Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Χαλάζι με ποσοστό σε ελαιοκαλλιέργειες της Τριφυλίας

Ζημιές κυρίως στις ελαιοκαλλιέργειες, σε ποσοστό έως και 70%, προκάλεσε το χαλάζι του Σαββατοκύριακου, σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Αλευράς «ζημιές καταγράφηκαν στη Μάνη, την Πυλία και την Τριφυλία. Χθες πήγε για μια πρώτη αυτοψία ο επόπτης του ΕΛΓΑ στην Τριφυλία, σήμερα βρίσκεται σε περιοχές της Μάνης και αύριο θα πάει στην Πυλία». Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, «στη Μάνη οι ζημιές είναι από 40% έως και 70% και οι μεγαλύτερες εντοπίστηκαν σε Καστάνια, Σαϊδόνα και Ρίγκλια.

Στην περιοχή της Πυλίας οι ζημιές έγιναν στο Καπλάνι (80%) και Φοινικούντα (40%). Σοβαρές ζημιές έχουμε και στην Τριφυλία κυρίως σε Φιλιατρά, Στόμιο, Εξοχικό, Χαλαζόνι, Φαρακλάδα, Σπηλιά, σε ποσοστό 40% περίπου. Ζημιές καταγράφηκαν και στην Τερψιθέα της Τριφυλίας στα φυλλώδη λαχανικά (κυρίως μαρούλια) σε ποσοστό 40%». Ο Αντιπεριφερειάρχης κάλεσε τους πληγέντες παραγωγούς να υποβάλλουν αιτήσεις στους δήμους της περιοχής τους, όπου έχει αναγγελία της ζημιάς. «Οι ζημιές αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ», επισήμανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλευράς.


Πηγή : kyparissiotis

Παρέμβαση Ένωσης Επιμελητηρίων για κίνδυνο απώλειας των ΠΟΠ σε ελιές Καλαμών και φέτα

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο απώλειας των ονομασιών «ΠΟΠ» σε ελληνικά προϊόντα, όπως οι ελιές Καλαμάτας και η φέτα, κρούει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.

Σε επιστολή της προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, τονίζει ότι η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει το μονοπώλιο χρήσης ονομασιών ορισμένων Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Ζητά δε, σε συνεργασία με τους ομολόγους τους της Ε.Ε., να αποτρέψουν την επικύρωση της Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (CETA) μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά, με την οποία τίθεται σε αμφιβολία ο θεσμός.

Θίγονται συμφέροντα

Στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕ Αθήνας, Κ. Μίχαλος, επισημαίνει ότι τα επιμελητήρια αντιτίθενται πλήρως στην επικείμενη υπογραφή συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την οποία θα επιτραπεί η ουσιαστική εκχώρηση του ονόματος ελληνικών προϊόντων σε άλλες χώρες, «και παρακαλούμε όπως -σε συνεργασία με τους ομολόγους σας των λοιπών μεσογειακών χωρών- αποτρέψετε την επικύρωση της Συμφωνίας στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. το Δεκέμβριο του 2013, διότι θίγονται τα συμφέροντα της Ελλάδας και πολύ σύντομα και τα προϊόντα ΠΟΠ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών». Στην επιστολή σημειώνεται επίσης: «Παρά το γεγονός ότι ουδείς μπορεί να αρνηθεί πως η τελική επικύρωση της εν λόγω συμφωνίας θα προσφέρει εν γένει σημαντικές ευκαιρίες στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών- επενδύσεων, είμαστε εξίσου βέβαιοι ότι θα δημιουργήσει και προβλήματα, δεδομένου ότι η χώρα μας κινδυνεύει να απολέσει το μονοπώλιο χρήσης ονομασιών ΠΟΠ και ΠΓΕ, τα οποία αποτελούν στοιχεία της ελληνικής παράδοσης. Το νομικό καθεστώς των προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης σε πολλά γνήσια ελληνικά προϊόντα (τυρί φέτα, ελιές Καλαμών κ.ά) έχει κατ’ επανάληψη παραβιαστεί, κυρίως στο χώρο της Ε.Ε., και η επικύρωση της συμφωνίας θα αποτελέσει γι’ αυτά τη χαριστική βολή».

Να διαφυλαχθούν

«Πιστεύουμε -και νομίζουμε ότι και εσείς συμφωνείτε με την άποψή μας αυτή- ότι τα προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης πρέπει να διαφυλαχθούν ως θεσμός και να γίνει σεβαστό το δικαίωμα κάθε κράτους-μέλους, στο οποίο αναφέρεται ο θεσμός αυτός, να διατηρεί και να προασπίζει τα προϊόντα του, τα οποία καλύπτονται από τον εν λόγω χαρακτηρισμό.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιληφθεί ότι -σε περίπτωση ολοκλήρωσης μιας τέτοιας συμφωνίας- εκχωρείται η προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας σε παραγωγούς άλλων χωρών, εξέλιξη που επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και, κατ’ επέκταση, της ίδιας της παραγωγής της Ε.Ε.» καταλήγει η επιστολή.


Πηγή : tharros news

Γενναίο κούρεμα χρέους αγρότη από τους Γαργαλιάνους

Το Ειρηνοδικείο Πλαταμώδους, με έδρα τους Γαργαλιάνους, κούρεψε με απόφασή του το χρέος αγρότη σε ποσοστό 93% και το κυριότερο εξαίρεσε από τον πλειστηριασμό τα αγροκτήματά του, με το σκεπτικό ότι δεν θα είχε άλλο τρόπο να ζήσει αν τα έπαιρναν οι τράπεζες.

Επίσης, δικαίωσε άνεργη μητέρα τριών ανήλικων παιδιών και διέσωσε την πρώτη κατοικία της για χρέος 152.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση το δικαστήριο αποφάσισε ότι η αξία του σπιτιού, το οποίο είναι 165 τ.μ., θα πρέπει να εκτιμηθεί με βάση την τιμή που πιάνει αυτή τη στιγμή στην αγορά και όχι σύμφωνα με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες. Ετσι για να γλιτώσει το σπίτι της καλείται να πληρώσει σε βάθος 20ετίας το ποσό των 51.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, στη μια περίπτωση η 42χρονη αιτούσα, μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, είναι άνεργη και έχει κάνει επίσχεση εργασίας γιατί ο πρώην εργοδότης της, της χρωστούσε μισθούς. Τα χρέη της προς 4 τράπεζες ανέρχονται στο ποσό των 152.000 ευρώ και προέρχονται από ένα στεγαστικό και καταναλωτικά δάνεια. Το σπίτι όπου μένει και είναι η κύρια κατοικία της οικογένειας, είναι 165 τ.μ. και η αξία του εκτιμήθηκε από το δικαστήριο στο ποσό των 60.000 ευρώ. Η αιτούσα για να σώσει το σπίτι της από τον πλειστηριασμό καλείται να πληρώνει για είκοσι χρόνια το ποσό των 212 ευρώ το μήνα, με περίοδο χάριτος 4 ετών από από την έκδοση της απόφασης. Δηλαδή θα πληρώσει συνολικά το ποσό των 51.000 ευρώ, ενώ συμπερασματικά κουρεύονται οι οφειλές της κατά 100.000 ευρώ (σε ποσοστιαία μείωση το κούρεμα χρέους ανέρχεται στο 67%).

Στην άλλη περίπτωση ένας 48χρονος αγρότης είχε οφειλές 133.500 ευρώ σε 3 τράπεζες, στις οποίες ενεχόταν ως οφειλέτης αλλά και ως εγγυητής. Το δικαστήριο διέταξε την εξαίρεση από την εκποίηση όλης της περιουσίας του εν λόγω οφειλέτη (3 αγροτεμάχια με περίπου 300 ρίζες ελιές) και του επέβαλε να πληρώνει το ποσό των 200 ευρώ το μήνα για 4 έτη, δηλαδή συνολικά θα πληρώσει στις τράπεζες το ποσό των 9.600 ευρώ. Συμπερασματικά, οι οφειλές του κουρεύονται κατά 120.000 ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό 93%.

Ο δικηγόρος των δύο παραπάνω οφειλετών Αριστομένης Σκούλικας σχολιάζοντας στην "Ε" τις αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Πλαταμώδους είπε ότι "είναι πλήρως εναρμονισμένες με την δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι συμπολίτες μας, που κατοικούν στους περιφερειακούς δήμους και οι οποίοι βιώνουν ακόμα πιο έντονα την οικονομική κρίση". Πρόσθεσε δε ότι το δικαστήριο στην πρώτη περίπτωση "έκανε σωστή εκτίμηση της αξίας της πρώτης κατοικίας της πελάτισσας μου, η οποία με τα σημερινά δεδομένα στην κτηματαγορά, είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία. Επιπλέον, της έδωσε περίοδο χάριτος 4 ετών για να μπορέσει να συνέλθει οικονομικά και μετά να καταβάλει ένα λογικό ποσό για την διάσωση της κατοικίας της". Στην δεύτερη περίπτωση "το δικαστήριο έκρινε σωστά, ερμηνεύοντας τον νόμο, και εξαίρεσε από την εκποίηση περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την διαβίωση ενός αγρότη. Το κούρεμα των οφειλών του είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ανάλογο των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες, με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής και την μειωμένη ζήτηση στα προϊόντα τους".

Ν.Κ.


Πηγή : eleutheria online

Δημοπρατήσεις έργων στην Καλαμάτα...

ΣΕΙΡΑ ΕΡΓΩΝ, αφενός στον τομέα της σχολικής στέγης και αφετέρου στον τομέα των κοινόχρηστων υποδομών, πρόκειται να δημοπρατήσει ο Δήμος Καλαμάτας μέχρι τέλους του έτους. Τα έργα αυτά είναι:

1. Νέο κτήριο του 3ου Νηπιαγωγείου Καλαμάτας, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, η κατασκευή του οποίου θα δημοπρατηθεί στις 3 Δεκεμβρίου

2. 2. Καινούργιο κτήριο του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, στη συμβολή Χίου και Ιερολοχιτών, η κατασκευή του οποίου θα δημοπρατηθεί στις 10 Δεκεμβρίου

3. Ανάπλαση πεζοδρόμων Αγίου Νικολάου – κεντρικής οδού και πλατείας Αγίου Βασιλείου στην Τοπική Κοινότητα Λαδά, η κατασκευή του οποίου πρόκειται να δημοπρατηθεί στις 17 Δεκεμβρίου

4. Αποπεράτωση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων Νιαρχαίϊκου λιοτριβιού στην Τοπική Κοινότητα Αρφαρών, η κατασκευή του οποίου θα δημοπρατηθεί στις 24 Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση εγκρίσεως των όρων του διαγωνισμού από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας

5. Βελτίωση του δρόμου ανάμεσα στην Άνω και την Κάτω Άμφεια, η κατασκευή του οποίου θα δημοπρατηθεί στις 17 ή στις 24 Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση εγκρίσεως των όρων του διαγωνισμού από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας.


Πηγή : simaia news

Ο Δήμος Καλαμάτας οριστικά στο Εθνικό Δημοτολόγιο

Άρχισε να λειτουργεί η βάση δεδομένων του Εθνικού Δημοτολογίου, στην οποία θα γίνονται αμέσως όλες οι εγγραφές των ατομικών αλλαγών. Με αυτό τον τρόπο η Κεντρική Διοίκηση θα μπορεί να αναζητεί και να διασταυρώνει στοιχεία, ώστε να εξαλειφθούν παρανομίες όπως οι περιπτώσεις παράνομων συνταξιοδοτήσεων.

Στο Εθνικό Δημοτολόγιο έχει ενταχθεί ο Δήμος Καλαμάτας, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπουο Αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος. Τονίζεται ότι όλες οι διαδικασίες, όπως οι εγγραφές των μεταβολών που αφορούν σε γάμους, διαζύγια, γεννήσεις, θα πρέπει να γίνονται εντός των τασσομένων από το νόμο προθεσμιών, αλλιώς τα πρόστιμα θα είναι αναπόφευκτα και μεγάλα. Ειδικά στην περίπτωση θανάτου, η ληξιαρχική πράξη θα πρέπει να εκδίδεται πριν από την ταφή και, για το λόγο αυτό, η αρμόδια υπηρεσία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, ακόμα και στις επίσημες αργίες.


Πηγή : kalamata news

Ευρεία αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Πελοπόννησο

Σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση στην Πελοπόννησο συνελήφθησαν σαράντα έξι άτομα, προσήχθησαν ογδόντα έξι και έγινε έλεγχος σε τριακόσια είκοσι δύο άτομα. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε εκατόν δέκα οχήματα και βεβαιώθηκαν συνολικά εβδομήντα έξι παραβάσεις. Κατασχέθηκαν μικροποσότητα και τσιγαριλίκι κάνναβης, πακέτα λαθραίων τσιγάρων, όχημα, χρήματα κ.α

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας αναφέρει:

Ευρεία αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Κορινθία.

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε χθες (29.11.2013), ευρεία αστυνομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου, του Λουτρακίου, του Βραχατίου και του Κιάτου Κορινθίας, η οποία οργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας, σύμφωνα με το γενικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε τριακόσια είκοσι δύο άτομα, εκ των οποίων διακόσια πέντε ήταν ημεδαποί και εκατόν δεκαεπτά ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε εκατόν δέκα οχήματα.

Επιπλέον, προσήχθησαν συνολικά ογδόντα έξι άτομα, από τα οποία εβδομήντα δύο ήταν ημεδαποί και δεκατέσσερα ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν σαράντα έξι άτομα.

Τα άτομα που συνελήφθησαν, είναι:

• Επτά ημεδαποί ΡΟΜΑ, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.
• Τέσσερις ημεδαποί, για ναρκωτικά.
• Δύο αλλοδαποί, για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα.
• Ένας ημεδαπός, για κλοπή.
• Πέντε ημεδαποί, για διακεκριμένη φθορά.
• Οκτώ ημεδαποί και ένας αλλοδαπός, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
• Δώδεκα ημεδαποί, για παράβαση του Υγειονομικού Κανονισμού.
• Δύο αλλοδαποί, για καταδικαστικά έγγραφα.
• Τέσσερις αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.

Επίσης, κατά την επιχείρηση, βεβαιώθηκαν συνολικά πενήντα μία παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και είκοσι πέντε παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Μικροποσότητα κάνναβης.
• Τσιγαριλίκι κάνναβης.
• Επτακόσια πενήντα πακέτα τσιγάρων, τα οποία δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης.
• Χρηματικό ποσό -1096,5- ευρώ.
• Επιβατηγό όχημα.
• Οκτώ συσκευές εκτόξευσης χρώματος (σπρέι).
• Ξύλινο ρόπαλο.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.

Οι δράσεις αυτές, είναι στοχευμένες και αποσκοπούν στην πρόληψη, αλλά και στην καταστολή της εγκληματικότητας, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.


Πηγή : messinia portal

Ταξιδεύοντας... στους Μύθους, στις Γεύσεις και στα... Ποιήματα της Πελοποννήσου

Στο κέντρο της Αθήνας θα χτυπάει η «καρδιά» της Πελοποννήσου, το τετραήμερο από 5 μέχρι 8 Δεκεμβρίου 2013 στο πλαίσιο της Έκθεσης Παραδοσιακών Προϊόντων, Τουρισμού και Πολιτισμού «Μυθική Πελοπόννησος». Η έκθεση, διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην πλατεία Κλαυθμώνος, σε συνεργασία της περιφέρειας Πελοποννήσου, με τα Επιμελητήρια Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορίνθου, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, και Ηλείας. Παραγωγοί από ολόκληρη την Πελοπόννησο θα εκθέτουν τα προϊόντα τους, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα στους επισκέπτες να τα αγοράσουν σε προνομιακές τιμές.

Με άξονα την εξωστρέφεια, η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναδεικνύει τη συνεργασία αλλά και τις συνέργειες με τις παραγωγικές τάξεις της περιοχής και στοχεύει στη διεύρυνση της αγοραστικής δύναμης αλλά και στη διαφήμιση των Πελοποννησιακών προϊόντων. Στην έκθεση συμμετέχει ενιαία η Πελοπόννησος, στοχεύοντας στη συσπείρωση, η οποία μπορεί να αποτελέσει το μέσο, για την έξοδο από την κρίση.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στις 18:30 από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη με την παρουσία προέδρων και μελών των Επιμελητηρίων. Στο υπόλοιπο πρόγραμμα της έκθεσης, περιλαμβάνονται cooking show με παραδοσιακή μαγειρική της Πελοποννήσου αλλά και παρασκευή ζυμαρικών. Επίσης στο πλαίσιο της έκθεσης θα γίνει παρουσίαση του Πελοποννησιακού πρωινού, αλλά και άλλων προϊόντων της περιφέρειας Πελοποννήσου. Παράλληλα, θα συμμετάσχουν αντιπροσωπευτικά χορευτικά συγκροτήματα των περιφερειακών ενοτήτων της Πελοποννήσου, ενώ θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά, παραδοσιακής μουσικής ανοιχτή στο κοινό.


Πηγή : best-tv

Προχωρά η διαδικασία για το Φιλιατρινό φράγμα

Δεν υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες προς τον ανάδοχο του έργου στο φράγμα του Φιλιατρινού υποστηρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου.

Ο υπουργός δέχεται, ωστόσο, ότι αυτή την εποχή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου του βρίσκεται προς έλεγχο ανακεφαλαιωτικός πίνακας για έργα που απαιτήθηκε να γίνουν, "και μετά την έγκρισή του, ο ανάδοχος θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει λογαριασμούς για πληρωμή".

Ειδικότερα, ο Αθ. Τσαυτάρης αναφέρει στην απάντησή του:

"Οσον αφορά στο φράγμα Φιλιατρινού ποταμού ΠΕ Μεσσηνίας, σημειώνεται ότι η μελέτη ευστάθειας των πρανών της οδού παραλλαγής έχει εκπονηθεί από τον Τεχνικό Σύμβουλο. Ποσοτικά, οι εργασίες έχουν συμπεριληφθεί σε Ανακεφαλαιωτικὁ Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ), ο οποίος ελέγχεται τόσο από τεχνικής όσο και από οικονομικής πλευράς από τη Διεύθυνση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και θα προωθηθεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Στη μελέτη του εν λόγω έργου υπήρχε γεωλογική μελέτη, βάσει της οποίας σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η εκσκαφή του τμήματος αυτού της παραλλαγής. Από την εκσκαφή έως σήμερα έχει διαπιστωθεί κατάπτωση των μόνιμων πρανών της οδοποιίας, μετά από έντονες βροχοπτώσεις, ενώ το κατάστρωμα της οδού έμεινε άθικτο.

Για το λόγο αυτό, συντάχθηκε η προαναφερόμενη μελέτη ευστάθειας των πρανών της οδού παραλλαγής για απάλυνση της κλίσης των μόνιμων πρανών, οι δε αντίστοιχες εργασίες συμπεριελήφθησαν σε πρακτικό εργασιών αποφυγής κινδύνου, η διαδικασία έγκρισης του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει.

Οσον αφορά στην αλλαγή της οριζοντιογραφίας και τη μετατόπιση της επαρχιακής οδού προς την περιοχή Πικρόβρυσης, σημειώνεται ότι δεν είναι δυνατή, καθώς μια τέτοια αλλαγή χρήζει περαιτέρω διαδικασιών, όπως τροποποίηση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, σύνταξη και έγκριση νέας μελέτης οδοποιίας, συμπληρωματική απαλλοτρίωση, εύρεση νέων κονδυλίων για μελέτη - κατασκευή - απαλλοτρίωση από εθνικούς πόρους κ.λπ.

Η πρόταση του αναδόχου για αλλαγή του τρόπου στεγάνωσης της ανάντι παρειάς του φράγματος από πλάκα σκυροδέματος σε μεμβράνη pvc, έχει συμπεριληφθεί σε Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ), ο οποίος ελέγχεται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών του ΥΠΑΑΤ ως προς τη συμβατότητα με τον ισχύοντα νόμο, με συνεκτίμηση των οικονομικών και των χρονικών αποτελεσμάτων αυτής της τροποποίησης.

Τέλος, σημειώνεται ότι, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχουν υποβληθέντες λογαριασμοί του αναδόχου που δεν έχουν προωθηθεί για πληρωμή. Στον Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών [ΑΠΕ) συμπεριλαμβάνονται ορισμένες ποσότητες εργασιών από τη διόρθωση των πρανών, από συμβατικές εργασίες μετά τον έλεγχο και έγκριση των επιμετρήσεων, καθώς και όλες οι ποσότητες εργασιών για την ολοκλήρωση του φράγματος, σύμφωνα με την πρόταση του αναδόχου.

Ο ΑΠΕ ελέγχεται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών του ΥΠΑΑΤ και μετά την έγκρισή του, ο ανάδοχος θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει λογαριασμούς για πληρωμή".


Πηγή : eleutheria online

Άγνωστοι προκαλούν βανδαλισμούς σε ΙΧ στα Φιλιατρά

Νέα κρούσματα έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες στην πόλη των Φιλιατρών, με τους ιδιοκτήτες να βρίσκουν το πρωί, σπασμένο το τζάμι του αυτοκινήτου τους και το όχημα τους παραβιασμένο. Τουλάχιστον δύο τέτοια περιστατικά έχουν σημειωθεί αυτήν την εβδομάδα στα Φιλιατρά, προκαλώντας την εύλογη ανησυχία των κατοίκων, με τα νέα αυτά κρούσματα παραβατικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες του filiatranet, το βράδυ της Τρίτης, άγνωστοι στην περιοχή κοντά στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών, έσπασαν το τζάμι Ι.Χ. αυτοκινήτου, από την πλευρά του συνοδηγού (φώτο), με σκοπό να αφαιρέσουν από μέσα αντικείμενα αξίας όπως το ράδιο-CD, ή ακόμη και χρήματα.

Η ζημιά περιορίστηκε στο τζάμι του οχήματος, καθώς ο σκύλος του ιδιοκτήτη τους αντιλήφθηκε, με αποτέλεσμα να τραπούν σε φυγή. Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες και κοντά στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών. Και σε αυτήν την περίπτωση, άγνωστος ή άγνωστοι διέλυσαν το τζάμι ενός αγροτικού από την πλευρά του συνοδηγού που ήταν σταθμευμένο σε ένα πλάτωμα, λίγα μέτρα από την Τράπεζα Πειραιώς. Εκεί όμως κατάφεραν, όπως διαπιστώθηκε το πρωί από τον ιδιοκτήτη, να ξηλώσουν τα ηχεία που υπήρχαν στο αυτοκίνητο. Παρόμοιο περιστατικό, όπως σας είχαμε ενημερώσει, είχε σημειωθεί πριν περίπου ένα μήνα με δύο Ι.Χ. που ήταν σταθμευμένα σε ιδιωτικό χώρο, όπου περαστικός αντιλήφθηκε τον δράστη που εξαφανίστηκε αφήνοντας πίσω του τα κλοπιμαία, που ήταν ένα ράδιο-cd, χρήματα και έγγραφα.


Πηγή : kyparissiotis

Ο «Ελαιώνα» στους Γαργαλιάνους πουλά το ακριβότερο λάδι στην Ελλάδα

Η μεγαλύτερη τιμή που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην ελληνική αγορά ελαιολάδου είναι αυτή που απολαμβάνουν οι ελαιοπαραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ελαιώνα» στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας.

Οι πιστοποιημένοι ελαιοπαραγωγοί έχουν καταφέρει μέσα από την ποιότητα να βάζουν στην τσέπη τους 2,85 ευρώ το κιλό! Η διαφορά αυτή των 0,35 και 0,50 λεπτών σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα δεν είναι τυχαία, αφού από την αρχή της περυσινής ελαιοκομικής περιόδου κατάφεραν να πωλούν από 2,80 έως 2,90 ευρώ/κιλό, δηλαδή 20 λεπτά πάνω από τις μέσες τιμές που διαμορφώθηκαν σε άλλες ελαιοκομικές περιοχές την περίοδο εκείνη. Οι υψηλές τιμές που έχουν καταφέρει οφείλεται στην ποιότητα του ελαιολάδου με βάση τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, με την οξύτητα να κυμαίνεται από 0,22 έως 0,33 βαθμούς, στηριζόμενοι στην εφαρμογή του Συστήματος Ορθής Καλλιεργητικής Πρακτικής και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Έτσι οι διακόσιοι αγρότες των Γαργαλιάνων, μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις της νέας εποχής και στηριζόμενοι στην εφαρμογή του Συστήματος Ορθής Καλλιεργητικής Πρακτικής και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, έχουν δημιουργήσει ένα νέο πρωτοποριακό συνεταιρισμό Πιστοποιημένα Αγροτικά Προϊόντα ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ Α.Σ. «Ελαιώνας», καταφέρνοντας – από το 2004 που ίδρυσαν τον συνεταιρισμό τους- να πετυχαίνουν την παραγωγή ενός επιλεγμένου εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ανώτερης ποιότητας και ασφάλειας!

«Οι παραγωγοί του Α.Σ. «Ελαιώνας» έχουν ήδη αρχίσει να εμπεδώνουν τις αλλαγές που προωθούμε στη φιλοσοφία επιλογής των καλλιεργητικών τους πρακτικών αλλά και να απολαμβάνουν κάποια από τα οφέλη εφαρμογής και πιστοποίησης Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας, όπως είναι η ισονομία στο ανταγωνιστικό περιβάλλον προώθησης των προϊόντων μας, η εξέλιξη των συστημάτων παραγωγής με ορθολογικότερη διαχείριση των εισροών, η αναγνωρίσιμη ποιότητα και ο σεβασμός του περιβάλλοντος. Είμαστε από τους πρώτους συνεταιρισμούς σε εθνικό επίπεδο που καταφέραμε να πιστοποιήσουμε το σύστημα παραγωγής των μελών μας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του εθνικού προτύπου ποιότητας Agro 2.1-2.2. Δημιουργήσαμε μια «νέα τάξη πραγμάτων» για την ευρύτερη περιοχή και παρόλο που μας αντιμετώπισαν με δυσπιστία στην αρχή, αυτή την στιγμή ο «Ελαιώνας» είναι ο «φάρος» που καθοδηγεί τους παραγωγούς προς την σωστή κατεύθυνση» μου δήλωσε ο Πρόεδρος του κ. Νίκος Αθανασόπουλος. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ελαιώνας» δεν έχει δικό του ελαιουργείο αλλά έχει επιλέξει ένα από τα δεκατρία ελαιουργεία της περιοχής που έχει πιστοποιηθεί, για να αλέθουν οι παραγωγοί τις ελιές τους και να αποθηκεύουν το λάδι σε πιστοποιημένους αποθηκευτικούς χώρους σε χαμηλές θερμοκρασίες και ξεχωριστά για κάθε ποιότητα. Στη συμφωνία τους έχουν καταφέρει να αλέθουν με παρακράτηση μόλις 7% για όσους παραγωγούς μεταφέρουν με ίδια μέσα τις ελιές στο ελαιουργείο, και 10% παρακράτηση για αυτούς που το ελαιουργείο εξυπηρετεί με δικά του μέσα. Παράλληλα συνεργάζεται με γεωπόνο για την παρακολούθηση των ελαιοδέντρων σε όλες τις φάσεις της παραγωγής (λίπανση, δακοκτονία κ.λ.π.).

«Παράγουμε λάδι μέσα σε πέντε με έξι ώρες από την στιγμή της συγκομιδής. Σκοπός μας είναι να παράγουμε ποιοτικό ελαιόλαδο. Για να ανταγωνιστούμε τους Ισπανούς και τους Ιταλούς ρίξαμε το βάρος στην ποιότητα. Εμείς δεν μπορούμε να συλλέγουμε με τα μηχανικά μέσα που διαθέτουν οι Ισπανοί παραγωγοί, ούτε διαθέτουμε τις εκτάσεις τους, ούτε έχουμε τα ελαιουργεία τους. ‘Όπλο μας είναι η ποιότητα και αυτός είναι ο στόχος μας. Για τα βραβεία και τις διακρίσεις που έχει κερδίσει ο συνεταιρισμός «Ελαιώνας» δήλωσε: «Η προσπάθεια όλων αυτών των χρόνων έπιασε τόπο και δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε αλλά να προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε και να γινόμαστε όσο το δυνατόν καλύτεροι». Το αν αξίζει ένας νέος σήμερα να ασχοληθεί με την γεωργία δήλωσε: «Όπως σε όλα τα επαγγέλματα έτσι και με την γεωργία για να ασχοληθεί κάποιος πρέπει να αγαπάει αυτό που κάνει. Έτσι λοιπόν αν αγαπάει την ύπαιθρο και την αγροτική ζωή όχι μόνο αξίζει αλλά είμαι σίγουρος πώς οι «νέες» -καινοτόμες- ιδέες του μπορούν να φέρουν επανάσταση στην αγροτική οικονομία».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΔΟΥΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Ο Πρόεδρος του «Ελαιώνα» κ. Νίκος Αθανασόπουλος


Πηγή : radio 936

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Στερνό αντίο για το μάχιμο και άνθρωπο Αγγελή Καραγκούνη

Το στερνό αντίο είπαν πρόσφατα σε κλίμα πένθους, στο Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στην Κυπαρισσία, συγγενείς, φίλοι και γνωστοί στον επί σειρά ετών πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Τριφυλίας, Αγγελή (Άγγελο) Καραγκούνη.

Ο Αγγελής έχασε την άνιση μάχη με το θάνατο το βράδυ της Δευτέρας, σε ηλικία 62 ετών, παλεύοντας μέχρι την τελευταία στιγμή. Ήταν, άλλωστε, μαχητής της ζωής, καλοσυνάτος και ευδιάθετος χαρακτήρας, μα, πάνω απ’ όλα, άνθρωπος. Οικοδόμος, άνθρωπος του μόχθου και του καθημερινού αγώνα. Με τη σύζυγό του, Τούλα, απέκτησαν τρία παιδιά, μια αγαπημένη οικογένεια και ευτύχησε στη ζωή του να δει εγγόνια!

Ήταν άνθρωπος της παρέας, του κεφιού και του γλεντιού. Ο Αγγελής είχε έντονη και πλούσια αγωνιστική δράση και κοινωνική προσφορά και αναφορά. Διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Κυπαρισσίας, , ενώ υπήρξε ποδοσφαιριστής, μέλος της διοίκησης και πρόεδρος του ΑΟΚ και επί σειρά ετών πρόεδρος στο Εργατικό Κέντρο Τριφυλίας. Γεμάτος αγάπη για τον συνάνθρωπο και έτοιμος με τον λόγο του και την οξυδέρκειά του. Ήταν άνθρωπος με το «Α» κεφαλαίο. Καλό σου ταξίδι, φίλε Αγγελή!


Πηγή : kyparissiotis

Γυμνός άντρας αναστάτωσε το κέντρο της Καλαμάτας!

Ένας γυμνός άντρας αναστάτωσε πριν λίγο το κέντρο της Καλαμάτας Άφωνοι έμειναν λίγο νωρίτερα εκατοντάδες περαστικοί στον πεζόδρομο της Αριστομένους, όταν είδαν έναν νεαρό γυμνό άντρα να περνάει ανάμεσά τους.

Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και με την παρέμβαση πολιτών ακινητοποιήθηκε στο ύψος του Πνευματικού Κέντρου (πεζόδρομος Πανταζοπούλου) και συνελήφθη.

Ο νεαρός οδηγήθηκε στην Αστυνομία για να διαπιστωθεί η ταυτότητά του. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη σύλληψή του βρισκόταν πάντως σε σύγχυση.


Πηγή : eleutheria online

ΑΟΚ: "Διπλό" για "τρίποντο" αύριο και αγώνας "δίχως αύριο" στην Μεθώνη!!!!

Για ένα και μόνο αποτέλεσμα θα αγωνιστούν οι ποδοσφαιριστές του Παναγόπουλου αύριο το μεσημέρι στο γήπεδο της Μεθώνης κόντρα στον Τσικλητήρα της Πύλου

Με τα τέσσερα τέρματα που «φιλοδώρησε» ο Εθνικός Μελιγαλά σήμερα τον Απόλλωνα Καλαμάτας, «γκρεμίζοντας» τους κυανόλευκους από την κορυφή, έστω και για μια μέρα, η νίκη και η επιστροφή στις καλές εμφανίσεις είναι επιτακτική ανάγκη και για την βαθμολογία αλλά και για την τόνωση της ψυχολογίας.

Μετά την «γκέλα» της προηγούμενης αγωνιστικής η ομάδα της Κυπαρισσίας επέτρεψε στον Εθνικό Μελιγαλά να «ψαλιδίσει» την διαφορά και μια νέα απώλεια βαθμών (που θα καθιστά επίσημα πλέον τον Εθνικό πρωτοπόρο και τον ΑΟΚ δεύτερο), είναι αρκετή για να «παγώσει» τους παίκτες, κάτι πολύ επικίνδυνο για την ομάδα, ενόψει και του ντέρμπι κορυφής της επόμενης εβδομάδας στην Κυπαρισσία.

Ο Παναγόπουλος και οι ποδοσφαιριστές του, όπως βέβαια η Διοίκηση αλλά και όλοι οι Κυπαρίσσιοι, επιθυμούν την νίκη αύριο, την «επιστροφή» στην κορυφή και την επόμενη εβδομάδα οι τελευταίοι, να ετοιμάσουν μια ιδιαιτέρως «θερμή» υποδοχή στους «κυνηγούς τους» και να τους δείξουν μέσα σε μια «καυτή» έδρα, ποιο είναι φέτος το αφεντικό της Α’ Κατηγορίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο αυριανός αγώνας δεν προεξοφλείται ότι θα είναι «περίπατος» για τους Κυπαρίσσιους καθώς οι ποδοσφαιριστές του Τσικλητήρα θα «ταξιδέψουν» στην «έδρα τους» (χρησιμοποιούν το γήπεδο της Μεθώνης) χωρίς άγχος, συνοδευόμενοι από αρκετούς φιλάθλους τους, όπως το συνηθίζουν στα εντός έδρας ματς, θα αγωνιστούν χωρίς ιδιαίτερο άγχος καθώς ούτε κινδυνεύουν αλλά δεν κυνηγούν και κάτι παραπάνω από αυτό που έχουν και σίγουρα μόνο εύκολος αντίπαλος δεν θα είναι.

Η κακή άμυνα του ΑΟΚ (κακή για ομάδα που διεκδικεί τίτλο καθώς δέχεται σχετικά εύκολα γκολ), δεν αναμένεται να είναι αρνητικός παράγοντας καθώς και η ομάδα της Πύλου έχει εξίσου κακή εικόνα στην άμυνα, ενώ μεγάλο ατού για την ομάδα της Κυπαρισσίας αποτελεί η επιθετική της γραμμή που με τα 23 τέρματα και έναν αγώνα λιγότερο «φιγουράρει» στην κορυφή της καλύτερης επίθεσης της Α’ Κατηγορίας.

Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι: ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Η. - ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Κ. - ΤΑΒΟΥΛΑΡΕΑΣ Δ.


Πηγή : kyparissia news