Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Έκθεση Καλλιτεχνικής Βιβλιοδεσίας Παλαιός Νερόμυλος Κυπαρισσίας

Έκθεση Καλλιτεχνικής Βιβλιοδεσίας Παλαιός Νερόμυλος Κυπαρισσίας, 1-9 Αυγούστου 2014

Η ομάδα βιβλιοδεσίας Καλαμάτας σε συνεργασία με τα μέλη της ΑΡΑ Ελλάδας διοργανώνει έκθεση καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας στον Παλαιό Νερόμυλο στην Κυπαρισσία από την 1η έως και την 9η Αυγούστου. Η βιβλιοδεσία είναι μια πολύ παλιά και ιδιαίτερη τέχνη και έχει δώσει μέχρι σήμερα εξαιρετικά έργα που αυξάνουν την αξία του βιβλίου. Στους σύγχρονους καιρούς που ζούμε είναι πολύ χρήσιμο και όμορφο να μαθαίνουμε και αν μπορούμε να υποστηρίζουμε τις παλιές αυτές τέχνες που έχουν αφήσει μνημειώδη έργα στο πέρασμα των αιώνων. Συμμετέχουν οι εξής επαγγελματίες και ερασιτέχνες βιβλιοδέτες (με αλφαβητική σειρά): Βασιλειάδου Ευθυμία, Βλάχου Βασιλική, Βόλγαρη Τούλη, Βρακά Άννα, Καρυδομάτης Στάθης, Λύτρα Αντιγόνη, Χαρατσή Αθηνά, Μιχελάκη Θάλεια, Μπαλογιάννης Γιώργος, Μπίζα Ευαγγελία, Νίκας Νίκος, Παναγιωταράς Ευάγγελος, Παπάζογλου Νίκη, Σινιόσογλου Αμαρυλλίς, Σωτηριάδου Μαρία, Τσιτούρα- Παρλαβάντζα Λίλη. Θα εκτεθεί επίσης ένα βιβλίο της αείμνηστης, πρώην προέδρου της ΑΡΑ, Κικής Δούσης.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί με τις ακόλουθες παράλληλες εκδηλώσεις: (1) Το βράδυ του Σαββάτου, 2 Αυγούστου, θα μιλήσει στον Παλαιό Νερόμυλο ο Πρόεδρος της ΑΡΑ Ελλάδας και υπεύθυνος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΤΕ, Αγαμέμνων Τσελίκας, με θέμα «Από το χειρόγραφο στο έντυπο». (2) Την Τετάρτη, 6 Αυγούστου, θα λάβει χώρα βιωματικό εργαστήρι για γονείς και παιδιά με θέμα την κατασκευή μολυβοθήκης από τον βιβλιοδέτη Στάθη Καρυδομάτη. Για πληροφορίες και συμμετοχές στις εκδηλώσεις καλέστε τον Παλιό Νερόμυλο στο τηλέφωνο 27610-25797 ή επισκεφθείτε το www.facebook.com/OPaliosNeromylos


Πηγή : Δελτίο Τύπου

Μοναδικό στην Ελλάδα παζάρι αντικών και παλαιών αντικειμένων στη παλιά πόλη της Κυπαρισσίας

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΖΑΡΙ ΑΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΠΑΛΗΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ. 7-12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014 ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ

Μια ιδιαίτερα όμορφη πρόταση για το καλοκαίρι. Ένα ταξίδι με στόχο σε έναν ωραίο προορισμό. Συνδιάστε την ενδιαφέρουσα εμπειρία της αναζήτησης στους πάγκους ενός παζαριού με ένα ταξίδι στην Κυπαρισσία, έναν από τους πλέον αξιόλογους τουριστικούς προορισμούς στη Δυτική Πελοπόννησο. Ανακαλύψτε το μοναδικό παζάρι με τις αντίκες στο Μεγάλο Καλντερίμι και τις ατελείωτες υπέροχες παραλίες της Κυπαρισσίας. Το Ιόνιο σε αυτή τη γεωγραφική θέση, μπροστά από την Κυπαρισσία, είναι απέραντο και ανεμπόδιστο μέχρι την Αφρική. Αυτή η απέραντη θάλασσα έχει δημιουργήσει αυτές τις μοναδικές παραλίες, τις μεγαλύτερες σε όλη την Ελλάδα. Χιλιόμετρα μήκος, τεράστιο πλάτος μπροστά από ελαιώνες, πεύκα, υπέροχους πράσινους λόφους, αγροικίες και καταπληκτική φύση.

Το περίφημο υπαίθριο παζάρι με παλιά αντικείμενα και αντίκες οργανώνεται για 10η συνεχή χρονιά στο Μεγάλο Καλντερίμι της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσία από το Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας και το Δήμο Τριφυλίας μέσω της Κοινοφελούς Επιχείρησης. Δικαίως το παζάρι θεωρείται το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Κυπαρισσίας με μια μεγάλη προβολή της πόλης σε όλα τα ΜΜΕ και με επισκέπτες που ξεπερνούν τις 8.000. Κόσμος πολύς πηγαινοέρχεται ασταμάτητα όλη ημέρα, κόσμος που έρχεται ειδικά για το παζάρι από κάθε σημείο της χώρας, κόσμος περαστικός, κάτοικοι και παραθεριστές του νομού Μεσσηνίας και των γύρω όμορων νομών. Ατμόσφαιρα μοναδική, χιλιάδες αντίκες απλωμένες στο καλντερίμι, παλιά Ελληνικά έπιπλα και είδη σπιτιού, αντίκες από τη Γαλλία, εγγλέζικες πορσελάνες, κεραμικά και πέτρινα δοχεία, πίνακες, όπλα και χιλιάδες πανέμορφα μικροπράγματα. Ατμόσφαιρα μοναδική με τα επιμελημένα περίπτερα και τους πάγκους πάνω στο παλιό, περίτεχνο Μεγάλο Καλντερίμι από πελεκητή, άσπρη, τοπική πέτρα, που αιώνες τώρα λαμποκοπάει στο φώς του ήλιου, με το νερό της βροχής, με τα φώτα του παζαριού τα βράδυα. Η θέση μοναδικά ιδανική και ιστορική. Το Μεγάλο Καλντερίμι είναι ένα από τα πιό εντυπωσιακά τμήματα του μεγάλου δικτύου λιθόστρωτων καλντεριμιών της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας (3 χιλιόμετρα περίπου συνολικό μήκος) και σώζεται στη καρδιά του παλιού εμπορικού κέντρου, του Σταυροπάζαρου, της παλιάς, αρχοντικής αγοράς που λειτουργούσε επί αιώνες στο ίδιο ακριβώς σημείο, αλλά και στα υπόλοιπα πέτρινα , ανηφορικά στενορύμια του κηρυγμένου διατηρητέου οικισμού. Η ανάδειξη και η σωτηρία αυτού του μοναδικού οικισμού αποτελεί και τον βασικό σκοπό των οργανωτών. Η διαρκής έκθεσή του στο προσκήνιο διασφαλίζει την αρτιότητα και την προστασία του.

Η επίσκεψη στο παζάρι και στην Παλιά Πόλη δίνει στον επισκέπτη και τον ταξιδιώτη μοναδικές απολαύσεις. Ο κόσμος, ιδιαίτερα το βράδυ, συνωστίζεται στα στενά σοκάκια της Παλιάς Πόλης γύρω από το παζάρι, στο Μεγάλο καλντερίμι, όπου ανενόχλητος περιεργάζεται τις διάφορες συλλογές, αναζητάει δίσκους από βινύλιο, ξεφυλλίζει παλιά βιβλία, θαυμάζει πίνακες και παλιά εργαλεία, δοκιμάζει και περιεργάζεται παλιά έπιπλα, γονείς δείχνουν στα παιδιά την λειτουργία παλιών μηχανών. Εξ άλλου στην πλατεία της Αρκαδιάς, στο τέλος του παζαριού, υπάρχουν όμορφα μαγαζιά για καφέ και φαγητό, ανοιχτά όλη μέρα, με τοπικά πιάτα όπως η ψητή γουρουνοπούλα και άλλες λιχουδιές.

Η Παλιά Πόλη είναι ψηλά στους πρόποδες του φράγκικου κάστρου, χτισμένη αμφιθεατρικά, η θέα από παντού υπέροχη προς τη θάλασσα, το βουνό πάνω από τα σπίτια, πολύ κοντά. Το ηλιοβασίλεμα και οι νύχτες μαγικές από ψηλά. Βάλτε λοιπόν στο πρόγραμμά σας να περάσετε από το Μεγάλο Καλντερίμι και το παζάρι με τις αντίκες μια από τις ημέρες λειτουργείας του. Πραγματικά θα αποζημιωθείτε.

Βραδυές οινογνωσίας

Το Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας πιστεύει ότι το concept Παλιά Πόλη, παλιά αγορά και κρασί συμβάλει στην δημιουργία τοπικής οινικής ταυτότητας και μπορεί να αποτελέσει μια ακόμη προοπτική ανάπτυξης της περιοχής. Για το λόγο αυτό εδώ και πολλά χρόνια, παράλληλα με το παζάρι στο διπλανό καταπράσινο, δημοτικό κήπο οργανώνει γευσιγνωσία τοπικών οίνων και αποσταγμάτων. Ο Τριφυλιακός αμπελώνας επί αιώνες δίνει μοναδικές ποικιλίες και η τέχνη του κρασιού και εδώ είναι πανάρχαια. Ηδη η μοναδική στη Μεσσηνία αποσταγματική μονάδα ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ, παράγει στη Κυπαρισσία το μοναδικό τσίπουρο «Νταραίος». Και το 2014, στις 9 και 10 Αυγούστου το βράδυ, μη χάσετε το ραντεβού με τους οινοποιούς της περιοχής. Διότι πολλοί, επώνυμοι οινοποιοί επιχειρούν στην Τριφυλία και οι οργανωμένες βραδυές με όλους τους κανόνες της οινικής δεοντολογίας θα σας γνωρίσουν τις τοπικές ετικέτες.. Στη φετεινή εκδήλωση η συμμετοχή των οινοποιών εἰναι σχεδόν καθολική με παρουσία του πολυβραβευμένου Δ.Παναγιωτόπουλου, του Θ.Δερέσκου, του Τσόλη, του Ψαρραίου και με την παρουσίαση των κρασιών του COSTA NAVARINO. Οι γευσιγνωσίες κρασιών ξεκινούν στις 9.00 το βράδυ.

Πληροφορίες για το παζάρι

Το παζάρι λειτουργεί κάθε χρόνο από το 2005 και είναι το μοναδικό, περιοδικό, υπαίθριο παζάρι αντικών στην Ελλάδα. Διοργανώνεται στα πρότυπα των ανάλογων παζαριών που γίνονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Στο παζάρι λειτουργούν 26 μεγάλα περίπτερα με συμμετοχή εμπόρων από την Αθήνα, την Πάτρα και την Καλαμάτα.
Οι ώρες λειτουργίας του παζαριού είναι από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το βράδυ.
Οι βραδυές οινογνωσίας, στα πλαίσια του παζαριού, θα γίνουν στις 9 και 10 Αυγούστου, 21.00-24.00.
Πληροφορίες : Τζίμα Ιμιρζιάδη 6936 056130



Πηγή : Δελτίο Τύπου