Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

“Οι μαθητές συναντούν τη Φυσική και η Φυσική μαγεύει" στην Καλαμάτα

Την εκδήλωση "Οι μαθητές συναντούν τη Φυσική και η Φυσική μαγεύει" διοργανώνει η Ενωση Ελλήνων Φυσικών αύριο Κυριακή στο ξενοδοχείο "Rex" από τις 10 το πρωί.

Πρόκειται για μια συνάντηση μαθητών Β΄ και Γ΄ γυμνασίου και Α΄, Β΄ και Γ΄ λυκείου του σχολικού έτους 2012-2013. Οι συμμετέχοντες μαθητές σε αυτή την πρωτότυπη και δημιουργική συνάντηση θα έχουν την ευκαιρία μέσα από την άμεση επαφή τους με διακεκριμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους να κατανοήσουν σε βάθος θέματα σύγχρονης Φυσικής, να εισαχθούν στη σύγχρονη επιστημονική γνώση και μέθοδο, καθώς και στις έννοιες που τη συγκροτούν, αποκτώντας κριτική και συνδυαστική σκέψη.

Kόστος συμμετοχής: 10 ευρώ (περιλαμβάνει ελαφρύ γεύμα, βεβαίωση παρακολούθησης, φάκελο). Θεματικές ενότητες: Κοσμολογία, Αστροφυσική, Επιστήμη των υλικών, Επιστήμες του περιβάλλοντος.

Ομιλητές: Ιωάννης Γάτσιος φυσικός, τ. υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης, Στέφανος Κάσδαγλης φυσικός, πειραματιστής, Αθανάσιος Λαχανάς καθηγητής Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέφανος Τσιτομενέας ομ. καθηγητής ΤΕΙ Πειραιά, Γεώργιος Τόμπρας πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών.


Πηγή : eleutheria online

Φιλιατρά - ΤΕΘ: Σήμερα και αύριο οι δυο τελευταίες παραστάσεις στα Φιλιατρά

Οι δύο τελευταίες παραστάσεις θα παιχτούν σήμερα και αύριο στα Φιλιατρά για το έργο του Τριφυλικαού Ερασιτεχνικού Θεάτρου "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" του Ντάριο Φο, μετά και την παράταση που πήρε λόγω μεγάλης προσέλευσης θεατών. Έτσι λοιπόν για σήμερα 30 και αύριο 31 Μαρτίου και ώρα 21:00 θα παιχτούν οι δυο τελευταίες παραστάσεις στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα παραστάσεων Όπως σας έχουμε ενημερώσει οι ημερομηνίες και τα επόμενα μέρη που θα παιχτεί η παράσταση έχουν ως εξής:

ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ:

Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή 5 , 6 και 7 Απριλίου ώρα 21:00 στο πολιτιστικό κέντρο.

ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ:

Παρασκευή - Σάββατο Κυριακή 12 , 13 , 14 Απριλίου ώρα 21:00 στην αίθουσα Αλέκος Παπαδόπουλος


Πηγή : filiatra news

80 στρέμματα δασικής έκτασης έγιναν στάχτη από φωτιά στο Κρυονέρι Τριφυλίας

80 περίπου στρέμματα δασικής έκτασης έγινα στάχτη από φωτιά που ξέσπασε, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, χθες το βράδυ στο Κρυονέρι Τριφυλίας. Γύρω στις 11.30 χθες το βράδυ, κάτοικος του Κρυονερίου, είδε τη φωτιά και ειδοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Άμεσα στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις και ξεκίνησε επιχείρηση κατάσβεσης.

Συνολικά, στην κατάσβεση πήραν μέρος 12 άνδρες με 5 οχήματα της Π.Υ., ενώ την επιχείρηση συντόνισε ο διοικητής της Π.Υ. Γαργαλιάνων Κώστας Γεωργακόπουλος. Η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο και στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις λόγω του κινδύνου που υπάρχει να αναζωπυρωθεί εξαιτίας των ανέμων.

Του Ηλία Γιαννόπουλου


Πηγή : tharros news

Δημοτικός λαχανόκηπος στην Παραλία Καλαμάτας

Στην υλοποίηση του δημοτικού λαχανόκηπου, στην Παραλία της Καλαμάτας, προτίθεται να προβεί ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Τους όρους διακήρυξης για τη διενέργεια του σχετικού πρόχειρου διαγωνισμού καλείται να καταρτίσει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, που συνεδριάζει την Τρίτη 2 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι.

Στην ίδια συνεδρίαση, μεταξύ άλλων θεμάτων, η επιτροπή θα προβεί επίσης στην κατάρτιση των όρων διακήρυξης για τη διενέργεια φανερού προφορικού μειοδοτικού διαγωνισμού μίσθωσης ακινήτου για τη στέγαση του Δημοτικού Αναψυκτηρίου, στην περιοχή του Πάρκου Σιδηροδρόμων.


Πηγή : eleutheria online

Με 300 ευρώ θα νομιμοποιούνται οι αυθαίρετοι στάβλοι

Σχέδιο νόμου σχετικά με την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και τη μείωση του κόστους αγοράς των ζωοτροφών αναμένεται να βγει σε διαβούλευση εντός της εβδομάδας από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συντονισμό με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως επεσήμανε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας της ΝΔ κ. Αθ. Δαβάκη, υπάρχει πρόβλημα με τις αδειοδοδοτήσεις παλαιών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, οι οποίες μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκονται και σε δημόσιες εκτάσεις. «Τις πιο πολλές φορές μιλούμε για μικρές, πρόχειρες εγκαταστάσεις, δεν μιλούμε για μεγάλα κτίρια και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις με πολύ αειφόρα, διαχειρίσιμα, ήπια υλικά που αν θα τα άφηνε κανείς θα είχαν αφομοιωθεί στο περιβάλλον» τόνισε ο υπουργός, ανακοινώνοντας ότι το σχέδιο νόμου θα τεθεί τις επόμενες ημέρες στη διαβούλευση. Η νομιμοποίηση των αυθαίρετων εγκαταστάσεων θα γίνεται με μια απλή αίτηση του ίδιου του κτηνοτρόφου που θα συνοδεύεται από ένα αντίγραφο της Ενιαίας Ενίσχυσης που έπαιρνε, το οποίο θα αποδεικνύει ότι πρόκειται για παλαιό κτίσμα, μία τεχνική έκθεση μηχανικού που θα πιστοποιεί ότι ο χώρος δεν ξεπερνά τα 35 τ.μ. και ένα παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους περίπου 300 ευρώ.


Πηγή : pylos news

Σε επιφυλακή η Πελοπόννησος για τον εντοπισμό των δραστών

Καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών - από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η 25χρονη

Σε επιφυλακή βρίσκεται όλη η αστυνομική δύναμη στην Πελοπόννησο ενώ δυνάμεις της ΕΚΑΜ και άλλων αστυνομικών υπηρεσιών με σκύλους και το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, πραγματοποιούν ευρεία αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ένοπλων δραστών, κατά την καταδίωξη των οποίων τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρα 25χρονη κοπέλα στα Ίσθμια της Κορινθίας.Η κοπέλα που επέβαινε σε ΙΧ αυτοκίνητο και διέμενε στην Κόρινθο δέχθηκε σφαίρα κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των ληστών και αστυνομικών δυνάμεων που τους καταδίωκαν και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου όπου υπέκυψε.Η αιματηρή υπόθεση ξεκίνησε από τις 9:00 χθες το βράδυ όταν τρεις κουκουλοφόροι, οπλισμένοι με καλάσνικοφ εισέβαλαν σε στην περιοχή Παλαιοκούνδουρα στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών και με την απειλή των όπλων άρπαξαν από τον ιδιοκτήτη χρήματα και το αυτοκίνητό του τύπου τζιπ, με το οποίο διέφυγαν. Οι δράστες εντοπίστηκαν μετά από αναζητήσεις στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου λίγο μετά την Κινέττα, από όπου ξεκίνησε η καταδίωξη.

Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, γινόταν συνεχώς ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα, γύρω στις 11:30 το βράδυ να τραυματιστεί θανάσιμα στα Ίσθμια η διερχόμενη με το αυτοκίνητό της 25χρονη. Οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν, και μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί τα ίχνη τους. Επίσης, δεν έχει βρεθεί ακόμα το κλεμμένο αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το αυτοκίνητο είναι μάρκας Subaru Forrester, μαύρου χρώματος, ενώ έχει δοθεί στη δημοσιότητα φωτογραφία του, με την παράκληση οποιοσδήποτε πολίτης το εντοπίσει να τηλεφωνήσει στο «100». Σε ό,τι αφορά τον θάνατο τη κοπέλας δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα από τι όπλο έχει βληθεί. Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου πιθανολογείται ότι έχει δεχθεί σφαίρα από καλάσνικοφ αλλά έχει διαταχθεί νεκροτομή για να διευκρινιστεί εάν πυροβολήθηκε από τους ληστές.


Πηγή : messi nea

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Τριφυλία: Αποφάσεις προσλήψεων στο Δήμο και το Φορέα Κοινωνικής Προστασίας

Αποφάσεις για προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η πρόσληψη 11 καθαριστριών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι δαπάνες για τις οποίες ανέρχονται σε 33.339,42 ευρώ, και 5 καθαριστριών για σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι δαπάνες για τις οποίες ανέρχονται σε 11.424,23 ευρώ.

Ακόμη, αποφασίστηκε να προσληφθούν 8μηνίτες στις εξής ειδικότητες: 13 εργάτες καθαριότητας, 2 οδηγοί, 1 χειριστής γκρέιντερ, 2 χειριστές τσάπας, 2 ηλεκτρολόγοι, 1 υδραυλικός και 2 εργάτες κοιμητηρίου. Επίσης, αποφασίστηκε να προσληφθούν 20 2μηνίτες ως εξής: 7 εργάτες καθαριότητας, 1 οδηγός, 6 για πυροπροστασία – πυρασφάλεια και 6 ναυαγοσώστες.

Σημειώνεται πως η απόφαση θα σταλεί αρμοδίως προς έγκριση, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα εγκριθούν όλες οι θέσεις που αποφάσισε το Δ.Σ. Στο μεταξύ, την Τετάρτη το απόγευμα συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας, όπου, μεταξύ άλλων, συζήτησαν και αποφάσισαν για προσλήψεις προσωπικού στους Παιδικούς Σταθμούς και το ΚΑΠΗ.

Για τους Παιδικούς Σταθμούς αποφάσισαν την ανανέωση των 7 ατόμων που έχουν επιλεγεί, μέσω του ΕΣΠΑ, των οποίων, ωστόσο, δεν έχει γίνει η πρόσληψη, επειδή – ακόμα (!) – δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση με την ΕΕΤΑΑ.

Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η ανανέωση με αυτούς, τότε, σύμφωνα με την απόφαση που πήραν, ζητούν την έγκριση για πρόσληψη 8 ατόμων στους Παιδικούς Σταθμούς. Προσωπικό που απαιτείται, αφού από τις ελλείψεις τα παιδιά μένουν θεονήστικα και ουδείς συγκινείται στο Δήμο!

Για το ΚΑΠΗ, ενώ, όπως μας είχε πει ο πρόεδρος του Φορέα και είχαμε γράψει, θα ελάμβαναν απόφαση για 8 προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, τελικά με λογιστικές προφάσεις αποφάσισαν να ζητήσουν την έγκριση πρόσληψης 4 ατόμων (1 φυσικοθεραπευτή, 2 οικιακών βοηθών και 1 νοσηλευτή), παρόλο που οι ανάγκες σε επιστημονικό προσωπικό είναι μεγάλες και απαιτείται άμεσα η στελέχωσή του με εξειδικευμένο προσωπικό (κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, γυμναστή κ.ά.) για να μπορέσει να λειτουργεί και να προσφέρει υπηρεσίες σε έχοντες ανάγκη πολίτες, σε μια περίοδο δύσκολη, που τα προβλήματα αυξάνουν!

Του Ηλία Γιαννόπουλου


Πηγή : tharros news

4ο Κλασσικό Ράλλυ Ελλάδας Πελοπόννησσος 13-14 Απριλίου 2013

Η ΦΙΛΠΑ και ο ΣΙΣΑ σας προσκαλούν στο «4ο Κλασσικό Ράλλυ Ελλάδας», την ετήσια συνδιοργάνωση που θα διεξαχθεί σύμφωνα με τον Κώδικα Εκδηλώσεων της FIVA. Στον φετινό αγώνα θα συμμετέχουν έως 60 ιστορικά αυτοκίνητα που θα αγωνιστούν σε θρυλικές «απλές» & «ειδικές» διαδρομές που θα διασχίσουν την Αττική, Κορινθία, Αργολίδα και την Αρκαδία.

Την Παρασκευή 12/4 θα διεξαχθεί ο Διοικητικός & Τεχνικός Έλεγχος.

Το Σάββατο 13/4 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η εκκίνηση του 1ου αγωνιστικού σκέλους. Τα αυτοκίνητα θα κινηθούν σε διαδρομές που θα εναλλάσσονται σε παράκτιους & ορεινούς δρόμους και θα αναμετρηθούν σε απαιτητικές ειδικές διαδρομές. Το 1ο σκέλος θα περάσει από Μελετάκι, Σχίνο & Λουτράκι.

Μετά θα συνεχίσει για Σουληνάρι, Νεμέα, Γαλατά, Ψάρι, Καλιανούς, Στυμφαλία, Λεβίδι, Μαίναλο και θα τερματίσει στην Βυτίνα, όπου θα γίνει και η μεγάλη ανασυγκρότηση της ημέρας. Απο εκεί θα φύγουν για Δούκα Βρύση, Γυμνό, Μυκήνες και Ναύπλιο, όπου θα θα γίνει ο τερματισμός της 1ης μέρας.

Την Κυριακή 14/4 το πρωί τα πληρώματα θα επανεκκινήσουν προς Αστρος, Αγ.Ανδρέα, Καστάνιτσα & Αγ. Πέτρο. Μετά από σύντομη ανασυγκρότηση θα συνεχίσουν για Βαμβακού, Καρυές, Βούρβουρα και θα κατευθυνθούν τον κλασσικό Αχλαδόκαμπο. Με την συμπλήρωση 650 περίπου αγωνιστικών χιλιομέτρων και την εκτέλεση περίπου 15 ειδικών διαδρομών ακριβείας ο αγώνας θα τερματίσει στο Άργος.

Τη Τετάρτη 17/4 και ώρα 20:00 θα γίνει η δεξίωση απονομής των επάθλων στα εντευκτήρια της ΦΙΛΠΑ στην οδό Κυβέλης 6 Γέρακας.

Για πληροφορίες μπορείτε να ενημερώνεστε από την γραμματεία και τις ιστοσελίδες των δύο συλλόγων www.philpa.gr και www.sisa.gr

peritroxon.gr


Πηγή : news messinia

Φιλιατρά: "Σαπίζει" ο εξοπλισμός του Αγροτικού Συνεταιρισμού

Μία τρομακτική κατάσταση αντικρύζει κανείς όταν εισέλθει στον χώρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού στα Φιλιατρά, με μηχανήματα, εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις να "σαπίζουν" και να σκουριάζουν, μετά τα τόσα χρήματα που δαπανήθηκαν για την δημιουργία του.

Σκουριασμένα και εγκαταλελειμμένα μηχανήματα κάνουν συντροφιά σε περιστέρια που έχουν βρει καταφύγιο στο κτίριο. Σύμφωνα με την έρευνα του filiatranet, στον χώρο υπάρχει εξοπλισμός για την πατάτα που χρησιμοποιήθηκε την περίοδο 1981-1985, μηχάνημα για τα αγγούρια που τα τύλιγε σε ζελατίνα για εξαγωγές σε Γερμανία κλπ., ενώ ο εξοπλισμός για την ντομάτα δεν δούλεψε ποτέ.

Μηχανήματα και κτίριο ενισχύθηκαν τότε με πολλά εκατομμύρια δραχμές, ενώ σύμφωνα με την μελέτη το ποσό άγγιζε τα 550 εκ. δραχμές στις αρχές της δεκαετίας του 80΄, όπου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός δούλεψε δυναμικά μέχρι τα τέλη του 1990.


Μετά τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην διαχείρισή του, οι παραγωγοί της περιοχής διακινούσαν μόνη τα προϊόντα τους, ενώ σήμερα προσπαθούν και πάλι να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την δημιουργία ενός δυναμικού Συνεταιρισμού, χωρίς όμως ακόμη να το έχουν καταφέρει.

Παρακολουθήστε το βίντεο, όπως το κατέγραψε ο φακός του filiatranet:


Πηγή : filiatra net

Εκπαιδευτικά μηνύματα στην ετήσια συγκέντρωση του λυκείου Κυπαρισσίας

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ τη Κυριακή 24 Μαρτίου 2013, με μεγάλη επιτυχία, η μουσικοχορευτική βραδιά του Λυκείου Κυπαρισσίας στο “ΕΝ ΠΛΩ” Κυπαρισσίας. Η συμμετοχή μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών, πολιτών ήταν εντυπωσιακή και ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Προβλήθηκε βίντεο διάρκειας 20 λεπτών με τις δραστηριότητες των σχολικών κοινοτήτων, τις εργασίες των μαθητών & εκπαιδευτικών, εικόνες από τις εκπαιδευτικές εκδρομές, από την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου κ.λ.π., που απέσπασε τα κολακευτικά λόγια όλων των παρευρισκομένων. Στη συνέχεια οι μαθητές χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και εντυπωσίασαν το κοινό.

Το λόγο πήραν ο Διευθυντής Εκπαίδευσης του Νομού Μεσσηνίας και ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών που αναφέρθηκαν στην σημαντική συμβολή που παίζει στο σχολείο η συνεργασία όλων των παραγόντων της Σχολικής Κοινότητας. Έμειναν εντυπωσιασμένοι από τη σύναξη στον ίδιο χώρο μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων. Ο υπεύθυνος Παιδείας του Δήμου Τριφυλίας αναφέρθηκε για το τεράστιο έργο, που παράγεται στο Λύκειο Κυπαρισσίας τόσο στις Πανελλαδικές εξετάσεις με πρωτιές των μαθητών του, όσο στον αθλητικό τομέα και σε διαγωνισμούς.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Ελένη Λιακοπούλου αναφέρθηκε στην άριστη λειτουργία της σχολικής κοινότητας, με τη συνεργασία όλων των μελών της χωρίς προκαταλήψεις με προσφορά διάθεσης και ανιδιοτέλεια. Η μαθήτρια Θεοδώρα Γκόγκα, εκ μέρους του 15μελούς αναφέρθηκε στην αμοιβαία εκτίμηση που υπάρχει μεταξύ των μαθητών και εκπαιδευτικών, στις σημαντικές επιτυχίες του σχολείου. Επίσης χειροκροτήθηκε θερμά όταν είπε: Στο λεξιλόγιο μας δεν υπάρχουν οι λέξεις βία και ρατσισμός, υπάρχουν οι λέξεις αλληλοσεβασμός, αλληλοβοήθεια, διάθεση προσφοράς. Στη συνέχεια μίλησε ο Διευθυντής του σχολείου Ευάγγελος Αντωνόπουλος που μεταξύ άλλων είπε:

Πρέπει να γίνει σαφές ότι οι σημερινές συνθήκες απαιτούν συναίσθηση ευθύνης και περισσότερη δουλειά από όλους μας. Η εκπαίδευση αποτελεί το μοναδικό μηχανισμό που έχει η σύγχρονη κοινωνία για επένδυση στο μέλλον. Αν θέλουμε να προοδεύσουμε ως κοινωνία και ως χώρα δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να καταστήσουμε τους νέους μας συμμέτοχους στον αγώνα για την πρόοδο και ικανούς να ανταποκριθούν επάξια στο σύγχρονο απαιτητικό κόσμο. Η Εκπαιδευτική Κοινότητα και με τη δική σας στήριξη, έχει υποχρέωση και καθήκον να κρατήσει ανοικτά τα σχολεία και να τα λειτουργήσει σύμφωνα με αυτά που οραματίζεται, γι’ αυτό χρειαζόμαστε τη βοήθειά όλων. Αυτό επιδιώκουμε μέσα από τη σημερινή συνάντηση μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, συλλόγων, τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Στην παιδεία κρίνεται το μέλλον του τόπου μας. Και το μέλλον του τόπου είτε θα το κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα το χάσουμε όλοι μαζί. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Αυτή είναι η πυξίδα που πρέπει να καθοδηγεί τις πράξεις μας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπ/σης του Ν. Μεσσηνίας κ. Γιάννης Πλάταρος, ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών κ. Κώστας Τρίκολας, ο υπεύθυνος Παιδείας του Δήμου Τριφυλίας κ. Μερκούρης Ιωάννης, η υπεύθυνη πολιτιστικών του Δήμου Τριφυλίας κ. Βιβή Παντελάκη, ο Αντιδήμαρχος Τριφυλίας κ. Γιάννης Φιλντίσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Σουρέτης, ο τ. Νομάρχης και νυν Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Δράκος, οι Διευθυντές Γυμνασίου και ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας κ.κ. Μάτα Μπαρτζελιώτη και Δημήτρης Δράκος, Γυμνασίου Φιλιατρών κ. Νίκος Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου κ.κ. Θεοδωρόπουλος Γιώργος και Κατσούλης Κώστας, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Μπαζάνος Παντελής, ο τ. Διοικητής Αστυνομίας Βλάχος Ανδρέας, ο κ. Ανόκουρος Κωνσταντίνος κ.ά.


Πηγή : kyparissiotis

Απέραντο σκουπιδαριό, παντού, στην Κυπαρισσία…

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Απέραντο σκουπιδαριό, παντού, στην Κυπαρισσία, με κάδους απορριμμάτων να είναι γεμάτοι και σκουπίδια κάθε λογής να είναι διασκορπισμένα γύρω τους. Εικόνα θλιβερή, ντροπιαστική και, παράλληλα, κατάσταση απαράδεκτη, που εγκυμονεί κινδύνους για την υγιεινή και την υγεία των κατοίκων.

Σκουπίδια παντού και, κυρίως, στις γειτονιές και τους οικισμούς. Παντού βρώμα και δυσωδία στην ατμόσφαιρα. Το τεράστιο πρόβλημα με τα σκουπίδια στην Κυπαρισσία δεν είναι καινούργιο βεβαίως. Δεν είναι, όμως, και δικαιολογία το γεγονός ότι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων σταμάτησαν να προμηθεύουν το Δήμο Τριφυλίας, επειδή τους χρωστά χιλιάδες ευρώ. Καλά έκαναν οι άνθρωποι – επαγγελματίες. Ο Δήμος Τριφυλίας εισπράττει από τους δημότες Κυπαρισσίας υπέρογκα δημοτικά τέλη- που είναι πιο υψηλά από οποιαδήποτε άλλη Δημοτική Ενότητα και ανταποδοτικά- αλλά, όπως αποδεικνύεται, δεν τους ανταποδίδει τις υπηρεσίες καθαριότητας ούτε στο ελάχιστο!

Φτηνή πρόφαση είναι ότι οι πρατηριούχοι δε δίνουν πετρέλαιο! Να τους πληρώσει ο Δήμος με τα λεφτά που εισπράττει από τους δημότες της Κυπαρισσίας, για να γίνει ξανά φερέγγυος και αξιόπιστος και να του δώσουν πάλι πετρέλαιο. Αν, και πάλι, δεν του δώσουν, ας προμηθευτεί από αλλού. Οι δημότες πληρώνουν, ο Δήμος γιατί δεν ανταποδίδει τα δημοτικά τέλη καθαριότητας που εισπράττει από την Κυπαρισσία; Πού πάνε αυτά τα λεφτά; Αλήθεια, κανένας μα κανένας από τη Δημοτική Αρχή δε νοιάζεται για την καθαριότητα; Κανένας μα κανένας δε μεριμνά για στοιχειώδη και αξιοπρεπή διαβίωση των κατοίκων της Κυπαρισσίας; Κανένας, πια, δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι το σκουπιδαριό- που με δική τους ευθύνη και υπαιτιότητα είναι γεμάτη η πόλη, οι γειτονιές, οι οικισμοί- εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων; Και δεν υπάρχει κανένας μα κανένας θεσμικός λειτουργός της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης να επιληφθεί του προβλήματος και να παρέμβει;


Πηγή : tharros news

Σύντομα θα λειτουργήσουν τα έργα προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Ευρεία σύσκεψη για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Τρίπολη, ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Μανώλη Αγγελάκα. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια κωλυσιεργίας.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ αποτελούμενη από τους Δήμαρχους, Τρίπολης Ιωάννη Σμυρνιώτη, Κορινθίων Αλέξανδρο Πνευματικό, Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, Σπάρτης Σταύρο Αργειτάκο, Πύλου - Νέστορος Δημήτριο Καφαντάρη και Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη, καθώς και Υπηρεσιακούς παράγοντες.

Η σημερινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια των αποφάσεων, που ελήφθησαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), σε αντίστοιχη σύσκεψη, στις 11 Μαρτίου, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη με το ίδιο αντικείμενο. Έως σήμερα, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν εγκατασταθεί 3 δεματοποιητές, ενώ έχουν προταθεί 8 νέοι χώροι για την εγκατάσταση των υπολοίπων. Τα προτεινόμενα έργα αφορούν την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βασιζόμενη στο τρίπτυχο ανακύκλωση - κομποστοποίηση - δεματοποίηση υπολειμμάτων (RDF).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να προχωρήσει, άμεσα, η εφαρμογή της προσωρινής διαχείρισης, καθώς δεν υπάρχουν, πλέον, άλλα περιθώρια χρόνου, και καταγράφηκε η κοινή βούληση και αποφασιστικότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων για άμεση λύση.

Ξεκαθαρίστηκε, επίσης, ο ρόλος των Δήμων και της Περιφέρειας και τέθηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών. Κάθε εμπλεκόμενος, Δήμοι – Περιφέρεια – Αποκεντρωμένη Διοίκηση ανέλαβαν την υλοποίηση συγκεκριμένων αντικειμένων – ενεργειών εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Οι Δήμοι θα αναλάβουν την λειτουργία των εγκαταστάσεων μέσω των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ), ενώ η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει τα απαραίτητα έργα διαμόρφωσης και προμήθειας εξοπλισμού μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΕΡΑΑ). Θα αναζητηθούν, επίσης, πιθανοί τρόποι χρηματοδότησης των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) από το ΕΠΕΡΑΑ ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, κοινή πεποίθηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα τα πρώτα έργα προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θα έχουν τεθεί σε λειτουργία. Οι συναντήσεις αυτές πρόκειται να επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, έως την οριστική λύση του προβλήματος.


Πηγή : pelops news

Δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη για μικρές επιχειρήσεις μέσω Δικτύου Επιχειρηματικότητας ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας είναι μια πανελλαδική δομή παροχής δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών στις μικρές επιχειρήσεις και αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία της Συνομοσπονδίας να βρεθεί δίπλα στην μικρή επιχείρηση παρέχοντάς υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης μέσα στο ιδιαίτερα δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον που βιώνει καθημερινά.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»), και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους. Οι δράσεις του έργου σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).

Τα πεδία στα οποία παρέχεται η συμβουλευτική υποστήριξη εστιάζουν στα σημαντικότερα θέματα λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων (π.χ. οργάνωση, χρηματοδότηση, μάρκετινγκ κ.α.). Οι υπηρεσίες παρέχονται από έμπειρους και εξειδικευμένους επιχειρηματικούς συμβούλους, μέλη του Μητρώου συμβούλων του Δικτύου, το οποίο εκτείνεται σε όλη την επικράτεια.

Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τους μικρούς επιχειρηματίες να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν στο Δίκτυο, απολαμβάνοντας, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος, υψηλού επιπέδου συμβουλευτική υποστήριξη σε σημαντικά πεδία της επιχειρηματικής τους καθημερινότητας.

Από την έναρξη του Δικτύου Επιχειρηματικότητας ήδη 250 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση για την λήψη συμβουλευτικής υποστήριξης από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Σε 160 και πλέον επιχειρήσεις η συμβουλευτική έχει ολοκληρωθεί, ενώ στις υπόλοιπες η υποστήριξη τους βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 210 8837188 (κκ. Ηλίας Γεωργόπουλος και Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης) ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δικτύου ( www.diktyo.imegsevee.gr ).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πηγή : messinia portal

Επιταγή των καιρών: Η επιστροφή στη γεωργία, στη μητέρα γη

Η Αγροτική Πολιτική αποτέλεσε το πρώτιστο μέλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη από το 1962 για μια κοινή αγροτική πολιτική, ολοκληρωμένη και ουσιαστική, με εφαρμογή υποχρεωτική σε όλες τις χώρες της τότε Ε.Ε., με κόστος που κάλυπτε το 80% και πλέον του κοινοτικού προϋπολογισμού, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών στην Γεωργία, τόσο στην παραγωγή, όσο και αγορά και στα πλαίσια της κοινής αγροτικής προσπάθειας να διατηρηθεί και αυξηθεί η παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τροφίμων για επαρκή εφοδιασμό της καταναλωτικής αγοράς.

Από το 1992 όμως και μετά, με βάση τις νέες κοινωνικοοικο­νομικές εξελίξεις, την επικρά­τηση της νεοφιλελεύθερης οι­κονομικής αντίληψης, δηλαδή απόλυτα ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα, ολιγότερη ή καθόλου κρατική παρέμβαση στην Οικονομία, προώθηση... της παγκοσμιοποίη­σης, άρχισε να αλλάζει η κοινή αγροτική πολιτική. Με το πρό­σχημα του περιορισμού των με­γάλων δαπανών αντικαθίσταται σταδιακά η άμεση στήριξη των προϊόντων με την άμεση στήριξη των εισοδημάτων των γεωρ­γών, επιβάλλονται περιορισμοί και έλεγχος στην γεωργική πα­ραγωγή, γνωστός ως ποσοστώσεις, μειώνεται και ουσιαστικά καταργείται σταδιακά ο εσωτερικός αλλά και ο εξω­τερικός προστατευτισμός των γεωργικών προϊόντων και α­νοίγουν ουσιαστικά οι αγορές του εξωτερικού.

Οι αλλαγές συνεχίστηκαν σε μια νέα φάση το 1999, με την έ­γκριση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, με τη γνωστή AGENDA 2000, για να ολοκλη­ρωθούν με την ριζική μεταρ­ρύθμιση του Ιουνίου 2003 σε μια νέα μορφή Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία βασικά στη­ρίζεται σε δύο άξονες:

  1. την ε­νιαία οικονομική ενίσχυση του παραγωγού με ορισμένα κριτή­ρια και
  2. την ελεύθερη διάθε­ση των προϊόντων στην Αγορά. Δεδομένου ότι τα διατιθέμενα ποσά συνεχώς περιορίζονται με τάση σταδιακής περαιτέρω μείωσης, ώστε να φθάσουν στο 30% και ολιγότερον του κοινοτικού προϋπολογισμού και ότι η ελ­ληνική αγορά γεωργικών προϊ­όντων είναι ανοργάνωτη, με πολ­λούς μεσάζοντες, με ισχυρά καρτέλ, με περιορισμένη έως ανύπαρκτη παρουσία των Συνεταιρισμών, ώστε η τι­μή παραγωγού να καλύπτει μό­λις το 13-18% της τιμής κατα­ναλωτή και με δεδομένο υψη­λό κόστος παραγωγής, γίνεται αντιληπτό πόσο μικρό εισόδη­μα απολαμβάνει ο Γεωργός μέ­σα από την διαδικασία της ε­λεύθερης ανεξέλεγκτης και α­σύδοτης Αγοράς.

Η κατάσταση για τον Έλληνα Γεωργό επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο λόγω των γνωστών ιδιορρυθμιών της Ελληνικής Γε­ωργίας, των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της, της θλιβερής κατάστασης που βρί­σκονται για πολλούς λόγους οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και του υψηλού κόστους παραγωγής. Η δημοσιονομική και οικονομική κρίση που μαστίζει τη Χώρα μας από το 2009 με ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της Οικονομίας και Κοινωνίας πλήττει και τον ευαίσθητο τομέα της Γεωργίας για να επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη προβληματική κατάσταση των Αγροτών και γενικά της Οικονομίας της Υπαίθρου.

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη, επιταγή των καιρών, στα πλαίσια των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, να διαμορφωθεί άμεσα ειδικό πρόγραμμα στήριξης και αναστήλωσης της ελληνικής Γεωργίας. Άμεσα λοιπόν επιβάλλεται:

  1. άφεση των χρεών των Συνεταιρισμών, που δημιουργήθηκαν προ του 2000, σε συνδυασμό με πρόγραμμα συγχωνεύσεων στην κατεύθυνση ένας Αγροτικός Συνεταιρισμός σε κάθε Δήμο και μία Ένωση σε κάθε Νομό ή ευρύτερη περιοχή,
  2. η ανάδειξη της Γεωργίας σε πρώτο πυλώνα αναπτυξιακής δυναμικής και εξόδου της Χώρας από την οικονομική κρίση με σταθερή, γενναία και ουσιαστική στήριξη της γεωργικής επιχειρηματικότητας με φορολογικά, γραφειοκρατικά και χρηματοδοτικά κίνητρα, ώστε να διατηρήσει και τονώσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και γίνει ανταγωνιστική ποιοτικά και κοστολογικά.

Περαιτέρω όμως πρέπει να εγκαταλειφθεί η νεοφιλελεύθε­ρη οικονομική αντίληψη στην Γεωργία και να αντικατασταθεί από την κοινωνική οικονομική αντίληψη ώστε να διαμορφώ­νεται Κοινωνική Αγροτική Πο­λιτική. Γίνεται αντιληπτό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η Γεωργία δεν μπορεί να λειτουργεί με τους σκληρούς νόμους της ελεύθερης Αγοράς, τουναντίον λόγω της ιδιαίτερης φύσης της χρειάζεται κοινωνικοοικονομι­κούς όρους, δηλαδή συνθήκες κοινωνικοοικονομικής αγοράς με αποφασιστικές παρεμβάσεις του Κράτους και άλλων κοινω­νικών Φορέων.

Ακόμη είναι καιρός με την νέα Γεωργική Πολιτική να δημιουργηθούν κοινές συνθήκες και όροι για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βόρειες και νότιες, με κατάργηση οπωσδήποτε των αλλοπρόσαλλων ποσοστώσεων παραγωγής και χορήγηση ουσιαστικών ενισχύσεων για ποσοτική και ποιοτική παραγωγή στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Δεν πρέπει ποτέ να λησμονεί­ται ότι ο Γεωργός εργάζεται κά­τω από σκληρές καιρικές συν­θήκες, αντιμετωπίζει καθημε­ρινά τα στοιχεία της φύσης και τα απρόβλεπτα καιρικά φαινό­μενα. Η ζωή και δραστηριότη­τα του είναι δεμένη με την γη, την οποία ποτίζει με τον ιδρώ­τα του. Είναι ο φύλακας της υ­παίθρου και ο φρουρός των ο­ρεινών και ακριτικών περιοχών. Το έργο του κατά συνέπεια εί­ναι εθνικό και κοινωνικό.

Η κατάσταση είναι θλιβερή και οικτρή στην Ελληνική Γεωργία. Ο αγροτικός κόσμος δεινοπαθεί, το χωριό εγκαταλείπεται, ο αγροτικός πληθυσμός συνεχώς περιορίζεται, η ύπαιθρος ερημώνεται, το μέσο αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται και περιορίζεται περίπου στο 40% του μέσου εθνικού εισο­δήματος, η περιφέρεια και ιδι­αίτερα οι ακριτικές περιοχές συνεχώς υποβαθμίζονται και γε­νικά η γεωργία χάνεται στην Ελ­λάδα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Βυζαντινή Αυτοκρατορία έ­πεσε, αφού προηγουμένως ε­γκαταλείφθηκε η Γεωργία από τους Γεωργούς.

Είναι λοιπόν επιταγή των καιρών να αναληφθεί εκστρατεία από Πολιτεία και κοινωνικούς φορείς για να σωθεί η Γεωργία, το Χωριό και η Ύπαιθρος με συ­γκεκριμένες στρατηγικές, πο­λιτικές και προγράμματα, όπως:

  • Να αλλάξει η αντίληψη για την Γεωργία από νεοφιλελεύθερη σε κοινωνική, με ουσιαστική κρατική παρέμβαση και προ­στασία στα πλαίσια της αντίληψης της Κοινωνικής Οικο­νομίας, να εφαρμόζεται δηλα­δή Κοινωνική Αγροτική Πολι­τική.
  • Να αλλάξει η στρατηγική ανάπτυξης, να έχει βάση τη Γεωρ­γία και να ξεκινά από το χωριό και την ύπαιθρο και όχι από το κέντρο προς την περιφέρεια.
  • Να καθιερωθούν επιτέλους συ­μπληρωματικές εθνικές οικο­νομικές ενισχύσεις σε γεωργούς που παράγουν προϊόντα ελ­λειμματικά, δεν καλύπτουν δη­λαδή τις ανάγκες της Ε.Ε., και εθνικού ενδιαφέροντος, όπως βαμβάκι, καπνό, ρύζι, καλα­μπόκι, τεύτλα κ.ά., σε γεωργούς και κτηνοτρόφους που ζουν και απασχολούνται σε ορεινές και ακριτικές περιοχές και γενικά μειονεκτικές περιοχές.
  • Να στηριχθούν και ενισχυθούν οι φυσικοί φορείς της Γεωργίας, όπως ομάδες παραγωγών, α­γροτικοί συνεταιρισμοί κ.ά.
  • Να ληφθούν συγκεκριμένα μέ­τρα για την δραστική με μείωση του κόστους παραγωγής, όπως φθηνό αγροτικό πετρέλαιο χω­ρίς τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, Φ.Π.Α. στο 7% σε όλα τα γεωργικά εφόδια, μηχανήματα και πετρέλαιο, που άλλωστε προορίζονται για παραγωγή και ό­χι για κατανάλωση.
  • Να κατοχυρωθεί και κοινωνικά να καταξιωθεί το γεωργικό επάγγελμα σε συνδυασμό με επαγ­γελματική εκπαίδευση, επιμόρφωση και επίκαιρη ενημέρωση.
  • Η γεωργική γη να ανήκει αποκλειστικά στους γεωργούς, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ε.Ε., με ειδικά προγράμματα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης.
  • Να ιδρυθούν και λειτουργήσουν το συντομότε­ρο Κέντρα Αγροτικής Ενημέρωσης και Ανάπτυ­ξης σε κάθε Δήμο της Υπαίθρου σε συνεργασία με αγροτικούς συνεταιρισμούς και συλλόγους.
  • Να ληφθεί μέριμνα για χαμηλότοκη και εξυπηρετική χρηματοδότηση. Είναι εθνική εγκληματική πράξη η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ. Θα μπορούσε έγκαιρα να συνεταιριστικοποιηθεί όπως είναι και έγινε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την Χώρα μας, η Γεωργία στο σύνολο της, συνοδευόμενη με τις επακόλουθες βιοτεχνικές, βιομηχανικές και τουριστικές δραστηριότητες, πρέπει να αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης και προς τούτο χρειάζεται γερά θεμέλια για να στηριχθεί καλά το συνολικό οικοδόμημα της Οικονομίας. Επιτέλους είναι επιταγή των καιρών και ύψιστο θέμα κοινωνικής και εθνικής επιβίωσης, Πολι­τεία και Κοινωνικοί φορείς να δουν πολύ σοβα­ρά και υπεύθυνα το αγροτικό πρόβλημα στο σύ­νολό του και να προχωρήσουν σε γενναίες και δυναμικές εθνικές στρατηγικές και πολιτικές παρέμβασης στα πλαίσια πλέον της Κοινωνικής Αγροτικής Πολιτικής.

Του Στέργιου Κατσανίδη, Καθηγητή ΤΕΙ Θεσ/νίκης, π. Δ/ντή Συνεταιριστικής Σχολής, π. Νομάρχη Καρδίτσας


Πηγή : pyrgos trifylias

Δράσεις της Π.Ε. Μεσσηνίας σε σχολεία της Α/θμιας Εκπ/σης

Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, μετά την έγκριση που εξασφάλισε από το Υπουργείο Παιδείας, υλοποιεί συγκεκριμένες κοινωνικές δράσεις σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με εξειδικευμένο προσωπικό. Την πορεία εξέλιξης ... του έργου συζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς με την Διευθύντρια της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Μεσσηνίας Κατερίνα Σπέντζουρα.

Οι δράσεις που υλοποιούνται είναι οι ακόλουθες:

  1. Παιδική παχυσαρκία.

    Διεξάγεται σε όλα τα δημοτικά σχολεία του Δήμου Καλαμάτας και περιλαμβάνει υπολογισμό του δείκτη μάζας σώματος (Δ.Μ.Σ) και συμπλήρωση στατιστικού δελτίου, σχετικά με τις διατροφικές και αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών. Στην συνέχεια θα γίνει επεξεργασία των αποτελεσμάτων με την βοήθεια εκπαιδευτικών της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Π.Ε Μεσσηνίας ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.
  2. Ευαισθητοποίηση των παιδιών στην ανακύκλωση και επανάχρηση υλικών.

    Διεξάγεται στα νηπιαγωγεία της Καλαμάτας και περιλαμβάνει την ανάγνωση παραμυθιού, δημιουργία της κοινωνικής λειτουργού Κων/νας Κανελλοπούλου, «Η Σκουπιδοχώρα», στο τέλος του οποίου γίνεται συζήτηση και διαδραστικό παιχνίδι.
  3. Δράση με θέμα «Η διαφορά είναι δύναμη».

    Περιλαμβάνει δραματοποίηση παραμυθιού, ζωγραφική, συμβουλευτική και προσωπική ενδυνάμωση των παιδιών σε δημοτικά σχολεία της Π.Ε Μεσσηνίας και συμβουλευτικές συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς.

Πηγή : filiatra news

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Οι αγροτικές ενισχύσεις θυσία στον κοινοτικό προϋπολογισμό λιτότητας!

Το «κούρεμα» κατά 5% των άμεσων αγροτικών ενισχύσεων που προτείνει η Κομισιόν να ισχύσει από την φετινή χρονιά, είναι η απόλυτη διάψευση του πρόσφατου επικοινωνιακού καταιγισμού από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Τσαυτάρη, που ανάμεσα στα άλλα δήλωσε περιχαρής ότι «υπάρχει περίπτωση τα κονδύλια που θα εισπράξει η χώρα μας από τη νέα ΚΑΠ να αυξηθούν».

Για πρώτη φορά η Κομισιόν, παρακάμπτοντας πραξικοπηματικά την ηχηρή καταψήφιση του κοινοτικού προϋπολογισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εμμένοντας δογματικά στην δημοσιονομική πειθαρχία και την εξοντωτική λιτότητα, προτείνει τη συμμετοχή των αγροτών στη χρηματοδότηση του προσωρινού κοινοτικού προϋπολογισμού, μέσα από την περικοπή των άμεσων ενισχύσεων που λαμβάνουν.

Η έλλειψη έστω και στοιχειώδους αντίδρασης από τον Υπουργό ΑΑΤ, αποδεικνύει την απόλυτη ευθυγράμμιση και υποταγή της μνημονιακής συγκυβέρνησης σε ολοένα και πιο ακραία νεοφιλελεύθερες ρυθμίσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η ανατροπή τους είναι μονόδρομος για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών και του κόσμου της υπαίθρου.

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Πηγή : filiatra net

Φιλική νίκη με 2-0 της Μαύρης Θύελλας με τον Α.Ο. Κυπαρισσίας

Φιλικό με την ομάδα της Κυπαρισσίας έδωσε το απόγευμα της Τετάρτης η Μαύρη Θύελλα όπου επικράτησε με σκορ 2-0. Το ματς πραγματοποιήθηκε διότι η Καλαμάτα έχει ρεπό το Σαββατοκύριακο και οι Κακαλέτρης, Σακελλαρόπουλος προσπαθούν να κρατήσουν τους ποδοσφαιριστές σε φουλ ρυθμό. Οι "μελανόλευκοι" είχαν μία σχετικά καλή παρουσία, κόντρα σε μια ομάδα που τους χωρίζουν όμως δύο ολόκληρες κατηγορίες, ενώ το παιχνίδι, εκτός από τα 2 γκολ, είχε και άλλες καλές ευκαιρίες...Tα γκολ για τους "μελανόλευκους" σημείωσαν οι Καντούτσης και Ρήγας.

;

Οι δύο Καλαματιανοί τεχνικοί λοιπόν έμεινε ικανοποιημένοι από την απόδοση της ομάδας, ενώ αντίθετα ο προπονητής της Κυπαρισσίας Τάκης Παναγόπουλος δοκίμασε όλους τους παίκτες που είχε στην διάθεση του και φυσικά έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα σε ένα πολύ δυνατό τεστ. Να πούμε, ότι το φιλικό πραγματοποιήθηκε για φιλανθρωπικό σκοπό μιας και τα έσοδα που μαζεύτηκαν θα διατεθούν στο φαρμακείο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. 

Αγωνίστηκαν και οι δοκιμές

Σε αυτό το σημείο, να πούμε ότι στον φιλικό από πλευράς Καλαμάτας αγωνίστηκαν και ποδοσφαιριστές που δοκιμάζονται το τελευταίο διάστημα με την τοπική μας ομάδα. Συγκεκριμένα, χρόνο συμμετοχής πήραν 2 πιτσιρικάδες από τον Αίαντα Καλαμάτας. Τέλος, ο Δημήτρης Μικελάτος λόγω κάποιου προβλήματος δεν κατέβηκε στην Κυπαρισσία να αγωνιστεί, αλλά τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στην πόλη της Καλαμάτας για να περάσει από το "μικροσκόπιο" των δύο προπονητών.

Το φιλμ του αγώνα

Στο 15' σουτ του Τσόπελα η μπάλα λίγο άουτ.
Στο 22' σουτ του Γεωργιόπουλου μπλόκαρε με δεύτερη προσπάθεια ο Ντάβι.
Στο 30΄ο Καντούτσης με ωραία κεφαλιά νίκησε τον Μπέλι κάνοντας το 0-1 για την ομάδα του.
Στο 37' ο Δασκαλάκης έπιασε ένα φοβερό σουτ έξω από την περιοχή με την μπάλα να περνάει λίγο άουτ.
Στο 60' ο Ρήγας με ωραία προσπάθεια και με πλάσε μέσα από την περιοχή διαμόρφωσε το τελικό 0-2.
Στην συνέχεια, η Κυπαρισσία είχε 2 ευκαιρίες με Ντάβι και Σουπούλι, οι οποίες πέρασαν ανεκμετάλλευτες.
Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Κουτσαναστάσης, με βοηθούς τους Τρουπάκη και Αντωνόπουλο.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Μπέλι, Ανδρουτσής, Μαργαρώνης, Ανδρεόπουλος, Γαργαρώνης, Σταματόπουλος, Ντάβι, Λυδιώτης, Σουπούλι, Δασκαλάκης, Μπακούρος. Επίσης, έπαιξαν και οι: Κωνσταντόπουλος, Κορμπής, Παπαγεωργίου, Μπακόπουλος, Γαλάνης, Ζαφείρης, Μαντούρης. ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ: Κολοβούρης, Τρίψας, Κουρέας, Καντούσης, Τσόπελας, Πούτσι, Νουχάνοβιτς, Ηλιόπουλος, Σαραντόπουλος, Γεωργιόπουλος, Βασίλιεφ. Έπαιξαν και οι: Τριανταφυλλάκης, Ρήγας, Σκαρλάτος.

Πηγή : kyparissiotis

Μαλλιά κουβαρια στη Δεύτερη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας για τον Προυπολογισμό με πολλές ειδήσεις αλλά όταν ξεκίνησε η 2η συνεδρίαση για...διαδικαστικά θέματα με αποφάσεις που έπαιρνε το πολύ ελάχιστα λεπτά...έπεσαν οι κόντρες με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί η συζήτηση και να αποχωρήσει εξοργισμένος ο Δήμαρχος...

Παρά το γεγονός ότι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης καταγράφηκαν κανονικά τηρώντας άψογα την διαδικασία ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μπασδάνης όταν εκτός ημερησίας προέβη σε μια τοπική αναφορά για την διαδικασία κατάθεσης στεφάνων στην Δ.Ε. Αετού άναψαν τα αίματα. Και τούτο διότι όπως διεφάνη δεν τηρήθηκε ούτε το Πρωτόκολλο καθώς δεν έγινε κατάθεση από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. αλλά ούτε καν και από τον Πρόεδρο της Τοπικής κοινότητας Κοπανακίου όπως ορίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις...Αυτή την φορά οι επισημάνσεις του κ. Προέδρου του σώματος θεώρησαν ότι στοχεύουν τον κ. Μερκούρη ο οποίος τα..πήρε στο κρανίο με αποτέλεσμα να καταλήξει σε μια πρωτοφανής εκτόξευση επιθέτων και συναφών αναφορών.

Δεν θέλουμε να το σχολιάσουμε άλλο. Αλλά για όσους δεν το γνωρίζουν μπορούν να διαβάσουν το εξαιρετικό βιβλίο του συμπατριώτη μας τ. υποστράτηγου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Δημήτρη Μητρόπουλου που έχει τίτλο 'Εθιμοτυπία- Δημόσιες σχέσεις-Πρωτόκολλο" το οποίο περιγράφει την ουσία και διαδικασία δημοσίων λειτουργών σε τέτοιες περιπτώσεις...

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ δεν βρήκα άλλη φωτό ανέσυρα αυτή με τους δύο..μονομάχους μαζί με τον Γρ. Γκότση από τα παλιά...Μήπως τα ξαναβρούν βρε παιδί μου...Η φωτογραφία από ότι είδα στο αρχείο μας είναι από το kopanakinews.


Πηγή : kyparissiotis

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Η φιμωμένη είδηση του μήνα, που δεν προβλήθηκε από την ελληνική τηλεόραση!!!

Η δικαστής Γρεβενών κα Μαρία Μαργαρίτη, εκδιώχθηκε κακήν κακώς από το δικαστικό σώμα, όταν έβγαλε στην φόρα παρτίδα κονδυλίων που προορίζονταν ως οικονομική ενίσχυση σε σεισμοπαθείς, τα οποία κατασπαράχθηκαν από κρατικούς και παρακρατικούς φορείς.

Παράλληλα, ξεμπρόστιασε ολόκληρο το δικαστικό σώμα, αποκαλύπτοντας τον ΟΙΚΟ ΑΝΟΧΗΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ.

Εκατοντάδες ανήλικοι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά (και πολλές φορές έναντι αμοιβής που απολαμβάνουν δικαστικοί και άλλοι μεσάζοντες) σε μυστικό χώρο, ειδικά διαμορφωμένο εντός των δικαστηρίων! Η κα Μαρία Μαργαρίτη, προέβη σε απεργία πείνας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας την πλήρη αποκατάστασή της και την ανάδειξη των παραπάνω θεμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα μέχρι αυτή την στιγμή ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΜΕΣΟ, παρά μόνο από το BBC, ενώ στο YouTube η μαζική διανομή του βίντεο δεν επιτρέπεται (αναγράφεται η ένδειξη “Embedding disabled by request”).

Δυστυχώς η τηλεόραση μόνο ρόλο υπνωτισμού παρέχει στην κοινωνία μας. Το μόνο που δείχνουν και το μόνο που μαθαίνουμε είναι το DVD του Μάκη και ποιος θα γίνει παπάς στη θέση του παπά. Αν μπορούμε να αντιδράσουμε κάπως με τα εφόδια που διαθέτουμε, είναι να ενημερώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε μέσω του Internet. Τέτοια mail s πρέπει να γίνονται forward αμέσως. Παρακαλώ στείλτε το σε όσους μπορείτε. Αυτή η είδηση ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΑΦΤΕΙ επειδή το θέλουν τα συμφέροντα τους.

Κοσμάς Ν. Ζαχαράτος
δικαστής Γρεβενών



Πηγή : news messinia

Εντολή Αντώνη Σαμαρά για τη σύσταση ειδικής αστυνομικής υπηρεσίας στη Μεσσήνη

ΠΑΤΑΞΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προωθείται η σύσταση ειδικής αστυνομικής υπηρεσίας στη Μεσσήνη, με ευθύνη για όλο το νομό, για την πάταξη των αλλεπάλληλων κρουσμάτων παραβατικότητας. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία του δημάρχου, Στάθη Αναστασόπουλου και του Δημοτικού Συμβουλίου του…

Ο δήμαρχος ασχολήθηκε επίμονα με το σοβαρό αυτό πρόβλημα και χθες τον κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να ενημερωθεί. Αφού ο δήμαρχος του παρουσίασε την κατάσταση και επί τόπου ο πρωθυπουργός κάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια να προωθήσει το αίτημα για τη δημιουργία ειδικής αστυνομικής υπηρεσίας. «Μετά και τα αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας στην πόλη της Μεσσήνης αλλά και σε τοπικές κοινότητες της ευρύτερης περιοχής και σε συνέχεια ενημέρωσης που είχα κάνει για τα εν λόγω ζητήματα στον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά Αντώνιο, με κάλεσε χθες στο γραφείο του και συζητήσαμε για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του Δήμου μας αλλά και σε όλο το Νομό» σημειώνει ο δήμαρχος Μεσσήνης σε δήλωσή του, που συνεχίζεται ως εξής:

«Μετά την προφορική ενημέρωση που έκανα στον πρωθυπουργό επικοινώνησε με τον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια και του ζήτησε να συναντηθεί μαζί μου και να προωθήσει την λύση του προβλήματος. Στη συνέχεια, συναντήθηκα σήμερα το πρωί με τον Υπουργό κ. Δένδια, του έθεσα αναλυτικά το πρόβλημα της αυξημένης παραβατικότητας που υπάρχει και επικαλέστηκα το υπόμνημα που είχαμε καταθέσει γραπτώς μαζί με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ζήτησα από τον Υπουργό τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, του εξήγησα ότι μια τέτοια κατάσταση δημιουργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους πολίτες, φόβο για την σωματική τους ακεραιότητα και την εξασφάλιση της περιουσίας τους, καθώς επίσης αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης, είτε αυτή είναι τουριστική είτε αφορά την γεωργική παραγωγή.

Ζήτησα από τον Υπουργό να δημιουργηθεί μια νέα αστυνομική δομή, τύπου ΟΠΚΕ, ΤΑΕ, ΔΙΑΣ, ΣΙΓΜΑ που να έχει έδρα τη Μεσσήνη και πεδίο αναφοράς όλο το Νομό, ώστε ενισχυτικά με τις υπάρχουσες αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν έλλειψη προσωπικού να αντιμετωπιστεί η αυξημένη παραβατικότητα με απώτερο στόχο την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες.

Ο Υπουργός αναγνωρίζοντας την ύπαρξη του προβλήματος, δεσμεύτηκε να ζητήσει από τη φυσική ηγεσία της αστυνομίας να επεξεργαστεί σχέδιο που να προβλέπει την δημιουργία της ειδικής αστυνομικής δομής με έδρα τη Μεσσήνη και πεδίο αναφοράς όλο το Νομό. Επίσης δόθηκαν εντολές για την διενέργεια πυκνών αστυνομικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή έως ότου εφαρμοστεί το σχέδιο».

Μετά από αυτές τις θετικές εξελίξεις ο δήμαρχος τόνισε: «Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό της χώρας, συμπατριώτη μας κ. Αντώνη Σαμαρά για την πρωτοβουλία του και το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τον τόπο μας. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια για τις άμεσες πρωτοβουλίες του, για βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην περιοχή μας».


Πηγή : kalamata journal

Προς απελευθέρωση των γραμμών των ΚΤΕΛ από το 2015.

Την απελευθέρωση γραμμών των υπεραστικών ΚΤΕΛ, που θα εξυπηρετούνται από ιδιώτες λεωφορειούχους χωρίς περιορισμούς στη διαμόρφωση των κομίστρων, προβλέπει το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των ΚΤΕΛ που ετοίμασε το υπουργείο Μεταφορών. Οπως ανακοίνωσε χθες στη Γενική Συνέλευση του ... Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, στόχοι του νομοσχεδίου είναι η απελευθέρωση των ΚΤΕΛ να ολοκληρωθεί εντός του 2015, αντί του 2019 που προβλεπόταν αρχικά, και να «εξασφαλιστούν ποιοτικές και οικονομικά βιώσιμες μεταφορές, ακόμα και για τις πλέον απομακρυσμένες περιοχές».

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, προβλέπει τον διαχωρισμό των γραμμών των ΚΤΕΛ σε κερδοφόρες και άγονες, ενώ ανοίγει παράθυρο και για εκχώρηση έργου των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας στα ΚΤΕΛ. Το σύνολο των σημερινών γραμμών των ΚΤΕΛ θα ενταχθεί πλέον σε τρεις κατηγορίες, κυρίως με γεωγραφικά κριτήρια, με ευθύνη της Ανώτατης Συγκοινωνιακής Αρχής, που συστήνεται για τον σκοπό αυτό.

- Αγονες και επιδοτούμενες από το κράτος γραμμές, με αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης, στο πλαίσιο της υποχρέωσης παροχής δημόσιας υπηρεσίας.

- Γραμμές χωρίς κρατική επιδότηση και με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης.

- Πλήρως απελευθερωμένες γραμμές χωρίς δικαίωμα αποκλειστικής εκμετάλλευσης, στις οποίες η τιμολογιακή πολιτική θα ορίζεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.


Πηγή : filiatra news

Τα σχολικά κέντρα ενισχυτικής διδασκαλίας στην Μεσσηνία

Εφτά σχολικά κέντρα ενισχυτικής διδασκαλίας θα λειτουργήσουν στη Μεσσηνία στο πλαίσιο επανέναρξης της ενισχυτικής διδασκαλίας στα Γυμνάσια από το Υπουργείο Παιδείας. Ο ορισμός έγινε για όλους τους Νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου με απόφαση του Περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Πέτρου Μισθού και για τη Μεσσηνία είναι:

Δ.Δ.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

  1. Σ.Κ.Ε.Δ. Καλαμάτας (4ο Γ/σιο Καλαμάτας). Εντάσσονται τα σχολεία: 1ο Γ/σιο Καλαμάτας, 2ο Γ/σιο Καλαμάτας, 3ο Γ/σιο Καλαμάτας, 4ο Γ/σιο Καλαμάτας, 5ο Γ/σιο Καλαμάτας, 6ο Γ/σιο Καλαμάτας, 7ο Γ/σιο Καλαμάτας, Γ/σιο Παραλίας Καλαμάτας, Εσπερινό Γ/σιο Καλαμάτας, Μουσικό Γ/σιο Καλαμάτας, Γ/σιο Αρφαρών, Γ/σιο Θουρίας.
  2. Σ.Κ.Ε.Δ. Μεσσήνης (2ο Γ/σιο Μεσσήνης). Εντάσσονται τα σχολεία: 1ο Γ/σιο Μεσσήνης, 2ο Γυμνάσιο Μεσσήνης, Γ/σιο Ανδρούσας, Γ/σιο Αριστομένη, Γ/σιο Χατζή)
  3. Σ.Κ.Ε.Δ. Μελιγαλά (Γ/σιο Μελιγαλά). Εντάσσονται τα σχολεία: Γ/σιο Μελιγαλά, Γ/σιο Διαβολιτσίου, Γ/σιο Δωρίου
  4. Σ.Κ.Ε.Δ. Πύλου (Γ/σιο Πύλου). Εντάσσονται τα σχολεία: Γ/σιο Πύλου, Γ/σιο Μεθώνης, Γ/σιο Χώρας
  5. Σ.Κ.Ε.Δ. Φιλιατρών (Γ/σιο Φιλιατρών). Εντάσσονται τα σχολεία: Γ/σιο Φιλιατρών, Γ/σιο Κυπαρισσίας, Γ/σιο Γαργαλιάνων.
  6. Σ.Κ.Ε.Δ. Καρδαμύλης (Γ/σιο Καρδαμύλης). Εντάσσονται τα σχολεία: Γ/σιο Καρδαμύλης, Γ/σιο Κάμπου
  7. Σ.Κ.Ε.Δ. Πεταλιδίου (Γ/σιο Πεταλιδίου). Εντάσσονται τα σχολεία: Γ/σιο Πεταλιδίου, Γ/σιο Λογγά, Γ/σιο Κορώνης.

Πηγή : radio 936

Πήδηξε στον κάτω όροφο και σώθηκε - Φωτιά σε πολυκατοικία σε κέντρο

Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στις 7.54 το πρωί σε δυο διαμερίσματα επί της οδού Φραντζή στο κέντρο της Καλαμάτας. Η άμεση ανταπόκριση της πυροσβεστικής φάνηκε σωτήρια για το κτίριο αλλά και τους γύρω ενοίκους. Τα διαμερίσματα καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ άγιο είχε ένας φοιτητής που σώθηκε πηδώντας στον από κάτω όροφο. Χρειάστηκε η προσπάθεια 3 οχημάτων και 11 πυροσβεστών για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά προτού αυτή πάρει απειλητικές διαστάσεις.


Πηγή : kalamata news

Στο "μπαλκόνι του ουρανού" ή αλλιώς στην Άνω Βέργα και το Καλάθι

Της Λίτσας Πλαγιανού*

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας για μια ακόμη φορά επέλεξε για τους φίλους και τα μέλη του μια όμορφη και ευχάριστη διαδρομή στην ευρύτερη περιοχή του όρους Καλάθι. Το πρωί της Κυριακής γύρω στις οκτώ και κάτι, ξεκινήσαμε από τα γραφεία του Συλλόγου με…

χαρούμενη διάθεση και με σύμμαχο μας την ηλιόλουστη ανοιξιάτικη μέρα. Αφετηρία μας ο οικισμός της Άνω Βέργας ή «Σέλιτσας». Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στην ανατολική πλαγιά του όρους Καλάθι σε ύψος 700 μ. και προσφέρει στον επισκέπτη απίστευτη πανοραμική θέα προς το Μεσσηνιακό κόλπο, την Καλαμάτα και σ` όλο το Μεσσηνιακό κάμπο. Η ατμόσφαιρα του μικρού γραφικού οικισμού είναι καθαρά χωριάτικη και μέσα στην ησυχία του πρωινού φαίνεται σα να ζει σ` ένα δικό του παραμύθι, με τον όμορφο και ήρεμο εκείνο τρόπο που τόσο ονειρεύονται οι κάτοικοι της πόλης. Αφήσαμε τα αυτοκίνητα στην είσοδο του χωριού, και αυτή τη φορά πήραμε μια άλλη διαδρομή προς τα δεξιά κι όχι την κλασσική προς τα αριστερά. Ήμασταν συνολικά 29 άτομα. Στην αρχή δυσκολευτήκαμε να βρούμε το μονοπάτι, γιατί έχει κλείσει από αγκαθωτούς αγριόθαμνους. Δεν χρειάστηκε όμως και πολύ για να το βρούμε, είναι ένα παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι σε αρκετά καλή κατάσταση, που σε κάποια σημεία είναι κακοτράχαλο και γίνεται στενό και απότομο. (Αλήθεια πόσοι και πόσοι δε διάβηκαν αυτό το μονοπάτι, αφού ήταν το μοναδικό που εξυπηρετούσε τους κατοίκους των γύρω χωριών;). Περπατούσαμε μέσα στο πράσινο με θέα την καταγάλανη θάλασσα (και φανταστείτε ότι πριν μιάμιση ώρα είμαστε ακόμα στο σπίτι μας) και σε λίγο φτάσαμε στη θέση «Αέρας», όπου κι από κει η θέα είναι ακόμα πιο μαγευτική, αφού βλέπουμε καθαρά προς Πύλο, Κορώνη, Μεθώνη και στο βάθος το Βενέτικο.

Το πράσινο και το βαθύ γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας δίνουν στο τοπίο μια ξεχωριστή ομορφιά. Από κει και μετά όμως το μονοπάτι περνάει ανάμεσα σε βράχους και κλαδιά που μας κρύβουν τη θέα. Ανηφορίζοντας για λίγη ώρα φτάσαμε (στη βαθιά λάκα) σ’ ένα πανέμορφο οροπέδιο περιτριγυρισμένο από βουνοκορφές, όπου το πράσινο οργιάζει με λίγες πινελιές κίτρινου και λευκού, που χαρίζουν οι φλόμοι και οι μαργαρίτες, ένα από τα πιο κοινά αγριολούλουδα της Ελλάδας που ομορφαίνουν κάθε άνοιξη τους αγρούς. Το ανθισμένο ανοιξιάτικο τοπίο ήταν πηγή χαράς για όλους μας και δε μπορούσαμε να μην μείνουμε για λίγες στιγμές ξεκούρασης κάτω απ τη λιακάδα. Λίγο πιο πέρα ένα μεγάλο κοπάδι από γιδοπρόβατα βόσκουν αμέριμνα απολαμβάνοντας κι αυτά τις ομορφιές της φύσης, το καθένα με το δικό του τρόπο.

Στ’ αριστερά μας έχει παράκαμψη για τον Αι Λία και δεξιά μας για το χωριό Αλτομυρά. Εμείς πήγαμε ευθεία κι αρχίσαμε μια ήπια ανηφορική πορεία ανάμεσα από πεζούλες, μπήκαμε στο μονοπάτι που κατευθύνεται προς στο χωριό Πηγάδια. Μετά το πρώτο μισάωρο περπατούσαμε μέσα σε πυκνό ελατόδασος, τόσο πυκνό που κάποιες στιγμές οι ακτίνες του ήλιου δεν έφταναν το μονοπάτι, το οποίο αρκετές φορές χάναμε, αφού δεν είναι σηματοδοτημένο και περνάγαμε μέσα από καταπράσινες εγκαταλειμμένες πεζούλες.

Για καλή μας τύχη όμως συναντήσαμε μια τσοπάνα, την κυρά Πότα, η οποία και μας οδήγησε στον προορισμό μας ύστερα από αρκετή ώρα περιπλάνησης μέσα στο πανέμορφο δάσος. Φτάσαμε σ ένα πλάτωμα στην άκρη ενός γκρεμού με μεγάλο βάθος, γι αυτό και ονομάζεται «Βαθύ». Εκεί ανακαλύψαμε το πιο όμορφο σημείο. Μπροστά μας απλώνεται ένα πυκνό καταπράσινο δάσος από πανύψηλα έλατα που οι κορυφές τους ανεβαίνουν ως την αρχή του γκρεμού και στο βάθος ορθώνονται επιβλητικά οι χιονισμένες κορυφές του Ταϋγέτου. Περπατήσαμε λίγο ακόμα και βγήκαμε στο χωματόδρομο που θα μπορούσε κανείς να έρθει με το αυτοκίνητο από τα Πηγάδια. Μας ξενάγησε η κυρά Πότα στην καλύβα της και στο μαντρί της κι αφού ακολούθησε λίγη ώρα χαλάρωσης και ξεκούρασης πήραμε το δρόμο της επιστροφής απ το ίδιο μονοπάτι.

(Συμπέρασμα: η επαφή μας με τη φύση συντελεί στην αλλαγή παραστάσεων και μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία).

*μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας


Πηγή : kalamata journal

Στα 9.500 στρέμματα η φετινή καλλιέργεια πρώιμου καρπουζιού σε Τριφυλία και Ηλεία

Στην Τριφυλία τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος είναι περίπου 8.000 ενώ στην Ηλεία φθάνουν τα 1.500 στρέμματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι φυτεύσεις και στη Λάρισα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας: «Η καλλιέργεια εξελίσσεται κανονικά ενώ δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στα φυτά. Φαίνεται ότι οι συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο είναι ευνοϊκές χωρίς βροχοπτώσεις και υψηλές υγρασίες. Εκτιμάμε, ότι φέτος δεν θα έχουμε προσβολές από παθογόνα το οποίο θα επιβάρυνε το κόστος προστασίας της παραγωγής. Επίσης δεν έχουμε ζημιές από μη παρασιτικής φύσεως αίτια και συγκεκριμένα από τις καιρικές συνθήκες».

Και προσθέτει: «Αυτή την περίοδο η φύτευση έχει ολοκληρωθεί. Τα περισσότερα καρπούζια είναι ακόμα υπό κάλυψη και εκτιμούμε ότι σε περίπου 10 με 15 ημέρες θα οι παραγωγοί θα ξεκινήσουν να ξεσκεπάζουν. Τα στρέμματα που έχουν καλλιεργηθεί είναι ίδια περίπου με πέρσι και κυμαίνονται στα περίπου στα 7.000 - 8.000».

Ηλεία

Την ίδια στιγμή παραγωγοί από την Ηλεία μας ενημερώνουν για την στρεμματική αύξηση της καλλιέργειας σε ποσοστό που φθάνει το 20% ενώ προσθέτουν ότι η προτίμηση φέτος όπως και πέρσι είναι στα μακρόστενα καρπούζια (βαρέλες) και ένα σημαντικό ποσοστό των καλλιεργειών είναι αυτής της ποικιλίας.

Πολύ καλή χρονιά η περσινή για την Ηλεία και τη Λάρισα Για την καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών κάνουν λόγο οι καρπουζοπαραγωγοί της Ηλείας σχετικά με το 2012 που μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές με χαμηλές τιμές (2010 - 2011) είδαν επιτέλους τους κόπους τους να ανταμείβονται. Θετικά εξελίχθηκε η περσινή χρονιά και για τους παραγωγούς της Λάρισας οι οποίοι παρά την μείωση της καλλιέργειες το 2012 απήλαυσαν καλές τιμές.

Στον αντίποδα οι παραγωγοί της Τριφυλίας δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της εμπορικής χρονιάς αφού – όπως μας αναφέρουν – την περίοδο που συγκόμιζαν, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Ευρώπη δεν βοήθησαν τις εξαγωγές. «Οι τιμές πέρσι ξεκίνησαν από 30 λεπτά/κιλό και έφτασαν να πωλούνται ακόμα και 6 λεπτά/κιλό. Κατά μέσο όρο ήμασταν στα 16 με 17 λεπτά/κιλό. Σε σχέση με το 2011 ήμασταν κατά 40% χαμηλότερα», αναφέρουν παραγωγοί στον ΑγροΤύπο.


Πηγή : filiatra net

Απέτυχε το αποκεντρομένο μοντέλο υπηρεσιών εκτίμησαν οι Μερκούρης - Βασιλόπουλος για το δήμο

ΘΕΜΑΤΑ που αφορούν την περιοχή του αλλά και το Δήμο ανέλυσε ο Γιάννης Μερκούρης στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας κατά την ψήφιση του Προυπολογισμού. Αρχικά είπε ότι η Δ.Ε. Αετού ανταποκρίθηκε στις εισπράξεις ύδρευσης και φωτισμού ευχαριστώντας την ΔΕΥΑ Κυπαρισσίας η οποία εξυπηρέτησε την περιοχή κατά την εκτέλεση έργων ή θωράκισης της περιοχής για την ύδρευση. Άσκησε δριμεία κριτική για τη καθαριότητα στη Κυπαρισσία που χωλαίνει με τα έργα υποδομής να παραμένουν ασυντήρητα αλλά και σωρούς από σκουπίδια που κάνουν....πάρτυ. Ζήτησε να εξευρεθούν τρόποι για προμήθεια πετρελαίου στα σχολεία και να φροντίσει ο Δήμος τις σχολικές εγκαταστάσεις συμπεραίνοντας ότι ο Δήμος έχασε την επαφή με την καθημερινότητα. Μίλησε για απουσία επιχορήγησης σχολικών επιτροπών και για έλλειψη πρόνοιας σε βασικές υποδομές. Παράλληλα ζήτησε να ιεραρχηθούν οι ανάγκες και να συγκεντρωθεί ο στόλος μηχανημάτων στην έδρα του Δήμου με υπηρεσίες για αρτιότερη διαχείριση του...αποκεντρωμένου μοντέλου που φαίνεται να αποτυγχάνει..

Για κακή οργάνωση του Δήμου σύμφωνα με το Kyparissiotis blog έκανε λόγο και ο κ. Γιάννης Βασιλόπουλος λέγοντας το ρητό ότι...αλλού ο παπάς και αλλούτα ράσα του! Ζήτησε δείγματα αλλαγής νοοτροπίας στη λειτουργία του Δήμου άμεσα και οργάνωση με βάση το μοντέλο συγκέντρωσης υπηρεσιών για σωστή λειτουργία στην έδρα του Δήμου ώστε να μην υπάρχουν στρεβλώσεις και άναρχη ιεράρχηση έργων και λόγων


Πηγή : kyparissiotis

Μάθαμε το διορισμό γενικού γραμματεα του δήμου από τις... εφημερίδες κατήγγειλε ο Καλκαβούρας

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ και προβληματισμό άφησαν οι διαπιστώσεις του Γιάννη Καλκαβούρα από τους Γαργαλιάνους στο τελευταίο Δ.Σ. Τριφυλίας για τον Προυπολογισμό αφήνοντας...αρκετές αιχμές για σοβαρά ζητήματα που διέπουν την δημοκρατική λειτουργία του Δήμου! Αρχικά υπογράμμισε ότι δεν περίμενε να του υπαγορευθεί τι θα πει και τι θα κάνει με βάση το κείμενο που διανεμήθηκε, ενώ επισήμανε ότι δεν εκπληρώθηκε στο παρελθόν από τους Προυπολογισμός ουσιαστικά υποσκάπτεται το μέλλον του Δήμου και των πολιτών καθώς δεν υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις ουσίας για να προχωρήσει με κοινό βηματισμό ο Δήμος. Αναφέρθηκε για αδράνεια απόδοσης ανείσπρακτων οφειλών από το 2007 θεωρώντας ότι ο Προυπολογισμός δεν είναι πραγματικός οπότε δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μεγάλου Δήμου θέτοντας ερωτήματα για επι μέρους κωδικούς που παρουσιάζουν σφάλματα.

Για υπέρβαση του χρόνου έκανε λόγο αργότερα απευθυνόμενους στο Πρόεδρο του σώματος με αφορμή μια γενική διαπίστωση όταν ζητήθηκε ο λόγος εκ νέου. Πάντως αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι...ο Δήμος αναλύει ότι λεφτά....δεν υπάρχουν αλλά απέκτησε Γενικό Γραμματέα τον οποίο αποκτήσαμε καθώς ο ίδιος -προφανώς όπως και άλλοι- πληροφορήθηκαν από τις εφημερίδες με τους αυτοδιοικητικούς να παραμένουν σύξυλοι από την...αποκάλυψη....

Aπό την εφημερίδα 'ΦΩΝΗ'


Πηγή : kyparissiotis

Ιστότοπο και σελίδα στο facebook έφτιαξε το ΜΕΘ

ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου επέλεξε το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο για να ανακοινώσει τη λειτουργία της ιστοσελίδας του, με τη διεύθυνση messiniakotheatro.gr. Μετά από 38 χρόνια ζωής, το παλαιότερο και ιστορικό ερασιτεχνικό θεατρικό σχήμα της ευρύτερης περιοχής συνεχίζει ανταποκρινόμενο στις προκλήσεις της νέας εποχής. «Πληκτρολογώντας αυτή τη διεύθυνση το ΜΕΘ σας αποκαλύπτεται» σημείωσε χθες ο πρόεδρος του σχήματος, Γιώργος Παντελόπουλος. «Είναι ένα ακόμη βήμα για να έρθουμε πιο κοντά, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να κάνουμε πράξη το όραμά μας».

Ευχαρίστησε τους ανθρώπους που βοήθησαν στη δημιουργία της ιστοσελίδας, τον Ηλία Λυμπερόπουλο, υπεύθυνο της εταιρείας που ανέλαβε το στήσιμο, αλλά και τον Γιάννη Παπαθεοδωρίδη, για το κέφι και το μεράκι με το οποίο δούλεψε. Ο ίδιος θα είναι και ο υπεύθυνος της ομάδας του ΜΕΘ που θα λειτουργούν την ιστοσελίδα, μαζί με τον Παναγιώτη Λούζη και τον Γιώργο Παπαδόπουλο.

«Πιθανόν σύντομα να είμαστε και στο twitter» συνέχισε ο Παναγιώτης Λούζης. «Το ΜΕΘ είναι ένα γνήσια λαϊκό θέατρο με μεγάλη ιστορία. Η εποχή που ζούμε τώρα είναι η εποχή του Διαδικτύου. Η πληροφορία πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμη από το Διαδίκτυο. Δε θα μπορούσε, λοιπόν, το ΜΕΘ να μην έχει παρουσία σε αυτό. Κάθε εποχή έχει τους δικούς της τρόπους επικοινωνίας και παρουσίας».

Ο γραμματέας του Δ.Σ. του Μεσσηνιακού Θεάτρου, Ανδρέας Ρεϊτζόπουλος, παρατήρησε: «Είμαι πολύ συγκινημένος γιατί μετά από 38 χρόνια που 22 άτομα ιδρύσαμε το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο με τη βοήθεια του γιατρού, του Γιώργη του Παπαδόπουλου, που μας έδωσε στέγη, καταφέραμε όχι μόνο να κάνουμε πολλές παραστάσεις, αλλά και μεγάλες επιτυχίες και να φτάσουμε σήμερα το ΜΕΘ να αποκτήσει την ιστοσελίδα του».

Όπως ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος Γιώργος Παντελόπουλος, σε λίγο το σχήμα θα είναι έτοιμο για την ανακοίνωση της νέας του θεατρικής παραγωγής, «που ελπίζουμε να έχει την ίδια απήχηση με την “Αυλή των θαυμάτων”, ενώ ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες, ώστε το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο να κάνει τη δική του δανειστική βιβλιοθήκη».

Δείτε εδώ την καινούρια ιστοσελίδα του Μ.Ε.Θ.

Μ.Ν.


Πηγή : tharros news

Αρχισαμε παλι τις λογοκρισιες και τους αποκλεισμους κ.Δημαρχε;

Αρχικα νομιζαμε οτι ηταν τυχαιο γεγονος...μια,δυο φορες...ή και περισσοτερες...αλλα επικοινωνωντας μεταξυ μας και διαβαζοντας και το σχετικο αρθρο στο ΚοpanakiNews του Δημητρη Γιαννοπουλου

(http://kopanakinews.wordpress.com)

καταλαβαμε οτι τελικα δεν ειναι...

Και λεμε συγκεκριμενα. Ειστε υπευθυνος κ.Κολλια να ελεγξετε το προσωπικο σας αιρετο και μη. Οταν σε καποιους στο Δημο δεν αρεσουν τα γραφομενα μας και η κριτικη που ασκουμε,λυση δεν ειναι η λογοκρισια,ο αποκλεισμος,η ελλειψη δελτιων τυπου και προσκλησεων σε δημοσιες εκδηλωσεις του Δημου οπως τα Δημοτικα Συμβουλια π.χ. Λυση ειναι να μας αναγκασετε να παψουμε τη κριτικη και να αρχισουμε τα θετικα σχολια με το εργο,τη δουλεια σας και την αποτελεσματικοτητα σας.

Αν ειναι παραλειψη του Προεδρου κ.Μπασδανη,σας ενημερωνουμε και σας υπενθυμιζουμε τις υποχρεωσεις του εναντι του Τυπου και των Ιστολογιων της περιοχης που εχουν ενημερωτικο χαρακτηρα. Αν ειναι επιλογη του σας καθιστουμε υπευθυνο γιατι δυστυχως για εσας,ευτυχως για εμας, η πληροφορια ''τρεχει'' και εν τη απουσια μας. Και εμεις ξερουμε τον τροπο να την εχουμε και να τη δημοσιευσουμε. Οποτε μην εκτιθεστε ματαια.

Y.Γ. Το Κyparissia News Blog αποτελει πλεον εδω και αρκετο χρονικο διαστημα το πρωτο σε επισκεψιμοτητα ιστολογιο της Κυπαρισσιας και ενα απο τα πρωτα σε ολη τη Τριφυλια. Η επικοινωνια της πληροφοριας εναντι των αναγνωστων-πολιτων, απο θεσμικους φορεις οπως ειναι η Δημοτικη Αρχη,υφισταται ως υποχρεωση αρχικα δικη σας και εν συνεχεια δικη μας. Σημερα εμεις,το ΚοpanakiNews,αυριο ποιοι αλλοι;


Πηγή : kopanaki news

Ταξιδιωτικός οδηγός για τη Μεσσηνία

Έναν νέο ταξιδιωτικό οδηγό για τη Μεσσηνία ετοιμάζουν η εφημερίδα «Καθημερινή» και οι εκδόσεις Explorer, ο οποίος θα παρουσιάζει την υπέροχη φύση, τα μνημεία, τα προϊόντα που παράγονται στον τόπο μας, τις δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να επιδοθεί ο επισκέπτης, στις πόλεις και τα χωριά της Μεσσηνίας.

Ο νέος ταξιδιωτικός οδηγός θα περιλαμβάνει ...πολλή Καλαμάτα, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μέσω του οποίου θα αναδεικνύονται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και της περιοχής της, η ιστορία της, οι ομορφιές της, ο δυναμισμός της σύγχρονης πόλης, οι νέες υποδομές που διευκολύνουν την πρόσβαση σ’ αυτήν και σε όλη τη Μεσσηνία, καθώς και οι δυνατότητες διαμονής, αναψυχής και διασκέδασης. Ήδη η... εφημερίδα «Καθημερινή» προβάλλει το νέο οδηγό, που θα είναι διαθέσιμος στους αναγνώστες της με τη διαδικασία των κουπονιών από τις αρχές Απριλίου.


Πηγή : news messinia

Απέσυρε εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα για πρόσληψη δικηγόρου

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Οι έντονες αντιδράσεις των Παναγιώτη Τσίγγανου, Θανάση Πετρόπουλου και Γιάννη Μερκούρη ανάγκασαν το δήμαρχο Τριφυλίας στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αποσύρει το εκτός ημερήσιας διάταξη θέμα που εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Ευστάθιος Ανδρινόπουλος για πρόσληψη δικηγόρου! Οι διαφωνίες από μέλη της συμπολίτευσης και, μάλιστα, τους αντιδημάρχους Παναγιώτη Τσίγγανο και Γιάννη Φιλντίση, αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους Γιάννη Μερκούρη και Γιάννη Βασιλόπουλο, φάνηκαν νωρίτερα, όταν ο κ. Ανδρινόπουλος εισηγήθηκε το θέμα πρόσληψης 8μηνιτών!

Ο κ. Τσίγγανος ζήτησε περισσότερους υπαλλήλους, όπως και ο Γιάννης Φιλντίσης, ενώ οι Γιάννης Μερκούρης και Γιάννης Βασιλόπουλος – με ιδιαίτερη ένταση ο πρώτος – αναρωτήθηκαν πώς θα κατανεμηθούν οι υπάλληλοι στις Δημοτικές Ενότητες. Μάλιστα, ο κ. Μερκούρης εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Ανδρινόπουλο ότι ενισχύει με προσωπικό (είτε του Δήμου είτε από Κοινωφελή Εργασία σε Δήμο και Περιφέρεια) τη Δ.Ε. Γαργαλιάνων, όπου εκλέγεται, και στις άλλες Δ.Ε. υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις!

Ο κ. Ανδρινόπουλος, πάντως, είπε ότι η κατανομή θα γίνει μετά την πρόσληψη. Όταν, δε, εισηγήθηκε την πρόσληψη δικηγόρου, ο κ. Τσίγγανος εξέφρασε τη διαφωνία του, τονίζοντας πως δε μπορεί ένα τέτοιο θέμα να έρχεται εκτός ημερήσιας διάταξης, ενώ αντιρρήσεις εξέφρασε και ο Θανάσης Πετρόπουλος – δικηγόροι και οι δύο. Ο κ. Ανδρινόπουλος επέμεινε να ληφθεί απόφαση, καθώς στις 29 πρέπει να έχει σταλεί το αίτημα για έγκριση, με αρκετούς δημοτικούς συμβούλους να του επιρρίπτουν ευθύνες που το θέμα «πήγε» στο Σώμα την τελευταία στιγμή. Τελικά, παρενέβη ο δήμαρχος, απέσυρε το εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα και αποχώρησε οργισμένος από την αίθουσα!


Πηγή : tharros news

Στα όριά του το Νοσοκομείο Καλαμάτας: Οι γιατροί ένα βήμα πριν την παραίτηση

Στα όριά του βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, ενώ το σύνολο των γιατρών του είναι ένα βήμα πριν την παραίτηση, είπαν στην "Ε" ο πρόεδρος και η γραμματέας του Συλλόγου Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ στο νομό μας: ο καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης και η αναισθησιολόγος Χρύσα Μάλλιου αντίστοιχα.

Τα δύο μέλη της διοίκησης έκαναν τις πιο πάνω δηλώσεις μετά τη λήξη της έκτακτης γενικής συνέλευσης του συλλόγου, που έγινε χθες το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του νοσηλευτικού ιδρύματος. Οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να ενημερώσουν τόσο τον εισαγγελέα όσο και τον επόπτη Εργασίας, για τις εξοντωτικές -όπως δηλώνουν- συνθήκες εργασίας που επικρατούν. Πιο χαρακτηριστικές από αυτές, όπως επισημάνθηκε στην "Ε", είναι η ύπαρξη ενός και μόνο γιατρού στην Παθολογική Κλινική, η παντελής απουσία γαστρεντερολόγου, η υποστελέχωση κλινικών όπως η Παιδιατρική, αλλά και τμημάτων.

"Το σύνολο των γιατρών του νοσοκομείου είναι ένα βήμα πριν την παραίτηση", είπαν ο πρόεδρος Μ. Μάκαρης και η γραμματέας του συλλόγου Χρύσα Μάλλιου, γνωστοποιώντας ότι ο σύλλογος αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου Γιώργο Μπέζο, από τον οποίον αναμένουν να δεσμευτεί για συγκεκριμένες και άμεσες λύσεις στα σοβαρά προβλήματα.

Η κατάσταση αυτή προέκυψε, είτε γιατί γιατροί οδηγούνται σε παραίτηση -όπως στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα λόγω υπερβολικού φόρτου, καθώς και στην Παθολογική- είτε γιατί ασθενούν, χωρίς τα κενά που δημιουργούνται να αναπληρώνονται, αφού δεν υφίστανται πλέον ούτε επικουρικοί γιατροί. "Δεν είναι δυνατόν να αναμένουμε την πανελλαδική προκήρυξη, η κατάσταση στην Καλαμάτα είναι έκτακτη και ο νόμος δίνει το δικαίωμα να κινείται η διαδικασία για πρόσληψη επικουρικών όταν υφίστανται έκτακτες συνθήκες" σημείωσε ο Μ. Μάκαρης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ

Συνέπεια της υφιστάμενης κατάστασης, όπως τόνισαν ο πρόεδρος και η γραμματέας του συλλόγου, είναι το ιατρικό προσωπικό να βρίσκεται σχεδόν σε καθημερινή εφημερία - "στην Παθολογική, ακόμα και οι εφημερίες ετοιμότητας, σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετατρέπονται σε ενεργές" δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου. Την ίδια στιγμή, όπως παρατηρεί, οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες από τον περασμένο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον Μ. Μάκαρη, μία ακόμα συνέπεια από το βεβαρημένο πρόγραμμα είναι η επιδείνωση της υγείας των γιατρών - "έχουν ασθενήσει αρκετοί γιατροί, σε όλες τις κλινικές, ενώ σε πολλούς άλλους εμφανίζονται συμπτώματα του συνδρόμου εργασιακής εξουθένωσης (burn out)" σημείωσε. Το εν λόγω σύνδρομο, όπως εξήγησε, αφορά σωματική, συναισθηματική και πνευματική εξάντληση, η οποία προκαλείται από υπερβολικό και χρόνιο στρες.

"Η κατάσταση στην Παθολογική είναι γνωστή στη διοίκηση από πέρυσι τον Μάιο, φθάσαμε τώρα να υπάρχει μόνο ένας γιατρός. Ανάλογα εξελίσσεται και η κατάσταση στην Παιδιατρική, όπου υπάρχουν 3 γιατροί, με συνέπεια να μην μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες του μήνα" δήλωσε η Χρ. Μάλλιου. Η μέχρι τώρα λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας "επαφίεται στον πατριωτισμό των γιατρών" και του υπόλοιπου προσωπικού, συνέχισε ο Μ. Μάκαρης, παρατηρώντας ότι η προσέλευση ασθενών στο ίδρυμα έχει αυξηθεί υπέρμετρα τα δύο τελευταία χρόνια: "Διαπιστώνουμε εμφανώς επιβαρυμένη την υγεία τους, καθώς λόγω της κρίσης, υπάρχει έλλειψη φαρμάκων, αλλά και προληπτικής ιατρικής" παρατήρησε.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας παρατήρησε ότι ενώ υφίστανται τόσα προβλήματα στην λειτουργία του Νοσοκομείου στην Καλαμάτα, από την άλλη καταβάλλεται προσπάθεια να παραμένει ανοιχτό το Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας στην Κυπαρισσία, με γιατρούς που όμως… δεν περισσεύουν από την Καλαμάτα: "Γίνεται προσπάθεια να μένει ανοιχτή η Κυπαρισσία, όταν δεν υπάρχει αναισθησιολόγος σε ενεργή εφημερία, ούτε υφίσταται καθημερινή κάλυψη από παθολόγο μετά το μεσημέρι" επισήμανε ο Μ. Μάκαρης.


Πηγή : eleutheria online

Σήμερα η 6η Έκθεση Λακωνικών Προϊόντων στο Σύνταγμα

Ανοίγει σήμερα στις 19.30 τις πύλες της η 6η Έκθεση Λακωνικών Προϊόντων, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μετρό, στην πλατεία Συντάγματος και θα διαρκέσει ως την προσεχή Κυριακή 31 Μαΐου. Σκοπός της έκθεσης είναι η προώθηση της μοναδικότητας των γνήσιων παραδοσιακών προϊόντων και η ανάδειξη του πλούτου της λακωνικής γης.

Κόντρα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από την οικονομική κρίση, αρκετοί Λάκωνες παραγωγοί εκθέτουν βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα από κάθε γωνιά της Λακωνίας, καλώντας το αθηναϊκό κοινό να τα γευτεί και να γνωρίσει την άριστη κι εξαιρετική ποιότητά τους.


Πηγή : news messinia