Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ξεκινά το Διεθνές Σεμινάριο Γευσιγνωσίας


στο ΤΕΙ Καλαμάτας
«Ανοίγει» σήμερα το απόγευμα στο ΤΕΙ Καλαμάτας το διεθνές σεμινάριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου που διοργανώνει το εκπαιδευτικό ίδρυμα (16-24 Νοεμβρίου), με την υποστήριξη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Το απόγευμα θα γίνει μια πρώτη υποδοχή των συμμετασχόντων και εγγραφές των εκπαιδευόμενων, αύριο θα ξεκινήσουν τα μαθήματα, ενώ το επίσημο καλωσόρισμα την Κυριακή στις 6.00 μ.μ.
Το σεμινάριο περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες:
-Εκπαίδευση στα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου ποικιλιών των Μεσογειακών Χωρών, αλλά και της Αμερικανικής Ηπείρου
-Εξοικείωση με τις γευσιγνωστικές τεχνικές που εφαρμόζονται σε Ιταλία, Ισπανία και ΗΠΑ
-Ανάλυση των πρακτικών παραγωγής και διαχείρισης του ελαιολάδου στις παραπάνω χώρες

Στο σεμινάριο έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 46 άτομα (σε δύο ομάδες) και η εκπαίδευσή τους θα γίνει στο εξοπλισμένο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ, το οποίο είχε και την πρωτοβουλία για αυτή τη σημαντική διοργάνωση.
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο απευθύνεται στα μέλη της ομάδας γευσιγνωσίας του ΤΕΙ, σε στελέχη επιχειρήσεων και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον ποιοτικό έλεγχο και την προώθηση του ελαιολάδου. Οι εκπαιδευτές αντιπροσωπεύουν χώρες αιχμής στην παραγωγή, την προώθηση και αγορά του προϊόντος. Επίσημη γλώσσα του σεμιναρίου είναι τα Ελληνικά, με διερμηνεία από Ισπανικά, Ιταλικά και Αγγλικά.
Εκπαιδευτές είναι οι Angeles Calvo Fandos (Virgin Olive Oil Taste Panel of Catalunya, Spain), Antonio Giuseppe Lauro (Agricultural Department of the Region of Calabria, Italy), Paul Vossen (UC Davis Olive Center, USA).
Γευσιγνωσία και κρίση
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ότι θα έχει το Στρογγυλό Τραπέζι, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του σεμιναρίου με το επίκαιρο θέμα «Η Γευσιγνωσία του Ελαιολάδου στο Περιβάλλον της Οικονομικής Κρίσης της Νότιας Ευρώπης» την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, από τις 11.00 το πρωί στο ξενοδοχείο «Elite» (το κόστος συμμετοχής είναι 15 ευρώ).
Οι συμμετέχοντες στο στρογγυλό τραπέζι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήσεις στους ομιλητές, οι οποίοι θα αναφερθούν στα εξής θέματα: Βασίλης Δημόπουλος «Εισαγωγή», Antonio Lauro «Η ιταλική άποψη», Αngeles Calvo Fandos «Η ισπανική άποψη», Paul Vossen «Η αμερικάνικη άποψη».
Επιστημονικά υπεύθυνος του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας του ΤΕΙ Καλαμάτας είναι ο καθηγητής Βασίλης Δημόπουλος, ενώ την οργάνωση των σεμιναρίων έχει αναλάβει η Ιωάννα Μηλιώνη. Χορηγοί της όλης δραστηριότητας είναι το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και η εξαγωγική εταιρεία Μπλάουελ, ενώ τη δράση στηρίζουν οι «Δρόμοι της Ελιάς».
Για το Σάββατο 24 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί εκπαιδευτική εκδρομή με το αντικείμενο «Η παραγωγή ελαιολάδου στη Μάνη».

Πηγή : tharrosnews