Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Χορήγηση βεβαίωσης για άδεια «Παραγωγού Πωλητή λαϊκών αγορών» σε επαγγελματίες αλιείς»

Σύμφωνα με την αριθ. 269/28399/6-3-2013 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία αφορά στη Χορήγηση βεβαίωσης για άδεια «Παραγωγού Πωλητή λαϊκών αγορών» σε επαγγελματίες αλιείς γίνεται γνωστό ότι η προβλεπόμενη βεβαίωση θα εκδίδεται από την Γενική Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από αίτημα του ενδιαφερόμενου αλιέα / πλοιοκτήτη επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους και θα στηρίζεται σε παραστατικά της αλιευτικής παραγωγής του σκάφους, τα οποία θα προσκομίζονται, καθώς και σε δεδομένα του αρχείου των αρμόδιων Υπηρεσιών Αλιείας.

Συγκεκριμένα οι αλιείς (πλοιοκτήτες επαγγελματικού ... αλιευτικού σκάφους) θα αιτούνται την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης του Προεδρικού Διατάγματος 51/2006 (ΦΕΚ/53/Α΄/2006) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, από την Γενική Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διά των Υπηρεσιών Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων, στις οποίες τηρείται ο φάκελος του αλιευτικού σκάφους και θα υποβάλλουν συμπληρωμένη έντυπη αίτηση και αντίγραφα παραστατικών ως εξής:

Αντίγραφο της άδειας αλιείας του σκάφους, όπου φαίνεται ότι η άδεια είναι σε ισχύ στο όνομα του αιτούντα/των και τα αλιευτικά εργαλεία του σκάφους, καθώς και του εγγράφου εθνικότητας ή της άδειας εκτέλεσης πλόων, όπου φαίνεται η κυριότητα του σκάφους. Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση για έκδοση Βεβαίωσης (συνημμένο υπόδειγμα) του αιτούντα/των αιτούντων, ιδιοκτήτη/ιδιοκτητών, επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους, στην οποία θα δηλώνονται τα εξής:
  • Η ετήσια, ιδία, παραγωγή, συνολικά και κατά είδος, η οποία θα τεκμηριώνεται από τα υποβαλλόμενα παραστατικά τα οποία θα είναι:
    α) για τα αλιευτικά σκάφη ολικού μήκους 10 μέτρων και άνω: Φωτοτυπίες (ευκρινείς), των Ημερολογίων Αλιείας-Δηλώσεων Εκφόρτωσης και των παραστατικών πωλήσεων αλιευμάτων (προαιρετικά) για χρονικό διάστημα ενός έτους μέχρι την υποβολή της αίτησης και
    β) για τα αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος μικρότερο των 10 μέτρων: Φωτοτυπίες (ευκρινείς) των ημερολόγιων γέφυρας, των παραστατικών πωλήσεων αλιευμάτων ιδίας παραγωγής (τιμολογίων, δελτίων αποστολής κλπ), καθώς και άλλων αποδεικτικών στοιχείων-παραστατικών, του προηγούμενου έτους μέχρι την υποβολή της αίτησης.
  • Ότι στις λαϊκές αγορές θα διατίθεται αποκλειστικά και μόνο ιδία παραγωγή.
  • Ότι δεν διαθέτει/διαθέτουν άδεια υπαίθριου εμπορίου, ούτε έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα για την έκδοση άδειας.
  • Ότι όλα τα συνημμένα έγγραφα, παραστατικά που υποβάλλονται/επισυνάπτονται (άδεια αλιείας και έγγραφα του σκάφους, ημερολόγια αλιείας-δηλώσεις εκφόρτωσης, παραστατικά πωλήσεων ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία) είναι τα ακριβή.
  • Ότι είναι ενήμερος/ενήμεροι για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ισχύουσες κοινοτικές και εθνικές διατάξεις, ελέγχου της αλιευτικής δραστηριότητας καθώς και της διακίνησης και εμπορίας των αλιευτικών διατάξεων συμπεριλαμβανομένου της ενημέρωσης του καταναλωτή, τις οποίες θα τηρεί.

Επιπλέον, στο πλαίσιο παρακολούθησης των αλιευτικών δραστηριοτήτων και της διακίνησης και εμπορίας των αλιευτικών προϊόντων, καθώς και της βιωσιμότητας των αλιευτικών εκμεταλλεύσεων, κρίνεται σκόπιμη, η επισύναψη του αντιγράφου της τελευταίας φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1) και των εντύπων Ε3 και Ε5 , όπου προβλέπεται, καθώς και η συμπλήρωση της Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης με:

  • Το χρόνο (ημέρες) άσκησης της αλιευτικής του δραστηριότητας με το αλιευτικό του σκάφος.
  • Τη συνολική ποσότητα από την ετήσια εκφορτωθείσα ποσότητα από το σκάφος παραγωγής, κατά προσέγγιση, που θα διατεθεί για πώληση στις λαϊκές αγορές, και στα είδη στα οποία θα αφορά.

Οι αλιείς, προκειμένου να δικαιούνται άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών θα πρέπει:

Η πλοιοκτησία του αλιευτικού σκάφους να ανήκει σε φυσικά πρόσωπα. Νομικά πρόσωπα δε δικαιούνται άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών. Να διαθέτουν προς λιανική πώληση αποκλειστικά και μόνο τη δική τους παραγωγή. Να μην κατέχουν άδεια υπαίθριου εμπορίου.

Σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, εκδίδεται άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών σε έναν εκ των συνιδιοκτητών, όπως προβλέπεται στις διατάξεις περί λαϊκών αγορών. Η αίτηση θα πρέπει να υπογράφεται από το σύνολο των συνιδιοκτητών του αλιευτικού σκάφους και να αφορά στην έκδοση άδειας παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών σε έναν εκ των συνιδιοκτητών. Σημειώνεται ότι, σε κάθε περίπτωση, για τη λιανική πώληση αλιευμάτων στις λαϊκές αγορές, θα πρέπει ο αιτών να πληροί τους όρους-περιορισμούς και τις προϋποθέσεις που τίθενται στις σχετικές διατάξεις περί λαϊκών αγορών, καθώς και από τις ειδικότερες ρυθμίσεις από την κείμενη νομοθεσία για τη διακίνηση και εμπορία των νωπών αλιευτικών προϊόντων.


Πηγή : filiatra news