Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΜΕΣΣΗΝΙΑ-Φαρμακαποθήκη και φαρμακεία στην "Μαφία του φαρμάκου "

Πρακτικές μαφίας στη διακίνηση φαρμάκων κατήγγειλε πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ -χωρίς φορολόγηση- να καταλήγουν στις τσέπες των φαρμακοποιών και ακόμη περισσότερα στις φαρμακαποθήκες λόγω της μεγάλων διαστάσεων απάτης που επικρατεί στον χώρο του φαρμάκου. Έπειτα από επισταμένους ελέγχους των «ράμπο» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος με εντολή του Υπουργείου Υγείας, εντοπίστηκαν απίστευτες κομπίνες, με τις οποίες πλούτιζαν εδώ και χρόνια τα κοράκια που λυμαίνονταν τον κλάδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, από τον έλεγχο ανακαλύφθηκε φαρμακαποθήκη στον Νομό Μεσσηνίας που διενεργούσε εξαγωγές φαρμάκων, τα οποία προμηθευόταν από διάφορες εταιρείες εισαγωγής καθώς και από δεκαπέντε φαρμακεία της Μεσσηνίας και όμορων νομών. Τα συγκεκριμένα φαρμακεία έστελναν σκευάσματα στην επιχείρηση εκδίδοντας δελτία αποστολής και χωρίς τιμολόγια, ως όφειλαν.  Η επιχείρηση τους εξέδιδε πιστωτικά τιμολόγια, παρόλο που δεν ήταν η προμηθεύτρια τους εταιρεία.

Επίσης, σε φαρμακείο στην Κυπαρισσία του Νομού Μεσσηνίας διαπιστώθηκε ότι εταιρεία παροχής υπηρεσιών σε φαρμακευτικά είδη διενεργούσε ενδοκοινοτικές εξαγωγές. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι διαμεσολαβεί στις εξαγωγές στη Γερμανία με άλλα 40 φαρμακεία σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες που απέστειλαν οι γερμανικές Αρχές, οι πωλήσεις των φαρμακείων είναι εικονικές ως προς την εταιρεία, η οποία δεν εξέδιδε τιμολόγια.

Παράλληλα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο ιατρείο καθηγητή Οφθαλμολογίας και διευθυντή πανεπιστημιακής κλινικής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε ψυγείο εντός του γραφείου του τριάντα εννέα (39) κουτιά συγκεκριμένου φαρμάκου, από τα οποία έλειπαν οι ταινίες γνησιότητας (κουπόνια). Επίσης, διαπιστώθηκε ότι σε έξι περιπτώσεις έφεραν τον ίδιο μοναδικό αριθμό σκευάσματος, δηλαδή είχαν εκτελεστεί οι συνταγές και είχαν επιβαρυνθεί τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς ωστόσο να χορηγηθούν στους ασθενείς.

Φαρμακείο στη Μεσσηνία διαπιστώθηκε ότι είχε συναλλαγές με οκτώ φαρμακεία από την Κέρκυρα, απ' όπου αγόραζε μεγάλες ποσότητες φαρμάκων από εξαγώγιμα σκευάσματα, τα οποία στη συνέχεια πωλούσε κυρίως σε φαρμακαποθήκες της Αθήνας. Στη συνέχεια, τα φάρμακα εξάγονταν στη Γερμανία χωρίς να υπάρχουν παραστατικά αγορών. Επιπλέον, επτά από αυτά είχαν πραγματοποιήσει εξαγωγές στην Κύπρο εμπορευμάτων συνολικής αξίας 1.815.330 ευρώ, για τα οποία δεν είχαν δηλωθεί οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις τους.

Στις ενδοκοινοτικές παραδόσεις φαρμάκων από τα φαρμακεία της Κέρκυρας εμπλέκονται και εμπορικοί αντιπρόσωποι μεσολάβησης πώλησης φαρμάκων, από τους οποίους κατασχέθηκαν σκευάσματα για τα οποία δεν υπήρχαν παραστατικά αγοράς, ενώ κάποια από αυτά δεν έφεραν ταινίες γνησιότητας.

Φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας εξήγαγε φάρμακα στη Γερμανία και διαπιστώθηκε ότι δεν είχε υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος την τελευταία δεκαετία, δεν τηρούσε βιβλία και δεν εξέδιδε θεωρημένα παραστατικά. Επιπλέον, κατασχέθηκαν 1.180 κουτιά φαρμάκων, από τα οποία είχαν αφαιρεθεί οι ταινίες γνησιότητας και βρίσκονταν στα ράφια του φαρμακείου. Τα κατασχεθέντα σκευάσματα παραδόθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Επιπλέον, από τις 28-9-2006 έως και τις 25-5-2012 διακίνησε 1.350.000 κουτιά αναβολικών σκευασμάτων, αξίας 2.263.237 ευρώ, για τα οποία δεν υπάρχουν παραστατικά πωλήσεων.

Στις 16-02-2012 σε φαρμακείο στα Λουτρά Ωραίας Ελένης στον Νομό Κορινθίας βρέθηκαν 440 σκευάσματα χωρίς ταινίες γνησιότητας καθώς και φάρμακα με επανακολλημένες ταινίες γνησιότητας. Τα σκευάσματα εντοπίστηκαν σε ψυγείο που βρισκόταν στην επιχείρηση και σε κουτιά υποδημάτων που ήταν τοποθετημένα στα ράφια διπλανής επιχείρησης. Τα κατασχεθέντα φάρμακα παραδόθηκαν στον ΕΟΦ.

Στις 23-1-2012 σε φαρμακείο στην Κυπαρισσία κατασχέθηκαν 140 σκευάσματα που στερούνταν ταινιών  γνησιότητας και τα οποία ήταν τοποθετημένα σε τραπέζι στον εσωτερικό χώρο του φαρμακείου. Τα κατασχεθέντα φάρμακα παραδόθηκαν επίσης στον ΕΟΦ.

Η παρανομία όμως δεν εστιάζεται μόνο στην Περιφέρεια, καθώς φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας διαπιστώθηκε ότι στο χρονικό διάστημα από 18.06.2010 έως και 16.96.2011 είχε εξαγάγει 930 τεμάχια συγκεκριμένου φαρμάκου αξίας 721.665,47 ευρώ από δεκαέξι παρτίδες, αν και είχε προμηθευτεί μόνο δύο τεμάχια. Στις 8-02-2013, εταιρεία εμπορικών αντιπροσώπων φαρμάκων στην Καλλιθέα, η οποία είναι θυγατρική βουλγαρικής εταιρείας, διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιούσε τριγωνικές ενδοκοινοτικές εξαγωγές φαρμάκων σε Βουλγαρία, Αγγλία και Γερμανία με φάρμακα που προμηθευόταν από φαρμακεία όλης της χώρας και τιμολογούσε στη μητρική στη Βουλγαρία. Τα φαρμακεία που προμήθευαν φάρμακα από τις 20-12-2011 έως τις 15-01-2013 είναι 202. Παράλληλα, κατασχέθηκαν και σαράντα οκτώ σκευάσματα, που ήταν μισοκατεστραμμένα και δεν έφεραν ταινίες γνησιότητας.

Σήμερα το μεσημέρι θα παρουσιαστούν αναλυτικά σε συνέντευξη Τύπου όλα τα στοιχεία για τα κυκλώματα στον χώρο του φαρμάκου από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Σαλμά.



Πηγή : news messinia