Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Η Ν.Ε. του ΚΚΕ στην Ένωση Γονέων Καλαμάτας για τους μαθητές που υποσιτίζονται


«ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ» 

Το υπουργείο Παιδείας και οι δημοτικές αρχές προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα του υποσιτισμού μαθητών, υποστηρίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ, που ζητάει να...
...καλυφθούν από τους Δήμους και την Περιφέρεια οι δαπάνες για το δεκατιανό των μαθητών εφόσον το κράτος αρνείται να διαθέσει χρήματα.
Αντιπροσωπεία της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ συνάντησε την Ένωση Γονέων Καλαμάτας, που ανέδειξε το πρόβλημα υποσιτισμού μαθητών σε Δημοτικά Σχολεία της Καλαμάτας και συζήτησε μαζί της τόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα όσο και για άλλα, όπως τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία, η μεταφορά των μαθητών, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου σημειώνεται: «Αντιπροσωπεία της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, αποτελούμενη από το γραμματέα της Δημήτρη Οικονομάκο, το δημοτικό σύμβουλο Καλαμάτας Τάσο Νιάρχο και τον Παναγιώτη Κουφαλάκο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, συναντήθηκε με την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμάτας.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση κύρια πάνω στο πρόβλημα του υποσιτισμού στα σχολεία καθώς και ζητήματα που αφορούν τα κενά στα σχολεία, στη μεταφορά των μαθητών και ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή.
Το θέμα του υποσιτισμού στα σχολεία σωστά αναδείχτηκε από την Ένωση Γονέων και πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα. Το υπουργείο Παιδείας και η Δημοτική Αρχή τόσο εδώ όσο και αλλού προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα. Η πραγματική δυσφήμιση για τη Καλαμάτα και για τις άλλες πόλεις είναι ότι το 2013 πεινάνε παιδιά στα σχολεία συνέπεια των πολιτικών των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια αλλά και της αγγελικά πλασμένης ΕΕ. Σε μια εποχή με τεράστια ανάπτυξη τεχνολογίας και επιστήμης τα παιδιά πεινάνε στο όνομα του κέρδους, των τραπεζών και των εφοπλιστών.
Το ΚΚΕ δεν διαφωνεί ότι μπορεί και πρέπει να υπάρξει ένα κίνημα αλληλεγγύης για τη λύση του προβλήματος, μακριά όμως από ΜΚΟ, φιλεύσπλαχνες επιχειρήσεις που ξεπλένουν την εικόνα τους και έχουν απαλλαγή από την εφορία ή και δήθεν φιλανθρωπικά σωματεία. Μπορούν να βρεθούν λύσεις μέσα από την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και με τη βοήθεια των Δήμων.
Το ΚΚΕ ζητά όμως να παρέμβει άμεσα το κράτος δίνοντας μόνιμη και ουσιαστική λύση:
-Άμεση χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από το υπουργείο για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες.
-Η Περιφέρεια σε συνεργασία με δήμους και φορείς να καλύψουν τώρα την κρατική άρνηση χορήγησης έκτακτου κονδυλίου στους δήμους για να παρέχουν ένα γεύμα (π.χ. σάντουιτς, γάλα, χυμό) σε όλους τους μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των δήμων, καθώς και να καλυφθούν άμεσα τα έξοδα θέρμανσης.
Για το ζήτημα των κενών στα σχολεία παραμένει η απαράδεκτη αυτή κατάσταση ακόμα και τώρα στο τέλος Γενάρη π.χ σχολές ΕΠΑΣ ενώ είναι πάρα πολλές οι ώρες που χάθηκαν τους προηγούμενους μήνες. Άμα γίνονταν όμως καμιά απεργία η κατάληψη θα έπεφταν όλοι πάνω στους καθηγητές-μαθητές για τις ώρες που χάνονται και το κακό που κάνουν στο τόπο. Αυτή είναι η υποκρισία τους και φανερώνει ανάγλυφα τη πολιτική τους.
Τέλος, για το ζήτημα της μεταφοράς, το ΚΚΕ εκτιμά ότι θα έχουμε νέα προβλήματα μέσα στο χρόνο και ειδικά με την έναρξη της νέας σχολική χρονιάς αν δεν λυθεί σε μόνιμη βάση από το υπουργείο».

Πηγή : kalamatajournal

ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΕΛΛΕΙ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ-ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ


ΑΝΑΦΟΡΑ για το θέμα της Δ.Ο.Υ. αλλά και των υπηρεσιών στο Δήμο προέβη ο Δήμαρχος Τριφυλίας στην καυτή συνεδρίαση του Δ.Σ. με εξηγήσεις τόσο για τον αγώνα όσο και τις ενέργειες που συντελούνται.
Ο κ. Κόλλιας τόνισε ότι "παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί υποχρέωση του Δήμου εξοπλίζει και διαθέτει χώρο στέγασης για τα Κ.Ε.Φ." ενώ εξήγησε ότι το γραφείο Κυπαρισσίας θα λειτουργήσει τέλος του μήνα, στους Γαργαλιάνους ολοκληρώνεται σύντομα ενώ στα Φιλιατρά εκκρεμεί η διαδικασία για την αποπεράτωσή του, εκτιμώντας ότι στο δεύτερο στάδιο του Taxis θα εξυπηρετούνται άμεσα οι πολίτες.
Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΕΦΥΣΗΧΑΖΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ... 
Για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ανέλυσε τις ενέργειες που έγιναν αλλά και τις ειδικότητες ΩΡΛ. δερματολόγος, οφθαλμίατρος, ψυχίατρος που κάθε εβδομάδα θα καλύπτονται στο τοπικό ίδρυμα λέγοντας ότι είναι δεκτό αλλά ουδείς γνωρίζει "αν υπάρξει αρνητικό στο μέλλον θα το επισημάνουμε" καθώς έχουμε διαβεβαίωση ότι θα παραμείνει ως έχει. Επίσης μίλησε για συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα με τους συμβούλους ανά Ενότητα και τους Προέδρους κοινοτήτων για τα προβλήματα που υπάρχουν με σκοπό την χάραξη πολιτικής για την θητεία στο Δήμο μας το επόμενο διάστημα.
Σε ότι αφορά τις υπηρεσίες αργότερα μίλησε για αντιστάσεις του Δήμου όταν έκλεινα υπηρεσίες μετά τα λουκέτα στο ΙΚΑ και τις ΔΟΥ και εκτίμησε ότι "χαίρομαι τώρα που σκούζουμε" για να προσθέσει ότι "ποτέ δεν εφησήχασα κανέναν αλλά γνωρίζουμε ότι την ΔΟΥ δεν την έκλεισε ο Δήμος, ούτε έβαλε την υπογραφή του ενώ καθησυχαστικοί ήταν μόνο οι αρμόδιοι".
ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
Για το Λιμάνι Κυπαρισσίας είπε ότι "ουδείς τοπικός άρχοντας έχει ηκμάδα ευθύνης για την σημερινή κατάσταση, ούτε ακόμα όταν υπήρχε αυτός ο Δήμος ενώ ότι έχει συμβεί το γνωρίζουν άπαντες με την δικαστική εμπλοκή του θέματος". Στο θέμα παρενέβη ο κ. Σαμπαζιώτης ο οποίος ανέλυσε ότι ο Δήμος Κυπαρισσίας ήταν μάρτυρας κατηγορίας ως Δήμαρχος με την οποία καταδικάστηκε ο εργολάβος για την εκβάθυνση της λιμενολεκάνης του αλιευτικού καταφυγίου η οποία δεν συνέβη ποτέ. Το πρόβλημα εντοπίστηκε στην δεύτερη εργολαβία για την ανάποδη εκτέλεση και παραλείψεις του έργου λέγοντας ότι "η διοίκηση συνεχίζει να μην ακούει", συμφωνώντας ότι το Δ.Σ. μπορεί να διαδικασία να ζητήσει δικαστική διερεύνηση του θέματος. Φυσικά ο Δήμαρχος για τις πιέσεις σε ότι αφορά τις ευθύνες συμπλήρωσε ότι "η επισκευή του αποτελεί ζήτημα της Περιφέρειας που έχει την ευθύνη συντήρησης αλλά και η δημοπράτηση της μελέτης για επείγουσες εργασίες ύψους 74.000 ευρώ" καταλήγοντας ότι ο Δήμος δεν πρόκειται να το εγκαταλείψει...

Πηγή : kyparissiotis

Τοπικό ποδόσφαιρο: Σημερινοί αγώνες


Α΄  ΤΟΠΙΚΗ
Κρίσιμα ματς σε «Γ. Λουκαρέας», Δώριο, Κορδία
Με τρία κρίσιμα ματς ανοίγει σήμερα η αυλαία της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας. Συγκεκριμένα, η Ομόνοια υποδέχεται τον ΑΟ Διαβολιτσίου, ο Δωριέας Δωρίου «κοντράρεται» με τον ΑΟ Κυπαρισσίας, ενώ ο Αίαντας Καλαμάτας «συγκρούεται» με τον Απόλλωνα Πεταλιδίου.

ΟΜΟΝΟΙΑ – ΑΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ
Νίκη με καλή εμφάνιση θα προσπαθήσει να συνδυάσει στο σημερινό εντός έδρας ματς με τον ΑΟ Διαβολιτσίου η Ομόνοια, για ν’ απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη. Ο προπονητής Σωτήρης Μπουραντώνης δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Χωρίς τον Ιούλιο Ντούζια (τιμωρημένος) θ’ αγωνιστεί το συγκρότημα του Διαβολιτσίου. Ο τεχνικός Σωτήρης Δημάκης και ο συνεργάτης του Μιχάλης Παυλάκης, προβληματίζονται για τη συμμετοχή του Μάριου Βουρνά (ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό).
Ο ΑΟ Διαβολιτσίου θα προσπαθήσει ν’ αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα, βελτιώνοντας τη θέση του στην κατάταξη.

ΔΩΡΙΟ – ΑΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
Επιστροφή στις επιτυχίες (μετά την ήττα από τον πρωτοπόρο Μεσσηνιακό) θέλει σήμερα κόντρα στον ΑΟ Κυπαρισσίας ο Δωριέας Δωρίου. Ο τεχνικός Αντώνης Μαυρέας δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Να συνεχίσει τις αξιόλογες εμφανίσεις και τα καλά αποτελέσματα θα προσπαθήσει ο ΑΟΚ. Ο προπονητής Τάκης Παναγόπουλος έχει όλους τους ποδοσφαιριστές του «ετοιμοπόλεμους».

ΑΙΑΝΤΑΣ Κ. – ΠΕΤΑΛΙΔΙ
Μονόδρομος είναι η νίκη για τον Αίαντα Καλαμάτας στο ματς με τον Απόλλωνα Πεταλιδίου για να ξεφύγει από την επικίνδυνη ζώνη. Ο προπονητής Γιάννης Σακελλαρόπουλος δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Δημήτρη Νινιό (τιμωρημένος).
Με στόχο το «διπλό» θ’ αγωνιστεί το συγκρότημα του Πεταλιδίου, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες του για παραμονή στην κατηγορία.
Το τεχνικό δίδυμο Γιάννης Ξαρχάκος, Διονύσης Πουλής έχει όλους τους  ποδοσφαιριστές του ετοιμοπόλεμους.

Οι διαιτητές της 18ης αγωνιστικής
Οι διαιτητές των συναντήσεων της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο είναι οι εξής:

Σήμερα – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Ομόνοια – Διαβολίτσι: Μπλάνας, Αθανασοπούλου, Τσαλίκογλου
Γήπεδο Δωρίου
Δώριο – ΑΟ Κυπαρισσίας: Αλεξέας, Σερεμέτης, Κότσαρης
6.00 μ.μ.
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Αίαντας Καλαμάτας – Απόλλων Πεταλιδίου: Νίκας, Σκόρδος, Γκούμας


Κυριακή 27 Ιανουαρίου - 3.00 μ.μ.
Γήπεδο Σπερχογείας
Σπερχογεία – Απόλλων Καλαμάτας: Τουρλομούσης, Λάμιας, Ζαρακοβίτης
Γήπεδο Γαργαλιάνων
Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων – Ασπρόχωμα: Κυριακόπουλος, Τσοπανάκης, Τσίρμπας
Γήπεδο Αρφαρών
Αστέρας Αρφαρών – ΑΟ Φαραί: Καρβούνης, Γεωργαντάς, Ξηρόκωστας
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
ΑΕ Αβίας – Ολυμπιακός Καλαμάτας: Ψηλοπαναγιώτης, Κατσάς, Βρυώνης
Γήπεδο Μεθώνης
Μεθώνη – Μεσσηνιακός: Νίκας, Κασκάνης, Ταβουλαρέας

Β΄  ΤΟΠΙΚΗ
Επτά συναντήσεις σήμερα για την 17η αγωνιστική
Ντέρμπι Ακρίτα Κορώνης – Χανδριναϊκού στον 2ο όμιλο
Το ντέρμπι του 2ου ομίλου Ακρίτα Κορώνης – Χανδριναϊκού ξεχωρίζει από το σημερινό πρόγραμμα της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας.
Στον ίδιο όμιλο, ο Ολυμπιακός Ανάληψης «κοντράρεται» με τον Ηρακλή Καλαμάτας, η ΑΕ Λογγάς περιμένει τον Τσικλητήρα Πύλου, ενώ ο ΑΟ Χατζή αντιμετωπίζει τον Παπαφλέσσα Βλαχόπουλου.
Στον 1ο όμιλο, η Νίκη Πλάτης φιλοξενεί τον Παναθηναϊκό Καλαμάτας,  ο ΑΟ Ενωμένα Σωματεία Καλαμάτας «συγκρούεται» με τον Ατρόμητο Πλατέος, ενώ ο Αστέρας Μικρομάνης υποδέχεται τον Αστέρα Βαλύρας.

Οι διαιτητές των ματς της 17ης αγωνιστικής
Οι διαιτητές που θα «σφυρίξουν» τα ματς της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου είναι οι εξής:

Σήμερα - 3.00 μ.μ.
Γήπεδο Φιλιατρών
Νίκη Πλάτης – Παναθηναϊκός Καλαμάτας: Καρβούνης, Ξηρόκωστας, Ρέκκας
Γήπεδο Σπερχογείας
ΑΟΕΣΩΜ Καλαμάτας – Ατρόμητος Πλατέος:  Καραπιπέρης, Γιαννακλής, Παλλαδινός
Γήπεδο Μικρομάνης
Αστέρας Μικρομάνης – Αστέρας Βαλύρας: Ψηλοπαναγιώτης, Γεωργαντάς, Βρυώνης
Γήπεδο Αγίου Νικολάου Μεσσήνης
Ολυμπιακός Ανάληψης – Ηρακλής Καλαμάτας: Ζαρακοβίτης, Κουτσαναστάσης, Αντωνόπουλος
Γήπεδο Λογγάς
ΑΕ Λογγάς – Τσικλητήρας Πύλου: Λάμιας, Λουκάς, Γιαννέας
Γήπεδο Κορώνης
Ακρίτας Κορώνης – Χανδριναϊκός: Κυριακόπουλος, Τσοπανάκης, Ταβουλαρέας
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
ΑΟ Χατζή – ΑΠΣ Δήμου Παπαφλέσσα: Γιαννόπουλος, Κασκάνης, Γιαννέτσος

Κυριακή 27 Ιανουαρίου – 3.00  μ.μ.
Γήπεδο Ανδρούσας
ΑΣ Ανδρούσα – Πανθουριακός: Αλεξέας, Καραπιπέρης, Λουκάς
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Πανιώνιος Κ. – Κεραυνός Καλαμάτας: Κότσαρης, Παλλαδινός, Ρέκκας
Γήπεδο Άριος
Νέος Άρις – Ηρακλής Κυπαρισσίας: Σερεμέτης, Τσιλίκας, Γιαννέτσος
Γήπεδο Καλλιθέας
ΠΑΟ Καλλιθέας – Θύελλα Χαρακοπιού: Τσεκούρας, Λαμπίρης, Μαυρομιχάλης
Δημοτικό Γήπεδο «Παν. Μπαχράμης»
Δόξα Καλαμάτας – Μιλτιάδης: Γκούμας, Γιαννέας, Τσουκάλη
6.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Παν. Μπαχράμης»
ΑΟ Πατίστα – ΑΣ Μάνεσι: Ζαρακοβίτης, Τσουκάλη, Ρέκκας

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου – 3.30 μ.μ.
Γήπεδο Βλαχόπουλου (λόγω τιμωρίας της έδρας του ΑΟ Στενωσιάς)
ΑΟ Στενωσιάς – Παπαφλέσσας Χώρας: Αλεξέας, Αθανασοπούλου, Κότσαρης

Γ΄  ΤΟΠΙΚΗ
Tρία ακόμη ματς σήμερα για την 15η αγωνιστική

Ο Παπαφλέσσας Άμφειας κόντρα στη Θύελλα Παραλίας

Ο πρωτοπόρος του 1ου Ομίλου του πρωταθλήματος της Γ΄ Τοπικής κατηγορίας, Παπαφλέσσας Άμφειας, υποδέχεται σήμερα τη Θύελλα Παραλίας για την 15η αγωνιστική. Για τον ίδιο Όμιλο, τα Πράσινα Πουλιά περιμένουν την ΑΕ Γαργαλιάνων, ενώ ο Διαγόρας Κοπανακίου «κοντράρεται» με τον Δημάκειο Ταϋγέτου. Στον 2ο Όμιλο ο δεύτερος της κατάταξης ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας αντιμετωπίζει την Αναγέννηση Παραλίας.

Οι διαιτητές της 15ης Αγωνιστικής
Οι διαιτητές που θα «σφυρίξουν» τις συναντήσεις της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ΄ Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, είναι οι εξής:

Σήμερα – 3.00 μ.μ.
Γήπεδο Άμφειας
Παπαφλέσσας Άμφειας – Θύελλα Παραλίας: Γ. Ηλιόπουλος, Π. Ηλιόπουλος, Τσουκάλη
Γήπεδο Κοπανακίου
Διαγόρας Κοπανακίου – Δημάκειος Ταϋγέτου: Κατσάς, Δεδούσης, Ταβουλαρέας
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Πράσινα Πουλιά – ΑΕ Γαργαλιάνων: Τουρλομούσης, Τσαούση, Μπούνα
6.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΠΣ Άρις – Αναγέννηση Παραλίας: Μακρής, Αναγνωστόπουλος, Παπαδόπουλος


Κυριακή 27 Ιανουαρίου – 11.00 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Θησέας Καλαμάτας – ΑΟ Διοδίων: Λουκάς, Αγγελακάκης, Κυριακόπουλος
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
ΑΣ Δαναός – Ερμής Καλαμάτας: Μακρής, Τσέλο, Ζέρβα
Γήπεδο Αγίου Νικολάου Μεσσήνης
ΑΣ Αμφιθέας – ΠΑΟΚ: Γεωργαντάς, Παυλοπούλου, Σκορπιδέας
12.00 μ.
Γήπεδο Σπερχογείας
ΑΕ Αιθαίας – ΑΕ Μάνης: Γιαννακλής, Σιψάς, Σταυρόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Ίκαρος Καλαμάτας – Νέστωρ Πύλου: Σακκάς, Κοντογιάννης, Τσιλιβής
3.00 μ.μ. 
Γήπεδο Κυπαρισσίας
ΠΑΟ Καλού Νερού – Νέδουσα Αλαγονίας: Κουτσαναστάσης, Τρουπάκης, Αντωνόπουλος

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
ΑΕΚ Καλαμάτας – ΑΟ Βέργας: Σκόρδος, Γκούμας, Γιαννέας

Πηγή : tharrosnews

Με αβεβαιότητα ξεκινά η καλλιεργητική περίοδος στις θερμοκηπιακές μονάδες Τριφυλίας


Με αβεβαιότητα μέσα σε ένα θολό και δύσκολο οικονομικό πεδίο ξεκινά για τους αγρότες της Τριφυλίας η νέα καλλιεργητική περίοδος για τις θερμοκηπιακές τους μονάδες. Η περιοχή είναι η τρίτη στην χώρα σε παραγωγή από θερμοκηπιακές καλλιέργειες, απασχολεί ένα σημαντικό αριθμό ατόμων και σίγουρα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες για την τοπική οικονομία.  
Ρεπορτάζ
Κώστας Μπούρας

Την περίοδο αυτή είναι σε πλήρη εξέλιξη οι φυτεύσεις στα θερμοκήπια, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από την αρχή του μήνα και ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες. Οι παραγωγοί όμως ξεκινούν με επιφυλακτικότητα και αβεβαιότητα τη νέα αυτή περίοδο, αφού  η γενικότερη οικονομική κατάσταση τους προβληματίζει όπως και το κλείσιμο της φθινοπωρινής περιόδου που δεν πήγε καλά για αυτούς. 
Τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι πολλά και έχουν να κάνουν κυρίως με τον οικονομικό παράγοντα, αφού η τεχνογνωσία, οι υποδομές και η εμπειρία δεν είναι στοιχεία που λείπουν από την περιοχή. Οσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα όμως οι παραγωγοί βλέπουν το κόστος της καλλιέργειάς τους να έχει εκτιναχθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια, πιέζοντας ασφυκτικά τα περιθώρια κέρδους. Από την άλλη έχει αλλάξει η πολιτική πληρωμών στους προμηθευτές εφοδίων αφού πλέον αναγκάζονται να αγοράζουν μετρητοίς ή με πολύ μικρή περίοδο εξόφλησης. Ταυτόχρονα οι ίδιοι δεν είναι σίγουροι για την κατάληξη που θα έχουν τα προϊόντα τους, αν δηλαδή θα μπορούν να πουληθούν και σε τι τιμές, με δεδομένο ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Ευελπιστούν στο να κινηθούν και πάλι οι εξαγωγές όπως και να μειωθεί η ψαλίδα παραγωγού-καταναλωτή ώστε τα προϊόντα τους να μπορέσουν να διατεθούν στην αγορά με τιμές προσιτές στους καταναλωτές αλλά και ικανοποιητικές για αυτούς.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος μας είπε σχετικά με το ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου: «Ξεκίνησε  η νέα καλλιεργητική περίοδος με περίπου τα ίδια στρέμματα σε αγγούρι, ντομάτες και πιπεριές και ίσως λίγο αυξημένα στα φασόλια που είναι μια καλλιέργεια με μικρότερο κόστος. Πολλοί παραγωγοί εξάλλου που έχουν έρθει σε δυσκολία επιλέγουν να καλλιεργήσουν πιο οικονομικά αφού πλέον δεν υπάρχουν πιστώσεις από καταστήματα εφοδίων. Σε αυτό το θέμα υπάρχει σημαντικό ζήτημα αφού πολλοί παραγωγοί που έχουν οικονομικά προβλήματα όπως έχει και ο πιο πολύς κόσμος, δεν πιστώνουν τα μαγαζιά και οι επιταγές που λαμβάνουν ζητούν να έχουν μικρό χρονικό περιθώριο. Από την άλλη το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο. Ξεκινώντας από τα πλαστικά έχουμε μια αύξηση 10% και απαιτείται προκαταβολή για να γίνει η παραγγελία, καθώς αν είναι να πληρωθούν σε 3-4 μήνες η διαφορά της τιμής είναι πολύ πιο μεγάλη. Αυξήσεις έχουμε στα σπορόφυτα και εδώ ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής, επίσης στα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα όπου οι τιμές έχουν αλλάξει προς τα πάνω. Αλλά ακόμη και στο ρεύμα που έχουμε αύξηση 12,7%, όπως και στο πυρηνόξυλο που χρησιμοποιούμε για θέρμανση. Το συνολικό κόστος έχει ανέβει αρκετά. Πέρυσι η πρώτη καλλιέργεια ήταν καλή όμως η δεύτερη από τον Σεπτέμβριο και μετά ήταν δύσκολη. Κάποιοι παραγωγοί δεν κάλυψαν ούτε το κόστος παραγωγής, ενώ χάνονται λεφτά και από τους εμπόρους, δεν διασφαλιζόμαστε για τα χρήματά μας. Ετσι ξεκινάμε με πολλή επιφυλακτικότητα και αβεβαιότητα γιατί σίγουρα η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή έχει μειωθεί. Βλέπουμε όμως να υπάρχει μεγάλη διαφορά στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή, η ψαλίδα παραμένει μεγάλη χωρίς οι εκάστοτε κυβερνήσεις να μπορούν να την κλείσουν, με αποτέλεσμα ο κόσμος να καταναλώνει ελάχιστα. Μια εξαγωγή που έγινε πέρυσι βοήθησε, περιμένουμε να γίνει και φέτος ώστε να βοηθήσει την κατάσταση».
Ο Παναγιώτης Γώγος τόνισε: «Οι προοπτικές είναι άγνωστες, ξεκινά η νέα καλλιέργεια και ο Θεός βοηθός. Η διαφορά είναι στα οικονομικά, η κατάσταση έχει δυσκολέψει πολύ, αφού τα έξοδα έχουν αυξηθεί και από την άλλη δεν ξέρουμε στο τέλος τι θα γίνει. Φέτος εμείς αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε όλα τα εφόδια μετρητοίς, αλλιώς δεν μπορείς να πάρεις. Αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα και κάποιοι παραγωγοί δεν θα καλλιεργήσουν. Το κόστος της καλλιέργειας έχει ανέβει πολύ σε όλα τα υλικά όπως λιπάσματα, φυτά, φάρμακα, νάιλον, σε όλα».
Ο Αριστοτέλης Κανναβός μας είπε: «Η καλλιεργητική περίοδος έχει ξεκινήσει από την αρχή του μήνα και θα έλεγα ευτυχώς που ξεκινάμε… Ολα αυτά είναι χρεωμένα και δεν ξέρουμε στην συνέχεια τι θα γίνει. Πιστώσεις δεν δίνονται πλέον εύκολα, θα πρέπει να είσαι πολύ αξιόπιστος για να πάρεις και όταν λέμε πίστωση εννοούμε με επιταγή και αυτή για μικρό χρονικό διάστημα. Το ζήτημα όμως είναι ότι εμείς σαν αγρότες εξακολουθούμε να μην βάζουμε μυαλό, προσπαθούμε μόνοι μας να κάνουμε επαγγελματικές κινήσεις οι οποίες δεν μπορούν να ευοδωθούν γιατί τα κοστολόγια είναι πολύ μεγάλα και το μυαλό μας το έχουμε πάνω από τη σκούφια μας. Λυπάμαι που το λέω, αλλά χρόνια τώρα αγωνιζόμαστε μήπως μπορέσουμε και κουβεντιάσουμε μεταξύ μας αλλά δυστυχώς ούτε αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε. Θα έπρεπε να υπάρχει μια κοινή δράση, ένας συνεταιρισμός, που θα μπορούσε να αγοράζει για τους παραγωγούς του και όχι στο στυλ της Ενωσης με ποσοστό κέρδους. Απλά θα πρέπει να υπάρξουν άνθρωποι που θα μπορούμε να συνεννοηθούμε. Εκεί εστιάζω εγώ το μεγάλο πρόβλημα. Αλλά για αυτό υπάρχει λόγος, όταν είχαμε τόσα χρόνια τα πανωγραψίματα, τα εικονικά τιμολόγια, όλα αυτά ήταν τεχνηέντως βαλμένα από την εξουσία για να μας διαλύσουν. Πιστεύω ότι έχουμε πέσει σε ένα λάκκο. Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία μας, δεν οργανωθούμε και δεν δουλέψουμε συνεργαζόμενοι, δεν υπάρχει τρόπος να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Η νέα χρονιά ξεκινά με μηδενικές προοπτικές και όταν ακούμε ότι θα είναι για παράδειγμα ελεύθερη η εισαγωγή ελαιολάδου στην Ε.Ε. από το Μαρόκο και η Πολιτεία δεν κάνει τίποτα, τότε τι να περιμένεις. Θα έχουμε μια δύσκολη χρονιά, καθώς αυτή που πέρασε ήταν αρνητική για τους αγρότες, είμαστε μείον. Φυτέψαμε και δεν ξέρουμε τι θα γίνει, δεν ευελπιστούμε όμως σε καλά αποτελέσματα.
Προσωπική μου άποψη επίσης είναι ότι το ειδικό καθεστώς που ισχύει στους αγρότες είναι η μεγάλη ταφόπλακα των αγροτών, γιατί δεν αφήνει τους ανθρώπους να σκεφτούν ελεύθερα πώς θα δουλέψουν για να βγάλουν λεφτά. Εχει βάλει το τριβέλι στο μυαλό του κάθε πονηρού πώς θα βγάλει λεφτά χωρίς να δουλέψει ή δουλεύοντας λίγο να βγάλει περισσότερα. Θα πρέπει να ισχύσει το κανονικό καθεστώς για όλους τους αγρότες ώστε να είμαστε καθαροί».
Ο Αντώνης Καραβίτης από την πλευρά του μας είπε: «Υπάρχουν πολλές δυσκολίες, ελπίζουμε να πάνε τα πράγματα κάπως καλύτερα, να βγάλουμε ένα μεροκάματο, να ξεχρεώσουμε την περσινή χρονιά. Εχουμε φτάσει πλέον στο σημείο να σκεφτόμαστε ακόμη και το ένα κιλό νάιλον που θα χρησιμοποιήσουμε. Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ και ειδικά στα αγροτικά εφόδια που πρέπει να πάρουμε, τα οποία εκτός του ότι είναι ακριβά οι περισσότεροι θέλουν τα χρήματα μετρητοίς, λίγοι είναι αυτοί που δέχονται πίστωση, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν. Ηδη αρκετοί παραγωγοί σκέφτονται να στραφούν σε πιο φθηνές καλλιέργειες όπως είναι το φασόλι και όχι αγγούρι για παράδειγμα που έχει μεγαλύτερο κόστος. Αν και είναι δύσκολο κάποιος να αλλάξει από μια παραδοσιακή καλλιέργεια που έχει. Δύσκολο φυσικά δεν είναι μόνο το ξεκίνημα αλλά και να βγάλει σε πέρας την καλλιέργεια αφού απαιτούνται φάρμακα, λιπάσματα και όλα αυτά».
Ο Παναγιώτης Τσεκούρας τέλος τόνισε: «Ξεκίνησαν οι φυτεύσεις και τα προβλήματα από το ξεκίνημα κιόλας είναι πολλά, δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις πιστώσεις που πλέον δεν δίνονται αλλά και με το υψηλό κοστολόγιο που υπάρχει, καθώς όλα τα υλικά και τα εφόδια συνεχώς ανεβαίνουν και αν ξεκινήσουμε από το πυρηνόξυλο που έχει ανέβει κατά 40%, έχουμε αυξήσεις στα λιπάσματα, στα φυτά και στα φυτοφάρμακα. Ολα αυτά δεν μας αφήνουν να αισιοδοξούμε, απεναντίας υπάρχει αβεβαιότητα για το τι θα γίνει στο τέλος και πώς θα βγει πέρα η χρονιά. Μια χρονιά που να σημειώσουμε ξεκίνησε με μια μικρή οψίμιση λόγω και του κόστους που υπάρχει στη θέρμανση των θερμοκηπίων».

Πηγή : eleftheriaonline

Ο Πατρινός που ζει… με τον αέρα και τον ήλιο

Είναι ίσως ο μόνος Έλληνας, που έχει γλυτώσει τα περιβόητα «χαράτσια» της ΔΕΗ! Για την ακρίβεια, δεν λαμβάνει καν λογαριασμούς ρεύματος, όπως ούτε ύδρευσης, αλλά ούτε και αποχέτευσης! Κι όμως, διαμένει στο ειδυλλιακότερο σημείο της Πάτρας, δίπλα στη θάλασσα, αντικρίζοντας το «μαγικό» ηλιοβασίλεμα του Πατραϊκού! Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς, ότι όλα αυτά συμβαίνουν αδιάλειπτα από το 1998, τότε η περίπτωση του 51χρονου συμπολίτη Γιάννη Μπενετάτου, είναι πραγματικά μοναδική! Ζει σαν σύγχρονος Ροβινσόνας Κρούσος, βασιζόμενος αποκλειστικά και μόνο στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, σε ένα σπίτι που όμως, του παρέχει όλες τις σύγχρονες ανέσεις και που έχει το έχει κατασκευάσει εξ ολοκλήρου με τα χέρια του!
Στην περιοχή του παλαιού κολυμβητηρίου του ΝΟΠ, πάνω στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, που οδηγεί στην Πλαζ, το σπίτι του Γιάννη Μπενετάτου ξεχωρίζει από τις δύο ανεμογεννήτριες που δεσπόζουν στην αυλή του. Όποιος κοιτάξει προσεκτικά, θα διαπιστώσει ότι ακριβώς δίπλα από τους τεράστιους αυτούς ιστούς, είναι εγκατεστημένα και δύο ζεύγη φωτοβολταϊκών. Αυτή ακριβώς είναι η αυτόνομη μονάδα παροχής ενέργειας, που του εξασφαλίζει συνολικά 800 watt ενέργειας, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι ανανεώσιμες αυτές πηγές ενέργειας είναι που μέσω μετασχηματιστού, «κινούν» το σπίτι του Πατρινού ζωγράφου και οικονομολόγου, που διαθέτει όλες τις συσκευές κάθε σύγχρονου νοικοκυριού: Ψυγείο, τηλεόραση, μίξερ, ραδιόφωνο, ξυριστική μηχανή, άλλες μικροσυσκευές και φυσικά άπλετο φωτισμό! Από φιλοσοφία λιτοδίαιτος, οικολόγος και πνεύμα πρακτικό, ο Γιάννης Μπενετάτος είναι αντίθετος στην κάθετη δόμηση. Ορκίστηκε από την εποχή που ως φοιτητής της ΑΣΟΕ, διέμενε στην Αθήνα, ότι όταν επιστρέψει στην Πάτρα για μόνιμη εγκατάσταση, θα αποκοπεί δια παντός από την ΔΕΗ. Τον πείσμωσε το γεγονός, ότι ο ίδιος ως φύση καλλιτεχνική, αμελούσε να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του διαμερίσματός του και ως συνέπεια του έκοβαν το ρεύμα!

Πηγή : radio936

Ενημέρωση για ΔΟΥ και άλλα στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

Με απόσυρση 5 από τα 10 θέματα της ημερήσιας διάταξης πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα  το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τριφυλίας.
Εκτός θεμάτων ημερήσιας διάταξης ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για την υπόθεση με την ΔΟΥ Κυπαρισσίας και την συνάντηση που είχε στην Αθήνα η αντιπροσωπεία του Δήμου με τον Υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη.
Ενημέρωσε το σώμα ότι τελικά θα λειτουργήσουν ..........

τρία Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων σε Κυπαρισσία (αυτό θα λειτουργήσει την επόμενη εβδομάδα), στα Φιλιατρά όπου έχει εντοπιστεί ο χώρος που θα το στεγάσει, και στους Γαργαλιάνους όπου σύντομα θα λειτουργήσει και εκεί καθώς είναι σχεδόν έτοιμο.

Για το νοσοκομείο είπε ότι Μια φορά την εβδομάδα θα έρχονται από την Καλαμάτα γιατροί Ειδικοτήτων (ΩΡΛ Οφθαλμίατρος Ψυχίατρος κλπ) που δεν υπάρχουν στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Δημήτρης Σωτηρόπουλος είπε ότι έχει σοβαρή πληροφορία από στέλεχος του ΙΚΑ ότι το ΙΚΑ Κυπαρισσίας θα κλείσει.
Για το νοσοκομείο ανέφερε ότι αυτό που είπε ο Δήμαρχος είναι το τυράκι στην φάκα καθώς αυτό που είπε ο Δήμαρχος είναι από τότε που στήθηκε το ΕΣΥ. Το αναφέρει ο 1397 του 1983. Αρα δεν είναι κάτι νέο.
Είναι για να που αργότερα να κλείσει ή να υποβαθμιστεί το νοσοκομείο.Δεν είναι τίποτα καινούργιο. Λένε τα παλιά για να ρίξουν στάχτη στα μάτια. Και εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις τρίμηνες αποσπάσεις που γίνονται προς το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας.
Και προέτρεψε να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά.

Ο Επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σαράντος Κουκούμης είπε ότι με τις επιστολές δεν γίνεται τίποτα παρά μόνο με αγώνες. Η λύση είναι μία και είναι οι δυναμικές κινητοποιήσεις.

Δείτε το σχετικό Video με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων. και παρακάτω ακολουθούν και άλλα.



Ο Σωτήρης Μπακούρος από την μείζονα αντιπολίτευση είπε πως η Κυπαρισσία μετατρέπεται σε χωριό. Οι Δημόσιες υπηρεσίες φεύγουν και η Κυπαρισσία σιγά σιγλά μεταρέπεται σε χωριό.
Αναφέρθηκε στα φώτα που υπάρχουν στις εισόδους της πόλης λέγοντας ότι έχουν να ανάψουν εδώ και ένα χρόνο.
Αναφέρθηκε στο λιμάνι της Κυπαρισσίας λέγοντας ότι γκρεμίστηκε και ότι πρέπει στην υπόθεση να επέμβει ο Εισαγγελέας και να αποδώσει ευθύνες και διώξεις όπου απαιτείται για τις κακοτεχνίες που έφεραν το λιμάνι στην κατάσταση που ήδη βρίσκεται.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος από τους Γαργαλιάνους κ. Ιωάννης Καλκαβούρας εξέφρασε την ανησυχία του για το Κ.Υ. Γαργαλιάνων καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τους συλλόγους που μαζεύουν χρήματα προκειμένου να αγοράσουν τα απαραίτητα για την λειτουργία του ενώ αυτό είναι καθαρά υποχρέωση του κράτους.

Στην ενημέρωση τοποθετήθηκαν πολλοί ακόμα Δημοτικοί Σύμβουλοι μεταξύ των οποίων και ο Αντιδήμαρχος Φιλιατρών κ. Αναστάσιος Πούλος ο οποίος ως πολύ καλός γνώστης της κατάστασης στο νοσοκομείο είπε ότι η υποβάθμιση του νοσοκομείου έχει γίνει εδω και πολλά χρόνια με την μετατροπή του απο Επαρχιακό σε Κέντρο υγείας.
Οι κίνδυνοι είχαν επισημανθεί αλλα δεν εισακούστηκαν.
η συν διοίκηση με το νοσοκομείο Καλαμάτας ήταν η χαριστική βολή.
Δεν συνειδητοποιήσαμε τον άμεσο κίνδυνο, δεν βρέθηκε η συμπαράσταση που έπρεπε.
Η υποβάθμιση του νοσοκομείου και του κέντρου υγείας έχει άμεση σχέση με την ζωή και την υγεία μας.
Και αναρωτήθηκε ποια μονάδα μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς υγειονομική κάλυψη.
θεωρεί δεδομένη την δυσμενή κατάληξη και ζήτησε να κινηθούνε όλοι άμεσα. να ζητήσουν βοήθεια από όποιον και όσους μπορούν να βοηθήσουν.

Ο κ. Κόλλιας απαντώντας στα όσα ακούστηκαν από τους Δημοτικούς Συμβούλους είπε ότι Δεν ψήφισε ο Δήμος το μνημόνιο. Για το ΙΚΑ Φιλιατρών και Γαργαλιάνων ήμασταν εκεί 6 άτομα στα Φιλιατρά και άλλα τόσα στους Γαργαλιάνους.
Για το Θέμα της ΔΟΥ είπε ότι δεν καθησύχασα κανέναν. Δεν έκλεισε ο Δήμος την ΔΟΥ.
Για το λιμάνι είπε ότι δεν υπάρχει ικμάδσα ευθύνης στον Δήμο. Δεν υπήρχε ο Δήμος όταν φτιαχνόταν το λιμάνι.
Ο Πρώην Δήμαρχος Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης μιλώντας για το θέμα είπε ότι υπάρχει μηνυση για το θέμα.

Ωστόσο η μεγάλη δήλωση ήρθε από τον πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννη Καλκαβούρα  ο οποίος στο τέλος της συνεδρίασης σχολιάζοντας φράση του Δημάρχου κ. Κόλλια έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Ειπώθηκε ότι χαίρομαι πάρα πολύ για το ότι τώρα υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις, γιατι γίνονται κριτικές και όλα αυτά τα πράγματα, υπονοώντας ότι δυο χρόνια δεν έγινε τίποτα., 
Αυτό είναι λάθος μέγα. Γιατί εσωτερικά πάντα υπήρχε αυτό το πράγμα. Άλλο αν κάποιοι δεν το άκουγαν.
Και πλέον τώρα πια θα βγαίνουν όλα στο φως στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου."

Δείτε το Video με τον κ. Πούλο και τι είπε ο Δήμαρχος Τριφυλίας στην τελική του ομιλία.



Πηγή : filiatranews

«Φάλτσα σφυρίγματα» των Ενώσεων φρενάρουν την αγορά του ελαιολάδου

Τη μοίρα των χρεοκοπημένων συνεταιριστικών οργανώσεων κινδυνεύει να ακολουθήσει για μια ακόμη φορά η εγχώρια αγορά ελαιολάδου, την ώρα που τα μηνύματα από το εξωτερικό συνεχίζουν να είναι θετικά και να οδηγούν την τιμή του ποιοτικού προϊόντος (μέχρι τρεις γραμμές) στη ζώνη των 3 ευρώ το κιλό.«Πέτρα του σκανδάλου» δείχνει να είναι κι αυτή τη φορά η Κρήτη και δη το Ηράκλειο, με τη «νεοφώτιστη» ηγεσία της Ένωσης, από άγνοια κυρίως, να κάνει ότι μπορεί για να βουλιάξει τις τιμές παραγωγού.
Έτσι, σε μια στιγμή που όλα έδειχναν να πηγαίνουν μια χαρά, η διοίκηση της ΕΑΣ βγήκε την περασμένη Παρασκευή και ανακοίνωσε δημόσια «παύση αγορών και πωλήσεων», επικαλούμενη κατά βάση το «περιορισμένο ενδιαφέρον των Ιταλών εμπόρων» αλλά και την βαθιά αδυναμία χρηματοδότησης του ελαιολάδου από την ίδια την Ένωση. Είναι σαφές ότι το τελευταίο, σε συνδυασμό με κάποιο φόβο των ιθυνόντων για «στροφή» της αγοράς, τους υποχρέωσαν να διακόψουν πανικόβλητοι την συγκέντρωση του προϊόντος από τους παραγωγούς. Τέτοιου είδους χειρισμοί βέβαια, μόνο κακό μπορούν να κάνουν στην αγορά, η οποία, ειδικά στην Κρήτη φέτος από την αρχή παρουσιάζει σημαντική υστέρηση από άλλες ελαιουργικές περιοχές της χώρας. Έτσι, την ώρα που οι Μεσσήνιοι παραγωγοί εισπράττουν για το ελαιόλαδο τριών γραμμών ακόμα και πάνω από τα 3 ευρώ το κιλό, στο Ηράκλειο μόλις και μετά βίας οι τιμές προσεγγίζουν τα 2,60 ευρώ το κιλό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 24ωρα οι ίδιοι που «φρέναραν» αναίτια τις τιμές, τώρα καταβάλουν προσπάθεια για να «διορθώσουν» το κλίμα μιλώντας και «αισιοδοξία» ότι είναι δυνατόν οι τιμές παραγωγού να κρατηθούν στα 2,60 ευρώ και πιθανόν να αυξηθούν όταν ανοίξει ξανά η αγορά. Προς το παρόν οι επιχειρήσεις αυτές, που με δική τους ευθύνη «κρέμονται» ως γνωστόν από τις διαθέσεις των ξένων εμπόρων, ούτε αγοράζουν αλλά ούτε και πουλούν χύμα ελαιόλαδο, προσδοκώντας ότι το ενδιαφέρον των Ιταλών θα επανέλθει. Του Γιάννη Πανάγου

Πηγή : kalamatanews

39 συλλήψεις και 148 προσαγωγές - Νέα... σκούπα στη Μεσσηνία


Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε χθες, από το μεσημέρι έως το βράδυ, ευρεία αστυνομική επιχείρηση στην περιφέρεια Μεσσηνίας, η οποία οργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή αστυνομικών από διάφορες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου. Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με τον γενικό επιχειρησιακό σχεδιασμό
της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, έγιναν έλεγχοι σε 310 άτομα, εκ των οποίων 132 ημεδαποί και 178 αλλοδαποί, καθώς και σε 162 οχήματα.
Επιπλέον, προσήχθησαν συνολικά 148 άτομα, από τα οποία 57 ημεδαποί και ενενήντα ένας (91) αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν τριάντα εννέα (39) άτομα.
Τα άτομα που συνελήφθησαν, είναι:
• Ένας (1) ημεδαπός και ένας (1) αλλοδαπός, για ναρκωτικά.
• Ένας (1) ημεδαπός και ένας (1) αλλοδαπός, για καταδικαστικά έγγραφα.
• Ένας (1) ημεδαπός, για τυχερά παιχνίδια.
• Τριάντα τέσσερις (34) αλλοδαποί, που διέμεναν παράνομα στην χώρα και σε βάρος των οποίων θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
Κατά την διάρκεια της επιχείρησης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, τρία (3) παιγνιομηχανήματα, ποσότητα κάνναβης βάρους -13,6- γραμμαρίων, καθώς και το χρηματικό ποσό των -484,5- ευρώ.
Επιπρόσθετα, βεβαιώθηκαν δέκα οκτώ (18) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους κατά τόπο Εισαγγελείς.
Οι δράσεις αυτές, είναι στοχευμένες και αποσκοπούν στη πρόληψη, αλλά και στην καταστολή της εγκληματικότητας, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πηγή : best-tv

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

«Η απάντηση σε πολλά προβλήματα είναι ο πολιτισμός, η τέχνη»


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ «ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ»



Άλλη μία επιβεβαίωση ότι η πόλη μας κρατά ζωντανό το κύτταρό της έρχεται από τη δράση του Συλλόγου Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας».
Σε μια κοινωνία σοκαρισμένη, που εξοστρακίζει τα παιδιά της σε έναν ανελέητο αγώνα βιοπορισμού, οι νέοι της Καλαμάτας επιμένουν σε δράσεις αλληλεγγύης και Πολιτισμού. Δεν περιμένουν τίποτα από κανέναν, δε χάνουν χρόνο με το να ζητούν, αντίθετα τον αξιοποιούν δημιουργικά. Μιλήσαμε, λοιπόν, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιώργο Ηλιόπουλο, ο οποίος και υποστηρίζει: «Ό,τι δε μας αρέσει, προσπαθούμε να το αλλάξουμε, άλλωστε η τέχνη είναι και μια μεγάλη θεραπεία για τον καθέναν από εμάς, μια διέξοδος από τα προβλήματα. Η απάντηση σε πολλά προβλήματα είναι ο πολιτισμός, η τέχνη. Δε γνωρίζω αν αυτό το σκεπτικό είναι και το σωστό, αλλά με αυτό προχωράμε. Όποιες και αν είναι οι δυσκολίες, αντιμετωπίζονται με καλή διάθεση και όρεξη για δουλειά, με ένα χαμόγελο και με μια βαθιά ανάσα…».

-Για ποιο σκοπό δημιουργήθηκε ο σύλλογος;
Όπως αναφέρει και το καταστατικό μας, δημιουργήθηκε για να ενισχύει το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας σε πρώτο επίπεδο και εν συνεχεία για να δημιουργεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από εκεί και πέρα, σκοπός μας είναι, μετά από 5 χρόνια που υπάρχουμε ως σύλλογος, να γίνουμε σημείο αναφοράς στην Καλαμάτα αλλά και ευρύτερα, για τον πολιτισμό και τις τέχνες, για οποιαδήποτε μορφή τέχνης.
Το φάσμα που καλύπτουμε μεγαλώνει συνεχώς. Ξεκινήσαμε με ρεσιτάλ βιρτουόζων, συνεχίσαμε με θεατρικές παραστάσεις, μετά με ανοιχτά σεμινάρια τεχνών (φωνητικής, γλυπτικής, οργανολογίας, κλασικών κρουστών), μουσικο- θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις και πολιτιστικά διήμερα.
Επίσης, είμαστε αποκλειστικοί χορηγοί των συναυλιών των μαθητών της Γ’ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, καθώς και αρωγοί σε πλήθος εκδηλώσεων. Όπως καταλαβαίνετε, ο σκοπός μας εξυπηρετεί τις ανάγκες μας και μεταβάλλεται. Πάντοτε, όμως, έχοντας ως γνώμονα το μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα μας, ως βάση τις τέχνες και την αγάπη που έχουμε προς το σχολείο που αποφοιτήσαμε.


-Η ανάγκη της έκφρασης ολοκληρώνεται μέσα από το σύλλογο;
Εν μέρει μπορούμε να πούμε πως ναι. Ο σύλλογος υπάρχει για να δίνει βήμα σε όποιον έχει κάτι να πει ή να εκφράσει μέσα από την τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή της. Αυτό θέλουμε και αυτό ελπίζουμε να συμβαίνει. Η ανάγκη της έκφρασης, ωστόσο, δεν είναι κάτι που ολοκληρώνεται, ούτε μπορεί να ολοκληρωθεί. Είναι κάτι που μεγαλώνει και εξελίσσεται, κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο. Ίσως είναι ένας κύκλος που κάθε φορά που κλείνει ανοίγει ένας καινούργιος. Στον κάθε «κύκλο» μπαίνει και η έκφραση. Κάθε κύκλος, λοιπόν, έχει το δικό του χρώμα, τη δική του γεύση, αν θέλετε, το δικό του μέγεθος και διάρκεια. Σημασία έχει πως στο σύλλογό μας, όπως και αν είναι ο κύκλος αυτός, είναι καλοδεχούμενος.


-Πέντε χρόνια δράσης… τι είναι αυτό που δεν έχετε καταφέρει ακόμα να κάνετε;
Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια, πολύ γρήγορα. Δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη. Έχουμε κάνει αρκετά πράγματα, ορισμένα εκ των οποίων, πραγματικά, τώρα που τα βλέπουμε, φαντάζουν αδύνατα.
Τι δεν έχουμε καταφέρει λοιπόν… Νομίζω πως δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να βρούμε ένα χώρο στον οποίο θα μπορούμε να κάνουμε πρόβες. Είτε συναυλιών είτε θεατρικών παραστάσεων. Μας έχει παραχωρηθεί ένα υπέροχο βαγόνι στο Πάρκο του ΟΣΕ από το Δήμο, όταν όμως χρειάζεται να κάνουμε πρόβες τριάντα ατόμων, όπως για παράδειγμα το καλοκαίρι που μας πέρασε, δεν μπορεί να γίνονται εκεί, όχι μόνο εξαιτίας της φασαρίας ή των βλεμμάτων των αδιάκριτων, αλλά και εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Όσο για τις χειμερινές εκδηλώσεις, ούτε λόγος, όπως καταλαβαίνετε.
Σε γενικές γραμμές, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως, ως σύλλογος, συχνά αναλαμβάνουμε τα δυσκολότερα των εγχειρημάτων και τα καταφέρνουμε πάντα ως τώρα. Είτε αυτό είναι εκθέσεις, είτε παραστάσεις, είτε συναυλίες, είτε πολλά άλλα πράγματα. Το πεδίο δράσης είναι εξαιρετικά ευρύ και ξεφεύγει από αυτό των τεχνών. Οπότε, θα σας απαντήσω με μια ατάκα της παράστασης που άνοιξε τον κύκλο των εκδηλώσεών μας προς τον κόσμο, αυτή της «Λυσιστράτης» του Αριστοφάνη, που ανεβάσαμε το καλοκαίρι του 2010: «Όπως με βλέπεις θα το κάνω!».


-Επόμενες δράσεις;
Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η επιστροφή της εξαιρετικά επιτυχημένης μουσικό-θεατρικής παράστασης «Εξοχικόν Κέντρον ο Κυρ-Κάβουρας», που ανεβάσαμε στο Αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας το καλοκαίρι του 2011. Η παράσταση θα είναι στο ίδιο μοτίβο με την πρώτη. Αγαπημένα κομμάτια από ελληνικές ταινίες, ραμμένα με σκηνές του κινηματογράφου που όλοι γνωρίζουμε. Ζωντανή μουσική επί σκηνής, θέατρο, χορός, τραγούδι και ελπίζουμε πως ο κόσμος θα ανταποκριθεί, όπως και τις προηγούμενες φορές. Ακόμη ένα πλάνο, είναι μια έκθεση αφιερωμένη στη μεγάλη «Μαρία Κάλλας». Με την ευκαιρία των πέντε χρόνων ίδρυσης του Συλλόγου μας και τα τριάντα πέντε χρόνια χωρίς τη «Μαρία Κάλλας», θέλουμε να πραγματοποιήσουμε μια έκθεση για τη ζωή και το έργο της. Δε θα σας πω περισσότερα προς το παρόν, μιας και είναι ένα μεγάλο σχέδιο, που ακόμη βρίσκεται υπό σκέψη.


-Προβλήματα υπάρχουν;
Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Το θέμα είναι να μην τα παρατάμε ποτέ και πάντοτε να συνεχίζουμε. Σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο το να υπάρχουν καλές σχέσεις ανάμεσα στα μέλη, πράγμα που ευτυχώς συμβαίνει με το δικό μας σύλλογο. Είμαστε, μπορώ να πω, σαν οικογένεια.
Διάφορα άλλα προβλήματα είναι τα οικονομικά, αλλά τέτοιες εποχές είναι πολύ δύσκολο να βρούμε χορηγούς για τις παραγωγές μας, οπότε κάνουμε χαμηλότερες παραγωγές ή βάζουμε κάποιο εισιτήριο, σε συνδυασμό με κάποια δωρεά σε ίδρυμα ή κοινωφελή οργανισμό. Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται πως δεν είναι καιρός για συλλόγους, για εκδηλώσεις και υπάρχει μια κατήφεια. Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Όταν οι γύρω δε σε καταλαβαίνουν, όταν σου λένε «με αυτά θα ασχολούμαι τώρα; Εγώ δεν έχω να πληρώσω το ρεύμα μου κ.ά.». Η απάντησή μας, όμως, είναι πως ναι, τώρα που δεν έχουμε να πληρώσουμε το ρεύμα, τώρα που υπάρχει αυτό το κλίμα, αυτή η διάθεση, θα κάνουμε πράγματα για να το αλλάξουμε. Ό,τι δε μας αρέσει, προσπαθούμε να το αλλάξουμε. Άλλωστε, η τέχνη είναι και μια μεγάλη θεραπεία για τον καθέναν από εμάς, μια διέξοδος από τα προβλήματα. Η απάντηση σε πολλά προβλήματα είναι ο πολιτισμός, η τέχνη. Δε γνωρίζω αν αυτό το σκεπτικό είναι το σωστό, αλλά με αυτό προχωράμε. Όποιες και αν είναι οι δυσκολίες, αντιμετωπίζονται με καλή διάθεση και όρεξη για δουλειά, με ένα χαμόγελο και μια βαθιά ανάσα. Το να είσαι μέλος ενός συλλόγου, πόσο μάλλον να είσαι στο Διοικητικό Συμβούλιό του, είναι κανονική δουλειά, εξαιρετικά δύσκολη και, μάλιστα, χωρίς ωράριο. Ακούγεται ωραίο, αλλά αν δεν το έχεις δοκιμάσει, δεν ξέρεις πόσο δύσκολο είναι.


-Συνεργασίες με άλλους συλλόγους έχετε:
Πέρα από το Δήμο Καλαμάτας και την κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου «Φάρις», τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη και τη στενή συνεργασία τα τελευταία χρόνια, έχουμε συνεργαστεί με τη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του Σ. Ορνεράκη, όταν πριν από ένα έτος οργανώσαμε για πρώτη φορά στην Καλαμάτα μια εικαστική έκθεση των σπουδαστών της, στο Πνευματικό Κέντρο. Ήταν ανέλπιστη η χαρά μας για τη μεγάλη επιτυχία της. Τιμή μας ήταν που βρέθηκε στην πόλη μας για τα εγκαίνια ο ίδιος ο κ. Σπύρος Ορνεράκης.
Επίσης, έχουμε συνεργαστεί με τα Παιδικά Χωριά SOS και το Δημοτικό Παντοπωλείο. Σημαντική συνεργασία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, είναι αυτή με το Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Ν. Μεσσηνίας, από το οποίο δόθηκε προς το σύλλογό μας τιμητική πλακέτα για την αρωγή του στο έργο τους, πράγμα που μας συγκίνησε πολύ.
Άλλες συνεργασίες είναι αυτές με την Επιτροπή Εθελοντών του Δήμου Καλαμάτας, το Σύλλογο των εν Αθήναις Διαβολιτσαίων κ.ά. 

Πηγή : tharrosnews

Κατολισθήσεις στην Άνω Μεσσηνία, γέμισαν φερτά υλικά οι δρόμοι


ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 
Όχι ιδιαίτερα μεγάλα, αλλά πολλά και υπό προϋποθέσεις επικίνδυνα προβλήματα έχει προκαλέσει η ασταμάτητη και κατά διαστήματα καταρρακτώδης βροχόπτωση. Τα μάτια τους 14 πρέπει να έχουν οι οδηγοί που κινούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο,…
…όπου χώματα, πέτρες και άλλα φερτά υλικά έχουν παρασυρθεί από τα νερά στην άσφαλτο. Σε κοιλώματα και λακκούβες έχουν σχηματιστεί επικίνδυνες λίμνες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν σπάσει και δέντρα. Ιδιαίτερα στο δρόμο από το Πεταλίδι μέχρι την Κορώνη και τη Φοινικούντα υπάρχουν πολλά κλαριά στο δρόμο, πέτρες κ.λπ.
Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην Άνω Μεσσηνία, όπου το έδαφος είναι έντονα επικλινές και σημειώθηκαν κατολισθήσεις. Κλειστός είναι ο δρόμος Διαβολιτσίου - Άνω Μέλπειας, από όγκους χώματος που έπεσαν στην άσφαλτο, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και στο δρόμο Κάτω Μέλπειας - Ψαρίου. Ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς, ανακοίνωσε ότι παρεμβάσεις στους δρόμους προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία θα γίνουν όταν σταματήσει η βροχή, ώστε να μην ενταθούν τα φαινόμενα των κατολισθήσεων και διαβρώσεων.
Επίσης, τα ποτάμια και οι χείμαρροι του Νομού έχουν γεμίσει νερό και μάλιστα η στάθμη τους έχει φτάσει στα όρια της επικινδυνότητας. Ο κ. Αλευράς σημείωσε ότι αν συνεχιστεί η βροχή θα υπάρχει κίνδυνος να ξεχειλίσουν κάποια ποτάμια, ενώ αναφέρθηκε σε προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από χείμαρρους στα Λαίικα και το Ασπρόχωμα.
Όσον αφορά τη χιονόπτωση στον Ταΰγετο, μηχανήματα βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να κρατήσουν το δρόμο Καλαμάτας - Σπάρτης ανοιχτό, ενώ αρκετές κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στην περιοχή της Αλαγονίας.
Στ.Μ.
Πηγή : kalamatajournal

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟΥΣ 21.000 ΤΟΝΟΥΣ ΤΟ ΛΑΔΙ- ΤΟ ΠΟΠ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΤΟΥΣ 21.000 τόνους ξεπέρασε παρά τις αρχικές συγκρατημένες προβλέψεις, η παραγωγή ελαιολάδου στην Τριφυλία όπως επιβεβαίωσε στο www.kyparissianews.com, o Διευθυντής της Αγροτικής Οικονομίας κ. Παρασκευόπουλος όταν ρωτήθηκε για την αποτίμηση της φετινής ελαιοκομικής περιόδου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ποιότητα σε πολλές περιοχές κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα ενώ η άνοδος της τιμής βοήθησε στην μελλοντική παρουσία του είδους ώστε να καθιερωθεί στην αγορά.
Στην ορεινή Τριφυλία πάντως η κατάσταση ήταν ανάμικτη όπως μας δήλωσαν παραγωγοί και ελαιοτριβείς. Ο παραγωγός κ. Τάσος μας δήλωσε ότι "ήταν μια καλή χρονιά, η περιοχή είχε καλή παραγωγή με σχετικά καλές αποδόσεις παρά την τιμή του ελαιολάδου που αρχικά κινήθηκε χαμηλά, τα έξοδα ήταν υψηλά όπως ακριβά λιπάσματα και φάρμακα και το λάδι φθηνό" για να προσθέσει ότι "η φράση χρυσάφι της Μεσσηνίας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς τα αγροτικά προιόντα δεν έχουν την θέση που τους αξίζει από τους πολιτικούς μας άρχοντες, οι αγρότες σπαρταρούν περιμένοντας να κάνουν πράξη την επιβίωση για το μέλλον που μας ανησυχεί".
Ο Παναγιώτης Γκόγκας εξήγησε ότι "φέτος η περιοχή Καλονερού και την ορεινή Τριφυλία κλείνει με μέτριο πρόσημο καθώς οι ποιότητες του λαδιού αρχικά κινήθηκαν με μεγαλύτερες οξύτητες, δυσκολευτήκαμε αρκετά με τους παραγωγούς για να διασφαλίσουμε την ποιότητα του, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου με το χαλάζι δεν βοήθησε γενικά την κατάσταση" για να προσθέσει ότι "σημειώθηκε πτώση καρπού περίπου στο 40%, οι τιμές στην αρχή δεν ήταν καλές και μόνο προς το τέλος ενισχύθηκε αλλά είναι αλήθεια ότι αυτό ήταν ανώφελο καθώς οι παραγωγοί είχαν πουλήσει τις ποσότητες που συγκέντρωσαν με την τιμή αγοράς τότε να κυμαινόταν από 2,20 εως 2,40 το κιλό". Παράλληλα υπογράμμισε ότι "οι αποδόσεις στο τέλος με τρία δέκατα ήταν θετικές ενώ η εθνική στρατηγική στο λάδι απουσιάζει με ένα κράτος χωρίς υποστήριξη για τον αγρότη και μόνο το ΠΟΠ μπορεί να κάνει πράξη την ολοκληρωμένη διαχείριση του είδους το οποίο υποβαθμίστηκε και δεν προωθείται σωστά στην αγορά" για να καταλήξει ότι "όταν το προιόν δεν προωθείται σωστά δεν μπορούν οι ελαιοτριβείς να κάνουν απόσβεση του κεφαλαίου τους καθώς ετησίως ζητούν περισσότερη γραφειοκρατία από όλους μας".

Πηγή : radio936

Έχασε επαφή με τη κοινωνία ο Δήμαρχος, τώρα χάνει και με την παράταξή του...

ΣΕ ρήξη φαίνεται ότι οδηγείται η παράταξη της πλειοψηφίας στο Δήμο Τριφυλίας καθώς η άρνηση παραδοχής της σκληρής πραγματικότητας από την Δημοτική αρχή που ζει σε ουτοπικές παρεμβάσεις αλλά και την δικαιολογία ότι...επειδή δεν υπάρχουν χρήματα, ΔΕΝ κάνουμε τίποτα οδηγεί σε δυσάρεστες καταστάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προσυμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στα Φιλιατρά οι ηχηρές απουσίες μετά την Οικονομική επιτροπή συνεχίστηκαν με έκδηλο τρόπο δεδομένου ότι δήλωσανώ κατά την διάρκεια της συνεδρίασης εκφράστηκαν αρκετές ενστάσεις για το τέλμα στο οποίο περιήλθε η Δημοτική αρχή με αναφορές σε αυλικούς και παρατρεχάμενους που θέλουν να διοικήσουν....με τον δικό τους τρόπο. Στο σημείο αυτό καταγράφεται η ένταση που κυριαρχεί καθώς στέλεχος της παράταξης δήλωνε στον kyparissiotis ότι πολύ σύντομα θα δούμε πράματα και θάματα εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς θεωρείται ότι ο Δήμαρχος έχει χάσει την επαφή με την κοινωνία με δομές και λειτουργία καθηλωμένη στα πρότυπα του παρελθόντος.
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο άλλου στελέχους του συνδυασμού ότι δεν αποκλείεται να έχουμε σύντομα εξελίξεις, ενώ διαπιστώνει ότι "στο Δημαρχείο είναι γνωστό σε όλους ότι ο ένας δεν θέλει να βλέπει τον άλλον με αποτέλεσμα η κατάσταση αυτή να μας οδηγεί σε σοβαρό τέλμα και αδιέξοδο", εκφράζοντας την πίστη ότι έστω και την τελευταία στιγμή   μπορεί να αλλάξει η ρότα διακυβέρνησης του Δήμου. Φυσικά αναμένουμε την συνεδρίαση του Δ.Σ. για τα νεώτερα...

Πηγή : kyparissiotis

Της Μαρίας Νίκα
Για οργανωμένα συμφέροντα που φαίνεται ότι δε θέλουν την επέκταση της ονομασίας “ΠΟΠ Καλαμάτα” για το ελαιόλαδο σε όλο το νομό Μεσσηνίας και για μεθοδεύσεις κάνει λόγο ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών «Νηλέας» από τη Χώρα Τριφυλίας, Γιώργος Κόκκινος, μετά την είδηση για σχετικές ενστάσεις που έχουν γίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα.  
«Κατά τη δική μου εκτίμηση, φαίνεται κάτι να έχει οργανωθεί, γιατί είναι 5 ενστάσεις που έγιναν τελευταία στιγμή. Δεν περιμένει κάποιος την τελευταία μέρα για να κάνει ένσταση. Αυτό δείχνει ότι στόχος είναι η κωλυσιεργία, να κινδυνεύσουμε να μην έχουμε το 2013-2014 επέκταση του ΠΟΠ. Δε γνωρίζω τι έχει γίνει, μένει να δούμε από ποιες χώρες είναι οι ενστάσεις» λέει ο κ. Κόκκινος, ενώ διευκρινίζει:
«Κατ’ αρχήν, δεν πιστεύουμε ότι το ΠΟΠ από μόνο του θα λύσει τα προβλήματα. Όμως θα έχουμε ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια μας για να δουλέψουμε και επειδή εμείς εφαρμόζουμε πολλά χρόνια σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, το ΠΟΠ κατά κάποιο τρόπο έρχεται και δένει με όλη αυτή την ιστορία. Βοηθάει να γίνει το προϊόν μας αναγνωρίσιμο και ήδη το όνομα Καλαμάτα είναι ένα πολύ καλό διαβατήριο, τουλάχιστον για τις ευρωπαϊκές αγορές».
Όσο για τα συμφέροντα, μπορεί να είναι, όπως λέει, εκτός αλλά και εντός Ελλάδας. «Τα συμφέροντα δεν έχουν πλέον εθνική ταυτότητα, είναι διεθνή. Κατά καιρούς έχουμε πει ότι η Μεσσηνία είναι η μεγάλη δεξαμενή με το φθηνό και πολύ καλό λάδι. Κάποιοι θέλουν να παραμείνει έτσι, να έρχονται εδώ και να αγοράζουν λάδι φθηνά. Το ελληνικό ελαιόλαδο αυτή τη στιγμή είναι το πιο φθηνό της αγοράς, ενώ είναι το καλύτερο σε ποιότητα και αρώματα. Αυτό λέει πολλά. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Το λάδι μας είναι extra extra παρθένο. Εμείς φέτος είχαμε και οξύτητες κάτω από 0,2, μέχρι 0,17 - 0,18. Κάποιοι δε θέλουν αυτό το ελαιόλαδο να βγει στην παγκόσμια αγορά με αυτή την αναγνωρισιμότητα. Θέλουν να είναι ένα ανώνυμο ελαιόλαδο που θα το χρησιμοποιούν ως βελτιωτική πρώτη ύλη».
Παρ’ όλ’ αυτά, ο κ. Κόκκινος πιστεύει ότι η επέκταση θα γίνει: «Εγώ δεν ανησυχώ, πάλι θα το προσπαθήσουμε, δεν καταθέτουμε τα όπλα, απλώς πρέπει η Μεσσηνία να δείξει ότι ενώνεται κάτω από αυτό το θέμα και το παλεύει. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει στο τέλος η επέκταση, αλλά να μην αφήνουμε τα πράγματα κι εμείς από την πλευρά μας να εξελίσσονται ερήμην μας. Είναι ένα θέμα στο οποίο επενδύσαμε από την αρχή ως ομάδα παραγωγών και δεν θα το αφήσουμε να χαθεί με τίποτα».
Ο πρόεδρος του «Νηλέα» ασκεί κριτική και στη στάση της ΕΑΣ Μεσσηνίας τα προηγούμενα χρόνια, που είναι η δικαιούχος του ονόματος ΠΟΠ Καλαμάτα: «Η ΕΑΣ από την πρώτη στιγμή ακολούθησε μια τακτική για το όλο θέμα, που δεν μας έπεισε ότι ήθελε να γίνει επέκταση. Ο ελλιπέστατος φάκελος στην αρχή, που έμεινε κλεισμένος στα συρτάρια και έπρεπε να γίνει κινητοποίηση από εμάς, να τους κατηγορήσουμε ότι είναι μέρος των συμφερόντων, για να ανασυρθεί ο φάκελος, να ξαναπάει στο υπουργείο με ελλείψεις, να ξαναποσυρθεί και να ξαναπάει στις 16 Μαΐου, που έγινε σύσκεψη και ξεμπλόκαρε το θέμα, όταν ήταν γενικός γραμματέας ο κ. Κανελλόπουλος, όλα αυτά δείχνουν ότι ήταν μέρος του προβλήματος».
Και καταλήγει ο κ. Κόκκινος σχετικά με την Ένωση: «Ένας πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός πλέον, με 400 περίπου μέλη δεν μπορεί να παίζει την τύχη της Μεσσηνίας αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα, υλοποιεί και ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα 4 εκ. ευρώ με τον Κανονισμό 867. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ένας συνεταιρισμός 400 ανθρώπων. Ή θα έπρεπε να μετεξελιχθούν σε μια εταιρική σύμπραξη που θα παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στα γεωργικά τεκταινόμενα στη Μεσσηνία ή από εκεί και μετά πρέπει πολλά πράγματα να αλλάξουν». 

Πηγή : tharrosnews

Κυπαρισσία: Εφυγε η... ρόδα από εν κινήσει περιπολικό!


Τυχερό στάθηκε το πλήρωμα περιπολικού χθες το πρωί στην Κυπαρισσία, καθώς η ρόδα του αυτοκινήτου... έφυγε μέσα στην πόλη  ενώ δεν κινείτο με μεγάλη ταχύτητα. Το απίστευτο αυτό συμβάν, που έρχεται με κραυγαλέο τρόπο να επισημάνει τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που έχουν τα αυτοκίνητα της Αστυνομίας, συνέβη σε παραλιακό δρόμο: Ο οδηγός του περιπολικού είδε ξαφνικά τον μπροστινό δεξιό τροχό του οχήματος να μην υπακούει στις κινήσεις του τιμονιού, αλλά να... στρίβει μόνος του.

Το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε μέχρι να το μαζέψει η Οδική Βοήθεια και να μεταφερθεί σε συνεργείο για επισκευή, αφού είναι ένα από τα ελάχιστα περιπολικά που έχουν απομείνει στην περιοχή για να καλύπτουν τις ανάγκες του Α.Τ. και της Τροχαίας.
Πάντως το νέο αυτό περιστατικό, που έρχεται να προστεθεί στο κλατάρισμα λάστιχου περιπολικού επίσης στην Κυπαρισσία πριν από λίγους μήνες στην εθνική οδό κοντά στην Τρίπολη, κατά τη μεταφορά προσωπικού στην Κόρινθο, δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο ότι τα οχήματα πλέον είναι ξεχαρβαλωμένα και ίσως επικίνδυνα να κυκλοφορούν στους δρόμους όπου υποτίθεται ότι θα προστατέψουν τους πολίτες. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι θα μπορούσε να συμβεί αν μια τέτοια βλάβη συνέβαινε με μεγάλη ταχύτητα, ή αν αυτό το περιπολικό το περίμενε ένας πολίτης που βρισκόταν σε ανάγκη ή κίνδυνο. 
Η αναβάθμιση του στόλου των οχημάτων στην περιοχή, ή έστω η συντήρηση και επισκευή των προβλημάτων, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Η Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας με το Αστυνομικό της Τμήμα καλύπτει μια πολύ μεγάλη γεωγραφική περιοχή -ένα μέρος της οποίας είναι ορεινό-, ενώ πολλές φορές καλείται να συνδράμει γειτονικές περιοχές σε διάφορα συμβάντα. Το δε Τμήμα Τροχαίας καλύπτει σχεδόν όλο το εθνικό δίκτυο της Τριφυλίας, από το Βασιλικό μέχρι το Καλό Νερό και από την Ελαία μέχρι τη Χώρα.
Ολα αυτά κάνουν σαφές ότι η περιοχή έχει ανάγκη από ενίσχυση σε οχήματα, αφού σε λίγο καιρό κι αυτό το ελάχιστο προσωπικό που έχει απομείνει δεν θα μπορεί να μετακινηθεί με τα προβληματικά αυτοκίνητα της υπηρεσίας.
Πηγή : eleftheriaonline

Στην δημιουργία ισχυρής Πελοποννήσου, δε χωρούν ιδιοτελείς και μικρόψυχες προσεγγίσεις


  • «Βασική μας φιλοσοφία είναι η άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και όχι των διαπεριφερειακών όπως σε πολλά άλλα επιχειρησιακά προγράμματα, και βασικός άξονας ανάπτυξης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι η ανάδειξη του συνδετικού ιστού της ελληνικής κοινωνίας, του δίπολου χωριό – κωμόπολη»


  • «Στόχος μας είναι η υλοποίηση, μέσω του Ειδικού Αναπτυξιακού αυτού Προγράμματος, εμβληματικών έργων με αυξημένη δυνατότητα μόχλευσης της οικονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και όχι η υπαγωγή του σε πελατειακή και κομματική λογική»


Μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας της Πελοποννήσου χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα: Πελοπόννησος 2020 – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, το οποίο παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013.

Το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, με άξονα ανάπτυξης την κωμόπολη, προσεγγίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη βασική αρχή της Συνθήκης της Λισαβόνας για την εδαφική και κοινωνική συνοχή και αρχικό προϋπολογισμό 120 εκατομμύρια, παρέχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα απορρόφησης πόρων από τα αδιάθετα του ΕΣΠΑ και, συνεπώς, ένταξης περισσότερων έργων.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην τοποθέτησή του δήλωσε ότι «το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε από την Περιφερειακή αρχή, με γνώση των πραγματικών συνθηκών, με γνώση της συγκυρίας και εκμετάλλευση του πολιτικούtiming για την ανάπτυξη ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου. Το πρόγραμμα είναι ευφυέστατο γιατί επιτυγχάνει τη σύνδεση μεταξύ της υπάρχουσας Προγραμματικής Περιόδου με την επόμενη και βαθύτατα Ευρωπαϊκό αφού έχει ως κύριο συστατικό τη βασική επιδίωξη της Συνθήκης της Λισαβόνας, την εδαφική και κοινωνική συνοχή».

Ο κ. Τατούλης σημείωσε τέλος την ανάγκη για μια συντονισμένη προσπάθεια σε συνεργασία με όλες τις δομές, προκειμένου να υπάρξουν αποτελεσματικές δράσεις. «Στην προσπάθεια δημιουργίας ισχυρού Πελοποννησιακού πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού προφίλ, δε χωρούν ιδιοτελείς και μικρόψυχες προσεγγίσεις».

Πηγή : pelopsnews