Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Ο ακήρυκτος πόλεμος της χελώνας

Η παρουσία της χελώνας καρέτα καρέτα στην Ελλάδα είναι συνυφασμένη με δύο έννοιες: της απειλής κατά του είδους και της μάχης, η οποία κάποτε δινόταν στον Κόλπο του Λαγανά, στη Ζάκυνθο. Τώρα έχει μεταφερθεί στον Κόλπο της Κυπαρισσίας, στη δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της στη Μεσόγειο.

Μια ολόκληρη περιοχή από το Καλό Νερό Μεσσηνίας έως τις εκβολές της Νέδας, του ποταμού που αποτελεί φυσικό σύνορο των Νομών Μεσσηνίας και Ηλείας, παλεύει άτσαλα μέσα στην κρίση να βρει προσανατολισμό για την τουριστική της ανάπτυξη. Ξαφνικά, η χελώνα που έβρισκε πάντοτε τον δρόμο της στην τεράστια αμμώδη παραλία της περιοχής για να φτιάξει τη φωλιά της, έγινε εχθρός. Ποτέ στο παρελθόν η καρέτα καρέτα δεν ήταν αντικείμενο συζήτησης στα καφενεία των γύρω χωριών, όπως είναι φέτος. Και ποτέ οι κάτοικοι δεν είχαν φοβηθεί τόσο ένα απειλούμενο είδος όσο φέτος. Το αποτέλεσμα είναι οι χελώνες να φτιάχνουν τις φωλιές της σε απίστευτα εχθρικό περιβάλλον.

Οι εθελοντές του Συλλόγου για την Προστασία της θαλάσσιας Χελώνας Αρχέλων δίνουν, επί δεκαετίες, κάθε χρόνο το «παρών» στην παραλία του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Φέτος είδαν τον εξοπλισμό τους να κάνει φτερά, βρήκαν τα λάστιχα του αυτοκινήτου τους σκασμένα, εκδιώχθηκαν από την παραλία του Καλού Νερού, όπου επί χρόνια έστηναν κιόσκι πληροφόρησης του κοινού, και κάθε ξημέρωμα που ξεκινούν για να εντοπίσουν τις φωλιές και να τις μαρκάρουν «συνοδεύονται» από ντόπιους που αρκετές φορές, όπως καταγγέλλεται, επιδεικνύουν εκφοβιστική συμπεριφορά. Όλα αυτά, υπό την απειλή παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την επιβολή τσουχτερού προστίμου, αφού ακόμη μία φορά η χώρα μας αποδεικνύεται ασυνεπής σε δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της. Η μάχη της χελώνας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο άρχισε πέρυσι τον Ιούλιο. Τότε, κλιμάκιο ελεγκτών της Κομισιόν έκανε αιφνιδιαστικό έλεγχο στην παραλία ωοτοκίας και ό,τι εντόπισε περιγράφεται σε έκθεση 35 σελίδων: η παραλία αποτελεί ιδιαίτερο οικοσύστημα αμμοθηνών, μέσα στα όρια της προστατευόμενης από τη συνθήκη Natura περιοχής. Ήδη από το 2002 στα συρτάρια του πρώην υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ υπάρχει μελέτη για τα συγκεκριμένα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν προκειμένου να προστατεύεται αποτελεσματικά η καρέτα καρέτα. Τίποτα από όσα προβλέπονταν δεν έγινε. Επιπλέον, οι ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για το οικοσύστημα.

Καντίνες που λειτουργούσαν έξω από κάθε κανόνα ως μπαρ 24ωρης λειτουργίας, δυνατό φώτα και μουσική κατά μήκος της παραλίας δημιουργούσαν εχθρικό περιβάλλον για το απειλούμενο με εξαφάνιση ζώο. Μπροστά στον κίνδυνο επιβολής πρόστιμου αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, το υπουργείο Περιβάλλοντος αναγκάστηκε να πάρει μέτρα. Φέτος δεν δόθηκαν άδειες και δεν λειτουργούν καντίνες στα όρια του πρώην δήμου Αυλώνος, ενώ ανεστάλη η έκδοση οικοδομκών αδειών - η αναστολή αφορά και τουριστική επένδυση ανέγερσης 40 τουριστικών κατοικιών. Παράλληλα, το ενδιαφέρον της Κομισιόν είναι στραμμένο στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, αφού οι εξηγήσεις που έχει δώσει η χώρα μας έως τώρα δεν έχουν κριθεί ικανοποιητικές. «Διανύουμε κρίσιμο καλοκαίρι», λέει στα «ΝΕΑ» η Παναγιώτα Θεοδώρου, επικεφαλής των ερευνητικών προγραμμάτων του Συλλόγου Αρχέλων στην Πελοπόννησο.

Τόσο η ίδια όσο και οι εθελοντές που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα εντοπισμού, καταγραφής και προστασίας των φωλιών στον Κυπαρισσιακό - φθάνουν περίπου τους 500 που εναλλάσσονται από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο - περιγράφουν την πρωτόγνωρη κατάσταση, με την οποία, όπως λένε, έχουν βρεθεί φέτος αντιμέτωποι. Οι εθελοντές προέρχονται από όλο τον κόσμο και είναι κατά κανόνα φοιτητές ή επιστήμονες - θαλάσσιοι βιολόγοι ή άλλων συναφών ειδικοτήτων - οι οποίοι κατά ομάδες ξεκινούν καθημερινά τα χαράματα για να εντοπίσουν τα ίχνη των χελωνών και να φθάσουν στις φωλιές τους. «Στις 13 Ιουνίου άγνωστοι έκλεψαν τον εξοπλισμό μας στη θέση Βουνάκι: GP5, μεζούρες, σημειώσεις. Πριν από μερικές ημέρες οι εθελοντές μας βρήκαν το αυτοκίνητο με σκασμένα και τα τέσσερα λάστιχα», λέει η κ. Θεοδώρου.

ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΗΣ Ε.Ε. «Η χώρα μας απάντησε στην έκθεση της Κομισιόν. Τον περασμένο Νοέμβριο μάλιστα έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δράσεων, παράλληλα με υπόσχεση επικαιροποίησης της μελέτης που είχε μείνει στα συρτάρια», επισημαίνει η επικεφαλής των ερευνητικών προγραμμάτων. Την άνοιξη όμως νέο κλιμάκιο ελεγκτών διαπίστωσε ότι οι δράσεις δεν είχαν δρομολογηθεί, αντιθέτως εντόπισαν περαιτέρω υποβάθμιση. Μπροστά στη νέα αντίδραση της Ε.Ε. ελήφθησαν τα έκτακτα μέτρα, που περιλαμβάνουν και την αναστολή της οικοδομικής δραστηριότητας - βεβαίως, εξαιρείται η περιοχή του Καλού Νερού αφού δεν μπορεί να σταματήσει η οικοδομή στον οικισμό. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, οι εθελοντές του Συλλόγου Αρχέλων και οι χελώνες έγιναν το κόκκινο πανί. Στα καφενεία ακούς τους κατοίκους της περιοχής, ιδιαίτερα στο Καλό Νερό, να μιλούν με βεβαιότητα για την επικείμενη απώλεια των περιουσιών τους.

«Θα μας πάρουν τα χωράφια για τη χελώνα» λένε, ενώ είναι βέβαιοι για τις προθέσεις των εθελοντών. «Βρίσκουν μια φωλιά και μοιράζουν τα αυγά σε δέκα για να φαίνονται πολλές, αφού ανάλογα με τις φωλιές που βρίσκουν παίρνουν λεφτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση», λένε με την ίδια απόλυτη βεβαιότητα. «Η αλήθεια είναι ότι δουλεύουν όλοι σε εθελοντική βάση και δεν υπάρχει καμία αμοιβή - πολύ περισσότερο μάλιστα με βάση το πόσες φωλιές θα εντοπίσουμε», λέει φανερά προβληματισμένη η κα Θεοδώρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εξηγεί, όταν η φωλιά που θα εντοπίσουν οι εθελοντές βρίσκεται πολύ κοντά στο νερό και υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθούν στη θάλασσα τα αυγά, τότε εφαρμόζεται η διεθνής πρακτική του relocation, δηλαδή της μεταφοράς της φωλιάς. «ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ». Η Σάρλοτ Μπέλτσερ, φοιτήτρια από τη Βρετανία, μετέχει στο πρόγραμμα προστασίας της καρέτα καρέτα εδώ και τρία χρόνια. «Φέτος μας αντιμετωπίζουν με εχθρικότητα», λέει. «Ξεκινάμε το πρωί και δουλεύουμε υπό παρακολούθηση».

Η 28χρονη συμπατριώτισσα της Τερέζα Στιούαρτ προσφέρει εθελοντική δουλειά στο Σύλλογο από το 2005. Όπως λέει στα «ΝΕΑ», φέτος η διαφορά αντιμετώπισης των εθελοντών είναι τεράστια: «Δεν είναι μόνο ότι εργαζόμαστε υπό εποπτεία. Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνουμε μια άλλη τακτική: εμείς εντοπίζουμε τις φωλιές ακολουθώντας τα ίχνη που αφήνουν οι μητέρες χελώνες στην άμμο. Τώρα, λοιπόν, κάποιοι έχουν αρχίσει να σβήνουν αυτά τα ίχνη χρησιμοποιώντας φοινικόφυλλα. Πολλές φορές, επιχειρηματίες φωνάζουν να φύγουμε, την ίδια στιγμή που στους πελάτες τους διαφημίζουν το γεγονός ότι κάνουν διακοπές σε μια παραλία όπου φωλιάζει ένα απειλούμενο είδος, ακόμη χειρότερα διαπιστώνουμε και βανδαλισμούς στις περιφραγμένες φωλιές».

Η καρέτα καρέτα δεν είναι καινούργια «κάτοικος» στον Κυπαρισσιακό. Παλαιότερα όμως δεν απασχολούσε κανέναν. Οι κάτοικοι της περιοχής ζούσαν σχεδόν αποκλειστικά από την καλλιέργεια της γης και δεν νοιάζονταν αν τις καλοκαιρινές νύχτες έβγαιναν στην παραλία οι χελώνες για να αποθέσουν τα αυγά τους στην άμμο. Μόνο τα παιδιά ενδιαφέρονταν για τη χελώνα, αφού τα αυγά ήταν πρώτης τάξεως... πολεμοφόδιο στις μεταξύ τους «μάχες».

Οι άνθρωποι του Συλλόγου Αρχέλων αποδίδουν την εχθρική συμπεριφορά τουλάχιστον έως ένα βαθμό στην παραπληροφόρηση ή στην ελλιπή πληροφόρηση των κατοίκων. «Πρέπει να οριστεί συγκεκριμένο πλαίσιο ώστε και το απειλούμενο είδος να προστατεύεται επαρκώς και οι άνθρωποι να ξέρουν ακριβώς τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν. Το βέβαιο είναι ότι η χελώνα μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής για την τουριστική ανάπτυξη που επιδιώκει», τονίζει η κ. Θεοδώρου.

«Ναι στα μέτρα προστασίας, όχι στη συνολική απαγόρευση» ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ανάμεσα στην ανάγκη να προστατευθεί η χελώνα καρέτα καρέτα και στην επιχειρηματική δραστηριότητα σε μια αναπτυσσόμενη τουριστική περιοχή, αναζητά ο Δήμος Τριφυλίας. Όπως επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας, η ένταση που διαπιστώνεται φέτος στην περιοχή έχει βασική αιτία το γεγονός ότι ελήφθησαν ξαφνικά – και αναγκαστικά – αυστηρά περιοριστικά μέτρα, με αποτέλεσμα κάτοικοι και επιχειρηματίες δικαιολογημένα να φοβούνται ότι εξαιτίας της χελώνας, δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους, ιδιαίτερα στον παραλιακό δρόμο του Καλού Νερού.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, ο Δήμος αποφάσισε να λάβει ο ίδιος μέτρα για την προστασία της χελώνας. «Είμαστε πλέον στο άλλο άκρο, στη συνολική απαγόρευση. Ούτε αυτό μπορεί να γίνει. Στην περιοχή ζουν άνθρωποι και έχουν δραστηριότητες. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να εκδοθεί αμέσως προεδρικό διάταγμα που θα καθιστά σαφές τόσο το πλαίσιο της προστασίας, όσο και των επιτρεπόμενων δράσεων. Η απαγόρευση που επεβλήθη υπό την απειλή της Κομισιόν, φοβάμαι ότι θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα», προσθέτει.

Της Ματίνας Ηρειώτου από την εφημερίδα τα «ΝΕΑ» της 3-4 Αυγούστου


Πηγή : tharros news

Τίμησαν τον ήρωα Βέλιο Καραβία στην Πύλο

Τον Βέλιο, τον αγνό και αυθεντικό ναυτικό που με αυτοθυσία έσωσε 29 ναυτικούς από το φλεγόμενο δεξαμενόπλοιο “Irenes Serenate” στον όρμο του Ναβαρίνου στις 23 Φεβρουαρίου 1980, τίμησε χθες η Πύλος, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος "Το Ναυαρίνο" και ο φίλος του πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Την αναμνηστική στήλη στο λιμάνι της Πύλου, προς τιμήν του Βέλιου, του Βελισσάριου Καραβία, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών τον Ιανουάριο του 2009, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του συλλόγου. Στην εκδήλωση παρέστη η οικογένεια του Βέλιου, η γυναίκα του Μαρία Κρεκούκια και οι κόρες του Ειρήνη, Λαμπρινή και Διονυσία. "Τον ευγνωμονώ όχι μόνο γιατί αποτελεί παράδειγμα για τη νέα γενιά και γιατί έστησε ένα σύμβολο στην Πύλο, αλλά και γιατί ήταν ο πρώτος μου φίλος που τον αγάπησαν πολλοί, μεταξύ των οποίων ο πατέρας μου Κώστας Σαμαράς και ο γιος μου Κώστας Σαμαράς", τόνισε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε ότι "ήταν γνήσιος και αυθεντικός 100%" κι επεσήμανε ότι "αποτελεί παράδειγμα για τα νέα παιδιά, να μπαίνουν στη φωτιά όταν πρέπει".

Ο γ.γ. του Συλλόγου "Το Ναυαρίνο" Τάκης Πυλιώτης επεσήμανε τη μόνιμη και αποκλειστική ενασχόληση του Βέλιου με τη θάλασσα. Σημείωσε ότι ο Βέλιος αψήφησε τις φλόγες κι έσωσε τους 28 ναυτικούς του "Irenes Serenate" και τον πιλότο ναυτικό Δημήτρη Αγγελόπουλο, που ήταν παρών και καταχειροκροτήθηκε. Ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Μισυρλής τόνισε ότι με την πράξη του ο Βέλιος θα αποτελέσει παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.

Ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης παρατήρησε ότι σήμερα είναι μέρα μνήμης και τιμής και σημείωσε τον αλτρουισμό, το αίσθημα αλληλεγγύης και την προσφορά στο συνάνθρωπο, που διέκρινε το Βέλιο. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, γιατί όλα τα έργα στη Μεσσηνία φέρουν την προσωπική του σφραγίδα και ανακοίνωσε πως στην περιοχή του ναυαγίου στον όρμο του Ναβαρίνου, θα γίνει το ένα από τα δύο καταδυτικά πάρκα που εξήγγειλε πέρσι για την περιοχή ο κ. Σαμαράς.

Συγκινημένη η κόρη του Βέλιου Ειρήνη Καραβία ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, το δήμαρχο και το σύλλογο "Το Ναυαρίνο" και σημείωσε πως "θα ήθελε να είναι και ο πατέρας μου μαζί μας, αλλά θα το νιώθει". Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος και Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Τάκης Κατσίβελας κι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, ενώ την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.


Πηγή : eleutheria online

Όχι ΟΣΕ σε αυθαίρετες ισόπεδες διαβάσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου

«Η με­τρι­κή γραμ­μή του δι­κτύ­ου Πε­λο­πον­νή­σου εί­ναι σε α­να­στο­λή κυ­κλο­φο­ρί­ας των ε­πι­βα­τι­κών α­μα­ξο­στοι­χι­ών και μό­νο. Η γραμ­μή δεν έ­χει κα­ταρ­γη­θεί και χρη­σι­μο­ποι­εί­ται με έ­κτα­κτες δι­ε­λεύ­σεις σι­δη­ρο­δρο­μι­κών ο­χη­μά­των για υ­πη­ρε­σια­κούς λό­γους (έ­λεγ­χος γραμ­μής, με­τα­φο­ρά υ­λι­κών κ.λπ.­), κα­θώς και με έ­κτα­κτα δρο­μο­λό­για εκ­δρο­μι­κού χα­ρα­κτή­ρα, ό­πως του Συλ­λό­γου Φί­λων Σι­δη­ρο­δρό­μων».

Τα α­νω­τέ­ρω ε­πι­ση­μαί­νει ο αρ­μό­διος προ­ϊ­στά­με­νος της Δι­εύ­θυν­σης Συν­τή­ρη­σης Γραμ­μής του Ο­ΣΕ στη Νό­τια Ελ­λά­δα, προς τους Δή­μους α­πό τους ο­ποί­ους δι­έρ­χε­ται το σι­δη­ρο­δρο­μι­κό δί­κτυ­ο Πε­λο­πον­νή­σου, προ­σθέ­τον­τας τα ε­ξής:

«Ε­πει­δή δι­α­πι­στώ­σα­με τη δη­μι­ουρ­γί­α αυ­θαί­ρε­των ι­σό­πε­δων δι­α­βά­σε­ων, τό­σο α­πό ι­δι­ώ­τες, ό­σο και α­πό το­πι­κούς φο­ρείς, προ­φα­νώς θε­ω­ρών­τας τη γραμ­μή κα­ταρ­γη­μέ­νη, σας γνω­ρί­ζου­με ό­τι η δη­μι­ουρ­γί­α ι­σό­πε­δων δι­α­βά­σε­ων α­πα­γο­ρεύ­ε­ται και κρί­νε­ται ά­κρως ε­πι­κίν­δυ­νη για ό­σους δι­έρ­χον­ται α­πό αυ­τές. Η Α­στυ­νο­μι­κή Δι­εύ­θυν­ση στην ο­ποί­α κοι­νο­ποι­εί­ται το πα­ρόν, πα­ρα­κα­λεί­ται για την προ­στα­σί­α της γραμ­μής μέ­σω των Α­στυ­νο­μι­κών Τμη­μά­των


Πηγή : radio 936

Εράνη Φιλιατρών: Επίσημη "πρώτη" με Αγιασμό!

Η επίσημη πρώτη συνάντηση με τον καθιερωμένο Αγιασμό της ομάδος πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο παλιό γήπεδο της Εράνης, όπου το παρών εκτός από τους παίκτες και τον προπονητή κ. Παναγιώτου, έδωσε και η νέα διοίκηση της ομάδος.

Ο Αγιασμός τελέστηκε από τον πατήρ Διονύσιο Καλογερόπουλο, ο οποίος παράλληλα ευχήθηκε σε όλους τους ποδοσφαιριστές, τον προπονητή και τους παράγοντες υγεία και καλή ποδοσφαιρική χρονιά, τονίζοντας ότι είναι οι πρεσβευτές της πόλης μας και πρέπει να είναι μαζί σαν μία γροθιά, ώστε ενωμένοι να πετύχουν τους στόχους τους.

Μετά τον Αγιασμό, ξεκίνησε η πρώτη προπόνηση της ομάδος, που τις επόμενες ημέρες θα εντατικοποιηθεί με προετοιμασία πρωί και απόγευμα, υπό τις οδηγίες του προπονητή κ. Δημήτρη Παναγιώτου και βοηθό του τον Βασίλη Αθανασόπουλο.

Να θυμήσουμε ότι το δυναμικό της ομάδος αποτελείται πλέον, μετά και την σημερινή μεταγραφή από τους: Βασίλη Αθανασόπουλο, Παναγιώτη Κώτσο, Νίκο Κόλλια, Σπύρο Αντωνόπουλο, Στέλιο Διαμαντόπουλο, Θανάση Γκίνο, Άκη Μιχαλακόπουλο, Χρήστο Αλεξανδρόπουλο, Χαράλαμπο Νικολόπουλο, Δημήτρη Γαλανόπουλο, Γιώργο Λινάρδο, Σταύρο Γιάννη και τους Χρήστο Παρασκευόπουλο και Γιάννη Λεβεντάκη που επανήλθαν.

Τα νέα πρόσωπα είναι: οι Ανδρέας Χρονόπουλος, Γκρέτσα Αλμπάν, Στέλιος Μπεγλετζής, Aντρέι Κιούτακ, Γρηγόρης Αναστασόπουλος και ο Σίλβιο Μοροσάνου.

Από την ομάδα της Νίκη Πλάτης μετεπήδησαν οι Δημήτρης Βασιλόπουλος, Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, Σταύρος Τζαβαλάς, Ηλίας Αντωνόπουλος και ο Σωτήρης Βλασσόπουλος.

Παρακολουθήστε το βίντεο, όπως το κατέγραψε ο φακός του filiatranet:


Πηγή : filiatra net

Είναι το παιδί σου, ηλίθιε!

Του Δημήτρη Καζάκη

Ένα δεκαεννιάχρονο παιδί σκοτώθηκε πηδώντας από ένα τρόλεϊ για να αποφύγει τον εξευτελισμό της κράτησης και την επιβολή προστίμου διότι δεν είχε εισιτήριο. Ο υπουργός μίλησε για «τζαμπατζήδες» που πρέπει να παταχθούν, ξεχνώντας το πάθημά του πριν τρία χρόνια και πόσο εύκολα θα μπορούσε να επαναληφθεί. Το ίδιο και μια από το γνωστό σινάφι που ενώ ξέρει πολύ καλά να εκδίδεται κατ’ επάγγελμα με αντάλλαγμα ακαδημαϊκούς τίτλους, οφίτσια και «όνομα», κανείς δεν τολμά να την αποκαλέσει πόρνη. Ίσως και να έχουν δίκιο, γιατί δεν την οδηγεί η χειρότερη από όλες τις ανάγκες, η ανάγκη της επιβίωσης, όπως συμβαίνει με τις κοινές πόρνες, αλλά λειτουργεί εκ φύσεως, λες και είναι στα γονίδιά της.

Πώς λοιπόν να μην ειρωνευτεί ένα φυσιολογικό παιδί, έναν κανονικό νέο, που δεν ήθελε να υποστεί τον εξευτελισμό και έτσι έχασε τη ζωή του. Πότε ήταν που τελευταία φορά αισθάνθηκε ντροπή, πότε κατάλαβε στη ζωή της την έννοια της αξιοπρέπειας και του φιλότιμου για να αντιληφθεί την ενέργεια του νέου; Ίσως λίγο πριν προδώσει την αθωότητα της εφηβείας της, αλλά από τότε έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι και η ηθική πώρωση την έχει παραμορφώσει χειρότερα απ’ ότι θα μπορούσε να το κάνει η χειρότερη μορφή οστεοπόρωσης, από την οποία σίγουρα πάσχει.

Το ξέρω ότι αισθάνεσαι λύπη. Είμαι σίγουρος ότι νιώθεις οργή. Όμως αυτό που ίσως να μην κατάλαβες είναι ότι το παιδί αυτό δεν είναι κάποιου άλλου, δεν είναι του γείτονα, είναι το δικό σου. Κοίτα καλά την φωτογραφία του. Κοίτα το ματωμένο πρόσωπο. Αν κοιτάξεις προσεκτικά είμαι σίγουρος ότι θα δεις το δικό σου παιδί. Θα ξαφνιαστείς με το πόσο μοιάζει με το δικό σου παιδί, με το δικό σου αγόρι, με το δικό σου κορίτσι. Έτσι το ένιωσα κι εγώ. Έτσι το ανακάλυψα κι εγώ. Είναι το δικό μου παιδί, που κάλλιστα θα μπορούσε να βρεθεί σε ανάλογη θέση.

Είναι τζαμπαζήδες τα παιδιά μας; Το δικό σου και το δικό μου; Εσύ δεν το ανάθρεψες για να μην δέχεται δημόσιες προσβολές; Εσύ δεν του έμαθες να μην ανέχεται να του συμπεριφέρονται σαν σκουπίδι; Πόσο δύσκολο είναι λοιπόν να βρεθεί σε ανάλογη θέση και να αντιδράσει με ανάλογο τρόπο; Το παιδί λοιπόν που σκοτώθηκε δεν ανήκει αποκλειστικά στην χαροκαμένη του οικογένεια, αλλά σε όλους μας, είναι το δικό μας παιδί.

Μα θα μου πεις, για ένα εισιτήριο; Έτσι νομίζεις; Ότι χάθηκε μια νέα ζωή για ένα εισιτήριο; Όχι φίλε μου. Έχουμε δώσει με τη στάση μας δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, στους αγαπημένους μας. Για σκέψου το λίγο. Αν ήθελαν απλά να ελέγξουν την λαθρεπιβίβαση, αρκούσε να δώσουν εντολή στους ελεγκτές να κατεβάζουν στην επόμενη στάση τους παραβάτες. Ούτε πρόστιμα, ούτε διαπληκτισμοί, ούτε κρατήσεις, ούτε τίποτα. Όμως ο στόχος είναι άλλος. Η άσκηση εξουσίας σε βάρος του άτυχου που βρέθηκε χωρίς εισιτήριο. Ειδικά στις μέρες μας που ακόμη και το αντίτιμο ενός απλού εισιτηρίου αποτελεί δυσβάσταχτο βάρος για πολλούς από εμάς. Και πρωτίστως για τα παιδιά μας.

Γιατί νομίζεις οι αστυνομικοί δεν συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τον ελεγκτή και τον οδηγό ως συνεργό σε ανθρωποκτονία, όπως όφειλαν; Για σκέψου το λίγο. Οι αστυνομικοί παραλαμβάνουν το πτώμα του νέου και μαθαίνουν για την συμπλοκή που προηγήθηκε με τον ελεγκτή και τον οδηγό. Κι αντί να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή να συλλάβουν τους δράστες και να τους οδηγήσουν στον εισαγγελέα με την διαδικασία του αυτόφωρου, τι κάνουν; Απολύτως τίποτε. Συλλέγουν απλά τη σωρό του παιδιού και αφήνουν τους δράστες ελεύθερους αναγνωρίζοντας τους το δικαίωμα να δράσουν όπως έδρασαν. Έστω κι αν κόστισε μια ανθρώπινη ζωή.

Φαντάσου το συμβάν κάπως διαφορετικά. Φαντάσου το νέο να είχε σπρώξει με δύναμη τον ελεγκτή με αποτέλεσμα ο δεύτερος να βρει τραγική κατάληξη. Τι θα συνέβαινε τότε; Υπήρχε περίπτωση να γλυτώσει την αυτόφωρη διαδικασία ο νέος; Ούτε κατά διάνοια. Άσε που μέσα στο κρατητήριο σίγουρα θα βρίσκονταν τα γνωστά θρασύδειλα αποβράσματα που κάτω από την αστυνομική στολή φορούν τα εμβλήματα της συμμορίας του υποκόσμου με τον παραφύση μαίανδρο, ο οποίος παραπέμπει στη ναζιστική σβάστικα και θα το είχαν μαυρίσει στο ξύλο για παραδειγματισμό.

Και η δικαιοσύνη; Ποια δικαιοσύνη; Μέσα σ’ ένα τέτοιο καθεστώς όπου η έννοια του δικαίου έχει ταυτιστεί απόλυτα με το συμφέρον του ισχυρού και της εξουσίας η τέχνη κάθε δικαστή και εισαγγελέα συνίσταται – στην καλύτερη περίπτωση – «εις το να πλατύνη τα πράγματα και τα μυίας να μεταποιεί εις ελέφαντας,» όπως έγραφε ο Παύλος Καλιγάς στον Θάνο Βλέκα ήδη από το 1850. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις ισχύει το χειρότερο, δεν είναι παρά τα εκτελεστικά όργανα της εξουσίας κι αυτών που κρύβονται πίσω της. Να γιατί οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν ο ελεγκτής κι ο συνεργός του είναι «ανθρωποκτονία εξ αμελείας». Έστω κι αν από τη στιγμή που ασκήθηκε φυσική βία εναντίον του νέου προκειμένου να κρατηθεί παρά τη θέλησή του, το «εξ αμελείας» είναι πρόκληση που προσβάλλει κάθε έννοια δικαίου.

Όμως, εδώ ακριβώς βρίσκεται το κουμπί. Το εντεταλμένο όργανο της εξουσίας, είτε πρόκειται για ελεγκτή, είτε για οποιονδήποτε άλλο, έχει δικαίωμα να ασκήσει φυσική βία, να ποδοπατήσει με τον πιο προκλητικό τρόπο την αξιοπρέπεια οποιουδήποτε πολίτη, ακόμη και για ένα αντίτιμο εισιτηρίου. Πρέπει ο ραγιάς να αισθάνεται ραγιάς σε κάθε φάση της καθημερινής ζωής του. Και πότε ο ραγιάς έχει πεισθεί ότι δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο εκτός από ραγιάς; Όταν πληρώνει αδιαμαρτύρητα και από φόβο ότι του απαιτεί η εξουσία, όσο παράλογο κι αν είναι, όσο κι αν θέτει την ίδια την επιβίωσή του σε κίνδυνο. Τα χαράτσια και ο αγάς που τα εισπράττει κάνουν τον ραγιά φιλήσυχο, έλεγε παλιά το δοβλέτι.

Κι αν χαθεί μια ζωή; Κι αν χαθεί η ζωή του παιδιού σου; Τι πειράζει; Το εντεταλμένο όργανο της εξουσίας το πολύ-πολύ να αντιμετωπίσει καμιά κατηγορία «εξ αμελείας» με όλους τους υπουργούς, τους αστυνόμους, τους εισαγγελείς, τους δικαστές, τους επιθεωρητές και τα υπόλοιπα θηρία της εξουσίας σε παρέλαση να εφαρμόζουν το νόμο, το δικό τους νόμο. Κι ο ραγιάς, ραγιάς.

Γιατί εκπλήσσεσαι; Γιατί κάνεις πώς δεν καταλαβαίνεις; Εμείς δεν τους έχουμε επιτρέψει να έχουν δικαίωμα ζωής ή θανάτου στα παιδιά μας; Χρειάζεται να πηδήξει και να σκοτωθεί ένα νέο παιδί ώστε να γλυτώσει τον εξευτελισμό για να αντιληφθούμε πόσο μηδαμινή αξία έχει μια ανθρώπινη ζωή σήμερα μέσα στο καθεστώς που ζούμε; Ειδικά όταν πρόκειται για τη ζωή ενός νέου. Θάνατος δεν είναι για τα παιδιά μας η ανεργία που με δόλιο τρόπο τα έχουν καταδικάσει; Θάνατος δεν είναι για τους νέους το αδιέξοδο μιας δουλειάς χωρίς μέλλον για ένα ξεροκόμματο, ή ενός μέλλοντος χωρίς δουλειά; Τι σε εκπλήσσει λοιπόν;

Γιατί σοκάρεσαι με τον ακαριαίο θάνατο ενός νέου και δεν εξεγείρεσαι με τον αργόσυρτο θάνατο μιας ολόκληρης νεολαίας, μιας ολόκληρης κοινωνίας κάτω από ένα καθεστώς που σε κάθε πτυχή του θέλει να εθιστούμε στο παλιό δόγμα του φασισμού, ότι μόνο η εξουσία έχει το μονοπώλιο της βίας. Τι κι αν πεθάνουν χιλιάδες σαν τον νέο που σκοτώθηκε για να γλυτώσει τον εξευτελισμό. Τι κι αν είναι το δικό σου παιδί. Τι σε νοιάζει; Εσύ θα βρεις χιλιάδες δικαιολογίες για να μην επαναστατήσει το είναι σου. Για να μην κάνεις κάτι. Για να μην κάνεις ότι περνά από το χέρι σου προκειμένου να βουλιάξει αυτό το καθεστώς και οι συνεργοί του, να αποτεφρωθεί από τις φλόγες της οργής ενός λαού που τον θανατώνουν εξεπιτούτου, με πρώτα τα παιδιά του, για να του αρπάξουν την πατρίδα, το βιός και το μέλλον του.

Αισθάνομαι να ξεχειλίζω. Όχι από οργή. Η οργή έχει εξαντληθεί προ πολλού. Ξεχειλίζω από μίσος για όλους αυτούς που μας έχουν φέρει σ’ αυτήν την κατάσταση να βλέπουμε τα παιδιά μας να τους στερούν το παρόν και το μέλλον, να αργοπεθαίνουν καθημερινά μπροστά στα μάτια μας. Και την ημέρα της κηδείας αυτού του νέου, του δικού μας παιδιού, που δολοφονήθηκε από ένα ολόκληρο καθεστώς δεν έχω παρά να διαβεβαιώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όλους τους κυρίους και τις κυρίες αυτού του καθεστώτος: Δείτε με τι ταχύτητα η άμμος χάνεται από την κλεψύδρα της ζωής σας. Πολύ σύντομα οι ανοιχτοί λογαριασμοί μαζί σας θα κλείσουν μια και καλή. Ο νόμος της ιστορικής ανταπόδοσης θα λειτουργήσει και πάλι για να αποκαταστήσει τη διαταραγμένη κοινωνική ισορροπία και την ανύπαρκτη δικαιοσύνη. Κι ως τότε στο μόνο που έχετε να ελπίζετε είναι στον οίκτο των θυμάτων σας, του απλού κόσμου, του κόσμου του μεροκάματου, που μέρα με τη μέρα λιγοστεύει επικίνδυνα για εσάς.

Κι όταν θα έρθει εκείνη η ευλογημένη ώρα όπου οι νεκροί και οι αδικημένοι θα βρουν τη δικαίωσή τους, ο αδικοχαμένος νέος, το δικό μας παιδί, θα βρίσκεται εκεί ολοζώντανο να σέρνει τον χορό της νίκης, σαν έναν λεβέντικο τσάμικο, ή ποντιακό πυρρίχιο, με τρόπο που μόνο τα καλύτερα παλικάρια της πατρίδας μας με αλύγιστη ψυχή και ακόρεστη δίψα για την ζωή ξέρουν. Κι εμείς, οι γονείς του, θα είμαστε εκεί να τον χαρούμε στην αυγή μιας νέας Ελλάδας.

Δημήτρης Καζάκης
dimitriskazakis.blogspot.gr


Πηγή : news messinia

Αυγουστιάτικη βαρκάδα στον κόλπο του Ναυαρίνου

Οι τροβαδούροι της Πύλου συνήθιζαν να μπαίνουν στις βάρκες τους και να περνούν μελωδικές βραδιές υπό το φως του φεγγαριού, μέσα στο απάνεμο λιμάνι της Πύλου. Ερασιτέχνες, εραστές της τέχνης επέλεγαν το πρωτότυπο αυτό μουσικό ταξίδι τις γλυκές αυγουστιάτικες βραδιές.

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος διοργανώνει μια διαφορετική Αυγουστιάτικη Βαρκάδα υπό το σεληνόφως, θέλοντας να αναδείξει τις πολύπλευρες πτυχές της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.

Ο συνθέτης θοδωρής Ξυδιάς με τη συνοδεία πολυμελούς ορχήστρας του Ωδείου Πύλου θα αναβιώσει την αγαπημένη αυτή συνήθεια των κατοίκων και επισκεπτών της Πύλου, τη Δευτέρα 19 Αυγούστου2013. Από τις 22:00 το βράδυ και για δύο περίπου ώρες μουσικοί και τραγουδιστές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, θα επιβιβαστούν στις βάρκες και θα πραγματοποιήσουν ένα ξεχωριστό μουσικό διάπλου στον κόλπο του Ναυαρίνου. Ξεκινώντας από την πλαζ της Πύλου και καταλήγοντας στο παλιό λιμάνι, οι τροβαδούροι θα ερμηνεύσουν αγαπημένα τραγούδια αξιόλογων Ελλήνων συνθετών αλλά και του συμπολίτη μας συνθέτη Θοδωρή Ξυδιά.


Πηγή : messinia portal

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Εγκαίνια του Κολυμβητηρίου τότε, που σήμερα μαραζώνει

ΑΛΗΘΕΙΑ τώρα που εδώ και καιρό το Κολυμβητήριο έβαλε λουκέτο λόγω μη αποπληρωμής των προιόντων που απαιτούνται για την χλωρίωση της πισίνας ώστε να είναι λειτουργική μάλλον πρέπει να θυμηθούμε μια φωτογραφία που θα προβληματίσει πολλούς... Τότε πολλοί βιάστηκαν να κόψουν την κορδέλα των εγκαινίων και για να τους φρεσκάρουμε την μνήμη τους πρέπει να το σχολιάσουμε επειδή το έργο κινδυνεύει να απαξιωθεί και στο τέλος να καταστεί μη λειτουργικό.

Στη κορδέλα τότε ως υπουργός Πολιτισμού προ τριετίας ο Αντώνης Σαμαράς τον οποίο ουδέποτε ενόχλησαν οι αρχές του τόπου για το χάλι του Κολυμβητηρίου, ο λαλίστατος κ. Ιωαννίδης που σήμερα βρίσκεται στην Κυβέρνηση με ανάλογη ιδιότητα, ο τότε Νομάρχης κ. Δράκος βουλευτές και άλλοι γνωστοί. Τους την αφιερώνουμε μήπως τελικά τα βράδια σκεφτούν τι εγκαινίασαν τότε....


Πηγή : kyparissiotis

Δεν έπεφτε καρφίτσα στην παραλία του Αη Λαγούδη!

ΦΟΥΛΑΡΕ από κόσμο αλλά και επισκέπτες από κάθε γωνιά της χώρας η φημισμένη παραλία της Κυπαρισσίας, Άι-Λαγούδης, όπου από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ, η κίνηση ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών.

Εκατοντάδες, ή και χιλιάδες, οι επισκέπτες της παραλίας απολαμβάνουν τα καταγάλανα νερά της βραβευμένης με Γαλάζια Σημαία παραλίας, παίζοντας παιχνίδια στην άμμο (ρακέτες και μπιτς βόλει στα ειδικά διαμορφωμένα γήπεδα στην άμμο) και περνούν χαλαρά και ξέγνοιαστα τις διακοπές τους! Βεβαίως, για την όρεξή τους επιλέγουν γευστικές ποικιλίες και φαγητό και μεζέδες από το «Τουριστικό», συνοδεία ποτών! Η κίνηση εκτιμάται ότι ξεπέρασε κάθε προηγούμενο...


Πηγή : radio 936

Για μπάνιο με το τρένο στις 17 Αυγούστου

Θερινή εκδρομή πραγματοποιεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στις 17 Αυγούστου με αφετηρία την Καλαμάτα. Ο συρμός θα κάνει στάση στο Καλόνερο για μπάνιο στη θάλασσα και ακολούθως θα επιστρέψει στις 16:00 στην Καλαμάτα. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σας ενημερώνουμε ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα διοργανώσει ειδική εκδρομή στη διαδρομή Καλαμάτα – Καλόνερο – Καλαμάτα την 17η Αυγούστου 2013.

Το δρομολόγιο για την εκδρομή αυτή είναι ως εξής:

Αναχώρηση από Σταθμό Καλαμάτας ώρα 9.00 π.μ. περίπου
Επιστροφή από Σταθμό Καλόνερου περίπου ώρα 16.00
Οι τιμές για την εκδρομή αυτή με το τρένο είναι: 8 € μετ’ επιστροφής για τους ενήλικες και αντίστοιχα 5 € μετ’ επιστροφής για παιδιά κάτω των 12 ετών. Εισιτήρια θα εκδοθούν μέσα στην αμαξοστοιχία.


Πηγή : kyparissiotis

Πνίγηκε 30χρονος στη Νέδα

Τραγικό τέλος είχε την Τετάρτη η εξόρμηση στη φύση και τις ομορφιές της Νέδας, για έναν 30χρονο άνδρα που κάνει διακοπές στη Μεσσηνία. Με την παρέα του από τη Χώρα, πήγαν στη Νέδα για διάβαση του ποταμού. Γύρω στις 2:30 το μεσημέρι κι ενώ ήταν στο Στόμιο της Νέδας, τα ίχνη του χάθηκαν στο ποτάμι. Οι φίλοι του, τον αναζήτησαν αλλά μάταια.

Άμεσα ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και στη Νέδα μετέβησαν δυνάμεις της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και την Αθήνα για την αναζήτηση του νέου άνδρα. Δυστυχώς λίγο μετά τις 11 το βράδυ, άνδρες της ΕΜΑΚ εντόπισαν το άψυχο κορμί του άτυχου νέου στο Στόμιο του ποταμού, κάτω από τους καταρράκτες.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη επιχείρηση για την ανάσυρση της σορού του άτυχου νέου.


Πηγή : tharros news

Δημαρχείο Φιλιατρών. Εδω και 15 μέρες βουλωμένη η αποχέτευση

Ένα πρόβλημα που υπάρχει στο Δημαρχείο Φιλιατρών μας επεσήμανε χθες το βράδυ αναγνώστης του Φιλιατρά News. Συγκεκριμένα το Ε-mail που μας έστειλε έλεγε ότι έξω από το αίθριο του Δημαρχείου το φρεάτιο της αποχέτευσης έχει βγάλει υγρά τα οποία προφανώς είναι από το αποχετευτικό δίκτυο με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη μυρωδιά στο σημείο.

Άνθρωπος μας επισκέφθηκε το σημείο και διαπίστωσε τα καταγγελλόμενα του αναγνώστη μας και όταν απευθύνθηκε στους υπευθύνους του θερινού μινηματογράφου που παίζει στο αίθριο του Δημαρχείου, του είπαν ότι πράγματι εδώ και περίπου 15 μέρες υπάρχει πρόβλημα με βλάβη στο αποχετευτικό δίκτυο του Δημαρχείου. Και μας επεσήμανε ότι και στις τουαλέτες του Δημοτικού καταστήματος έχουν επικολληθεί χαρτιά που αναφέρουν την βλάβη στο αποχετευτικό δίκτυο.

Εμείς πραγματικά αναρωτιόμαστε. ΑΝ πράγματι είναι εδώ και 15 μέρες η βλάβη και τόσες μέρες βγαίνουν νερά από το φρεάτιο μπροστά από το αίθριο τι περιμένουν και δεν το φτιάχνουν? Να βγουν τα σκ@τ@ μέσα στα γραφεία του δημαρχείου για να ενεργήσουν???? ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ότι ακόμα και τα υγρά αυτά που βγαίνουν στο πλακόστρωτο της πλατείας του Δημαρχείου είναι ασφαλώς ακαθαρσίες οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους μόλυνσης τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες με τα κουνούπια???

Υγειονομικές υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας ΥΠΑΡΧΟΥΝ????

Εισαγγελέας ΥΠΑΡΧΕΙ για να παρέμβει αυτεπάγγελτα καθώς υπάρχει κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία????? Και γιατί υπάρχει κίνδυνος για την Δημόσια υγεία? Γιατί πολύ απλά στον χώρο του θερινού κινηματογράφου συγκεντρώνεται κόσμος. Ε δεν θέλει και πολύ σκέψη η συνέχεια... Σέρνεται και ο ιός του Δυτικού Νείλου κύριοι.... και οι ακαθαρσίες είναι ότι καλύτερο για την ταχεία ανάπτυξη του!!!! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΑΜΕΣΑ, ΣΗΜΕΡΑ, ΤΩΡΑ!!!!


Πηγή : filiatra news

Με τη Μεσσηνία γεμάτη κόσμο γιορτάστηκε ο Δεκαπενταύγουστος

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ

Γεμάτη κόσμο γιόρτασε σήμερα η Μεσσηνία τον Δεκαπενταύγουστο. Τα χωριά και οι πόλεις σφύζουν από ζωή, ενώ χθες το απόγευμα και σήμερα το πρωί οι περισσότεροι πήγαν στις εκκλησίες που γιορτάζουν για να ανάψουν ένα κερί για την Παναγία. Με μεγάλη κατάνυξη και ευλάβεια έγιναν οι τελετές στη Μονή Βουλκάνου, στη Μονή της Δήμιοβας και αλλού, ενώ τα φώτα ήταν στραμμένα και στην Πύλο, λόγω της παρουσίας του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά…

Όσον αφορά στη Μονή Βουλκάνου, χθες τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός από τους Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα και Μεσσηνίας Χρυσοστόμο. Μετά το πέρας του Εσπερινού ψάλθηκαν τα Εγκώμια στην Υπεραγία Θεοτόκο και ακολούθως πραγματοποιήθηκε περιφορά του Επιταφίου της Θεομήτορος στο περίβολο της Μονής. Την Ιερά Μονή κατέκλυσε πλήθος πιστών, προσκυνητές στη θαυματουργή Εικόνα της Βουλκανιώτισσας, εφεστίου Εικόνας του μοναστηριού. Πλήθος πιστών κατέκλυσε και τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Φοινικούντα, για να παρακολουθήσει τα Εγκώμια στην Υπεραγία Θεοτόκο, δημιουργώντας κλίμα ευλάβειας και συγκίνησης. Τους επιτάφιους ύμνους έψαλλαν γυναίκες ενώ την Ακολουθία τέλεσε ο εφημέριος του Ναού, Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Πυρπιρής. Οι πιστοί προσκύνησαν το χαριτόβρυτο Εικόνισμα της Παναγίας Τριχερούσης, πολιούχου της Φοινικούντας, εναποθέτοντας έτσι στην Υπεραγία Θεοτόκο τα προβλήματα αλλά και τις ελπίδες τους, επικαλούμενοι την σκέπη και την προστασία της. Μετά το πέρας της Ακολουθίας πραγματοποιήθηκε περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας στους κεντρικούς δρόμους του γραφικού χωριού, προς αγιασμό των κατοίκων και των προσκυνητών.

Στην Πύλο σήμερα εορτάστηκε με λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών η Κοίμηση της Θεομήτορος. Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Ναό της Κοιμήσεως, τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Οι πιστοί προσκύνησαν την θαυματόβρυτη Εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας η οποία φυλάσσεται στο Ναό. Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και τις ευεργεσίες της στο ανθρώπινο γένος. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από συνεργάτες του αλλά και τοπικούς άρχοντες. Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος αναφέρθηκε ένθερμα στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και του ευχήθηκε υγεία και δύναμη στο δύσκολο έργο του, για το καλό της Ελλάδας αλλά και της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Μεσσηνίας, όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Το Πάσχα του καλοκαιριού εορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην Παναγιοσκέπαστη Μεσσηνία από κλήρο και λαό», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Μητρόπολης Μεσσηνίας Κώστας Ψυχάρης, τονίζοντας το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα που κατακλύζει τους πιστούς την ημέρα αυτή, αλλά και την προσφυγή του κόσμου στην Μητέρα του Θεού και των ανθρώπων, η οποία, όπως ανέφερε κλείνοντας: «ποτέ δεν εγκατέλειψε στο διάβα των αιώνων τον πιστό λαό της στις δύσκολες στιγμές, έτσι θα πράξει και τώρα που η πατρίδα και οι συνάνθρωποί μας δοκιμάζονται».

Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργου Τσερεφού


Πηγή : kalamata journal

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Εξαιτερικές εντυπώσεις άφησε το διήμερο οινογνωσίας στο δημοτικό πάρκο

ΜΕ επιτυχία τελείωσε την Κυριακή το Διήμερο Οινογνωσίας Τριφυλιακών Οίνων που αποτέλεσε εκδήλωση στα πλαίσια του παζαριού στην Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας αποκομίζοντας γευστικές εντυπώσεις στους επισκέπτες που ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά....Το χώρο διεξαγωγής της Οινογνωσίας στο Δημοτικό Πάρκο δίπλα στο Μεγάλο Καλντερίμι επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς νοδευόμενος με τον κ. Γιω΄ργο Μπακούρο με τοπικούς φορείς.

Ο κ. Αλευράς δήλωσε ότι το παζάρι αποτελεί μια μεγάλη πρωτοβουλία σε ένα καταξιωμένο θεσμό για ολόκληρη την Μεσσηνία με την συμμετοχή περισσότερων από 30 εκθετών από την Ν.Δ. Ελλάδα και Αττική. Είπε ότι αυτό δείχνει ότι η ΤΡΙΦΥΛΊΑ πάει μπροστά όχι μόνο στο τουρισμό και τα αγροτικά είδη αλλά και την παράδοση τονώντας τους γευσιγνώστες της περιοχής. Εξήγησε ότι θαύμασε την αρτιότητα των ειδών που εκτέθηκαν αξιοποιώντας τα παλιά έπιπλα με την νέα τεχνολογία, ενώ για την Οινογνωσία είπε ότι αποτελεί το μεγάλο μυστικό εξωστρέφειας στο εξωτερικό με τα βραβεία που έχουν λάβει. Μάλιστα είπε ότι πολιτισμός και γευσιγνωσία είναι δύο δυνατά χαρτιά του τόπου μας.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι το παραδοσιακό σημείο της πόλης που διαθέτει το μοναδικό καλντερίμι ενώ τα παλιά αντικείμενα αποτελούν έργα τέχνης. Υποστήριξε ότι η περιοχή αποκτά ταυτότητα με δράσεις που πρέπει να αναδεικνύονται με στόχο τη προβολή της περιοχής, καθώς οι δράσεις πρέπει να πλαισιώνονται άμεσα από την τοπική κοινωνία και την Δημοτική αρχή. Επισήμανε ότι οι επαγγελματίες προσεγγίζουν τις νέες πρωτοβουλίες προσδοκώντας καλύτερες μέρες με όχημα την ανάπτυξη στα παράλια ή την ενδοχώρα. Ο κόσμος συμμετέχει και κατέληξε λέγοντας ότι η συνεργασία όλων είναι ακρογωνιαίος λίθος.


Πηγή : kyparissiotis

Χριστιανούπολη: Με επιτυχία διοργανώθηκαν οι Ποδηλατικοί Αγώνες

Με επιτυχία διοργανώθηκαν την Κυριακή το απόγευμα οι Ποδηλατικοί Αγώνες για παιδιά στους Χριστιάνους, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού.

Συμμετείχαν 12 παιδιά τα οποία αγωνίστηκαν σε δύο κατηγορίες των έξι ατόμων (μικρά - μεγάλα), ενώ η εκκίνηση πραγματοποιήθηκε από τον Άγιο Κωνσταντίνο (1χλμ. πριν την είσοδο του χωριού) με τερματισμό την βρύση στην πλατεία.


Όλα τα παιδιά βραβεύθηκαν με αναμνηστικά διπλώματα και μετάλλια, όπου ο πρώτος και ο δεύτερος πήραν το χρυσό, ο τρίτος και ο τέταρτος το ασημένιο, ενώ ο πέμπτος και ο έκτος το χάλκινο μετάλλιο.

Τους αγώνες παρακολούθησαν κοντά στους 200 θεατές, που καταχειροκρότησαν τους ποδηλάτες που διαγωνίστηκαν.

Ο Σύλλογος του χωριού ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες.



Πηγή : filiatra net

Καταρρέει ο πύργος Βιλεαρδουίνου, αν και το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με 900.000 ευρώ

Ακόμη «νεκρό» είναι το έργο για τη στερέωση του εντυπωσιακού πύργου του Βιλεαρδουίνου στη Μεθώνη, ελλείψει εργατών. Ενώ το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και υπάρχει ευκαιρία να σωθεί, οι ανεξήγητες πολύμηνες καθυστερήσεις συνεχίζονται και φέρνουν αυτό το μνημείο σε συνεχώς και πιο δυσμενή κατάσταση.

Υλικά του πύργου καταρρέουν ακόμη και σήμερα και πολλές πέτρες έχουν συγκρατηθεί στους διαδρόμους της σκαλωσιάς Στις αρχές του χρόνου το έργο ξεκίνησε να δουλεύεται με 11 συμβασιούχους εργάτες, οι οποίοι όμως απολύθηκαν μετά από δύο μήνες! Και αυτό συνέβη επειδή η διαδικασία της πρόσληψής τους δεν έγινε όπως ακριβώς προβλεπόταν από τη νομοθεσία, που εκείνη την εποχή συνεχώς άλλαζε και ήταν πολύ δύσκολο να παρακολουθούν οι υπηρεσίες τις συνεχείς αλλαγές. Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς να κινηθούν οι υπηρεσίες με ταχύτητα για να προσληφθούν και πάλι εργάτες και να συνεχιστεί το έργο, ακόμη, τόσους μήνες μετά, δεν έχει γίνει τίποτα. Σημειώνεται ότι στον πύργο έχει στηθεί η μεγάλη σκαλωσιά που θα χρησιμοποιηθεί για τις στερεωτικές εργασίες, η οποία έχει ενοικιαστεί με το ποσό των 62.000 ευρώ περίπου.

Το σε πόσο επικίνδυνη κατάσταση βρίσκεται ο πύργος φαίνεται από το γεγονός ότι υλικά του καταρρέουν ακόμη και τώρα, που οι καιρικές συνθήκες είναι πάρα πολύ ήσυχες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέτρες συνεχίζουν να πέφτουν και μερικές έχουν συγκρατηθεί στους διαδρόμους της σκαλωσιάς. Η μελέτη Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με 900.000 ευρώ περίπου. Η μελέτη προβλέπει εργασίες για την αποκατάσταση και ανάδειξη του δυτικού επιθαλάσσιου τείχους, καθώς και του νοτιοανατολικού επιθαλάσσιου πύργου (πύργος του Βιλεαρδουίνου) του κάστρου Μεθώνης, τα οποία έχουν υποστεί σημαντικές φθορές. Ειδικά για τον πύργο του Βιλεαρδουίνου, προβλέπεται ανάκτηση της επιθαλάσσιας (νότιας) τοιχοποιίας του πύργου που έχει καταρρεύσει, εφαρμογή ενεμάτων σε όλους τους τοίχους, συμπλήρωση στον βόρειο, νότιο και ενδιάμεσο πεσσό, καθαρισμός αρμών και εν συνεχεία βαθύ αρμολόγημα της λιθοδομής, όπου χρειάζεται συρραφή της ρηγμάτωσης στον νότιο τοίχο, απομάκρυνση των νεότερων επεμβάσεων, εκεί όπου δεν ακολουθούν τα μορφολογικά στοιχεία του μνημείου, ανακατασκευή θόλων του πύργου (καθαίρεση σαθρών κονιαμάτων, αποκατάσταση ρωγμών με βαθύ αρμολόγημα, ανάκτηση τμημάτων που έχουν καταρρεύσει), αποκατάσταση οξυκόρυφων ανοιγμάτων, στερέωση λίθων, στεγανοποίηση επιπέδου του Πύργου (δάπεδο ορόφου).

ΕΘΝΟΣ


Πηγή : tharros news

Βρέθηκε νεκρό νεογέννητο βρέφος στη χωματερή Λεχαινών

Νεκρό βρέθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr - ένα νεογέννητο βρέφος μέσα στη χωματερή των Λεχαινών πριν από λίγη ώρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η σωρός του βρέφους βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης σήψης.

Το εντόπισε ομάδα Βούλγαρων που έψαχνε ανάμεσα στα σκουπίδια και ενημέρωσε την Αστυνομία. Στο σημείο αυτή την ώρα ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Αριστείδης Ανδρικόπουλος.

Νεότερη ενημέρωση 14:48

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των αστυνομικών η σορός άνηκε σε αρσενικό βρέφος και ο ομφάλιος λώρος που έφερε καταδεικνύει πως επρόκειτο για νεογέννητο. Οι Αρχές αναζητούν να βρουν ποιοι είναι οι απάνθρωποι γονείς που πέταξαν το παιδί τους στα σκουπίδια


Πηγή : eleutheria online

Δωρεά απορριμματοφόρου από το Δήμο Αθηναίων στην Τριφυλία

Την αποδοχή δωρεάς ενός απορριμματοφόρου οχήματος από το Δήμο Αθηναίων ενέκρινε ομόφωνα στην σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας. Η δωρεά έγινε μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Τριφυλίας που είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2011, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του ενισχύοντας τον στόλο του.

Ετσι ο Δήμος Αθηναίων ανταποκρίθηκε θετικά και σε πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του αποφάσισε τη δωρεά, με το σκεπτικό της αλληλοβοήθειας και υποστήριξης σε ένα δήμο που έχει αυξημένες ανάγκες καθώς πρόκειται για μια τουριστική περιοχή.

Στα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν αποφασίστηκε να γίνει επαναληπτικός διαγωνισμός για την εκτέλεση του έργου «Δημοτική Οδοποιία Κυπαρισσίας», εγκρίνοντας παράλληλα το πρακτικό του πρώτου διαγωνισμού που ήταν άγονος και έγινε στις 6 Αυγούστου.

Ακόμη έγινε έγκριση δαπάνης - διάθεση πίστωσης και καθορισμός όρων πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια θραυστών υλικών λατομείου για την ΔΕ Κυπαρισσίας, συνολικού ποσού 23.997 ευρώ. Εγινε δε επικύρωση του πρακτικού κλήρωσης για την ανάδειξη επιτροπής διεξαγωγής διαγωνισμών των έργων «Δημοτική Οδοποιία Κυπαρισσίας» και «Συνδέσεις Δικτύου Υδρευσης Φιλιατρών»

Κ.Μπ.


Πηγή : eleutheria online

Δήμος Τριφυλίας: «Οργιάζει» η ονοματολογία για τις δημοτικές εκλογές. Ανακύκλωση αλλά και εκπλήξεις!

Σε εννέα μήνες, το Μάιο του 2014, θα διεξαχθούν εκλογές στους δήμους και τις περιφέρειες για νέες διοικήσεις. Σε αντίστοιχες προηγούμενες περιόδους, με τις εκλογές να πλησιάζουν, είχαν φουντώσει οι διεργασίες και ήδη αυτοδιοικητικά σχήματα και κινήσεις είχαν κάνει, έστω και «άτυπα» την εμφάνισή τους ή, τουλάχιστον, οι ενδιαφερόμενοι για υποψήφιοι δήμαρχοι με στενούς τους συνεργάτες πλήθαιναν τις εμφανίσεις, επαφές και διαβουλεύσεις τους με τον κόσμο και εν δυνάμει στελέχη - υποψηφίους για τους εκλογικούς συνδυασμούς τους.

Εννέα μήνες τώρα, πριν από τις δημοτικές εκλογές, στην Τριφυλία τίποτα δε δείχνει ότι πάμε σε εκλογές.

Ίσως βέβαια, κάποιοι να θεωρούν ότι είναι νωρίς ή είναι άκαιρο να «βγουν» στην κοινωνία από τώρα. Από την άλλη, όμως, με δεδομένο ότι οι εκλογές πλέον δεν διεξάγονται Οκτώβριο ή Νοέμβριο όπως ξέραμε μέχρι πρότινος, αλλά Μάιο, θα ανέμενε κανείς, αυτή την περίοδο, αυτό το Καλοκαίρι δηλαδή, με την ευκαιρία έλευσης στην περιοχή κόσμου και κοσμάκη και κυρίως των ετεροδημοτών από άλλες περιοχές για τις διακοπές τους, να «φανεί» κάτι, να παρουσιαστεί κάποιος, έστω και αν ακόμη δεν το έλεγε ευθέως ότι «κατεβαίνει» υποψήφιος.

Στην Τριφυλία, όλοι ή σχεδόν όλοι οι φερόμενοι ως ενδιαφερόμενοι, εκκολαπτόμενοι, εν δυνάμει, φιλόδοξοι, επιθυμούντες να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι, είναι εξαφανισμένοι από προσώπου γης. Δεν «βγαίνουν» στην κοινωνία, από τώρα, για να μην «καούν» ή δε «βγαίνουν» γιατί δε μπορούν να «σταθούν» αξιοπρεπώς απέναντι στην κοινωνία; Ή μήπως θεωρούν εαυτούς «υπεράνω» και οφείλει η κοινωνία να τους προτρέψει και παρακαλέσει να τη σώσουν; Από σωτήρες και στην περιοχή μας και στη χώρα, «χορτάσαμε» και να που φτάσαμε.

Όπως γράψαμε και στο φύλλο του «Θ» την Κυριακή 9 Ιουνίου, το σκηνικό στην Τριφυλία είναι απρόβλεπτο. «Ρευστότητα και αβεβαιότητα επικρατεί στο πολιτικό και αυτοδιοικητικό σκηνικό του δήμου Τριφυλίας λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές. Κανένας, δε μπορεί να προβλέψει, να εκτιμήσει με ασφάλεια ή να πει με βεβαιότητα πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό εν όψει των εκλογών», αναφέραμε και παρουσιάσαμε τα 6 δεδομένα μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Παρά την αβεβαιότητα και τη ρευστότητα, πάντως, η σεναριολογία καλά κρατεί και πολλές φορές ξεπερνά και την πλέον καλπάζουσα φαντασία, ενώ η ονοματολογία «οργιάζει». Και ποιο όνομα δεν έχει ακουστεί και κυκλοφορήσει, είτε έτσι για να ακουστεί και να γίνει «ντόρος», είτε μεθοδευμένα για να «μετρηθεί» η αντίδραση ή ανταπόκριση του κόσμου, είτε απλά για να «παίζει», είτε για να βγει κάποιος ή κάποιοι από το περιθώριο της αφάνειας που ήταν ή τέθηκαν.

Στην ονοματολογία εξέχουσα θέση έχουν πρόσωπα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν άμεση σχέση και εμπλοκή με τα αυτοδιοικητικά δρώμενα, καθώς και τα πολιτικά κόμματα και τους κομματικούς μηχανισμούς. Κυρίως, περί ονοματολογίας με ανακύκλωση προσώπων πρόκειται, αν και υπάρχουν και ονόματα - εκπλήξεις που ακούγονται, χωρίς όμως αυτοί που ακούγονται τα ονόματά τους να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή να δείχνουν ότι προτίθενται να ασχοληθούν με το δήμο. Ονόματα - εκπλήξεις, πάντως, που εάν οι ίδιοι το επιθυμούσαν και αποφάσιζαν, θα άλλαζε άρδην το αυτοδιοικητικό σκηνικό εν όψει εκλογών αλλά και η ίδια η προοπτική του δήμου Τριφυλίας.

Όπως είχαμε αναφερθεί και στο φύλλο του «Θ» στις 9 Ιουνίου «Ο δήμαρχος Τριφυλίας, αυτονόητο είναι πως επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφιος, με το συνδυασμό του ανανεωμένο. Μάλιστα, όντας εν ενεργεία δήμαρχος, αυτοδίκαια θεωρείται πως θα έχει ξανά τη στήριξη της ΝΔ, σε περίπτωση που το κυβερνών κόμμα δώσει χρίσματα ή στηρίξεις. Ο κ. Κόλλιας, ξέρει πολύ καλά ότι το βάρος της ευθύνης για τις δυσλειτουργίες του δήμου πέφτει στις πλάτες του, αλλά γνωρίζει επίσης ότι για να λειτουργήσει καλύτερα ο δήμος απαιτούνται και τα κατάλληλα πρόσωπα στις κατάλληλες θέσεις ευθύνης, ενώ δείχνει, έστω και χωρίς να το λέει δημόσια, απογοητευμένος από συνεργάτες του - δημοτικούς συμβούλους που «δε βάζουν πλάτη». Στα υπέρ του, είναι η συμπάθεια του κόσμου, η απλότητα, η κοινωνικότητά του και η παρουσία του στα τοπικά δρώμενα». Εννέα μήνες πριν τις εκλογές, με τα θετικά και τα αρνητικά του, «παίζει» μόνος του στο άτυπο προεκλογικό γήπεδο.

Από κει και πέρα, όμως, ήδη η δημοτική του παράταξη μετρά μία «απώλεια» με την ανεξαρτητοποίηση του Γιάννη Καλκαβούρα, τον οποίο φήμες φέρουν να σκέπτεται το διπλό ενδεχόμενο είτε της πλήρους αποχώρησής του από τα αυτοδιοικητικά της Τριφυλίας, να πάει σπίτι του δηλαδή και να μην ασχοληθεί, είτε να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος με σχήμα «έτοιμο» και στηριζόμενο από διάφορες δυνάμεις της Αριστεράς και δυσαρεστημένους της ΝΔ. Το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ο πρώην νομάρχης Δημήτρης Δράκος - του οποίου το όνομα είχε ακουστεί - απομακρύνεται (;) καθώς και ο ίδιος φέρεται να μην το επιθυμεί αλλά και η ΝΔ τοπικά και κεντρικά δε φαίνεται καν να το εξετάζει. Πολιτικοί φίλοι του κ. Δράκου - δεν ξέρουμε εάν και ο ίδιος μοιράζεται τις ίδιες σκέψεις μαζί τους - φέρονται να καλοβλέπουν μια υποψηφιότητα εκ των πρώην δημάρχων Άλκη Ξύγκα ή Γιώργου Σαμπαζιώτη, στηριζόμενη και από στελέχη της Αριστεράς, κάθε μία με τα υπέρ της αλλά και πολύ περισσότερα εναντίον της. Δεν θα έλεγαν όχι, οι αντιδήμαρχοι Τριφυλίας Παναγιώτης Τσίγγανος και Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, εάν υπήρχαν οι ώριμες συνθήκες και προϋποθέσεις για προώθηση υποψηφιότητάς τους, με υπέρ και κατά στα χαρακτηριστικά τους.

Εάν επιθυμούσε να κατέλθει υποψήφιος ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Τάκης Κατσίβελας, τότε κάθε συζήτηση θα έπαυε από την πλευρά της ΝΔ και η υποψηφιότητά του θα ήταν δεδομένη και σε μεγάλο βαθμό ίσως και η εκλογή του, όπως εκτιμούν στελέχη της ΝΔ.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Δημήτρης Σωτηρόπουλος δε φέρεται διατεθειμένος να διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία. Από την Αντιπολίτευση ακούγονται ανά διαστήματα τα ονόματα του Σωτήρη Μπακούρου και του Θανάση Πετρόπουλου, με κάθε έναν εκ των δύο να συγκεντρώνει θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά και να απευθύνεται και σε διαφοροποιημένο ακροατήριο - εκλογικό σώμα. Άγνωστες είναι οι προθέσεις του πρώην δημάρχου Αετού Δημήτρη Δριμή, που ακούγεται το όνομά του και ο ίδιος και φίλοι του είχαν κάνει το προηγούμενο διάστημα διερευνητικές επαφές και συζητήσεις. Από την Αριστερά, ακούστηκε το όνομα του δικηγόρου και υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νώντα Βουδούρη, χωρίς ο ίδιος να έχει δημόσια εκφράσει επιθυμία να ασχοληθεί με το δήμο, ενώ ακούγεται, επίσης, από τον ίδιο χώρο το όνομα του αγροτοσυνδικαλιστή Μπάμπη Καλογερόπουλου και της πρώτης επιλαχούσας υποψ. βουλευτού Ιωάννας Μαραβελή, αλλά και της δικηγόρου Βάσως Μαρίνη και άλλων τοπικών στελεχών. Με τη Λαϊκή Συσπείρωση θεωρείται πως θα «κατέβει» ως υποψήφιος δήμαρχος ο Σαράντος Κουκούμης. Από την κίνηση του Εμπορικού κόσμου, συγκεκριμένο όνομα υποψηφίου δημάρχου δεν έχει ακουστεί μέχρι στιγμής, ωστόσο οι διεργασίες για τη συγκρότηση εκλογικού συνδυασμού ανθρώπων της αγοράς εντείνονται.

Εκπλήξεις θεωρούνται τα ονόματα που ακούγονται σε συζητήσεις, ως πολύ καλές ενδεχόμενες υποψηφιότητες και με προοπτική, του Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αντώνη Παρασκευόπουλου και του δικηγόρου Γιώργου Βαρβαρρήγου, εάν βεβαίως οι ίδιοι το επιθυμούσαν και «κατέβαιναν» υποψήφιοι, κάτι όμως που δείχνει να αποκλείεται, για την ώρα, καθώς και οι δύο φέρονται να μην επιθυμούν άμεση εμπλοκή τους με την Αυτοδιοίκηση.

Ρευστότητα, αβεβαιότητα και «οργιάζουσα» ονοματολογία, λοιπόν, στο δήμο Τριφυλίας και, κάπως έτσι, διαφαίνεται πως θα κυλήσουν και οι επόμενοι μήνες. Εάν και εφόσον, «περάσει» η αλλαγή του εκλογικού συστήματος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, τότε όλα θα αλλάξουν και θα ανατραπούν ριζικά, καθώς αναμένεται συνωστισμός υποψηφίων για τα αξιώματα του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων.

Ηλίας Γιαννόπουλος


Πηγή : tharros news

Χτύπησαν το σπίτι του Δημάρχου Πύλου - Νέστορος

Το γεγονός ότι εξελισσόταν το πανηγύρι στου Ρωμανού εκμεταλλεύτηκαν δράστες «χτυπώντας» 3 σπίτια στην περιοχή. Από αυτά απέσπασαν ότι θεωρείται πολύτιμο σκορπώντας την ανησυχία. Ανάμεσα στις οικίες αυτές και το σπίτι του Δημάρχου Πύλου - Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη. Το περιστατικό έχει ανησυχήσει τους κατοίκους της περιοχής για τα κρούσματα εγκληματικότητας...


Πηγή : pylos news

Ξενοδοχεία στη Καλαμάτα δυσφημούν το νομό με τιμές ρεκόρ

Απίστευτα είναι τα όσα αποκάλυψε πριν από λίγη ώρα το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST, σχετικά με την στάση ορισμένων "πονηρών" ξενοδόχων που φθάνουν στα όρια της κερδοσκοπίας ζητώντας στην Καλαμάτα για μία ημέρα διαμονής 500 ευρώ, 600 ευρώ και - μην σοκαριστείτε - 1.000 ευρώ!!! για ένα κλασικό δίκλινο δωμάτιο. Σε δύο ξενοδοχεία των οποίων το booking του διαδικτύου δοκιμάσαμε μετά από αναφορά΄πολίτη, μείναμε έκπληκτοι από την προσπάθεια ορισμένων ''επαγγελματιών'' του χώρου να κερδοσκοπούν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα συντελώντας την στιγμή που πρόκειται για την πιο δυναμική τουριστική περιοχή της χώρας μας, στην δυσφήμισή της.

Με έντονο τρόπο το γεγονός αυτό καυτηρίασε ζητώντας και ευθύνες ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Σπύρος Λαγωνικάκος, ενώ σχολίασαν το ζήτημα για αυτή την κατάσταση ο Δ/ντής της τηλεόρασης ΒΕST Nίκος Μπελογιάννης και ο Δ/ντής της εφημερίδας ''Φωνή'' Θανάσης Τσαμούλης.


Πηγή : simaia news

Πανσέληνος με Ελύτη στο αρχιτεκτονικό επίτευγμα του Ανοιχτού Θεάτρου Μάνης

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ

Θεωρείται ήδη ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά έργα πολιτισμού στη σύγχρονη Ελλάδα και τα «αποκαλυπτήριά» του θα γίνουν στις 21 Αυγούστου. Το Ανοιχτό Θέατρο Μάνης, στο μαγευτικό Καμπινάρι της Πλάτσας, θα λειτουργήσει για πρώτη φορά κάτω από το μαγευτικό φως της πανσελήνου, με μια εκδήλωση αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη…

Το μεσημέρι, στο καφέ-σνακ μπαρ «Έναστρον», στο Αρχοντικό Αβίας, οι εκπρόσωποι του Δήμου Δυτικής Μάνης και της επιτροπής λειτουργίας του Ανοιχτού Θεάτρου, παρουσίασαν το πρόγραμμα της εκδήλωσης, κυρίως όμως διαβεβαίωσαν ότι το έργο αυτό θα αποδώσει πολλαπλάσια από όσα έχει κοστίσει, θα καλλιεργήσει τον πολιτισμό που είναι προϋπόθεση της προόδου και θα διαφημίσει την περιοχή της Μάνης.

Για το έργο και την παράστασή με την οποία θα εγκαινιαστεί μίλησαν ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, μούσα του Οδυσσέα Ελύτη, η Καίτη Βαβαλέα, υπεύθυνη του Ηρώδειου, οι αντιπεριφερειάρχες Παναγιώτης Αλευράς και Ντίνα Νικολάκου και ο πρόεδρος του «Διαζώματος», πρώην υπουργός Πολιτισμού και δήμαρχος Καλαμάτας, Σταύρος Μπένος.

Για την εκδήλωση της 21ης Αυγούστου μίλησε κυρίως η Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Όπως τόνισε, σκοπός είναι να περάσουν μέσα στο σώμα των θεατών ο λυρισμός και τα μηνύματα της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη, με μέσο τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού. Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι «Μ’ ένα τριφύλλι φως», η μουσική σύνθεση του Γιώργου Κουρουπού, θα τραγουδήσουν οι Σπύρος Σακκάς και Άρτεμις Μπόγρη, στο πιάνο θα είναι ο Γιώργος Κουρουπός, στο μαντολίνο η Βιβή Γκέκα, ενώ θα απαγγείλει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ. Όπως τόνισαν όμως οι διοργανωτές, οι συντελεστές της εκδήλωσης δεν θα πληρωθούν και όλα τα χρήματα θα μπουν στο κουμπαρά του Δήμου Δυτικής Μάνης, προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό που απομένει και είναι αναγκαίο για την αποπεράτωση του έργου. Εισιτήρια προπωλούνται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στο Δημαρχείο της Καρδαμύλης και στα καταστήματα της Καρδαμύλης «Το Κάστρο», «Ξυδέας Γιάννης», «Ελιές», «Καλαμίτσι Hotel», στην Καλόγρια στο εστιατόριο Μπαλαχτάρη και στο «Πάραλος Café», στη Στούπα στο σούπερ μάρκετ Σαραντέα, στο café «Ραπτέας», στο «Λεύκτρον Hotel», στον Άγιο Νικόλαο στο σούπερ μάρκετ Σαραντέα και στην Πλάτσα στο καφενείο Μπαουκέα.

Ο δήμαρχος, Δημήτρης Γιαννημάρας, τόνισε ότι τα εγκαίνια του Ανοιχτού Θεάτρου αποτελούν ένα γεγονός χαράς, διότι πρόκειται για ένα παλιό όνειρο του Παναγιώτη Παυλέα και του Μάκη Γιακουμή, που στη συνέχεια έγινε όραμα του Σταύρου Μπένου και της Αγγελικής Κελεπούρη, οι οποίοι και μετέδωσαν το όραμά τους στην προηγούμενη δημοτική αρχή του Γιάννη Μαραμπέα, που το έβαλε σε πορεία υλοποίησης. Μάλιστα ο δήμαρχος τόνισε ότι «ψυχή της προσπάθειας» είναι ο Σταύρος Μπένος. Επεσήμανε ότι πρόκειται για αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Μάνου Πετράκη. Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου τόνισε ότι είναι τιμή για τον Γιώργο Κουρουπό και την ίδια να ξεκινάει η λειτουργία αυτού του θεάτρου με τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Η Καίτη Βαβαλέα μίλησε για ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, υπογραμμίζοντας ότι το θέατρο πρέπει να λειτουργήσει κατά τον καλύτερο τρόπο γιατί «της Μάνης της πρέπει το καλύτερο». Ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο έργο μπορεί να δώσει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή της Μάνης.

Η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, διαβεβαίωσε ότι η στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκλήρωση του έργου και τη λειτουργία του θα είναι αμέριστη. Ο Σταύρος Μπένος συνεχάρη την προηγούμενη και τη σημερινή δημοτική αρχή που κατάφεραν να φτάσουν το έργο στο σημείο που βρίσκεται, τονίζοντας ότι ανέβαλαν ένα οικονομικό βάρος αναντίστοιχο των δυνατοτήτων τους ωστόσο μέχρι τώρα έχουν αντεπεξέλθει.

Πρόσθεσε ότι ως έργο είναι ισότιμο, τηρουμένων των αναλογιών βεβαίως, του αρχαίου θεάτρου στην Αρχαία Μεσσήνη και επέμεινε ότι είναι ίσως το σπουδαιότερο σύγχρονο αρχιτεκτονικό έργο πολιτισμού στην Ελλάδα. Τέλος, κάλεσε όλον τον κόσμο, πρωτίστως τους Μανιάτες, να ζήσουν τη μυσταγωγία που θα λάβει χώρο στο Ανοιχτό Θέατρο Μάνης στις 21 Αυγούστου.

Ο Σταύρος Μπένος με το δήμαρχο και τη θεματική αντιπεριφειάρχη απάντησαν και σε ενστάσεις που υπάρχουν για το κόστος και το μέγεθος του συγκεκριμένου έργου. Όπως τόνισαν, ο πολιτισμός είναι το πρώτιστο αγαθό για τους πολίτες, ιδίως σε εποχές σαν αυτή που διανύουμε τώρα και ως εκ τούτου η ανταποδοτικότητα τέτοιων έργων είναι πολλαπλάσια του κόστους τους. Μάλιστα ο κ. Γιαννημάρας αναφέρθηκε στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, σημειώνοντας ότι όταν ξεκίνησε στο Κάστρο υπήρχαν 70-80 θεατές των παρατάσεων και τώρα τα εισιτήρια εξαντλούνται πριν ακόμη ξεκινήσουν οι παραστάσεις, κυρίως όμως εξασφαλίζεται μια διεθνής διαφήμιση της Καλαμάτας.

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal

Η γενναιότητα κάνει τη διαφορά και η Καλαμάτα έδειξε το δρόμο

Το TEDxKalamata, ολοκληρώθηκε με μία μεγάλη υπόσχεση για το μέλλον! Στις 26 και 27 Ιουλίου το Κάστρο της Καλαμάτας και η Αρχαία Μεσσήνη, φιλοξένησαν την ελπίδα για έναν νέο, δυναμικό, γενναίο κόσμο.

Το δεύτερο TEDxKalamata κατάφερε να παρουσιάσει παγκόσμιες ιδέες και πρωτοτυπίες από προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς και να προσελκύσει και να εμπνεύσει πλήθος κόσμου από όλη την Πελοπόννησο. Το Brave New World ήταν το πρώτο TEDx στον κόσμο που πραγματοποιήθηκε σε αρχαίο ελληνικό θέατρο. Η υποβλητικότητα του Εκκλησιαστηρίου της Αρχαίας Μεσσήνης προετοίμασαν το δρόμο για μια σειρά από εκπληκτικές ομιλίες. Έδειξε πώς η Καλαμάτα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και ένα κέντρο που εκφράζει την κουλτούρα και τον πολιτισμό μιας νέας εποχής.

Σπουδαίες προσωπικότητες από οκτώ χώρες με σπουδαία δράση στους τομείς της τεχνολογίας, της πολιτικής, της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας, της τέχνης, του εθελοντισμού, της κοινωνικής δράσης μοιράστηκαν τις ιδέες και το όραμα τους για έναν νέο γενναίο κόσμο.

Δύο βράδια, δύο μοναδικοί χώροι, ο David Sim, o Σταύρος Μπένος, ο Martijn Arets, η Rokhaya Diallo, ο Άρης Μεσσήνης, η Φιλιώ Κοντραφούρη, ο Κώστας Περήφανος, η Δώρα Γιαννίτση, ο Πέτρος Θέμελης, η Safak Pavey, ο Αντρέας Ραπτόπουλος, ο Fred Pearce, ο Φώτης Αντωνόπουλος, ο Κώστας Πολυχρονόπουλος, ο Κώστας Μάλλιος, οι Hang Massive και η Χορευτική Ομάδα 21 έδειξαν τον τρόπο με τον οποίο μία μικρή πόλη μαζί με μία ομάδα εθελοντών διαμορφώνουν με αισιοδοξία την επόμενη ημέρα.

Ζούμε σε μια εποχή ανήσυχη, που αποτελεί τη γέφυρα με το μέλλον και που οι ιδέες γίνονται πράξη. Είναι η εποχή όπου διαφορετικές μεταξύ τους ομάδες, ιδέες και τεχνολογίες καλούνται να συνεργαστούν με στόχο ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο αύριο. Πόλεις σχεδιασμένες για τον άνθρωπο, η επόμενη γενιά της τεχνολογίας, οι μεταφορές του μέλλοντος, οι ανοικτές στη διαφορετικότητα κοινωνίες, η δύναμη της αλληλεγγύης και της ομαδικότητας ήταν μεταξύ άλλων τα θέματα που παρουσιάστηκαν στο TEDxKalamata.

Δεκαοκτώ ομιλητές - Δεκαοκτώ ιδέες που η μία συμπλήρωνε και ενίσχυε την άλλη - Ένας κοινός τόπος δράσεων και ενεργειών.

Το TEDxKalamata, έδειξε στην πόλη της Καλαμάτας, πώς ένας νέος, γενναίος κόσμος μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Εστίασε σε δεκαοκτώ πρόσωπα που με τις ιδέες, τις πράξεις και με τις δράσεις τους δείχνουν το δρόμο για το μέλλον. Παρουσίασε ιδέες που αξίζει να διαδώσουμε, οπώς είναι και το κεντρικό σύνθημα του TED (Ideas Worth Spreading).


Πηγή : messinia portal

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ- Το πρώτο «πράσινο» Νοσοκομείο!!!

Το ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας επιτελείται σημαντικό έργο και γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας που αυτό προσφέρει το γνωρίζουμε καιρό τώρα και το διαπιστώνουμε καθημερινά μέσα από το μεγάλο αριθμό έργων και δράσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή που και πολλά απ’ αυτά έχουν ολοκληρωθεί.

Εκτιμούμε όμως ότι αποκτά βαρύνουσα σημασία η άποψη αυτή να καταγράφεται και από έγκριτα επιστημονικά περιοδικά που ασχολούνται στο χώρο της Υγείας και έχουν πανελλαδική κυκλοφορία. Τελευταία απόδειξη αποτελεί το περιοδικό Scanner το οποίο κάνει αναλυτική αναφορά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και συγκεκριμένα ασχολείται με το σημαντικό και πρωτοποριακό έργο των ηλιοθερμικών συστημάτων που καθιστά το Νοσηλευτικό μας Ίδρυμα το πρώτο «πράσινο» Νοσοκομείο στη χώρα μας εξοικονομώντας σημαντικούς οικονομικούς πόρους.

Επειδή όμως τα λόγια είναι περιττά, σας αφήνουμε να το απολαύσετε!!!!!!!




Πηγή : news messinia

Για ποια παιδεία να μιλήσουμε;

Καθημερινό φαινόμενο αποτελεί στην παραλία του Αϊ Λαγούδη, λουόμενοι ή θαμώνες των παραλιακών μαγαζιών, ως «πανέξυπνοι» να «ανακαλύπτουν» θέσεις στάθμευσης εκεί που όλοι οι άλλοι κουτοί και με προβληματική όραση δεν τις βλέπουν.

Μιλάμε φυσικά για την θέση που οφείλει να έχει η πόλη μας, για την εύκολη στάθμευση και για την ομαλή πρόσβαση των Α.Μ.Ε.Α στην παραλία καθώς και για την εύκολη προσέγγιση ασθενοφόρου, ως ελάχιστες προϋποθέσεις για την ανάληψη της «Γαλάζιας Σημαίας».


Σχεδόν μόνιμα, η πρόσβαση αυτή είναι αποκλεισμένη από τα σταθμευμένα οχήματα, αυτοκίνητα και μηχανάκια, παρότι υπάρχει ειδική σήμανση που ενημερώνει για την χρησιμότητα της θέσεις αυτής.

Προφανώς, για τους κυρίους και τις κυρίες που παραβλέπουν την πινακίδα και παρκάρουν είναι αρκετά πιο δύσκολο γι’ αυτούς, να παρκάρουν 100-200 πιο μακριά και να περπατήσουν από ότι θα είναι για ένα άτομο με κινητικά προβλήματα!!!!


Απλά, αίσχος….

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η τροχαία Κυπαρισσίας έχει κατ’ επανάληψη «λάβει δράση» αλλά» γραμματείς και φαρισαίοι» του Δήμου, (και ακόμα και πιο πάνω), άλλοτε με καλό και άλλοτε με άσχημο τρόπο, ζητούν να «σβηστούν» οι κλήσεις με την επισήμανση: «Τι κάνετε ρε σεις, μην γράφετε τον κόσμο για τέτοια πράγματα» και άλλα τέτοια κομψά και όμορφα…


Πηγή : kyparissia news

12ος Διαγωνισμός ζαχαροπλαστικής - μαγειρικής σήμερα στο Δώριο

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2000 και σιγά σιγά ο κόσμος τον αγκάλιασε, οι συμμετοχές αυξήθηκαν και σήμερα πλέον κατά γενική ομολογία είναι μια από τις πιο ….νόστιμες εκδηλώσεις που γίνονται στο Δώριο και την ευρύτερη περιοχή. Πλήθος κόσμου παρακολουθεί τον διαγωνισμό, απολαμβάνει τις δημιουργίες των συμμετεχόντων και όχι μόνο και γλεντά με γνωστό παραδοσιακό συγκρότημα.

Η παρουσία του γνωστού γευσιγνώστη κου Ηλία Μαμαλάκη, στον 3ο διαγωνισμό το έτος 2003, έδωσε ώθηση και προβολή στην εκδήλωση προσελκύοντας πολύ κόσμο από την ευρύτερη περιοχή. (Αποτέλεσμα της επίσκεψης αυτής ήταν η συμμετοχή μελών του συλλόγου μας στην εκπομπή του κου Μαμαλάκη «μπουκιά και συχώριο» η οποία γυρίστηκε στο Δώριο, στο γραφείο του συλλόγου μας).

Σας περιμένουμε από τις 21.00 και μετά.


Πηγή : kopanaki news

Φιλιατρά: Με επιτυχία το τουρνουά σκάκι ΕΡΑΝΕΙΑ 2013

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στα Φιλιατρά, το τουρνουά σκάκι «ΕΡΑΝΕΙΑ 2013», που διοργάνωσε ο Σκακιστικός Όμιλος Φιλιατρών στις 7-8-9-/08/2013, για έκτη συνεχή χρονιά στο όμορφο πάρκο της Βλαχέρνας της πόλης των Φιλιατρών.

Το τουρνουά ήταν κατηγορίας Rapid (30 λεπτά για όλη την παρτίδα, συν 30΄΄ για κάθε κίνηση) και συμμετείχαν συνολικά 32 αθλητές, κυρίως από την περιοχή των Φιλιατρών, αλλά και εκδρομείς από Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή, όπως το Σιδηρόκαστρο και τη Μαραθόπολη.


Στην κατηγορία έως 12 ετών πρώτευσε ο Κορμάς Γεώργιος με 5 νίκες σε 5 αγώνες, 2ος ήταν ο Αντωνόπουλος Παναγιώτης με 4 βαθμούς και 3ος ο Κουτσουμπίνας Παναγιώτης με 3,5 βαθμούς. Πρώτο κορίτσι ήταν η Γεωργακοπούλου Μαρία με 3 βαθμούς.

Στην κατηγορία άνω των 12 ετών 1ος ήρθε ο Σαλακάς Φώτης με 4,5 βαθμούς, 2ος ο Αποστολόπουλος Δημήτριος με 4 βαθμούς και ακολούθησαν ο Αδαμόπουλος Σωτήριος και η Σαπέρα Ευδοκία με 3,5 βαθμούς. Η Σαπέρα Ευδοκία ήταν και η πρώτη γυναίκα, με 2η την Τριαντοπούλου Αφροδίτη (3 βαθμούς) και 3η την Μπαζάνου Γεωργία με 2,5 βαθμούς.

Το τουρνουά σκάκι εντάχθηκε για πρώτη φορά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού το 2000 και αρχικά διεξαγόταν στον πεζόδρομο των Φιλιατρών. Από το 2007 μεταφέρθηκε και διεξάγεται ανελλιπώς στο πάρκο της Βλαχέρνας. Ο Σκακιστικός Όμιλος Φιλιατρών, ευχαριστεί τους συμμετέχοντες, ιδιαίτερα όσους, για τρεις ημέρες, έκαναν αρκετά χιλιόμετρα για να συμμετέχουν στο τουρνουά και αισθάνεται βαριά την ευθύνη να συνεχίσει και να αναβαθμίσει την προσπάθεια αυτή.


Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΡΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


Πηγή : filiatra net

Ξεμπλοκάρει το θέμα της βιβλιοθήκης στη Κυπαρισσία;

Η δημοτική βιβλιοθήκη, όπως γνωρίζουμε όλοι, έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια. Όλα τα βιβλία βρίσκονται σε χαρτόκουτες σε μιά αποθήκη του Τεχν. Λυκείου Κυπαρισσίας, όπως διαπιστώσαμε σε πρόσφατη επίσκεψή μας. Σε ερώτηση της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Τριφυλίας προς την τοπική αυτοδιοίκηση γιά το που βρίσκεται το θέμα, η απάντηση που δόθηκε ήταν ελπιδοφόρα. Τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ευχάριστες εξελίξεις και το θέμα θα διευθετηθεί. Μακάρι να έχουν ακριβώς έτσι τα πράγματα και η βιβλιοθήκη της πόλεως της Κυπαρισσίας που αναφέρεται στο αρχαιότερο Ευρωπαϊκό γραπτό κείμενο, την Ιλιάδα να ξαναδανείσει αντίτυπά της στους δημότες της.

Το σχόλιο προέρχεται από την δραστήρια Κίνηση ενεργών Πολιτών που έχει λόγο στην υπόθεση.


Πηγή : kyparissiotis

Πανηγύρι στην Αυλώνα…. όπως παλιά 15 Αυγούστου 2013

Ο Σύλλογος Αυλωνιτών Τριφυλίας, σας προσκαλεί στο παραδοσιακό πανηγύρι, που διοργανώνει μετά από καιρό, στην πανέμορφη λιθόστρωτη πλατεία της Αυλώνας, για να γιορτάσουμε το 15 Αύγουστο με συνοδεία πενταμελούς ορχήστρας. Μια βραδιά αληθινού γλεντιού, με δημοτικά και λαϊκά τραγούδια, άφθονο κέφι και χορό!

Σας περιμένουμε όλους, να ζήσουμε αξέχαστες στιγμές!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου


Πηγή : Δελτίο τύπου

Νέος Πρόεδρος στο Σύλλογο Taekwondo Κυπαρισσίας ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος

ΕΚΛΟΓΕΣ για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην αίθουσα του Αθλητικού Γυμναστικού Συλλόγου Taekwondo Κυπαρισσίας παρουσία φίλων και μελών του αθλητικού σωματείου.

Οι εκλογές κύλησαν σε ενωτικό κλίμα όπου η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τον απολογισμό και τον Προυπολογισμό του συλλόγου, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις για την ισχυρή παρουσία του ιστορικού σωματείου στο χώρο του αθλήματος που έχει αναδείξει από την περιοχή μας μεγάλους Πρωταθλητές. Παρουσία του επι πολλά χρόνια προπονητή κ. Παναγιώτη Δικαίου και του απερχόμενου Δ.Σ. οι εκλογές ανέδειξαν το νέο πρόσωπο του συλλόγου, όπου σύντομα θα τεθεί ένα οργανόγραμμα για την συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις. Το νέο σχήμα είναι το εξής:

Πρόεδρος αναδείχθηκε ομόφωνα ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος που έχει στεφθεί Πρωταθλητής πολλές φορές, Αντιπρόεδρος ο Γιώργος Δημητρόπουλος, Γενικός Γραμματέας παραμένει ο Ιωάννης Μποζίκας, Ταμίας ο Διονύσιος Μητρόπουλος, Έφορος Υλικού ο Φώτιος Καλαμπόκης, ενώ μέλη θα είναι οι Μαρίνος Γεωργακόπουλος και Γεώργιος Καπογιαννόπουλος. Στους αναπληρωματικούς εξελέξγη και ο Χρήστος Φωτεινέας από τα Φιλιατρά που έχει διακριθεί σε πανελλήνια πρωταθλήματα... Ο απερχόμενος Πρόεδρος Κων. Αλεξόπουλος που ήταν Πρόεδρος της Εφορευτικής επιτροπής ευχαρίστησε όλους για την άψογη συνεργασία τους δηλώνοντας ότι θα είναι δίπλα στο Σύλλογο. Καλορίζικοι...


Πηγή : Δελτίο τύπου