Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Οι πρώτες φωλιές χελώνας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Οι πρώτες φωλιές χελώνας καρέτα - καρέτα εντοπίστηκαν στον Κυπαρισσιακό Κόλπο για τη νέα χρονιά ωοτοκίας, η οποία ξεκινά λίγο νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η πρώτη φωλιά για φέτος εντοπίστηκε την Κυριακή στην περιοχή μεταξύ Αϊ-Γιαννάκη και Ελαίας και η δεύτερη την Τρίτη στην περιοχή Βουνάκι. Οπως επισήμανε η υπεύθυνη του προγράμματος του Συλλόγου "Αρχέλων" για την Πελοπόννησο, Παναγιώτα Θεοδώρου, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα είναι μια πολύ καλή χρονιά φωλεοποίησης. Οπως μας είπε, το γεγονός ότι φέτος έχουμε πιο γρήγορα φωλιές και ειδικά στην Ζάκυνθο όπου καταγράφηκε η πρώτη φωλιά, εξηγείται επιστημονικά από το ότι ο φετινός χειμώνας ήταν πιο ζεστός, με αποτέλεσμα τα νερά της θάλασσας αυτή την περίοδο να είναι πιο ζεστά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Ετσι αν και τα προηγούμενα χρόνια η πρώτη φωλιά καταγραφόταν μετά τις 20 Μαΐου, φέτος αυτό έγινε νωρίτερα.

Από την άλλη, τόνισε πως ήδη στην περιοχή από τις 15 του μηνός έχουν έρθει εθελοντές που στηρίζουν το πρόγραμμα προστασίας και πραγματοποιούν καθημερινές περιπολίες σε όλο το μήκος της παραλίας, εντοπίζοντας και καταγράφοντας τις νέες φωλιές. Οι εθελοντές είναι από διάφορες χώρες και μάλιστα φέτος αναμένεται αυξημένος αριθμός.


Πηγή : eleutheria online