονόπουλος που είναι τραυματίας, ενώ μοιρασμένες είναι οι πιθανότητες να αγωνιστεί ο Διαμαντόπουλος. Από την άλλη ετοιμοπόλεμοι δείχνουν οι Κιούτακ και Μπεγλεκτσής.

taklin.gr


Πηγή : filiatra news

Ζημιές σε ελαιόδεντρα από φωτιά στη ΔΚ Κυπαρισσίας- Επιστολή Αλευρά σε Τσαυτάρη

Επιστολή για τις ζημιές σε ελαιόδεντρα από φωτιά έστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Π.Αλευράς στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στους αρμόδιους φορείς (ΕΛΓΑ) Η επιστολή του κ. Αλευρά

Ζημιές σε ελαιόδενδρα από φωτιά. Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας γνωρίζουμε ότι από τις πυρκαγιές που έλαβαν χώρα στις 28 και 29-05-2013 στη ΔΚ Κυπαρισσίας και συγκεκριμένα στις περιοχές “Γιανίτσαινα και Καρτελάς- Καλαμάκι” προξενήθηκε ολοσχερής καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο ελαιώνων των περιοχών αυτών. Ο αριθμός των ελαιοδένδρων που ζημιώθηκαν υπερβαίνει τα 5.000 και η έκταση της ζημιάς υπερβαίνει τα 300 στρέμματα, υπολειπόμενη των 500 στρεμμάτων που αποτελούν κατώφλι και προϋπόθεση, για την υπαγωγή στο πρόγραμμα Κρατικών Ενισχύσεων.

Η ιδιαιτερότητα όμως της περίπτωσης αυτής είναι, ότι η προκύπτουσα οικονομική ζημιά δεν είναι ανάλογη της έκτασης, αλλά πολύ μεγαλύτερη, καθώς τα περισσότερα ελαιόδενδρα ήταν μεγάλης ηλικίας και πολλά απ’ αυτά αιωνόβια και ιστορικής σημασίας. Επιπρόσθετα, η οικονομική επίπτωση είναι εξαιρετικά δεινή για σημαντικό αριθμό παραγωγών, για τους οποίους η απώλεια, προσεγγίζει το σύνολο του φυτικού κεφαλαίου της γεωργικής τους εκμετάλλευσης, οδηγώντας τους σε οικονομικό αδιέξοδο.

Τα ισχύοντα από το θεσμικό πλαίσιο για περίπτωση πυρκαγιάς, βάσει του οποίου τα 500 στρέμματα ορίζονται ως κατώφλι ζημιάς για αποζημίωση, οδηγούν σε στρέβλωση της αντικειμενικότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μπορεί να εγκριθεί αποζημίωση για γεωργική έκταση μόλις 20 στρεμμάτων μόνο και μόνο επειδή ανήκουν σε μια ευρύτερη περιοχή 510 στρεμμάτων, της οποίας τα υπόλοιπα 490 στρ. δηλαδή το 96% είναι δασικά. Αντίστροφα, δεν θα τύχουν αποζημίωσης 490 στρέμματα αμιγούς γεωργικής έκτασης, επειδή η συνολικά ζημιωθείσα έκταση υπολείπεται των 500 στρεμμάτων.

Θωρούμε λοιπόν, ότι για ιδιάζουσες περιπτώσεις, όπως η προκειμένη, όπου πλήττεται μέχρι σημείου ολικής καταστροφής μεγάλο ποσοστό φυτικού κεφαλαίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται, θα πρέπει να υπάρξει παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας μέσω σχετικής ρύθμισης, ώστε οι Κρατικές Ενισχύσεις να καταβάλλονται μόνο με την προϋπόθεση του ατομικού επιπέδου, δηλαδή εκτίμηση της ζημιάς των ομοειδών ειδών, σε επίπεδο παραγωγού, με απεξάρτηση από το όριο των 500 στρεμμάτων.

Επειδή πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα, με αντίκτυπο στην οικονομία της περιοχής, ζητάμε εκ μέρους σας, την αντιμετώπισή του, με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία.


Πηγή : messinia portal

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στην Κυπαρισσία και το Κοπανάκι

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Ξεκινούν τις περιοδείες τους τα στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, σε μια προσπάθεια προβολής των θέσεων του κόμματός τους. Την Κυριακή θα περιοδεύσουν στην Κυπαρισσία και το Κοπανάκι…

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, στην περιοδεία θα συμμετέχουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής αλλά και πολιτευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Σκοπός της επίσκεψης «είναι η ενημέρωση των πολιτών για τις θέσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την έξοδο της χώρας από την κρίση».


Πηγή : kalamata journal

Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ψεκασμοί για δακοκτονία την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου

Η ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας ανακοινώνει ότι:

Την ΠΕΜΠΤΗ5 5/9/2013 θα πραγματοποιηθεί ψεκασμός στις τοπικές κοινότητες: ΧΩΡΙ, ΧΑΡΑΥΓΗ, ΚΑΛΟΓΕΡΡΟΡΑΧΗ, ΠΑΠΟΥΛΙΑ ,ΕΛΛΗΝΟΕΚΚΛΗΣΙΑ και ΚΑΤΩ ΜΕΛΠΕΙΑ

Παρακαλούνται οι παραγωγοί να παρακολουθούν τους ψεκασμούς στους ελαιώνες τους και όσοι έχουν κτήματα περιφραγμένα να τα ανοίξουν.


Πηγή : Δελτίο τύπου

Δήμος Τριφυλίας: Παρεμβάσεις για το κόκκινο σκαθάρι! Ενδείξεις προσβολής και στο Γυμνάσιο Φιλιατρών

Ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις πραγματοποιεί ο Δήμος Τριφυλίας για την αντιμετώπιση της προσβολής των φοινικόδεντρων από το κόκκινο σκαθάρι, που πλέον πλήττει και την περιοχή της Τριφυλίας.

Οι παρεμβάσεις ξεκίνησαν από το Καλό Νερό και συνεχίστηκαν στην Κυπαρισσία όπου συνεργεία του Δήμου υπό την εποπτεία του Αλέκου Σπυρόπουλου στις 3 Σεπτεμβρίου με την εφαρμογή των μέτρων “καραντίνας” κόπηκαν επτά (7) προσβεβλημένοι φοίνικες, υπό την επίβλεψη της γεωπόνου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας κ. Μπέσσα Σπυριδούλας και της υπεύθυνης του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Τριφυλίας κ. Ζωής Πετροπούλου.

Σήμερα, ο κ. Παρασκευόπουλος και η κ. Πετροπούλου με την παρουσία του Δημάρχου Τριφυλίας κ. Κώστα Κόλλια και του Δ/ντη Γυμνασίου Φιλιατρών κ. Νίκου Αθανασόπουλου πραγματοποίησαν αυτοψία στους ιστορικής αξίας και έντονα συναισθηματικά φορτισμένους υπεραιωνόβιους φοίνικες στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Φιλιατρών. Από την αυτοψία προέκυψαν ενδείξεις προσβολής δύο τουλάχιστον φοινικόδεντρων από το κόκκινο σκαθάρι.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αποφασίστηκε η άμεση και επείγουσα περέμβαση με τη μέθοδο της “δενδροχειρουργικής” και φαρμακευτικής θεραπείας – πρόληψης. Οι αυτοψίες θα συνεχισθούν στους Δημοτικούς χώρους όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας που έχουν στους ιδιωτικούς τους χώρους φοινικόδεντρα να κάνουν τους επιβαλλόμενους ελέγχους συμβουλευόμενοι τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Τριφυλίας.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


Πηγή : filiatra net

«Φρένο» από την Ελληνική νομοθεσία σε επαναστατικό όχημα του Πολυτεχνείου Κρήτης

Το αυτοκίνητο είναι 100% ελληνικής σύλληψης, σχεδίασης και κατασκευής και «γεννήθηκε» στα εργαστήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης από μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Κινείται με υδρογόνο και με εξωπραγματικές επιδόσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας,αφού χρειάζεται ένα λίτρο καύσιμου για 434 χιλιόμετρα!.

Το Eco Racer θα μπορούσε κάλλιστα να περάσει στη μαζική παραγωγή με κάποιες τροποποιήσεις, ακόμη και με κόστος κάτω των 10.000 ευρώ, ώστε να κατασκευάζεται πλήρως στη χώρα μας και να εξάγεται, αλλά οι αγκυλώσεις της ελληνικής νομοθεσίας, αποτελούν τροχοπέδη στην εμπορική του εξέλιξη, ακόμα κι αν εμφανιστεί επενδυτής για να χρηματοδοτήσει το project Το αμάξωμα του Eco Racer είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα για να έχει χαμηλό βάρος, διαθέτει σασί αλουμινίου από ειδικά κράματα και κινείται από κυψέλες υδρογόνου, είναι αθόρυβο, και αυτό που παράγει ως αποτέλεσμα της κίνησης του είναι απλώς νερό, δηλαδή εκπέμπει μηδενικούς ρύπους.

Το όχημα έχει διαπρέψει σε δοκιμασίες ασφάλειας και οικονομίας και έχει πάρει παγκόσμια την δεύτερη θέση.

briefingnews.gr


Πηγή : pylos news

Εγκρίθηκε η σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τριφυλίας

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών η σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τριφυλίας και εστάλη προς το υπουργείο Ναυτιλίας για υπογραφή το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη σύστασή του! Με την απόφαση μεταφέρονται οι αρμοδιότητες που ασκεί το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας και συστήνεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τριφυλίας». Μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, αυτό θα αποσταλεί ξανά στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.ΕΣ. για περαιτέρω ενέργειες, ώστε να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η σύσταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τριφυλίας. Το σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ. φέρει ημερομηνία 13-8-2013 και παρελήφθη και πρωτοκολλήθηκε από το Δήμο Τριφυλίας τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

Θυμίζουμε πως στις 25 Ιουλίου 2012 ο Δήμος Τριφυλίας με έγγραφό του προς τα συναρμόδια υπουργεία και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του για τη δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τριφυλίας, ενώ είχε λάβει και ομόφωνα απόφαση σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, με μοναδικό θέμα αυτό, στις 27 Ιουλίου 2012. Με την απόφασή του το Σώμα «γνωμοδότησε θετικά για την άμεση και επιτακτική ανάγκη της Ίδρυσης ∆ημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τριφυλίας και εισηγείται στο ΥΠ. ΕΣ. και στο ΥΠ.Α.Α.Ν. την τροποποίηση του Π.Δ. 173/2001 (Α’149) και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου Ν. Μεσσηνίας που αφορούν στο Δήμο Τριφυλίας στο Δήμο αυτό, προκειμένου να συσταθεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία “Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τριφυλίας”, το οποίο θα λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 410/95 (Α΄231) και θα ασκεί τις αρμοδιότητές του σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 2738/99, όπως ισχύει». Ο εισηγητής του θέματος, αντιδήμαρχος Έργων, Παναγιώτης Τσίγγανος, σε εκείνη τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, είχε τονίσει:

«Από παλαιότερα, ως τέως Δήμος Κυπαρισσίας, επιθυμούσαμε την ίδρυση Λιμενικού Ταμείου στον τόπο μας και είχαμε κάνει αντίστοιχη συζήτηση σε τότε Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν υπήρχαν, όμως, οι κατάλληλες υποδομές να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της σύστασης του Λιμενικού Ταμείου. Σήμερα έχουμε πολλούς λόγους να επιθυμούμε και να υποστηρίζουμε θερμά τη σύσταση ενός Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, με βασικότερους τους κάτωθι:

α) το λιμάνι Κυπαρισσίας, για το οποίο έχει ξεκινήσει η διαδικασία προκήρυξης εκπόνησης του Master Plan (Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο Λιμένα),

β) το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης, για το οποίο ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εξομοίωσης του χώρου και ο καθορισμός της χερσαίας ζώνης,

γ) το λιμάνι του Αγρίλη, για το οποίο ετοιμάζεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Αγρίλη (ΟΦΑ), ο φάκελος για την προώθηση της διαδικασίας εξομοίωσής του και

δ) το λιμανάκι της Αγίας Κυριακής για το οποίο ξεκινά η διαδικασία ορισμού χερσαίας ζώνης. Η σύσταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τριφυλίας θα αποτελέσει μεγάλο αναπτυξιακό “εργαλείο” για την περιοχή μας. Να αναφέρω εν συντομία εδώ και μερικούς από τους σκοπούς του:

α) η οικονομική διαχείριση των λιμενικών τελών,

β) η εκτέλεση διάφορων λιμενικών έργων με αυτεπιστασία,

γ) η συντήρηση, επίβλεψη, ανακαίνιση και λειτουργία των εγκαταστάσεων,

δ) η διευκόλυνση ελλιμενισμού σκαφών και πλοίων, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και, προπάντων, καλής ποιότητας νερού και

ε) η επιμέλεια και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή δικαιοδοσίας του ∆ημοτικού Λιμενικού Ταμείου». Με γνωστά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει, πρωτίστως, το λιμάνι Κυπαρισσίας, μετά την κατάρρευση τμήματος του προσήνεμου μόλου και τον κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής του, καθώς και με «ανοιχτά» ζητήματα για τα αλιευτικά καταφύγια της Μαραθόπολης, της Αγίας Κυριακής και του Αγρίλη, όπως και της διαχείρισης και αισθητικής ανάπλασης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Κυπαρισσίας, η δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τριφυλίας όλοι ευελπιστούν πως θα δρομολογήσει θετικές εξελίξεις!


Πηγή : tharros news

Κάτοικοι του Καλού Νερού καταγγέλλουν το Σύλλογο "Αρχέλων"

Καταγγελία αναφορά στον υπολιμενάρχη Κυπαρισσίας με κοινοποίηση στα υπουργεία Ναυτιλίας, Τουρισμού, Δημόσιας Τάξης και Περιβάλλοντος έχουν καταθέσει κάτοικοι του Καλού Νερού, για την τοποθέτηση των πλεγμάτων από το Σύλλογο "Αρχέλων" επί της παραλίας, πάνω από φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα. Υποστηρίζουν ότι έτσι πλήττεται το δικαίωμά τους να απολαμβάνουν ελεύθερα τον αιγιαλό και δημιουργούνται θανάσιμοι κίνδυνοι για τα μικρά παιδιά.

Αναλυτικά στην καταγγελία τους αναφέρουν:

«Αγνωστης ταυτότητας, κυρίως αλλοδαποί, συνοδευόμενοι τις περισσότερες φορές από Ελληνες που δηλώνουν ότι ανήκουν στην ΜΚΟ ΑΡΧΕΛΩΝ, εμφανίζονται σε ομάδες στην ακτή από το Καλό Νερό μέχρι τις εκβολές της Νέδας και τοποθετούν με βαριοπούλες στο χώρο του αιγιαλού - παραλίας πάνω στην άμμο παλούκια βάθους 20-40 εκατοστών και αιχμηρά σιδεροπλέγματα που χρησιμοποιούνται σε κατασκευές μπετόν, με τα οποία περιφράσσουν εδαφικά τμήματα διαστάσεων 1,5χ1,5 μ. και τοποθετούν πινακίδες σύμφωνα με τις οποίες τα τμήματα αυτά είναι φωλιές θαλάσσιας χελώνας.

Επειδή οι παραπάνω ενέργειες πλήττουν το δικαίωμά μας να απολαμβάνουμε ελεύθερα τον κοινόχρηστο χώρο του αιγιαλού - παραλίας και δημιουργούν θανάσιμους κινδύνους για τα μικρά παιδιά, που παραθερίζουν στην περιοχή μας, με σοβαρή πιθανότητα πρόκλησης σοβαρότατου ατυχήματος· επειδή οι εν λόγω αυθαίρετες κατασκευές εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των λουομένων και των επισκεπτών της παραλίας που σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμα έχουν δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία· επειδή από τη έρευνα που πραγματοποιήσαμε στην ιστοσελίδα "Διαύγεια" δεν υπάρχει άδεια που να έχει χορηγήσει η μόνο αρμόδια για το σκοπό αυτό Κτηματική Υπηρεσία ν. Μεσσηνίας που να δίνει στην ΜΚΟ Αρχέλων το δικαίωμα να κατασκευάζει στον αιγιαλό τις ανωτέρω επικίνδυνες σε κάθε περίπτωση περιφράξεις· επειδή σύμφωνα με την οδηγία ΕΚ 92/43ΕΚ που ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Δίκαιο Αρθρο 9 παράγραφος α' υπερέχει η δημόσια υγεία και ασφάλεια έναντι οιασδήποτε προστασίας της πανίδας και της χλωρίδας· παρακαλούμε όπως:

Αμεσα ελέγξετε α) τις απαραίτητες άδειες των αρμοδίων της Αρχελων που προβαίνουν στην κατασκευή των περιφράξεων αυτών στον αιγιαλό όπως επιβάλλει η νομοθεσία περί αιγιαλού και να διατάξετε την άμεση αφαίρεση τους για να προλάβουμε μελλοντικά ατυχήματα με παιδιά και ηλικιωμένους και ενεργήσετε τα νόμιμα, β) κληθούμε σε αυτοψία που θα διενεργήσετε. Σε αντίθετη περίπτωση αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη για οτιδήποτε ήθελε επισυμβεί».


Πηγή : eleutheria online

Προαστιακά δρομολόγια πρότεινε ο Αλευράς για το Νομό στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αθανάσιο Ζηλιασκόπουλο, τον οποίο και ενημέρωσε για την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της γραμμής Καλαμάτας-Μεσσήνης, κατά τη διάρκεια του Νησιώτικου πανηγυριού, ώστε να εξυπηρετούνται οι προσκυνητές και οι καταναλωτές. Του επεσήμανε, επίσης, ότι ο σταθμός της Μεσσήνης βρίσκεται κοντά στον χώρο του πανηγυριού και ότι υπήρχε πληρότητα των δρομολογίων.

Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, ο εκπρόσωπος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ βλέπει θετικά το αίτημα και δεν δίστασε να προβλέψει ότι ο σιδηρόδρομος θα λειτουργήσει σίγουρα. Επίσης, έθεσε το αίτημα για την επαναλειτουργία του προαστιακού σιδηρόδρομου στο Νομό, στις γραμμές Καλαμάτα-Μεσσήνη και ΤΕΙ καθώς και Καλαμάτα-Διαβολίτσι-Κυπαρισσία. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ του απάντησε ότι πρέπει να εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας, προκειμένου να εκτιμηθεί εάν τα δρομολόγια αυτά θα καλύπτουν τα έξοδά τους ή αν θα χρειαστεί να μπουν στις λεγόμενες άγονες γραμμές ή να χρηματοδοτηθούν και από τους ΟΤΑ.

Επιπλέον, ο αντιπεριφερειάρχης επικοινώνησε σήμερα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ, Κώστα Σπηλιόπουλο, από τον οποίο ενημερώθηκε για τη μελέτη κανονικοποίησης της μετρικής γραμμής Πάτρας-Πύργου-Κυπαρισσίας-Καλαμάτας. Όπως επεσήμανε ο κ. Αλευράς, ο διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης έχει γίνει και μέσα στο Σεπτέμβρη αναμένεται να βγει ο ανάδοχος μελετητής. Η μελέτη έχει προϋπολογισμό 6,9 εκατ. ευρώ και χωρίζεται σε δύο μέρη, το πρώτο θα αφορά το τμήμα Πάτρα-Πύργος-Κατάκολο και το δεύτερο το κομμάτι από τον Αλφειό μέχρι την Κυπαρισσία και μετά την Καλαμάτα.


Πηγή : radio 936

Νερού συνέχεια. Ερωταπαντήσεις και δημοσιεύματα

Σε σημερινό δημοσιευμα της εφημερίδας Ελευθερία διαβάζουμε τα εξής: Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί με την υδροδότηση του Πύργου, τα οποία τις τελευταίες μέρες έχουν ενταθεί με αποτέλεσμα το χωριό να έχει νερό μόνο λίγες ώρες την ημέρα. Τα προβλήματα σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης Τέλλος Άγρας, Καλλίνικο Κυριακουλοπουλο έχουν να κάνουν με την μείωση της παροχής του νερού απο τις πηγές στο Αλικοντούζι. Λόγω της μείωσης του νερού, τόνισε, δεν υπάρχει η απαραίτητη πίεση έτσι ώστε το νερό να φτάνει στο χωριό. Παρατήρησε ωστόσο πως στο ΦΕΚ για την κατανομή του νερού στις κοινότητες προβλέπεται ο Σύνδεσμος να τροφοδοτεί τον Πύργο με περισσότερα κυβικά όλο το καλοκαίρι και ποτέ κάτω απο 220 κυβικά, αφού οι ανάγκες είναι αυξημένες. Σχετικά με την μείωση της παροχής νερού απο τις πηγές αυτό τόνισε ότι συμβαίνει πάντα τέτοια εποχή, ενώ φέτος υπάρχει και παρατεταμένη ανομβρία που δυσχεραίνει την κατάσταση. Ακόμη επισήμανε πως η παροχή νερού θα ελαττωθεί σε όλες τις κοινότητες που υδροδοτούνται ώστε να υπάρχει μια ισονομία στην κατανομή.

Σήμερα επίσης διαβάσαμε στο gargalianoionline.gr μία χθεσινο βραδυνή απάντηση σε δημοσιευμα;;;; , όπως χαρακτηριστικά αναφέρει,χωρίς να λέει πιο δημοσίευμα, του κ. Κυριακουλόπουλου για το ίδιο θεμα: Λόγω της ανομβρίας που παρουσιάζεται τους τελευταίους μήνες, έχει μειωθεί σημαντικά η ποσότητα του νερού από τις πηγές του Αλικοντουζίου. Αυτό, σε συνδυασμό με το υψόμετρο της τοπικής κοινότητας του Πύργου έχει σαν αποτέλεσμα η πίεση του νερού να μην είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει επαρκώς το δίκτυο υδροδότησης. Ο κανονισμός λειτουργίας του Συνδέσμου προβλέπει για τον Πύργο να υδροδοτείται με βοηθητική παροχή 175 κυβικά το 24ωρο. Από τον μήνα Μάρτιο που έχω αναλάβει ο Πύργος υδροδοτείται από 220 κυβικά έως 350 κυβικά το 24ωρο! θέλω να ζητήσω συγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία που υφίστανται, κάναμε και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό προκειμένου να υπάρχει συνεχόμενη υδροδότηση».

Με τιμή
Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος

Σε εμάς και στη σελίδα μας στο Facebook είχαμε την εξής ανταλλαγή σχολίων για την χθεσινή ανάρτησή μας με τίτλο: Εδω και χρόνια δείχνουμε τεράστια κατανόηση.. Καλ. Κυριακουλόπουλος: Να σας ενημερώσω ότι σήμερα το πρωί έχω δώσει σε δημοσιογράφο της ελευθερίας με δική μου πρωτοβουλία ενημέρωση γιατί παρουσιάζετε τις τελευταίες μέρες το πρόβλημα αυτό στην ΤΚ Πυργου , όσο για τις φήμες που ακούγονται έχω να σας δηλώσω πως μόνο φήμες είναι γιατί καμία άλλη υδρευομενη κοινότητα του Συνδέσμου δεν έχει πρόβλημα υδροδοτήσης κ αυτό μπορείτε εύκολα να το διαπιστώσετε. Απο την πλευρά μου θέλω να ζητήσω συγνώμη απο τους πολίτες αλλα βάση του κανονισμού να γνωρίζετε ο Πύργος υδρεύεται με βοηθητική παροχή από τον Σύνδεσμο 175 κυβικά το 24ωρο , ενώ φέτος απο τον Μάρτιο μήνα που ανέλαβα σας υδροδοτουμε απο 220 εώς και 350 κυβικά το 24ωρο Πύργος Τριφυλίας blog:

Ήδη στην ανάρτησή μας αναφέραμε ότι το πρόβλημα φέτος ήταν πολύ ηπιότερο από κάθε άλλη χρονιά. Τις τελευταίες ημέρες όμως έχει επιδεινωθεί τόσο έντονα που πραγματικά δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους κατοίκους και μας θυμίζει τα προηγούμενα ¨καλά¨ καλοκαίρια. Τα ερωτήματα όμως που γεννώνται τώρα είναι τα εξής: 1)220 εως 350 κυβικά είναι πάρα πολλά, πως είναι δυνατόν να μην φτάνουν για τις ανάγκες του 24ωρου; Μήπως το νερό δεν φτάνει στις δεξαμενές του χωριού; Δεν ξέρω, λέω. 2)Το γεγονός, ο τι μόνο το δικό μας χωριό από όλα τα άλλα που συμμετέχουν στο σύνδεσμο έχει αυτό το πρόβλημα.., δεν μας δικαιολογεί να αγανακτούμε και να αναρωτούμαστε ¨τις πταιει;¨ 3)Υπήρξαν φορές που για δύο και τρεις μέρες δεν ήρθε σταγόνα νερό στις βρύσες μας. Τόσες μέρες γιατί; Και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις κάηκαν και πιεστικά, λόγω ότι στέγνωσαν τα βοηθητικά τεπόζιτα σπιτιών. Γνωρίζοντας ότι διαχειρίζεστε το Σύνδεσμο υπεύθυνα, όσο το επιτρέπουν τα οικονομικά του, δείχνουμε κατανόηση, αλλά δικαιολογήστε και εσείς την αγανάκτησή μας όχι μόνο φέτος αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια, γιατί έχουμε τραβήξει μεγάλο κανάλι με αυτό το θέμα.

ΥΓ : Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον την δημοσίευση της Ελευθερίας

Εμείς σήμερα επιμένουμε για ενημέρωση και πρόγραμμα διακοπής νερού. Για να λυθούν επιτέλους αυτά τα προβλήματα και να μην ακούμε κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια.

Καλ. Κυριακουλόπουλος:

Το δικό σας το χωριό έχει αυτό το πρόβλημα διότι σας έβαλαν στο Σύνδεσμο με βοηθητική παροχή κ την κάνατε αποκλειστική με το έτσι θέλω , μην ποτίζετε περιβόλια για να σας φτάνει το νερό κ αν δεν με πιστεύεται ελάτε να πάμε να σας δείξω κ τις μετρήσεις τα περιβόλια φιλικά Καλλίνικος κ ο σύνδεσμος είναι υπεύθυνος μέχρι να φτάσει το νερό στην δεξαμενή από την δεξαμενή κ μετά δεν έχουμε καμία ευθύνη , σας δίνω πόλη περισσότερο νερό από όσο πρέπει να παίρνετε γιατί κατανοώ το πρόβλημα .

Πύργος Τριφυλίας blog

Δηλαδή θέλετε να πείτε ότι μας έκανε χάρη ο Σύνδεσμος που μας δίνει νερό; Και αν έχουμε κάνει κατάχρηση της παροχής, γιατί δεν βάζετε τα πράγματα στη θέση τους; Αυτή η φράση ¨ την κάνατε αποκλειστική με το έτσι θέλω¨ δεν έπρεπε να ειπωθεί γιατί ότι έγινε, έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του Συνδέσμου, γιατί Θα θέλαμε να σας θυμίσουμε ότι ο Πύργος είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου και κάποτε είχε και το Βάλτο για την υδροδότηση του. Σήμερα που ο Βάλτος είναι καθαρός καρκίνος, εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Να τον πιούμε; Θα έρθει ο Παναγιωτακόπουλος από τους Γαργαλιάνους να μετρήσει και θα έχουμε νέες ημέρες δόξας. Αν το πρόβλημα είναι τα περιβόλια όπως λέτε γιατί παρουσιάστηκε το πρόβλημα στο τέλος του καλοκαιριού, που μας δίνετε και περισσότερο νερό και δεν το είχαμε τον Ιούλιο που είχαν ήδη φυτευτεί τα περιβόλια. Και μόνο οι Πυργιώτες έχουν περιβόλια από όλα τα άλλα χωριά του Συνδέσμου; Γιατί να ταλαιπωρούνται μόνο αυτοί; Κανονικά δεν πρέπει να ταλαιπωριέται κανείς.-

Τέλος, ρουσφέτια και κουβαρνταλίκια στα αυτονόητα δεν θέλουμε. Θα ήταν καλύτερο να πείτε ότι το πρόβλημα της ύδρευσης έχει αλλού τα αίτιά του και όχι στα περιβόλια του Πύργου. Που στο κάτω κάτω πέντε γεροντάκια τα έχουν και το νερό που χαλάνε σε σχέση με το νερό που έρχεται ( όπως λέτε) είναι ελάχιστο. Τελικά δικαιώνεται ο κ. Δεληγιάννης που είχε το πολιτικό θάρρος να πεί τα πράγματα με το όνομα τους.

Φιλικά οι Πυργιώτες
οι καταχραστές του νερού


Πηγή : pyrgos trifylias

Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ρεκόρ δεκαετίας οι εκδρομείς στη Τριφυλία

Η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση της τελευταίας δεκαετίας καταγράφηκε το φετινό καλοκαίρι στη Μεσσηνία, όπως γνωστοποίησε η Τροχαία. Αξιοσημείωτο ότι δεν σημειώθηκε κανένα δυστύχημα. Η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση της τελευταίας δεκαετίας καταγράφηκε φέτος το καλοκαίρι στη Μεσσηνία, όπως γνωστοποίησε η Τροχαία Καλαμάτας. Οι εκδρομείς, κυρίως από την Αθήνα, που επέλεξαν τη Μεσσηνία για τις διακοπές τους ήταν οι περισσότεροι που έχουν επισκεφτεί το νομό τις τελευταίες χρονιές.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι παρά την αυξημένη κίνηση, δεν σημειώθηκε κανένα τροχαίο δυστύχημα ενώ καταγράφηκαν λιγότερα ατυχήματα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Το μεγαλύτερο κύμα εκδρομέων καταγράφηκε το διάστημα 10 με 20 Αυγούστουes


Πηγή : kyparissiotis

Εκδήλωση αφιερωμένης στη μνήμη της μεγάλης σοπράνο Μαρίας Κάλλας


Με πρωτοβουλία της Π.Ε. Μεσσηνίας και σε συνεργασία με το Δήμο Οιχαλίας και το Σύλλογο Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ» θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένης στη μνήμη της μεγάλης σοπράνο Μαρίας Κάλλας το Νοέμβριο του 2013. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα και το Μελιγαλά (τόπος καταγωγής της το Νεοχώρι Ιθώμης) και θα περιλαμβάνει προβολή ντοκιμαντέρ και έκθεση κειμηλίων της Μαρίας Κάλλας, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να την επισκεφθούν πολίτες και μαθητές.
Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη

Πηγή : Δελτίο τύπου

Εδω και χρόνια δείχνουμε τεράστια κατανόηση

Σοβαρό πλέον είναι το πρόβλημα της υδροδότησης του χωριού του Πύργου, καθώς οι διακοπές του νερού είναι πολύωρες και χωρίς πρόγραμμα.Ούτε καν ενημέρωση από την πλευρά του Συνδέσμου ή του δήμου για τον λόγο ή τις ώρες που θα διακόπτεται η υδροδότηση υπάρχει.

Βέβαια οφείλουμε να τονίσουμε πως το φετινό καλοκαίρι το πρόβλημα ήταν πολύ μικρότερης κλίμακας καθώς άργησαν να ξεκινήσουν διακοπές ενώ τα προηγούμενα χρόνια το φαινόμενο ήταν έντονο ήδη από την αρχή του καλοκαιριού. Στοιχειώδης υποχρέωση του Συνδέσμου είναι να ενημερώνει τα χωριά που υπομένουν κάθε καλοκαίρι αυτό το μαρτύριο ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να προγραμματίζουν τις δουλειές τους και τουλάχιστον ερχόμενοι από τα χτήματα τους να έχουν νερό για τις βασικές ανάγκες.

Δεν θέλουμε να σχολιάσουμε για τα υπόλοιπα χωριά του Συνδέσμου, πόσες ώρες και ποιες μέρες κόβεται το νερό, γιατί οι φήμες αν αληθεύουν θα προκαλέσουν σκάνδαλο. Το μόνο που ζητάμε, αυτή τη στιγμή, είναι ενημέρωση. Για το γιατί και για το πότε. Ας δούμε επιτέλους μια διαφορετική αντιμετώπιση από το Σύνδεσμο. Που δεν κοστίζει... Εδώ και χρόνια δείχνουμε τεράστια κατανόηση. Μια ενημέρωση τουλάχιστον, θα έδειχνε ότι το σέβεστε.


Πηγή : pyrgos trifylias

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έπεσαν στην αγορά κατά τη Λευκή Νύχτα, σύμφωνα με το Δήμο

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ

Υπό τη μέθη της ικανοποίησης για την επιτυχία που γνώρισε η Λευκή Νύχτα της Καλαμάτας, το Σάββατο το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, εξακολουθούν να βρίσκονται η δημοτική αρχή και οι επαγγελματίες του κέντρου. Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, μίλησε χθες για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που έπεσαν στην αγορά κατά τη διάρκεια της γιορτής αυτής…

Και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μανιάτης, μίλησε για αλλαγή της ψυχολογίας των καταναλωτών και γενικότερα του κόσμου, τονίζοντας ότι η ψυχολογία είναι βασικό στοιχείο για την τόνωση της τοπικής αγοράς. Σε συνέντευξη Τύπου για τον πρώτο απολογισμό της Λευκής Νύχτας ο δήμαρχος, κ. Νίκας, σημείωσε ότι το Σάββατο το βράδυ αποδείχθηκε πως οι θεσμικοί εκπρόσωποι της πόλης, βάζοντας το μυαλό τους και τα χέρια τους να δουλέψουν, απέδειξαν ότι μπορούν να γίνουν πράγματα για το ξεπέρασμα των δυσκολιών, ενώ αντίθετα σχολίασε ότι η μιζέρια δεν οδηγεί πουθενά. Ο κ. Νίκας υπογράμμισε ότι ήταν πολλές δεκάδες χιλιάδες ο κόσμος που βρέθηκε στην Καλαμάτα, όπως επίσης είπε ότι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έπεσαν στην αγορά της πόλης.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με την ολοκλήρωση των θερινών εκπτώσεων και επανέλαβε ότι η προβολή που δόθηκε στην πόλη ήταν εντυπωσιακή. Επίσης ευχαρίστησε για τις προσπάθειές τους και τη συμβολή τους την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Λίλιαν Ψηλάκη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημήτρη Μανιάτη, τους επαγγελματίες, τον κόσμο, την υπεύθυνη της διοργάνωσης δημοτική σύμβουλο Παναγιώτα Ντίντα αλλά και την Αστυνομία, τονίζοντας ότι παρά το τεράστιο πλήθος δεν συνέβη το παραμικρό. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις που έκαναν η Παναγιώτα Ντίντα, ο Δημήτρης Μανιάτης και η Λίλιαν Ψηλάκη.

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal

Στο Δημαρχείο Τριφυλίας οι πρωταγωνιστές του φεστιβάλ

Ευχές, καλά λόγια, δώρα και ενθύμια αντάλλαξαν χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας με το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, οι αποστολές των χωρών που συμμετείχαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης που πραγματοποιήθηκε στην Κυπαρισσία.

Είχε προηγηθεί ξενάγησή τους στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας και στο Κάστρο, ενώ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου προσφέρθηκαν δώρα από το δήμαρχο εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Μπακούρο εκ μέρους της Περιφέρειας και την πρόεδρο του Μορφωτικού - Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Σόνια Τουρκολία.

Δώρα με χρώμα από την πατρίδα τους προσέφεραν και τα μέλη των χορευτικών συγκροτημάτων, δηλώνοντας ενθουσιασμένοι από την περιοχή, την υποδοχή και την φιλοξενία που έτυχαν.


Πηγή : eleutheria online

Χωρίς ψηφιακό σήμα της Digea στις 27 Σεπτεμβρίου!

Χωρίς πρόσβαση στην ψηφιακή τηλεόραση θα παραμείνουν τελικά τα Φιλιατρά στις 27 Σεπτεμβρίου, μετά την λειτουργία του Κέντρου Εκπομπή Πεταλιδίου, σύμφωνα με τον χάρτη κάλυψης της Digea.

Ο επίσημος χάρτης δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα από την εταιρία, όπου καθαρά πλέον τα Φιλιατρά, η Κυπαρισσία και άλλες περιοχές που βρίσκονται πιο βόρεια, κοντά στο Νομό Ηλείας, θα παραμείνουν εκτός κάλυψης του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος, σε αντίθεση με Γαργαλιάνους, Χώρα κλπ.

Έτσι θα πρέπει να αναμένουμε την λειτουργία κάποιου άλλου κέντρου εκπομπής, που θα καλύπτει αυτές τις περιοχές του Νομού μας.Πηγή : filiatra net

Λαμπρή γιορτή στον Ναό Τιμίας Ζώνης στο Νοσοκομείο της πόλης

ΜΕ την καθιερωμένη θρησκευτική επισημότητα γιόρτασε φέτος στις 31 Αυγούστου σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Ιερός Ναός Κατάθεσις Τιμίας Ζώνης Θεοτόκου που βρίσκεται στον περίβολο του Νοσοκομείου της Κυπαρισσίας.

Ανήμερα της εορτής πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία στο νοσηλευτικό ίδρυμα και εψάλησαν δεήσεις υπέρ υγείας των ασθενών, παρουσία του ιερού κλήρου και πλήθος πιστών. Ο ναός που έχει εξωραιστεί με τον περιβάλλοντα χώρο του αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή με δωρητές που τον έχουν ενισχύσει. Στην γιορτή έδωσε το παρών ο αναπληρωτής διοικητής του Ιδρύματος κ. Μπόζος, ο διευθυντής των Διοικητικών υπηρεσιών κ. Θεόδωρος Ντέντεςμ νοσηλευτές, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό και φυσικά κάτοικοι της περιοχής...


Πηγή : kyparissiotis