Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

"Χαράτσι" πολλών ... KW, στα φωτοβολταϊκά αγροτών

  • Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την εξαίρεση των αγροτών από το χαράτσι για τα φ/β. 
  • Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι παραγωγοί αν ισχύσουν τα νέα μέτρα

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες – επενδυτές φωτοβολταϊκών με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς του 30% στα φ/β που επέβαλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) με την ψήφιση του «Μνημονίου 3».

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο με τα νέα αυτά δεδομένα οι αγρότες καλούνται να πληρώνουν 5.000 – 6.000 ευρώ ετησίως για τα επόμενα 3 χρόνια ενώ κανείς δεν ξέρει τι άλλο θα έρθει στο μέλλον. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από το ΥΠΕΚΑ να αποσυρθεί η συγκεκριμένοι διάταξη και να εξαιρεθούν οι αγρότες από την έκτακτη εισφορά. Εκτός από τους αγρότες όμως την εξαίρεσή τους ζήτησε και η πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ, κα. Κατερίνα Μπατζελή με δηλώσεις της σήμερα, Τρίτη 13 Νοεμβρίου, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ενώ την ίδια άποψη έχουν εκφράσει και άλλοι βουλευτές. «Θεωρούμε ότι είναι ένας εμπαιγμός του Υπουργείου προς τους αγρότες και θα διεκδικήσουμε αυτό να ανατραπεί και με ένδικα μέτρα και με κινητοποιήσεις στην Αθήνα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος», αναφέρει χαρακτηριστικά στον «ΑγροΤύπο», ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς.

Την αντίθεσή τους συνολικά με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς έχουν εκφράσει με ανακοινώσεις του και οι φορείς εταιρειών φωτοβολταϊκών αναφέροντας μάλιστα ότι σκοπεύουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της επιβολής έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μάλιστα οι εκπρόσωποι της αγοράς βασίζουν την επιχειρηματολογία τους και στο γεγονός ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής διατυπώνει σε έκθεσή του σοβαρές ενστάσεις ως προς τη συνταγματικότητα των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά από 25% έως 30%

Πηγή : radio936