Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Ταλαιπωρία τέλος-Στην κυκλοφορία τμήμα της Εθνικής οδού Τρίπολης-Καλαμάτας


Τερματίζεται από σήμερα η ταλαιπωρία των οδηγών που μετακινούνταν από και προς την Καλαμάτα μέσω Παραδεισίων, μετά την παράδοση στην κυκλοφορία του τμήματος της εθνικής οδού Τρίπολης - Καλαμάτας, στην περιοχή της Τσακώνας -το οποίο παρέμεινε κλειστό εδώ και 3 χρόνια λόγω έργων- παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Υποδομών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη και του αναπλ. υπουργού Στ. Καλογάννη.
Θα υπάρχει μόνο μία μικρή παράκαμψη στο σημείο κατασκευής της μεγάλης γέφυρας, όπου βυθιζόταν ο δρόμος. Ο χρόνος της διαδρομής Αθήνα – Καλαμάτα (250 χλμ) θα μειωθεί περίπου κατά τριάντα λεπτά, στις 2 ώρες, από 2 ώρες και 30 λεπτά που είναι σήμερα.
Με την παράδοση του τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα αποδίδονται σε πλήρη κυκλοφορία
και οι Ανισόπεδοι Κόμβοι Παραδεισίων και Κυπαρισσίας, καθώς και το τμήμα από την Τσακώνα μέχρι τον Ανισόπεδο Κόμβο Κυπαρισσίας που κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο της Σύμβασης Παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη.
Η κατασκευή του τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα, μήκους 11,5 χλμ, ξεκίνησε στις αρχές του 1990 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και παραδόθηκε σε κυκλοφορία την άνοιξη του 2000. Τον Φεβρουάριο του 2003 εκδηλώθηκε η ευρεία κατολίσθηση της Τσακώνας με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Μεγαλόπολης – Καλαμάτας.
«Χαίρομαι που παραδίδεται σήμερα στην κυκλοφορία ο δρόμος Παραδείσια – Τσακώνα. Είναι ένα έργο μάλιστα στην ιδιαίτερη εκλογική περιφέρεια του πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον. Με αυτό το έργο ουσιαστικά, με την εξαίρεση μιας γέφυρας, ολοκληρώνεται ο δρόμος Κόρινθος-Καλαμάτα και η διαδρομή Αθήνα-Καλαμάτα θα είναι πια δύο ώρες. Χωρίς καμία αμφιβολία το έργο αυτό είναι ένα «ταλαιπωρημένο έργο», με την κατολίσθηση στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και στη συνέχεια με όποια προβλήματα παρατηρήθηκαν», δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης μετά την παράδοση του έργου.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η ολοκλήρωσή του, «είναι μια αχτίδα αισιοδοξίας γενικότερα για τα τεχνικά έργα», εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι τους επόμενους μήνες και τα υπόλοιπα έργα των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων θα ξεπεράσουν τα προβλήματα τα οποία έχουν και από τον Απρίλιο θα μπουν μπουλντόζες» και τόνισε:
«Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε με τους παραχωρησιούχους. Προς αυτή την κατεύθυνση διαπραγματευόμαστε με τις 43 τράπεζες, οι οποίες έχουν συμμετοχή σ' αυτά τα μεγάλα έργα. Η επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων θα συμβολίσει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και γι' αυτό είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

Από την πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρο Καλογιάννης, υπογράμμισε ότι «ένα πολύ δύσκολο, από τεχνικής άποψης κομμάτι, πολύπαθο αποδίδεται στην κυκλοφορία», ενώ μίλησε για την «υπό κατασκευή πρωτότυπη γέφυρα Τ4 μήκους 400 μέτρων στην περιοχή. Του χρόνου το φθινόπωρο θα είναι έτοιμη οπότε θα έχει δοθεί όλο το κομμάτι από την πλευρά αυτή στην κυκλοφορία».
Ο κ. Καλογιάννης ευχαρίστησε «την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – ALPINE για την προσφορά της, όλους τους εργαζόμενους και βεβαίως τους τοπικούς φορείς, τους συναδέλφους βουλευτές, τον Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη» για την «εξαιρετική συνεργασία με μοναδικό σκοπό να προχωρήσουν τα έργα. Οι χρήστες αυτού του αυτοκινητόδρομου μπορούν να διαπιστώσουν πόσο ποιοτικό έργο έχει γίνει».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάποια εξέλιξη με την Ολυμπία Οδό και τη σύνδεσή της με την Τσακώνα ο κ. Καλογιάννης, επανέλαβε ότι «προτεραιότητά μας είναι να επανεκκινήσουν τα έργα στις τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης. Το πρώτο ουσιαστικό βήμα έχει γίνει -το ανακοινώσαμε πριν δέκα μέρες περίπου- η καταρχήν συμφωνία με τους παραχωρησιούχους. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συνεργασία, οι παραχωρησιούχοι ουσιαστικά, με τις τράπεζες και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί είναι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να έχει αυτή η συμφωνία ολοκληρωθεί έτσι ώστε στη συνέχεια να καταθέσουμε στη Βουλή τις τροποποιημένες συμβάσεις. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι συμβάσεις περιλαμβάνουν το φυσικό αντικείμενο που αρχικώς περιλαμβανόταν σε αυτές. Οι συμβάσεις δεν έχουν τροποποιηθεί σε ότι αφορά το φυσικό αντικείμενο».

Πηγή : kyparissia-news

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι διοργανώνει ανταλλακτικό παζάρι


ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 

Ανταλλακτικό παζάρι διοργανώνει στην Κυπαρισσία, την Κυριακή, το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι Τριφυλίας. Θα πραγματοποιηθεί και προβολή ταινίας για τους μικρούς φίλους.
Το παζάρι θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων «Αλέκος Παπαδόπουλος», από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις πέντε το απόγευμα. Στις έξι το απόγευμα θα προβληθεί η ταινία «Το πολικό εξπρές», με δωρεάν είσοδο φυσικά.
Όπως σημειώνει το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι Τριφυλίας, «καλούμαστε να προσφέρουμε διάφορα αντικείμενα που πλέον δεν χρειαζόμαστε και να αποκτήσουμε κάτι που δε είχαμε. Τα αντικείμενα θα πρέπει να βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση».
Πηγή : kalamatajournal

Ένα όνειρο δεκαετιών για τους Μεσσήνιους γίνεται πραγματικότητα!



Στην κυκλοφορία θα δοθεί αύριο το πρωί  στις 10 π.μ. (σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας)  το «πολύπαθο» κομμάτι  Παραδείσια-Τσακώνα  του οδικού άξονα Κόρινθος-Τρίπολη – Καλαμάτα.

Ένα όνειρο  δεκαετιών για τους απανταχού Μεσσήνιους  γίνεται …επιτέλους πραγματικότητα.
Με την λειτουργία του νέου δρόμου  η διαδρομή Αθήνα-Καλαμάτα θα γίνεται πλέον σε περίπου 2 ώρες αλλά και με περισσότερη ασφάλεια.
Το τμήμα  που θα παραδοθεί είναι μήκους περίπου 11,5  χιλιομέτρων και η διάρκεια κατασκευής του τμήματος έφτασε τα 5μιση χρόνια.

Αναμφίβολα με την ολοκλήρωση του οδικού άξονα  Κορίνθου – Τριπόλεως- Καλαμάτας , ανοίγει μια νέα εποχή για τη Μεσσηνία που σε συνδυασμό και με άλλες κινήσεις όπως η Αεροπορική σύνδεση του Αεροδρομίου της Καλαμάτας με χώρες της Ευρώπης  ,αναμένεται να δώσουν μια ώθηση  ανάπτυξης σε ολόκληρο τον νομό .

Πηγή : tharrosnews

Τμήμα Π.Ε. Κτηνιατρικής Μεσσηνίας: Ενημέρωση για την εμφάνιση κρουσμάτων λύσσας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΛΥΣΣΑΣ 




Λόγω των συνεχιζόμενων κρουσμάτων Λύσσας στην άγρια πανίδα και σε δεσποζόμενους σκύλους σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας,παρακαλούμε όπως ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τον εμβολιασμό όλων των σκύλων και γατών.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους που διατηρούν ποιμενικούς σκύλους, καθώς και στους κυνηγούς με κυνηγετικά σκυλιά να καταγράψουν και να εμβολιάσουν τα ζώα τους και σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους, όπως ορίζει ο Κανονισμός (ΕΚ) 998/2003 και ο Νόμος 4039/2012.

                                                                            ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
                                                                                 Π.Ε ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Πηγή : filiatranet

Stop στην αναπλαση προλιμένα Καλαματας από το Λιμενικό ταμείο!

ΠΥΡ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑ Ο ΝΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ....Τελικά η πόλη έχει Δήμαρχο ή κουμάντο και μάλιστα στα σημεία βιτρίνα της κάνουν όποιοι επιθυμούν. Δεν εξηγείται αλλιώς η απόφαση του Λιμενικού ταμείου που προφανώς θέλει υποβάθμισμένο τον χώρο του προλιμένα και απορρίπτει την συνεργασία με τον Δήμο για την αναπλαση της χερσαίας ζώνης. Συνεδρίασε λοιπόν τηνΤετάρτη 19 Δεκεμβρίου στις 13.30, το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, με θέμα τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου Καλαμάτας, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο «Ανάπλαση τμήματος Παραλιακής ζώνης Καλαμάτας», από οδό Ακρίτα έως οδό Λεωνίδου. Το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου απέρριψε τη μελέτη και την προοπτική υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του Προλιμένα. Και εδώ πλέον μπαίνουν τα μεγάλα ερωτηματικά.
Τι έχει στο μυαλό του το Λιμενικό ταμείο, που πάει κόντρα σε μια εκλεγμένη δημοτική αρχή που εκφράζει τον λαό της πόλης; Σε ποιές πιέσεις υποχωρεί για να μην υπάρξει αναπλαση και σε αυτό το κομμάτι της παραλίας οπου όλοι οι Καλαματιανοί βλέπουν σε τι κατασταση βρίσκεται. Και αν είχε αλλο τρόπο η σχέδιο αναπτυξης του συγκεκριμενου χώρου, γιατί το λιμενικό τaμειο δεν το έκανε τόσα χρόνια; Ο Δήμαρχος εξέφρασε τη δυσφορία του, γιατί αυτό το κεντρικό σημείο της πόλης θα παραμείνει στην αθλιότητά του και θα δυσφημεί την πόλη και την περιοχή. Το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου πρέπει να εξηγήσει γιατί αρνείται την ανάπλαση και την ανάδειξη σε Παραθαλάσσιο Πάρκο της χερσαίας ζώνης του Προλιμένα. Σε κάθε περίπτωση, εναντίον της απόφασης θα υποβληθεί ένσταση προς τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης αλλά και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Χρηματοδότηση επισκευής νέου Δημαρχείου 271.619,87 ευρώ Παρατίθεται έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με τη χρηματοδότηση του Δήμου Καλαμάτας, με το ποσό των 271.619,87 ευρώ, για την «Επισκευή και διαρρύθμιση εγκαταστάσεων κτηρίου του πρώην Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καλαμάτας, για στέγαση υπηρεσιών του Δήμου». Τονίζεται ότι η ροή της χρηματοδότησης (Π.Δ.Ε.) είναι απόλύτως ομαλή.

Πηγή : radio936

Tα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα του 2012


Για άλλη μια φορά οι συντάκτες της επιθεώρησης «Science» επέλεξαν τα σημαντικότερα επιστημονικά γεγονότα της χρονιάς που σε λίγο θα μας αφήσει, όπως αυτά παρουσιάστηκαν μέσα από δημοσιεύσεις στις σελίδες της έγκριτης επιθεώρησης.  Ο «πρωταγωνιστής» της καθιερωμένης λίστας των 10 θέσεων ήταν μάλλον αναμενόμενος:
πρόκειται για το μποζόνιο Χιγκς η ύπαρξη του οποίου προβλέφθηκε θεωρητικώς πριν από περισσότερο από 40 χρόνια από τον Πίτερ Χιγκς αλλά τον περασμένο Ιούλιο επιστήμονες ανέφεραν ότι αυτή η θεωρία μάλλον έγινε… πράξη. Το θεμελιώδες αυτό σωματίδιο το οποίο πιθανότατα «συνέλαβαν» οι ερευνητές εκτιμάται ότι «κρατά» το κλειδί στην ερώτηση σχετικά με το γιατί τα στοιχειώδη σωματίδια έχουν μάζες. Και μπορεί το μποζόνιο να κέρδισε τη «μάχη» της πρωτιάς, ωστόσο εξίσου ενδιαφέροντα είναι και τα υπόλοιπα εννέα επιτεύγματα του 2012 που συμπληρώνουν τη δεκάδα και τα οποία καλύπτουν όλα τα γούστα: περιλαμβάνουν από την προσεδάφιση του Curiosity στον Αρη και τις «γεύσεις» των νετρίνων, ως τους ρομποτικούς βραχίονες που βοηθούν τυφλούς, τα ωάρια από βλαστικά κύτταρα αλλά και το γονιδίωμα ενός μυστηριώδους είδους ανθρώπου που έζησε στον πλανήτη πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια.
 Ιδού λοιπόν η διάσημη πλέον κατάταξη των επιστημονικών επιτευγμάτων της χρονιάς μέσα από τα μάτια των συντακτών του «Science» (η οποία ελπίζουμε να μην είναι η τελευταία αφού δημοσιεύεται την ημέρα του υποτιθέμενου - χωρίς βέβαια επιστημονική βάση - τέλους του κόσμου…)
 1. Επίτευγμα της χρονιάς: Το μποζόνιο Χιγκς
 Χρειάστηκε να περιμένουμε περίπου μισό αιώνα μέχρι να κατασκευαστεί το γιγάντιο μηχάνημα που θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις σχετικά με την ύπαρξη του μποζονίου Χιγκς. Ωστόσο τον περασμένο Ιούλιο φαίνεται ότι έφτασε η στιγμή: επιστήμονες του CERN ανακοίνωσαν πως είναι σχεδόν βέβαιοι ότι εντόπισαν «κάτι που μοιάζει με το Χιγκς», το σωματίδιο που θα επιβεβαιώσει ότι γνωρίζουμε πώς η ύλη αποκτά τη μάζα της.Συγκεκριμένα οι υπεύθυνοι του CMS και του ATLAS, των δύο πειραμάτων που διεξάγονται για τον εντοπισμό του μποζονίου Χιγκς, ανακοίνωσαν ότι το επίπεδο βεβαιότητας που πέτυχαν αντιστοιχεί σε ανακάλυψη νέου σωματιδίου, το οποίο είναι συμβατό με τη θεωρία του Πίτερ Χιγκς.Για να γίνει επισήμως δεκτή η ανακάλυψη, οι ερευνητές θα πρέπει να αποδείξουν ότι το νέο σωματίδιο συμπεριφέρεται όπως το Χιγκς. Επιπλέον, το επίπεδο βεβαιότητας για τον εντοπισμό του σωματιδίου πρέπει να φτάνει τα 5 σίγμα, κάτι που σημαίνει ότι η πιθανότητα να οφείλονται σε λάθος οι παρατηρήσεις είναι μόλις 0,00006%.
«Τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά αλλά το σήμα των 5 σίγμα που βλέπουμε στα 125 GeV είναι δραματικό. Πρόκειται όντως για νέο σωματίδιο» ανακοίνωσε τον Ιούλιο ο Τζο Ινκαντέλα, εκπρόσωπος του CMS.Ακόμα πιο σαφής ήταν η Φαμπιόλα Τζιανότι, εκπρόσωπος του ATLAS: «Βλέπουμε στα δεδομένα μας ξεκάθαρα ίχνη ενός νέου σωματιδίου, στο επίπεδο των πέντε σίγμα, σε μια περιοχή μάζας γύρω στα 126 GeV» είπε.Το GeV (γιγαηλεκτονιοβόλτ) είναι μονάδα μέτρησης της μάζας και της ενέργειας. Με μάζα 126 GeV, το Χιγκς είναι περίπου 130 φορές βαρύτερο από το πρωτόνιο στον πυρήνα των ατόμων.Στην ιστορική παρουσίαση του CERN πριν από περίπου πέντε μήνες ήταν παρόντες ο βρετανός Πίτερ Χιγκς και άλλοι επιστήμονες που βοήθησαν στη διατύπωση της θεωρίας για τον μηχανισμό του Χιγκς στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
 «Ποτέ δεν περίμενα ότι αυτό θα συνέβαινε όσο ζω και θα ζητήσω από την οικογένειά μου να βάλει μια σαμπάνια στο ψυγείο» δήλωσε τότε ο 83χρονος Χιγκς.Εφόσον επιβεβαιωθεί οριστικά η ανακάλυψη, ο πειραματικός άθλος θα επιστεγάσει το λεγόμενο Καθιερωμένο Μοντέλο, το θεωρητικό οικοδόμημα που αναπτύχθηκε τον περασμένο αιώνα και συγκεντρώνει όλες τις γνώσεις των φυσικών για τα στοιχειώδη συστατικά του Σύμπαντος. Σημειώνεται πάντως ότι θεωρητικώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα το σωματίδιο που ανακαλύφθηκε να μην είναι το Χιγκς. Σε αυτή την περίπτωση, οι θεωρητικοί φυσικοί θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν, πιθανώς εκ βάθρων, το αγαπημένο τους Καθιερωμένο Μοντέλο, δηλαδή τις εξισώσεις που περιγράφουν τις ιδιότητες και τη συμπεριφορά των υποατομικών σωματιδίων.
 2. Το γονιδίωμα του μακρινού μας εξαδέλφου
 Μέσα στο 2012 γερμανοί επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα το γονιδίωμα ενός εξαφανισμένου είδους, του ανθρώπου του Ντενίσοβα. Πρόκειται για ένα είδος που ζούσε στη Σιβηρία και ήταν συγγενικό των σύγχρονων ανθρώπων – οι Ντενίσοβα ήταν μάλιστα ακόμη πιο στενοί συγγενείς των Νεάντερταλ.Το «διάβασμα» της γενετικής αλληλουχίας του μυστηριώδους είδους επετεύχθη μέσω της ανάλυσης του απολιθώματος ενός δακτύλου αλλά και ενός δοντιού που εντοπίστηκαν σε ένα σπήλαιο στη Ντενίσοβα της νότιας Σιβηρίας.Οι Νεάντερταλ και οι Ντενίσοβα θεωρούνται οι στενότεροι εξαφανισμένοι συγγενείς του σύγχρονου ανθρώπου.
 Οι επιστήμονες ήδη ερευνούν το γονιδίωμα των Ντενίσοβα για να συμπεράνουν ποια ακριβώς γονίδια του ανθρωπίνου γονιδιώματος προέρχονται από το DNA των μακρινών αυτών εξαδέλφων μας. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κορυφαίο παλαιογενετιστή Σβάντε Πάαμπο του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας δημοσίευσαν την ανάλυση του αρχαίου DNA για να επιτρέψουν στους συναδέλφους τους να «κατεβάσουν» δωρεάν το γονιδίωμα, ώστε να το μελετήσουν αποτελεσματικότερα.Πριν από ένα χρόνο περίπου, οι ίδιοι γερμανοί επιστήμονες είχαν δημοσιεύσει μία πρώτη μη αναλυτική εκδοχή του γονιδιώματος ενός κοριτσιού που έζησε στο σπήλαιο Ντενίσοβα πριν από 30.000 χρόνια τουλάχιστον και τα απολιθώματα του οποίου είχαν ανακαλυφθεί το 2008 από επιστήμονες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
 3. Ποντίκια γέννησαν με ωάρια από βλαστικά κύτταρα
 Μέσα στο 2012 ιάπωνες ερευνητές χάρισαν σε… ποντικίνες τη χαρά της μητρότητας με ωάρια που δημιούργησαν από το… μηδέν με χρήση βλαστικών κυττάρων. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία γονιμοποίησαν τα ωάρια που δημιούργησαν και τα εμφύτευσαν σε πειραματόζωα: ύστερα από φυσιολογική εγκυμοσύνη, αυτά έφεραν στο φως υγιή ποντικάκια. Το … ευτυχές γεγονός ήλθε ύστερα από μια πορεία ερευνών που σημειώθηκε μεθοδικά, βήμα προς βήμα, ξεκινώντας από τις «απαρχές» του γεννητικού συστήματος – δηλαδή από τα αρχέγονα γεννητικά κύτταρα (PGC). Τα κύτταρα αυτά, τα οποία διαθέτει το έμβρυο, διαφοροποιούνται κατά την ανάπτυξη ώστε να σχηματίσουν τελικά τα ωάρια ή τα σπερματοζωάρια.
 Μέσα στο 2011 ο Κατσουχίκο Χαγιάσι και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Κιότο είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν κύτταρα παρόμοια με τα PGC τόσο από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα ποντικών όσο και από κύτταρα iPS (induced pluripotent stem cells), τα οποία έχουν τις ιδιότητες των πολυδύναμων εμβρυϊκών βλαστικών αλλά προκύπτουν από τη μετατροπή ενηλίκων κυττάρων. Στη συνέχεια οι επιστήμονες είχαν επιτύχει να παραγάγουν σπέρμα χρησιμοποιώντας τα κύτταρα με τις ιδιότητες των PGC που δημιούργησαν.Στη νέα μελέτη τους η οποία δημοσιεύθηκε αυτή τη χρονιά στην επιθεώρηση «Science», οι επιστήμονες προχώρησαν πολύ περισσότερο. Κατ’ αρχάς δημιούργησαν από τα κύτταρα με τις ιδιότητες των PGC ωάρια ποντικών.
 Για να το επιτύχουν χρησιμοποίησαν εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα καθώς και κύτταρα iPS που έλαβαν από έμβρυο θηλυκού ποντικού, τα οποία τοποθέτησαν ανάμεσα σε κύτταρα ωαρίων (επίσης από έμβρυο θηλυκού ποντικού) προκειμένου να τα κάνουν να μετατραπούν σε κύτταρα ωαρίων σε αρχικό στάδιο.Στη συνέχεια οι ερευνητές εμφύτευσαν τα νεαρά κύτταρα ωαρίων που σχηματίστηκαν στις ωοθήκες μιας ενήλικης ποντικίνας. Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, αφαιρώντας τις ωοθήκες, είδαν ότι είχαν αναπτυχθεί σε ώριμα ωάρια, τα οποία γονιμοποίησαν και εμφύτευσαν σε άλλα θηλυκά ποντίκια. Τα εμφυτευμένα γονιμοποιημένα ωάρια αναπτύχθηκαν κανονικά σε έμβρυα οδηγώντας τελικά στη γέννηση καθ’όλα υγιών μικρών.Ωστόσο, όπως αναφέρεται στη μελέτη, η ανάπτυξη ορισμένων εμβρύων παρουσίασε ανωμαλίες. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν αυτό οφείλεται σε προβλήματα που είχαν τα ίδια τα ωάρια ή αν σχετίζεται με το περιβάλλον ανάπτυξής τους. Τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να διευκρινιστούν με περαιτέρω μελέτες.
 4. Η προσεδάφιση του Curiosity στον Αρη
 Μέσα σε αυτή τη χρονιά η ανθρωπότητα έβαλε (πιο σοβαρά από ποτέ) πλώρη για την κατάκτηση του Κόκκινου Πλανήτη στέλνοντας για εξερεύνηση ένα άκρως εξελιγμένο ρομποτικό όχημα, το Curiosity. Η επιτυχημένη προσεδάφιση του ρομποτικού εξερευνητή ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για τους ειδικούς της αποστολής στο Jet Propulsion Laboratory της NASA, λίγο έξω από το Λος Αντζελες.Παρότι το Curiosity δεν ήταν το πρώτο ρομποτικό όχημα που έφθασε στον Αρη η επιτυχής προσεδάφισή του τον περασμένο Αύγουστο άνοιξε μια καινούργια σελίδα στην κατάκτηση του Διαστήματος.Το μικρό αυτό διαστημικό επιστημονικό εργαστήριο το οποίο κοστίζει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια αποτελεί το «πουλέν» της NASA η οποία τα τελευταία χρόνια πλήττεται από περικοπές των προγραμμάτων της. Και έτσι η στιγμή που «πάτησε» επάνω στον Άρη ήταν για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία ιστορική.Όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Η είσοδος του οχήματος στην ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη έγινε ακριβώς τη χρονική στιγμή που είχε προγραμματιστεί.
 Οι προωθητικοί πύραυλοι το οδήγησαν στην επιλεγμένη τοποθεσία προσεδάφισης, στον κρατήρα Γκέιλ, στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη, κοντά στον ισημερινό. Το πελώριο αλεξίπτωτο ανέκοψε την ταχύτητά του και ο «ουράνιος γερανός» το απόθεσε μαλακά στο έδαφος. Το ρομποτικό όχημα έφτασε στον προορισμό του αφού διήνυσε 566 εκατομμύρια χιλιόμετρα εντός οκτώ περίπου μηνών, κινούμενο με ταχύτητα 17 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήχου.Στους τέσσερις μήνες που το Curiosity «κατοικεί» στον Αρη έχει αποδείξει ότι είναι άκρως «εργατικό» στέλνοντας πίσω στη Γη πλήθος εικόνων και πληροφοριών. Βασικός στόχος της όλης αποστολής είναι η αναζήτηση μορφών ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη. Η πιθανή ανακάλυψή τους εκτιμάται ότι θα βοηθήσει μεταξύ άλλων στις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στον Αρη.
 5. Φανερώθηκαν τα… εξωτικά σωματίδια
Το 2012 εμφανίστηκαν οι πρώτες σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη των «φερμιονίων Μαγιοράνα», μιας κατηγορίας παράξενων σωματιδίων που αποτελούν τα αντισωματίδια των εαυτών τους. Ο εντοπισμός τους κατέστη δυνατός χάρη σε ένα ειδικά σχεδιασμένο τρανζίστορ.Φερμιόνια είναι χονδρικά τα σωματίδια από τα οποία αποτελείται η μάζα, σε αντιδιαστολή με τα λεγόμενα μποζόνια, τα οποία χονδρικά είναι φορείς των φυσικών δυνάμεων.Όλα ή τουλάχιστον τα περισσότερα φερμιόνια είναι «φερμιόνια Ντιράκ» (ονομάστηκαν έτσι από τον μεγάλο βρετανό φυσικό Πολ Ντιράκ) και εξ ορισμού είναι διαφορετικά από τα αντισωματίδιά τους, τα οποία υπάρχουν στον κόσμο της αντιύλης. Οταν ένα σωματίδιο συναντήσει ένα αντισωματίδιο, και τα δύο εξαϋλώνονται σε μια έκρηξη ενέργειας.
 Το 1937, όμως, ο ιταλός θεωρητικός φυσικός Ετορε Μαγιοράνα (ο οποίος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το 1938 στη διάρκεια ενός ταξιδιού με καράβι) προέβλεψε θεωρητικά ότι υπάρχουν φερμιόνια που δεν ακολουθούν τον κανόνα του Ντιράκ. Προηγούμενες θεωρητικές μελέτες προέβλεπαν ότι, ακόμα και αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα θεμελιώδη σωματίδια που να συμπεριφέρονται ως φερμιόνια Ντιράκ, η κίνηση των ηλεκτρονίων σε κάποια ηλεκτρονικά κυκλώματα μιμείται τη συμπεριφορά των φερμιονίων Μαγιοράνα.Αν οι φυσικοί κατάφερναν να δείξουν ότι μεγάλοι αριθμοί ηλεκτρονίων συμπεριφέρονται όπως τα αντίθετα των εαυτών τους, θα έδειχναν ουσιαστικά ότι τα φερμιόνια Μαγιοράνα όντως υπάρχουν.
 Αυτό ακριβώς επιχείρησε να κάνει η μελέτη των ερευνητών του Ντέλφτ στην Ολλανδία. Στο πλαίσιό της οι επιστήμονες κατασκεύασαν ένα ειδικό τρανζίστορ, το οποίο περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά λεπτό, ημιαγώγιμο καλώδιο που συνδέει δύο ηλεκτρόδια.Σύμφωνα με τη θεωρία, αν διοχετευθεί ηλεκτρικό ρεύμα σε αυτό το νανοκαλώδιο υπό την επίδραση ενός μαγνητικού πεδίου, και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, τα ηλεκτρόνια στο νανοκαλώδιο θα συμπεριφερθούν ως φερμιόνια Μαγιοράνα. Αν πάλι η θεωρία δεν ευσταθεί, το ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα πρέπει καν να περάσει από το ημιαγώγιμο νανοκαλώδιο. Πράγματι, οι ερευνητές κατέγραψαν τη ροή ηλεκτρονίων, ένδειξη ότι συμπεριφέρονται ως φερμιόνια Μαγιοράνα. Αν τελικά η ύπαρξη των φερμιονίων Μαγιοράνα επιβεβαιωθεί, τότε μπορούν να υπάρχουν «απτές» εφαρμογές σε πολλούς τομείς. Για παράδειγμα, τα φερμιόνια αυτά θα ήταν ιδανικά για την κατασκευή των λεγόμενων κβαντικών υπολογιστών, καθώς ένα ζευγάρι από φερμιόνια Μογιοράνα θα «θυμόταν» την αρχική του κατάσταση ακόμα και αν χωριζόταν.
 6. «Ανάβοντας» και «σβήνοντας» τα γονίδια
 Μετά την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος μια από τις μεγάλες προκλήσεις για τους ειδικούς ήταν – και είναι – το να καταφέρουν να παρέμβουν σε συγκεκριμένα γονίδια προκειμένου να αποκαλύψουν τα «επιμέρους» μυστικά του γενετικού μας κώδικα τα οποία είναι καίριας σημασίας για την υγεία αλλά και την ασθένεια στον ανθρώπινο οργανισμό.Ωστόσο η όλη διαδικασία της παρέμβασης ήταν σε μεγάλο βαθμό δύσκολη αφού δεν υπήρχαν τα κατάλληλα εξειδικευμένα εργαλεία. Μέσα στο 2012 όμως εμφανίστηκε ένα εξελιγμένο «εργαλείο» (TAL effector) το οποίο έδωσε στους ερευνητές τη δυνατότητα να «αλλάζουν» τη συμπεριφορά των γονιδίων, να αυξάνουν τη δράση τους ή αντιθέτως να τα «αποσιωπούν» σε ψάρια-ζέβρα, βατράχους, παραγωγικά ζώα, ακόμη και σε κύτταρα ασθενών.
 Η νέα αυτή τεχνολογία μαζί με άλλες που συνεχώς «αναδύονται» υπόσχονται να προσφέρουν ένα μέλλον εξίσου αποτελεσματικό και πιο φθηνό σε σύγκριση με τις υπάρχουσες μεθόδους στόχευσης γονιδίων.Μέσα σε αυτό το νέο τοπίο οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να «διαβάσουν» καλύτερα το κάθε γονίδιο και τις μεταλλάξεις του, τον ρόλο που επιτελεί τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε ασθενείς.Η καλύτερη γνώση του γενετικού υλικού μας εκτιμάται ότι τελικώς θα προσφέρει και καλύτερες θεραπείες «κομμένες και ραμμένες» με βάση το DNA του καθενός μας.
 7. Λέιζερ ακτίνων Χ στην υπηρεσία της ιατρικής
 Τον περασμένο Νοέμβριο επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν χρησιμοποίησαν ένα λέιζερ ακτίνων Χ – το οποίο «λάμπει» πολύ περισσότερο από τις συμβατικές πηγές ακτίνων Χ – προκειμένου να προσδιορίσουν τη δομή ενός ενζύμου.Το ένζυμο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του παρασίτου Trypanosoma brucei το οποίο προκαλεί την αφρικανική τρυπανοσωμίαση (ή αλλιώς ασθένεια του ύπνου).Το συγκεκριμένο επίτευγμα έδειξε τις μεγάλες ικανότητες των λέιζερ ακτίνων Χ στον προσδιορισμό της δομής πρωτεϊνών η οποία παρέμενε μέχρι σήμερα «ασύλληπτη» από τους επιστήμονες.Η εξέλιξη των εργαλείων που χρησιμοποιούν οι ερευνητές αναμένεται να αποκαλύψει ζωτικής σημασίας λεπτομέρειες για τον «μικρόκοσμο» εντός πολλών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.
 8. Στα σκουπίδια ο όρος «σκουπιδο-DNA»
 Μια μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Σεπτέμβριο θεωρήθηκε ως νέο ιστορικό ορόσημο της βιολογίας – μετά από εκείνο της ολοκληρωμένης «ανάγνωσης» του ανθρωπίνου γονιδιώματος το 2003. Εκατοντάδες επιστήμονες δεκάδων ερευνητικών κέντρων παγκοσμίως που συμμετείχαν στο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα ENCODE παρουσίασαν την «ανανεωμένη έκδοση» της «εγκυκλοπαίδειας του DNA» η οποία επεφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη.Ποια ήταν αυτή; Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τεράστιας αυτής ερευνητικής δουλειάς που διήρκεσε πέντε έτη το ανθρώπινο γονιδίωμα είναι κάτι πολύ περισσότερο από τα ήδη γνωστά 20.000- 23.000 γονίδια, καθώς, πέρα από αυτά τα γονίδια που απαρτίζουν μόλις το 2% του DNA και παράγουν τις πρωτεϊνες, το υπόλοιπο DNA (θεωρούμενο «σκουπίδι» μέχρι σήμερα) κάθε άλλο παρά άχρηστο είναι. Στην πραγματικότητα, μάλλον αποτελεί ένα τεράστιο κρυφό «λειτουργικό σύστημα» που ελέγχει το γονιδίωμά μας. Συνολικά, περίπου το 80% του DNA αποκαλύφθηκε πλέον ότι επιτελεί κάποιου είδους χρήσιμη βιοχημική λειτουργία.Ο νέος γενετικός «χάρτης» έριξε περισσότερο φως στο ανθρώπινο γονιδίωμα, αλλά ταυτόχρονα κατέστησε ακόμα πιο περίπλοκη και μυστηριώδη τη λειτουργία των γονιδίων. Οι επιστήμονες ελπίζουν πάντως ότι τα νέα στοιχεία θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των ασθενειών και σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες τους.Ηταν χαρακτηριστική των ανατρεπτικών αυτών ευρημάτων η δήλωση του επικεφαλής της διεθνούς ερευνητικής ομάδας, καθηγητή Γιούαν Μπίρνι του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής στο Κέμπριτζ: «Ο όρος σκουπιδο-DNA πρέπει πια να… πεταχτεί στα σκουπίδια. Είναι ξεκάθαρο από τη νέα έρευνα ότι ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα του γονιδιώματος είναι βιολογικά ενεργό από ό,τι νομίζαμε».Οι ερευνητές εντόπισαν μέσα στο «άχρηστο» DNA γύρω στα 10.000 γονίδια πέρα από τα ήδη γνωστά περίπου 20.000 γονίδια. Αυτά τα νέα γονίδια όμως δεν κωδικοποιούν πρωτεΐνες, αλλά μόρια RNA, τα οποία βοηθούν σημαντικά στη ρύθμιση της δράσης των 20.000 γονιδίων που παράγουν τις πρωτεΐνες. Όπως ανακαλύφθηκε, περίπου το 76% του DNA του γονιδιώματος μετατρέπεται (μεταγράφεται) σε RNA, ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από ό,τι πίστευαν οι βιολόγοι μέχρι σήμερα. Βρέθηκαν ακόμα περίπου 11.200 «ψευδο-γονίδια», νεκρά εξελικτικά απομεινάρια του μακρινού παρελθόντος, που όμως -για κάποιον λόγο- ενεργοποιούνται ξανά σε μερικά κύτταρα και σε μερικούς ανθρώπους.
 9. Κίνηση με τη… σκέψη
 Μέσα στο 2012 ειδικοί του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς πήγαν τη σκέψη της… κίνησης μέσω της σκέψης ένα βήμα πιο πέρα.Παρουσίασαν έναν εξελιγμένο ρομποτικό βραχίονα ονόματι Modular Prosthetic Limb (αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των Εξελιγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ) που προσφέρει σε παράλυτα άτομα τα οποία σήμερα είναι εγκλωβισμένα μέσα σε ένα σώμα που δεν αντιδρά, μεγάλη αυτονομία κινήσεων – είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο ρομποτικό προσθετικό μέλος προσφέρει ανεξάρτητη κίνηση του κάθε δαχτύλου σε ένα «πακέτο» που ζυγίζει λιγότερο από πέντε κιλά.
 Το Modular Prosthetic Limb προσομοιάζει στη δεξιότητα των κινήσεων με το φυσικό άνω ανθρώπινο άκρο και είναι σχεδιασμένο ώστε να αποκρίνεται στη σκέψη του χρήστη. Στο πλαίσιο πειραμάτων προσέφερε σε παράλυτους ασθενείς τη δυνατότητα να εκτελούν πολύπλοκες κινήσεις σε τρεις διαστάσεις.Σημειώνεται ότι η ίδια ερευνητική ομάδα ήταν η πρώτη που είχε δείξει πώς παράλυτα άτομα μπορούν μόνο με τη σκέψη τους να κινήσουν τον κέρσορα σε μια οθόνη υπολογιστή.Προς το παρόν η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι πειραματική και πολύ ακριβή ωστόσο οι επιστήμονες ελπίζουν ότι πιο εξελιγμένοι αλγόριθμοι θα βελτιώσουν αυτά τα «νευρο-προσθετικά» μέλη χαρίζοντας αυτονομία σε άτομα που έχουν παραλύσει λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη και άλλων παθήσεων.
 10. Πώς αλλάζουν οι «γεύσεις» των νετρίνων
 Το τελευταίο κομμάτι ενός παζλ που βασάνιζε επί έτη τους φυσικούς φαίνεται ότι βρέθηκε εφέτος μέσω των μετρήσεων του Πειράματος Νετρίνων του Αντιδραστήρα Daya Bay στην Κίνα.Η διεθνής ομάδα ερευνητών που εργάζεται εκεί κατόρθωσε να προσδιορίσει την τιμή και της τελευταίας παραμέτρου που απαιτείται για την περιγραφή των ταλαντώσεων των νετρίνων – του τρόπου δηλαδή με τον οποίο τα σωματίδια περνούν από τον ένα τύπο στον άλλο ή, όπως λένε οι ειδικοί, αλλάζουν «γεύσεις».Η εξέλιξη θα επιτρέψει πλέον στους επιστήμονες να μελετήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά των νετρίνων και των αντινετρίνων και ενδεχομένως να δώσουν απαντήσεις στο μεγάλο μυστήριο της ύπαρξης της ύλης και της αντιύλης στο Σύμπαν.Για πολύ καιρό η επιστήμη θεωρούσε τα νετρίνα μάλλον «αδιάφορα» σωματίδια με μηδενική μάζα και ουδέτερο φορτίο. Πρόσφατα όμως αποδείχθηκε ότι έκρυβαν πολυποίκιλες εκπλήξεις. Ναι μεν το φορτίο τους είναι ουδέτερο αλλά μάλλον διαθέτουν μάζα – έστω και εξαιρετικά μικρή. Επιλέον είναι τα μόνα που κυκλοφορούν σε πολλές «γεύσεις».
 Η καθυστερημένη αναγνώριση είναι βέβαια δικαιολογημένη. Τα νετρίνα είναι εξαιρετικά «φευγαλέα» σωματίδια: ταξιδεύουν σε ταχύτητες παρόμοιες με αυτές του φωτός και δεν αλληλεπιδρούν σχεδόν με τίποτε – υπόκεινται μόνο σε ασθενείς αλληλεπιδράσεις με την ύλη. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διαπεράσουν τα πάντα, ακόμη και το χέρι σας, ανεμπόδιστα και χωρίς να γίνονται αντιληπτά.Οι επιστήμονες έχουν διακρίνει προς το παρόν τρεις τύπους τους, ή «γεύσεις» όπως τις αποκαλούν: τα νετρίνα ηλεκτρονίου, τα νετρίνα μιονίου και τα νετρίνα τ. Κατά τη διάρκεια του ιλιγγιωδών ταχυτήτων ταξιδιού τους τα σωματίδια-χαμαιλέοντες φαίνονται ξαφνικά να «εξαφανίζονται».
 Στην πραγματικότητα όμως, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, απλώς αλλάζουν γεύση: «μετασχηματίζονται» ή υφίστανται ταλαντώσεις μεταπηδώντας από τον έναν τύπο στον άλλο. Η ανακάλυψη των ταλαντώσεων των νετρίνων – οι οποίες είναι και αυτές που απέδειξαν ότι τα σωμάτια έχουν μάζα – έγινε εδώ και περίπου μια δεκαετία. Εκτοτε οι φυσικοί προσπαθούν να διερευνήσουν πώς ακριβώς συντελούνται. Διεξάγοντας σειρές πειραμάτων πέτυχαν να προσδιορίσουν την τιμή σχεδόν όλων των παραμέτρων που προβλέπει το θεωρητικό μοντέλο της περιγραφής τους – εκτός από μια.
 Αυτήν ακριβώς την παράμετρο, τη γωνία μείξης θ13, κατόρθωσαν να μετρήσουν οι ερευνητές του Daya Bay, προσδιορίζοντας την τιμή της στις 8,8 μοίρες και όχι στο 0, όπως υπαγόρευαν ορισμένες υποψίες.Η εξέλιξη είναι σημαντική, όχι μόνο γιατί πλέον θα επιτρέψει πειράματα και υπολογισμούς που ως τώρα ήταν αδύνατα, αλλά και επειδή το γεγονός ότι η θ13 δεν έχει μηδενική τιμή «ανοίγει» ένα μεγάλο πεδίο πιθανοτήτων για την επιβεβαίωση βασικών θεωριών της Φυσικής όπως η ασυμμετρία μεταξύ ύλης και αντιύλης (η λεγόμενη παραβίαση φορτίου-ισοτιμίας ή CP violation).
Πηγή : best-tv

Μεθώνη και Κορωνη! Γίνονται ξανα τα μάτια της Βενετίας στην Μεσόγειο



Δεσμοί ιστορικοί, που το πέρασμα των αιώνων τους σφυρηλατεί και τους ξαναφέρνει στην επιφάνεια. Βενετία, Κορώνη και Μεθώνη συνδέονται και πάλι μέσω, αυτή τη φορά, ενός μόνιμου μηχανισμού τουριστικής προβολής, ιστορικής αναδρομής και πολιτισμικής ανταλλαγής. Ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης που επιστρεφει σήμερα από την Βενετία έκανε το πρώτο βήμα για τον μόνιμο χαρακτήρα προβολής και αναδειξης της ειδικής σχέσης των πόλεων. Τα Ενετικά κάστρα Κορώνης και Μεθώνης θα ξαναζωντανέψουν καθώς υπεγράφη το συμφωνο της τουσριστικής συνεργασίας και διαμέσου του πρόγραμματος ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ η Βενετιά επιδιώκει να διαφημίσει παντού τις … πόλεις καμάρι του παρελθόντος της.
“Οι ιστορικοί πολιτιστικοί δεσμοί θα ενώσουν τουριστικά Ιόνιο και Ανδριατική. Ο Δήμος Πύλου Νέστορος προβάλλει την ιστορία του και έχει συμμαχό του όχι μόνο την πόλη της Βενετίας αλλά όλη την περιφέρεια της περιοχής Βενετίας. Πολύ συντομα θα έρθουν στον Δήμο μας αντιπροσωποι από την Βενετία ενώ θα ξαναπάμε και εμείς και μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων θα αναδειχθεί η ειδική σχέση” λέει ο Δημήτρης Καφαντάρης , Δήμαρχος Πύλου. Στον Δήμο Πύλου και στην Μεθώνη θα γίνει η εδρα του marco polo, του πολιτιστικού οργανισμού που έχουν συστήσει οι Βενετσιάνοι για την αναδειξη και την ενοποίηση των πόλεων επιρροής τους, ενώ έδειξαν φοβερό ενδιαφέρον και για την Μεσογειακή διατροφή. “Τους προσκαλέσαμε” λέει ο κ.Καφαντάρης τον νέο χρόνο στην Κορώνη, στην εκδήλωση που θα γίνει για την Μεσογειακή διατροφή και αποδέχθησαν με ενθουσιασμό την πρόσκληση. Αλλά τον Απρίλιο, νωριτερα δηλαδή, η Περιφέρεια Βενετίας, μας ζήτησε να πάμε εκεί για να παρουσιασουμε το πρόγραμμα της Μεσογεικής διατροφής, καθώς θεωρούν τιμή που μια πόλη του συνδεσμου marco polo η Κορώνη είναι πρέσβειρα της μεγάλης αυτής πολιτισμικής δράσης.”
Ο Δήμαρχος ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τους δεσμούς των περιοχών Βενετίας και Πύλου Νεστορος κατά την άφιξη των Ιταλών θα προτείνει την ανακήρυξη επιτιμου Δημότη , του περιφερειαρχη Βενετίας, ενώ αντίστοιχα ο Δήμος Βνετείας θα προτείνει στον ίδιο να γίνει επίτημος δημότης της πόλης.
Πηγή : messinea

Συγκέντρωση τροφίμων, ρούχων και παιχνιδιών από το Μπενάκειο Σχολείο


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 

Τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια συγκεντρώθηκαν στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας (Μπενάκειο), στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Συλλόγου Γονέων, σκοπός της οποίας είναι η ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας σε σχέση με τα κοινωνικά προβλήματα που εντείνονται.
Τα πράγματα παραδόθηκαν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο Δημοτικό Παντοπωλείο Καλαμάτας και σε οικογένειες του σχολείου που χρειάζονται υποστήριξη.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο Σύλλογος Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου θα παραμείνει αρωγός σε κάθε αντίστοιχη προσπάθεια που στόχο έχει την ανακούφιση οικογενειών και μαθητών οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Ευχόμαστε τα Χριστούγεννα να απαλύνουν τις πληγές και έστω για λίγες μέρες κάθε γονιός και κάθε μαθητής να βιώσουν με αξιοπρέπεια την περίοδο των εορτών. Καλές γιορτές!».

Πηγή : kalamatajournal

Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Σε 24 ώρες ανοίγει ο αυτοκινητοδρομος στο κομμάτι Παραδείσια Τσακώνα και η διαδρομή πλέον Αθήνας -Καλαματας γινεται “παιχνιδι”. Η Μεσσηνία, ο παραδεισένιος τόπος, που για δεκαετίες γνώρισε τον οικονομικό αποκλεισμό που έφερε η κακή πρόσβαση, μπορεί πλέον να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Οχι γιατί θα αλλάξει από την μια μέρα στην άλλη η ζωή των κατοίκων της αλλά διοτι οι δυό ώρες δρόμος από την Πρωτευουσα θα την κάνουν περιζήτητο τουριστικό προαστιό της. Δυό ώρες δρόμος Αθήνα- Καλαματα αλλά και δυό ώρες δρόμος απόσταση σε οποιοδήποτε μέρος στον ανεπτυγμένο κόσμο, ουσιαστικά συνιστούν ενιαία γεωγραφική δομή. Πλέον τα πάντα μετρούνται με χρόνο και ,χωρίς ίχνος τοπικιστικής υπερβολής, η Αθήνα δεν έχει πουθενά ομορφότερο μέρος σε δυό ώρες απόσταση.
Η Καλαματα γίνεται παραλληλα το κέντρο της Πελοποννήσου. Μπορεί η Τρίπολη να είχε καταλάβει τον τίτλο λόγω της γεωγραφικής θέσης αλλά αυτό έγινε ακριβώς λόγω των ασχημων προσβάσεων και των ωρών που χρειαζονταν να διασχίσει κάποιοπς την Πελοπόννησο. Πλέον η Καλαματα απέχει μόλις μία ώρα , από την πιο μακρινή πόλη της περιφερειας Πελοπόννήσου και μην ξεχνάμε ότι πληθυσμιακά είναι και η μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας, η ουσιαστική πρωτευουσα δηλάδή. Μήπως θα πρέπει να κινήσει και την διαδικασία για την τυπική αναδειξη. Μεγαλύτερη πόλη, το μοναδικό ουσιαστικα αεροδρομιο, το μεγαλύτερο λιμάνι, την κάνουν ούτως η άλλως το μεγάλο κέντρο της Νοτίου Ελλάδας. Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα δώσει υπεραξία σε όλη την Μεσσηνία. Ο Νομός μας θα το καταλάβει οχι μόνο στις θερινές διακοπές αλλά στα Σαββατοκυριακα όταν , οπως προαναφεραμε, οι κάτοικοι της πρωτευουσας θα βγούν έξω. Πρωτος προορισμός , με διαφορά θα είναι η Μεσσηνία, αρκεί τώρα να ξεκινήσει η προβολή. Με συνθημα αυτό που αναφέρουμε! “Η Μεσσηνία των δύο ωρών… Το Ωραιότερο μέρος της Αθήνας” Θ.Σαλ.

Πηγή : simaianews

Φιλιατρά: Μια πανέμορφη γιορτή για το 1ο Νηπιαγωγείο. [ VIDEO ]


Μια πολύ όμορφη Χριστουγεννιάτικη γιορτή πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα από το πρώτο Νηπιαγωγείο Φιλιατρών στο Βορρέειον Πνευματικό κέντρο Φιλιατρών.
Η Γιορτή η οποία τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ήταν μια αφορμή για να δοθεί χαρά στα παιδιά μέσα σε αυτές τις γκρίζες μέρες.
Τόσο οι δάσκαλοι του Νηπιαγωγείου όσο οι ............

γονείς και τα παιδιά έκατσαν και δημιούργησαν μια παράσταση με τίτλο «Ο Άγιος Βασίλης θέλει να γίνει Superman» η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κώστας Κόλλιας ο οποίος είπε ότι πρέπει αν συγχαρούμε αυτά τα παιδιά για την προσπάθεια τους. Συνεχάρη τις κ. Παντελάκη και Σταθοπούλου για την προσφορά τους και Ευχήθηκε στον κόσμο Χρόνια Πολλά

Μιλώντας στην κάμερα του Φιλιατρά News η νηπιαγωγός κ. Βιβή Παντελάκη αναφέρθηκε στην παράσταση και είπε ότι είναι μια μικρή ιστορία ενός Άγιου Βασίλη ο οποίος θέλει να αλλάξει και να γίνει κάτι άλλο. Μέσα από την αναζήτηση της νέας του ταυτότητας ανακαλύπτει ότι το μεγαλύτερο πράγμα στην ζωή είναι οι φίλοι που σε θέλουν και μπορούν να σε στηρίξουν.

Στην ιστορία υπάρχει και ένας παράξενος Βασιλιάς όπου θέλει να σταματήσει τις γιορτές να μην γιορτάζει κανένας και οι άνθρωποι να δουλεύουν κάθε μέρα.
Ώσπου τα παιδιά και ο Άγιος Βασίλης καταφέρνουν και του αλλάζουν γνώμη.

Στην εκδήλωση οι γονείς έκαναν δικές τους κατασκευές με θέμα ‘Αγγελος ή στεφάνι» όπου αντάλλαξαν μεταξύ τους οι γονείς. Τα έφτιαξαν με υλικά που δεν αγοράστηκαν αλλά υπήρχαν κάπου στο σπίτι.
Στο τέλος της παράστασης - η οποία αξίζει να αναφέρουμε ότι στήθηκε μέσα σε τρείς μόνο ημέρες - τα παιδιά καταχειροκροτήθηκαν από τους γονείς και η χαρά τους ήταν έντονα ζωγραφισμένη στα προσωπάκια τους.
Αμέσως μετά την γιορτή οι μανάδες που είχαν φτιάξει γλυκά πρόσφεραν κέρασμα στον κόσμο που παρευρέθηκε.



Πηγή : filiatranews

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

Συνεδριάζει την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας.
Την πρόσκληση που υπογράφει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κακλαβούρας Ιωάννης περιλαμβάνονται τα παρακάτω θέματα για συζήτηση και λήψη απόφασης.

Αναλυτικά: ........


1. Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος, έτους 2013
2. Κινητικότητα υπαλλήλων Δημοσίου Τομέα – Άμεση Καταγραφή Υπηρεσιακών Αναγκών σε Προσωπικό.
3. Τροποποίηση προϋπολογισμού του Δήμου Τριφυλίας έτους 2012.
4. Ανάκληση της αριθ. 248/2012 Α.Δ.Σ. «Κατανομή ΣΑΤΑ σχολείων ποσού 23.954,01€ στις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές Α΄/θμιας & Β΄/θμιας Εκπαίδευσης».
5. Αποδοχή ποσού 14.149,14 € για την «κάλυψη δαπανών μεταφοράς μαθητών Δήμου Τριφυλίας».
6. Απόδοση λογαριασμού του 3ου χρηματικού εντάλματος προπληρωμής ποσού 4.504,54 € για κάλυψη δαπάνης επέκτασης δικτύου Τ.Κ. Αρμενιών καθώς και για την τοποθέτηση παροχής pillar στον οικισμό «Αγρίλη» Δ.Ε. Φιλιατρών».
7. Απόδοση λογαριασμού του 5ου χρηματικού εντάλματος προπληρωμής ποσού 11.519,84€ για κάλυψη δαπάνης ηλεκτροδότησης Λυκείου Φιλιατρών.
8. Απόδοση λογαριασμού του 6ου χρηματικού εντάλματος προπληρωμής ποσού 1.650,17 € για κάλυψη δαπάνης επέκτασης δικτύου στην περιοχή Αμαθούντα, Δ.Κ. Κυπαρισσίας.
9. Αίτηση Καρατζά Ιωάννη του Αργυρίου για τη διαγραφή προστίμων δημοτικών φόρων και τελών.
10. Χορήγηση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου για είσοδο –έξοδο οχημάτων Καρατζιώτη Βαγγέλη (έγκριση της αριθ. 90/2012 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Τριφυλίας).
11. Αντικατάσταση μέλους Σχολικής Επιτροπής Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Τριφυλίας.
12. Απόδοση λογαριασμού του 5ου χρηματικού εντάλματος προπληρωμής ποσού 10.000,00€ για κάλυψη δαπανών αλληλογραφίας του Δήμου Τριφυλίας.
13. Παραχώρηση αίθουσας πρ. Δημοτικού Σχολείου Μαραθόπολης στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαραθόπολης.
14. Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Ολοκλήρωση δικτύου ομβρίων Κυπαρισσίας».
15. Αποδοχή κατανομής ποσού 2.244,00 € Υπ. Εσωτερικών του προγράμματος «Σχολικός Τροχονόμος» που αφορά το διάστημα από Απρίλιο έως και Ιούνιο 2012.
16. Βελτίωση & οργάνωση της κυκλοφοριακής ροής στο οδικό δίκτυο των Φιλιατρών (έγκριση της αριθ. 99/2012 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Τριφυλίας).
16. Καθορισμός θέσεων Υπαίθριου Στάσιμου Εμπορίου (έγκριση της αριθ. 101/2012 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Τριφυλίας).
17. Προγραμματισμός δράσεων Τουριστικής προβολής Δήμου Τριφυλίας έτους 2013.
18. Έγκριση εξόδων εορτασμού Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς, Φώτων μέχρι του ποσού των 2.000,00 €.
19. Παράταση δανειακών συμβάσεων Δήμου Τριφυλίας στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.
20. Απολογισμός πολιτιστικών εκδηλώσεων καλοκαιριού 2012 (Έγκριση της αριθ. 19/2012 απόφασης της ΚΕΠΠΑΠΕΔΗΤ).
21. Έγκριση τροποποίησης προϋπολογισμού ΚΕΠΠΑΠΕΔΗΤ έτους 2012 (Έγκριση της αριθ. 22/2012 απόφασης της ΚΕΠΠΑΠΕΔΗΤ)
22. Ρύθμιση καταβολής αναδρομικών & τόκων υπερημερίας της παροχής των 176,00 €
Εξουσιοδότηση στο Δήμαρχο.
23. Υποβολή πρότασης στο Πρόγραμμα Leader (Εισήγηση Προϊσταμένου Τεχνικής Υπηρεσίας).
24. «Σύναψη πρωτοκόλλου Συνεργασίας» με το γραφείο Δ.Α.ΣΤΑ. του Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΚΑΒΟΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


Πηγή : filiatranews

Φιλιατρά: Με λίγη καλή θέληση ...όλα γίνονται!


Κάτι είχαμε γράψει εχθές με τίτλο "Η κρίση χτύπησε και το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο" για την μαυρίλα που συναντά κανείς όταν περνά από την κεντρική πλατεία των Φιλιατρών, καθώς όχι μόνο δεν λειτουργούσε ο φωτισμός της πλατείας, αλλά στην ίδια κατάσταση ήταν και το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο και η Φάτνη, που δεν θύμιζαν τίποτα από γιορτές.



Πριν καλά-καλά συμπληρωθεί 24ωρο από την χθεσινή μας ανάρτηση, η πλατεία των Φιλιατρών παρουσιάζει μία πιο εορταστική εικόνα, λες και πατήσαμε τον διακόπτη...



Με λίγη καλή θέληση απ΄ όλους ...όλα γίνονται! 



Ευχόμαστε σε όλους Καλές Γιορτές και πάλι με Υγεία και Αγάπη... 



 

Πηγή : filiatranet 

Η αποχέτευση ακαθάρτων Φιλιατρών στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου

Η τελευταία πιθανόν συνεδρίαση μιας επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας διεξάγεται σήμερα. Πιο αναλυτικά με μοναδικό θέμα τις «Συνδέσεις αποχέτευσης ακαθάρτων Φιλιατρών » θα συνεδριάσει την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου και ώρα 13:30 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας.
To έργο αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό κίνητρο για την περιοχή καθώς μετά από πολλά χρόνια ο Βιολογικός που αποτελούσε όνειδος, αποκαταστάθηκε με τεχνικές παρεμβάσεις και ολοκληρωμένες μελέτες για την εύρυθμη λειτουργία του...ΚΑΙΡΟΣ ΉΤΑΝ...

Πηγή : kyparissiotis

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Οι σημαντικότερες στιγμές του 2012 μέσα σε ένα βίντεο

Το 2012 σε λίγες μέρες φεύγει και ένα βίντεο με τίτλο «Τι μας έφερε κοντά» μας θυμίζει τις καλύτερες, αλλά και τις χειρότερες στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες στην μνήμη όλων.


Στο εξάλεπτο βίντεο προβάλλονται οι πιο σημαντικές ιστορίες του χρόνου, αλλά και αυτές που παίχτηκαν περισσότερο από τα μέσα.
Από το μακελειό στην επίσημη προβολή της ταινίας του Μπάτμαν, «Ο σκοτεινός ιππότης επιστρέφει», μέχρι το ναυάγιο του Costa Concordia, και από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, σε συγκινητικές στιγμές που σημάδεψαν το YouTube…
Δείτε το βίντεο και θυμηθείτε τις πιο σημαντικές και τις πιο συγκινητικές στιγμές του 2012



Πηγή
Πηγή : gargalianoi

ΣΕ ΙΣΧΥ Ο ΝΟΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ

Τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση που επιτρέπει στους καταναλωτές να μην πληρώνουν το κόστος των προϊόντων και υπηρεσιών που αγοράζουν αν δεν πάρουν απόδειξη λιανικής, καθώς η σχετική Αγορανομική Διάταξη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Με την ίδια Διάταξη θεσπίζεται και ισχύει επίσης η πώληση των καυσόξυλων με μονάδα μέτρησης το κυβικό μέτρο αντί το κιλό.
Σύμφωνα με την ΑΔ 4/2012, «Κατά την πώληση προϊόντων και παροχή υπηρεσιών και υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, του Ποινικού Κώδικα και του ν. 2523/1997, ο καταναλωτής δεν υποχρεούται να καταβάλει το αντίτιμο εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο, όπως αυτό ορίζεται στις οικείες διατάξεις». Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται επίσης να αναρτούν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά που θα αναγράφει ότι «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)». Το ίδιο κείμενο θα αναγράφεται και στους τιμοκαταλόγους εστιατορίων κ.λπ. καταστημάτων εστίασης και αναψυχής. Η υποχρέωση ανάρτησης των πινακίων ισχύει από τις 12 Ιανουαρίου και για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ. Για τα καυσόξυλά η διάταξη προβλέπει ότι: Η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται κατ' όγκον και η χρησιμοποιούμενη μονάδα μπορεί να είναι είτε το «χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» (m3 στοιβαχτού) ή το «χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» (m3 χύδην). Ως «Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από ταχτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα. Ενώ «Χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα. Οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να δηλώνουν σε εμφανές σημείο στο χώρο της επιχείρησης, ανά είδος ξύλου, την τιμή είτε σε Euro/m3 στοιβαχτού ή σε Euro/m3 χύδην καθώς και τον όγκο των περιεκτών (κλωβούς, παλέτες, σάκους, μεγασάκους κ.ά.) που, ενδεχομένως, χρησιμοποιούν για τη διάθεση των καυσόξυλων. Δεν επιτρέπεται η ανάμιξη ειδών διαφορετικής προέλευσης, ποιότητας και τιμής ούτε η πώληση ή δωρεάν διάθεση οποιασδήποτε ξυλείας εμποτισμένης με πισσέλαιο (κομμένη ξυλεία από παλιούς στύλους ΔΕΗ/ΟΤΕ), ή «πράσινης» ξυλείας (εμποτισμένης με άλατα), ή οποιασδήποτε τεχνητής ξυλείας συγκολλημένου ξύλου (κόντρα πλακέ, νοβοπάν, ινοσανίδων/MDF κ.α.) προς καύση. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης ζήτησε από το ΚΑΠΕ τη σύνταξη "Οδηγού" για τη διακίνηση καυσόξυλων στον οποίο περιλαμβάνεται και Πίνακας αντιστοίχησης βάρους-όγκου για διάφορα είδη ξύλου και για διάφορες τιμές περιεχόμενης υγρασίας.

Πηγή : simaianews

Τέλος στο λιγνιτωρυχείο στην Πυλία έβαλε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση


Τέλος, στην προσπάθεια δημιουργίας λιγνιτωρυχείου στη Φαλάνθη και το Χωματερό του Δήμου Πύλου Νέστορος δίνεται σήμερα, αφού ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας &Ιονίων Νήσων Μανώλης Αγγελάκας υπέγραψε την αρνητική απόφαση για την υλοποίηση της.
Αφού δεν ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με τίτλο «Εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείων έκτασης 477,005 στρεμμάτων εντός της 30 Ο.Π. του Νομού Μεσσηνίας» που κατατέθηκε από την εταιρία με την επωνυμία "COUVRA HOLDINGS LIMITED" ενώπιον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του δήμου: ''...ο Γενικός Γραμματέας, αφού εξάντλησε όλα τα χρονικά περιθώρια που προβλέπει ο νόμος, έλαβε υπόψη του τις γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών, των επιστημονικών φορέων, των θεσμικών φορέων αλλά κυριότερα την τεκμηριωμένη άποψη της Τοπικής Κοινωνίας μέσω της Δημοτικής Αρχής αλλά και την πρόθεση της Κυβέρνησης αποφάσισε σχετικά''.

Πηγή : pylosnews

Ανοίξαμε το Παραδείσια - Τσακώνα. Δείτε σε βίντεο τη διαδρομή του νέου αυτοκινητόδρομου

Ανοίξαμε το Παραδείσια - Τσακώνα δυο μέρες πριν την παράδοση του αυτοκινητόδρομου και κινηματογραφήσαμε τη διαδρομή . Δείτε σε βίντεο τη διαδρομή του νέου αυτοκινητόδρομου. Σύμφωνα με την τελευταίες πληροφορίες ο δρόμος θα παραδοθεί το Σαββάτο 22 Δεκεμβρίου. 


Πηγή : eleftheriaonline

Έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα


Το έντονο ενδιαφέρον αυστριακών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, στη Βιένη, για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα αυτό, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 30 εκπρόσωποι αυστριακών εταιρειών, γεγονός που αποδεικνύει και μία αλλαγή κλίματος υπέρ της Ελλάδας.
Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Αυστρία σε συνεργασία με την Υπηρεσία Οικονομικών της πόλης της Βιένης, έγινε παρουσίαση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων τα οποία είναι σε εξέλιξη και προκηρύσσονται συνολικά στην Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή της Αττικής.
Μετά τον χαιρετισμό του πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστρία, Θεμιστοκλή Δημίδη, την παρουσίαση έκανε ο ειδικός γραμματέας Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα στο υπουργείο Ανάπτυξης, Νίκος Μαντζούφας και από την πλευρά του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ-"Invest in Greece"), ο πρόεδρός του, Αριστομένης Συγγρός και η Ελευθερία Σιώζου.
Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην Ελλάδα ο τομέας διαχείρισης απορριμμάτων υπολείπεται σε σχέση με τα όποια ευρωπαικά επίπεδα, επομένως, είναι ένας τομέας και περιβαλλοντικής ανάγκης και επενδυτικής ευκαιρίας.
Συνολικά στην Ελλάδα εξελίσσεται μια σειρά έργων σε διάφορα στάδια των διαγωνισμών, ενώ, προσφάτως έχουν προκηρυχτεί και οι τέσσερις διαγωνισμοί που αφορούν τα έργα στην περιοχή της Αττικής.
Βασικό χαρακτηριστικό σε όλα αυτά τα έργα είναι η επιδιωκόμενη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα σε μακροχρόνια δράση και συνεργασία στην ολική διαχείριση του προβλήματος, και όχι απλώς ως ένα δημόσιο έργο.
Υπό αυτή την έννοια αναζητούνται επενδυτές όχι μόνο για να κατασκευάσουν, αλλά να συγχρηματοδοτήσουν τα έργα αυτά και να έχουν την ευθύνη διαχείρισής τους σε βάθος χρόνου, με την αποτελεσματική λειτουργία των οποίων θα αποπληρώνονται στη συνέχεια.
Ως εκ τούτου αναζητούνται κατασκευαστές που διαθέτουν την εμπειρία στον τομέα αυτό, όπως είναι οι Αυστριακοί που έχουν υλοποιήσει τέτοιου είδους έργα με επιτυχία, αλλά, ταυτόχρονα και επενδυτές οι οποίοι θα επενδύσουν παράλληλα με πόρους της Ευρωπαικής Ένωσης συγχρηματοδοτώντας μέρος του έργου αυτού.
Πηγή : best-tv

Επικίνδυνες λακκούβες και «γρανιά» στους δρόμους σε Κυπαρισσία και Φιλιατρά


Του Ηλία Γιαννόπουλου

Γεμάτοι λακκούβες και επικίνδυνα «γρανιά» είναι οι σκαμμένοι δρόμοι στην Κυπαρισσία και τα Φιλιατρά. Δρόμοι που, μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, είναι άκρως επικίνδυνοι και σε κάποια σημεία τους, μάλιστα, ακόμη και απροσπέλαστοι.
Το γεγονός ότι εκτελούνταν εδώ και καιρό κάποιες εργασίες, στην Κυπαρισσία για το δίκτυο αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων (γιατί έχουν, άραγε, σταματήσει;) και στα Φιλιατρά για το δίκτυο ύδρευσης, δε σημαίνει ότι οι δρόμοι πρέπει να είναι σε αυτό το χάλι και άκρως επικίνδυνοι για οχήματα, δίκυκλα και πεζούς. Ούτε στοιχειώδης σήμανση υπάρχει ούτε και προειδοποιητικές πινακίδες!
Τις νυχτερινές ώρες δε, χωρίς «φωσφοριζέ» σήματα νυκτός και προειδοποιητικά, κάποιος που διέρχεται για πρώτη φορά τους δρόμους μπορεί να σπάσει το όχημά του ανά πάσα στιγμή, ακόμη και να τραυματιστεί!
Στην Κυπαρισσία, όλοι οι δρόμοι από και προς το νοσοκομείο είναι άκρως επικίνδυνοι και κρύβουν «παγίδες» για τα διερχόμενα αυτοκίνητα, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στο σύνολο σχεδόν των δρόμων. Στη, δε, Ναυαρίνου, απ’ όπου ξεκίνησαν οι εργασίες για το – νέο – έργο της αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων, την οδό που αποτελεί τμήμα της εθνικής οδού Κυπαρισσίας – Φιλιατρών εντός των ορίων της πόλης, η κατάσταση του οδοστρώματος είναι τραγική. Καθημερινά οι οδηγοί, από τη μία, «σπάνε» τα οχήματά τους και αναγκάζονται να κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς, βγαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα, και, από την άλλη, οργίζονται τόσο που βλαστημούν την ώρα και τη στιγμή που περνούν από το συγκεκριμένο κομμάτι.
Στα Φιλιατρά, πάνω – κάτω, η ίδια εικόνα. Σε ορισμένα σημεία, μάλιστα, όπως είναι οι διασταυρώσεις δρόμων στο ανατολικό τμήμα της πόλης, και σχεδόν σε όλους του δρόμους πάνω από την πλατεία, με τα απότομα σκαμπανεβάσματα και τις λακκούβες, η κατάσταση είναι τραγική…

Πηγή : tharrosnews

Βγήκαν μαχαίρια σε φορτηγό πλοίο - Στο νοσοκομείο το θύμα, συνελήφθη ο δράστης


Μαχαίρια βγήκαν μεταξύ ναυτικών σε φορτηγό πλοίο που έπλεε κοντά στο Ταίναρο χθες το πρωί. Τραυματίστηκε ένας Ουκρανός που μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της πόλης. Ο Ρώσος που τραυμάτισε τον Ουκρανό καταφέροντάς του 4 μαχαιριές, συνελήφθη χθες στις 3 το μεσημέρι στο λιμάνι της Καλαμάτας, από λιμενικούς της Ασφάλειας του Λιμεναρχείου, όταν  κατέπλευσε το καράβι. Το φορτηγό πλοίο Don 2,  είχε ξεκινήσει από την Ισπανία με προορισμό την Τουρκία, μεταφέροντας χαρτοπολτό.
Ο Ουκρανός πριν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση κατέθεσε στους λιμενικούς και υπέδειξε το Ρώσο ως δράση που συνελήφθη στη συνέχεια για  πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες δεν αρνήθηκε τις πράξεις του, ενώ ο καβγάς -ισχυρίζονται και οι δυο- πως ξεκίνησε για προσωπικές διαφορές. 
Να σημειωθεί πως το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι μέχρι να  αναπληρωθεί το πλήρωμά του καθώς, σύμφωνα με το λιμενάρχη πλωτάρχη Νικόλαο Γιαννουλάτο, επηρεάστηκε η προβλεπόμενη οργανική σύνθεσή του.
Πηγή : eleftheriaonline

Παστίλιες για τον πόνο του άλλου απο τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα


Με πολλούς υποστηρικτές απο τον χώρο των γραμμάτων , των τεχνών και του αθλητισμού ξεκινά η εκστρατεία αλληλεγγύης, ευαισθητοποίησης και υποστήριξης της δράσης " Παστίλιες για τον πόνο του άλλου"  της οργάνωσης "Γιατροί χωρίς Σύνορα".
Οι «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου» είναι μια πλήρης εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ανεύρεσης πόρων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Με τη συμβολική αγορά ενός κουτιού με έξι καραμέλες από μέλι και θυμάρι από τα φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα, κάθε αγοραστής συμβάλει στην προσπάθεια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να βοηθήσουν ευάλωτους ασθενείς, «ξεχασμένους», αποκλεισμένους από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι κι ένα πρακτικό «όχημα» αλληλεγγύης αφού με την αγορά ενός πακέτου Παστίλιες (1,60 €), το ένα ευρώ διατίθεται απευθείας σε προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.
«Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που είναι κρίσιμη για την επιβίωσή τους», επισημαίνει ο Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χρήστος Χρήστου. «Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πιστεύουμε ότι το μόνο που μπορεί να δώσει προοπτική στο μέλλον, ειδικά τη δύσκολη αυτή περίοδο, είναι η αλληλοϋποστήριξη, ως αντίδοτο στην εσωστρέφεια, την απελπισία και τον ανθρώπινο πόνο. Γι’ αυτό το λόγο εγκαινιάζουμε αυτή τη μεγάλη και δυναμική εκστρατεία αλληλεγγύης και ευαισθητοποίησης σε όλη τη χώρα, με τίτλο “Παστίλιες για τον πόνο του άλλου”».
Την εκστρατεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή πολλοί φορείς αλλά και αναγνωρίσιμες προσωπικότητες. Κεντρικό πρόσωπό της είναι ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος που συμμετέχει αφιλοκερδώς στο τηλεοπτικό σποτ της εκστρατείας. Σημαντική είναι και η επίσης αφιλοκερδής συμμετοχή εκπροσώπων της τέχνης, των γραμμάτων και του αθλητισμού, όπως ο  Ευγένιος Τριβιζάς, η Δήμητρα Παπαδοπούλου, ο Θοδωρής Αθερίδης, o Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Γιώργος Σαμαράς, ο Κωστής Μαραβέγιας, η Μαριέττα Φαφούτη, η Γωγώ Μπρέμπου, ο Γιάννης Στάνκογλου, η Μυρτώ Αλικάκη και άλλων, που συμμετέχουν στην εκστρατεία, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης.
Δείτε το τηλεοπτικό spot της εκστρατείας στο σύνδεσμο:

Πηγή : messiniaportal