Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Συνωστισμός στο 7ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Δωρίου

Άξιες κυρίες μου, όλα ήταν άψογα, από τον …Ιππέα που άνοιξε το Φεστιβάλ, μέχρι τους …αυθόρμητους χορούς κατά την παράθεση του Δείπνου στο τέλος της εκδήλωσης στην Σικική. Λυπάμαι μόνο που είχαν …ξελιγωθεί οι …κάμερές μου και δεν έχω να σας παρουσιάσω τα τελευταία δρώμενα.

Όμως -μεταξύ μας- η μεγαλύτερη λύπη, μου προήλθε από την απουσία του Δημάρχου σας, αλλά και από την απουσία πολλών …μεγαλόσχημων πρώην και νυν. Ίσως η παρουσία του αντιπεριφερειάρχη μας Παναγιώτη Αλευρά, μια παρουσία άκρως επιβεβλημένη, γιατί έβαλε και αυτός το χεράκι του στην επιτυχία της εκδήλωσης, να έκανε κάποιους να χάσουν τον …δρόμο. Θα αρχίσω σιγά-σιγά να σας δίνω ότι ανεβαίνει στο youtube και εννοείται και τις φωτογραφίες που ετοιμάζονται …οσονούπω.





Πηγή : kopanaki news

Κυπαρισσία: Παραιτήθηκε ο Πάνος Μπόζος από αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου

Την παραίτηση του από αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας υπέβαλε πριν λίγες μέρες ο Αναπληρωτής Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας - Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας Παναγιώτης Μπόζος. Οι λόγοι της παραίτησης του δεν έγιναν γνωστοί καθώς ο κ. Μπόζος δεν ανέφερε -τουλάχιστον στην επιστολή του- τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Το κλίμα για τον τέως πλέον αναπληρωτή Διοικητή ήταν ήδη βαρύ καθώς όλα αυτά τα σενάρια που ακούγονται για το νοσοκομείο περί υποβάθμισης του ή ακόμα και συγχώνευσης του ακούγονταν έντονα τον τελευταίο καιρό προκαλούσαν δυσφορία στον Αναπληρωτή Διοικητή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλιατρά News, το ήδη βαρύ κλίμα που υπήρχε για τον Παναγιώτη Μπόζο επέτεινε και η υπόθεση με την μαύρη παράνομη - ανασφάλιστη εργασία από αλλοδαπές ψευτο-αποκλειστικές Βουλγαρικής καταγωγής οι οποίες τα τελευταία χρόνια εργάζονταν σωρηδόν στο νοσοκομείο της Κυπαρισσίας χωρίς ασφαλιστικές εισφορές και χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα και βιβλιάρια σε σχέση με τις νόμιμες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα ασχολήθηκε σοβαρά το Σωματείο αποκλειστικών Μεσσηνίας με έγγραφη αναφορά που υποβλήθηκε ακόμα και προς στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια. Περισσότερα για το θέμα με την παράνομη μαύρη εργασία σε νεότερη δημοσίευση με στοιχεία που θα έχουμε στα χέρια μας.


Πηγή : filiatra news

Αγία Κυριακή: Τραυματίστηκε κοριτσάκι σε τροχαίο

Κοριτσάκι ηλικίας περίπου 8 ετών τραυματίστηκε στο πρόσωπο, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο πατέρας του, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε μάντρα σπιτιού στην περιοχή της Αγίας Κυριακής Φιλιατρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του filiatranet, το τροχαίο συνέβη λίγο μετά τις 4:30 το απόγευμα, στην ευθεία προς τον Λαγκούβαρδο, όπου κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος, με αποτέλεσμα να πέσει επάνω στην μάντρα, γκρεμίζοντας ταυτόχρονα και το ρολόι παροχής ρεύματος της οικίας.


Από την πρόσκρουση τραυματίστηκε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το παιδί στο πρόσωπο -κυρίως στο στόμα, ενώ ελαφρά χτύπησε ο πατέρας. Περαστικός τους μετέφερε από εκεί για εξετάσεις, ενώ συνεργείο της ΔΕΗ έκοψε, για λόγους ασφαλείας, την παροχή ρεύματος στο σημείο.


undefined
undefined

Πηγή : filiatra net

Τριφυλία: Συνελήφθη για παράνομη κατοχή κροτίδων

Συνελήφθη, σήμερα (2-8-2013) το μεσημέρι, σε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κυπαρισσίας, ένας 81χρονος ημεδαπός, γιατί σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, εξήντα έξι (66) κροτίδες, καθώς και ένα κυνηγετικό όπλο με τέσσερα (4) κυνηγετικά φυσίγγια, για τα οποία ο ανωτέρω δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις ασφαλούς φύλαξης τους.


Πηγή : filiatra net

Μυνητήρια αναφορά κατά της ΜΚΟ ΑΡΧΕΛΩΝ για παράνομες περιφράξεις στην παραλία του Καλού Νερού

ΠΡΟΣ ΤΗΝ Kα ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
1) Του Δημητρόπουλου Κωνσταντίνου του Χρήστου Επιχειρηματία κατοίκου Καλού Νερού Παραλία
2) Των κάτωθι υπογεγραμμένων κατοίκων περιοχής Καλού Νερού.

Κυρία Εισαγγελεύ

Άγνωστης ταυτότητας κυρίως αλλοδαποί, συνοδευόμενοι τις περισσότερες φορές από Έλληνες που δηλώνουν ότι ανήκουν στην ΜΚΟ ΑΡΧΕΛΩΝ, εμφανίζονται σε ομάδες στην ακτή από το Καλό Νερό μέχρι τις εκβολές της Νέδα και τοποθετούν στον χώρο του αιγιαλού πάνω στην άμμο καλάμια, και αιχμηρά σιδεροπλέγματα που χρησιμοποιούνται σε κατασκευές από μπετόν, με τα οποία περιφράσσουν εδαφικά τμήματα διαστάσεων περίπου 1.5 Χ 1,5 μ. και τοποθετούν πινακίδες σύμφωνα με τις οποίες τα τμήματα αυτά είναι φωλιές θαλάσσιας χελώνας. Η εικόνα αυτή είναι άκρως αντιαισθητική, απωθητική για τους τουρίστες που μας επισκέπτονται και δημιουργεί συνειρμούς ‘’νεκροταφείου’’ στην παραλία του Καλού Νερού.

Εξαιτίας της τοποθέτησης των καλαμιών και των σιδερο-πλεγμάτων προ τετραημέρου συνέβηκε ατύχημα, όταν μικρής ηλικίας παιδιά οικογένειας που παραθέριζε στην περιοχή, παίζοντας στην άμμο έπεσαν πάνω σε αυτά, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν ευτυχώς ελαφρά, και μονάχα από τύχη δεν προκλήθηκε κάτι πιο σοβαρό από εκδορές. Αισθανθήκαμε μεγάλη ντροπή και δεν μπορούσαμε να ψελλίσουμε κάποια σοβαρή δικαιολογία στους διαμαρτυρόμενους γονείς.

Ο ίδιες ομάδες με την σύνθεση που ποικίλλει από ημέρα σε ημέρα έχουν παρατηρηθεί να μεταφέρουν αυγά θαλάσσιας χελώνας από τις θέσεις όπου πραγματικά έχει ωοτοκήσει η χελώνα σε σημεία μεγαλύτερης απόστασης από την ακτογραμμή, όπου έχουν κατασκευάσει οι ίδιοι και όχι η χελώνα φωλιές. Από πού απόκτησαν το δικαίωμα παρέμβασης στο οικολογικό οικοσύστημα της περιοχής μας αυτοδιοριζόμενοι ‘’προστάτες’’ και ποιές είναι οι επιπτώσεις των αυθαίρετων ενεργειών τους στην πανίδα της περιοχή μας.


Εξάλλου έχει παρατηρηθεί ότι ενώ καμία φωλιά δεν υπήρχε σε συγκεκριμένη περιοχή –έμπροσθεν και πλησίον του κτήματος ‘’Παπαηλιού’’ την επόμενη μέρα το πρωί είχαν ήδη τοποθετηθεί πινακίδες δέκα (10) και πλέον φωλιών σε μικρή απόσταση όχι μεγαλύτερη του 1 μέτρου η μία από την άλλη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές υπόνοιες ότι κατασκευάζονται στην διάρκεια της νύκτας τεχνητά φωλιές, δίχως να υπάρχουν πραγματικά. Μια αυτοψία με την παρουσία σας στο συγκεκριμένο σημείο, θα μας φανερώσει την αλήθεια εάν υπάρχουν σε κάθε πραγματική φωλιά χελώνας 80- 120 αυγά όπως ισχυρίζονται , η είναι φωλιά κατασκευασμένη μόνο με 10-20 αυγά.

Περαιτέρω, είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η ίδια ΜΚΟ ΑΡΧΕΛΩΝ έχει δημοσιεύσει στοιχεία στον ελληνικό τύπο ότι ο πληθυσμός της Caretta- Caretta, στην περιοχή μας αυξάνεται και εν πάσει περιπτώσει ότι δεν μειώνεται, την ίδια στιγμή καταγγέλλει συστηματικώς την χώρα μας στην ΕΕ ότι, παραλείπει τάχα να λάβει μέτρα προστασίας με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται δήθεν το περιβάλλον στην περιοχή μας, επιδιώκοντας να θεσπισθούν μέτρα και απαγορεύσεις που θα μετατρέψουν την περιοχή μας σε νεκρή ζώνη.

Τέλος αν και σύμφωνα με τον Ν. 3937/2011 η ΜΚΟ ΑΡΧΕΛΩΝ υποχρεούται να ανακοινώνει δημόσια και κυρίως στην ιστοσελίδα της αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό φωλιών και ωοτοκιών της θαλάσσιας χελώνας τέτοια πληροφόρηση δεν παρέχει. Επειδή, οι παραπάνω ενέργειες πλήττουν το δικαίωμα μας να απολαμβάνουμε ελεύθερα τον κοινόχρηστο χώρο του αιγιαλού και δημιουργούν θανάσιμους κινδύνους για τα μικρά παιδιά, που παραθερίζουν στην περιοχή μας με βέβαιη πιθανότητα πρόκλησης σοβαρώτατου ατυχήματος.


Επειδή δεν γνωρίζουμε αν οι ενέργειες αυτές γίνονται με βάση κάποια νόμιμη άδεια και αν έχουν παραπλανηθεί οι αρμόδιες αρχές σχετικά με τον αριθμό και την θέση των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας, με την χρήση αναληθών στοιχείων.

Επειδή, έχουμε καθήκον να προστατεύουμε το δικαίωμα μας να ζούμε ελεύθερα στον τόπο μας, όπως συμβαίνει αιώνες τώρα σε απόλυτη αρμονία με όλα τα στοιχεία της φύσης σεβόμενοι την χλωρίδα και πανίδα αυτής. Επειδή έχουμε παρενοχληθεί επανειλημμένα να κάνουμε συσκότιση στις επιχειρήσεις μας, με παρεμβάσεις στην απρόσκοπτη άσκηση των δικαιωμάτων στις ιδιοκτησίες μας , που το Σύνταγμα προστατεύει. Επιφυλασσόμεθα να σας καταθέσουμε συμπληρωματικά στοιχεία αν απαιτηθεί.

Επειδή, από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στην ιστοσελίδα του ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν υπάρχει άδεια που να έχει χορηγήσει η μόνη αρμόδια για το σκοπό αυτό Κτηματική Υπηρεσία Ν.Μεσσηνίας που να δίνει στην ΜΚΟ ΑΡΧΕΛΩΝ το δικαίωμα να κατασκευάζει στον αιγιαλό τις ανωτέρω επικίνδυνες σε κάθε περίπτωση περιφράξεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ

Όπως ελέγξετε α) τις ευθύνες των αρμοδίων της ΑΡΧΕΛΩΝ που προβαίνουν στην κατασκευή των περιφράξεων αυτών στον αιγιαλό καθώς επίσης τον λόγο της μη απομάκρυνσης τους όπως επιβάλλει η νομοθεσία περί αιγιαλού και να διατάξετε την άμεση αφαίρεση τους για να προλάβουμε μελλοντικά ατυχήματα με παιδιά και ηλικιωμένους β) αν και σε ποια δημόσια αρχή έχει υποβάλει η ΜΚΟ ΑΡΧΕΛΩΝ αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό φωλιών και ωοτοκιών της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή μας και σε περίπτωση διαπίστωσης παράνομων πράξεων παραλείψεων ενεργηθούν τα νόμιμα.

Κυπαρισσία 16-7-2013
Οι καταγγέλλοντες


Πηγή : filiatra news

Ανοίγει σήμερα μετά από 2.300 χρόνια

Πέρασαν 2.300 χρόνια από την τελευταία φορά που λειτούργησε το Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, της πόλης που οικοδομήθηκε από τον στρατηγό Επαμεινώνδα. Αυτό θα γίνει ξανά απόψε Σάββατο στις 9 το βράδυ με ένα λαμπρό γκαλά όπερας χωρίς όμως κατά τα φαινόμενα, την παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπως αναμενόταν. Οι υποχρεώσεις ενόψει του σημαντικού ταξιδιού στις ΗΠΑ καθιστούν μικρές τις πιθανότητες να δώσει το "παρών" ο κ. Σαμαράς, η κυβέρνηση όμως δεν αποκλείεται να εκπροσωπηθεί σε υπουργικό επίπεδο.

H "Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε." σε συνδιοργάνωση με το σωματείο "Διάζωμα", την ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Μεσσήνης γιορτάζουν τα θυρανοίξια με καλεσμένους τους διεθνούς φήμης καλλιτέχνες Τσέλια Κοστέα και Δημήτρη Πλατανιά. Οι δυο τους θα ερμηνεύσουν άριες του Βέρντι και του Πουτσίνι. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος. Σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση, για την ομαλή διοργάνωση της εκδήλωσης ο χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης θα παραμείνει ανοιχτός και επισκέψιμος έως τις 5 μ.μ., αντί για τη δύση του ηλίου.

Οπως έχει αναφέρει σε πρόσφατες δηλώσεις του στα “Νέα” ο πρόεδρος του "Διαζώματος" Σταύρος Μπένος "το Θέατρο είναι μέλος ενός συνόλου, συμπληρώνει την ανάδειξη των δημόσιων κτηρίων μίας κανονικής πολιτείας" και προσθέτει: "Η Αρχαία Μεσσήνη είναι η καλύτερα σωζόμενη πόλη παγκοσμίως. Για τη σημασία του θεάτρου αρκεί να πω ότι τα μνημεία αυτά ταυτίστηκαν με την πολιτική και πολιτισμική έκρηξη της χώρας, του κόσμου ολάκερου".


Πηγή : eleutheria online

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Καλοκαιρινή συνάντηση των αποφοίτων λυκείου Κυπαρισσίας. 16 Αυγούστου 2013

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
Βουλής 36, 5ος όροφος Γραφ. 5 Αθήνα Τ.Κ. 105 57 Τηλ: 2103251740, Φαξ: 2103251722

Έχει την τιμή να σας προσκαλέσει.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΜΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Που θα γίνει στις 16 Αυγούστου 2013, Ημέρα Παρασκευή και ώρα 21:00 Στο Κέντρο Στεφάνη στην Κυπαρισσία.

Παρακαλούμε, αν αποδεχτείτε την πρόσκληση μας, ενημερώστε μας, για να ξέρουμε τον ακριβή αριθμό των Συμμετεχόντων. Οι δηλώσεις Συμμετοχής θα γίνονται με τηλεφώνημα ή με αποστολή γραπτού μηνύματος στον :

Τίμο Φλέσσα, τηλ: 2106138059, κιν: 6973039980 ή με e -Mail στο tflessas@hol.gr έως την 10η Αυγούστου, ημέρα Σάββατο 2013.

Ευχαριστούμε εκ τω προτέρων για τη συμμετοχή σας!


Πηγή : kopanaki news

Στο πόδι το Καλόνερο για τις κατασκευές στη παραλία - Ο Μανιάτης θάβει το Καλόνερο λένε οι κάτοικοι

ΣΟΒΑΡΕΣ διαστάσεις επιφέρει στην περιοχή της Δ.Ε. Αυλώνα ξεσηκώνοντας τους κατοίκους αλλά και τοπικούς φορείς η απόφαση του ΥΠΕΚΑ για την χωροθέτηση καντινών ή χώρων αναψυχής στην περιοχή "Natura" του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Πιο αναλυτικά με την απόφαση του αρμόδιου υπουργού που αναρτήθηκε στην Διαύγεια οικοδομείται μια νεκρή ζώνη στην περιοχή αφού δεν είναι εφιτκή η αδειοδότηση και συνεπώς η λειτουργία καντινών, δεδομένου ότι η υπουργική απόφαση επιβάλλει μόνο "την εγκατάσταση μικρών προσωρινών φορητών στοιχείων (πάγκοι μικροπωλητών) χωρίς ρόδες και σταθερή βάση". Με άλλα λόγια μόνο ξαπλώστρες.

Την ίδια ώρα ανάστατοι σύμφωνα με το Ράδιο Κυπαρισσία 936, είναι οι επαγγελματίες του Καλονερού αφού η υπουργική απόφαση βάζει χέρι και στις ξύλινες κατασκευές που εγκαταστάθηκαν χρόνια τώρα στην παραλία του Καλού Νερού από τους επαγγελματίες της περιοχής της περιοχής, πετώντας το μπαλάκι των αρμοδιοτήτων ξανά στο Δήμο αφού επιβάλεται να κατεδαφιστούν. Σε αυτό το σημείο η απόφαση που δημοσιεύτηκε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι :

"Σε ό,τι αφορά τις πρόχειρες ξύλινες κατασκευές στην παραλία του Καλού Νερού, για τις οποίες μας απεστάλη και τοπογραφικό διάγραμμα, αυτές πρέπει να κατεδαφιστούν σύμφωνα με τα Πρωτόκολλα Αρσης Αυθαιρέτων της Κτηματικής Υπηρεσίας Νομού Μεσσηνίας". Το θέμα είναι ότι αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Τριφυλίας αποτελεί η Πολεοδομία η οποία ανήκει στο εύρος του Δήμου, οπότε παραμένει άγνωστο αν εγκρίνει πρωτόκολλο κατεδάφισης δημιουργώντας άσχημο προηγούμενο για την ευρύτερη περιοχή. Οι επαγγελματίες μιλούν ήδη για ταφόπλακα και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις καθώς βρισκόμαστε στην τουριστική περίοδο.

ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ


Πηγή : radio 936

Θα το Γλεντήσουν με δημοτικό τραγούδι στην Ελαία

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΑΙΑΣ με τον Παν.Λάλεζα ! Καθιερωμένη είναι η εκδήλωση που πραγματοποιείται στις 13 Αυγούστου από το Σύλλογο Ελαίας διεξάγοντας το ετήσιο πανηγύρι τους που αποτελεί πλέον θεσμό.

Η μουσική εκδήλωση με παραδοσιακό χρώμα θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του γηπέδου στην Ελαία με την παρουσία τοπικών φορέων ενώ φυσικά δεν θα λείψουν και οι εκπλήξεις...με πρωτεργάτη τον αναγνώστη μας και εκπρόσωπο του συλλόγου Άρη Σκλάβο...


Πηγή : kyparissiotis

Βελτίωση – Συντήρηση Ε.Ο. Κυπαρισσία – Περδικονέρι – Πλάτη»

Για τις ανάγκες εκτέλεσης των εργασιών του έργου «Βελτίωση – Συντήρηση 19ης Ε.Ο. Κυπαρισσία – Περδικονέρι – Πλάτη» απαιτείται η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας περί τη ΧΘ 0+800 του τμήματος Περδικονερίου - Πλάτης της 19ης Επ. Οδού Κυπαρισσία – Περδικονέρι – Πλάτη.

Η έναρξη της διακοπής θα γίνει τη Δευτέρα 5-8-2013 και ώρα 7:30 πμ και προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή16-8-2013.

Για ενδεχόμενη παράταση διακοπής της κυκλοφορίας θα γίνει νέα ενημέρωση.


Πηγή : filiatra news

Η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το 2013-2014

Με υπουργική απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ1850/Β/29-7-2013), καθορίζεται η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το κυνηγετικό έτος 2013-2014. Από τις 20 Αυγούστου 2013 ως και τις 28 Φεβρουαρίου 2014 θα διαρκέσει η φετινή κυνηγετική περίοδος. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, κατ' εξαίρεση, θα επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) ως και τις 10 Μαρτίου 2014 προκειμένου να ελεγχθούν οι πληθυσμοί τους.

Παράλληλα, με πρόσφατη απόφαση παρέμεινε σταθερό το ύψος των χρημάτων που καταβάλλουν οι κυνηγοί, «λαμβάνοντας υπόψιν την παρούσα οικονομική συγκυρία», όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Ειδικές ρυθμίσεις θήρας

  1. Απαγορεύεται το κυνήγι της μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ.
  2. Περιορίζεται η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγιού, από 15.9.2013 έως και 20.1.2014 σε τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται αντιστοίχως το κυνήγι του λαγού (Lepus europaeus) και του αγριόχοιρου (Sus scrofa).
  3. Επιτρέπεται το κυνήγι του αγριόχοιρου (Sus scrofa) σε ομάδες έως δέκα κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης μέχρι τεσσάρων ζώων ανά ομάδα και έξοδο. Για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα του νεαρού αγριόχοιρου όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και των χοιρομητέρων.
  4. Επιτρέπεται το κυνήγι της αλεπούς (Vulpes vulpes) και του πετροκούναβου (Martes foina) από 15.9.2013 έως 20.1.2014 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21.1.2014 έως 28.2.2014 χωρίς σκύλο δίωξης, μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως αρουραιόπληκτοι. Διευκρινίζεται ότι η χρησιμοποίηση σκύλου δίωξης για το κυνήγι της αλεπούς και του πετροκούναβου υπόκεινται στους περιορισμούς της παραγράφου 2.
  5. Απαγορεύεται το κυνήγι του λαγού (Lepus europaeus) καθ' όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο.
  6. Για όσα είδη πουλιών δεν αναφέρονται στη λίστα των επιτρεπόμενων απαγορεύεται το κυνήγι τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2, 3 και 4 της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ.
  7. Το κυνήγι της νησιώτικης πέρδικας (Alectoris chukar) επιτρέπεται σύμφωνα με τον πίνακα θηρεύσιμων ειδών που επισυνάπτεται με τις παρακάτω εξαιρέσεις:
    1. στο νομό Λέσβου επιτρέπεται το κυνήγι της τις παρακάτω Κυριακές: 15.9.2013, 22.9.2013, 29.9.2013, 6.10.2013, 13.10.2013, 20.10.13. 27.10.13, 3.11.2013 και 10.11.2013.
    2. στους νομούς Σάμου και Χίου και στην περιοχή της Α' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσων (Α' ΚΟΚΔ) επιτρέπεται το κυνήγι της από 15.9.2013 έως 30.11.2013 και μόνο τις ημέρες Τετάρτη-Σάββατο-Κυριακή. Εξαιρείται η Χίος η οποία επλήγη από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2012 όπου επιτρέπεται από 15.9.2013 - 17.11.2013 και μόνο Σάββατο και Κυριακή.
    3. Παρατείνεται η ισχύς της παραγράφου (Α) της αριθ. 97734/4284/14.8.2007 (ΦΕΚ 1657/Β/21.08.2007) απόφασης «Τροποποίηση ρυθμίσεων θήρας» από 20.08.2013 έως 14.09.2013.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

  1. Απαγορεύεται το κυνήγι:
    • Στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής
    • Στα εκτροφεία θηραμάτων
    • Στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας
    • Στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών
    • Σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων κατά μήκος της χερσαίας μεθοριακής γραμμής
    • Σε θαλάσσια ζώνη πλάτους 300 μέτρων από τις ακτές
    • Σε όλες τις περιοχές και για όλα τα είδη που ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας σύμφωνα με την αριθμ 414985/29.11.85 (Φ.Ε.Κ. 757/Β/18.12.85) Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την (ΚΥΑ Η.Π.8353/276/Ε103 ΦΕΚ 415Β 23/2/2012) και ισχύει.
    • Στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου, λόγω πυρκαγιών και σε όσες περιοχές έχουν εκδοθεί και ισχύουν ή πρόκειται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις.
    • Στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού Πολιτισμού.
  2. Απαγορεύεται η αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.
  3. Επιτρέπεται -κατ' εξαίρεση- για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η αγοραπωλησία του αγριοκούνελου στη Λήμνο, όπου οι υπερπληθυσμοί έχουν διαταράξει το οικοσύστημα και έχουν δημιουργήσει ήδη σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην αριθ.168042/1277/30-4-2012 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ 1581/Β'/2012),
  4. Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.

Προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγιού αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί, ορατό από κάθε οπτική πλευρά.


Πηγή : filiatra net

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Μεσσηνία: Στη νέα ψηφιακή τηλεοπτική εποχή από τις 27 Σεπτεμβρίου

Στη νέα ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης μπαίνει και η Μεσσηνία από τις 27 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του best-tv.gr πρόκειται να σταματήσει το αναλογικό σήμα εκπομπής - εκτός απροόπτου - από τα κέντρα εκπομπής Λυκόδημου και Πύλου και ενδεχομένως και από τον Αετό, οπότε η λήψη θα γίνεται στους τηλεοπτικούς δέκτες μόνο από την ψηφιακή συχνότητα.

Αυτή η εξέλιξη, θα ισχύσει για όλα τα κανάλια - πανελλαδικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας - και έτσι θα πρέπει όλοι οι Μεσσήνιοι να προμηθευτούν για τις παλιές τους τηλεοράσεις τους απαραίτητους αποκωδικοποιητές, ενώ στις νέες να ρυθμίσουν τη λήψη των σταθμών στο ψηφιακό πακέτο.

Ήδη ψηφιακά στη Μεσσηνία αυτή τη στιγμή παίζει η τηλεόραση BEST εδώ και πάρα πολύ καιρό, καθώς και η τηλεόραση Mεσόγειος (από τη Μεσσηνία), αλλά και το ACHAIA TV και το SUPER B (από την Αχαΐα).

Επίσης στην ψηφιακή εκπομπή που ήδη γίνεται υπάρχει και το επίγειο ψηφιακό μπουκέτο υπηρεσιών της NOVA, που μερικά από τα κανάλια που διαθέτει είναι ελεύθερα και δεν χρειάζεται ειδικός αποκωδικοποιητής.


Πηγή : best-tv

Πετυχημένο το 7ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας

Το 7ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, που διεξήχθη με τη στήριξη του Δήμου, ήταν το μεγαλύτερο μέχρι τώρα, με πολλές παρουσίες καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, όχι μόνο από την Καλαμάτα αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδος, συμβάλλοντας στην προβολή της πόλης. Μοναδικές παραστάσεις θεάτρου δρόμου, χορός, μουσική, ακροβατικά και ζογκλερικά που έκοψαν την ανάσα, shows που δεν είχαμε ξαναδεί στην Καλαμάτα, γκράφιτι, προβολές του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψαροκόκκαλο, προβολές του Φεστιβάλ Μηδέν, διαδραστικό εργαστήριο ποίησης, εκθέσεις, bazaar, συναυλίες, breakdance, sk8s, inliners, BMX, αναρρίχηση, εκθέσεις, εικαστικές εγκαταστάσεις, κυνήγι θησαυρού, τουρνουά μπάσκετ, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ Δρόμου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009 στην πλατεία Φραγκόλιμνας, σε συνεργασία με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και με την υποστήριξη των Ποδηλατών Καλαμάτας. Στη συνέχεια, ταξίδεψε στην Αγορά της Καλαμάτας, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, στην πλατεία Όθωνος, πέρασε ξανά από την πλατεία Φραγκόλιμνας και το καλοκαίρι του 2012, επέστρεψε στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων πιο δυναμικά από ποτέ, δεδομένου πλέον ότι έγινε διεθνές.


Πηγή : messinia portal

Ξήλωμα κατασκευών στην παραλία Καλού Νερού

Ανατροπές φέρνει η απόφαση του ΥΠΕΚΑ για την τοποθέτηση ξαπλωστρών και καντινών στην περιοχή "Natura" του Κυπαρισσιακού Κόλπου, αφού θέτει αρκετούς περιορισμούς και στην ουσία δεν επιτρέπει την λειτουργία καντινών, αλλά όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, επιτρέπει "την εγκατάσταση μικρών προσωρινών φορητών στοιχείων (πάγκοι μικροπωλητών) χωρίς ρόδες και σταθερή βάση".

Επίσης στην απόφαση που υπογράφεται από τον υπουργό Ιωάννη Μανιάτη, γίνεται αναφορά και στις ξύλινες κατασκευές που υπάρχουν στην παραλία του Καλού Νερού κυρίως από καταστήματα της περιοχής, οι οποίες και ζητεί να κατεδαφιστούν, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

"Σε ό,τι αφορά τις πρόχειρες ξύλινες κατασκευές στην παραλία του Καλού Νερού, για τις οποίες μας απεστάλη και τοπογραφικό διάγραμμα, αυτές πρέπει να κατεδαφιστούν σύμφωνα με τα Πρωτόκολλα Αρσης Αυθαιρέτων της Κτηματικής Υπηρεσίας Νομού Μεσσηνίας".


Πηγή : eleutheria online

Γιορτή Μπάμιας στους Αρμενιούς!

Ο καιρός πέρασε, το καλοκαίρι ζέστανε για τα καλά και οι διακοπές αρχίζουν για όλους σιγά-σιγά. Όπως κάθε χρόνο λοιπόν έτσι και φέτος ο θεσμός της γιορτής της μπάμιας είναι γεγονός, και στις 10 Αυγούστου σας περιμένουμε όλους να διασκεδάσουμε, να φάμε και να πιούμε σαν μια καλή και μεγάλη παρέα.

Εδώ λοιπόν θα θέλαμε να σας πούμε ότι πέρσι με το 3on3 έγινε δειλά-δειλά η αρχή για να πλαισιωθεί η γιορτή της μπάμιας με κάποιες εκδηλώσεις και μπορούμε να πούμε ότι το πρώτο δείγμα ήταν θετικό. Φέτος όπως θα είδατε και από την αφίσα οι εκδηλώσεις αυξάνονται και το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου θα βρει το χωριό μας σε ρυθμούς μπάμιας. Η αρχή γίνεται με το τουρνουά τάβλι όπου απο 3 έως 8 Αυγούστου στα καφενεία του χωριού κάθε απόγευμα θα διεξάγονται μεγάλες "μάχες" με στόχο την πρωτιά του μεγάλου τελικού στην πλατεία του χωριού το απόγευμα τις ογδόης Αυγούστου. Ενδιάμεσα και συγκεκριμένα στις 7 Αυγούστου και ώρα 19:00 στο ανανεωμένο σχολείο του χωριού μας θα διεξαχθεί το ¨κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού" με πολλές εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους. Και βέβαια οι εκδηλώσεις κλείνουν με το διήμερο (8-9 Αυγούστου) για φέτος 3on3 όπου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά περιμένει τους νικητές των 2 ηλικιακών group 12-15, 16-18 μαζί με βραβεία και πολλές εκπλήξεις για όλους του συμμετέχοντες.

Όπως γίνεται κατανοητό στόχος μας είναι η γιορτή της μπάμιας να μεγαλώσει και να εξελιχθεί γιαυτό το μόνο που ζητάμε από όλους σας είναι στήριξη και συμμετοχή ώστε να συνεχίσουμε την υλοποίηση των πολλών ιδεών που υπάρχουν.

Υ.γ. Αναφερθήκαμε παραπάνω στο ανανεωμένο σχολείο του χωριού μας όπου με χαρά σας ανακοινώνουμε την ολοκλήρωση των εργασιών που αφορούσαν τα φώτα και τα παγκάκια. Το σχολείο έχει αρχίσει να δείχνει ένα πανέμορφο πάρκο και σειρά πλέον παίρνει η παιδική χαρά..

Το Δ.Σ. των Απανταχού Αρμεναίων.




Πηγή : armenioi

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Κοινόχρηστα ποδήλατα στην Καλαμάτα

Έγκριση της πρότασης του Δήμου, ύψους 120.000 ευρώ

Εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο η πρόταση του Δήμου Καλαμάτας σχετικά με την εγκατάσταση αυτοματοποιημένου συστήματος κοινοχρήστων ποδηλάτων, με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ. Η πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας εντάσσεται σε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012 – 2015» του Πράσινου Ταμείου.

Η υλοποίηση αυτής της δράσης θα τονώσει τη φιλοπεριβαλλοντική μετακίνηση μέσα στην πόλη της Καλαμάτας, με θετικές επιπτώσεις στη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου.


Πηγή : news messinia

Σεισμός στη Φοινικούντα

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 R σημειώθηκε στη 1:36 μ.μ σήμερα στην θαλάσσια περιοχή της Φοινικούντας. Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 17,9 χλμ. και έγινε αισθητή σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας.

Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.


Πηγή : messinia portal

Φόβοι για τη Νέδα, ξεραίνονται πλατάνια

ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

«Αν υπήρχε παράδεισος θα ήταν όπως η Νέδα», λένε οι τυχεροί που έχουν ζήσει τη μοναδική εμπειρία της εξερεύνησης αυτού του ποταμού. Το παραδεισένιο μέρος κινδυνεύει όμως σοβαρά, από το μύκητα του μεταχρωματικού έλκους, έναν τύπο καρκίνου που ξεραίνει τα πλατάνια. Ήδη έχουν ξεραθεί δύο πλατάνια, ένα μικρό και ένα μεγάλο, στην κολυμπήθρα του μεγάλου καταρράκτη.

Η ασθένεια μεταδίδεται πανεύκολα, γι’ αυτό και έχει πάρει χαρακτηριστικά επιδημίας σε μερικές περιπτώσεις. Αν πράγματι τα δύο δέντρα στη μεγάλη κολυμπήθρα έχουν ξεραθεί από το συγκεκριμένο μύκητα, τότε δυστυχώς το πιθανότερο είναι να ασθενήσουν και τα υπόλοιπα πλατάνια! Ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας, Γιώργος Σωτηρόπουλος, σε δηλώσεις του στο «Kalamata Journal», σημείωσε ότι είναι πολύ πιθανό τα δέντρα να έχουν ξεραθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, κάτι όμως που για να επιβεβαιωθεί 100% πρέπει να γίνει η σχετική ανάλυση στο εργαστήριο. Όπως τόνισε, η Μεσσηνία και ειδικότερα περιοχές στο κέντρο και στα δυτικά του Νομού είναι από τις πρώτες που επλήγησαν από το συγκεκριμένο μύκητα.

Εγκεκριμένο φάρμακο για την αντιμετώπισή του δεν υπάρχει ακόμη και η λύση ώστε να μη μεταδίδεται η ασθένεια από ένα μολυσμένο πλατάνι στα επόμενα, είναι η εκρίζωσή του και το κάψιμό του. Τέτοιο πράγμα όμως είναι αδύνατο να γίνει, γιατί στην Ελλάδα τα πλατάνια είναι βασικό είδος της χλωρίδας και φύονται παντού. Δεν υπάρχει λοιπόν δυνατότητα τέτοιας αντιμετώπισης μέσα σε φαράγγια, σε βουνά κ.λπ. Μόνο σε πλατάνια που βρίσκονται σε πλατείες πόλεων και οικισμών θα μπορούσαν να γίνουν τέτοιες παρεμβάσεις, εφόσον βέβαια το κράτος χορηγούσε τις απαιτούμενες πιστώσεις. Ο μύκητας μεταδίδεται από ένα άρρωστο δέντρο σε ένα άλλο είτε μέσα από το νερό είτε με εργαλεία και αγροτικά μηχανήματα. Το υγιές πλατάνι θα νοσήσει όταν ο μύκητας έρθει σε επαφή με κάποιο τμήμα του δέντρου όπου έχει κοπεί κάποιο κλαδί ή έχει οποιαδήποτε αμυχή.

Γι’ αυτό και με ρυθμιστική απαγορευτική διάταξη των δασικών υπηρεσιών έχει απαγορευτεί η πραγματοποίηση εργασιών σε πλατάνια με μηχανήματα που προηγουμένως δεν έχουν απολυμανθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης επιβάλλεται πλέον και κατά την εκτέλεση διαφόρων δημόσιων έργων. Επισημαίνεται ειδικότερα ότι στην απόφαση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του δρόμου Καλαμάτας-Ριζόμυλου, ένας από τους όρους προβλέπει τα εξής:

«Εξαιτίας του γεγονότος ότι στην περιοχή υλοποίησης του έργου έχει εμφανιστεί η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους Πλατάνου, λόγω του επιβλαβούς μύκητα Ceratocystis Fibriata f. Platani, κατά την εκτέλεση των εργασιών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα αναφερόμενα στην υπ’ αριθμ. 11085/40/16-12-2009 Δασική Απαγορευτική Διάταξη Υλοτομίας Πλατάνου και τα σχετικά μέτρα προστασίας από την εξάπλωση του μύκητα που αναφέρονται στην υπ’ αριθμ. 119999/22-9-2004 ΚΥΑ».

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal

Με ολική καταστροφή κινδυνεύει το λιμάνι της Κυπαρισσίας

Μπορεί να έχουν ακουστεί πολλές υποσχέσεις, πολλά για μελέτες, πολλά για την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του λιμανιού της Κυπαρισσίας, αλλά ο χρόνος περνά και δεν έχει γίνει το παραμικρό. Μάλιστα περνά ο πολύτιμος χρόνος του καλοκαιριού, που ενδείκνυται για τέτοια έργα και όπως επισημαίνουν οι αλιείς της περιοχής αν έρθει ο χειμώνας και βρει το λιμάνι σε αυτή την κατάσταση, χωρίς καμία παρέμβαση επιδιόρθωσης των ζημιών που έχει υποστεί στον προσήνεμο μόλο, πλέον η ολική καταστροφή του θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Από το λιμάνι αυτό η περιοχή μπορεί να προσδοκούσε πολλά για την αναπτυξιακή της προοπτική. Πλέον έχει γίνει ζητούμενο ακόμη και η ύπαρξή του για να μπορούν να ελλιμενίζονται οι ψαρόβαρκες της περιοχής. Αν και μέχρι τώρα έχει ανακοινωθεί ότι η μελέτη για την αποκατάστασή του έχει ολοκληρωθεί από την πλευρά της Περιφέρειας, ωστόσο η χρηματοδότηση δεν έχει εξασφαλιστεί. Στην πριν λίγο καιρό συνάντηση του δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, φάνηκε ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα της χρηματοδότησης.

Οι αλιείς εμφανίζονται απογοητευμένοι από την κατάσταση αυτή και μιλούν για κοροϊδία, ενώ επισημαίνουν ότι το χειμώνα κανείς δεν θα αφήσει την βάρκα του μέσα στο λιμάνι, αφού αν παραμείνουν εκεί σίγουρα θα βουλιάξουν, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σίγουρα θα καταρρεύσει και το υπόλοιπο κομμάτι του.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Τριφυλίας Κώστας Ροϊλός μας επισήμανε: "Υπάρχει κοροϊδία, μεγάλη κοροϊδία με το θέμα του λιμανιού. Παρόλο που ο κ. Τατούλης είχε πει όταν το επισκέφθηκε ότι η μελέτη είναι έτοιμη, μετά από 3 μήνες ακούσαμε ότι ολοκληρώθηκε. Μας είχαν πει μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσουν έργα. Πού είναι; Από ό,τι φαίνεται έτσι θα μείνει. Η κατάσταση το χειμώνα που θα έρθει, θα είναι ακόμη χειρότερη. Το σίγουρο είναι πως αν μείνει έτσι, θα γκρεμιστεί και το υπόλοιπο, τόσο ο παλιός προσήνεμος μόλος όσο και ο καινούργιος και το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Από ό,τι βλέπουμε όμως γενικά για το λιμάνι δεν γίνεται τίποτα, δεν υπάρχει καθαριότητα, φωτισμός, τα ιστιοφόρα μπαίνουν στο λιμάνι χωρίς να υπάρχουν φάροι. Κανείς από το δήμο δεν έχει ενδιαφερθεί για την κατάσταση αυτή. Οι κολόνες από την πρώτη εργολαβία έχουν πέσει και κανένας δεν ενδιαφέρεται, έχει αφεθεί στην τύχη του. Για ποια ανάπτυξη και τουρισμό να μιλάμε όταν δεν ενδιαφέρεται κανείς; Παρά τις υποσχέσεις που έχουμε ακούσει, δεν έχει γίνει τίποτα. Είχα πει από την αρχή ότι θα μείνει έτσι και δυστυχώς βγαίνω αληθινός".

Από το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Κυπαρισσίας ο Νάσος Σμέρδης μας τόνισε: "Το λιμάνι είναι μια υπόθεση για την οποία την κύρια ευθύνη έχουν αυτοί που διαχειρίστηκαν το κατασκευαστικό κομμάτι του και συνυπεύθυνη είναι η δημοτική αρχή με την αδιαφορία της. Το διαλυμένο λιμάνι θα διαλυθεί ακόμη περισσότερο, αφού δεν υπάρχει κανένα φως ότι τρέχουν οι διαδικασίες. Αν ο χειμώνας το βρει σε αυτή την κατάσταση, το σίγουρο είναι ότι δεν θα υπάρχει πλέον λιμάνι. Τα χρήματα που δόθηκαν για την 2η φάση κατασκευής του λιμανιού της Κυπαρισσίας θα πάνε όλα στην θάλασσα. Εμείς από την πρώτη στιγμή φωνάζαμε για όλα αυτά, αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτα.

Ηρθε και ο κ. Τατούλης, έκανε την παρουσία του και από εκεί και πέρα τίποτα. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με την υπόθεση του λιμανιού και κυρίως για τον τρόπο που λειτουργούν οι κρατικές υπηρεσίες. Λιμάνι για εμάς δεν υπάρχει για το χειμώνα. Ολοι θα βγάλουμε από μέσα τις βάρκες μας, αφού ξέρουμε πως αν μείνουν μέσα θα βουλιάξουν".

Από τον πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας ερωτηθείς για το ζήτημα του λιμανιού μας είπε: "Το λιμάνι Κυπαρισσίας εξακολουθεί να είναι στον πρώτο βαθμό ενδιαφέροντος του Δήμου Τριφυλίας. Θεωρώ ντροπή την κατάρρευση του λιμανιού. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε για την αξιοποίηση και υλοποίηση της εκδηλωμένης πρόθεσης του περιφερειάρχη για την αποκατάσταση της ζημιάς πριν έρθει ο νέος χειμώνας. Θα επιδιώξουμε και σε συνεργασία μαζί του αλλά και μόνοι μας, παρά το γεγονός ότι για το λιμάνι δεν έχει αρμοδιότητα ο δήμος, να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών σύμφωνα με την συνταχθείσα μελέτη της Περιφέρειας. Θα απευθυνθούμε και στο υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και σε κάθε αρμόδιο για την χρηματοδότηση του έργου, αφού -όπως κατ' επανάληψη έχουμε δηλώσει- το λιμάνι της Κυπαρισσίας είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία στην αναπτυξιακή προοπτική που υπάρχει για την περιοχή. Ανεξάρτητα πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι, πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση".

Κ.Μπ.

Πηγή : eleutheria online

Πεζοπορία την Κυριακή στη Μάλη

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ μαζί με το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΛΗΣ, θα πεζοπορήσουν την Κυριακή 4 Αυγούστου στη ΜΑΛΗ.

Ελάτε μαζί μας.

Πάρτε και τους ξένους σας. Θα τους αρέσει αυτή η μικρή βόλτα στο όρος Αιγάλεω. Αθλητικό παπουτσάκι, καπελάκι, ένα μπουκάλι νερό,ένα σαντουιτσάκι, μια φωτογραφική μηχανή, ένα δεύτερο μπλουζάκι και τίποτα άλλο.

Θα περπατήσουμε κι ένα κομμάτι του παλιού μονοπατιού. Θα μαζέψουμε ρίγανη, θα αγναντέψουμε τον κάμπο από ψηλά, θα πιούμε νεράκι από τη πηγούλα στην Κερασιά, θα μιλήσουμε μεταξύ μας, θα φωνάξουμε για να ακούσουμε τον αντίλαλο, θα αφουγκραστούμε τα μυστικά του δάσους κι αφού νιώσουμε και το πρωινό αεράκι, θα γίνουμε παρέα.

Και όλοι μαζί θα καθίσουμε να ξεκουραστούμε στον πλάτανο της Μάλης. Θα είναι όμορφα γιατί θα γεμίσουμε με διαφορετικές εικόνες τη μέρα αυτή. Κι αν κουραστεί κανείς θα βρούμε τον τρόπο να τον γυρίσουμε πίσω.

Την Κυριακή 4 Αυγούστου
Συγκέντρωση και Αναχώρηση στις 7 π.μ.
από το Ρολόι της πόλης των Φιλιατρών


Πηγή : filiatra net

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Μοναδικό στην Ελλάδα - Παζάρι αντικών και παλαιών αντικειμένων στη παλιά πόλη της Κυπαρισσίας

Υπαίθριο παζάρι με παλιά αντικείμενα και αντίκες οργανώνεται για 9η συνεχή χρονιά στο Μεγάλο Καλντερίμι της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πρόγραμμα για την Προστασία & Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» και την Κοινοφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας. Για 9η συνεχή χρονιά το Μεγάλο Καλντερίμι θα ζωντανέψει, θυμίζοντας το παλιό Σταυροπάζαρο που υπήρχε εκεί για εκατοντάδες χρόνια. Οι χιλιάδες επισκέπτες που ανεβοκατεβαίνουν όλη μέρα το καλντερίμι θα δώσουν και φέτος χρώμα μαζί με την αμέτρητη πραμάτεια των παλαιοπωλών που θα απλωθεί πάνω στο υπέροχο καλντερίμι, πραγματικό έργο τέχνης.

Το παζάρι λειτουργεί από το 2005 και είναι το μοναδικό, περιοδικό υπαίθριο παζάρι αντικών στην Ελλάδα. Διοργανώνεται στα πρότυπα των ανάλογων παζαριών που γίνονται στην Ευρώπη κυρίως στην Γαλλία και στην Ιταλία, και ο Δήμος παρέχει όλο το set up και τα facilities που απαιτούνται για τη λειτουργία του. Το «Πρόγραμμα για την Προστασία & Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» παρέχει όλη την οργάνωση και την επικοινωνία και έχει καταστήσει το παζάρι ως το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Κυπαρισσίας αφού η εμβέλειά του είναι πανελλαδική και όχι τοπική. Η φετεινή επικοινωνία εκτός από τις χορηγίες του BEST περιλαμβάνει και τηλεοπτικά spots.

Η Κυπαρισσία, που έχει τις ρίζες της στον 12ο αιώνα π.Χ. αφού αναφέρεται από τον Όμηρο για συμμετοχή των πλοίων στον πόλεμο της Τροίας, αναπτύσσει γύρω από το Κάστρο την Παλιά Πόλη, που είναι κηρυγμένη από το ΥΠ.ΠΟ ως παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός και αρχαιολογικός τόπος. Αυτό τον σημαντικό τόπο θέλουν οι οργανωτές του παζαριού να αναδείξουν, αλλά και να τον κάνουν γνωστό σε όλη την Ελλάδα για την ιστορική σημασία, τη μοναδικότητά, την απαράμιλλη ομορφιά του και την εξαίσια θέση του, τα οποία αναδεικνύονται μόλις περπατήσει κάποιος στη Παληά Πόλη και ανέβει να αγναντέψει από το Κάστρο όλη τη πόλη και τη γύρω περιοχή. Το Μεγάλο Καλντερίμι είναι ένα από τα πιό εντυπωσιακά τμήματα του μεγάλου δικτύου λιθόστρωτων καλντεριμιών (3 χιλιόμετρα περίπου συνολικό μήκος) που σώζεται στη καρδιά του παληού εμπορικού κέντρου, το Σταυροπάζαρο και λόγω της ιστορικότητας του και του μεγέθους του (30 μέτρα πλάτος) αποτελεί ιδανικό χώρο για τη διεξαγωγή το παζαριού.

Για τους λάτρεις των παλαιών αντικειμένων και όχι μόνο στα 25 περίπτερα του παζαριού υπάρχουν παλιά Ελληνικά έπιπλα και είδη σπιτιού, αντίκες από τη Γαλλία, εγγλέζικες πορσελάνες, κεραμικά και πέτρινα δοχεία, πίνακες, όπλα και χιλιάδες πανέμορφα πράγματα. Έξι ολόκληρες ημέρες οι επισκέπτες θα θαυμάσουν το περίτεχνο μεγάλο καλντερίμι, τα παλιά αντικείμενα και τις αντίκες και θα απολαύσουν τη μοναδική ατμόσφαιρα που αναδύει το καταπληκτικό set up, τα εμπορεύματα, το ατέλειωτο πήγαινε – έλα του κόσμου και ιδιαίτερα τα βράδια που είναι μαγικά.

Παράλληλα με το παζάρι, όπως κάθε καλοκαίρι, το «Πρόγραμμα για την Προστασία & Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» διοργανώνει 2ήμερη γευσιγνωσία των Τριφυλιακών Οίνων στο διπλανό καταπράσινο Δημοτικό Κήπο. Στις 10 και 11 Αυγούστου το βράδυ 9.00-12.00 οι μύστες του κρασιού, πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους, θα δοκιμάσουν και θα αγοράσουν τα υπέροχα κρασιά του Τριφυλιακού αμπελώνα και θα συζητήσουν με τους επώνυμους Τριφύλιους οινοπαραγωγούς.

Οι ώρες λειτουργίας του παζαριού είναι από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το βράδυ και όλοι οι επισκέπτες μπορούν στη συνέχεια να διασκεδάσουν στα καφέ και τα μπαρ ή να απολαύσουν ένα ωραίο γεύμα στα μεζεδοπωλεία και τις ταβέρνες της Παλιάς Πόλης.

Πληροφορίες : Τζίμα Ιμιρζιάδη τηλ. 6936-056130.


Πηγή : kyparissiotis

Κυπαρισσία: Σοβαρός τραυματισμός 31χρονου μοτοσικλετιστή

Σοβαρά τραυματίστηκε 31χρονος μοτοσικλετιστής, όταν λίγα λεπτά μετά τις 08:30 σήμερα το πρωί, κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες, σύμφωνα με πληροφορίες του filiatranet, ξέφυγε της πορείας του και βρέθηκε τραυματισμένος μέσα σε ελαιοπερίβολο στην Εθνική Οδό Κυπαρισσίας - Φιλιατρών.

Το τροχαίο σημειώθηκε λίγα μέτρα έξω από την Κυπαρισσία και εξαιτίας της σοβαρότητας του τραυματισμού του άτυχου άνδρα στο κεφάλι, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας για περαιτέρω εξετάσεις.


Πηγή : filiatra net

Συναυλία Δημοτικής Φιλαρμονικής Γαργαλιάνων στα Φιλιατρά

Εμφάνιση στην Κεντρική Πλατεία Φιλιατρών θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 1 Αυγούστου στις 9.30 το βράδυ η Δημοτική Φιλαρμονική Γαργαλιάνων. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει είναι διάρκειας μιας ώρας και σαρανταπέντε λεπτών και θα ακουστούν κομμάτια από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο.

Η Δημοτική Φιλαρμονική Γαργαλιάνων ιδρύθηκε το 1940. Σήμερα αν και δημοτική συντηρείται από το Σύλλογο Φίλων Μουσικής και Πολιτισμού Γαργαλιάνων. Μέλη της είναι ανήλικοι μαθητές Γυμνασίου μέχρι και ενήλικες ηλικίας 62 ετών. Μαέστρος της ο γνωστός σε όλους μας Γιάννης Καλογερόπουλος.

Η εκδήλωση οργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση. Είμαστε βέβαιοι ότι όσοι την παρακολουθήσουν θα περάσουν υπέροχα!

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


Πηγή : filiatra net

Μπορούν να συνυπάρξουν, οι χειμαζόμενοι πολίτες και το δάσος της Ελαίας. Επιστολή συμπολίτη μας.

ΠΡΟΣ ΤΑ Μ.Μ.Ε.

Καταφύγιο το δάσος και η παραλία της Ελαίας όχι μόνο για την άγρια ζωή, αλλά και για τους χειμαζόμενους Έλληνες. Η Ελλάδα δοκιμάζεται μ’ αδιανόητη ένταση κι απερίγραπτες επιπτώσεις. Οικογένειες με μικρά παιδιά βλέπουν σα μοναδικό διέξοδο «το καταφύγιο» της Ελαίας, αφού πριν ξανανοίξουν τα σχολεία η εντολή των παιδιάτρων είναι «τα παιδιά στη θάλασσα για μπάνια» για νάναι υγιή τον χειμώνα.

Πώς έρχονται τα πράγματα και κάθε φορά αποδεικνύεται ότι σεβάσου το φυσικό τοπίο, τη συνύπαρξη φυσικού βασιλείου κι ανθρώπου, παρά την περιφρόνηση σ’ αυτή, την ψεύτικη ευημερία του παρελθόντος, την οικονομική εξαθλίωση των Ελλήνων, έρχεται πάλι το φυσικό περιβάλλον ο τόπος του Δάσους και της παραλίας της Ελαίας να μας δεχθεί χωρίς να μας ζητήσει χρήματα. Μας δίνει όμως αυτό, που έχουμε ανάγκη στιγμές δροσιάς ξεκούρασης «τα μπάνια του λαού» που έλεγαν οι παλαιοί. Αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου και μήνυμα ανυπέρβλητης κοινωνικής ανεκτικότητας. Ώρες είναι τώρα να εκδιωχθούν οι κατασκηνωτές από κει;

Ας σεβαστεί το κράτος τους χειμαζόμενους πολίτες κι αυτοί με τη σειρά τους να σεβαστούν και να συνυπάρξουν με το δάσος την παραλία και την άγρια ζωή της περιοχής.

Με εκτίμηση
Αντώνιος Αντωνόπουλος
Κυπαρισσία


Πηγή : kopanaki news

Εθελοντική αιμοδοσία αύριο στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

«Αιμοδοσία Αλληλεγγύης» συνδιοργανώνουν αύριο ο Σύλλογος Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου Καλαμάτας "Ξαναρχί-ΖΩ", ο Σύλλογος Φίλων Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας και το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Καλαμάτας (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Μεσσηνίας).

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας «Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή», αύριο Τετάρτη (31 Ιουλίου 2013), από τις 09:00 το πρωί έως τη 1:30 μετά το μεσημέρι.

Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση όλων στην εθελοντική αιμοδοσία, ως μια μορφή προσφοράς ζωής και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας που χρειάζονται αίμα.

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια χειρονομία καλής θέλησης, φροντίδας και αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας. Η έλλειψη και η ανεπάρκεια αίματος είναι μια κατάσταση που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ζωή όσων το χρειάζονται ως θεραπευτικό μέσο. Γι αυτό, δεν υπάρχει πολυτιμότερο δώρο από το αίμα σε όποιον το χρειάζεται, αφού στην πραγματικότητα είναι ένα δώρο ζωής γι' αυτόν.


Πηγή : messinia portal

Καλούν τους κατασκηνωτές στο δάσος της Ελαίας να απομακρυνθούν

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ

Τεταμένη ατμόσφαιρα επικρατεί στο παραθαλάσσιο δάσος της Ελαίας. Κατασκηνωτές καταγγέλλουν ότι αστυνομικοί, που πέρασαν από το δάσος με περιπολικό αυτοκίνητο, το βράδυ, κάλεσαν τους κατασκηνωτές να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή…

Ανάλογη προειδοποίηση έκαναν οι αστυνομικοί και την Παρασκευή, όμως οι κατασκηνωτές φαίνονται αποφασισμένοι να παραμείνουν. Οι κατασκηνωτές τονίζουν ότι οι ίδιοι, πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι αυτοί που φροντίζουν πραγματικά για την ασφάλεια και τη διατήρηση του μοναδικού κάλλους του δάσους της Ελαίας. Υπογραμμίζουν λοιπόν ότι δεν πρόκειται να φύγουν αλλά και ότι δεν έχει κανένας το δικαίωμα να τους διώξει.

Υπάρχουν ιδιωτικά συμφέροντα που πιέζουν για την απομάκρυνση των κατασκηνωτών από το δάσος της Ελαίας. Συμφέροντα που πιστεύουν ότι θα επωφεληθούν από την ερήμωση της εκπληκτικής αυτής περιοχής είτε για να προωθήσουν τα δικά τους επενδυτικά σχέδια είτε για να τονωθούν κοντινές επιχειρήσεις. Δεν αντιλαμβάνονται όμως ότι το δάσος της Ελαίας αποτελεί πολύ σημαντικό τουριστικό πόρο εξαιτίας της παρουσίας των κατασκηνωτών, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό διατηρούν παρθένο αυτό το μνημείο της φύσης.

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal

106 θέσεις κοινωφελούς εργασίας ζητούν στην Τριφυλία

Εκατόν έξι θέσεις κοινωφελούς εργασίας ζητεί ο Δήμος Τριφυλίας από το υπό εκτέλεση πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει η ΚΕΔΕ. Οι θέσεις καλύπτουν διάφορες ειδικότητες με βάση τις ανάγκες του δήμου και πιο συγκεκριμένα κατανέμονται ως εξής:

ΠΕ Πληροφορικής 3, ΤΕ Πληροφορικής 4, ΙΕΚ Πληροφορικής 4, ΔΕ Διοικητικού 4, ΠΕ Διοίκηση Επιχειρήσεων 1, ΠΕ Οικονομικού - Λογιστικού 4, ΤΕ Λογιστικού 4, ΤΕ Διοικητικού 4, ΤΕ Διοίκηση Επιχειρήσεων 1, ΔΕ Διοικητικού 10, ΠΕ -ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών 3 , ΠΕ-ΤΕ Κοινωνιολόγων 3, ΠΕ Ψυχολόγων 2, ΤΕ - ΔΕ Νοσηλευτών 4, ΠΕ - ΤΕ Βρεφοκόμων 4, ΤΕ - ΔΕ Φυσικοθεραπευτών 2, ΔΕ Βοηθών Βρεφοκόμων 4, ΥΕ Γενικών Καθηκόντων 45.

Να σημειώσουμε ότι εφόσον εγκριθούν οι παραπάνω θέσεις θα ανακοινωθεί από το δήμο και η ημερομηνία για τις αιτήσεις που μπορούν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι.


Πηγή : eleutheria online

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Μικρές πινελιές ζωντάνιας στην Παλιά Πόλη από τους νέους

OTAN υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον πραγματικά μπορούν να γίνουν μικρά θαύματα σε αυτή την πόλη.....Δείτε πόσο όμορφη γίνεται η Παλιά Πόλη όταν υπάρχουν άνθρωποι που την αγαπούν και έχουν αισθητική. Είναι το καλντερίμι δίπλα στο μπαρ Αλγό-ρυθμος όπου κάθε βράδυ τα παιδιά το στολίζουν και φτιάχνουν μια μοναδική ατμόσφαιρα για το μοναδικό αυτό στέκι!!!

Σίγουρα όταν ζωντανεύει ένα καλντερίμι αποκτά μεγάλη αξία και ιδιαίτερη ομορφιά για τον επισκέπτη και τους κατοίκους μας.....Μπράβο στον Κώστα Γιαννόπουλο και τη Σταυριανή! Τους ευχαριστούμε!


Πηγή : kyparissiotis

Πρόγραμμα εκδηλώσεων 2013 - Δήμου Τριφυλίας

Η ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ για άλλη μια χρονιά συνδιοργανώνει μαζί με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού του 2013. Το κάνει για να προβάλλει το τόσο σημαντικό έργο τους.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το καλοκαίρι του 2013 τυπώθηκε τώρα αν και οι εκδηλώσεις που υποστηρίζει η Επιχείρηση έχουν οριστικοποιηθεί από τις αρχές Ιουλίου. Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι σε κάποιες εκδηλώσεις άργησαν να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι ημερομηνίες από τους συνδιοργανωτές.

Το φυλλάδιο περιλαμβάνει τις εκδηλώσεις που υποστηρίζει η Κοινωφελής Επιχείρηση αλλά και εκδηλώσεις που οι φορείς τους ζήτησαν να συμπεριληφθούν προκειμένου να γίνουν γνωστές στο κοινό. Περιέχει επίσης τις ταινίες του θερινού κινηματογράφου. Δεν είναι μόνο ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων αλλά και ένα έντυπο καταγραφής δράσεων φορέων που δραστηριοποιούνται στην Τριφυλία.

Ευχαριστούμε όσους άκοπα μοχθούν για να υπάρχει πολιτιστική δραστηριότητα στην Τριφυλία. Ευχόμαστε σε όλους σας καλό το υπόλοιπο καλοκαίρι.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


Πηγή : filiatra net

Το κάστρο της Κυπαρισσίας

Στην Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας με θέα τη γαλάζια απεραντοσύνη του Ιονίου και τον ήμερο κάμπο, άγνωστο πότε, κτίστηκε το κάστρο, που αποτέλεσε την ακρόπολη της αρχαίας Κυπαρισσίας.

Τα κάτω τείχη έχουν κτιστεί κατά τον ισοδομικό τρόπο οχύρωσης, που αποτελεί δείγμα αρχιτεκτονικής της Μυκηναϊκής Εποχής, ενώ τη Βυζαντινή εποχή, επί Ιουστινιανού το κάστρο ανακαινίζεται και στις τέσσερις γωνίες του οικοδομούνται ισάριθμοι πύργοι, από τους οποίους σήμερα σώζεται ο ανατολικός.

Την εποχή της Φραγκοκρατίας (1205-1430 μ.Χ) ανακαινίσθηκε από τους Φράγκους και αποτέλεσε απόρθητο φρούριο της ακμάζουσας τότε πόλης της Κυπαρισσίας, ενώ στην Τουρκοκρατία έμεναν Τούρκοι επιφανείς, οι οποίοι βελτίωσαν τις υποδομές του. Το Κάστρο της Αρκαδιάς είναι σήμερα το κόσμημα της πόλης της Κυπαρισσίας, αλλά και ολόκληρου του Δήμου. Λόγω της θέσης του, προσφέρει στον επισκέπτη μία ανεπανάληπτη θέα, όχι μόνο προς την πόλη, αλλά και προς όλη τη γύρω περιοχή.

Είναι το μπαλκόνι της Κυπαρισσίας για να μπορεί κανείς να αγναντεύει και να χαίρεται την ομορφιά του τόπου. Σύγχρονοι μελετητές, με βάση το χτίσιμό του, αποφάνθηκαν ότι είναι φράγκικο χτίσμα, μιας και τέτοιου είδους χτίσματα εμφανίζονται μετά το 1205.

Η Κυπαρισσία όπως φαίνεται από το Κάστρο 

Κατά τη Μυθολογία, η Κυπαρισσία υπήρξε κτίσμα των «Γιγάντων» (προσωποποιήσεις των ορμών της θάλασσας), οι οποίοι φαίνεται πως έχτισαν και την ακρόπολή της στην οποία πυργώθηκε το κατοπινό βυζαντινοφράγκικο κάστρο της. Ένα κάστρο χτισμένο με πέτρες μήκους 4μ. και πλάτους 1,64μ., και άλλες μήκους 1,38μ. και πλάτους 1,80μ. οι οποίες (λόγω του μεγέθους τους) αποτελούν απόδειξη ότι χτίστηκε από τους Γίγαντες.

Γύρω στο 10ο με 11ο αιώνα, φαίνεται πως η Κυπαρισσία αλλάζει όνομα και γίνεται Αρκαδιά, από τους πολλούς Αρκάδες που αναγκάστηκαν στους δύσκολους καιρούς να αφήσουν την κακοτράχαλη γη τους. Από τότε και στο εξής το Κάστρο των Γιγάντων λέγεται Κάστρο της Αρκαδιάς. Το Κάστρο της Αρκαδιάς παίζει σπουδαίο ρόλο στα χρόνια της Φραγκοκρατίας που ήρθαν μετά τις Σταυροφορίες των Δυτικών Ευρωπαίων. Πολλοί Φράγκοι σχεδίαζαν την κατάληψη κάποιων νησιών και κάποιων παράλιων περιοχών στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και το Κάστρο της Αρκαδιάς. Τις πρώτες δεκαετίες του 13ου αιώνα, το κάστρο πέφτει στα χέρια των Φράγκων και παραμένει σε αυτούς για τους επόμενους 2 αιώνες.

Στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, το φρούριο της Κυπαρισσίας ανακαινίζεται στα πλαίσια της οργανώσεως των παράκτιων περιοχών. Στις 4 γωνίες του φρουρίου χτίζονται προπύργια, ένας εκ των οποίων άντεξε στο πέρασμα των αιώνων και είναι ο πύργος της ανατολικής πλευράς, ο οποίος φέρει το όνομα «Πύργος του Ιουστινιανού».

Το 1432 στο Κάστρο αφεντεύουν οι Παλαιολόγοι και ξανακυματίζει η σημαία με τον βυζαντινό αετό έως το 1460 που η Αρκαδιά περνά στα χέρια των Τούρκων και 10.000 Αρκαδινοί υποχρεούνται να μετοικήσουν στα μικρασιάτικα παράλια. Ακολουθεί η περίοδος της πρώτης Τουρκοκρατίας, η οποία κρατά ως το 1685. Οι Τούρκοι οχυρώνονται στο κάστρο για να αντιμετωπίσουν Έλληνες και Ενετούς, αλλά η οχύρωση στα χρόνια αυτά δεν ήταν εντυπωσιακή, απλώς συμπληρωματική εκείνης των Φράγκων.

Το κάστρο όπως φαίνεται από την Άνω Πόλη

Από το 1685 ακολουθεί η περίοδος της ενετοκρατίας ως το 1715. Οι Ενετοί ξανάχτισαν τα γκρεμισμένα μέρη του κάστρου (πύργους και επάλξεις), τα οποία είχαν ανατινάξει οι Τούρκοι πριν το χάσουν, και του πρόσθεσαν και άλλες οχυρώσεις, αλλά δυστυχώς τα γκρέμισαν πριν ξαναπέσει στα χέρια των Τούρκων. Το 1830 περίπου, μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, το Κάστρο της Αρκαδιάς έπεσε στα χέρια των Ελλήνων.

Γύρω στο 1970 χτίστηκε το υπαίθριο θεατράκι, το οποίο έχει φιλοξενήσει πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις (αρχαίες τραγωδίες, θεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, μουσικές βραδιές κ.ά.). Τους καλοκαιρινούς μήνες στο χώρο του κάστρου λειτουργεί αναψυκτήριο, όπου οι επισκέπτες του Κάστρου μπορούν να "ξεδιψάσουν" αγναντεύοντας τη θέα...


Πηγή : messiniaka

Ξεπέρασαν τις 1.000 οι φωλιές της Caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Επανειλημμένως έχει τονιστεί η σημασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου για τη φωλεοποίηση της απειλούμενης με εξαφάνιση θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Ο Κόλπος φιλοξενεί τη δεύτερη (μετά τη Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας στη Μεσόγειο. Ο πυρήνας του βιοτόπου εντοπίζεται στο νοτιότερο τμήμα του Κόλπου και συγκεκριμένα στα 10 χλμ. παραλίας μεταξύ του ποταμού της Νέδας και του χωριού Καλό Νερό, όπου γίνεται το 86% της φωλεοποίησης.

Ο αριθμός των φωλιών κατά τη φετινή περίοδο ωοτοκίας έρχεται να επιβεβαιώσει τη σημασία αυτού του σπάνιου οικοσυστήματος και να υπενθυμίσει στην ελληνική δημόσια διοίκηση ότι πρέπει να προβεί άμεσα στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης, το οποίο, εκτός από την ανάδειξη της περιοχής, θα περιλαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα προστασίας. Συγκεκριμένα, μέχρι και την Πέμπτη 25 Ιουλίου ο αριθμός των φωλιών μεταξύ Νέδας και Καλού Νερού έφτασε τις 1.006, με την ωοτοκία να συνεχίζεται, τη στιγμή που στην Ζάκυνθο ο αριθμός των φωλιών έχει φτάσει στις 836.

Παράλληλα, τα πρώτα χελωνάκια έχουν αρχίσει να αναδύονται από τις φωλιές και βρίσκουν με ασφάλεια τον δρόμο προς τη θάλασσα. Φυσικά, τίποτα από τα παραπάνω δε θα είχε επιτευχθεί χωρίς τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εθελοντών του προγράμματος, οι οποίοι έχουν έρθει από όλο τον κόσμο και, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν φέτος στην περιοχή, βρίσκονται καθημερινά στην παραλία για να προστατέψουν τις φωλιές και τους νεοσσούς.


Πηγή : tharros news

Η αναγέννηση περνάει μέσα από την ΚΑΠ και τους νέους αγρότες

Την ανάγκη για ποιοτική παραγωγή, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο περιοδικό «ΑΓΡΟTERRA», ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος δηλώνει ότι την περίοδο 2014-2020 θα διατεθούν για προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης 3,9 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της νέα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Ο αναπληρωτής υπουργός κάνει σαφές ότι δεν υπάρχει θέμα «κουρέματος» των αγροτικών δανείων, τονίζει ωστόσο πως διερευνάται κάθε δυνατή διευκόλυνση για τους αγρότες και μάλιστα «σύντομα επίκειται νομοθετική ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους για τα ενυπόθηκα δάνεια των αγροτών στην "κακή ΑΤΕ", ενώ υποστηρίζει την αλλαγή του νόμου για τους συνεταιρισμούς, προκειμένου -όπως επισημαίνει- να εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία τους.

Σε ό,τι αφορά τη νέα ΚΑΠ, ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει ότι «αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη στήριξη της ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής», δίνει βαρύτητα στους νέους αγρότες -το μέλλον της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα, ταυτίζεται με το μέλλον των νέων αγροτών, λέει- καθώς «για πρώτη φορά καθίσταται υποχρεωτική η ενίσχυσή τους από τα κράτη μέλη, σε ποσοστό έως 2% επί του εθνικού δημοσιονομικού φακέλου».


Πηγή : radio 936

Χριστιανούπολη: Η Μπουγάδα της Λενιώς!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χριστιανούπολης σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Φιλιατρών παρουσίασαν όλη τη διαδικασία του πλυσίματος των ρούχων στη βρύση και έδωσαν την ευκαιρία σε πλήθος κόσμου να διασκεδάσει με ζωντανή δημοτική μουσική, να χορέψει και να δοκιμάσει γίδα βραστή.

Εμείς να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια σε όλους και να ευχηθούμε... και του χρόνου!


Πηγή : filiatra net

Καυτές παρουσίες, συναρπαστικό θέαμα, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ξυλορακέτας στην Κυπαρισσία

Γεμάτο με καυτές παρουσίες, συναρπαστικό θέαμα και δυνατά αποτελέσματα, στους αγώνες της 2ης αγωνιστικής του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Beach-Racket 2013, είναι το τριήμερο από την Παρασκευή στην παραλία του Άι-Λαγούδη Κυπαρισσίας!

Περισσότεροι από 120 αθλητές και αθλήτριες της Ξυλορακέτας, από 13 συλλόγους, συμμετέχουν στους αγώνες που για 3ηχρονιά διοργανώνονται στην Κυπαρισσία από τον ΑΟΑΞ Κυπαρισσίας σε συνεργασία με τον ΠΣΑΞ και τον Δήμο Τριφυλίας! Η παραλία της Κυπαρισσίας έχει «βουλιάξει» από κόσμο, από όλη την Ελλάδα, όπου παρακολουθούν ή και συμμετέχουν στους αγώνες! Ο πρόεδρος του ΑΟΑΞ Κυπαρισσίας Μένης Βρεττός μιλώντας στο «Θ» εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την επιτυχία που σημειώνουν οι αγώνες και για τις συμμετοχές, σημειώνοντας πως κάθε χρόνο οι αγώνες στην Κυπαρισσία έχουν και μεγαλύτερη επιτυχία, τόσο από μεγάλη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών όσο και από το κοινό που τους παρακολουθεί.

Όπως μας είπε, τις δύο πρώτες μέρες έγιναν συναρπαστικοί αγώνες με μεγάλα αποτελέσματα ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και σήμερα, τελευταία μέρα της 2ης αγωνιστικής. Ο πρόεδρος του ΑΟΑΞ Κυπαρισσίας ευχαρίστησε τον ΠΣΑΞ για τη συνεργασία και τον Δήμο Τριφυλίας καθώς και τους χορηγούς και επαγγελματίες της πόλης για τη συμβολή τους στη διοργάνωση.

Του Ηλία Γιαννόπουλου




Πηγή : tharros news