Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Η Τριφυλία, τόπος καταγωγής των αρχαίων Πυλίων ή Νηλείδων και οι ένδοξοι απόγονοί τους

"Από την Τριφυλία κατάγονται όλοι οι Νηλεί-δαι Αθηνών που εδόξασαν την Αθήνα και την Ελλάδα όλην. Όπως είναι γνωστόν στον Τρωϊκό πόλεμο έλαβον μέρος και Τριφύλιοι, λεγόμενοι τότε Πύλιοι, με τον Νέστωρα. Ο Νέστωρ ανήκε εις την γενιά των Νηλεί-δων . Επέστρεψε σώος απ΄τον Τρωϊκό πόλε-μο και έζησε πολλά χρόνια ακόμα εδώ. Κατά το -1100 έγινε η κάθοδος των Δωριέ-ων στην Πελοπόννησον και εις την Τριφυλία. Κατέστρεψαν πολλές πόλεις του Νέστωρος και έφεραν μεγάλην αναστάτωσιν. Πολλοί Τριφύλιοι κατόπιν της εισβολής αυτής έφυγαν από την Τριφυλία και επήγαν είς διάφορα μέρη της Ελλάδος: Είς την Αθήνα, είς την Ιονίαν της Μικράς Ασίας. Οι απόγονοι του Νέστωρος που επήγαν εις την Αθήνα, λόγω της πνευματικής των αξίας και ικανότητος ανεγνωρίσθη-σαν ώς πρώτοι Άρχοντες των Αθηνών.Ο ηγέτης των Μέλανθος ανεκυρύχθη Βασιλεύς των Αθηνών καθώς κι ο υιός του Κόδρος, ο τελευταίος Βασιλεύς των Αθηνών, ώς βεβαιώνει ο ιστορικός Στρά-βων.

Σχετικώς ο Περικλής Στυλιανόπουλος αναγράφει: " Ο Μέλανθος υποστηριζόμενος υπό πολλών προσφύγων... κατέλαβε την Βασιλεία των Αθηνών... Ο Στράβων προσθέτει ότι ο Μέλανθος έγινε Βασιλεύς εκόντων των Αθηναίων. Υιός δε του Μελάνθου ήτο ο θρυλικός βασιλεύς των Αθηναίων Κόδρος..." ( Ιστορία Μεσσηνίας σελ. 100). Εκ της γενιάς αυτής των Νηλείδων είναι ο Πισείστρατος Ιπποκράτους Νηλείδης, ο Θρασύβουλος Νεστορίδης, ο Αλκμαίων, ο Μεγακλής , ο Κλεισθένης, ο Αλκιβιάδης, ο Συλλάδας, ο Πισείστρατος Β΄ Ιπποκρατίδας, ο Αντίλοοχος, ο Μέλανθος, ο Κόδρος Α΄, ο Μέδων Α΄ και άλλοι αργότερον Μεσσηνιακής και ειδικώς Τριφυλλιακής καταγωγής είναι οι μεγάλοι άνδρες των Αθηνών Περικλής, Θουκιδίδης, Φορμίων κ.λ.π. Όλοι λοιπόν οι ηγέται των Αθηνών Αλκαιονίδαι, Κοδρίδαι, Μεδοντίδαι, Παιονίδαι και Πισεισρατίδαι ήσαν απόγονοι των Νηλείδων της Τριφυλίας!...

Αυτοί δε μετέφεραν καιτο όνομα του όρους Αιγάλεω (Ψυχρού) της Τριφυλίας εις Αθήνας και αυτοί μετέφεραν το σήμα των γραμμάτων και του πολιτισμού, την γλαύκα (κουκουβάγια) εις Αθήνας από την Τριφυλία, όπως αποκαλύπτουν αι ανασκαφαί εις Περιστεριά Κυπαρισσίας κατά τα τελευταία χρόνια και βεβαιώνει ο αρχαιολόγος καθηγητής Σπ. Μαρινάτος. Σχετικώς αναγράφει ο Ι. Κεφάλας:" Άμα τη καταλήψει της Μεσσηνίας υπό των Δωριέων Ηρακληδών οι τέως άρχοντες εν αυτή Νηλείδαι... αναγκάσθηκαν και απεχώρησαν εκ Μεσσηνίας καταφυγόντες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και προ πάντων εις Αττικήν αφού άρχευσαν 250 χρόνια εν Μεσσηνία. Έτσι λιοπόν αυτοεξορίσθηκαν αναγκαστικώς οι Νηλείδου Νέστωρος απόγονοι... ...Κατ΄έτος -440 άρχισε ο λεγόμενος 5ετής Σαμιακός πόλεμος καθ΄ όν φαίνονται στατηγήσαντες οι Μεσσηνιακής καταγωγής Περικλής, Θουκιδίδης, Φορμίων, Αντικλής, και Στησαγόρας Β΄ πρεσβύ- τερος υιός Κίμωνος Β΄. ...

Παρά την Β.Δ. πλευράν του Κεραμεικού νεκροταφείου και νυν ακόμη σώζονται μαρμάρινοι σαρκοφάγοι, ομοιόμορφοι μετά προσωπικών ή οικογενειακών αναγλύφων και επιγραφών ως λ.χ. "Φιλόξενος Δίκαιος Μεσσήνιος", "Ευκλείδης ο Κελόπας Μεσσήνιος" " ( Ιστορία Μεσσηνίας σελ. 61-62, 189-190, 207 και 254) Εδώ λοιπόν εις την Τριφυλία ανατρέφονται τρανοί, με πνεύμα και αξία, με αρετή και ακτινοβολία." Από την μελέτη του Κοσμά Ε. Αντωνόπολου " Η Τριφυλία" 1973,


Πηγή : kyparissiotis

Σε εξέλιξη τα έργα στη στροφή Αρκουδέα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ σε λίγες εβδομάδες πριν το τέλος Νοεμβρίου το αργότερο η μεγάλη παρέμβαση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας στην περιοχή του οδικού άξονα Καλονερού-Τσακώνας με έργα διαμόρφωσης για άρση επικινδυνότητας της θανατηφόρας στροφής Αρκουδέα.

ΤΟ έργο που εξελίσσεται επισκέφθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος παρουσία παραγόντων της περιοχής καθώς νωρίτερα επισκέφθηκε την ορεινή Τριφυλία. Ο κ. Αλευράς τόνισε ότι "είναι η πιο επικίνδυνη στροφή του οδικού άξονα ως έργο απαραίτητο για τη περιοχή καθώς τα τελευταία χρόνια με 14 θανατηφόρα τροχαία" για να προσθέσει ότι "στα πλαίσια μεγάλης εργολαβίας της Π.Ε. Μεσσηνίας εντάχθηκε το έργο για την αντίρροπη κλήση του δρόμου ώστε να βελτιωθεί η καμπυλότητα του δρόμου και να αποκατασταθεί η διέλευσή του". Επισήμανε ότι το έργο "όταν προγραμματίζεις γίνονται σωτήριες παρεμβάσεις όπως στη περιοχή Τερψιθέας στο δρόμο προς Φιλιατρά για την περίφημη στροφή του δρόμου που αποκαταστάθηκε μαζί με το έργο του Λαγκούβραρδου δίνοντας ανάσα στους κατοίκους αφού αναμένεται να παραδοθεί τους πρώτους μήνες του 2014".


ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΡΕΙΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΟΓΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ

Για το έργο στο 2ο χλμ της οδού προς Τσακώνα έδωσε την υπόσχεση ότι θα είναι έτοιμο πριν ολοκληρωθεί ο Νοέμβριος, ενώ υπογράμμισε ότι "έγινε επίσκεψη στο έργο Πτέρη- Πανόραμα- Καρυές -Ελαία που είχε ενταχθεί στο 3ο πακέτο στήριξης αλλά με σωτήρια παρέμβαση της περιφέρειας λόγω κατακρημνήσεων και κατολισθήσεων έγιναν οι πρώτες παρεμβάσεις για την αποκατάστασή του με τοίχους αντιστήριξης". Έδωσε έμφαση στα έργα υποδομών σε παραλιακό και ορεινό όγκο λόγω της επισκεψιμότητας με το τουριστικό προιόν που παράγει. Τέλος επισκέφθηκε με τον κ. Μπακούρο επισκέφθηκαν τη περιοχή Ελαίας, Αγαλιανής, ορεινής ζώνης για την αγροτική οδοποιία ώστε να υπάρχει πρόσβαση ενόψει της ελαιοκομικής περιόδου με ουσιαστικές παρεμβάσεις...


Πηγή : radio 936

Όχι στην απαξίωση δομών και υπηρεσιών υγείας στην Τριφυλία

Ειλικρινά, μπορεί κάποιος από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας να μου πει γιατί έγινε η προχθεσινή συνεδρίαση για τις δομές Υγείας στην περιοχή;

Όχι, δε λέω ότι κακώς έγινε. Με τόσα που λέγονται ένα - γύρω, με τόσα που γράφουν οι αθηναϊκές εφημερίδες (και τις διαβάζουν και υιοθετούν άκριτα ό,τι γράφουν, λες και είναι Ευαγγέλιο) και, κυρίως, με άλλα τόσα που γράφονται στο διαδίκτυο (στο οποίο ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι του κατέβει και από το πουθενά να γίνει «Η» είδηση και «ΤΟ» θέμα, όπως θυμίζω με τα πρωταπριλιάτικα του «Θ», που ακόμη «παίζουν» σε μεγάλα sites και blogs), καλώς συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα.

Η ουσία ποια ήταν; Όλοι συμφώνησαν στη στήριξη των δομών Υγείας της περιοχής, δηλαδή του νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας και του ΚΑΦΚΑ (σε ΚΕΦΙΑΠ έχει μετονομαστεί), και όλοι τόνισαν την αναγκαιότητα αναβάθμισής τους, με ενίσχυσή τους με προσωπικό.

Μέχρις εδώ, όλα καλά!

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ωστόσο, ακούστηκαν στο Σώμα κάθε είδους «κορώνες». Ασχέτως αν όλοι, στα λόγια, αποκηρύσσουν τη λεγόμενη πολιτική σπέκουλα, τη μικροπολιτική και το λαϊκισμό, δεν μπόρεσαν ούτε σε αυτό το μείζον θέμα να ξεφύγουν και να αποφύγουν αναφορές παλαιοκομματικής υφής, εξόχως πολιτικάντικες και με χαρακτηριστικά και στοιχεία άκρατου λαϊκισμού!

Αν κάποιος δεν ήξερε τίποτα απολύτως για το νοσοκομείο και τις δομές Υγείας, θα έφευγε από τη συνεδρίαση με την εντύπωση ότι δομές Υγείας στην περιοχή δεν υπάρχουν, νοσοκομείο είναι μόνον η ταμπέλα μπροστά στον τοίχο του κτηρίου και Κέντρα Υγείας δε λειτουργούν! Αυτή είναι η πραγματικότητα;

Για να μη τρελαθούμε και πάθουμε ομαδική παράκρουση, όλοι, στην Τριφυλία, αυτή είναι η αλήθεια; Όχι, σε καμία περίπτωση! Το νοσοκομείο υπάρχει και λειτουργεί. Με προβλήματα, ναι! Με ελλείψεις, ναι! Αλλά προσφέρει υπηρεσίες και σώζει ζωές! Το ίδιο και τα Κέντρα Υγείας Φιλιατρών και Γαργαλιάνων! Δεν έχουν το προσωπικό που θα έπρεπε να έχουν, ναι! Δεν έχουν τον εξοπλισμό που θα έπρεπε να έχουν, ναι! Αλλά με αυτό το προσωπικό και με αυτό τον εξοπλισμό προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες!

Είχαν ποτέ, όμως, το νοσοκομείο και τα Κ.Υ. το προσωπικό που έπρεπε και προβλεπόταν; Ποτέ! Αλλά οι δομές Υγείας λειτουργούσαν και προσέφεραν υπηρεσίες!

Τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, σήμερα τις ανακάλυψαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, άραγε; Το τι θα ακολουθούσε της διασύνδεσης και ενοποίησης σήμερα το πήραν χαμπάρι; Από το 2011, που η κυβέρνηση Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου προωθούσε την αλλαγή χρήσης του νοσοκομείου, τα γράφουμε στο «Θ», όμως τότε οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης του Δήμου μετέφεραν διαβεβαιώσεις από το ΠΑΣΟΚ και οι της συμπολίτευσης από τη Ν.Δ., μην τα ξεχνάμε! Τι έκαναν και τι κάνουν 3 χρόνια; Πού ήταν και πώς αντέδρασαν, φθάνοντας στα άκρα (!), όταν ξεκίνησε η διασύνδεση, που μετά έγινε ενοποίηση και κατάργηση της αυτοτελούς οντότητας του νοσοκομείου;

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, δικαίωμά σας είναι να λέτε σήμερα ό,τι θέλετε και να πράττετε όπως θέλετε, παρόλο που 3 χρόνια δε δείξατε την ίδια «ευαισθησία» ή «αγωνιστική διάθεση». Ο κόσμος κρίνει την παρουσία, την απουσία ή την ανυπαρξία του καθενός! Μην απαξιώνετε, όμως, έστω - ενδεχομένως - άθελά σας, τη δουλειά των εργαζομένων στις δομές Υγείας της Τριφυλίας και τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν!

Υ.Γ.: Εάν υπήρχαν ή υπάρχουν «κακοί» εργαζόμενοι, που κάνουν ζημιά στη λειτουργία των δομών Υγείας, να καταγγελθούν επώνυμα και δημόσια.

του Ηλία Γιαννόπουλου


Πηγή : tharros news

Δεν βρίσκουν νόμιμους μετανάστες για τις ελιές

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στον αγροτικό πληθυσμό οι έλεγχοι για τα εργόσημα των μεταναστών και δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι πολλές ελιές θα μείνουν αμάζευτες, επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν θα ρισκάρουν να απασχολήσουν ανασφάλιστους εργάτες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο νέος νόμος προβλέπει πρόστιμο 10.550 για κάθε ανασφάλιστο εργάτη και ότι οι έλεγχοι έχουν ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφού από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η λήψη πρόσθετων κυβερνητικών μέτρων.

Όπως φαίνεται όμως ο πόλεμος κατά της εισφοροδιαφυγής μπορεί να προκαλέσει παράπλευρες απώλειες στην ελαιοσυγκομιδή, αφού δεν υπάρχουν πολλοί νόμιμοι μετανάστες για να τις μαζέψουν. Μέχρι πέρσι η Πολιτεία δεν έκανε ποτέ έλεγχο. Τώρα οι ιδιοκτήτες ελιών ψάχνουν για νόμιμους μετανάστες προκειμένου να τους πληρώσουν εργόσημο, αλλά δεν βρίσκουν.

Ενδεικτική της ανησυχίας που έχει προκληθεί, είναι η ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών σε συνεργασία με το Δήμο Τριφυλίας και το Α.Τ. Φιλιατρών για το θέμα της απασχόλησης εργατών γης με εργόσημο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 7.30 το απόγευμα στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο στα Φιλιατρά.


Πηγή : eleutheria online

Επιβεβαιώνεται η κοσμοσυρροή στη Μεσσηνία από τα επίσημα στοιχεία

Κοσμοσυρροή σημειώθηκε στην Καλαμάτα κατά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, σε συνδυασμό με τον καλό καιρό, δεδομένου ότι η θερμοκρασία και η ηλιοφάνεια επέτρεπαν ακόμη και το μπάνιο στη θάλασσα. Η κίνηση προς την Καλαμάτα και εν γένει τη Μεσσηνία ήταν αυξημένη, όπως προέκυψε από τα στοιχεία διελεύσεων της κοινοπραξίας “Μορέας” που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση και λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου, αλλά και από την αυξημένη επιβατική κίνηση μέσω του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, κυρίως από την Αθήνα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του “Μορέα” καταγράφεται σημαντική αύξηση μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα προς και από τη Μεσσηνία, κάτι που σημαίνει ότι η περιοχή μας μετατρέπεται σε εκδρομικό προορισμό για όλο και περισσότερους περιηγητές. Η αύξηση της επισκεψιμότητας ιδιαίτερα στην Καλαμάτα γίνεται εύκολα αντιληπτή. Το ζήτημα που τίθεται, επομένως, είναι η εξυπηρέτηση των επισκεπτών, δεδομένου ότι καθίσταται άμεση η ανάγκη δημιουργίας ξενοδοχειακών μονάδων για να υπάρχει δυνατότητα ανταπόκρισης στο τουριστικό ρεύμα που διαμορφώνεται.

Θ.Κ.


Πηγή : kalamata news

Στην Πύλο οι Σουηδοί για το Ντοκιμαντέρ – Αφιέρωμα στον Κ.Τσικλητήρα

Η αποστολή των Σουηδών κινηματογραφιστών και εκπροσώπων του φορέα προώθησης του αθλητισμού της Σουηδίας επισκέφτηκαν και παρέμειναν στην Πύλο για τρεις ημέρες προκειμένου να γνωρίσουν την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο σπουδαίος Έλληνας αθλητής Κωστής Τσικλητήρας. Ο παραγωγός και κινηματογραφιστής Jens Lind, ο οποίος έχει κερδίσει πολλά βραβεία για τα ντοκιμαντέρ του, συγκέντρωσε το απαραίτητο υλικό για να συνθέσει το νέο του δημιούργημα αφιερωμένο στον Κωστή Τσικλητήρα και το μεγαλείο του ελληνικού αθλητισμού. Στην αποστολή συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Σουηδικού Φορέα για την Προώθηση του Αθλητισμού (SCIF) κ. Ulf Longuist, o κ. Bo Tovland ταμίας του ίδιου φορέα και Πρόεδρος Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων Χόκεϊ, ο κ. Christer Lignell μέλος του συμβουλίου του SCIF, η κα Kerstin Bodin γραμματέας του SCIF, ο ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου “Guidance to the Sunshine Olympics” Ake Jonsson, ο Bo Pettersson και η κα Gunilla Lyden.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης συνάντησε τη σουηδική αποστολή προκειμένου να τους υποδεχτεί και επίσημα στο Δήμο Πύλου-Νέστορος αλλά και να τους γνωρίσει προσωπικά. Αρχικά ο Δήμαρχος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στον ιστορικό Δήμο μας, πατρίδα του χρυσού ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα ενημερώνοντάς τους για τη μακρόχρονη και αδιάλειπτη ιστορική παρουσία του Δήμου Πύλου-Νέστορος στο πέρασμα των αιώνων, τα σημαντικά ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής, τις μοναδικές παραλίες και τις ανακηρυγμένες φυσικού κάλους περιοχές του Δήμου, τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα αλλά κυρίως τους φιλικούς και φιλόξενους κατοίκους. Ο Πρόεδρος του SCIF εκπροσωπώντας τα μέλη της αποστολής προσέφερε στο Δήμαρχο αναμνηστικά δώρα αναφερόμενα στην Ολυμπιάδα του 2012 και τον άθλο του Κωστή Τσικλητήρα. Στη συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις ανάμεσα στο Δήμο Πύλου-Νέστορος και την Στοκχόλμη αλλά και η στενή ελληνοσουηδική φιλία.

Οι καλεσμένοι του Δήμου δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την Πύλο και την ευρύτερη περιοχή, καθώς αρκετοί από αυτούς την επισκέπτονταν για πρώτη φορά και δεν έκρυψαν την επιθυμία τους να επιστρέψουν σύντομα. Ο Δήμαρχος κ. Καφαντάρης τους προσέφερε αναμνηστικά δώρα και τους ευχαρίστησε ιδιαιτέρως, καθώς ο Jens Lind, κατέληξε στην επιλογή του Κωστή Τσικλητήρα ανάμεσα από πέντε ακόμα σπουδαίους ολυμπιονίκες παγκοσμίου φήμης. Ο κ. Lind είναι αυτός που ετοίμασε και το ειδικό αφιέρωμα στον Πύλιο ολυμπιονίκη και το οποίο παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο στη Στοκχόλμη, στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 ετών από την Ολυμπιάδα του 1912.


Πηγή : pylos news

ΓΕΩΤΕΕ: Τοποθέτηση για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων

Τις απόψεις του σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων έδωσε στην δημοσιότητα το ΓΕΩΤΕΕ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ καθώς και ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, κ.κ. Σπυρίδων Μάμαλης και Αθανάσιος Σαρόπουλος «όσο μεγαλύτερος είναι ο γαιοκτήμονας τόσο λιγότερα θα πληρώνει, άρα δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας κατά παράβαση του άρθρου 4, παρ. 5 του Συντάγματος της Ελλάδας. Η πολιτική αυτή, σε συνδυασμό με τις πολιτικές αποφάσεις για την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ με την περιφερειοποίηση, στρώνει το δρόμο σε ξένα funds να επενδύσουν στη γη και να καταστήσουν τους Έλληνες αγρότες εργάτες γης και όχι ιδιοκτήτες». Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ:

Αξιότιμες/οι κες/κοι

Στις 18-9-2013, όταν διέρρευσαν στα ΜΜΕ οι πρώτες πληροφορίες για το σχεδιαζόμενο φόρο επί των αγροτεμαχίων, δημοσιοποιήσαμε την πλήρη αντίθεσή μας τόσο ως προς την εφαρμογή ενός φόρου επί των καλλιεργούμενων αγροτεμαχίων, λόγω του ότι το έδαφος αποτελεί συντελεστή παραγωγής μιας γεωργικής εκμετάλλευσης, όσο και ως προς τον τρόπο υπολογισμού αυτού του φόρου. Δυστυχώς, το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε για δημόσια διαβούλευση επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη τόσο στη φιλοσοφία, όσο και στη μεθοδολογία για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, τα οποία κατάδειξε σύσσωμη η κοινότητα των γεωτεχνικών και των αγροτών και μας αναγκάζει σε μία εκ νέου προσπάθεια τεκμηρίωσης των θέσεών μας και ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας και των ενδιαφερομένων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου, τα αγροτεμάχια φορολογούνται με βάση την όποια κτηματομεσιτική αξία τους, την οποία θα είχαν εάν μετατρέπονταν σε οικόπεδα με σκοπό τη δόμηση για διάφορες άλλες οικονομικές δραστηριότητες (γεγονός εντελώς ουτοπικό για την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση στην οποία βυθίστηκε η χώρα αλλά και με βάση την κοινή λογική καθώς δεν μπορούν όλα τα χωράφια να αποτελούν δομήσιμες επιφάνειες) και όχι με βάση τις παραγωγικές τους δυνατότητες και την πραγματική τους χρήση, την οποία παρά τις διακηρυγμένες θέσεις και προτάσεις της κυβέρνησης, φαίνεται να την αγνοεί το Υπουργείο Οικονομικών. Συνεπώς, ο συντελεστής χρήσης (ΣΧ) που χρησιμοποιείται, πέραν του ακατανόητου και λανθασμένου τρόπου καθορισμού του, απλώς πολλαπλασιάζει ή υποπολλαπλασιάζει την όποια κτηματομεσιτική – οικοπεδική αξία των αγροτεμαχίων. Αυτό το γινόμενο της καθορισθείσας (και όχι πραγματικής) κτηματομεσιτικής – οικοπεδικής αξίας του αγροτεμαχίου επί το συντελεστή χρήσης αποτελεί το μεγαλύτερο λάθος στον τρόπο υπολογισμού ενός φόρου επί των αγροτεμαχίων και αποδεικνύει, όπως και η φιλοσοφία και ο συνολικός μαθηματικός τύπος υπολογισμού του, ότι οι συντάκτες του νομοσχεδίου και αγνοούν την επιστήμη της Αγροτικής Οικονομίας και δε συνεργάστηκαν με την Επιστημονική κοινότητα ή με το Επιμελητήριο (ως όφειλαν) για τη σύνταξη του νομοσχεδίου.

Με λίγα λόγια, εάν εφαρμοσθεί ο προτεινόμενος λανθασμένος μαθηματικός τύπος, η ύπαρξη δενδροκαλλιέργειας ή ελαιοκαλλιέργειας σε ένα αγροτεμάχιο διπλασιάζει αυθαίρετα την υπολογισθείσα κτηματομεσιτική – οικοπεδική αξία του αγροτεμαχίου, η οποία προκύπτει από τη γειτνίασή του με τη θάλασσα, την πρόσοψή του σε εθνική ή επαρχιακή οδό, την ελάχιστη αρχική βασική αξία της γης στην Δημοτική Ενότητα και την ύπαρξη κατοικίας εντός του αγροτεμαχίου. Για παράδειγμα, ο φόρος που αντιστοιχεί σε ένα αγροτεμάχιο με συντελεστή θέσης = 3,5, συντελεστή απόστασης από τη θάλασσα = 3 και συντελεστή πρόσοψης = 1,2 είναι 18,9 € / στρέμμα, ενώ εάν στο ίδιο αγροτεμάχιο φυτευτούν ελιές τότε ο φόρος σχεδόν διπλασιάζεται φθάνοντας στα 34,02 € / στρέμμα, δηλαδή η ελαιοκαλλιέργεια θα φορολογείται ετησίως στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο με πρόσθετο ποσό φόρου 15,12 € ανά στρέμμα τη στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών δίνει ως μέσο ετήσιο εισόδημα από ένα στρέμμα ξηρικού ελαιώνα το ποσό των 20,16 € για το οικ. έτος 2013. Εάν υπάρχει και κατοικία εντός του αγροτεμαχίου, τότε ο πρόσθετος ενιαίος φόρος ακινήτου που αντιστοιχεί στην ύπαρξη της ελαιοκαλλιέργειας εκτινάσσεται στο ιλιγγιώδες ύψος των 75,60 € ανά στρέμμα (σχεδόν τετραπλάσιο του ετήσιου εισοδήματος που καθορίζει το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών).

Από τα ανωτέρω καθίσταται εμφανές ότι εάν οι συντάκτες του νομοσχεδίου ήξεραν τι έκαναν (θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν ήξεραν) θα είχαν ως αποκλειστικό στόχο το ξερίζωμα της δενδροκαλλιέργειας- ελαιοκαλλιέργειας σε απόσταση 800 μέτρων από τη θάλασσα ή σε περιοχές με υψηλή αρχική βασική αξία γης, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης για αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής και για τη διατήρηση των μεσογειακών οικοσυστημάτων με βαρύτατες συνέπειες για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα όταν μάλιστα η νέα ΚΑΠ 2014-2020 επιβάλλει το «πρασίνισμα» των καλλιεργειών που υπηρετεί η παραδοσιακή ελαιοκαλλιέργεια. Ο τρόπος αυτός φορολόγησης θα εξαναγκάσει τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα πληρώνουν υψηλότερο φόρο ακινήτων από το εισόδημα που τους αποδίδει η καλλιέργεια (ακόμη και η μονοετής), να αναζητήσουν επικερδέστερο τρόπο αξιοποίησής τους με συνέπεια είτε να σταματήσει η παραγωγική χρήση της γης, είτε να μετακυλήσουν το πρόσθετο φορολογικό κόστος στους αγρότες – ενοικιαστές στην περίπτωση που δεν τα καλλιεργούν οι ίδιοι. Το αποτέλεσμα θα είναι να συμπιεσθεί η γεωργο-κτηνοτροφική χρήση της γης σε όλη την Ελληνική επικράτεια και να αυξηθεί υπέρμετρα και τεχνητά το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής των Ελλήνων αγροτικών προϊόντων που αποτελεί και το συγκριτικό μας μειονέκτημα, ενώ σε βάθος χρόνου οι ιδιοκτήτες που δε θα μπορούν να καλύψουν το φορολογικό κόστος θα υποχρεωθούν να ξεπουλήσουν τη γη τους για ένα κομμάτι ψωμί, καθώς δεν υπάρχει σήμερα και η ανάλογη αγοραστική ζήτηση.

Ο ανωτέρω τρόπος υπολογισμού του ενιαίου φόρου ακινήτων αποτελεί τερατώδες λάθος ακόμη και στις περιπτώσεις που ο συντελεστής χρήσης υποπολλαπλασιάζει (μειώνει) την υπολογισθείσα κτηματομεσιτική – οικοπεδική αξία του αγροτεμαχίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο, τα δάση ή οι δασικές εκτάσεις φορολογούνται με τη μισή (συντελεστής χρήσης = 0,5) κτηματομεσιτική – οικοπεδική αξία της έκτασης. Δηλαδή, ούτε λίγο, ούτε πολύ, εάν αυτή η διάταξη γίνει νόμος του Κράτους, η Πολιτεία θα έχει καθορίσει ότι το δάσος είναι οικόπεδο μισής αξίας και θα απαιτεί από τον ιδιοκτήτη δάσους ή δασικής έκτασης στην Αττική πολλαπλάσιο φόρο από αυτόν που θα αναλογεί στον ιδιοκτήτη δάσους ή δασικής έκτασης ίσης επιφάνειας σε τετραγωνικά μέτρα οπουδήποτε αλλού, λόγω της υψηλότερης κτηματομεσιτικής – οικοπεδικής αξίας της γης στην Αττική. Αυτή η ξεκάθαρη αντιμετώπιση όλων των δασών και των δασικών εκτάσεων ως εν δυνάμει οικοπέδων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα και το γράμμα του άρθρου 24, παρ. 1 του Συντάγματος της Ελλάδας και καθιστά το προτεινόμενο νομοσχέδιο αντισυνταγματικό. Η κατάσταση αυτή έχει και ευρωπαϊκή διάσταση καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύσει οικονομικά τη δάσωση των αγροτεμαχίων και την αγροδασοπονία, ενώ στα πλαίσια της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής όσοι γεωργοί έχουν εκμετάλλευση μεγαλύτερη των 150 στρεμμάτων θα υποχρεώνονται να δασώνουν ή να μην καλλιεργούν το 5% (7% από το 2017) της συνολικής έκτασης των αγροτεμαχίων τους. Είναι πασιφανές ότι σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις προσφέρουν αναντικατάστατα δημόσια αγαθά και δεν πρέπει να υπόκεινται σε φορολογία, όπως ο ιδιοκτήτης τους δεν αποφασίζει ελεύθερα για την αξιοποίησή τους, αλλά εφαρμόζει υποχρεωτικά τη δασική νομοθεσία προς δημόσιο όφελος.

Επιπροσθέτως, ο συντελεστής χρήσης (0,6) των βοσκοτόπων (οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη της ελλειμματικής Ελληνικής κτηνοτροφίας) πολλαπλασιαζόμενος με την υπολογισθείσα κτηματομεσιτική – οικοπεδική αξία της έκτασης θα δώσει σε πολλές περιπτώσεις ενιαίο φόρο ακινήτων μεγαλύτερο ακόμη και από το ενοίκιο των 3,5 € ανά στρέμμα που έχει καθορίσει για τους βοσκοτόπους το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών για το οικ. έτος 2013. Αναρωτιόμαστε επίσης, με ποια λογική προτείνεται για τα μεταλλεία – λατομεία συντελεστής χρήσης (ΣΧ), που είναι περίπου ο μισός του αντίστοιχου για την ελαιοκαλλιέργεια ή δενδροκαλλιέργεια, όταν ένα μεταλλείο μίας έκτασης 5.000 στρεμμάτων (όση είναι π.χ. η επίμαχη έκταση στις Σκουριές Χαλκιδικής) μπορεί να αποδώσει μεταλλεύματα αξίας κάποιων δις ευρώ που δεν αποδίδει η ελαιοκαλλιέργεια όλης της Ελλάδας. Είναι απορίας άξιο, επίσης, γιατί δεν υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με το είδος του ορυκτού ή του μεταλλεύματος.

Αλλά και ο συντελεστής απομείωσης επιφάνειας (ΣΑΕ) που εφαρμόζεται στα αγροτεμάχια με έκταση άνω των 130 ή 500 στρεμμάτων δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, καθώς τα καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια με έκταση άνω των 130 ή των 500 στρεμμάτων είναι ελάχιστα στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις εκτάσεις μεταλλευτικής ή λατομικής δραστηριότητας. Αυτός ο συντελεστής θα είναι, επίσης, σκανδαλωδώς ευνοϊκός στην περίπτωση που ξένα κεφάλαια αγοράσουν και συνενώσουν την αγροτική γη (όπως ήδη συμβαίνει στην Υποσαχάρια Αφρική και Λατινική Αμερική) για να μετατρέψουν τους Έλληνες αγρότες από νοικοκυραίους σε κολίγους. Όσο μεγαλύτερος είναι ο γαιοκτήμονας τόσο λιγότερα θα πληρώνει, άρα δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας κατά παράβαση του άρθρου 4, παρ. 5 του Συντάγματος της Ελλάδας. Η πολιτική αυτή, σε συνδυασμό με τις πολιτικές αποφάσεις για την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ με την περιφερειοποίηση, στρώνει το δρόμο σε ξένα funds να επενδύσουν στη γη και να καταστήσουν τους Έλληνες αγρότες εργάτες γης και όχι ιδιοκτήτες.

Ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., που αποτελεί νομοθετημένο σύμβουλο της Κυβέρνησης, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η επιστήμη της Αγροτικής Οικονομίας και συγκεκριμένα ο κλάδος της Γεωργικής Λογιστικής και Εκτιμητικής έχει διεθνώς καθορίσει ότι η αξία της γης εκτιμάται με διαφορετική μέθοδο εάν πρόκειται για «γεωργικό» έδαφος σε σχέση με το «βιομηχανικό ή αστικό» έδαφος. Η αξία του «γεωργικού» εδάφους εξαρτάται από τη δυνατότητα άρδευσης, την περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία και γενικά τη γονιμότητα, το σχήμα, την έκθεση, την κλίση, το υψόμετρο κ.α., ενώ για την εκτίμηση της παραγωγικής αξίας του εδάφους χρησιμοποιείται η μέθοδος της κεφαλαιοποίησης της επιτυγχανόμενης εγγείου προσόδου ή του λαμβανομένου ενοικίου (στοιχείο διαθέσιμο στο Υπουργείο Οικονομικών). Όπως και στις δενδρώδεις καλλιέργειες, μέχρι να αποδώσουν καρπό, η αξία της καλλιέργειας εκτιμάται από το κόστος εγκατάστασης, ενώ όταν βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία εκτιμάται από την κεφαλαιοποίηση της προσόδου, η οποία δεν λαμβάνεται υπόψη, καθώς ανεξαρτήτως της παραγωγικής ηλικίας του δένδρου ο φόρος έχει σχεδιασθεί ενιαίος. Επαναλαμβάνουμε, όμως, ότι η φορολόγηση των καλλιεργούμενων αγροτεμαχίων και των βοσκοτόπων είναι αντιαναπτυξιακή και αντιεπστημονική, θα αυξήσει υπέρμετρα το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής στην Ελλάδα, θα οδηγήσει στη μείωση της ελαιοκαλλιέργειας και δενδροκαλλιέργειας και στη βίαιη μεταφορά της γης από τους Έλληνες αγρότες σε ξένα συμφέροντα.

Αν πραγματικά η κυβέρνηση θέλει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, το οποίο δεν θα αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, αλλά αντίθετα θα επιβραβεύει το «επιχειρείν», τότε ας συνεργαστεί με τους φορείς, την Επιστημονική κοινότητα και τα Επιμελητήρια ώστε να σχεδιάσει μια πολιτική με νόημα και προοπτική για τον τόπο μας. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι ευθύνες έναντι των πολιτών θα είναι τεράστιες.

Με εκτίμηση,
Σπυρίδων Μάμαλης
Πρόεδρος του Δ.Σ. του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Αθανάσιος Σαρόπουλος
Πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφ. Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας
του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

agrotypos.gr


Πηγή : best-tv

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Δικαίωση που σαρώνει στην… έδρα της

Τέσσερις νίκες σε ισάριθμα ματς μετρά η Κυπαρισσία και οδηγεί την κούρσα στο πρωτάθλημα της Α” τοπικής. Ο ΑΟΚ είναι η μόνη ομάδα που έχει το απόλυτο, έχοντας πάντως βατό πρόγραμμα σε σχέση με τους υπόλοιπους «μνηστήρες» του τίτλου. Η διαφορά με πέρυσι είναι ότι η Κυπαρισσία εκμεταλλεύεται στο ξεκίνημα την έδρα της, έχοντας κερδίσει μέχρι τώρα και τα τρία παιχνίδια με Ομόνοια, Απόλλωνα και Δώριο. Με τις δύο τελευταίες ομάδες κατά σύμπτωση αναμετρήθηκε και πέρυσι στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές αλλά δεν τις κέρδισε (0-1 με Απόλλωνα, 1-1 με Δώριο).

Ακόμα είχε αναδειχθεί ισόπαλη 0-0 με το Μεσσηνιακό και χρειάστηκε να φθάσουμε στην 6η αγωνιστική για να πάρει η Κυπαρισσία την πρώτη εντός έδρας νίκη (2-0 το Πεταλίδι). Το «4 στα 4″ δίνει ψυχολογία στον ΑΟΚ που έχει μετά την 9η αγωνιστική τα ντέρμπι. Αρα μπορεί να χτίσει ένα καλό σερί και να πάει με άλλον αέρα στα ματς με Εθνικό, Εράνη, Ολυμπιακό, Πάμισο. Αυτό το Σάββατο έχει πάντως ένα αρκετά δύσκολο ματς, καθώς θα αναμετρηθεί στην Καλαμάτα με τον αήττητο Α.Ο. Φαραί που έχει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος με μόλις ένα γκολ.

Αν η Κυπαρισσία φύγει με τους τρεις βαθμούς, θα διατηρηθεί μόνη στην κορυφή και ενδεχομένως να αυξήσει τη διαφορά από τους διώκτες της με δεδομένο ΄ότι την 5η αγωνιστική παίζουν Πάμισος – Εράνη, ενώ Εθνικός και Ολυμπιακός Καλαμάτας δοκιμάζονται εκτός από Διαβολίτσι και Δώριο, αντίστοιχα.


Πηγή : kyparissiotis

Μεσσηνία: Προσποιήθηκε την πωλήτρια και την λήστεψε με σπρέι

Μία απίστευτη για τα δεδομένα της Μεσσηνίας και παράλληλα ανησυχητική για τη μεθοδολογία της, ληστεία σε βάρος γυναίκας στην Καλαμάτα, απασχολεί την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. Το πολύ περίεργο στην όλη υπόθεση, είναι ότι η δράστιδα μπήκε στο διαμέρισμα της γυναίκας μέρα μεσημέρι, με πρόφαση πώληση προϊόντος, στην αρχή τη ζάλισε με σπρέι που της έριξε και στη συνέχεια την υποχρέωσε να πιει ένα υγρό, εξαιτίας του οποίου το θύμα κοιμήθηκε μέχρι την επόμενη ημέρα.

Ακόμα πιο περίεργο είναι το γεγονός ότι δεν ανακάτωσε το σπίτι, πήρε συγκεκριμένα κοσμήματα και όχι όλα, ενώ προχώρησε και σε ανάληψη χρημάτων από κάρτες που αφαίρεσε. Με πρόφαση την πώληση συναγερμού Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Παρασκευής. Περίπου στις 4.00, η γυναίκα η οποία μένει μόνη της, επέστρεφε στο σπίτι της, όταν στο τοιχίο δίπλα στην είσοδο της πολυκατοικίας, είδε να κάθονται δύο νεαρές γυναίκες.

Η μία από αυτές της είπε ότι θέλει να πάει στον 1ο όροφο, αλλά δεν ακούνε το κουδούνι και την ακολούθησε την ώρα που η γυναίκα άνοιγε την είσοδο. Μπήκε μαζί της στο ασανσέρ, αλλά την ακολούθησε μέχρι τον 2ο όροφο, πιάνοντάς της τη συζήτηση και λέγοντας ότι προωθεί ένα πολύ καλό σύστημα συναγερμού και πρέπει να της κάνει επίδειξη. Παρά το γεγονός ότι η γυναίκα αρνήθηκε, η δράστιδα, η οποία σύμφωνα με την περιγραφή του θύματος είναι περίπου 35 χρόνων και Ελληνίδα, την ακολούθησε μέχρι το διαμέρισμά της και μπήκε μέσα.

Την υποχρέωσαν να πιει Όταν πια η γυναίκα είχε ξεκλειδώσει το διαμέρισμα και βρίσκονταν στην είσοδο, η δράστιδα της έριξε σπρέι στο πρόσωπο, από το οποίο άρχισε να ζαλίζεται. Ακολούθως σε ένα ποτήρι με νερό, έριξε ένα ροζ υγρό, το οποίο ανάγκασε τη ζαλισμένη γυναίκα να πιει και από εκείνη τη στιγμή δεν θυμάται τίποτα. Το θύμα ξύπνησε την άλλη ημέρα το πρωί, πεσμένη στο πάτωμα. Διαπίστωσε πως είχαν ανοίξει μόνο την ντουλάπα της, δεν είχαν πειράξει άλλα πράγματα και συρτάρια του σπιτιού, και από ένα νεσεσέρ πήραν ένα μονόπετρο δαχτυλίδι και δύο χρυσούς σταυρούς.

Το περίεργο είναι πως δεν πήραν 2 μαργιταρένια κολιέ που ήταν στο ίδιο νεσεσέρ και μια ασημένια αλυσίδα που ήταν στο κομοδίνο. Επίσης, πήραν ένα κινητό τηλέφωνο, το ποσό των 40 ευρώ και δύο κάρτες ανάληψης. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι από την μία κάρτα έκαναν ανάληψη από τράπεζες, συνολικού ποσού 1.700 ευρώ. Ήδη έχει ληφθεί δείγμα από τα υπολείμματα του υγρού που έδωσαν στο θύμα να πιει και έχει σταλεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Αθήνας για να διαπιστωθεί περί τίνος πρόκειται, ενώ για εξέταση στάλθηκαν και άλλα ευρήματα από το διαμέρισμα που μπορεί να οδηγήσουν στην εξακρίβωση της ταυτότητας των δύο γυναικών. Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας ερευνά με ιδιαίτερη προσοχή την υπόθεση, αναζητώντας τις δράστιδες και συστήνοντας ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους να είναι προσεκτικοι και να μην ανοίγουν την πόρτα σε αγνώστους με όποια πρόφαση.

Της Βίκυς Βετουλάκη


Πηγή : tharros news

Bazaar για την ενίσχυση του Δημοτικού Παντοπωλείου από το ερχόμενο Σάββατο

Για 2η συνεχή χρονιά διοργανώνεται bazaar αλληλεγγύης από τους εθελοντές του Δημοτικού Παντοπωλείου Καλαμάτας. Τα έσοδα του bazaar θα καλύψουν μέρος των αναγκών του Δημοτικού Παντοπωλείου. Η συμμετοχή όλων θα αποτελέσει μεγάλη στήριξη στην προσπάθεια αυτή και θα δώσει μεγάλη χαρά και δύναμη στους εθελοντές.

Το bazaar θα διεξαχθεί στο φουαγιέ του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, από το ερχόμενο Σάββατο 2 Νοεμβρίου μέχρι και την Τρίτη 5 του μήνα και κατά τις ώρες 09.00-14.00 και 18.00-21.00.


Πηγή : messinia portal

Κατηγοριοποίηση των οικισμών της Μεσσηνίας ανάλογα με τα μορφολογικά τους δεδομένα

Επίσκεψη στη Μεσσηνία πραγματοποίησαν στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία δειγματοληπτικά σε οικισμούς για τους οποίους το ΥΠΕΚΑ έχει αναθέσει μελέτες με τον τίτλο «Μελέτη μορφολογικών κανόνων δόμησης και αρχιτεκτονικής στις περιοχές εντός και εκτός οικισμών μέχρι 2000 κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου». Σκοπός των μελετών είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για όλους τους οικισμούς της Μεσσηνίας ως προς το θεσμικό τους πλαίσιο αν είναι οριοθετημένοι, αν έχουν δασικές περιοχές, για τους παραλιακούς οικισμούς αν έχουν χαραγμένο αιγιαλό και παραλία κ.λ.π.

Στη συνέχεια γίνεται κατηγοριοποίηση των οικισμών ανάλογα με τα μορφολογικά τους δεδομένα με σκοπό στους πιο ενδιαφέροντες να προταθούν μορφολογικοί περιορισμοί δόμησης ώστε ν’ αποφεύγονται σημερινές αστοχίες.

Η νέα παραγωγή κτιρίων ν’ αποτελεί δημιουργική συνέχεια του τοπικού πολιτισμού και όχι αρνητική τομή. Να έχει αισθητική ποιότητα, να προσαρμόζεται στην οικοδομική παράδοση και το τοπίο της περιοχής. Διαφάνεια με τη διαμόρφωση αντικειμενικών κριτηρίων ελέγχου των αρχιτεκτονικών μελετών με συμμετοχή και ενημέρωση του πολίτη.

Ο κ. Αλευράς τόνισε ότι το παραπάνω πρόγραμμα είναι μια φιλόδοξη πρωτοβουλία με οφέλη τη διαφύλαξη ενός σημαντικού οικονομικού και πολιτιστικού πόρου που είναι η ταυτότητα της κάθε περιοχής, στοχεύει στην προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και το σημαντικότερο στην εξυπηρέτηση του πολίτη και τη διαφάνεια.

Από Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη


Πηγή : pyrgos trifylias

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Κυπαρισσία: Μαραθώνιος 11χρονης για παιδοχειρουργό

Από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ξεκινώντας από την Κυπαρισσία, έτρεχαν οι γονείς μιας 11χρονης την Παρασκευή που μας πέρασε, για να αντιμετωπίσουν την οξεία σκωληκοειδίτιδα του παιδιού. Τελικά όμως δεν μπόρεσαν να βρουν παιδοχειρουργό παρά μόνο στο Παίδων στην Αθήνα, όπως καταγγέλλει ο πατέρας. Από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας πήγαν στην Καλαμάτα. Από εκεί, αφού δεν υπήρχε γιατρός, τους έστελναν στην Πάτρα καθώς δεν υπήρχε γιατρός ούτε στην Τρίπολη - μέχρι που αποφάσισαν τελικά οι γονείς να πάνε στην Αθήνα. Ολα αυτά μάλιστα έγιναν ενώ... μετέφεραν το παιδί τους με το ΙΧ αυτοκίνητό τους.

Εύλογα πλέον, αφού έληξε η περιπέτειά τους και όλα πήγαν καλά με την υγεία του παιδιού, αναρωτιούνται αν τελικά αυτό είναι το σύστημα υγείας που θέλουμε να φτιάξουμε. Ο πατέρας του παιδιού από την Κυπαρισσία μας είπε χαρακτηριστικά:

"Την Παρασκευή το πρωί 25 του μηνός η κόρη μου είχε κάποιους πόνους στην κοιλιά οι οποίοι είχαν ξεκινήσει από το προηγούμενο βράδυ, και την πήγε η μητέρα της στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Έγιναν κάποιες εξετάσεις από παιδίατρο και διέγνωσαν ότι έχει οξεία σκωληκοειδίτιδα. Είπαν στην μητέρα του παιδιού να το πάρει και να πάει Καλαμάτα, και μάλιστα όταν φτάσει εκεί να πάρει τηλέφωνο για να μιλήσει ο γιατρός της Κυπαρισσίας με αυτούς της Καλαμάτας. Φτάνοντας στην Καλαμάτα περίπου στις 3.30 της είπαν πως δεν εφημερεύει παιδίατρος, γι' αυτό να πάει στο παιδί στο Καραμανδάνειο (στην Πάτρα). Ρώτησε εκείνη αν υπάρχει κάποιος στην Τρίπολη και της είπαν πως ούτε εκεί εφημέρευε παιδοχειρουργός.

Από εκεί και πέρα πήρα το παιδί μαζί με την πρώην σύζυγό μου και πήγα στο "Αττικό" Νοσοκομείο στην Αθήνα. Εκεί οι άνθρωποι με δέχθηκαν και με έδιωξαν κατευθείαν για το Παίδων. Εκεί οι γιατροί με το που είδαν τις εξετάσεις από την Κυπαρισσία έβαλαν το παιδί στο χειρουργείο. Ο γιατρός μού είπε δε ότι είχε οξεία σκωληκοειδίτιδα και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο.

Αυτό είναι το σύστημα υγείας που θέλουν να φτιάξουν; Δεν ξέρω ποιοι είναι υπεύθυνοι, περιφερειάρχες, τοπικοί άρχοντες ή ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης. Αν δεν μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί 11 χρονών, τότε ποιον μπορεί να βοηθήσουν;". Κλείνοντας ο πατέρας επισήμανε ότι από κανένα νοσοκομείο δεν τους μετέφεραν με ασθενοφόρο, οπότε πήγαιναν μόνοι τους με το αυτοκίνητό τους. Επίσης θέλησε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τους γιατρούς στο "Αττικό" Νοσοκομείο και στο Παίδων για την άμεση αντιμετώπιση του περιστατικού.

του Κώστα Μπούρα


Πηγή : eleutheria online

Τριφυλία: Κλειστά θα μείνουν την Κυριακή 3 Νοεμβρίου τα εμπορικά καταστήματα

Η Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 θα είναι η μία από τις επτά, συνολικά, Κυριακές, το χρόνο, που θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν πλέον τα εμπορικά καταστήματα.

Ωστόσο οι έμποροι σε όλες τις περιοχές της χώρας δεν δείχνουν πρόθυμοι να ακολουθήσουν την απόφαση. Από τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου μόλις το 54% των εμπορικών συλλόγων δηλώνει ότι τα μέλη του θα λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους στις 3 Νοέμβριου. Μάλιστα, μεγάλος είναι και ο αριθμός εκείνων των μικρομεσαίων εμπόρων που λένε ότι δεν θα κάνουν χρήση των επιπλέον Κυριακών που δίνει ο νόμος εκτός από την καθιερωμένη τις παραμονές των Χριστουγέννων.

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Τριφυλίας (Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας), αποφάσισαν να μην λειτουργήσουν τα εμπορικά τους καταστήματα την Κυριακή 3 Νοεμβρίου.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών Νικόλαος Φάμπας και του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος εξήγησαν μιλώντας στο filiatranet, ότι: "με κοινή απόφαση των Εμπορικών Συλλόγων της περιοχής μας δεν θα λειτουργήσουμε την Κυριακή τις επιχειρήσεις μας, διότι δεν έχουμε την δυνατότητα να είμαστε 24ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο ανοιχτά. Επιπλέον δεν μπορούν με αυτό τον τρόπο να μας στερούν την προσωπική μας ζωή και τις οικογένειές μας, με μέτρα που δεν τονώνουν την αγορά. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό και αυτό θα τηρήσουμε."

Στον αντίποδα βρίσκονται πάντως τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες επιχειρήσεις που όπως αναφέρουν και στην ανακοίνωση του συνδέσμου τους (ΣΕΛΠΕ) θα αξιοποιήσουν την δυνατότητα που τους προσφέρει ο νόμος.


Πηγή : filiatra net

Τριφυλία: Αδειοδοτήθηκαν τα γήπεδα ποδοσφαίρου

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αδειοδοτήθηκαν τα 4 γήπεδα ποδοσφαίρου του Δήμου Τριφυλίας και ειδικότερα τα γήπεδα:

Πύργου, Γαργαλιάνων, Φιλιατρών και Κυπαρισσίας.

Ύστερα από τις παρεμβάσεις που είχαν γίνει σε αυτά από το Δήμο Τριφυλίας.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκαν και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στο γήπεδο Κοπανακίου, επισκευή κερκίδων, περίφραξη, κατασκευή υδροστομίων κ.α., και αναμένεται η αδειοδότησή του.

Από το Δήμο Τριφυλίας


Πηγή : filiatra net

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ: Πάνω Πόλη

Του Παν. Αντωνόπουλου ειδικού συνεργάτη μας

Παρελθοντολογώ και πάλι. Όχι όμως συνεχώς. Μια φορά στο τόσο. Θέλεις για γιατρειά, θέλεις για τις φλόγες της Ελένης, όμως παρελθοντολογώ. Για να ξεθάψω μια ζωούλα, στα κομμάτια της να ψάξω το πικρό μου δάκρυ. Να θυμηθώ το παλληκαράκι, εμέ, που άφησα το σπλάχνο του χόρτου και ήρθα στην Πάνω Πόλη. Έφηβος πια, να συνάξω σοφία στο γυμνάσιο της Αρκαδιάς, να αποστηθίσω το Άνδρα μοι έννεπε, Μούσα, πολύτροπον, ος μάλα πολλά και να δω το κεφάλι μιας όχεντρας φτώχειας να δαγκώνει και να συντρίβει χαμάληδες και λούστρους και ν’ αφήνει απείραχτους άρχοντες και αφέντες, Έπιασα δωμάτιο ερείπιο.

Οι σκισματιές του βαθιές, χρόνους ν΄ ασπριστεί, τις πόρτες και τα παράθυρα μπαλωμένα με τσίγκους και χοντρό χαρτί. Ένα τηγανάκι, ένα ποτήρι τσακισμένο, η κατσαρόλα ξεγάνωτη, παλιά. Σπαρτιάτικο το φαγητό, ξηροφαγία, μέλανα ζωμό, κονσέρβα από βόδι γερασμένο. Οι παρεούλες μου μ’ ανθρώπους της ταβέρνας, σκυφτούς καραγωγείς, ραφτάκια, σκαφτιάδες με το ρούχο μπαλωμένο. Χτίστες της οικοδομής, που ‘χαν στο δασύ τους στήθος κρεμάσει μιας Λενώρας ζωγραφιά. Με κάπελους, μ’ ένα κλωνί βασιλικό στ’ αυτί, ψιλικατζήδες κρυμμένους πίσω από κλωστούλες << μουλινέ, ζητιάνους με επικαμπτείς οδόντας. Στα καλντερίμια η καρδιά μου πήδαγε στα στήθια. Σ’ του κάστρου τη γυμνή πλαγιά, χτυπιόμουν με τους Φράγκους. Στο δρόμο της Χαμεροπούλας, στίχο άφηνα αστραπής: ω! νιότη μου εσύ! Πόσο θ’ αντέξεις φλογισμένη ακόμη να’ σαι στον κόσμου τούτο τον κακό!

Κι όλο γυρνούσα στα σοκάκια με τις πικροδάφνες, στους στριφτούς δρόμους, στο ένδοξο ηρώο, στους ίσκιους των πορτοκαλιών. Στον Αι- Δημήτρη, σ’ του Μαντά τις φυλακές, σ’ του Πούρκου τις ανηφοριές., στον πλάτανο που τον στόλιζε το ασημένιο φύλλο και σ’ του Αιγάλεω τις ομορφιές. Γέροι με λευκή την κεφαλή στην Αμαθούντα μου μίλησαν για πίκρες και καημούς, Ανέστιοι και πονεμένοι για αλετροπόδες και νεκρούς. Και κάποιοι ερωτευμένοι για παλιά ανθάκια ξερά. Ένιωθα παράφρων κι ωραίος στην Πάνω Πόλη. Πένης βέβαια, χωρίς μία, και άχαρι ιματισμό, αλλά ευτυχής! Ρωμαίος! Όχι πολίτης της Ρώμης αλλά ο ήρωας του Σαίξπηρ, που είχε αγαπούλα την Ιουλιέτα κι εγώ τη Ρηνούλα.

Και στην Παζαρόβρυση σαν σμίγαμε, έχαιρον οι ουρανοί και πυρπολούταν η δύση. Τι άλλο να θυμηθώ; Χρυσές στιγμές, θείους περίπατους στη Γελουδά ή νύχτες Αρκαδινές με φωτεινά φεγγάρια και το τραγούδι του γκιώνη να αποθέτει τη μελωδία του στο κύμα; Πούσι δεν είχε τότε, ούτε έπεφτε αποβραδίς. Το ‘διωχνε το γελαστό χείλι της κυρά- Μηλιάς, το άσμα της νιας Γαριφαλιάς. Και σάλευε το φως διώχνοντας τον μαύρο ήλιο. Και από το μπαλκόνι με τους βασιλικούς η σεμνούλα παρθένα άδουσα έλεγε: Όμορφη, γλυκιά μου Πάνω Πόλη, τις μαγικές σου μέρες νοσταλγώ!


Πηγή : kyparissiotis

Βραδιά γεμάτη νεολαία και γονείς στο λύκειο Κυπαρισσίας με πρωτοφανή επιτυχία

ΜΙΑ πετυχημένη μουσική βραδιά πραγματοποίησε με μεγάλη συμμετοχή γονέων και μαθητών η Γ Λυκείου Κυπαρισσίας σε συνεργασία με τους διδάσκοντες στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Ερωτηθείς για την εκδήλωση ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας Ευάγγελος Αντωνόπουλος μας δήλωσε ότι: "Για άλλη μια χρονιά διοργανώθηκε, στις 27 Οκτωβρίου 2013, με μεγάλη επιτυχία η μουσικοχορευτική βραδιά-εκδήλωση του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας σε συνεργασία με τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου στο χώρο του σχολείου και με την ολόθερμη συμπαράσταση και στήριξη των γονέων και των πολιτών της κοινωνίας μας. Η εκδήλωση απέδειξε για ακόμη μια φορά την αγαστή συνεργασία μαθητών και σχολικής κοινότητας, την ικανότητα του σχολείου να αποτελεί έναν επικοινωνιακό δίαυλο με την κοινωνία και να επιτελεί, πέρα από τους γνωσιοκεντρικούς του στόχους, συνενωτικούς και κοινωνικοπολιτικούς. Το σχολείο μας έχοντας κατακτήσει αυτούς τους στόχους, κατορθώνει να απεμπολήσει την εικόνα της εσωστρέφειας μέσα από την ανάπτυξη ενός ανοιχτού διαλόγου με την κοινωνία.

Άλλωστε, πολίτες, μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν συνειδητοποιήσει πως το σχολείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που παρά τις συμπληγάδες της κοινωνικής πραγματικότητας καταφέρνει να δημιουργεί αφορμές για ψυχαγωγία, να συμβάλλει στην ανάπτυξη απόψεων και να κινητοποιεί την αυτενεργητική διάθεση των μαθητών μας. Πιστεύουμε ακράδαντα πως το σχολείο μας αποτελεί έναν συνεργατικό και πλουραλιστικό φορέα που συμβάλει στην πολιτιστική ανάταση του τόπου μας, συνομιλεί με τους φορείς της κοινωνίας μας και προωθεί τη φωνή και τις ανάγκες των μαθητών μας στο αίτημά τους να στηριχθούν στις όποιες πρωτοβουλίες τους, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη και απαιτητική χρονιά για αυτούς, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν στις πανελλήνιες εξετάσεις. Σε μια κοινωνία που εντείνει τον ατομοκεντρικό της χαρακτήρα, το σχολείο μας, ως μια μικρογραφία αυτής της κοινωνίας, παλεύει να ενισχύσει ένα πνεύμα συλλογικότητας και συναδελφικότητας για να το μεταλαμπαδεύσει ιδιαίτερα στους μαθητές, τους αυριανούς πολίτες, τονίζοντάς τους την ανάγκη ανάπτυξης ενός τέτοιου πνεύματος σε μια κοινωνία ανθρώπινη και ουσιαστική.

Εκ μέρους των μαθητών και της σχολικής κοινότητας θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόθερμα την τοπική κοινωνία και τους φορείς που αγκάλιασαν για ακόμη μια φορά και στήριξαν με τη συμμετοχή τους την προσπάθειά μας και συνέβαλαν στην επιτυχή και έμπρακτη πραγμάτωση αυτής της εκδήλωσης."


Πηγή : kyparissiotis

Οι Μαιες της Νοσηλευτικης Μοναδος Κυπαρισσιας, στηριζουν για αλλη μια χρονια τον Μητρικό Θηλασμό

Μαιευτική Γ.Ν. – Κ.Υ. Κυπαρισσίας

Οι Μαιες της Νοσηλευτικης Μοναδος Κυπαρισσιας, στηριζουν για αλλη μια χρονια τον Μητρικο Θηλασμο, πραγματοποιοντας εκδηλωσεις με αφορμη τον εορτασμο της Εβδομαδας Μητρικου Θηλασμου. Η πρωτη εκδηλωση θα πραγματοποιηθει στις 4/11 στο προαυλιο χωρο της Νοσηλευτικης Μοναδας Κυπαρισσιας με διανομη εντυπου ενημερωτικου υλικου. αλλα και τις Μαιες να δινουν συμβουλες Μητρικου Θηλασμου και η δευτερη θα λαβει χωρα στο Δημαρχειο Κυπαρισσιας στην Αιθουσα του Δημοτικου Συμβουλιου στις 07/11.

Με εκτιμηση
Κουμουνδουρου Σοφια
Μαια


Πηγή : kopanaki news

Ελένη Ιωαννίδου - Η ηρωίδα μάνα του '40 από την Κυπαρισσία

Ομολογώ πως όταν διάβασα το ακόλουθο κείμενο που αγνοούσα, ανατρίχιασα. Ήρθαν στο μυαλό μου οι θρυλικές αρχαίες Σπαρτιάτισσες μάνες που όταν έφευγαν τα παιδιά τους για το πολεμικό μέτωπο, τους παρέδιδαν την ασπίδα με την ρητή εντολή «ή ταν ή επί τας», δηλαδή, ή μ' αυτήν (εννοώντας να επιστρέψει κρατώντας την ως νικητής) ή πάνω σ' αυτήν (δηλαδή τιμημένος νεκρός, πάνω στην ασπίδα του, πεσών στην εκτέλεση του καθήκοντος).

Επειδή όμως κυκλοφορούν και μερικοί «ελληνοφρενείς» αστικοί μύθοι, θέλησα να εξακριβώσω το αληθές του γεγονότος. Για να είμαι ειλικρινής, χάρηκα, όταν διαπίστωσα ότι η συγγραφέας του κειμένου ήταν απολύτως υπαρκτό πρόσωπο, όπως επίσης και το κείμενό της. Η ελληνική πολιτεία μάλιστα την έχει τιμήσει ως σύμβολο της Ελληνίδας Μητέρας του έπους του 1940, ενώ στην Κυπαρισσία έχει αναγερθεί και άγαλμά της. Τον λόγο θα τον καταλάβετε, αφού διαβάσετε το τηλεγράφημα, που έστειλε η Ελένη Ιωαννίδου το 1941 στον τότε Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή, όταν σκοτώθηκε ένας απ' τους εννιά της γιους στο πολεμικό μέτωπο.......

«Προς τον Πρόεδρον της Κυβερνήσεως κ. Αλ. Κορυζήν

Ο υιός μου Ευάγγελος Ιωάννου Ιωαννίδης απωλέσθη εις τας επιχειρήσεις της Κλεισούρας. Παρήγγειλα εις τους τέσσαρας ήδη υπηρετούντας Χρήστον, Κώσταν, Γεώργιον και Νίκον Ιωάννου Ιωαννίδην να εκδικηθώσιν τον θάνατον του αδελφού των.

Κρατώ εις εφεδρείαν άλλους τέσσαρας Πάνον, Αθανάσιον, Γρηγόριον και Μενέλαον Ιωάννου Ιωαννίδην, κλάσεων 1917 και νεωτέρων.

Παρακαλώ κληθώσιν ονομαστικώς και ούτοι εις πάσαν περίπτωσιν ανάγκης της πατρίδας ή τυχόν απωλείας ετέρου τέκνου μου προς εκδίκησιν εχθρού.

Γνωρίσατε βασιλέα μας ότι ύστατον επιφώνημά μου θέλει είναι:

Ζήτω η Πατρίς!

Ελένη Ιωάννου Ιωαννίδου, Κυπαρισσία 2 Φεβρουαρίου 1941»

Η Ελένη Ιωαννίδου τιμήθηκε από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και το Δήμο Κυπαρισσίας, σε διήμερο εκδηλώσεων (28-29 Μαρτίου 2009) στην Κυπαρισσία υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, όπου ανακηρύχθηκε «σύμβολο της Ελληνίδας μητέρας του Έπους του 1940» και έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματός της.

Η στάση αυτης της μάνας, σε εκείνες τις μεγάλες στιγμες, ήταν ο κανόνας και όχι η εξερεση. Οι παντες είχαν στην καρδιά τους το ¨ νυν υπέρ πάντων ο αγών¨ όπως ο πατερας που σε απαντηση επιστολής του φαντάρου γιού του, που του ζητά σε πια διεύθυνση να στείλει γράμμα στον αδελφό του, που πολεμούσε κι αυτός σε άλλο σημείο του μετώπου. του απαντά: «Παιδί μου μού ζητάς την διεύθυνση του αδελφού σου. Σου την γράφω "Πάνθεον Ηρώων". Σφίξε την καρδιά σου. Σε φιλώ Ο πατέρας σου.»




Πηγή : pyrgos trifylias

Casus Belli για τις δομές υγείας στην Τριφυλία

ΨΗΦΙΣΜΑ για τις δομές υγείας έθεσε ομόφωνα το Δ.Σ. Τριφυλίας με αφορμή συζήτηση που προκάλεσε η μείζονα μειοψηφία προσανατολίστηκε ξανά το Σώμα. Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων έθεσαν προβληματισμούς για την απαξίωση των Κέντρων υγείας αλλά κυρίως για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας που στερείται γιατρών και προσωπικού. Ο Κ. Σωτηρόπουλος εκτός από θέμα διαδικασίας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη για την λειτουργία ενός Νοσοκομείου σε κάθε Νομό, αμυνόμενος για τις αναφορές περί κομματικές γραμμές καθώς όπως τόνισε ότι η συνεδρίαση δεν εμπεριέχει μικροπολιτικές πρακτικές. Υπογράμμισε ότι δεν... τρομοκρατεί τον κόσμο που είναι οι τελικοί αποδέκτες των υπηρεσιών και φοβάται ότι τα 3 μεγάλα αστικά κέντρα της Τριφυλίας θα μείνουν απαξιωμένα.

Απαντώντας στις δηλώσεις Κατσίβελα πρόσθεσε ότι η υπόσχεση που έδωσε αφορά το «θα» για την επόμενη χρονιά, χωρίς να εξηγεί γιατί μέχρι τώρα απαξιώθηκε, επισήμανε ότι κάποτε είχε 2.700 νοσηλευόμενους το χρόνο ενώ σήμερα έμεινε το ένα τρίτο υπηρεσιών και γιατρών αλλά και εργαζομένων. Μίλησε για απαξίωση στα Κέντρα Υγείας με ένα συντονιστή με την πολιτική ηγεσία να γνωρίζει ότι η ουσία είναι η ισοπέδωση δομών λόγω της Τροικανής λαίλαπας. Υποστήριξε ότι αν γίνει σοβαρή υποβάθμιση είναι το ζητούμενο, καθώς ο αγώνας διεξάγεται για να προλάβουμε τις κοσμογονικές αλλαγές που θα συντελεστούν, κριτικάροντας την Κυβέρνηση για την αφαίμαξη υπηρεσιών υγείας. Διεμήνυσε ότι αν συμβεί κατάργηση δομών θα παραιτηθεί από το Δ.Σ. και ζήτησε από το Σώμα να πράξει το ίδιο.

ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ CASUS BELLI ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΠΕ Ο ΚΟΛΛΙΑΣ

Για υπαρκτό πρόβλημα μίλησε ο Δήμαρχος Τριφυλίας λέγοντας ότι οι αγώνες ισχύουν όπως και το casus belli με τις διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει ότι το νοσοκομείο δεν κλείνει από κυβερνητικά στελέχη. Εξήγησε ότι η σθεναρή θέση του Δήμου με τα ομόφωνα ψηφίσματα του Δ.Σ. παραμένει έμπρακτη για να μην κλείσει ούτε να επιτραπεί η διακοπή λειτουργίας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Εκτίμησε ότι πρέπει να αγρυπνούμε για τα Κέντρα υγείας σε κάθε συνεδρίαση επαναβεβαιώνοντας με ψήφισμα ότι θα πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία, ενώ για το Κ.Υ Γαργαλιάνων επισήμανε ότι εντάσσεται στο ΕΣΠΑ. Κατέληξε λέγοντας ότι συνολικά οι 3 δομές υγείας των μεγάλων πόλεων πρέπει να αναβαθμιστούν συνολικά, καθώς η Δημοτική αρχή δεν θα επιτρέψει αμαχητί να περάσουν οι προτάσεις Γεωργιάδη ενώ μίλησε για το ενοποιημένο νομικό πρόσωπο των νοσοκομείων Κυπαρισσίας και Καλαμάτας.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΕΙΠΕ Ο ΚΟΥΚΟΥΜΗΣ

Ο κ. Κουκούμης μίλησε για κοινωνική λαίλαπα με απαξιωτικές διαθέσεις για το ρόλο της δημόσιας υγείας λέγοντας ότι το πρόβλημα τέθηκε σε λάθος βάση καθώς οι πολίτες πληρώνουν για υπηρεσίες που υποτίθεται ότι είναι δωρεάν, λέγοντας ότι πολίτες τους διώχνουν από το νοσοκομείο όταν θέλουν να κάνουν εξετάσεις οπότε ιδιωτικοποιείται....Μίλησε για το 25ευρο για παροχή υγείας, το 1 ευρώ για συνταγές ενώ επέμεινε ότι κλινικές στα νοσοκομεία θα ιδιωτικοποιηθούν, ενώ μίλησε για ανασφάλιστους πολίτες, για την καταρράκωση των δομών σε όλα τα επίπεδα αλλά και την διάλυση της δημόσιας δωρεάν υγείας...

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι και κοινωνικοί φορείς για την αναγκαιότητα των υποδομών υγείας, καθώς οι δείκτες ποιότητας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας είναι εξασφαλισμένοι, ενώ έγινε λόγος για εσωτερικές διαμάχες στο ίδρυμα οι οποίες δεν ενισχύουν την εικόνα του. Έντονες ήταν οι αναφορές του κ. Κανελλόπουλου για απαξίωση του ιδρύματος από ορισμένους γιατρούς ενώ επιφυλάχθηκε για τις αλλαγές που θα μεταβάλουν το πρόσωπο υγείας.


Πηγή : best-tv

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Η παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Κυπαρισσία

Λαμπρός ήταν ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην έδρα του δήμου Τριφυλίας, Κυπαρισσία! Χιλιάδες κόσμου παρακολούθησαν την παρέλαση της Φιλαρμονικής, μαθητών σχολείων, τμημάτων πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων.

Στους επισήμους ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, o περιφερειακόxς σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, του Πυροσβεστικοί και του Λιμενικού Σώματος, εκπρόσωποι Αρχών, Φορέων και Συλλόγων, Διευθυντές και Προϊστάμενοι υπηρεσιών καθώς και εκπρόσωπο αντιστασιακών οργανώσεων.

Του Ηλία Γιαννόπουλου




Πηγή : tharros news

Φιλιατρά: Λαμπρός ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε σήμερα και στα Φιλιατρά η μεγάλη επέτειο του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Στις 10:30 τελέσθηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννη Φιλιατρών, ενώ στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Επιμνημόσυνη Δέηση και Κατάθεση Στεφάνων.

Το πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κ. Βασιλική Μαρκοπούλου, Διευθύντρια του 3ου Νηπιαγωγείου Φιλιατρών και ακολούθησε η μαθητική παρέλαση όλων των σχολείων αλλά και των προσκόπων, συνοδευόμενη από την Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό πλήθος κόσμου παρακολούθησε φέτος τον εορτασμό της επετείου του 1940, μεταξύ του οποίου βρέθηκε και η γνωστή λαϊκή τραγουδίστρια Άντζελα Δημητρίου συντροφιά με τον αγαπημένο της, τον βαφτισιμιό τους και αρκετούς φίλους.



Πηγή : filiatra net

Εξαιρετικό το μουσείο Ρενέ Πυώ στο κτίριο Τσικλητήρα στην Πύλο

ΣΕ ΕΝΑ από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια της πανέμορφης και γραφικής Πύλου, στο κτίριο Τσικλητήρα στεγάζεται εδώ και ένα χρόνο η συλλογή πινάκων και αντικειμένων που είχε συγκεντρώσει ο Γάλλος φιλέλληνας Ρενέ Πυώ και μέχρι πριν λίγα χρόνια στεγαζόταν στους χώρους του Νιόκαστρου. Πρόκειται για μια συλλογή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την οποία η προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι επισημαίνει:

«Η συλλογή των πινάκων και των αντικειμένων του Γάλλου φιλέλληνα Rene Puaux μας μεταφέρει στα χρόνια της προσπάθειας και την αγωνίας των Ελλήνων να απαλλαγούν από τον Τούρκικο ζυγό – ίσως αυτό να διέκρινε και ο ίδιος ο συλλέκτης και αποφάσισε να τα δωρίσει ώστε να κοσμούν σήμερα, το ιδιαίτερο αυτό κτήριο, του Ολυμπιονίκη Τσικλητήρα εδώ στη Πύλο. Όλα τα έργα αποτυπώνουν μορφές αγωνιστών και ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, τοπία της εποχής εκείνης, ενώ επικεντρώνεται η ματιά μας στους πίνακες όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, θέμα συναφές με αυτό τον τόπο.

Πρόκειται λοιπόν για μια ιδιαίτερη Συλλογή που της άξιζε να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο κοσμώντας τον πρώτο όροφο του κτηρίου Τσικλητήρα. Για τον σκοπό αυτό παραχωρήθηκε στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, από τον Δήμο Πύλου Νέστορος, μια ευγενική χειρονομία του δημάρχου Δημήτρη Καφαντάρη, και με την χρηματοδότηση του Τ.Α.Π.Α. Ο χώρος εγκαινιάστηκε στις 13 Αυγούστου 2012 από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά». Για την αποκατάσταση του κτηρίου χρειάστηκε διαδικασία χρόνων και τρεις δήμαρχοι. Το κτίριο αγοράστηκε επί δημαρχοντίας Θανάση Φιλιππόπουλου. Οι εργασίες αναστήλωσης ξεκίνησαν επί δημαρχοντίας Δημήτρη Καρακαϊδού και το έργο αποπερατώθηκε και εγκαινιάσθηκε επί δημαρχοντίας Γιώργου Χρονόπουλου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό ότι τα έργα γίνονται με βάθος χρόνου και ολοκληρώνονται. Στο ίδιο κτήριο στεγάζεται αλλά δεν λειτουργεί λόγω ελλείψεως προσωπικού και η βιβλιοθήκη Θοδωρή Βλαχοδημήτρη ενώ στο μέλλον θα παρουσιαστούν εκεί και εκθεέματα που αφορούν τον Πύλιο Ολυμπιονίκη Κώστα Τσικλητήρα. Σε κάθε περίπτωση μια επίσκεψη στο κτίριο αξίζει τον κόπο, το οποίο διαθέτει και εξαιρετικό εξωτερικό χώρο για εκδηλώσεις.


Πηγή : pylos news

Κατσίβελας: "Όχι μόνο δεν υποβαθμίζεται, αλλά ενδυναμώνεται το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας"

Όχι μόνο δεν υποβαθμίζεται, αλλά ενδυναμώνεται το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, επισημαίνει ουσιαστικά μιλώντας στο «Θ» ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας παράλληλα πως διορίζονται γιατροί και διασυνδέεται με το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Ζαχάρως.

Τον τελευταίο καιρό στην Τριφυλία επικρατεί αναστάτωση και ανησυχία σχετικά με τις δομές υγείας της περιοχής, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των μονάδων υγείας, η οποία βρίσκεται, εδώ και καιρό, σε εξέλιξη, καθώς και την αξιολόγηση των δομών που, όπως λέγεται, σε ολόκληρη τη χώρα, θα επιφέρει συγχωνεύσεις, «λουκέτα» και αλλαγή χρήσης σε μονάδες.

Η αναστάτωση εντάθηκε και η ανησυχία πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, μετά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας, το βράδυ της Τετάρτης, όπου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Τριφυλίας και γιατρός στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, προ ημερήσιας διάταξης, έθεσε θέμα «για την επερχόμενη λαίλαπα στην Υγεία», τον κίνδυνο κλεισίματος ή περαιτέρω υποβάθμισης του νοσοκομείου Κυπαρισσίας και το κλείσιμο των Κέντρων Υγείας.

«Επίκεινται σοβαρές ανακατατάξεις στις δομές της Υγείας σ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και στη δική μας περιοχή, που βέβαια μας αφορά. Μέχρι το τέλος του μήνα, άντε τον άλλο, θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει ορισμένα πράγματα, που σημαίνει ότι μπορεί να χουν κλείσει Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία… Είμαστε σ’ αυτή τη φάση. Το λέω στο δημοτικό συμβούλιο τόσο τραγικά γιατί έτσι είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σωτηρόπουλος.

Εμείς, για να ενημερώσουμε υπεύθυνα και έγκυρα τους αναγνώστες και κατοίκους της Τριφυλίας, επικοινωνήσαμε με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Τάκη Κατσίβελα, και μιλήσαμε σχετικά με τις δομές υγείας στην περιοχή. Ο κ. Κατσίβελας, δεν έκρυψε τη σφοδρή ενόχλησή του για όλα όσα ακούγονται, κάνοντας λόγο για παραφιλολογία, ενώ άφησε και σαφέστατες αιχμές για όσα είπε και ο κ. Σωτηρόπουλος και, αφού επεσήμανε πως πρέπει να σταματήσει η κατατρομοκράτηση των εργαζομένων, τόνισε με έμφαση πως, «το νοσοκομείο, θα παραμείνει νοσοκομείο!».

Μάλιστα, αναφέρθηκε σε διορισμούς γιατρών που θα γίνουν και, για πρώτη φορά, ανακοίνωσε επίσημα τη διασύνδεση του Κέντρου Υγείας Ζαχάρως με το νοσοκομείο Κυπαρισσίας! «Τον τελευταίο καιρό έχει αναπτυχθεί μια παραφιλολογία ότι κλείνει δήθεν η μία νοσηλευτική μονάδα ή καταργείται ή υποβαθμίζεται η άλλη ή ότι οι εργαζόμενοι απολύονται και οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς. Και αυτό, από ανθρώπους που οφείλουν, εκτός των άλλων, να είναι υπεύθυνοι και των λόγων τους! Πόσο μάλιστα, όταν δεν έκαναν καν το κόπο να έχουν μια επίσημη πληροφόρηση», τόνισε αρχικά ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ.

Ακολούθως, σημείωσε με έμφαση πως, «πρέπει να γίνει σαφές ότι το νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία της αλλαγής της υφιστάμενης δομής και κατά συνέπεια οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να μπουν στην διαδικασία «αξιολόγησης –κινητικότητας – διαθεσιμότητας» και καλό είναι να σταματήσει η κατατρομοκράτησή τους. Οι όποιες μικρές μεταβολές προκύψουν στο νοσοκομείο, θα προέλθουν από τη διαδικασία της ενοποίησης που και αυτές δεν θα αλλάξουν ως προείπα το χαρακτήρα του νοσοκομείου. Θα παραμείνει νοσοκομείο».

Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ ενημέρωσε πως, «απελευθερώθηκε ο διορισμός ενός μόνιμου καρδιολόγου και τον επόμενο χρόνο θα διοριστούν και όλοι οι γιατροί που έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις τους». Η «είδηση» είναι ότι, το Κέντρο Υγείας Ζαχάρως διασυνδέεται με το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, κάτι που επίσημα λέγεται για πρώτη φορά, αναφέροντας συγκεκριμένα πως, «προχωράει η λειτουργική διασύνδεσης του Κ.Υ Ζαχάρως με το νοσοκομείο Κυπαρισσίας και εγκρίθηκε από το Κεντρικό συμβούλιο Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) η θεσμοθέτηση του αστικού τύπου Κ.Υ Καλαμάτας». Για, δε, το νοσοκομείο Καλαμάτας, είπε ότι, «από την αξιολόγηση προέκυψε ότι είναι το καλύτερο νοσοκομείο της υγειονομικής περιφέρειας στην κατηγορία του».

Τέλος, για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, σημείωσε πως, «επέρχονται αλλαγές που θα είναι προς όφελος των πολιτών και αφορούν, κατά κύριο λόγο, τη μεταφορά του ΕΟΠΥΥ στην αρμοδιότητα του ΕΣΥ και τα Κ.Υ . θα αποδεσμευτούν από τα νοσοκομεία και θα υπαχθούν απευθείας στην υγειονομική περιφέρεια. Επίσης, άμεσα επανέρχεται η υποχρεωτικότητα του αγροτικού ιατρού, ώστε να στελεχωθούν και πάλι τα Ιατρεία και να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών. Αλλά αυτή η συζήτηση θα αρχίσει αργότερα και θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε διεξοδικότερα».

Θυμίζουμε πως, ήδη έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το έργο «Αναδιαρρύθμιση Ισογείου του κτιρίου των Εξωτερικών Ιατρείων-Διοίκησης του Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Κυπαρισσίας», Π/Υ 1.246.407,20€ και σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ολοκλήρωση της μελέτης για την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων ώστε και αυτό το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

του Ηλία Γιαννόπουλου


Πηγή : tharros news

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

"Θρησκευτικοί προορισμοί" από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση έχει κάνει φέτος η Μητρόπολη Μεσσηνίας, φροντίζοντας να φθάσει στα χέρια των επισκεπτών της πόλης με τη διανομή της σε ξενοδοχεία και άλλους χώρους. Πρόκειται για ένα εύχρηστο οδηγό 36 σελίδων με όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ο επισκέπτης ο οποίος για τους δικούς του λόγους κάθε φορά θέλει να γνωρίζει από κοντά μνημεία, εκκλησίες ή μεγάλες θρησκευτικές γιορτές.

Στο προλογικό του σημείωμα ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος σημειώνει τα εξής σχετικά με το σκοπό της έκδοσης: "Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει ένα γεωγραφικό και ιστορικό οδοιπορικό σε 11 βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, που ευρίσκονται εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

Σκοπό έχει να οδηγήσει τους φιλίστορες και φιλόθεους επισκέπτες ν' ανέβουν στην πανάρχαια Ιθώμη και να περιηγηθούν στα ονομαστά μοναστικά συγκροτήματα του Βουλκάνου και μετά, στην απέραντη κοιλάδα της Αρχαίας Μεσσήνης, να διαβούν τα χιλιόχρονα κράσπεδα του βασιλικού Ανδρομονάστηρου και της απαράμιλλης σε τέχνη Σαμαρίνας. Από εκεί θα πάρουν την «οδόν της θαλάσσης" για να μεταβούν στη Μεσσηνία του νότου και να διέλθουν τις πύλες των κατανυκτικών και θαυματουργικών προσκυνημάτων της Σγράπας Πυλίας και της Ελεήστριας Κορώνης, με την πανοραμική θέα στον καταγάλανο Μεσσηνιακό Κόλπο. Επανακάμπτοντες την ενδοχώρα και αφικνούμενοι "στην πρώτη, στις πρώτες του Μωριά" πανέμνοστη πόλη της Καλαμάτας, πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας, θα κλίνουν γόνυ στην «Παναγία Υπαπαντή», στον ομώνυμο και περίβλεπτο Ιερό Ναό της αφού προηγουμένως επισκεφθούν το Βυζαντινό και Ιστορικό Ναό των Αγίων Αποστόλων, συνδεδεμένο με τα Ελευθέρια της πόλης, όπου και νοερά θα ζήσουν τα θαυμαστά γεγονότα της 23ης Μαρτίου 1821! Περιαγόμενοι ακόμη στην πόλη των "ζαθέων Φαρών" μπορούν να δουν τους δύο παλαιούς μεταβυζαντινούς Ναούς Αγίου Ιωάννου Προδρόμου και Αγίου Νικολάου "Φλαρίου", ενώ ατενίζοντες τον χιονοσκεπή Ταΰγετο, θα κατευθύνουν τα βήματά τους σε ανηφορικούς δρόμους, στα πρόβουνά του. όπου ευρίσκονται τα παλαίφατα Μοναστήρια της Βελανιδιάς και της Δήμιοβας, κτισμένα σε τόπους φυσικού κάλλους και περισυλλογής. Περαίνοντας τον κύκλο των περιηγήσεων στους κυριώτερους θρησκευτικούς προορισμούς της εκκλησιαστικής μας Επαρχίας, ο αναγνώστης επίσης θα βρει αναφορές για τη διάδοση του Χριστιανισμού στη Μεσσηνία καθώς και για την τοπική Αγιολογία, με απώτερο σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση όλων των επισκεπτών και προσκυνητών, στους οποίους ευχόμεθα ευχάριστη και ωφέλιμη την επίσκεψη και διαμονή τους, στην «καλλίκαρπον και κατάρρυτον μυρίοισι νάμασι» κατά τον Ευριπίδη, Μεσσηνία».

Χρήσιμη και καλαίσθητη η έκδοση για ντόπιους και επισκέπτες αλλά περιορισμένη στα όρια της Μητρόπολης Μεσσηνίας. Η Μεσσηνία πέραν των ορίων αυτών διαθέτει αξιολογότατα μνημεία και εκκλησίες, οι οποίες ανήκουν στις Μητροπόλεις Μάνης και Τριφυλίας. Θα αποτελούσε εξαιρετική συμβολή στην προσπάθεια γνωριμίας με τον τόπο, μια κοινή έκδοση των τριών μητροπόλεων που θα κάλυπτε όλη την περιοχή και τα ενδιαφέροντα ντόπιων και επισκεπτών.


Πηγή : eleutheria online