Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Έκθεση κειμηλίων των Βαλκανικών Πολέμων στο "Πνευματικό Κέντρο"



Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας φιλοξενείται έκθεση κειμηλίων των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913), με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τους πολέμους.
Η έκθεση πραγματοποιείται από το Δήμο Καλαμάτας σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, το Δήμο Πειραιά, την ΕΡΤ, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας, τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας και την τοπική εφημερίδα «Θάρρος».
Η έκθεση, που θα εγκαινιαστεί στις 7.00 το απόγευμα, θα λειτουργήσει έως την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, κατά τις ώρες 10.00-13.00 και 18.00-21.00.

Πηγή : tharrosnews

Με το πρώτο ΣΔΙΤ για σιδηρόδρομο, Πελοπόννησος & Δυτ. Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους


Η πρώτη σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αναμένεται να προωθηθεί άμεσα με την συμμετοχή των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και με απώτερο στόχο την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής, που εγκαταλήφθηκε στην Πελοπόννησο. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν και όλων τρέχουν προς αυτήν την κατεύθυνση για την οποία θα υπάρξει και σύσκεψη στην Περιφέρεια,
στα μέσα της εβδομάδας. Κατεύθυνση του τρένου θα είναι κυρίαρχα ο τουριστικός σκοπός, ενώ θα υπάρχει και μεταφορικό έργο.

Πηγή : best-tv

Στα μονοπάτια της βυζαντινής Μεσσηνίας


Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Στα μονοπάτια της βυζαντινής Μεσσηνίας» θα διεξάγει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας το σχολικό έτος του 2013 η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της. Σκοπός του προγράμματος είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με το χώρο του μουσείου και να γνωρίσουν τα βυζαντινά εκθέματά του μέσα από την ιστορία τριών χαρακτήρων - επαγγελματιών: ενός μαρμαρά, ενός δυτικού εμπόρου και ενός αγγειοπλάστη.
Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται για 3η συνεχή χρονιά και απευθύνεται σε...........................
σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Μεσσηνίας - στις δύο τελευταίες τάξεις των δημοτικών (Ε’ & ΣΤ’). Θα γίνεται καθ’όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, 2 φορές τον μήνα, την Τετάρτη για μιάμιση ώρα περίπου.
Για περισσότερες πληροφορίες και για τον προγραμματισμό επισκέψεων κατόπιν ραντεβού στο μουσείο, οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 27210 22534 και 27210 26770, 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μεθώνης 10 και Κανάρη - Καλαμάτα (αρχαιολόγοι: Ιωάννα Γρηγοροπούλου και Σοφία Γερμανίδου).

Πηγή : pyrgostrifylias

Οι Τοξότες Καλαμάτας πέτυχαν διάνα και γύρισαν με χρυσό μετάλλιο και χρυσά χαμόγελα…


ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ 

Το ταξίδι των Τοξοτών της Καλαμάτας στην Αθήνα, για τους Πανελλήνιους Αγώνες Τοξοβολίας, στις αρχές Δεκέμβρη, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και έδωσε πολλές ελπίδες για το μέλλον αυτού του πολύ ενδιαφέροντος αθλήματος στη Μεσσηνία.
Συγκεκριμένα, ο έφηβος Παναγιώτης Σγάτζος κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στο Ολυμπιακό Τόξο με επίδοση που τον κατατάσσει στην Α’ Εθνική Κατηγορία.
Ο Νίκος Παπαδόπουλος, στο Σύνθετο Τόξο Ανδρών, έκανε ατομικό ρεκόρ και κατατάχθηκε στην πρώτη δεκάδα της Ελλάδας, ανάμεσα σε αθλητές διεθνούς εμβέλειας.
Η αποστολή ήταν πολυπληθής για τα δεδομένα του αθλήματος. Συμμετείχαν 16 αθλητές, εκ των οποίων οι 10 πήραν μέρος για πρώτη φορά σε πανελλήνιο αγώνα. Ωστόσο, οι επιδόσεις τους ήταν πέραν του αναμενόμενου και αποκόμισαν εμπειρίες και αγωνιστική πείρα που θα τους βοηθήσει να έχουν πολλές επιτυχίες σε μελλοντικούς αγώνες.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στον αθλητή Νικόλαο Σαρδέλη, ο οποίος πέτυχε βαθμολογία 100 πόντων μεγαλύτερη, γεμίζοντας χαρά τον προπονητή του και ενθουσιασμό τον ίδιο.
Όπως λένε οι «Τοξότες Καλαμάτας», «πήγαμε στους αγώνες 16 αθλητές και γυρίσαμε με 15 χρυσά χαμόγελα και ένα χρυσό μετάλλιο…»
Πηγή : kalamatajournal

Οι μαθητές προβάλλουν προιόντα και επιχειρήσεις !

Προϊόντα και επιχειρήσεις της περιοχής προβάλλουν μαθητές πληροφορικής του Πολιτιστικού Συλλόγου Δημοτικής Ενότητας Αίπειας. 
Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες οι μαθητές πληροφορικής του Πολιτιστικού Συλλόγου Αίπειας του Δήμου Μεσσήνης προβάλλουν τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα του τόπου τους. Οι μικροί μαθητές δημιούργησαν διαφημιστικό σποτ όπου παρουσιάζονται τα τυποποιημένα προϊόντα της Αίπειας. Το σποτ έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο σε ιστοσελίδα αλλά και σε ομάδα σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης(Επιχειρήσεις Αίπειας Δήμου Μεσσήνης). Ολοκληρωμένη παρουσίαση των επιχειρηματιών και των προϊόντων τυποποίησης γίνεται στην ιστοσελίδα www.proionta-aipeias-messinias.webnode.gr που σχεδίασαν οι μαθητές με τη βοήθεια του καθηγητή τους Γιάννη Λάσκαρη. Τα τελευταία χρόνια στη Δημοτική Ενότητα Αίπειας λειτουργούν οικογενειακές επιχειρήσεις τυποποίησης προϊόντων που παράγει η εύφορη γη της περιοχής. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η οικονομία της Αίπειας αλλά και της Μεσσηνίας. Πολλές από τις επιχειρήσεις άλλωστε εξάγουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Η ομάδα μαθητών με την ιστοσελίδα θέλει να ενισχύσει τη προσπάθεια των επιχειρηματιών προσβλέποντας στην προώθηση των προϊόντων αυτών στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Αυτό έχει επιτευχτεί και στο παρελθόν με τη δημιουργία ντοκιμαντέρ και ιστοσελίδας για την Αίπεια όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις παρατηρήθηκε ενδιαφέρον από χώρες της Ευρώπης. Στην ευρύτερη περιοχή της Αίπειας τυποποιούνται ελιές, ελαιόλαδο, βαλσαμέλαιο, σαπούνια, κρασί, ζυμαρικά ,μέλι και αλλαντικά

Πηγή : pylosnews

Αρνητικό το ΤΕΕ Πελοποννήσου για λιγνιτωρυχείο στο Χωματερό

 Αρνητική η γνωμοδότηση του ΤΕΕ Πελοποννήσου για τη δημιουργία λιγνιτωρυχείου στο Χωματερό του Δήμου Πύλου Νέστορος. Η ανακοίνωση του ΤΕΕ «H αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Πελοποννήσου, στην 14η τακτική συνεδρίαση, αφού έλαβε υπόψη της:
 1. Την παρουσίαση από τον επιμελητή της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος Μεσσηνίας του πορίσματος της επιτροπής για το θέμα της εξόρυξης λιγνίτη στην περιοχή Χωματερού Μεσσηνίας.
 2. Το γεγονός ότι το πόρισμα που παρουσιάστηκε είναι προϊόν διεξοδικής και διεπιστημονικής θεώρησης του θέματος από την μόνιμη επιτροπή περιβάλλοντος σε δύο κοινές συνεδριάσεις της με τη νομαρχιακή επιτροπή ΤΕΕ Μεσσηνίας και με την συμμετοχή σε αυτές μηχανικών διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων (χημικών, μηχανολόγων, αρχιτεκτόνων-πολεοδόμων, μεταλλειολόγων, τοπογράφων, πολιτικών μηχανικών κ.ά.)
 3. Τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εκμετάλλευση από την οποία διαπίστωσε ότι: • Η δράση αφορά την εκμετάλλευση ενός μικρού ποσοστού του κοιτάσματος και δεν γίνεται αναφορά στο σύνολό του. Επίσης δεν έχει μελετηθεί ο υπαρκτός κίνδυνος καταστροφής του υπολοίπου κοιτάσματος από ενδεχόμενη εισροή υπόγειων υδάτων σε αυτό και δεν προτείνονται μέτρα ή έργα αντιμετώπισης του κινδύνου αυτού. • Δεν αξιοποιείται η εμπειρία από παλαιότερες εκμεταλλεύσεις του κοιτάσματος βάσει στοιχείων του ΙΓΜΕ και δεν γίνεται αξιολόγηση του κινδύνου εισροής στο κοίτασμα ποσοτήτων θαλάσσιου νερού. • Δεν αναφέρεται τίποτα για τα υπόλοιπα ορυκτά που υπάρχουν (καολίνης, άργιλος κ.λπ.) και για την αξιοποίησή τους. • Δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς το σπουδαίο ζήτημα της ευστάθειας των πρανών των ορυγμάτων αφού οι κλίσεις που θεωρεί η μελέτη είναι τέτοιες που μόνο μετά από γεωτεχνική έρευνα και διαπίστωση αυξημένων μηχανικών χαρακτηριστικών του εδάφους θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. • Δεν υπάρχει υδραυλική μελέτη απορροής των επιφανειακών υδάτων ούτε μελέτη οριοθέτησης της φυσικής λειτουργίας του ρέματος που εμπίπτει στον χώρο επέμβασης. • Δεν αναφέρεται στη μελέτη ποιος θα είναι ο καταναλωτής του λιγνίτη. Το στοιχείο αυτό είναι απαραίτητο για την εκτίμηση του συνόλου των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εξόρυξης και των συνοδών δράσεων. • Δεν έχει μελετηθεί το θέμα της μεταφοράς του λιγνίτη από τις θέσεις απόληψης στον προορισμό του και δεν έχουν προσδιοριστεί τα προβλήματα που θα επιφέρει ο πρόσθετος κυκλοφοριακός φόρτος λόγω αυτών των μεταφορών στις περιοχές που διασχίζει το οδικό δίκτυο που θα χρησιμοποιηθεί. Επίσης δεν έχουν αξιολογηθεί οι επιπτώσεις της αύξησης του κυκλοφοριακού φόρτου με βαριά οχήματα και χαμηλές ταχύτητες στον συνολικό φόρτο και η ενδεχόμενη υποβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των χρηστών του οδικού δικτύου

Πηγή : radio936

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ...

 

Πηγή : kyparissia-press

ΤΟ 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ …ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ.


Πολύ ωραία μέρα σήμερα για μία βόλτα μέχρι το Αρχαιολογικό μουσείο Μεσσηνίας!
Μπορεί να έβρεχε λίγο, αλλά τα καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι εκεί!!!
Ο Άγιος Νικόλαος που προστατεύει τους θαλασσινούς, προστάτεψε κι εμάς και δεν «φουρτούνιασε»! Δεν έβρεξε πολύ… Και παρατηρήσαμε ένα περίεργο πράγμα… Έβρεχε εκεί που δεν είμαστε!!!
Το πρωί που ξεκινήσαμε με το λεωφορείο για την Καλαμάτα, δεν έβρεχε στους Γαργαλιάνους και έβρεχε στην Καλαμάτα…Οταν φτάσαμε εκεί, έβρεχε στους Γαργαλιάνους! Ο Αγιος λέτε να έκανε το …θαύμα του;
Θέλαμε να ψάξουμε, λοιπόν, για ζωάκια μυθικά, όχι πραγματικά… Ζώα της φαντασίας!
Πού να ψάξεις καλύτερα για μυθικά ζωάκια ή τερατάκια αν όχι μέσα σε ένα -τέτοιο- μουσείο;
Πήγαμε κι εμείς που είμαστε οι ίδιοι τερατάκια και ανακαλύψαμε εκεί μέσα … θησαυρούς!!! Πολλά ζωάκια, λυχνάρια, αγγεία, ειδώλια, ψηφιδωτά… Είχαν και τηλεοράσεις και μεγάλες φωτογραφίες κολλημένες σε τοίχους και φυσικά είχαν και αίθουσα δραστηριοτήτων! Εκεί πήγαμε μόλις τελειώσαμε την αναζήτησή μας και ζωγραφίσαμε δικά μας ζωάκια, τα κολλήσαμε σε καλαμάκια και τα πήραμε μαζί μας στο σπίτι μας!
Μας απασχολούσε το θέμα τέτοιων ζώων. Θυμάστε που σας λέγαμε ότι μιλούσαμε για συναισθήματα; Θυμάστε που σας είπαμε ότι είχαμε διαβάσει ένα ωραίο παραμύθι «ο δράκος του φόβου»; Με αφορμή λοιπόν αυτό το βιβλίο φτάσαμε μέχρι το μουσείο!
Μέσα σ’ αυτό το μουσείο βρίσκει κανείς πολλά τέτοια ζωάκια! Δράκο, Ιππόκαμπο (ή ιπποκαμποάλογο ή γοργονάλογο όπως λέμε εμείς- του πάει καλύτερα), σειρήνα και άλλα…
Περάσαμε ωραία μέσα στο μουσείο! Οι κυρίες αρχαιολόγοι ήταν πολύ ευγενικές και γλυκές και τρυφερές μαζί μας!
Μας διάβασαν μία ιστορία που είχαν γράψει πέρυσι κάποια παιδάκια και την έστειλαν στο μουσείο! Ξέρετε ποια; Εμείς, που πέρυσι ήμασταν προνήπια… στο περσινό ολοήμερο τμήμα μας! Χαρήκαμε πολύ που μας είπαν ότι διαβάζουν αυτή την ιστορία και σε άλλα παιδάκια από άλλα νηπιαγωγεία που επισκέπτονται το μουσείο!
Είδαμε επίσης και δωράκια που είχαμε στείλει στο μουσείο πέρυσι!!!
Θα σας δείξουμε λοιπόν φωτογραφίες για να πάρετε μία γεύση κι εσείς που δεν ήρθατε μαζί μας.
Α! Και επειδή σήμερα είναι του Αγίου Νικολάου… Χρόνια πολλά στους Νικόλαους και τις Νικολλέτες!!!
Ενημερωθήκαμε και γι αυτό γιατί μέσα στο λεωφορείο κάναμε και … μάθημα! Η κυρία μας έδωσε πληροφορίες για τη σημερινή γιορτή, ότι είναι προστάτης των θαλασσινών, ότι για να γαληνέψει η θάλασσα οι ναυτικοί ρίχνουν λαδάκι από το καντήλι του, ότι σε κάποιες χώρες φέρνει δώρα όπως σε μας ο Άγιος Βασίλης!


με το χάρτη οδηγό δε θα χαθούμε! Θα βρούμε το δρόμο για το μουσείο!
ωραίο φαίνεται το πλακόστρωτο βρεγμένο, γυαλίζει! Το μουσείο είναι κοντά!
η κυρία Μαίρη, η μία αρχαιολόγος μας εξηγεί… Η κυρία Κατερίνα… κρυφακούει!
τι τραγούδι να λέει άραγε στο ζωάκι που είναι δίπλα της… Αφού δε σπάσανε τα … αμφορεάκια!!!
και η σειρήνα σε φωτογραφία!
δεν είναι υπέροχος αυτός ο σταυρός;
τα λυχνάρια μας αρέσουν πολύ!
ο ιππόκαμπος και η παρέα του!
κι άλλο ζωάκι
φτιάχνουμε τα δικά μας …
…φανταστικά ζωάκια!
τρομάξτε !!!
ποιός είναι αυτός, καλε; Τί είναι αυτό που κρατάει; Σπαθί;
περιμένοντας και τους άλλους…

αφήνουμε την αίθουσα δραστηριοτήτων και το μουσείο! Γεια σας!!!

Πηγή : kopanakinews

ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΥΓΙΟ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ.

Εικοσιδύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του Παύλου Σιδηρόπουλου, του σημαντικότερου εκπροσώπου της Ελληνικής ροκ. Ο «ασυμβίβαστος» της Ελληνικής μουσικής, έζησε μια θυελλώδη ζωή και τελικά νικήθηκε από την εξάρτηση του στην ηρωίνη, αφήνοντας μας, μια βαριά κληρονομιά, τα τραγούδια του που παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο.

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος, γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου του 1948 στη Κυψέλη. Γόνος μιας οικονομικά ευκατάστατης οικογένειας με ιστορικές καταβολές: o πατέρας του ήταν μετανάστης από τον Πόντο της Μικράς Ασίας και ήταν ιδιοκτήτης ενός εργοστασίου κατασκευής φωτογραφικού χαρτιού και η μητέρα του καταγόταν από την οικογένεια των Αλεξίου της Κρήτης οι ρίζες της οποίας προερχόταν απευθείας από τον ιστορικό Ζορμπά.
Ξεκίνησε την καριέρα του το 1970 από τη Θεσσαλονίκη όπου είχε πάει για σπουδές στο Μαθηματικό. Εκεί γνωρίζει τον Παντελή Δελληγιαννίδη (κιθαρίστα των Olympians) και φτιάχνουν το ντουέτο «Δάμων και Φιντίας». Ακολουθούν τα «Μπουρμπούλια» κάτω όμως από τις αντίξοες συνθήκες της δικτατορίας και καθώς οι αρχές τους χαρακτηρίζουν επικίνδυνους και απόβλητους το σχήμα διαλύεται.
Ο Παύλος Σιδηρόπουλος συνεργάζεται με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, ως τραγουδιστής, στα έργα του «Οροπέδιο» και «Θεσσαλικός κύκλος» και το1976 μαζί με τους αδερφούς Σπυρόπουλους έφτιαξε το γκρούπ «Σπυριδούλα». Με αυτό το σχήμα δημιούργησε τον σημαντικότερο ίσως δίσκο στην περίεργη ιστορία του Ελληνικού rock το «Φλου». Για τον δίσκο αυτό ο Παύλος δεν υπέγραψε συμβόλαιο αλλά ένα χαρτί που έγραφε ότι αποποιείται πάσης οικονομικής απαιτήσεως από τον δίσκο. Εκείνη την περίοδο κάνει και την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, πρωταγωνιστώντας στην ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου «Ο Ασυμβίβαστος» όπου και ερμηνεύει τα τραγούδια του soundtrack.
Η συνεχής αλλαγή συνεργατών σταματάει το 1980 όπου ο Σιδηρόπουλος καταλήγει σε ένα σχήμα που με λίγες αλλαγές παίζει μαζί του μέχρι το τέλος, τους «Απροσάρμοστους». Μαζί ηχογραφούν μια σειρά σημαντικών δίσκων και με συνεχή παρουσία μέσω ζωντανών εμφανίσεων δημιουργούν τον μύθο ενός πραγματικού Ελληνικού rock συγκροτήματος.
Το 1982 κυκλοφόρησαν το δίσκο «Εν Λευκώ», ο οποίος αντιμετώπισε προβλήματα λογοκρισίας για προτροπή στη χρήση ναρκωτικών και για προσβολή της δημοσίας αιδούς. Το 1985 κυκλοφόρησαν σε παραγωγή Δημήτρη Πουλικάκου το δίσκο «Zorba the freak» και το 1989 το «Χωρίς Μακιγιάζ» που ήταν ζωντανά ηχογραφημένος στο «Μετρό».
Το καλοκαίρι του 1990 ξαφνικά άρχισε να παραλύει το δεξί του χέρι. Οι γιατροί υπέθεταν πρόβλημα στα αγγεία, αλλά κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς είχε. Το απόγευμα της 6ης Δεκεμβρίου ο Παύλος Σιδηρόπουλος πεθαίνει από χρήση ηρωίνης στο πατρικό του σπίτι. Κηδεύτηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1990, στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου στη Νέα Φιλαδέλφεια, παρουσία ελάχιστων επωνύμων αλλά πλήθους κόσμου που είχε κατακλίσει το χώρο για να πει το τελευταίο αντίο στον Πρίγκιπα του ελληνικού ροκ.

Πηγή : kopanakinews

Οι Χριστουγεννιατικες εκδηλωσεις του Εμπορικου Συλλογου Κυπαρισσιας.

Σειρά εορταστικών εκδηλώσεων προγραμματίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας εν’ όψει των Χριστουγέννων σε συνεργασία με το Δήμο Τριφυλίας αλλά και τα σχολεία της πόλης μας.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, παρά τις αντίξοες συνθήκες και το αρνητικό κλίμα που επικρατεί αυτό τον καιρό στην περιοχή και γενικότερα στη χώρα, η οποία αναμφισβήτητα έχει επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή ζωή του καθενός, προτίθεται τα υλοποιήσει αρκετές χριστουγεννιάτικες δράσεις καθώς σε τέτοιες περιόδους το χαμόγελο, η χαρά και η ελπίδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λείψουν.
Οι προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική αγορά της πόλης αλλά και στο χώρο των καταστημάτων ξεκινώντας την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου με το φωτισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο τρίγωνο της αγοράς ενώ τις επόμενες ημέρες ακολουθούν μουσικά δρώμενα.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν η Φιλαρμονική Κυπαρισσίας και οι χορωδίες των σχολείων της πόλης μας με την υποστήριξη του Δήμου Τριφυλίας.
Επιθυμία του Συλλόγου είναι
να δώσει λίγη χαρά στον κόσμο της Κυπαρισσίας.
Να αλλάξει την ψυχολογία του κόσμου και να τον κάνει να ξεχαστεί έστω και για λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας, ενώ παράλληλα επιδιώκει να τονώσει την αγορά, η οποία βιώνει τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων χρόνων.

Πηγή : kyparissia-news


Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Οι ψαράδες τίμησαν τον Αγιο Νικόλαο στην Κυπαρισσία (φωτο)

Τον προστάτη των θαλασσινών Αγιο Νικόλαο τίμησαν και φέτος, παρά το βροχερό καιρό, οι αλιείς της Κυπαρισσίας στο μικρό εκκλησάκι που έχουν φτιάξει στο χώρο του λιμανιού - με την ευχή ο άγιος να είναι προστάτης όχι μόνο στις φουρτούνες της θάλασσας, αλλά και στις φουρτούνες που περνάμε όλοι μας.
Η λειτουργία τελέστηκε στον ναό της Ευαγγελίστριας και μετά το πέρας της, παρά τη βροχή η εικόνα μεταφέρθηκε στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο χώρο του λιμανιού. Μάλιστα καθώς ο χώρος εκεί είναι μικρός και η βροχή έπεφτε καταρρακτωδώς, η δέηση εψάλη ακριβώς δίπλα από το ναό, σε υπόστεγο. 
Τις ευχές του σε όλους έδωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματικών Αλιέων Κυπαρισσίας Κώστας Ροϊλός, αναφέροντας: 
«Γιορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Νικολάου που είναι προστάτης των θαλασσινών και όχι μόνο, καθώς με τον καιρό που περνάμε είναι προστάτης στις φουρτούνες όλου του κόσμου. Ο καιρός δεν μας άφησε να κάνουμε τη λιτανεία, αλλά όπως κάθε χρόνο η εικόνα ήρθε στο εκκλησάκι και με τον ιερέα έγινε η δέηση. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο ο Αγιος Νικόλαος να είναι βοηθός στις φουρτούνες που περνάμε, και εμείς οι ψαράδες όπως και όλοι οι ναυτικοί να έχουμε καλές θάλασσες και καλά αποτελέσματα στις δουλειές μας».

Πηγή : eleftheriaonline

Καφετιά θάλασσα στον Αγρίλη

ΚΑΦΕΤΙΑ αντί για μπλε είναι η θάλασσα στο μικρό λιμάνι στον Αγρίλη Φιλιατρών.... Με τις τελευταίες έντονες βροχές, χώματα και λάσπες κατέληξαν στο λιμάνι αλλάζοντας το χρώμα του νερού. Από ό,τι φαίνεται δε, τα ρεύματα δεν αφήνουν το θολό νερό να φύγει προς το πέλαγος. 

Κ.Μπ.

Πηγή : eleftheriaonline

Κλείδωσε!!! 17-21 Δεκεμβρίου η Τσακώνα στην κυκλοφορία

Επιτέλους... κλείδωσε. Στο διάστημα από 17-21 Δεκεμβρίου αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος Παραδείσια - Τσακώνα με την παράκαμψη στο ύψος της μεγάλης τοξωτής γέφυρας που ήδη κατασκευάζεται. 


Η μέριμνα του Πρωθυπουργού, η ματιά του πάντα είναι στη Μεσσηνία και στο ζήτημα αυτό, ήταν να κλείσουν άμεσα οι όποιες εκκρεμότητες που υπάρχουν, έτσι ώστε με το που θα δοθεί - εφόσον όλα πάνε καλά με το Ελεγκτικό Συνέδριο - το ''πράσινο φως'' να είναι έτοιμος ο δρόμος να κυκλοφορηθεί και να μην χαθεί άλλο χρονικό διάστημα. Σήμερα στο Υπουργείο Υποδομών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία των εμπλεκομένων πλευρών ΥΠΟΜΕΔΙ -Τέρνα - Μορέας και δόθηκε η εντολή να πληρωθεί η μικρή εκκρεμότητα που υπήρχε προς τη ΔΕΗ της τάξης των 70.000 ευρώ ώστε να είναι όλα εντάξει και με τον ηλεκτροφωτισμό, ενώ ρυθμίστηκαν ζητήματα παρακολούθησης και κυκλοφορίας στο τμήμα του δρόμου και την παράκαμψη για την οποία οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί. Το σίγουρο είναι πως σε λίγες ημέρες ο δρόμος... ανάσα για τη Μεσσηνία και την ανάπτυξή της θα δοθεί άμεσα στην κυκλοφορία, όσο και εάν κάποιοι (έφθασαν σε αυτό το σημείο δυστυχώς....) ''επιζητούσαν''(!!!) περαιτέρω καθυστέρηση για να ''αντιμετωπίσουν'' διαφορετικά το θέμα.

Πηγή : kalamatanews

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Καθαρισμός Παραλίας !!!


Από τους εργαζόμενους στο Praktiker 

Δόθηκε  στη δημοσιότητα ευχαριστήρια επιστολή
της εταιρείας Praktiker και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Ελλάδα
Καθαρή» προς το Δήμαρχο Καλαμάτας, για την υποστήριξη του Δήμου
στον  καθαρισμό της παραλίας της Καλαμάτας, στα πλαίσια εθελοντικής
δράσης για το περιβάλλον, την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012.




Πηγή : newsmessinia












Πρόγραμμα ΟΑΕΔ για 2.200 ελεύθερους επαγγελματίες

Πρόγραμμα επιχορήγησης 2.200 νέων ελευθέρων επαγγελματιών ηλικίας 22-64 ετών θα υλοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας. Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση ανέργων ηλικίας 22-64 ετών στην απασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Ο αριθμός των ωφελουμένων ανέργων θα ανέλθει συνολικά στα 2.200 άτομα και η κάλυψη των θέσεων θα γίνει με 1.100 θέσεις από ανέργους ηλικίας 22 - 32 ετών και 1.100 θέσεις από ανέργους ηλικίας 33 - 64 ετών. Προτεραιότητα θα δοθεί στους άνεργους που είναι μέλη εταιρείας (Ο.Ε., Ε.Ε. για το ομόρρυθμο μέλος της ή Ε.Π.Ε.), που μετέχουν με ποσοστό από 51% έως 60% στο εταιρικό κεφάλαιο και σε όσους έχουν δικαίωμα επιδότησης ανεργίας. Η προθεσμία έναρξης και λήξης της υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα των υποψηφίων θα καθοριστεί με σχετικές αποφάσεις του Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ. Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Θεματικού Άξονα 3, Άξονες Προτεραιότητας 7 και 8: "Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση" του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού" 2007 - 2013.

Πηγή : radio936

ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

Στους δύσκολους καιρούς που βιώνει η χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης, υπάρχουν άνθρωποι που προσφέρουν απλόχερα ηθική αλλά και οικονομική υποστήριξη.

Το Σχολείο μας είναι ένας από τους δέκτες τέτοιων ευγενικών χειρονομιών καθώς ένας συμπολίτης μας, μας προσέφερε 1000 λίτρα πετρέλαιο για την θέρμανση του χώρου.


Εμείς θα θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε θερμά .............


και να τον συγχαρούμε για την διακριτική στάση που επιθυμεί να κρατά.

Το προσωπικό και οι μαθητές
του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών


Πηγή : filiatranews 

21 Προσλήψεις στο Δήμο Τριφυλίας για εποχικές ανάγκες


Ο δήμος Τριφυλίας ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, είκοσι ενός (21) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα του Δήμου Τριφυλίας, που εδρεύει στην Κυπαρισσσία και συγκεκριμένα του εξής, ανά υπηρεσία, έδρα, ειδικότητα και διάρκεια σύμβασης, αριθμού ατόμων με τα αντίστοιχα απαιτούμενα (τυπικά και τυχόν πρόσθετα) προσόντα. Οι ανάγκες που θα καλυφθούν είναι σημαντικές καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους δημότες ώστε να εργάζεται ο Δήμος στο τομέα της καθαριότητας αλλά και την κάλυψη καθημερινών αναγκών που απαιτούνται. Η προκήρυξη βρίσκεται στο Δήμο.

Πηγή : kyparissiotis

Συνθήματα και λίγη ένταση σε πορείες στη Καλαμάτα


Μεγάλη η ένταση πριν από λίγη ώρα στο κέντρο της Καλαμάτας στο ύψος του δημαρχείου.Κατά την διάρκεια της εξέλιξης του συλλαλητήριου που οργάνωσε η αντιφασιστική κίνησημέλη της Χρυσής Αυγής στο ύψος των γραφείων τους έστησαν μπλόκο και σταμάτησαν την πορεία των 100 περίπου ατόμων. Παρουσία του Βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Κουκούτση η ομάδα της Χρυσής Αυγής στάθηκε μπροστά από την πορεία με τους αστυνομικούς να έχουν στήσει μπλόκο με δύο ζώνες των ΜΑΤ για να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια στον πεζόδρομο της Αριστομένους. Τα εκατέρωθεν μηνύματα και συνθήματα έδιναν και έπαιρναν σε έναν... πόλεμο νεύρων που διήρκησε για περισσότερο από μισή ώρα. Τελικά η ομάδα της Χρυσής Αυγής κατευθύνθηκε προς τα γραφεία της και η πορεία της αντιφασιστικής κίνησης συνεχίστηκε με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, χωρίς να σημειωθεί τίποτε περισσότερο από ένταση.

Πηγή : kalamatanews

Απολογισμός Τατούλη στη Μεσσηνία αλλά τα έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί

Απολογισμό των έργων της Μεσσηνίας, έκανε σήμερα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, από την Καλαμάτα, την  οποία επισκέφθηκε σήμερα το πρωί. Ο κ. Τατούλης, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της περιφερειακής εντότητας Μεσσηνίας και ακολούθως επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου είχε συνάντηση με τον Διοικητή του Ιδρύματος.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Τατούλης, για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στο θέμα της Ολυμπίας Οδού, τονίζοντας ότι τόσο η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσο και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι ανυποχώρητες στο θέμα κατασκευής της Ολυμπίας Οδού και δεν πρόκειται να δεχτούν τίποτα λιγότερο απ’ όσα προβλέπει η σύμβαση που έχει επικυρωθεί από τη Βουλή.

ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΑ – ΤΣΑΚΩΝΑ

Για το περιβόητο, πια τμήμα του αυτοκινητόδρομου, Παραδείσια – Τσακώνα, ο Περιφερειάρχης μετέφερε αισιοδοξία για την απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου, όσον αφορά τη σύμβαση για την παράκαμψη στο σημείο της γέφυρας Τ4, επισημαίνοντας πως από την ημέρα έκδοσης της απόφασης του Συμβουλίου, σε περίπτωση που αυτή είναι θετική, θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα 15-20 ημερών για να παραδοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει εμπλοκή με τον ηλεκτροφωτισμό του δρόμου και η περιφέρεια έχει κάνει παρέμβαση γι’ αυτό στη ΔΕΗ.

ΕΡΓΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης έκανε έναν απολογισμό των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μεσσηνία, και κυρίως αυτών που έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.
Αναφέρθηκε στα οδικά έργα:

  • Γαργαλιάνοι – Βάλτα, που υπογράφηκε η ένταξή του στο ΕΣΠΑ με 2.000.000 ευρώ.
  • Γαργαλιάνοι – Ρωμανού.
  • Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι.
  • Δρόμος προς Αρχαία Μεσσήνη, έως Αρκαδική Πύλη.
  • Είσοδος Κορώνης.

Υπογράμμισε δε πως όλα τα μεγάλα έργα που εκτελούνται στη Μεσσηνία, είτε δημοτικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, είναι έργα που έχουν ενταχθεί από την περιφέρεια στο ΕΣΠΑ.
 Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ για το «Ταμείο Μολυβιάτη», απ’ όπου η Μεσσηνία έχει μερίδιο περίπου 8  εκατομμυρίων ευρώ. Έναν άλλο τομέα που αναφέρθηκε ήταν τα έργα στον τομέα του Πολιτισμού, με παρεμβάσεις όπως υποστήριξε πρωτόγνωρες.

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Για το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και  του διεθνούς διαγωνισμού, ο Περιφερειάρχης, ανακοίνωσε ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 θα έχει αναδειχθεί ο τελικός ανάδοχος του έργου. Χαρακτήρισε δε, ντροπή να μεταφέρονται και να θάβονται τα σκουπίδια ανεξέλεγκτα και κάλεσε τους Δημάρχους να σταματήσουν να ασχολούνται με το θέμα σε επίπεδο καθημερινότητας, αλλά να αναλάβουν μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για να προχωρήσει ο σχεδιασμός. Ο κ. Τατούλης, κλείνοντας τον απολογισμό των έργων, είπε ότι  η περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει κάνει πολύ περισσότερα απ’ όσα είχε δεσμευθεί προεκλογικά για τη Μεσσηνία.

Πηγή : radio936

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΘΑΡΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

 Με πλήρη καταστροφή, λόγω της εξάπλωσης του κόκκινου σκαθαριού, απειλούνται τα φοινικόδεντρα στην Τριφυλία ωστόσο ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας καθώς μέχρι σήμερα στη χώρα μας αφανίστηκαν μέχρι τώρα πάνω από 6000 φοίνικες τύπου Canariensis (Κανάριων) καθώς πρόκειται για ιο καραντίνας. Σύμφωνα με τον Διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας κ. Παρασκευόπουλο
"Τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας εντοπίστηκαν πιθανότατα στο Ηράκλειο της Κρήτης το 2005- 2006. Στην Ηλεία υπήρξαν μεγάλες καταστροφές. Στη Ρόδο και Αττική το ίδιο. Οι περιοχές του Ελληνικού και της Γλυφάδας στην Αττική έχουν σοβαρότατο πρόβλημα, ενώ κρούσματα υπάρχουν και στη Τριφυλία ιδίως στη περιοχή Κυπαρισσίας, Καλονερού και σε ορεινές περιοχές όπου ταυτοποιήθηκε η προσβολή και έγιναν οι πρώτες παρεμβάσεις με την συνεργασία των αρμόδιων φορέων, ενώ το σκαθάρι ευτυχώς δεν προσβάλλει άλλες καλλιέργειες Εξήηγησε ότι "Τα ακμαία έντομα που οι επιστήμονες ονομάζουν Rhynchophorus ferrugineous έχουν κόκκινο-καστανό χρώμα, φέροντας βούλες κάτω από το κεφάλι και γραμμές στο θώρακα, με το μήκος τους να ανέρχεται σε περίπου 3 εκατοστά. Οι προνύμφες είναι ανοιχτού χρώματος, ασπροκίτρινες. ευκέφαλες και άποδες ενώ μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 5 εκατοστά, η καταγωγή του σκαθαριού φαίνεται να είναι η Νοτιοανατολική Ασία και στην Ελλάδα μάλλον έχει έρθει με τις εισαγωγές φοινικόδεντρων από Αίγιπτο και άλλες Αφρικανικές χώρες(είναι φτηνότερα). Το έντομο αυτό πολλαπλασιάζεται στο εσωτερικό του φοίνικα και τον καταστρέφει μέχρι την πλήρη σήψη του. Μπορεί να πετάξει ακόμη και σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από ένα μολυσμένο φοίνικα και να μολύνει μια ολόκληρη πόλη. Τα φαγωμένα φύλλα στην καρδιά του φοίνικα, η απότομη ξήρανση κεντρικών φύλλων στην καρδιά του φοίνικα, η απότομη κάμψη κεντρικών φύλλων, το άνοιγμα τελικά του φοίνικα σαν ομπρέλλα είναι σημάδια και αποτελέσματα της προσβολής από το κόκκινο σκαθάρι...

Πηγή : kyparissiotis

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ποδηλατοδράσεις στην Καλαμάτα


Οργανώνονται από τον τηλεοπτικό σταθμό SKAI 
Ποδηλατοδράσεις
οργανώνονται το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Δεκεμβρίου από τον τηλεοπτικό
σταθμό SKAI, με σκοπό την ανάδειξη της ποδηλατικής κουλτούρας και την
κατεύθυνση προς ένα φιλικό και ποιοτικό τρόπο ζωής.
Στις ποδηλατοδράσεις συμπεριλαμβάνονται μαθήματα
ποδηλάτου, μαθήματα κυκλοφορίας με το ποδήλατο και διαγωνισμοί
δεξιοτήτων. 
Σ΄ αυτή τη δράση συμμετέχουν οι οργανώσεις ποδηλατιστών και
προφανώς μπορούν να συμμετέχουν όλοι με τα ποδήλατά τους. 
Στις 11.00 το
πρωί της Κυριακής ξεκινά η ποδηλατοβόλτα από την Κεντρική Πλατεία-Βασ.
Γεωργίου.

Πηγή : newsmessinia