Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Καταδίωξη στους δρόμους της Καλαμάτας κατέληξε σε τροχαίο

Καταδίωξη είχαμε πριν λίγο αυτοκινήτου το οποίο οδηγούσε ο τσιγγάνος που συμμετείχε στις συμπλοκές που σημειώθηκαν πριν λίγη ώρα έξω από τα δικαστήρια της Καλαμάτας.

Ο Τσιγγάνος αφού προπηλάκισε τον κάτοχο του περιπτέρου στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Ψαρών, πήρε ένα αυτοκίνητο (άγνωστο αν του ανήκει) και επιχείρησε επικίνδυνους ελιγμούς, έξω από τα δικαστήρια, ενώ τράκαρε και το αυτοκίνητο του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκε ανάποδα στην Οδό Ψαρών. Αμέσως η ομάδα ΔΙ.ΑΣ άρχισε την καταδίωξη του.

Τελικά ο Τσιγγάνος στην προσπάθεια του να αποφύγει την αστυνομία πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και τράκαρε με φορτηγό στο Ασπρόχωμα στο ύψος του κόμβου του Ζαφείρη. Αμέσως κατέβηκε και άρχισε να τρέχει για να αποφύγει τη σύλληψη.

Προσπάθησε να μπει σε σχολείο χωρίς να τα καταφέρει και στη συνέχεια πήδηξε μάντρα διπλανού σπιτιού όπου και εκεί τελικά συνελήφθη από τους άνδρες της ΔΙ.ΑΣ.


Πηγή : tharros news

Διογκώνονται τα κόκκινα δάνεια και στη Τριφυλία - Μείωση φορολογίας και βαρών το κλειδί

ΣΟΒΑΡΟ αντίκτυπο προκαλεί στη Τριφυλία μετά την αποκάλυψη για το θέμα των κατασχέσεων από την ΔΟΥ Μεσσηνίας και το καυτό ζήτημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Πρόσφατα ο Πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Κυπαρισσίας κ. Σεκλός τόνιζε ότι η δικαστηριακή ύλη έχει αυξηθεί λόγω του φόρτου υποθέσεων με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ενώ νομικοί της περιοχής εκτιμούν ότι οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί από το 2013 μέχρι σήμερα.

Την Τριφυλία επισκέφθηκε πάντως ο Πρόεδρος του Συλλόγου υπερχρεωμένων νοικοκυριών Ελλάδας κ. Γιάννης Καλαντζής που εδρεύει στη Πάτρα ως κεντρικό παράρτημα ο οποίος ανέφερε ότι "ο Σύλλογος απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ο οποίος στοχεύει στην ενημέρωση, πληροφόρηση, παρακολούθηση, καθοδήγηση για την υπερχρέωση που υφίσταται οι Έλληνες με ύφεση ιδίως σε επαγγελματίες εμπόρους καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής χρεών όχι από δική του υπαιτιότητα αλλά από τις αυξήσεις και επιτόκια που επιβάλλουν οι τράπεζες". Υπογράμμισε ότι η Τριφυλία από το 2011 έχει αρκετά μέλη με αντιπροσώπους σε αρκετές περιοχές, εκτιμώντας ότι η κατάσταση δεν είναι αισιόδοξη καθώς καθημερινά λόγω των απολύσεων, αδράνεια στο δημόσιο τομέα ο κόσμος που εμφανίζει υπερχρέωση ανέρχεται σε μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας.

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Επισήμανε ότι "πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ως μεσογειακός λαός θέλαμε η σύζυγος να μην εργάζεται κι έτσι τα οικιακά που περιγράφονται ως επάγγελμα πρέπει να καταγραφούν σε κάρτα ανεργίας και είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν για το λόγο αυτό αυξητικά ποσά ανεργίας και υπερχρέωσης" για να εξηγήσει ότι "δυστυχώς η διογκωμένη ανεργία η οποία σε σχέση με τη μείωση μισθών τα κόκκινα δάνεια θα αυξάνονται περισσότερο διότι ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί καθώς οι οικογένειες πρέπει να λύσουν αφενός μεν το επισιτιστικό πρόβλημα διαβίωσης και αφενός δε να συμβάλλουν ως φορολογούμενοι στο ελάχιστο στα έσοδα του κράτους". Κατέληξε λέγοντας ότι "πρέπει να γίνουν δυνατές ρυθμίσεις από την πολιτεία ώστε οι φορολογικοί συντελεστές να μειωθούν καθώς το 2014 οι φόροι έχουν αυξηθεί σημαντικά ακόμα και για έναν άνεργο με το ελάχιστο ποσό να αγγίζει τα 350 ευρώ οπότε κατανοούμε ότι υπάρχει πρόβλημα". Τέλος ποσοτικά οι αγροτικές περιοχές αφήνουν εισόδημα σε σχέση με αστικές περιοχές απλώς οι συνθήκες είναι αυτές που διαφοροποιούνται σε ότι αφορά την διαβίωση μεταξύ επαρχίας και κέντρου.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ


Πηγή : radio 936

Φιλιατρά: Απατεώνες εξαπάτησαν φαρμακοποιό και ταξιτζή

Απίστευτη εξέλιξη υπήρξε χθες στην υπόθεση εξαπάτησης μιας φαρμακοποιού σταΦιλιατρά, καθώς αυτοβούλως ένας ταξιτζής από την Χώρα παρουσιάστηκε στην Αστυνομία και δήλωσε ότι αυτός πήγε και πήρε τα χρήματα, καθώς προηγουμένως είχε επικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικά μια γυναίκα που του παρουσιάστηκε ως γιατρός των Φιλιατρών. Υπενθυμίζουμε ότι στο φαρμακείο είχε τηλεφωνήσει μια γυναίκα λέγοντας ότι είναι γνωστή γιατρός των Φιλιατρών και είχε ζητήσει 550 ευρώ προκειμένου να πληρώσει τη ΔΕΗ και ότι θα περνούσε να τα πάρει ένα συγγενικό της πρόσωπο, καθώς η ίδια βρισκόταν εκτάκτως στην Αθήνα με την άρρωστη μητέρα της.

Πράγματι, από το φαρμακείο πέρασε ένας άνδρας και πήρε τα χρήματα, αλλά όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια η πραγματική γιατρός δεν είχε επικοινωνήσει ποτέ με τη φαρμακοποιό, οπότε επρόκειτο περί απάτης. Χθες το πρωί στο Αστυνομικό Τμήμα Κυπαρισσίας αρχικά, και στην συνέχεια σε αυτό των Φιλιατρών, παρουσιάστηκε ένας ταξιτζής από τη Χώρα που δήλωσε ότι αυτός ήταν που είχε πάει να πάρει τα χρήματα - υποτίθεται για λογαριασμό της γιατρού, όπως νόμιζε και ο ίδιος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο ταξιτζής είχε σηκώσει το τηλέφωνο στην πιάτσα των ταξί της Χώρας και μια γυναίκα δήλωσε ότι είναι συγκεκριμένη γιατρός από τα Φιλιατρά. Του ζήτησε να πάει μέχρι τα Φιλιατρά να πάρει ένα χρηματικό ποσό που του χρωστούσε η φαρμακοποιός, ενώ παράλληλα του ζήτησε και το κινητό του τηλέφωνο για να επικοινωνήσει στη συνέχεια μαζί του. Ο ταξιτζής δέχτηκε και πήγε στα Φιλιατρά. Εκεί η άγνωστη γυναίκα επικοινωνώντας και πάλι με τον ταξιτζή και του ζήτησε -σύμφωνα με τις πληροφορίες- να παρκάρει το αυτοκίνητο στην πλατεία, να πάει με τα πόδια στο φαρμακείο και να δηλώσει ότι είναι συγγενικό πρόσωπο της γιατρού.

Ολα αυτά δημιούργησαν υποψίες στον ταξιτζή, αλλά ενώ η τηλεφωνική του επικοινωνία με την άγνωστη γυναίκα συνεχιζόταν, όταν έφτασε στο φαρμακείο εκείνη ζήτησε να μιλήσει η ίδια με τη φαρμακοποιό. Εκεί ο ταξιτζής βλέποντας μια κάποια οικειότητα μέσω τηλεφώνου έκανε στην άκρη τις υποψίες του και πίστεψε ότι πράγματι οι δύο γυναίκες γνωρίζονταν. Αφού πήρε τα χρήματα και έφυγε, η άγνωστη γυναίκα του ζήτησε τηλεφωνικά να καταθέσει τα χρήματα με τηλεφωνική επιταγή σε συγκεκριμένο όνομα και ταχυδρομικό κατάστημα, αφού κρατούσε ένα ποσό για την κούρσα του. Αυτό πράγματι έκανε ο ταξιτζής από το ταχυδρομικό γραφείο των Γαργαλιάνων, και όπως διαπιστώθηκε χθες από την Αστυνομία, τα χρήματα πήγε και τα παρέλαβε ένας άνδρας στο όνομα του οποίου είχαν κατατεθεί και τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της Αστυνομίας.

Σε όλη αυτή την περίπλοκη απάτη προσπαθεί πλέον να ρίξει φως το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών, εξετάζοντας τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του.

Κ. Μπ.


Πηγή : eleutheria online

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Αγανάκτηση στο Μάραθο για το γεφύρι της... Άρτας!

Αγανακτισμένοι είναι οι επαγγελματίες του Μαράθου καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα το γεφύρι στο Λαγκούβαρδο και άρα δεν έχει αποκατασταθεί η οδική σύνδεση του χωριού τους με ένα μεγάλο τμήμα της Τριφυλίας και όχι μόνο.

Σε σύσκεψη των επαγγελματιών της περιοχής ενόψει της νέα τουριστικής περιόδου, το θέμα απασχόλησε έντονα τους επαγγελματίες και είναι χαρακτηριστικό πως υπήρχε πρόταση για δυναμικές κινητοποιήσεις -ακόμη και για κλείσιμο του δρόμου προς τους Γαργαλιάνους -αν δεν ολοκληρωθεί άμεσα το έργο.

Το έργο έχει μεν φτάσει στο τελικό στάδιο, όμως οι επαγγελματίες της περιοχής ζητούν την ολοκλήρωσή του αν είναι δυνατό και μέσα σε αυτή την εβδομάδα, και σίγουρα πριν την 25η Μαρτίου ώστε να μη χάσουν μια ακόμη αργία.

Όπως χαρακτηριστικά μας είπαν επαγγελματίες της περιοχής, το χωριό τους και η τοπική τους οικονομία ζει από τον τουρισμό και τον κόσμο που το επισκέπτεται για να απολαύσει το φαγητό του δίπλα στη θάλασσα. Πλέον μας επισήμαναν έχει έρθει άνοιξη, ο καιρός είναι πολύ καλός αλλά με τον Μάραθο οδικά αποκλεισμένο τα μαγαζιά του χωριού δεν μπορούν να δουλέψουν.

Μάλιστα μας τονίστηκε πως σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουν το μόνο που απομένει για την ολοκλήρωση του έργου είναι η μεταφορά μιας κολόνας και να πέσει άσφαλτος. Όσον αφορά την κολόνα η μεταφορά της πληρώθηκε και μπορεί να γίνει άμεσα, ενώ και το να πέσει ασφαλτοτάπητας είναι υπόθεση 1-2 ημερών.

Αυτό που ζητούν είναι να επισπευστούν οι εργασίες ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός του χωριού τους, που αποτελεί πλήγμα για πολλά επαγγέλματα.

Κ. Μπ.


Πηγή : eleutheria online

Φιλιατρά: Συνελήφθη 15χρονος για κλοπή μοτοσικλέτας

Συνελήφθη, εχθές (18.3.2014) το πρωί, στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών, ένας 15χρονος ημεδαπός ΡΟΜΑ, γιατί όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, προχθές το απόγευμα, στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, αφαίρεσε μία δίκυκλη μοτοσικλέτα ιδιοκτησίας ημεδαπής.

Η μοτοσικλέτα βρέθηκε και αποδόθηκε στην ιδιοκτήτρια της.


Πηγή : filiatra net

Ρουμάνοι δικάζονται στην Καλαμάτα για ένοπλες ληστείες και κλοπές σε Τριφυλία και Ηλεία

Ένοπλες ληστείες και κλοπές κατηγορούνται ότι διέπρατταν σε περιοχές της Τριφυλίας και της Ηλείας τρεις νεαροί Ρουμάνοι, οι οποίοι από χθες δικάζονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και διάπραξης ληστειών και κλοπών. Ήδη κρατούμενοι γι’ αυτή τη υπόθεση είναι οι δύο νεαροί Ρουμάνοι, ενώ ο τρίτος διαφεύγει. Κατηγορούμενη είναι και πρώην φίλη του φυγόδικου, στο σπίτι της οποίας βρέθηκαν κλοπιμαία.

Ένοπλες ληστείες

Αστυνομικός της ΟΠΚΕ Κυπαρισσίας κατέθεσε ότι στις 25 Ιουνίου του 2013, κατά τη διάρκεια νυχτερινής περιπολίας, είδαν τον ένα νεαρό Ρουμάνο. Όταν του φώναξαν να τον ελέγξουν, τράπηκε σε φυγή. Μόλις τον έπιασαν, σε τσάντα που κρατούσε βρήκαν ένα παλιό όπλο με φυσίγγια. Στο Τμήμα τούς αποκάλυψε ότι είχε κάνει 12 κλοπές, αλλά όχι ληστείες. Το δεύτερο Ρουμάνο, όπως είπε ο αστυνομικός, τον συνέλαβαν σε καφετέρια της Κυπαρισσίας, ενώ τον τρίτο δεν τον εντόπισαν.

Κάνοντας έρευνα στους χώρους τους, στο σπίτι της πρώην φίλης του φυγόδικου βρήκαν μια μεγάλη τηλεόραση, ένα φορητό υπολογιστή και κάποια άλλα αντικείμενα που προέρχονταν από κλοπές. Επίσης, στο σπίτι του πρώτου βρέθηκε ένα πιστόλι κρότου- λάμψης. Θύμα τους είχε πέσει ένας ηλικιωμένος που διαμένει χρόνια στο Τορόντο και επιστρέφει ανά τακτά διαστήματα στην Κυπαρισσία. Όπως κατέθεσε, δύο άτομα με κουκούλες μπήκαν από ανασφάλιστη πόρτα στο σπίτι, την ώρα που κοιμόταν, του κόλλησαν το όπλο στο κεφάλι, τον χτύπησαν με τη λαβή στο μέτωπο και του πήραν 5.000 δολάρια Καναδά, το ρολόι, ένα δαχτυλίδι και τα κλειδιά του σπιτιού. Αναγνώρισε, είπε, τη φωνή του δεύτερου, όταν τους συνέλαβαν. Παραδέχονται μόνο τις κλοπές Βενζινοπώλης από την Κυπαρισσία κατέθεσε ότι του επιτέθηκαν την ώρα που κατέβαινε από το αυτοκίνητό του για να πάει στο σπίτι του.

Του έβαλαν το όπλο στο στήθος και του πήραν την τσάντα που κρατούσε, νομίζοντας ότι είχε χρήματα. Αυτή, όμως, είχε λαχανικά και ο βενζινοπώλης εκμεταλλεύτηκε το χρόνο, τους έσπρωξε και προσπάθησε να ξεφύγει. Όπως είπε, τον καταδίωξαν, πυροβόλησαν 3-4 φορές στον αέρα και έφυγαν, γιατί οι γείτονες άρχισαν να βγαίνουν έξω. Δήλωσε δε, πως ανεπιφύλακτα αναγνωρίζει και τους δύο, καθώς τους ξέρει πολύ καλά. Ακολούθως κατέθεσαν ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου, όπου βρέθηκε αποτύπωμα του δεύτερου Ρουμάνου, ιδιοκτήτης ταβέρνας στον Αη- Γιαννάκη, από τον οποίο έκλεψαν τηλεόραση και υπολογιστή, ιδιοκτήτης ταβέρνας στη Ζαχάρω, απ’ που έκλεψαν τηλεόραση, ηχοσύστημα και ποτά, καθώς και άλλοι τέσσερις ιδιοκτήτες σπιτιών και αποθηκών. Στην απολογία του, ο πρώτος κατηγορούμενος, ισχυρίσθηκε ότι οι τρεις τους είχαν κάνει 4-5 κλοπές, αλλά ο ίδιος δε συμμετέσχε σε καμία ληστεία. Για την ημέρα που τον έπιασαν, είπε ότι το όπλο του το έδωσε ο δεύτερος προκειμένου να το πουλήσει, ενώ αρνήθηκε τη συμμετοχή του στις δύο ένοπλες ληστείες. Τέλος, είπε ότι ο φυγόδικος τον παρέσυρε στις πράξεις αυτές.


Πηγή : tharros news

Ποιητική βραδιά στον νερόμυλο...

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΝΕΡΟΜΥΛΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η 21η Μαρτίου.

Στον Παλιό Νερόμυλο θα γιορτάσουμε αυτή την ημέρα, μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων που οργανώνονται και που εκφράζουν τη φιλοσοφία μας. Την Παρασκευή το βράδυ στις 20:30 θα ξεκινήσει η ποιητική βραδιά : με απαγγελίες ποιημάτων από τους μεγάλους Έλληνες ποιητές μας μέσω προβολών. Η πιο ωραία στιγμή της βραδιάς θα είναι οι απαγγελίες ποιημάτων από τους ίδιους τους φίλους του Παλιού Νερόμυλου.

Γι’ αυτό το λόγο, καλούμε όσους επιθυμούν να λάβουν μέρος, να επιλέξουν το αγαπημένο τους ποίημα, του αγαπημένου τους ποιητή και να έρθουν να μοιρασθούν μαζί μας με μια απαγγελία τα συναισθήματα και τα νοήματα που εκπέμπει. Μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, παραστάσεις παραμυθιών για παιδιά και τελευταία τα Απόβραδα της Τετάρτης με «Θάματα και Αποστάγματα» είναι πολλές από τις δραστηριότητες του Παλιού Νερόμυλου με στόχο να υπηρετήσουμε πάντα την πνευματικότητα και την αυθεντική διασκέδαση των φίλων που μας επισκέπτονται.


Πηγή : kyparissiotis

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Η παλιά πόλη Κυπαρισσίας στις ματιές του BEST TV

Αγαπητοί φίλοι γειά σας!Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 16 και 23 Μαρτίου 20.00 – 21.00 θα προβληθεί στην τηλεόραση η εκπομπή Ματιές( κάθε Κυριακή αφιέρωμα στη Μεσσηνία) αφιερωμένη στην Κυπαρισσία και θα υπάρχει εκτενής αναφορά στην Παλιά Πόλη όπου εγώ προσωπικά ξενάγησα το συνεργείο στις φανερές, αλλά και τις κρυφές ομορφιές της Παλιάς μας Πόλης.

Η συνέντευξη αφορά την κα Τζίμα Ιμιρζιάδη Κανάλι BEST. Το κανάλι BEST είναι της Καλαμάτας και πρόσφατα έχει ανέβει στην πλατφόρμα του ΟΤΕ και ως εκ τούτου εκπέμπει με πανελλήνια εμβέλεια! Για το λόγο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η προβολή και της Κυπαρισσίας και της Παλιάς Πόλης. Καλή Κυριακἠ!!


Πηγή : kyparissiotis

Κυπαρισσία – Τσικλητήρας Πύλου 2-0

Στις νίκες επέστρεψε η Κυπαρισσία που επικράτησε στο γήπεδο της με 2-0 του Τσικλητήρα Πύλου. Οι γηπεδούχοι ήθελαν πάση θυσία τη νίκη για να παραμείνουν στην κορυφή και τα κατάφεραν. Έτσι, συνεχίζουν να βρίσκονται στην 1η θέση με 4 βαθμούς διαφορά από Πάμισο άλλα με έναν αγώνα περισσότερο.Mόλις στο 4΄ο Παναγόπουλος με πέναλτι έκανε το 1-0. Στο 60′ ο Στρέπι διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα (2-0).Διατητής του αγώνα ήταν ο Πλακογιάννης, με βοηθούς τους Καλογερόπουλο και Τσίρμπα. Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Ντουγέρογλου, Ανδρουτσής, Γιαννόπουλος, Μανδραπήλιας (65′ Μητρόπουλος), Γαργαρώνης, Λυδιώτης, Μιτροφ, Ντιόπ, Στρέπι (72′ Δαλαβούρας), Σουπούλι (85′ Κωνσταντόπουλος), Παναγόπουλος.

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Μίντζηρας, Παπαγεωργίου, Κωστόπουλος, Πανταζόπουλος, Δούνιας, Μπ0υντάς, Κουλόπουλος, Πλατάκης, Σωτηρόπουλος (85′ Κατσιγιαννης), Μαρης (78′ Λαζαρης), Διακουμής


Πηγή : kyparissiotis

Εράνη Φιλιατρών: Ανακοίνωση της Διοίκησης για τον Τελικό

Σε ανακοίνωση για τον Τελικό του Κυπέλλου Μεσσηνίας, προέβη η Διοίκηση της Εράνης Φιλιατρών, αναφερόμενη και στη δήλωση του Προέδρου της Κυπαρισσίας κ. Τσάγκου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Με την κακοδαιμονία μας τα έχουμε για μία ακόμα φορά γιατί όπως και σε πολλά παιχνίδια του πρωταθλήματος, έτσι και στον τελικό του κυπέλλου οδηγηθήκαμε σε δύο αναγκαστικές αλλαγές (Μοροσάνου, Μπεγκλετζής). Παρ' όλα αυτά θέλουμε να συγχαρούμε τους ποδοσφαιριστές και τον προπονητή μας για την εμφάνισή τους και την προσπάθεια που κατέβαλλαν.

Συγχαρητήρια και στην ομάδα της Κυπαρισσίας για την κατάκτηση του κυπέλλου και την προσπάθειά τους. Είχαν ένα λόγο να το θέλουν πιο πολύ επειδή ήταν το πρώτο τους. Στη διαδικασία των πέναλτι πριν δύο χρόνια η τύχη ήταν μαζί μας. Τώρα ήταν με την Κυπαρισσία. Πιστεύουμε ότι έγινε ένας καλός τελικός και αξίζουν συγχαρητήρια στις δύο ομάδες, στη διαιτησία και στην ΕΠΣΜ για την όλη διοργάνωση.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που ακολούθησε την ομάδα και σε όλους τους φίλαθλους της Μεσσηνίας που με τη μεγάλη παρουσία τους βοήθησαν την προσπάθεια των δύο ομάδων. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι τους ανταμείψαμε.

Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο της Κυπαρισσίας κ. Τσάγκο για τη δήλωσή του, ότι θεωρεί μεγαλύτερη επιτυχία να κερδίσει την Εράνη στο κύπελλο από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αυτό για εμάς είναι η επιβράβευση για τα 8 κύπελλα που έχουμε κατακτήσει και για ότι έχουμε καταφέρει σαν ομάδα.

Είναι πολύ ευχάριστο ο αντίπαλός σου σ' έναν τελικό να αναγνωρίζει το μέγεθος της ομάδας σου. Αυτή είναι η αλήθεια, η Εράνη είναι πολύ μεγάλη ομάδα".


Πηγή : filiatra net

Ο Σύλλογος Καφεπωλών Γαργαλιάνων καλεί τον εμπορικό κόσμο της Τριφυλίας σε αγώνα κατά του ΟΑΕΕ

«Χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και χάνουν το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης»,επισημαίνουν μέλη του Συλλόγου Καφεπωλών Γαργαλιάνων. Διαγραφή οφειλών στον ΟΑΕΕ θα διεκδικήσουν ανασφάλιστα μέλη του στη Θεσσαλονίκη, ανάλογη κίνηση ετοιμάζεται και στην περιοχή της Τριφυλίας με μπροστάρη το Σύλλογο Καφεπωλών Γαργαλιάνων. Τη διαγραφή των οφειλών τους γαι το χρόνο της μη παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των τόκων και των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, διεκδικούν δικαστικά από τον ΟΑΕΕ τα ανασφάλιστα μέλη του στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποι του νεοσύστατου συλλόγου «ανασφαλίστων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ» νομού Θεσσαλονίκης, το επόμενο διάστημα σκοπεύουν να καταθέσουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.Ισχυρίστηκαν ότι εάν ήταν χαμηλότερες οι εισφορές και η ρύθμιση των δόσεων «της τάξης των 200 ευρώ το μήνα» ο ΟΑΕΕ «δε θα είχε σήμερα 400.000 ανασφάλιστους λόγω αδυναμίας καταβολής εισφορών και έλλειμμα, αλλά πλεόνασμα έως και μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως».

Όπως επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΕΕΘ Χρήστος Νικολόπουλος από τα 40.000 ενεργά μέλη του ΕΕΘ, οι 20.000 είναι ανασφάλιστοι. «Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στους αυτοαπασχολούμενους, που είναι ανασφάλιστοι σε ποσοστό 90%» τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΕΘ Γιώργος Ηλιάδης.Εκπρόσωποι του συλλόγου ανασφαλίστων αναφέρθηκαν σε περιστατικά συνεπών για πολλά χρόνια ασφαλισμένων, που λόγω κρίσης αδυνατούν να πληρώσουν και τιμωρούνται με φυλάκιση από τα δικαστήρια, ενώ κινδυνεύουν και με κατασχέσεις και ζήτησαν να μειωθούν οι εισφορές, να διαγραφούν οι προσαυξήσεις και να ρυθμιστούν «ρεαλιστικά» οι οφειλές.Γενικό προσκλητήριο προς όλο τον εμπορικό κόσμο της Τριφυλίας από το Σύλλογο Καφεπωλών Γαργαλιάνων καθώς το θέμα αφορά όλους ώστε να δημιουργήσουν ανάλογο σύλλογο.Τις επόμενες μέρες αναμένονται εξελίξεις στο θέμα και θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις.

Με πληροφορίες και από το garglianoionline.


Πηγή : radio 936

Θανάσης Πετράκος: «Ορατός ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί το Φιλιατρινό Φράγμα»

Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις και παρεμβάσεις μας οι αρμόδιοι φορείς, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεχίζουν να αδιαφορούν για την ολοκλήρωση του Φιλιατρινού φράγματος . Δεν προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του. Αποτέλεσμα αυτής της προκλητικής αδιαφορίας ήταν, πριν λίγες ημέρες, η κατασκευάστρια εταιρεία να προχωρήσει στην καταγγελία της σύμβασης.

Η απαράδεκτη αυτή αδιαφορία τους έχει επιπλέον ως συνέπεια το ημιτελές έργο να έχει υποστεί ζημιές από τις βροχοπτώσεις και ο κίνδυνος περεταίρω καταστροφών είναι ορατός.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Περιφέρεια Πελοποννήσου οφείλουν επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σοβαρευτούν προκειμένου να ολοκληρωθεί το σημαντικό αυτό έργο για την περιοχή της Τριφυλίας.


Πηγή : filiatra news

Περιοδεία Γόντικα στην Κυπαρισσία

Περιοδεία στη Κυπαρισσία με επισκέψεις σε υπηρεσίες και φορείς κοντά όμως στον απλό πολίτη προέβη ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Πελοποννήσου Νίκος Γόντικας με τον Σαράντο Κουκούμη, καταλήγοντας στο Νοσοκομείο της πόλης όπου επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του και είχαν επαφές με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους.

Αμέσως μετά ο κ. Γόντικας δήλωσε ότι:

Στεκόμαστε απέναντι στη προοπτική λουκέτου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας που προωθεί η συγκυβέρνηση αναδεικνύοντας την ανάγκη που υπάρχει μετά την συρρίκνωση των κέντρων υγείας που θα σημάνει ότι τα πλατιά λαικά στρώματα όπως εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και πολίτες, πρέπει να αναγάγουν σε δική τους υπόθεση την πάλη για δημόσια δωρεάν υγεία, ζητώντας να υπερψηφιστεί ο συνδυασμός του.

ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο κ. Κουκούμης ως επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Τριφυλίας συμπλήρωσε ότι "συνεχίζονται οι περιοδείες στη Τριφυλία αναδεικνύοντας τα καυτά προβλήματα που απασχολούν τα πλατιά λαικά στρώματα στο Δήμο μας, όπως το αγροτικό και το θέμα της υγείας επισκεπτόμενοι το προσωπικό και τους εργαζόμενους που δεν βρίσκουν πάντα υλικά και εφόδια με αποτέλεσμα ο κόσμος να ταλαιπωρείται καθημερινά.


Πηγή : best-tv

Τιμήθηκε στην Καρδαμύλη η επέτειος εξέγερσης των Μανιατών

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος η επέτειος της εξέγερσης των Μανιατών το 1821 από τους Δήμους Δυτικής και Ανατολικής Μάνης. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες από την Καρδαμύλη, όπου στις 2.00 μετά το μεσημέρι, προ του Ηρώου της πλατείας, παρατάχθηκαν οι σημαίες σχολείων και συλλόγων.

Στις 2.25 έφθασε η σημαία των Μανιατών και ακολούθησε η έπαρσή της. Λίγο αργότερα έφθασαν οι μαντατοφόροι, από την έδρα του Πετρόμπεη, με το μήνυμα της έναρξης του Αγώνα στους καπεταναίους της Δυτικής Μάνης. Τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων του ’21, κατατέθηκαν στεφάνια και στη συνέχεια όλοι οι παριστάμενοι μετέβησαν στον ιστορικό χώρο του Αγίου Σπυρίδωνα και των Πυργόσπιτων των Μούρτζινων – Τρουπάκηδων, στην παλαιά Καρδαμύλη, όπου ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγής Κουμάντος, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Ακολούθησε το προσκλητήριο των Μανιατών που συμμετείχαν στην κατάληψη της Καλαμάτας και στον Ιερό Αγώνα του ’21, και η αναπαράσταση της συνάντησης των καπεταναίων και της ιστορικής απόφασής τους, με τη συμμετοχή ερασιτεχνών ηθοποιών, μελών του Συλλόγου Νεδουσαίων, του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας και της κα Ευτυχίας Δημητρακοπούλου, με τη σκηνοθεσία να ανήκει στον Β. Φλώρο. Οι εκδηλώσεις στο Δήμο Δυτικής Μάνης ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς και μικρή δεξίωση στο Δημαρχείο, ενώ συνεχίστηκαν χθες το απόγευμα στο Γύθειο της Ανατολικής Μάνης, και σήμερα και αύριο στην Αρεόπολη.


Πηγή : kalamata news

Μεθώνη. Το Ελληνικό Τρίγωνο των Βερμούδων

Η υποθαλάσσια άβυσσος, όπου βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, λόγω των πολλών ναυαγίων που έχουν σημειωθεί μπορεί να χαρακτηριστεί ως Ελληνικό Τρίγωνο των Βερμούδων...

Λίγα μίλια νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας, απέναντι από την Μεθώνη, βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου (στα 5.121 μ.), το Φρέαρ των Οινουσσών. «Νέστωρ» και Φρέαρ των Οινουσσών

Από εκεί λαμβάνουν χώρα οι έρευνες του πειράματος «Νέστωρ». Ουσιαστικά το όνομα του πρωτοποριακού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν ελληνικά και ξένα ερευνητικά ιδρύματα, είναι το ακρωνύμιο NESTOR (Neutrino Extended Submarine Telescope with Oceanographic Research). Στόχος είναι, μέσα από τα βάθη της αβύσσου όπου μπορούν να «εγκλωβιστούν» καθώς δεν φτάνει ηλιακό φως, να ερευνηθεί η ύπαρξη των νετρίνων, αυτών των μικροσκοπικών σωματιδίων που ελπίζεται ότι θα δώσουν καθοριστικές για το παρελθόν του Σύμπαντος πληροφορίες.

Στο φρέαρ έχει στηθεί ένα τεράστιο τηλεσκόπιο, μεγαλύτερο από τον Πύργο του Αϊφελ, ενώ πρόσφατα ποντίστηκε - με μεγάλες δυσκολίες - και το καλώδιο οπτικών ινών που δίδει πληροφορίες στον σταθμό των ερευνητών ο οποίος έχει εγκατασταθεί στο παλιό γυμνάσιο της Πύλου.

«Navigare con Sapienza». Αυτή ήταν η συμβουλή («πλεύσε με σοφία») στους ναυτικούς του ύστερου Μεσαίωνα αποτυπωμένη σε χάρτες από τους κοσμογυρισμένους τότε Ενετούς. Λέγεται ότι η φράση αυτή ολοκληρωνόταν κοντά στη Μεθώνη και η λέξη «Sapienza» έπεφτε πάνω σε ένα νησάκι μπροστά στο λιμάνι της. Γι' αυτό βαφτίστηκε έτσι η Σαπιέντζα. Αποτελεί πάντως ταιριαστό όνομα για όσους πλέουν στα νερά της διάσπαρτης από ναυάγια περιοχής. Προφανώς δεν είχαν υπόψη τους τη συμβουλή αυτή οι καπετάνιοι των δύο φορτηγών που συγκρούστηκαν λίγα μίλια μακρύτερα από τη Σαπιέντζα στις 5.43 το πρωί του Απριλίου του 2013, Μεγάλη Δευτέρα.

Πολλά τα βυθισμένα σκαριά πλοίων όλων των εποχών και σπουδαία τα φορτία τους, που έρχονται στο φως συνήθως από τους ψαράδες που βουτούν στα νερά αυτά - πρωτοεντόπισαν τα «μάρμαρα» γύρω στο 1920. Εκεί ναυάγησε ένα πλοίο με κλεμμένο φορτίο, τις γρανιτένιες κολόνες που πιθανολογείται ότι προέρχονταν από το Μεγάλο Περιστύλιο του Ηρώδη στην Καισάρεια της Παλαιστίνης (1ος αι. μ.Χ.). Εκεί το επονομαζόμενο «ναυάγιο των σαρκοφάγων», καθώς το φορτίο ήταν ρωμαϊκές σαρκοφάγοι από τιτανιούχο λίθο. Κατά τον θρύλο, ήταν το σημείο όπου αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος όταν πηγαίνοντας στη Ρώμη το πλοίο του έπεσε σε καταιγίδα. Το νησί ήταν γνωστό αγκυροβόλιο αλλά και σημαντικό λιμάνι στη Μεσόγειο για όποιον ήθελε να ελέγχει το πέρασμα προς την Ανατολή. Γι' αυτό δεν προκαλεί εντύπωση που οι Ενετοί, οι θαλασσοκράτορες της εποχής, το πήραν μετά τη Δ' Σταυροφορία, το 1209, με τη «Συνθήκη της Σαπιέντζας».

Ο θρύλος λέει ότι σε έναν κολπίσκο του νησιού, σε μια σπηλιά που δεν υπάρχει πια, κρυβόταν ο πειρατής Μανέτας. Αποτέλεσε πάντως αγκυροβόλιο και ορμητήριο τόσο των Τούρκων και των Ενετών όσο και του Ελληνικού στόλου το 1825.

Ο Ιμπραήμ και το κυνήγι του χρυσού

Απέναντι, στη Μεθώνη, σπουδαίο γεωπολιτικό κόμβο επί αιώνες, αποβιβάστηκε το 1825 ο στρατός του Ιμπραήμ σκορπώντας τον τρόμο στους επαναστατημένους Ελληνες καταλαμβάνοντας μεγάλο τμήμα του Μοριά. Εγκαταστάθηκε στο ενετικό κάστρο της πόλης (χτίστηκε το 1209 για να εξυπηρετήσει τα πλοία και τον θαλάσσιο διάδρομο που ήλεγχαν οι Ενετοί), το οποίο είχαν καταλάβει οι Οθωμανοί το 1500 και ανακατέλαβε ο βενετός ναύαρχος Φραντζέσκο Μοροζίνι το 1686. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Τούρκοι από το 1715 που ανέλαβαν τον έλεγχο της στρατηγικής αυτής - από το Βυζάντιο ακόμη - πόλης, την κράτησαν καθ' όλη τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 παρ' ότι πολιορκήθηκε πολλάκις. Τελικά την πόλη θα απελευθερώσει αμαχητί το 1828 ο Μαιζών με το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα.

Στα πολλά ναυάγια γύρω από τη Σαπιέντζα και τη Σχίζα αναζητούσαν πρόσφατα και το πλοίο που μετέφερε τον θρυλούμενο χρυσό των εβραίων της Θεσσαλονίκης που είχαν αρπάξει οι ναζί. Ο γερμανός αξιωματικός Μαξ Μέρτεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μια τεράστια περιουσία με χρυσές λίρες και κοσμήματα. Υποσχέθηκε στον εβραϊκό πληθυσμό ότι δεν θα σταλούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης αν του δώσουν τα πολύτιμα υπάρχοντά τους, αλλά τελικά υπέγραψε τον εκτοπισμό τους.

Το κυνήγι αυτού του «χαμένου θησαυρού» ξεκίνησε το 2000 για να εντοπιστεί ό,τι έχει απομείνει από το καΐκι που το 1943 λέγεται ότι βυθίστηκε στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Τελικά όσοι συμμετείχαν αποκόμισαν μόνο απογοήτευση μιας και ο περίφημος καταποντισμένος «θησαυρός του Μέρτεν» δεν βρέθηκε ποτέ. Ήταν όμως μία ακόμη ιστορία για θησαυρό που ακούν οι κάτοικοι της περιοχής εδώ και πολλά χρόνια. Άλλοι λένε για πειρατές που σταμάτησαν εκεί και έκρυψαν διαμάντια και λίρες. Κάποιοι ψαράδες ισχυρίζονταν ότι η θάλασσα ξέβραζε χρυσές λίρες σε συγκεκριμένα σημεία.

Με τέτοιον θησαυρό ναυαγίων όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό που συζητείται, η δημιουργία ενός υποβρύχιου αρχαιολογικού πάρκου, θα κατευνάσει κάπως την ήδη εξημμένη φαντασία ορισμένων.

Η Γαλέρα με τους Γρανιτένιους κίονες

Τα πρώτα χρόνια του 10υ μ.Χ. αιώνα, όταν στην τότε παντοδύναμη Ρώμη βασίλευε ο καίσαρας Οκταβιανός ή Γάιος Οκτάβιος ή Αύγουστος, ο Ηρώδης Φίλιππος Β', γιος του Ηρώδη του Μεγάλου και τετράρχης Ιτουραίας και Τραχωνίτιδας, μετονόμασε την πόλη Πανιάδα, προς τιμήν του Αυγούστου, σε Καισάρεια. Η αρχαία πόλη της Παλαιστίνης στις εκβολές του Ιορδάνη, που μέχρι τότε όφειλε το όνομά της σε ένα σπήλαιο της περιοχής που ήταν αφιερωμένο στον τραγοπόδαρο θεό Πάνα, έμεινε από τότε γνωστή και σαν Καισάρεια του Φιλίππου. Στη μετονομασία της πόλης ανοικοδομήθηκε και ένα λαμπρό περιστύλιο, με γρανιτένιες κολώνες που έφθασαν γι' αυτό το σκοπό εκεί από το Ασουάν της Αιγύπτου.

Τους επόμενους αιώνες, κατά τη διάρκεια της πρώτης σταυροφορίας και μετά την κατάληψη της Ιερουσαλήμ το 1099, το περιστύλιο της Καισάρειας καταστράφηκε συθέμελα και φυγαδεύτηκε, μαζί με άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς, από τους Βενετούς με πλοία στη Δύση.

Κάτι ανάλογο επαναλήφθηκε περίπου εκατό χρόνια αργότερα, στην τέταρτη σταυροφορία, όταν και τότε οι πολιτιστικοί θησαυροί της Κωνσταντινούπολης φυγαδεύτηκαν και πάλι για να λαμπρύνουν την πόλη των δόγηδων. Όμως, τουλάχιστον ένα από τα πλοία, που μετέφεραν μεταξύ των άλλων αρχαιοτήτων και δώδεκα γρανιτένιες κολώνες από την Καισάρεια, βούλιαξε στο "Στενό" της Μεθώνης, σε απόσταση 50-60 μέτρων από το ακρωτήριο Καρσί της Σαπιέντζας. Σήμερα, σε βάθος 7-8 μέτρων, αναπαύονται στο βυθό του "Στενού", διασκορπισμένα σε διάμετρο περίπου τριάντα μέτρων, αρκετά κομμάτια από σπασμένους γρανιτένιους κίονες, αλλά και ένας ακέραιος κίονας. Ένα κομμάτι από τις ερυθρωπές γρανιτένιες κολόνες, ανελκύστηκε από το ναυάγιο, κάποια στιγμή στη διάρκεια της α' βενετοκρατίας. Αφού διακοσμήθηκε με γοτθικό κιονόκρανο (gotico fiorito), τοποθετήθηκε στο προαύλιο του παλατιού του castellano της Μεθώνης. Μετά την ανέλκυση του κίονα από τη βυθισμένη γαλέρα, το ναυάγιο ξεχάστηκε.

Οι τέσσερις ρωμαϊκές σαρκοφάγοι από την Τροία

Ένα άλλο αρχαίο ναυάγιο του 2ου ή 3ου μ.Χ. αιώνα, τουλάχιστον τέσσερις ρωμαϊκές σαρκοφάγοι από τιτανιούχο λίθο και προέλευση τις ακτές της Τροίας στη Μυσία κοσμούν κι αυτές το βυθό του Στενού της Μεθώνης. Μαζί τους βρίσκονται φυσικά και τα σκεπάσματά τους. Η μια είναι σπασμένη και οι άλλες τρεις ανέπαφες. Πάνω τους φέρουν πανομοιότυπες ανάγλυφες παραστάσεις με γιρλάντες.

Το 1920, ντόπιοι ψαράδες εντόπισαν το ναυάγιο των ρωμαϊκών σαρκοφάγων. Έτσι, το 1925, ο ιστοριοδίφης δικηγόρος της Καλαμάτας Διονύσιος Πόταρης, που τότε υπηρετούσε στην Πύλο ως διευθυντής του συνεταιρισμού σταφίδας, εντόπισε με τη βοήθεια των ψαράδων και κατέγραψε τα "μάρμαρα". Τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 1925, έστειλε δυο αναφορές στο υπουργείο Παιδείας που τότε ήταν αρμόδιο και εν τω μεταξύ κατόρθωσε, με δικά του έξοδα και με περαστικούς από την Πύλο Καλύμνιους σφουγγαράδες, να ανελκύσει μια ρωμαϊκή σαρκοφάγο.

Στη συνέχεια, την έστειλε με πλοίο από την Πύλο στον Πειραιά. Το 1963, ο αυτοδύτης Peter Throckmorton έφθασε στη Μεθώνη και, μετά από υποδείξεις και πάλι ντόπιων ψαράδων, "κατέβηκε", φωτογράφισε και αποτύπωσε σε ακριβή τοπογραφικά δια- γράμματα τα αρχαιολογικά ευρήματα των ναυαγίων των ρωμαϊκών σαρκοφάγων, αλλά και των γρανιτένιων κιόνων.

www.toxwni.gr


Πηγή : kanaloupou