Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

6χιλ.ευρώ στο δήμο Καλαμάτας από τον ευρωβουλευτή Σαλαβράκο για το δεκατιανό των μαθητών

Σημαντικό ποσό προσέφερε στο Δήμο Καλαμάτας ο ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νικόλαος Σαλαβράκος, στηρίζοντας εμπράκτως την παροχή δεκατιανού από το Δήμο σε οικονομικώς αδύνατους μαθητές. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά «για την ευαισθησία του και την προσφορά του» τον Καλαματιανό βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που τον επισκέφθηκε σήμερα στο Δημαρχείο συνοδευόμενος από στελέχη του ΛΑΟΣ. Τόνισε, επίσης, ότι από τα 12.000 παιδιά της Καλαμάτας και της περιοχής της, που φοιτούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ελάχιστα έχουν ανάγκη σίτισης, ο Δήμος όμως θα παρεμβαίνει με δράσεις σαν το δεκατιανό – στο πλαίσιο της ευρείας κοινωνικής του παρέμβασης - ακόμη και εάν ένα μόνο παιδί έχει ανάγκη.

Ο Ν. Σαλαβράκος τόνισε ότι η γενέτειρά του πόλη «ομορφαίνει συνέχεια και δημιουργεί το νόστο». «Αισθάνθηκα την ανάγκη ότι κανένα παιδί της Καλαμάτας δεν πρέπει να πεινάει», είπε ο ευρωβουλευτής, εξηγώντας ότι εξασφάλισε το ποσόν των 6.000 ευρώ που προσέφερε, με τη φροντίδα του ευρωπαϊκού κόμματος MELD. Ο κ. Σαλαβράκος προτίθεται να επαναλάβει ανάλογη προσφορά προς το Δήμο Καλαμάτας.

Ο Δήμαρχος προσέφερε διάφορα αναμνηστικά δώρα στον ευρωβουλευτή, μεταξύ των οποίων την «Προκήρυξιν προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς», κείμενο διαχρονικό και πανανθρώπινο της Επανάστασης που ξεκίνησε στην Καλαμάτα το 1821, το οποίο ενέπνευσαν οι αξίες του ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού.


Πηγή : messinia portal

Με παρέμβαση Αγγελάκα λύθηκε η ''διένεξη'' - Στο κρατικό τα κτήρια, στο δήμο το λιμενικό ταμείο

Σε φάση μετάβασης και πορείας να γίνει το Λιμενικό Ταμείο Δημοτικό για την Καλαμάτα και το Δήμο Πύλου – Νέστορος βρισκόμαστε, με τον Μανώλη Αγγελάκα να είναι χθες στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα για να ξεμπλοκάρει το θέμα.

Η φόρμουλα κατατέθηκε από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στην συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου προχώρησαν στην συνέχεια οι διαδικασίες για να γίνει άμεσα αυτό και τελειώσει μια εκκρεμότητα σημαντική για τους δήμους, που πλέον, αποκτούν λόγο και στο παραλιακό μέτωπο. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί πως η διαδικασία της απογραφής θα τραβήξει ένα μήνα και πώς το κτηριακό συγκρότημα που ήταν και το σημείο τριβής Τελωνείου – Λιμεναρχείου – ΕΛΤΑ παραμένει στο εναπομείναν Κρατικό Λιμενικό Ταμείο.


Πηγή : best-tv

Αδιαφορία ή ανικανότητα καταλογίζουν αυτοδιοικητικοί για το λιμάνι

Την οργή των Τριφύλιων για το έργο του λιμανιού που καταρρέει ανέλυσε ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας ζωής κ .Παν. Τσίγγανος στη συνέντευξη τύπου στη Κυπαρισσία. Διερωτήθηκε αρχικά αν "είναι ανίκανοι τελικά ή αδιάφοροι " όσοι ευθύνονται για το έργο λέγοντας ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες όταν "10 εκ. ευρώ πετάχτηκαν στη λάσπη του λιμανιού από τους φορολογούμενους" ερωτώντας αν το Δημόσιο μπορεί να δεχθεί πεταμένα χρήματα για ένα έργο πνοής, εγκαλώντας τους υπεύθυνους του έργου, ενώ για τη περιφέρεια δήλωσε ότι ο κ. Τατούλης έδειξε ενδιαφέρον αλλά αυτό μάλλον δεν αρκούσε. Εξήγησε πάντως ότι απαιτούνται δύο δράσεις. Η πρώτη να δημιουργηθεί το Δημοτικό λιμενικό Ταμείο με αξιοποίηση όλων των λιμενικών έργων και δεύτερον να ανοίξει ο φάκελος του έργου με νομικές διαδικασίες εκτιμώντας ότι η ατιμωρησία δεν μπορεί να υφίσταται, παραδίδοντας όλα τα στοιχεία στον Εισαγγελέα. Μάλιστα αποκάλυψε ότι εδώ και 9 μήνες το αρμόδιο υπουργείο δεν απάντησε σε αίτημα οτυ Δήμου για τις λιμενικές εγκαταστάσεις, ενώ η μελέτη αποκατάσταση από το περασμένο Αύγουστο της περιφέρεια καθίσταται άχρηστη, καταλήγοντας ότι την "ανικανότητα ορισμένων τομέων της διοίκησης την διαπιστώνουμε τους τελευταίους μήνες παρά τις υποσχέσεις και πολιτικές οδηγίες που δόθηκαν".

ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΕ ΤΣΕΠΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από το σύλλογο Επαγγελματιών αλιέων Κυπαρισσίας καταλόγισε ευθύνες στους επιβλέποντες και όσους υπέγραψαν για το έργο όταν τεκμηριωμένα ο Σύλλογος μίλησε για 'κακοτεχνίες και λοβιτούρες στο λιμάνι" ενώ ανέλυσε λέγοντας ότι "είμαστε συνυπεύθυνοι ως δημότες για το έκτρωμα και πολύ περισσότεροι οι διαχειριστές της εξουσίας". Αποκάλυψε ότι το θέμα του λιμανιού έφτασε στην Ευρωπαική ένωση με αποκορύφωμα την έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης λόγω συγχρηματοδότησης από κοινοτικά κονδύλια, ενώ έριξε ευθύνες και στη Δημοτική αρχή. Εξάλλου συμπλήρωσε ότι είχε διαπιστωθεί η αφαίρεση βραχισμού θωράκισης του λιμανιού με ανάποδη εκτέλεση των φάσεων του έργου, εκτιμώντας ότι "κάποια χρήματα κατέληξαν σε διάφορες τσέπες" ενώ αποκάλυψε ότι όταν ο Σύλλογος ξεσκέπασε την υπόθεση απειλήθηκε με εξώδικα. Ο Δήμος Τριφυλίας θα καταθέσει το πλήρη φάκελο του έργου υποστηρίζοντας τα επιχειρήματα των αλιέων.


Πηγή : kyparissiotis

Περί λιμανιού το άρθρο του Ηλία Γιαννόπουλου και δυο…λογάκια από μένα

Όχι μήνυση, αλλά αναφορά στην Εισαγγελία θα κάνει ο Κόλλιας για το λιμάνι της Κυπαρισσίας

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις και του γράφοντος, η φράση «μήνυση κατά παντός υπευθύνου» δε βγήκε από το στόμα του δημάρχου Τριφυλίας, Κώστα Κόλλια, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το κατεστραμμένο λιμάνι. Είπε, ωστόσο, πως όταν «θα» ολοκληρωθεί ο φάκελος με τα στοιχεία για το λιμάνι «θα» παραδώσει αναφορά στην Εισαγγελία! Επί της ουσίας, ο κ. Κόλλιας με τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήθελε να διώξει από πάνω του και από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας τις ευθύνες που – αναμφισβήτητα – τους αναλογούν για την κατάρρευση τμήματος του προσήνεμου μόλου και την καταστροφή του λιμανιού, επαναλαμβάνοντας διαρκώς πως η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή δεν ήταν παρούσα στην κατασκευή του έργου, αλλά το «κληρονόμησε», καθώς είχε τελειώσει πριν αυτή αναλάβει καθήκοντα. Ωστόσο, σημείωνε πως ήταν παρούσα στα προβλήματα και πίεζε για την επίλυσή τους!

Πίεση η οποία δεν προκύπτει από κάποιο γεγονός, έγγραφο ή αναφορά, αλλά από τις δηλώσεις μόνο του δημάρχου, Εκ του τραγικού αποτελέσματος, πάντως, της κατάρρευσης του μόλου και της καταστροφής του λιμανιού αποδεικνύεται πως δεν ήταν – ακόμη και αν ασκήθηκε – αρκετή και δεν ελήφθη υπόψη από την Περιφέρεια. Ειδικότερα, ο κ. Κόλλιας σημείωσε πως «η Δημοτική Αρχή δεν έχει καμία τυπική αρμοδιότητα παρέμβασης στο λιμάνι», αλλά «πιέζουμε κυρίως σε αυτούς που έχουν την αρμοδιότητα, στην Περιφέρεια», την οποία κάλεσε να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες. Συμπλήρωσε δε, πως «θα» στείλουν και εγγράφως το αίτημα στην Περιφέρεια για επιτάχυνση των διαδικασιών για το λιμάνι – κατασκευή νέου μόλου στο τμήμα που κατέρρευσε –, ενώ θα ενημερώσουν και γραπτώς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και θα επιδιώξουν επίσκεψη.

Έντονα επικριτικός και καυστικός ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Τριφυλίας, Κώστας Ροϊλός. Παίρνοντας το λόγο τόνισε ότι «πίεση δεν ασκήθηκε από πουθενά και από κανέναν!», ενώ αναφέρθηκε σε ευθύνες και του Δήμου, καθώς δεν έγινε καμία παρέμβαση για να προστατευτεί ο μόλος, παρά μόνο συσκέψεις, δηλώσεις και διαβεβαιώσεις. «Την πίεση που λες ότι θα κάνεις, έπρεπε να την είχες κάνει εδώ και δυόμισι χρόνια» είπε απευθυνόμενος στο δήμαρχο, με τον κ. Κόλλια να απαντά πως «την έχω κάνει» και τον πρόεδρο να ανταπαντά: «Δείξε μας τα έγγραφα που την έχεις κάνει»! Ρώτησε, επίσης, «πού είναι τα 74 χιλιάρικα που είπαν ότι θα κοπούν; Το λιμάνι θα μείνει έτσι, γιατί δεν υπάρχει παρέμβαση! Μελέτη υπάρχει, σ’ εκείνο το σημείο πάσχει, να πάρουνε τη μελέτη εκείνη και να πει “έλα δω, σ’ εκείνο το σημείο η μελέτη υλοποιήθηκε σωστά;” Αν δεν υλοποιήθηκε να κάνουν μια αναπροσαρμογή και να φτιαχτεί το λιμάνι εκεί. Όχι να φτιαχτεί μελέτη για όλο το χώρο. Μελέτη στη μελέτη, για να φάνε λεφτά αυτοί που φάγανε λεφτά για τη μελέτη. Και να φάνε λεφτά εκείνοι που φάγανε λεφτά από το λιμάνι…».

Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος σε παρέμβασή του είπε ότι ο Δήμος τα τελευταία δύο χρόνια έχει πολλές φορές αναδείξει το θέμα, συμπληρώνοντας ότι δύο πράγματα πρέπει να κάνουν ως Δήμος: να ανοίξει ξανά νομικά ο φάκελος, προτείνοντας να παραδώσουν τα στοιχεία στην Εισαγγελία, και να εντείνουν τις πιέσεις προς την Περιφέρεια. Ο ερασιτέχνης αλιέας Γιώργος Θεοδωρόπουλος τόνισε πως «το λιμάνι δεν το χάλασε η θάλασσα, το χάλασε η επίβλεψη. Έρχομαι να επιρρίψω ευθύνες στο Δήμο που δεν έκανε ένα χαρτί, μια καταγγελία…». Αναφέρθηκε, δε, στις παρεμβάσεις των αλιέων, όταν εκτελούνταν ακόμα η εργολαβία και δε γινόταν σωστά η προστασία με βραχισμό, ενώ παρατήρησε ότι η εταιρεία έπαιρνε βραχισμό από τον παλιό μόλο, τον οποίο άφησε απροστάτευτο και κινδυνεύει επίσης να καταρρεύσει. Ο δε δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Κυπαρισσίας, Γιώργος Σαμπαζιώτης, παρατήρησε πως «υπάρχει στόχος εκ μέρους της Περιφέρειας τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο το πολύ να δημοπρατηθεί το έργο κατασκευής, με ένα ύψος περίπου 2 – 2,5 εκατ. ευρώ, για να φτιαχτεί το κομμάτι το οποίο καταστράφηκε».

Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το ΕΣΠΑ, είπε αρχικά, αλλά μετά το τέλος της συνέντευξης ανέφερε, όπως του είπαν από την Περιφέρεια υπηρεσιακοί παράγοντες, ότι θα είναι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων! Δεν είπε, ωστόσο, γιατί ο Δήμος Κυπαρισσίας, στον οποίο ήταν δήμαρχος όταν κατασκευαζόταν το έργο, δεν προσέφυγε στη δικαιοσύνη και δε γινόταν σωστά η προστασία του μόλου με βραχισμό…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τι ζητάμε δηλαδή από τον Δήμαρχό μας; Να έρθει σε απευθείας σύγκρουση με τον Τατούλη; Και μετά; Σβήστε την Τριφυλία από τον …χάρτη; Ή δεν τον έχετε …ικανό να κάνει κάτι τέτοιο ο Πετράν;  Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να …περιλάβω τον περιφερειάρχη μας, ένα μόνο θα σας πω. Η μοναδική περίπτωση να τον ξαναδούμε στο τιμόνι της Περιφέρειας, είναι να έχει απέναντί του τον Οδυσσέα, ναι ναι και αυτό …παίζει και τότε θα δείτε το …πραγματικό μου …πρόσωπο …σύντροφοι.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ, ΑΝ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙ:  ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΣΤΑ ΠΕΛΑΓΗ ΤΩΝ …ΑΝΕΥΘΥΝΩΝ. ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ. ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤA BINTEAKIA ΤΟΥ FILIATRANEWS


Πηγή : kopanaki news

Αρχές Απριλίου η έναρξη συγκομιδής πατάτας

Λίγο πριν την συγκομιδή βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί της Μεσσηνίας αφού οι πρώιμες πατάτες θα ξεκινήσουν τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν παραγωγοί οι πρώτες εκτιμήσεις για την φετινή εμπορική χρονιά είναι θετικές. Επίσης, επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ με θέμα τους ελέγχους για ελληνοποιήσεις πατάτας, λίγο πριν την έναρξη της παραγωγής στη Μεσσηνία, απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Παναγιώτης Αλευράς.

Για την πορεία της καλλιέργειας μίλησε και ο κ. Παναγιώτης Δουρούμης, πατατοπαραγωγός και γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν στην περιοχή της Μεσσήνης είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι περίπου στα 4.000 στρέμματα (συνολικά στην Μεσσηνία 6.000 στρέμματα) και η πορεία της καλλιέργειας εξελίσσεται ικανοποιητικά παρά τις βροχές που μας δημιούργησαν κάποια μικροπροβλήματα». Και προσθέτει: «Η συγκομιδή πατάτας στην περιοχή μας ξεκινάει τις αρχές Απριλίου. Όσον αφορά τις τιμές τα πράγματα φαίνονται καλά και σε αυτό μας βοηθάει και η μείωση των εισαγωγών λόγω της απαιτήσεις των ξένων να πληρώνουμε τοις μετρητοίς. Βέβαια όλα αυτά μένουν να επιβεβαιωθούν και στην πράξη».


Πηγή : radio 936

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο κάθε 25η Μαρτίου;

Ο βακαλάος, μπήκε στο τραπέζι μας τον 15ο αιώνα και...απέκτησε τη δική του θέση στο εθνικό μας εδεσματολόγιο. Παρόλο που η περίοδος της Σαρακοστής αποτελεί παράλληλα και περίοδο νηστείας, η εκκλησία, επέτρεψε να υπάρχουν δυο ημέρες όπου θα επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.

Μία από αυτές τις γιορτές είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, όπου παραδοσιακά συνηθίζεται εκείνη την ημέρα να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Η δεύτερη ημέρα εξαίρεσης της νηστείας είναι η Κυριακή των Βαΐων.

Γιατί όμως καθιερώθηκε ο μπακαλιάρος και όχι κάποιο άλλο ψάρι; Παλιά, όσοι ζούσαν σε παραθαλάσσιες περιοχές, δεν είχαν πρόβλημα να τρώνε φρέσκα ψάρια σε καθημερινή βάση. Για τον ορεινό πληθυσμό όμως, η μεταφορά του ψαριού αντιμετώπιζε προβλήματα, μιας και δεν υπήρχαν τα μέσα μεταφοράς του φρέσκου ψαριού πριν αυτό αλλοιωθεί. Όταν λοιπόν εισήχθηκε ο μπακαλιάρος τον 15ο αιώνα, ήταν ιδανικός, γιατί ήταν ένα φτηνό ψάρι το οποίο μπορεί να διατηρηθεί και εκτός ψυγείου με τη χρήση αλατιού.


Πηγή : kyparissia news

Βιβή Παντελάκη: Ενα μεγάλο Ευχαριστώ

Με πολύ πρόσφατο τον απόηχο της μεγάλης μας γιορτής της προηγούμενης Κυριακής με το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΦΟΥΛΗΔΩΝ στην πόλη μας, με νωπά τα χαμόγελα, τη χαρά, τη διασκέδαση, το κέφι και τα μασκαρεμένα πρόσωπα των επισκεπτών μας να πλημμυρίζουν την όμορφη πλατεία μας, αισθάνομαι την ανάγκη εγώ και όλη η δημοτική ομάδα Φιλιατρών, να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σ` όλους όσους συμμετείχαν στο καρναβάλι αλλά και σε όσους πολίτες και επισκέπτες μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Στη δημοτική ομάδα Φιλιατρών, ένα μόλις μήνα πριν, συζητήσαμε ... μεταξύ μας και συναποφασίσαμε να οργανώσουμε για άλλη μια φορά από το 2003, το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΦΟΥΛΗΔΩΝ.  Ουσιαστικό ρόλο στην απόφασή μας έπαιξε η ανάγκη που καθημερινά διαπιστώναμε ότι υπήρχε στον κόσμο να ξεφύγει λίγο από την πραγματικότητα και να βρει έστω και λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς από την καθημερινότητα.  Η επιθυμία μας μέσα σε αυτή τη γκρίζα πραγματικότητα να μετατρέψουμε την πόλη μας σε γιορτή, μια πολλή γιορτινή μέρα, μας έκανε να μην υπολογίσουμε τον προσωπικό μας κόπο που θα ήταν αρκετός πέρα από τις επαγγελματικές, δημοτικές και οικογενειακές μας υποχρεώσεις, να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες, αφού οικονομική βοήθεια δεν θα υπήρχε από το Δήμο και να αναλάβουμε οργανωτικά κάτι που σε άλλες περιοχές ίσως μοιάζει ακατόρθωτο!

Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε! Η «γιορτή μας» είχε μεγάλη επισκεψιμότητα, βλέπετε είχαμε δουλέψει πολύ καλά το κομμάτι της προβολής και οι συμμετοχές ήταν μεγαλύτερες από όλες τις φορές! Όλοι φάνηκαν να διασκεδάζουν, όλοι φάνηκαν να το χαίρονται! Τα χαμογελαστά πρόσωπα και το κέφι ήταν η δική μας ανταμοιβή για την κούραση και το άγχος στο οποίο είχαμε υποβληθεί. Όλοι μας στη Δημοτική Ομάδα Φιλιατρών αντιληφθήκαμε το καρναβάλι ως μία πρόσκληση σε μια γιορτή χαράς που απευθύναμε προς όλους τους Τριφύλιους! Με αυτό το σκεπτικό δουλέψαμε και τα καταφέραμε!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σ` όλους όσους συμμετείχαν στα γκρουπ, τους συλλόγους και τα παιδιά μας, στους χορηγούς μας, στους επισκέπτες μας και σε όλους όσους βοήθησαν με το δικό τους τρόπο να γίνει πραγματικότητα το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΦΟΥΛΗΔΩΝ 2013!

Του χρόνου θα είμαστε πάλι εδώ, καλύτεροι από φέτος!!!


Πηγή : filiatra news

23 Μαρτίου 1821. Απελευθέρωση της Καλαμάτας

Η απελευθέρωση της Καλαμάτας

Επαναστατικός αναβρασμός επικρατούσε στη Μάνη τον Μάρτιο του 1821. Ο Κολοκοτρώνης βρισκόταν στην Καρδαμύλη και οι Φιλικοί είχαν κάμψει τις αντιρρήσεις του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη για το άκαιρο του ξεσηκωμού. Στα μέσα του μηνός ένα πλοίο φορτωμένο με πολεμοφόδια, σταλμένο από τους Φιλικούς της Σμύρνης, φθάνει στο λιμάνι του Αλμυρού, έξω από την Καλαμάτα. Ο Νικηταράς και ο Αναγνωσταράς με τους άνδρες τους αναλαμβάνουν να μεταφέρουν το πολύτιμο φορτίο σε ασφαλές μέρος.

Οι οθωμανικές αρχές της Καλαμάτας πληροφορούνται το γεγονός και ενεργώντας αφελώς ζητούν να μάθουν από τους προκρίτους το περιεχόμενο του φορτίου και γιατί συνοδεύεται από ενόπλους. Αυτοί τους απαντούν ότι οι ένοπλοι είναι χωρικοί που συνοδεύουν φορτία λαδιού για το φόβο των ληστών. Ο βοεβόδας της Καλαμάτας Σουλεϊμάν αγάς Αρναούτογλου πείθεται και ζητά τη βοήθεια των Μανιατών, που στέλνουν στην πόλη 150 άνδρες, υπό τον Ηλία Μαυρομιχάλη (20 Μαρτίου). Από τις 17 Μαρτίου, όμως, οι πρόκριτοι της Μάνης, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, είχαν υψώσει τη σημαία της επανάστασης στην Τσίμοβα, σημερινή Αρεόπολη της Λακωνίας. Ο παπάς του χωριού όρκισε και ευλόγησε τα όπλα των καπεταναίων και των παλικαριών τους στην Εκκλησία των Ταξιαρχών. Οι ατίθασοι Μανιάτες ξεκίνησαν την Επανάσταση, οκτώ μέρες πριν από τη συμβατική της έναρξη.

Αμέσως μετά, ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης και ο Γιατράκος ξεκινούν για τον Μιστρά και τη Μονεμβασιά, ενώ ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρες για την Καλαμάτα. Εν τω μεταξύ, στο άλλο άκρο της Πελοποννήσου σημειώνεται η πρώτη επαναστατική ενέργεια του Αγώνα, με την πολιορκία των Καλαβρύτων (21 Μαρτίου), την οποία υπερασπίζεται για λογαριασμό των Οθωμανών ένας άλλος Αρναούτογλου, ο Ιμπραήμ.

Οι Μανιάτες φθάνουν έξω από την Καλαμάτα στις 22 Μαρτίου και καταλαμβάνουν τους γύρω λόφους. Τότε μόνο ο αγάς της πόλης κατανοεί τι συμβαίνει. Είναι αργά για να διαφύγει στην Τριπολιτσά, καθώς η Καλαμάτα είναι ολόγυρα αποκλεισμένη και αποφασίζει να αντιτάξει άμυνα με τους Τούρκους της πόλης. Όταν το πρωί της 23ης Μαρτίου 1821 οι επαναστάτες εισέρχονται στην Καλαμάτα, ο Ηλίας Μαυρομιχάλης ζητά από τον Αρναούτογλου να παραδοθεί, τονίζοντάς του το μάταιο της προσπάθειάς του.

Πράγματι, ο αγάς παραδίδει στους επαναστάτες με πρωτόκολλο την πόλη και τον τουρκικό οπλισμό. Το μεσημέρι, μπροστά από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, οι ιερείς ευλογούν τις σημαίες και ορκίζουν τους αγωνιστές.

Επακολούθησε σύσκεψη των οπλαρχηγών, που αποφάσισαν τη δημιουργία μιας επαναστατικής επιτροπής, την οποία ονόμασαν «Μεσσηνιακή Γερουσία», για τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα. Η ηγεσία της ανατέθηκε στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που έφερε τον τίτλο Αρχιστράτηγος του Σπαρτιατικού και Μεσσηνιακού στρατού. Την ίδια μέρα, η «Μεσσηνιακή Γερουσία», με Προκήρυξή της προς την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, γνωστοποιεί ότι οι Πανέλληνες ξεσηκώθηκαν για την ελευθερία τους.

Η Προκήρυξη της «Μεσσηνιακής Γερουσίας».

Το κείμενο της Προκήρυξης, το πρωτότυπο της οποίας σώζεται στα αρχεία του Foreign Office (βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών), είναι το εξής:

Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, εκ μέρους του φιλογενούς αρχιστρατήγου των Σπαρτιατικών στρατευμάτων Πέτρου Μαυρομιχάλη και της Μεσσηνιακής Συγκλήτου. Ο ανυπόφορος ζυγός της Οθωμανικής τυραννίας εις το διάστημα ενός και επέκεινα αιώνος, κατήντησεν εις μίαν ακμήν, ώστε να μην μείνη άλλο εις τους δυστυχείς Πελοποννησίους Γραικούς, ει μη μόνον πνοή και αυτή δια να ωθή κυρίως τους εγκαρδίους των αναστεναγμούς.

Εις τοιαύτην όντες κατάστασιν στερημένοι από όλα τα δίκαιά μας, με μίαν γνώμην ομοφώνως απεφασίσαμεν να λάβωμεν τα άρματα, και να ορμήσωμεν κατά των τυράννων. Πάσα προς αλλήλους μας φατρία και διχόνοια, ως καρποί της τυραννίας απερρίφθησαν εις τον βυθόν της λήθης, και άπαντες πνέομεν πνοήν ελευθερίας. Αι χείρες ημών αι δεδεμέναι μέχρι του νυν από τας σιδηράς αλύσσους της βαρβαρικής τυραννίας, ελύθησαν ήδη, και υψώθηκαν μεγαλοψύχως και έλαβον τα όπλα προς μηδενισμόν της βδελυράς τυραννίας. Οι πόδες ημών οι περιπατούντες εν νυκτί και ημέρα εις τας εναγκαρεύσεις τας ασπλάγχνους τρέχουν εις απόκτησιν των δικαιωμάτων μας. Η κεφαλή μας η κλίνουσα τον αυχένα υπό τον ζυγόν τον απετίναξε και άλλο δεν φρονεί, ει μη την Ελευθερίαν.

Η γλώσσα μας η αδυνατούσα εις το να προφέρη λόγον, εκτός των ανωφελών παρακλήσεων, προς εξιλέωσιν των βαρβάρων τυράννων, τώρα μεγαλοφώνως φωνάζει και κάμνει να αντηχή ο αήρ το γλυκύτατον όνομα της Ελευθερίας. Εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν. Τούτου ένεκεν προσκαλούμεν επιπόνως την συνδρομήν και βοήθειαν όλων των εξευγενισμένων Ευρωπαίων γενών, ώστε να δυνηθώμεν να φθάσωμεν ταχύτερον εις τον Ιερόν και δίκαιον σκοπόν μας και να λάβωμεν τα δίκαιά μας.

Να αναστήσωμεν το τεταλαιπωρημένον Ελληνικόν γένος μας. Δικαίω τω λόγω η μήτηρ μας Ελλάς, εκ της οποίας και υμείς εφωτίσθητε, απαιτεί ως εν τάχει την φιλάνθρωπον συνδρομήν σας, και ευέλπιδες, ότι θέλει αξιωθώμεν, και ημείς θέλομεν σας ομολογή άκραν υποχρέωσιν, και εν καιρώ θέλομεν δείξη πραγματικώς την υπέρ της συνδρομής σας ευγνωμοσύνην μας. 1821 Μαρτίου 23 εν Καλαμάτα. Εκ του Σπαρτιατικού Στρατοπέδου Πέτρος Μαυρομιχάλης, αρχιστράτηγος του Σπαρτιατικού και Μεσσηνιακού στρατού.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/articles/234#ixzz2OO6wEOki


Πηγή : kopanaki news

Ο Ομπάμα μίλησε και για τη Μεσσηνιακή επανάσταση του 21

Τη «συνεχιζόμενη αλληλεγγύη» των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα, καθώς προσπαθεί να ανασυγκροτήσει την οικονομία της, υπογραμμίζει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, στην καθιερωμένη ετήσια προκήρυξή του για την ελληνική εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, εγκωμιάζοντας παράλληλα τη συμβολή των Ελληνοαμερικανών στον «εμπλουτισμό» του Αμερικανικού Έθνους.

Ο πρόεδρος Ομπάμα επισημαίνει ότι «κάθε χρόνο, η Αμερική γιορτάζει την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της γενέτειρας της δημοκρατίας και της παλαιότερης δημοκρατίας του κόσμου. Αναγνωρίζουμε τις διαρκείς συνεισφορές των Ελλήνων της Αμερικής», όπως τονίζει, προσθέτοντας ότι «στοχαζόμαστε πάνω στις αρχαίες ελληνικές αρχές που ενέπνευσαν του Ιδρυτές μας να κατοχυρωθούν οι εξουσίες της κυβέρνησης στα χέρια του λαού». Στη συνέχεια, αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι «τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ελλάδα, είμαστε κληρονόμοι των μεγάλων δημοκρατιών» και «οι λαοί μας έχουν μάθει ότι η δημοκρατία ανθεί όταν σεβόμαστε τις διαφορές μας, εμμένουμε στις αρχές που μας ενώνουν και προχωρούμε με κοινό σκοπό».

Ο Αμερικανός ηγέτης συγχαίρει την Ελλάδα ένα «πολύτιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ», καθώς τιμά την 192η επέτειο από την ανεξαρτησία της και «υποσχόμαστε τη συνεχιζόμενη αλληλεγγύη μας, καθώς η χώρα προσπαθεί να ανασυγκροτήσει την οικονομία της», όπως τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι εν όψει των δυσχερειών, η Αμερική στέκεται με τον Ελληνικό λαό, με τη σιγουριά ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, προασπίζοντας τα αρχαία ιδανικά του.


Πηγή : 

Επιστήμονες και ερευνητές δημιουργούν μιαν άλλη πραγματικότητα

Σε αχαρτογράφητα - και εν δυνάμει επικίνδυνα- ύδατα για το μέλλον του πλέει και επισήμως από προχθές το Τμήμα Λογοθεραπείας και, κατ’ επέκταση, το ΤΕΙ Καλαμάτας. Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας είναι σαφής: το Τμήμα τίθεται εκτός του μηχανογραφικού δελτίου και θα συνεχίσει τη λειτουργία του μέχρι το 2018 χωρίς να δέχεται νέους φοιτητές. Κι όμως. Χθες γράφαμε για τα κακώς κείμενα στο ΤΕΙ Καλαμάτας. Σήμερα θα αναφέρουμε ορισμένες από τις προσπάθειες που γίνονται από επιστήμονες του ιδρύματος, οι οποίες, αν δεν αντιμετωπίσουν διαφόρων ειδών προβλήματα, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, μπορούν να δώσουν στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα μια διαφορετική κατεύθυνση, μια σημαντική προστιθέμενη αξία για την κοινωνία του νομού.

Η πρώτη από αυτές είναι η λειτουργία του Τμήματος Λογοθεραπείας, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Πετρόπουλου. Μέχρι σήμερα έχει επιτελέσει σημαντικό έργο, αφού μαθητές σχολείων αλλά και μεγαλύτεροι έχουν δεχθεί τις υπηρεσίες του κι έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία προβλήματα που τους βασάνιζαν ή θα τους ταλαιπωρούσαν για την υπόλοιπη ζωή τους. Και δεν είναι μόνο αυτά τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη δυναμικότητά του. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν ανάλογα τμήματα, εκτός από την Καλαμάτα, στην Πάτρα και τα Ιωάννινα. Αυτό στην πρωτεύουσα της Ηπείρου δε διαθέτει καν κλινικές, ενώ το ανάλογο στην Αχαΐα έχει το μισό και λιγότερο χώρο για κλινικές. Κι όμως, το υπουργείο αποφάσισε να αφήσει με… μηχανική υποστήριξη το τμήμα της Καλαμάτας!

Πέραν της Λογοθεραπείας, που αποτελεί την αιχμή του ιδρύματος, ο γεωπόνος Τάσος Κώτσιρας έχει φτιάξει μία από τις πλέον εξελιγμένες πειραματικές υδροπονικές μονάδες καλλιέργειας διαφόρων ειδών. Το βασικό όφελος από μια τέτοιου είδους καλλιέργεια είναι πως μας απαλλάσσει από την εύρεση και την προετοιμασία γόνιμου εδάφους, που όλοι γνωρίζουμε πόση υπομονή και κούραση χρειάζεται.

Επίσης με την καλλιέργεια σε υγρό περιβάλλον δε θα έχουμε ποτέ προβλήματα από ζιζάνια, έντομα και αρκετές παθήσεις που έχουν ανάγκη την παρουσία χώματος για να αναπτυχθούν.

Για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο κ. Κώτσιρας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον επαγγελματίες γεωπόνοι, αγρότες, αλλά και απλοί πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ξεκίνησε, με ιδιαίτερη επιτυχία, σχετικά σεμινάρια. «Σκοπός μου είναι να διαδώσουμε όσο γίνεται σε πιο μεγάλο αριθμό ανθρώπων, επαγγελματιών ή μη, υψηλή τεχνολογία με οικονομική προσέγγιση», μας είπε. Πρόσθεσε δε, ότι από κάποια πειράματα στα εργαστήρια με ποικιλία ντομάτας Χίου μπορεί να προκύψει πολλαπλασιαστικό υλικό, το οποίο εν μέρει ίσως κάνει τους παραγωγούς ανεξάρτητους από ξένους οίκους σποροπαραγωγής.

Επόμενη στάση μας ήταν το εργαστήριο του Κώστα Δελή, με ειδικότητα στη μοριακή βιολογία των φυτών. Αυτό που μας κίνησε την περιέργεια, μεταξύ άλλων, ήταν ένα σχέδιο που έχει ήδη θέσει σε λειτουργία: την καταγραφή σε πανελλήνιο επίπεδο, σε συνεργασία με τα κατά τόπους Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, των πλέον ηλικιωμένων ελαιόδενδρων. Στόχος του να καταγράψει το γενετικό τους υπόβαθρο και με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν να φτιάξει ένα βοτανικό κήπο ελιάς, με σκοπό την «ανάσταση» των συγκεκριμένων ποικιλιών, αφού θα έχει δημιουργήσει μια τράπεζα γενετικού υλικού. Τροχοπέδη στην όλη προσπάθεια είναι το θέμα της χρηματοδότησης. Παράλληλα, σε συνεργασία με συνάδελφό του από το ΤΕΙ και τη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών, παρακολουθούν πέντε είδη ελληνικής μελιτζάνας και ερευνούν τους τρόπους αντοχής τους στους μύκητες.

Στο εκπαιδευτικό ίδρυμα λειτουργεί και το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου. Ξεκίνησε δειλά και με πολλών ειδών προβλήματα το 2008 περίπου, αλλά από το 2011 και έπειτα έχει σχεδόν… απογειωθεί. Σ’ αυτό ηγείται ο Βασίλης Δημόπουλος. Παρά τη λειψή και πολλές φορές προβληματική χρηματοδότηση έφτασε στο σημείο να διοργανώσει με σημαντική επιτυχία διεθνές σεμινάριο γευσιγνωσίας, με ειδικούς από ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, να λειτουργεί ομάδα ιδιωτών εθελοντών, οι οποίοι εκπαιδεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στα μυστικά και τις γεύσεις του ελαιολάδου, αλλά και να σχεδιάζει πρωτοποριακά προγράμματα για το άμεσο μέλλον. Μάλιστα, μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει και την απαραίτητη πιστοποίηση. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος τι σημαίνει για τη Μεσσηνία μια τέτοια εξέλιξη. Πρόβλημα κι εδώ, το θέμα της χρηματοδότησης.

Από τη μια πλευρά, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαλαλεί με όλους τους τρόπους ότι πρώτιστο μέλημά του είναι να αποκτήσουμε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, ώστε να κυριαρχήσουμε στις ξένες αγορές. Από την άλλη, ο ίδιος ο υπουργός έχει υποσχεθεί κάποια χρήματα για το Εργαστήριο, ώστε να ολοκληρωθούν οι υποδομές του, ωστόσο αποδεικνύεται ότι ήταν μόνο πομφόλυγες.


Πηγή : pylos news

Τελικά μόνο αυτοί είναι οι Ευρωπαίοι στην Καλαμάτα κύριοι-ες των «Δρόμων του Λαδιού»

Πριν λίγες ώρες γράψαμε για την «αρπαγή» του Europe Direct από τους «Δρόμους του Λαδιού» (Καραμπάτος) και για την άμεσα πρώτη εκδήλωση σήμερα που την διαφήμισαν και σήμερα! (αν είναι δυνατόν να προγραμματιστεί κάποιος) και το αποτέλεσμα προσέλευσης είναι η εικόνα που βλέπετε που δυστυχώς τα λέει όλα...

Την αποδοχή και το μετρήσιμο αποτέλεσμα το βλέπετε, το κόστος είναι άγνωστο... και μάλλον θα πρέπει να μας ενημερώσει αν θέλει ο κ Καραμπάτος η κα Κατσιλιέρη της ΜΚΟ των «Δρόμων του Λαδιού». Πάντως για να είμαστε δίκαιοι από το λίγο που παρακολουθήσαμε από την τηλεόραση που είχε στηθεί στην αίθουσα όλη η εκδήλωση –οργάνωση από την Θεσσαλονίκη όπως μεταδιδόταν από την ΕΡΤ 3 έδειχνε προχειρότητα.... Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Π. Αλευράς που εμφανιζόταν στην πρόσκληση σαν Αντιπεριφεριάρχης Πελοποννήσου!! δείχνοντας και στην πρόσκληση την προχειρότητα και είχε κλιθεί για χαιρετισμό έφυγε χωρίς να πει κουβέντα διότι δεν υπήρχε ακροατήριο...


Πηγή : kalamata news

Κώστας Κόλλιας: «Δεν έχουμε δυνατότητα παρέμβασης για το λιμάνι»

Καμία τυπική δυνατότητα παρέμβασης για το λιμάνι της Κυπαρισσίας δεν έχει η δημοτική αρχή τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, σημειώνοντας πως το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να πιέζει προς αυτούς που έχουν την ευθύνη, που είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Επίσης ανακοινώθηκε πως Ιούνιο – Ιούλιο θα γίνει δημοπράτηση για αποκατάσταση των ζημιών από την Περιφέρεια με έργο ύψους 2,5 εκ. ευρώ.

Σε ερωτήσεις αν ο δήμος θα προσφύγει στην δικαιοσύνη για απόδοση ευθυνών, τονίστηκε πως ήδη είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα και ο δήμος με όλα τα στοιχεία και τις καταγγελίες που έχει στην διάθεσή του θα στείλει το φάκελο στην Εισαγγελία.

Από αλιείς και από αυτοδιοικητικούς τονίστηκε πως η ζημιά έγινε γιατί από την εταιρεία κατασκευής του προσήνεμου μόλου αφαιρέθηκαν ογκόλιθοι από το παλιό λιμάνι και δεν μεταφέρθηκαν νέοι, όπως προέβλεπε η μελέτη.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας επανέλαβε αρκετές φορές ότι ο δήμος δεν φέρει καμία ευθύνη για το έργο. Κάλεσε την Περιφέρεια να επιταχύνει τις διαδικασίες που έχει δρομολογήσει, σημειώνοντας πως παράλληλα θα στείλουν επιστολή και αν χρειαστεί θα επισκεφθούν και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για να παρέμβει - αν έχει την δυνατότητα.

"Το θέμα έχει δύο πτυχές. Η μία είναι το παρελθόν και οι ευθύνες που υπάρχουν και η άλλη η άμεση παρέμβαση που πρέπει να γίνει.

Λέγεται πως η δημοτική αρχή δεν κάνει τίποτα. Τυπικά αλλά και ουσιαστικά δεν μπορεί να κάνει τίποτα, πέρα από το να πιέζει και αυτό κάνει. Αν αυτό είχε γίνει στο λιμάνι της Καλαμάτας ή του Πειραιά, σίγουρα η αντιμετώπιση θα ήταν διαφορετική.

Το έργο για την αποκατάσταση των ζημιών βρίσκεται στην φάση της μελέτης και της αδειοδότησης" σημείωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αν θα κινηθεί ο δήμος νομικά για αναζήτηση ποινικών ευθυνών, τόνισε πως θα καταθέσει σχετικό φάκελο με όλα τα στοιχεία και τις καταγγελίες που έχει ο δήμος στην διάθεσή του στην εισαγγελέα.

Πίεση δεν ασκήθηκε από πουθενά και από κανένα τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Τριφυλίας Κώστα Ροϊλός σημειώνοντας πως δεν μπορεί να ασκείται πίεση προ τετελεσμένων γεγονότων. Συμπλήρωσε επίσης πως και ο δήμος έχει ευθύνη, καθώς είναι ένα έργο που γίνεται στην περιφέρειά του. Θα έπρεπε να είχε παρέμβει, όπως είπε, και όλοι μαζί να πάνε στην Περιφέρεια. Αναφερόμενος στον αντιπεριφερειάρχη είπε ότι ο κ. Αλευράς ήρθε και είδε την κατάσταση, αλλά αναρωτήθηκε αν έκανε κάτι.

Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος επισήμανε πως αν και ο δήμος έχει θίξει το θέμα πολλές φορές δεν έχει γίνει τίποτα, αναρωτώμενος αν είναι ανίκανοι ή αδιάφοροι ή αν συμβαίνει κάτι άλλο τονίζοντας πως πάνω από 10 εκ. ευρώ έχουν πέσει στη λάσπη του λιμανιού. Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή πρέπει να ξανανοίξει νομικά ο φάκελος του λιμανιού λέγοντας πως η ατιμωρησία δεν μπορεί να συνεχιστεί για την Κυπαρισσία.

Από τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Κυπαρισσίας ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος τόνισε πως ο σύλλογός τους έχει στοιχεία, καταγγελίες και αναφορές και έχουν στείλει σε όλες τις υπηρεσίες καταγγέλλοντας από την αρχή τι γινόταν στο λιμάνι της Κυπαρισσίας. Είπε ότι είχαν κάνει καταγγελία επειδή αφαιρούσαν το βραχισμό που θωράκιζε το παλιό λιμάνι της Κυπαρισσίας που ήταν φτιαγμένο επί Χαριλάου Τρικούπη και τον έβαζαν στον βραχισμό που χρειαζόταν στο νέο μόλο. Οπως είπε, σε όλη αυτή την διαδικασία η επιβλέπουσα αρχή δεν επικαλέστηκε τα έγγραφά τους, ούτε ανέφερε ότι αφαιρείται βραχισμός, σημειώνοντας ότι προκύπτει θέμα και για την χρηματοδότηση του λιμανιού. Για να καταλήξει λέγοντας πως το λιμάνι δεν το χάλασε η θάλασσα, αλλά η επίβλεψη. Επέρριψε ευθύνες και στο δήμο.

Ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης σημείωσε πως σύμφωνα με όλες τις ενημερώσεις που υπάρχουν, στόχος της Περιφέρειας είναι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο -το πολύ- να δημοπρατηθεί ένα έργο ύψους 2-2,5 εκ. ευρώ για να φτιαχτεί το κομμάτι που καταστράφηκε. Επίσης ανέφερε έγγραφο - απάντηση της Περιφέρειας προς το υπουργείο Εσωτερικών που ρωτούσε για μεταφορά ογκολίθων από την παλιά θεμελίωση, που αναφέρει πως κατά το διάστημα που η ΔΕΚΕ Περιφέρειας Πελοποννήσου επέβλεπε τις εργασίες, ουδέποτε διαπιστώθηκε μεταφορά υλικού προστασίας από το παλαιό προσήνεμο σε τμήμα του νέου προσήνεμου μόλου. Αυτά είπε λένε τα χαρτιά. Αντίθετα υπάρχουν έγγραφες καταγγελίες, φωτογραφίες που θα κατατεθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες για να αποδειχθεί ότι εκεί δεν υπήρξε ούτε αστοχία μελέτης, ούτε άλλων παραγόντων καθώς εκεί υπάρχει ένας παλιός λιμενοβραχίονας και είναι παρών χωρίς να πάθει καμία ζημιά. Εφτασε όμως να γίνει αυτή η παρέμβαση και μέσα σε 2-3 χρόνια να γίνει αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα. Κατέληξε λέγοντας πως όποιος ανοίξει το Google Εarth και εστιάσει στο λιμάνι της Κυπαρισσίας θα δει σε απόσταση 50 μέτρων από τον παλιό λιμενοβραχίονα να έχει εγκατασταθεί ο γερανός που σήκωνε τις παλιές πέτρες του λιμανιού και τις τοποθετούσε στο καινούργιο. Είναι στοιχεία που αποδεικνύονται και με βυθομετρήσεις οι οποίες δείχνουν ότι ο πυθμένας έχει σοβαρά αλλοιωθεί.


Πηγή : eleutheria online

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Διαχρονικές μνήμες της Κυπαρισσίας από τον Αθανάσιο Φωτόπουλο

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Κυπαρισσία και τους ανθρώπους των γραμμάτων που γαλουχήθηκαν ή εμπνεύστηκαν από την 'Αρκαδιά' πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ε. παρουσία ανθρώπων του γραπτού λόγου και φορέων αλλά και πολιτών όπου ο  συμπατριώτης Αθανάσιος ΦΩΤΌΠΟΥΛΟΣ μίλησε και για το βιβλίο του που αφορά την Κυπαρισσία του χθες και το σήμερα. Ο συγγραφέας παρέθεσε σημαντικά στοιχεία της τοπικής ιστορίας δεμένα αρμονικά με το πολιτισμό του τόπου μας αλλά και την διαχρονική αξία των πνευματικών ανθρώπων που δέθηκαν με τον τόπο μας. Ανέδειξε άγνωστες πτυχές της ζωής σε παλιότερες εποχές με βάση της κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες της εποχής αλλά και τα πρόσωπα που συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτήν.

Παράλληλα έκανε εκτενή αναφορά σε προσωπικότητες και μορφές του γραπτού λόγου που κατάγονται από τον τόπο μας όπως ο Αρίστος Σταθόπουλος και ο Μιχάλης Κατσαρός τον οποίο είχε γνωρίσει, μέχρι τους νεώτερους όπως ο Διονύσης Πιτταράς αλλά και ποιητές που ανέδειξε ο τόπος μας.

Το κοινό εντρύφησε στις πλούσιες θεματικές παρουσιάσεις της ιστορικής πόλης που παρουσίασε ο κ. Φωτόπουλος για την αλληλουχία γεγονότων και ιστορικών δεδομένων. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων εκπρόσωπος της Μητρόπολης Τριφυλίας-ολυμπίας, ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού σχολείου και διοργναωτής κ. Νίκος Τζώνης, πρώην Δήμαρχοι όπως ο κ. Πάνος Τσάκος, ο συγγραφέας και πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Στρατικόπουλος αλλά απουσίαζαν δυστυχώς εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ιδίως όταν έγινε αναφορά στο έργο του νΥν Δημάρχου ο οποίος είχε πληροφορηθεί για την εκδήλωση ακόμα και όταν συνεδρίαζε η Οικονομική επιτροπή του Δήμου


Πηγή : kyparissiotis

Στον Εισαγγελέα ο φάκελος του Λιμανιού Κυπαρισσίας-Καταπέλτης ο Ροιλός για τις ευθύνες

Τον φάκελο του Λιμανιού Κυπαρισσίας ανοίγει ο Δήμος Τριφυλίας καταθέτοντας τα πλήρη στοιχεία στον Εισαγγελέα Κυπαρισσίας με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου και τις δηλώσεις του Δήμου, ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια την πόλη, ενώ ο Δήμαρχος δεν απέκλεισε κλιμάκωση των ενεργειών του παρά το γεγονός ότι οι αλιείς κατηγόρησαν την Δημοτική αρχή για αδράνεια από τα πρώτα σημάδια κατάρρευσης τμήματος του προσήνεμου μόλου. Αρχικά ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κόλλιας επανέλαβε αρκετές φορές στη Συνέντευξη τύπου ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα για το λιμάνι καθώς αποτελεί έργο της Περιφέρειας λέγοντας όμως ότι οι πιέσεις θα ενταθούν σε όσους έχουν αρμοδιότητα καλώντας τον Περιφερειάρχη να επιταχύνει τις διαδικασίες παρέμβασης ανακοινώνοντας ότι θα σταλούν υπομνήματα προς πάσα κατεύθυνση.

Επίσης θα εξετάσει τη δυνατότητα παρέμβασης από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αναδεικνύοντας δύο πτυχές του προβλήματος. Η πρώτη αφορά το παρελθόν με τις ευθύνες εξέλιξης το έργου αλλά και την υλοποίηση οριστικής μελέτης για το έργο με την αφετηρία πρωτοβουλιών κρίνοντας ότι οι θέσεις του είναι ταυτόσημες με αυτές των αλιέων. Το λιμάνι αποτελεί μοναδική πύλη του Δήμου στο Ιόνιο υπονοώντας ότι αν αυτό συνέβαινε στο λιμάνι της Καλαμάτας...ορισμένοι δεν θα ανέμεναν την υλοποίηση των μελετών, εκτιμώντας ότι "η λογική του κατεπείγοντος είναι το κρίσιμο στοιχείο". Κατά τη σύσκεψη ξεκαθάρισε ότι δεν τον αφορά το θέμα των ευθυνών καθώς η Δημοτική αρχή είναι νέα αλλά δεν αποποιείται τις ευθύνες του παρελθόντος που βαρύνουν συγκεκριμένες υπηρεσίες και πρόσωπα.

ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΑΛΙΕΩΝ

Επικριτικός ο Πρόεδρος των Ερασιτεχνών αλιέων κ. Κώστας Ροιλός λέγοντας ότι δεν ασκήθηκε πίεση από πουθενά με τη σύσκεψη να διεξάγεται κατόπιν εορτής, ενώ καταλόγισε ευθύνες στο Δήμο για απραξία σε έργα υποδομών απαιτώντας να ζητηθεί από τη Περιφέρεια η ολοκλήρωση όλου του έργου. Συγκρούστηκε με το Δήμο λέγοντας ότι κώφευαν όταν φώναζαν οι αλιείς ότι τώρα θα απαιτηθούν περισσότερα χρήματα για αποκατάσταση. Μάλιστα υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η πλήρης μελέτη καθώς στο στάδιο των μελετών φαγώθηκαν πολλά χρήματα εκτιμώντας ότι και η Περιφέρεια θυμήθηκε αργά να κάνει τις παρεμβάσεις. Υπέδειξε να ανοίξει ο φάκελος του λιμανιού και να αποδοθούν ευθύνες διότι τουρισμός χωρίς ανάπτυξη δεν γίνεται, ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στο αλιευτικό καταφύγιο πέρα από το λιμάνι. Παράλληλα δήλωσε ότι το έργο παραδόθηκε και έπεσαν υπογραφές αλλά δεν έγινε ποτέ αυτοψία με αποτέλεσμα τώρα να διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για το θέμα από τις δικαστικές αρχές.


Πηγή : radio 936

Σύντομα η παράδοση του Λιμενικού Ταμείου στο Δήμο

Στην Κα­λα­μά­τα βρέ­θη­κε σή­με­ρα ο Γε­νι­κός Γραμ­μα­τέ­ας της Α­πο­κεν­τρω­μέ­νης Δι­οί­κη­σης Πε­λο­πον­νή­σου Δυ­τι­κής Ελ­λά­δας και Ι­ο­νί­ου Εμ­μα­νου­ήλ Αγ­γε­λά­κας. Ο κ. Αγ­γε­λά­κας συ­ναν­τή­θη­κε με τον Δή­μαρ­χο Κα­λα­μά­τας Πα­να­γι­ώ­τη Νί­κα προ­κει­μέ­νου να συ­νερ­γα­στούν για το θέ­μα λει­τουρ­γί­ας του Δη­μο­τι­κού Λι­με­νι­κού Τα­μεί­ου Κα­λα­μά­τας και της με­τα­βί­βα­σης της πε­ρι­ου­σί­ας και των αρ­μο­δι­ο­τή­των στη ζώ­νη ευ­θύ­νης του, α­πό πλευ­ράς του Λι­με­νι­κού Τα­μεί­ου Νο­μού Μεσ­ση­νί­ας. Για τη με­τά­βα­ση αυ­τή υ­πάρ­χει ε­δραί­α κυ­βερ­νη­τι­κή βού­λη­ση, ε­νώ έ­χουν α­γω­νι­στεί για το θέ­μα 5 Δή­μαρ­χοι Κα­λα­μά­τας, ό­πως ε­πε­σή­μα­νε ο Πα­να­γι­ώ­της Νί­κας. Για το ζή­τη­μα αυ­τό, στην ε­πί­λυ­ση του ο­ποί­ου α­πο­σκο­πού­σε η πα­ρου­σί­α του κ. Αγ­γε­λά­κα σε ση­με­ρι­νή συ­νε­δρί­α­ση του Δ.Σ. του Λι­με­νι­κού Τα­μεί­ου Νο­μού Μεσ­ση­νί­ας, ο Δή­μαρ­χος ε­πε­σή­μα­νε πως ο Δή­μος συν­τάσ­σε­ται α­πο­λύ­τως με τις προ­τά­σεις του Γε­νι­κού Γραμ­μα­τέ­α.

Ο κ. Αγ­γε­λά­κας χα­ρα­κτή­ρι­σε «πυ­κνή και χρή­σι­μη» τη συ­νάν­τη­σή του με το Δή­μαρ­χο, στην ο­ποί­α πα­ρί­σταν­το συ­νερ­γά­τες των δύ­ο αν­δρών, ε­νώ τό­νι­σε πως «έ­χει βρε­θεί η φόρ­μου­λα ώ­στε σε σύν­το­μο χρο­νι­κό δι­ά­στη­μα να γί­νει η πα­ρά­δο­ση του Κρα­τι­κού Λι­με­νι­κού Τα­μεί­ου στους Δή­μους Κα­λα­μά­τας και Πύ­λου».

Ο Γεν. Γραμ­μα­τέ­ας της Α­πο­κεν­τρω­μέ­νης Δι­οί­κη­σης χα­ρα­κτή­ρι­σε «α­καν­θώ­δες» το θέ­μα των σκου­πι­δι­ών, για το ο­ποί­ο ε­πί­σης συ­ζή­τη­σε με το Δή­μαρ­χο. Ε­ξέ­φρα­σε, δε, τη βού­λη­ση του Κρά­τους για ά­με­ση ε­πί­λυ­ση του ζη­τή­μα­τος, γνω­στο­ποι­ών­τας πως – με­τά την πρό­σφα­τη σύ­σκε­ψη στο Υ­ΠΕ­ΚΑ – προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται να γί­νει νέ­α σύ­σκε­ψη την προ­σε­χή ε­βδο­μά­δα στην Τρί­πο­λη, για ε­ξει­δί­κευ­ση των α­πο­φά­σε­ων που ε­λή­φθη­σαν στο Υ­πουρ­γεί­ο. Ο κ. Αγ­γε­λά­κας πε­ρι­έ­γρα­ψε τον ά­με­σο στό­χο: «Να δώ­σου­με τά­χι­στα λύ­ση στην προ­σω­ρι­νή δι­α­χεί­ρι­ση», ώ­στε να παύ­σει και η με­τα­φο­ρά α­πορ­ριμ­μά­των, που δεν εί­ναι φι­λι­κή προς το πε­ρι­βάλ­λον, ε­νώ κο­στί­ζει πο­λύ.


Πηγή : kalamata news

Κυπαρισσία: Κλινικό Φροντιστήριο του Παν/μίου Πελοποννήσου στο Νοσοκομείο

Το Νοσοκομείο Μεσσηνίας και ειδικότερα η Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ανταποκρίνεται θετικά στο αίτημα του Νοσηλευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για τη διοργάνωση, από κοινού, κλινικού φροντιστηρίου σε δεκαπέντε (15) νοσηλευτές της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας και των Κ.Υ. Φιλιατρών και Γαργαλιάνων. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να τονίσουμε, αφού εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στο Νοσηλευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ιδιαίτερα στο καθηγητή κο Παναγιώτη Πρεζεράκο, ότι πρωτοβουλίες αυτής της μορφής εκ μέρους των Πανεπιστημίων της χώρας είναι πλήρως εναρμονισμένες με το βασικό ζητούμενο του ρόλου των Πανεπιστημίων της χώρας. Πιστεύουμε δηλαδή ότι βασική αποστολή των Πανεπιστημίων είναι η διάχυση και η μεταφορά της παραγόμενης γνώσης στην κοινωνία.

Η Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας θα συνεχίσει την πορεία που εδώ και μερικά χρόνια έχει ξεκινήσει να αναζητά και να συνεργάζεται με όλους εκείνους τους φορείς που μπορούν να προσφέρουν γνώση και εκπαίδευση σε όλο το προσωπικό με κύριο σκοπό και στόχο τις καλύτερες προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας στους κατοίκους και επισκέπτες της Τριφυλίας. Τέλος, ευχαριστούμε τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Τριφυλίας για την παραχώρηση της αίθουσας του Δημοτικού συμβουλίου που θα διενεργηθεί το κλινικό φροντιστήριο διάρκειας 5 ημερών.


Πηγή : news messinia

Δήμος Τριφυλίας: Εισήγηση Προσλήψεων

Α. Εισήγηση προγραμματισμού πρόσληψης προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα μέγιστης διάρκειας οκτώ (8) μηνών έτους 2013

α. Υπηρεσία καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού,  πρόσληψη 18 ατόμων ως εξής:

  • Δέκα τρεις (13) ΥΕ Εργάτες  καθαριότητας  Γενικών καθηκόντων
  • Δύο  (2) ΔΕ29 Οδηγοί
  • Ένας (1) ΔΕ28 Χειριστών μηχανημάτων έργων
  • Ένας (1)  ΔΕ28 Χειριστών τσάπας
  • Ένας  (1)  ΔΕ Ηλεκτρολόγων

Β. Εισήγηση για πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας δύο μηνών, συνολικού αριθμού είκοσι (20) ατόμων  για την  κάλυψη εποχικών, παροδικών ή πρόσκαιρων αναγκών του δήμου μας, κατά αριθμό ατόμων, ειδικότητες, κατά την θερινή περίοδο ως εξής:

  • έξι (6) ΥΕ εργάτες πυροπροστασίας – γενικών καθηκόντων
  • επτά (7) ΥΕ εργάτες καθαριότητας – γενικών καθηκόντων
  • ένας ( 1 ) ΔΕ οδηγός
  • έξι (6 ) ΔΕ ναυαγοσώστες

Γ. Εισήγηση για τον προγραμματισμό πρόσληψης καθαριστριών με σύμβαση μίσθωσης έργου  Για τα Σχολεία Α΄/θμιας εκπαίδευσης :

  • Τρεις (3) καθαρίστριες για τα Σχολεία Φιλιατρών
  • Δύο (2) καθαρίστριες για τα Σχολεία Γαργαλιάνων
  • Μία (1) καθαρίστρια για τα Σχολεία Κυπαρισσίας

Για τα Σχολεία Β΄/θμιας εκπαίδευσης :

  • Τρεις (3) καθαρίστριες για τα Σχολεία Φιλιατρών
  • Δύο (2) καθαρίστριες για τα Σχολεία Κυπαρισσίας


Πηγή : filiatra net

Συνεχίζονται οι εξαγωγές αγγουριών Τριφυλίας

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας ενημερώνει ότι συνεχίζονται κανονικά οι εξαγωγές αγγουριών προς τις βαλκανικές χώρες και κυρίως τη Βουλγαρία. Καθημερινά προωθούνται αγγούρια εξαιρετικής ποιότητας στις αγορές αυτές. Μέχρι σήμερα έχουν εξαχθεί περίπου διακόσιοι (200) τόνοι αγγούρια.

Οι εξαγωγικοί φορείς υποχρεούνται να υποβάλλουν Έντυπο Αναγγελίας στα γραφεία της υπηρεσίας ένα 24ωρο πριν την εξαγωγή ώστε να πραγματοποιούνται οι προβλεπόμενοι έλεγχοι.

Για περισσότερες πληροφορίες να απευθύνεστε στα γραφεία της υπηρεσίας μας και στα τηλέφωνα: 27610-22530, 27610 22958 - FAX 27610 24995


Πηγή : messinia portal

Αγνές…περιστερές οι Τριφύλιοι δήμαρχοι και οι συν αυτών, κατάμαυρη θα γίνει η…Κυπαρισσία

Δεν ήτανε να πάω στην Κυπαρισσία, αλλά επειδή δικαζόταν για πρώτη φορά και ο …δικός μου, ξεκίνησα. Στο δρόμο προσπέρασα δυο φορτηγά με πίσσα και αναρωτήθηκα που πηγαίνουν. Στο δικαστήριο, όλος ο καλός ο κόσμος. Όλοι οι πρώην Δημάρχοι Τριφυλίας εκεί, συν  οι από σπόντα Μπάμης (λόγω Δωρίου), Καφαντάρης (λόγω Χώρας, δια αντιπροσώπου αυτός) και φυσικά ο Κόλλιας. Άντε να πέσουν τίποτα …ισόβια, παρακάλαγε ο …συνάδελφος αλλά …φευ, όλοι αθώοι και μετά πολλών …επαίνων. Έκαναν ότι μπορούσαν και με το παραπάνω. Αααα δεν σας είπα γιατί δικαζόντουσαν. Κάτι για τα σκουπίδια κατάλαβα, για ρύπανση του περιβάλλοντος κτλπ κτλπ.

Λεπτομέρειες  στο Θάρρος και στην Ελευθερία, όχι να …φάω και την δουλειά των …πιτσιρικάδων.  Η μαύρη αλήθεια πάντως, ήταν ότι λάθος ανθρώπους δίκαζε το δικαστήριο. Άλλοι είναι οι υπεύθυνοι για τα κακά χάλια των σκουπιδιών και αντί να είναι αυτοί  κατηγορούμενοι, τολμάνε και βάζουν και πρόστιμα. Άλλοι επίσης ένοχοι είναι οι …ρακοσυλλέκτες μετάλλων, που βάζουν φωτιές για να μαζέψουν εύκολα τα προϊόντα που χρειάζονται. Τώρα σ΄αυτό το θέμα, θα τα έβαζα και με τους Δημάρχους, που οι φύλακες που προσλαμβάνουν δεν πιάνουν τους δράστες. Ας μην το παρατραβήξω όμως το θέμα γιατί θα αναγκαστώ να μιλήσω και για φωτιές από …υπεύθυνους, ώστε να μειώνεται ο όγκος τους και να χωράνε περισσότερα στην χωματερή τους κτλπ κτλπ.

Πάει αυτό, επί τη ευκαιρία, μπροστά μου τηλεφώνησε ο αντιδήμαρχος έργων ο Παναγιώτης Τσίγγανος σε αρμόδιο υπάλληλο, να φέρει 6-7 φορτηγά με κατάλληλο υλικό από τα Φιλιατρά και να το στρώσει στον δρόμο για την παλαιά Αγριλιά, Εγώ νόμιζα ότι μίλαγε για πίσσα, αλλά μου είπε ότι δεν έκανε η πίσσα για εκείνον τον δρόμο και ότι η πίσσα ήταν για την Κυπαρισσία. 250.000 έργο και να δω αντιδράσεις από τα …Νότια.


Πηγή : kopanaki news

Παραδόθηκε το νέο «πράσινο» μουσικό σχολείο της Καλαμάτας

Παραδόθηκε  από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) στο δήμο Καλαμάτας ένα νέο σύγχρονο κτίριο που θα στεγάσει το μουσικό σχολείο της πόλης. Πρόκειται για μια «πράσινη» βιοκλιματική σχολική μονάδα, η κατασκευή της οποίας είχε προϋπολογισμό 5,9 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ). Το κτίριο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δεκάδες αίθουσες για διδασκαλία μουσικής σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, με άρτια ηχομόνωση, καθώς και μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων 550 θεατών.

Το μουσικό σχολείο αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί στο νέο του κτίριο μετά τις διακοπές του Πάσχα. Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ευχαρίστησε την Πολιτεία και τον ΟΣΚ για την κατασκευή της νέας σχολικής μονάδας και υποσχέθηκε την κατάλληλη υποστήριξη, ώστε το μουσικό σχολείο να λειτουργεί με όλες τις προϋποθέσεις. Σημειώνεται ότι το προσεχές Σάββατο, 23 Μαρτίου, στις 9.00 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του νέου σχολικού κτιρίου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο πλαίσιο της 9ης τακτικής γενικής συνέλευσης της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Στη συναυλία, που τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Καλαμάτας και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη, θα συμμετάσχουν η Μαρίζα Κωχ και ο Λάκης Χαλκιάς


Πηγή : best-tv

Ειδικά δάνεια για βιοκαλλιεργητές και Νέους Αγρότες από την Πειραιώς

Με τη φιλοδοξία να βάλουν σε νέες υγιείς βάσεις την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, τίθενται άμεσα σε εφαρμογή τα νέα επενδυτικά εργαλεία που σχεδιάζουν μήνες τώρα οι επιτελείς του τραπεζικού ομίλου Πειραιώς-ΑΤΕbank.

Αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda θέλουν ορισμένα από τα νέα τραπεζικά προϊόντα να εφαρμόζονται ήδη πιλοτικά και να τίθενται πλήρως στη διάθεση των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής. Αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda θέλουν ορισμένα από τα νέα τραπεζικά προϊόντα να εφαρμόζονται ήδη πιλοτικά με μεγάλη επιτυχία και να τίθενται πλήρως στη διάθεση των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η δημιουργία επενδυτικού κεφαλαίου (Agro Fund) συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα δραστηριοποιηθεί αυστηρά στο χώρο της αγροτικής παραγωγής, συμμετέχοντας σε επιχειρηματικά projects με νέες ιδέες και καινοτομία.

Στις χρηματοδοτικές λύσεις που προωθεί αυτό τον καιρό η τράπεζα, συμπεριλαμβάνονται, εκτός από τις γνωστές διευκολύνσεις για την υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης, μόνιμου χαρακτήρα προγράμματα για τους βιοκαλλιεργητές (προκαταβολή μέρους των ενισχύσεων της 5ετίας) και τους Νέους Αγρότες (πριμ πρώτης εγκατάστασης). Σε καλό δρόμο βρίσκεται, επίσης, το Κέντρο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (Agro Green), το οποίο θα εγκατασταθεί στο ιστορικό κτίριο της ATEbank στο Καστρί και το οποίο, παράλληλα με την προώθηση σημαντικών μελετών για τον αγροτικό χώρο, θα αναλαμβάνει τη συστηματική καθοδήγηση των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου και των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής ευρύτερα σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη δραστηριότητας στον πρωτογενή τομέα.


Πηγή : messi nea

Ανακοίνωση από την Ιερά Μητρόπλη Τριφυλίας και Ολυμπίας

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, μέσω της Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας προσφέρει Δωρεάν βοήθεια σε άπορες οικογένειες με ανήλικα παιδιά. Συγκεκριμένα ...

προσφέρει κάθε μήνα ένα δέμα με τρόφιμα, βάρους περίπου 35 κιλών σε οικογένειες με εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ, που έχουν παιδιά έως 18 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 να υποβάλουν αίτηση στην ενορία τους και να προσκομίσουν τα κάτωθι δικαιολογητικά:

1. Εκκαθαριστικό σημείωμα από την Εφορεία (ή βεβαίωση από την Εφορεία ότι δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση)

2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον Δήμο.

Στην περίπτωση που η οικογένεια έχει παιδιά φοιτητές έως 24 ετών χρειάζεται και πιστοποιητικό σπουδών από την σχολή τους. Εαν υπάρχει ανάπηρο παιδί άνω των 18 ετών χρειάζεται έγγραφο πιστοποιητικό της αναπηρίας.

                                  Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Πηγή : filiatra news

Στα Φιλιατρά ο Όμορφος Κόσμος με τον Γρηγόρη

Ο Γρηγόρης έχοντας στις αποσκευές του το μοναδικό του χιούμορ και με εισιτήριο την καλή διάθεση, ταξιδεύει στην Ελλάδα και τον κόσμο και γνωρίζει όμορφους ανθρώπους με την εκπομπή "Όμορφος Κόσμος", που προβάλλεται από το MEGA.  Έτσι στο χθεσινό πρώτο φετινό επεισόδιο της εκπομπής με τίτλο Πρωτιές Ελλήνων που γυρίστηκε την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου βρέθηκε στα Φιλιατρά με το σακίδιό του και το μικρόφωνο στο χέρι.

Στάθηκε αρκετή ώρα κάτω από τον Πύργο του Άϊφελ μιλώντας στο τηλέφωνο, ενώ στην συνέχεια συνάντησε αρκετούς Φιλιατρινούς ζητώντας την γνώμη τους για τις ...Πρωτιές των Ελλήνων.

Παρακολουθήστε το απόσπασμα από την χθεσινή εκπομπή:


Πηγή : filiatra net

Δήμος Τριφυλίας: Συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή για τον Προϋπολογισμό

Συνεδρίασε την Δευτέρα στις 7μ.μ. η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας, με αντικείμενο την ψήφιση του Προϋπολογισμού, όπου δεν έλειψαν οι αντιδράσεις και τα αίματα άναψαν.

Ο Δήμαρχος κ. Κόλλιας τόνισε ότι με τις νέες αλλαγές και την αυστηρή επιτήρηση ο Προϋπολογισμός είναι προϋπολογισμός λιτότητας, καθώς πλέον όλα εξαρτώνται από την είσπραξη των εσόδων. Από εδώ και πέρα θα υπάρχει μία πολύ σφιχτή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου και είναι στα χέρια μας να μην ξεφύγουμε από αυτήν την λογιστική καταγραφή. Για τους μεγαλοοφειλέτες του Δήμου ανέφερε ότι προχωρούν οι νομικές διαδικασίες για την διεκπεραίωσή των υποθέσεων.

Ο κ. Ανδρινόπουλος στην εισήγησή του έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό που δεν είναι όπως θα θέλαμε, στοχεύει όμως τουλάχιστον στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αύξηση των εσόδων και την μείωση των δαπανών, σε συνδυασμό με την καλύτερη αξιοποίηση των μέσων του Δήμου.

Ο κ. Σωτηρόπουλος ανέφερε ότι στον Δήμο επικρατεί μπάχαλο, καθώς δεν είναι ικανός να εισπράξει ούτε την ύδρευση που κυρίως στα Φιλιατρά οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν περσινούς και προπέρσινους λογαριασμούς. Για τον προϋπολογισμό είπε ότι δεν είναι ρεαλιστικός και στάθηκε ιδιαίτερα στις "μαύρες" οφειλές του Δήμου που δεν έχουν καταγραφεί.

Έντονος διάλογος ξέσπασε ανάμεσα στον κ. Δριμή και τον κ. Σαμπαζιώτη για τις πληρωμές του Δήμου, όπου όπως ανέφερε ο κ. Δριμής δεν ακολουθείται σε όλους η ίδια νόμιμη διαδικασία για την εκτέλεση και την υλοποίηση των έργων με τις απαραίτητες επιτροπές παραλαβής ώστε να γίνει η εξόφλησή τους.

Παρακολουθήστε ένα απόσπασμα, όπως το κατέγραψε ο φακός του filiatranet:


Πηγή : filiatra net

Πρέπει επιτέλους να πληρώσουν όσοι ευθύνονται για την καταστροφή του λιμανιού

Με οργή και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε και διαπιστώσαμε την πλήρη καταστροφή του Λιμανιού της Κυπαρισσίας. Ένα έργο που στοίχησε στον ελληνικό λαό πάνω από 10 εκατ. Ευρώ δεν υπάρχει πια. Με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και οι αλιείς της περιοχής να στερούνται ένα ασφαλές δημόσιο έργο και εργαλείο ανάπτυξης για να βγάζουν το ψωμί τους (για κάθε άλλο μέρος η θάλασσα και το λιμάνι είναι ευλογία για την Κυπαρισσία κατάντησε κατάρα). Τα προβλήματα από την απαράδεκτη και παράλογα κακότεχνη κατασκευή του έργου τα έχουμε διαπιστώσει και αναδείξει, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τους ιδιαίτερα μαχητικούς αλιείς, ακόμη και σε πρόσφατη επίσκεψη. Η καταστροφή του Λιμανιού ήταν αναμενόμενη, αφού ο καθ’ ύλην αρμόδιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης παρά τις ανακοινώσεις και δεσμεύσεις για κατ’ επείγουσα επέμβαση αποτροπής της πλήρους καταστροφής, δεν έκανε τίποτα. Προφανώς δεν «πρόλαβε» απορροφημένος από τα «μεγάλα Deals» που ετοιμάζει (ΕΟΖ, σκουπίδια, τουριστική προβολή). Δεν κατάφερε ούτε με τα πενιχρά 74.000€, που ανακοίνωσε, να εκτελέσει τις κατ’ επείγουσες εργασίες προστασίας.

 Το Λιμάνι της Κυπαρισσίας κατέρρευσε λοιπόν. Οι ευθύνες της εταιρείας, των επιβλεπόντων του έργου και της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας είναι τεράστιες. Τονίζουμε ότι και στο λιμάνι της Κυπαρισσίας όπως και στο Σκούρα-Πυρί η εταιρεία είναι η ίδια, η Ντι Ες ΑΕ, καθώς και οι επιβλέποντες. Θυμίζουμε ότι οι συγκεκριμένοι ελέγχονται σύμφωνα με την έκθεση (2011) του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιτζή. Φαίνεται ότι η διαφθορά μπορούν, ιστορικά, να αναπαράγονται στο «βαθύ κράτος» της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν μπορούν όμως να ξεγελάσουν τη φύση και τη θάλασσα. Επειδή επιτέλους πρέπει να πληρώσουν όσοι ευθύνονται με τις πράξεις τους και τις παραλήψεις τους για την καταστροφή του λιμανιού της Κυπαρισσίας και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος τουλάχιστον 10 εκ. ευρώ. Για τούτο τις επόμενες μέρες θα προβούμε πέραν της δημόσιας καταγγελίας που κάνουμε σήμερα:

1. Σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για γίνει άμεσα ο έλεγχος και η αναζήτηση ευθυνών για την μη αποτροπή της καταστροφής του Λιμανιού. Ο κ. Τατούλης οφείλει να εξηγήσει στον λαό της Τριφυλίας και τους φορείς της περιοχής, γιατί δεν έπραξε ότι όφειλε για να προστατεύσει τη δημόσια περιουσία και ένα σημαντικότατο έργο. Να τον πληροφορήσουμε ότι εκτός από τμήμα του «νέου έργου» που καταστράφηκε, επιπλέον καταστρέφετε εκτεθειμένος πια στην ορμή των κυμάτων και ο παλαιός βραχίονας που άντεξε έναν αιώνα, ακόμη και στους βομβαρδισμούς των Ιταλών. Είναι επίσης υποχρεωμένος να εξηγήσει γιατί για τρίτο χρόνο δεν τολμά να ελέγξει το έργο, αρμοδιότητάς του και να μας δώσει εξηγήσεις για το όργιο διαφθοράς και κατασπατάλησης 10 εκατ. Ευρώ δημόσιων πόρων.

2. θα προβούμε σε προσφυγή στη δικαιοσύνη με κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, ώστε να αποδοθούν ευθύνες και να σπάσει το απόστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής (διοίκησης, πολιτικών προσώπων και επιχειρηματικών - εργοληπτικών ομάδων). Είναι ηθική και πολιτική μας υποχρέωση να επέλθει η κάθαρση και να δικαιωθούν οι συνεχείς αγώνες των κατοίκων και των συλλόγων των αλιέων της περιοχής.


Πηγή : kyparissiotis

Καμία δέσμευση για το κέντρο υγείας αστικού τύπου

Για το αόριστο μέλλον μετέθεσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, τη ανέγερση Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στην Καλαμάτα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Θανάσης Πετράκος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ…

Ο Δήμος Καλαμάτας έχει παραχωρήσει στο υπουργείο οικόπεδο (στο παλιό στρατόπεδο) για την ανέγερση του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου. Όμως ενώ η παραχώρηση έγινε με τον όρο το Κέντρο Υγείας να ανεγερθεί εντός χρονικού περιθωρίου πέντε ετών, στη συνέχεια ο συγκεκριμένος όρος αφαιρέθηκε! «Το συγκεκριμένο οικόπεδο προορίζεται για ανέγερση Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, αυτό όμως είναι κάτι που θα αποφασισθεί στο γενικότερο σχεδιασμό και αναδιαμόρφωση του Υγειονομικού Χάρτη όλης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς και από την ενίσχυση από τα ευρωπαϊκά οικονομικά προγράμματα». Το συγκεκριμένο θέμα ανέδειξε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας η παράταξη του «Δικτύου».

Ο επικεφαλής της, Σταμάτης Μπεχράκης, υπογραμμίζει ότι το Κέντρο Υγείας είναι εξαιρετικά απαραίτητο για την πόλη της Καλαμάτας, αφενός για την εξυπηρέτηση των κατοίκων που αναγκάζονται τώρα να μετακινούνται με οικονομικό κόστος στη Σπερχογεία, όπου βρίσκεται το Νοσοκομείο. Αφετέρου θα ανακουφιστεί το ίδιο το Νοσοκομείο, αφού δεν θα επιβαρύνεται με τα περιστατικά που θα εξυπηρετούνται στο Κέντρο Υγείας.


Πηγή : simaia news

ΥΔΕ Μεσσηνίας – Καταργεί τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Γράφει ο Κάλχας

Μορφή Χιονοστιβάδας παίρνουν πλέον  οι καταγγελίες για τον τρόπο δημοσιονομικού ελέγχου  από την καθ΄ύλην αρμόδια αρχή την ΥΔΕ Μεσσηνίας  των παραστατικών που φθάνουν σε αυτή  για έγκριση πληρωμών  πολλές εκ των οποίων εξοφλούνται μετά από ….μήνες φέρνοντας  οικονομική ασφυξία και την  απόγνωση  σε Δεκάδες  Μεσσήνιους επαγγελματίες που είχαν την ….ατυχία να παράσχουν  υπηρεσίες σε οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .

Την στιγμή που κάνουν ….χορό τα εκατομμύρια (το αποδεικνύουν άλλωστε οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ )  η υπηρεσία  ΥΔΕ Μεσσηνίας κάνει έλεγχο και απορρίπτει από τις πληρωμές τους ….Ψιλικατζήδες . Από την μία εγκρίνει πληρωμές  εκατοντάδων  χιλιάδων ευρώ  ( απ΄ευθείας αναθέσεις έργων των δήμων ) τα περίφημα 45 αρια  τα οποία όλοι οι παροικούντες  στην Ιερουσαλήμ  γνωρίζουν πως ανατίθενται …. (είναι πλέον κοινό μυστικό ) και από την άλλη απορρίπτει μικροποσά της τάξης των 50-100ευρώ  πχ για αλλαγή  αμορτσέρ σε κάποιο κρατικό αυτοκίνητο   η κάποια εκδήλωση πολιτιστικού συλλόγου που γίνεται μια φορά τον χρόνο.

Ταυτόχρονα όμως γεννάται όμως το ερώτημα …..την στιγμή που τα παραστατικά που αποστέλλονται στην υπηρεσία για έγκριση πληρωμών και   πολλά  από αυτά έχουν ομόφωνα ψηφιστεί από τις αιρετές αρχές της περιφέρειας και των δήμων με ποια αρμοδιότητα η συγκεκριμένη  υπηρεσία τα  απορρίπτει και τα   ….πετάει στο καλάθι των αχρήστων . Ας αναλάβει λοιπόν και το έργο των αυτοδιοικητικών υπηρεσιών  που προβλέπει ο νομοθέτης ( αφού στην πράξη τους καταργεί)  και να τελειώνει αυτή η κοροϊδία !


Πηγή : news messinia

Σκάνδαλο με με νοθευμένα ελαιόλαδα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

NEW YORK TIMES

Μεγάλη επιχείρηση Ελλήνων ομογενών

Στο επίκεντρο σκανδάλου με νοθευμένα ελαιόλαδα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής   Ένα σκάνδαλο με πολύ μεγάλο «ελληνικό ενδιαφέρον» απασχολεί τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών και ήλθε στην επιφάνεια με σχετικό δημοσίευμα των New York Times στις 6 Φεβρουαρίου 2013. Το σκάνδαλο αυτό αποτελεί την «κορυφή του παγόβουνου» για ένα θέμα που αφορά στην ευρύτερη παραπλάνηση των Αμερικανών καταναλωτών σε σχέση με τη σήμανση προϊόντων παρθένου ελαιολάδου. Με δεδομένη την έλλειψη ειδικότερης γνώσης πάνω στο θέμα από το συντριπτικό ποσοστό των Αμερικανών καταναλωτών, φαίνεται πως υπάρχουν επιχειρηματίες που τους θεωρούν «Αμερικανάκια», πουλώντας φύκια για… μεταξωτές κορδέλες!

Η ειρωνεία είναι ότι η ίδια ακριβώς επιχείρηση (πανίσχυρη στην αμερικανική αγορά λαδιών) κατηγορήθηκε πριν από δύο περίπου χρόνια ότι διαθέτει στην αμερικανική αγορά ελληνικό ελαιόλαδο, με τις ενδείξεις «LAKONIA» και «Extra Virgin Olive Oil of Kalamata», σε ιδιαίτερα ελκυστική (έως εξευτελιστική) τιμή για εισαγόμενο παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο όμως ήταν νοθευμένο με πυρηνέλαιο και σπορέλαια!

Ιστορικό

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά:

Ο Σύνδεσμος Ελαιολάδου Βόρειας Αμερικής (North American Olive Oil Association – NAOOA) κατέθεσε (6/2/2013) μήνυση εναντίον των εταιρειών «Kangadis Food Inc.» & «The Gourmet Factory» με την κατηγορία ότι συνειδητά αναγράφουν στην ετικέτα των προϊόντων με το σήμα «Capatriti» «ελαιόλαδο», όταν το περιεχόμενο των προϊόντων αυτών δεν έχει καμιά σχέση με ελαιόλαδο, αφού προέρχεται από απομεινάρια φλούδας και κουκούτσια ελιάς, δηλαδή πυρηνέλαιο! Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, η εκπρόσωπος του Συνδέσμου NAOOA Eryn Balch σε δηλώσεις της τόνισε πως «πουθενά στον κόσμο ένα πυρηνέλαιο δεν επιτρέπεται να παρουσιάζεται στους καταναλωτές ως ελαιόλαδο! Το κόστος παραγωγής πυρηνελαίου αποτελεί ένα κλάσμα μόνο του κόστους παραγωγής που έχει το αυθεντικό ελαιόλαδο». Στις δηλώσεις της η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα: «Οι τιμές των προϊόντων με το σήμα Capatriti βρισκόταν στα επίπεδα του ενός τρίτου ή του μισού των επιπέδων τιμών όλων των ανταγωνιστικών προϊόντων, έτσι ο Σύνδεσμος αποφάσισε να αναθέσει σε έναν ανεξάρτητο φορέα τη συλλογή εννέα δειγμάτων του προϊόντος Capatriti 100% Αγνό Ελαιόλαδο από τρεις διαφορετικές παρτίδες. Αφαιρέθηκαν όλες οι ενδείξεις που χαρακτήριζαν τις φιάλες και απεστάλησαν στην Ισπανία σε εργαστήριο πιστοποιημένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου – έναν Οργανισμό που εδρεύει στη Μαδρίτη και θέτει τα πρότυπα της αγνότητας και της ποιότητας του ελαιολάδου. Τα αποτελέσματα που λάβαμε επιβεβαίωσαν ότι κανένα από τα δείγματα δεν ήταν ελαιόλαδο αλλά πυρηνέλαιο, ένας τύπος πυρηνέλαιου, καθώς και σπορέλαιο!». Τέλος, η Eryn Balch παραπονέθηκε: «Οι πληροφορίες σχετικά με καρυδέλαιο, φουντουκέλαιο και άλλα σπορέλαια συχνά διαστρεβλώνονται από τον Τύπο. Η συζήτηση που γίνεται δεν αφορά στο θέμα της αυθεντικότητας. Αφορά στην επισήμανση στο πλαίσιο ενός βαθμού, αν δηλαδή κάτι είναι πραγματικά εξαιρετικά παρθένο ή όχι». Ίσως για το λόγο αυτό η νοθεία του ελαιολάδου με άλλα έλαια αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα στην Αμερική, που δημιουργεί διογκούμενες διαμαρτυρίες των καταναλωτών σε σχέση με το χαρακτηρισμό ενός προϊόντος σαν «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο».

Σύμφωνα, πάντως, με το δημοσίευμα των New York Times, εκπρόσωπος του Κέντρου Ελαιολάδου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δεν εξεπλάγη καθόλου με την κατάθεση της μήνυσης, δηλώνοντας πως «υπάρχουν τόσο πολλές καταγγελίες που δείχνουν ότι η ταξινόμηση και η σήμανση των ελαιολάδων αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα». Επιπλέον, μελέτες και έρευνες του Κέντρου Ελαιολάδου έδειξαν ότι από τα ελαιόλαδα που πωλούνται στις αλυσίδες λιανικής των ΗΠΑ για τη βιομηχανία της μαζικής εστίασης, πάρα πολλά δείγματα δεν ανταποκρίνονταν στις ενδείξεις που έφεραν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος Ελαιολάδου Βόρειας Αμερικής «επέπληξε» το 2010 εγγράφως μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εισαγωγής ελαιολάδου των ΗΠΑ (Castello Imports), διότι πουλούσε πυρηνέλαιο με τα σήματα «Λύρα» και «Πήγασος» (το «Πήγασος», μάλιστα, να γράφει στα ελληνικά και τη λέξη «Καλαμάτα») ως… έξτρα παρθένο ελαιόλαδο! Οι δικηγόροι, πάντως, του Συνδέσμου NAOOA θεωρούν πως η περίπτωση αυτή («Kangadis Food Inc.» & «The Gourmet Factory») είναι μια πολύ καθαρή και κρυστάλλινη περίπτωση ψευδούς διαφήμισης και πως δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το πόσο αλήθεια περιέχει. Σύμφωνα πάντα με τους δικηγόρους του Συνδέσμου NAOOA: «Εδώ έχουμε να αναγράφεται στη συσκευασία “100% ελαιόλαδο” και αυτό, με οποιοδήποτε πρότυπο, δεν είναι αλήθεια!». Ένας από τους υπεύθυνους της εταιρείας που κατηγορείται (Θέμης Καγκάδης) απέφυγε να πάρει θέση στο θέμα, δηλώνοντας στους New York Times τα εξής: «Δεν έχω ιδέα! Δε γνωρίζω ακόμα τις λεπτομέρειες της μήνυσης και θα ζητήσω από τους δικηγόρους μας να το φροντίσουν!»

Η μήνυση, πάντως, στοχεύει να εμποδίσει την «Kangadis Food Inc.» και την «The Gourmet Factory», που λειτουργούν στον ίδιο χώρο (55 Corporate Drive, Hauppauge, New York 11788), από το να πουλάνε πυρηνέλαια χωρίς να δηλώνουν ρητά την ένδειξη αυτή στην ετικέτα των προϊόντων τους (η απαίτηση, μάλιστα, αυτή είναι με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων) και να ενημερώσει τους λιανοπωλητές και τους άλλους αγοραστές των προϊόντων πυρηνελαίου ότι αγόραζαν ένα νοθευμένο προϊόν. Παράλληλα, απαιτεί αποζημιώσεις για τη ζημιά που υπέστησαν οι εισαγωγείς και οι διανομείς παρθένου ελαιολάδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και οι παραγωγοί τους!

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1982 και τροποποιήθηκε μόλις το 2010, ο όρος «Παρθένο Ελαιόλαδο» (virgin olive oil) μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για το ελαιόλαδο που προκύπτει από την «πρώτη πίεση» της ελιάς και φθάνει στην κατανάλωση χωρίς άλλη επεξεργασία. Αντίθετα, το λάδι που προκύπτει από περαιτέρω επεξεργασία του πυρήνα και της ψίχας της ελιάς (πυρηνέλαιο) και εξευγενίζεται για να καταστεί βρώσιμο με χημικά μέσα, πρέπει να φέρει στη σήμανσή του την ένδειξη «εξευγενισμένο πυρηνέλαιο». Η νομοθεσία που ισχύει για τη Νέα Υόρκη είναι ακόμα πιο αυστηρή και ορίζει ότι οποιαδήποτε μορφής «μείγμα» ελαιολάδου πρέπει να αναφέρεται ρητά στη συσκευασία. Στην πολυσέλιδη μήνυση που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Ελαιολάδου Βόρειας Αμερικής (North American Olive Oil Association – NAOOA) για «να σταματήσει τις επιζήμιες και καταστροφικές εμπορικές πρακτικές της εταιρείας Gourmet Factory», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνει, μεταξύ πολλών άλλων, τα εξής:

«Καταθέτουμε τη μήνυση αυτή εναντίον του κατηγορούμενου για παράνομη και παραπλανητική σήμανση βρώσιμων προϊόντων ελαιολάδου που διατίθενται σε καταναλωτές και στην αγορά. Ο κατηγορούμενος διαθέτει στην αγορά έλαια για ανθρώπινη κατανάλωση με το εμπορικό σήμα Capatriti ως “100% αγνό ελαιόλαδο” (100% pure olive oil) χωρίς τα έλαια να έχουν την παραμικρή σχέση με αυτό! Αντί “100% αγνό ελαιόλαδο” τα νοθευμένα προϊόντα του “Gourmet Factory” αποτελούνται κυρίως (αν όχι συνολικά) από βιομηχανικά παραγόμενα, με χημικά μέσα διαχωριζόμενα έλαια, γνωστά ως πυρηνέλαια». «Ο Σύνδεσμος Ελαιολάδου Βόρειας Αμερικής (North American Olive Oil Association – NAOOA) έχει λόγους να πιστεύει ότι το “Gourmet Factory” παραπλανεί είτε σκόπιμα είτε από βαθιά περιφρόνηση προς τον ποιοτικό έλεγχο. Το ελαιόλαδο και το πυρηνέλαιο παράγονται μέσα από μια απόλυτα προκαθορισμένη διαδικασία. Η τιμή του πυρηνελαίου είναι από 30% έως 40% φθηνότερη και κάθε στοιχειώδης έλεγχος θα εντόπιζε την ύπαρξή του. Συνεπώς, ένας συσκευαστής ή ένας διανομέας ελαιολάδου δεν παραπλανά άθελά του δηλώνοντας το πυρηνέλαιο ως ελαιόλαδο».

Σε άλλο σημείο της μήνυσης αναφέρεται: «Η εταιρεία έπρεπε να γνωρίζει τη νοθεία των προϊόντων της, διότι το έτος 2008 κατέθεσε ένσταση στην Πολιτεία του Connecticut, η οποία υιοθέτησε τις προδιαγραφές του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου για την εκτίμηση της ποιότητας του ελαιολάδου, καθορίζοντας ποινές για τις εταιρείες που πουλούσαν ελαιόλαδα αναμεμειγμένα με διάφορα σπορέλαια. Η εταιρεία προσπάθησε να εμποδίσει το τμήμα προστασίας των καταναλωτών του Connecticut από την εφαρμογή του νόμου αυτού για το ελαιόλαδο, ισχυριζόμενη ότι η φήμη και οι εμπορικές της σχέσεις είχαν ήδη πάθει ζημιά με την υιοθέτηση των προδιαγραφών ποιότητος ελαιολάδου». Στις 27 Φεβρουαρίου 2013 η μεγαλύτερη ομογενειακή εφημερίδα των ΗΠΑ (Εθνικός Κήρυκας) ανέφερε: «Σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της ομογενειακής εταιρείας The Gourmet Factory, Θέμης Καγκάδης, αρνείται τις αιτιάσεις που περιέχονται στη μήνυση του Συνδέσμου Ελαιολάδου Βόρειας Αμερικής, για νόθευση του Capatriti».

Η «Kangadis Food Inc.» μαζί με την «The Gourmet Factory», θεωρούνται μια μεγάλη επιχείρηση με εξαιρετικές εγκαταστάσεις, η οποία καλύπτει ένα πολύ αξιόλογο μερίδιο αγοράς της Νέας Υόρκης – και όχι μόνο. Σε μερικές ιστοσελίδες με βάση τις ΗΠΑ που παρέχουν εταιρικά στοιχεία, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Kangadis Food Inc.» εμφανίζεται ο ομογενής Γιώργος Ιγνατιάδης, ενώ ο Θέμης Καγκάδης φέρεται σαν αντιπρόεδρος – όπως και ο Ντένης Καγκάδης. Τέλος, ο Αριστείδης Καγκάδης φέρεται ως εκτελεστικός διευθυντής. Αντίθετα, στην «The Gourmet Factory» ως ιδιοκτήτης φέρεται ο Θέμης Καγκάδης και πρόεδρος ο Αριστείδης Καγκάδης. Η εταιρεία εισάγει έλαια για βασικά εμπορικά σήματα που διαθέτει στην αμερικανική αγορά από την Ιταλία, την Ισπανία, την Τυνησία και την Ελλάδα. Τα προϊόντα με το σήμα Capatriti εισάγονται (όπως δηλώνεται στη συσκευασία) από την Ιταλία, ενώ τα προϊόντα με το σήμα Sevilla Mia από την Ισπανία (περιλαμβάνει, εκτός από το Canola Oil από κραμβέλαιο, διάφορα φυτικά έλαια, αραβοσιτέλαιο κ.ά.) Τα προϊόντα με το σήμα Capatriti, για τα οποία δημιουργήθηκε το σκάνδαλο, «άλλαξαν όψη» τις τελευταίες εβδομάδες: Σήμερα βλέπουμε στην ιστοσελίδα της σειράς (http://www.capatritioliveoil.com/home.html), τα ελαιόλαδα «Extra Virgin olive oil», «Pure Olive Oil» (το 100% εξαφανίστηκε), «Light Olive Oil» και ένα νέο προϊόν «All natural Blended Olive Oil». Το προϊόν αυτό, όπως αναφέρεται στη συσκευασία του, περιλαμβάνει 15% Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (Extra Virgin Olive Oil) και 85%... κραμβέλαιο (Canola) από το φυτό της αγριοκράμβης που περιέχει ελαιούχους σπόρους! Αξίζει να σημειωθεί ότι από το έτος 2002 η Ε.Ε. επισημαίνει ότι η γύρη από ορισμένα γενετικά τροποποιημένα φυτά μπορεί να μολύνει με ξένα γονίδια φάρμες οργανικής καλλιέργειας και άγριες ποικιλίες. Σε σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (2002) αναφέρεται ότι η αγριοκράμβη μπορεί να περιγραφεί ως καλλιέργεια υψηλού κινδύνου για τη ροή γονιδίων!

Όσον αφορά στη δραστηριότητα των εταιρειών «Kangadis Food Inc.» και «The Gourmet Factory» με ελληνικό ελαιόλαδο, πριν από δύο περίπου χρόνια είχε δημιουργηθεί σοβαρό ζήτημα που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα: Η εφημερίδα «Ελευθερία» Πελοποννήσου σε άρθρο της (2 Ιουνίου 2011) με τίτλο «Πλήγμα για Μεσσηνία και Λακωνία - Όργιο με νοθευμένο λάδι στην αγορά της Νέας Υόρκης» αναφέρει, μεταξύ πολλών άλλων, τα εξής:

«Όργιο νοθείας, δυσφήμησης του μεσσηνιακού ελαιολάδου και ειδικότερα του ονόματος “Καλαμάτα” στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλύπτουν η ιστοσελίδα www.adena.gr και το ομογενειακό ραδιόφωνο www.radioneo.us σε διαδοχικές αναρτήσεις. Σε μήνυμα που έφθασε στην ηλεκτρονική έκδοση της “Ε“, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους που έγιναν σε ελαιόλαδο το οποίο αγοράστηκε από σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας με το εμπορικό σήμα “Lakonia”, που κυκλοφορεί σε εξευτελιστική τιμή εδώ και πολλά χρόνια. Η ανάλυση δεν μπορεί να καθορίσει τη χώρα προέλευσης του προϊόντος, όμως, έδειξε ότι πρόκειται για “μη κανονικό, νοθευμένο με πυρηνέλαιο και σπορέλαιο”».

Στο θέμα αναμείχθηκε ο (τότε) υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Μεσσηνίας, Δημήτρης Κουσελάς, ο οποίος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση της εφημερίδας «Θάρρος» της Μεσσηνίας (http://old.tharrosnews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3159...), ζήτησε από το Γενικό Χημείο του Κράτους ενημέρωση, προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο την προστασία του ονόματος και του κύρους του μεσσηνιακού ελαιολάδου. Η γενική διευθύντρια του Γενικού Χημείου του Κράτους, Ασημούλα Κ. Παπαθανασίου, τον ενημέρωσε ως εξής: «Ο ΕΦΕΤ, κατόπιν καταγγελίας - παραπόνου ομογενούς από τη Νέα Υόρκη, παρέλαβε δύο δείγματα ελαιολάδου, τα οποία προμηθεύτηκε σύμφωνα με δήλωσή του από την αγορά της Νέας Υόρκης. Τα δείγματα ελαιολάδου προσκομίστηκαν στη Δ’ Χ.Υ. Αθηνών του ΓΧΚ από υπάλληλο του ΕΦΕΤ και πήραν αριθμό δείγματος ΓΧΚ 015/386/2011 και 015/387/2011 (09/05/2011). Πρόκειται για δείγματα καταγγελίας (έκφραση παραπόνου περί νοθείας) και ανατέθηκαν σε δύο χημικούς για ανάλυση με βάση τον Κανονισμό ΕΟΚ 2568/91 όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Το δείγμα με αρ. 015/387/2011 προσκομίστηκε εις απλούν σε σφραγισμένο μεταλλικό δοχείο των 3 λίτρων με τις ενδείξεις: “ΛΑΚΩΝΙΑ®”, Παρθένο λάδι ελιάς ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ “LAKONIA®” , Extra Virgin Olive Oil of KALAMATA, LOT* GF012511 Best before 01/25/12 COLD PRESSED, Imported Filiatra, Messinias, PRODUCT of Greece, Distributed by GOURMET FACTORY HAUPPAGE, N.Y. 11788, Barcode 7 06950 12003 3. Στο πλάι της συσκευασίας σχολιάζεται η καταγωγή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου: Laconia Extra Virgin Olive Oil is produced from finest olives that are grown along the Mediterranean Coast. Το δείγμα εξετάστηκε στο εργαστήριό μας που είναι αναγνωρισμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, σύμφωνα με τις διαπιστευμένες κατά ISO/IEC 17025 μεθόδους, όπως αυτές προβλέπονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2568/91 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Από τα αναλυτικά στοιχεία το δείγμα παρθένου ελαιόλαδου, όπως δηλώνεται στη συσκευασία, είναι ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ (πιθανώς με πυρηνέλαιο και σπορέλαιο). Σημειώνουμε, επίσης, ότι δεν πληροί τα κριτήρια του παρθένου ελαιόλαδου του κανονισμού των ΗΠΑ (United States Standards for Grades of Olive Oil and Olive – Pomace Oil, effective October 25, 2010). Το ΓΧΚ κοινοποίησε στον ΕΦΕΤ τις εκθέσεις εξέτασης των δειγμάτων. Παράλληλα, ο ομογενής ζήτησε και έλαβε από τον ΕΦΕΤ τις εκθέσεις εξέτασης των εν λόγω δειγμάτων. Με πρωτοβουλία του ΕΦΕΤ (αρ. πρωτ. 8224/25-5-20111 Δ/νση Εργ. Ελέγχων ΕΦΕΤ) διοργανώθηκε στο υπ. Εξωτερικών και με συμμετοχή του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύσκεψη στις 27-5-2011 για την εξέταση του παραπάνω θέματος, καθώς αφορά ένα σημαντικό εθνικό προϊόν. Στη σύσκεψη αυτή προέκυψε, σύμφωνα με έγγραφο της πρεσβείας μας στην Ουάσιγκτον, ότι ο όρος “KALAMATA EXTRA VIRGIN OLIVE OIL” και “KALAMATA” έχει κατοχυρωθεί ως εμπορικό σήμα από την εταιρεία Sirop Imports Inc., με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, στην αγορά του Σικάγου και της Ουάσιγκτον δε βρέθηκαν τα προϊόντα που είχαν προσκομιστεί από τον καταγγέλλοντα. Η έρευνα από την πρεσβεία μας συνεχίζεται στην αγορά της Ν. Υόρκης».

  Συμπέρασμα

Η προβολή της υπόθεσης από τους New York Times συμβάλλει ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά στην πολύ σημαντική ποιοτική διαφορά μεταξύ του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και όλων των άλλων κατηγοριών ελαίων, καθώς και για την τεράστια σημασία των σωστών ενδείξεων που πρέπει να υπάρχουν στη συσκευασία. Η αχανής αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενδιαφέρει τα μέγιστα την Ελλάδα. Όταν το 70% τουλάχιστον της συνολικής μας παραγωγής είναι «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, έχουμε κάθε λόγο να συμβάλλουμε, με τις όποιες δυνάμεις μας, στην ενημέρωση του αμερικανικού καταναλωτικού κοινού και στην αντιμετώπιση της νοθείας ελαιολάδου, η οποία, απ’ ό,τι φαίνεται από τα ευρήματα του Κέντρου Ελαιολάδου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έχει εξελιχτεί σε «εθνικό χόμπι» πολλών αμερικανικών εταιρειών! Είναι κρίμα που ένας μεγάλος Όμιλος ομογενειακών επιχειρήσεων κατηγορείται, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, για εκτεταμένη νοθεία ελαιολάδου, όταν με την δύναμη και το μέγεθος που έχει αποκτήσει θα μπορούσε να επιβάλλει στην αμερικανική αγορά αυθεντικό, ελληνικό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στις υψηλές τιμές που δικαιούται η καταπληκτική ποιοτική, διατροφική και φαρμακευτική του αξία!

Η διάθεση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, σύμφωνα με τις κατηγορίες που διατυπώνονται, νοθευμένου και σε εξευτελιστικές τιμές προκαλεί ανυπολόγιστη ζημιά στο «υγρό χρυσάφι» (κατά Όμηρο) και «μεγάλο θεραπευτή» (κατά Ιπποκράτη) -σχετικό είναι το άρθρο 11ης Μαρτίου 2013 με τίτλο Ελαιόλαδο: Tροφή και φάρμακο μεγάλης αξίας, αυξάνει ραγδαία τις εξαγωγικές του επιδόσεις – μέσα στο 2012 οι εξαγωγές ελληνικού ελαιόλαδου αυξήθηκαν κατά 33,5% σε αξία και κατά 37,1% σε ποσότητα!- κυριολεκτικά… για μια (μικρή) χούφτα δολάρια! Κατά τη γνώμη μας, η Ελλάδα με τη συμμετοχή αρχών και φορέων (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Γραφεία Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Ουάσιγκτον και Νέας Υόρκης, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου - ΣΕΒΙΤΕΛ, Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου & Ελιάς - ΕΔΟΕΕ), σε απευθείας συνεννόηση με το δικηγόρο που εκπροσωπεί τον Σύνδεσμο Ελαιολάδου Βόρειας Αμερικής [Timothy J. Treanor - Δικηγορικό Γραφείο Sidley Austin LLP, 787 Seventh Avenue, New York, NY 10019, Τηλ. (001) 212.839.5300, Fax (001) 212.839.5599] θα πρέπει να διερευνήσει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης της χώρας μας στη δίκη που θα διεξαχθεί (έχει «έννομο συμφέρον») με τη δική της «εμπειρία» που αφορά στο ελαιόλαδο «Lakonia» από… τα Φιλιατρά Μεσσηνίας!

Δεν μπορούμε (και δε θέλουμε) να αποφανθούμε εάν η «Kangadis Food Inc.» & η «The Gourmet Factory» είναι αθώες ή ένοχες για τις κατηγορίες που τις αποδίδονται. Άλλωστε, αυτό θα αποφασιστεί από τους ενόρκους του αμερικανικού δικαστηρίου που θα κρίνει την υπόθεση. Μπορούμε, όμως, να εκτιμήσουμε ότι τα εναντίον τους στοιχεία είναι συντριπτικά! Όπως φαίνεται, λοιπόν, λογικό, δεν μπορούμε και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να σφυρίζουμε αδιάφορα μπροστά σε ένα πολύ ζωτικό για την αγροτική μας παραγωγή θέμα, το οποίο είναι ταυτόχρονα και υψίστης σημασίας για την εθνική μας οικονομία!

Λεωνίδας Κουμάκης
lk@kbanalysis.com


Πηγή : tharros news