Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Με πρωτοβουλία του κέντρου υγείας Γαργαλιανων θα πραγματοποιηθεί Δωρεαν Έλεγχος χοληστερίνης

Στις 11 και 12 Δεκεμβριου 2013 και ώρα 09:00 π.μ. στο κέντρο υγείας Γαργαλιάνων. Νικήστε τη χοληστερίνη.Η αυξημένη χοληστερίνη είναι ένα από τα συχνότερα ιατρικά προβλήματα για το σύγχρονο άνθρωπο, καθώς οι υψηλές τιμές της μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές δυσλειτουργίες.

Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες ο καρδιαγγειακός κίνδυνος για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό και περιφερική αγγειοπάθεια είναι οι πιο συχνές αιτίες θανάτου. Η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων, που βρίσκονται κυρίως σε ζωικά λίπη, όπως στο κόκκινο κρέας και στα λιπαρά τυριά, καθώς και η παχυσαρκία είναι συχνά αίτια της υψηλής χοληστερίνης στο αίμα. Ανάλυση κλινικών μελετών έδειξε ότι κάθε μείωση της ολικής χοληστερίνης κατά 10% οδηγεί σε μείωση της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε ποσοστό 22% σε 2 έως 5 έτη και σε ποσοστό 25% μετά τα 5 έτη. Η παρέμβαση χρειάζεται να έχει διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών για να επιφέρει σημαντικό κλινικό όφελος. Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί μία περιστασιακή δίαιτα ή η περιστασιακή χρήση φαρμάκων που βελτιώνουν τη χοληστερίνη στο αίμα, αλλά χρειάζεται αλλαγή στον τρόπο ζωής και στη διατροφή. Η αυξημένη χοληστερίνη είναι καθοριστικός παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου και για το λόγο αυτόν η χοληστερίνη πρέπει να διατηρείται μέσα στα φυσιολογικά όρια, ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου που εμφανίζει το άτομο, ώστε να μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Η χοληστερίνη είναι λιπίδιο που συντίθεται κατά το μεγαλύτερο ε μείωση της ολικής χοληστερίνης κατά 10% οδηγεί σε μείωση της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε ποσοστό 22% σε 2 έως 5 έτη και σε ποσοστό 25% μετά τα 5 έτη. Η παρέμβαση χρειάζεται να έχει διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών για να επιφέρει σημαντικό κλινικό όφελος. Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί μία περιστασιακή δίαιτα ή η περιστασιακή χρήση φαρμάκων που βελτιώνουν τη χοληστερίνη στο αίμα, αλλά χρειάζεται αλλαγή στον τρόπο ζωής και στη διατροφή. Η αυξημένη χοληστερίνη είναι καθοριστικός παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου και για το λόγο αυτόν η χοληστερίνη πρέπει να διατηρείται μέσα στα φυσιολογικά όρια, ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου που εμφανίζει το άτομο, ώστε να μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Η χοληστερίνη είναι λιπίδιο που συντίθεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στο ήπαρ. Ενώ όμως η υπερβολική χοληστερίνη είναι επιβλαβής…


Πηγή : kyparissiotis

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

"Χτύπησαν" οικία στον Άγιo Αθανάσιο Φιλιατρών

Νέο κρούσμα διάρρηξης και κλοπής σημειώθηκε εχθές το βράδυ σε οικία στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου Φιλιατρών. Οι δράστες, σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθούσαν, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, τους ιδιοκτήτες του σπιτιού και την κατάλληλη στιγμή "χτύπησαν".

Το διάστημα από τις 7 έως τις 9 το βράδυ, όταν η οικογένεια έλειπε στην εκκλησία, ήταν αρκετό για να εισέλθουν στο εσωτερικό του κτιρίου, παραβιάζοντας την πίσω πόρτα που οδηγεί στον κήπο.

Στην συνέχεια μπήκαν στο διαμέρισμα παραβιάζοντας την πόρτα ασφαλείας και "ανακατώνοντας" όλο το σπίτι, προσπαθούσαν να εντοπίσουν αντικείμενα αξίας και χρήματα, προκαλώντας αρκετές ζημιές και μεγάλη αναστάτωση στο νοικοκυριό. Η οικογένεια διαπίστωσε στις 9 το βράδυ, όταν και επέστρεψε από τον Εσπερινό, ότι η οικία τους είχε παραβιαστεί και είχε πέσει θύμα διάρρηξης, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι δράστες κατάφεραν να αφαιρέσουν κυρίως κοσμήματα και χρυσαφικά.

Ι. ΜΠ.


Πηγή : best-tv

Λαμπρόπουλος: Διαψεύδει δημοσιεύματα για το τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα

"Πλήρως ανακριβές και ανυπόστατο" χαρακτηρίζει ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος το δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτη" του Πύργου για το τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα, επικαλούμενος διαψεύσεις που έκαναν στον ίδιο τόσο ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και ο διευθυντής ΕΥΔΕ/ΜΚ/ΕΠΠ Γιάννης Καρνέσης. Ειδικότερα, ο Γ. Λαμπρόπουλος σε επιστολή του προς την "Ε" αναφέρει τα εξής:

"Σχετικά με το δημοσίευμα που αφορά το τμήμα Τσακώνα - Καλό Νερό το οποίο αναδημοσιεύσατε από εφημερίδα της Ηλείας, διαβεβαιώνω εσάς και τους αναγνώστες σας ότι είναι πλήρως ανακριβές και ανυπόστατο. Το τμήμα θα δημοπρατηθεί όπως αρχικά είχε μελετηθεί και δεν έχει κανένα πρόβλημα στους περιβαλλοντικούς όρους. Το Τσακώνα - Καλό Νερό θα χρηματοδοτηθεί από το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο και θα δημοπρατηθεί στο χρόνο που προβλέπεται στη σύμβαση που συζητείται από χθες (σ.σ. προχθές) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Το περιεχόμενο του δημοσιεύματος μου το διέψευσαν και ο υπουργός Υποδομών κ. Χρυσοχοΐδης και ο διευθυντής ΕΥΔΕ/ΜΚ/ΕΠΠ κ. Καρνέσης".


Πηγή : kyparissiotis

Επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς της Τριφυλίας για το μάθημα του περιβάλλοντος

ΗΜΕΡΙΔΑ για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε στο 2ο Δημοτικό σχολείο Κυπαρισσίας με αφορμή την διεξαγωγή του μαθήματος για το Περιβάλλον που διδάσκεται στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού με μεγάλη συμμετοχή αλλά και πλήθος δραστηριοτήτων.

Η σχολικής σύμβουλος της 6ης Περιφερειακής ενότητας εκπαίδευσης Μεσσηνίας Θεοφανία Σιούτη τόνισε σε δηλώσεις της ότι "είναι γεγονός ότι το μάθημα της μελέτης Περιβάλλοντος είναι αμιγώς διαθεματικό που διδάσκεται στις 4 τάξεις του Δημοτικού σχολείου και για αυτό έγινε η επιμορφωτική ημερίδα που αφορά το μάθημα αυτό με συμμετοχή εκπαιδευτικών της 6ης περιφέρειας όλων των ειδικοτήτων". Την ενημέρωση έκανε η κα Θεοφανία Κουλουμπαρούτση που είναι σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτιούτου ως επιστημονικά υπεύθυνη για τα εγχειρίδια του μαθήματος μαζί με τον κ. Τάσο Ζόμπολα που συμμετέχει στην ομάδα εργασίας συγγραφής του βιβλίου της Δευτέρας Δημοτικού και συγκροτήθηκαν 2 εργαστήρια για τις τάξεις του Δημοτικού σχολείου.

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ...

Μίλησε για διαδραστικότητα μαθητή και δασκάλου όπου τα παιδιά δουλεύουν ομαδικά και συνεργατικά στις τάξεις τους οπότε στις σημερινές συνθήκες επιβάλλεται η εξάλειψη της αντίληψης της διαφορετικότητας ώστε όλοι να συνεργάζονται μεταξύ τους. Σημείωσε ότι το μάθημα παράγει Παιδεία διότι κυρίως τα θέματα που ο εκπαιδευτικός αυτενεργεί συνδέοντας το διδακτικό του έργου με το αντικείμενο του περιβάλλοντος καθώς επιβάλλεται από τους καιρούς που ζούμε με πρόσφατα παράδειγμα τις πλημμύρες στην περιοχή μας οπότε τα παιδιά επιβάλλεται να έχουν περιβαλλοντική συνείδηση...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ


Πηγή : radio 936

Από "Μπετόν" η άμυνα της Εράνης!

Από "μπετόν" μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την άμυνα της Εράνης, η οποία έχει δεχτεί συνολικά μόνο 4 τέρματα στους 10 αγώνες της Α΄κατηγορίας Μεσσηνίας.

Από αυτά, η εστία της έχει παραβιαστεί στην έδρα της μόνο μία φορά και μάλιστα την πρώτη αγωνιστική με αντίπαλο τον Τσικλητήρα Πύλου, ενώ εκτός, η εστία των Φιλιατρινών έχει δεχθεί ένα γκολ από τον Εθνικό Μελιγαλά, το Δώριο και τον Πάμισο.

Σε αυτό συντέλεσε όχι μόνο η σωστή αμυντική συμπεριφορά των πρασίνων, αλλά και οι καθοριστικές επεμβάσεις του πορτιέρο Βασίλη Αθανασόπουλου, που δεν ήταν και λίγες, σε κρίσιμα μάλιστα σημεία των αγώνων.

Στο ντέρμπι του Σαββάτου, που θα διεξαχθεί στις 15:00 στα Φιλιατρά, μεταξύ της Εράνης και της Κυπαρισσίας, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, μία από τις καλύτερες επιθέσεις της κατηγορίας (με 24 γκολ) και η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος (4 γκολ).

Η Κυπαρισσία βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας με 26 βαθμούς, ενώ η Εράνη στην 4η θέση με 19 βαθμούς.


Πηγή : filiatra net

Το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει στην Καλαμάτα

Το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, μετά την φετινή, επιτυχημένη 36η διοργάνωση του, ταξιδεύει στην Καλαμάτα την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., προβάλλοντας με ελεύθερη είσοδο τις βραβευμένες ταινίες του φετινού ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος.

Το Φεστιβάλ της Δράμας είναι ένας από τους τρεις εθνικούς θεσμούς στο χώρο του κινηματογράφου - μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη. Το Φεστιβάλ της Δράμας ξεκίνησε το 1978 ως πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης της Δράμας, έπειτα από μερικά χρόνια υιοθετήθηκε από τον Δήμο της Δράμας και στα μέσα της δεκαετίας του 80’ από την Πολιτεία.

Τα τελευταία 14 χρόνια το Φεστιβάλ έχει αρχίσει τις περιηγήσεις του σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Η Καλαμάτα θα αποτελέσει έναν από τους σταθμούς ενός μεγάλου ταξιδιού σε 65 ελληνικές πόλεις και 10 του εξωτερικού, που θα κρατήσει από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Σεπτέμβριο του 2014.

Η προβολή διοργανώνεται από την κινηματογραφική λέσχη και τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ και του Δήμου Καλαμάτας

Κυριακή 08 Δεκεμβρίου
ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ [2013]
Χώρος Προβολής – Κεντρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας
Ώρα Προβολής – 20.00
Είσοδος ελεύθερη


Πηγή : messinia portal

Δύο νέοι καρδιολόγοι στην Κυπαρισσία

Δύο τελικά είναι οι καρδιολόγοι που προσλαμβάνονται για την κάλυψη αναγκών του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, πιθανόν μέσα στην επόμενη εβδομάδα και πάντως σίγουρα μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με προσλήψεις γιατρών και άλλων ειδικοτήτων για την κάλυψη αναγκών των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας.


Πηγή : eleutheria online

Τις πληγές μετρά ακόμα η Κυπαρισσία με τα χωριά - Σημαντική συμβολή της ΔΕΥΑΚΥ

ΤΗΝ αποτίμηση των ζημιών κάνουν οι κάτοικοι της Κυπαρισσίας μετά τα προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας σε γεφύρια, δρόμους, καλλιέργειες και υποδομές. Στη Κυπαρισσία, Αγρίλι, Αγία Κυριακή, Μάραθος, Φιλιατρά και αλλού μετρούν τις πληγές από την τροπική καταιγίδα που έπληξε τη περιοχή με περισσότερα από 90 χιλιοστά βροχής που συνιστά ρεκόρ για όλο το μήνα. Στην Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας τα σημάδια είναι έκδηλα στη συνοικία Πρόκα, Μουσείο από τα μπαζωμένα ρέματα και στην περιοχή Κάμπος όπου καθαρίστηκαν οι γράνες κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής.

Εκεί οι κάτοικοί από τις 17 Οκτωβρίου είχαν υποβάλλει αίτημα στο Δήμο για καθαρισμό των πρανών και μικρών γεφυριών κατά μήκος της γραμμής αλλά παρέμεναν βουλωμένα με αποτέλεσμα το νερό να πλημμυρίσει υπόγεια, δωμάτια και αυλές. Ο Κάτοικος Θεόδωρος Καράμπελας τόνισε στο Ράδιο Κυπαρισσία 936 ότι οι κάτοικοι αγωνιούν για το χειμώνα που μόλις ήρθε με τις ζημιές στα υπόγεια να είναι σημαντικές αλλά κυρίως διαμαρτύρεται για την αδιαφορία όπως εξήγησε του Δήμου Τριφυλίας ώστε να δώσει έστω μια απάντηση....

ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΕΥΑΚΥ

Ευτύχημα είναι πάντως λεει ο kyparissiotis blog ότι εκτός από συνεργεία του Δήμου το μεγαλύτερο βάρος φέρει η Δ.Ε.Υ. Κυπαρισσίας με το προσωπικό που διαθέτει καθαρίζοντας φρεάτια, αποχετεύσεις αλλά και δρόμους τους οποίους έριξε άσφαλτο λόγω ορυγμάτων από έργα κοινής ωφέλειας! Τα συνεργεία προχώρησαν σε έλεγχο του αποχετευτικού δικτύου παρά το γεγονός ότι δημότες ρίχνουν κάθε είδους απόβλητα στις υποδοχές των δικτύων, ενώ έλεγξε το δίκτυο ύδρευσης της πόλης με ηλεκτρονικό τρόπο. Τέλος να επισημάνουμε ότι στην Παλιά πόλη εντοπίζεται πρόβλημα στον μαντρότοιχο του Ηρώου αλλά και στο οδόστρωμα που φούσκωσε από τα ορμητικά νερά.


Πηγή : kyparissiotis

Απογοήτευση για τις τιμές και την ακαρπία στη Τριφυλία - Η γουρουνοπούλα ακριβότερη από το χρυσάφι της Μεσσηνίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ οι παραγωγοί της Τριφυλίας για τις ακραίες καιρικές συνθήκες, την ακαρπία αλλά και την τιμή ελαιολάδου είναι αυτές τις ημέρες με την συγκομιδή να ολοκληρώνεται ως τις γιορτές. Τα τερτίπια του καιρού φρέναραν την συγκομιδή την ώρα που δοκιμάζεται το εισόδημα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Ο Σπύρος Βασιλόπουλος μας δήλωσε ότι "είμαι 75 ετών και έρχομαι στο χωράφι να μαζέψω τη σοδειά μου καθώς αδυνατώ να πληρώσω τα μεροκάματα με την συγκομιδή μαζί με την οικογένεια και συγγενείς καθώς φέτος συγκεντρώσαμε 50% λιγότερα τσουβάλια σε σχέση με πέρσι που είχε παραγωγή" για να προσθέσει ότι "το λάδι είναι πολύ φθηνό αν υπολογίσουμε τα τσουβάλια που μαζεύουν 2 εργάτες για παράδειγμα μαζί με τα ραβδιστικά και τις βενζίνες τελικά μπαίνουμε μέσα σε ότι αφορά τα ποσά που ξοδεύουμε".

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ Η ΓΟΥΡΝΟΠΟΥΛΑ...ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Διευκρίνισε ότι κάποτε "στο σούπερ μάρκετ η νοικοκυρά έπαιρνε αναψυκτικό μπουκάλι που κοστίζει 1,5 ευρώ και όταν το λάδι είχε 5 ευρώ τους φαινόταν ακριβό αλλά δεν υπολόγιζε ότι με το λάδι θα περνούσε 10 ημέρες ενώ με το αναψυκτικό καθόλου". Υποστήριξε ότι ευθυνόμαστε ως πολίτες για την κατάσταση που βιώνουμε στις μέρες μας εκτιμώντας ότι οι εργάτες θέλουν εκτός από εργόσημο και φαγητό, μετακινήσεις οπότε η καλλιέργεια καθίσταται ασύμφορη πλέον. Κατέληξε λέγοντας ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει...

Ο Παναγιώτης Σ. μας είπε ότι το μεροκάματο βγαίνει δύσκολα ενώ με 2,5 ευρώ δεν αντικατροπτίζουν ούτε τα έξοδα όταν στην Μεσσηνία το χρυσάφι της Μεσσηνίας είναι πολύ φθηνότερο από ένα κιλό γουρνοπούλα που κοστίζει 15 και πλέον ευρώ το κιλό αν είναι δυνατόν...


Πηγή : radio 936

Μαραθούπολη: Βγήκε με άδεια από τις φυλακές και προσπάθησε να κλέψει σπίτι

Μυαλό δε βάζει ένας 27χρονος τσιγγάνος, ο οποίος, αν και εκτίει 10ετή ποινή κάθειρξης στις αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας, συμμετείχε σε απόπειρα κλοπής στη Μαραθούπολη κατά τη διάρκεια τακτικής άδειας.

Στις 13 Νοεμβρίου δύο τσιγγάνοι αποπειράθηκαν να μπουν και να κλέψουν σε σπίτι στη Μαραθούπολη. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν έναν 21χρονο τσιγγάνο, όμως ο δεύτερος διέφυγε. Από την έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Γαργαλιάνων προέκυψε ότι συνεργός του 21χρονου ήταν ο 27χρονος τσιγγάνος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής.

Ο 27χρονος είναι έγκλειστος στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Ενηλίκων Τίρυνθας από το 2010 και όταν έγινε η απόπειρα κλοπής βρισκόταν σε τακτική άδεια.


Πηγή : tharros news

Να κηρυχθεί η Τριφυλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο Κόλλιας

Να κηρυχθεί ο Δήμος Τριφυλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των σοβαρών ζημιών από την κακοκαιρία της περασμένης Κυριακής, ζητεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας.

Όπως σημείωσε στην "Ε" ο κ. Κόλλιας μίλησε τηλεφωνικά με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και χθες υπέβαλε κι εγγράφως το σχετικό αίτημα. «Κάθε μέρα αποκαλύπτονται και καινούργιες πληγές», παρατήρησε ο δήμαρχος και σημείωσε ότι σοβαρές κατολισθήσεις έχουν υποστεί οι επαρχιακοί δρόμοι Φιλιατρά - Πλάτη και Πλάτη - Περδικονέρι, σε δύο σημεία, στα οποία ίσα που περνάει ένα ΙΧ αυτοκίνητο.

Επεσήμανε ότι πρόκειται για δρόμους, αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, γι’ αυτό και χθες πραγματοποίησε αυτοψία μηχανικός της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε.


Πηγή : eleutheria online

Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών "Ο Πυρσός": Πρόγραμμα Χειμερινών Προβολών 2013 - 2014

Έναρξη Χειμερινών προβολών κινηματογραφικής Λέσχης

Η κινηματογραφική Λέσχη του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών "Ο Πυρσός" και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας, στα πλαίσια του Δημοτικού Κινηματογράφου Φιλιατρών, ανακοινώνουν το πρόγραμμα χειμερινών προβολών της κινηματογραφικής Λέσχης που θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα προβολών του Πυρσού.

Ένα πραγματικό ταξίδι στον κόσμο της 7ης Τέχνης μέσα από μια σειρά ταινίες που θα σας κρατήσουν όμορφη συντροφιά τις κρύες νύχτες του Χειμώνα.

Οι προβολές θα γίνονται κάθε Κυριακή και Δευτέρα στις 21:00.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013

15 & 16 Νέα και Όμορφη
Jeune et Jolie/Young & Beautiful
του Φρανσουά Οζόν με τους Μαρίν Βαχτ, Τζεραλντίν Πελάς, Φρεντερίκ Πιερό, Φαντέν Ραβάτ,

22 & 23 Το Τέλειο Χτύπημα
The Best Offer
του Τζιουζέπε Τορνατόρε με τους Τζέφρι Ρας, Τζιμ Στάρτζες, Σίλβια Χοκς, Ντόναλντ Σάδερλαντ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

12 & 13 Οι Ευνοούμενοι του Φεγγαριού
Les Favoris De La Lune
του Οτάρ Ιοσελιάνι με τους Κάτια Ρουπέ, Αλί Ντε Μοντεγκού, Φρανσουά Μισέλ, Ματιέ Αμαλρίκ

19 & 20 Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα
Night Train to Lisbon
του Μπίλ Όγκουστ με τους Τζέρεμι Άιρονς, Μελανί Λοράν, Μαρτίνα Γέντεκ, Μπρούνο Γκανζ,

26 & 27 Το Κρυφό Πάθος της Τερέζ Ντ.
Thérèse D./Thérèse Desqueyroux
του Κλοντ Μιλέρ με τους Οντρέ Τοτού, Ζιλ Λελούς, Αναΐς Ντεμουστιέ, Στάνλεϊ Γουέμπερ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

2 & 3 Η Διπλή Ζωή Της Βερόνικα
La double vie de Véronique
του Κριστόφ Κισλόφσκι με τους Ιρέν Ζακόμπ, Φιλίπ Βολτέρ, Σαντρίν Ντιμάς


Πηγή : filiatra net

Απόφαση "ξόρκι" της ένωσης περιφερειών, για το καλό όλων

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης για την ομόφωνη υιοθέτηση από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος των θέσεών του ενάντια στην απόφαση για αύξηση των διοδίων στο εθνικό οδικό δίκτυο του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων. «Εξαρχής τόνισα σε όλους τους τόνους ότι ούτε νέα διόδια θα επιτρέψουμε, ούτε αύξηση στα υπάρχοντα. Τα οικονομοτεχνικά στοιχεία της παραχώρησης δεν εμφανίζουν καμία επιβάρυνση και συνεπώς δεν στοιχειοθετείται καμία τέτοια αξίωση» δήλωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «με την ομόφωνη απόφασή της η ΕΝ.Π.Ε. αποδεικνύει στην πράξη ότι οι Περιφέρειες και μπορούν να παρέμβουν αποφασιστικά σε κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Για το λόγο αυτό άλλωστε απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των πολιτών». «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφουγκραζόμενη τα προβλήματα των πολιτών βρίσκεται διαρκώς σε επαγρύπνηση και θα πρωτοστατήσει ξανά αν διανοηθεί ο οποιοσδήποτε να προβεί σε αύξηση των διοδίων» δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης.


Πηγή : kalamata news

Αντιδράσεις και στην Τριφυλία για την υγεία

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ καταγράφονται στην Τριφυλία για την απαξίωση των δομών υγείας μετά την απόφαση για διαθεσιμότητα των οδηγών ασθενοφόρων. Μάλιστα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας που πρόσφατα ασθενοφόρο μετακόμισε για μέρες στην Καλαμάτα λόγω αναγκών, τελικά μετά από το θόρυβο που ξέσπασε επέστρεψε στην βάση του. Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι τα ασθενοφόρα στη Κυπαρισσία αποτελούν δωρεές συμπατριωτών μας που πληροφορήθηκαν από το διαδίκτυο την εξέλιξη και ήταν ιδιαίτερα αγανακτισμένοι...

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε δημοσιεύματα στον τύπο που αφορούν τη διαθεσιμότητα - απόλυση υπάλληλων και του Νοσοκομείου μας. Οι πιο πρόσφατες αναφορές έχουν να κάνουν με την ειδικότητα των οδηγών ασθενοφόρου. Και μόνο η φημολογία περί διαθεσιμότητας, προκαλεί τόσο έντονες αντιδράσεις ενδονοσοκομειακά, που διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος. Ως αρωγοί της υγειονομικής φροντίδας στο Νομό μας που είναι παραμεθόριος και απέχει από το κοντινότερο ίδρυμα οφείλουμε να επισημάνουμε το πρόβλημα που θα προκύψει εάν υλοποιηθούν τα διαφαινόμενα σχέδια του Υπουργείου περί διαθεσιμότητας.

ΕΚΑΒ ΧΩΡΙΣ ΡΕΠΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΙ ΣΕ...ΕΝΤΑΣΗ...

Όσον αφορά τους οδηγούς του Νοσοκομείου που εργάζονται στον τομέα των ασθενοφόρων μαζί με τους διασώστες του ΕΚΑΒ, τους οφείλονται δεκάδεςημέρες ρεπό και άδειες, λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας. Αυτό τεκμηριώνει το απαραίτητο της παρουσίας τους για τη λειτουργία των ασθενοφόρων του Νοσοκομείου. Να σημειωθεί ότι στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας σε αντίθεση με Νοσοκομεία του Κέντρου, 55% των επειγόντων περιστατικών διεκπεραιώνεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας άρα αντιμετωπίζονται αρκετά σοβαρά περιστατικά στις κλινικές του. Εγείρεται λοιπόν θέμα ασφαλείας για τους κατοίκους του Νομού. Επίσης, ως νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο της προνοσοκομειακής φροντίδας, καθώς έτσι θωρακίζεται η υγεία των συμπολιτών μας. Πολύτιμος κρίκος στην προνοσοκομειακή φροντίδα υγείας αποτελούν τα πληρώματα των ασθενοφόρων. Σε κάθε περίπτωση η απόλυση ή η διαθεσιμότητα έστω και ενός υπαλλήλου στα ασθενοφόρα θα προκαλέσει τέτοια δυσλειτουργία που θα επηρεάσει και την ασφάλεια των ασθενών.

Γ. Μποζίκας


Πηγή : best-tv

Ημέρα εθελοντισμού στην Καλαμάτα για πάντα...

Ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω της Επιτροπής Εθελοντισμού που διαθέτει, σε συνεργασία με το «Καλλιτεχνικό Στέκι» οργανώνει εκδήλωση προβολής ντοκιμαντέρ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο Rex στην Καλαμάτα, στις 19.30. Κατά την εκδήλωση, η οποία απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Kuluhiro – Ελπίδα του σκηνοθέτη Γιώργου Γεωργόπουλου. Ο σκηνοθέτης θα παρευρεθεί στην εκδήλωση και θα μεταφέρει με βιωματικό τρόπο τις εντυπώσεις και τα συναισθήματά του από την εθελοντική δράση, την οποία αποτύπωσε με τον κινηματογραφικό του φακό.

Το ντοκιμαντέρ είναι γυρισμένο σ’ ένα απομακρυσμένο χωριό της Κένυας, όπου σαράντα Έλληνες εθελοντές της Action Aid συναντούν μία ομάδα φτωχών οροθετικών, που ζουν περιθωριοποιημένοι. Εκεί, όλοι μαζί, θα ανακαλύψουν ότι Kuluhiro σημαίνει Ελπίδα. Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη το 1985, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.

ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΣΤΙΣ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ!Ο Δήμος Καλαμάτας, σε ένδειξη αναγνώρισης και τιμής προς τους εκατοντάδες εθελοντές που συμπαρίστανται στο συνάνθρωπο ο οποίος έχει ανάγκη και πλαισιώνουν το Δήμο μας στις παρεμβάσεις του, θα διοργανώσει την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου τη Γιορτή του Εθελοντή, μέσω της Επιτροπής Εθελοντισμού που διαθέτει. Στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, μεταξύ 17.30 και 19.30, οι εθελοντικοί σύλλογοι θα παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους, με φωτογραφικό και άλλο υλικό, στο φουαγιέ.

Παράλληλα, θα διεξάγονται δραστηριότητες για παιδιά. Από τις 19.30 μέχρι τις 21.00, στο αμφιθέατρο, θα διοργανωθεί εκδήλωση με μοντέρνο χορό από τις σχολές χορού της Καλαμάτας. Μετά τη λήξη της εκδήλωσης, στο φουαγιέ θα προσφερθεί κέρασμα με κρασί και παραδοσιακά προϊόντα, συνοδεία μουσικής.


Πηγή : simaia news

«Βυθισμένοι οικισμοί της Νότιας Πελοποννήσου» από τον Απρίλιο στην Πύλο

Στους «Βυθισμένους Οικισμούς της Νότιας Πελοποννήσου» είναι αφιερωμένη η περιοδική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί, από τον Απρίλιο 2014 ως τον Απρίλιο 2015 στον Προμαχώνα Μακρυγιάννη, εντός του Φρουρίου της Πύλου (Νιόκαστρο). Πρόκειται για φωτογραφική κυρίως έκθεση, που θα περιλαμβάνει υλικό από παλαιότερες υποβρύχιες ανασκαφές της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στους βυθισμένους οικισμούς της Μεθώνης στη Μεσσηνία και της Πλύτρας στη Λακωνία, αλλά και από τα νέα δεδομένα στο Παυλοπέτρι Λακωνίας.

Στην έκθεση, θα αξιοποιηθεί τμήμα του φωτογραφικού υλικού από τη Μεθώνη και την Πλύτρα, που είχε παρουσιαστεί στο αφιέρωμα «Βυθισμένες Πόλεις» το 2000 στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και υλικό από τις νεότερες ενάλιες έρευνες στο Παυλοπέτρι Λακωνίας. Την έκθεση θα πλαισιώνουν τρία ενάλια ευρήματα, ένας πίθος από τον οικισμό της Μεθώνης και δύο πίθοι από τον οικισμό Παυλοπετρίου Λακωνίας.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις κύριες ενότητες, με την πρώτη να «συστήνει» στον επισκέπτη το κτίριο φιλοξενίας, αλλά και να παρουσιάζει συνοπτικά το περιεχόμενο του αφιερώματος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η δεύτερη ενότητα, καθώς θα αναφέρεται στους καταβυθισμένους οικισμούς που έχουν εντοπιστεί ως τις μέρες μας στην Ελλάδα, με έμφαση στη σημασία τους, καθώς και στα αίτια που οδήγησαν στην καταβύθισή τους. Η τρίτη ενότητα θα απεικονίζει τις τρεις σημαντικές αρχαίες πολιτείες που βυθίστηκαν στις ακτές της Νότιας Πελοποννήσου: τους προϊστορικούς οικισμούς της Μεθώνης Μεσσηνίας και του Παυλοπετρίου Λακωνίας, καθώς και τον ελληνιστικό-παλαιοχριστιανικό οικισμό της Πλύτρας.

Για την «αφήγηση», θα χρησιμοποιηθούν, εκτός από τις φωτογραφίες, σκίτσα και κείμενα, καθώς και οι τρεις πίθοι που ανασύρθηκαν από τον βυθό και οι οποίοι, συγκολλημένοι και συντηρημένοι, φυλάσσονται στα εργαστήρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στην Αθήνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή : pylos news

Ηγέτης ενός λαού, παγκόσμιο σύμβολο ανθρωπισμού και αυτοθυσίας

Αυτός ήταν ο Νέλσον Μαντέλα

Ο Νέλσον Μαντέλα, ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ή "Μαντίμπα", όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά, από το όνομα της φυλής του, ο άνθρωπος που πολέμησε με όλες τις δυνάμεις του το καθεστώς του απαρτχάιντ και οδήγησε τη χώρα του σε μια πολυφυλετική δημοκρατία, πέθανε χθες βραδυ, στις 20:50 στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ο Μαντέλα γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1918 στην Ουμπάτα του Τρανσκέι. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Φορτ Χέιρ και στο Πανεπιστήμιο του Γουιτγουότεσραντ, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Παράλληλα εργαζόταν ως φύλακας σε χρυσωρυχείο και αργότερα ως μεσίτης στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Το 1944, μαζί με τον Όλιβερ Τάμπο και τον Γουόλτερ Σιζούλου, ίδρυσε τη νεολαία του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, της οποίας ανέλαβε πρόεδρος το 1950. Με τον Τάμπο ίδρυσε και το πρώτο δικηγορικό γραφείο μαύρων της Νότιας Αφρικής, το 1952. Το 1956 συνελήφθη με την κατηγορία της προδοσίας, αλλά απαλλάχθηκε το 1961, την ίδια χρονιά που ίδρυσε και την οργάνωση "Λόγχη του Έθνους", η οποία επί της ουσίας ήταν το στρατιωτικό σκέλος του ΑΕΚ που είχε κηρυχθεί παράνομο έναν χρόνο νωρίτερα.

Το 1962 συνελήφθη και πάλι και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια καταναγκαστικά έργα επειδή είχε βγει παράνομα από τη χώρα και επειδή υποκινούσε τους μαύρους εργάτες να απεργήσουν. Ακολουθεί νέα δίκη, το 1963-4 και η καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη, μετά την ανακάλυψη του μυστικού αρχηγείου του ΑΕΚ όπου βρέθηκε το ημερολόγιό του μαζί με διάφορα έγγραφα για τη δράση των αντάρτικων ομάδων.

Από το 1964 ήταν κρατούμενος στο νησί Ρόμπεν, αρχικά σε άθλιες συνθήκες και με ακραίους περιορισμούς στον αριθμό επισκεπτών και την αλληλογραφία του: του επέτρεπαν ένα γράμμα και έναν επισκέπτη ανά έξι μήνες. Σταδιακά οι συνθήκες βελτιώθηκαν και το 1982 μεταφέρθηκε στη φυλακή Πόλσμουρ όπου του επετράπη να συνεχίσει τις σπουδές του και να πάρει τελικώς το πτυχίο Νομικής, το 1989. Την χρονιά εκείνη ο τότε πρόεδρος της χώρας Πίτερ Μπότα πρότεινε να τον απελευθερώσει υπό τον όρο να αποκηρύξει τη βία, κάτι που ο Μαντέλα δεν δέχτηκε.

Τα χρόνια που έζησε στη φυλακή και οι αγώνες του μέσα από αυτήν για την κατάργηση του απαρτχάιντ τον κατέστησαν έναν από τους διασημότερους πολιτικούς κρατούμενους της εποχής του και ηγέτη μυθικών διαστάσεων για εκατομμύρια μαύρους Νοτιοαφρικανούς, αλλά και για όλους τους καταπιεσμένους λαούς σε όλο τον κόσμο. Μετά από 27 χρόνια στις φυλακές, στις 11 Φεβρουαρίου 1990, ο Μαντέλα αποφυλακίστηκε, μία εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ νομιμοποίησε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο.

"Καθώς περνούσα επιτέλους αυτές τις πύλες αισθανόμουν ότι, έστω και στα 71 μου η ζωή μου ξεκινούσε ξανά. Οι 10.000 ημέρες στη φυλακή είχαν επιτέλους τελειώσει", είχε γράψει ο ίδιος για την ημέρα που αποφυλακίστηκε.

Την ίδια χρονιά εξελέγη αντιπρόεδρος του ΑΕΚ και την αμέσως επόμενη ανέλαβε την προεδρία στη θέση του Όλιβερ Τάμπο. Μετά το δημοψήφισμα του 1992 για την κατάργηση του απαρτχάιντ, όπου, αν και συμμετείχαν μόνο οι λευκοί κάτοικοι της Νότιας Αφρικής, εγκρίθηκε με ποσοστό 68,7%, η χώρα οδεύει προς τις πρώτες πολυφυλετικές εκλογές, στις 27 Απριλίου 1994. Το ΑΕΚ πέτυχε σαρωτική νίκη, με ποσοστό 62,65% και 252 έδρες στο 400μελές κοινοβούλιο της χώρας και ο Μαντέλα ανέλαβε πρόεδρος της χώρας σε μια πανηγυρική τελετή, παρουσία πολλών πολιτικών ηγετών απ' όλο τον κόσμο.

Το 1997 ο Μαντέλα παρέδωσε την ηγεσία του ΑΕΚ στον Τάμπο Μπέκι και δύο χρόνια αργότερα του παρέδωσε και την προεδρία της χώρας.

Το 1998, την ημέρα των 80στών γενεθλίων του, παντρεύτηκε την Γκράσα Μασέλ, τη χήρα του πρώην προέδρου της Μοζαμβίκης Σαμόρα Μασέλ με την οποία είχε δεσμό τα τελευταία χρόνια. Είχε ήδη χωρίσει, το 1992, από την δεύτερη σύζυγό του, Ουίνι Μαντέλα, με την οποία απέκτησε δύο κόρες. Με την πρώτη σύζυγό του, Έβλιν Ντόκο, με την οποία χώρισε το 1957 μετά από 13 χρόνια έγγαμου βίου, απέκτησε δύο γιους και δύο κόρες, η μία εκ των οποίων πέθανε σε βρεφική ηλικία.

Από το 2004 ο Μαντέλα είχε περιορίσει σημαντικά τις δημόσιες εμφανίσεις και τις δραστηριότητές του γιατί, όπως είχε πει ο ίδιος, ήθελε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένεια και τους φίλους του. Είχε ανακοινώσει μάλιστα την αποχώρησή του από τη δημόσια ζωή λέγοντας χαριτολογώντας: "Μην μου τηλεφωνήσετε, θα σας πάρω εγώ". Παρέμενε όμως πάντα δραστήριος στον αγώνα του για την καταπολέμηση του AIDS, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την οικονομική ανάπτυξη της Αφρικής. Τα τελευταία χρόνια είχε εισαχθεί πολλές φορές για νοσηλεία λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και λοιμώξεων.

Ο Μαντέλα τιμήθηκε το 1993 με το Νόμπελ Ειρήνης, από κοινού με τον πρόεδρο ντε Κλερκ, για τις προσπάθειές τους να καταργήσουν το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρικής.

Ενόσω ήταν ακόμη κρατούμενος, το 1988, το Ευρωκοινοβούλιο του είχε απονείμει το βραβείο Ζαχάροφ "για την ελευθερία του πνεύματος", ενώ το 1992 τιμήθηκε με το τουρκικό βραβείο "Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά αρχικά αρνήθηκε να το παραλάβει, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και το δέχτηκε μόνο το 1999.

Το 1998 είχε τιμηθεί από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον με το χρυσό μετάλλιο, την ανώτατη διάκριση, του Κογκρέσου ενώ το 2006 η Διεθνής Αμνηστία τον ανακήρυξε "Πρεσβευτή της Συνείδησης", την υψηλότερη διάκρισή της.

Τον Νοέμβριο του 2009 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 18η Ιουλίου "Ημέρα του Μαντέλα" και κάλεσε όλους τους ανθρώπους να αφιερώσουν 67 λεπτά από το χρόνο τους για να κάνουν κάτι θετικό για τον πλησίον τους, τιμώντας τα 67 χρόνια που ο Μαντέλα αφιέρωσε στον αγώνα του κατά του ρατσισμού.

Το 1994 είχε αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έγραψε δύο αυτοβιογραφικά βιβλία, το "Μακρύ δρόμο προς την ελευθερία" και το "Συζητήσεις με τον εαυτό μου" που έγιναν διεθνή μπεστ-σέλερ


Πηγή : e-nikos

Λαϊκή Συσπείρωση για τις Πλημμύρες στο δήμο Τριφυλίας

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανησυχία και αγανάκτηση επικρατεί σε πολλούς κατοίκους του Δήμου Τριφυλίας που είδαν, με την πρώτη ισχυρή νεροποντή του χειμώνα την Κυριακή το βράδυ 1/12 που έπληξε κυρίως την ευρύτερη περιοχή του τέως Δήμου Κυπαρισσίας και τις τοπικές κοινότητες Καλού Νερού και Ελαίας του τέως Δήμου Αυλώνος, τις τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν σε ιδιωτικές περιουσίες και δημόσιες υποδομές. Πλημμυρισμένα.

σπίτια και καταστήματα , δρόμοι κατεστραμμένοι και αδιάβατοι σε πολλά σημεία γεμάτοι από πέτρες και άλλα φερτά υλικά , πλημμυρισμένα χωράφια και κατεστραμμένες θερμοκηπιακές και άλλες καλλιέργειες , είναι μερικά από τα αποτελέσματα αυτής της νεροποντής που διαπιστώσαμε και από επιτόπια αυτοψία. Βέβαια τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα είχαν δοθεί από τις πρώτες βροχοπτώσεις του Νοέμβρη, όταν είχαμε τα πρώτα πλημμυρικά φαινόμενα στον Εθνικό δρόμο Κυπαρισσίας- Καλού Νερού στο ύψος του οικισμού Μυρέϊκα και Κυπαρισσίας- Φιλιατρών στη θέση Τερψιθέα .

Η πυρκαγιά του καλοκαιριού στο δάσος βόρεια των Μπλεμενιάνων και η ανυπαρξία κάποιου αντιπλημμυρικού έργου , τα μπαζωμένα ρέματα, οι κακοτεχνίες σε γεφύρια και η έλλειψη τεχνικών έργων στο επαρχιακό δίκτυο και τους αγροτικούς δρόμους για την διοχέτευση των όμβριων , η έλλειψη συντήρησης και καθαριότητας φρεατίων και αγωγών απορροής των όμβριων, είναι μερικές από τις αιτίες που προκάλεσαν τις μεγάλες αυτές καταστροφές .

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων , της Περιφέρειας και της Τοπικής Διοίκησης είναι τεράστιες για τις επικίνδυνες πολιτικές που εφαρμόζουν όχι μόνο σήμερα, αλλά διαχρονικά γιατί έχουν αφήσει απροστάτευτους τους κατοίκους από έργα υποδομής , έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και περιορίζονται σε κάποια μπαλώματα και έργα βιτρίνας . Έχουμε επισημάνει πολλές φορές κατά το παρελθόν και με την ευκαιρία συζήτησης προϋπολογισμών και τεχνικών προγραμμάτων, την παντελή έλλειψη πολιτικής για αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης που θα προστατεύουν τη ζωή, τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία του λαού αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Καλούμε τη δημοτική αρχή , έστω και τώρα , πριν τη συζήτηση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος να συγκαλέσει έκτακτο , διευρυμένο Δημοτικό Συμβούλιο με την συμμετοχή όλων των προέδρων των Τοπικών κοινοτήτων της Τεχνικής Υπηρεσίας ,Περιφερειακών συμβούλων αλλά και άλλων φορέων ,όπως π.χ τον σύλλογο μηχανικών Τριφυλίας για να γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης , να ακουστούν προτάσεις αλλά κυρίως να απαιτήσουμε από Περιφέρεια και κυβέρνηση λύσεις, γιατί ο Χειμώνας είναι ακόμα στην αρχή του και κάθε ολιγωρία μπορεί να αποδειχτεί εγκληματική.


Πηγή : trifylia news

Κέρδισε τις εντυπώσεις στην Αθήνα η «Μυθική Πελοπόννησος»

Στην πλατεία Κλαυθμώνος θα χτυπά για τρεις ημέρες η «καρδιά» της Πελοποννήσου. Διαμορφωμένα κιόσκια, όμορφα στολισμένα, είναι έτοιμα να υποδεχτούν κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να κάνουν ένα όμορφο γευστικό ταξίδι σ’ έναν από τους πιο ευλογημένους τόπους της Ελλάδας.

Παραδοσιακά προϊόντα και παραγωγοί από τη Μεσσηνία, την Αρκαδία, την Αργολίδα, την Κόρινθο, τη Λακωνία, την Αχαΐα και την Ηλεία υποδέχονται με χαμόγελο και ευγένεια τον επισκέπτη, ταξιδεύοντάς τον στις σπάνιες ομορφιές της Πελοποννήσου.

Ιδιαίτερα και ξεχωριστά τα μηνύματα από την πρώτη ημέρα της έκθεσης της «Μυθικής Πελοποννήσου». Η εξωστρεφής πολιτική που ακολουθεί η Περιφέρεια, σε συνδυασμό με την συνεργασία των φορέων της Πελοποννήσου, με στόχο την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής αποτελούν μια επιτυχημένη συνταγή, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ήδη αισθητά.

Μάλιστα τα μηνύματα που εστάλησαν κι από εκπροσώπους φορέων που μίλησαν, αλλά κυρίως από τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και τον υφυπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα, ήταν χαρακτηριστικά, ότι η Πελοπόννησος όχι μόνο αντιστέκεται στην κρίση, αλλά αισιοδοξεί και για το αύριο…


Πηγή : best-tv

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Καλαματιανό Καρναβάλι: Κάλεσμα στους αρχηγούς των γκρουπ

Η Καρναβαλική Επιτροπή καλεί τους αρχηγούς των γκρουπ. Ακολουθεί η ανακοίνωση.

Αγαπητοί μας Αρχηγοί των Καρναβαλικών Πληρωμάτων

Η προετοιμασία για το Καλαματιανό Καρναβάλι 2014 έχει ήδη ξεκινήσει. Στα πλαίσια αυτής της μεγάλης προσπάθειας σας καλούμε την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στις 21:00 μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας να συζητήσουμε:

  • Τον ανανεωμένο οδηγό πληρωμάτων
  • Τον οδηγό αρμάτων
  • Δικές σας παρατηρήσεις από το περσινό Καλαματιανό Καρναβάλι
  • Καινούριες προτάσεις
Σας ευχαριστούμε εκ τον προτέρων για το ενδιαφέρον και την ανταπόκρισή σας.

Σας περιμένουμε όλους!!

Ανοιχτή πρόσκληση προς τις γραφίστριες & τους γραφίστες

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Η προετοιμασία για το Καλαματιανό Καρναβάλι έχει ήδη ξεκινήσει. Στα πλαίσια αυτής της γιγάντιας προσπάθειας, σας καλούμε να υποβάλετε τις προτάσεις σας σε ότι έχει σχέση με το concept design (αφίσα, flyer, σχεδιασμό εντύπου, εφαρμογή σχεδίου σε ηλεκτρονικά μέσα κ.ά.) του Καλαματιανού Καρναβαλιού 2014, στα γραφεία της Καρναβαλικής Επιτροπής (ημιώροφος Πνευματικού Κέντρου) μέχρι την Παρασκευή 6/12/2013.

Λόγω των αυξημένων αναγκών, όσον αφορά στον σχεδιασμό του φετινού Καρναβαλιού, θα υπάρξουν διευκρινιστικές συζητήσεις και συναντήσεις για τα θέματα που αφορούν τον όλο σχεδιασμό (εκτυπώσεις, οικονομικά). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον κ. Νίκο Κουρή στο τηλέφωνο: 6944360670. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον και τη συνεργασία σας.

Καρναβαλική Επιτροπή


Πηγή : tharros news

Επιστολή στον ΕΛΓΑ για ζημιές στις καλλιέργειες

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο απέστειλε οΑντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς σχετικά με τις ζημιές πουπροκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες της Μεσσηνίας από τις έντονεςβροχοπτώσεις της 11η Νοεμβρίου 2013. Η επιστολή επισυνάπτεται.

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη


Πηγή : Δελτίο τύπου

Τριφυλία: Επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές και σύσκεψη για αποκατάσταση των ζημιών

Χθες το πρωί ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς μαζί με τον Δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, τον Δ/ντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές της Τριφυλίας, όπου διαπιστώθηκε το μέγεθος της ζημιάς σε υποδομές (οδικό δίκτυο, γέφυρες κ.λ.π) και γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Επακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο Τριφυλίας όπου δρομολογήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις αποκατάστασης ζημιών, καθώς και εξεύρεση λύσεων αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων.

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη


Πηγή : Δελτίο τύπου

Φιλιατρά - Πλάτη: Κλειστός ο δρόμος από κατολίσθηση

Κλειστός παραμένει αυτήν την ώρα ο επαρχιακός δρόμος Φιλιατρών - Πλάτης, από κατολίσθηση, που σημειώθηκε το μεσημέρι.

Συνεργείο του Δήμου, που εργάζεται ακατάπαυστα αυτές τις μέρες, βρίσκεται στο σημείο από την πρώτη στιγμή, απομακρύνοντας δέντρα, κλαδιά και πέτρες, ώστε να είναι δυνατή η διέλευση των οχημάτων.


Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο 4ο περίπου χιλιόμετρο Φιλιατρών - Καναλουπού, στις πρώτες στροφές (στροφές Σπέντζα).

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τους οδηγούς και λίγα μέτρα πιο πάνω, όπου η άσφαλτος έχει αποκολληθεί. Ακόμη και η πινακίδα που προειδοποιεί για επικίνδυνη στροφή, "χάθηκε" μαζί με την άσφαλτο.

Παρακολουθήστε το βίντεο, όπως το κατέγραψε ο φακός του filiatranet.gr:


Πηγή : filiatra net

Χαρτογράφηση ποικιλιών παρθένου ελαιολάδου

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επιχειρεί για πρώτη φορά τη χαρτογράφηση των ελληνικών ποικιλιών παρθένου ελαιόλαδου με σκοπό να αναδειχθούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που περιγράφουν το ελληνικό λάδι με στόχο την προώθησή τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η προσπάθεια αυτή υλοποιείται από τα Χημικά Εργαστήρια της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή με την εγκατάσταση δύο νέων συστημάτων αέριας χρωματογραφίας.

Η προμήθεια αυτή μαζί με το πρόγραμμα ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής διαχείρισης δειγμάτων-αποτελεσμάτων που επίσης εγκαταστάθηκε στα Χημικά Εργαστήρια τον Ιούνιο του 2012 χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013.

Τα Χημικά Εργαστήρια, τα οποία από το 2006 είναι διαπιστευμένα από τον Εθνικό Φορέα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) με ISO 17025, εφαρμόζουν τη μέθοδο αξιολόγησης Παρθένου Ελαιολάδου του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και διαθέτουν τη μοναδική στην Ελλάδα αναγνωρισμένη από το ΔΣΕ Οργανοληπτική Ομάδα. Η Ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο των αναγνωρισμένων από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα αντίστοιχων ομάδων των κρατών- μελών. Μέλη της Οργανοληπτικής Ομάδας συμμετέχουν ως κριτές σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς Παρθένου Ελαιολάδου και στον έλεγχο δειγμάτων ελαιολάδου της Ελληνικής αγοράς στα πλαίσια σύμβασης με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Τα Χημικά Εργαστήρια συνεργάζονται επίσης με άλλους Δημόσιους Φορείς σε δράσεις & προγράμματα για την αξιολόγηση και βελτίωση της ποιότητας του Ελληνικού Παρθένου Ελαιολάδου.

paseges.gr


Πηγή : best-tv

“Μην τολμήσουν να κάνουν αυξήσεις στα διόδια” ξεκαθάρισε ο Τατούλης

Το πρωί στο ραδιόφωνο στην εκπομπή που κάνουν οι δημοσιογράφοι Δήμος Βερύκιος και Δημήτρης Σταυρόπουλος, μιλούσαν για τις αυξήσεις στα διόδια της εθνικής οδού Κορίνθου-Τριπόλεως. Στην εκπομπή έκανε παρέμβαση ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. Ο περιφερειάρχης δεν άφησε κανένα περιθώριο ούτε στον “Μορέα”, ούτε στην κυβέρνηση.“Μην τολμήσουν να κάνουν αυξήσεις στα διόδια γιατί με κάθε νόμιμο μέσον δεν θα το επιτρέψουμε.

Ο “Μορέας” δεν έχει κανένα δικαίωμα να ζητά αυξήσεις διότι τα οικονομοτεχνικά του στοιχεία δεν έχουν καμία επιβάρυνση απο την κρίση.Είμαι ξεκάθαρος δεν θα επιτρέψουμε ούτε νέα διόδια ούτε αύξηση στα υπάρχοντα”. Η παρέμβαση Τατούλη ήταν ξεκάθαρη και πρέπει να πήραν όσοι πρέπει.


Πηγή : kalamata news

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών - 3 Δεκέμβρη, Παγκόσμια ημέρα Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες

3 Δεκέμβρη, Παγκόσμια ημέρα Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες

Οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι έτσι ώστε ο καθένας να είναι μοναδικός και διαφορετικός! Πάντα όμως το διαφορετικό μέσα σε μια κοινωνία που επιδιώκει την ομοιογένεια σοκάρει και αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού. Τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες, ανήκουν μοιραία σε μια ιδιαίτερη «κατηγορία» ανθρώπων.

Συχνά τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους γίνονται δέκτες αδιάκριτων βλεμμάτων καθώς η άγνοια και ο φόβος είναι οι αιτίες που ωθούν σε τέτοιου είδους ‘ άκομψες ’ συμπεριφορές. Τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες αντιμετωπίζουν ποικίλες πρακτικές δυσκολίες στην καθημερινότητα τους. Συνήθειες καθημερινής διαβίωσης ( π.χ. αυτοεξυπηρέτηση ) που για τους περισσότερους από εμάς είναι δεδομένες , για κάποιους άλλους αποτελούν μέρος διδασκαλίας και επίμονης ‘ εκπαίδευσης ’.

Είναι ευκαιρία λοιπόν σήμερα, που έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες να θυμηθούμε πως αν θέλουμε να λεγόμαστε σύγχρονοι άνθρωποι θα πρέπει πρώτα από όλα να μάθουμε να σεβόμαστε την όποια διαφορετικότητα του άλλου και μάλιστα να προσπαθούμε να τον βοηθήσουμε να προσπεράσει τις ‘δυσκολίες’ και τα εμπόδια που θα συναντά στην ζωή του.

Τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες δεν είναι παιδιά ενός ‘ κατώτερου ’ Θεού αλλά ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας , τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Δεν ζητούν τον οίκτο μας , παρά μόνο την αποδοχή και των σεβασμό μας προς τις ανάγκες τους.

Ας ευαισθητοποιηθεί ο καθένας μας λοιπόν και ας έχουμε όλοι στο μυαλό μας πως στη θέση τους θα μπορούσε να είναι κάποιος από εμάς.

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών


Πηγή : trifylia news

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Αποκαλύπτεται ο παράδεισος της Αρχαίας Θουρίας…

Ξ. Αραπογιάννη: Μια Αθηναία που διάλεξε να ζει στην Καλαμάτα, και χτυπά η καρδιά της για τη σημαντικότερη αρχαία πόλη της Μεσσηνίας

Η Αρχαία Θουρία ως «περίοικος» πόλη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο νομό, αφού υπήρξε η σημαντικότερη της δυτικής Μεσσηνίας και η δεύτερη σε δύναμη μετά το 369 π.Χ., όταν ιδρύθηκε η Μεσσήνη. Γι’ αυτό και η θάλασσα από την Αβία και τις Φαρές μέχρι τις εκβολές του Παμίσου ποταμού ονομαζόταν «Θουριάτης κόλπος». Η ανασκαφή της Αρχαίας Θουρίας στη θέση «Παναγίτσα», σε απόσταση περίπου 10 χλμ. βορειοδυτικά της Καλαμάτας, ξεκίνησε το 2007, υπό τη διεύθυνση της τότε προϊσταμένης της ΛΗ’ ΕΠΚΑ Μεσσηνίας, δρος Ξένης Αραπογιάννη, και συνεχίζεται έως και φέτος.

Χθες, η εφημερίδα «Καθημερινή» είχε ένα εκτενές ρεπορτάζ για τις ανασκαφές και την πόλη που ανακαλύπτεται σιγά σιγά. Ο τόπος μοιάζει ευλογημένος. Δέκα μόλις χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, γεμάτος συκιές και ελιές, ένα τοπίο που μοιάζει με ησυχαστήριο έχοντας θέα τον Μεσσηνιακό κόλπο. Και με όλα αυτά τα ευρήματα που αποκαλύπτονται κάθε χρόνο, θα μπορούσε να γίνει ένας εξαιρετικός προορισμός. Για τους αρχαιολόγους, πολύ περισσότερο για την ανασκαφέα του, την Ξένη Αραπογιάννη, είναι ένας παράδεισος. Όπου κι αν περπατήσεις, προβάλλουν αρχιτεκτονικά μέλη, κίονες, επιστύλια, γείσα, λες και είναι χαρισμένα από τη φύση. Είναι η Αρχαία Θουρία.

«Η σημαντικότερη πόλη της Μεσσηνίας», όπως μας λέει η υπεύθυνη των ανασκαφών, «πριν ιδρύσει ο Επαμεινώνδας το 369 π.Χ. την Αρχαία Μεσσήνη». Από το 2007 άρχισε τις δοκιμαστικές τομές στην περιοχή εντοπίζοντας τα πρώτα κτήρια. Ο φύλακας του χώρου, Αντώνης Τσαγκλής, την οδήγησε σε ένα δύσκολο, γεμάτο άγριους θάμνους και έναν πυκνό καλαμιώνα, σημείο, τη θέση «Παναγίτσα», όπως τη λένε, εξαιτίας της εκκλησούλας που έχει χτιστεί από αρχαίο οικοδομικό υλικό. Εκεί έστεκε επιβλητικά το αρχαίο τείχος κατασκευασμένο από τεράστιους ογκόλιθους. «Από τη μορφολογία του εδάφους και το μεγάλο αναλημματικό τοίχο που είχα βρει, περίμενα ότι θα εντοπίσουμε σημαντικά αρχαία, δε φανταζόμουν όμως ότι θα πέσουμε στο Ασκληπιείο. Εύρημα σημαντικό, διότι έχουμε να κάνουμε με τις πρώτες αρχαιότητες που εμφανίζονται στην Αρχαία Θουρία».

Η κατοίκηση του λόφου ανάγεται ήδη στην 3η χιλιετία π.Χ. Στη μυκηναϊκή εποχή είναι φανερό πως γνώρισε τεράστια άνθηση, όπως αποκαλύπτουν η μυκηναϊκή νεκρόπολη και ο ηγεμονικός θολωτός μυκηναϊκός τάφος, που μαρτυρούν συνεχή χρήση έως τους ύστερους κλασικούς χρόνους. Την ταύτισαν με την ομηρική Άνθεια, άλλοι με την Αίπεια, κάποιοι με το Λεύκτρον. «Όμως, η αρχαία πόλη, δηλαδή των κλασικών χρόνων, που συνέχισε να κατοικείται μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους (απλώς μεταφέρθηκε από το ύψωμα λίγο χαμηλότερα στην πεδιάδα), δεν είχε εμφανιστεί, εκτός από τα τείχη της ακροπόλεως που ήταν ορατά σε μια έκταση και μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε».

Ο καθαρισμός από την οργιώδη βλάστηση άρχισε αμέσως. Ο αναλημματικός τοίχος, μήκους 14 μ. και ύψους 3 μ., αποκαλύφθηκε ολόκληρος και συγκρατούσε ένα πλατύ άνδηρο που καταλάμβανε έκταση περίπου 600 τ.μ. Οι δοκιμαστικές τομές στην επιφάνειά του εντόπισαν τα πρώτα οικοδομήματα, ενώ και ένας δεύτερος ισοδομικός αναλημματικός τοίχος, μήκους 30 μ., ανασκάφηκε προς τα νότια ως επέκταση του προηγούμενου. Το 2009 η ανασκαφή στη θέση «Παναγίτσα» της αρχαίας Θουρίας έγινε συστηματική υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Λαμπρό οικοδόμημα

Χρειάστηκε ολόκληρη επιχείρηση για να απομακρυνθούν οι τεράστιοι βράχοι που είχαν πέσει στα αρχαία οικοδομήματα. Και τότε ήρθαν στο φως «τα ερείπια ενός λαμπρού ιερού, στη δυτική πλαγιά του λόφου της αρχαίας πόλης, εκτός των τειχών». Το κτήριο, χτισμένο από μεγάλους ορθογώνιους λιθοπλίνθους κατά το ισοδομικό σύστημα, «ήταν αναμφίβολα δημόσιο», ενώ ανάμεσα στις πεσμένες κεραμίδες της στέγης, βρέθηκαν κάποιες με τη σφραγίδα: ΔΑΜΟΣΙΟΙ. «Κατά μήκος της νότιας μακράς πλευράς του υπήρχε ιωνική στοά, επάνω στο στυλοβάτη της οποίας βρέθηκαν στη θέση τους οι βάσεις πέντε κιόνων της ιωνικής κιονοστοιχίας, ενώ στέκεται όρθια στη θέση της η μία παραστάδα της θύρας της ιωνικής στοάς, με πεσμένο δίπλα της το τμήμα του επιστυλίου που αποτελούσε το ανώφλι της». Σε μικρή απόσταση, αποκαλύφθηκαν τα ερείπια δωρικού ναού.

Το μνημείο, λέει η κα Αραπογιάννη, εδράζεται σε δίβαθμη κρηπίδα και αποτελείται από τέσσερις δωρικούς ημικίονες στις στενές και 6 ημικίονες στις μακρές πλευρές. Εσωτερικά αποτελείται από στενό πρόναο, σχεδόν τετράγωνο σηκό, που επικοινωνούν μεταξύ τους με μια θύρα, η οποία εδράζεται σε πλατύ κατώφλι. Σε άριστη κατάσταση και το δάπεδο του σηκού, όπου σε μια πλευρά του βρέθηκε «θησαυρός», χρηματοκιβώτιο της εποχής, για να ρίχνουν οι πιστοί νομίσματα. Στην επάνω επιφάνειά του, επιγραφή του 4ου-3ου αι. π.Χ. μας πληροφορεί ότι ο αρχιτέκτων ονομαζόταν Θεόδωρος! Εντυπωσιακή είναι και η λίθινη «ράμπα» εισόδου, οι αναθηματικές στήλες που βρέθηκαν εκατέρωθεν αυτής, ενώ επιγραφές μαρτυρούν ότι γονείς αφιέρωναν τα αγάλματα των παιδιών τους στον Ασκληπιό και την Υγεία. Αν και στις μέρες μας μοιάζει εξαντλητική η αναζήτηση χορηγών, η ανασκαφή δεν μπορεί να κάνει χωρίς αυτούς. Εδώ βοήθησαν ο Δήμος Καλαμάτας, επίσης η κα Β. Καρέλια (καπνοβιομηχανία), όμως το όνειρο είναι η ανάδειξη όλου του Ασκληπιείου. Σε ομάδα αρχιτεκτόνων ανατέθηκε η μελέτη μερικής αναστήλωσης, ενώ το ερασιτεχνικό στέγαστρο που προστάτεψε τα αρχαία από τις καιρικές συνθήκες απαιτεί κάτι καλύτερο.

Κάθε ανασκαφική περίοδος είναι αποκαλυπτική. «Η συγκίνηση δεν κρύβεται ούτε από τους εργάτες της ανασκαφής», λέει η Ξένη Αραπογιάννη που υπηρέτησε 37 χρόνια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, διετέλεσε 20 χρόνια διευθύντρια στην Ολυμπία και ύστερα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, την οποία ίδρυσε και παρέμεινε μέχρι το 2011, όταν αναγκάστηκε να φύγει με τα μέτρα υποχρεωτικής συνταξιοδότησης. Μια Αθηναία που διάλεξε να ζει στην Καλαμάτα, και χτυπά η καρδιά της για την Αρχαία Θουρία.

kathimerini.gr


Πηγή : tharros news

Αγρίλης Φιλιατρών: Κατέρευσε το γεφυράκι. Αυτοψια Αλευρά - Κόλλια στην περιοχή

Στον Αγρίλη Φιλιατρών πολλές είναι οι ζημιές σε καλλιέργειες και χωράφια. Το ποτάμι του Αγρίλη από την μεγάλη ποσότητα νερού και τα φερτά υλικά έφραξαν την δίοδο του νερού με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια νέα δίοδοςγεφυράκι που υπάρχει μετά τον Μύλο κατέρρευσε.

Αυτοψία στον χώρο έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς με τον Δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια όπου είδαν την εικόνα της καταστροφής από τα ορμητικά νερά. Οι βροχοπτώσεις που έχουν σημειωθεί από την 1η Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα είναι 460 χιλιοστά βροχής και θεωρείται φυσιολογικό για την εποχή. Απλώς τα φαινόμενα είχαν ένταση και προκλήθηκαν οι ζημιές.

Ο αντιπεριφερειάρχης έκανε λόγο για μεγάλη ζημιά από τα φερτά υλικά που έφραξαν το γεφύρι. Για τους πληγέντες με οικοσκευές μπορούν να κάνουν αιτήσεις στην πρόνοια του Δήμου, Για βλάβες σε κτιριακές εγκαταστάσεις υπάρχει επιτροπή στην αντιπεριφέρεια για έλεγχο υποδομών και για τους παραγωγούς που έχουν πάθει ζημιές σε θερμοκήπια και εγκαταστάσεις υπάρχουν τα ΠΣΕΑ ενώ για την φυτική παραγωγή υπάρχει ο ΕΛΓΑ. Οι πολίτες που έχουν πληγεί μπορούν να κάνουν αιτήσεις στους φορείς και θα αποζημιωθούν τόνισε ο κ. Αλευράς.

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας είπε ότι υπήρξε μια καταιγιστική βροχόπτωση που δημιούργησε πολλά προβλήματα στην Τριφυλία.

Σας παραθέτουμε πλούσιο ρεπορτάζ με φωτογραφικό υλικό σε SlideShow αλλά και Video με εικόνες καταστροφής.


Πηγή : filiatra news

Απαγορεύτηκε προσωρινά το κυνήγι σε όλη την Ελλάδα

Με προσωρινή διαταγή της προέδρου το Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αγγελικής Θεοφιλοπούλου απαγορεύθηκε προσωρινά το κυνήγι για όλα τα είδη των θηραμάτων σε όλη την Ελλάδα. Αιτία είναι η προσφυγή της Ζωοφιλική - Οικολογικής Ενωσης Ελλάδας που ζητά την αναστολή της υπουργικής απόφασης για τη χρονική διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.

Η Ένωση υποστηρίζει στην αίτησή της ότι η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, που άρχισε ιδιαίτερα πρώιμα την 20η Αυγούστου 2013 και λήγει υπερβολικά παρατεταμένα την 28η Φεβρουαρίου 2014 βλάπτει την αναπαραγωγική ικανότητα όλων των ειδών της άγριας πανίδας, ενώ παράλληλα τίθεται σε κίνδυνο η αποδημία τους.

Η Ένωση αναφέρει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί, όπως απαιτεί η νομοθεσία, ειδική έρευνα για την επίδραση των χρονικών ορίων (έναρξη και λήξη) της κυνηγετικής περιόδου επί της αναπαραγωγικής ικανότητας της άγριας πανίδας, τόσο των απολύτως προστατευμένων όσο και των θηρευσίμων ειδών, αλλά και επί της προστασίας της μεταναστεύσεως των αποδήμων πτηνών.

Τέλος, η προσωρινή διαταγή της κ. Θεοφιλοπούλου ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αιτήσεως αναστολής που έχει καταθέσει η Ένωση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.


Πηγή : messinia portal

Πλημμύρισαν σπίτια, διακοπή κυκλοφορίας και μεγάλα προβλήματα στην Τριφυλία

Πλημμύρισε πάλι απόψε ο εθνικός δρόμος Κυπαρισσίας - Καλού Νερού, που έχει μετατραπεί σε λίμνη. Υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε αυτοκίνητα. Με προβλήματα γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων. Ο δρόμος πάλι στο γνωστό σημείο της εθνικής οδού στα Μυραίικα έχει γεμίσει με λασπόνερα, πέτρες και χώματα από το ρέμα, αφού το γεφυράκι στην εθνική οδό, βουλωμένο και φραγμένο από φερτά υλικά στο εσωτερικό του κάτω ακριβώς από το οδόστρωμα, δε μπορεί να δεχτεί τα νερά του ρέματος και τα φερτά υλικά και η κυκλοφορία γίνεται με δυσκολία.

Στο Μεμί προβλήματα. Ακόμη και μέσα στην πόλη, στο τμήμα της εθνικής οδού κοντά στην Πολεοδομία ο δρόμος είναι ποτάμι, όπως και στο ρέμα Χαμέρη. Στην Άνω Πόλη, πληροφορίες αναφέρουν πως πλημμύρισαν και σπίτια ενώ σε όλους τους δρόμους της πόλης το νερό έχει ανέβει στα πεζοδρόμια. Η οδοί Ιωαννίδη και Γεωργακοπούλου, από την Άνω Πόλη, είναι ποτάμια με τα νερά να κυλάνε ορμητικά στην Κάτω Πόλη. Προβλήματα μαθαίνουμε πως υπάρχουν και σε Τερψιθέα, Φαρακλάδα. Φιλιατρά.

Στο 64ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πύργου - Μεθώνης, στο ύψος τηςΤερψιθέα, η κυκλοφορία εκτρέπεται μέσω της Σπηλιάς Οι δρόμοι της πόλης είναι αδιάβατοι. Ποτάμια κανονικά και το νερό στους δρόμους γύρω από την πλατεία είναι λίμνη. Οι κεντρικές οδοί στην είσοδο της πόλης είναι πλημμυρισμένες ενώ ο δρόμος από το ΚεΦΙΑπ είναι γεμάτος χώματα.

Η.Γ.


Πηγή : tharros news

Φιλιατρά: Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι από την αδιαφορία! Προβλήματα και ζημιές σε Αγία Κυριακή και Αγρίλη

Πολλά είναι τα προβλήματα αλλά και οι ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή των Φιλιατρών, από την έντονη βροχόπτωση που ξέσπασε εχθές το απόγευμα, με δρόμους να θυμίζουν Βενετία, καλλιέργειες να πλημμυρίζουν, αλλά και πολίτες να προσπαθούν με σκούπες να προφυλάξουν την περιουσία τους.

Στα Φιλιατρά το λασπόνερο έτρεχε στους δρόμους σαν ποτάμι, κουβαλώντας μαζί του κλαριά αλλά ακόμη και πέτρες. Στην κεντρική πλατεία, όπως και σε άλλα σημεία της πόλης, οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι, με τα προβλήματα να είναι έντονα στο ύψος του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ Φιλιατρών.

Κάτοικοι προσπαθούσαν με σκούπες να σώσουν τα σπίτια τους από τα νερά που κατέβαιναν ποτάμι, ενώ στον Άγιο Δημήτριο πλημμύρισαν καλλιέργειες από τον μεγάλο όγκο των υδάτων.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι, μιλώντας στο filiatranet, αναφέρθηκαν στην αδιαφορία των υπευθύνων, καθώς βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός, κάθε φορά που η βροχή γίνεται έντονη.


Στον Αγρίλη παρόμοια εικόνα με καλλιέργειες να έχουν πλημμυρίσει, ενώ το γεφυράκι μετά τις αθλητικές εγκαταστάσεις είναι κλειστό, καθώς ολόκληρα δέντρα και μεγάλοι κορμοί δεν επιτρέπουν από εκεί την διέλευση των οχημάτων.

Στην Αγία Κυριακή, με τα νερά να μην έχουν άλλο δρόμο διαφυγής, ξεχείλισε το ποτάμι και έκοψε την παραλία στη μέση, κουβαλώντας στο πέρασμά του κάθε λογής υλικά.

Στον Λαγκούβαρδο εκτός από καλλιέργειες, προκλήθηκαν και ζημιές στο υπό κατασκευή γεφυράκι, που "καλύφθηκε" από τα ορμητικά νερά.

Παρακολουθήστε το βίντεο, όπως το κατέγραψε ο φακός του filiatranet.gr:


Πηγή : filiatra net

Εικόνες καταστροφής στην Άνω Πόλη με πλημμύρες σε υπόγεια- Ο δρόμος Κυπαρισσία ως Φιλιατρά έγινε λίμνη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΤΕΡΑΣΤΙΑ προβλήματα παρουσιάστηκαν στην Τριφυλία από την τελευταία νεροποντή με τις υποδομές να είναι στο κόκκινο. Οι κάτοικοι μίλησαν για πλημμύρες κοντά στις οικίες τους στην Άνω Πόλη, στον εθνικό δρόμο κοντά στην Τερψιθέα, στον δρόμο Κυπαρισσίας – Καλού Νερού αλλά και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο....

ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΞΕΧΕΙΛΙΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΥΠΟΓΕΙΑ

Στην Άνω Πόλη ορμητικά νερά που δεν έβρισκαν διέξοδο από παλιά ρέματα που έχουν μπαζωθεί άλλαξαν την φορά των υδάτων με αποτέλεσμα να στραφούν στις αυλές των σπιτιών. Στην οικία της κα Δεμπεγιώτη το ρέμα που προέρχεται από την περιοχή Αγελουδά πέρασε το μεγάλο μέρος της περιοχής, γκρέμισε τοίχους από παλιά διατηρητέα κτίρια με αποτέλεσμα να αποδομήσει σωρευμένους όγκους πέτρας και τελικά να μπει στα σπίτια...

Στην οικία της ηλικιωμένης κας Δρούλια τόνισε ότι το νερό σαν θάλασσα από την Αγγελουδά έφτασε στη περιοχή Πρόκας με αποτέλεσμα να μπει στα δωμάτια και πλημμυρίσει το καθιστικό. Η ηλικιωμένη άπλωσε τα ρούχα για να στεγνώσουν ενώ δήλωσε ότι δεν έχει συμβεί ανάλογη ζημιά στο παρελθόν. Το νερό πρόσθεσε ότι είχε ορμή λόγω των φερτών υλικών που το συνόδευαν ενώ υπενθύμισε ότι αρκετοί χάνδακες δεν έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια....

Στο υπόγειο του κ. Ζήσης Ρώσσος εξήγησε ότι "το παρακείμενο ρέμα έχει κλείσει από γειτονικό ιδιοκτήτη με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το ξυλουργείο που διατηρούσε μαζί με μηχανήματα" ενώ υπογράμμισε ότι "εκτός από το υπόγειο πλημμύρισαν οι αυλές ενώ οι γράνες έχουν μετατραπεί σε οικόπεδα οπότε το νερό δεν έχει διέξοδο για να διαφύγει με αποτέλεσμα τα μπάζα να παραμένουν και να φράζουν το δρόμο του".

Να σημειώσουμε ότι πλημμύρες σημειώθηκαν στην Τερψιθέα καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια τα τεχνικά έργα στον δρόμο Κυπαρισσίας- Φιλιατρών με αποτέλεσμα τα πρανή να πλημμυρίζουν και να έρχονται φερτά υλικά στο οδόστρωμα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το νερό έφτασε στα θερμοκήπια σε τουλάχιστον 3 περιπτώσεις......


Πηγή : radio 936

Πλημμύρες σε σπίτια και δρόμους στην Τριφυλία

Πέρασε και από την περιοχή των Φιλιατρών, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, ισχυρή βροχόπτωση ακόμα και με χαλάζι, που είχε σαν αποτέλεσμα για μία ακόμη φορά αρκετοί δρόμοι να θυμίζουν Βενετία. Οι ισχυρές καταιγίδες που ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα, φαίνεται ότι προς το παρόν έχουν κοπάσει με την κακοκαιρία να κατευθύνεται προς τα ανατολικά της χώρας. Στο Μεμί προβλήματα. Ακόμη και μέσα στην πόλη, στο τμήμα της εθνικής οδού κοντά στην Πολεοδομία ο δρόμος είναι ποτάμι, όπως και στο ρέμα Χαμέρη.

Στην Άνω Πόλη, πληροφορίες αναφέρουν πως πλημμύρισαν και σπίτια ενώ σε όλους τους δρόμους της πόλης το νερό έχει ανέβει στα πεζοδρόμια. Η οδοί Ιωαννίδη και Γεωργακοπούλου, από την Άνω Πόλη, είναι ποτάμια με τα νερά να κυλάνε ορμητικά στην Κάτω Πόλη. Προβλήματα μαθαίνουμε πως υπάρχουν και σε Τερψιθέα, Φαρακλάδα.


Πηγή : kyparissiotis

Αγία Κυριακή: Το ποτάμι ξαναβρήκε τον δρόμο του

Μεγάλη η ζημιά που έγινε στο λιμάνι της Αγίας Κυριακής από την χθεσινή δυνατή νεροποντή που κράτησε αρκετή ώρα. Το ποτάμι φούσκωσε έσπασε και τα νερά βγήκαν στον δρόμο και από εκεί διέξοδο στην Θάλασσα μεταφέροντας εκατοντάδες κυβικά άμμου και λάσπης

Το τοπίο στο λιμάνι της Αγίας Κυριακής με το πρώτο φως της ημέρας έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο καθώς από το πέρασμα του νερού η άμμος παρασύρθηκε υποχώρησε δημιουργώντας ένα ανάγλυφο.

Ο Σωτήρης Δημητρόπουλος που έχει την ταβέρνα " Ο Γρηγόρης" χρόνια κάτοικος της περιοχής έκανε λόγο για πρωτοφανές φαινόμενο. "Είμαι εδώ 20 χρόνια αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναδεί" Το ποτάμι (που βρίσκεται ανατολικά από τις δυο ταβέρνες της περιοχής) κατα τις 9:30 το βράδυ φούσκωσε μετά την νεροποντή και τα νερά βρήκαν διέξοδο στον χωράφι και περνώντας τον δρόμο έπεσαν στην θάλασσα.

Γιατι έσπασε το ποτάμι

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλιατρά News το 1870 περίπου αλλάξανε την κοίτη του ποταμού γιατί παλιά φόρτωναν σταφίδες στο λιμάνι της Αγίας Κυριακής και τα νερά που κατέβαζε το ποτάμι έφερνε και υλικά τα οποία ξεβάθαιναν το λιμάνι και τότε άλλαξαν την κοίτη. Τότε είχαν εκτρέψει το ποτάμι προς βορρά και έριξαν την κοίτη του βόρεια της ταβέρνας "Ο Γρηγόρης".

Δείτε φωτογραφίες σε Slide Show και Video απ΄όσα κατέγραψε η κάμερα του Φιλιατρά News.


Πηγή : filiatra news

Προβλήματα και στους Γαργαλιάνους από την χθεσινή βροχή

Ποτάμι έτρεχε το νερό στους δρόμους της πόλης των Γαργαλιάνων με την έντονη βροχόπτωση που ξέσπασε εχθές το απόγευμα Σύμφωνα με πληροφορίες του gargalianoionline, το νερό κάλυψε δρόμους και πεζοδρόμια και προκάλεσε ζημιές κυρίως στην οδό Καλαμών (περιοχή του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου – Λυκείου Γαργαλιάνων), στο cafe Ρόδον.

Οι ιδιοκτήτες πάλευαν με κουβάδες να βγάλουν τα νερά για να σώσουν την περιουσία τους.

Οι ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου «καφέ» στην περιοχή κάθε φορά που έρχεται μπόρα δυνατή βρίσκονται επί ποδός για να προστατέψουν την περιουσία τους με όποιο μέσο διαθέτουν!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μερικοί πελάτες παραλίγο να αποκλειστούν στο μαγαζί.

Ο καθαρισμός των φρεατίων δεν γνωρίζουμε αν έχει γίνει, αλλά η περίεργη «κλίση» που έχει ο δρόμος στο συγκεκριμένο σημείο σίγουρα αποτελεί σύμμαχο στην συσσώρευση του νερού.

gargalianoionline.gr


Πηγή : filiatra net

Στις 2 και στις 9 Δεκέμβρη, μαζεύουμε τρόφιμα και παιχνίδια για άνεργες οικογένειες με μικρά παιδιά.

Η Ακαδημία Πολιτών Καλαμάτας, συγκεντρώνει παιχνίδια, τρόφιμα και γλυκίσματα(μπισκότα), για να χαρίσει χαμόγελα και ανάσες αισιοδοξίας σε οικογένειες ανέργων με μικρά παιδιά. Όσοι θέλετε, μπορείτε να τα φέρετε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου καθώς και την επόμενη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του ξενοδοχείου REX, ώρες 17:00 έως 20:00.

Ολυμπία Φασιλάκη συντονίστρια ακαδημίας πολιτών Καλαμάτας

τηλ 6986505243


Πηγή : kopanaki news

Το ελληνικό λάδι... πουλάει: από την Ιταλία μέχρι τη Σιγκαπούρη φτάνει η φήμη του

Για τον Ελληνα γεωπόνο, Γιώργο Παρασκευόπουλο, το λάδι πρέπει κανείς να το δοκιμάζει σαν να είναι εκλεκτό κρασί. Μόνο έτσι θα καταλάβει τα αρώματα και τις γεύσεις τους. Για τον Ελληνα παραγωγό, οι ελιές και το λάδι είναι ένα προϊόν που μπορεί να δώσει το έναυσμα για μαζικές εξαγωγές. Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του China Post, οι διαφημιστές στην Ελλάδα "βλέπουν" το ελαιόλαδο ως ένα... δυναμικό προϊόν που ξεφεύγει από τα στενά όρια των συνόρων και μπορεί να γίνει σήμα κατατεθέν σε όλο τον κόσμο.

Εδώ και δεκαετίες περίπου το 60% της ετήσιας παραγωγής λαδιού, εξάγεται στην Ιταλία. Οπως σημειώνει η εταιρία συμβούλων McKinsey&Company, το 50% των προϊόντων που παράγουν οι ιταλικές επιχειρήσεις, προέρχεται από ελιές της χώρας μας.

Συνολικά η Ελλάδα είναι παγκοσμίως, η τρίτη χώρα σε παραγωγή ελιών, ενώ το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται αυξητικές τάσεις στην εξαγωγή ελαιολάδου, κυρίως από τους ίδιους τους παραγωγούς που το εμφιαλώνουν και το ονοματίζουν μόνοι τους, πουλώντας το αυτόνομα.

Θα πρέπει να υπολογιστεί πως σε μια καλή χρονιά, η Ελλάδα παράγει περίπου 300.000 τόνους ελαιολάδου, αν και φέτος οι εκτιμήσεις, λόγω των καιρικών συνθηκών, είναι δυσμενείς καθώς θα υπάρχει μείωση (σε σχέση με πέρυσι) που θα αγγίξει το 50%.

Ακόμα κι έτσι, το λάδι και οι ελιές είναι το σταθερό... διαβατήριο της Ελλάδας προς τις ξένες αγορές. Μόνο πέρυσι οι εξαγωγές προς την Γερμανία αυξήθηκαν κατά 24% και 67,5% προς την Κίνα.

Σήμερα τυποποιημένο λάδι εξαιρετικής ποιότητας, μπορεί να βρει κανείς στο Dean & DeLuca των ΗΠΑ, στα Harrods και στα Marks & Spencer στη Βρετανία, καθώς και σε καταστήματα στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη .

iefimerida.gr


Πηγή : best-tv