Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Προ των πυλών πρόγραμμα ενίσχυσης της συμβολαιακής γεωργίας

Τη θέσπιση ειδικού προγράμματος για την προώθηση της συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας εξετάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ιδέα που ευθυγραμμίζεται με τις επικρατούσες τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και παράλληλα έρχεται να καλύψει κάποια από τα μεγάλα κενά που παρουσιάζουν ο συνεργατισμός και η συλλογική δράση στη χώρα μας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της Agrenda, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης, έχει δώσει ήδη σχετικές κατευθύνσεις στις υπηρεσίες του για τη μελέτη του θέματος που θα αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα με τη διαμόρφωση των αναπτυξιακών εργαλείων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Χωρίς να είναι ακόμα γνωστές πολλές από... τις πτυχές του νέου προγράμματος, αυτό που φαίνεται να κυριαρχεί ως άποψη είναι η θέσπιση κινήτρων για την πιo στενή συνεργασία των παραγωγών αγροτικών προϊόντων με τους υπόλοιπους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, διαδικασία την οποία ο κύριος Τσαυτάρης ανέλυσε και στην τελευταία συνάντησή του με τους αγροτικούς συντάκτες στο υπουργείο. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να ακολουθήσει την παγκόσμια τάση στις αναπτυγμένες αγορές, που θέλει τις μεγάλες μεταποιητικές μονάδες αλλά και τις επιχειρήσεις αλλά και τα ισχυρά δίκτυα λιανικής στο χώρο των τροφίμων να αναζητούν τρόπους συστηματικότερης συνεργασίας με τους παραγωγούς, έτσι ώστε να καλύπτουν βάσει συμβάσεων τις ανάγκες τους σε αγροτικά προϊόντα και να περιορίζουν μ’ αυτό τον τρόπο τις μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές. Είναι σαφές ότι η παραπάνω διαδικασία έχει να κάνει με την όλο και μεγαλύτερη ζήτηση που παρουσιάζουν τα αγροτικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές και την άνοδο που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στα χρηματιστήρια των εμπορευμάτων.

Είναι φανερό ότι οι μεγάλες πολυεθνικές και τα ισχυρά ονόματα στο χώρο των τροφίμων σπεύδουν να διαμορφώσουν το κατάλληλο περιβάλλον που θα τους δίνει τη δυνατότητα μιας σταθερής συνεργασίας με τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων έτσι ώστε να μην μένουν ακάλυπτοι, ακόμη και σε περιόδους που οι σοδειές δεν πηγαίνουν πολύ καλά και τα παγκόσμια αποθέματα είναι περιορισμένα.

Σε ό,τι αφορά πάντως στη χώρα μας, οι παραπάνω σκέψεις για τη θεσμική κατοχύρωση (προβλέπεται ήδη στο νόμο 4015/2011 για τους συνεταιρισμούς) της συμβολαιακής και τη θέσπιση ειδικών κινήτρων που θα ενθαρρύνουν την πλευρά των παραγωγών σε τέτοιου είδους συνεργασίες, έρχεται να «συνδεθεί» και με τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά προγράμματα που συντάσσουν αυτό τον καιρό οι τράπεζες και ειδικά ο εξειδικευμένος πλέον στα θέματα αυτά όμιλος της Πειραιώς – ΑΤΕ-bank. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣΠολύ σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΑΤΕ θα είναι σε θέση να παρουσιάσει ολοκληρωμένα προγράμματα που θα συνδέουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με τη σταθερή συνεργασία αυτών με τις μεταποιητικές μονάδες και τα δίκτυα διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.

Στην τελευταία συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε λόγο για τα λεγόμενα Clusters που σιγά – σιγά δείχνουν να δημιουργούνται και στη χώρα μας, διευκολύνοντας τη συνεργασία μεταξύ των διάφορων κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Την ίδια στιγμή βέβαια υπάρχουν και οι συνήθεις επικριτές των παραπάνω λύσεων συνεργασίας που υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους σχήματα έρχονται να καλύψουν αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες των μεγάλων «παικτών» στον κλάδο των τροφίμων, δυσκολεύοντας ταυτόχρονα τους παραγωγούς στην προσπάθεια δημιουργίας συνεταιρισμών.


Πηγή : pyrgos trifylias