Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

8.000 στέμματα για το καρπούζι - οι τράπεζες έκλεισαν τις κάνουλες χρηματοδότησης

Συνεχίζεται χωρίς προβλήματα η μεταφύτευση καρπουζιού στα θερμοκήπια της Τριφυλίας με τους παραγωγούς να ελπίζουν στον καλό ανοιξιάτικο καιρό που επικρατεί στη περιοχή μας. Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Παρασκευόπουλος μίλησε για την κρίσιμη φάση της καλλιεργητικής περιόδου τόνισε ότι "ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή μας, με την συνολική έκταση να κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα των 8.000 στρεμμάτων ενώ και φέτος οι καλλιέργειες έχουν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των αγορών, κυρίως καλλιεργούντια καρπούζια μεσαίου βάρους από 5-10 κιλά, υπάρχουν οι βαρέλες όπως τις ονομάτισαν οι παραγωγοί αλλά και τα μικρόκαρπα καρπούζια με βάρος από 1,5 μέχρι 3 κιλά".

Πρόσθεσε ότι "ανάλογα με τον προορισμό και την χώρα όπου έχουν συμφωνία οι εξαγωγικοί φορείς προωθούνται τα ανάλογα φορτία καθώς αποτελεί το κύριο εξαγώγιμο προιόν σε όλη την Ευρώπη σε περισσότερες από 23 χώρες και στο στάδιο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή " ενώ μας παρείχε στοιχεία για το κόστος "το οποίο στην χαμηλή κάλυψη προσεγγίζει τα 800 ευρώ και στην μεσαία κάλυψη μέχρι 900 ευρώ το στρέμμα". Υποστήριξε ότι το ρίσκο είναι μεγάλο για τον παραγωγό διότι επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες ενώ στόχος είναι πάντα η αύξηση παραγωγής και η βελτίωση της ποιότητας του καρπουζιού με οργανοληπτικά εξαιρετικά χαρακτηριστικά και άρωμα με κέντρο παραγωγής το Λιμενάρι, Αγία Κυριακή και Λαγκούβαρδος αλλά και στη Τερψιθέα, Καλονερό και Γαργαλιάνους με τα κέντρα παραγωγής.

Έκλεισαν οι κάνουλες χρηματοδότησης λένε οι παραγωγοί. Ο Παραγωγός από την περιοχή Φαρακλάδας Μήτσος Τσίγγανος μας δήλωσε ότι ασχολείται χρόνια με την καλλιέργεια "ο καιρός είναι όψιμος και θα ομαλοποιηθεί τους επόμενους μήνες ώστε να έχουμε καλή παραγωγή διότι χωρίς αυτό το πλεονέκτημα με τα αγροτικά εφόδια, πετρέλαια, κόστος συντήρησης να κυμαίνονται πολύ υψηλά είναι αδύνατον με μικρή παραγωγή να βελτιωθεί η κατάσταση".

Επίσης παρατήρησε ότι η ψαλίδα παραγωγού -καταναλωτή είναι μεγάλη "ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα από το υπουργείο ώστε να έχουμε καλό εξαγώγιμο καρπούζι που θα κατακτήσει τις αγορές φέρνοντας οικονομικά αποτελέσματα". Πρότεινε ότι οι παραγωγοί μπορούν απέναντι στη κρίση να ενωθούν κάνοντας κοινές καλλιέργειες λειτουργώντας ως ασπίδα για να ανταποκριθούν στην κατάσταση. Τέλος υπογράμμισε ότι οι τράπεζες πρέπει να ανοίξουν την στρόφιγγα των πόρων καθώς οι εταιρίες ζητούν αμέσως χρήματα με αποτέλεσμα να εγκυμονεί κίνδυνος διακοπής της παραγωγής για όλους σε μια κρίσιμη περίοδο ανάπτυξης...


Πηγή : radio 936