Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Θίνες Κυπαρισσίας: Είναι επικίνδυνα αδιάφοροι ή μας δουλεύουν;

Παρακαλώ ανακαλέστε στη μνήμη σας τι χαμός έγινε με το θέμα κατά τη διάρκεια του 2013. Τρεις συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, συσκέψεις και διασκέψεις, ερώτηση στη Βουλή, αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, υπουργικές αποφάσεις, εξηγήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτροπές, μελέτες και, κυρίως, «ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ»… Α, να μην ξεχάσω βρέθηκε ο «εσωτερικός εχθρός» της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και αυτός δεν ήταν άλλος από τους «χελωνάδες» του Αρχέλωνα και κάτι περίεργους, ενώ το υπόλοιπο σύστημα ήταν «με την ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον»! Θυμίζω, επίσης, ότι μιλάμε για την περιοχή «….από Ελαία (εκβολές Νέδας) ως Αγιαννάκη, η οποία ανήκει στην περιοχή NATURA με κωδικό GR2550005 – “Θίνες Κυπαρισσιακού Κόλπου”».

Μια περιοχή μοναδική στο μεσογειακό χώρο που είναι όμορη της θαλάσσιας περιοχής GR2330008. Πρόκειται για κύρια περιοχή ωοτοκίας της caretta caretta, συνδυάζει ένα σύνθετο οικοσύστημα αποτελούμενο από τη θαλάσσια περιοχή, την παράκτια βλάστηση, τις κινούμενες και σταθερές θίνες, τη μεσογειακή πεύκη (κωδικοποιημένοι τύποι οικοτόπων βάσει της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ), το οποίο από 01.09.2006 έχει χαρακτηρισθεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και με όρους Ν.3937/11 χαρακτηρίζεται ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης. Πρόκειται, δηλαδή, για περιοχή που όφειλε η ελληνική Πολιτεία εδώ και χρόνια να έχει θέσει σε καθεστώς προστασίας, εγκρίνοντας την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (έτοιμη από το 2002), να θεσμοθετήσει με Προεδρικό Διάταγμα τις ζώνες και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, να έχει συστήσει το Φορέα Διαχείρισης…» (δες άρθρο μου: στο Ένθετο της εφ. ΑΥΓΗ -oikotrives.wordpress.com/2013/06/02/elaia-pappas/).

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι υπόλογη και υπό έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράβαση της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και η απειλή για πρόστιμο άνω των 70 εκατ. ορατή, αφού οι όποιες εξηγήσεις και δεσμεύσεις παραμένουν ουσιαστικά στα λόγια.

Επίσης, θυμίζω ότι με την Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΚΑ κ. Καλαφάτη (αρ.28353/23.5.2013) έχει τεθεί σε «ιδιότυπη ομηρία» (αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών) μια ευρύτερη περιοχή. Αλλά ας δούμε να νεώτερα: με το υπ’ αρ. 5480/25.11.2013 η Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ, Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, δίνει πρόσθετα στοιχεία (!!) επί της Παράβασης 2011/2156 – Αιτιολογημένη Γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναλαμβάνει δεσμεύσεις:

α. σε εφαρμογή της υπ’ αρ. 509/4-3-2013 Υπ. Απόφασης η συσταθείσα Επιτροπή θα έπρεπε να παραδώσει επιστημονική μελέτη - έρευνα (έχει ανατεθεί στο Εθνικό Καπποδιστριακό Παν/μιο) ως τις 15.12.2013. Η μελέτη, μεταξύ των άλλων, έπρεπε να προτείνει μέτρα αποκατάστασης των υποβαθμίσεων και καταστροφών των αμμοθινών (π.χ. λόγω καλλιεργειών και κατασκευών στο αμμοθινικό σύστημα). Με βάση την πληροφόρηση από τις 12 περιβαλλοντικές οργανώσεις η άνω μελέτη είτε αποκρύβεται είτε δεν έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα (επιστολή τους στον ΥΠΕΚΑ στις 27.12.2013).

β. υπάρχει δέσμευση ότι η επικαιροποίηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης - Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 28.2.2014. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό αν η δέσμευση έχει γίνει πράξη, ποιο είναι το περιεχόμενό της μελέτης και του Π.Δ., όταν μάλιστα υπάρχει δέσμευση ότι αυτά θα εγκριθούν ως τις 25.3.2014.

γ. τέλος, υπάρχει δέσμευση ότι θα έχει τεθεί σε λειτουργία το Σχήμα Διοίκησης και Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής, με βάση το εγκεκριμένο Π.Δ., ως τις 20.5.2014.

Από τα προηγούμενα προκύπτει το κρίσιμο ερώτημα, γιατί ενώ το ΥΠΕΚΑ, δια της υπ’ αρ. 5074/22.11.2012 απάντησης στην Ε.Ε., ανέλαβε την δέσμευση επικαιροποίησης της Ε.Π.Μ., μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί; Κρίνει το ΥΠΕΚΑ ότι από τις 28.2 ως τις 25.3 υπάρχει χρόνος για διαβούλευση; Μήπως προσπαθούν, εν όψει προεκλογικής περιόδου, να αποκρύψουν από την τοπική κοινωνία το περιεχόμενο και ιδίως τα επώδυνα μέτρα αποκατάστασης των καταστροφών στις αμμοθίνες και τους περιορισμούς και απαγορεύσεις στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης; Ή, μήπως, εν ονόματι του πολιτικού κόστους επιλέγουν τη βραδυπορία και εκθέτουν τη χώρα στην επιβολή του βαρύτατου προστίμου; Σε κάθε περίπτωση, η οργανωμένη θεσμική και μη τοπική κοινωνία και οι φορείς της οφείλουν να υποχρεώσουν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ σε ξεκάθαρες τοποθετήσεις (και όχι σε «παρασκηνιακές μεθοδεύσεις»), σε έγκαιρη και ειλικρινή ενημέρωση των πολιτών.

Γιώργος Γκόνης


Πηγή : tharros news

Θάνατος ελαιολάδου η "νόμιμη νοθεία"

"Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πρόταση του ΟΟΣΑ που συζητείται έντονα αυτές τις ημέρες, για την "νόμιμη νοθεία" του ελαιόλαδου. Δηλαδή να επιτραπεί η κυκλοφορία μειγμάτων ελαιόλαδου με σπορέλαιο. Το σύνολο των συνεταιριστικών οργανώσεων και αγροτικών φορέων, βουλευτές ακόμη και από τα κυβερνητικά κόμματα και ειδικοί εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση με ένα τέτοιο μέτρο που αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών και της αγροτικής οικονομίας. Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι η συζήτηση αυτή εξελίσσεται και το μέτρο προωθείται από το υπουργείο Ανάπτυξης, όταν στη θέση του πρωθυπουργού βρίσκεται ο μεσσηνιακής καταγωγής Αντώνης Σαμαράς.

Από όλες τις πλευρές υπενθυμίζεται ότι δίνεται μάχη για να προστατευτεί και να αναβαθμιστεί η ποιότητα του προϊόντος, ως προϋπόθεση και αιχμή του εξαγωγικού δόρατος, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κληθεί να πατάξουν τη νοθεία που είναι καταστροφική και για την κατανάλωση αλλά και για το όνομα του ελληνικού ελαιόλαδου.

Η πρόταση του ΟΟΣΑ -στη μελέτη που πληρώθηκε με 930.000 ευρώ από το κράτος- προωθεί εμφανώς τα συμφέροντα των βιομηχανιών σπορέλαιων στο όνομα της "ποικιλίας στο ράφι" και της "μικρότερης τιμής", σε βάρος του ελαιόλαδου. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση φλερτάρει με αυτή την ιδέα, δεν κάνει απολύτως τίποτε για να καθιερωθεί η υποχρεωτική χρήση μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ελαιόλαδου στα πάσης φύσεως καταστήματα εστίασης. Κάτι το οποίο έχουν καθιερώσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο όλες οι άλλες μεσογειακές χώρες, και μάλιστα στην Ισπανία εν μέσω ισχυρών αντιδράσεων.

Σύμφωνα με το olivenews.gr, «"όχι" στα μίγματα ελαιολάδου-σπορέλαιων στην Ελλάδα, που προτείνει ο ΟΟΣΑ, λέει ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελιά και τα Προϊόντα της, Ισπανός Rafael Sánchez de Puerta.

Ο Rafael Sánchez de Puerta, που είναι και γενικός διευθυντής της FAECA (Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων της Ανδαλουσίας) σχολιάζοντας τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, δήλωσε πως ενώ σχεδόν σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο επιτρέπονται τέτοιου είδους μείγματα, ελπίζει ότι η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να απαγορεύουν στις εταιρείες να παράγουν μείγματα ελαιόλαδου-σπορέλαιων για κατανάλωση εντός των εθνικών τους συνόρων. "Τα προϊόντα που αποτελούνται από μείγμα ελαιόλαδου και σπορέλαιων απειλούν να υποβαθμίσουν την ποιότητα και τη διαφάνεια στον ελαιοκομικό τομέα", προσθέτει ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας της Κομισιόν για την Ελιά και τα Προϊόντα της».


Πηγή : eleutheria online

Στους 18.000 τόνους η φετινή συγκομιδή ελαιολάδου στην Τριφυλία

Περισσότερους από 18.000 τόνους παραγωγή εκτιμάται ότι έδωσε η ελαιοκομική περίοδος στην Τριφυλία, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας. Με βάση τα πρώτα στοιχεία ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος από τη Διεύθυνση αναφέρει ότι αύξηση της παραγωγής σημειώνεται κυρίως βόρεια της Κυπαρισσίας αλλά μείωση σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καλλιεργητικές πρακτικές στην περιοχή της Τριφυλίας είναι μοναδικές με τους παραγωγούς να έχουν υψηλή εξειδίκευση με σταθερό μέσο όρο, ακολουθώντας σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους, παρά την ακαρπία που σημειώθηκε σε όλη τη χώρα.

Εξάλλου έχουν εκσυγχρονιστεί οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις με το ελαιόλαδο να είναι εξαιρετικής ποιότητας, χαμηλής οξύτητας χωρίς προσβολές από παθογόνα ή οργανισμούς. Τέλος, ο κ. Παρασκευόπουλος επεσήμανε ότι η ελαιοκαλλιέργεια τα τελευταία χρόνια εμφανίζει δυναμική η οποία μπορεί αναλογικά να φέρει καλύτερα αποτελέσματα.


Πηγή : radio 936

Σκληρές ερωτήσεις Ι. Καλκαβούρα για τις γεωτρήσεις των Γαργαλιάνων

ΣΚΛΗΡΗ κριτική για την λειψυδρία στους Γαργαλιάνους προέβη στο τελευταίο Δ.Σ. Τριφυλίας ένας ακόμα σύμβουλους. Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Ιωάννης Καλκαβούρας σε ερώτηση που κατάθεσε την Παρασκευή 28/2 στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας προς τον Δήμαρχο Τριφυλίας Κ. Κόλλια ρωτά «για ποιό λόγο μέχρι τώρα (4 έτη) δεν έχει αποπληρωθεί η γεώτρηση που θα τροφοδοτούσε με νερό την Δ.Ε. Γαργαλιάνων». Μάλιστα επισήμανε ότι το πρόβλημα της ύδρευσης των Γαργαλιάνων οξύτατο, ιδιαίτερα κατα τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει αυξημένη ζήτηση.

Στην ίδια ερώτηση που καταθέτει προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου αναφέρει ότι « εκκρεμεί ένα υπόλοιπο προς τον εργολάβο του έργου με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει η απαραίτητη εμβάθυνση». Ενώ ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες από τώρα για να μην διψάσουν οι Γαργαλιάνοι.

Θέτει επίσης ζήτημα για τις γεωτρήσεις σε «Γουβαλαριά» και «Γκούρι» κάνοντας λόγο για την μη λειτουργία τους. Ο Κ. Κόλλιας εκτίμησε ότι τα νερά των Γαργαλιάνων αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα εδώ και χρόνια. «Είμαστε εδώ για να λύσουμε όλα τα προβλήματα που έχουν απομείνει στο βαθμό που μπορούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ επί της ουσίας θα αναφερθεί σε επόμενη συνεδρίαση. Τον λόγο πήρε και ο Αντιδήμαρχος Γαργαλιάνων Γιάννης Αδρακτάς, ο οποίος συμφώνησε με την παρατήρηση του Ι. Καλκαβούρα, ενώ σημείωσε πως το πρόβλημα αυτό «πάει πίσω 4-5 μήνες» και θεωρεί πως μπορεί να αντιμετωπιστεί.


Πηγή : kyparissiotis

Τριφυλία: Κάθε χρόνο και χειρότερα η κίνηση στις εκπτώσεις

"Κάθε χρόνο και χειρότερα" λένε απογοητευμένοι οι έμποροι και οι επαγγελματίες της Τριφυλίας για την κίνηση την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων. Οι εκπτώσεις στην περιοχή άγγιξαν και ξεπέρασαν ακόμη και το 60%, ωστόσο η κίνηση δεν ήταν απλώς υποτονική, αλλά, δυστυχώς, χειρότερη από κάθε άλλη προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και πλήττει βάναυσα τους πολίτες είναι οδυνηρές για τους ανθρώπους της αγοράς, που πλέον αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στα λειτουργικά έξοδα και, βεβαίως, στις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα είτε να κλείνουν τα καταστήματά τους με «διακοπή», είτε να αναστέλλουν τη λειτουργία τους, είτε να τα θέτουν σε αδράνεια.

Η περίοδος των εκπτώσεων μπορεί να τελείωσε την Παρασκευή, ωστόσο, οι επαγγελματίες για το επόμενο διάστημα έχουν στα καταστήματά τους προσφορές και ξεπουλήματα, σε τιμές ακόμη και κάτω του κόστους.

Για τις εκπτώσεις και την προσεχή περίοδο μέχρι το Πάσχα μίλησαν στο «Θ» οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Γαργαλιάνων, Φιλιατρών και Κυπαρισσίας.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Φώτης Παναγιωτόπουλος, σημείωσε: «Οι εκπτώσεις του μηνός Φεβρουαρίου, παρόλο που κυμάνθηκαν σε υψηλά ποσοστά, δεν απέδωσαν τα αποτελέσματα που θα περίμενε η αγορά για να ανακάμψει. Συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια η πτώση του τζίρου των καταστημάτων ήταν καθολική και καθημερινά επιχειρηματίες, έμποροι και βιοτέχνες φθάνουν σε πρωτοφανή οικονομικά αδιέξοδα και κλείνουν τις επιχειρήσεις τους. Τα νέα φορολογικά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, η έλλειψη ρευστότητας από τις τράπεζες και η μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχουν φθάσει τη μικρομεσαία επιχείρηση στα όρια της επιβίωσής της. Αναρωτιόμαστε πόσο ακόμα θα κρατήσει αυτή η μακροχρόνια κρίση που μαστίζει τον πρωτογενή τομέα, το εμπόριο και το λαό γενικότερα. Ευχόμαστε να αλλάξει το επόμενο διάστημα η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, διότι πολύ φοβούμαστε ότι θα καταρρεύσει το λιανικό εμπόριο και θα συμπαρασύρει κι όλους τους άλλους τομείς ανάπτυξης».

Με τη σειρά του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών, Σταμάτης Τσίγκανος, επισήμανε: «Η κίνηση την περίοδο των εκπτώσεων ήταν υποτονική, αν και τα μαγαζιά στα Φιλιατρά είχαν υψηλά ποσοστά εκπτώσεων με πολύ καλές τιμές. Ο κόσμος ήταν διστακτικός και φοβισμένος λόγω των δύσκολων οικονομικών καιρών και δεν έκανε αγορές. Τα μαγαζιά θα συνεχίσουν, από μία συζήτηση που είχα με κάποιους επαγγελματίες, για ένα δεκαήμερο με κάποιες προσφορές, ως συνέχεια των εκπτώσεων, μήπως και ο κόσμος, τελευταία στιγμή, βγει στην αγορά και ψωνίσει.

Η περίοδος μέχρι το Πάσχα θα είναι δύσκολη. Πάντα η εποχή αυτή είναι δύσκολη. Συνήθως η αγορά ανοίγει, όταν ανοίγει και ο καιρός. Ο καιρός είναι πολύ σημαντικός. Πάντως, τα καταστήματα κινήθηκαν σε πολύ καλές τιμές, σε σχέση με άλλες χρονιές, ήταν μεγαλύτερες οι εκπτώσεις, απλά ο κόσμος ήταν προβληματισμένος και έψαχνε συνέχεια για το καλύτερο και τις καλύτερες τιμές λόγων των δύσκολων οικονομικών του».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, είπε: «Κάθε χρόνο και χειρότερα. Η αγορά δεν κινήθηκε και παρόλο που τα μαγαζιά μας είχανε πολύ καλές τιμές, πολύ μεγάλες εκπτώσεις. Δε δούλεψε η αγορά όπως περιμέναμε και αυτό το φαινόμενο, με τουλάχιστον 30% κάτω η κίνηση, ήταν πανελλαδικά στις εκπτώσεις. Όταν ο άλλος δεν έχει χρήματα για τις άμεσες υποχρεώσεις του και τις ανάγκες για τη διατροφή και τη διαβίωσή του, τι να κοιτάξει και πώς να ψωνίσει; Αυτή τη στιγμή, οι συνάδελφοι έχουν βάλει ξεπουλήματα μπας και μπει ο κόσμος στα μαγαζιά και μπορέσει να αγοράσει κάτι. Μέχρι το Πάσχα είναι μια δύσκολη, μεταβατική περίοδος και ας ελπίσουμε κάτι να γίνει, γιατί είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στην αγορά και τα μαγαζιά».

Ηλίας Γιαννόπουλος


Πηγή : tharros news

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Χιλιάδες κόσμου ξεφάντωσαν στο μεγάλο Καρναβάλι των Φούληδων

Χιλιάδες κόσμου ξεφάντωσαν χθες το μεσημέρι στο μεγάλο, τρελό 12ο Καρναβάλι των Φούληδων στα Φιλιατρά, που με τη στήριξη και τη συμμετοχή του κόσμου έχει, πλέον, γίνει θεσμός και κάθε χρόνο γίνεται μεγαλύτερο και καλύτερο! Τα Φιλιατρά «βούλιαξαν» από κόσμο, κάθε ηλικίας, από ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας και όχι μόνο. Ο βροχερός καιρός δε στάθηκε ικανός να μειώσει την ένταση του κεφιού και τη συμμετοχή του κόσμου και αποδείχθηκε περίτρανα ότι, στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, ο κόσμος διψά για λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς, μακριά από σκοτούρες και προβλήματα της καθημερινότητας που τον ταλανίζουν, και ψάχνει εναγωνίως τρόπους και χώρους δημιουργικής έκφρασης και ξεφαντώματος.

Οι Φιλιατρινοί απέδειξαν για μια ακόμη φορά πως διαθέτουν αστείρευτη δύναμη και ανεξάντλητο χιούμορ και με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, στο Καρναβάλι των Φούληδων, σατίρισαν την επικαιρότητα, καυτηρίασαν και στηλίτευσαν πρόσωπα και πολιτικές - οικονομικές καταστάσεις στη χώρα και, παράλληλα, έστειλαν μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας προς όλους! Αξίζει να τονισθεί πως, εκτός από συλλόγους, φορείς, σχολεία και κατοίκους των Φιλιατρών, στο Καρναβάλι των Φούληδων και την παρέλαση πήραν μέρος αρκετά γκρουπ από την Κυπαρισσία, με τον ΜΕΣΚ, τον ΔΙΩΝΑ και παρέες μαθητών και πολιτών να συμμετέχουν και να κατακτούν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου.

Εκατοντάδες, δε, κάτοικοι της Κυπαρισσίας παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις! Φιλιατρά και Κυπαρισσία ήταν μαζί σ' αυτή τη γιορτή, στο 12ο μεγάλο, τρελό Καρναβάλι των Φούληδων στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για ενότητα, συνεργασία, συναντίληψη και αρμονική συνύπαρξη και συμπόρευση για να κερδηθεί μέλλον. Μόνο όλοι μαζί οι κάτοικοι της Τριφυλίας μπορούν να ανοίξουν προοπτική για τον τόπο! Μιζέριες και άκρατοι τοπικισμοί και εγωκεντρισμοί, αποτελούν αγκυλώσεις του παρελθόντος που δεν οδηγούν πουθενά, αλλά αντίθετα απομονώνουν και περιθωριοποιούν! Βεβαίως, στο Καρναβάλι την «τιμητική» τους είχαν και υποψήφιοι δήμαρχοι και υποψήφιοι σύμβουλοι, ενόψει των δημοτικών εκλογών, που τη «γλίτωσαν» όμως, επειδή δεν έγινε «κάψιμο του Καρνάβαλου», όπως έλεγαν αστειευόμενοι ασφαλώς πολίτες μέσα στο κλίμα των ημερών!

Του Ηλία Γιαννόπουλου


Πηγή : tharros news

Γαργαλιάνοι: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο γαργαλιανιώτικο Καρναβάλι

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής των Αποκριών το Γαργαλιανιώτικο Καρναβάλι 2014. Ο καιρός έκανε το χατίρι στους διοργανωτές και έδωσε τη δυνατότητα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, από την ευθρύτερη περιοχή, να κατακλύσουν την οδό Νικολοπούλου για να παρακολουθήσουν το Καρναβάλι. Άρματα και καρναβαλιστές προσέφεραν θέαμα, κέφι, καλή διάθεση και ξεγνοιασιά από τα προβλήματα της καθημερινότητας, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους θεατές.

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή της Φιλαρμονικής των Γαργαλιάνων, η οποία έπαιξε για τον κόσμο μελωδίες , δίνοντας έτσι ένα διαφορετικό ύφος στην τελετή έναρξης. Παράλληλα, οι Μαζορέτες, με τα εκπληκτικά χορευτικά τους, μάγεψαν τον κόσμο που παρευρέθηκε. Η παρέλαση των καρναβαλιστών τερμάτισε στην Κεντρική Πλατεία των Γαργαλιάνων με τις μαζορέτες να δίνουν τον ρυθμό με κέφι και χορό!

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες στην μεγάλη αυτή προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής και την καθιέρωση του Γαργαλιανιώτικου Καρναβαλιού στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.


Πηγή : filiatra news

Ο Σωτήρης Μπακούρος υποψήφιος από την αντιπολίτευση για τον Δήμο Τριφυλίας

Στο πρόσωπο του τωρινού Δημοτικού Συμβούλου Σωτήρη Μπακούρου βρήκε η μείζονα μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου τον "εκλεκτό" της για την διεκδίκηση του Δήμου. Σύμφωνα με ......πληροφορίες του Φιλιατρά News και του kyparissianews για την θέση του υποψηφίου Δημάρχου από την πλευρά της τωρινής αντιπολίτευσης ακούγονταν εκτός από το όνομα του κ. Μπακούρου, τα ονόματα του Ιατρού καρδιολόγου Σωτήρη Τσίγγανου αλλά και του Δικηγόρου Θανάση Πετρόπουλου.

Όμως μετά το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η ομάδα της αντιπολίτευσης -σύμφωνα με τις πληροφορίες μας- συνεδρίασε και αφού συζήτησαν διεξοδικά το θέμα, κατέληξαν στο πρόσωπο του Σωτήρη Μπακούρου γα την διεκδίκηση του Δήμου Τριφυλίας.


Πηγή : radio 936

Μαλλιά κουβάρια στο Δ.Σ. Τριφυλίας για μίσθωση απορριματοφόρου

Θέμα τέθηκε στο Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ για το θέμα της παράτασης αποκομιδής απορριμμάτων στις ενότητες Αετού, Αυλωνας και Τριπυλας με το κόστος να παραμένει μεν μειωμένο αλλα τα ποσά που ξοδεύτηκαν τα τελευταία χρόνια να θεωρούνται υπέρογκα. Να τονίσουμε οτι ήδη η Οικονομική επιτροπή είχε αποφάσισε οτι δεν μπορεί ο Δήμος να αγοράσει νέο απορριμματοφόρο καθώς το ποσο των 60000 ευρω να μην επαρκεί για την αγορα του αλλα μπορεί να γίνει μίσθωση απορριμματοφόρου.

Ο κ.Κουκουμης μίλησε με σκληρή γλώσσα για εξυπηρέτηση των εργολάβων χωρις ο Δήμος να κάνει ποτέ έρευνα αγοράς για την διαχείριση του προβλήματος. Νωρίτερα η Κα ΠΑΝΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΥ και ο κ. Κυριακουλοπουλος μίλησαν οτι στο παρά πέντε εκβιαστικά δεν μπορούν να τίθεται διλληματα. Το κόστος αγοράς απορριμματοφόρου συμφωνα με το υπουργείο πληρώνοντας τους όρους της Ε.Ε. αγγίζει τις 170.000 ευρω το οποίο προς το παρόν δεν μπορεί να καλυφθεί παρότι μπορεί να γίνει απόσβεση.

Ο κ.ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ πρόσθεσε οτι χρόνια τωρα ξοδεύτηκε 1 εκ. Ευρω για την αποκομιδή σε 3 περιοχές όταν ο Δήμος και ιδίως η δημοτική αρχή θα μπορούσε να προνοήσει για την αγορά απορριμματοφόρου την στιγμή που δεν υπάρχει σχεδιασμός του δήμου για την αποκομιδή απορριμμάτων. Ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής κ. ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ εξήγησε οτι το κόστος των 60000 ευρω δεν μπορεί να υπερβεί το Λογιστηριο ποσο το οποίο μπορεί να ξοδεύει μονο για τις απευθείας αναθέσεις αλλα το θέμα μπορεί να προγραμματιστεί στο μέλλον...

Ο κ. ΜΠΑΚΟΥΡΟΣ είπε οτι υποτιμούν την νοημοσύνη μας όταν μπορεί να γίνει τροποποίηση ποσού. Πάντως σύμβουλοι θεώρησαν εκβιαστικό το διλληματα απόφασης στο παρά πέντε καθώς τα οχήματα του Δήμου δεν επαρκούν και πολλές φορές μένουν"στο δρόμο. Ο Κ.ΚΟΛΛΙΑΣ τόνισε οτι ο δήμος κατάφερε να μαζεύει τα σκουπίδια με λιγότερα χρήματα απο οτι στο παρελθόν μεςω αναθεςεων. Τελικα το θέμα ενοικιαςης απορριμματοφόρων με απευθείας ανάθεση για εξυπηρετηςη 3 ενοτήτων εγκρίθηκε κατα πλειοψηφία χωρις όμως την μεσολάβηση εργολάβων με προσωπικό του Δήμου. Λευκό ψήφισε η μείζον αντιπολίτευση.


Πηγή : kyparissiotis