Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Επαναστατική τεχνική: Νέο γόνατο κατά παραγγελία

Στην εφαρμογή μίας νέας επαναστατικής τεχνικής, της Εξατομικευμένης Ολικής Αρθροπλαστικής Γόνατος προχωρούν οι επιστήμονες. Με αρωγό την ψηφιακή τεχνολογία, οι ασθενείς μπορούν πλέον να επιλέγουν, να παραγγέλλουν και να έχουν το δικό τους γόνατο, το οποίο θα αντικαταστεί το φθαρμένο. H τεχνική εφαρμόζεται πλέον και στη χώρα μας.

Η περισσότερη δουλειά γίνεται προεγχειρητικά Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς, από όλον τον κόσμο, υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος, καθώς η άρθρωση που προσβάλλεται πιο συχνά από αρθρίτιδα είναι το γόνατο σε ποσοστό 65%. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε βετεράνους αθλητές, (άλτες, της άρσης βαρών), παλαίμαχους ποδοσφαιριστές με ιστορικό επανειλημμένων τραυματισμών καθώς και ανθρώπους που κάνουν σκληρές χειρωνακτικές εργασίες, πχ οικοδόμοι. Τα πρώτα εντυπωσιακά αποτελέσματα της επαναστατικής τεχνικής, παρουσιάστηκαν πριν από λίγες μέρες, στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Αρθροπλαστικής, στο Νταβός της Ελβετίας.

Πρόκειται, πραγματικά για επανάσταση, τόνισε ο ορθοπεδικός χειρουργός Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης,MD,PhD, που εφαρμόζει την τεχνική στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι ο ασθενής έχει πλέον τη δυνατότητα να επιλέγει το δικό του τύπο αρθροπλαστικής, να τον παραγγέλλει και να δημιουργείται στο εργοστάσιο μόνο γι αυτόν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η νέα πρωτοποριακή τεχνική βασίζεται στην ψηφιακή τεχνολογία και η περισσότερη δουλειά γίνεται προεγχειρητικά. Ο ορθοπεδικός αρχικά υποβάλει τον ασθενή σε μαγνητική ή τρισδιάστατη αξονική τομογραφία του πάσχοντος γόνατος. Στη συνέχεια η ψηφιακή απεικόνιση του γόνατος προωθείται στο εργοστάσιο κατασκευής των υλικών στο εξωτερικό και με την υποβοήθηση της σύγχρονης τεχνολογίας κατασκευάζεται ειδικός οδηγός για τις οστεοτομίες και το κατάλληλο εμφύτευμα, εξατομικευμένο για το συγκεκριμένο ασθενή. O χρόνος κατασκευής του εμφυτεύματος δεν ξεπερνά τις 20 ημέρες, από την στιγμή της παραγγελίας.


Πηγή : best-tv