Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Ελαία - Όχι στην ισοπέδωση της παραλίας και του δάσους

Από κοντά παρακολουθούν οι φορείς της Ελαίας και οι Σύλλογοι το θέμα με την πρόσφατη δραστηριότητα στη περιοχή όπου...τμήματα των αμμοθινών και της παραλίας αλώθηκαν χωρίς να γνωρίζει κανείς την σκοπιμότητα των παρεμβάσεων. Την ώρα που ο Δήμος Τριφυλίας διεξάγει κατόπιν εορτής έρευνα για την νομιμότητα των ενεργειών οι κάτοικοι και φορείς δηλώνουν ότι είναι υπέρ της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης αρκεί να σέβονται το περιβάλλον και την Ευρωπαική νομοθεσία. Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ελαίας Αποστόλης Κανελλόπουλος τόνισε στο kyparissianews.com ότι τα σύνορα της οικοπεδικής έκτασης που ορίστηκαν σε συνεργασία με την Κτηματική υπηρεσία που είναι η καθ ύλην αρμόδια υπηρεσία οριοθετήθηκε σε ελάχιστες ώρες και η μόνη αρμοδιότητα που έχει είναι η διαφύλαξη του δάσους της περιοχής και η προσβασιμότητα στον δασικό δρόμο που διέρχεται η περιοχή.

Πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν την ευθύνη της υπόθεσης ενώ οι κάτοικοι που διαμαρτυρήθηκαν ήταν λίγοι αρχικά καθώς για χρόνια στην περιοχή επικρατεί ασυδοσία στην αξιοποίηση φυσικών πόρων. Για την έκταση που θεωρείται ότι είναι 306 στρεμμάτων περίπου συμπλήρωσε ότι η εφαπτόμενη περιοχή εκτείνεται από το γήπεδο της Ελαίας ως το δρόμο του Αη Γιαννάκη. Σε επιτόπια μαρτυρία που κατέγραψαν οι κάτοικοι φαίνεται ότι κοντά στη περιοχή του γηπέδου μέρος της έκτασης έχει φρεζαριστεί και σύμφωνα με τον πρόεδρο έχει γίνει σπορά με άγνωστες συνέπειες για το μέλλον. Ο κ. Κανελλόπουλος εξήγησε ότι η οριοθέτηση αποτελεί ζήτημα των υπηρεσιών χωρίς όμως να ρωτήσουν τον Πρόεδρο με τους κατοίκους να προστατεύουν το δάσος εθελοντικά. Κατέληξε λέγοντας ότι είναι στην Ελαία 35 χρόνια και τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης τηρώντας όμως την νομοθεσία σε κάθε δράση διαφορετικά οι κάτοικοι θα αντιδράσουν εκτιμώντας ότι η Ελαία είναι μια αναπτυσσόμενη περιοχή η οποία προσελκύει τουρισμό περιγράφοντας τα περιστατικά τους παρελθόντος.


ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

Ο Προσωρινός Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας κ. Χρήστος Δρούλιας υπογράμμισε στο Ράδιο Κυπαρισσία 936 ότι πάγια θέση του συλλόγου να προστατευθεί το δάσος, η παραλία και οτιδήποτε αναπτυξιακή μορφή δράση να διέπεται από την νομιμότητα της νομοθεσίας. Ο Σύλλογος είναι μη κερδοσκοπικός με έμφαση την εξωραισμό του δάσος και της παραλίας με αειφόρος διαχείριση, βελτίωση της πυροσπροαστασίας και διατήρηση χλωρίδας του δάσους. Σχετικά με την καταγγελία για άλωση των αμμοθνών είπε ότι έχει διαπιστωθεί σε μεγάλη έκταση προς την παραλία, με εμφανή σημάδια καταπάτησης εσκεμμένα ή μη καταστρέφοντας την χλωρίδα της θαλάσσιας περιοχής όπως θρούπια, ρίγανη τα οποία συγκρατούν τα νερά σε ενδεχόμενη θαλασσοταραχής ενώ τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της βιοποικιλότητας της περιοχής.

Κατέληξε λέγοντας ότι δεν μπορούμε στο όνομα της ανάπτυξης να ισοπεδώνονται περιοχές και να καταστρατηγούνται θαλάσσιες περιοχές οι οποίες φοβάται ότι θα παραμείνει στο ίδιο χάλι. Θεωρεί ότι είναι το σημαντικό κομμάτι περιβαλλοντικής ζωντάνιας στην περιοχή ενώ θα συνεργαστεί με όλους τους φορείς για την προστασία της περιοχής. Ο Σύλλογος θα θέσει το θέμα στους αρμόδιους αλλά και στη τοπική αυτοδιοίκηση αναμένοντας το πόρισμα των ελέγχων που διεξάγεται από την πολεοδομία.


Πηγή : radio 936