Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Χαμόγελα για το θέμα της έκθεσης και οι γονείς έξω από το εξεταστικό κέντρο Τριφυλίας

ΧΩΡΙΣ άγχος κύλησε στο Εξεταστικό κέντρο Τριφυλίας στη Κυπαρισσία η πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων καθώς η προσέλευση των υποψηφίων ήταν μαζική ενώ το βατό θέμα από το βιβλίου του Γ. Γραμαμτικάκη για το φυσικό περιβάλλον και την αρμονική παρουσία του ανθρώπου ήταν θετικό.

Η αγωνία των γονιών σύμφωνα με το Ράδιο Κυπαρισσία 936, έξω από το κέντρο ήταν έκδηλη καθώς δε ήθελαν να μεταβιβάσου το άγχος στα παιδιά αλλά μόλις βγήκαν ήταν ικανοποιημένοι. O μαθητής Βασίλης Κ. τόνισε ότι το θέμα ήταν βατό και αφορούσε το φυσικό περιβάλλον, ενώ η ανάλυσή του ήταν ξεκάθαρη χωρίς να ζητηθούν διευκρινιστικές ερωτήσεις ενώ δήλωσε ότι οι συμμαθητές του έγραψαν αρκετά καλά στο θέμα που διαγωνίστηκαν. Ευχήθηκε καλή επιτυχία στα παιδιά για το μέλλον που τους ανήκει ενώ για τους πολιτικούς μας εκτίμησε ότι απέχουν από την πραγματικότητα καθώς δεν ακουμπούν τους νέους. Ο Σωτήρης Α. είπε ότι έγραψε η αδερφή του η οποία διατηρεί υψηλούς στόχους ενώ η εύρεση εργασίας αποτελεί το μείζον θέμα για τους νέους καθώς η αγορά έχει περιοριστεί. Το μήνυμα που έστειλε στα παιδιά ήταν ότι πρέπει να αποκτήσουν από νωρίς γνώσεις και καλή δύναμη.

ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ..ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ

Ως γονιός η Γεωργία Κοράκη είπε στο www.kyparissianews.com, ότι η αγωνία όλων είναι γνωστή γιατί κρίνεται το μέλλον των παιδιών από τις Πανελλαδικές ενώ αποτελεί το μεγάλο εφόδιο για τη ζωή, τα θέματα εξήγησε ότι ικανοποίησαν τα παιδιά και ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, ενώ ευχήθηκε να γράψουν όλα καλά. Για το μέλλον τόνισε ότι παρότι είναι δύσκολο δεν πρέπει να πτοηθούν και να προχωρήσουν για το μέλλον τους, να σπουδάσουν με την βοήθεια όλων ενώ οι γονείς δίνουν την δική τους μάχη. Από κοντά και οι γιαγιάδες που στηρίζουν το θεσμό της οικογένειας και είπαν ότι πρέπει τα παιδιά να είναι αισιόδοξα...

Γ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ


Πηγή : radio 936

Ευρωπαϊκή απαγόρευση στο χύμα ελαιόλαδο στα εστιατόρια

Σφραγισμένα και μιας χρήσης μπουκάλια με ελαιόλαδο καλούνται να χρησιμοποιούν από την 1η Ιανουαρίου 2014 όλα τα εστιατόρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντί των μπολ ή άλλων συσκευασιών με χύμα ελαιόλαδο που επιτρέπονται ως τώρα, σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι πρόκειται για μια κίνηση με σκοπό να βελτιωθεί η υγιεινή και που θα διασφαλίζει στους καταναλωτές ότι το ελαιόλαδο που τους σερβίρεται στα εστιατόρια δεν έχει διαλυθεί με χαμηλότερης ποιότητας λάδι. Ωστόσο κάποιοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή είναι δωράκι για τους ελαιοπαραγωγούς της Ευρώπης και το μόνο που θα φέρει είναι επιπλέον δυσαρέσκεια σε όσους είναι ήδη απογοητευμένοι από τη γραφειοκρατία στην Ένωση.

“Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν λογική και λειτουργούσε σωστά οι άνθρωποι δεν θα ήταν τόσο αντι-ευρωπαϊστές. Αλλά όταν πρόκειται για πράγματα τόσο παράλογα όσο αυτό θέτει σωστά ερωτηματικά για τη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη”, σχολίασε η ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής του κόμματος των Συντηρητικών στη Βρετανία Μαρίνα Γιαννακουδάκη.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από 15 χώρες - μέλη, συμπεριλαμβανομένων των κύριων ελαιοπαραγωγών χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. “Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως- παράγοντας το 70% της παραγωγής ελαιολάδου- ίσως αυτό είναι κάτι παραπάνω από μια καλή είδηση για τους Ευρωπαίους καταναλωτές”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Όλιβερ Ντρου.

Η Γερμανία αντιτάχθηκε στη συγκεκριμένη οδηγία σε μια ψηφοφορία ευρωπαίων αξιωματούχων, ενώ η Βρετανία απείχε.

Η γερμανική εφημερίδα “Sueddetsche Zeitung” περιέγραψε το σχέδιο ως “την πιο περίεργη απόφαση μετά τη θρυλική οδηγία για την καμπυλότητα των αγγουριών”.

enet.gr


Πηγή : filiatra net

Αντίσταση στο σύστημα φυτεύοντας παντού λαχανόκηπους

Ο Ρον Φίνλεϊ φυτεύει λαχανόκηπους στο Νοτιοκεντρικό Λος Άντζελες — σε εγκαταλειμμένα οικόπεδα, σε διαχωριστικές νησίδες δρόμων, σε πεζοδρόμια. Γιατί; Για διασκέδαση, για αντίσταση, για ομορφιά και για να δώσει μία εναλλακτική λύση στο πρόχειρο φαγητό, σε μια κοινότητα που «πιο πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από τα φαστ-φουντ παρά από τις δολοφονίες μέσα από αυτοκίνητο».

enallaktikidrasi.gr


Πηγή : kopanaki news

Δύο ταχυτήτων επαγγελματίες στην παραλία της Καλαμάτας

ΤΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ…

Επαγγελματίες δύο ταχυτήτων θα υπάρχουν φέτος στην παραλία της Καλαμάτας. Από το λιμάνι μέχρι τα «Βραχάκια» απαγορεύονται τα ξύλινα πατώματα, τα οποία όμως επιτρέπονται από τα «Βραχάκια» και ανατολικότερα…

Η νομοθεσία τη μόνη κατασκευή που επιτρέπει είναι τους ξύλινους διαδρόμους για την πρόσβαση των λουομένων στη θάλασσα. Με το γνωστό ελληνικό τρόπο όμως τα ξύλινα πατώματα για τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων θα… βαπτιστούν ξύλινοι διάδρομοι και έτσι όλα θα είναι στα όρια της νομιμότητας.

Το θέμα συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Καλαμάτας. Από το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος προκύπτει πάντως ότι ενδεχομένως υπάρχει ζήτημα με τα ξύλινα πατώματα-διαδρόμους, καθώς σημειώνεται ότι «ο Δήμος προτίθεται να βοηθήσει τους επαγγελματίες ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν ένα χώρο ικανό για την άσκηση της δραστηριότητάς τους. Για το σκοπό αυτό, ο Δήμος πρόκειται να επισκεφθεί τον Εισαγγελέα και το Λιμενάρχη». Σημειώνεται ότι η περιοχή από το λιμάνι μέχρι τα «Βραχάκια» υπάγεται στο Λιμενικό Ταμείο, οι εκπρόσωποι του οποίου, φοβούμενοι προφανώς ενδεχόμενες κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος, διστάζουν να… βαφτίσουν τα πατώματα διαδρόμους, γι’ αυτό και στα καταστήματα της συγκεκριμένης περιοχής απαγορεύονται τα πατώματα. Από τα «Βραχάκια» και πέρα όμως υπεύθυνος για την περιοχή είναι ο Δήμος, που θα επιτρέψει τα πατώματα, ανάλογα και με το τι θα πουν ο εισαγγελέας με τον λιμενάρχη.

Στο δελτίο Τύπου του Δήμου για τη σύσκεψη που έγινε χθες σημειώνονται τα εξής: «Τη δυνατότητα τοποθέτησης κινητών στοιχείων, όπως εμποτισμένο ξύλο πάνω σε ξύλινα δοκάρια, αποκτούν φέτος οι επαγγελματίες που θα χρησιμοποιούν τμήμα του αιγιαλού (πλην χερσαίας ζώνης λιμένος, η οποία όσον αφορά στην Καλαμάτα σταματά στο κατάστημα “Roma Pizza”). Τούτο προκύπτει μετά από τροποποίηση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία γίνεται απευθείας παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης του αιγιαλού στους ΟΤΑ με αντάλλαγμα, για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή για την αναψυχή του κοινού. Ο Δήμος - όπως τόνισε ο Δήμαρχος σε σύσκεψη με ευρεία συμμετοχή εκ μέρους αιρετών, καθώς και εκπροσώπων Υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και του Λιμενικού Ταμείου Νομού Μεσσηνίας, της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και του Λιμεναρχείου - προτίθεται να βοηθήσει τους επαγγελματίες ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν με τον τρόπο που προαναφέρθηκε ένα χώρο ικανό για την άσκηση της δραστηριότητάς τους. Για το σκοπό αυτό, ο Δήμαρχος πρόκειται να επισκεφθεί τον Εισαγγελέα και το Λιμενάρχη.

Η παραχώρηση του χώρου θα γίνεται στην προβολή του καταστήματος και ο Δήμος θα προβεί σε ρυθμίσεις ώστε οι επαγγελματίες να πληρώνουν για το 50% του χώρου που καταλαμβάνουν. Ο Δήμαρχος τόνισε πως ο Δήμος αντιτίθεται κάθετα σε μόνιμες κατασκευές και σ’ εκείνες που προσβάλλουν την αισθητική. Επίσης, κατόπιν εντολής του Δημάρχου τα συνεργεία του Δήμου θα καθαρίσουν τους χώρους της παραλίας και του αιγιαλού, αν και ακόμη δεν έχει περιέλθει στο Δήμο η αρμοδιότητα, σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Νομού Μεσσηνίας και το Λιμενικό Σώμα. Οι σχετικές παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιουνίου.

Επισημαίνεται πως στη σύσκεψη αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων - ότι οι ναυαγοσωστικοί πύργοι θα τοποθετηθούν εκεί όπου υποδεικνύει το Λιμεναρχείο, ο Δήμος θα ελέγχει και φέτος την ποιότητα των νερών κολύμβησης και θα ανακοινώνει τα αποτελέσματα, ενώ θα επιδιωχθεί να συνδεθούν με το αποχετευτικό σύστημα όλα τα ακίνητα σε περιοχές του Δήμου, όπως η Βέργα, όπου υπάρχει αποχέτευση. Επίσης, απαγορεύεται η δυνατή μουσική από καταστήματα που εκμεταλλεύονται χώρο του αιγιαλού, ενώ είναι δυνατή εκ μέρους τους η τοποθέτηση τροχήλατης καντίνας στο χώρο που τους παραχωρείται».

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal

Εκτυφλωτική λάμψη από πρόσκρουση μετεωρίτη στη Σελήνη

Ορατή από τη γη με γυμνό μάτι ήταν η πτώση μετεωρίτη στη Σελήνη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη την τελευταία δεκαετία.

Ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο που παρακολουθεί το φεγγάρι έχει καταγράψει εικόνες ενός μετεωρίτη βάρους περίπου 40 κιλών να χτυπά στη σεληνιακή επιφάνεια, δημιουργώντας μια εκτυφλωτική λάμψη, ανακοίνωσαν επιστήμονες της NASA. Η έκρηξη, η οποία σημειώθηκε στις 17 Μαρτίου, ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγράψει μέχρι στιγμής τηλεσκόπιο της NASA, από τότε που η υπηρεσία ξεκίνησε να παρακολουθεί το φεγγάρι, περίπου 8 χρόνια πριν και να καταγράφει τις προσκρούσεις μετεωριτών στη σεληνιακή επιφάνεια. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 300 εκρήξεις. "Η λάμψη ήταν 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με ότι έχουμε δει έως τώρα", δήλωσε ο Μπιλ Κουκ της NASA. Ένας δορυφόρος της Υπηρεσίας, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, έχει σταλεί προκειμένου να καταγράψει το νέο κρατήρα που δημιουργήθηκε στην επιφάνεια της Σελήνης μετά την έκρηξη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μέγεθος του κρατήρα θα φτάνει περίπου τα 20 μέτρα.

Η NASA ανέφερε ότι η έκρηξη ήταν τόσο έντονη που ο καθένας κοιτάζοντας το φεγγάρι τη στιγμή της πρόσκρουσης θα είχε τη δυνατότητα να δει τη λάμψη χωρίς τη χρήση τηλεσκοπίου. Μετά την αξιολόγηση των ψηφιακών εγγραφών, οι επιστήμονες καθόρισαν ότι ο μετεωρίτης είχε διάμετρο περίπου 0,3 μέτρα και ταξίδευε με ταχύτητα 90.123 χιλιομέτρων την ώρα, όταν συγκρούστηκε με το φεγγάρι και εξερράγη με δύναμη πέντε τόνων TNT. Την ίδια νύχτα, οι κάμερες της NASA εντόπισαν έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μετεωριτών που εισήλθαν στην ατμόσφαιρα της Γης. Οι μετεωρίτες διαλύθηκαν προτού φτάσουν στην επιφάνεια του πλανήτη.

news247.gr


Πηγή : kanaloupou

Λέσχη Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος Νομού Μεσσηνίας

Με σκοπό τη διάδοση της ελληνικής και μεσογειακής μαγειρικής, καθώς και των προϊόντων που την απαρτίζουν, ιδρύθηκε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος (Executive Chefs Club of Greece) στο Νομό μας, με έδρα στην Καλαμάτα…

Ο επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης, Αξιώτης Παράσχος, καλεί «σε συμπόρευση όλη την οικογένεια των επαγγελματιών εστίασης, μαγείρων, αρχιμαγείρων, ζαχαροπλαστών και συναφών επαγγελμάτων, προκειμένου να ενταχθούν σ΄αυτήν την προσπάθεια που θα αναβαθμίσει τον κλάδο μας και θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο επάγγελμά μας». Όπως σημειώνει ο Αξιώτης Παράσχος, «σκοπός της λέσχης, είναι η ανάδειξη, κατάρτιση και επαγγελματική καταξίωση του Έλληνα γαστρονόμου και γενικά η προώθηση σε όλον τον κόσμο, της ελληνικής μαγειρικής που βασίζεται κυρίως στη μοναδική Μεσογειακή διατροφή». Τονίζει δε ότι «η ανάδειξη του Έλληνα παραγωγού και των Eλληνικών προϊόντων, είναι προτεραιότητά μας και θέλουμε να είμαστε δίπλα σε ανθρώπους που στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, παράγουν με μεράκι και αγάπη τα αγνά Ελληνικά προϊόντα και στη συνέχεια τα διαθέτουν στην Ελληνική και ξένη αγορά μέσω των εξαγωγών».

Όσον για τη Μεσσηνία και τα προϊόντα της, ο επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης σημειώνει ότι «είναι ένας τόπος παραγωγής εξαιρετικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο, τα κρασιά, τα τυροκομικά προϊόντα κλπ», ενώ καλεί «όλους τους τοπικούς άρχοντες να στηρίξουν την προσπάθειά μας αυτή με κάθε δύναμη, ώστε η Μεσσηνιακή αγνή παραγωγή, να γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα και όλον τον κόσμο». Ακόμη ο Αξιώτης Παράσχος τονίζει ότι «η δράση της λέσχης, θα είναι στα πλαίσια της οργάνωσης συνεδρίων, διαγωνισμών, σεμιναρίων κατάρτισης αλλά και κάθε εκδήλωσης που αφορά την Ελληνική μαγειρική και γαστρονομία, όπως και η εξυπηρέτηση του επαγγελματία. Μέλημά μας η παραμονή στις ηθικές αξίες που μας οδήγησαν στην απόφαση δημιουργίας αυτής της λέσχης. Η συνεργασία με όλους τους φίλους της μαγειρικής και της γαστρονομίας σε όλον τον κόσμο είναι ο κύριος στόχος μας και πρέπει να θεωρείται δεδομένο το ενδιαφέρον μας, για τη διάδοση της ελληνικής και της μεσογειακής μαγειρικής και διατροφής γενικότερα.


Πηγή : radio 936

Η αντίδραση των 4 δημάρχων για το... ροκ του ΠΟΠ

Χαμός με μάχη... χαρακωμάτων για την επέκταση του ΠΟΠ ελαιολάδου της Καλαμάτας μια συζήτηση που άνοιξε για τα καλά τελευταία. Παρέμβαση υπήρξε από 4 δημάρχους της Μεσσηνίας που ζητούν να... σταματήσει η υπονόμευση της πολύχρονης προσπάθειας για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα, σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, σε όλη τη Μεσσηνία, τώρα μάλιστα που η υπόθεση έχει φτάσει στο τέλος της. Στη κοινή τους δήλωση οι Κώστας Κόλλιας, Στάθης Αναστασόπουλος, Δημήτρης Καφαντάρης και Φίλιππος Μπάμης σημειώνουν:

«Το κύριο αγροτικό προϊόν του νομού μας, το λάδι, το οποίο χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης για την ποιότητα και τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία και την ευζωία βρίσκεται ένα βήμα πριν την επίσημη αναγνώρισή του ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.

Είκοσι χρόνια προσπαθειών του ΠΟΠ Καλαμάτας για το ελαιόλαδο, κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα ένα βήμα πριν την έγκριση της Ευρώπης και την πιστοποίησή του. Οι πλέον αρμόδιοι φορείς του νομού μας επιλέγουν να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις τους λίγο πριν τον τερματισμό. Δε θα μπούμε στη διαδικασία ανάλυσης του ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Ο κύριος γνώμονας όλων μας πρέπει να είναι το κοινό συμφέρον. Σε μια από τις πιο δύσκολες οικονομικά και κοινωνικά περιόδους της χώρας μας, καλούμαστε να βάλουμε πάνω από το προσωπικό και ατομικό μας συμφέρον, την ανάπτυξη του τόπου μας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγικών δυνατοτήτων των προϊόντων μας, τα οποία θα μας οδηγήσουν στην ανάκαμψη.

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι ανάγκη να συνταχθούμε όλοι μαζί προς έναν κοινό στόχο. Το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας, επιτάσσει την κοινή πορεία. Αν θέλουμε πραγματικά να προχωρήσουμε τώρα είναι η στιγμή να το αποδείξουμε, πρώτα στους εαυτούς μας και κατ' επέκταση σε όλο τον κόσμο. Οι διαφωνίες και οι μεταξύ μας αντιπαραθέσεις μπορούν να λυθούν και να προσπεραστούν σε δεύτερο χρόνο. Εκτός και αν η επιδίωξή μας δεν είναι η πρόοδος αλλά η οπισθοδρόμηση, είκοσι χρόνια πίσω.

Για πρώτη ίσως φορά ο νομός μας παρουσιάζει τέτοια ποσοστά ανάπτυξης σε όλους τους τομείς. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο ταξίδι του στην Κίνα αναφέρθηκε στο ελαιόλαδο αλλά και στην αναπτυξιακή ώθηση στον επιχειρηματικό τομέα που παρατηρείται στη Μεσσηνία. Η δικιά μας στάση ποια θα είναι;

Πρότασή μας είναι ο φάκελος να κατατεθεί ως έχει, να διασφαλίσουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια κατόπιν διαλογικής συζήτησης να συμφωνήσουμε στις τροποποιήσεις οι οποίες θα πρέπει να κατατεθούν προκειμένου να προσφέρουν περαιτέρω διασφαλίσεις.

Τη στιγμή που η παγκόσμια αγορά στρέφει το βλέμμα της στη χώρα μας και όλα δείχνουν ότι το ελαιόλαδο μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, καλούμε όλους να δούμε το δάσος και όχι το δέντρο!».


Πηγή : best - tv

Της… Συρίας έγινε το βράδυ για τα σκουπίδια μεταξύ Άνω Μεσσηνίας και Ασπροχώματος

ΤΑ "ΓΥΡΙΖΟΥΝ" ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΡΟΒΟΥΝΙ

Είχε φωνές, απειλές, κινήσεις που μπορούσαν να πυροδοτήσουν χειροδικίες. Ήταν η ημερίδα για τα σκουπίδια που έγινε χθες βράδυ στην Καλαμάτα από το Δήμο Οιχαλίας, με την παρουσία αστυνομικής δύναμης!...

Πέρα από την πολεμική ατμόσφαιρα ωστόσο, το πιο σημαντικό που βγήκε από την ημερίδα ήταν η αρνητική στάση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη δημιουργία νομαρχιακού σταθμού προσωρινής επεξεργασίας απορριμμάτων στο Παλιοροβούνι του Δήμου Οιχαλίας.

Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά από κόσμο που ήρθε από την Άνω Μεσσηνία, όπου οι αντιδράσεις είναι εντονότατες για τα σχέδια των δημάρχων σχετικά με το Παλιοροβούνι. Ωστόσο ο κόσμος άκουσε με ικανοποίηση τις ενστάσεις του αντιπεριφερειάρχη, Παναγιώτη Αλευρά, για την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας. Ενστάσεις που σχετίζονται με την ιστορική σημασία της περιοχής, τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή κ.ά. Κυρίως όμως ο Παναγιώτης Αλευράς προειδοποίησε ότι έτσι και γίνει ο σταθμός της προσωρινής επεξεργασίας στο Παλιοροβούνι, τότε στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει μελλοντικά ο σταθμός μεταφόρτωσης των σκουπιδιών όλης της Μεσσηνίας και δύο Δήμων της Αρκαδίας, δηλαδή θα περνούν τα σκουπίδια από εκεί για πάντα.

Σε ό,τι αφορά τις φωνές και τις ακραίες εντάσεις, αυτές προκλήθηκαν από τις τοποθετήσεις υπέρ της επαναλειτουργίας της Μονάδας Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων Καλαμάτας (ΜΟΛΑΚ). Κάθε φορά που κάποιος μιλούσε για τη ΜΟΛΑΚ κάτοικοι του Ασπροχώματος αντιδρούσαν με ακραίο τρόπο.

Οι δήμαρχοι Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος (πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) και Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, αιφνιδιάστηκαν από τις αναφορές του αντιπεριφερειάρχη, Παναγιώτη Αλευρά, κατά της επιλογής του Παλιοροβουνίου. Μάλιστα ο κ. Αλευράς σημείωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες η Περιφέρεια θα έχει επιλέξει τον ανάδοχο για την ολική διαχείριση των απορριμμάτων και σε διάστημα λίγων μηνών ο ανάδοχος θα αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο Δήμος Οιχαλίας παρουσίασε με ειδικούς επιστήμονες μελέτες που έχουν γίνει για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την επιλογή του Παλιοροβουνίου για την προσωρινή επεξεργασία τους. Ο ειδικός σε θέματα γεωλογίας, Νικόλαος Στάππας σημείωσε ότι εμφανής και σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης των υπόγειων νερών από την επεξεργασία σκουπιδιών στο Παλιοροβούνι δεν υπάρχει. Τόνισε όμως ότι η περιοχή αυτή δεν είναι κατάλληλη για μια τέτοια εγκατάσταση, διότι έχει μεγάλες κλίσεις και έντονο ανάγλυφο. Ο τέως καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, Αλέξανδρος Οικονομόπουλος, τόνισε ότι η ιδανική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η αξιοποίηση των παλιών ορυχείων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Σε διαφορετική περίπτωση σημείωσε ότι η θετικότερη λύση είναι η επαναλειτουργία της ΜΟΛΑΚ ή έστω η λειτουργία του μεγάλου δεματοποιητή της ΜΟΛΑΚ και η εναπόθεση των δεμάτων σε χώρους που θα επιλεγούν, ανάμεσα στους οποίους ονομάτισε τη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου και το παλιό λατομείο Κάρτσωνα στην Πολιανή.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Οιχαλίας Κώστας Δημητρακόπουλος, ενώ στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος, Φίλιππος Μπάμης, υπογράμμισε τις ευθύνες του κράτους για τη διαιώνιση του προβλήματος.

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Γιορτάστηκε παρουσία πλήθος πιστών ο Αγιςο Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως

Mε την δέουσα θρησκευτική κατάνυξη γιορτάστηκε στην Κυπαρισσία ο τοπικός Άγιος Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως στον Μητροπολιτικό Ναό της πόλης που φέρει το όνομά του με πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα στον Ναό χοροστατούντος του Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ .Χρυσοστόμου ο οποίος μίλησε για την ζωή και το έργο διακονίας του τοπικού Άγιου.

Η περιφορά της Τίμιας Κάρας και της Ιερής εικόνας παρουσία κλήρου και λαού πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής με όλες τις τιμές παρουσία της Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας η οποία έδωσε το τόνο στην πομπή που πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με την λιτανεία την οποία παρακολούθησε πλήθος πιστών. Στη κεντρική πλατεία της πόλης εψάλη δέηση ενώ η πομοή ακολουθώντας την πορεία της επέστρεψε στο Μητροπολιτικό Ναό όπου έγινε η απόλυσις.


Πηγή : kyparissiotis

Φιλιατρά: Με το σοκ από το τραγικό συμβάν

Με έντονο ακόμη το σοκ από το χθεσινό τραγικό συμβάν στα Φιλιατρά, όπου τρεις συμπολίτες μας υπέστησαν ηλεκτροπληξία από καλώδιο υψηλής τάσης της ΔΕΗ, αρκετοί εκφράζουν την ανησυχία τους για κάποιες κολώνες που παρουσιάζουν συχνά προβλήματα ή έχουν πάρει επικίνδυνη κλίση.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών Νίκος Φάμπας, εξέφρασε στο filiatranet, την ανησυχία του για την ξύλινη κολώνα που βρίσκεται στο χώρο στάθμευσης κοντά στο ρολόι, όπου καθημερινά περνούν αρκετοί πεζοί αλλά και οχήματα. Όπως μας είπε, εδώ και λίγες ημέρες έχει απευθυνθεί ο ίδιος στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στα Φιλιατρά, όπου τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Με αφορμή όμως και το χθεσινό τραγικό συμβάν στην πόλη μας, ο φόβος του γίνεται ακόμη πιο έντονος, καθώς η συγκεκριμένη κολώνα είναι παλιά και βρίσκεται σε σημείο όπου πιθανόν και το νερό από το πότισμα να έχει σαπίσει την βάση της. Δίπλα πραγματοποιείται κάθε Σάββατο η λαϊκή αγορά όπου συγκεντρώνεται αρκετός κόσμος, ενώ απέναντι σε μικρή απόσταση βρίκεται και το ΚΤΕΛ των Φιλιατρών όπου η κίνηση καθημερινά είναι μεγάλη.

Παρακολουθήστε το βίντεο:


Πηγή : filiatra net

Μείωση 50% στα Εισιτήρια των ΚΤΕΛ για τους Φοιτητές

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι μειώνονται κατά 50% τα κόμιστρα στις μετακινήσεις των φοιτητών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση που εστάλη στις γραμματείες όλων των Πανεπιστημίων και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού έχει συνάψει σύμβαση με την Ομοσπονδία Υπεραστικών ΚΤΕΛ, και έτσι από τις 13/5/2013 ισχύει μείωση κατά 50% του κομίστρου στις μετακινήσεις των φοιτητών, οι οποίοι είναι δικαιούχοι δελτίου ειδικού εισιτηρίου, με τις οδικές υπεραστικές συγκοινωνίες που συνδέουν την έδρα της σχολής φοίτησης τους με τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

indeepanalysis.gr


Πηγή : tharros news

Τατούλης: Δεδομένη η αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας

Συγκεκριμένη και αποτελεσματική η στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με δημοσίευμα, που φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα «Θάρρος» με τίτλο «Προς ματαίωση (;) η κατασκευή νέου Πύργου Ελέγχου στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας», ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι «από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θέσαμε ως ξεκάθαρη προτεραιότητα τη μετατροπή του αεροδρομίου της Καλαμάτας σε διεθνή αερολιμένα υψηλών προδιαγραφών, ικανού να υποδεχθεί αεροσκάφη όλων των κατηγοριών. Για το σκοπό αυτό προβαίνουμε σε παρεμβάσεις σε θέματα λειτουργίας του και τεχνικών προδιαγραφών, αλλά και στο επίπεδο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και της αισθητικής του».

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θεωρεί δεδομένη την πολιτική συμφωνία που έχει επιτευχθεί για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι η διαδικασία χρηματοδότησής της με ποσό ύψους 25 εκατομμυρίων ευρών (αεροδιάδρομος, πύργος ελέγχου, συστήματα ασφαλείας) θα ξεκινήσει εντός του Ιουνίου, όπως έχει αποφασιστεί μετά τη συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας καθώς και την Πολεμική Αεροπορία.

Αναφορικά με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του αεροδρομίου, συνέχισε ο Περιφερειάρχης, εντάξαμε έργα ύψους 235.000 ευρώ στο ταμείο πυροπλήκτων και η σχετική δαπάνη έχει ήδη εγκριθεί από τον αρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Βιρβιδάκη.

Στο επίπεδο της διαμόρφωσης του εσωτερικού χώρου έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι προκειμένου να προβούμε σε ήπιες παρεμβάσεις για τη δημιουργία αποτελέσματος υψηλής αισθητικής, ανάλογης με αυτήν που αρμόζει σε ένα προορισμό όπως η Πελοπόννησος και ασφαλώς η Μεσσηνία.

Για την προσβασιμότητα του αεροδρομίου, θα ήθελα ιδιαίτερα να επισημάνω ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του κόμβου του αεροδρομίου εκκρεμεί εδώ και 1,5 χρόνο στη διεύθυνση ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και μάλιστα παρά τη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα της κ. Αγγελάκα ότι θα επισπεύσει τη διαδικασία, το ζήτημα ακόμα δεν έχει διευθετηθεί.

«Η αλλαγή σελίδας για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πλέον ορατή» τόνισε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «στην προσπάθεια αυτή το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αποτελεί βασικό πυλώνα, απ’ όπου η Πελοπόννησος συνδέεται με προορισμούς απ’ όλο τον κόσμο και με τακτικές πτήσεις και με πτήσεις charter. Άμεσο αποτέλεσμα αυτού είναι η έλευση 23.000 επιπλέον τουριστών για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο».

Αναμφίβολα, σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών αυτών, σημείωσε ο Περιφερειάρχης, είναι το υψηλό επίπεδο συνεργασίας με τις Δημοτικές Αρχές και τους τοπικούς και παραγωγικούς φορείς. Ιδιαίτερα δε με τους επαγγελματίες του τουρισμού, η συνεργασία για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος είναι πολύ αποδοτική, όπως καταδεικνύει το αποτέλεσμα της συνεργασίας με την εταιρεία Temes S.A. στην αύξηση των πτήσεων της Aegean και της Air Berlin. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η Air Berlin αποφάσισε να παρατείνει τα δρομολόγιά της μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά και να ξεκινήσει την επόμενη χρονιά νωρίτερα, δηλαδή από το Μάρτιο.


Πηγή : messinia portal

Κάτοικοι και επαγγελματίες βροντοφώναξαν "Οχι" στην ερημοποίηση του Καλού Νερού (φωτογραφίες)

Με σύνθημα και πανό «Οχι στην ερημοποίηση. Νεκροθάφτες της περιοχής μας» επαγγελματίες και κάτοικοι του Καλού Νερού εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, για τις εξελίξεις σχετικά με την αναμενόμενη υπουργική απόφαση για την περιοχή "Natura", μετά την πρόσφατη αρνητική απόφαση του συμβουλίου στην σχεδιαζόμενη επένδυση στην περιοχή της Ελαίας.

Με την δυναμική τους παρέμβαση και συγκέντρωση τόσο έξω από το Δημαρχείο όσο στην συνέχεια και εντός της αίθουσας -όπου άνοιξαν το πανό με το παραπάνω σύνθημα- απαίτησαν να μπουν ως θέμα συζήτησης οι εξελίξεις που αφορούν την περιοχή τους, σημειώνοντας ότι με την πρόσφατη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο ανοίγει τον δρόμο στο να υπάρξουν αυστηρά μέτρα για την περιοχή, όπως η αναστολή της δόμησης και της χρήσης του αιγιαλού, τα οποία καταδικάζουν την ευρύτερη περιοχή σε ερημοποίηση.

Στην συζήτηση που ακολούθησε και όπου σε αρκετά σημεία κυριάρχησαν οι έντονοι τόνοι και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ δημοτικών συμβούλων, αρκετοί σύμβουλοι που είχαν ταχθεί κατά της σχεδιαζόμενης επένδυσης μίλησαν για έντονη παραπληροφόρηση που υπάρχει τις τελευταίες μέρες στην περιοχή, η οποία έχει οδηγήσει τους κατοίκους σε σύγχυση και σε τέτοιες αντιδράσεις. Ξεκαθαρίστηκε επίσης πως με την προηγούμενη απόφασή του το Σώμα έκρινε ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν συνάδει με την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής και κανένας δεν είπε να σταματήσει η δόμηση και η χρήση του αιγιαλού, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι ενάντια στην οικονομία και της ευρύτερης περιοχής.

ΜΠΑΪΡΑΚΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΙΑ

Ωστόσο από τους διαμαρτυρόμενους πολίτες επισημάνθηκε ότι την προηγούμενη απόφαση του συμβουλίου ο "Αρχέλων" την έχει κάνει μπαϊράκι στο ΥΠΕΚΑ, προκειμένου η υπουργική απόφαση να περιλαμβάνει αυστηρές απαγορεύσεις που επιθυμεί ο σύλλογος. Πάντως το Σώμα μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση κατέληξε σε μια ομόφωνη απόφαση, αποδεκτή και από τους πολίτες της περιοχής, η οποία αποτελούσε πρόταση του δημάρχου Κώστα Κόλλια. Σύμφωνα με αυτήν, λένε "όχι" στην ερημοποίηση της περιοχής με την έννοια να μην ισχύσουν καθολικές απαγορεύσεις, "ναι" σε ήπιες μορφές ανάπτυξης και ζητούν να μπει το τελικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος προκειμένου να τεθούν οι κανόνες προστασίας. Επίσης στην τελική απόφαση για την διαμόρφωση των κανόνων στην περιοχή να έχει γνώμη και το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως επίσης να λάβει γνώση του σχεδίου της υπουργικής απόφασης και να γνωμοδοτήσει πριν ακόμη υπογραφεί. Επιπλέον να προστατευθούν οι επαγγελματικές δραστηριότητες στην περιοχή που αφορούν καντίνες και χρήσεις αιγιαλού.

Από τους συγκεντρωμένους, εκ μέρους του Συλλόγου Καλονεριτών ο Ναπολέων Βασιλειάδης επισήμανε ότι την απόφαση που πήρε πρόσφατα το Δ.Σ. για την επένδυση Παππά την έχει πάρει ο "Αρχέλων" και την έχει κάνει μπαϊράκι στο ΥΠΕΚΑ, σημειώνοντας ότι τους ίδιους δεν τους ενδιαφέρει η επένδυση Παππά αλλά η περιοχή τους, η οποία βάλλεται πανταχόθεν. "Είμαστε υπέρ της ήπιας ανάπτυξης και της δόμησης στην περιοχή και από εκεί και πέρα ό,τι είναι σύννομο, να γίνει" σημείωσε. Ακόμη τόνισε πως κάποιοι που πηγαίνουν στο συμβούλιο και φωνάζουν, από την άλλη έρχονται σε επαφές με Ρώσους και Σουηδούς για να πουλήσουν τα κτήματά τους. Και κατέληξε σημειώνοντας πως οι πληροφορίες τους λένε πως ο "Αρχέλων" έχει κάνει πρόταση για μηδενική δόμηση από τη Νέδα μέχρι τον Αρκαδικό.

Ο πρόεδρος του Τ.Σ. Καλού Νερού Σπύρος Παπαηλίου αφού τόνισε ότι δεν θα πρέπει να ερημοποιηθεί η περιοχή με μέτρα που φημολογούνται ότι θα περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση για απαγόρευση δόμησης και χρήσης του αιγιαλού, ζήτησε από το Σώμα να καταλήξει σε ένα ψήφισμα ώστε αυτή η απόφαση του ΥΠΕΚΑ να μην περάσει σε καμία περίπτωση.

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αγαλιανής Νίκος Μπάλτας διευκρίνισε πως δεν ψήφισαν για την ερημοποίηση της περιοχής αλλά ψήφισαν "όχι" στην ανεξέλεγκτη δόμηση.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Καλού Νερού Αθηνά Μέλου σημείωσε ότι με την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταδικάζεται η περιοχή αφού τα έγγραφα και ο Τύπος λένε ότι θα ανασταλεί η δόμηση, θα απαγορευθεί η χρήση αιγιαλού, ακόμη και οι καλλιέργειες. Σημείωσε πως το συμβούλιο θα πρέπει να πάρει απόφαση για να δοθούν άδειες χρήσης αιγιαλού -"διαφορετικά αν δεν παρθεί μια τέτοια απόφαση, δεν φεύγουμε από εδώ" σημείωσε. Και κατέληξε λέγοντας ότι "το ΥΠΕΚΑ προχωρά με την μελέτη του Συλλόγου "Αρχέλων" γιατί εσείς είσαστε ανίκανοι να κάνετε μια μελέτη".

"Καταδικάσατε την περιοχή σε θάνατο χωρίς να μας ρωτήσετε" σημείωσε ο επαγγελματίας Παρασκευάς Ψιλογαλάνης και συνέχισε: "Ο "Αρχέλων" έχει πάρει ένα χαρτί που εσείς ψηφίσατε και λέει ότι είσαστε σε όλα κατά".

Ο ξενοδόχος Αντώνης Τζαναβάρης αναρωτήθηκε πώς θα έρθει ανάπτυξη στην περιοχή αν τηρούν τέτοια στάση, όπως και ποιος ο ρόλος του συλλόγου, ο οποίος όπως είπε τους έχει καπελώσει όλους, ενώ τόνισε πως γνωρίζοντας ακριβώς τι θα γίνει με την επένδυση Παππά αυτός είναι υπέρ.

Παίρνοντας στην συνέχεια το λόγο οι αυτοδιοικητικοί, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος τόνισε πως η πρόβλεψή του στο προηγούμενο συμβούλιο ότι σε λίγες μέρες θα συζητάμε τα ακριβώς αντίθετα, δυστυχώς επαληθεύτηκε "και αυτό έγινε γιατί κανείς δεν είχε σκύψει πάνω στο πρόβλημα". Ενώ ξεκαθάρισε πως και από την προηγούμενη συνεδρίαση είχε πει "όχι" στην απαγόρευση της δόμησης στην περιοχή.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης τόνισε πως δεν είναι κανένας κατά της δόμησης και δεν είναι νεκροθάφτες της περιοχής. "Δεν μιλήσαμε για ερημοποίηση και δεν πάμε κόντρα στους κατοίκους της περιοχής" είπε και καταλόγισε ευθύνες στο ΥΠΕΚΑ που τόσα χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα.

Θύελλα αντιδράσεων από δημοτικούς συμβούλους προκάλεσε η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Παναγιώτη Τσίγγανου, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να έχουν όλοι το θάρρος να αναγνωρίζουν τι ψήφισαν, για να συμπληρώσει πως την Παρασκευή που πέρασε υπήρχε επικοινωνία του ΥΠΕΚΑ με την υπηρεσία δόμησης του δήμου, μαθαίνοντας ότι η υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και λέει για αναστολή δόμησης και περιορισμούς στον αιγιαλό χωρίς να λένε για πόσο και τι περιορισμούς. Πρόσθεσε πως "οι ακραίες θέσεις φέρνουν και ακραίες λύσεις αφού την προηγούμενη φορά είπαμε ένα ξερό ναι και ένα ξερό όχι".

Τα λόγια αυτά του κ. Τσίγγανου προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των δημοτικών συμβούλων Θανάση Πετρόπουλου και Ζαχαρία Κανελλόπουλου καταλογίζοντάς του ότι παραπληροφορεί το κοινό. Ενώ προτάθηκε το Σώμα να λάβει γνώση του σχεδίου της υπουργικής απόφασης και να διατυπώσει τις απόψεις του, να πει "όχι" στην αναστολή των ήπιων μορφών εκμετάλλευσης του αιγιαλού και τέλος αφού λάβουν γνώση του σχεδίου απόφασης να γίνει και ειδική συνεδρίαση γι' αυτό.

Ο Θανάσης Πετρόπουλος μίλησε για προβοκατόρικη και παλιάς κοπής τοποθέτηση από τον κ. Τσίγγανο, σημειώνοντας πως αν δεν μιλήσουν με ειλικρίνεια και δεν σταματήσει η παραπληροφόρηση υπάρχει ο κίνδυνος να διασπαστούν σαν κοινωνία. Επισήμανε δε ότι η προηγούμενη απόφαση αφορούσε μόνο την συγκεκριμένη επένδυση, καθώς κανείς δεν είπε "όχι" σε ήπιες μορφές ανάπτυξης και προστασίας της "Νatura", ενώ σημείωσε πως ήδη έχουν αντικρούσει λέξη -λέξη την αιτιολογημένη απάντηση του ΥΠΕΚΑ στην ΕΕ. Τονίζοντας παράλληλα πως αν ξεκινούσε η επένδυση Παππά και γίνονταν τότε καταγγελίες για την χώρα μας, το ΥΠΕΚΑ κάτω από την δαμόκλειο σπάθη των προστίμων σίγουρα θα έπαιρνε πολύ αυστηρά μέτρα για την περιοχή. "Για αυτό πρέπει να εμμείνουμε σε ήπια μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος" είπε.

"Σταθερή θέση του δήμου είναι "όχι" στην ερημοποίηση της περιοχής, "ναι" σε ήπιες μορφές ανάπτυξης με προστασία του περιβάλλοντος", επανέλαβε ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα χωρίς γκρίζες ζώνες. Σημείωσε ακόμη ότι η τοπική κοινωνία έχει εκφραστεί μέσα από τη διαβούλευση του ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής. Ακόμη επισήμανε ότι είναι προφανές πως η απόφαση για απαγορεύσεις δεν θα είναι γενική και πρόσθεσε πως έχουν ζητηθεί άδειες για καντίνες από το ΥΠΕΚΑ, το οποίο ακόμη δεν έχει απαντήσει και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δημιουργεί φόβους.

"Κανείς δεν είπε ότι θέλουμε η περιοχή να ερημοποιηθεί" τόνισε ο Σωτήρης Μπακούρος ο οποίος είχε έντονη κόντρα με τον πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Μπασδάνη.

Για μια περιοχή που έχει ΣΧΟΟΑΠ μίλησε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Φιλντίσης που μιλά για περιοχή εξοχικών κατοικιών με δόμηση στα 8 στρέμματα. "Δεν μπορούν αυτά να αλλάζουν για άλλα συμφέροντα" είπε και αναρωτήθηκε ποιος επενδυτής θα κατέστρεφε το περιβάλλον μιας περιοχής που πάει να επενδύσει για να καταλήξει ότι λόγω του Συλλόγου "Αρχέλων" η Ελλάδα είναι στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Για κακή παραπληροφόρηση που υπάρχει στην περιοχή μίλησε ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος σημειώνοντας πως το "όχι" του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ήταν στην ανάπτυξη αλλά στην συγκεκριμένη επένδυση και δόμηση.

"Να βγει ψήφισμα που να λέει ότι μια υπουργική απόφαση με αναστολή δόμησης και μη χρήσης του αιγιαλού δεν την δεχόμαστε", ζήτησε ο Σπύρος Χρονόπουλος.

"Το να φτιάχνεις σπίτια που θα πουληθούν δεν νομίζω ότι λύνει το οικονομικό πρόβλημα της περιοχής" τόνισε ο Γιώργος Σαμπαζιώτης, αναφέροντας πως ανάπτυξη είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και δεν πρέπει να δαπανηθεί αυτός ο μοναδικός φυσικός πόρος για μια τέτοια επένδυση, ενώ ζήτησε να γίνει η οποιαδήποτε κίνηση απέναντι στο ΥΠΕΚΑ για το καλό της περιοχής.

"Ισως θα πρέπει να επανεξεταστεί το ΣΧΟΟΑΠ της Αυλώνας" τόνισε ο αντιδήμαρχος Ευστάθιος Ανδρινόπουλος τονίζοντας ότι θα πρέπει να έρθει στο Δ.Σ. για επαναβεβαίωση.

Κ.Μπ.




 Πηγή : eleutheria online

Η Αρχαία Μεσσήνη υποψήφια για μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς

Ομάδα εργασίας για την προώθηση της υποψηφιότητας της Αρχαίας Μεσσήνης προς εγγραφή στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, συγκροτήθηκε με απόφαση της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Η ομάδα εργασίας αποτελείται από τους:

  1. Νικολέττα Διβάρη -Βαλάκου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της γ.γ. Πολιτισμού ως πρόεδρο, με αναπληρώτρια την Ιωάννα Βενιέρη, προϊσταμένη του Τμήματος Ελληνικών και Ξένων Επιστημονικών Ιδρυμάτων, Οργανισμών και Διεθνών Θεμάτων της ίδιας Διεύθυνσης.
  2. Ευγενία Γερούση, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της γ.γ. Πολιτισμού και εθνική συντονίστρια (Focal Point) για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, με αναπληρώτρια την Ερση Μπρούσκαρη, προϊσταμένη του Τμήματος Ελληνικών και Ξένων Επιστημονικών Ιδρυμάτων, Οργανισμών και Διεθνών Θεμάτων της ίδιας Διεύθυνσης.
  3. Πέτρο Θέμελη, ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής αποκατάστασης και ανάδειξης μνημείων Αρχαίας Μεσσήνης, με αναπληρωτή τον Κλεάνθη Σιδηρόπουλο, αρχαιολόγο της ΛΗ ́ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
  4. Ευαγγελία Μηλίτση, προϊσταμένη της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με αναπληρωτή τον Μιχάλη Κάππα αρχαιολόγο που υπηρετεί στην ίδια Εφορεία.
  5. Αννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου, αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΛΗ ́ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με αναπληρωτή το Δημοσθένη Κοσμόπουλο, αρχαιολόγο που υπηρετεί στην ίδια Εφορεία.
  6. Ελένη Σφακιανάκη, αρχαιολόγο που υπηρετεί στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με αναπληρώτρια τη Βασιλική Δημητροπούλου, ιστορικό τέχνης που υπηρετεί στη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Γραμματέας της Ομάδας Εργασίας ορίζεται η Σοφία Τσάλα, διοικητικός που υπηρετεί στη Διεύθυνση Προϊστορικώνν και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με αναπληρώτρια την Χριστίνα Κουμουτσέα, διοικητικό που υπηρετεί στην ΛΗ ́ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Οπως επισημαίνεται, έργο της ομάδας είναι η σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας της Αρχαίας Μεσσήνης για εγγραφή στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Unesco, σε συνεργασία με τους φορείς της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Πηγή : eleutheria

Τριφυλία: Ευχαριστίες του Μερκούρη προς Συλλόγους Γονέων - Ευχές από την Οιχαλία

ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ηθική συμπαράστασή του στις προσπάθειες των μαθητών και των μαθητριών του δήμου Οιχαλίας, που στο πλαίσιο των πανελληνίων εξετάσεων δίνουν τον σημαντικότερο ίσως αγώνα της ζωής τους, εκφράζει με επιστολή του ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης ευχόμενος τα καλύτερα.

«Με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, επιθυμών να εκφράσω τις καλύτερες ευχές μου στις μαθήτριες και τους μαθητές των Λυκείων Οιχαλίας, που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Συμμεριζόμαστε την αγωνία τους και συμπαριστάμεθα στην προσπάθεια που κάνουν για την επιτυχία στις εξετάσεις και την εξασφάλιση ενός καλύτερου αύριο.

Ως δήμαρχος Οιχαλίας διαβεβαιώνω τους νεαρούς δημότες μας και τους γονείς τους ότι έχουν αμέριστην την ηθική συμπαράστασή μας και τις ευχές όλων μας Δημοτικού συμβουλίου και δημοτών μας για ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ».

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ στους Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και προς τους μαθητές για τις Πανελλαδικές εξετάσεις έστειλε ο υπεύθυνος για θέματα Παιδείας στο Δήμο Γιάννης Μερκούρης.

Προς τους Συλλόγους Γονέων τόνισε ότι:

«Λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς αισθάνομαι επιτακτική την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας και να σας ευχαριστήσω θερμά για την άριστη συνεργασία που είχαμε. Σε αυτή τη δύσκολη και περίεργη περίοδο που ζούμε αναπτύξατε αξιέπαινες πρωτοβουλίες και βοηθήσατε με τον καλύτερο τρόπο την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μας. Επωμισθήκατε βάρη και υποχρεώσεις που δεν σας ανήκαν. Σταθήκατε γενναία απέναντι στα προβλήματα και δώσατε λύσεις. Εύχομαι καλή επιτυχία στους μαθητές στις εξετάσεις που σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν».

Προς τους μαθητές ο κ. Μερκούρης δήλωσε ότι:

"με την ευκαιρία της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων εύχομαι σε όλες κι όλους σας, ολόθερμα, καλή επιτυχία, να διατηρήσετε τη νηφαλιότητα και τη ψυχραιμία σας και να καταφέρετε να κεφαλαιοποιήσετε τον προσωπικό σας κόπο, την αγωνία σας, τις θυσίες των γονιών σας, την προσπάθεια των εκπαιδευτικών σας και να αποδώσετε το μέγιστο των δυνατοτήτων σας. Οι προκλήσεις της ζωής είναι διαρκείς και σίγουρα δεν εξαντλούνται σε αυτή τη δοκιμασία. Είναι μια από τις ευκαιρίες της ζωής σας.

Η συμμετοχή σας σε αυτές τις εξετάσεις, αναμφισβήτητα, είναι ένα σημαντικό βήμα που θα επηρεάσει τη μελλοντική σας εξέλιξη, όμως, δεν θα την καθορίσει. Θα υπάρχουν πάντα επιλογές που αν τις κάνουμε με σύνεση, καθαρή σκέψη, με πίστη στις δυνάμεις μας, θέρμη και ρεαλισμό διασφαλίζουμε μια έντιμη και επιτυχή πορεία στη ζωή μας. Η σκέψη κι οι ευχές όλων μας θα σας συνοδεύουν."


Πηγή : radio 936

Ένας πύθωνας έχει "αναστατώσει" τα Φιλιατρά!

Ένας πύθωνας που "κυκλοφορεί" στα Φιλιατρά, βέβαια αυστηρά στον δικό του χώρο, έχει προκαλέσει αναστάτωση σε μικρούς και μεγάλους. Για ένα όχι και τόσο συνηθισμένο κατοικίδιο, μίλησε στο filiatranet, ο ιδιοκτήτης του Pet Shop Νίκος Κωτσάκης, που εδώ και 7 χρόνια φιλοξενεί στο κατάστημά του έναν πύθωνα Albino.

Μας εξήγησε ότι τα φίδια είναι το πιο εύκολο κατοικίδιο που μπορεί να έχει κανείς στο σπίτι του, καθώς δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Ξεχνάς ότι το έχεις, αφού ακόμη και φαγητό χρειάζεται περίπου κάθε 30 ημέρες. Όπως μας επεσήμανε τα φίδια είναι παρεξηγημένα από εμάς τους ανθρώπους, καθώς είτε είναι μικρό σε μέγεθος είτε είναι μεγάλο είναι ακίνδυνο, εκτός βέβαια από την οχιά.

Στα Φιλιατρά, όπως μας είπε, δεν έχει δώσει φίδι μέχρι στιγμής, ενώ αντίθετα στη Μάραθο, τους Γαργαλιάνους και την Κυπαρισσία υπάρχουν άνθρωποι που τα αγαπάνε. Το ενδιαφέρον του κόσμου έχει προκαλέσει και ένας μικρότερος πύθωνας που υπάρχει στο κατάστημα, ο οποίος όταν μεγαλώσει θα φτάσει στο ίδιο μέγεθος. Και για εμάς σήμερα, μετά το ρεπορτάζ, ήταν η πρώτη φορά που πήραμε στα χέρια μας έναν πύθωνα, αν και μικρό.


Τώρα για τον μεγάλο... Βέβαια στο Pet Shop την καρδιά των επισκεπτών έχει κλέψει και ο Λορέντζο, ένας παπαγάλος, ο οποίος έχει τρελάνει κόσμο με τα κόλπα του.

Παρακολουθήστε το βίντεο, όπως το κατέγραψε ο φακός του filiatranet:


Πηγή : filiatra net

10 χρόνια φυλακή στον 33χρονο ταξιτζή που έβαζε φωτιές πέρυσι το καλοκαίρι στην Τριφυλία

Της Βίκυς Βετουλάκη

Κάθειρξη 10 ετών επέβαλε χθες το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων στον 33χρονο ταξιτζή ο οποίος συνελήφθη πέρυσι στις αρχές Σεπτεμβρίου για τον εμπρησμό δασικών περιοχών στην περιοχή της Τριφυλίας. Συγκεκριμένα, δικάσθηκε για την πρόκληση 28 πυρκαγιών από τις 3 έως τις 7 Σεπτεμβρίου του 2012. Από την ημέρα φυλάκισής του ο 33χρονος κρατείται στην Ψυχιατρική Φυλακή του Κορυδαλλού, με βαριά κατάθλιψη, ενώ και χθες παρακολούθησε όλη τη διαδικασία ανέκφραστος και αμίλητος, μη δίνοντας απάντηση στο γιατί το έκανε.

Εμπρησμοί

Πέρυσι, στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως περιέγραψαν και οι μάρτυρες πυροσβέστες, μέσα σε λίγες ημέρες εκδηλώθηκαν πολλές πυρκαγιές, με πολλές εστίες η κάθε μία. Μάλιστα, ειδικό κλιμάκιο από την Αθήνα έφθασε στην περιοχή, καθώς ήταν βέβαιο πως επρόκειτο για εμπρησμούς.

Σε μία από τις περιπολίες που έκαναν, κι ενώ μόλις είχε ξεσπάσει καινούργια πυρκαγιά, βρήκαν τον κατηγορούμενο να περπατάει κατά τις μεσημεριανές ώρες στις γραμμές του τρένου στη θέση «Λόγγος» στο Δώριο. Τον θεώρησαν ύποπτο, τον σταμάτησαν και πάνω του βρήκαν ένα αναπτήρα. Παράλληλα, τους είπε ότι δεν είναι καπνιστής. Οδηγήθηκε στην Αστυνομία, όπου και ομολόγησε τις πράξεις του, ενώ έγινε και αναπαράσταση για όλες τις περιπτώσεις. Συγγενής του, που κατέθεσε ως μάρτυρας, είπε ότι η μητέρα του πέθανε όταν ήταν 19 χρόνων, ενώ δύο χρόνια μετά έφυγε ο πατέρας του και ο κατηγορούμενος μεγάλωσε τα δύο μικρότερα αδέλφια του, στα οποία στάθηκε σαν μάνα και πατέρας. Όπως είπε, έχει μετανιώσει και ποτέ δεν έχει πειράξει κανέναν.

Κάθειρξη

Κατά την απολογία του, ο κατηγορούμενος είπε ότι είναι 33 ετών, έντιμος και δεν είχε ποτέ προβλήματα με άλλους ανθρώπους. «Δεν έχω καταλάβει γιατί το έκανα. Δεν ξέρω, δεν μπορώ να το εξηγήσω. Στην αρχή δεν είχα καταλάβει τι έχω κάνει. Τώρα το κατάλαβα», είπε. Αναφέρθηκε στα αδέλφια του τα οποία μεγάλωσε από μικρά, ενώ παρατήρησε πως αμέσως ομολόγησε τις πράξεις του.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε στα πραγματικά περιστατικά, λέγοντας ότι δύο φορές τον κατέγραψε κάμερα καταστήματος να περνάει από σημείο όπου λίγο μετά εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων για μειωμένο καταλογισμό, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι οι εκτάσεις που κάηκαν είναι μεγάλες. Συγκεκριμένα, από τις πυρκαγιές κάηκαν περίπου 95 στρέμματα δασικής και 75 αγροτικής έκτασης. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τους εμπρησμούς, χωρίς όμως να του καταλογίσει κακοβουλία, ενώ του αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του πρότερου εντίμου βίου και της ειλικρινούς μετάνοιας.

Ωστόσο, αν και η εισαγγελέας πρότεινε να επιβληθεί φυλάκιση 3 ετών και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, η πρόεδρος επέβαλε τελικά κάθειρξη 10 ετών, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.


Πηγή : tharros news