Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Σταθμός κρουαζιέρας το λιμάνι της Καλαμάτας

Δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τίθεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

Δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Καλαμάτας προβλέπει, μεταξύ άλλων, το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα και το οποίο χαρακτηρίζει τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ως περιοχή αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, για τη Νότια Πελοπόννησο σχεδιάζονται και ζώνες για ναυσιπλοΐα αναψυχής.

Στο Ειδικό Πλαίσιο τονίζεται η ανάδειξη των σταθμών κρουαζιέρας που μπορούν να συνδεθούν με πολυθεματικούς προορισμούς, όπως θρησκευτικούς τόπους, πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους, τόπους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Επίσης, στόχος είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών σε λειτουργική συνοχή ανά Ζώνη, με τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία νέων, όπου χρειάζεται, μαρινών, αγκυροβολίων, καταφυγίων κ.λπ. Οι δε λιμενικές εγκαταστάσεις πρέπει να συνδέονται και με τις ανάγκες της γειτονικής ενδοχώρας.

Το νέο πλαίσιο αναθεωρεί επί το αυστηρότερο το υφιστάμενο εδώ και τέσσερα χρόνια χωροταξικό πλαίσιο, με την κατάργηση ρυθμίσεων σχετικά με την ανάπτυξη μαζικού τουρισμού, με τον περιορισμό της διάσπαρτης δόμησης των τουριστικών εγκαταστάσεων, με την αύξηση της αρτιότητας εκτός σχεδίου στα 20 στρέμματα για τις ευαίσθητες αναπτυσσόμενες περιοχές, με την εξαίρεση από την τουριστική ανάπτυξη των βραχονησίδων, των νησιών με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων, των απομονωμένων νησιών, των ζωνών απολύτου προστασίας της φύσης και απλής προστασίας της φύσης και των εθνικών πάρκων. Προβλέπεται η θέσπιση κινήτρων (μέσω του επενδυτικού νόμου) για την ίδρυση, επέκταση και τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον τριών (3*) αστέρων, όπως επίσης για την απόσυρση παλαιών και απαξιωμένων τουριστικών καταλυμάτων.

Θέσπιση κινήτρων, επίσης, για τη μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων σε ξενοδοχειακές μονάδες τουλάχιστον δύο (2*) αστέρων, όπως και για επενδύσεις σε οργανωμένους τουριστικούς υποδοχείς και στα λεγόμενα σύνθετα τουριστικά καταλύματα (εκτός των τμημάτων της παραθεριστικής κατοικίας). Βασική κατεύθυνση του ΕΠ, τόνιζαν από το ΥΠΕΚΑ, είναι η μετάβαση από ένα μαζικό, χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμό σε έναν ποιοτικό, διαφοροποιημένο και οικονομικά αποδοτικότερο τουρισμό, που θα αξιοποιεί τους φυσικούς και ανθρωπογενείς πόρους της χώρας.

«Στοχεύουμε στην προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από τη διατήρηση ενός σταθερού πλαισίου κανόνων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης.

Γενικότερα, ο ελληνικός χώρος χωρίζεται σε 4 βασικές κατηγορίες και 11 υποκατηγορίες, ανάλογα με την ένταση και το είδος της τουριστικής ανάπτυξης, τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και την ευαισθησία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.

Για πρώτη φορά καθιερώνεται κατηγορία περιοχών ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού, στην οποία υπάγεται μεγάλος αριθμός νησιών και ορεινών περιοχών, όπως και κατηγορία ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού, στην οποία ανήκουν τα χιονοδρομικά κέντρα με τους γύρω οικισμούς και οι λουτροπόλεις.


Πηγή : tharros news

Αρχαίο δημόσιο κτίριο ανακαλύφτηκε στο βυθό της Ζακύνθου

Υπολείμματα μεγάλου δημοσίου κτιρίου της αρχαιότητας, που πιθανότατα σχετίζεται με το λιμάνι αρχαίας πόλης, έφερε στην επιφάνεια υποβρύχια έρευνα της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων στην περιοχή Αλικανά στη Ζάκυνθο.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μεγάλη υποβρύχια έκταση 30 στρεμμάτων με πλακόστρωτο, 20 βάσεις υποδοχής κιόνων, πιθανότατα ξύλινων, και αρχαίο δομικό υλικό. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρόκειται για κτίριο της αρχαιότητας, ωστόσο η ηλικία του δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα λόγω της απουσίας επιφανειακής κεραμικής στο χώρο.

Το μέγεθος του κτιρίου υποδηλώνει ότι στην περιοχή υπήρχε σημαντικός αρχαίος οικισμός. Τα σημαντικά ευρήματα εκτείνονται σε βάθος από 2 έως 6 μέτρα. Την έρευνα διενέργησε κλιμάκιο της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, που μετέβη στη Ζάκυνθο για σειρά αυτοψιών, κατόπιν πρόσκλησης του δήμου Ζακύνθου.

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τον δήμο Ζακύνθου, θα προχωρήσει άμεσα σε πιο εκτεταμένη έρευνα και στην αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου, και αναμένεται να δώσει νέα σημαντικά δεδομένα για την τοπογραφία και την ιστορία της αρχαίας Ζακύνθου.

zanteblog.gr


Πηγή : kanaloupou

«Δεν παίρνω την Κυπαρισσία…» δηλώνει ο Ντάβαρης, που συναντήθηκε με Ράλλη

«Άκουσα και εγώ ότι πρόκειται ν’ αναλάβω την ομάδα της Κυπαρισσίας, καθώς δραστηριοποιούμε επαγγελματικά και εκεί, όμως σας δηλώνω πως, παρά τις κρούσεις που μου έγιναν, εγώ δεν προτίθεμαι ν ‘ αναλάβω τον ΑΟΚ, ούτε να συμμετάσχω κατ’ οιονδήποτε τρόπο στα κοινά της εν λόγω πάντα ομάδας…». Αυτά δήλωσε πριν από λίγο ο Κώστας Ντάβαρης για να συμπληρώσει τα εξής: «Παρά ταύτα ο Πανηλειακός αποτελεί οριστικά και αμετάκλητα παρελθόν για εμένα.

Συναντήθηκα με τους ανθρώπους που λένε ότι θέλουν να πάρουν την ομάδα μας και τους υποσχέθηκα πλήρη βοήθεια σε ότι μου ζητήσουν για να γίνει μία ώρα αρχύτερα αυτό. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να τα καταφέρουν και να έχουν την δύναμη γι’ αυτό». Ο πρώην (;) διοικητικός ηγέτης του Πανηλειακού πρόσθεσε: «Πριν λίγες μέρες συναντήθηκα τυχαία (!) στην Αθήνα με τον Γιώργο Ράλλη. Μιλήσαμε, τα είπαμε και μου εξομολογήθηκε πως θα συνεχίσει και φέτος στη Μαύρη Θύελλα με σκοπό να την πάει πάση θυσία στη Β’ Εθνική. Του είπα χαράς στο κουράγιο σου και καλή επιτυχία». Το καλύτερο όμως ο Κώστας Ντάβαρης μας το κράτησε μάλλον για το τέλος: «Αυτά προς το παρόν και σύντομα θα τα πούμε και πάλι, όταν έχω να σας πω κάτι πιο σημαντικό και να είστε σίγουροι πως σίγουρα θα έχω…».


Πηγή : kyparissiotis

Την Κυριακή στη Φάρμα Αετοράχη η απελευθέρωση των άγριων ζώων που περιέθαλψε το ΕΚΠΑΖ Μεσσηνίας

Την Κυριακή στις 9 Ιουνίου, όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, στη Φάρμα Αετοράχη στον Πυργάκι Τριφυλίας, θα απελευθερωθούν άγρια ζώα που θεραπεύθηκαν από τον σταθμό του ΕΚΠΑΖ Μεσσηνίας. Στις 11 το πρωί στην Φάρμα θα απελευθερωθούν αρπακτικά και χελώνες, ενώ στις 12:30 στην Μαραθούπολη - Πρώτη θα ακολουθήσει απελευθέρωση γλάρων.

Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, υπεύθυνος της Φάρμας, μιλώντας στην ΝΕΤ Καλαμάτας, δήλωσε ότι είναι για εμάς μία ημέρα χαράς που δικαιώνει τους κόπους μας. Από την στιγμή που παραλαμβάνουμε ένα τραυματισμένο ζώο ο σκοπός μας είναι να το δούμε κάποια στιγμή να πετάει πάλι ελεύθερο.

Ο σταθμός λειτουργεί όλο το 24ωρο και όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν ή να αναφέρουν κάποιο περιστατικό μπορούν να καλέσουν το 6985620111.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους.

Παρακολουθήστε το βίντεο της τηλεόρασης της ΝΕΤ:


Πηγή : filiatra net

Στόμιο Φιλιατρών: Κατασκευάστηκε η πιο ασφαλής πρόσβαση για την παραλία

Μετά την κατάρρευση της σιδερένιας και επικίνδυνης σκάλας λόγω της κακοκαιρίας το Στόμιο Απέκτησε νέα πολύ πιο καλή και πολύ πιο ασφαλή πρόσβαση στην παραλία καθώς κατασκευάστηκε μια ράμπα με οκτώ σκαλάκια στο τέλος της που θα δώσει την δυνατότητα ακόμα και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα να απολαύσουν το μπάνιο τους τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η παραλία στο στόμιο κινδύνευε να μείνει άδεια από κόσμο καθώς η πρόσβαση ήταν εξαιρετικά δύσκολη μιας και η σκάλα από την πλευρά του Λιμεναριού ήταν αρκετά ψηλά και οι λουόμενοι έπρεπε να πάνε βραχάκι βραχάκι για να βγουν στην παραλία. Από την άλλη μεριά (του Αγρίλη) η σκάλα είχε καταρρεύσει και στις 19 Απριλίου είχε γίνει αυτοψία από την Αρχαιολογική υπηρεσία παρουσία του Δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια όπου συζήτησαν για την λύση που υπήρχε για να δημιουργηθεί η νέα πρόσβαση στην παραλία.


Σήμερα το έργο αυτό έχει γίνει πάρα πολύ ωραίο, προσφέρει την μέγιστη ασφάλεια στους λουόμενους και η κατασκευή του με το πλακώστρωτο δένει αρμονικά με το περιβάλλον. Την ικανοποίηση τους και ένα πολύ καλό λόγο για το νέο αυτό έργο πρόσβασης στην παραλία εξέφρασαν αρκετοί λουόμενοι αλλα και επισκέπτες του Στομίου.

Ο Συμπατριώτης μας Λυμπέρης Διονυσόπουλος μιλώντας στην κάμερα του Φιλιατρά News εξέφρασε την ικανοποίηση του για το έργο και τόνισε ότι παρέχει μεγάλη ασφάλεια ακόμα και σε μικρά παιδιά να πάνε στην παραλία. Μακάρι τόνισε να γίνονταν περισσότερα τέτοια έργα και επεσήμανε ότι θα το χαρούν και οι ξένοι που θα έρθουν.

Η Ομάδα Διαχείρισης του Φιλιατρά News ευχαριστεί το συνεργείο που κατασκεύασε την νέα αυτή πρόσβαση καθώς η δουλειά που έκαναν ήταν υπέροχη.

Δείτε το video όπως το κατέγραψε η κάμερα του Φιλιατρά News.


Πηγή : filiatra news

Γέμισε αδέσποτα η Κυπαρισσία

Στο απροχώρητο η παρουσία αδέσποτων σκυλιών στους δρόμους της Κυπαρισσίας.

Από τη μια μεριά η εγκατάλειψή τους από ασυνείδητους "ζωόφιλους" ιδιοκτήτες και... από την άλλη η ανεξέλεκτη αύξησή τους έχει προβληματική την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, ειδικότερα δε στα μικρά παιδιά που εκ των πραγμάτων φοβούνται να περάσουν. Είναι αναγκαίο να παρθούν κάποια μέτρα, ώστε να λυθεί το πρόβλημα αυτό, εν όψει δε και της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου.


Πηγή : trifylia press

Πάει ''πακέτο'' το ''Πάτρα-Πύργος'' και ''Τσακώνα-Καλό Νερό'' - Ποιός ο σχεδιασμός για την Ολυμπία - Τρέχει... καλά ο Περιμετρικός

H παρουσία του Γενικού Διευθυντή της Υπηρεσίας Συγχρηματοδοτούμενων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, σήμερα στην Πύλο στην ευρεία σύσκεψη που έγινε κατ' εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το μείζον θέμα της προώθησης του ''Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη'' έβγαλε και αρκετές ειδήσεις. Ο ίδιος ένα από τα πιο έμπειρα υπηρεσιακά και τεχνοκρατικά στελέχη και έχει βοηθήσει αρκετά στην εξεέλιξη των έργων της Πελοποννήσου, είχε να πει και για τα υπόλοιπα τμήματα ερωτώμενος από την τηλεόραση BEST.

O Γιάννης Καρνέσης λοιπόν, αρχικά αναγνώρισε πως ο Περιμετρικός Δακτύλιος της Καλαμάτας, πλέον, τρέχει... καλά. Θα μπορούσαν τα δεδομένα να ήταν και καλύτερα, εάν είχαν δοθεί οι εκτάσεις. Χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα για απαλλοτριώσεις έχουν καταβληθεί 26 εκατ. ευρώ!!! ενώ στις λίγες ευτυχώς περιπτώσεις, σημειώνονται εκείνες ιδιοκτητών που έχουν πάρει 600-700.000 ευρώ και δεν δίνουν τις ιδιοκτησίες τους.

Για την... φιλολογούμενο ενδιαφέρον από το ''Μορέα'' για το ''Τσακώνα - Καλό Νερό'' υπογράμμισε πως επίσημα δεν υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον και πως το συγκεκριμένο τμήμα δεν μπορεί να αποκοπεί από την υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης. Για την Ολυμπία Οδό, υπάρχει αισιοδοξία πως τα τμήματα από την Πάτρα και κάτω θα ξεμπλοκάρουν και θα ξεκινήσουν ''πακέτο'' το ''Τσακώνα-Καλό Νερό'' και το ''Πάτρα-Πύργος'', που δεν έχουν προβλήματα χάραξης και απαλλοτριώσεων, και συνάμα, είναι ώριμα.

Για να γίνει αυτό μπορεί να... επέλθει λύση μέσω της αναδιάταξης του ΕΣΠΑ και εκεί βρισκόμαστε στην αναμονή. Αναγνώρισε τα προβλήματα που καταγράφονται στο πέρασμα από τον Καϊάφα και αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως τα δεδομένα για τους αυτοκινητόδρομους έχουν αλλάξει και λόγω της κρίσης από την αναμενόμενη διπλάσσια κίνηση, αυτή δεν φθάνει ούτε στη μισή σαν... προσδοκία.

Ήταν χρήσιμες οι αναφορές του κ. Καρνέση που δείχνουν πως υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός πάντα υπό την επίβλεψη του Πρωθυπουργού και πως δύναται να τρέξουν τα ώριμα τμήματα της Ολυμπίας, που είναι ένα από τα ανοικτά... θέματα.


Πηγή : best-tv

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

"Σκούπα" αστυνομίας σε ενεχυροδανειστήρια και "Scrap"

Φορολογικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε επιχειρήσεις παλαιών σιδήρων (scrap) και ενεχυροδανειστήρια, στο Νομό Μεσσηνίας Διαπιστώθηκαν πλήθος παραβάσεων της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το διήμερο (05 και 06-06-2013), πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε εταιρείες εμπορίας παλαιών σιδήρων (scrap) και ενεχυροδανειστήρια στο Νομό Μεσσηνίας, για τη διαπίστωση παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας και της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας. Ειδικότερα, κλιμάκια της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, πραγματοποίησαν ελέγχους σε επιχειρήσεις – εταιρείες εμπορίας μετάλλων, παλαιών σιδήρων και συναφών αντικειμένων, καθώς και σε ενεχυροδανειστήρια, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, ως ακολούθως:

Εταιρείες εμπορίας παλαιών σιδήρων (scrap) :

  • Σε ατομική επιχείρηση στην Ασπροπουλιά Μεσσηνίας, διαπιστώθηκε η λειτουργία της χωρίς την προβλεπόμενη από τον νόμο άδεια, λόγος για τον οποίο συνελήφθη ο προσωρινά υπεύθυνος της επιχείρησης, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε ποινική δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας. Επιπλέον διαπιστώθηκε και διοικητική παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας, που αφορά στη μη επίδειξη βιβλίων και στοιχείων.
  • Σε ατομική επιχείρηση στην Καλαμάτα, διαπιστώθηκε η λειτουργία της επιχείρησης χωρίς την προβλεπόμενη από τον νόμο άδεια. Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε ποινική δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας.
  • Σε εταιρεία στη Θέση Ρίνα Μεσσηνίας, διαπιστώθηκε η εργασία ενός ανασφάλιστου υπαλλήλου και διοικητική παράβαση, ως προς τη μη υποβολή Δηλώσεων Απόδοσης Τελών Χαρτοσήμου για το δ΄ τρίμηνο του 2012 και το α΄ τρίμηνο του 2013. Επιπλέον, συνελήφθη ένας υπάλληλος της εταιρείας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του προκαταρκτική παραγγελία του κ. Οικονομικού Εισαγγελέα για χρέη προς το Δημόσιο.
  • Σε εταιρεία στο Μελιγαλά, διαπιστώθηκε η εργασία ενός ανασφάλιστου υπαλλήλου.

Ενεχυροδανειστήρια:

  • Στην έδρα ατομικής επιχείρησης στην Καλαμάτα, διαπιστώθηκαν οι εξής διοικητικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας: α) μη υποβολή Δήλωσης Απόδοσης Τελών Χαρτοσήμου για το α΄ τρίμηνο του 2013, β) μη επίδειξη του βιβλιαρίου συντήρησης και επισκευών του φορολογικού μηχανισμού και γ) μη έκδοση ενός στοιχείου διακίνησης. Επίσης, προέκυψε η εργασία ενός (1) ανασφάλιστου υπαλλήλου.
  • Σε υποκατάστημα ατομικής επιχείρησης στην Καλαμάτα διαπιστώθηκαν διοικητικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, όπως: α) μη υποβολή Δήλωσης Απόδοσης Τελών Χαρτοσήμου για το α΄ τρίμηνο του 2013, β) μη υποβολή Περιοδικής Δήλωσης Φ.Π.Α. για το α' τρίμηνο 2013 και γ) μη έκδοση ενός στοιχείου διακίνησης
  • Σε ατομική επιχείρηση στην Καλαμάτα, διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε έχοντας παραβιάσει τους όρους λειτουργίας της, πράξη για την οποία υποβλήθηκε σχετική έκθεση Αρχής από την Υ.Α. Καλαμάτας.
  • Σε ατομική επιχείρηση στην Καλαμάτα διαπιστώθηκε η εργασία ενός (1) ανασφάλιστου υπαλλήλου. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν και οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr & financialpolice@hellenicpolice.gr της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.


Πηγή : best-tv

12.000 τόνοι στο εξωτερικό και κοντά στα 30 λεπτά η τιμή του καρπουζιού

Ο­λο­κλη­ρώ­νε­ται η συγ­κο­μι­δή του καρ­που­ζιού στην Τρι­φυ­λί­α , με τους πα­ρα­γω­γούς να εί­ναι ευ­χα­ρι­στη­μέ­νοι τό­σο α­πό την πα­ρα­γό­με­νη πο­σό­τη­τα ό­σο και για την προ­ώ­θη­ση του προ­ϊ­όν­τος. Ό­πως εί­πε ο Αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Πα­να­γι­ώ­της Α­λευ­ράς καλ­λι­ερ­γή­θη­καν 6.000 στρέμ­μα­τα ,η πα­ρα­γω­γή έ­φτα­σε τους 30.000 τό­νους και 12.000 τό­νοι ε­ξή­χθη­σαν στο ε­ξω­τε­ρι­κό, ό­που πα­ρά τις ά­σχη­μες και­ρι­κές συν­θή­κες που ε­πι­κρα­τούν στις Ευ­ρω­πα­ϊ­κές χώ­ρες οι ε­ξα­γω­γές ση­μεί­ω­σαν ά­νο­δο. Αυ­τό τό­νι­σε ο κ. Α­λευ­ράς ο­φεί­λε­ται στην ε­ξαι­ρε­τι­κή ποι­ό­τη­τα του προ­ϊ­όν­τος α­πο­τέ­λε­σμα της κα­λής συ­νερ­γα­σί­ας πα­ρα­γω­γών και Γε­ω­πό­νων.

Την εικόνα των εξαγωγών επιβεβαίωσε από την εκπομπή τη Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας στο Ράδιο Κυπαρισσία 936 και ο Διευθυντής της υπηρεσίας Αντώνης Παρασκευόπουλος. Πρόσθεσε ότι 32 χώρες πλέον θα απολαύσουν το καρπούζι της Τριφυλίας με όλα τα φορτία να φεύγουν πιστοποιημένα μετά από ελέγχους στο Τελωνείο της πόλης αλλά και από τις πύλες εξόδου της χώρας στο εξωτερικό. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον συντονισμό των υπηρεσιών, την συνεργασία με παραγωγούς και εξαγωγείς ενώ σε ότι αφορά την τιμή του πρόσφατα κυμάνθηκε κοντά στα 30 λεπτά το κιλό με μικρές απώλειες οι οποίες διασφαλίζουν την καλή εξαγωγική περίοδο.


Πηγή : radio 936

ΕΛΑΙΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - Μπορεί να προχωρήσει η Επένδυση !!!

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΔΟΜΗΣΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ NATURA ΠΕΡΙΟΧΕΣ !!!

Νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, με κύρια κατεύθυνση τον περιορισμό των διάσπαρτων τουριστικών εγκαταστάσεων και τη συγκέντρωση των μεγάλων τουριστικών μονάδων σε οργανωμένες περιοχές μαζί με παραθεριστική κατοικία, μόνο σε μεγάλα ελληνικά νησιά και τον παράκτιο χώρο, προβλέπει το νέο αναθεωρημένο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα για διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στόχος της νέας νομοθετικής παρέμβασης, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, είναι με νέους ευνοϊκότερους όρους δόμησης και αρτιότητας να προωθηθούν εκκρεμείς και να δρομολογηθούν νέες τουριστικές επενδύσεις, κυρίως από οργανωμένα συμφέροντα. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος της τουριστικής αξιοποίησης μικρών ακατοίκητων νησιών έκτασης άνω των 300 στρεμμάτων, γεγονός που συνδυάζεται με την εκποίηση νησιών που προωθεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Αμβλύνονται οι απαγορεύσεις τουριστικής δόμησης σε περιοχές Natura, καθώς θα επιτρέπεται η δόμηση σε ειδικές ζώνες εκτός του πυρήνα απόλυτης προστασίας.

Επιπλέον, με τις περιφερειακές ζώνες του Natura θα επιτρέπεται με ειδικές μελέτες τουριστική δόμηση και σε ορεινές περιοχές, με ήπιους όρους δόμησης κτιρίων έως δύο ορόφους. Εκτός τουριστικής αξιοποίησης μένουν οι βραχονησίδες, έναντι της προηγούμενης ρύθμισης του 1997, που άφηνε σχετικά περιθώρια, όπως επίσης όλοι οι προστατευόμενοι από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία χώροι, όπως δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλός και παραλία, αρχαιολογικοί, ιστορικοί, δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι, ρέματα. Με το νέο χωροταξικό, το υπουργείο Περιβάλλοντος παρεμβαίνει στη γνωστή διαμάχη για την κρουαζιέρα Αττικής και παράλληλα με τις ήδη χωροθετημένες θέσεις κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά και του Λαυρίου προβλέπει νέο λιμάνι κρουαζιέρας και στον Φαληρικό Όρμο.

Πρόκειται για πρόταση επιχειρηματικών συμφερόντων που έχει γίνει προς το υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία -παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει- τώρα υιοθετείται. Ειδικότερα, η συγκέντρωση οργανωμένων τουριστικών εγκαταστάσεων προβλέπεται να γίνεται σε υποδοχείς (Περιοχές Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης ή Περιοχές Ειδικής Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης – ΠΕΡΠΟ) και στα λεγόμενα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, όπου οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις συνδυάζονται με παραθεριστική κατοικία σε ποσοστά 60% και 40% αντίστοιχα.

Οι οργανωμένοι υποδοχείς και τα σύνθετα καταλύματα προτείνεται να κατασκευαστούν μόνο σε νησιά σημαντικής έκτασης, άνω των 70 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπως Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα, Σάμος, Χίος, Λέσβος. Στις προβλέψεις του νέου χωροταξικού για τον τουρισμό περιλαμβάνεται η παροχή κινήτρων για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών μονάδων, με αναβάθμιση της κατηγορίας ή και την επέκταση των καταλυμάτων. Ακόμη, επανάχρηση αξιόλογων κτιρίων ή συνόλων και παροχή κινήτρων για τη μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Προβλέπεται, τέλος, η παροχή κινήτρων για μερική ή ολική απόσυρση μη αξιόλογων απαξιωμένων ή εγκαταλειμμένων κτιρίων και εγκαταστάσεων χρήσης τουρισμού, πράγμα που αναμένεται να γίνει μέσα από το μηχανισμό της “τράπεζας γης” που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

moriasnews.gr


Πηγή : news messinia

Εγκαταστάθηκαν οι μισοί ηλιακοί συλλέκτες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Απόλυτα ικανοποιητικά εξελίσσονται οι εργασίες που αφορούν στο έργο ενεργειακής εξοικονόμησης προϋπολογισμού 780.000 € στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας που ξεκίνησε μόλις στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας.Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί σχεδόν οι μισοί ηλιακοί συλλέκτες (σε σύνολο 250) ενώ παράλληλα τοποθετείται όλος ο απαραίτητος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός στο λεβητοστάσιο του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με τον ανάδοχο σε 10 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί το 80 % του έργου ενώ μέχρι 15 Ιουλίου πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του. Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας με αφορμή την πορεία των εργασιών δήλωσε:

« Χαιρόμαστε ιδιαίτερα ως Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας γιατί αυτό που οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε πριν από 2,5 χρόνια βλέπουμε σήμερα να μετατρέπεται σε πραγματικότητα. Ένα μεγάλο και πρωτοποριακό έργο πανελλαδικής εμβέλειας στο τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης και μείωση των δαπανών φέρει την σφραγίδα του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Καιρό τώρα έχουμε δηλώσει ότι οι κόποι αυτής της ωραίας, δημιουργικής και συλλογικής προσπάθειας δικαιώνονται καθημερινά προς όφελος της Υγείας των Πολιτών της Μεσσηνίας. Αυτή την πορεία έχουμε χρέος και ευθύνη να την συνεχίσουμε και να την πάμε ακόμα παραπέρα. Αυτό και θα πράξουμε. Πολλά, πολλά συγχαρητήρια στους συνεργάτες μου, στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας που έχουν την γνώση και την δύναμη για την υλοποίηση τέτοιων έργων.»


Πηγή : best-tv

Εικόνα θλίψης παρουσίασε το 2-ημερο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα. Ο Δήμος Τριφυλίας …έλαμψε με την απουσία του

Σκέψεις για το τακτικό συνέδριο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Του Δημήτρη Α. Δριμή εκπαιδευτικού, τέως δημάρχου Αετού.

Δριμής ΔημήτρηςΕικόνα θλίψης παρουσίασε το 2/ημερο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα την Πέμπτη και την Παρασκευή, 30 και 31 Μαίου 2013. Από τους 500 συνέδρους προσήλθαν 280 ενώ μέχρι το τέλος του παρέμειναν σ` αυτό περίπου 90 σύνεδροι. Πρόκειται περί παρωδίας. Ουσιαστικά το σώμα του συνεδρίου μετά την εναρκτήρια ομιλία του υπουργού κ. Στυλιανίδη διαλύθηκε. Το συνέδριο ελάχιστα απασχόλησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την κοινωνία. Οι ευθύνες της διοίκησης της ΚΕΔΕ είναι προφανείς.

Η απουσία των αιρετών έχει πολλές εξηγήσεις. Οφείλεται στο γεγονός της πραγματοποίησης του συνεδρίου σε εργάσιμες ημέρες, στις χαμηλές προσδοκίες των αιρετών, όλοι πιά πιστεύουν ότι οι αποφάσεις παίρνονται αλλού και όχι στη χώρα μας, στη ρευστότητα του πολιτικού τοπίου, στην αναντιστοιχία ανάμεσα στη διοίκηση της ΚΕΔΕ και τη σημερινή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Κυρίως όμως οφείλεται στο γεγονός ότι οι αιρετοί βιώνουν την απαξίωση της αυτοδιοίκησης. Νιώθουν ότι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τη σημερινή κυβέρνηση, δεν έχουν πιά πίστη, όραμα, αισιοδοξία. Το πρόσωπο της αυτοδιοίκησης έχει σκοτεινιάσει.

Ο αρμόδιος υπουργός εσωτερικών δεν απάντησε στα πιεστικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης. Δεν απάντησε στο ζήτημα του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, ούτε στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου (θυμίζουμε ότι ο ίδιος άνοιξε το θέμα του τρόπου εκλογής προτείνοντας ενιαία λίστα υποψηφίων δημάρχων και ενιαία λίστα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων). Δεν απάντησε στο ζήτημα των εργαζομένων στα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, που απειλούνται με απολύσεις. Σε ότι δε αφορά τα οικονομικά των ΟΤΑ, όχι μόνο δεν απάντησε στα ερωτήματα που του έθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αλλά και προκλητικά δήλωσε: «Ο Δήμος του μέλλοντος είναι αυτός που αυξάνει τα ίδια έσοδα και μειώνει ή καλύτερα μηδενίζει τις κρατικές επιχορηγήσεις». Το μήνυμα είναι προφανές. Οι πολίτες απειλούνται με νέες φορολογίες.

Την εικόνα απαξίωσης του συνεδρίου ενίσχυσε και η δημόσια παρέμβαση, εκτός συνεδρίου, των δημάρχων Αθήνας, Θεσ/νίκης, Πάτρας, Ιωαννίνων και Βόλου. Οι παραπάνω πέντε δήμαρχοι αντί να παρέμβουν ουσιαστικά, με το ειδικό βάρος των δήμων που εκπροσωπούν, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και να καθορίσουν αποφάσεις αρκέστηκαν σε μιά δημόσια παρουσίαση αρχών. Οι αρχές όμως αυτές ακυρώνονται στη γενικότητά τους. Δεν αναφέρονται και δεν συγκρούονται με τα μνημόνια και τον Καλλικράτη που διαλύουν την αυτοδιοίκηση, τις εργασιακές σχέσεις, τις κοινωνικές δομές. Με την κίνησή τους περισσότερο επιχείρησαν να διασώσουν τους εαυτούς τους, να μην χρεωθούν τα κόμματα που εκφράζουν και να καταγραφούν ως διακριτό αυτοδιοικητικό ρεύμα, παρά να αντιπαρατεθούν με τα πιεστικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης και των πολιτών.

Το συνέδριο της ΚΕΔΕ ψήφισε, σε μια άδεια αίθουσα, την εισήγηση του προεδρείου. Μια εισήγηση που καταγράφει μεν τα προβλήματα, δεν δίνει όμως λύσεις, δεν αποδίδει ευθύνες, δεν κατονομάζει πολιτικές, δεν προτείνει ρήξεις, δεν επιχειρεί ανατροπές. Δεν θέτει κόκκινες γραμμές. Πρόκειται για μια άνευρη έκθεση ιδεών, που αδυνατεί να βάλει φρένο στον κατήφορο της αυτοδιοίκησης και να διασώσει οτιδήποτε μπορεί να σωθεί. Αδυνατεί να εμπνεύσει τους αιρετούς, τους εργαζόμενους, τους πολίτες.

Τα προβλήματα στην αυτοδιοίκηση έχουν οξυνθεί ύστερα από την εφαρμογή του Καλλικράτη και την εφαρμοζόμενη στη συνέχεια μνημονιακή πολιτική. Τα χωριά μας μαραζώνουν, η τοπικότητα χάνεται, η δημοκρατία αφυδατώνεται, η εσωτερική χωρική συνοχή παραμένει σε αρκετούς δήμους ζητούμενο. Οι 6.128 δήμοι και κοινότητες του 1997 συρρικνώθηκαν το 2011 στους 325! Ο μέσος πρωτοβάθμιος Καλλικρατικός ΟΤΑ έχει 34.780 κατοίκους και έκταση 406 τετρ. χλμ. τη στιγμή που οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην ΕΕ των 27 είναι 5.630 κάτοικοι και 49 τετρ. χλμ.. Η οικονομική ασφυξία απειλεί τους δήμους με κατάρρευση ενώ η διαφημιζόμενη «προίκα» των 4 δις ευρώ του Καλλικράτη δεν έφτασε ποτέ σ` αυτούς.

Η απαγόρευση προσλήψεων, οι απολύσεις, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι εργασιακές σχέσεις των ΜΚΟ, των ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις), των πέντε ημερών του μήνα, των 2,5 και 8 μηνών κυριαρχούν. Δημιουργείται αδιέξοδο στους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους, στους υποαμοιβόμενους και υποαπασχολούμενους νέους εργαζόμενους καθώς και στις κοινωνικές λειτουργίες των δήμων, με ότι αυτό σημαίνει για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκες. Η υπολειτουργία των υπηρεσιών ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων, όπως απορρίμματα, ενέργεια, κοινωνικές υπηρεσίες. Είναι ανάγκη να μπεί ένα τέλος στην περαιτέρω διάλυση της αυτοδιοίκησης. Να υπερασπιστούμε και να διευρύνουμε δράσεις που κρατούν όρθια την κοινωνία και περιορίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, όπως βρεφονηπιακούς σταθμούς, πολιτικές για αστέγους και αναξιοπαθούντες, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης), ΚΗΦΗ, κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία και φαρμακεία, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», …. Να βάλουμε τέλος στα μνημόνια, να ανατρέψουμε τον Καλλικράτη. Να αναδείξουμε τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της αυτοδιοίκησης με σεβασμό στο περιβάλλον. Να ενισχύσουμε τη δημοκρατία, με την απλή αναλογική και την τοπική δημοκρατία τόσο με αλλαγές στη χωροταξία όσο και με υιοθέτηση νέων θεσμών συμμετοχής.

Αναγκαία και εφικτή προϋπόθεση είναι η δημιουργία ενός μετώπου αιρετών, εργαζομένων, πολιτών, που θα βάλει φρένο στην κατεδάφιση των υφιστάμενων δομών των κοινωνικών υπηρεσιών, θα θέσει όρους ανατροπής της εφαρμοζόμενης πολιτικής και θα συγκροτήσει ένα νέο ανθρώπινο αυτοδιοικητικό τοπίο.

Υ.Γ. Η διοίκηση του δήμου Τριφυλίας έλαμψε με την απουσία της από το συνέδριο της αυτοδιοίκησης. Αδυναμία άρθρωσης αυτοδιοικητικού λόγου; Αδυναμία παραγωγής πολιτικής; Ωχαδελφισμός; Αδιαφορία για τους θεσμούς, που προκύπτει, άλλωστε, και από τον τρόπο διαχείρισης της τοπικής εξουσίας; Ας απαντήσουν οι ίδιοι στους πολίτες για τα αίτια της απουσίας τους.


Πηγή : kopanaki news

Καλάθια με αγροτικά προϊόντα από 13 περιφέρειες της χώρας

«Τα μέτρα και τα σταθμά της αρχαιότητας» ήταν μια καλή προσπάθεια των αρχαίων Ελλήνων για να... πατάξουν το φαινόμενο της νοθείας. Αυτά κι άλλα πολλά ειπώθηκαν το τριήμερο 24-25-26/5/2013 στο Μουσείο της Ακρόπολης, κατά τη διάρκεια των «Θεσμοφορίων», της γυναικείας αγροτικής γιορτής για την ανταλλαγή σπόρων που στην αρχαιότητα ήταν αφιερωμένη στη θεά Δήμητρα. Παρουσιάστηκαν καλάθια αγροτικών προϊόντων των 13 περιφερειών της χώρας, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

ΑΤΤΙΚΗ: Ανθη, κηπευτικά, κρασί, φιστίκι, μέλι, προϊόντα από αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, φέτα, σύκα Βραυρώνας, ελαιόλαδο.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κρασιά, όσπρια, οπωροκηπευτικά, βιολογικά, αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, αρτοσκευάσματα, τυροκομικά-γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα κρέατος, αλλαντικά, μέλι, καπνό, ακτινίδια, κεράσια, ροδάκινα, σταφύλι, κρασί, τσίπουρο, κάστανα, πουλερικά, γλυκά του κουταλιού, κομπόστες, παραδοσιακές πίτες.

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ: Ελαιόλαδο, σαπούνι, τυριά, ούζο, τσίπουρο, παραδοσιακές μαρμελάδες, σαρδέλες, μαστίχα, μαστιχέλαιο, οίνους, σιτηρά, γλυκά, εσπεριδοειδή.

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ: Ελαιόλαδο, ντοματάκι, φάβα, τυριά, οίνους, ψάρια, μέλι, γάλα, κρέας κ.ά.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ: Ξηρούς καρπούς, φέτα, αλίπαστα ψάρια, τραχανά (ξινό και γλυκό), κουσκούς, τοπικά γλυκά, παστουρμά, σπαράγγια, πίτες, καριόκες (γλυκά).

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κρόκο Κοζάνης, φασόλια Πρεσπών και Καστοριάς, φακή, γάλα, τυριά, κρέας, μέλι, τριαντάφυλλα, μήλα, ροδάκινα, πιπεριές Φλωρίνης.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Σταφίδα, κρασί, σταφύλι, αλάτι, αβγοτάραχο, επιτραπέζιες ελιές, λάδι, γάλα, φέτα, κεφαλογραβιέρα, εσπεριδοειδή, οπωροκηπευτικά, ψάρια.

ΗΠΕΙΡΟΣ: Γάλα, τυριά, κρέας, αλλαντικά, πουλερικά, αβγά, αρωματικά φυτά, βότανα, πίτες, όσπρια, κρασί, τσίπουρο, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, ελαιόλαδο και ελιές, κηπευτικά, πατάτες, μέλι.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Κάστανα, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, μήλα, αχλάδια, φιρίκια, όσπρια, ελιές, τσίπουρο, κρασιά, επιτραπέζια σταφύλια, φαρμακευτικά φυτά, φέτα, κασέρι, μανούρι, γαλοτύρι, γραβιέρα, γάλα, κρέας (αρνάκι-κατσικάκι), αλλαντικά, σιτηρά, βαμβάκι.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Κηπευτικά, ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας και αλιείας, λάδι, ελιές, χυλοπίτες, τυροκομικά, πουλερικά, αβγά.

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ: Ελαιόλαδο, κουμκουάτ, ρομπόλα Κεφαλονιάς, ψάρια ιχθυοκαλλιεργειών, γαλακτοκομικά, μαντολάτο, σταφίδες, κρασί, οπωροκηπευτικά, μέλι, φακή Εγκλουβής, αλλαντικά κ.ά.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Ελαιόλαδο, ελιές, κρασί, σταφίδες, εσπεριδοειδή και ηδύποτα, σύκα, οπωροκηπευτικά, σκόρδα Τρίπολης, όσπρια, πατάτες, αρωματικά φυτά, φέτα, μέλι Μαινάλου, κρέας-κρεατοσκευάσματα, ζυμαρικά, επιτραπέζια σταφύλια, αγκινάρα Ιρίων, αγριαγκινάρα Μικρομάνης, μελιτζάνα τσακώνικη.

ΚΡΗΤΗ: Γαλακτοκομικά, κρέας, κρητικό παξιμάδι, ελαιόλαδο, επιτραπέζιες ελιές, πορτοκάλι Μάλεμε, καλλυντικά, μέλι, κρασιά, αλλαντικά, σαλιγκάρια.


Πηγή : pyrgos trifylias

Ξεκινά το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης

Ξεκινά το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης "Koroni Arts Festival" για το 2013την Τετάρτη 12 Ιουνίου. Οι εκδηλώσεις θα γίνονται στο προαύλιο του Γυμνασίου Κορώνης.

Στις 9.15 μ.μ. θα γίνει βραδιά Ρωσικής μουσικής με τους “Perm Ensemble”. Θα ακουστούν αποσπάσματα από έργα μεγάλων Ρώσων συνθετών που αντλούν τα μουσικά θέματά τους από τη σλαβική λαϊκή και θρησκευτική παράδοση. Οι παραδοσιακές μελωδίες διακόπτονται βίαια από ένα έργο του Σοστακόβιτς που αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα του συνθέτη για το καθεστώς της χώρας του και επανέρχονται σταδιακά με έργα που βασίζονται σε παραδοσιακά άσματα διαφορετικών εθνοτήτων για να καταλήξουν σε χορούς της Ουκρανίας, Ρουμανίας, Αρμενίας κ.λπ.

Θα ακουστούν έργα των εξής συνθετών: Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Alexander Glazunov, Alexander Borodin, Dmitri Shostakovich, Sergei Rachmaninoff, Ernest Bloch, Modest Mussorgsky, Bela Bartok, Komitas Vardapet. Ερμηνεύουν οι καλλιτέχνες: Αικατερίνη Ρομάνοβα βιολί, Σεργκέι Πολτάβσκι βιόλα, Μαρίνα Ιβανόβα βιολοντσέλο, Κάτια Καμίνσκαγια βιολί, Αναστασία Καμίνσκαγια πιάνο.

Πρόκειται για μια πανδαισία μουσικών εκδηλώσεων υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, με σημαντικά ονόματα της διεθνούς σκηνής. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Κάθε εβδομάδα θα γίνεται μία συναυλία με σύγχρονη και παραδοσιακή μουσική και χορούς από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Για μία ακόμη χρονιά το Φεστιβάλ αναδεικνύει το διεθνή χαρακτήρα του προσκαλώντας καλλιτέχνες εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Στο ίδιο πλαίσιο δίνεται η ευκαιρία σε νέους ντόπιους δημιουργούς να αναδείξουν το ταλέντο τους συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις.

Είσοδος 7 ευρώ, 5 ευρώ το μειωμένο, κάτω των 18 είσοδος ελεύθερη. Αναλυτικά οι πληροφορίες υπάρχουν στο www.korone.gr.


Πηγή : eleutheria online

Θύελλα 10 μποφώρ στην συνεδρίασης της παράταξης Κόλλια

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αλλαγών στις θέσεις των προέδρων των νομικών προσώπων και ίσως των αντιδημάρχων ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, στην ενδοπαραταξιακή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στα Φιλιατρά. Στο δήμαρχο τέθηκε από συμβούλους του και το ερώτημα αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, με τον ίδιο να μην απαντά ευθέως, σημειώνοντας ωστόσο ότι η απάντησή του θα είναι έγκαιρη. Η συνεδρίαση έγινε σε βαρύ κλίμα, με έντονη κριτική από πολλούς συμβούλους, χωρίς να υπάρξουν υψηλοί τόνοι και έντονες αντιπαραθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από αρκετούς επισημάνθηκε η άσχημη εικόνα που παρουσιάζει η δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας. Ολα αυτά φυσικά ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών -που όπως όλα δείχνουν θα γίνουν σε λιγότερο από ένα χρόνο. Το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης φαίνεται να επικεντρώθηκε στην πορεία του δήμου και κατά συνέπεια της δημοτικής ομάδας. Σύμβουλοι άσκησαν κριτική στις επιλογές του δημάρχου, όχι τόσο όσον αφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά κυρίως στο ότι στις αρχές του χρόνου δεν τόλμησε σημαντικές αλλαγές ώστε να αλλάξει το κλίμα της παράταξης αλλά και της εικόνας που εκπέμπει προς τα έξω -καθώς φαίνεται να επισημάνθηκε ότι τα μηνύματα που λαμβάνονται από μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας είναι αρνητικά. Αν και από κάποιους τονίστηκε ότι ενδεχόμενες αλλαγές στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο θα ήταν άκαιρες και χωρίς αποτέλεσμα, δεν έλειψαν και οι απόψεις πως κάποιες αλλαγές θα μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο. Πάντως ο δήμαρχος με την τοποθέτησή του όπως μάθαμε, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγών σε πρόσωπα, τονίζοντας πως είναι κάτι που θα το σκεφτεί.

Ωστόσο σημαντικές αλλαγές στην παρούσα φάση μάλλον θα πρέπει να αποκλείονται -και αναφερόμαστε σε επίπεδο αντιδημάρχων. Ετσι οι πιθανότερες αλλαγές, αν γίνουν, θα είναι σε επίπεδο προέδρων στο νομικό πρόσωπο και την κοινωφελή επιχείρηση, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κενή έχει μείνει και μια θέση αντιδημάρχου.

ΣΧΟΛΙΟ: Αυτό είναι το κύριο άρθρο από την 'Ελευθερία' και εμείς σύντομα θα αναφέρουμε ποιες είναι οι κινήσεις και τι θα πράξει τελικά ο Κόλλιας, υπομονή γιατί έχουμε υλικό...


Πηγή : kyparissiotis

Ολοκληρώνεται το έργο στην είσοδο της Κορώνης

Ολοκληρώνεται το έργο της προστασίας της εισόδου της Κορώνης από την κατολίσθηση. Η ασφαλτόστρωση τελείωσε και σήμερα αναμένεται να γίνει η διαγράμμιση.

Από την κάτω πλευρά φτιάχνεται πεζόδρομος, που θα εξυπηρετεί τους περίοικους, αυτούς που μένουν στο Αρτάκι, αλλά και όσους θέλουν να κατέβουν προς τη θάλασσα.

Το έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ, κόστισε γύρω στα 2,2 εκ. ευρώ με βάση την έκπτωση που είχε δοθεί και τη συμπληρωματική πίστωση που χρειάστηκε, για να φτιαχτεί νέος τοίχος αντιστήριξης από την πάνω πλευρά του δρόμου εισόδου. Να υπενθυμίσουμε ότι με το έργο δημιουργήθηκε πεζοδρόμιο - εξώστης με θέα προς την Κορώνη και την παραλιακή της ζώνη.


Πηγή : eleutheria online

Τι συμβαίνει με τα προβλήματα ύδρευσης και τις μετακινήσεις στο Δώριο;

ΕΔΩ και αρκετές ημέρες είχαμε δεχτεί τηλεφωνικές καταγγελίες για τα προβλήματα ύδρευσης στο Δώριο και την αδιαφορία του Δήμου Οιχαλίας για την επίλυσή της.Ωστόσο η κατάσταση δεν φαίνεται να εξομαλύνεται, αντιθέτως παίρνει και θεσμικό χαρακτήρα αφού με κατεπείγουσα διαμαρτυρία του ο πρόεδρος της Τ.Κ. Δωρίου Γεώργιος Ντόντος έθεσε το θέμα στον αντιδήμαρχο Ηλ. Ντονά και τον προϊστάμενο της Τ.Υ. και αντιδήμαρχο ύδρευσης Λεων.

Φίλο, προειδοποιώντας τους ότι αν αδιαφορήσουν θα προσφύγει στον εισαγγελέα, κάτι που έγινε. Από το Δήμο έσπευσαν να διορθώσουν κάποια βλάβη, αλλά οριστική λύση δεν δόθηκε και ούτε διαφαίνεται. Το ζήτημα τέθηκε και στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, όπου διεφάνη το μέγεθος του προβλήματος ύδρευσης τόσο στο Δώριο, όσο και σε άλλα χωριά. Πέραν των άλλων τίθεται και ζήτημα δημόσιας υγείας αφού σε αρκετά τμήματα του δικτύου υπάρχουν ακόμη αμιαντοσωλήνες που ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις. Ωστόσο με αφορμή το ζήτημα της ύδρευσης και τις διαμαρτυρίες υπήρξε ως ανταπάντηση από το Δήμο η μετακίνηση δύο δημοτικών υπαλλήλων από το Δώριο στο Μελιγαλά, μια εκ των οποίων είναι η σύζυγος του καταγγέλοντος τα προβλήματα προέδρου του Δωρίου. Το ζήτημα αυτό σχολιάστηκε από το Doriopress, με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο. Ιδού:

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ …ΣΤΟ ΔΩΡΙΟ

Κατόπιν της προηγηθείσας διαμαρτυρίας του προέδρου του Δωρίου για την κατάσταση στο δίκτυο ύδρευσης του Δωρίου και την μακροχρόνια κοροϊδία των αρμόδιων αρχών υπήρξε άμεση αντίδραση – αντίποινα του αντιδημάρχου κ.Ντονά και μάλιστα εν απουσία του δημάρχου. Αντί να φροντίσει να δώσει λύση στο πρόβλημα θεώρησε σωστό μέσα σε δυο ώρες να δώσει τηλεφωνική εντολή για την μετακίνηση -τιμωρία των υπαλλήλων της δημοτικής ενότητας Δωρίου στο Μελιγαλά (όλως τυχαίως η μία εκ των δυο υπαλλήλων τυγχάνει και σύζυγος του προέδρου του Δωρίου !!!).

Και μαζί με αυτήν «τιμωρούνται» άδικα και άλλοι υπάλληλοι και μην το αρνείστε κύριε αντιδήμαρχε, όλοι αυτό κατάλαβαν!!! Άραγε τα γνωρίζει όλα αυτά ο δήμαρχος και αν ναι πως τα επιτρέπει; Αντίποινα γίνονταν μόνο στην Κατοχή !!! Τι έχουν να πουν για όλα αυτά οι αιρετοί της Δημοτικής Ενότητας Δωρίου; (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) Ποια η αντίδραση των δημοτικών συμβούλων, των προέδρων αλλά και των πολιτών της Δημοτικής Ενότητας Δωρίου; Θα επιτρέψουν αμαχητί την ερήμωση του τόπου και την εγκατάλειψη των πολιτών; Περιμένουμε την αντίδραση του δημάρχου για να δούμε ποιος κάνει κουμάντο σε αυτόν τον Δήμο».

Από την εφημερίδα 'ΦΩΝΗ'


Πηγή : radio 936

Και το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ αντιδρά για το χρυσαυγίτικο φεστιβάλ στην Καλαμάτα

ΜΕ ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ ΝΙΚΙΕΤΑΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ

Το Σωματείο σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ εξέφρασε την ανησυχία του για την προσπάθεια πραγματοποίησης φασιστικού φεστιβάλ στην πόλη της Καλαμάτας και ομόφωνα αποφάσισε να πάρει πρωτοβουλία για ταξική κινητοποίηση όλων των εργατικών Σωματείων.

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καλαμάτας και ανταποκρινόμαστε θετικά στο κάλεσμα για σύσκεψη την Τετάρτη 19 Ιούνη 2013.

Καλούμε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν στη συνείδησή τους τις φασιστικές ενέργειες, τις εκδηλώσεις τους, να απορρίψουν και να απομονώσουν τους φασίστες. Χαρακτηριστικό του φασισμού είναι ο ρατσισμός και η βία προς τους αδύναμους. Αυτοί που κάνουν ντου στους αδύναμους μετανάστες είναι οι ίδιοι που πήγαν και προσκύνησαν στο Μελιγαλά και έδωσαν τον όρκο του ταγματασφαλίτη. Είναι οι ίδιοι που έκαναν ντου στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας και έψαχναν να βρουν φουκαριάρες νοσηλεύτριες που δεν έχουν άδεια εργασίας. Είναι οι ίδιοι που αύριο το πρωί θα αποτελέσουν τα νέα τάγματα ασφαλείας υπηρετώντας τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν αν χρειαστεί την ακραία μορφή εξουσίας του καπιταλιστικού συστήματος παραγωγής, που είναι η δικτατορία του κεφαλαίου.

Για τους έχοντες άδεια παραμονής ή μη, για τους λευκούς, για τους κίτρινους, για τους μαύρους, για όλους, η υγεία δεν είναι εμπόρευμα. Το δικαίωμα για τη ζωή, για μόρφωση το έχουν όλοι. Για αυτό επιμένουμε ταξικά. Δεν πιστεύουμε στο «Δημοκρατικό Αντιφασιστικό τόξο της εξουσίας του Κεφαλαίου». Είναι το ίδιο τόξο που θρέφει τους φασίστες. Είναι το ίδιο τόξο που έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση. Είναι το ίδιο Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό τόξο που ευθύνεται για τους πολέμους και τη μετανάστευση. Η υπόθεση του φασισμού είναι υπόθεση των εργαζομένων, είναι υπόθεση της Λαϊκής Συμμαχίας. Με αυτό το πλαίσιο συμμετέχουμε στην σύσκεψη της 19ης Ιουνίου».


Πηγή : kalamata journal

Ρυθμίσεις ανάσα για «κόκκινα» δάνεια των αγροτών

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ-ανάσα για χιλιάδες αγρότες των οποίων τα δάνεια βρίσκονται στο «κόκκινο», περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για τους ελέγχους σε τρόφιμα και ζωοτροφές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που πρόκειται να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οι ρυθμίσεις αφορούν σε μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια αγροτών (φυσικών προσώπων) προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα, η οποία τελεί υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Το πρώτο σημαντικό μέτρο είναι ότι «κουρεύονται» τα ποσά που απαιτούσε η παλαιά ΑΤΕ ως προσημειώσεις για την παροχή δανείων. Οι ρυθμίσεις μετά τη Βουλή θα πάνε στο Υπουργείο Οικονομικών για να πάρουν το «πράσινο φως».

Σύμφωνα με όσα ορίζονται, η υποθήκη περιορίζεται στο 120% της αξίας του δανείου, εφόσον δεν υπερβαίνει το διπλάσιο αυτού κατά τον χρόνο που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση. Ετσι, για παράδειγμα κάποιος που είχε πάρει δάνειο 10.000 ευρώ, στον οποίο η ΑΤΕ του είχε υποθηκεύσει ακίνητα αξίας 20.000 ευρώ, πλέον η υποθήκη πέφτει στα 10.200 ευρώ. Στην περίπτωση τώρα κάποιου που το ύψος της υποθήκης ξεπερνά το διπλάσιο της αξίας του δανείου που του είχε χορηγήσει η τράπεζα, τότε περιορίζεται στο διπλάσιο αυτού. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που η υποθήκη έχει εγγραφεί σε περισσότερα από ένα αγροτικά ακίνητα, τότε θα περιοριστεί στο ακίνητο ή στα ακίνητα που εξασφαλίζουν την απαίτηση της τράπεζας στα παραπάνω όρια και δεν αποτελούν πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη του παραγωγού.

Πλέον, η νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή εξοφλείται εφάπαξ από τον αγρότη, εντός δύο ετών. Σε περίπτωση μη εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού στο εν λόγω διάστημα, τότε θεωρείται ως νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο, διάρκειας από 7-15 έτη με επιτόκιο 3%. Στην αρχική της μορφή η ρύθμιση που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Ιανουάριο μιλούσε για αποπληρωμή σε 5 έως 10 χρόνια, με επιτόκιο 5%. Εφ’όσον το αγροτικό ακίνητο, δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη του αγρότη, στη σύμβαση του δανείου η τράπεζα μπορεί να απαιτήσει το δικαίωμα εκμίσθωσής του και την εκχώρηση του μισθώματος σε αυτήν μέχρι να αποπληρωθεί το δάνειο.

Η εκμίσθωση θα γίνεται ως εξής: Το ακίνητο θα εκμισθώνεται για διάστημα 3 ετών, έπειτα από ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, με την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού να την έχει ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), καθώς διατηρεί βάση δεδομένων στην οποία απεικονίζονται ψηφιακά όλα τα αγροτικά ακίνητα της χώρας. Η τιμή εκκίνησης θα είναι στην ελάχιστη ετήσια δόση εξόφλησης του δανείου. Εφόσον ο διαγωνισμός αποβεί άγονος επαναλαμβάνεται με νέα τιμή εκκίνησης. Επισημαίνεται ότι και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό. Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν υλοποιηθεί η εκμίσθωση ή δεν καταστεί δυνατή η εξόφληση της οφειλής από τα μισθώματα, ο εκκαθαριστής κινεί τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί του βεβαρημένου με υποθήκη αγροτικού ακινήτου για το μη εξοφληθέν ποσό.


Πηγή : kalamata news

Τι απέγινε μετά τον διαχειριστικό έλεγχο στο Πρατήριο του υποκαταστήματος της Ένωσης

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ μετά το διαχειριστικό έλεγχο στο Πρατήριο της Ένωσης στη Μεσσήνη; Το αγωνιώδες ερώτημα θέτουν με επιστολή τους Μεσσήνιοι αγρότες. Αναφέρουν συγκεκριμένα:«Λίγο προ του Πάσχα που είχε ανοίξει το θέμα των διαχειριστικών προβλημάτων στο Πρατήριο της Ένωσης του υποκαταστήματος Μεσσήνης , όπου υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ατασθαλιών , αποφασίστηκε να γίνει διαχειριστικός έλεγχος από το Εποπτικό Συμβούλιο της Ένωσης και να κληθούν σε απολογία ο υπεύθυνος διαχειριστής με τον αρμόδιο γεωπόνο του υποκαταστήματος.

Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε προ πολλού και διαπιστώθηκαν σωρεία πειθαρχικών και ποινικών παραβάσεων εκ μέρους των δυο υπαλλήλων που συνιστούν βαριάς μορφής απάτη και υπεξαίρεση εκ συστήματος και κατ’ εξακολούθηση με συνέπεια σημαντική οικονομική ζημιά εις βάρος του φορέα προς ίδιον όφελος ήτοι:

  1. Διαχειριστικό έλλειμμα 8.000 ευρώ περίπου.
  2. Εντοπίστηκαν πολλές συσκευασίες διαφόρων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων από τις οποίες είχε αφαιρεθεί εντελώς το περιεχόμενο ενώ τις είχαν υπούλως τοποθετήσει στα ράφια κανονικά για να ξεγελάσουν οπτικά την επιτροπή ώστε να μην αντιληφθεί τι είχε γίνει.

Οι κλεμμένες ύλες γίνονταν αντικείμενο παράνομης εμπορίας στη μαύρη αγορά και οι δράστες του κυκλώματος θησαύριζαν εις βάρος της Ένωσης και όχι μόνο . Επειδή δε πολλά από αυτά ήταν ταυτόχρονα και ληγμένα τίθεται και το ερώτημα του κινδύνου στη δημόσια υγεία από κατανάλωση παράνομη διάθεσή τους στην όποια αγορά .

Από τα σώματα πολλών καινούριων γεωργικών μηχανημάτων και διαφόρων καλλιεργητικών εργαλείων βρέθηκε να έχουν αφαιρεθεί δολίως κάποια εξαρτήματά τους και σε πολλές περιπτώσεις είχαν κλέψει μέσα από τα κουτιά μηχανημάτων τα συνοδευτικά εξαρτήματά τους με αποτέλεσμα να είναι ακατάλληλα προς χρήση, καταστρέφοντας την εμπορική τους αξία και η ζημιά να βαρύνει την Ένωση, ενώ τα έσοδα της λαθραίας πώλησης πήγαιναν στις τσέπες των επιτηδείων της παρέας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είχαν αφήσει τίποτα απείραχτο . Διαδίδεται ευρέως ότι ο βασικός εμπλεκόμενος είναι ένας υπάλληλος που είναι γνωστός από παλιότερη υπόθεση υπεξαίρεσης σημαντικού χρηματικού ποσού αλλά κουκουλώθηκε από τον τότε πρόεδρο της Ένωσης γιατί ο πατέρας του ήταν στο Δ.Σ. της Ένωσης και είναι ακόμα επί 25 και πλέον χρόνια ! Η σύζυγος δε αυτού του υπαλλήλου δουλεύει στο Λογιστήριο της Ένωσης . Λέτε να είναι τυχαία όλα αυτά;


Πηγή : pylos news

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Εγκαταστάθηκε ο εργολάβος στο έργο, δρόμος Πολυθέα - Μοναστήρι

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΟΥ Πολυθέα – Μοναστήρι.

Χθες έγινε η αρχή για την κατασκευή του έργου με την έναρξη των τοπογραφικών εργασιών (χάραξη τεχνικών και πασσάλωση άξονα οδού) παρουσία του εντεταλμένου συμβούλου Δ.Ε.Αετού Γιάννη Μερκούρη, του Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Γιώργου Γκόνη και της επιβλέπουσας μηχανικού Ασπασίας Γκόνη. Παρόντες ήταν ακόμα ο Αναδόχος του έργου Στάθης Τζικάκης και ο πρόεδρος της Πολυθέας Ηλίας Γεωργίου.

Θυμίζουμε ότι το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» (Μπαλτατζής) με το ποσό των 445.108,80€. Το έργο είχε και παλαιά ενταχθεί με ενέργειες του Δήμου Αετού, όμως δεν υλοποιήθηκε γιατί καταργήθηκε η χρηματοδότηση από την τότε Υπουργό.

Το έργο, βάση των όρων του προγράμματος, αφορά στο τμήμα που ανήκει στα όρια των πυρόπληκτων διαμερισμάτων της Πολυθέας και του Μοναστηρίου και όχι το τμήμα που ανήκει στο διαμέρισμα του Αετού. Έχει μήκος 2.600 μέτρα από τα οποία τα 2.060 είναι πλήρης νέα κατασκευή (διαπλάτυνση όπου χρειάζεται, εκσκαφές, οδοστρωσία, ασφαλτόστρωση) και τα περίπου 550 μέτρα μόνο ασφαλτόστρωση. Ο δρόμο θα έχει τυπικό πλάτος 5,00 μέτρα και ερείσματα και θα εκτελεσθούν τεχνικά για τα όμβρια και την προστασία της οδού ενώ θα γίνει και κατασκευή τάφρων.


Πηγή : kopanaki news

Αστυνόμευση στα χωριά του κάμπου - Έγγραφο του επικεφαλής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας

Η δραστηριοποίηση των Ομάδων ΣΙΓΜΑ, ΟΠΚΕ και ΟΕΠΤΑ «σε συνδυασμό με τις επιχειρησιακές δράσεις που διενεργούνται από τις υφιστάμενες Υπηρεσίες μας έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα στον τομέα αντιμετώπισης της βαρύνουσας εγκληματικότητας και έχουν μηδενιστεί τα κρούσματα ληστειών, ενώ ευελπιστούμε και στην μείωση των κλοπών – διαρρήξεων και μικροκλοπών που αναμφισβήτητα κλονίζουν το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών». Τούτα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας ταξίαρχος Βασίλειος Γεωργακόπουλος, σε έγγραφό του, που απέστειλε στο Δήμο Καλαμάτας.

Ο ταξίαρχος επισημαίνει πως έχει διαταχθεί εντατικοποίηση των περιπολιών και διατάσσονται ανά τακτά διαστήματα, σε συγκεκριμένες περιοχές και σημεία, γενικές αστυνομικές επιχειρήσεις.


Πηγή : best-tv

Αλευράς για παρεμβάσεις στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Οι παρεμβάσεις στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, προϋπολογισμού 1,4 εκ. ευρώ, πρόκειται να ενταχθούν στο ΠΕΠ του ΕΣΠΑ. Αυτό επεσήμανε σε χθεσινές του δηλώσεις ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Π. Αλευράς.

Είπε ότι αρχές Ιουλίου θα κατατεθεί ο φάκελος στη Διαχειριστική Αρχή για να εγκριθεί η ένταξη στο ΕΣΠΑ. Ενημέρωσε ότι το έργο αφορά αναδιαρρύθμιση του ισογείου, κατασκευή εξωτερικού ανελκυστήρα και άλλες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου της τριφυλιακής πρωτεύουσας.

Ο κ. Αλευράς ανέφερε ότι με τις παρεμβάσεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία του νομού που υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται ή και προγραμματίζονται, από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ θα διατεθούν συνολικά για τον τομέα της υγείας πάνω από 8 εκ. ευρώ.


Πηγή : eleutheria online

Στα 550.000 ευρώ ο προϋπολογισμός του 19ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Κατά πλειοψηφία πέρασε από το Διοικητικό Συμβούλιο της «Φάρις» ο προϋπολογισμός του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που ανέρχεται στα 550.000 ευρώ. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 25 Ιουλίου, ενώ επιδιώκεται η πρεμιέρα να γίνει στο Μέγαρο Χορού…

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της συμμετοχής των ξένων ομάδων ανέρχεται στα 146.665 ευρώ, των ελληνικών ομάδων στα 19.985 ευρώ, του σεμιναρίου σύγχρονου χορού στα 5.845 ευρώ, των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στα 2.000 ευρώ, των παράλληλων εκδηλώσεων στα 7.305 ευρώ, πρόσθετης εκδήλωσης στα 10.000 ευρώ, της οργάνωσης της παραγωγής στα 180.000 ευρώ, των οργανωτικών στα 144.100 ευρώ, των εντύπων στα 4.000 ευρώ, της διαφημιστικής προβολής στα 27.000 ευρώ και των δημοσίων σχέσεων στα 3.100 ευρώ.

Φέτος ήταν η πρώτη φορά που τα Μέσα Ενημέρωσης δεν ενημερώθηκαν για τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις για τα θέματα του Φεστιβάλ.

Λευκό για τον προϋπολογισμό ψήφισαν ο Δημήτρης Φαββατάς και η Όλγα Παναγιωτοπούλου ενώ καταψήφισε η Αγγελική Πολίτη. Σημειώνεται πάντως ότι κάθε χρόνο η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Βίκυ Μαραγκοπούλου, καταφέρνει να περιορίζει το κόστος της διοργάνωσης σε αισθητά μικρότερο ποσό από το ύψος του προϋπολογισμού.

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal

Φωτιά δίπλα στα πυρομαχικά του Αεροδρομίου

Υπό έλεγχο πλέον η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι σε καλάμια, ακριβώς δίπλα στο χώρο των πυρομαχικών του πολεμικού αεροδρομίου.

Η φωτιά κατάφερε να κάψει ό,τι βρήκε στο δρόμο της ενώ οι άντρες της Πυροσβεστικής και του Αεροπορίας με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάφεραν να την αποτρέψουν να φτάσει στον χώρο των πυρομαχικών.

Φωτιά έχει ξεσπάσει αυτή την ώρα στον χώρο των πυρομαχικών του Αεροδρομίου Καλαμάτας. Τεράστια δύναμη της Πυροσβεστικής δίνει μάχη με τις φλόγες. Στο σημείο βρίσκεται και ο διοικητής της Πυροσβετικής, ενώ αεροσκάφη τύπου PJL πραγματοποιούν ρίψεις νερού.




Πηγή : tharros news

Ισχυρή σεισμική δόνηση αναστάτωσε τη Μεσσηνία

Στις 14:53 έγινε αισθητή σεισμική δόνηση σε ολόκληρη τη Μεσσήνία, οι πρώτες μετρήσεις από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών μιλούν για 5 ρίχτερ στην θαλάσσια περιοχή της Κορώνης , με εστιακό βάθος 22,5 km. Σύμφωνα με το ευρασιατικό Διεθνές Ινστιτούτο η δόνηση ήταν 4,7 ρίχτερ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική μέχρι τώρα δεν υπάρχουν κλήσεις για ζημιές ενώ οι Σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο.


Πηγή : tharros news

Καταγγελία Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών για Ελληνοποιήσεις Αγροτικών Προϊόντων

Κύριε Υπουργέ παρά τις επισημάνσεις που έχουμε κάνει για τις Ελληνοποιήσεις Αγροτικών Προϊόντων (ντομάτες - αγγούρια κ.λ.π.) από τρίτες χώρες (Σκόπια - Αλβανία κλπ), συνεχίζονται κατά κόρων να εισέρχονται και να Ελληνοποιούνται εις βάρος των Αγροτών και του καταναλωτή.

Μετά από έρευνά μας διαπιστώθηκε ότι μεγάλες ποσότητες αγγουριού και ντομάτας που εισέρχονται από το τελωνείο Ευζώνων να Ελληνοποιούνται σε περιοχές παραγωγικές στη Βόρεια Ελλάδα και να διακινούνται στις αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης ως Ελληνικά.

Δεν μπορείτε να κλείσετε την ψαλίδα μεταξύ παραγωγού - καταναλωτή, δε μπορείτε να ελέγξετε την αύξηση του κόστους παραγωγής όταν ευαγγελίζεστε ότι η ανάπτυξη της χώρας θα έρθει από τον Πρωτογενή Τομέα.

Ζητάμε να ενεργοποιηθούν κάποτε οι υπηρεσίες της Πολιτείας για τον έλεγχο των Ελληνοποιήσεων που πλήττουν καίρια τους Αγρότες και όχι να ζητάτε συνέχεια αυξήσεις (ΔΕΗ, πετρέλαιο, ΦΠΑ 23% σε βασικά εφόδια), χωρίς να μας παρέχεται καμία προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται από τις Ελληνοποιήσεις.

Ζητάμε αυστηρό έλεγχο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα σύνορα και να συνοδεύει η ταυτότητα το προϊόν στο τελικό σημείο πώλησης.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΡΙΒΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


Πηγή : filiatra net

Απεργία αύριο στην υγεία και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ

Απεργούν αύριο, Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στην υγεία, γιατροί, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, διαμαρτυρόμενοι για την τραγική κατάσταση που δημιουργείται στη δημόσια υγεία. Στην Καλαμάτα θα γίνει συγκέντρωση στον πεζόδρομο του Δημαρχείου, όπου καλείται και ο κόσμος σε συζήτηση για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο…

Η συγκέντρωση θα γίνει στις επτά αύριο το απόγευμα, στο ύψος του Δημαρχείου. Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καλαμάτας, σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι η κατάσταση για εργαζόμενους και ασθενείς είναι πάρα πολύ άσχημη και γι’ αυτό ευθύνεται η πολιτική που εφαρμόζεται και υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος των συμφερόντων του λαού.

Η ανακοίνωση του Σωματείου έχει ως εξής: «Να στείλουμε μήνυμα στη κυβέρνηση. Να σταματήσουν τώρα οι μετακινήσεις των υγειονομικών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από προνοιακό ίδρυμα σε προνοιακό ίδρυμα, από τα ΚΥ στα νοσοκομεία, σαν να είμαστε περιοδεύον θίασος! Να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων, κλινικών, οι πληρωμές των ασθενών. Να σταματήσουν να διώκουν τους ασθενείς που δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν και απειλούνται με την αποστολή των «οφειλών» τους στην εφορεία.

Λέμε όχι στο νοσοκομείο της αγοράς, της κρατικής υποχρηματοδότησης, στο νοσοκομείο που ψάχνει να βρει έσοδα από τους εργαζόμενους και όχι από το κράτος, που τα μαζεύει από μας και το λαό για να πλουτίζουν οι τραπεζίτες και τα μονοπώλια! Οι επικουρικοί γιατροί που εξάγγειλε η κυβέρνηση ότι θα προσλάβει, την ώρα μάλιστα που εκκρεμεί η πρόσληψη μονίμων γιατρών, όπως και νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, μήτε τις ανάγκες των μονάδων δεν μπορούν να καλύψουν και θα είναι σήμερα εργαζόμενοι και αύριο άνεργοι και οι ασθενείς θα είναι χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές! Τώρα να μονιμοποιηθούν όλοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις! Δεν δεχόμαστε να τα τσεπώνουν οι εργολάβοι από το ιδρώτα του λαού και το προσωπικό να μένει για μήνες απλήρωτο και να παίρνει τρις και εξήντα!

Λέμε όχι στην απλήρωτη δουλειά, στην εξαντλητική εφημερία, στα ακάλυπτα τμήματα από γιατρούς, και νοσηλευτές, να πηγαίνουμε στην δουλειά από Ρεπό νύχτα, από απόγευμα πρωί και να έχει μετατραπεί το πενθήμερο σε εφταήμερο! Το ποτήρι ξεχείλισε! Δεν μπορούμε να ζήσουμε με τους μισθούς πείνας που παίρνουμε. Οι συντάξεις κινδυνεύουν να περικοπούν ή ακόμα και να μην καταβληθούν. Αφού τα ρήμαξαν τα ταμεία, κράτος και εργοδοσία τώρα θέλουν να πληρώσουμε και πάλι εμείς τη νύφη! Δεν σωζόμαστε αν θα φύγουμε με σύνταξη. Μπροστά μας θα παραμένει αμείλικτο το ερώτημα αγώνας ή υποταγή; Γιατί μπροστά μας είναι τα δύσκολα. Η αντιλαϊκή πολιτική δεν είναι μπόρα που θα περάσει. Καταιγίδα έρχεται αν δεν τους σταματήσουμε.

Αυτό δεν βγαίνει και από την ομιλία του Υπουργού Υγείας στο αναπτυξιακό συνέδριο «Υγεία 2014-2020», όπου μιλάει για «τις έξυπνες επενδύσεις για τα βιώσιμα συστήματα υγείας», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που σημαίνει συστήματα υγείας κερδοφόρα; Τι άλλο άραγε δεν σημαίνει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση, αν όχι απολύσεις, ακόμα και αν αρρωστήσεις;

Φτάνει πια!! Να αποσυρθεί τώρα το κατάπτυστο νομοσχέδιο! Αυτά που γίνονται γύρω μας, απολύσεις, κατάργηση, συλλογικών συμβάσεων, κλείσιμο εργοστασίων, μας αφορούν όλους. Δεν είναι να φοβηθούμε και να κάτσουμε άπραγοι μπας και σωθούμε εμείς. Κανείς δεν μένει αλώβητος από την αντιλαϊκή πολιτική. Μήπως οι απολύσεις δεν είναι προ των πυλών μέσω της αξιολόγησης ή της κατάργησης οργανικών θέσεων; Μην πιστεύεις ότι όποια ανάπτυξη θα ωφελήσει το λαό. Την ανταγωνιστικότητα των μεγαλοεπιχειρηματιών θα ωφελήσει και πάλι. Μην πιστεύεις τα ψέματα που σπέρνουν η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και το «ψηφοδέλτιο της ριζοσπαστικής αριστεράς», στην ΠΟΕΔΗΝ, που μια χαρά τα βρίσκουν, ότι για αυτά που ζούμε φταίνε τα μνημόνια. Βαράνε το σαμάρι για να κρύψουν ότι τα μέτρα που ζούμε τα είχαν αποφασίσει πολύ πριν τη κρίση. Τα έχει ανάγκη το κεφαλαίο για να υπηρετείται η αύξηση των κερδών. Γι’ αυτό και θέλουν φτηνό και ευέλικτο προσωπικό. Γι΄αυτό και θέλουν τους ασθενείς πελάτες, τα θεραπευτήρια να ζουν από τις συντάξεις των περιθαλπόμενων.

Μην τους πιστεύεις ότι αν επικρατήσουν άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αλλάξει και η ρότα. Τόσα χρόνια είτε με σοσιαλδημοκράτες είτε με τους φιλελεύθερους την ίδια πολιτική δεν είχανε και δεν έχουνε; Να συζητήσουμε για τις κινητοποιήσεις. Να αποφασίσουμε για την οργάνωσή τους, τη περιφρούρησή τους. Το όπλο στα χέρια μας είναι ο αγώνας, η ενότητα όλων, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και ειδικότητα. Καταδίκασε τη κρατική τρομοκρατία και των Διοικήσεων των νοσοκομείων. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει τη πολιτική επιστράτευση των καθηγητών, των ναυτεργατών, των εργαζομένων στο μετρό. Καταδίκασε τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, τη ΠΑΣΚΕ, την ΔΑΚΕ, τις παρεμβάσεις, τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που καλούσαν σε απεργοσπασία στη μοναδική απεργία στις 14 Μάη, που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ ενάντια στη επιστράτευση. Το «ψηφοδέλτιο της ριζοσπαστικής Αριστεράς» έδωσε δείγματα γραφής για το τι συνδικαλισμό πρεσβεύει. Το σωματείο στο νοσοκομείο Α. Νικολάου που έχουν πλειοψηφία, καλούσαν το προσωπικό σε απεργοσπασία. Θαυμάστε τους!!! Όλοι στον αγώνα. Όλοι στη μάχη για την ανατροπή.<.p>

  • Δωρεάν υγεία για όλο το λαό, για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο!!!
  • Τώρα προσλήψεις μονίμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού! Τώρα να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να φύγουν όλοι οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία. Το προσωπικό να μονιμοποιηθεί στα νοσοκομεία!
  • Ανάκληση των μειώσεων στους μισθούς. Να καταργηθούν τα χαράτσια. Πληρωμή όλων των δεδουλευμένων. Καμιά περικοπή στις συντάξεις. Να καταβάλλονται με την εγγύηση του κράτους! Να καταβληθούν οι συντάξεις στους δικαιούχους!!
  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη δημόσια Διοίκηση.
  • Όχι στις απολύσεις όχι και στην εφεδρεία.
  • Τέρμα στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων προνοιακών ιδρυμάτων.
  • Αποκλειστική, πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας πρόνοιας από το κρατικό προϋπολογισμό!


Πηγή : kalamata journal

Φιλιατρά: Χωρίς βυτιοφόρο για τα λύματα! Δεν λειτουργεί όπως πρέπει ο βιολογικός

Πολλά παράπονα ακούστηκαν στην σημερινή εκπομπή του Παναγιώτη Χριστοδούλου του Ράδιο ΝΙΚΗ 96,4, για την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση που πρέπει να καλύψουν οι πολίτες που επιθυμούν να αδειάσουν τον βόθρο τους.

Το πρόβλημα, όπως ανέφερε ο ίδιος σήμερα το πρωί, προκύπτει από βλάβη που έχει παρουσιαστεί στο βυτιοφόρο των Φιλιατρών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκάζονται να προσφύγουν σε ιδιώτη από την Καλαμάτα με αρκετά υψηλότερο κόστος. Η τιμή για αυτήν την υπηρεσία φτάνει τα 200 ευρώ, ενώ πέφτει στα μισά εάν τα λύματα από το βυτιοφόρο αδειαστούν στον Βιολογικό της πόλης, όπως γινόταν παλιότερα όταν υπήρχε η καθιερωμένη συντήρηση.

Για το θέμα στην εκπομπή "Χωρίς Μάσκες" μίλησε ο πρώην Δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας δηλώνοντας ότι το βυτιοφόρο του Δήμου που άδειαζε τους βόθρους και συγκέντρωνε τα λύματα με ειδική άδεια και επιτήρηση του χημικού μηχανικού, τα έριχνε στον Βιολογικό των Φιλιατρών. Υπήρχε όμως πάντα επίβλεψη και έλεγχος.

Σήμερα τόνισε, ο Βιολογικός δεν δουλεύει όπως πρέπει, καθώς δεν συντηρείται. Είναι ένα σημαντικό έργο για την πόλη μας πολλών ετών και δεν πρέπει με τίποτα να το αφήσουμε να χαθεί.

Ακούστε παρακάτω απόσπασμα από την σημερινή εκπομπή:

(ολόκληρο το απόσπασμα και ΕΔΩ)


Πηγή : filiatra net

Γ. Κωστόγιαννης: Υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ το Ρωμανού-Γαργαλιάνοι

«Είναι υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ, στο πρόγραμμα της Περιφέρειας, η συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου στο δρόμο Ρωμανού - Γαργαλιάνοι. Λογικά θα έχει δημοπρατηθεί μέχρι το φθινόπωρο».

Γαργαλιάνοι. Λογικά θα έχει δημοπρατηθεί μέχρι το φθινόπωρο». Αυτά απάντησε σε ερώτησή μας, ο διευθυντής Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γ. Κωστόγιαννης, για το πολύπαθο οδικό έργο της δυτικής Μεσσηνίας. Ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ένταξής του στο ΕΣΠΑ, για το λόγο ό,τι ξεκίνησε από το Γ’ ΚΠΣ και σταμάτησε η κατασκευή του με διάλυση της εργολαβίας. Εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός του θα είναι πάνω από 20 εκ. ευρώ με αναθεωρημένες τιμές.

Γ.Σ.


Πηγή : eleutheria online

Μαθήτριες και μαθητές της Δ’ τάξης καθάρισαν την παραλία του Αϊ-Λαγούδη!

Εξόρμηση καθαρισμού στην παραλία Αϊ-Λαγούδη, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, έκαναν μαθήτριες και μαθητές της Δ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους.

Τα παιδιά, με μεγάλη χαρά και ξεχωριστό ζήλο, μάζεψαν και συγκέντρωσαν κάθε λογής σκουπίδια που βρήκαν στην παραλία, γεμίζοντας ολόκληρες σακούλες απορριμμάτων. Ο δάσκαλος του Δ1 Τμήματος, Δημήτρης Ρόδας, αναφερόμενος στον καθαρισμό, σημείωσε: «Σήμερα (σ.σ. χθες) που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αναλάβαμε την πρωτοβουλία να καθαρίσουμε την παραλία της Κυπαρισσίας. Έχουμε έρθει εδώ τα δύο Τμήματα της Δ’ Τάξης και μαζεύουμε ό,τι σκουπίδι βρούμε. Τα παιδιά έδειξαν ενθουσιασμό και νομίζω πως έγινε αρκετά καλή δουλειά».

Σχετικά με τα μηνύματα της συγκεκριμένης εξόρμησης, παρατήρησε: «Πρέπει να προσέχουμε το περιβάλλον που ζούμε, γιατι όσο πιο καθαρός είναι ο τόπος που μένουμε τόσο πιο πολύ μπορούμε να τον χαρούμε…». Με τη σειρά της, η δασκάλα του Δ2 Τμήματος, Σταυρούλα Σκανδάλη, τόνισε: «Είχε προηγηθεί συζήτηση, όχι μόνο τις προηγούμενες μέρες, αλλά κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, στο μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος, αλλά και διαθεματικά, όσον αφορά στο περιβάλλον. Στόχος της επίσκεψης είναι, όχι μόνο η ευαισθητοποίηση των παιδιών όσον αφορά στα θέματα τα περιβαλλοντικά, αλλά και η ανάληψη δραστικών μέτρων για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Τα παιδιά το χάρηκαν. Εκτός από παιχνίδι – είναι ένας βιωματικός τρόπος μάθησης αυτός –, μάζεψαν τα σκουπίδια, ενώ κατάλαβαν πόσο σημαντικό είναι για μας το περιβάλλον. Είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτή την προσπάθεια, και τα παιδιά το ίδιο, ενώ πιστεύω ότι αυτό θα είναι η κινητήρια δύναμη που θα τους καθοδηγεί πάντα: ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να ξεχνούν ποτέ και θα πρέπει να το έχουν ως βασικό στόχο στο μυαλό τους». Από την πλευρά του, ο μαθητής Παναγιώτης Βοργιάς είπε: «Ήρθαμε σήμερα εδώ πέρα, γιατί είναι Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, και καθαρίσαμε την παραλία».

Η μαθήτρια Θεοδώρα Χρονοπούλου σημείωσε: «Ήρθαμε στην παραλία της Κυπαρισσίας για να την καθαρίσουμε από τα σκουπίδια, για να είναι καθαρή και να παίξουμε. Ευχαριστηθήκαμε πάρα πολύ, γι’ αυτό και ελπίζουμε να ξανάρθουμε», ενώ η μαθήτρια Νικολέτα Παππά: «Μαζέψαμε σακούλες, μπουκάλια και άλλα. Μας άρεσε!».

Του Ηλία Γιαννόπουλου 





Πηγή : tharros news