Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Δηλητηριώδης λαγοκέφαλος βάρους 2,3 κιλών στον Αγρίλη

ΨΑΡΕΥΤΗΚΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 


Λαγοκέφαλος βάρους 2,3 κιλών και μήκους 59 εκατοστών -ο μεγαλύτερος ίσως που έχει πιαστεί στην Μεσσηνία- ψαρεύτηκε το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή του Αγρίλη στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. 
Το συγκεκριμένο ψάρι -η επιστημονική του ονομασία του οποίου είναι Lagocephalus Sceleratus- παράγει μια τοξίνη που προκαλεί ακόμη και θάνατο για όποιον το καταναλώσει. Η δηλητηριώδης τοξίνη είναι η τετραδοτοξίνη ΤΤΧ η οποία προκαλεί στον άνθρωπο αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο σε όποιον καταναλώσει μεγάλη ποσότητα. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που πιάνεται τέτοιο ψάρι στις θάλασσες της Μεσσηνίας και αυτό είναι το ανησυχητικό, καθώς φαίνεται ότι ο πληθυσμός τους αυξάνεται.
Το συγκεκριμένο ψάρι πιάστηκε από τον αλιέα Μανώλη Κωνσταντακάκη στην θαλάσσια περιοχή του Αγρίλη μέσα στα δίχτυα του και κατά μαρτυρία του ψαρά μαζί ήταν και ένα δεύτερο το οποίο όμως ξέφυγε. Στην συνέχεια αφού το έβγαλε από τα δίχτυα του, ενημέρωσε τις λιμενικές αρχές και το παρέδωσε στο Λιμενικό Σταθμό Κυπαρισσίας.
Οι ψαράδες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το συγκεκριμένο ψάρι, καθώς τυχόν κατανάλωσή του μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα.

Κ.Μπ.

Πηγή : eleftheriaonline