Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Λίθινη τράπεζα αγορανόμου βρέθηκε στην Αρχαία Μεσσήνη

Μια λίθινη τράπεζα αγορανόμου για τη μέτρηση στερεών και υγρών έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του Πέτρου Θέμελη, ενώ η Ξένη Αραπογιάννη έχει αποκαλύψει στη Θουρία τον δωρικό ναό που ήταν αφιερωμένος στον Ασκληπιό και την Υγεία: Αυτά αναφέρει η ιστοσελίδα tovima.gr, σε ρεπορτάζ για τις αρχαιολογικές ανασκαφές.

Συγκεκριμένα η ηλεκτρονική εφημερίδα αναφέρει σχετικά:

«Μια επιγραφή του 1ου μ.Χ. αιώνα, που έφερε στο φως ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης κατά την αποχωμάτωση της βόρειας στοάς της Αγοράς, αναφέρει τις επισκευές που είχαν γίνει στο σημείο εκείνο με χρηματοδότηση ενός εύπορου Μεσσήνιου πολίτη. Ανάμεσα στα ευρήματα εξάλλου υπήρξαν μέλη του δεύτερου ορόφου της στοάς, που είχε καταπέσει, αλλά και μία λίθινη τράπεζα αγορανόμου -η τρίτη που εντοπίζεται- για τη μέτρηση στερεών και υγρών.

Στη Θουρία εξάλλου, δίπλα στη Μεσσήνη, ολοκληρώθηκε κατά τον περασμένο χρόνο από την αρχαιολόγο κυρία Ξένη Αραπογιάννη η αποκάλυψη του δωρικού ναού που ήταν αφιερωμένος στον Ασκληπιό και την Υγεία. Εντοπίσθηκε όμως και ο ορθογώνιος βωμός του από πωρόλιθο, ένα τμήμα του οποίου βρίσκεται κάτω από τα θεμέλια της εκκλησίας της Παναγίτσας, μαζί με έναν άλλο μικρότερο και λίθινο, κυλινδρικό βωμό».


Πηγή : eleutheria online