Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Εφθασε Καλαμάτα η πρώτη πτήση από Στοκχόλμη


Την πρώτη πτήση της χρονιάς με τουρίστες στην Ελλάδα υποδέχθηκε σήμερα το απόγευμα το αεροδρόμιο Καλαμάτας. Με την πτήση αυτή εγκαινιάστηκε η νέα γραμμή της Aegeanπου ενώνει την Καλαμάτα με τη Στοχκόλμη, με δρομολόγια κάθε Σάββατο έως και το Νοέμβριο.

Η υποδοχή των Σουηδών τουριστών, συνολικά 60, που θα κάνουν διακοπές και θα παίξουν γκολφ στην CostaNavarino, έγινε σε εορταστικό και κλίμα αισιοδοξίας. Στους τουρίστες που υποδέχονταν κορίτσια του Λυκείου Ελληνίδων με παραδοσιακές φορεσιές, προσφέρονταν εδέσματα με τοπικά προϊόντα. Με την πρώτη πτήση από τη Στοκχόλμη ήρθε στη Μεσσηνία ο Θανάσης Ψαρούλης, πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιτροπής που έζησε πολλά χρόνια στη Σουηδία, ενώ τους τουρίστες υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιάτης, η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού Καλαμάτας Πόλα Κούλη και ο αερολιμενάρχης Δημήτρης Μανδηλάρης.

Αύριο το βράδυ η Καλαμάτα θα υποδεχθεί την πρώτη πτήση της Aegeanαπό το Μόναχο.


Πηγή : eleutheria online

Χθεσινό ψωμί ζητούν σε αρτοποιεία της Τριφυλίας-Άνεργοι και ζευγάρια τα θύματα της κρίσης


Αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βασικές τους ανάγκες αλλοδαποί αλλά κυρίως οι οικογένειες λόγω της οικονομικής κρίσης περιορίζοντας ακόμα και το ψωμί αλλά και τα καθημερινά τους έξοδα μετά τη μείωση μισθών με τις τιμές να παραμένουν στα ύψη. Ακόμα και η έξοδος για καφέ έχει περιοριστεί ενώ εκτός από τους πολίτες Ε.Ε. που ζουν στη Κυπαρισσία, σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι άνεργοι κάθε ηλικίας αναζητώντας φθηνά καθημερινά είδη.

Η Γεωργία Ασημακοπούλου μητέρα ενός παιδιού μας δήλωσε ότι είναι άνεργη η ίδια όπως και η σύζυγός της μεγαλώνοντας ένα πανέμορφο τρίχρονο κοριτσάκι. Παρά το γεγονός ότι το ζευγάρι είχε κάποτε δουλειά με πλούσιο βιογραφικό σήμερα ευτυχώς που έχουν ελάχιστους πόρους από αγροτικά είδη στο χωριό του άντρα της. Αλλιώς αν ζούσαν σε μεγάλη πόλη δεν θα τα κατάφερναν. Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ανεργία αγγίζει ιδίως ζευγάρια αλλά και νέους κάθε ηλικίας.

Χθεσινό ψωμί ζητούν σε αρτοποιεία Μάλιστα αυτές τις ημέρες διαπιστώσαμε σε αρτοποιεία της περιοχής ότι αλλοδαποί πολίτες προμηθεύονται ακόμα και χθεσινό ψωμί όπως και ορισμένοι άνεργοι που κατοικούν στο τόπο μας, αλλά μας προκάλεσε έκπληξη ότι υπάρχουν πολίτες που ζητούν ακόμα και ένα τέταρτο ψωμί για να περάσουν. Στο αρτοποιείο 'Σουσάμι άνοιξε' στη περιοχή των Δικαστηρίων είδαμε την ιδιοκτήτρια να μην πετά αρτοποιήματα- τυρόπιτες, κρουασάν της ημέρας, αλλά να τα διανέμει αργά το βράδυ σε οικογένειες που έχουν ανάγκη όταν υπάρχει φυσικά το περίσσευμα. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα αρτοποιεία όπου οι ποσότητες έχουν περιοριστεί.

Το ψωμί περιορίστηκε σε ποσότητες μας δήλωνε η κα Χρύσα Δρούλια σε ποσοστό μέχρι 30% η οποία πουλά το Ψωμί Αλληλεγγύης που βγάζει ο φούρνος προς 1 ευρώ το κιλό ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ πουλά γάλα ενός λίτρου με 1 ευρώ παρότι η εμπορική του αξία είναι πάνω από 1,50 ευρώ!


Πηγή : radio 936

Μεσσήνη: Δεν πάει άλλο η κατάσταση με την παραβατικότητα


ΖΗΤΕΙ ΜΟΝΙΜΟ ΤΜΗΜΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
«Η κατάσταση δεν πάει άλλο» λέει ο δήμαρχος Μεσσήνης για την παραβατικότητα
Της Μαρίας Νίκα 


Τη δημιουργία τμήματος αστυνομικών επιχειρήσεων ζητεί ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της παραβατικότητας, κάνοντας λόγο για μεγάλη ένταση που επικρατεί σε περιοχές του Δήμου του, η οποία, όπως λέει, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αυτοδικίες.
«Δυστυχώς, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς τα κρούσματα παραβατικότητας στη Μεσσήνη και την ευρύτερη περιοχή. 

Μετά τα δύο περιστατικά, τον ξυλοδαρμό έξω από το αστυνομικό τμήμα, κατοίκων της Πιλαλίστρας και του προέδρου, και την κλοπή, κατά την ώρα της κηδείας του αδικοχαμένου 24χρονου Ηλία Δουρούμη, σε οικίες συγγενών του, υπήρξε έντονη παρουσία για αρκετά μεγάλο διάστημα δυνάμεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ κ.λπ., και είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα» ανέφερε χθες ο κ. Αναστασόπουλος, αλλά πρόσθεσε: «Δυστυχώς, όπως το είχαμε και τότε προβλέψει, αυτά τα μέτρα με τις υπάρχουσες δυνάμεις δεν μπορούν να κρατήσουν επ’ αόριστον, επήλθε η κόπωση και ο περιορισμός των περιπολιών, με αποτέλεσμα να έχουμε πάλι έντονα προβλήματα και αυξημένη παραβατικότητα. Ιδιαίτερα μετά το τελευταίο κρούσμα, όπου δύο άτομα χτύπησαν έξω από το σπίτι της ηλικιωμένη και της πήραν την τσάντα. Την έριξαν κάτω, έσπασαν τα πλευρά της, πήγε στο νοσοκομείο. Ακόμη είναι σε άσχημη κατάσταση στην εντατική και ευχόμαστε να ξεπεράσει το πρόβλημα». 

Καταλήγοντας ο δήμαρχος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Θέλω να επισημάνω, κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι μετά και αυτά τα τελευταία περιστατικά, θεωρούμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ένταση και κίνδυνος να φτάσουμε σε αυτοδικίες. Πρέπει, επιτέλους, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να λύσει το πρόβλημα με τη δημιουργία τμήματος αστυνομικών επιχειρήσεων ή άλλων μονάδων, όπως λέμε ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, κ.λπ., αλλά σε μόνιμη βάση. Ένα κλιμάκιο στη Μεσσήνη, με πεδίο αναφοράς σε όλο το νομό, όπως είναι και η απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Η υπομονή μας εξαντλείται, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση».

Πηγή : tharros news

Επιδοτησεις μεσω ΟΑΕΔ για το μαζεμα της ελιας


Ενα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο έχουν στα «σκαριά» τα υπουργεία Γεωργίας και Εργασίας, με βασική κατεύθυνση την ενίσχυση της απασχόλησης στο γεωργικό τομέα. Στόχος των δυο υπουργείων και της κυβέρνησης, η πάταξη της ανεργίας και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ, τα δυο συναρμόδια υπουργεία θα καταλήξουν σ’ ένα σύμφωνο συνεργασίας, για την εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδιασμού στον αγροτικό τομέα. Βασικά στοιχεία του σχεδίου έδωσε στη βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα μας να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη σχετική άδεια ώστε να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα, είτε από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου είτε τους πόρους του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου.

Προς αυτή την κατεύθυνση η χώρα μας πρέπει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ο Κανονισμός 1998/2006 με τις απαγορεύσεις για τον αγροτικό τομέα, λήγει στο τέλος του 2013. «Κάθε κανονιστικό πλαίσιο αλλά και οι ευρωπαϊκοί Κανονισμοί μεταξύ άλλων οφείλουν να προσαρμόζονται στις ανάγκες των καιρών. Διαφορετικό ήταν το πνεύμα το 2006, διαφορετικό είναι στην Ελλάδα το 2013. Η δική μας διεκδίκηση και το δικό μας καθήκον, σαν συντεταγμένη πολιτεία που διαπραγματεύεται τα δίκαια της χώρας, είναι να υπενθυμίζουμε στους ευρωπαίους εταίρους μας ότι πρέπει να προσαρμοστούν και Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ανάγκες των καιρών και την κατεπείγουσα φύση της κατάστασης στην Ελλάδα. Επομένως, υπάρχει διαπραγματευτικό περιθώριο, ώστε η χώρα να διεκδικήσει κάποια παρέκκλιση από το πνεύμα αυτό του Κανονισμού του 2006, ώστε να επιδοτηθεί η απασχόληση και στο πρωτογενή τομέα κι αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που βάζουμε στο διάλογο που αρχίσαμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», είπε ο υφυπουργός.

Επένδυση στην απασχόληση

Όπως φάνηκε από όσα είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, τα δυο υπουργεία και συνολικά η κυβέρνηση έχουν σκοπο να επενδύσουν στην απασχόληση. «Πρώτον, να διαμορφώσουμε τη διά βίου μάθηση και την κατάρτιση, ώστε να ετοιμάσουμε το εργατικό και στελεχιακό δυναμικό που θα φέρει εις πέρας αναγκαίες εργασίες για τη διαμόρφωση ανταγωνιστικής και έξυπνης και βιώσιμης γεωργίας ή αγροτικής ανάπτυξης ευρύτερα. Δεύτερον, να αυξήσουμε τη μαθητεία που προσανατολίζεται προς το γεωργικό τομέα. Τρίτον σε στενή και εντατική συνέργεια με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να καταρτίσουμε ειδικά προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης σε εποχιακώς απασχολούμενους σε αγροτικές εργασίες. Δεν είναι μόνο η διαδικασία της πρωτογενούς παραγωγής, δηλαδή η συγκομιδή στο χωράφι, είναι και οι εργασίες στα διαλογητήρια ή τα συσκευαστήρια. Έτσι είναι υψηλής έντασης εργασίες, δηλαδή απασχολούν κυρίως εργατικό δυναμικό κι επίσης περιορισμένης χρονικής διάρκειας, είναι ένας μήνας ή δύο μήνες κατ’ έτος.

Οφείλουμε να ξεπεράσουμε τις δυσλειτουργίες ή τις δυσκαμψίες των ευρωπαϊκών κανονισμών, προκειμένου να στηρίξουμε και την πρωτογενή παραγωγή με προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, όπως –για παράδειγμα- επιδότηση του κόστους εργασίας ή της ασφαλιστική εισφοράς, κάτι το οποίο είναι σχέδιό μας και φιλοδοξία μας κι εκεί ξεκίνησε ο διάλογος με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην απασχόληση στις συγκομηδιτικές περιόδους ανά την επικράτεια που περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο, αν θέλετε, μέρος του χρόνου.

Συγκεκριμένα, εννέα μήνες στους δώδεκα η Ελλάδα έχει συγκομηδιτικές περιόδους σε μια μεγάλη γκάμα αγροτικών προϊόντων, από το σπαράγγι τον επόμενο μήνα σε τέσσερις με πέντε νομούς μέχρι, ας πούμε, το Νοέμβριο και τις αρχές Δεκεμβρίου στην ελαιοκαλλιέργεια, στο μάζεμα, δηλαδή, την συγκομιδή της ελιάς. Όλος σχεδόν ο χρόνος, λοιπόν, είναι χρόνος κατά τον οποίο έχουμε συγκομιδές καρπών αγροτικών προϊόντων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Έχει ξεκινήσει η συζήτηση με το συναρμόδιο Υπουργείο. Επιπλέον υπάρχει και μία επιπρόσθετη ωφέλεια πολύ σημαντική, ότι εκπονώντας τέτοια προγράμματα στρέφουμε ελληνικό πληθυσμό σε αγροτικές εργασίες. Ήδη υπάρχει η τάση, οφείλουμε να την ενισχύσουμε. Έτσι, επιπροσθέτως χτυπάμε αυτό που το Υπουργείο Εργασίας έχει οριοθετήσει σαν υψηλή πολιτική προτεραιότητα, τη μαύρη αδήλωτη εργασία πολλών αλλοδαπών που χωρίς κανένα σύστημα εμφανίζονται να καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας στα χωράφια, στα συσκευαστήρια, φθηνή και μαύρη εργασία.

Αυτοί θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από άνεργους συμπολίτες μας εάν δίναμε το κίνητρο μίας επιδότησης στο μεροκάματο ή στην ασφαλιστική εισφορά. Κίνητρο θα ήταν κι όχι αντικίνητρο. Και στο κάτω-κάτω κάποιος ο οποίος μπορούσε να βρει απασχόληση για έναν ή δύο μήνες σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, σε μία τέτοια εργασία, έχει όλο το περιθώριο, όταν τελειώσει η δουλειά αυτή, εκτός από μία εισοδηματική ενίσχυση να έχει ανοιχτές προοπτικές για να βρει κάτι καλύτερο. Δεν είναι καταναγκασμός ή δέσμευση σε μία εργασία χαμηλής ποιότητας, αν θέλετε. Το δεδομένο είναι ότι άρχισε η συζήτηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα ενταθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Τρέχουν τα προγράμματα για την απασχόληση των νέων. Ύψιστη προτεραιότητα είναι πλέον ο πόλεμος κατά της ανεργίας, αλλά ο κόσμος θέλει να δει και απτά αποτελέσματα κι όχι μόνο εξαγγελίες. Αυτό είναι το δικό μας καθήκον», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στοιχεία για την απασχόληση στο γεωργικό τομέα

Ο αγροτικός τομέας προσφέρει διεξόδους στην τόνωση της απασχόλησης. Πρώτον γιατί το ποσοστό τού αγροτικού τομέα, συνολικά στην απασχόληση αυξάνεται, από το 11,4% στο σύνολο των απασχολουμένων το 2008 περάσαμε στο 13,1 στο σύνολο απασχολουμένων στον αγροτικό τομέα το τρίτο τρίμηνο του 2012. Ο κλάδος τέλος παρουσιάζει τη μικρότερη μείωση στον αριθμό εργαζομένων από άλλους κλάδους που έχουν παρουσιάσει μειώσεις.

Πηγή : kyparissia news

Σχεδία – Ένα περιοδικό από και για όσους έχουν ανάγκη


Το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» θα κυκλοφορεί από την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου και κάθε τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα σε κεντρικά σημεία της Αθήνας. Η «Σχεδία» δεν πωλείται σε περίπτερα, αλλά αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες: αστέγους, ανέργους, ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από την τιμή πώλησης (3,00 ευρώ) το 50% πηγαίνει απευθείας στον πωλητή (1,50 ευρώ). Η «Σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου, αλλά την ίδια στιγμή είναι και κομμάτι ενός σπουδαίου παγκόσμιου εκδοτικού κινήματος. Είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP, http://www.street-papers.org), το οποίο αριθμεί πάνω από 120 εφημερίδες δρόμου – μέλη που εκδίδονται σε 40 χώρες του κόσμου.

Από την Αυστραλία ως τη Νότια Κορέα και από τη Σουηδία ως τη Χιλή. Η συνολική αναγνωσιμότητα ξεπερνάει τους 6.000.000 αναγνώστες ανά έκδοση παγκοσμίως. «121 εφημερίδες δρόμου, 40 χώρες, 6 ήπειροι, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια» είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου.

Με την προσθήκη του ελληνικού περιοδικού δρόμου «Σχεδία», τα μέλη στο Διεθνές Δίκτυο Εφημερίδων Δρόμου γίνονται 122. Κάθε μέρα, πάνω από 120 περιοδικά δρόμου βοηθούν αστέγους, ανέργους και άλλους ανθρώπους από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Μέχρι σήμερα, με την υποστήριξη εκατομμυρίων αναγνωστών, 240.000 πωλητές σε 40 χώρες έχουν εξασφαλίσει τα προς το ζην και έχουν αλλάξει τις ζωές τους.

kala-nea.gr

Πηγή : kopanaki news

Φαγοπότι δημάρχων με τα σκουπίδια


Του zorroastri 
Τα σκουπίδια αποτελούν το χρυσάφι για τα ταμεία των Δήμων, καθώς και για τις...τσέπες των Δημάρχων. Ναι, έτσι όπως το διαβάζετε! Η κλεψιά, παει σύννεφο! ΔΕΝ θέλουν, καμία λύση στο πρόβλημα. Θέλουν, να υπάρχει το ίδιο καθεστώς, της ρεμούλας, της κονόμας και της ρουσφετολογιας.Γι αυτό και ότι έχει σχέση με το κόστος των σκουπιδιών, είναι ΑΠΟΡΡΗΤΟ! Λίγοι είναι οι Δήμαρχοι, που απαντούν ευθέως στα δυο ερωτήματα: - Που πηγαίνουν τα σκουπίδια; - Ποιό ποσό πληρώνουν σε σχέση του όγκου με την απόσταση μεταφοράς τους. Το μονο που δηλώνουν, είναι το συνολικό κόστος για την συλλογή των σκουπιδιών και τη μεταφορά τους. Έτσι με υπολογισμό και όχι με τιμοκατάλογο, προκύπτει στην καλύτερη περίπτωση, κόστος ανά τόνο περίπου, απο 50 εώς 70 € στην επαρχία. Ομως ούτε υπάρχει έλεγχος στο...ζύγισμα, ούτε για ποιά απόσταση αναλογεί αυτο το κόστος. Α

ποτελεί, ΑΠΟΡΡΗΤΟ στοιχείο, ο τόπος απόρριψης των σκουπιδιών. Για να καταλάβει ο αναγνώστης, περιληπτικά, λέμε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση, επιβάλλει πλέον πρόστιμα στη χώρα μας, για την συνεχιζόμενη ύπαρξη χωματερών. Εχει δώσει (η Ε.Ε) τεράστια ποσα για να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών, στη χώρα μας και δεν έχει γίνει τίποτα. Οι Δήμαρχοι, όμως, συνεχίζουν την παράνομη λειτουργία των χωματερών. 


Οταν πιεστούν αρκετά, κλείνουν τις χωματερές και μεταφέρουν με "σκουπιδοεργολάβους" το προϊόν σε άγνωστη και πάντα ...απόρρητη διαδρομή. Είναι βέβαιο, πως ορισμένοι Δήμαρχοι, δημιουργούν "κρίση σκουπιδιών" στην πόλη τους, προκειμένου να έχουν δικαιολογία, για γρήγορες αποφάσεις και με ...οποιοδήποτε κόστος, να "σώσουν" τους δημότες τους καθώς και τη υγεία τους δίνοντας τεράστια ποσά στους εργολάβους για ...γρηγόρη καθαριότητα της πόλης. Εάν είναι "μπροστά" τους και μέρες γιορτής, τότε η ταχύτητα των αποφάσεων για την "καθαριότητα" είναι ...πρωτοφανής. Μπροστά, λοιπόν στη σωτηρία της πόλης και της υγείας των δημοτών, ποιος λογαριάζει το ΚΟΣΤΟΣ. Στέκονται εμπόδιο, οι Δήμαρχοι, ακόμη και όταν η πολιτεία η η Περιφέρεια, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Αντί να δεχθούν οι Δήμαρχοι την ανάληψη των ευθυνών για τα σκουπίδια, απο άλλους, αντίθετα γίνονται ...έξαλλοι. Τι πιο φυσιολογικό, απο το να πούνε ..."ευχαριστώ", που κάποιος άλλος θα αναλάβει τον ...βραχνά των σκουπιδιών. Αντίθετα, ξεσηκώνονται και αρχίζουν τις απαιτήσεις, επικακαλούμενοι ορισμένους νόμους (όσους τους συμφέρουν), ζητώντας χρήματα και ΜΟΝΟ χρήματα. Ακόμη και πίσω απο τον ξεσηκωμό κατοίκων για νέες λύσεις, είναι οι Δήμαρχοι. Κανένας δεν θέλει στον τόπο του την λύση. 

Οι Δήμαρχοι ξεσηκώνουν τον κόσμο και κάποιες οργανώσεις δήθεν οικολόγων, για να παραμένει το πρόβλημα και να ...κονομάνε! Ναι λοιπόν, κερδίζουν οι Δήμαρχοι απο τα σκουπίδια και δεν θέλουν λύσεις. Και μη βρεθεί κάποιος απο τους Δημάρχους, να θυμώσει με τα παραπάνω, λέγοντας πως δεν είναι όλοι ίδιοι.... Οποίος Δήμαρχος, είναι σωστός αλλά και σοβαρός, να συνδυάσει την οποιοδήποτε αντιδρασή του, με την απάντηση στα ερωτήματα: - Που πηγαίνουν τα σκουπίδια των ...συναδέλφων τους - Πόσο πληρώνουν τον τόνο και για ποιά απόσταση - Ποιος ζυγίζει τα σκουπίδια για να πληρωθεί ο σκουπιδοεργολάβος. Πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε πως το υπουργείο θα "βγάλει" τιμοκατάλογο για την μεταφορά των σκουπιδιών και σε συγκεκριμένες "χωματερές" . 

Η ...αντίδραση των Δημάρχων ήταν πολύ ισχυρή. Η "μαχητικότητα" ορισμένων ήταν ανάλογη, των χρημάτων που θα...εξοικονομούσε το ταμείο του Δήμου, αλλά προφανώς θα τα έχαναν απο την τσέπη των...συνεργατών τους σκουπιδοεργολάβων!.Leaks.gr

Πηγή : simaia news

Οι ταριχευμένοι ηγέτες


Για να ταριχευτεί κανείς στις μέρες μας, διαδικασία που ακολουθείται για εξαιρετικά ολίγους και εκλεκτούς, θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον δύο προϋποθέσεις: πρώτον, να έχει προφανώς… πεθάνει και δεύτερον, να είναι εμβληματική προσωπικότητα, κατά προτίμηση αρχηγός κομμουνιστικού καθεστώτος.

Και ο Μαδούρο πρέπει να είχε κατά νου αυτά τα κριτήρια αφού στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε τη σορό του Προέδρου μας για ταρίχευση για να είναι επισκέψιμη ανά πάσα στιγμή. Όπως έγινε με τον Χο Τσι Μινχ. Όπως με τον Λένιν. Όπως με τον Μάο Τσε Τουνγκ», καταλήγοντας πως «Έτσι θα βλέπετε τον Κομαντάντε. Έτσι θα ανήκει σε όλους εσάς». Με τη νέα αυτή προσθήκη του Τσάβες λοιπόν, ας δούμε από ποιους αποτελείται το κλειστό και ολιγομελές κλαμπ των ταριχευμένων προσωπικοτήτων:

1) Βλαντιμίρ Λένιν 



Γεννημένος στην πόλη Σιμπίρσκ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ο Βλαντιμίρ Λένιν (1870-1924) μυήθηκε ως φοιτητής Νομικής στον Μαρξισμό, από τον οποίο επηρεάστηκε για να εκφράσει αργότερα την πολιτική θεωρία του Λενινισμού. Υπήρξε ο πρώτος ηγέτης της ΕΣΣΔ, μέχρι τον θάνατό του το 1924. Η επίσημη αιτία θανάτου ήταν “εγκεφαλική αρτηριοσκλήρωση”, ωστόσο υπήρξαν έντονες φήμες πως στην πραγματικότητα έπασχε από σύφιλη, η οποία και επέφερε τον θάνατό του. 

Προτού ταριχευτεί, ο εγκέφαλός του αφαιρέθηκε και δόθηκε στον Γερμανό νευρολόγο Όσκαρ Φογκτ προς μελέτη, μια και ο Λένιν θεωρείτο μεγαλοφυϊα. Η σορός του εκτίθεται σε μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία, στο κέντρο της Μόσχας. Η είσοδος είναι δωρεάν και μπορεί να γίνει καθημερινά, εκτός από γιορτές, Δευτέρες και Παρασκευές. Δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση εντός του μαυσωλείου. Οι φύλακες ψάχνουν εξονυχιστικά τους επισκέπτες κατά την είσοδό τους στον χώρο. Πάντως, τα τελευταία χρόνια όλο και πληθαίνουν αυτοί που ζητούν την ταφή του Λένιν.

2) Μάο Τσε Τουνγκ 



Γόνος αγροτικής οικογένειας, ο Μάο Τσε Τουνγκ (1893-1976), άρχισε να δραστηριοποιείται στην πολιτική ζωή το 1918 και δύο χρόνια αργότερα προσχώρησε στον κομμουνισμό. Ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας απεβίωσε το 1976, σε ηλικία 82 ετών. Η ταριχευμένη σορός του βρίσκεται σε μαυσωλείο στην αχανή πλατεία Τιεν Αν Μεν στο Πεκίνο. Πλήθη τουριστών συρρέουν καθημερινά για να επισκεφθούν το μαυσωλείο. Η διαδικασία προβλέπει για τους επισκέπτες να περνούν από τη μία πόρτα και χωρίς να σταματούν να περπατάνε, να περνάνε μπροστά από τη σορό και να βγαίνουν από μία άλλη πόρτα. Παραδόξως, ο ίδιος ο Μάο επιθυμούσε να αποτεφρωθεί η σορός του, αίτημα που ωστόσο αγνοήθηκε. 

3) Χο Τσι Μινχ 



Γεννημένος με το όνομα Νγκουγιέν Σιν Κουνγκ, ο Χο Τσι Μινχ (1890-1969) γεννήθηκε σε ένα χωριό του Βιετνάμ και έλαβε τη γαλλική παιδεία από τον δάσκαλο πατέρα του. 

Ο Μαρξιστής ηγέτης του Βιετνάμ πέθανε στα μισά του πολέμου του Βιετνάμ, το 1969. Όπως και με τον Μάο, και το δικό του αίτημα για αποτέφρωση που έθεσε στη διαθήκη του, αγνοήθηκε. Η σορός του βρίσκεται στην Πλατεία Μπα Ντινχ, στο Ανόι.

4) Κιμ Ιλ Σουνγκ 



Γνωστός και ως “Αιώνιος Ηγέτης” της Βόρειας Κορέας, αφού επισήμως και με βάση το Σύνταγμα της Β. Κορέας θα φέρει για πάντα τον τίτλο του προέδρου της χώρας ακόμα και μετά τον θάνατό του. Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ παρέμεινε ηγέτης της Β. Κορέας μέχρι τον θάνατό του το 1994. Ενδεικτικό της προσωπολατρίας του και της θεοποίησής του από τον λαό ήταν το γεγονός πως σημειώθηκε μαζική υστερία, αλλά και αυτοκτονίες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του. 

Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ αναπαύεται στο Παλάτι Κουμσουσάν, στην Πιονγκιάνγκ. Την ταρίχευσή του επιμελήθηκε η ίδια ομάδα Ρώσων επιστημόνων που είχαν αναλάβει Λένιν και Στάλιν. Δεν επιτρέπεται η φωτογράφισή του από τους επισκέπτες, οι οποίοι και πρέπει να ακολουθήσουν ειδικό εθιμοτυπικό που περιλαμβάνει υποκλίσεις σε κάθε πλευρά του σώματος. Προτού εισέλθουν στην κύρια αίθουσα που βρίσκεται η σορός, πρέπει να περάσουν από αεροθαλάμους, που απομακρύνουν τα σωματίδια σκόνης από πάνω τους. Αφού αποτίσουν φόρο τιμής στη σορό, οι επισκέπτες μπορούν να υπογράψουν σε βιβλίο συλλυπητηρίων.

5) Κιμ Γιονγκ Ιλ 



Ο γιος του Κιμ Ιλ Σουνγκ, Κιμ Γιονγκ Ιλ γεννήθηκε το 1941 στο χωριό Βιατσκόε της Ρωσίας, εκεί δηλαδή που ο πατέρας του διοικούσε το 1ο Τάγμα της 88ης Σοβιετικής Ταξιαρχίας. 

Πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 17 Δεκεμβρίου 2011. Αργότερα αναφέρθηκε πως υπέστη την καρδιακή προσβολή από τον εκνευρισμό του για λάθη που παρατηρήθηκαν στην κατασκευή μίας σημαντικής μονάδας παραγωγής ενέργειας.

Την ταρίχευσή του ανέλαβε ομάδα εξειδικευμένων Ρώσων επιστημόνων, η οποία είχε επιμεληθεί και την ταρίχευση του Κιμ Ιλ Σουνγκ. Οι Ρώσοι έχουν μεγάλη παράδοση στο αντικείμενο, αρχής γενομένης από τη μουμιοποίηση του πατέρα της ΕΣΣΔ, του Βλαντίμιρ Λένιν. Το 1939, μάλιστα, ιδρύθηκε και το Εργαστήριο του Μαυσωλείου του Λένιν, που εξειδικεύτηκε στην ταρίχευση. Αργότερα, ανέλαβαν και τη μουμιοποίηση του Στάλιν, ο οποίος ωστόσο ετάφη το 1961, μετά την αποσταλινοποίηση του σοβιετικού καθεστώτος.

6) Φέρντιναντ Μάρκος 



Ξεχωριστή περίπτωση στο “κλαμπ” αφού ταριχεύτηκε όχι από τον ίδιο τον λαό του ως ένδειξη λατρείας, αλλά από τη χήρα του, επειδή δεν διακρίθηκε ως κομμουνιστής ηγέτης και επαναστάτης αλλά ως… δικτάτορας. Ο Φέρντιναντ Μάρκος (1917-1989) γεννήθηκε στο Σαράτ των Φιλιππινών, γιος δικηγόρου και πολιτικού. Ο Φιλιππινέζος δικτάτορας εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο το 1989. Το σώμα του βρίσκεται σε κατάσταση κατάψυξης στην πόλη Μπατάκ των Φιλιππινών. Η χήρα του, Ιμέλντα Μάρκος δεν έχει προχωρήσει σε ταφή του, επειδή οι αρχές της χώρας έχουν αρνηθεί να τον θάψουν με προεδρικές τιμές. 

athensvoice.gr

Πηγή : gargalianoi

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Απόκριες στην Κυπαρισσία

Μεγάλο πάρτι το Σάββατο 16 Μαρτίου στην Παλιά Πόλη



Το Σάββατο στις 16 Μαρτίου από τις 6.30 μμ στην Παλιά Πόλη, από την πλατεία μέχρι το κάστρο, οργανώνεται ένα αυθεντικό αποκριάτικο πάρτι από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» και τα καταστήματα που επιχειρούν στην Παλιά Πόλη. 

Το πάρτι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, θα ξεκινήσει το απόγευμα στις 6.30 με παραδοσιακούς αποκριάτικους χορούς που θα παρουσιάσει ο σημαντικός Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας ενώ φωτιές θα ανάψουν αργότερα στην πλατεία της Παλιάς Πόλης. Θα υπάρχει ακόμα Καραγκιόζης (όχι μόνο για τα παιδιά), θεματικές μασκαράτες σε κάθε κατάστημα, μουσικά ανθολόγια και χορευτικοί ρυθμοί από τα 50΄s μέχρι σήμερα.

Το ακριβές πρόγραμμα του πάρτυ θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο, αλλά και στην πόλη 3 ημέρες πριν το Σάββατο.

Η οργανωτική επιτροπή αποτελείται από την Τζίμα Ιμιρζιάδη, τον Κώστα Γιαννόπουλο (bar Αλγό-ρυθμος), τον Σταθη Κώνσταντο (ταβέρνα ο Πλάτανος), τον Σωτήρη Αναγνωστόπουλο(κρεπερί Πάνω Βόλτα), τον Μιχάλη Βελισσαρόπουλο (μεζεδοπωλείο Παλιά Αγορά), τον Δημήτρη Λιακόπουλο(bar καφετέρια Αφ΄υψηλού), τον Βασίλη Τζαβέλλα(μεζεδοπωλείο Ψωμί και ελιά) και τον Μπάμπη Μπακολιά (παντοπωλέιο).

Όλοι μαζί προσκαλούν τους πολίτες της Κυπαρισσίας και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο ταξιδιώτη να απολαύσουν το κέφι, την ατμόσφαιρα και τη μοναδική εμπειρία αυτού του αποκριάτικου και θεματικού πάρτυ. Ευκαιρία για διασκέδαση μέσα από μια ευρεία γκάμα επιλογών:ξενοδοχειακοί υπάλληλοι, γκάνγκστερς της δεκαετίας των 50΄s, ποδήλατα και ποδηλάτισσες, τραγουδιστές πίστας, μάγειρες και μαγείρισσες, βαρέλια και μπεκρήδες και βεβαίως το πάρτι είναι ελεύθερο για όσους έχουν φαντασία, δημιουργικότητα και έμπνευση.

Το αποκριάτικο πάρτι του Σαββάτου (16/3) θα είναι η πρώτη από τις τρεις αποκριάτικες εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Δήμο Τριφυλίας. Την Κυριακή υπάρχει το καρναβάλι των Φούληδων και οι άλλες εκδηλώσεις στα Φιλιατρά και την Καθαρή Δευτέρα η γιορτή των χαρταετών και το σαρακοστιανό τραπέζι στην παραλία της Κυπαρισσίας που οργανώνεται από τον Εμπορικό σύλλογο της πόλης. Οι 3ήμερες αυτές εκδηλώσεις είναι μια ιδιαίτερη πρόταση όχι μόνο για τους κατοίκους, αλλά και για τους εκδρομείς της Καθαρής Δευτέρας και αν καθιερωθούν και συντονισμένα και έγκαιρα παρουσιάζονται τότε θα μπορούν να προβληθούν συνολικά και κάτω από το ίδιο επικοινωνιακό μήνυμα ώστε μακροπρόθεσμα να επωφεληθούν σημαντικά όλοι οι τοπικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία κλπ.) δεδομένου και ότι όλα θα συμβαίνουν σε έναν ωραίο προορισμό.

Ο στόχος του Προγράμματος για την Προστασία & Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας είναι η προστασία και η σωτηρία της Παλιάς Πόλης, αλλά και η ανάδειξη και η προβολή στο Πανελλήνιο αυτού του ιστορικού και διατηρητέου οικισμού με την καθιέρωση ενός ακόμα ετήσιου και δυνατού θεσμού, ο οποίος θα συμβάλλει στην επισκεψιμότητα της Παλιάς Πόλης και την περίοδο του χειμώνα. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος φορέας (το Πρόγραμμα για την Προστασία & Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας) διοργανώνει κάθε καλοκαίρι με μεγάλη επιτυχία και άλλες εκδηλώσεις, όπως το Παζάρι με τις αντίκες, με τον ίδιο στόχο.

«Πιστεύω», υποστηρίζει η Τζίμα Ιμιρζιάδη, «ότι η Παλιά Πόλη αποτελεί τον μοναδικό πυλώνα ανάπτυξης της Κυπαρισσίας και της ευρύτερης περιοχής και η πολιτεία και ο Δήμος πρέπει να αναλάβουν ενεργά πρωτοβουλίες για την ανάπλασή της για να αποκτήσει πάλι τον ιστορική της φυσιογνωμία, έτσι ώστε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην τοπική οικονομία, ρόλο από τον οποίο παρόμοιοι οικισμοί έχουν ωφεληθεί σε όλον τον κόσμο. Είναι γνωστό ότι την τελευταία 3ετία η Παλιά Πόλη, μέσα πάντα από την ιδιωτική πρωτοβουλία έχει μπει σε μια τροχιά ανάπτυξης και η κρίση που βιώνουμε όλοι δεν θα πρέπει να φρενάρει αυτή την πορεία». 




Πληροφορίες για το πάρτι
Το πάρτι θα γίνει από τη πλατεία της Παλιάς Πόλης μέχρι το κάστρο. Το Σάββατο 16 Μαρτίου από τις 6.30 το απόγευμα που θα αρχίσει το πρόγραμμα μέχρι το πρωί αφού η συνέχεια θα δοθεί μέσα στα καταστήματα. Τα αυτοκίνητα θα αποκλεισθούν εκείνη την ημέρα. Η πρόσβαση θα είναι μόνο με τα πόδια από το Ηρώον η από το κάστρο και από τα καλντερίμια που κατηφορίζουν προς την πλατεία, αν ανέβετε ψηλότερα. Κύριες προσβάσεις οι 3 θαυμάσιοι, πέτρινοι σκαλόδρομοι που θα ανεβείτε, αφού αφήσετε τα αυτοκίνητά σας στον φιδωτό δρόμο που οδηγεί στην άνω πόλη.

Πηγή : newsbeast

Νέο ένταλμα σύλληψης για τα ναρκωτικά στην Τριφυλία


Γράφτηκε από την Κέλλυ Δημητρούλια

Συνεχίζεται η διερεύνηση της υπόθεσης με τις συμμορίες ναρκωτικών στην Τριφυλία και την Πυλία, οι οποίες εξαρθρώθηκαν από τη Δίωξη Ναρκωτικών στις 25 Φεβρουαρίου. Τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να προκύψουν νέα στοιχεία από την απομαγνητοφώνηση των τελευταίων cd, που περιλαμβάνουν τηλεφωνικές συνομιλίες συλληφθέντων, το διάστημα πριν την επιχείρηση της Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες προχωρούν οι διαδικασίες για την έκδοση εντάλματος σύλληψης αλλοδαπού, φερόμενου ως εμπλεκόμενου στην καλλιέργεια της χασισοφυτείας με τα 1.000 δέντρα, που εντοπίστηκε το Σεπτέμβριο στη Βάλτα.Να θυμίσουμε πως από τα ευρήματα στη φυτεία ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι που οδήγησε στην παρακολούθηση των τηλεφώνων και στη συνέχεια στην εξάρθρωση των δυο συμμοριών.
Επίσης, φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία για την αγορά όπλου από οπλοστάσιο στην Αχαΐα από φερόμενους ως μέλη της συμμορίας στην Τριφυλία.

Πηγή : filiatra blog

Πλατφόρμα προειδοποίησης για τσουνάμι και σεισμογράφοι ανοιχτά του Μεσσηνιακού


Έτοιμο να ξεκινήσει από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ''Ποσειδώνας'' είναι το σχέδιο για την εγκατάσταση υποθαλάσσιων μετρητικών σταθμών, με την δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου δεδομένων. Ανοιχτά του μεσσηνιακού κόλπου προβλέπεται να γίνει ένας σταθμός που θα δίνει στοιχεία σε πραγματικό χρόνο και θα περιλαμβάνει πλατφόρμα προειδοποίησης για τσουνάμι, αλλά και υποθαλάσσιους σεισμογράφους, για να καταγράφονται τα δεδομένα του εδώ ρήγματος.

Πηγή : best-tv

Costa Navarino - Αποδράστε το 3ημερο της Καθαράς Δευτέρας


Για τα τριήμερα της Καθαράς Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου, η Costa Navarino υποδέχεται τους επισκέπτες στο The Westin Resort Costa Navarino, με ένα πρόγραμμα γεμάτο δραστηριότητες τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τα παιδιά. Οι επιλογές στην Costa Navarino εναλλάσσονται καθημερινά και προσφέρουν στους επισκέπτες μία γνωριμία με τα έθιμα και τις παραδόσεις της περιοχής.
Για τους μικρούς επισκέπτες, τα τριήμερα κρύβουν μία σειρά εκπλήξεων και διασκεδαστικών προγραμμάτων. Ειδικά για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, γίνονται και εκείνοι μικροί μάγειρες, μαθαίνοντας να φτιάχνουν παραδοσιακά λαλάγγια και λαγάνες. Το κυνήγι θησαυρού, το πέταγμα του χαρταετού στην παραλία, και το άναμμα των φαναριών που θα σκορπιστούν στον ουρανό, τους υπόσχονται μαγευτικές, αξέχαστες εμπειρίες. Μία γνωριμία με την ιστορία της περιοχής, επιφυλάσσει στους επισκέπτες το τριήμερο της 25ης Μαρτίου: εκδρομή στο γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων στην Καλαμάτα, εκεί όπου ευλογήθηκε η επαναστατική σημαία και ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου 1821 η Ελληνική Επανάσταση.



Η απόδραση στην ανοιξιάτικη Μεσσηνιακή φύση, με βάση τον ιδανικό προορισμό για όλη την οικογένεια, δίνει την ευκαιρία για στιγμές ξεκούρασης, αναζωογόνησης αλλά και πολλών δραστηριοτήτων. Η διαμονή στο The Westin Resort Costa Navarino, παρέχει πολλές ανέσεις και τύπους δωματίων για οικογένειες, παράλληλα με ποικιλία εστιατορίων: από το γνωστό γκριλ στο Flame, με φρέσκα λαχανικά από τους κοντινούς κήπους και προϊόντα από φάρμες της περιοχής, μέχρι το Kafeneio και το ιταλικό Da Luigi, μεταξύ άλλων. 


Η διασκέδαση για όλη την οικογένεια ξεκινά με εξερεύνηση της πλούσιας Μεσσηνιακής φύσης, μέσα από τις οργανωμένες εκδρομές ποδηλασίας και πεζοπορίας που προτείνει το Navarino Outdoors, και συνεχίζεται με γκολφ στα δύο signature γήπεδα, ανάμεσα στους ελαιώνες. Ο πρώτος σταθμός πριν από τις εξορμήσεις, είναι στο περιβαλλοντικό κέντρο Navarino Natura Hall by Hellenic Postbank. Για ημέρες γεμάτες ενέργεια, το WestinWorkout με το γυμναστήριο, την εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα και τα ομαδικά προγράμματα –ακόμη και βόλεϊ πισίνας- κρατά όλους σε φόρμα, ενώ η αναζωογόνηση και η χαλάρωση ακολουθούν, στο ιδανικό περιβάλλον του Anazoe Spa με τις signature ολεοθεραπείες®. Οι μικροί επισκέπτες, μαζί με τις υπόλοιπες αθλητικές δραστηριότητες, θα κάνουν και την πρώτη τους γνωριμία με το γκολφ, με τα δωρεάν μαθήματα για παιδιά της Navarino Golf Academy, και θα παίξουν μπόουλινγκ στο αθλητικό κέντρο. 



Τα απογεύματα συνεχίζονται με προγράμματα για φιλοσοφικές και λαογραφικές αναζητήσεις, αλλά και γευσιγνωσία: οι Φιλοσοφικοί περίπατοι δίνουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συζητήσουν σύγχρονα ζητήματα υπό το πρίσμα της σκέψης και των κειμένων των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων. Τα μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής με νοικοκυρές της Πύλου, ξετυλίγουν τις συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, μπροστά στο οικογενειακό τραπέζι. Τα σεμινάρια οινογνωσίας συνεχίζονται στην Enoteca για όσους θέλουν να εντρυφήσουν στον κόσμο των Πελοποννησιακών οίνων αλλά και να γνωρίσουν ποικιλίες από όλη την Ελλάδα, και τα σεμινάρια γευσιγνωσίας ελαιόλαδου, αναλύουν την καλύτερη παραγωγή της Μεσσηνίας, της περιοχής που κρατά τα σκήπτρα για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. 


Τα ειδικά πακέτα διαμονής στο The Westin Resort Costa Navarino για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου, περιλαμβάνουν 3 διανυκτερεύσεις, δείπνο στο εστιατόριο Morias και το γεύμα της Δευτέρας, παράλληλα με πολλές δραστηριότητες για κάθε τριήμερο. Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις: www.westincostanavarino.com 

Πηγή : news messinia

Τσίκνα, κρασί και γλέντι τηρώντας το έθιμο στην 'Αρκαδιά'


Το τσίκνισαν με κρασί στην ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ παρά τις καιρικές συνθήκες καθώς μέχρι το μεσημέρι επικράτησε βροχόπτωση σε αρκετές περιπτώσεις αλλά υπήρξαν διαστήματα βελτίωσης. Στην ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ αναβλήθηκε ωστόσο η προγραμματισμένη εορτή που είχε ανακοινώσει στην Άνω Πόλη με ζωντανή μουσική ο Σύλλογος για την προστασία και αναβίωση της περιοχής, οποίος ωστόσο δεσμεύθηκε ότι θα...αποζημιώσει σύντομα το κοινό με ανάλογες εκδηλώσεις για λαική συμμετοχή. Παρά την κρίση στη περιοχή επιβεβαιώθηκε το ρητό ότι...η φτώχεια θέλει καλοπέραση καθώς αυτοσχέδιες ψησταριές με κρασί στήθηκαν στην πλατεία κοντά στο κατάστημα του κ. Δημητρακάκη, σε κρεοπωλεία αλλά και στην άνω πόλη σε γειτονιές με το άρωμα να αναδύεται παντού.

Η μυρωδιά της τσίκνας είχε την τιμητική της στην ψησταριά της κας Μαρίνας στην οδό Ελ.Βενιζέλου και Χριστιανουπόλεως με σουβλάκια, εδέσματα, λουκάνικα παραγωγής από τον τόπο αλλά και άφθονο κρασί. Στην μεγάλη παρέα που δημιουργήθηκε το μεσημέρι κάθισε για κέρασμα με φίλους τόσο ο Πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Κυπαρισσίας κ. Παναγιωτόπουλος, επαγγελματίες της περιοχής, ενώ με παρέα ήρθε και ο Πρόεδρος του Π.Α.Ο. Καλονερού Τάκης Γκόγκας ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι και στην περιοχή του οι κάτοικοι τίμησαν δεόντως το έθιμο.

Πηγή : kyparissiotis

Αγιαλοί, παραλίες, ποτάμια και λίμνες στους ΟΤΑ με ξεπούλημα στους ιδιώτες


Σε ιδιώτες παραχωρείται, μέσω των ΟΤΑ, η εκμετάλλευση του αιγιαλού, καθώς και της παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών της χώρας. Αυτό προβλέπεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για την απευθείας παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού, δυνάμει των προβλέψεων του ν.2971/2001 για τον αιγιαλό και την παραλία. Όμως, με την απόφαση αυτή καθορίζονται, παράλληλα, οι όροι περαιτέρω παραχώρησης του δικαιώματος από τους ΟΤΑ σε τρίτους ενδιαφερόμενους και εγκρίνονται εκ των προτέρων οι συμβάσεις που θα συναφθούν υπό τους όρους αυτούς.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι στη διαδικασία παραχώρησης από τους ΟΤΑ προς τρίτους συμμετέχει εκπρόσωπος της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας, με αποφασιστικές αρμοδιότητες ως προς τον καθορισμό του ανταλλάγματος, ώστε να διασφαλιστεί ότι το αντάλλαγμα που ορίζεται είναι δίκαιο και ανταποκρίνεται στις μισθωτικές συνθήκες της περιοχής. Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα συμβάλλει στην είσπραξη από το Δημόσιο των πραγματικά αναλογούντων σε αυτό εσόδων από την εκμετάλλευση των κοινόχρηστων πραγμάτων, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας. Επιπλέον, ορίζεται ότι οι μισθωτές υποχρεούνται να προσκομίζουν εγγυητική επιστολή υπέρ του Δημοσίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση είσπραξη του οφειλόμενου στο Δημόσιο ποσοστού από τις συναπτόμενες μισθώσεις, προς υποβοήθηση των δημοσίων εσόδων. Επίσης, προβλέπεται ότι στα συντασσόμενα μισθωτήρια συμβόλαια οι παραχωρούμενοι κοινόχρηστοι χώροι θα αποτυπώνονται πλήρως κατά θέση και εμβαδόν σε ορθοφωτοχάρτες της
«Κτηματολόγιο Α.Ε.».

Πηγή : radio 936

«Επίκουρος»: Έβαλαν το μεσσηνιακό λάδι στο πάνω ράφι 17 χωρών


Τρεις νέοι γεωπόνοι δεν πτοήθηκαν από τις αντίξοες συνθήκες, κυνήγησαν το όνειρό τους και δημιούργησαν την «Επίκουρος Βιολογικά Προϊόντα» στη Μεσσηνία. Σήμερα εξάγουν σε 17 χώρες, ενώ πρόσφατα το ελαιόλαδό τους βραβεύτηκε στην έκθεση βιολογικών προϊόντων στη Νυρεμβέργη. Η εταιρεία τους πήρε το 2ο βραβείο στο διαγωνισμό βιολογικού ελαιολάδου (ανάμεσα σε 100 προϊόντα που συμμετείχαν) για το Epikouros demeter βιοδυναμικής καλλιέργειας 500ml, ενώ κατέκτησε και τη 12η θέση με το Epikouros - βιολογικό ελαιόλαδο 500ml. Πρόκειται ίσως για το σημαντικότερο διαγωνισμό του κλάδου, γιατί λαμβάνουν μέρος όλα τα βιολογικά ελαιόλαδα που πωλούνται στην ευρωπαϊκή αγορά. Η συγκεκριμένη διάκριση, όμως, δεν ήρθε τυχαία, πίσω της κρύβεται μια προσπάθεια 18 ετών και ένα όραμα τριών νέων -σήμερα 40άρηδες-, οι οποίοι, παρά τις αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν με επιμονή και σκληρή δουλειά να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Η γνωριμία τους
Ήταν το 1995 όταν ο 23χρονος τότε Μιχάλης Μαγκουρίλος και οι 25χρονοι Νίκος Πλάτανος και Λάμπης Χριστόπουλος, έχοντας το πτυχίο του γεωπόνου στο χέρι, γνωρίζονται τυχαία. Οι κοινές απόψεις για τα θετικά της βιολογικής γεωργίας είναι αυτό που τους φέρνει κοντά και τους ωθεί να συνεργαστούν. «Ξεκινήσαμε», λέει ο Νίκος Πλάτανος, «το 1995 και έως το 1997 δουλεύαμε και οι τρεις μας ως γεωπόνοι-σύμβουλοι στη βιολογική γεωργία. Βρίσκαμε παραγωγούς σ' όλη την Ελλάδα και τους καθοδηγούσαμε για τα βήματα που έπρεπε να ακολουθήσουν για τη μετατροπή της καλλιέργειας από συμβατική σε βιολογική. Διανύσαμε αμέτρητα χιλιόμετρα για τη διάδοση της βιολογικής γεωργίας στη χώρα μας. Μία ακόμα πρωτοπόρος κίνησή μας ήταν, όταν, παράλληλα με τη βιολογική γεωργία, προχωρήσαμε, το 1995, και στη βιοδυναμική καλλιέργεια». 


Τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από εντυπωσιακά, αφού έως το 2000 πάνω από 800 παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα είχαν ξεκινήσει υπό τις οδηγίες τους το βιολογικό τρόπο καλλιέργειας. Ήδη από το 1998 τα πρώτα βιολογικά προϊόντα από τα οργανωμένα προγράμματα των παραγωγών, τους οποίους κατεύθυναν, εισέρχονται στις ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και εξάγονται στις αγορές της Ευρώπης (κυρίως ελαιόλαδο, ελιές, εσπεριδοειδή, σταφύλια και ακτινίδια). Απόφαση-σταθμός στην πορεία τους αποτέλεσε η ίδρυση το 2002 της εταιρείας τους «Επίκουρος Βιολογικά Προϊόντα». Το 2006 προχωρούν ένα ακόμα βήμα αποφασίζοντας να δημιουργήσουν τη δική τους μονάδα τυποποίησης και επεξεργασίας και επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στις επιτραπέζιες ελιές. Επιλέγουν 120 παραγωγούς ως μόνιμους συνεργάτες τους και σ’ ένα χώρο 11 στρεμμάτων έξω από την Καλαμάτα δημιούργησαν εγκαταστάσεις 1.700 τ.μ. Η επένδυσή τους άγγιξε τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ η μονάδα, η οποία τέθηκε σε λειτουργία το 2010, διαθέτει σήμερα 22 άτομα προσωπικό.

Οι πρώτες εξαγωγές
Όπως τονίζει ο Μιχάλης Μαγκουρίλος: «Στην αρχή εξήγαμε σε δύο χώρες μόνο, τη Γερμανία και την Ελβετία, και μέσα σε δύο χρόνια τις αυξήσαμε σε 17, προσθέτοντας τις Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Αυστραλία, Τσεχία, Λιθουανία, Λετονία, Λευκορωσία και Φινλανδία. Η εταιρεία μας πραγματοποιεί μόνο εξαγωγές και παράγει μόνο 100% βιολογικά προϊόντα. Έχουμε επικεντρωθεί στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, στις ελιές Καλαμών και στις πράσινες ελιές Αμφίσσης, ενώ ο κύκλος εργασιών μας το 2012 έκλεισε στα 3,7 εκατ. ευρώ». «Η συνεργασία μας», προσθέτει ο Λάμπης Χριστόπουλος, «με τους 120 παραγωγούς είναι σταθερή. Στην πλειοψηφία τους είναι νέοι άνθρωποι από 35 μέχρι 45 ετών. Εμείς μειώνουμε το κόστος της καλλιέργειάς τους με την ανακύκλωση. Χρησιμοποιούμε όλα τα φυτικά υπολείμματα του βιολογικού αγροκτήματος (κλαδιά, χορτάρια, φύλλα, βότανα), δημιουργούμε κομπόστ και επιτυγχάνουμε την επιθυμητή ισορροπία του οικοσυστήματος».

«Τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα έχουν πολύ καλό όνομα στο εξωτερικό και χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα», εξηγεί ο Νίκος Πλάτανος. «Στις εκθέσεις που πηγαίνουμε συναντάμε μεγάλο ενδιαφέρον πλέον και από τις αγορές της Ασίας, χώρες όπως η Μαλαισία, ακόμα και η Κίνα, η οποία τώρα ενημερώνεται για τα οφέλη του ελαιόλαδου, ξεκινούν σιγά σιγά να μας ζητούν προϊόντα». «Βέβαια», συνεχίζει ο Μιχάλης Μαγκουρίλος, «αν αποφασίσουν οι Κινέζοι να φάνε λάδι και ελιές, θα φυτευτεί και η τελευταία πέτρα στην Πελοπόννησο με ελαιόδεντρα. Οι εξαγωγές θα αποτελέσουν και το αντίδοτο στην κρίση. Ειδικά οι ελιές Καλαμών και γενικότερα οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές είναι μοναδικές, δεν έχουν ανταγωνιστή. Το μυστικό της επιτυχίας μας οφείλεται στους παραγωγούς-συνεργάτες μας, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια μας στήριξαν σε κάθε βήμα, αλλά και εκείνοι όμως με τη σειρά τους ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες μας σε ό,τι αφορά τη βιολογική καλλιέργεια».
ΠΗΓΗ: «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

Πηγή : tharros news

Θα εκτοξευτεί η τιμή του λαδιού λόγω τραγικής μείωσης παραγωγής στη Μεσόγειο


Σε λίγους μήνες δεν θα υπάρχει λάδι μετά την μείωση παραγωγής της Ισπανίας κατά 62 τοις εκατό. Αυτό είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει τις τιμές όσο και αν τα παιχνίδια εμπόρων προσπαθούν να κρατήσουν όσο μπορούν χαμηλότερα τις αξίες για να μαζέψουν τα λάδια. Σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε ο ισπανικός κυβερνητικός οργανισμός ελαιολάδου Agencia para el Aceite de Oliva (ΑΑΟ), η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 27/2/2013, μειωμένη παρουσιάζεται η παραγωγή ελαιολάδου της χώρας, κατά -62%, σε σχέση με την περσινή περίοδο, για τους πρώτους τέσσερις μήνες της συγκομιδής γραφει ο Αγρότυπος.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η φετινή παραγωγή, από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο, κυμαίνεται στους 543.000 τόνους, αισθητά μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχή περίοδο του 2011/2012. Οι αποδόσεις είναι επίσης μειωμένες, κατά 2,7%, σε σχέση με πέρσι. Όμως μεγάλη μείωση παρουσιάζουν οι πωλήσεις και οι εξαγωγές ελαιολάδου. Μείωση υπάρχει και στην παραγωγή επιτραπέζιων ελιών, αλλά, σε αντίθεση με το ελαιόλαδο, οι πωλήσεις και οι εξαγωγές παρουσιάζουν αυξητική τάση. Προφανώς οι Ισπανοί λόγω της αναμενόμενης μειωμένης παραγωγής μείωσαν τις εξαγωγές τους και παράλληλα αύξησαν τις εισαγωγές τους. Ειδικότερα όσον αφορά τις εξαγωγές ισπανικού ελαιολάδου, μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 φαίνεται να έχουν μειωθεί, κατά -25%, σε σχέση με το 2011/2012, ενώ παράλληλα υπάρχει μείωση των πωλήσεων και στην ισπανική αγορά, που κυμαίνεται από -9 μέχρι -14%

Πηγή : radio 936

Στους δρόμους οι σπουδαστές του ΤΕΙ Καλαμάτας


Σε κατάληψη βρίσκεται από χθες το ΤΕΙ Καλαμάτας, όπως αποφάσισαν οι σπουδαστικές γενικές συνελεύσεις, αντιδρώντας στο σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας και στις αλλαγές που περιλαμβάνει για τις σχολές του.
Εκτός από τους φοιτητές του Τμήματος Λογοθεραπείας, που, σύμφωνα με το σχέδιο, απορροφάται άμεσα (χωρίς να υπάρξει καν μεταβατική περίοδος) από τη Λογοθεραπεία της Πάτρας, αντιδρούν επίσης οι σπουδαστές των Τμημάτων Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, καθώς και του Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία υποβαθμίζονται, γιατί από τμήματα μετατρέπονται σε κατευθύνσεις ενός νέου Τμήματος με την ονομασία Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο πρόεδρος του Σπουδαστικού Συλλόγου του Τμήματος Λογοθεραπείας Τάσος Μανεσιώτης, η κατάληψη στο ΤΕΙ θα συνεχιστεί, ενώ τη Δευτέρα θα γίνουν νέες γενικές συνελεύσεις για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να αποφασιστεί πώς θα κινηθούν οι φοιτητές στη συνέχεια.
Εν τω μεταξύ, για χθες βράδυ είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση φοιτητών στο ΤΕΙ, προκειμένου να συζητήσουν και άλλους τρόπους αντίδρασης πέρα από την κατάληψη.

Μ.Ν. 




Πηγή : tharros news

Νότιος Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ένας μοναδικός βιότοπος χρήζει άμεσης προστασίας


Η δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο με σκοπό τη μελέτη και προστασία της θαλάσσιας χελώνας και των βιοτόπων αναπαραγωγής της μετρά πλέον 30 χρόνια. Από το 1983 μέχρι και σήμερα, μέλη της ερευνητικής ομάδας του Συλλόγου και εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο, διαμένουν στον Ερευνητικό Σταθμό Πεδίου της περιοχής καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου φωλεοποίησης και εκκόλαψης των νεοσσών (Μάιος έως Οκτώβριος εκάστου έτους) και, κατά μήκος της παραλίας μεταξύ των εκβολών του Αρκαδικού ποταμού και της Νέδας (περίπου 9,5 χλμ), προβαίνουν σε καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των θαλασσίων χελωνών, μαρκάρισμα των ενήλικων ατόμων, περίφραξη των φωλιών για την παρεμπόδιση της θήρευσης τους και ενημέρωση των ντόπιων και των επισκεπτών της περιοχής. Αποτέλεσμα της περιγραφόμενης δράσης των ανθρώπων του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι να προστατεύονται κάθε χρόνο 700 περίπου φωλιές και περισσότερα από 60.000 χελωνάκια να φτάνουν με ασφάλεια στην θάλασσα. 



Το έργο τους κάθε άλλο παρά εύκολο μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος. Η προστασία των φωλιών της Caretta caretta προϋποθέτει πολύωρη εργασία στην παραλία κάτω από τον ελληνικό καλοκαιρινό ήλιο που επιφέρει σωματική και πνευματική καταπόνηση, συνεχή παρουσία και φυσικά ετοιμότητα, καθότι οι φυσικές απειλές του κινδυνεύοντος αυτού είδους είναι πολλές (π.χ. θήρευση από αλεπούδες, πλημμύρισμα από τα κύματα). Αν στις φυσικές απειλές προστεθούν και οι ανθρωπογενείς παράγοντες που επηρεάζουν το θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον και το παράκτιο οικοσύστημα και επομένως παρενοχλούν άμεσα ή έμμεσα το κινδυνεύον είδος κατά την περίοδο της αναπαραγωγής του, μπορεί να αντιληφθεί κανείς το δύσκολο του εγχειρήματος.

Ο νότιος Κυπαρισσιακός κόλπος αποτελεί την δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας στην Μεσόγειο και χαρακτηρίζεται από αμμώδεις παραλίες ιδιαιτέρως μεγάλου μήκους και πλάτους με εκτεταμένους αμμοθινικούς σχηματισμούς. Το ειδυλλιακό σκηνικό συμπληρώνει ένα από τα τελευταία παράκτια δάση της χώρας μας, το οποίο εκτείνεται πίσω από την παραλία. Κυρίως λόγω της φωλεοποίησης της Caretta caretta και της ύπαρξης των αμμοθινών όλη η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 με τον κωδικό GR 2550005 «Θίνες Κυπαρισσίας, Νεοχώρι – Κυπαρισσία». Η δε θαλάσσια περιοχή είναι και αυτή ενταγμένη στο ίδιο δίκτυο με τον κωδικό GR 2330008 «Θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας, Κατάκολο – Κυπαρισσία» λόγω της ύπαρξης μεγάλων εκτάσεων από λιβάδια ποσειδωνίας.

Μολονότι με την πρόσφατη νομοθεσία περί «Διατήρησης της βιοποικιλότητας» τόσο η χερσαία όσο και η θαλάσσια περιοχή έχουν χαρακτηριστεί ως Ειδικές Ζώνες Διατήρησης, οι αρμόδιες αρχές της χώρας μας δεν έχουν ακόμα εκπονήσει ένα διαχειριστικό σχέδιο, με το οποίο να καθορίζονται τα αναγκαία μέτρα διατήρησης του οικοτόπου και οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης. Αποτέλεσμα της απραγίας της ελληνικής διοίκησης είναι να πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι αυθαίρετες παρεμβάσεις στην περιοχή που υποβαθμίζουν τον οικότοπο και παραβλάπτουν την ακεραιότητά του. Ειδικότερα οι μόνιμες κατασκευές επί του αιγιαλού, η χωρίς άδεια διάνοιξη δρόμων, η έντονη φωτορύπανση κατά μήκος της παραλίας, η χωρίς όρους χρήση επίπλων θαλάσσης, ο καθαρισμός της παράλιας κατά την διάρκεια επώασης των αυγών του προστατευόμενου είδους με βαρέα μηχανήματα, η αυθαίρετη δόμηση κατοικιών, τα υφιστάμενα σχέδια για εκτεταμένη δόμηση εντός του παράκτιου δάσους, η χωρίς έλεγχο υπεραλίευση ακόμα και με συρόμενα αλιευτικά εργαλεία πλήττουν βάναυσα την οικολογική αξία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής που αποτελεί και τον φυσικό της πλούτο.

Βάσει των ανωτέρω είναι ευνόητο ότι το έργο των ανθρώπων του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ είναι δύσκολο αλλά πολύ ουσιαστικό!! Όλοι τους είναι αποφασισμένοι να αφιερώσουν τις σωματικές και ψυχικές τους δυνάμεις σε αυτό που οραματίζονται. Στην ορθολογική και αειφορική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών με γνώμονα την διαφύλαξη των φυσικών τους πόρων. 




Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, το 2013, χρονιά εορτασμού της 30ετούς δράσης του Συλλόγου, θα βρίσκονται για άλλη μια φορά στον νότιο Κυπαρισσιακό, αποφασισμένοι μάλιστα να επεκτείνουν της δράση τους εγκαινιάζοντας τον Ιούνιο 2013 ένα νέο πρόγραμμα στην περιοχή: το πρόγραμμα της Νέδας, το οποίο θα λειτουργήσει με έδρα το Γιαννιστοχώρι Ν. Ηλείας και με το οποίο θα καταγραφούν και προστατευτούν οι υφιστάμενες φωλιές κατά μήκος της παραλίας μεταξύ των εκβολών της Νέδας και του Γιαννιτσοχωρίου (περίπου 4 χλμ). Θα είμαστε όλοι εκεί για να τους συνδράμουμε στο νέο τους αυτό εγχείρημα!! 

Παναγιώτα Θεοδώρου Συντονίστρια Προγράμματος Πελοποννήσου

Πηγή : kyparissiotis

ΣΥΡΙΖΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ: H “Πράσινη Ανάπτυξη» στην Τριφυλία…


H “Πράσινη Ανάπτυξη» στην Τριφυλία…. Ο μεγάλος οραματιστής, της «Πράσινης Φούσκας» Γ.Α.Π., έφυγε τα έργα του τα «απολαμβάνουμε» σήμερα. Έτσι και αλλιώς η πολιτική ανάπτυξης (;) του κ.Σαμαρά και της τρικομματικής κυβέρνησης δεν διαφέρει σε πολλά και υπηρετεί ότι κατήγγειλε.

Αναφερόμαστε στο τελευταίο παράδειγμα έργου «πράσινης ανάπτυξης» το Φ/Β Πάρκο στο Καλό Νερό του Δ.Τριφυλίας. Έργο που γίνεται σε δασική έκταση καταστρέφοντάς το, πληγώνοντας το τοπίο και υποβαθμίζοντας την περιοχή.

Έχουν δίκιο οι φορείς, ο Αντιδήμαρχος και οι Σύλλογοι της περιοχής που αντιδρούν, αφού αφορά την περιοχή που ζουν και κυρίως για έργο που η τοπική κοινωνία δεν ρωτήθηκε, ούτε έχει καμία ωφέλεια. Να θυμίσουμε ότι ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ Θ. Πετράκος ανέδειξε το θέμα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, καταγγέλλοντας στον αρμόδιο Υπουργό τον παραλογισμό να παράγουμε ενέργεια με Ανανεώσιμες Πηγές καταστρέφοντας δασικές εκτάσεις.

Δυστυχώς δεν πρόκειται για το μόνο ούτε για το τελευταίο αφού μετά το μεγάλο Φ/Β Πάρκο στους Γαργαλιάνους είναι έτοιμα μεγάλα Πάρκα σε δασικές εκτάσεις σε όλο το Δήμο Τριφυλίας.

Είναι να απορεί κανείς πως «πρόλαβε», σε προηγούμενα χρόνια, το «σύστημα των προθύμων» (διοικητικών, πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων) και εξασφάλισε άδειες και εγκρίσεις, την ίδια στιγμή που το ίδιο σύστημα μπλόκαρε με απίστευτη κωλυσιεργία την έγκριση και αδειοδότηση μικρών μονάδων των ενδιαφερόμενων μικρο-επενδυτών. Ένα «σύστημα προθύμων» που, επωφελώς, εξασφάλισε άδειες, με εταιρίες σφραγίδες και μετά τις μεταπώλησε δίνοντας την εντύπωση ενός πανίσχυρου μηχανισμού μέσα και έξω από το κράτος.

Θα ισχυρισθούν, με τον γνωστό κυνισμό περί νομίμου και ηθικού, ότι «προβλέπεται» από το νόμο!! Χρήσιμο όμως, για την τοπική κοινωνία, θα ήταν να αποκαλυφθεί αυτός ο μηχανισμός «των προθύμων».

Τέλος θα θέλαμε να απευθυνθούμε στο Δήμο Τριφυλίας και να ρωτήσουμε τι προτίθεται να κάνει για να ελέγξει και αν μπορεί να προλάβει την καταστροφή του τοπίου και μεγάλου μέρους της δασικής του έκτασης.

Πηγή : filiatra net

Το μεν εργάζεσθαι αγαθόν το δε αργείν κακόν


Γράφει ο Παναγιώτης Γεωργόπουλος ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ε.α. ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»

Η ανεργία είναι ένα μεγάλο, ένα τεράστιο πρόβλημα για την Πατρίδα μας, που της δίνει την μοναδική αλλά αρνητική πρωτιά σε όλη την Ευρώπη 27% επίσημο ποσοστό, 1.500.000 εκατ. άνεργοι, 60% στη νεολαία.

Η ανεργία είναι συνέπεια......

μιας οικονομικής πολιτικής, που ακολουθείται εδώ και πολλά χρόνια από τις κυβερνήσεις των δύο (μέχρι σήμερα) κομμάτων εξουσίας, μια πολιτική, η οποία ΔΕΝ δημιούργησε επαρκή αριθμό διατηρήσιμων θέσεων εργασίας.

Αυτό οφείλεται, ανάμεσα στα άλλα, στο ότι η πολιτική αυτή ΔΕΝ συνέβαλε:

Στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας, για να μπορέσει να συγκρατήσει και να τραβήξει τους νέους, σε προσοδοφόρες καλλιέργειες υψηλής ποιότητας αγροτικών και βιολογικών προϊόντων, καθώς και στην τυποποίηση τους ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά και εξαγώγιμα. Στον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων με υψηλή κατάρτιση και εμπειρία σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, με τη δημιουργία τεχνολογικών κέντρων, όπου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι γνώσεις τους σε κρίσιμους τομείς, της ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια στέλνουμε στο εξωτερικό τα δημιουργικά ελληνικά μυαλά και όσοι φεύγουν, δε γυρίζουν πίσω.

Στην αξιοποίηση των κλιματολογικών πλεονεκτημάτων της χώρας, των νησιών, των ακτών, των ορεινών της όγκων καθώς επίσης των αρχαιολογικών και θρησκευτικών θησαυρών, ώστε να γίνει τουριστικός προορισμός και τους 12 μήνες του έτους για όλες τις μορφές τουρισμού, με την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές

Στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας με την αξιοποίηση των ειδικών πλεονεκτημάτων (Π.ΟΠ., τοπικά προϊόντα, κλιματολογικές συνθήκες κλπ) κάθε περιφέρειας ακόμα και πόλεων, σε συνάρτηση με τον χαρακτηρισμό της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού.

Στην διατήρηση στην Ελλάδα των μεταποιητικών βιομηχανιών (κλωστοϋφαντουργία, ταπητουργία, κονσερβοποιία) που έδιναν ζωή σε ολόκληρες πόλεις.

Στην αξιοποίηση των Ναυπηγείων της και την τεχνογνωσία του προσωπικού τους, ώστε να είχαν κάνει την Ελλάδα τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη της Μεσογείου.

Αντί των παραπάνω το Κράτος
γιγάντωσε τον δημόσιο τομέα και τους Δημόσιους Οργανισμούς, με πρόσληψη υπερβολικού αριθμού υπαλλήλων χωρίς προγραμματισμό, αλλά με κομματικά και άλλα κριτήρια
ίδρυσε άναρχα όπου μπορούσε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, το αντικείμενο των σπουδών τους πολλές φορές, δεν αντιστοιχούσε στις ανάγκες και τις προοπτικές της αγοράς εργασίας, που παρήγαγαν απλά ανέργους πτυχιούχους, προκειμένου να εξυπηρετήσει αφενός το καθηγητικό κατεστημένο (δίνοντας αφειδώς τίτλους Καθηγητών) και αφετέρου να δημιουργήσει μια φαινομενική αλλά χωρίς βάσεις ανάπτυξη, που βασίσθηκε στην κατανάλωση (φαγητό, διασκέδαση) και στην παροχή υπηρεσιών με την εκμετάλλευση των φοιτητών.
εγκατέστησε χωρίς μελέτη σε πολλές πόλεις στρατόπεδα Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και Αστυνομικές Σχολές με το παραπάνω σκεπτικό.
μοίρασε τις κοινοτικές επιχορηγήσεις ώστε να ικανοποιήσει τους πάντες και δεν κατευθύνθηκαν εκεί όπου προορίζονταν, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιηθούν ανάλογα και αργότερα να επιβληθούν πρόστιμα από την ΕΕ. Με τα παραπάνω και άλλες ενέργειες πολιτικών προσώπων, επιβάρυνθηκε υπέρμετρα ο Κρατικός προϋπολογισμός. Το σκεπτικό των Κυβερνήσεων για την ανάπτυξη είναι τόσο ρηχό που ακόμα και η ίδρυση Φυλακών ή Κέντρων Κράτησης Λαθρομεταναστών, θεωρείται ανάπτυξη. Τα όνειρα της νεολαίας μας δηλαδή από δω και πέρα θα είναι να αξιωθούν να γίνουν φύλακες και καθαρίστριες λαθρομεταναστών.
Είναι ντροπή για την Ελλάδα έναν ευλογημένο τόπο που προσφέρει τόσες ευκαιρίες για ανάπτυξη να μην τις εκμεταλλευόμαστε.
Ο τομέας που χτυπήθηκε πιο πολύ από την ανεργία είναι ο ιδιωτικός τομέας, μαγαζιά και επιχειρήσεις κλείνουν η μια πίσω από την άλλη και αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπήρχε και δεν υπάρχει παραγωγή στην Ελλάδα, η ανάπτυξη στηρίχθηκε μόνο στην κατανάλωση.

Αφού τα περισσότερα προϊόντα είναι εισαγόμενα, όταν μειώθηκαν τα χρήματα που κυκλοφορούσαν στην αγορά λόγω των τεραστίων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, μειώθηκε η ζήτηση, με αποτέλεσμα το κλείσιμο των καταστημάτων (που θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε πολλές πόλεις ήταν παραπάνω από τα αναγκαία) με συνέπεια την απόλυση υπαλλήλων.

Στις χειμερινές εκπτώσεις φέτος καταγράφηκε ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων ετών σύμφωνα με έκθεση της ΕΣΕΕ.

Ας μη σκεφτούμε πόσα μαγαζιά και επιχειρήσεις θα κλείσουν ακόμα τους επόμενους μήνες, λόγω του ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάτι σχετικό με τη λέξη ανάπτυξη.

Για να υπάρξουν θέσεις εργασίας και να μειωθεί η ανεργία, θα πρέπει να γίνουμε παραγωγική χώρα, πρέπει να το αποφασίσουμε, δεν υπάρχουν πλέον εύκολες λύσεις.

Να ασχοληθούμε με την αγροτική μας παραγωγή, την κτηνοτροφία μας, να τυποποιήσουμε τα προϊόντα μας, να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Κάθε περιοχή να ασχοληθεί με την παραγωγή και τυποποίηση των τοπικών της προϊόντων, με τα οποία η φύση τις έχει προικίσει, να αναπτυχθούν μικρές παραγωγικές επιχειρήσεις για να βρίσκουν δουλειά οι άνεργοι στον τόπο τους. «Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι». (Ξενοφών)

Το Κράτος να δώσει κίνητρα στους ανέργους και τους νέους να φύγουν από τα αστικά κέντρα, που δεν έχουν τίποτα πλέον να τους προσφέρουν (εκτός από τις καφετέριες να πνίγουν τον πόνο τους στο φραπέ) και να γυρίσουν στην περιφέρεια να καλλιεργήσουν και να εργασθούν στην εγκαταλελειμμένη και απαξιωμένη γη, που την έχουμε αφήσει στα χέρια των λαθρομεταναστών.

Δε γίνεται να περιμένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, άλλους να αποφασίζουν για το μέλλον μας, πιστεύοντας τα ψέματά τους ή να περιμένουμε πότε θα ευαρεστηθεί κάποιος «φιλάνθρωπος» να μας δώσει μερικές ντομάτες και πατάτες, για να συνεχίσουμε να ζούμε.

Θέλουν να πιστέψουμε (πιπιλίζοντας μας το μυαλό κάθε μέρα) ότι, η οικονομική κρίση είναι κάτι παροδικό, λέγοντας ότι μετά από 2, 3 μήνες ή το τέλος του έτους (ποιού έτους άραγε;) θα έρθει η ανάπτυξη (χωρίς να μας εξηγούν τον τρόπο) και όλα θα είναι όπως πριν.

ΤΙΠΟΤΑ δε θα είναι όπως πριν, πρέπει να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, να λερωθούμε να ιδρώσουμε, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να προχωρήσουμε μπροστά. Περιμένοντας την εξ ουρανού βοήθεια χωρίς να προσπαθούμε για τη ζωή μας δεν πρόκειται να επιτύχουμε (συν Αθηνά και χείρα κίνει). «Δειλοί μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα». (Κώστας Βάρναλης)

Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, παραγωγικό, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό, που θα υποστηριχθεί από φιλικές προς την επιχειρηματικότητα δομές. Μια επιχειρηματικότητα, βασισμένη σε νέες ιδέες, σε καινοτόμες τεχνολογίες, σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα και κυρίως βασισμένη σε ανθρώπους με όρεξη για δουλειά, είναι η μόνη λύση για νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας.

Πηγή : filiatra news

8 Μαρτίου, Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας

Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, από το Σαν Σήμερα .gr

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε 2 χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων. Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Πανδώρα – Η πρώτη γυναίκα της Ελληνικής Θεογονίας 



Η Πανδώρα (παν + δώρα) είναι αρχετυπική μορφή της ελληνικής μυθολογίας, όπου αναφέρεται ως η πρώτη θνητή γυναίκα, αιτία όλων των δεινών κατά τον Ησίοδο και αντίστοιχη της βιβλικής Εύας. Ο μύθος της Πανδώρας, όχι τόσο ως αρχετυπικής μορφής, μητέρας όλων των γυναικών, αλλά ως αιτίας όλων των παθών, λόγω της περιέργειάς της, έχει κάνει το γύρο του κόσμου. Συγκεκριμένα, από ανοησία, περιέργεια ή σκόπιμα, η Πανδώρα σύμφωνα με το μύθο αποδέσμευσε και σκόρπισε στην ανθρωπότητα όλα τα δεινά και τις ασθένειες που ήταν κρυμμένες σε ένα πιθάρι -το οποίο κατά λάθος καθιερώθηκε να αναφέρεται ως κουτί. Η αρνητική στάση του Ησίοδου και ο μισογυνισμός που εκδηλώνεται στα σχετικά κείμενά του -με την Πανδώρα πιθανόν ως αφορμή- αποδίδεται από ορισμένους ερευνητές και σε κατάλοιπα της μεταβατικής εποχής, από τη μητριαρχία στην πατριαρχία χωρίς φυσικά να αποκλείονται και άλλες λογικές ερμηνείες.

Πηγή : kopanaki news

Σύμμαχος κατά του καρκίνου τα ... απόβλητα της ελιάς


Εναν «θησαυρό» στα απόβλητα που προκύπτουν από την επεξεργασία της ελιάς και την παραγωγή του ελαιολάδου αναζητούν επιστήμονες από την Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες, προσπαθώντας να απομονώσουν τις πολυφαινόλες, ουσίες με προληπτική δράση κατά ορισμένων ειδών καρκίνου και χρόνιων ασθενειών, έντονες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ανασταλτική επίδραση στην ανάπτυξη ορισμένων μικροοργανισμών και φυτών.

Συνθετικές πολυφαινόλες χρησιμοποιούνται ευρύτατα ως πρόσθετα τροφίμων, έχουν, όμως, ενοχοποιηθεί για παρενέργειες, γεγονός που στρέφει τη βιομηχανία τροφίμων στις φυσικές πολυφαινόλες, η τιμή των οποίων στην αγορά «αγγίζει τις 3.000 ευρώ το κιλό!

Δεδομένης, μάλιστα, της φυτοτοξικότητας και του τεράστιου ρυπαντικού φορτίου των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, που στις περισσότερες περιπτώσεις καταλήγουν στην Ελλάδα σε ρέματα, χαράδρες και απομονωμένες περιοχές, το «παιχνίδι», σε επιστημονικό επίπεδο, κρίνεται στο βαθμό που θα επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πολύτιμων συστατικών τους και η ταυτόχρονη μηδενική ή ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Πολυφαινόλες από την ελιά, το ρόδι και τα σταφύλια

Σε ό,τι αφορά τις πολυφαινόλες και τις θετικές τους ιδιότητες, ο δρ χημικός μηχανικός, ερευνητής του Ινστιτούτου του ΕΚΕΤΑ, Μανώλης Παπαϊωάννου, τονίζει ότι στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι ουσίες υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη που υπάρχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα απόβλητα των ελαιοτριβείων. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι ερευνητές του Εργαστηρίου ΕΦΕΜ του ΕΚΕΤΑ αναζητούν, στο πλαίσιο ειδικών ερευνητικών έργων, τρόπους για την απομόνωση ουσιών, από τα απόβλητα της χυμοποίησης του ροδιού αλλά και της επεξεργασίας του κρασιού. Τέτοιες είναι οι τανίνες, το τρυγικό οξύ, οι πολυφαινόλες και χρωστικές ουσίες όπως οι αιθοκαιανίνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 75% του καρπού του ροδιού είναι απόβλητο και μόνο το 25% χυμός, λέει ο κ. Καράμπελας. Νέα νομοθεσία από φέτος

Και η νομοθεσία στέκεται αρωγός στην προσπάθεια των επιστημόνων, καθώς από φέτος δημιουργούνται νέα δεδομένα. Σύμφωνα με αυτά, ό,τι απομένει από την επεξεργασία της ελιάς θα πρέπει να οδηγείται στα πυρηνελαιουργεία, τα οποία είναι λιγότερα σε αριθμό, καθώς και σε μεγαλύτερες μονάδες, συνεπώς εκείνα θα πρέπει να διαχειριστούν το πρόβλημα των αποβλήτων.

Επομένως είναι ακόμη επιτακτικότερη η ανάγκη να αναπτυχθεί η τεχνολογία και η μεθοδολογία ώστε να λυθεί το περιβαλλοντικό πρόβλημα από την επεξεργασία της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου και βέβαια να προκύψουν οικονομικά οφέλη από την εμπορία των χρήσιμων και πολύτιμων ουσιών της ελιάς. Αντίστοιχες έρευνες πραγματοποιούνται και σε άλλα ερευνητικά κέντρα εντός και εκτός Ελλάδας.

Πηγή : news messinia

New York Times: Παράδεισος η Ελλάδα για αγορά ακινήτων σε «εκπτώσεις-φωτιά»


Ως «παράδεισο»για υποψήφιους αγοραστές ιδιοκτησίας περιγράφουν οι New York Times τη χώρα μας. Το άρθρο αναφέρεται στην επίδραση που είχε η ύφεση στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές από 35 έως 50 τις εκατό. Ακόμη γίνεται σύγκριση μεταξύ των πωλήσεων που γίνονταν ετησίως στη χώρα μας από το 2002 έως το 2008, ο αριθμός τον οποίων έφθανε τις 150 χιλιάδες. Χαρακτηριστικό είναι πως το 2011 μόνο 11 χιλιάδες ακίνητα πωλήθηκαν, αριθμός που φανερώνει συρρίκνωση της αγοράς κατά 95 τις εκατό.

Ο αρθρογράφος λαμβάνοντας υπόψιν αυτά τα δεδομένα χαρακτηρίζει την Ελλάδα της κρίσης ως «την τέλεια αγορά για τους ενδιαφερόμενους» δεδομένου ότι «όλα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και οι αγοραστές με μετρητά είναι βασιλιάδες». Ο αρθρογράφος δεν παραλείπει να αναφερθεί στους νέους φόρους ακίνητης περιουσίας σε συνδυασμό με την ανεργία και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που έχουν ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να βάζουν τις περιουσίες τους σε «εκπτώσεις-φωτιά» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. ΠΟΙΟΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Σύμφωνα με το άρθρο που υπογράφει η Νίνα Ρόμπερτς, οι περισσότεροι αλλοδαποί αγοραστές στην Ελλάδα προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Βόρεια Αμερική καθώς και άτομα με Ελληνική καταγωγή από το εξωτερικό. Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί αγοραστές δείχνουν μια προτίμηση στα νησιά, η Κρήτη προσελκύει αγοραστές από τη Ρωσία ενώ η Μύκονος αφορά όλους. 


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

Η αρθρογράφος δίνει ακόμη και οδηγίες για το νομοθετικό πλαίσιο αγοράς ακινήτων στη χώρα μας και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τους αλλοδαπούς, εκτός από λίγες επιλεγμένες περιοχές κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Για τα σπίτια που κοστίζουν περισσότερο από 104.700 δολάρια, ο αγοραστής υποχρεούται να προσλάβει δικηγόρο, συνήθως κοστίζει 1 με 1,5 τοις εκατό της τιμής πώλησης του ακινήτου. Οι υποψήφιοι αγοραστές καλούνται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις χώρες τους και όχι από την Ελλάδα, όπου οι τράπεζες γενικά δεν δανείζουν».

Πηγή : best-tv

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Σαμπαζιώτης και Νίκας, διαβεβαίωναν πως " καθάρισαν" για να μη πειράζουν το ΤΕΙ Καλαμάτας.


Γράφει ο Κάλχας
Εκτός της σοβαρότητας που έχει το σχέδιο "Αθήνα" του υπουργού παιδείας και των αντιδράσεων που υπάρχουν, έχει αποκαλύψει και την ανεπάρκεια κάποιων βουλευτών με τις "Μαυρογιαλούρικες" τακτικές. Αρκετοί ήταν οι Βουλευτές, που την διαβούλευση την εκμεταλλεύτηκαν για προσωπικούς λόγους, ώστε να ανακοινώσουν πως "κατόπιν ενεργειών τους" το θέμα το τακτοποιήσουν με ...προσωπικό ραντεβού που έκλεισαν με τον υπουργό Κ. Αρβανιτόπουλο. Αυτός όμως που ξεπέρασε τους πάντες (ακόμη και τον Μαυρογιαλούρο) ήταν ο ...Μεσσηνίας Δ. Σαμπαζιώτης. Είχε δηλώσει (τότε), πως κάποιο λάθος έκανε ο υπουργός, αφου το είχε "τακτοποιήσει" το θέμα και το ΤΕΙ Καλαμάτας, θα έμενε ...ως έχει!


Για επιβεβαίωση των όσων έλεγε, πήρε και τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Καλαμάτας και πήγαν πάλι στον υπουργό. Δεν ήθελε να πανε οι άλλοι Βουλευτές, για να να δείξει πως είναι ο ίδιος ο ...σωτήρας. Τελικά το τμήμα λόγοθεραπείας παει ...Πάτρα. Τώρα;
Αντί να εκμεταλλευτεί το γεγονός και να πει πως το ΤΕΙ παρέμεινε και αναβαθμίστηκε (τουλάχιστον κατ´ όνομα), υποβαθμίζοντας την "αποκόλληση" του τμήματος λογοθεραπειας, επέμενε πως όλα ωραία και καλά και φυσικά....μόνος του! Γιατί όμως η βιασύνη;
Για τον απλούστατο λόγο, πως αν δεν έτρεχε (ανακοινώνοντας), κάποιοι στη Μεσσηνία θα ...ευχαριστούσαν τον ... Πρωθυπουργό.

Τώρα, έδεσε τα χέρια του Αρβανιτόπουλου και είναι σίγουρο πως δεν θα γίνει τίποτα, αφου θα εκτεθεί ο Πρωθυπουργός εάν γίνει ειδική μεταχείριση για στο νομό του. Τώρα "έστρωσε" την μπάλα στον Πετράκο του ΣΥΡΙΖΑ, για συνεχή αντίδραση. Το ιδιο και ο Δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, που έλεγε πως το θέμα "έκλεισε". Τον είχε διαβεβαιώσει πηγή σε...Ανώτατο Επίπεδο! Δηλαδή ο Σαμπαζιώτης;

Πηγή : news messinia