Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Χιονοστιβάδα παραπόνων στη Τριφυλία για το πετσοκομένο ΕΚΑΣ και τον ΕΟΠΠΠΥ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΑΝΤΙΔΡΑ ο κόσμος της Τριφυλίας στην περικοπή του ΕΚΑΣ αλλά και τις ελλειπείς υπηρεσίες του ΕΟΠΠΥ, αναμένοντας μάλιστα να δυσκολέψει η κατάσταση στον τόπο μας. Αυτό αποκαλύπτει μια βόλτα στην αγορά της πόλης με τα προβλήματα να παραμένουν καθημειρνά και χωρίς τέλος ενώ δηλώνουν απογοητευμένοι....

Ο κ. Γιώργος Π. συνταξιούχος μας ανέφερε ότι περικόπη το ΕΚΑΣ με αποτέλεσμα να μειώνονται τα πάντα ενώ ο όδιος έει υποστεί μείωση της σύνταξης κατά 30% ενώ είπε ότι "Θεός φυλάξη μην μας μειώσουν τα πάντα". Για το ΕΟΠΠΥ τόνισε ότι η κατάσταση είναι ανυπόφορη αφού πληρώνουν στογιατρό 10 ευρώ αλλά και το τσουχτερό τηλεφώνημα για το απλό ραντεβού, λέγοντας ότι τελικά πληρώνονται τα πάντα όπως "τα φάρμακα με 25% με τα περισσότερα να είναι εκτός λίστας οπότε μιλάμε για μεγάλες κοινωνικές παροχές που ευτελίζονται". Ο κ. Δημήτρης Α. που έχει σύνταξη ΟΓΑ προσθέτει ότι "οι αγρότες πληρώνουν υψηλή φορολογία με τη σύνταξη πείνας 300 ευρώ που φτάνουν μόνο για ΔΕΗ και ΟΤΕ" ενώ για τον ΕΟΠΠΥ εκτίμησε ότι οι δομές υγρείας χρειάζονται βελτίωση. Ο κόσμος πάντως προτιμά να εξυπηρετηθεί χάνοντας την σύνταξή του για λόγους υγείας ενώ η οργή ξεχιελίζει σαν ποτήρι.


ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ο κ. Κώστας υπογράμμισε ότι δεν είναι κανοποιημένος από τις δομές κοινωνικής πρόνοιας δηλώνοντας απογοήτευση, ενώ ο Κανέλλος Αδαμόπουλος 82 ετών μας είπε ότι 40 χρόνια επαγγελματίας σήμερα λαμβάνει σύνταξη 450 ευρώ περίπου. Διερωτήθηκε γιατί κόπηκε το ΕΚΑΣ με 230 ευρώ στο μισό με αποτέλεσμα να πληρώνει 250 ευρώ ενοίκιο χωρίς να υπολογιστούν τα άλλα έξοδα, ενώ μικρή σύνταξη λαμβάνει η σύζυγός του. Επισήμανε ότι δεν βγαίνει η κατάσταση και σκέφτεται να πιεί ένα καφέ λέγοντας ότι "να πάνε να πνιγούν όλοι τους" ενώ είχε παράπονα για τον ΕΟΠΠΥ σε ότι αφορά την τηλεφωνική εξυπηρέτηση. Ο κ. Μένης Κωνσταντακόπουλος ανησυχεί πότε θα βγει στη σύνταξη λέγοντας ότι οι νέοι θα υποφέρουν ενώ οι επαγγελματίες εκτιμά ότι από το φθινόπωρο θα κλείσουν τα μισά καταστήματα, λόγω πτώσης τζίρου....ενώ για το ΕΚΑΣ είπε ότι τα ζευγάρια πρέπει να χωρίσουν για να το δικαιούνται....


Πηγή : radio 936

Ξεκίνησε σήμερα το 1ο τουρνουά Foot-Volley στο Καλό Νερό

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Τριήμερο γεμάτο πλούσιο, εντυπωσιακό και μοναδικό θέαμα στην άμμο της βραβευμένης με Γαλάζια Σημαία παραλίας του Καλού Νερού διοργανώνουν τοπικοί φορείς και σύλλογοι με τη διεξαγωγή του 1ου Τουρνουά Foot-Volley, από σήμερα έως και την Κυριακή!

Σήμερα, στις 4.00 το απόγευμα, θα ξεκινήσουν οι προκριματικοί αγώνες με Έλληνες ποδοσφαιριστές και οι δύο πρώτες ομάδες θα αγωνιστούν το Σάββατο στους προκριματικούς των επαγγελματιών, Ελλήνων και Βραζιλιάνων. Το Σάββατο, στις 4.00 επίσης, θα ξεκινήσουν οι προκριματικοί αγώνες, και η έναρξη θα γίνει από τον Ολυμπιονίκη Μιχάλη Μουρούτσο. Θα ακολουθήσουν, μέχρι τις 8.00, αγώνες σε δύο γκρουπ προκειμένου να αναδειχθούν οι 4 ομάδες που θα αγωνιστούν στο μικρό και το μεγάλο τελικό της Κυριακής. Την Κυριακή, στις 5.00 το απόγευμα, θα γίνει ο μικρός τελικός και στις 6.30 ο μεγάλος τελικός. Ενδιάμεσα θα υπάρχουν happenings και show στην άμμο με Βραζιλιάνες cheerleaders και τον ηθοποιό Κώστα Σόμμερ. Μετά το τέλος των αγώνων, στις 10.00 το βράδυ, στην «Πισίνα» στην παραλία του Καλού Νερού, θα γίνει τρελό latin πάρτυ με χορούς σε ξέφρενους ρυθμούς!

Το 1ο αυτό τουρνουά συνδιοργανώνουν ο ΠΑΟ Καλού Νερού, ο Οικολογικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Καλονεριτών και ο Σύλλογος Επαγγελματιών του Καλού Νερού, υπό την αιγίδα του Δήμου Τριφυλίας. Χθες, στο ξενοδοχείο “Messina Mare”, με φόντο τη Γαλάζια Σημαία στην πανέμορφη παραλία του Καλού Νερού, εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος του Οικολογικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Καλονεριτών, Δημήτρης Παπακωνσταντόπουλος, αναφέρθηκε στη διοργάνωση των αγώνων, «σ’ ένα μοναδικό φυσικό τοπίο. Οι αγώνες foot-volley είναι μοναδικοί για την περιοχή, δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο γεγονός και περιμένουν όλοι με αγωνία. Γίνονται από όλους τους Συλλόγους του Καλού Νερού, κάτι που δείχνει τη σύμπνοια και την ενότητα της περιοχής». O κ. Παπακωνσταντόπουλος ευχαρίστησε τους χορηγούς και κάλεσε όλο τον κόσμο της περιοχής και ιδίως τη νεολαία να επισκεφθεί το Καλό Νερό!

Ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Αυλώνος, Γιάννης Φιλντίσης, σημείωσε πως «ο Δήμος Τριφυλίας συμμετέχει στην πολιτιστική και αθλητική εκδήλωση του foot-volley, που γίνεται για πρώτη φορά στην παραλία του Καλού Νερού και έρχεται ως συνέχεια παλαιότερων διοργανώσεων beach volley, ενώ είχαμε φτάσει να κάνουμε και βαλκανικούς αγώνες. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, γιατι πραγματικά δείχνουν ότι αγαπάνε τον τόπο τους και με ομόνοια και σύμπνοια θα πάει μπροστά αυτό το όμορφο κομμάτι του τόπου μας». Ο ξενοδόχος Αντώνης Τζαναβάρης (Hotel Natura club) εξέφρασε τη χαρά του για τις προσπάθειες που γίνονται στην περιοχή, καθώς «σιγά σιγά αναπτύσσεται μ’ έναν πάρα πολύ ωραίο τρόπο. Αυτή η προσπάθεια που γίνεται με το foot-volley ή ποδοβόλεϊ, όπως λέγεται, είναι νέα γι’ αυτή την περιοχή, που πρέπει να αναδείξουμε και να προβάλλουμε πάρα πολύ δυνατά...».

Η εκπρόσωπος του “Messina Mare Seaside Hotel”, που είναι μέγας χορηγός του τουρνουά, Ξένια Τοανόγλου, σημείωσε: «Θα ήθελα να προσκαλέσω όλους τους νέους, γενικά τη νεολαία της περιοχής και όχι μόνο, να έρθουν να διασκεδάσουν και να συμμετάσχουν, ενεργά ή και μη, στο event αυτό». Η πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Καλού Νερού, Αθηνά Μέλλου, αναφέρθηκε στην προσπάθεια των τριών συλλόγων του Καλού Νερού και τη βοήθεια του Δήμου Τριφυλίας, για να τονίσει: «Για την περιοχή μας αυτή η διοργάνωση είναι πολύ σημαντική, γιατι δείχνει ότι έχει να προσφέρει πράγματα, πέρα από την ωραία παραλία και τον ήλιο και τη θάλασσα. Είναι μια αθλητική διοργάνωση διαφορετική».

Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΟ Καλού Νερού, Γιάννης Μποζίκας, σχολίασε «η ενότητα είναι αυτή που μετράει πάνω απ’ όλα και η ενότητα στον τουριστικό κλάδο, σε μια τουριστική κατ’ εξοχήν περιοχή, είναι ό,τι καλύτερο. Στο Καλό Νερό νομίζω ότι φέτος το αποδείξαμε».


Πηγή : tharros news

Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και ο γύρος της Μεσσηνίας

Κυρίες και κύριοι, απαγορεύεται να αρρωστήσετε Σαββατοκύριακο το μήνα Αύγουστο και, μάλιστα, κοντά στο Δεκαπενταύγουστο στην επαρχία, στην πιο βαθιά επαρχία (εννοώ σε χωριό). Τι, ξαμοληθήκατε στις επαρχίες της Ελληνίδος γης, τρώτε και φρούτα, σας πιάνει πόνος στην κοιλιά και περιμένετε να βρείτε γιατρό ή νοσοκομείο που να διαθέτει έστω ένα κυπελλάκι να πιείτε νεράκι; Αρχίζω από την αρχή. Είχα την ατυχία να… επιλέξω να αρρωστήσω Σαββατόβραδο, 10 του μηνός Αυγούστου. Στο χωριό μου (εγκαταλελειμμένο από το Δήμο-τέρας) γιατρός δεν υπήρχε. Στο πλησιέστερο ιατρικό κέντρο των Γαργαλιάνων εφημέρευε μία κυρία, που της τηλεφώνησα.

Με ξαπόστειλε με μια ευγενική διαταγή: -«Να πάρετε το 166 να σας πάει στην Κυπαρισσία». -«Μα τι λέτε, κυρία μου, πονάω πολύ και η Κυπαρισσία είναι μακριά». -«Να πάρετε ταξί»! Πού να βρεθεί ταξί από τα πανηγύρια. Κάποιος γείτονας προθυμοποιήθηκε να με μεταφέρει. Δεν είχε βενζίνη. Το πλησιέστερο βενζινάδικο ήταν στη Γιάλοβα. Δεν μπορούσε να πάει. Παρακαλάω, εκλιπαρώ έναν ταξιτζή από το τηλέφωνο και έναν δεύτερο, είχαν, λέει, δουλειά (ο ένας μου έκανε το φίλο, τέτοιους φίλους να ‘χει στη ζωή του ο αναθεματισμένος!). Τέλος, έρχεται το ασθενοφόρο, αρπάζω την τσάντα μου με όλα τα πράγματα μέσα και φθάνω στην Κυπαρισσία μετά από τρία τέταρτα κούνημα γερό και πόνους μεγάλους. Οι άνθρωποι εκεί, γιατρός και νοσηλευτές, ευγενείς μεν, ανίκανοι δε να προσφέρουν τίποτε. -«Νερό» φώναζα, «νεράκι, καίγομαι!» -«Δεν έχουμε», λέει, «κύπελλο»! -«Να αγοράσουμε για όνομα του Θεού», απαίτησα. -«Είναι νύχτα δεν μπορούμε, όλα είναι κλειστά». -«Θέλω να πάω στην τουαλέτα». -«Δεν έχουμε χαρτί!». -«Να βρείτε προς Θεού! Να ζητήσετε από οποιονδήποτε ασθενή». -«Δεν μπορούμε». Όλα αυτά με ευγένεια! -«Τι έχω και πονάω τόσο» ρωτάω. -«Δεν ξέρουμε!” -«Να μου κάνετε υπέρηχο». -«Δεν έχουμε υπέρηχο» Μου έκαναν καθισμένη ακτινογραφία. Φυσικά δεν έδειχνε τίποτε. -«Θα σε στείλουμε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας». Ήθελα να κάνω εμετό, να βγάλω ό,τι είχα φάει. Αντ’ αυτού μου έκαναν ΑΝΤΙΕΜΕΤΙΚΗ ΕΝΕΣΗ κάτω από τα ουρλιαχτά μου: -«Όχι, όχι, σας παρακαλώ πρέπει να κάνω εμετό, μην τον σταματάτε». Σημασία δε μου έδωσαν οι σοφοί εγκέφαλοι. Δεν ήθελαν να βγουν από το στόμα στο τόσο πλουσιοπάροχα οργανωμένο νοσοκομείο από την Ελληνική Πολιτεία. Ντροπή! Οι πόνοι γιγαντώθηκαν μέχρι να φθάσουμε στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας με το ασθενοφόρο, στα Επείγοντα, μετά από πολλή ώρα. Με υποδέχθηκε μια μικρή ειδικευόμενη γιατρός, η οποία με «τιμώρησε» να πονάω από τις 4.30 μέχρι τις 9.00 το πρωί της Κυριακής επί πέντε ώρες, γιατί δε δέχθηκα να μου περάσει ένα σωληνάκι από τη μύτη (ας σημειωθεί, έχω πρόβλημα με το διάφραγμα της μύτης, είναι τελείως ελαττωματικό, πνίγομαι εύκολα). Έκλαιγα, ούρλιαζα, πονούσα, φώναζα: -«Θα αυτοκτονήσω, θα πέσω από το παράθυρο. Καίγομαι».

Η ειδικευομένη κυρία αγέρωχη έλεγε ότι ήθελε να έχει εικόνα της αρρώστιας. Της αρρώστιας ή της εξαθλίωσης της ανθρώπινης ύπαρξης; Σφάδαζα. Έφθασε και μία άλλη της Σύντομης Νοσηλείας. Παρακολουθούσανε το θέαμα, όπως βλέπουμε στις ταινίες τον Βέγγο να τρώει ξύλο και να βογκάει! Θέλανε εικόνα επί πέντε ώρες! Επαναλάμβανα: -«Θα πέσω από το παράθυρο», και το εννοούσα, γιατί ήμουνα ανίκανη να κουνήσω το χεράκι μου από τους πόνους του ειλεού για να τους… στραγγαλίσω! Κάποιος κυνικός είπε: -«Να πέσεις είναι ισόγειο, δεν παθαίνεις τίποτε!». -«Άστε στο διάβολο», φώναξα. Όταν με ανέβασαν στη Χειρουργική, μου φέρθηκαν καλά, αλλά ο θάλαμος έμοιαζε με λαϊκή αγορά. Λαός, κόσμος, παιδάκια, τσιγγάνοι, έμπαιναν, έβγαιναν και κανείς δεν τους το απαγόρευε. Μου έκλεψαν οι επισκέπτες της διπλανής άρρωστης όλα μου τα χρήματα και τη φωτογραφική μηχανή. Τέλος έφυγα για την Αθήνα. Ξαλαφρωμένη τώρα από χρήματα και από πόνους, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γιατρούς και τις νοσοκόμες της Χειρουργικής, ιδιαίτερα τη νοσηλεύτρια Κατερίνα, για την προθυμία και την κατανόησή τους. Το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας ή να είναι νοσοκομείο ή να κλείσει!

Με κάθε ειλικρίνεια, Β. Λαμπροπούλου


Πηγή : tharros news

Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Περδικονέρη- Πλάτη μέχρι 4 Σεπτεμβρίου

Η Δ/νση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Μεσσηνίας ανακοινώνει ότι η διακοπή της κυκλοφορίας του τμήματος Περδικονερίου - Πλάτης της 19ης Επ. Οδού Κυπαρισσία – Περδικονέρι – Πλάτη περί τη ΧΘ 0+800, θα συνεχιστεί έως και την 4-9-2013, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα οι προβλεπόμενες εργασίες για τις ανάγκες εκτέλεσης του έργου: «Βελτίωση – Συντήρηση 19ης Ε.Ο. Κυπαρισσία – Περδικονέρι – Πλάτη».


Πηγή : messinia portal

Περίπου 800 κιλά πατάτες σε διάφορες συνταγές για τους επισκέπτες στη Γιορτή Πατάτας

ΑΛΑΓΟΝΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Σε εορταστικούς ρυθμούς τα χωριά του Ταϋγέτου. Σήμερα γιορτάζει το Καρβέλι, για την απόδοση της Κοίμησης της Θεοτόκου και αύριο είναι η μεγάλη Γιορτή της Πατάτας στην Αλαγονία. Στους επισκέπτες θα προσφερθούν περίπου 800 κιλά πατάτας, μαγειρεμένες με διάφορες συνταγές…

…πιο περιζήτητη ωστόσο αναμένεται ότι θα είναι και φέτος η τηγανισμένη στη γη, σε μεγάλη λαμαρίνα με ελαιόλαδο και σε φωτιά από ξύλα. Το μαγείρεμα γίνεται φυσικά από τις γυναίκες της Αλαγονίας, τις φιλόξενες και χρυσοχέρες. Είναι η 28η συνεχή χρονιά που ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα πραγματοποιήσει τη Γιορτή Πατάτας, ένα εκλεκτό προϊόν, η παραγωγή του οποίου ωστόσο έχει μειωθεί ιδιαίτερα λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης και του ξενιτεμού των νέων ανθρώπων. Στη γιορτή θα συμμετέχει και φέτος το Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας ενώ θα τραγουδήσει ο Κώστας Παπαβασιλόπουλος. Επίσης θα λειτουργήσουν περίπτερα στα οποία θα προβάλλονται τα προϊόντα και οι δραστηριότητες της περιοχής.


Πηγή : kalamata journal

Πώς θα δούμε την ψηφιακή εικόνα της TV

ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΟΔΗΜΟ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της DIGEA Ο επόμενος σταθμός της ψηφιακής μετάβασης, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.)39527/1311/ 01-08-2013 αρ. ΦΕΚ 1972/13-08-2013, είναι το κέντρο εκπομπής «Πεταλίδι» στη Μεσσηνία.

Πιο αναλυτικά, από τις 02:00 πρωινή της 27ης Σεπτεμβρίου 2013 θα ξεκινήσει η εκπομπή τηλεοπτικών προγραμμάτων με ψηφιακή τεχνολογία από το επιτρεπτό κέντρο εκπομπής «Πεταλίδι» (όπως προσδιορίζεται στην Κ.Υ.Α. 21161/12-08-2008) στο νομό Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ παράλληλα θα διακοπεί οριστικά η εκπομπή του τηλεοπτικού αναλογικού σήματος. Περισσότεροι από 120.000 κάτοικοι των πόλεων της Καλαμάτας, της Μεσσήνης, της Κορώνης και άλλων πόλεων της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας καθώς και ένα μικρό τμήμα της Λακωνίας θα αποκτήσουν πρόσβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Όσοι κάτοικοι καλύπτονται από το εν λόγω κέντρο θα χρειαστεί να διαθέτουν δέκτη (τηλεόραση ή εξωτερικό αποκωδικοποιητή) τεχνολογίας DVB-TMPEG4 ή H.264 και από τις 27 Σεπτεμβρίου 2013 να τον συντονίσουν στους διαύλους (συχνότητες): o 45 (666 MHz) για τους τηλεοπτικούς σταθμούς Alpha, Alter, ANT1, ΜακεδονίαTV o 47 (682 MHz)για τους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega, ΣΚΑΙ, Star, 902


Πηγή : pylos news

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Στο "Τρενοτεχνείο": Παραδοσιακό αλώνισμα για το αυγουστιάτικο φεγγάρι

Με παραδοσιακό αλώνισμα, πολύ κέφι και μουσική πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο "Τρενοτεχνείο" στην Κυπαρισσία για το Αυγουστιάτικο φεγγάρι.

Σε ένα χώρο που έχει δημιουργήσει ο γνωστό ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος, μετατρέποντας τις παλιές αποθήκες και το μηχανοστάσιο σε χώρο πολιτισμού και διασκέδασης. Εκεί με την συνεργασία της Ένωσης Φιλιατρινών Γυναικών και του Συνεταιρισμού των Γυναικών "Φιλιατρινούλα" αναβίωσε όχι μόνο το παραδοσιακό αλώνισμα, αλλά υποδέχθηκαν και το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου με μουσικές και τραγούδια.

Η αρχή έγινε με το αλώνισμα όπου τα άλογα που είχαν φέρει με το κυκλικό τους περπάτημα πατούσαν τα στάχια να βγει το σιτάρι, ακολούθησε η εντυπωσιακή είσοδος της μουσικής ομάδας των Πουτζαίων από την Μαντίνεια με τραγούδια και μουσικές για να συνεχιστεί έτσι με πολύ κέφι όλη η βραδιά και ενώ το φεγγάρι άρχισε να βγαίνει ολόγιομο δίπλα από το κάστρο της Κυπαρισσίας.

Ο κόσμος που βρέθηκε εκεί απόλαυσε μια καταπληκτική βραδιά αφού είχε την ευκαιρία να μάθει αρκετά λαογραφικά στοιχεία από τον δάσκαλο και συγγραφέα Ευστάθιος Κακούτη. Ενώ ο χώρος του παλιού μηχανοστασίου έχει αλλάξει πλέον ριζικά, έχοντας όμως έντονο το χαρακτήρα του τρένου, ενώ καταπληκτική είναι η σύνθεση από μισοκαμένους κορμούς ελιών που αποτελούν το ντεκόρ και μεταφέρθηκαν εκεί από τις φωτιές που είχαν εκδηλωθεί πριν λίγους μήνες στην Κυπαρισσία, μάλιστα ο Νίκος Καλογερόπουλος με τους συνεργάτες του όχι μόνο τις έχει φωτίσει αλλά σε κάθε κορμό ανάλογα με το σχήμα του, τους έχει δώσει και ένα όνομα.

Οι εκδηλώσεις στο Τρενοτεχνείο όμως δεν σταματούν εδώ, αφού την Κυριακή ακολουθεί μια ακόμη εκδήλωση με επιστολές του Κολοκοτρώνη προαναγγέλλοντας μάλιστα και μια έκπληξη για να έρθουν μέσα στο Σεπτέμβριο οι παραστάσεις που ανεβάζουν ο Αντώνης Καφετζόπουλος και Γιώργος Κιμούλης, όπως και η παράσταση η Δίκη του Κολοκοτρώνη.

Αναφερόμενος σε όλα αυτά ο Νίκος Καλογερόπουλος σημείωσε " Κάνουμε αναπαράσταση του αλωνιού, όπως ακριβώς γινόταν, κάτι το οποίο εγώ πρόλαβα. Μαζί με την Ένωση Γυναικών Φιλιατρών και νομίζω είναι η πρώτη εκδήλωση που γίνεται μαζί Κυπαρισσία, Φιλιατρά. Είναι μια εκδήλωση από τις πολλές που θα γίνουν, αν είμαστε καλά θα γίνουν αρκετές και είμαστε ανοιχτοί στην όποια πρόταση και ιδέα υπάρχει.

Το Τρενοτεχνείο είναι ένας πολιτισμικός πολυχώρος, όλα όσα γίνονται είναι ενταγμένα μέσα στον πολιτισμό μας, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η παιδεία, οι τέχνες. Τον Σεπτέμβριο 8 του μηνός θα παίξει ο Αντώνης Καφετζόπουλος, στις 18 ο Κιμούλης και περίπου στις 25 θα παίξουμε την δίκη του Κολοκοτρώνη. Ευχαριστούμε τον κόσμο που μας στηρίζει καθώς αυτό δεν είναι έργο του Καλόγερα αλλά όλων.

Ενώ η πρόεδρος της Ένωσης Φιλιατρινών Γυναικών Ελένη Μακρή επισήμανε ότι είναι η τέταρτη χρονιά που αναβιώνουν το αλώνισμα αλλά και την ανάγκη να μονιάσουν όλοι μαζί ενωμένοι.

Κ.Μπ.


Πηγή : eleutheria online

Κυπαρισσιακος Κολπος-Θαλασσια Χελωνα.Αρθρο-παρεμβαση του Α.Αρνοκουρου

Παρακολουθώ και εγώ όπως πολλοί κάτοικοι τα θέματα που έχουν προκύψει με την θαλάσσια χελώνα. Αφορμή για την παρέμβαση μου υπήρξε η εξής φράση της κυρίας Παναγιωτας Θεοδωρου "...μόνο τα παιδιά ενδιαφέρονταν για τη χελώνα αφού τα αυγά ήταν πρώτης τάξεως ...πολεμοφόδια στις μεταξύ τους "μάχες"!"

(Το διάβασα στα αποσπάσματα που αναρτήθηκαν σε τοπικη ιστοσελίδα στις 20/8).

Επειδή από το έτος 1961 εώς το έτος 1967 εγώ και τα υπόλοιπα εξι μέλη της οικογένειας μου με επικεφαλής τον πατέρα μου τον γνωστό "μπάρμπα Αλεκο" εργαζόμαστε ως "κωληγοι" στα κτήματα του Κανελλακη που τότε διαφεντευε ο γαμπρός του Παπαδόπουλος Παν. γυμνάσιαρχης στην Κυπαρίσσια και σαν μικρό παιδί που ήμουν τότε αλλα και τα αλλα παιδιά που μεγάλωσαν εκεί όπως η Μαρία Κανελλακη ,τα παιδιά του Νίκου Σταθοπουλου,τα παιδιά του Αδαμοπουλου, του Δρεκολια κλπ που όλοι ήταν παιδιά του Αγιανακη και της Βλασαδας και έκαναν μπάνιο στην παραλία του Αγιανακη ουδέποτε πείραξαμε τα αυγά της χελώνας και μάλιστα να κάνουμε με αυτά"μάχες" με ενόχλησε σε μεγάλο βαθμό η συγκεκριμένη φράση. Η αναφορά αυτή της κυρίας Θεοδωρου ειναι προσβλητική της προσωπικότητας οχι μονον εμου αλλα και όλων των άλλων παιδικών φίλων κατοίκων που μεγάλωσαν και μεγαλώνουν εκει.

Είμαστε "Ελληνες" δηλαδη μη βάρβαροι! Και πολύ ευαίσθητοι απέναντι στον αγώνα της χελώνας για διατήρηση του είδους της . Αντίθετα ομως απ ότι κάνουν οι οργανωμένοι υποστηρικτές της χελώνας εμείς βοηθήσαμε γνήσια καθώς επισης και οι γενιές πριν από εμάς και οι μετά από εμάς να φτάσει η χελώνα εώς εδώ. Τώρα παρατηρείται ότι μερικοί να έχουν χρηστει αποκλειστικοι υπερασπιστές περί το είδος της και ισως την χρησιμοποιούν και πιστευω παρεμβαίνουν βιαίως στην επιβίωση της. Επιτρέψτε μου να παραθέσω την πείρα μου από τα εξι (6) χρόνια που εζησα στον Αγιανακη αλλα και προσωπικες γνώσεις και απόψεις μου.

1.Ο Κυπαρίσσιακος κόλπος λεγοταν χελωνοκολπος καταγραφεις έτσι από το έτος 1450. (υπάρχει σχετική γκραβουρα) Επομένως ο άνθρωπος έζησε δίπλα δίπλα με την χελώνα τουλάχιστον 700 χρόνια. Με τις παρεμβάσεις που γίνονται και με τον τροπο που γίνονται,όπως αναφέρει η σελίδα σας,θα καταφέρει η χελωνα να συνεχίσει το ταξίδι της στο χρόνο!

2.Η χελώνα πάντοτε έκανε τα αυγά της στο τέλος του χειμεριου κύματος! Αυτό δεν αναφερεται,αλλα προβάλλεται ότι τα κάνουν κοντά στο κύμα γι' αυτο και η ανάγκη παρέμβασης να τα τοποθετήσουν μακρυά από την ακτή.

3.Η χελώνα κάνει και παραπλανητικές φωλιές και μόνο σε μια αφήνει ολα τα περίπου 180 αυγά της τα οποία θάβει σε βάθος 80 εκατοστά.

Αν τα έκανε κοντά στο κύμα στα ογδόντα εκατοστά,έχει νερό θαλασσινό. Και δεν θα μπορούσε να σκάψει βαθεια,γιατί κοντα στο κυμα το εδαφος ειναι σκληρό με χαλίκια και ούτε προσφέρεται για την επωαση γιατί δεν υπάρχει πολυ εκει ενω στην αμμο στο βαθος με τη ζέστη άμμο πληρουται η αναγκαία προ'υ'ποθεση για την έπωαση των αυγών.

4.Η χελώνα όπως ολα τα άγρια ζώα και ψάρια πχ σολωμος,χελια κλπ έχουν εκ της γονιδιακης τους δομης εξοπλιστεί με μνήμη για το που θα εναποθέσουν τα αυγά τους και πως η οποια ανθρώπινη παρέμβαση ειναι ενάντια στη φυσική εξέλιξη.

5.Τα αυγά τα βάζει ολα μαζί γιατί ξέρει ότι ολα τα υγιη θα επωαστουν σχεδόν ταυτόχρονα οπότε τα νεογνα στο δρόμο τους από το αυγό μέχρι τον χώρο τους στη θάλασσα θα πανε το ενα πισω απο το άλλο,έτσι και αν καιρόφυλακτουν παντα οι εχθροί τους όπως νύφιτσες αλεπούδες ή πουλιά (και οχι ο ανθρωπος)μερικά εξ αυτών θα τα καταφέρνουν να φτάσουν στη θάλασσα.

6.Η χελώνα δεν παει να κάνει τα αυγα της σε κλειστούς κόλπους ούτε σε παραλίες με μικτό βάθος χειμεριου κύματος γιατί ξέρουν ότι η θάλασσα ειναι απρόβλεπτη ως εκ τούτου ενα απρόβλεπτο κύμα έστω και το καλοκαίρι θα σαρώσει τα αυγα της.

Αυτο ισχύει για παραλίες μικρού πλάτους ακτής πχ παραλία Καλου Νερού.

7.Η χελώνα δεν παει να κάνει τα αυγά της σε ερημικες παραλίες που δεν έχει παρουσία ανθρώπου. Η χελώνα υπολογίζει στην παρουσία του ανθρώπου που τον βλέπουν τα σαρκοβορα πουλιά και φευγουν . Οπου υπαρχει κοντα ο ανθρωπος υπάρχει κοντά και η κατοικία του ή η γεωργική του δράση με τουσ γνωστους θορυβους . Οπου υπαρχει ο ανθρωπος υπαρχουν και τα κατοικιδια του οπως σκυλια,γατες,αλογα,κλπ που η παρουσια τους διωχνει μακρυα αλεπουδες ή αλλα σαρκοβορα.

Αν για μια περίοδο εγκαταληφθεί η περιοχή εντελώς από ανθρώπους ενα ειναι βέβαιο,η χελώνα θα αναζητήσει άλλη περιοχή να εναποθέσει τα αυγα της. Διαφωνώ με τις θέσεις ότι η χελώνα χρειάζεται από κάποιους "εντοπισμό των φωλιων τους η καταγραφή ή προστασία". Απο ποιους προστασία! Ο άνθρωπος κάνει το μπάνιο του κοντά στο κύμα. Η φωλιά ειναι μακρυά στο τέλος του χειμεριου κύματος και σε βάθος 80 εκατοστά. Εκει έχει μόνο άμμο που καίει και πολυ μαλιστα (αυτος ειναι ενας αλλος λογος που η χελωνα κανει τα αυγα μακρυα απο το κυμα.Ξερει οτι εκει εχει καυτη αμμο και τα παιδακια δεν θα πανε κοντα γιατι καιγονται τα ποδαρακια τους). Τα παιδάκια δεν θα αφήσουν την θάλασσα και τα παιχνίδια στην παραλία να πανε ως "ούνοι ή βάρβαροι" να ξερόψηθουν σκαβωντας την άμμο σε βάθος ενα μετρο να βρουν τα αυγα να παίξουν αυγόπόλεμο! Αυτά μόνο σε απίστευτες φαντασιώσεις συμβαίνουν!

8.Η περίφραξη των φωλιων πέραν του ότι ειναι επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά δημιουργεί ενα τεχνικο κλοιο γύρω απο τα νεογνά που αφ' ενός μεν τα αποπροσανατολιζει γιατί ειναι ξένο προς την φύση τους να ειναι περίφραγμενα αφ ετέρου οταν βγαίνουν απο το αυγό έχουν εντολή απο την φύση τους αμέσως να τρέξουν προς την θάλασσα για να γλυτώσουν απο τους εχθρούς τους (πτηνά κλπ και όχι απο τον άνθρωπο). Και βεβαίως τα καλάμια της περίφραξης που βάζουν οι σύλλογοι και το συρματόπλεγμα πανω στη φωλια τα δυσκολεύει να φύγουν γρήγορα γιατί μπερδεύονται ανάμεσα στο συρματόπλεγμα που βάζουν πάνω στη φωλιά αλλα και στα καλάμια γύρω γύρω. Οπότε τι γίνεται στη πράξη; Mια παρέμβαση ανθρώπινη ακόμα; Παρακολουθειται ποτε ειναι να βγουν και ελευθερωνονται τα καλάμια και το συρματόπλεγμα; Aλλη μια παρέμβαση στη φύση και στο έργο της δηλαδη;

9.Εγώ ενθυμούμαι στα παιδικά μου χρόνια να βοηθάμε με τα μικρά χεράκια μας τα παιδικά, κάποια χελώνακια να τα καταφέρουν να φτάσουν στη θάλασσα. Με τόσα εμπόδια και παρεμβάσεις που κάνουν άλλοι στο όνομα της επιβίωσης της δεν πιστεύω ότι προσφέρουν θετικά. Εγώ και η γενιά μου και οι πριν απο εμας και οι μετέπειτα χωρίς να είμαστε οργανωμένοι σε συλλόγους και χωρίς επιδοτήσεις καταφέραμε να φέρουμε την χελώνα εώς εδώ.

Ευχαριστω για την φιλοξενία.
Κωστας Αρνοκουρος


Πηγή : kyparissia news

Συνεχίζεται η παραλαβή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Σταθερά και ικανοποιητικά εξελίσσεται η διαδικασία προμήθειας του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που μέχρι σήμερα έχει παραληφθεί από το Νοσοκομείο έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό των προηγούμενων ετών και να συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρει το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μεσσηνίας.

Μέχρι σήμερα το Νοσοκομείο Καλαμάτας έχει παραλάβει τα παρακάτω ιατρικά μηχανήματα συνολικού προϋπολογισμού 2.407.000 €

  1. Μαγνητικός Τομογράφος Π/Υ 1.000.000 €
    Σημειώνεται ότι μέσα στο Σεπτέμβρη προσλαμβάνονται δύο επικουρικοί ιατροί ακτινοδιαγνωστικής με γνώση στο Μαγνητικό Τομογράφο, συνεπώς ο Μαγνητικός Τομογράφος θα λειτουργεί και με προγραμματισμένα ραντεβού.
  2. Αξονικός Τομογράφος, Π/Υ 450.000 €
  3. Ψηφιακός Μαστογράφος, Π/Υ 350.000 €
  4. Τομογράφος Οπτικής Συνοχής, Π/Υ 90.000 €
  5. Κλίβανος H2O2, Π/Υ 100.000 €
  6. Σύστημα ψηφιακής δερματοσκόπησης, Π/Υ 20.000 €
  7. Υπέρηχος καρδιολογικής χρήσης, Π/Υ 60.000 €
  8. Πλυντήριο ενδοσκοπίων, Π/Υ 26.000 €
  9. Φορητό ακτινολογικό σύστημα (τμχ 2), Π/Υ 40.000 €
  10. Laser λιθοτριψίας, Π/Υ 46.000 €
  11. Φορητό σύστημα υπερηχοτομογραφίας (τμχ 2), Π/Υ 70.000 €
  12. Φορητό ακτινοσκοπικό C-ARM, Π/Υ 70.000 €
  13. Μηχανήματα κλασικής αιμοκάθαρσης (τμχ 5), Π/Υ 85.000 €

Ωστόσο μέχρι τέλη Οκτωβρίου αναμένεται το Νοσοκομείο Καλαμάτας να παραλάβει και επιπλέον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα:

  1. Ψηφιοποιητής ακτινολογικών, Π/Υ 50.000 €
  2. Αναπνευστήρας φορητός (για MRI), Π/Υ 10.000 €
  3. Μόνιτορ ΜΕΘ (τμχ 6) με κεντρικό σταθμό παρακολούθησης, Π/Υ 92.000 €
  4. Αναπνευστήρας ΜΕΘ/Εμφραγμάτων (τμχ 6), Π/Υ 105.000 €
  5. Μόνιτορ εμφραγμάτων με κεντρικό σταθμό παρακολούθησης, (τμχ 6), Π/Υ 92.000 €
  6. Αναισθησιολογικό συγκρότημα (5 τμχ), Π/Υ 250.000 €,
  7. ND YAG Laser, Π/Υ 28.000 €
  8. Ενδοσκοπικός πύργος, Π/Υ 155.000 €

Με αφορμή την ένταξη στο ΕΣΠΑ και την προμήθεια του ανωτέρω ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσω της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων ο Διοικητής του Γ.Ν.Μεσσηνίας κ.Γεώργιος Μπέζος δήλωσε:

« Καθημερινά δικαιώνεται μία συλλογική προσπάθεια 2,5 ετών. Βασική μας αποστολή αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή να καταστήσουμε το Νοσοκομείο Καλαμάτας ένα νοσηλευτικό ίδρυμα υψηλών προδιαγραφών. Σαφώς και υπάρχουν προβλήματα και ειδικότερα τις ημέρες μας που κυριαρχεί η κρίση, ο τομέας υγείας μαστίζεται ιδιαίτερα. Ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος, αγάπη και μεράκι και να αξιοποιούμε προς όφελος της υγείας των συμπατριωτών μας κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία.

Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που έχει παραληφθεί και αυτός που αναμένεται να παραληφθεί μέσα στους επομένους 2 μήνες είναι πραγματικά αξιοζήλευτο για κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας. Για αυτό το σημαντικό βήμα προόδου δουλεύουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ 2,5 χρόνια τώρα. Συγχαρητήρια στους συνεργάτες μου και σε όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Νοσοκομείου»


Πηγή : messinia portal

Επιχείρηση - σκούπα στη Μεσσηνία με 16 συλλήψεις και 60 προσαγωγές

Ευρεία αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στη Μεσσηνία

Συνελήφθησαν δεκαέξι (16) άτομα, προσήχθησαν εξήντα (60) και έγινε έλεγχος σε διακόσια πενήντα πέντε (255) Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε εκατόν εξήντα ένα (161) οχήματα και βεβαιώθηκαν σαράντα οκτώ (48) παραβάσεις Οι αστυνομικοί έλεγχοι στοχεύουν στην πρόληψη, αλλά και στην καταστολή της εγκληματικότητας

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε σήμερα (22-8-2013), ευρεία αστυνομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας, των Γαργαλιάνων και των Φιλιατρών Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον γενικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε διακόσια πενήντα πέντε (255) άτομα, εκ των οποίων εκατόν δεκαεννέα (119) ημεδαποί και εκατόν τριάντα έξι (136) αλλοδαποί, καθώς και σε εκατόν εξήντα ένα (161) οχήματα. Επιπλέον, προσήχθησαν συνολικά εξήντα (60) άτομα, από τα οποία τριάντα τρεις (33) ήταν ημεδαποί και είκοσι επτά (27) ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν δεκαέξι (16) άτομα.

Τα άτομα που συνελήφθησαν, είναι:

  • Ένας (1) αλλοδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης.
  • Ένας (1) αλλοδαπός, για ληστεία.
  • Ένας (1) ημεδαπός, για ναρκωτικά.
  • Μία (1) αλλοδαπή, για ναρκωτικά.
  • Ένας (1) αλλοδαπός, για παράνομη κατοχή όπλου.
  • Ένας (1) αλλοδαπός, για καταδικαστικά έγγραφα.
  • Δύο (2) ημεδαποί και ένας (1) αλλοδαπός, για στέρηση αδειών λειτουργίας καταστημάτων.
  • Ένας (1) ημεδαπός και δύο (2) αλλοδαποί, για προσφορά παράνομης εργασίας.
  • Τέσσερις (4) αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.

Κατά την επιχείρηση, βεβαιώθηκαν συνολικά, σαράντα πέντε (45) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τρεις (3) παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού, ενώ κατασχέθηκαν, μία (1) αστυνομική ράβδος, μικροποσότητα ηρωίνης, καθώς και δύο (2) δισκία που εμπίπτουν στην Νομοθεσία για τα ναρκωτικά.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Οι δράσεις αυτές, είναι στοχευμένες και αποσκοπούν στην πρόληψη, αλλά και στην καταστολή της εγκληματικότητας, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.


Πηγή : messinia portal

Τοποθετήσεις διευθυντών σε Γυμνάσια, Λύκεια και Δημοτικά της Μεσσηνίας

ΑΠΟΦΑΣΗ Π.ΜΙΣΘΟΥ

Νέοι διευθυντές τοποθετήθηκαν σε σχολικές μονάδες των διευθύνσεων Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, Πέτρου Μισθού. Οι νέοι διευθυντές, με θητεία δύο χρόνων, είναι οι…

Στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας διευθυντής τοποθετήθηκε ο Χρήστος Πολιτόπουλος, στο 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας ο Χρήστος Τσιμπίδης, στο 4ο ΕΠΑ.Λ. Καλαμάτας ο Παναγιώτης Δρακόπουλος, στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας ο Ιωάννης Ρούσσης, στο Γυμνάσιο Γαργαλιάνων ο Παντελεήμων Μπαζάνος, στο Γενικό Λύκειο Θουρίας ο Αριστοτέλης Λεβεντέας, στο 1ο Σ.Ε.Κ. Καλαμάτας ο Ευστάθιος Νικητάκης, στο Γυμνάσιο Χατζή ο Εμμανουήλ Γιαπιτζάκης.

Στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκαπίδευσης, η Ευγενία Μαθιοπούλου τοποθετήθηκε διευθύντρια στο 3ο 11θέσιο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης, ενώ ο Τρύφωνας Κοσμόπουλος τοποθετήθηκε διευθυντής στο 26ο 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας.


Πηγή : kalamata journal

Υπέρογκες αυξήσεις των δημοτικών τελών έρχονται μαζί με τον εργολάβο των σκουπιδιών

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ 30%!

Ένα ξεγυρισμένο χαράτσι περιμένει τους δημότες της Καλαμάτας αλλά και όλους τους Πελοποννήσιους, με την έλευση δεύτερου εξαμήνου του 2014. Η ιδιωτικοποίηση της επεξεργασίας των σκουπιδιών φέρνει υπέρογκες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου τώρα διαπιστώνει ότι το βάρος για τους δημότες θα είναι αφόρητο…

Τα προηγούμενα δύο χρόνια ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, έλεγε ότι στηρίζει το διαγωνισμό της Περιφέρειας για την ανάθεση της ολικής διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη. Το ίδιο διάστημα ορισμένοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και ιδίως το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» καλούσαν το δήμαρχο να αξιοποιήσει την υποδομή της πόλης, τη Μονάδα Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων (ΜΟΛΑΚ), ώστε ο Δήμος να διαχειρίζεται ο ίδιος τα σκουπίδια του, με το χαμηλότερο κόστος και τον οικολογικότερο τρόπο, αντί να τα εκχωρήσει στον ιδιώτη της Περιφέρειας, με υψηλότερο κόστος προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντά του.

Χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας σε δηλώσεις που έκανε ανακοίνωσε ότι με τον ιδιώτη της Περιφέρειας κάθε τόνος σκουπιδιών θα στοιχίζει στο Δήμο περίπου 85 ευρώ, δηλαδή από 22 έως 25 ευρώ περισσότερα από όσα πληρώνει σήμερα για την απομάκρυνση των απορριμμάτων με σκουπιδοεργολάβο.

Ο κ. Νίκας ανέφερε ότι σύμφωνα με το νόμο, ο προϋπολογισμός του 2014 πρέπει να προσαρμοστεί στην τιμή των 85 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας, η οποία μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και το 30%. Ωστόσο σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να πάμε σε αύξηση των τελών σε αυτό το επίπεδο» διότι δεν υπάρχουν τέτοιες οικονομικές δυνατότητες από τους δημότες και ως λύση πρότεινε την κάλυψη ενός μέρους αυτών των εξόδων από το κράτος. Σε δήλωση που έκανε ο επικεφαλής του «Δικτύου», Σταμάτης Μπεχράκης, τόνισε ότι το θέμα πρέπει οπωσδήποτε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα σχολίασε ότι ο δήμαρχος όφειλε το έχει θέσει προς συζήτηση όχι μόνο στο Σώμα αλλά και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, ως πρόεδρός της, δεδομένου ότι όλοι οι Δήμοι θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα. Ωστόσο ο Σταμάτης Μπεχράκης δήλωσε ότι στην πρότασή του για τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος, Θανάσης Ηλιόπουλος, έβαλε τυπικές προϋποθέσεις και ειδικότερα τον κάλεσε να υποβάλλει έγγραφη αίτηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα με τόσες υπογραφές δημοτικών συμβούλων όσες ορίζει η νομοθεσία.

Ο Σταμάτης Μπεχράκης σχολίασε ότι είναι απαράδεκτο να αποφεύγεται η συζήτηση ενός τόσο σοβαρού θέματος και να «παραδίδεται αμαχητί» ο Δήμος στην Περιφέρεια και την ανάδοχο της διαχείρισης των σκουπιδιών, δεδομένου, όπως τόνισε, ότι οι Δήμοι θα είναι δεσμευμένοι απέναντι στον ιδιώτη της Περιφέρειας για τα σκουπίδια επί 28 χρόνια, γιατί τόση είναι η διάρκεια της σύμβασης. Επιπλέον δε παρατήρησε ότι αυτή η σύμβαση της Περιφέρειας εξασφαλίζει με τόσο απόλυτο τα συμφέροντα της αναδόχου ώστε θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για «κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό»…

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

«Ο σιδηρόδρομος να φτάσει μέχρι τον Πύργο και την Καλαμάτα»

Aνακοίνωση εξέδωσε η κίνηση της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τα σχέδια επέκτασης του σιδηροδρόμου στην Αχαΐας αλλά και στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα.

«Το έργο της επέκτασης του προαστιακού της Πάτρας μέχρι και την Κάτω Αχαΐα, είναι αξιόλογη συμβολή στη βιώσιμη μετακίνηση στην Αχαΐα. Αποτελεί μέρος της πολιτικής ουσιαστικής ανάπτυξης των σιδηροδρομικών μεταφορών στην περιφέρειά μας και καλώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποφάσισε να το προωθήσει άμεσα για συγχρηματοδότηση από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Προκειμένου όμως το έργο να υλοποιηθεί και να προλάβουμε τις ασφυκτικές προθεσμίες για την ένταξή του (τέλος 13 ) δεν είναι αρκετή αν και απόλυτα αναγκαία, η συνεργασία Περιφέρειας, ΟΣΕ, Δήμων, Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής. Επιβάλλεται να μείνουμε εστιασμένοι στον στρατηγικό στόχο της επαναλειτουργίας σύγχρονης σιδηροδρομικής γραμμής που θα φθάσει ως τον Πύργο και την Καλαμάτα.

Επιβάλλεται, επίσης, να αντιμετωπίσουμε χωρίς αυταπάτες την περίφημη υπογειοποίηση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής μπροστά από το ιστορικό κέντρο της Πάτρας. Όπως έχουμε ξαναπεί η υπογειοποίηση είναι μια πανάκριβη ουτοπία πολεοδομικής και όχι σιδηροδρομικής σκοπιμότητας (κόστος της τάξης των 500 εκατομμυρίων) που πρέπει να επανεξετασθεί από μηδενική βάση. Ας μη γελιόμαστε, η υπογειοποίηση δεν υπάρχει περίπτωση να χρηματοδοτηθεί, ακόμη και αν αντί διπλής, στο εν λόγω τμήμα, κατασκευαστεί μονή γραμμή, όπως ακούσαμε ως ενδεχόμενο, στην σύσκεψη που συγκάλεσε η Περιφέρεια την 20ή Αυγούστου.

Και σε αυτή την περίπτωση το κόστος θα παραμένει υψηλό. Το μέγεθος των 150 εκατομμυρίων που ακούσαμε (και αμφιβάλλουμε πολύ αν θα μείνει τόσο), παραμένει εξαιρετικά υψηλό για μόλις τρία χιλιόμετρα γραμμής όταν το με αυτά τα χρήματα μπορεί να ζωντανέψει το μεγαλύτερο μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου στην Περιφέρεια. Αν επιμείνουμε στην υπογειοποίηση, το μόνο που θα πετύχουμε θα είναι περιπλοκή και καθυστερήσεις στο συνολικό έργο για την επαναλειτουργία ενός σύγχρονου σιδηροδρόμου από την Αθήνα ως την Καλαμάτα, όπως, φυσικά, και πανάκριβες μελέτες για τα συρτάρια. Μόνο πάνω σε ρεαλιστικές βάσεις, τόσο το έργο της επέκτασης του προαστιακού προς την Κ. Αχαΐα όσο και το γενικότερο του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι και την Καλαμάτα θα προχωρήσουν και θα είναι βιώσιμα.


Πηγή : radio 936

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις τιμές στον τρύγο

Η εκτίμηση, μάλιστα, είναι ότι τα σταφύλια φέτος –με εξαίρεση ίσως κάποιες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, που επλήγησαν από χαλάζι- θα έχουν υψηλά στάνταρντς ως προς τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, υπό την προϋπόθεση, πάντα, ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η συγκομιδή, δεν θα προκύψει κάποια αρνητική εξέλιξη με τον καιρό, που θα αλλάξει τα δεδομένα. Ωστόσο, μεγάλο αγκάθι και φέτος αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας σχεδόν στο 90% των εγχώριων οινοποιητικών επιχειρήσεων.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό οινοποιών δεν έχει εξοφλήσει ακόμη τις παραλαβές του 2012, ενώ κάποιοι χρωστούν ακόμη και σταφύλια του 2011. Μολονότι είναι νωρίς να διατυπωθούν ακριβείς εκτιμήσεις, εντούτοις διαφαίνεται πως αν δεν δοθεί μια λύση που να εξασφαλίζει ρευστότητα στον κλάδο, όπως για παράδειγμα μια ειδική δανειακή σύμβαση, με κάποιο τραπεζικό ίδρυμα, για την αποπληρωμή παραγωγών, η ζήτηση από την πλευρά των οινοποιητικών επιχειρήσεων θα είναι αναιμική με συνέπεια να πιεστούν και οι τιμές στο χωράφι.

Σε μια τέτοια περίπτωση, τόνισε στο Agronews το διοικητικό στέλεχος της συνεταιριστικής οινοποιίας Ηπείρου «Ζοίνος ΑΕ», Παύλος Σπύρου, «οι λίγες επιχειρήσεις που έχουν ρευστό θα μονοπωλήσουν την αγορά και θα αξιοποιήσουν την πλεονεκτική τους θέση σε σχέση με τους παραγωγούς». Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο πιθανό είναι να δούμε και φέτος τις τιμές του 2012, όταν οι παραγωγοί έλαβαν, κατά μέσο όρο 25 με 35 λεπτά το κιλό, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και λίγο χαμηλότερες τιμές.


Πηγή : kyparissiotis

Επιτέλους τάπητας στο δρόμο Φιλιατρών - Κυπαρισσίας

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ εντός της εβδομάδας οι παρεμβάσεις της ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑΣ Πελοποννήσου στο εθνικό οδικό δίκτυο της Τριφυλίας με την ασφαλτόστρωση επικίνδυνων τμημάτων στους οδικούς άξονες στα πλαίσια εργολαβίας που εξελίσσεται αυτές τις ημέρες και τη συμβολή μηχανημάτων της Π.Ε. Μεσσηνίας. Πιο αναλυτικά έγοναν αρχικά οι παρεμβάσεις στο κόμβο της Φαρακλάδας κοντά στον ισόπεδο κόμβο, ενώ την Τρίτη έπεσαν δύο στρώσεις ασφαλτοτάπητα στην εθνική οδό Κυπαρισσίας- Φιλιατρών στο ύψος του Αγίου Διονυσίου για άρση επικινδυνότητας του άξονα καθώς το χειμώνα παρουσιάζει αρκετά προβλήματα με λιμνάζοντα ύδατα. θυμίζουμε ότι το έργο στο δρόμο ο αρχικός εργολάβος δεν ολοκλήρωσε ποτέ την τελευταία διπλή στρώση ασφάλτου.

Στην επίβλεψη του έργου ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της Οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας κ. Γιώργος Μπακούρος ο οποίος σε ερώτησή μας απάντησε ότι συνεχίζονται οι παρεμβάσεις ως τη Παρασκευή στο τμήμα των στροφών Ακρουδέα στο δρόμο Καλονερού -Τσακώνας και κοντά σε τμήματα του άξονα προς Κοπανάκι με αντιολισθιτικό τάπητα ενώ τα στηθαία ασφαλείας στο κομμάτι αυτό έχουν ενισχυθεί σημαντικά.

Ι. ΜΠ.


Πηγή : radio 936

Χορταστική για το κοινό και η ΓΙιορτή Σαρδέλας στον Μάραθο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Μάραθο η "Γιορτή Σαρδέλας" από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού. Μια γιορτή αφιερωμένη στους ναυτικούς ψαράδες στους οποίους έχει παράδοση το χωριό, το όποιο όχι μόνο έχει καταστεί ένα από τα πιο γνωστά ψαροχώρια, αλλά έχει κάνει και μεγάλα άλματα στον τομέα του τουρισμού.

Ο χώρος της πλατείας δίπλα από την εκκλησία του χωριού κατακλύστηκε από κόσμο ο οποίος όχι μόνο γεύτηκε δωρεάν σαρδέλες, αλλά είχε την ευκαιρία και να διασκεδάσει με την ορχήστρα του Γιάννη Καλογερόπουλου, την ώρα που ο ουρανός γέμισε από δεκάδες μικρά αερόστατα και στην συνέχεια από πολύχρωμα βεγγαλικά. Επίσης από το χορευτικό τμήμα του συλλόγου παρουσιάστηκαν χοροί με αναφορά στη θάλασσα και τους ναυτικούς.bΤους παρευρισκομένους καλωσόρισε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαραθούπολης Παναγιώτα Λάππα ευχαριστώντας παράλληλα όλους όσοι βοήθησαν, καθώς και τους χορηγούς της γιορτής.

Μιλώντας στην "Ελευθερία " επισήμανε πως "την διοργάνωση την έχει αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος με τις χορηγίες καταστημάτων της Μαραθούπολης. Είχε να γίνει δύο χρόνια και φέτος αποφασίσαμε να την ξανακάνουμε καθώς μας το ζητούσε ο κόσμος. Είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για το χωριό μας, που από τα έσοδά του κάνουμε διάφορα πράγματα για το χωριό και την καθημερινότητα των κατοίκων". Τα συγχαρητήριά του στους διοργανωτές έδωσε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, τονίζοντας ότι με αυτή την γιορτή τιμούν τους ανθρώπους της θάλασσας που με τον αγώνα τους έχουν αναπτύξει την περιοχή τους κι έχει γίνει πλέον ένας τουριστικός τόπος.

Το σύλλογο συνεχάρη και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος, ο οποίος αναφέρθηκε και στα σχεδιαζόμενα έργα για την περιοχή, λέγοντας πως σε λίγες μέρες ξεκινά το έργο στο γεφύρι του Λαγκούβαρδου και το 2014 τελειώνει, ενώ το καινούργιο λιμάνι του Μαράθου προϋπολογισμού 6,5 εκ. θα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Επίσης είπε πως είναι έτοιμες οι μελέτες για το δρόμο Γαργαλιάνοι - Φιλιατρά και παράκαμψη Φιλιατρών και θα ενταχθούν κι αυτές για χρηματοδότηση, ενώ ξεμπλόκαρε ο δρόμος Γαργαλιάνοι - Ρωμανού.


Πηγή : kyparissiotis

Κάστρο Κυπαρισσίας: Θεατρικό του μονόπρακτο "Το Μέτριο"

Την Παρασκευή 23 Αυγούστου και ώρα 8 μ.μ. στο Κάστρο της Κυπαρισσίας, στο θέατρο, ο συγγραφέας Γιάννης Πετρόπουλος, θα παρουσιάσει το θεατρικό του μονόπρακτο "Το Μέτριο".

Είναι ένα έργο το οποίο αναφέρεται στην ανάγκη να εξαλειφθεί η υπερβολή ενώ υμνείται η ισορροπία που χαρίζει η ενδιάμεση κατάσταση στις επιλογές του ανθρώπου.

Το έργο γράφτηκε πολλά χρόνια πριν, όταν ήταν έγκλειστος στις φυλακές. Ο Γιάννης Πετρόπουλος έχοντας γράψει κι άλλα έργα, προσπαθεί να διαπαιδαγωγήσει τους αναγνώστες τους μέσα από τις τραυματικές δικές του εμπειρίες ζωής.

Είναι η δεύτερη χρονιά που στον ίδιο χώρο παρουσιάζει δικό του θεατρικό δρώμενο, που εκτός από συγγραφέας είναι και ερμηνευτής. Η είσοδος δωρεάν.


Πηγή : filiatra news

Μια εντυπωσιακή φρεγάτα στο λιμάνι της Καλαμάτας

Λίγο πριν από τις 8.00 χθες βράδυ έφθασε στο λιμάνι της Καλαμάτας η φρεγάτα Montrose του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού. Το πλοίο θα μείνει στην πόλη μας για δύο ημέρες, ενώ βρίσκεται εδώ στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης.




Πηγή : tharros news

Η "Καρέλια ΑΕ" βράβευσε παιδιά των εργαζόμενων

Η "Καρέλια Α.Ε." επιβράβευσε χθες τα παιδιά των εργαζομένων της που εισήχθησαν πέρυσι στα ακαδημαϊκά και τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Η τελετή έγινε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, όπου οι Ανδρέας και Στάθης Καρέλιας υποδέχτηκαν τους επιτυχόντες και τους γονείς τους. Απευθυνόμενοι προς τους νέους αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στην έντονη προσπάθεια που απαιτείται να καταβάλει ο καθένας, προκειμένου να επιτύχει στο σύγχρονο, άκρως ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον.

Στη συνέχεια δώρισαν στον κάθε φοιτητή ξεχωριστά ένα laptop Apple MacBook Pro με retina display - ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο τόσο για την ακαδημαϊκή τους πορεία όσο και για τη μετέπειτα επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Ακολουθούν τα ονόματα των εισαχθέντων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, που βραβεύτηκαν χθες από την "Καρέλια ΑΕ":

Ηλίτσα Καπινιάρη, ΤΕΙ Αθήνας, Σχολή Υγείας και Πρόνοιας, Τμήμα Νοσηλευτικής. Σοφία Κρίκκα, ΤΕΙ Καλαμάτας, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Ηλίας Μερκούρης, ΤΕΙ Καλαμάτας, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Γιώργος Μητσέας, ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Σχολή Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος και Οικολογίας. Γεωργία Μπαμπούσουρα, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σχολή Περιβάλλοντος, Τμήμα Περιβάλλοντος. Νίκος Ηλιόπουλος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων. Παναγιώτης Πανόπουλος, ΤΕΙ Πατρών, Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας. Εστε - Κριστίν Κοτταράκου, Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Φιλοσοφίας.


Πηγή : eleutheria online

Διεθνές Φεστιβάλ παραδοσιακού χορού στην Κυπαρισσία

Με χορούς και πολιτισμό από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Σενεγάλη και το Ιράκ θα πλημμυρίσει και φέτος η πλατεία της Κυπαρισσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης που διοργανώνει ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Η φετινή εκδήλωση, που φέρει την ονομασία Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες», θα περιλαμβάνει δύο παραστάσεις. Την κεντρική που θα δοθεί το επόμενο Σάββατο 31 του μηνός στην κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας και τη δεύτερη την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου στο ανοιχτό θέατρο «Νότα Αρνόκουρου» στα Πλατάνια. Στο φετινό φεστιβάλ θα συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, το Σωματείο "Ασκαυλος" από την Αθήνα, το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου, ο Λαογραφικός Χορευτικός Ομιλος Πατρών, ο Σύλλογος Γυναικών Κοπανακίου «Η Καλλιπάτειρα», από την Σενεγάλη «Tiger of Africa”, την Ισπανία “Es Broll”, το Ιράκ “Sulaimaniyah Folk art Group”.

Πηγή : kyparissia news

Σύστημα Laser λιθοτριψίας σε ένα μήνα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ

Στα «στάνταρ» κάθε σύγχρονης νοσοκομειακής μονάδας περιλαμβάνεται το σύστημα Laser λιθοτριψίας, ωστόσο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας τέτοιο σύστημα δεν υπήρχε μέχρι τώρα. Μέσα στο Σεπτέμβρη όμως θα αποκτήσει και το δικό μας νοσοκομείο αυτόν το σημαντικό εξοπλισμό…

Όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, έδωσε την έγκρισή του προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση για την προμήθεια ενός Laser λιθοτριψίας, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ, «το οποίο μέχρι σήμερα το Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν διέθετε και αποτελούσε βασική έλλειψη των τελευταίων ετών. Τις επόμενες ημέρες με την υπογραφή της σύμβασης ολοκληρώνεται η διαδικασία και εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η παραλαβή του νέου ιατροτεχνολογικού προϊόντος.

To LASER λιθοτριψίας θα προσφέρει πλήθος σημαντικών ιατρικών υπηρεσιών στην λειτουργία της Ουρολογικής Κλινικής και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην περαιτέρω αναβάθμισή της».


Πηγή : kalamata journal

Εγκαίνια έκθεσης Άρτος- Οίνος- Έλαιον

Ο Δήμος Καλαμάτας σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε τη 2η Αγροτική 'Εκθεση: "'Αρτος, Οίνος, 'Ελαιον 2013".

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 24 Αυγούστου 2013, ώρα 20:00, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας και η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 01/09.

Δείτε επίσης: στιγμιότυπα από την εκδήλωση της περασμένης χρονιάς (2012) στον παρακάτω υπερσύνδεσμο.


Πηγή : messinia portal

Μαγευτική ατμόσφαιρα στην πρώτη του Ανοικτού Θεάτρου Μάνης

Η φωτογραφία είναι πριν τη δύση του ήλιου και πριν γεμίσει το θέατρο

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΚΟΣΜΗΜΑ

Η ομορφιά και η γαλήνη κυρίευσαν όσους είχαν την τύχη να παραβρεθούν χθες το βράδυ στα εγκαίνια του Ανοικτού Θεάτρου Μάνης. Ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα φτιαγμένο στην πλαγιά της Πλάτσας με μια συγκλονιστική θέα της Μάνης και του Μεσσηνιακού Κόλπου, που ξεκίνησε τη λειτουργία του με μια εκδήλωση αφιερωμένη στον νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη…

Κατά πολλούς είναι το σημαντικότερο σύγχρονο αρχιτεκτονικό έργο για εκδηλώσεις σε ανοιχτό χώρο. Οι καλλιτέχνες έμειναν εντυπωσιασμένοι από αυτή την πέτρινη ανοιχτόχρωμη κατασκευή και φυσικά από την εικόνα του τοπίου, ενώ άναυδοι από την υποβλητική ομορφιά έμειναν και οι θεατές που δεν είχαν επισκεφθεί ξανά την περιοχή, η οποία βρίσκεται στο Καμπινάρι της Πλάτσας, κάτω από το βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου.

Το κοινό ένιωσε ακόμη πιο δυνατά συναισθήματα όταν ξεκίνησε και η εκδήλωση, όπου η μούσα του Οδυσσέα Ελύτη, Ιουλίτα Ηλιοπούλου αφηγήθηκε έργα του ποιητή που έχει εξυμνήσει το ελληνικό φως, τη θάλασσα, τον ουρανό. Παρουσιάστηκαν και μελοποιημένα έργα του ποιητή από τον Γιώργο Κουρουπό, που έπαιξε πιάνο, η Βίκη Γκέκα έπαιξε μαντολίνο, ενώ τραγούδησαν οι Σπύρος Σακάς και Άρτεμις Μπόγρη. «Μ’ ένα τριφύλλι φως» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης. Όταν σηκώθηκε και η πανσέληνος η ατμόσφαιρα έγινε ακόμη περισσότερο υποβλητική, ενώ το αποκορύφωμα ήρθε με τις αστραπές που φαίνονταν να πέφτουν μακριά.

Παρ’ ότι ήταν η πρώτη εκδήλωση, οι διοργανωτές, ο Δήμος Δυτικής Μάνης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάτσας είχαν κάνει άριστη προετοιμασία. Πολλοί εθελοντές, μεταξύ των οποίων και ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του «Διαζώματος», βοήθησαν τον κόσμο να σταθμεύσει γρήγορα στο γήπεδο, να κατέβει στο θέατρο, να βρει θέση στις κερκίδες. Μετά την εκδήλωση δε προσφέρθηκαν στον κόσμο μανιάτικα κεράσματα, λαλάγγια, τυρί σφέλα κ.ά

Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας, στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο όνειρο που έγινε πραγματικότητα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του Σταύρου Μπένου και της Αγγελικής Κελεπούρη, ενώ ευχαρίστησε θερμά τα μέλη της Επιτροπής Λειτουργίας. Βέβαια μίλησε για την ανάγκη το έργο να μπει σε τακτική λειτουργία, κάτι που θα δώσει μεγάλη ώθηση στη προβολή και την ανάπτυξη της Μάνης.

Ακολούθως χαιρέτησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, που δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια θα προσπαθεί να εντάξει στο δικό της πρόγραμμα όλα εκείνα τα έργα που υπολείπονται για να ολοκληρωθεί πλήρως τα έργο, ώστε να απαλλάξει το Δήμο από τη σχετική οικονομική δουλεία, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Τον κεντρικό συντονισμό της διοργάνωσης είχε η Καίτη Βαβαλέα, που είναι υπεύθυνη στο Ηρώδειο Θέατρο, ενώ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αρχιτέκτων του έργου Μάνος Πετράκος, ο υπεύθυνος του αρχαιολογικού έργου στην Αρχαία Μεσσήνη, καθηγητής Πέτρος Θέμελης, οι αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Παναγιώτης Αλευράς.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα από το εισιτήριο των 10 ευρώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάτσας θα το αποδώσει στο Δήμο Δυτικής Μάνης, προκειμένου να διατεθεί στον «κουμπαρά» που έχει ανοίξει για την αγορά του μικρού οικοπέδου που χρειάζεται ώστε να κατασκευαστούν οι τουαλέτες του θεάτρου, το οποίο προς το παρόν έχει χημικές.

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal

Η ομάδα «Πάμε Βόλτα» στη βιοτεχνία μεταξωτών - υφαντών «Γκόνου»

Το μετάξι είναι συνδεδεμένο με τη βιομηχανική ιστορία της Καλαμάτας. Αποτελούσε το βασικό εξαγωγικό προϊόν σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, καθώς και στις αρχές του 20ού. Η συμβολή της Μονής Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Καλογραιών) στην ανάπτυξη της μεταξουργίας της Καλαμάτας ήταν σημαντική, καθώς υπήρξε μετάβαση από τη φάση της οικοτεχνίας στην εκβιομηχάνιση. Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το κινηματοθέατρο «Ηλέκτρα» (οδός Νικηταρά) υπήρξε το πρώτο εργαστήριο επεξεργασίας μεταξιού (1837), ιδιοκτησίας του Γάλλου Φουρναίρ. Το ευνοϊκό δασμολόγιο κι η χαμηλή φορολόγηση μετάξης βάσει της πολιτικής του Μεσσήνιου πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου προώθησαν την τοπική μεταξουργία.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1870 η Καλαμάτα αποτελούσε το πρώτο μεταξοπαραγωγικό κέντρο του κράτους (είχε πέντε μεταξουργεία στα συνολικά δώδεκα της χώρας). Βασική αγορά ήταν η Γαλλία. Πεντακόσιοι εργάτες απασχολούνταν στην τοπική βιομηχανία. Η μεταξοβιομηχανία Γκόνου ξεκίνησε το 1895. Ιδρύτρια ήταν η Αγγελική Γκόνου. Η συστηματική οργάνωση ξεκίνησε το 1920. Την ανάπτυξη γνώρισε από το 1950 με τους ηλεκτρικούς αργαλειούς. Η ομάδα «Πάμε Βόλτα», στην προσπάθειά της να κάνει γνωστά κάποια κομμάτια του παζλ της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης, θα περιμένει όποιον ενδιαφέρεται το Σάββατο 24 Αυγούστου, στις 11.00, στη συμβολή των οδών Μαιζώνος και Βασ. Αμαλίας. Εκεί, θα τους αναμένει ο Γιάννης Γκόνος (εγγονός της Αγγελικής Γκόνου), θα τους οδηγήσει στο υπόγειο του καταστήματος όπου βρίσκονται οι αργαλειοί και θ' αρχίσει να ξετυλίγει το ...κουβάρι με τα μυστικά για το μετάξι. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, η επίσκεψη θα γίνεται τμηματικά ανά ομάδες 15 ατόμων.


Πηγή : kalamata news

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

«Ανάσα» για την τοπική αγορά οι πληρωμές οφειλών από τον δήμο

Το ποσό των 1,8 εκατ. ευρώ έχει διαθέσει στην τοπική αγορά ο δήμος Τριφυλίας, με δεδομένη την ομαλή διεξαγωγή της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του προς τρίτους, διαδικασία για την οποία έχει ήδη επιχορηγηθεί με το συνολικό ποσό των 3,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο δήμος της Τριφυλίας, ήδη έχουν αποπληρωθεί εντάλματα που αντιστοιχούν σε δεκάδες δικαιούχους, ενώ παράλληλα έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί των συγκεκριμένων ατόμων μέχρι και τον περασμένο μήνα.

Επίσης αυτή τη στιγμή ο δήμος βρίσκεται στη διαδικασία της αποπληρωμής ακόμα 150 περίπου δικαιούχων σε όλο το Δήμο, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν συνολικά το ποσό της τάξεως των 480 χιλ. ευρώ.


Πηγή : radio 936

22 Αυγούστου: μεγάλο λαϊκό πανηγύρι στο δάσος της Ευαγγελίστριας Βάλτας

Και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο Πολιτιστικός σύλλογος Βάλτας διοργανώνει μεγάλο λαϊκό πανηγύρι στο δάσος της Ευαγγελίστριας Βάλτας, το βράδυ της παραμονής της εορτής την Πέμπτη 22 Αυγούστου. Το πανηγύρι θα ξεκινήσει αμέσως μετά το τέλος του εσπερινού, με τη συμμετοχή λαϊκής ορχήστρας και θα σερβίρεται κρασί, κρύα μπύρα και η παραδοσιακή ''γουρνοπούλα'' σε ένα περιβάλλον μοναδικής ομορφιάς που αξίζει να επισκεφθείτε.

Πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης εδώ


Πηγή : kyparissiotis

«Λιντσάρισαν» ελεγκτές του ΣΔΟΕ χθες το βράδυ στη Μαραθόπολη

Με την οργή του κόσμου βρέθηκαν αντιμέτωποι χθες το βράδυ στη Μαραθόπολη δύο ελεγκτές του ΣΔΟΕ σε έφοδό τους σε καφέ - ουζερί του κεντρικού πεζόδρομου του χωριού. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ», οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, ένας άνδρας και μία γυναίκα, γύρω στις 9 το βράδυ, κι ενώ στη Μαραθόπολη δεν έπεφτε καρφίτσα καθώς την ίδια ώρα στην πλατεία ήταν σε εξέλιξη η θεσμοθετημένη από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μαραθόπολης «Γιορτή Σαρδέλας» και χιλιάδες επισκέπτες έκαναν τη βόλτα τους στο γραφικό ψαροχώρι που αποτελεί τουριστικό προορισμό για την ευρύτερη περιοχή, «μπουκάρισαν» σε καφέ - ουζερί και ξεκίνησαν να ελέγχουν τα χαρτιά και τα βιβλία του καταστήματος.

Θαμώνες και πολίτες που έκαναν τη βόλτα τους και αντιλήφθηκαν την παρουσία του κλιμακίου ελεγκτών του ΣΔΟΕ, αντέδρασαν ειρωνικά και τους φώναξαν. Οι ελεγκτές συνέχισαν τον έλεγχο, κάνοντας φύλλο και φτερό, χαρτιά, τιμολόγια και βιβλία του καταστήματος. Γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα, μετά από τρεις ώρες, ολοκλήρωσαν τον έλεγχο και όταν αποχωρούσαν, «λιντσαρίστηκαν» με ειρωνικά σχόλια και βαριές εκφράσεις από κόσμο που, στο μεταξύ είχε πληροφορηθεί για τον έλεγχο, και ήταν στον πεζόδρομο για να εκφράσει την αντίδραση και τη διαμαρτυρία του. Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως έχουμε ήδη γράψει στο «Θ», η Μαραθόπολη έχει τεθεί στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, καθώς και του ΙΚΑ, και οι έλεγχοι που υφίστανται καταστήματα και επιχειρήσεις φέτος το καλοκαίρι είναι αλλεπάλληλοι, προκαλώντας αντιδράσεις στους επαγγελματίες και τους κατοίκους.

Του Ηλία Γιαννόπουλου


Πηγή : tharros news

Μάραθος: Πλήθος κόσμου στη "Γιορτή της Σαρδέλας"

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Μάραθο η "Γιορτή Σαρδέλας" από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού. Μια γιορτή αφιερωμένη στους ναυτικούς ψαράδες στους οποίους έχει παράδοση το χωριό, το όποιο όχι μόνο έχει καταστεί ένα από τα πιο γνωστά ψαροχώρια, αλλά έχει κάνει και μεγάλα άλματα στον τομέα του τουρισμού. Ο χώρος της πλατείας δίπλα από την εκκλησία του χωριού κατακλύστηκε από κόσμο ο οποίος όχι μόνο γεύτηκε δωρεάν σαρδέλες, αλλά είχε την ευκαιρία και να διασκεδάσει με την ορχήστρα του Γιάννη Καλογερόπουλου, την ώρα που ο ουρανός γέμισε από δεκάδες μικρά αερόστατα και στην συνέχεια από πολύχρωμα βεγγαλικά. Επίσης από το χορευτικό τμήμα του συλλόγου παρουσιάστηκαν χοροί με αναφορά στη θάλασσα και τους ναυτικούς.

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαραθούπολης Παναγιώτα Λάππα ευχαριστώντας παράλληλα όλους όσοι βοήθησαν, καθώς και τους χορηγούς της γιορτής. Μιλώντας στην "Ε" επισήμανε πως "την διοργάνωση την έχει αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος με τις χορηγίες καταστημάτων της Μαραθούπολης. Είχε να γίνει δύο χρόνια και φέτος αποφασίσαμε να την ξανακάνουμε καθώς μας το ζητούσε ο κόσμος. Είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για το χωριό μας, που από τα έσοδά του κάνουμε διάφορα πράγματα για το χωριό και την καθημερινότητα των κατοίκων". Τα συγχαρητήριά του στους διοργανωτές έδωσε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, τονίζοντας ότι με αυτή την γιορτή τιμούν τους ανθρώπους της θάλασσας που με τον αγώνα τους έχουν αναπτύξει την περιοχή τους κι έχει γίνει πλέον ένας τουριστικός τόπος.

Το σύλλογο συνεχάρη και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος, ο οποίος αναφέρθηκε και στα σχεδιαζόμενα έργα για την περιοχή, λέγοντας πως σε λίγες μέρες ξεκινά το έργο στο γεφύρι του Λαγκούβαρδου και το 2014 τελειώνει ενώ το καινούργιο λιμάνι του Μαράθου προϋπολογισμού 6,5 εκ. θα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Επίσης είπε πως είναι έτοιμες οι μελέτες για το δρόμο Γαργαλιάνοι - Φιλιατρά και παράκαμψη Φιλιατρών και θα ενταχθούν κι αυτές για χρηματοδότηση, ενώ ξεμπλόκαρε ο δρόμος Γαργαλιάνοι - Ρωμανού.

Κ.Μπ.


Πηγή : eleutheria online

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Η Αυλώνα ξανάζησε στιγμές αυθεντικού πανηγυριού!

Ο Σύλλογος Αυλωνιτών Τριφυλίας, με την αμάριστη συμπαράσταση του τοπικού συμβουλίου, χάραξε ένα καινούριο δρόμο στα τοπικά πανηγύρια, τολμώντας την επιλογή μιας ποιοτικής ορχήστρας, με τη Μάρω Λύτρα και τους συνεργάτες της, με σωστό και πεντακάθαρο ήχο, κάτι που ο κόσμος αγκάλιασε και έδειξε ότι έλειπε από τον τόπο μας. Το κέφι και ο χορός κράτησαν μέχρι πρωΐας, με μπροστάρηδες τους νέους της Αυλώνας και των γύρω χωριών.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου








Πηγή : Δελτίο τύπου

Ξεσηκωμός για το Προεδρικό Διάταγμα του Περιφερειακού Πάρκου Καϊάφα

Ανάστατοι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και κατοικιών για το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει τη δημιουργία «Περιφερειακού Πάρκου Λίμνης Καϊάφα και Θαλάσσιας Περιοχής Κυπαρισσιακού Κόλπου» με σκοπό την προστασία της περιοχής και κυρίως της θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta από τις ανθρώπινες ενέργειες. Αρκετές είναι οι φωλιές του προστατευόμενου είδους χελώνας κατά μήκος της παραλιακής γραμμής, σύμφωνα όμως με μαρτυρίες περιοίκων, πολλές απ’ αυτές αποτελούν δημιούργημα ανθρώπου και συγκεκριμένα των μελών της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) «Αρχέλων», οι οποίοι έχουν συλληφθεί «επ’ αυτοφώρω» αρκετές φορές να δημιουργούν ίχνη χελώνας με τα χέρια τους, μεταφέροντας αυγά από την μία φωλιά στην άλλη. Οι κάτοικοι ερευνώντας το θέμα ανακάλυψαν ότι υπάρχουν φωλιές που περιέχουν 8-10 αυγά.

Με δεδομένο ότι η κάθε θαλάσσια χελώνα γεννάει περίπου 200 αυγά είναι αδύνατον οι φωλιές που περιέχουν 10 αυγά να είναι πραγματικές. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι μέχρι πέρυσι οι φωλιές που υπήρχαν στην παραλιακή ζώνη ήταν πολύ λιγότερες και ξαφνικά φέτος, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, εμφανίστηκαν εκατοντάδες φωλιές χελωνών. Σκοπός του Προεδρικού Διατάγματος είναι η προστασία από ανθρώπινες επεμβάσεις και δραστηριότητες, η διατήρηση της φύσης των χερσαίων και θαλάσσιων τμημάτων των Θινών και του παραλιακού Δάσους Ζαχάρως, της Λίμνης του Καϊάφα, της Στροφυλιάς, του Κακοβατου και της θαλάσσιας περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου, οι οποίες διακρίνονται για τη βιολογική, οικολογική, ζωολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική, πολιτιστική και εκπαιδευτική τους αξία με το χαρακτηρισμό τους ως Περιφερειακό Πάρκο.

Ούτε ένας, ούτε δύο, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων στην παραλιακή ζώνη, έκτασης περίπου 70 χιλιομέτρων. Μέχρι πρότινος θεωρούνταν από τους τυχερούς εξαιτίας της ιδιοκτησίας σε παραλιακή περιοχή, τώρα όμως έχουν φτάσει στο σημείο να αγωνιούν για το αν θα μπορούν σε λίγο καιρό να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους. Σύμφωνα με τον Ηλία Πέτση, ιδιοκτήτη οικοπέδου στην παραλία του Γιαννιτσοχωρίου, «έχω οικόπεδο 30 στρεμμάτων και στο άμεσο μέλλον σκοπεύω να εκμεταλλευτώ την περιουσία μου και να “ξεφύγω” επιτέλους από τα θερμοκήπια. Οι βασικές προδιαγραφές για να ασχοληθεί κάποιος με τον τουρισμό υπάρχουν, που σημαίνει ότι εάν χαρακτηριστεί η περιοχή μας Περιφερειακό Πάρκο, οι εκτάσεις μας δεν θα μπορούν αξιοποιηθούν».

Όπως τόνισε η Δημοτική Αρχή Ζαχάρως, «το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα έχει φτιαχτεί καθ’ υπόδειξη της κ. Μπιρμπίλη, το οποίο ούτε λίγο, ούτε πολύ μετατρέπει την παραθαλάσσια περιοχή σε νεκρά ζώνη. Πριν δύο μήνες περίπου, ένας γνωστός Έλληνας επενδυτής έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό να δημιουργήσει 60 μονοκατοικίες πολυτελείας, συνταγή δοκιμασμένη και απολύτως επιτυχημένη στην Αντίπαρο. Κάτι τέτοιο θα αναδείκνυε την περιοχή μας και ο τουρισμός θα αυξανόταν κατά πολύ. Η υπόθεσή του όμως δεν προχώρησε. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον, δεν θα μας το υποδείξει η ΜΚΟ "Αρχέλων".

Επιδιώκουμε να πάρουν οι ΟΤΑ την κατάσταση στα χέρια τους, έχουμε την δυνατότητα, όπως και τόσα χρόνια τώρα, να προστατεύσουμε τη θαλάσσια χελώνα. »Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το αναλάβει αυτό η ΜΚΟ “Αρχέλων” και φυσικά δεν είναι απαραίτητα τα σκληρά μέτρα που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα. Σε συνεργασία με τους μελετητές και τους πανεπιστημιακούς αναζητούμε λύση προκειμένου από τη μία να προστατευθεί η χελώνα και από την άλλη να έρθει η ανάπτυξη στον τόπο μας».


Πηγή : radio 936

Εκδρομείς με τραίνο από την Καλαμάτα απόλαυσαν το μπάνιο, το φαγητό και τον καφέ τους

Ξεχωριστή ήταν η χθεσινή εκδρομή με το τραίνο για 70 περίπου άτομα που ξεκίνησαν από την Καλαμάτα και ενδιάμεσους Σταθμούς και έφθασαν στο Καλό Νερό, όπου απόλαυσαν το μπάνιο , το φαγητό και τον καφέ τους στον όμορφο και διαρκώς ανερχόμενο τουριστικό προορισμό της Τριφυλίας. Οι εκδρομείς, κάθε ηλικίας, αναχώρησαν από την Καλαμάτα λίγο πριν τις 9 χθες το πρωί και μετά από δύο περίπου ώρες έφθασαν στο Καλό Νερό, αφού προηγουμένως είχαν απολαύσει τις φυσικές ομορφιές των τοπίων απʼ όπου διέρχεται το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Μια, πραγματικά, ιδιαίτερη και για πολλούς πρωτόγνωρη εμπειρία! Οι επιβαίνοντες στο τραίνο εκδρομείς δε σταμάτησαν λεπτό να βιντεοσκοπούν τη διαδρομή και τις φυσικές ομορφιές ενώ μετά την άφιξή του στο Σταθμό του Καλού Νερού, περπάτησαν με τα πόδια μέχρι τη βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία παραλία και έμειναν εντυπωσιασμένοι από τη βελούδινη αμμουδιά , τα καταγάλανα νερά και τις υποδομές εστίασης και ψυχαγωγίας που λειτουργούν στο Καλό Νερό! Μάλιστα, έμειναν τόσο ευχαριστημένοι που, όπως έλεγαν, θέλουν να επαναλάβουν την εκδρομή! Μιλώντας στο «Θ» ο σύμβουλος διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Λευτέρης Μαρούσης, είπε ότι, «Το σημερινό (σ.σ. χθεσινό) δρομολόγιο εντάσσεται στο πλαίσιο τουριστικής αξιοποίησης ολόκληρου του δικτύου Πελοποννήσου που υλοποιεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Έχει ένα θεματικό χαρακτήρα, καλοκαιρινό, είναι ,δηλαδή, ένα τραίνο για μπάνιο. Φέραμε επιβάτες από Καλαμάτα και ενδιάμεσους Σταθμούς στο Καλό Νερό για μπάνιο, φαγητό και καφέ με επιστροφή το απόγευμα. Το τραίνο έχει μεγάλη πληρότητα. Πάρα πολλοί επιβάτες προτιμούν το σιδηρόδρομο επειδή είναι ένα μέσο ξεχωριστό, μια ιδιαίτερη εμπειρία, καθώς διασχίζει όλο το φυσικό κάλλος της Πελοποννήσου από μια χάραξη που σε πολλά σημεία δε μπορεί να έχει προσέγγιση ο οδικός άξονας. Έχει οικολογικό, ασφαλή και οικονομικό χαρακτήρα και προσεγγίζει τον κόσμο. Συνεχίζεται η προσπάθεια τουριστικής αξιοποίησης, όχι μόνο από επιβάτες εντός Ελλάδος αλλά και από το εξωτερικό. Έχουμε γκρουπς και μεμονωμένα άτομα από όλη την Ευρώπη που έρχονται ειδικά για το δίκτυο της Πελοποννήσου, το οποίο είναι από τα ομορφότερα της Ευρώπης. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια και με την ανταπόκριση των επιβατών θα διευρυνθεί».

Του Ηλία Γιαννόπουλου


Πηγή : tharros news

Θανατηφόρα καραμπόλα στην Ε.Ο. Πύργου - Κυπαρισσίας στο Κάτω Σαμικό

Kαραμπόλα θανάτου σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας λίγο πριν από το Κάτω Σαμικό στην «πεπέικη» στροφή. Ένα μάυρο Ι.Χ. κινούμενο με κατεύθυνση προς Σαμικό, εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε διαδοχικά με δύο οχήματα που κινούνταν με κατεύθυνση προς Πύργο.

Από τη σύγκρουση το πρώτο όχημα βρέθηκε με σφοδρότητα εκτός οδοστρώματος, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί και να τραυματιστεί θανάσιμα ο οδηγός του οχήματος, ενώ τραυματίστηκαν και η σύζυγος και τα δύο του παιδιά, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Το δεύτερο όχημα, τύπου βαν, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το μάυρο Ι.Χ. αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός ακόμα ατόμου. Στο σημείο έσπευσαν η Αστυνομία και η Πυροσβεστική, καθώς και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, που μετέφεραν στο νοσοκομείο τους τραυματίες.

Προσωρινά διεκόπη η κυκλοφορία της Εθνικής Οδού.

patrisnews


Πηγή : filiatra net

Σοβαρό τροχαίο επί της Ε.Ο. Πύργου - Κυπαρισσίας στο Καλλίκωμο

Δύο αναβάτες μοτοσικλέτας μεγάλου κυβισμού τραυματίστηκαν σοβαρά τα ξημερώματα της Κυριακής σε τροχαίο επί της Εθνικής Οδού Πύργου-Κυπαρισσίας, έξω από πρατήριο υγρών καυσίμων λίγο πριν από το Καλλίκωμο.

Το τροχαίο σημειώθηκε όταν αγροτικό αυτοκίνητο που οδηγούσε 55χρονος από το Καλλίκωμο, κινούμενο επί της Ε.Ο. με κατεύθυνση προς Ζαχάρω, εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα στρίβοντας αριστερά, προκειμένου να μπει στο υγρό πρατήριο καυσίμων στην απέναντι πλευρά του δρόμου, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί πλαγιομετωπικά με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού που κινούνταν με κατεύθυνση προς τον Πύργο.

Από τη σύγκρουση βρέθηκαν στο οδόστρωμα βαριά τραυματισμένοι οι νεαροί αναβάτες της μοτοσικλέτας (ένας άνδρας και μία γυναίκα), ενώ ο οδηγός του αγροτικού αυτοκινήτου τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο. Στο σημείο έσπευσαν η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, καθώς και πολίτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο πρατήριο, προσφέροντας τις πρώτες βοήθειες στους δύο τραυματισμένους νέους.

Οι δύο αναβάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Πύργου διατηρώντας τις αισθήσεις τους, ενώ έφεραν πολλαπλά τραύματα σε όλο τους το σώμα. Για αρκετή ώρα διεκόπη η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό, ενώ αρκετός κόσμος από την ευρύτερη περιοχή βρέθηκε στο σημείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τέταρτη φορά που σημειώνεται τροχαίο στην περιοχή του Καλλικώμου το τελευταίο τρίμηνο. Πέρα από τις προσωπικές ευθύνες των οδηγών, κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν τον ανύπαρκτο φωτισμό επί της Εθνικής Οδού σε αρκετά σημεία εξαιτίας των «κυνηγών χαλκού» που έχουν «ρημάξει» τους στύλους ηλεκτροφωτισμού, χωρίς να έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες.

patrisnews


Πηγή : filiatra net

«Ρήμαξαν » τα αυτοκίνητα στην παραλία Ρωμανού

Έκπληκτοι αρκετοι παραθεριστές χθές το μεσημέρι που είχαν παρκάρει τα αυτοκίνητα τους κοντά στην παραλία Ρωμανού αντίκρυσαν τα αυτοκίνητα τους «λεηλατημένα» συμφωνα με καταγγελίες που έφθασαν στο Newsmessinia. Άγνωστοι δράστες είχαν παραβιάσει με κατσαβίδι τις πόρτες αυτοκινήτων κλέβοντας στην ουσία μικροπράγματα αλλά προκαλώντας ταυτόχρονα σημαντικές ζημιές στους ιδιοκτήτες των οχημάτων .

Η αστυνόμευση στην περιοχή είναι ανύπαρκτη καταγγέλουν κάτοικοι και επισκέπτες αν και η περιοχή είναι σε απόσταση αναπνοής από τις εγκαταστάσεις του Costa Navarino την ναυαρχίδα του τουρισμού στην Μεσσηνία ζητώντας από τους αρμοδίους την λήψη μέτρων για την προστασία των περιουσιών τους.


Πηγή : news messinia