Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Αποδυνάμωση από την αποκλειστική χρήση της ονομασίας «Kalamata olives»


Η βιωσιμότητα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων επιτραπέζιων ελιών απειλείται, όπως καταγγέλλουν οι επιχειρήσεις μεταποίησης, καθώς είναι οι εισαγωγείς από τρίτες χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Τουρκία κ.ά.) που ωφελούνται από την προστιθέμενη αξία του προϊόντος η οποία προκύπτει με την τυποποίησή του σε μικρές συσκευασίες. Η ιστορία ξεκινά το 1993, όταν το προϊόν αναγνωρίστηκε ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Εκτοτε η ονομασία «Kalamata olives» μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την παραγωγή στη γεωγραφική περιοχή (ζώνη) του Νομού Μεσσηνίας, αποκλείοντας τις ελιές Καλαμών που παράγονται σε Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία και Φθιώτιδα. Ετσι οι εκτός Μεσσηνίας ελιές της ποικιλίας Καλαμών δεν μπορούν να εξαχθούν με την ονομασία «Kalamata olives» – όπως συνέβαινε από τις αρχές του 20ού αιώνα – με συνέπεια την αποδυνάμωση των ελληνικών εξαγωγών του προϊόντος και των εξαγωγικών μεταποιητικών-τυποποιητικών μονάδων της χώρας και τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγχώρια παραγωγή της συγκεκριμένης ποικιλίας κυμαίνεται από 30.000 ως 40.000 τόνους ετησίως (εκ των οποίων εξάγεται το 80%), όταν στη ζώνη ΠΟΠ η παραγωγή επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας κυμαίνεται από 1.200 ως 2.000 τόνους. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ζητεί τη γεωγραφική διεύρυνση της ζώνης ΠΟΠ ώστε να μη «χαρίζεται» η παραγωγή σε τρίτες χώρες οι οποίες «συστηματικά κάνουν παράνομη χρήση τους τα τελευταία χρόνια».

Πηγή : radio936