Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών: Οι εγγραφές στα σχολεία αρχίζουν σε λίγες μέρες

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, οι εγγραφές των παιδιών στο νηπιαγωγείο και την Α΄ τάξη του δημοτικού για το σχολικό έτος 2013 – 2014 θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 3 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 21 Ιουνίου.

Αν το παιδί σας πρόκειται να φοιτήσει σε κάποια από τις παραπάνω τάξεις, καλό είναι να γνωρίζετε τα ακόλουθα: Στο νηπιαγωγείο εγγράφονται παιδιά πρώτης νηπιακής ηλικίας (νήπια) και δεύτερης νηπιακής ηλικίας (προνήπια). Για τα νήπια η φοίτηση είναι υποχρεωτική και εγγράφονται κατά απόλυτη προτεραιότητα, ενώ για τα προνήπια η φοίτηση είναι προαιρετική και εγγράφονται μόνο εφόσον ικανοποιηθούν οι εγγραφές όλων των νηπίων πρώτης ηλικίας και παραμένουν ακόμα κενές θέσεις. Αρκετά συχνά, αν οι αιτήσεις είναι πολλές, γίνεται κλήρωση.

Για το σχολικό έτος 2013 – 2014, νήπια θεωρούνται τα παιδιά που έχουν γεννηθεί το έτος 2008 και προνήπια όσα γεννήθηκαν το έτος 2009. Στην Α΄ τάξη του Δημοτικού εγγράφονται τα παιδιά που έχουν φοιτήσει στο νηπιαγωγείο και έχουν γεννηθεί το έτος 2007.

Για τη εγγραφή στο νηπιαγωγείο θα χρειαστείτε:

  1. Πιστοποιητικό γέννησης του Δήμου ή Κοινότητας για την εγγραφή του νηπίου στα οικεία μητρώα ή δημοτολόγια.
  2. Επίδειξη βιβλιαρίου υγείας ή προσκόμιση άλλου στοιχείου στο οποίο να φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.
  3. Πιστοποιητικό οδοντολογικής εξέτασης.
  4. Αποδεικτικό στοιχείο (π.χ. ΔΕΗ – ΟΤΕ – Μισθωτήριο Συμβόλαιο Κατοικίας) ή Υπεύθυνη Δήλωση του γονέα ή κηδεμόνα του νηπίου για τη διεύθυνση της μόνιμης κατοικίας του.
  5. Δήλωση του γονέα ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου (δίνεται από το νηπιαγωγείο).
  6. Ατομικό Δελτίο Υγείας (δίνεται από το νηπιαγωγείο).

Για την εγγραφή στην Α΄ τάξη του δημοτικού απαιτούνται, εκτός από τα παραπάνω δικαιολογητικά, και επιπλέον:

  1. Πιστοποιητικό οφθαλμολογικής εξέτασης
  2. Πιστοποιητικό καρδιολογικής εξέτασης
  3. Βεβαίωση παρακολούθησης νηπιαγωγείου

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους διευθυντές των σχολείων και φροντίστε για την έγκαιρη εγγραφή των παιδιών σας, πριν ξεκινήσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://dim-eid-filiatr.mes.sch.gr/wp/


Πηγή : filiatra net

Χάσαμε το πολιτισμός μας πατριώτη Μεσσήνιε- Γίναμε τόσο απάνθρωποι;

Από Αναγνώστη

Δεν είμαι φιλόζωος με την έννοια του να έχω κάποιο σκυλί η γάτα στο σπίτι μου υιοθετημένο , είτε γιατί είναι της μόδας πλέον είτε γιατί κάποιοι άνθρωποι πραγματικά το νιώθουν, όμως η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα θεωρώ ότι έχει να κάνει με βασικές ανθρώπινες αξίες. Μετά από αυτή την λιτή εισαγωγή μου να μπω στο κυρίως θέμα και να αναφερθώ σε ένα θέμα το οποίο συναντάμε καθημερινά στους τοπικούς μας δρόμους.

Ένα θέμα που με τρομάζει και ταυτόχρονα με εξοργίζει . Δεν είναι άλλο από τα δεκάδες σκυλιά ,γάτες , κουνάβια ,αλεπούδες, τα οποία συναντάμε καθημερινά σκοτωμένα και σε άσχημη κατάσταση τα κουφάρια τους παραμένουν στους δρόμους. περιστατικά τα οποία τις περισσότερες φορές κρύβουν δόλο. Όμως ακόμα και ατύχημα να έχει συμβεί ,τι πιο λογικό και πολιτισμένο υπάρχει απ το να περιμαζέψουμε το κουφάρι του άτυχου ζώου και να το θάψουμε σε κάποιο σημείο απ το να το λιώνουν τα αυτοκίνητα στους δρόμους. Θα αναφερθώ συγκεκριμένα σε ενα περιστατικό όπου άγιες ημέρες του Πάσχα ένα σκοτωμένο σκυλί ήταν ακριβώς στην είσοδο του αεροδρομίου στην μεγάλη ευθεία Καλαμάτας - Μεσσήνης ,υποθέτω ότι πολλοί από εσάς θα το αντίκρισαν το άσχημο αυτό θέαμα, και κανένας ΔΕΝ φιλοτιμήθηκε να πάει να μαζέψει το κουφάρι του άτυχου ζώου ,η εικόνα δε για τους τουρίστες και επισκέπτες που μόλις κατέφθαναν στον Νομό Μεσσηνίας αποτρόπαια Εκατοντάδες παρόμοια περιστατικά τα τελευταία χρόνια!

Σκεφτείτε να πάτε σε μια ξένη χώρα και να αντικρίσετε αυτήν την εικόνα.,τι θα περιγράφατε για την χώρα αυτή μετά στους φίλους σας? Εδω δεν μας κάνει εντύπωση πλέον το θέαμα και ΄΄λογικο΄΄ είναι αφού έτσι μας έχει διδάξει η καθημερινή μας κουλτούρα !!


Πηγή : radio 936

Οι 5 Γαλαζιες σημαιες στις παραλιες της Μεσσηνιας.Α'ι' Λαγουδης και Καλονερο υψωνουν

Πέντε γαλάζιες σημαίες θα κυματίζουν φέτος στις παραλίες του νομού Μεσσηνίας. Δύο σημαίες πήρε η Καλαμάτα ενω δυο και η Τριφυλια που θα υψωσουν τη γαλαζια σημαια σε Α'ι' Λαγουδη και Καλονερο. Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με “Γαλάζια Σημαία” για το 2013, με 5 ακτές από τη Μεσσηνία να βραβεύονται.

Με 393 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι, όπως τα τελευταία χρόνια, τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.103 ακτές και 626 μαρίνες σε όλο τον κόσμο. Γίνεται προσπάθεια, σε συνεργασία με αρμόδιους κρατικούς φορείς, να αυξηθεί ο αριθμός των ελληνικών βραβευμένων μαρινών. Πέντε παραλίες της Μεσσηνίας, σε Καλαμάτα, Μεσσήνη και Τριφυλία βραβεύθηκαν με την Γαλάζια σημαία για το 2013. Στην Καλαμάτα η Μικρή Μαντίνεια και η παραλία στην Ανάσταση, στη Μεσσήνη η Μπούκα, στην Τριφυλία , το Καλό νερό και ο Αι Λαγούδης.


Πηγή : kyparissia news

Ζαχάρω: Πνίγηκε αγοράκι 6 ετών στην παραλία Ταξιαρχών

Ένα αγόρι ηλικίας 6 ετών είναι το θύμα του τραγικού συμβάντος που συνέβη στην παραλία των Κάτω Ταξιαρχών (ανάμεσα στο Νεοχώρι και το Θολό Ζαχάρως) το μεσημέρι του Σαββάτου. Το παιδάκι πήγε για μπάνιο στην συγκεκριμένη παραλία μαζί με την γιαγιά του και τα δυο μεγαλύτερα αδέλφια του. Καθώς κολυμπούσαν η γιαγιά μαζί με τα τρία εγγόνια, λίγα μέτρα μακριά από την ακτή, ξαφνικά ένα κύμα τους παρέσυρε με αποτέλεσμα να τους μεταφέρει στα βαθιά. Εκεί ήταν που ο μικρός Γιώργος προσπάθησε να κρατηθεί από τη γιαγιά του μαζί με τα δύο αδέλφια του, που άρχισαν να φωνάζουν βοήθεια.

Τα τρία αγγελούδια, προσπαθούσαν να κρατηθούν από τη γιαγιά τους κι εκείνη με τη σειρά της κατέβαλλε προσπάθειες να τα έχει κοντά της.

Στο σημείο, τυχαία βρέθηκε ένας κάτοικος των Ταξιαρχών μαζί με τη γυναίκα του, που κι εκείνοι είχαν αποφασίσει να κάνουν περίπατο στην παραλία. Μόλις ο άντρας είδε τη γυναίκα με τα τρία παιδιά να παλεύουν με τα κύματα, κάλεσε αμέσως σε βοήθεια το χωριό και ρίχτηκε στη μάχη για να σώσει τη γυναίκα με τα παιδιά.

Αμέσως έφτασαν περίοικοι που με σχοινιά κατάφεραν να βγάλουν από το νερό τα δύο μεγαλύτερα παιδιά το δεκάχρονο κορίτσι και το οκτώ ετών αγοράκι και τη γιαγιά τους.

Για τον εξάχρονο, Γιώργο όμως όλα είχαν τελειώσει...

patrisnews


Πηγή : filiatra net

Εκδήλωση στην Κυπαρισσία για τις γερμανικές οφειλές

‘Οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Κατοχικό δάνειο , αποζημιώσεις θυμάτων , επανορθώσεις δημοσίων αγαθών , αρχαιολογικοί θησαυροί’ ήταν το θέμα της εκδήλωσης που συνοδεύτηκε με μια όμορφη κουβέντα , την οποία διοργάνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974, το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας «Ελληνικά Ολοκαυτώματα» και ο Προοδευτικός Πολιτιστικός Σύλλογο του μαρτυρικού Αετού

Την εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο ξενοδοχείο Κανελλάκης στην Κυπαρισσία συντόνισε ο πρώην δήμαρχος Αετού Δημήτρης Δριμής ενώ ομιλητές ήταν ο Δαμιανός Βασιλειάδης, μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, υπεύθυνος για τη Γερμανία, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, ο Μιχάλης Λυμπεράτος, καθηγητής ιστορίας – πανεπιστημιακός, ο Γιάννης Χατζηαντωνίου Δικηγόρος.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο δήμαρχος των μαρτυρικών Καλαβρύτων και αντιρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών Γιώργος Λαζουράς ο δήμαρχος Τριφυλίας Κωνσταντίνος Κόλλιας , ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος και ο Ορέστης Γκότσης από τον Προοδευτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αετού


Πηγή : eleutheria online

Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών: Καταγγελία για την μη επέκταση ΠΟΠ σε όλη την Μεσσηνία

ΠΡΟΣ

  1. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
  2. Επιμελητήριο Μεσσηνίας
  3. Κοινοβουλευτικές Ομάδες
  4. Περοιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Καταγγέλουμε τις ενέργειες του Εξαγωγικού τμήματος του .........

Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και κάποιοες συνεταιοριοστικές οργανώσεις της πρώην επαρχίας Καλαμάτας για την επέκταση του ΠΟΠ Ελαιολάδου σε όλη την Μεσσηνία. Απαιτούμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αντιμετωπίσει πλήρως και να απορρίψει τις ενστάσεις των τυποποιητών και Εμπορών.

καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του νομού να αντισταθούν σε αυτές τις ενέργειες που αθ είναι καταστροφικές για όλο τον νομό. Απαιτούμε η τυποποίηση ΠΟΠ Ελαιολάδου να γίνεται εντός νομού.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος
Αλεηξανδρόπουλος Γιώργος

Ο γραμματέας
Γριβοκωστόπουλος Γιάννης

Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών


Πηγή : filiatra news

Εράνη Φιλιατρών: Η σύνθεση της νέας διοίκησης

Στη θέση του προέδρου παρέμεινε ο Κώστας Γκόνος που είναι ένας από τους πιο παλιούς παράγοντες της φιλιατρινής ομάδας και η προσφορά του είναι αδιαμφισβήτητη.

Αναλυτικά η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου έχει ως εξής:

  • Πρόεδρος: Κώστας Γκόνος
  • Αντιπρόεδρος: Σπύρος Καυκάς
  • Γενικός Γραμματέας: Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος
  • Ταμίας: Γιάννης Δρακόπουλος
  • Ειδικός γραμματέας: Αντώνης Προνοϊτης
  • Γενικός Αρχηγός α': Χαράλαμπος Χρονόπουλος
  • Γενικός Αρχηγός β': Χαράλαμπος Κώτσος
  • Γενικός Αρχηγός γ': Χρήστος Αρβανιταντώνης
  • Έφοροι υλικού: Παναγιώτης Καυκής, Νίκος Λυμπερόπουλος
  • Υπεύθυνοι ακαδημιών: Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος, Παναγιώτης Καυκής, Χαράλαμπος Λυβερόπουλος
  • Υπεύθυνοι τύπου: Χαράλαμπος Χρονόπουλος, Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος
  • Μέλη: Σπύρος Νικολόπουλος, Χάρης Στάμος, Γιώργος Χαλιακόπουλος, Αλέξης Μιχαλακόπουλος.

Επίσης υπάρχουν και πέντε αναπληρωματικά μέλη που είναι οι Αντώνης Βασιλόπουλος, Σαράντης Τριαντόπουλος, Χαράλαμπος Ντούνος, Νίκος Αραούζος και Γιάννης Μητρόπουλος.

Παράλληλα συγκροτήθηκε και μία 5μελής επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί με το κλείσιμο του προπονητή, αλλά και θα… τρέξει τα μεταγραφικά θέματα. Αυτή την επιτροπή την αποτελούν οι Καυκάς, Λυμπερόπουλος, Χρονόπουλος, Αλεξανδρόπουλος και Προνοϊτης.

Εν τω μεταξύ ιδιαίτερα σημαντικό είναι η υπόσχεση του παλαίμαχου φιλιατρινού ποδοσφαιριστή Νίκου Λυμπερόπουλου πως θα είναι και τη νέα χρονιά δίπλα στην ομάδα, όπως κάνει άλλωστε σταθερά εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Λυμπερόπουλος ο οποίος επικροτεί το πλάνο πάνω στο οποίο θα κινηθεί τη νέα σεζόν η Εράνη θα βοηθήσει στο αθλητικό υλικό και θα παρακολουθεί στενά την ομάδα της πόλης του.

notosport


Πηγή : filiatra net

Τα Κινέζικα καταστήματα δεν φέρνουν την ανάπτυξη...στη Τριφυλία - Υπέρ του νόμιμου εμπορίου οι σύλλογοι

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ το καλοκαίρι και ο εμπορικός κόσμος της Τριφυλίας περιμένει να αυξήσει το τζίρο του μετά τον εμπορικό χειμώνα που προηγήθηκε. Επειδή έγινε λόγος για τις Κινέζικες επενδύσεις στην Ελλάδα, αρκετοί έμποροι εδώ και μήνες διαμαρτύρονται για την κατάσταση με τα Κινέζικα καταστήματα. Τελικά συμβάλλουν στην ανάπτυξη που λένε οι πολιτικοί μας ή όχι; Η απάντηση είναι αρνητική από τους Εμπορικούς Συλλόγους με επιχειρήματα.

Σε ερώτηση που υποβάλαμε στο Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας και μέλος της ΕΣΕΕ κ. Παναγιωτόπουλο τόνισε ότι "μακάρι να ήταν συμβολή στην ανάπτυξη, ο λόγος είναι ότι τα κινέζικα καταστήματα λειτουργούν ως...φαντομάδες με τις ευλογίες του Κράτους αλλάζοντας τόπο και τρόπο παραμονής" όταν όπως αναφέρει το "στεγασμένο εμπόριο έχει κυριευθεί από φόρους και χαράτσια".

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ- ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Επανέλαβε ότι το λαθρεμπόριο πρέπει να φορολογηθεί στη πηγή δηλαδή στα λιμάνια ,αεροδρόμια και εν πλω όταν αδειάζουν παράνομα εμπορεύματα ρωτώντας αν τα Κινέζικα προιόντα δηλώνονται στο Τελωνείο. Διερωτήθηκε επίσης "πως είναι δυνατόν όταν οι έμποροι όταν ανοίγουν κατάστημα να παίρνουν άδεια από το Επιμελητήριο και λειτουργούν πληρώνοντας φόρους και υποχρεώσεις και οι υπόλοιποι τίποτα;". Kατέληξε λέγοντας ότι με βάση το Σύνταγμα και τους Νόμους της πολιτείας το Κράτος δεν πρέπει να κάνει διακρίσεις λέγοντας ότι είναι υπέρ του νόμιμου εμπορίου τέτοιων καταστημάτων αρκεί να συμβάλλει στην οικονομία του τόπου και τς χώρας πληρώνοντας τα ανάλογα τέλη.....

Σήμερα στη Κυπαρισσία λειτουργούν με άγνωστο καθεστώς 6 κινέζικα καταστήματα όπως λένε οι έμποροι και μέχρι σήμερα δεν έχουν δει καμία συμβολή στην ανάπτυξη. Αντίθετα χάνονται έσοδα για το κράτος, την αυτοδιοίκηση αλλά και την τοπική οικονομία....

ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ


Πηγή : radio 936

Αγρίλης Φιλιατρών: Νεκρή θαλάσσια χελώνα

Το κουφάρι μιας θαλάσσιας χελώνας καρέτα - καρέτα σαπίζει κάτω από τον ήλιο εδώ και ημέρες στον Αγρίλη.

Η νεκρή χελώνα εντοπίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από αναγνώστη πίσω από το Κάστρο των Παραμυθιών στον Αγρίλη και όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες η άτυχη χελώνα πρέπει να βρίσκεται για αρκετές ημέρες στο συγκεκριμένο σημείο.


Πηγή : filiatra net

Ταξιδεύοντας στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στην Πάτμο, με το Google Art Project

Δεν είναι απίθανο να μιλάμε κάποιες φορές για Ελληνικές «πρωτιές»; Ε, αυτό θα κάνουμε και για την περίπτωση της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο, το ιστορικό μοναστήρι που αποτελεί εδώ και χρόνια παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Η μονή, είναι το πρώτο μοναστήρι στον κόσμο που συμμετέχει στο Google Art Project και μπορούν οι χρήστες να θαυμάσουν τα περισσότερα από 116 έργα τέχνης που έχουν ψηφιοποιηθεί, εδώ.

Αν δεν είχατε την τύχη να ταξιδέψετε μέχρι την Πάτμο ακόμα και να το επισκεφτείτε, μπορείτε να περιηγηθείτε στους χώρους του μέσω του Street View, εδώ και να κάνετε έτσι την εικονική, έστω, βόλτα σας σε ένα από τους ελάχιστους χώρους στην Ελλάδα που έχουν ενταχθεί στο Street View.

Λίγη Ιστορία

H μονή χτίστηκε το 1088 στο μέρος που πιστεύεται πως ο Άγιος Ιωάννης έγραψε την τα Ευαγγέλια και την Αποκάλυψη, όταν ο Όσιος Χριστόδουλος, ένας επίσκοπος από τη Βιθυνία, πήρε την άδεια από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό τον Πρώτο, να ιδρύσει ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη. Το μοναστήρι χτίστηκε ως φρούριο για να προστατεύεται από τις επελάσεις των πειρατών. Από τότε και στα σχεδόν 1000 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας της, η μονή μαζί με το νησί της Πάτμου, είδε τους Ενετούς να φτάνουν ως κατακτητές το 1208 και τότε δημιουργήθηκε η Χώρα, ο παλαιότερος οικισμός του νησιού, από ανθρώπους που εργάζονταν για το μοναστήρι και ένιωθαν την ανάγκη να είναι προστατευμένοι. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453, περισσότερες από 100 οικογένειες του Βυζαντίου βρήκαν καταφύγιο στη δυτική πλευρά της χώρας, διαμορφώνοντας ένα πλούσιο οικισμό που είναι γνωστός ως Αλλοτεινά.

Οι Οθωμανοί έφτασαν ως κατακτητές τον 16ο αιώνα και τότε ήταν που παρουσίασε άνθηση το νησί. Απολαμβάνοντας ειδικό φορολογικό καθεστώς από τους νέους κατακτητές, οι κάτοικοι του νησιού επένδυσαν στη ναυτηλία και το εμπόριο, με την ευμάρεια της εποχής να αποτυπώνεται σε κάποια από τα σπίτια που υπάρχουν ακόμα και τώρα και χτίστηκαν τον 16ο και 17ο αιώνα.

Η εποχή της ευμάρειας τελείωσε το 1659 όταν ο Francesco Morosini, ενετός Δόγης, κατέκτησε και πάλι το νησί για τους Ενετούς. Μετά την πτώση του Ηρακλείου το 1669 στα χέρια των οΘωμανών, αρκετοί ενετοί βρήκαν καταφύγιο στο νησί, διαμορφώνοντας ένα άλλο οικισμό, τα Κρέτικα. Οι αιώνες περνούν μέχρι και την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων από τους Ιταλούς στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ανεξάρτητα από τον αριθμό και την εθνικότητα των κατακτητών, για σχεδόν μία χιλιετηρίδα, η Πάτμος και και μονή του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, αποτελεί προσκύνημα και χώρο λατρείας, αλλά και μάθησης για τους ορθόδοξους του κόσμου, αλλά και σημείο αναφοράς, ανεξάρτητα της θρησκευτικής πεποίθησης που μπορεί να έχει κανείς. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το συγκρότημα της Μονής και η Χώρα, έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικά, είναι χιλιάδες οι επισκέπτες κάθε χρόνο που πραγματοποιούν το προσκύνημά τους και τις διακοπές τους στο πανέμορφο νησί.


Πηγή : digital life

Κλειστά χαρτιά, διαβουλεύσεις, ζυμώσεις… Και στο βάθος Δράκος για το Δήμο Τριφυλίας

Ενα χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές (εφόσον αυτές γίνουν στο χρόνο που έχει οριστεί), οι ζυμώσεις στο Δήμο Τριφυλίας είναι έντονες, με φόντο και τα μεγάλα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στο συνδυασμό του σημερινού δημάρχου Κώστα Κόλλια. Και στο βάθος φαίνεται το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την εκλογή του ο πρώην νομάρχης Δημήτρης Δράκος, που δραστηριοποιείται στην περιοχή ενώ δεν δείχνει καμία διάθεση να συνεχίσει στην Περιφέρεια. Ταυτόχρονα το έδαφος ανιχνεύει ένας ακόμη παλιός αυτοδιοικητικός, ο πρώην δήμαρχος Αετού Δημήτρης Δριμής. Πλήθος οι ενδιαφερόμενοι, και ο συντάκτης μας Κώστας Μπούρας στο ρεπορτάζ που ακολουθεί παρουσιάζει μια πρώτη "ακτινογραφία" των προσώπων και των κινήσεων που σημειώνονται.

Μπορεί ακόμη όλοι να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους στο Δήμο Τριφυλίας για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά το σίγουρο είναι ότι οι διαβουλεύσεις έχουν ξεκινήσει. Γίνονται βολιδοσκοπήσεις προσώπων και καταστάσεων... και όλα αυτά μπαίνουν στη ζυγαριά ώστε να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ο Δήμος Τριφυλίας, ο δεύτερος μεγαλύτερος στη Μεσσηνία, σίγουρα δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορους αρκετούς που έχουν βλέψεις για την τοπική αυτοδιοίκηση. Από την άλλη όμως είναι και ένας δήμος με αρκετές ιδιαιτερότητες, οι οποίες είχαν αναδειχθεί ήδη πριν από τη συγκρότηση του καλλικρατικού δήμου. Επιπρόσθετα ακόμα και σήμερα φαίνεται ότι ο διευρυμένος δήμος δεν έχει αποκτήσει τη συνοχή που θα έπρεπε. Οδεύουμε όμως προς την εκλογή της δεύτερης αυτοδιοικητικής αρχής αυτού του δήμου, και όπως φαίνεται τα σενάρια που υπάρχουν για πρόσωπα τα οποία σκέφτονται ή σχεδιάζουν να ηγηθούν συνδυασμών είναι αρκετά.

Ξεκινώντας καταρχάς από τον σημερινό δήμαρχο Κώστα Κόλλια, πρέπει να θεωρείται σίγουρη η πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του δήμου για μια δεύτερη θητεία. Πολλές φορές τον έχουμε ακούσει να απαντά ότι «ο Κόλλιας δεν είναι αναλώσιμος» - και σίγουρα σε μια κουτσουρεμένη θητεία μπορεί να αισθάνεται ότι δεν πρόλαβε να κάνει όσα ήθελε για τον τόπο του. Ομως εδώ μπαίνει ένα μεγάλο ζήτημα, με την εικόνα που έχει δείξει η παράταξή του το τελευταίο διάστημα. Εχουμε δει ανοιχτές συγκρούσεις, αντιπαλότητες μεταξύ των συμβούλων του αλλά και αμφισβητήσεις των επιλογών και των προτάσεων του ίδιου του δημάρχου.

Ο κ. Κόλλιας θα πρέπει είτε να επαναφέρει την ενότητα στην παράταξή του -πράγμα που φαντάζει αρκετά δύσκολο- και να τους πείσει να ηγηθεί πάλι ο ίδιος, είτε, διαφορετικά, κρατώντας έναν αριθμό δημοτικών συμβούλων να κάνει τις δικές του προσθήκες με νέα πρόσωπα δικής του επιλογής.

Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στον σημερινό συνδυασμό του νυν δημάρχου είχαμε δύο ενδιαφερόμενους για την υποψηφιότητα στις προηγούμενες εκλογές: Τον Παναγιώτη Τσίγγανο που μάλιστα είχε ανακοινώσει την κάθοδό του στις εκλογές και τελικά έκανε πίσω ερχόμενος σε συμφωνία με τον κ. Κόλλια, ο οποίος έχει την επίσημη στήριξη της ΝΔ. Αλλά και τον Ευστάθιο Ανδρινόπουλο που ήταν μεταξύ αυτών που είχαν θέσει υποψηφιότητα για να πάρουν το χρίσμα υποστήριξης στις διαδικασίες της ΝΔ. Ετσι, δεν θα πρέπει να θεωρούμε απίθανες κάποιες κινήσεις από τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Ο κ. Ανδρινόπουλος μάλιστα σήμερα έχει στις πλάτες του ένα μεγάλο μέρος αρμοδιοτήτων, και αβαντάζ για αρκετούς θεωρείται η καταγωγή του από τους Γαργαλιάνους, που στις προηγούμενες εκλογές έκριναν εν πολλοίς το αποτέλεσμα.

Από εκεί και πέρα, φωνές που σήμερα ακούμε να διαφοροποιούνται στον συνδυασμό της πλειοψηφίας, προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται να έχουν κάποια δυναμική.

Οσον αφορά τώρα το χώρο της μείζονος μειοψηφίας, τα πράγματα φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν από την αρχή με αναζήτηση νέου προσώπου, αφού με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο σημερινός επικεφαλής Δημήτρης Σωτηρόπουλος μάλλον δεν θα ξαναθέσει υποψηφιότητα. Σε αυτή την περίπτωση από τους ήδη υπάρχοντες δημοτικούς συμβούλους πιθανότερος για να ηγηθεί της παράταξης εμφανίζεται ο Σωτήρης Μπακούρος - γι' αυτό άλλωστε λέγεται από αρκετούς ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις του Συμβουλίου φροντίζει να κρατά υψηλούς τόνους και να εκφράζει την αντιπολίτευση. Δεν αγνοείται φυσικά και η παρουσία του Θανάση Πετρόπουλου, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές ήταν διεκδικητής της θέσης του επικεφαλής του συνδυασμού.

Αντίθετα, στο χώρο της ελάσσονος μειοψηφίας τα πράγματα φαίνονται να είναι απόλυτα ξεκάθαρα. Μόνο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Σαράντος Κουκούμης δεν θα ξαναθέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", αφού και αρκετά καλά τα πήγε στις προηγούμενες εκλογές, καταφέρνοντας την εκλογή του, αλλά και δυναμική αντιπολίτευση ασκεί δίνοντας το "παρών" σε όλα τα ζητήματα της περιοχής.

Από εκεί και πέρα στο σκηνικό των πιθανών υποψηφιοτήτων για το Δήμο Τριφυλίας έρχονται να προστεθούν και κάποια πρόσωπα εκτός Δημοτικού Συμβουλίου - με κυριότερο τον πρώην νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο: Σύμφωνα με πολλούς, οι εμφανίσεις του στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου για το θέμα της Ελαίας σηματοδοτεί την επάνοδό του στην τοπική αυτοδιοίκηση. Καθώς γνωρίζει καλά την περιοχή και τους ανθρώπους της, πολλοί λένε ότι δεν θα δυσκολευτεί να κάνει συνδυασμό αν το αποφασίσει, ενώ οι συχνές εμφανίσεις του με τον πρώην δήμαρχο Φιλιατρών Αλκη Ξύγκα ήδη τροφοδοτούν σενάρια ότι θα προχωρήσουν μαζί.

Ενα ακόμη όνομα που ακούγεται είναι αυτό του πρώην δημάρχου Αετού Δημήτρη Δριμή ο οποίος με αρθρογραφία και συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες κι εκδηλώσεις τονίζει ότι δεν έχει αποκοπεί από τα τοπικά δρώμενα. Δεν λείπουν μάλιστα και οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι ήδη έχει προχωρήσει σε αρκετές επαφές με ανθρώπους της Τριφυλίας, που θα τους ενδιέφερε να ασχοληθούν με τα αυτοδιοικητικά.

Μέσα σε όλα αυτά τα σενάρια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το ρόλο των κομμάτων, και κυρίως της ΝΔ, για το πού θα επιλέξει να δώσει το περιβόητο χρίσμα ή έστω κάποια στήριξη. Νέο δεδομένο αποτελεί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει ισχυρή δυναμική και σίγουρα θα θέλει να έχει λόγο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Γι' αυτό και οι πληροφορίες λένε ότι γίνονται ζυμώσεις προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη κάτι συγκεκριμένο. Αποδυναμωμένος είναι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ που δεν έχει πια μεγάλα ερείσματα στους πολίτες.

Ολα αυτά βέβαια... ενώ βρισκόμαστε στην αρχή των ζυμώσεων και των σεναρίων, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν κι άλλες κινήσεις ή να βγουν στην επιφάνεια και νέα ονόματα.


Πηγή : eleutheria online

Και ξαφνικά η Ολυμπία Οδός «στρώνεται» μέχρι την Τσακώνα!

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας μετά από ερώτηση του «Δικτύου»

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Μετά την υπογραφή, τον περασμένο μήνα, της συμφωνίας μεταξύ Δημοσίου και παραχωρησιούχων/ κατασκευαστών της Ολυμπίας Οδού, ξεκίνησαν σταδιακά οι εργασίες κατά μήκος του άξονα στο τμήμα Κόρινθος- Πάτρα. Σε λειτουργία βρίσκονται, ήδη, τέσσερα εργοτάξια και καλύπτουν αντίστοιχα τμήματα (Ζευγολατιό, Ξυλόκαστρο, Ακράτα, Αίγιο), τα οποία προχώρησαν σε επανακινητοποίηση του προσωπικού και των μηχανημάτων, με στόχο την πλήρη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους, μετά και τη διετή διακοπή των εργασιών.

Οι εργασίες που εκτελούνται, σε διάφορες θέσεις κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου, περιλαμβάνουν: χωματουργικές εργασίες (γενικές εκσκαφές και κατασκευές επιχωμάτων), εργασίες μετατόπισης δικτύων, κατασκευές άνω διαβάσεων, στεγάστρων των τοίχων αντιστήριξης, κατασκευή φρεατοπασσάλων, κατασκευή τοίχων ακροβάθρων γεφυρών, εργασίες σηράγγων και όσα άλλα αναγκαία απαιτούνται.

Κι ενώ οι εργασίες για το τμήμα Κόρινθος- Πάτρα είχαν οριστικοποιηθεί εδώ και κάποιο διάστημα, το ερώτημα που «έκαιγε» την Ηλεία και τη Μεσσηνία ήταν τι θα γίνει με το υπόλοιπο τμήμα του έργου. Όλα έδειχναν, σύμφωνα και με τις πλέον επίσημες δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών, ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάποια χρόνια (άγνωστο πόσα) υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί.

Προχθές το βράδυ, όμως, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, αλλά και χθες το μεσημέρι, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ανέτρεψε τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Όπως τόνισε, σε συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Κ. Τζαβάρα, ο οποίος έχει αναλάβει να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση την ολοκλήρωση του έργου, πήρε σαφείς διαβεβαιώσεις ότι ο αυτοκινητόδρομος θα ολοκληρωθεί και σύντομα αναμένεται να υπάρξουν σχετικές εξαγγελίες!

«Το αίτημα παραμένει ζεστό και σύντομα θα ανακοινωθεί και ο τρόπος χρηματοδότησης, έτσι ώστε το έργο να φτάσει μέχρι την Τσακώνα», σχολίασε ο κ. Νίκας, μεταφέροντας τις διαβεβαιώσεις του κ. Τζαβάρα. «Έτσι, “κλειδώνει” άλλο ένα μεγάλο έργο για τη Μεσσηνία», συμπλήρωσε.

Η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας προήλθε μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών», Σταμάτης Μπεχράκης. Όπως σημείωσε, θα πρέπει, επιτέλους, ο μεγαλύτερος Δήμος του νομού να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε το έργο, ζωτικής σημασίας για την περιοχή, να μην παραπεμθεί στις καλένδες. Βέβαια, μέχρι οι υποσχέσεις να γίνουν επίσημες εξαγγελίες και, το κυριότερο, έργο, καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι.

Γιατί από υποσχέσεις έχουμε χορτάσει…


Πηγή : tharros news

Φουλάρει τις μηχανές ο Στάθης

«EΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΗΣ»

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης εδώ και καιρό είχε αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Ζηλιασκόπουλο και προς τον Πρόεδρο Δ.Σ. του ΟΣΕ κ. Θεοφανόπουλο, με την οποία ζητούσε την αξιοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής Ασπροχώματος – Μεσσήνης, στα πλαίσια ανάπτυξης τουριστικών δρομολογίων. Παράλληλα στην επιστολή τονίστηκε ιδιαίτερα η ενεργοποίηση και αξιοποίηση της γραμμής και για προαστιακή συγκοινωνία, όπως και στο παρελθόν αποτελούσε ασφαλής, αξιόπιστη και οικονομική λύση μετακίνησης. Σε αυτή την προσπάθεια ο Δήμος έχει προβεί στον καθαρισμό της γραμμής από την βλάστηση, εντός των ορίων ευθύνης του και μας χαροποιεί το γεγονός ότι το πρώτο τουριστικό τρένο καταφθάνει στην πόλη της Μεσσήνης το πρωί της Κυριακής, περίπου 09:45 π.μ. Ήδη σήμερα νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική διαδρομή.

Ο Δήμαρχος και δημοτικοί παράγοντες θα υποδεχθούν τους επισκέπτες της πόλης, οι οποίοι θα είναι περίπου 100 άτομα και θα τους καλωσορίσουν προσφέροντάς τους τοπικά προϊόντα και συγκεκριμένα μεσσηνιακό ελαιόλαδο προσφορά της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας και τουριστικά φυλλάδια.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Αργά σήμερα το απόγευμα ο Δήμαρχος είχε συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο και συζητήθηκαν τρία σημαντικά θέματα για το Δήμο μας. Η παραχώρηση και αξιοποίηση του δημοσίου ακινήτου στην Τ.Κ. Εύας σε Ελαιοκομικό Περιβαλλοντικό Πάρκο και η δημιουργία πάρκου αρωματικών φυτών στην Τ.Κ. Αβραμιού καθώς και η δημιουργία αγοράς αγροτών στη Μεσσήνη.


Πηγή : kalamata news

"Κλέβει" κάθε μέρα τις εντυπώσεις το video από το My-Odyssey

"Κλέβει" κάθε μέρα τις εντυπώσεις άλλα και τις καρδιές όλων όσων το βλέπουν όχι μόνο στην Κίνα αλλά και σε όλο τον κόσμο από το διαδίκτυο το καταπληκτικό video για την Ελλάδα του τουριστικού πρακτορείου My-Odyssey. Το πανέμορφο αυτό video που απέσπασε εκτός άλλων και τον θαυμασμό του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αποτελεί μια ακόμα επιβράβευση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας απο δύο νέους ανθρώπους τον Παύλο Κοντομίχαλο και τον Φωκίωνα Δρόσσο που διευθύνουν το πρακτορείο My-Odyssey.

Δείτε ξανά το video:


Πηγή : best-tv

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος η Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας στον Αγρίλη

Η Οργανωτική Επιτροπή της «ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ» στη συνεδρίασή της στις 23/5/2013 αποφάσισε την αναστολή της γιορτής για το 2013.

Στη συνεδρίαση τονίστηκε από όλα τα μέλη ότι το περιεχόμενο της εκδήλωσης πρέπει να εμπλουτιστεί με νέα στοιχεία και νέες δράσεις ώστε να μην είναι όμοιο με εκείνο των προηγούμενων χρόνων, να εξασφαλίζει μεγάλη επισκεψιμότητα και να ανταποκρίνεται στο στόχο της εκδήλωσης που είναι η προβολή και διαφήμιση του προϊόντος εντός και εκτός Ελλάδος.

Από τις προτάσεις που συζητήθηκαν αξιολογήθηκε ότι καμία δεν πληρούσε τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Έτσι λοιπόν και σε συνάρτηση με την οικονομική κρίση η οποία εκτός των άλλων δε συμβάλει στη δημιουργία κλίματος συμμετοχής σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις η Οργανωτική Επιτροπή της Γιορτής Καρπουζιού αποφάσισε την αναστολή της γιορτής για το 2013.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΕΒΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

Πηγή : filiatra net

Εθελοντικός καθαρισμός στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας

Από τους εργαζομένους της ΑΒ Βασιλόπουλος στην Καλαμάτα

H εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά, την Κυριακή 26 Μαΐου 2013, δεκάδες δράσεις εθελοντισμού σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται. Στόχος των δράσεων είναι η έμπρακτη ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, αλλά και η επίτευξη ισχυρών δεσμών συνεργασίας, ώστε να δημιουργηθεί μια γερή αλυσίδα ευθύνης που θα προσφέρει χαμόγελο και αισιοδοξία για το αύριο.

Οι εργαζόμενοι στα 3 καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος στην Καλαμάτα, συμμετέχοντας στην πανελλαδική εθελοντική ενέργεια του Ομίλου στις 26/05/2013, θα ενισχύσουν το έργο καθαρισμού μέρους της Δυτικής Παραλίας με περισσότερους από 100 εθελοντές, σε μια δράση υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας.

Φέτος, οι εθελοντές της ΑΒ Βασιλόπουλος καλούν και όλους τους καταναλωτές να γίνουν οι κρίκοι που θα μεγαλώσουν την αλυσίδα ευθύνης και να πάρουν μέρος στην εθελοντική δράση.


Πηγή : news messinia

Ηλεκτροφωτισμός Κάστρου Μεθώνης

Την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013, κατά τη συνεδρίαση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) εγκρίθηκε η πίστωση δαπάνης ποσού € 60.000 για εργασίες συντήρησης και επισκευής ηλεκτροφωτισμού στο Κάστρο της Μεθώνης.

Το σημαντικό αυτό μνημείο της Ενετοκρατίας στη χώρα μας είναι ένας από τους καλύτερα σωζόμενους αρχαιολογικούς χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα και αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών παγκοσμίως. Με την απόφαση αυτή, το στολίδι της Μεθώνης θα αναδειχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και κατά τις βραδινές ώρες. Το Μπούρτζι, τα τείχη και η τάφρος της καστροπολιτείας θα έχουν πια το φωτισμό που τους αρμόζει αποκαλύπτοντας την αίγλη του παρελθόντος και προσφέροντας μοναδική θέαση στους επισκέπτες.

Η στενή συνεργασία όλων των φορέων, ήτοι του Τ.Α.Π.Α, της 26ης Ε.Β.Α., του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης, του Δήμου Πύλου-Νέστορος και φυσικά του Υπουργείου Πολιτισμού, επέφεραν το παραπάνω αποτέλεσμα. Ο πρέπων φωτισμός του μνημείου ήταν αίτημα τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και της δημοτικής αρχής. Για το λόγο αυτό ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτρης Καφαντάρης εκφράζει τις δημόσιες ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο του Τ.Α.Π.Α κ. Παναγιώτη Τζίννη, για την αμεσότητα και την ευαισθησία με την οποία ενέσκυψε στο παραπάνω αίτημα.


Πηγή : messinia portal

"Μόνο αν περάσουν πάνω από τα πτώματά μας", λένε στη Μεσσήνη για το ΤΑΙΠΕΔ

"ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ" ΔΗΜΟΣΙΩΝ "ΦΙΛΕΤΩΝ"

Τα παραλιακά «φιλέτα» που βγάζει για ξεπούλημα το ΤΑΙΠΕΔ, στην περιοχή από τη Μπούκα της Μεσσήνης μέχρι το Πεταλίδι, συνδέονται άμεσα με την ποιότητα ζωής των κατοίκων, γι’ αυτό και ο Δήμος Μεσσήνης δεν αποδέχεται την «αξιοποίησή» τους. «Για να τα πάρουν θα πρέπει να περάσουν πάνω από τα πτώματά μας»…

…ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Γιώργος Στραβόλαιμος, σχετικά με το ακίνητο στην παράκτια περιοχή του Πεταλιδίου, όπου έχει φτιαχτεί το γήπεδο και έχει προγραμματιστεί η κατασκευή και παιδικής χαράς. Το θέμα συζητήθηκε χθες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, το οποίο αποφάσισε να αναθέσει σε δικηγόρο την υπόθεση, με σκοπό την αφαίρεση των συγκεκριμένων ακινήτων από τις λίστες του ΤΑΙΠΕΔ με τα προς αξιοποίηση οικόπεδα. Επίσης συγκροτήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα συντάξει ψήφισμα για τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης στα συγκεκριμένα ακίνητα.

Ο δήμαρχος, Στάθης Αναστασόπουλος, στην αρχική του εισήγηση ήταν ήπιος, τονίζοντας ότι τα τρία ακίνητα δεν μπορεί να αξιοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό πέρα από αυτόν που υπηρετούν σήμερα, δηλαδή την ψυχαγωγία, τον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο στην περιοχή της Μπούκας και του παλιού τελωνείου, που χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις και στάθμευση, για μια ζώνη μήκους 2,5 χιλιομέτρων και πλάτους από 80 έως 160 μέτρων, από τη Μπούκα μέχρι τον ποταμό Μουρτιά της Ανάληψης και για τον παράκτιο χώρο στο φανάρι του Πεταλιδίου, όπου βρίσκεται στο γήπεδο. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Τζώρτζης, τόνισε ότι τα ακίνητα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά ως κοινόχρηστοι χώροι και ζήτησε να υπάρξει αντίδραση του Δήμου σε υψηλούς τόνους για την αφαίρεσή τους από τις λίστες του ΤΑΙΠΕΔ.

Πιο καυστικός ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Κώστας Σπυρόπουλος, μίλησε για γενικό ξεπούλημα που τελικά στρέφεται κατά της ανάπτυξης, γιατί το να χτιστεί η ζώνη επάνω από τη θάλασσα ή να πουληθεί το γήπεδο του Πεταλιδίου δεν είναι ανάπτυξη.

Ακόμη πιο αιχμηρός ο επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας, Κώστας Αποστολόπουλος, υποστήριξε ότι οι κυβερνώντες δεν έχουν ιερό και όσιο και ξεπουλούν τα πάντα. Ο δήμαρχος, αν και απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για ξεπούλημα και οτιδήποτε σχετικό, υιοθέτησε ότι η αντίδραση του Δήμου πρέπει να είναι έντονη.

Εποικοδομητικές ήταν οι παρατηρήσεις του Μιχάλη Ψαρούλη, που ανέλυσε το καθεστώς των προς αξιοποίηση δημόσιων εκτάσεων στην παραλιακή περιοχή. Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Τσούσης παρατήρησε ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν επιτρέπει την οικοδόμηση των προς αξιοποίηση εκτάσεων και ως εκ τούτου θα ήταν απίθανο να τις αγοράσει κάποιος επενδυτής για να τις χτίσει. Ωστόσο αναφέρθηκε ότι το ΓΠΣ αναθεωρείται και μετά από λίγα χρόνια το χτίσιμο αυτών των εκτάσεων θα μπορεί να γίνει ελεύθερα.

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal

Το λιμάνι της Καλαμάτας σε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το λι­μά­νι της Κα­λα­μά­τας εί­ναι με­τα­ξύ των 319 λι­μα­νι­ών της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Έ­νω­σης που πε­ρι­λαμ­βά­νον­ται στις προ­τά­σεις της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Ε­πι­τρο­πής, που πα­ρου­σι­ά­στη­καν σή­με­ρα, για α­να­βάθ­μι­ση, κα­θώς θε­ω­ρούν­ται ου­σι­α­στι­κής ση­μα­σί­ας για την α­πο­τε­λε­σμα­τι­κή λει­τουρ­γί­α της ε­σω­τε­ρι­κής α­γο­ράς και την ευ­ρω­πα­ϊ­κή οι­κο­νο­μί­α. Α­πό τα 319 τα 25 λι­μά­νια εί­ναι Ελ­λη­νι­κά:

Πρό­κει­ται για τα λι­μά­νια του Πει­ραι­ά, της Χαλ­κί­δας, των Χα­νί­ων , της Χί­ου, της Ε­λευ­σί­νας, της Η­γου­με­νί­τσας, του Η­ρα­κλεί­ου, της Κα­λα­μά­τας, του Κα­τά­κο­λου, της Κα­βά­λας, της Κέρ­κυ­ρας, της Κυλ­λή­νης, του Λαυ­ρί­ου, της Μυ­κό­νου, της Μυ­τι­λή­νης, της Νά­ξου, της Πά­ρου, της Πά­τρας, της Ρα­φή­νας, της Ρό­δου, της Σαν­το­ρί­νης, της Σκιά­θου, της Σύ­ρου, της Θεσ­σα­λο­νί­κης και του Βό­λου.

Ό­πως ε­κτι­μά η Ε­πι­τρο­πή, οι προ­τά­σεις αυ­τές θα μπο­ρού­σαν να ε­ξοι­κο­νο­μή­σουν συ­νο­λι­κά έ­ως και 10 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ευ­ρώ μέ­χρι το 2030, ε­νώ θα συμ­βά­λουν στην α­νά­πτυ­ξη νέ­ων θα­λάσ­σι­ων συν­δέ­σε­ων μι­κρών α­πο­στά­σε­ων. Σύμ­φω­να με την Ε­πι­τρο­πή, οι 319 λι­μέ­νες δι­α­χει­ρί­ζον­ται το 96% των εμ­πο­ρευ­μά­των και το 93% των ε­πι­βα­τών που δι­έρ­χον­ται α­πό τους λι­μέ­νες της Ε­Ε.


Πηγή : radio 936

Μελισσοκομία: Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για ένταξη στις δράσεις 3.1 και 3.2

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας ενημερώνει τους μελισσοκόμους της περιοχής μας ότι συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή τους στις δράσεις 3.1 «Αντικατάσταση κυψελών» και 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας», για το έτος 2013.

Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση 3.1 «Αντικατάσταση κυψελών» έχουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης, εφόσον:

  1. είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ (θεωρημένου) και
  2. δηλώνουν τα μελισσοσμήνη τους στο έντυπο Ε1 ή/και Ε3 της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος
  3. Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» έχουν οι «επαγγελματίες αγρότες» και οι συνταξιούχοι ΟΓΑ, εφόσον:
  4. είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον εκατόν πενήντα (150) παραγωγικών μελισσοσμηνών,
  5. είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ (θεωρημένου) και
  6. δηλώνουν τα μελισσοσμήνη τους στο έντυπο Ε1 ή/και Ε3 της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο Κέντρο Μελισσοκομίας Πελοποννήσου (Βασιλείου Δεκάζου 5, 22100 Τρίπολη, Τηλ 2710243352) :

  1. αυτοπροσώπως ,
  2. δια αντιπροσώπου (Στην περίπτωση αυτή, ο αντιπρόσωπος οφείλει να προσκομίζει σχετική εξουσιοδότηση επικυρωμένη από αστυνομική αρχή.),
  3. με συστημένη ταχυδρομική επιστολή.

Έντυπα αιτήσεων καθώς και πληροφορίες για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, οι μελισσοκόμοι να απευθύνονται στο γραφείο 214 της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π. Ε. Μεσσηνίας τηλ 2721361214 Πληροφορίες κ. Μανωλόπουλο Δ. και Μαυροειδή Ε.

Τελική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων η 6η-6-2013.


Πηγή : filiatra news

Φιλιατρά: Έδεσαν τα πόδια σκύλου με σύρμα και σάπισαν

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!

Δεν έχουν τελειωμό τα περιστατικά κακοποίησης σκύλων στην πόλη των Φιλιατρών, όπου σχεδόν καθημερινά πλέον φίλοι και μέλη της Φιλοζωϊκής Ομάδας Εθελοντών Τριφυλίας, καλούνται ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσουν και ένα καινούργιο περιστατικό.

Αυτήν την φορά θύμα έπεσε ένα σκυλάκι που του είχαν δέσει τα δύο πίσω πόδια με σύρμα, με αποτέλεσμα να σαπίσουν τα πόδια του ενώ σερνόταν στους δρόμους για περίπου ένα μήνα χωρίς νερό και φαγητό.

Ακολουθεί με σκληρές εικόνες η περιγραφή από την Φιλοζωϊκή Ομάδα Εθελοντών Τριφυλίας: "Εθελοντής σημαίνει να γυρνάς στο σπίτι σου κομμάτια και να θες να δεις τηλεόραση στις 10 το βράδυ. Εθελοντής σημαίνει να χτυπάει το τηλ σου για ένα ζώο χτυπημένο στη μέση του δρόμου που το μάζεψαν και το έβαλαν στην άκρη. Εθελοντής σημαίνει να διανύεις 60χλμ μέσα στη νύχτα πήγαινε έλα για να βρεις στα σκοτάδια αυτη τη ψυχή.

Εθελοντής σημαίνει να έχεις μαζί σου τανάλια για να κόψεις το σύρμα που του έδενε τα πίσω πόδια και τελείωνε σε ένα ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΟ ΤΕΝΕΚΕΔΑΚΙ. Εθελοντής σημαίνει να πεθαίνεις απο τη μυρωδιά της σαπίλας. Εθελοντής σημαίνει να ξέρεις πότε πρέπει να πάρεις μια δύσκολη απόφαση.

Ο μικρός προφανώς σερνόταν με δεμένα τα πίσω πόδια εξαντλημένος από τη δίψα και την πείνα, από το τελευταίο στάδιο σηψαιμίας για περίπου 1 μήνα.




ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΔΕ. ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ!!!!!!!!!!!!! ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΑΠΙΣΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΑΙΜΑΤΩΝΟΝΤΑΝ,. ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ. ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΑΝΑΡΡΩΣΗΣ ΜΕ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΠΙΣΩ ΠΟΔΙΑ."


Πηγή : filiatra net

"Κλέβει" τις εντυπώσεις στις διεθνείς αγορές ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων

Η Poqa Services, είναι μία νέα Ελληνική εξαγωγική εταιρία delicatessen - premium τροφίμων που απευθύνεται σε gourmet κοινό υψηλών γαστρονομικών απαιτήσεων.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια αγορά τον Οκτώβριο του 2012,συμμετέχοντας στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων Sial Paris Food Exhibition, με το Premium Poqa Extra Virgin Olive Oil, το οποίο έκλεψε τις εντυπώσεις και απέσπασε Βραβείο Καινοτομίας από τη Sial. Η εκλεπτυσμένη γεύση, το φρουτώδες άρωμα και η άριστη ποιότητα σε συνδυασμό με το πρωτότυπο και ευρηματικό packaging, δίνουν ως αποτέλεσμα ένα προϊόν υψηλών προδιαγραφών. Παράγεται και επεξεργάζεται στoν Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ελαιώνας», στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, με εξαιρετικά χαμηλή οξύτητα (0,22%), ενώ παράλληλα δανείζεται την ονομασία του (po-qa: “προς βρώσιν”) και το λογότυπό του από την αρχαία γραμμική Β΄. Το συγκεκριμένο προϊόν πωλείται ήδη στα καταστήματα της αλυσίδας “Galeries Lafayette” στο Παρίσι και τη Νίκαια και σύντομα αναμένεται η σύναψη σημαντικών συμφωνιών με άλλες γνωστές αλυσίδες καταστημάτων στην Ευρώπη.

Το Poqa, με σεβασμό στη χώρα προέλευσής του, ανοίγει τις πύλες του στο ελληνικό κοινό με μία ξεχωριστή εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Μαΐου 2013 στην el.marneri.galerie, δίπλα στο νέο μουσείο της Ακρόπολης. Το event θα ενισχύσει γευστικά με τις μοναδικές συνταγές του ο γνωστός σεφ και συνεργάτης του Poqa, Ιωσήφ Συκιανάκης!


Πηγή : pyrgos trifylias

Στον Καλαφάτη Λαμπρόπουλος-Σαμπαζιώτης για την προστασία της Κυπαρισσίας

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης συναντήθηκε σήμερα με τους βουλευτές Νομού Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Λαμπρόπουλο και Δημήτρη Σαμπαζιώτη. Οι βουλευτές ενημέρωσαν τον Υπουργό για τα ζητήματα του Δήμου Τριφυλλίας και παρουσίασαν τις τελευταίες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της προστασίας του κόλπου της Κυπαρισσίας.

Η συζήτηση ήταν πολύ χρήσιμη και όλοι συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο το κράτος να συνδυάσει την προστασία του περιβάλλοντος με την ήπια ανάπτυξη, άποψη με την οποία συμφωνεί και η τελευταία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Παράλληλα τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η θέσπιση ενός νομικού πλαισίου προστασίας στην περιοχή, το οποίο καθυστερεί για πολλά χρόνια αλλά προωθεί πολύ σύντομα το ΥΠΕΚΑ προς θεσμοθέτηση. Κατά τη συζήτηση έγινε ξεκάθαρο ότι πριν την έκδοση υπουργικής απόφασης για την προστασία της περιοχής θα προηγηθεί συνάντηση προκειμένου ο τοπικός Δήμος να εκθέσει τις απόψεις του.


Πηγή : radio 936

Παμμεσηνιακός Αθλητικός Σύλλογος: Με 9 αθλητές στο Πανελλήνιο Κύπελλο Shito Ryu Καράτε 2013

Το Σαββατοκύριακο 25-26 Μαΐου, στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων θα διεξαχθεί το Πανελλήνιο Κύπελλο ShitoΚαράτε 2013 Παίδων - Κορασίδων, Εφήβων -Νεανίδων, Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών και Ανδρών - Γυναικών.

Ο Παμμεσσηνιακός Αθλητικός Σύλλογος θα πάρει μέρος με εννέα (9) αθλητές και αθλήτριες, που είναι οι κάτωθι:

  • Τζαβάρα Αικατερίνη (γεν. 1999), κατηγορία +54 κιλά ΚΑΤΑ και ΚΟΥΜΙΤΕ
  • Αποστολόπουλος Δημήτρης (γεν. 1997), κατηγορία -63 κιλά, ΚΑΤΑ και ΚΟΥΜΙΤΕ
  • Ζόμπολας Γεώργιος (γεν. 2002) κατηγορία -45 κιλά ΚΑΤΑ και ΚΟΥΜΙΤΕ
  • Ζόμπολας Φώτης (γεν. 2005) ΚΑΤΑ
  • Κακούνης Περικλής (γεν. 2004) κατηγορία +35 κιλά, ΚΑΤΑ και ΚΟΥΜΙΤΕ
  • Κάπελας Δημήτρης (γεν. 2001), κατηγορία -35 κιλά, ΚΑΤΑ και ΚΟΥΜΙΤΕ
  • Σταθόπουλος Κωνσταντίνος (γεν. 2007) ΚΑΤΑ
  • Σταθόπουλος Συμεών (γεν. 2007) ΚΑΤΑ
  • Νικολοπούλου Διονυσία (γεν. 2004) ΚΑΤΑ

Κόουτς των αγώνων είναι οι Βαγγέλης και Ιωάννης Μπούρας, οι οποίοι δηλώνουν: «Όλα τα παιδιά έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον, είναι έτοιμα για να χαρούν τις προσπάθειές τους και να αποκτήσουν ακόμη περισσότερες εμπειρίες και γιατί όχι να καταφέρουν και κάτι παραπάνω, που είναι μια θέση στο βάθρο».

Την αποστολή θα συνοδεύσει και ο προπονητής Ευθύμιος Μπούρας.

Εκ του Δ.Σ.


Πηγή : filiatra net

Η διαδρομή των παλιόλαδων και στη Μεσσηνία- Ακόμα δεν βάλαμε μυαλό

Από τους 18.000 τόνους ηλιέλαιου που έχουν εισαχθεί στη χώρα μας μόνο οι 11.000 φαίνεται ότι έχουν εντοπιστεί, ενώ 7.000 αναζητούνται, για να αποσυρθούν. Το θέμα που τίθεται βέβαια είναι ότι, όσο περνά ο καιρός από την πρώτη επίσημη ειδοποίηση για την εισαγωγή του επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία προϊόντος, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να έχουμε ήδη καταναλώσει το ηλιέλαιο, το οποίο έχει... εμπλουτιστεί με ορυκτέλαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές του χρόνου η χώρα μας έχει εισαγάγει συνολικά 40.000 τόνους ηλιέλαιου. Οι 18.000 από αυτούς εισήχθησαν από την Ουκρανία και σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων οι 9.082, δηλαδή οι μισοί, ήταν επιμολυσμένοι με ορυκτέλαιο. Και ενώ η αγωνία για τους 7.000 τόνους επικίνδυνου ηλιέλαιου που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί μεγαλώνει, υπάρχουν δημοσιογραφικές πληροφορίες -οι οποίες ωστόσο δεν έχουν διασταυρωθεί- ότι πιθανόν να έχουν εισαχθεί στη χώρα μας και πρόσθετες ποσότητες ύποπτου ηλιέλαιου, οι οποίες είχαν αποσυρθεί από τις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Ύποπτη παρτίδα στη Μεσσηνία

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην αγορά η είδηση ότι σε έξι τυποποιητήρια ελαιόλαδου της Μεσσηνίας κατασχέθηκαν 120 τόνοι ηλιέλαιου. Εκτιμάται ότι η ποσότητα αυτή, που δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, εάν είναι επιμολυσμένη με ορυκτέλαιο, θα χρησιμοποιούταν για νόθευση ελαιόλαδου. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες της νομαρχίας Μεσσηνίας η ανάμειξη του ελαιόλαδου με σπορέλαιο εφαρμόζεται, για να μειωθεί ο βαθμός οξύτητας του ελαιόλαδου. Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκάλεσε η δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Βλάχου στη Βουλή για την κατάσταση των ελεγκτικών μηχανισμών. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βλάχος, κάποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που υπήρχαν τη δεκαετία 1994-2004 ουσιαστικά χάθηκαν.

Το “Έθνος της Κυριακής” έφερε στη δημοσιότητα δύο επιστολές-βόμβες του πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ Ιωάννη Βλέμμα -η μία προς τον Κ. Καραμανλή στις 31 Νοεμβρίου του 2006 και η δεύτερη σχεδόν έναν χρόνο μετά, στις 30 Οκτωβρίου 2007, προς τον υπουργό Ανάπτυξης Χρ. Φώλια- με τις οποίες προειδοποιούσε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η επικάλυψη αρμοδιοτήτων του ΕΦΕΤ και του υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, όσοι κατανάλωσαν το επικίνδυνο ηλιέλαιο δεν κινδυνεύουν. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων οι πολίτες που κατανάλωσαν το ένοχο ηλιέλαιο στη χειρότερη περίπτωση δεν θα έχουν ξεπεράσει το 10%-20% της αποδεκτής πρόσληψης ορυκτέλαιου.


Πηγή : kyparissiotis

Οι πρώτες φωλιές χελώνας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Οι πρώτες φωλιές χελώνας καρέτα - καρέτα εντοπίστηκαν στον Κυπαρισσιακό Κόλπο για τη νέα χρονιά ωοτοκίας, η οποία ξεκινά λίγο νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η πρώτη φωλιά για φέτος εντοπίστηκε την Κυριακή στην περιοχή μεταξύ Αϊ-Γιαννάκη και Ελαίας και η δεύτερη την Τρίτη στην περιοχή Βουνάκι. Οπως επισήμανε η υπεύθυνη του προγράμματος του Συλλόγου "Αρχέλων" για την Πελοπόννησο, Παναγιώτα Θεοδώρου, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα είναι μια πολύ καλή χρονιά φωλεοποίησης. Οπως μας είπε, το γεγονός ότι φέτος έχουμε πιο γρήγορα φωλιές και ειδικά στην Ζάκυνθο όπου καταγράφηκε η πρώτη φωλιά, εξηγείται επιστημονικά από το ότι ο φετινός χειμώνας ήταν πιο ζεστός, με αποτέλεσμα τα νερά της θάλασσας αυτή την περίοδο να είναι πιο ζεστά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Ετσι αν και τα προηγούμενα χρόνια η πρώτη φωλιά καταγραφόταν μετά τις 20 Μαΐου, φέτος αυτό έγινε νωρίτερα.

Από την άλλη, τόνισε πως ήδη στην περιοχή από τις 15 του μηνός έχουν έρθει εθελοντές που στηρίζουν το πρόγραμμα προστασίας και πραγματοποιούν καθημερινές περιπολίες σε όλο το μήκος της παραλίας, εντοπίζοντας και καταγράφοντας τις νέες φωλιές. Οι εθελοντές είναι από διάφορες χώρες και μάλιστα φέτος αναμένεται αυξημένος αριθμός.


Πηγή : eleutheria online

Σύσκεψη για την έρευνα και καινοτομία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

"Παρών" ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών αρμόδιος για θέματα τεχνολογία, ο πρόεδρος του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και ο πρέοδρος του ΕΛΚΕΘΕ

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών – αρμόδιο για θέματα έρευνας και τεχνολογίας Βασίλη Μάγκλαρη, τον πρόεδρο του Κέντρου Φυσικών Ερευνών Δημόκριτος Νίκο Κανελλόπουλο και τον πρόεδρο του Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών- ΕΛΚΕΘΕ Κώστα Συνολάκη και τους συνεργάτες τους είχε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Παρόντες στη σύσκεψη οι αντιπεριφερειάρχες Βαγγέλης Γιαννακούρας, Ντίνα Νικολάκου, Ανδρέας Πουλάς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας. Σκοπός της συνάντησης η ενημέρωση από πλευράς Περιφερειάρχη για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί ώστε η περιφέρεια Πελοποννήσου, στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, να αποκτήσει ταυτοποίηση και να επενδύσει στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της εφαρμοσμένης τεχνολογίας. Αφού όπως είπε ο κ. Τατούλη «η έρευνα , η καινοτομία και η τεχνολογία πέραν στο ότι βοηθούν να αλλάξουν τα μυαλά των ανθρώπων αποτελούν τους μόνους σταθερούς δρόμους που προσδίδουν αξία στην τοπική οικονομία, ενώ επιπλέον μπορούμε να αξιοποιήσουμε και το προσωπικό που έχουμε και να δημιουργήσουμε μία νέα οικονομία».

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες όπως το Ινστιτούτο έρευνας καινοτομίας και τεχνολογίας αλλά στη διαστημική πύλη που σχεδιάζεται στην Καλαμάτα και τόνισε πως σκοπός τους είναι να υπάρξει συνεργασία με εγχώρια και διεθνή κέντρα. Από τη δική του πλευρά ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Βασίλης Μάγκλαρης (που έλκει την καταγωγή του από τον Άγιο Κωνσταντίνο Δήμου Τρίπολης) εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στην Τρίπολη και τόνισε πως γνωρίζει τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και είπε χαρακτηριστικά «ήρθαμε διαβασμένοι και οι συνεργάτες μου έχουν γνώση των πρωτοβουλιών σας και έχουν εκπλαγεί από το όραμα και τη δυναμική που επιδεικνύει η Περιφέρεια και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να συνεργαστούμε, αφού θα έχουμε ιδία αντίληψη των πραγμάτων».

Ο κ. Μάγκλαρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ενέργειες που είχαν ξεκινήσει εδώ και δύο περίπου δεκαετίες για την εξερεύνηση των βαθιών υδάτων της περιοχής.


Πηγή : messinia portal

Δυναμικά στον αγώνα για τυποποίηση του ελαιολάδου

ΕΝΑΣ νέος σύλλογος, που αποτελείται από παραγωγούς ελιά και λαδιού της Μεσσηνίας, εξαγωγείς, τυποποιητές και ελαιοτριβείς, δημιουργήθηκε με σκοπό να διεκδικήσει καλύτερους όρους προστασίας της ονομασίας ΠΟΠ και την τυποποίηση των προϊόντων εντός των ορίων ΠΟΠ. Ο Σύλλογος ονομάζεται Σύλλογος υπέρ Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ).

Σε συνέντευξη χθες οι Αθανάσιος Μαυρούλης, Δημήτρης Γυφτέας, Αντώνης Κορακάκης και Σταύρος Αδαμόπουλος τόνισαν ότι είναι κρίμα να μην τυποποιούνται τα προϊόντα εντός της περιοχής ΠΟΠ και να χαρίζεται η υπεραξία του προϊόντος όχι μόνον σε Έλληνες, αλλά και σε ξένους που εισάγουν τα εξαιρετικής ποιότητας μεσσηνιακά προϊόντα. Συμφωνούν στην επέκταση ΠΟΠ λάδι Καλαμάτας σε όλο τον Νομό, αλλά διαφωνούν στην επέκταση του ΠΟΠ ελιά Καλαμών γιατί: Η διεύρυνση της γεωγραφικής ζώνης της ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτα καλύπτει μια αρχική έλλειψη φέρνοντας τη να συμπέσει με την ισχύουσα οριοθετημένη ζώνη παραγωγής της ΠΟΠ ελιά Καλαμάτα ενισχύοντας έτσι την εικόνα και των δυο προϊόντων. Αποκαθιστώντας έτσι την αλήθεια σχετικά με την δημιουργία της ονομασίας Καλαμάτα και για τα δυο προϊόντα . Η επέκταση τουναντίον της γεωγραφικής ζώνης της ΠΟΠ ελιά Καλαμάτα στους όμορους νομούς, εκτός ότι μειώνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που παρέχει ευρωπαϊκή νομοθεσία στους μεσσήνιους παραγωγούς του γεωργικού και του επεξεργασμένου προϊόντος, διασπά αυτήν την ενότητα, υποβαθμίζει τον ρόλο του δεσμού μεταξύ των δυο αυτών ΠΟΠ καθώς και τον δεσμό τους με το περιβάλλον και την κουλτούρα του. Ενώ ενισχύει επίσης την αντίληψη ότι είναι περισσότερο προϊόντα της ποικιλίας παρά του περιβάλλοντος ανοίγοντας τον δρόμο για νέες διατριβές και διεκδικήσεις μέχρι την υπονόμευση ακόμη και της ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτα δεδομένου ότι η ποικιλία κορωνέικη καλλιεργείται εκτεταμένα σε όλη την Ελλάδα.

Στην ανακοίνωσή τους για την ανάγκη τυποποίησης εντός των ορίων ΠΟΠ επισημαίνουν: Προέχουν ο περιορισμός της κάθε μορφής επεξεργασίας και τυποποίησης στην οριοθετημένη γεωγραφική ζώνη παραγωγής, ο σοβαρός καθημερινός έλεγχος των εισροών και εκροών και η πραγματική προστασία του προϊόντος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αποτελούν αυτά τα βασικά εργαλεία αποκατάστασης και ανάπτυξης της καλλιέργειας της επιτραπέζιας ελιάς στην Μεσσηνία. Όπως δεν μπορεί να λείψει από την τροποποίηση των προδιαγραφών η υιοθέτηση ενός σήματος του προϊόντος, εργαλείο απαραίτητο για μια πολιτική προώθησης του στις εθνικές και διεθνείς αγορές. Πολιτική που έλλειψε ολοκληρωτικά όλα αυτά τα χρόνια από την έγκριση του θεσμού των ΠΟΠ».


Πηγή : simaia news

Πρόγραμμα επιδότησης "μεροκάματου" στον αγροτικό τομέα

Την εκπόνηση και την περαιτέρω υλοποίηση ενός προγράμματος επιδότησης "μεροκάματου" για αγροτικές εργασίες προανήγγειλε μιλώντας στη βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες έχει γίνει αναφορά σ' 'ενα τέτοιο πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο το ζήτημα να έχει προχωρήσει. Πρόθεση του υπουργείου Εργασίας, είπε ο υφυπουργός, ο οποίος και στο παρελθόν έχει δώσει στοιχεία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα μιλώντας στο κοινοβούλιο, είναι να συνεργαστεί με το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάτι το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ήδη συμβαίνει.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την επιδότηση του μεροκάματου ή των ασφαλιστικών εισφορών για κάποιες αγροτικές εργασίες στις συγκομιστικές περιόδους διαφόρων προϊόντων.

Καθώς φαίνεται στα δυο υπουργεία «ποντάρουν» στο γεγονός ότι οι συγκομιστικές εργασίες πραγματοποιούνται για αρκετούς μήνες στη χώρα μας, από το Φεβρουάριο έως και το Δεκέμβριο.

Πάντως τα ποσά τα οποία θα διατεθούν δεν θα είναι ιδιαιτέρως μεγάλα, θα συνιστούν δε ένα απλό βοήθημα, ωστόσο το σημαντικό είναι ότι κατ’ αυτό τον τρόπο ίσως μυηθούν στις αγροτικές εργασίες και επιστρέψουν στη… γη άτομα που προηγουμένως δεν είχαν καμιά επαφή μαζί της.

ΠΑΣΕΓΕΣ


Πηγή : pyrgos trifylias

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Κομισιόν: Ανακάλεσε την απόφαση για το χύμα ελαιόλαδο στα εστιατόρια

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΘΕΜΙΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Την απόσυρση της απόφασης σχετικά με τους νέους κανονισμούς για τη διάθεση ελαιολάδου στα εστιατόρια, αποφάσισε η Κομισιόν, λίγες μόλις ημέρες μετά τη δημοσιοποίησή τους και μετά την κριτική που δέχθηκε για αθέμιτη παρέμβαση. Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι από τον επόμενο χρόνο θα απαγορευθεί στα εστιατόρια να σερβίρουν ελαιόλαδο σε μπολάκια ή επαναχρησιμοποιούμενα μπουκαλάκια. Αντίθετα, για να προστατευθούν από ενδεχόμενη νοθεία οι καταναλωτές, τα εστιατόρια θα πρέπει να χρησιμοποιούν σφραγισμένα μπουκαλάκια μίας χρήσης που πρέπει να πετάγονται όταν αδειάζουν.

Οι κανονισμοί προκάλεσαν επικριτικά σχόλια από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ολλανδίας στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron κατηγόρησε την Κομισιόν για περιττή παρέμβαση. Ανακοινώνοντας την αναδίπλωση αυτή στους δημοσιογράφους χθες, ο Επίτροπος Γεωργίας Dacian Ciolos είπε ότι η απόφαση ελήφθη μόλις έγινε ξεκάθαρο ότι οι καταναλωτές δεν ήταν υπέρ αυτής απόφασης.

«Αυτό είναι σημαντικό κατά την άποψή μου, άρα αποφάσισα να αποσύρω αυτή την πρόταση και να μην την υποβάλω προς υιοθέτηση», είπε. Πρόσθεσε ότι θα προτείνει νέους κανόνες για την προστασία των ελαιοπαραγωγών και των καταναλωτών ύστερα από νέες διαβουλεύσεις με τους παραγωγούς, τις οργανώσεις καταναλωτών και τους εστιάτορες, ενώ υποσχέθηκε να αποφευχθεί η περιττή γραφειοκρατία.

Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που προέκυψαν μετά την παρουσίαση της απαγόρευσης, ήταν με ποιο τρόπο ακριβώς θα εφαρμοζόταν, με τους επικριτές να αναρωτιούνται εάν θα συστηνόταν ειδικό σώμα «αστυνομίας ελαιολάδου» που θα κυκλοφορεί τα βράδια για να ελέγχει τα εστιατόρια.

Ένα άλλο ερώτημα ήταν εάν σκοπός ήταν πράγματι η προστασία των καταναλωτών ή η στήριξη των ελαιοπαραγωγών στη Νότια Ευρώπη, όπου πλήττονται από την οικονομική κρίση. Και ενώ οι υπέρμαχοι υποστήριζαν ότι στόχος ήταν να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα νοθείας, ειδικοί επισήμαιναν ότι πολλές φορές το ελαιόλαδο νοθεύεται πριν ακόμα φθάσει στο τραπέζι των εστιατορίων, με τους παραγωγούς να αναμειγνύουν ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας με άλλο κατώτερης και να το χαρακτηρίζουν «αγνό παρθένο».


Πηγή : tharros news

Μένει χωρίς προσωπικό και ταμία λόγω άδειας η ΔΕΗ Φιλιατρών που απαξιώνεται

Υπολειτουργεί το Γραφείο της ΔΕΗ στα Φιλιατρά με κυρίαρχο πρόβλημα την έλλειψη προσωπικού τόσο στο οικονομικό κομμάτι όσο και στο τεχνικό.Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Φιλιατρά News ήδη η ΔΕΗ αντιμετωπίζει εδώ και 3 μήνες πρόβλημα με το ταμείο καθώς η κοπέλα που υπήρχε εκεί με σύμβαση έχει φύγει εδώ και 3 μήνες και χρέη και ταμία κάνει άλλος υπάλληλος που βρίσκεται στον χώρο.

Η Διοίκηση έστω αυτήν την συμβασιούχο που έφυγε (λόγω λήξης της σύμβασης) με τον νέο Νόμο δεν παίρνει 8μηνα και όλα είναι οδεύουν προς διάλυση. Πληροφορίες μας από τα Φιλιατρά πάντως αναφέρουν ότι ο υπάλληλος αυτός -που εκτελεί και χρέη ταμία- θα πάρει την κανονική άδεια που δικαιούται και θα απουσιάσει για 10 μέρες.

ΧΩΡΙΣ ΤΑΜΕΙΟ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΓΙΑ...ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Το ταμείο της ΔΕΗ για αυτές τις 10 μέρες (1-10 Ιουνίου 2013) δεν θα λειτουργήσει με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να ταλαιπωρηθούν. Στην Τεχνική υπηρεσία λένε οι πληροφορίες ότι σε λίγο δεν θα υπάρχουν βάρδιες. Στο αμέσως επόμενο διάστημα τέσσερις υπάλληλοι της τεχνικής βγαίνουν σε σύνταξη και λόγω του μικρού αριθμού τεχνιτών δεν θα επαρκούν τα άτομα να βγαίνουν οι βάρδιες με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος όταν παρουσιάζεται βλάβη το απόγευμα η αποκατάσταση της να γίνεται την επόμενη μέρα. Να σημειώσουμε εδώ ότι το γραφείο της ΔΕΗ στα Φιλιατρά ΕΚΤΟΣ από την Δυτική Μεσσηνία, καλύπτει και μεγάλο τμήμα του Δήμου Ζαχάρως λόγω έλλειψης γραφείου στην εκεί περιοχή.

Πριν αρχίσουμε να τρέχουμε κ. Δήμαρχε και αυτό είναι ερώτημα όλων μας, ως συνήθως ερχόμενοι προ τετελεσμένου γεγονότος μήπως θα ήταν ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΣΑΣ να ξεκινήσετε νωρίς τις απαραίτητες ενέργειες, επαφές και γενικώς οτιδήποτε μπορεί να γίνει ακόμα και με συλλογή υπογραφών από πολίτες, για να διατρηθεί και να ενισχυθεί τόσο η τεχνική υπηρεσία όσο και το Οικονομικό τμήμα της ΔΕΗ Φιλιατρών???

Eπιμέλεια ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ


Πηγή : radio 936

Συντηρήσεις και βελτιώσεις στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας

Στο κόμβο του Ζευγολατιού, στην αποκαλούμενη στροφή Αρκουδέα (μετά το Κοπανάκι), στο δρόμο της Μάνης και στο δρόμο Ριζομύλου-Κορώνης πρόκειται να γίνουν εργασίες συντήρησης και βελτίωσης, στο πλαίσιο εργολαβίας της…Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Χθες ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς, επισκέφθηκε τις εργασίες που γίνονται στον κόμβο του Ζευγολατιού, της Εθνικής Οδού Καλού Νερού-Τσακώνας.

Ο προϋπολογισμός του έργου για το σύνολο των παρεμβάσεων στο εθνικό οδικό δίκτυο ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ. Υπάρχει όμως καινούργια εργολαβία και για το επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού, προϋπολογισμού επίσης 1,5 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες ασφαλτόστρωσης σε σημεία του τμήματος Βαλύρας-Σκάλας-Μελιγαλά. Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε επί τόπου για την πορεία εκτέλεσης των έργων και διαπίστωσε ότι και οι δύο εργολαβίες εξελίσσονται ομαλά. Τόνισε δε τη μεγάλη σημασία αυτών των καίριων παρεμβάσεων για την ασφαλέστερη και ευκολότερη μετακίνηση στο Νομό.


Πηγή : kyparissiotis

Αγρίλη - Αγία Κυριακή: Παραγωγούς καρπουζιού επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας

Την περιοχή της Τριφυλίας επισκέφθηκε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς, όπου στις 11 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με θέμα την "Πορεία της συγκομιδής και τις εξαγωγές του καρπουζιού", με την συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων.

Μετά την σύσκεψη στην Κυπαρισσία, επισκέφθηκε συνοδευόμενος από τον Δ/ντη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Αντ. Παρασκευόπουλο, παραγωγούς καρπουζιού στα χωράφια τους στην περιοχή της Τερψιθέας, του Αγρίλη αλλά και την Αγία Κυριακή, όπου ενημερώθηκε για την φετινή κατάσταση του προιόντος.


Όπως τόνισε στο filiatranet, η φετινή περίοδο συγκομιδής ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, δεδομένου ότι έχουμε την καλύτερη ποιότητα λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών με πολύ καλή καρπόδεση. Παράλληλα αυξήθηκε και η παραγωγή κατά 20% η οποία οφείλεται στην εμπειρία των παραγωγών αλλά και την βοήθεια των επιστημόνων, που συντέλεσαν σε μία άριστη καλλιέργεια.

Αναφέρθηκε επίσης στις πολύ καλές τιμές με τις οποίες ξεκίνησε φέτος η περίοδος του καρπουζιού σε συνδυασμό με την εξαιρετική ποιότητα, εξαιτίας συγκεκριμένων καλλιεργητικών προτύπων αλλά και νέων υβριδίων όπως είναι το Celine, που χρησιμοποιήθηκαν από πολλούς παραγωγούς.


Ο παραγωγός Κώστας Μαλάμος χαρακτήρισε την φετινή χρονιά την πιο τέλεια των τελευταίων χρόνων ως προς την ποιότητα και την απόδοση. Ξεκίνησαν από 55 λεπτά το κιλό, ενώ σήμερα κυμαίνονται από 32 έως 53 λεπτά ανάλογα με την ποικιλία και το μέγεθος του καρπουζιού. Αισιοδοξεί ότι από την ερχόμενη εβδομάδα που ο καιρός θα βελτιωθεί θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η ζήτηση.


Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, στάθηκε στις καλές τιμές με τις οποίες ξεκίνησε η χρονιά και ελπίζει με την βοήθεια και των καλών καιρικών συνθηκών στο εξωτερικό να διατηρηθούν σε καλά επίπεδα.

Παρακολουθήστε το βίντεο, όπως το κατέγραψε ο φακός του filiatranet:


Πηγή : filiatra net

Όλα έτοιμα για το 1ο Φεστιβάλ Κλασικού Αθλητισμού και για τα Παπαφλέσσεια

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Κάλεσμα σε όλα τα παιδιά των δημοτικών και των νηπιαγωγείων να προσέλθουν το Σάββατο στο Δημοτικό Στάδιο, να λάβουν μέρος στις δραστηριότητες του 1ου Φεστιβάλ Κλασικού Αθλητισμού και να παρακολουθήσουν και το διεθνές μήττινγκ στίβου «Παπαφλέσσεια»…

…απεύθυναν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το πρωί, εκπρόσωποι του Φορέα Άθλησης του Δήμου Καλαμάτας, του Μεσσηνιακού και του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων. Ειδικά για το Φεστιβάλ οι οικοδεσπότες διαβεβαίωσαν ότι τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αθλήματα του στίβου αλλά και να ψυχαγωγηθούν και να διασκεδάσουν. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι θα υπάρχει αερόστατο που θα κάνει ολιγόλεπτες πτήσεις (με εισιτήριο) επάνω από το γήπεδο, θα γίνει ρίψη πυροτεχνημάτων και θα πραγματοποιηθεί χορευτική εκδήλωση.

Τα παιδιά θα πρέπει να βρίσκονται στο Δημοτικό Στάδιο μέχρι τις 06:30 το απόγευμα. Ο πρόεδρος του Φορέα Άθλησης (και κοινωνικής προστασίας) Γιάννης Αδαμόπουλος, συνεχάρη τον Μεσσηνιακό για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει το Φεστιβάλ αλλά και γενικότερα για την προσφορά του στον αθλητισμό και τη νεολαία. Τόνισε δε ότι ο Φορέας που εκπροσωπεί ο ίδιος θα είναι πάντα αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες.

Από το Μεσσηνιακό μίλησαν ο Πέτρος Παπαδόπουλος και ο Γιάννης Καλυβιώτης, ενώ ο Χρήστος Κορομηλάς, από το Σύλλογο Γονέων Τριών Τέκνων, κάλεσε όλες τις τρίτεκνες οικογένειες να πάνε στο γήπεδο και τα μικρά παιδιά να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. Υπογράμμισε ότι ο αθλητισμός κρατάει τα παιδιά μακριά από άλλες δραστηριότητες που έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για τη ζωή τους.

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal

Προκρίθηκε στην 4άδα η ελληνική ομάδα, με τον Γ. Λαζαρίδη

Μετά τη νικηφόρα πρεμιέρα με την Τουρκία η ελληνική ομάδα, με τον Καλαματιανό Γιώργο Λαζαρίδη ως βασικό στέλεχος, πέτυχε χθες τη δεύτερη νίκη της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τένις με αμαξίδιο που διεξάγεται στην Αττάλεια. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε κόντρα στα προγνωστικά με 3-0 σε βάρος του Καναδά, κερδίζοντας τόσο στους μονούς αγώνες, όσο και στο διπλό. Πέρασε έτσι με πανηγυρικό τρόπο στα ημιτελικά, δηλαδή στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, ως πρώτη του Β’ γκρουπ και θα αντιμετωπίσει σήμερα την Ιταλία, διεκδικώντας το εισιτήριο για το μεγάλο τελικό.

Για μια ακόμη φορά ο Γιώργος Λαζαρίδης έκανε κατάθεση ψυχής, «καθαρίζοντας» ουσιαστικά την πρόκριση της Ελλάδας, κάνοντας το 2-0 στις νίκες, μετά την επιτυχία του Στέφανου Διαμάντη. Μάλιστα ο Καλαματιανός πρωταθλητής βρέθηκε να χάνει στα σετ, αλλά πέτυχε την ανατροπή (7-5, 6-3, 6-3).


Πηγή : tharros news

Μπήκε στην Καλαμάτα το κομβόι με τις βέσπες

ΣΤΥΛ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Τα δίτροχα με τον απαράμιλλο χαρακτήρα και στυλ, οι βέσπες με τις ανεξάντλητες αντοχές, ήρθαν Καλαμάτα… Από το μεσημέρι βρίσκονται στην πόλη και ομορφαίνουν τους δρόμους της οι βέσπες που συμμετέχουν στον 1ο γύρο της Ελλάδας με βέσπα…

Πρώτη στάση επί Καλαματιανού εδάφους έκαναν στον πεζόδρομο του Δημαρχείου, όπου τους υποδέχτηκε ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, τους ευχήθηκε καλό δρόμο και τους συνεχάρη, τονίζοντας ότι η μετακίνηση με βέσπα είναι φιλοσοφία ζωής. Οι συμμετέχοντες στον 1ο γύρο της Ελλάδας με βέσπα είναι περίπου 30. Ήρθαν από την Κρήτη μέσω Πειραιά και Τρίπολης. Θα διανυκτερεύσουν στο ξενοδοχείο «Χάικος», ενώ στις επτά το απόγευμα θα βρίσκονται στο «Φιλοξένια», για καφέ, ποτό και σουβλάκι… Αύριο το πρωί θα αναχωρήσουν με προορισμό την Πάτρα και τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσουν το γύρο της Ελλάδας, φτάνοντας μέχρι την Καβάλα.

Στο κομβόι ενσωματώθηκαν φίλοι της βέσπας και από την Καλαμάτα, στην οποία έχει ιδρυθεί κλαμπ ιδιοκτητών βέσπας, με πρόεδρο τον Σταύρο Γεωργόπουλο.

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal