Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Τμάματα αρχαίου λιμανιού ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Αρκαδιά

ΜΠΡΟΣΤΑ σε μια μεγάλη κατά πάσα πιθανότητα αρχαιολογική ανακάλυψη βρίσκονται οι αρχαιολόγοι της Ζ Εφορίας Αρχαιοτήτων που πιθανόν να αφορά το Αρχαίο λιμάνι της Κυπαρισσίας το οποίο αναζητούσαν από καιρό ξένοι αρχαιολόγοι με την εκτίμηση η έδρα του βασιλείου του Νέστορα να ήταν στη περιοχή λόγω των φυσικών λιμένων που έχει η περιοχή μας.. Όλα ξεκίνησαν μετά τα αρχαία ευρήματα που βρέθηκαν μετά τις εργασίες θεμελίωσης ξενοδοχείου στην περιοχή του Κάμπινγκ που διακόπηκαν εξαιτίας του πλήθους κιόνων που αποκαλύφθηκαν.

Η εκσκαφή για τη θεμελίωση νέου ξενοδοχείου στην παραλιακή ζώνη της Κυπαρισσίας βόρεια του λιμανιού είχαν αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα σημαντικά από την Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία ήδη έχει ενημερωθεί και αρχαιολόγοι της βρίσκονται στην περιοχή τις τελευταίες μέρες γιατί τα ευρήματα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ναακάλυψη . Εχουν βρεθεί ερείπια από παλαιά κτίσματα, αντικείμενα όπως νομίσματα, τμήματα οστών, αγγεία, ενώ οι εκσκαφές συνεχίζονται για να αποκαλυφθεί πλήρως ο συγκεκριμένος χώρος.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑ Σχετικά με το θέμα η εκπρόσωπος του Ζ Εφορίας Αρχαιοτήτων Γ. Ασημακοπούλου δήλωσε ότι : «Κατά την διαδικασία θεμελίωσης ξενοδοχειακής μονάδας στην παραλία της Κυπαρισσίας είχαν ανακλυφθεί ευρήματα τα οποία αξιολογήθηκαν από την Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων και μάλιστα τις τελευταίες μέρες υπάρχει μόνιμη παρουσία κλιμακίου αρχαιολόγων και εργατών που κάνουν ανασκαφή στην περιοχή γιατί τα ευρήματα έδειξαν ότι κρύβεται ένας μεγάλος θησαυρός στη περιοχή.. Μάλιστα έχουμε σημαντικά ευρήματα που αφορούν νομίσματα, κοσμήματα, κάποια κεραμικά αγγεία, τμήματα ανθρωπίνων οστών. Οι ανασκαφές συνεχίζονται σε καθημερινή βάση και πιστεύω, όπως λένε και οι αρχαιολόγοι, ότι θα προκύψει ένα αρκετά σημαντικό εύρημα στην περιοχή. Σύμφωνα με παλιά κείμενα η Κυπαρισσία διέθετε λιμάνι το οποίο διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στον Τρωικό πόλεμο αφού εστάλησαν 9 τριήρεις αλλά όλα δείχνουν ότι δεν αποκλείεται το πραγματικό βασίλειο του Νέστορα να βρισκόταν στην περιοχή αυτή όπως δείχνουν τα στοιχεία..."

Θυμίζουμε ότι ο φημισμένος αρχαιολόγος Π. Μαρινάτος μετά τα ευρήματα στη Περιστεριά είχε δηλώσει ότι δεν έχει βρεθεί ούτε οτ ένα δέκατο των ευρημάτων που αφορούν την περιοχή καθώς τότε οι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει ότι βρέθηκαν δέστρες σε υψηλά σημεία από την στάθμη της θάλασσας. Τέλος γνωστός Γάλλος καθηγητής που διδάσκει σε πανεπιστήμιο της χώρας του επισκέπτεται την περιοχή αναζητώντας εδώ και χρόνια το αρχαίο λιμάνι, ενώ έχει αναφερθεί ότι και η περιοχή Μούσγας κρύβει μεγάλους θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας...

ΙΩΑΝΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ


Πηγή : radio 936