Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Στην Κομισιόν η επέκταση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας


Διεύρυνση της ζώνης ΠΟΠ για την Ελιά Καλαμάτας θα ζητήσουν τις επόμενες ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Προχθές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση για επέκταση της γεωγραφικής ζώνης της Ελιάς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Καλαμάτα» σε όμορες περιοχές της Μεσσηνίας, όπου καλλιεργείται. Οι πρόεδροι της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς, Γ. Γωνιωτάκης, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, Κ. Κατσούλης, και της ΕΑΣ Λακωνίας, Ν. Προκοβάκης, παρέδωσαν στον υπουργό μελέτη, η οποία στηρίζει την πρότασή τους για επέκταση της ζώνης.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που παραδόθηκε, τεκμηριώνεται ότι η γεωγραφική ζώνη στην οποία παράγεται η επιτραπέζια Ελιά ΠΟΠ «Καλαμάτα» επεκτείνεται και οριοθετείται, εκτός από τη Μεσσηνία, σε περιοχές της Λακωνίας, της Αρκαδίας και της Ηλείας. Έτσι, περιλαμβάνονται στη ζώνη και αυτές οι περιοχές της Πελοποννήσου, στις οποίες καλλιεργούνται τα ελαιόδεντρα της ποικιλίας Καλαμών.
Εάν το αίτημα της ελληνικής πλευράς για επέκταση της γεωγραφικής ζώνης στην Ελιά Καλαμών γίνει αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπολογίζεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα διακίνησης επταπλάσιας ποσότητας προϊόντος ΠΟΠ Ελιά «Καλαμάτα».


Πηγή : tharrosnews